Zobacz pełną wersję : Monitory - porady, problemy itd. część II
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
No dobra super, a co z kalibracja? Jaki kalibrator wybrac w rozsadnej cenie? I jakim kablem polaczyc hdmi - dvi? W latopie mam w tej chwili hdmi i vga, w apple wiadomo , dochodzi display
No dobra super, a co z kalibracja? Jaki kalibrator wybrac w rozsadnej cenie?
Do którego monitora?
I jakim kablem polaczyc hdmi - dvi? W latopie mam w tej chwili hdmi i vga, w apple wiadomo , dochodzi display
HDMI przejść na DVI lub miniDP przejść na DP lub DVI i będzie dobrze.
No chodzi o ten, ktory poleciliscie czyli nec p221w
No chodzi o ten, ktory poleciliscie czyli nec p221w
Do niego optymalny zestaw to: czujnik X-Rite I1 Display Pro (http://monitory.mastiff.pl/popularne/kalibrator-eye-one-display-pro.html) i oprogramowanie basICColor display 5 (http://monitory.mastiff.pl/basiccolor-display-5.html).
iktorn92
28-05-2012, 09:38
Witam, szukam monitora do fotografii, czas na zmiany. Do niedawna mozna bylo kupic eizo ponizej 2000 podswietlane nie LED. Dziś niestety juz tak nie ma. Powiedz mi Tom01 co myslisz o
Nec P221W
Eizo EV2335W
Oraz dokładając można mieć Eizo S2232W
Interesuje mnie najbardziej opinia o dwóch pierwszych podświetlanych led, jak to zachowuje sie podczas obrobki i pracy ze zdjeciami. Co do trzeciego to raczej juz taki dość dobry pomysl ze względu na cenę i to co oferuje. Chyba, ze masz inne pomysły/rady? Dziekuje bardzo, za pomoc!
Pytanie identyczne jak kilka postów wcześniej. P221W na szczęście nie jest podświetlany diodami i jest lepszy od biurowego EV2335W. EIZO S2232W jest jeszcze lepszy, ale będzie używany. Nowych nie ma od, jak dobrze pamiętam, 1,5 do 2 lat. Moim zdaniem lepiej odżałować te kilkaset zł do nowego S2233W. Innym wyjściem jest jeszcze NEC PA231W, choć jest zupełnie inny niż wszystkie wymienione i ma zupełnie inne wymagania odnośnie miejsca pracy.
Niestety nie wydam za kolorymetr tyle co za monitor... Nie ma tanszej alternatywy ? Za calosc chce wydac max 2100 z kalibratorem badz kalibracja.
Nie ma tanszej alternatywy ?
Jest. Zlecić usługowo.
dzięki za informację! czy u ciebie w sklepie mogę liczyć na dobrą kalibrację tego modelu ? właśnie takim oprogramowanie i sprzętem ?
co ile czasu trzeba robić taka kalibrację ?
a co myślisz o NEC MultiSync EA231WMi ? jest konkurencją dla p221w ? i ew. jak wygląda kalibracja.
grubcio644
28-05-2012, 20:25
Witam jaki monitor polecili byście do 1-2 tyś. zł ?
Najbardziej by mi pasował 24 calowy jeśli ma być taki a nie do końca dobry to zdecyduję się na lepszy 22 calowy wiem że cuda nie kupię za te pieniądze jednak to będzie lepsze niż zwykły monitor za 500zł z telewizorem.
dzięki za informację! czy u ciebie w sklepie mogę liczyć na dobrą kalibrację tego modelu ? właśnie takim oprogramowanie i sprzętem ?
Jak najbardziej. Oprogramowaniem i sprzętem najbardziej dopasowanym do ustawianego monitora. Dysponuję bardzo wieloma czujnikami i oprogramowaniem, aby poradzić sobie z każdym ekranem.
co ile czasu trzeba robić taka kalibrację ?
W zastosowaniach amatorskich co pół roku do roku. W zawodowych częściej. Z monitorami kalibrowanymi daję wzornik, będący punktem odniesienia do określenia poprawności wyświetlania. Można samodzielnie ocenić na ile sprzęt się "rozjeżdża".
a co myślisz o NEC MultiSync EA231WMi ? jest konkurencją dla p221w ? i ew. jak wygląda kalibracja.
Seria EA to sprzęt biurowy. Kalibracja wyłącznie programowa.
I mam jeszcze jedno pytanie, czy kalibracje zrobic od razu przy zakupie czy powiedzmy povpewnym czasie uzytkowania? A na poczatku ustawic profil ten ktory ustostepniasz do nec'a.
gadget_zary
28-05-2012, 22:40
grubcio644 Witam :) Przeczytaj kilka stron wstecz tematu, jest rozmowa o monitorach właśnie w takim przedziale,
Monitor trzeba ustabilizować. To trochę dłużej trwa w temperaturze pokojowej i krócej w szafce z podgrzewaniem. Później się dopiero zabiera za ustawianie.
grubcio644
28-05-2012, 23:07
a więc tak zastanawiam się nad tymi
NEC MultiSync NEC EA232WMi
Monitor Eizo FORIS2332
Monitor DELL U2410
HP ZR24w
Który z tych byście polecili ? Czy może coś innego ?
gadget_zary
28-05-2012, 23:32
Jakbyś poczytał te kilka stron to tak:
EA to seria korporacyjna
Dell'a nie da się ustawić optymalnie, żeby nie wypalał oczu w ciemniejszych warunkach
HP o ile już się da poustawiać (wg. testów prezentowanych w internecie) to trudno o niezajechany egzemplarz który nie pracował gdzieś na 100% jasności itp. w biurze + brak możliwości kalibracji sprzętowej. A w tej cenie można kupić coś o wiele lepszego (jeśli mowa o nowym HP)
Eizo z tej całej listy wydaje się najlepszy ale z tego co czytałem o nim to poprzedni model Foris'a zbiera lepsze opinie a jest o 500 zł tańszy.
W takim budżecie NEC P221W (ok 1500-1700 zł) albo NEC PA321w (ok. 2000 zł), ew używka Eizo 2233 (ostatnio były 2-3 egzemplarze godne polecenia za ok. 1700 zł)
fhumargo
28-05-2012, 23:32
a więc tak zastanawiam się nad tymi
NEC MultiSync NEC EA232WMi
Monitor Eizo FORIS2332
Monitor DELL U2410
HP ZR24w
Który z tych byście polecili ? Czy może coś innego ?
ja od ponad roku mam della i nie narzekam
wiem wiem są przeciwnicy ale za taką kasę nie kupiłbym nic lepszego
jeszcze jestem niezdecydowany..
a jak jest z tym pa231w ? lepiej jego wybrac niż p221w ?
bo jeśli kalibrację lepiej zrobić po pewnym czasie - to lepiej, bo zdołam uzbierać do tego czasu :)
Tom01 - dałbyś radę zrobić profil do tego monitorka ? - taki na początek, a potem oczywiście kalibracja
gadget_zary
29-05-2012, 07:59
ehri troche dziwne pytanie.... czy lepiej wybrać monitor z lepszą rozdzielczością, większą przekątną i dodatkową dobrą elektroniką.. Jeszcze jakieś wątpliwości ?
W Krakowie jest sklep RCS2 (chyba nie pomylilem nazwy), mają też sklep internetowy. Za dodatkowe 100 zł (jakoś tak), skalibrują ci monitor na miejscu.
ja od ponad roku mam della i nie narzekam
wiem wiem są przeciwnicy ale za taką kasę nie kupiłbym nic lepszego
Oczywiście że kupiłby Pan coś lepszego i to dużo lepszego, ale nie 24".
jeszcze jestem niezdecydowany..
a jak jest z tym pa231w ? lepiej jego wybrac niż p221w ?
bo jeśli kalibrację lepiej zrobić po pewnym czasie - to lepiej, bo zdołam uzbierać do tego czasu :)
Tom01 - dałbyś radę zrobić profil do tego monitorka ? - taki na początek, a potem oczywiście kalibracja
Zdecydowanie lepiej PA231W niż P221W. Kwestia tylko czy ma Pan oświetlenie pozwalające na bezstresowe używanie monitora IPS-owego, bo to zdecydowanie nie są uniwersalne monitory. Lepsze w dziedzinie koloru, ale bardziej wybredne. Jeśli jest Pan z Krakowa i tam będzie kupowany monitor, najlepiej zwrócić się do Czornego (Marcina). Jeśli będzie kupowany przez Internet, kalibrację najlepiej zrobić od razu.
W 90% pracuje zupelnie po ciemku mimo ze slonce za oknem :)
Bede kupowal przez internet. Do Krakowa troche mi daleko, bo jestem z kujawsko-pomorskiego
No teraz musze podjac jakas decyzje , dzieki wielkie za pomoc
W 90% pracuje zupelnie po ciemku mimo ze slonce za oknem :)
Proponuję odsłonić okno, wówczas będzie Pan mógł zastosować lepszy monitor bez ryzyka świecących narożników i srebrzenia. Jeśli chce Pan/lubi/musi pracować w półmroku bezwzględnie zalecam monitor z PVA.
iktorn92
29-05-2012, 10:11
Dzieki Tom01 za odpowiedź. Możesz coś wiecej powiedzieć nt. tego oświetlenia do PA231W? Z tego co widzę na allegro 2233w jest sprzedawany jako nowy rozumiem, ze to zapasy tylko magazynowe jeżeli juz?
Dzieki Tom01 za odpowiedź. Możesz coś wiecej powiedzieć nt. tego oświetlenia do PA231W?
Dzienne po prostu. Jeśli sztuczne to musi być jasno.
Z tego co widzę na allegro 2233w jest sprzedawany jako nowy rozumiem, ze to zapasy tylko magazynowe jeżeli juz?
Kłamstwo. Nowych nie ma od dawna i EIZO sprzedało wszystkie nowe w chwili przejścia na S2233W.
iktorn92
29-05-2012, 11:03
Dzieki Tom 01 rozumiem ze przejscia z 2233 na 2243:)
A wiec tak na polu bitwy pozostaja
NEC PA231W
Eizo S2243W
Jakaś używka :)
Co do światła dziennego to nie problem mam dość jasny pokoj czesto co prawda pracuje po zmroku, ale stanowisko z komputerem moge smialo wyposazyc w jeszcze jedna duza lampę, więc myślę, że tragedii nie bedize :)
czyli lepiej do półmroku wybrać p221w ?
pa231w będzie miał duże problemy w półmroku ?
Matryca to rzecz drugorzędna (byle nie TN=Twoje Nieszczęście).
Ważne, jak jest ona sterowana - optymalną linowość (a przy okazji zwykle i równomierność podświetlenia) zapewniają tylko monitory z wielobitowymi 3DLUT o 16-o bitowej precyzji przeliczania.
Poczytajcie, bracia miła:
http://www.eizo.com/global/support/wp/pdf/Additive_Color_Mixtures_and_3D-LUT_Functions_for_Graphics_Monitors.pdf
rozumiem, że pa231w jest lepszy, ale jak to się ma do używania praktycznego, tzn. który wybrać lepiej do pracy w półmroku?
czy dużo gorzej wypadnie wtedy pa231w? że lepiej będzie wybrać wtedy opcję drugą, czyli p221w.
tzn. który wybrać lepiej do pracy w półmroku?
Monitor IPS-owy i półmrok, spostrzeżenia praktyczne:
https://canon-board.info/imgimported/2012/05/swiecaca_czern-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/swiecaca_czern.jpg)
rozumiem, że pa231w jest lepszy, ale jak to się ma do używania praktycznego, tzn. który wybrać lepiej do pracy w półmroku?
czy dużo gorzej wypadnie wtedy pa231w? że lepiej będzie wybrać wtedy opcję drugą, czyli p221w.
PA231W dzięki zastosowaniu modeli percepcyjnych CIECAM02 potrafi się skompensować do pracy w nieodpowiednich warunkach i zejść na podświetleniu do b. niskiej luminancji podświetlenia (30-40cd/m2), co predystynuje go do pracy w każdych warunkach.
Kwestia zasadnicza, to jakie przyjmiemy kryterium reprodukcji barw przez monitor. Jeśli chodzi o "ładność", to P221W (sterowany 10-o bitową 1DLUT) będzie w ciemności wyglądał bardziej atrakcyjnie (mniejsze srebrzenie czerni). Pod względem "wierności" nie ma jednak najmniejszych szans z wyrafinowanym PA231W, sterowanym 14-o bitową 3DLUT z 16-o bitową precyzją przeliczeniową i elektroniczną kompensacją równomierności podświetlenia na dokładkę.
Jest jeszcze przyjemne z pożytecznym: EIZO SX2262W. ;)
Jest jeszcze przyjemne z pożytecznym: EIZO SX2262W. ;)
SX2262W jest zdecydowanie najtańszym, godnym uwagi monitorem szreokogamutowym na rynku.
Jego gargatuiczna przestrzeń barwowa skwantyzowana jest 12-o bitową 3DLUT o 16-o bitowej precyzji przeliczeniowej. Matryca S-PVA zopatrzona jest w kompensację równomierności podświetlenia, stabilizację i korektę starzenia tegoż (dzięki czemu jest bezlitośnie stabilna i nie wymaga częstej rekalibracji), oraz komfortową rozdzielczość 1920x1200px.
Ogólnie mamy więc (niemal) wszystkie możliwe bajery, plus niezłą ergonomię i oprogramowanie sterujące - wyświetlacz ze wszech miar godny uwagi...
ze srebrzeniem czerni mam styczność na co dzień w moim laptopie sony.. wiec, aż tak bardzo nie będzie mi to 'ranić' oczu ;) a pewniee będzie to srebrzenie dużo mniejsze niż w vaio
no teraz to już chyba kwestia zamówienia monitorka :)
ze srebrzeniem czerni mam styczność na co dzień w moim laptopie sony.. wiec, aż tak bardzo nie będzie mi to 'ranić' oczu ;) a pewniee będzie to srebrzenie dużo mniejsze niż w vaio
no teraz to już chyba kwestia zamówienia monitorka :)
PA231W w porównaniu z laptokiem praktycznie nie srebrzy. "Będzie Pan zadowolony" ;)
jeszcze mam pytanie odnośnie kabla.
czy kupić kabel DisplayPort do hdmi ?
czy przejściówka z DisplayPort na hdmi + kabel hdmi (posiadam bdb. kabel)
zawsze byłem przekonany do jednego kabla łączącego bezpośrednio, bez żadnych przedłużek, czy zastosowanie przejściówki może pogorszyć wyświetlany obraz ?
Cokolwiek będzie skutecznie i bezproblemowo działać.
Nie wiem jak w przypadku kabli HDMI, ale np. w przypadku kabli miniDP->DP często zdarzało się, że nie trzymały one specyfikacji (co objawiało się np. problemami z wybudzaniem).
Paradoksalnie zatem lepszy okazywał się być poprawny kabel DP->DP i przejściówka, niż kabel mDP->DP bez zbędnych utensyliów - nie wiem jak będzie z HDMI, ale mz. warto zapytać wujka googla i oczytać się w temacie...
Jeśli w laptoku jest miniDP to przejście z miniDP na DP lub miniDP na DVI. Trzeba tylko szukać dobrej, bo lubią nie działać.
mam hdmi w laptopie, wiec tu jest już problem. Bo przejściówki z DisplayPort do hdmi działają tylko w jedną strone, tak wyczytałem z aukcji na allegro, tzn. musiałbym mieć DisplayPort w laptopie a w monitorze hdmi, a jest odwrotnie.
Mam nadzieje, że dobrze myśle. W monitorze pa231w jest port DisplayPort a nie miniDisplayPort, prawda?
to bede zmuszony zaakceptować chyba tylko kabel DVI-HDMI
mam hdmi w laptopie, wiec tu jest już problem.
Nie ma żadnego. Przejście z HDMI na DVI jest banalne.
noo tak , tak, ale myślalem o displayport na hdmi :) dlatego napisalem ze jest probelm ;)
no dobra, to i ja poprosze o rade co do wyboru monitora.
po prostu juz sie gubie w tych wszystkich opisach, porownaniach i ilosciach modeli.
mam do dyspozycji 10000 pln, ale musze za te kwote kupic rowniez 50L (wlasciwie to juz go kupilem - czekam na kuriera po weekendzie), wiec na monitor zostalo mi 4000 pln.
zajmuje sie fotografia slubna i potrzebuje monitora do pracy - strictle do zastosowan portretowo-slubnych, 95% LR, 5% PS (jezeli to ma jakies znaczenie przy wyborze modelu)
niestety kompletnie nie znam sie na monitorach (znam tylko pojecia rozdzielczosci i przekatnej ;) ) dlatego calkowicie polegam na opiniach osob bardziej doswiadczonych ode mnie.
chcialbym aby monitor mozliwie najwierniej oddawal barwy - tak, zebym widzial juz na poziomie LR co otrzymam na odbitcce w labie.
mile widziane, zeby monitor nadawal sie do grania - nie ukrywam, ze lubie sobie czasem po godzinach pograc np. w Battlefield 3 ;)
czyli chyba chodzi o to smuzenie z tego co sie zorientowalem.
bede wdzieczny za wszelkie opinie, badz chociaz zawezenie moich "poszukiwan" i wyboru, do 2, 3 konkretnych modeli monitorow.
poza kwota przeznaczona na sam monitor biore rowniez pod uwage koszta kalibracji -
xxxxxxxxxxxxxxxx
Nec pa241w, Eizo sx2462w.
dzieki serdeczne za odpowiedz.
napisalem do pana na GG, ale chyba gdzies moja msg zaginela w czaso-przestrzeni, wiec pisze tu ponownie ;)
mysle ze zdecyduje sie na jeden z zaproponowanych przez pana monitorow.
rozumiem, ze sa to urzadzenia sredniej klasy, dajace pewnie identyczne parametry obrazu.. (albo sa miedzy nimi niuanse, ktorych i tak nie zaowazylbym) - w takim razie ktory bedzie bardziej odpowiedni do multimediow? (gry, film)
wiem, ze to malo profesjonalne zastosowanie - ale skoro juz wydaje taka kwote i mam wybor, to wole wziasc urzadzenie, na ktorym poza praca zawodowa moge sie rowniez zrelaksowac ;)
Żaden z podanych niespecjalnie nadaje się do rozrywki. Oba są precyzyjne, liniowe, ale i niskokontrastowe, bardzo wymagające odnośnie miejsca pracy i nie za szybkie.
Jest monitor łączący te skrajnie różne zastosowania. Liniowy i szczegółowy kiedy trzeba w fotografii i "ostry", agresywny w rozrywce. Niestety jak wszystko co dąży do ideału, jest nieco droższy niż podany budżet. Mam na myśli EIZO CG241W (http://monitory.mastiff.pl/eizo-coloredge-cg241w-bk.html).
Rozumiem.
Niestety 6500 pln to zdecydowanie poza moim budzetem ;)
To moze pojde w troche inna strone - bardziej uniwersalna.
Wyczytalem wiele pochlebnych opini Eizo S2433W (http://monitory.mastiff.pl/monitory-eizo-flexscan-s2433wfs-bk.html)
Czy Pana zdaniem ten model nada sie do pracy z fotografia slubna, jak rowniez w polaczeniu z mozliwoscia uzywania monitora do multimediow?
Wyczytalem wiele pochlebnych opini Eizo S2433W (http://monitory.mastiff.pl/monitory-eizo-flexscan-s2433wfs-bk.html)
Czy Pana zdaniem ten model nada sie do pracy z fotografia slubna, jak rowniez w polaczeniu z mozliwoscia uzywania monitora do multimediow?
W zasadzie jest to wyjście, ale ja na Pana miejscu brałbym SX2262W. Mniejszy, ale też 1920x1200 i za to o klasę lepszy.
W zasadzie jest to wyjście, ale ja na Pana miejscu brałbym SX2262W. Mniejszy, ale też 1920x1200 i za to o klasę lepszy.
O, oto mi chodzilo - konkretna propozycja i sugestia - extra!
Rozumiem, ze chodzi dokladnie o ten (http://monitory.mastiff.pl/monitor-eizo-flexscan-sx2262w-bk.html) model tak?
Jezeli dobrze znalazlem, to za moment kupie go u Pana w sklepie i szczegoly dotyczace uslugi kalibracji ustalimy na PW.
Rozumiem, ze chodzi dokladnie o ten (http://monitory.mastiff.pl/monitor-eizo-flexscan-sx2262w-bk.html) model tak?
Tak, o ten chodzi.
zakupiłem monitor nec pa231w - kalibrowany sprzętowo w sklepie - otrzymałem z monitorem 3 profile o różnym podświetleniu tj. 80cd, 100cd, 120cd - ustawiam je poprzez program spectraview2.
aktualnie mam ustawiony 120cd.
i mam problem. Jeśli obrabiam np czarno białe zdjęcie w cs5 i chce uzyskać kolory ciemniejsze tzn. biel chce mieć bardzo szarą i na nec'u wygląda tak jak chciałem, to po przejściu na laptopa jednego czy drugiego to ta szarość jest przepalona w niektórych miejscach, oglądając na iphonie jest to samo.
bo stare inne zdjęcia, które obrabiałem na laptopie to na nim wyglądają dobrze, ale gdy oglądam na nec'u to już robi się ciemno.
o co w tym chodzi ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jak to rozwiązać? czy mam się do tego przyzwyczaić i nie patrzeć na matryce laptopów i oddawać klientom zdjęcia, które u nich na monitorach mogą być prześwietlone ale za to kiedy oddadzą je do labu będą idealne ? czy jest na to jakiś sposób, jakiś kompromis, ustawienie innego profilu, podwyższenia jasności ?
Kto ten monitor kalibrował? Bo mam wrażenie że jest po prostu źle.
No to raczej P. Gut ma pojęcie jak to zrobić dobrze. Ino niepotrzebne jest mieszanie jaskrawością. Jeśli zmienia się oświetlenie to należy dążyć do jego stabilizacji a nie przestawiać monitora. To źle robi na percepcję.
A zdjęcia są zapisywane jako 8-bitowa szarość, czy RGB? Jeśli to pierwsze, to ma Pan przyczynę.
w cs5 mam ustawione tak:
ustawienia kolorów: sRGB ICE61966-2.1
konwertuj do profilu: sRGB ICE61966-2.1
w Obraz->Tryb-> mam zaznaczone RGB i 8 bitów na kanał
a jak mam już zapisane zdjęcie to w cs wyświetla się: nazwazdjęcia.jpg (RGB/8)
Proszę pokazać przykładowe zdjęcie: biuro@mastiff.pl
bo stare inne zdjęcia, które obrabiałem na laptopie to na nim wyglądają dobrze, ale gdy oglądam na nec'u to już robi się ciemno.
Różnica wynika najprawdopodobniej z laptopów ustawionych na wysokie poziomy jaskrawości.
Zakres 80-120cd odpowiada statystycznej jaskrawości odbitki oglądanej w średnim i jasnym oświetleniu dziennym w pomieszczeniach mieszkalnych i biurowych.
Laptopy/iPhone ustawione na 100% jaskrawość dają zwykle 200-300cd - stąd różnica w odbiorze zdjęć.
zgada się, tylko problem w tym, że klienci raczej nie zwracają na to uwagi i nikt nie wpadnie to na żeby przyciemnić ekran. Laptop - fakt rozświetlony, a iphone na jakieś 60%
Dziękuję za zdjęcie. Koszula jest prześwietlona lub na granicy - 240-255. Nic dziwnego że na jakimkolwiek jaśniejszym ekranie będzie mocno widoczne wypalenie. Poza tym zdjęcie nie ma profilu sRGB.
przesłałem jeszcze jedno zdjecie, widocznie tamto źle kliknąłem i źle zapisałem.
ale na moim necu zdjecie wyglada dobrze, nie widać żeby biel była az tak jasna.
to czyli mam się po prostu do tego przyzwyczaić ? ew. obrabiać troszke ciemniej na necu?
iPhone przy ustawieniu 60% jasności daje ~200cd/m^2, nie ma cudów - obraz będzie wyglądał na nim zupełnie inaczej, niż na odbitce czy na NECzku skalibrowanym tak, by wyglądał jak odbitka.
Zainstaluj oprogramowanie NEC MultiProfiler i ustaw tryb wysokiej jaskrawości - wtedy uzyskasz wizualną zgodność z iPhonem, laptopem ustawionym na 100% i innymi spawarkami.
przesłałem jeszcze jedno zdjecie, widocznie tamto źle kliknąłem i źle zapisałem.
Wciąż nie ma profilu.
ale na moim necu zdjecie wyglada dobrze, nie widać żeby biel była az tak jasna.
Koszula jest jasna, mankiet miejscami przepalony. Bez zmian w stosunku do poprzedniego.
P. Marcin dobrze mówi. Robi Pan za jasne zdjęcie, które na jaśniejszym ekranie, być może z pogiętą w "S" charakterystyką jasności, może wypalać światła.
dałem przykład gdzie to zle wyglada. Chodzi mi o to żeby moi klienci nie widzieli u siebie na monitorach przepalonych zdjęć.
Wciąż nie ma profilu.
Koszula jest jasna, mankiet miejscami przepalony. Bez zmian w stosunku do poprzedniego.
P. Marcin dobrze mówi. Robi Pan za jasne zdjęcie, które na jaśniejszym ekranie, być może z pogiętą w "S" charakterystyką jasności, może wypalać światła.
to fakt, różnicy w zdjeciach nie miałem, ale zaznaczyłem opcje z profilem icc srgb... hmm
dałem przykład gdzie to zle wyglada. Chodzi mi o to żeby moi klienci nie widzieli u siebie na monitorach przepalonych zdjęć.
Po prostu niech Pan unika kanałów z miejscami 255. Zawsze i na wszystkim będzie wypalone.
Kalibracja nie ma mocy sprawczej i nie służy ukazywaniu "prawdy objawionej", a ustawieniu monitora w taki sposób, by dało się przewidzieć wygląd zlecenia w określonych warunkach obserwacji.
Jeśli nasze zdjęcie będzie publikowane na spawarkowatych laptopach, iPhone'ach, iPadach, telewizorach i monitorach naszych klientów, to musimy skalibrować monitor do wysokiego poziomu luminancji i dopiero wtedy oceniać barwy zdjęć.
Boszz, to jak jesteś z KRK weź zamów czarnucha od kalibracji ;) tylko takiego, żeby się znał na robocie :mrgreen:, najlepiej tego co kalibrował ci NECzka, skoro ten wyświetla poprawnie i ci się podoba a potem skalibruj... monitory klientom.
Alternatywnie (piszę z głowy/d***): jedź do nich i zmniejsz kontrast na oko do 65-75 (0-100), jasność (z tego co piszesz) do 35-40 (0-100) i trochę nasycenia, tak do 70 (0-100). To wszystko na profilu sRGB lub 6500K lub warm.
Jeśli zastanawiasz się skąd on to **** wie to może lepiej zapytać yu w tym wątku czy ktoś z KRK skalibruje ci te monitory, można w pakiecie trafisz na rabat, może się przeszkolisz jak PSuć zdjęcia by klient widział to co ty, tak pi razy drzwi.
FYI: Klika informacji dla mniej zorientowanych w temacie (jak ja).
Te chole*ne 10 bit na kanał/kolor. Większość łosi (jak ja) podnieca się czytając folderki a tymczasem facet z Eizo właśnie mi powiedział, że tylko jeden PANEL ma 10 bit i kosztuje 3 duże dyszki :shock: - przeznaczenie zaawansowana pp wideo.
Póki co nie ma to (czy panel ma 8 czy 10) jednak znaczenia ponieważ:
- tylko CS 5 i nowsze wspiera 10bit/kanał
- żaden LR; nawet LR4, PSE czy PRE nie wspiera tego (Wsparcie Adobe Europe)
Do szczęścia wystarczy nam więc byle jaka (Matrox G400 to już sekcja archeo) karta graficzna podająca 8 bitów, najlepiej przez DVI (Wsparcie Eizo). Liczy się bowiem - tu techniczny bełkot - wewnętrzna LUT w monitorze i jej soft?
Tak więc ci co mają tylko LR mogą sobie darować karty AMD serii FirePro; co ciekawe Eizo otwarcie mówi o braku wsparcia dla kart NV - datowany na styczeń 2011.
http://www.eizo.com/global/support/compatibility/monitors/20.pdf
Skoro już jestem ofiarą tego wątku, to wybierając nowy, lepszy monitor wybierzmy taki, którego da się skalibrować (nie mylić z oprofilować) a najtańszy taki firmy Eizo według tego co tu wyczytałem to SX2262; wszystko poniżej tego można traktować w kategorii amator.
Janusz Body, Czornyj, Tom01; jeśli coś pokręciłem to proszę o poprawki.
Janusz Body, Czornyj, Tom01; jeśli coś pokręciłem to proszę o poprawki.
Generalnie jasne. 10 bitowy tor sygnałowy to na razie pieśń przyszłości. Nawet jak są monitory które taki sygnał przyjmują, mają pewien większy potencjał w dziedzinie symulacji (softproofingu), ale na ekran i tak trafia 8 bitów. No i ten potencjał jest dyskusyjny w sensie praktycznym. Jest w tej chwili tylko JEDEN monitor na świecie (nie licząc medycznych), który ma naprawdę cały tor 10 bitowy i 10 bitową matrycę. Reszta nie ma. Jak już się ten standard upowszechni i potanieje, to i tak obecny monitor będzie się kwalifikował do wymiany. Nie ma się więc co napalać jak szczerbaty na suchary. ;)
no to jak jedyny godny to sc2262 to po co kupowac inne np s2243 bardzo polecany ?
gadget_zary
06-06-2012, 15:46
arekhit po to ze nie każdego stać na serię SX :] Lub oczekuje czegoś innego -> np. rozmiar kosztem jakości.
jaroslaw.majcher
09-06-2012, 08:30
Mam problem z pa271 i karta gf555m
Na początek kilka danych:
- laptop dell xps 702x z displayportem
- najnowsze sterowniki karty graficznej
- komputer z laptopem podłączony przez przejsciówkę mini displayport => DVI
- win 7 pro
Problem polega na tym, że za cholerę nie mogę zmusić do współpracy tego duetu w natywnej rozdzielczości monitora. Po 1 System windows nie widzi większej rozdzielczości niż 1920x1080. Mogę natomiast w sterowniku karty ustawić tak zwaną rozdzielczość niestandardową, więc dodaję 2560x1440, klikam na przycisk test i..... monitor przechodzi test prawidłowo i wyświetla obraz w takiej właśnie rozdzielczości (monitor pokazuje to w prawym górnym rogu). Od tej chwili mogę sobie spokojnie pracować na necu. Problem zaczyna się gdy chce przejść na laptopa. Którą metodą bym tego nie wykonywał, obraz wraca na laptopa. I tu pojawia się problem. Gdybym chciał znów używać neca za cholerę w żaden sposób nie mogę się z nim połączyć. Gaśnie ekran laptopa a na necu również nic nie widać... Gdy odłączę kabel od laptopa obraz na laptopa wraca. Przywrócenie neca do życia to w moim przypadku ponowna instalacja sterowników z opcją czyszczenia poprzednich (odinstalowania) lub przywracanie systemu. I znów dodanie nowej rozdzielczości, test, zmiana itp...
Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać abym mógł sobie spokojnie pracować?Reinstalka nie bardzo wchodzi w grę, choć gdyby pomogła na 100% to pewnie mógłbym ją wykonać. Planuję kupić też kabel mini displayport => display port ale taki kabelek to 150zł kosztuje...
Próbował Pan ze starszymi sterownikami? Wiele razy szukałem właściwie działającego sterownika (Nvidia w tym przoduje), nawet cofając się wiele oczek wstecz. Na kabelku który Pan ma miniDP->DVI musi działać. Mam podłączone takim samym 27" i działa od pierwszego strzału.
jaroslaw.majcher
09-06-2012, 09:49
Tak próbowałem. Zainstalowałem jeden stabilny sterownik wstecz. Sytuacja ta powtarzała się również z pierwotnym (starym) sterownikiem który był zainstalowany domyślnie na laptopie. Ewentualnie czy są jakieś alternatywne sterowniki?
E tam, jeden. Miałem przypadek kiedy grzebałem kilkanaście w tył i dopiero któryś zadziałał poprawnie. Też chodziło o instalację dwumonitorową gdzie gasło nie to co trzeba i na domiar złego zupełnie niekontrolowanie. Dotyczyło to komputera Fujitsu Siemens.
jaroslaw.majcher
09-06-2012, 10:00
Z tym co był na laptopie to 2 :-)
Pamięta Pan numerek? a tak się zastanawiałem... po cholerę oni udostępniają stare sterowniki... To teraz już wiem.
Nie pamiętam numerka, ale znacząco się różnił od najnowszych.
jaroslaw.majcher
09-06-2012, 10:45
No to zainstaluje starsze. I jeszcze jedno pytanie: czy jest szansa, że zmiana kabla na miniDP > dp pomoże? Może system widzi monitor jak by był podłączony przez zwykłe DVI (nie DVI dual link) i dlatego nie pozwala ustawić większej rozdzielczości niż 1920x1080?
PS. odkryłem, że zmiana rozdzielczości na 1920x1080 przy przechodzeniu na laptopa pomaga (tzn monitor później daje się włączyć) ale muszę przestawiać rozdzielczość.
Przy najstarszym możliwym sterowniku efekt taki sam :-(
Poniżej screeny z konfiguracji:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/189/rozdzielczosc.jpg/)
Zaciekawiła mnie jeszcze jedna informacja: monitor nadal jest wykrywany przez sterownik jako 1920x1080
źródło (http://img62.imageshack.us/img62/9517/rozdzielczosc2.jpg)
Coś nie pojawił się 1 obrazek a nie mogę edytować...
źródło (http://img189.imageshack.us/img189/9705/rozdzielczosc.jpg)
DVI Single Link na pewno nie bo w ogóle nie dałoby się uruchomić powyżej 1920x1200. A czy w wersji jeden monitor, ekran laptopa zupełnie wyłączony, też nie ma w liście odpowiedniej rozdzielczości?
jaroslaw.majcher
09-06-2012, 11:43
Również nie ma... Pojawia się jako domyślna gdy ją dodam (screen 2 w kolejności)
witam
muszę na szybko kupić jakiś budżetowy monitor, zanim uzbieram na coś konkretniejszego.
Proszę o pomoc w wyborze pomiędzy:
DELL ULTRASHARP 2007WFPb
iiyama E2207WS-B2
Eizo S1921
so???
to podaj namiar jak szukac tych monitorow po 8 za dwa :) jaki model kupil ?
Tylko jeden z nich? Do jakiej kwoty masz zamiar kupic? Po kupnie i tak trzeba go skalibrowac. Dell jest warty zakupu jednak trzeba przyjrzec sie rodzajowi matrycy.
witam
muszę na szybko kupić jakiś budżetowy monitor, zanim uzbieram na coś konkretniejszego.
Proszę o pomoc w wyborze pomiędzy:
DELL ULTRASHARP 2007WFPb
iiyama E2207WS-B2
Eizo S1921
so???
Mam IIyame ale prolite E2407hds, bardzo sobie chwale. A kupiłem w promocji rok temu za 599zł bodajże :mrgreen:
jaroslaw.majcher
12-06-2012, 20:03
No i działa. Kupiłem kabel miniDP => DP (1m lindy za 150zł !!!) i zadziałało od pierwszego podłączenia. Dell kazał mi wymienić sterowniki na najnowsze z ich www ale nie zdążyłem bo kurier dostarczył kabelek.
Dodatkowo monitor w sterowniku jest widziany jako podłączony przez DP a nie DVI jak to było w przypadku poprzedniego kabla i myślę, że w tym tkwił problem. Niestety sterowniki nieraz sprawiają takie problemy...
Wczoraj Apple oglosilo nowego Macbooka z matryca Retina o ogromnej rozdzielczosci (ta sama co w Ipadzie 3).
Jak myslicie, uzywanie wyswietlacza Macbooka a tymbardziej nowej retiny ma sens przy obrobce?
Jak myslicie, uzywanie wyswietlacza Macbooka a tymbardziej nowej retiny ma sens przy obrobce?
Myślę tak: jakbym miał wolne dwa koła papieru to bym sobie to kupił, jednak trzeba będzie poczekać zanim Adobe wszystko zaktualizuje. Samo ppi - 220 - imho boskie. Nie mogę się już doczekać kiedy wejdzie to na netbuki; takie 12" i 1920x1200. Ostatnio wszyscy promują IPS'y więc jest duża szansa, że trafi to i do netbuków/mniejszy lapków.
Jeśli zaś chodzi o odwzorowanie kolorów nowej matrycy to w necie przeczytałem opinię Tom01, że wyświetlacz Apple'a (stary) koło Eizo czy Nec nawet nie stał.
Myślę tak: jakbym miał wolne dwa koła papieru to bym sobie to kupił, jednak trzeba będzie poczekać zanim Adobe wszystko zaktualizuje. Samo ppi - 220 - imho boskie.
Pytanie jak sobie poradzą z resztą softu z interfejsem na bitmapach?
Rozdzielczość ekranu z niewidocznymi gołym okiem pikselami to ideał i w końcu zbliżenie się do rzeczywistości. Przez niezliczoną ilość lat, techniki obrazowania przyzwyczajały nas do kłamstwa, że widoczny piksel to coś normalnego. To tak jakby producenci kart dźwiękowych nie mogli przez 40 lat wyjść poza pasmo słuchawki telefonicznej.
Jeśli zaś chodzi o odwzorowanie kolorów nowej matrycy to w necie przeczytałem opinię Tom01, że wyświetlacz Apple'a (stary) koło Eizo czy Nec nawet nie stał.
Bo to TN. Jeśli natomiast w nowym będzie IPS o takiej jakości jak w Ipadzie trzecim, to Apple przejedzie po konkurencji walcem. I to kilka razy. Nie spodziewam się w laptopie zaawansowanej sprzętowej kalibracji ani wielobitowej 3DLUT, ale naturalne własności panelu powalają i tak.
to podaj namiar jak szukac tych monitorow po 8 za dwa :) jaki model kupil ?
wybacz,nic nie zrozumiałem
Tylko jeden z nich? Do jakiej kwoty masz zamiar kupic?
lepiej nie będę pisał bo do Tesko mnie pogonicie :)
potrzebuje jakiegos taniocha, na jakieś kilka miesięcy bo nabyłem komputer, 5D, i nie stać mnie przez najbliższy czas...
zastanawiam się czy lepiej kupić klasowo leszczego ale używkę z jakąś gwarancją i skalibrować czy np. jakąś nową Iiyame z matrycą TN...
tak wiem wątków było kilka, a jeden ma tysiąc stron ;) ale we wszystkich jest opinia, z którą się zgadzam, że lepiej dozbierać...
tylko że ja niemam nawet CTRka do tego czasu więc coś muszę nabyć...
Jeśli natomiast w nowym będzie IPS o takiej jakości jak w Ipadzie trzecim, to Apple przejedzie po konkurencji walcem. I to kilka razy.
Mógłbyś napisać coś o stanowisku pracy pod SX2262W, na swojej stronce piszesz o świetlówkach Graphica TLD90 950, czy jest coś bardziej odpowiedniego pod w/w Eizo?
Coś nowszego może, oczywiście w kategorii econo czyli nie droższego niż te 4 sztuki Graphiki. Pokój powiedzmy 3.5x3.5m białe ściany, powiedzmy, że z zasłoniętym oknem.
Mógłbyś napisać coś o stanowisku pracy pod SX2262W, na swojej stronce piszesz o świetlówkach Graphica TLD90 950, czy jest coś bardziej odpowiedniego pod w/w Eizo?
Coś nowszego może, oczywiście w kategorii econo czyli nie droższego niż te 4 sztuki Graphiki. Pokój powiedzmy 3.5x3.5m białe ściany, powiedzmy, że z zasłoniętym oknem.
Źródeł światła jest sporo, jednak wszystkie droższe niż świetlówki liniowe. Oprócz Philipsa Graphica (http://monitory.mastiff.pl/oswietlenie/swieltowki.html?light_type=325&manufacturer=343) w grę wchodzi jeszcze Osram Color Proof (http://monitory.mastiff.pl/oswietlenie/swieltowki.html?light_type=325&manufacturer=400) i to koniec wyboru jeśli chodzi o niedrogie i dobre światło.
Oczywiście oprawa jest jeszcze ważna. Nie może mieć klosza. Najlepsze są biurowe lampy z rastrem.
allxages
13-06-2012, 12:15
Bo to TN. Jeśli natomiast w nowym będzie IPS o takiej jakości jak w Ipadzie trzecim, to Apple przejedzie po konkurencji walcem. I to kilka razy. Nie spodziewam się w laptopie zaawansowanej sprzętowej kalibracji ani wielobitowej 3DLUT, ale naturalne własności panelu powalają i tak.
A wiadomo coś czy będzie to IPS? I czy wiadomo czy wyjdzie ten Mac w wersjie 13"? Bo jeżeli tak to znowu stracę kase :(
A wiadomo coś czy będzie to IPS?
Czytałem, że to ma być właśnie IPS.
Oczywiście IPS, IPSowi nie równy. Wystarczy popatrzeć na wysyp masówki z IPSami i porównać "toto" do choćby taniego NECa z pozornie takim samym panelem. Ogólnie rzecz ujmując, IPS oznacza konstrukcję panelu a ściślej, układ molekuł ciekłych kryształów. Jednak sposób, jakość wykonania i osiągi mogą być skrajnie różne. Tak jak silniki benzynowe to nie jeden produkt tylko setki, jeśli nie tysiące konstrukcji różniących się niemal wszystkim.
allxages
13-06-2012, 12:26
Luz. W domu używam NECa PA241W. Ale na wyjeździe taka 13tka byłaby super. Lekki, super matryca...mógłbym edytować zdjęcia bez problemu na tym na wyjeździe!
Jasne, że lepiej dozbierać jednakże jak nie możesz to ihmo lepszym wyjściem według mnie jest używka na gwarancji ale wyższej klasy niż nówka.
Tom01 w porównaniu tych dwóch:
Monitor EIZO FlexScan S2433WFS-BK - 3504zł
Monitor NEC Multisync PA241W-BK - 3936zł
który lepiej kupić do obróbki zdjęć?
Tom01 w porównaniu tych dwóch:
Monitor EIZO FlexScan S2433WFS-BK - 3504zł
Monitor NEC Multisync PA241W-BK - 3936zł
który lepiej kupić do obróbki zdjęć?
EIZO SX2262 - 3100zł
Rzecz w tym, że chcę mieć 24 cale, a SX2462 kosztuje 4550zł. Czy warto doskładać do nowszego modelu?
komarsnk
24-06-2012, 01:09
Rzecz w tym, że chcę mieć 24 cale, a SX2462 kosztuje 4550zł. Czy warto doskładać do nowszego modelu?
Szczerze najpierw zastanowiłbym się i zadecydował jaką matrycę potrzebuję - wtedy można rozważać SX2262 i SX2462 bo to dwa różne monitory
Widzę, że im dalej w las, tym więcej drzew :)
komarsnk co masz na myśli pisząc o wyborze matrycy? Czy te monitory nie są przystosowane głównie do obróbki foto?
Grzesiek_PL
24-06-2012, 15:09
Jeśli pracujesz dużo przy słabym świetle nocą to lepiej by było S2433W.
I nie zapominaj o kalibracji, bo jednak te monitory odbiegają od siebie po wyjęciu z pudełka ;)
Oba SX-y posiadają wszelkie dane po temu, by stać się*ultymatywnym rozwiązaniem naszych potrzeb dot. obróbki fotografii, a różnice pomiędzy matrycami stanowią w kontekście zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy najmniej istotny niuans.
S2433W wypada na tle SX-ów (wyposażonych w DNA serii ColorEdge) dość blado - 1DLUT o 10-o bitowej głębii kwantyzujący sporą przestrzń barwną S2433W jeśli idzie o liniowość (jakość tonalną wyświetlanego obrazu) ma się nijak w stosunku do 12-o bitowych 3DLUT o 16-o bitowej precyzji przeliczania, z kompensacją równomierności podświetlenia, starzenia i driftu termicznego serii SX/CG.
Czyli myśląc przyszłościowo i bez półśrodków, powinienem kupić SX-a?
Lepsze jest wrogiem dobrego. ;)
Ulala :) no to teraz już całkiem zbaraniałem! Co radzisz Tom01?
To może ja się wtrącę - SX2262W. Dostalem rawa z twarzą mocno czerwoną (naczynka plus opalenizna) w Win7 twarz ma kolor (czerwony) arbuza, natomiast w LR4.1 po podpięciu zarówno profilu ICC (dostarczonego przez krakowski sklep, wymieniony już tym wątku) jak i profilu samego aparatu (zakładka camera calibration; plik .dcp), twarz ma ekstremalnie purystycznie oddane kolorki. Ja to nazywam opad szczęki. Plus dla gościa, który kalibruje te monitorki w Krak; ztcp jest tu moderatorem od czarnej roboty ;)
Ulala :) no to teraz już całkiem zbaraniałem! Co radzisz Tom01?
Jeśli budżet pozwala, należy kupić najlepszy monitor na jaki stać. Wszak to jest podstawowe urządzenie na którym można zobaczyć swoje zdjęcia.
EIZO SX, CG, NEC PA, SV, to jedyne monitory wyposażone w matryce xVA/IPS sterowane wielobitowymi 3DLUT o 16-o bitowej precyzji przeliczeniowej, z elektroniczną kompensacją równomierności, starzenia i driftu termicznego, szerokimi możliwościami kalibracji wszelkich parametrów wyświetlania i wszystkimi bajerami.
Różnica między tymi bezkompromisowymi konstrukcjami a zwykłymi monitorami EIZO serii S, Dellami, Hapekami itd. jest oczywiście dość subtelna... Podobnie jak w przypadku matryc APS-C oraz FF, zwykłych obiektywów Canon a ich profesjonalną serią L. Nie każdemu potrzebna jest pełna klatka i eLka, nie każdemu potrzebny jest SX/CG.
Jeśli jednak traktujemy zabawę/pracę w fotografię poważnie, używamy najwyższej klasy lustrzanek i obiektywów, chcemy wykorzystać maksimum ich możliwości, wycyzelować każdy detal i mieć pełną kontrolę nad obiegiem pracy, to nie ma się co czarować - inwestycja w SX/CG odwdzięczy się bezkompromisowym komfortem użytkowania, trwałością Mercedesa z lat 80-tych i chirurgiczną precyzją wyświetlanego obrazu.
Osobiście - będąc profesjonalnym projektantem graficznym z ~20 letnim doświadczeniem - mam oczywiście w kwestii wyświetlaczy mocno zrytą psychę.
Z monitorem (chcąc nie chcąc) spędzam więcej czasu niż z żoną, otaczam go nabożną trzcią i kalibruję przy użyciu najbardziej wyrafinowanej kolekcji sensorów i profilerów, na jakie tylko mnie stać i jakie wpadną w moje ręce.
By unaocznić skalę mojej perwersji nadmienię, że kolorymetr, którego używam do kalibracji swoich monitorów (basICColor DISCUS) jest wart więcej, niż EIZO SX2262W.
Jeśli jednak z czystym sumieniem polecam komuś w ciemno monitor, to jest to wyłącznie monitor serii SX/CG/PA/SV - daje to bowiem pewność, że w technologii LCD do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy nic lepszego/bardziej wyrafinowanego ludzkość absolutnie nie popełniła.
W takim razie na placu boju pozostają:
NEC MultiSync PA241W i Eizo SX2462. Więc który z tych dwóch byś wybrał w swoich kryteriach? Zaznaczam, że nie jestem takim wyjadaczem tematu jak Ty :)
Sorki, że się wetnę w dyskusję. Znajomy znajomego sprzedaje Eizo s2031w, używany około roku. Wiem, że cudo techniki to nie jest, ale czy jest w stanie w miarę poprawnie wyświetlać to co powinien i przydać się w edycji zdjęć? Oprofilować się da? Dzięki z góry za uwagi!
W takim razie na placu boju pozostają:
NEC MultiSync PA241W i Eizo SX2462. Więc który z tych dwóch byś wybrał w swoich kryteriach? Zaznaczam, że nie jestem takim wyjadaczem tematu jak Ty :)
Ja, jeśli się mogę wtrącić, brałbym EIZO. Możliwości PA i SX są podobne, ale za EIZO przemawia lepsza gwarancja, większe możliwości uniknięcia defektów ekranu.
Sorki, że się wetnę w dyskusję. Znajomy znajomego sprzedaje Eizo s2031w, używany około roku. Wiem, że cudo techniki to nie jest, ale czy jest w stanie w miarę poprawnie wyświetlać to co powinien i przydać się w edycji zdjęć? Oprofilować się da? Dzięki z góry za uwagi!
S2031W to podobny monitor do wszystkich innych serii S. Wymagania amatorskie pokrywa z nawiązką.
McKiller
25-06-2012, 13:53
Witam, próbowałem skalibrować monitor kalibratorem "Color Munki", postępowałem wg. instrukcji wszystko się zainstalowało ale po instalacji zaczeły się pojawiać jakieś dziwne paski na monitorze, co może być tego przyczyną? Odinstalowałem teraz wszystko i jest ok. Proszę o pomoc.
Witam, próbowałem skalibrować monitor kalibratorem "Color Munki"
A oprogramowaniem jakim? Bo jeśli oryginalnym to sensu bez. Proponuję użyć basICColora, lub jeśli nie straszne Panu zagadnienie kalibracji na poziomie profesjonalnym, Argylla.
gadget_zary
26-06-2012, 21:33
Mam do skalibrowania 2 monitory Eizo L767 i S1921 (wiem rewelacja to to nie jest). Czy kalibrator Color Munki Display będzie wystarczający ? Czy warto dopłacać do wersji photo ?
Czy kalibrator Color Munki Display będzie wystarczający ? Czy warto dopłacać do wersji photo ?
Znacznie lepiej X-Rite I1 Display Pro. To najtańszy rozsądny kalibrator na rynku z całkiem porządnym kawałkiem oprogramowania.
strideer
26-06-2012, 22:33
Mam do skalibrowania 2 monitory Eizo L767 i S1921 (wiem rewelacja to to nie jest). Czy kalibrator Color Munki Display będzie wystarczający ? Czy warto dopłacać do wersji photo ?
Sam czujnik będzie w porządku, natomiast oprogramowanie do niego jest bardzo ograniczone w stosunku do tego, co oferuje aplikacja i1 Profiler dołączona do sugerowanego powyżej przez Tomka i1 Display Pro. Jakimś wyjściem jest kupno Color Munki Display i używanie go z Argyllem i nakładką dispcalGUI. Taki zestaw jest dość prosty do odpalenia, tyle, że wymaga pewnej wiedzy przy ustalaniu parametrów kalibracji w dispcalGUI. Z drugiej strony kupno i1 Display Pro jest rozwiązaniem przyszłościowym - jak najdzie Cię fantazja na monitor ze sprzętową kalibracją, to ustawisz go spokojnie z i1 Display Pro i oprogramowaniem w rodzaju ColorNavigator, SpectraView, etc. Decyzje, decyzje :-)
gadget_zary
26-06-2012, 23:01
Rożnica cenowa między i1Pro a CMD to jakies 200-250 zł (zależnie od sklepu) więc myślę, że odżałuje już na i1 :) A plany na zmianę panelu są dość konkretne i pewne więc też się przyda.
strideer
26-06-2012, 23:54
Rożnica cenowa między i1Pro a CMD to jakies 200-250 zł (zależnie od sklepu) więc myślę, że odżałuje już na i1 :) A plany na zmianę panelu są dość konkretne i pewne więc też się przyda.
To słuszna decyzja. Ja aktualnie rzeźbię z i1 Display Pro w CG243W i powiem Ci, że to bardzo dobry duet :-)
To słuszna decyzja. Ja aktualnie rzeźbię z i1 Display Pro w CG243W i powiem Ci, że to bardzo dobry duet :-)
Ewentualnie tu jest szybkie, robocze porównanie, m.in. z DISCUSem: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=423
U mnie nie jest to duet idealny. Na tym samym monitorze oraz na SX2762W i1D Pro bez korekty małpą jest mało użyteczny w kwestii ustawiania temp. barowej. Myli się o 500-700K. To dużo moim zdaniem. Z resztą to po prostu widać.
Nie oceniam samej optyki, precyzji i czułości, nie znam się. Ale błąd na szerokim gamucie jest. I to taki, który przez wielu dawany był jako argument w przedbiegach dyskwalifikujący spydery i inne takie tam do szerokiego gamutu, jako w ogóle nadające się do precyzyjnego ustawiania. Tyle że i1d pro nie jest tu jakąś rewelacją w tym kontekście. Nie wiem czy to tylko mój egzemplarz może? Ale wątpię. Może ich posiadacze mogli by zrobić mały test jeśli mają możliwość i się potwierdzi lub nie.
Użytkowo natomiast ma potężną zaletę - jest pierońsko szybki. Praca z nim i Argyllem nawet na bardzo dużych testchartach to przyjemność. Małpa w takim zestawieniu nie wyrabia.
Myli się o 500-700K.
Pewnikiem uszkodzony egzemplarz. Sprawdzałem sporo tych czujników i taki błąd jest niedopuszczalny.
A więc co? Reklamować? Na jakiej podstawie? (nie powątpiewam, tylko proszę o radę jak to skutecznie załatwić. dodam że kupiłem we "wzornikach")
strideer
27-06-2012, 23:38
A więc co? Reklamować? Na jakiej podstawie? (nie powątpiewam, tylko proszę o radę jak to skutecznie załatwić. dodam że kupiłem we "wzornikach")
A tak z ciekawości i by się upewnić - wybrałeś właściwą tablicę korekcyjną do i1 Display Pro dla swojego monitora? I czy jesteś pewny, że to Color Munki nie podaje wyników z odchyleniami? Może problem tkwi nie w i1 Display Pro, tylko w procedurze weryfikacji profilu.
Pewność na 100% dałoby mi porównanie jeszcze z innym spektrofotometrem. Nie mam jednak pod ręką kolejnego.
Ale, powiedzmy 90cio procentowe podejrzenie, że coś jest nie tak budzą fakty iż:
- barwy na ekranach dwóch laptopów z matrycą TN ustawionych i1Dp, przypominają bardzo to co pokazuje którykolwiek z Eizo ustawiony małpą do tej samej temperatury (oczywiście nie mówię o detalach i przejściach tonalnych, ale o ogólnym odbiorze temp. bieli)
- oba czujniki ustawione w tryb pomiaru "ambient light" pod lampką GraphiLite odczytują tą samą temp. barwowa z błedęm do ok. 50K między sobą
- oba czujniki zachowują się identycznie jak wyżej w trybie pomiaru z odbicia od kartki papieru naświtlanej tym samym światłem.
Skoro dwa ostatnie podpunkty mają miejsce, dlaczego oba czujniki na matrycy szerokogamutowca zachowują się diametralnie inaczej?
Co do wyboru korekty o oryginalnym sofcie Xrite - tak wybieram prawidłową, tzn. "wide gamut CCFL". Podobny błąd 500-600K wykaże Argyll jeśli zbuduje mu się macierz korekcyjną na podstawie pilików płytki Cd dostarczonej przez Xrite.
Wszystko to razem sugeruje mi po prostu niestabilność i niepowtarzalność czujnika na szerokim gamucie. No chyba że coś robię źle, to chętnie wysłucham sprostowania.
Większe jest prawdopodobieństwo, że o 500-600K myli się ColorMunki, powtarzalność tych spektrofotometrów jest na znacznie niższym poziomie niż*i1D3.
Czy ja wiem... czytając zarówno pana, jak i toma01 opinie o tym co jest remedium na błędy spydera i innych prostych kolorymetrów zawsze małpa była wymieniana jako dobry wybór. Proszę zrozumieć - ja tego nie kwestionuję , bo przecież zawsze mogą się zdarzyć wyjątki, natomiast skoro kolorymetry dotychczas charakteryzowały się z natury swojej błędami rzędu 500K na szerokim gamucie, to i1dpro był dla mnie pierwszym podejrzanym.
W końcu CM Photo to spektrofotometr, a ten ponoć nie jest takim błędem obciążony. Dodatkowo - skoro mój egzemplarz prawidłowo mierzy temp. światła lampki graphilite, to dlaczego źle mierzy świetlówki monitorów WG? Jest możliwa taka sytuacja?
Czy ja wiem... czytając zarówno pana, jak i toma01 opinie o tym co jest remedium na błędy spydera i innych prostych kolorymetrów zawsze małpa była wymieniana jako dobry wybór.
W czasach kiedy kompletnie nie było na rynku dobrych kolorymetrów wielu ludzi, w tym ja, polecało ColorMunki Photo. Spektrofotometr do monitora to gorsze rozwiązanie niż kolorymetr, ale nie ma powodów do sądzenia że będzie się mylił w puncie bieli o 500K. W życiu nie widziałem takiego błędu ColorMunki. Poza tym spektrofotometrem można oprofilować drukarkę, kolorymetrem nie.
Dodatkowo - skoro mój egzemplarz prawidłowo mierzy temp. światła lampki graphilite, to dlaczego źle mierzy świetlówki monitorów WG? Jest możliwa taka sytuacja?
Ojojoj.... Świetlówka absolutnie nie może być punktem odniesienia. Proponuję po prostu dać czujnik do sprawdzenia.
CM już niekoniecznie, ale i1Dpro jest prawie nowy i dlatego na gwarancji. Oba kupione we wzornikach.eu. Wysłać do sklepu? Czym argumentować?
O ile słyszałem o trefniejszych sztukach ColorMunki Photo, to jeszcze nie słyszałem o rozjechanych i1D3. Powtarzalność tego kolorymetru i jego błędy na WG CCFL są statystycznie połowę niższe, niż w przypadku CMP.
Dodatkowo o ile spektrofotometr jest urządzeniem dość delikatnym, wrażliwym na zabrudzenia i wstrząsy, to kolorymetr i1D3 już raczej niespecjalnie.
Jeśli więc miałbym obstawiać, to zdecydowanie bardziej ufałbym i1D3 niż CMP. Najlepiej jednak sprawdzić zgodność pomiarów z czymś w miarę pewnym, np. z nowym i1pro2.
Mimo wszystko nadal mi się wydaje, że obraz ustawiany przez i1DispalyPro jest zbyt ciepły. Może to moje przyzwyczajanie, nie wiem. Natomiast odbitki oglądane w świetle dziennym są bliższe temu co ekran pokazuje kiedy nastawy oparte są o pomiar małpą. Gdy ustawiam to co sugeruje profiler xrite obraz jest deczko zbyt ciepły, stąd moje wątpliwości. Dodatkowo budzi je to co sami piszecie - jeden się nie spotkał z tak rozjechaną małpą, drugi i owszem (choć to oczywiście nie musi być sprzeczne, ale mieszacie mi w głowie :-) )
Nie wiem co mi zostaje - odesłać do sklepu na reklamację i1D i zobaczymy co powiedzą. Może sprawdzą i będę wiedział na czym stoję. Spróbuję się dogadać ze sklepem.
To nie jest kwestia spotkania czy niespotkania - to jest kwestia konstrukcji.
CMD to prosty spektrofotometr, próbkujący emitowane widmo w zakresie 400-730nm (wartości dla 380 i 390nm są kopiowane z pomiaru 400nm) co 10nm.
Wiele czynników może mieć wpływ na wyniki jego pomiarów - zabrudzenie, drift termiczny, rozjustowanie położenia holograficznej siatki dyfrakcyjnej względem matrycy CCD spowodowane np. uderzeniem.
Dla odmiany i1Display Pro (i1D3) to niby tylko kolorymetr, ale jest on charakteryzowany indywidualnie, a jego funkcja uczulenia spektralnego zapisywana jest w pamięci sensora. W komplecie załączone są kalibracje spektralne sporządzone na podstawie pomiarów widma PA241 i 271W (takie samo, jak w SX2762W), które zostały wykonane przy użyciu laboratoryjnego spektroradiometru Konica-Minolta CS-1000, w zakresie 380-780nm z interwałem 1nm. Kolorymetr zaopatrzony jest trwałe filtry umieszczone hermetycznym układzie, w którym nie bardzo ma się co zbrudzić czy rozjustować, do tego zaopatrzony jest w korektę driftu termicznego.
Różnice te mają swój wyraz w testach Ethana Hansena, wykonanych dla próby 13 sztuk kolorymetru i1D3 oraz 4 sztuk spektrofotometru CMP.
Zgodność międzyinstrumentowa i1D3 wynosi dla tej próby średnio 0,4, pikowo 1,6 dE2000, dla CMP średnio 2,4, pikowo 3,7 dE2000.
Błąd pomiaru monitora szerokogamutowego w odniesieniu do pomiaru laboratoryjnego spektroradiometru PR-730 wyniósł średnio dla i1D3 1,7 dla CMP 6,1 dE2000.
Biorąc powyższe pod uwagę obstawiam zatem, że różnice w pomiarach są raczej wynikiem błędu CMP, nawet niekoniecznie wynikającego z uszkodzenia sensora, a być może jego ograniczeń konstrukcyjnych lub jego niestabilności pomiarów.
Wizualna ocena nie jest wyznacznikiem niczego. Między wyświetlanym plikiem, odbitką a okiem obserwatora jest 100 różnych czynników mogących wpłynąć na brak zgodności wizualnej - target kalibracji, otoczenie monitora, specyfika minilabu użytego do wykonania odbitki (standardowe oprogramowanie labów lekko chłodzi odbitki, by neutralniej wyglądały w świetle żarowym), światło użyte do oświetlenia odbitki itd.
Jest tu zatem olbrzymia ilość zmiennych*środowiskowych, na które kalibracja monitora nie ma najmniejszego wpływu, gdyż - co zawsze podkreślam - nie ma ona siły sprawczej.
W komplecie załączone są kalibracje spektralne sporządzone na podstawie pomiarów widma PA241 i 271W ...
.
Pytanie - na ile może nawet tak dokładna korekta nie być jednak przystającą do konkretnego egzemplarza monitora, tzn czy jest możliwe, że np. dany monitor świeci o te 100, 200 czy nawet 500K w całym zakresie regulacji inaczej niż ten, który był mierzony dla utworzenia korekty w fabryce? Np. przez specyficzny dla danego egzemplarza odchył w działaniu układu równomierności podświetlania czy koloru lub wręcz właściwości fizycznych samych świetlówek, filtrów i matrycy? Jest to możliwe?
Jest tu zatem olbrzymia ilość zmiennych*środowiskowych, na które kalibracja monitora nie ma najmniejszego wpływu, gdyż - co zawsze podkreślam - nie ma ona siły sprawczej. .
Wszystko racja, tylko jeśli nie posiadamy w domu całego laboratorium przyrządów referencyjncyh to po cóż innego to robimy jak nie "zrównanie" do jakiegoś tam umownie przyjętego wzorca i tej tzw. zadowalającej zgodności "na oko".
Jeśli o mnie chodzi, drukuję na własnej drukarce, profilem zrobionym właśnie małpą (i tu może być kolejny zonk, jeśli by się miało okazać, że coś z tym czujnikiem jest nie tak) i w środowisku, które naśladuje mniej więcej to co Pan ma na biurku ;-)
Pytanie - na ile może nawet tak dokładna korekta nie być jednak przystającą do konkretnego egzemplarza monitora, tzn czy jest możliwe, że np. dany monitor świeci o te 100, 200 czy nawet 500K w całym zakresie regulacji inaczej niż ten, który był mierzony dla utworzenia korekty w fabryce? Np. przez specyficzny dla danego egzemplarza odchył w działaniu układu równomierności podświetlania czy koloru lub wręcz właściwości fizycznych samych świetlówek, filtrów i matrycy? Jest to możliwe?
Ja nie znając się na tym kompletnie, zaufałem czornyj, m. in. z powodu elektroniki, która siedzi w droższych Eizo/Nec. Nie zacytuję jego odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie: "kiedy kolejna kalibracja?", ponieważ nie będzie to na rękę osobom kalibrującym/profilującym sprzęt :mrgreen:
Generalnie: po to dopłacamy (poziom startowy to Sams/LG IPS) tak dużo do elektroniki Eizo/Nec, żeby trzymała parametry.
Mam kilkadziesiąt profili (Camera Calibration w Adobe) koloru do GH2 i niektóre różnią się np. niuansami a 2262W i tak to wychwyci ;) dlatego niewyobrażam sobie sytuacji kiedy monitor klasy właśnie 2262W i wyższe mógł się mylić o 100-500K, jeśli się mylę proszę dyżurnych satyryków wątku o korektę ;)
Widmo świetlówek + filtrów matrycy monitora jest stabilne, niezależnie od regulacji, korekt itp. Wykonywałem krzyżowe walidacje różnych monitorów przy pomocy kolekcji swoich sensorów (basICColor DISCUS, i1D3, i1pro2, Spectrolino) i nie zauważyłem niczego niepokojącego.
Ew. obawiałbym się, że widmo podświetlenia+filtrów może się zmienić z czasem, ale to na pewno wymagałoby dłuższej eksploatacji.
Monitor można kalibrować do standardowego punktu bieli, natomiast uzyskanie perfekcyjnej zgodności w konkretnym układzie monitor-wydruk-światło zawsze wymaga pomiaru światła odbitego od arkusza, a dalej zwykle oceny i korekty wizualnej. Popularne sensory są zbyt mało precyzyjne i mają za mały zakres pomiarowy, silniki zarządzania barwą oparte jest na zbyt uproszczonych modelach barwy. Jeśli zatem monitor jest zbyt ciepły w stosunku do odbitki, to po prostu wybrałbym chłodniejszy punkt bieli, lub ew. próbował zmierzyć światło odbite od papieru i użył jego koordynatów chromatycznych jako targetu (acz są spore szanse, że ten numer nie przejdzie).
uzyskanie perfekcyjnej zgodności w konkretnym układzie monitor-wydruk-światło zawsze wymaga pomiaru światła odbitego od arkusza, a dalej zwykle oceny i korekty wizualnej.
Ja w takich wypadkach daję wydruk i jeśli tylko jest taka możliwość pokazuję w świetle słońca, że jest zgodność. Inne źródła światła i kombinacje z papierami nie dają żadnej gwarancji ustawienia monitora tak aby efekt był zadowalający. Nawet z drogimi lampami Justa w czarnym pokoju. Generalnie dobrej jakości monitor daje na tyle wierny obraz, że trzeba po prostu "wytłumaczyć" mózgowi, że to co widzi jest poprawne. Czasem to długo trwa, szczególnie jeśli są silne przyzwyczajenia z jakiegoś padła. Rekordziści dopiero po miesiącu przyznają, że faktycznie jest dobrze.
Ja w takich wypadkach daję wydruk i jeśli tylko jest taka możliwość pokazuję w świetle słońca, że jest zgodność. Inne źródła światła i kombinacje z papierami nie dają żadnej gwarancji ustawienia monitora tak aby efekt był zadowalający. Nawet z drogimi lampami Justa w czarnym pokoju. Generalnie dobrej jakości monitor daje na tyle wierny obraz, że trzeba po prostu "wytłumaczyć" mózgowi, że to co widzi jest poprawne. Czasem to długo trwa, szczególnie jeśli są silne przyzwyczajenia z jakiegoś padła. Rekordziści dopiero po miesiącu przyznają, że faktycznie jest dobrze.
Nawet w przypadku względnie niewrażliwego na defekty metameryczne wydruku wodnopigmentowego oglądanego w świetle dziennym pora dnia i pogoda potrafią mieć niebagatelny wpływ na zgodność między monitorem a odbitką, najbezpieczniej jest przyjąć regułę, że nie ma reguł.
Wizualną zgodność oczywiście da się osiągnąć - na drupie EIZO pokazywało na przemyślnie skonstruowanym stanowisku druk i jego symulacje wyświetloną na monitorze, nie było najmniejszych szans tego odróżnić (chciałbym zobaczyć minę mądrali głoszących, że monitor zawsze będzie inaczej oddawał barwy niż druk, bo papier nie świeci).
Na wstępie warto jednak przyjąć, że w praktyce uzyskujemy jakie 90% zgodności skalibrowanego monitora z drukiem, a dalsze 10% wymaga już cyzelowania niuansów, takich jak punkt bieli, kontrastowość, warunki obserwacji, technika reprodukcyjna, ilość OBA w papierze/UV w widmie światła, charakterystyka oświetlenia.
I tu już niestety wchodzimy na terytorium coraz droższych zabawek i coraz bardziej zabagnionej teorii barwy.
...
I tu już niestety wchodzimy na terytorium coraz droższych zabawek i coraz bardziej zabagnionej teorii barwy.
Ano właśnie... i o kant d. cała kalibracja he he:mrgreen:
Wracając do tematu małpy, mi tylko spokoju nie daje fakt, że oba czujniki dają prawie że identyczne pomiary światła odbitego lub otoczenia. Gdyby założyć .. no właśnie co - uszkodzenie? wadę fabryczną? czy też odchyłkę w normie? ... - to da się to wytłumaczyć?
I a propos powyższego - panie Marcinie, Tomaszu - na jakiej podstawie reklamować CMP? W tej sytuacji jest w ogóle podstawa?
strideer
01-07-2012, 10:11
Ja może się odniosę do jeszcze jednej rzeczy. Różnica w skorelowanej temperaturze barwowej (CCT), na którą się powołujesz, bywa czasem zwodnicza jeżeli idzie o takie porównanie wyników. Lepiej porównywać barwę punktu bieli korzystając z wartości koloru wyrażonego współrzędnymi xy lub XYZ, które wskazują na konkretny punkt, a nie na de facto zakres barw.
Ponownie - nie wiem w jaki sposób dokonywałeś weryfikacji i czy w wynikach pojawiają się takie wartości, czy tylko CCT, niemniej wydaje mi się, że warto sprawdzić. Nakładka dispcalGUI na Argylla zwraca w raportach weryfikacji profilu wartości XYZ zmierzone i znormalizowane - i to te ostatnie najlepiej (w przypadku tego pakietu) wyrażają istniejącą różnicę. Wygląda to tak:
źródło (http://share.dominikherman.com/cb/dispcalgui_profile_verification.png)
Monitor był sprzętowo kalibrowany przy użyciu ColorNavigatora do wartości D65, 100 nitów. W przypadku korzystania z i1D3 i dispcalGUI należy pamiętać, by przed jakimikolwiek pomiarami ustawić prawidłową charakterystykę spektralną dla danego typu monitora (należy wcześniej zaimportować odpowiednie profile z i1 Profilera).
Ano właśnie... i o kant d. cała kalibracja he he:mrgreen:
Wracając do tematu małpy, mi tylko spokoju nie daje fakt, że oba czujniki dają prawie że identyczne pomiary światła odbitego lub otoczenia. Gdyby założyć .. no właśnie co - uszkodzenie? wadę fabryczną? czy też odchyłkę w normie? ... - to da się to wytłumaczyć?
I a propos powyższego - panie Marcinie, Tomaszu - na jakiej podstawie reklamować CMP? W tej sytuacji jest w ogóle podstawa?
Światło otoczenia ma mniej podstępne widmo niż*świetlówki+filtry WG CCFL i stanowią po prostu większe wyzwanie dla spektrofotometru. Wystarczy, że jakaś dziura lub pik występuje w zakresie 380-400nm i już możemy mieć przekłamanie, bo małpa małpuje pomiary dla 380 i 390nm z pomiaru dla 400nm. Możliwe też, że rozdzielczość kwantyzacji widma co 10nm może w tym przypadku dać błąd. Warto się też*upewnić, że przekłamanie nie jest wynikiem driftu termicznego - warto przed pomiarem powiesić instrument na monitorze na powiedzmy 30min, potem przekalibrować i szybko zmierzyć wtpt.
Dominik również ma rację - skala w K jest dość złudna, ponieważ nie jest percepcyjnie równomierna i czasem różnica 100K to spora różnica, a czasem 500K to niuans. Dodatkowo nie uwzględnia ona odjazdu w zieleń lub purpurę, więc dwa monitory skalibrowane do 6500K mogą radośnie świecić jeden na zielono, drugi na czerwono a sensor będzie raportować 6500K jak w mordę strzelił. Warto zatem policzyć różnicę kolorymetryczną wyrażoną w dE, która więcej nam powie o poziomie błędu - 500K w praktyce może to być niewiele (lub wprost przeciwnie).
Co do reklamacji, ciężko mi coś doradzić bo obawiam się, że sensor jest całkowicie sprawny, a przynajmniej mieści się w normie.
Gdyby założyć .. no właśnie co - uszkodzenie? wadę fabryczną? czy też odchyłkę w normie? ... - to da się to wytłumaczyć?
Po prostu proponuję opisać domniemane uszkodzenie jako inne wyniki podawane przez oba czujniki. Serwis sprawdzi i będzie wiadomo.
To tak dla sportu, w kontekście pytania o wyniki weryfikacji dla ustawienia bieli przy zadaniu współrzędne xy (celowałem w 6500K):
1. Weryfikacja i1Dpro (profil oczywiście wykonany tym czujnikiem, w Argyllu)
źródło (http://img338.imageshack.us/img338/9338/i1dpo.jpg)
2. Ten sam profil, weryfikacja CMP po półgodzinnym "nagrzewaniu" na ekranie
źródło (http://img26.imageshack.us/img26/9971/cmpw.jpg)
Co ciekawe gdyby nie pomiar bieli to reszta wydaje się jak najbardziej ok (tu mam podsumowanie, natomiast gdybym wkleił pełny raport to widać wyraźnie, że odchyłki przy pomiarze kolorów arkusza verify.ti nie przekraczają 0.3-0.9 dE2000)
Pozwala to wysnuć jakieś nowe wnioski, czy nie ma żadnego znaczenia?
strideer
01-07-2012, 16:48
To dalej nic nie mówi o tym, który czujnik się myli i o ile. Dobra procedura weryfikacji polega na skalibrowaniu ekranu sensorem referencyjnym (np. i1 Pro 2), a następnie na przeprowadzeniu weryfikacji jednym i drugim czujnikiem względem profilu wzorcowego.
Tapatalk
Mz zgodność jest nadspodziewanie dobra, spodziewałbym się gorszej. Widać też, że różnica w CCT spadła już do zaledwie 300K.
Na bieli zawsze są największe błędy, co jest całkiem logiczne - biel to suma 100% R+G+B, czyli też suma błędów pomiaru każdego z tych kolorantów. Starczy zatem błąd 0,66 dE na każdym kolorancie by powstał błąd 2dE na bieli.
strideer
01-07-2012, 19:05
To jeszcze tak dla porównania z wyników testu i1 Display Pro sprzed roku:
źródło (http://share.dominikherman.com/cb/dispcalgui_profile_verification_necpa241.png)
Monitor to NEC SpectraView Reference 241. Profil wygenerowano i1 Profilerem z uwzględnioną charakterystyką spektralną świetlówek szerokogamutowych. Weryfikacja Color Munki Photo w dispcalGUI.
Z tego samego testu Color Munki Display (czyli czujnik na poziomie sprzętu taki sam jak i1D3):
źródło (http://share.dominikherman.com/cb/dispcalgui_profile_verification_necpa241_cmd.png)
Tak jak Ci napisał Marcin - zgodność obu Twoich sensorów ze sobą jest dość dobra, chociaż jeśli zestawić ją z wynikami moich pomiarów, to oczywiście mogłaby być lepsza. Jeśli chcesz wiedzieć który z czujników oszukuje bardziej, to chyba jedynym domowym sposobem byłoby wykorzystanie sensora referencyjnego z wyższej półki: spektrofotometru i1 Pro 2 lub kolorymetru Discus i przeprowadzenie procedury takiej jak opisałem wcześniej. Moim zdaniem reklamowanie czujników u sprzedawcy nic nie da - nawet jeśli sklep przeprowadzi odpowiednie testy, to wyniki najprawdopodobniej będą zgodne z normami producenta. Jeśli miałbym na Twoim miejscu zaufać któremuś z tych czujników, to wybrałbym raczej i1 Display Pro. Color Munki, mimo że to spektrofotometr, to jest jednak "zabawką" dla domowych użytkowników. Z różnych testów wynika, że i1D3 jest pewniejszym urządzeniem jeśli idzie o kalibrowanie monitorów.
...Starczy zatem błąd 0,66 dE na każdym kolorancie by powstał błąd 2dE na bieli.
-brzmi przekonująco
Widać też, że różnica w CCT spadła już do zaledwie 300K.- no niby tak. Tak było od początku kiedy w Argyllu podawałem dla i1D korekcję z płytki xrite'a (ok. 2.0 do 3.0 dE00). Różnice rzędu 600-700 K obesrowowałem używając softu od xrite i argylla na przemian - tu się zapewne kryją dwa błędy: - raz że rożny soft, - dwa że nie zadawałem punktu wyjściowego w xy
Color Munki, mimo że to spektrofotometr, to jest jednak "zabawką" dla domowych użytkowników. Z różnych testów wynika, że i1D3 jest pewniejszym urządzeniem jeśli idzie o kalibrowanie monitorów. No nie nic innego niż wierzyć. Chyba, że któryś z Was zaoferowałby się na sprawdzenie swoim sprzętem ;)
Tak czy inaczej dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
No nie nic innego niż wierzyć. Chyba, że któryś z Was zaoferowałby się na sprawdzenie swoim sprzętem ;)
Nie widzę problemu. Odnośnik np do DISCUSa będzie wiarygodny?
zgodność obu Twoich sensorów ze sobą jest dość dobra, chociaż jeśli zestawić ją z wynikami moich pomiarów, to oczywiście mogłaby być lepsza
0,5dE to mógł być z powodzeniem błąd wynikający z ustawienia czujnika niedokładnie w tym samym miejscu ekranu - znając Ciebie robiłeś wszystko z pedantyczną starannością, kol. bob_ niekoniecznie zaś wymierzył linijeczką miejce przyłożenia czujnika.
A skoro jesteśmy przy przyłożeniu czujnika - jeden i drugi sensor nie jest szczytem idealnego wyizolowania od światła otoczenia, więc warto robić pomiary w mroku, lub nakrywając sensor czarnym suknem.
W każdym razie nie ma co szaleć - CMP nie będzie ideałem choćby skały sr..., więc należy albo zachować zdrowy rozsądek, albo wstąpić na drogę w naród zatracenia. Ostatnio nabyłem warty blisko 10kpln i1Publish Pro 2 z poczuciem klęski i targany poważnymi wątpliwościami, czy aby nie powinienem dołożyć do 2-3x droższych Koniki-Minolty FD-7 lub Barbieri SpectroPada...
No nie nic innego niż wierzyć. Chyba, że któryś z Was zaoferowałby się na sprawdzenie swoim sprzętem ;)
Mam DISCUSa i nowiutkiego i1pro 2, w razie czego zapraszam, choć nie uważam tych sensorów za referencyjne, jedynie za najbardziej wiarygodne.
... kol. bob_ niekoniecznie zaś wymierzył linijeczką miejsce przyłożenia czujnika.
.. ale się starałem! ;-) (jestem świadom różnic z tego wynikających, a już szczególnie na moim 27calowym SX'oe który stabilnością lepszą od 1,0-1,5 dE nie grzeszy)
...należy albo zachować zdrowy rozsądek, albo wstąpić na drogę w naród zatracenia.
AMEN! Ja mam akurat azymut na wstępowanie na tę drogę najwidoczniej :)
Mam DISCUSa i nowiutkiego i1pro 2, w razie czego zapraszam, choć nie uważam tych sensorów za referencyjne, jedynie za najbardziej wiarygodne.
Nie widzę problemu. Odnośnik np do DISCUSa będzie wiarygodny? Dzięki Panowie - to zgłoszę się na priv
witam, jako ze stalem sie szczesliwym posiadaczem Eizo SX2262W (monitor kupilem notabene od Tom01 - jednoczesnie polecam wspolprace!), to teraz dopiero widze wszystkie te niuanse z kolorami..
przede wszystkim daje mi sie we znaki brak przegladarki plikow graficznych, ktoraby nie przeklamywala kolorow (poza adobe bridge)
poki co sprawdzilem infraview, faststone i acdsee - wszystkie przegladarki zdecydowanie znieksztalcaja kolory (w moim przypadku strasznie nasycaja kolor czerwony)
albo cos nie umiem w nich ustawic.
juz pomijam, ze faststone oprocz tego ze znieksztalca kolory, to jeszcze wyostrza zdjecia.
lightroom, photoshop i firefox wyswietlaja identycznie kolory (monitor mialem kalibrowany przez Tom01).
moglby ktos cos poradzic, doradzic albo pomoc ustawic w/w programy?
poki co sprawdzilem infraview, faststone i acdsee
ACDSee w niektórych wersjach ma moduł zarządzania barwą i trzeba w nim wskazać profil monitora. Godną polecenia jest jeszcze XNView. Ustawia się tak samo.
W win7 prawidłowo też działa wbudowana przeglądarka... dopóki się nie włączy jej w trybie pełnoekranowym ;-)
Ale w oknie, do szybkiego przeglądnięcia zawartości folderu, jest ok i zawsze pod ręką.
strideer
02-07-2012, 21:51
Przeglądarka windowsowa nie obsługuje wszystkich typów profili. Jeśli chodzi o Irfana, to po ściągnięciu pakietu pluginów z firmowej strony można zarządzanie barwą włączyć (przycisk [P], zakładka Color management, zaznaczyć Enable color management najlepiej z opcją Current monitor profile).
Niby racja, ale typowe matrixy obsługuje. Jak się ktoś bawi w lut'owe profile to znajdzie się dużo więcej softu, który tego nie obsłuży, nie tylko windowsowa przeglądarką.
Z kolei z moich doświadczeń z irfanem wynika, że opcja CURRENT MONITOR PROFILE nie działała i trzeba było na sztywno podać ścieżkę do pliku z konkretnym profilem. Nie znaczy to, że u innych użytkowników może działa, ale ja sobie ostatecznie irfana odpuściłem. Bridge z pe-esa i wbudowana starczają mi aż za nadto.
strideer jestes wielki! dzieki dzieki dzieki :D sciagnalem plugin do zarzadzania kolorem - dziala pieknie to to z irfanview :mrgreen:
a tak z ciekawosci.. czemu przedtem wyszly mi takie siupy z kolorem w przegladarkach plikow graficznych?
czy to nie jest tak, ze domyslny profil koloru dla monitora, jest jednoczesnie domyslnym profilem do ktorego odwoluje sie wszystko co jest wyswietlane na ekranie monitora? (w tym filmy, gry itp)
czy to nie jest tak, ze domyslny profil koloru dla monitora, jest jednoczesnie domyslnym profilem do ktorego odwoluje sie wszystko co jest wyswietlane na ekranie monitora? (w tym filmy, gry itp)
Niestety. To nie Mac. :)
strideer
02-07-2012, 22:18
strideer jestes wielki! dzieki dzieki dzieki :D sciagnalem plugin do zarzadzania kolorem - dziala pieknie to to z irfanview :mrgreen:
a tak z ciekawosci.. czemu przedtem wyszly mi takie siupy z kolorem w przegladarkach plikow graficznych?
Bo masz monitor szerokogamutowy, a w Windows systemowe zarządzanie kolorem jest takie, że działa jak pan autor programu napisze swoją aplikację w sposób uwzględniający CMS. Profil ICC dla monitora, tak w skrócie, zawiera dwie rzeczy: pierwsza to krzywe kalibracyjne, które są ładowane do pamięci karty graficznej i nieco korygują sposób wyświetlania barw. Druga rzecz to opis zakresu przestrzeni barwnej. Ten, jeśli zostanie uwzględniony w poszczególnych aplikacjach, wówczas zapewnia prawidłowe barwy. Jeśli nie - to masz na ekranie barwy żarówiaste.
Bo masz monitor szerokogamutowy, a w Windows systemowe zarządzanie kolorem jest takie, że działa jak pan autor programu napisze swoją aplikację w sposób uwzględniający CMS. Profil ICC dla monitora, tak w skrócie, zawiera dwie rzeczy: pierwsza to krzywe kalibracyjne, które są ładowane do pamięci karty graficznej i nieco korygują sposób wyświetlania barw. Druga rzecz to opis zakresu przestrzeni barwnej. Ten, jeśli zostanie uwzględniony w poszczególnych aplikacjach, wówczas zapewnia prawidłowe barwy. Jeśli nie - to masz na ekranie barwy żarówiaste.
chyba powoli lapie w czym rzecz.
dzieki ponownie za wyjasnienie heh.. czlowiek sie cale zycie uczy.
to jeszcze tylko zadam ostatnie pytanie, skoro o profilach kolorystycznych mowa: moglby ktos polecic program do odtwarzania filmow, w ktorym mozna wybrac profil kolorystyczny monitora?
bo podejrzewam, ze tez poki co ogladam filmy ze znieksztalconymi kolorami (korzystam z darmowego VLC player - w opcjach nie znalazlem zadnej zakladki do wyboru profilu koloru).
oczywiscie filmy to zaledwie 1% wykorzystania mojego monitora - glownie stosuje go do obrobki zdjec, ale skoro moge sobie pozwolic na lepsze odwzorowanie barw w filmach, to czemu z tego nie skorzystac :)
Nie ma potrzeby. Proszę przełączyć monitor w tryb sRGB - guzik M.
Nie ma potrzeby. Proszę przełączyć monitor w tryb sRGB - guzik M.
rzeczywiscie, jest roznica gdy przelacze na srgb (roznica na plus, w przypadku filmow).
dzieki za info Panie Tomaszu!
strideer
02-07-2012, 22:32
chyba powoli lapie w czym rzecz.
dzieki ponownie za wyjasnienie heh.. czlowiek sie cale zycie uczy.
to jeszcze tylko zadam ostatnie pytanie, skoro o profilach kolorystycznych mowa: moglby ktos polecic program do odtwarzania filmow, w ktorym mozna wybrac profil kolorystyczny monitora?
bo podejrzewam, ze tez poki co ogladam filmy ze znieksztalconymi kolorami (korzystam z darmowego VLC player - w opcjach nie znalazlem zadnej zakladki do wyboru profilu koloru).
oczywiscie filmy to zaledwie 1% wykorzystania mojego monitora - glownie stosuje go do obrobki zdjec, ale skoro moge sobie pozwolic na lepsze odwzorowanie barw w filmach, to czemu z tego nie skorzystac :)
Media Player Classic Home Cinema. Też darmowy, bardzo dużo możliwości, chociaż interfejs wygląda jak produkt minionej epoki (dokładnie rzecz biorąc jak microsoftowy Media Player 6 - to chyba będzie z Windows 2000 albo XP sprzed Service Packów)
Media Player Classic Home Cinema. Też darmowy, bardzo dużo możliwości, chociaż interfejs wygląda jak produkt minionej epoki (dokładnie rzecz biorąc jak microsoftowy Media Player 6 - to chyba będzie z Windows 2000 albo XP sprzed Service Packów)
pelnia szczescia - o to chodzilo :)
masz u mnie piwo stary!
Czy kupując monitor EIZO FlexScan SX2462W + EasyPix potrzebuję jeszcze coś do szczęścia. Czy posiadając to urządzenie bedę mógł samodzielnie dokonac sprzetowej kalibracji. Mam laptopa toshiba satelite a660-18G, który posiada wyłącznie hdmi i chyba gniazdo d-sub. Jaki kabel kupic.
Do EIZO serii SX zastosowanie EasyPixa to grzech. Urządzenie ani oprogramowanie nie umożliwia optymalnej kalibracji tak precyzyjnego monitora.
Kabel trzeba HDMI->DVI. Ew w sklepie monitory.mastiff.pl w uwagach do zamówienia po prostu proszę dopisać jaki kabel ma być dołożony i właściwy, dobrej jakości, będzie w pudle gratis. ;)
O wlasnie Panie Tomaszu, to ja przy okazji zapytam o przewody sygnalowe do monitora.
Aktualnie korzystam z DVI - ale, ze moja karta graficzna ma cztery gniazda DisplayPort to tak z czystej ciekawosci.. jest jakas roznica w jakosci obrazu przesylanego za pomoca przewodu DVI a DisplayPort?
Bo np. hdmi zaowazylem, ze strasznie przebaria obraz.
Szczegolnie kolor czerwony - on po prostu wpada w karmazynowy.
Pare razy na probe podlaczylem do kilku roznych telewizorow LCD laptopa za pomoca hdmi, odpalilem przykladowe zdjecie - po czym to samo zdjecie odtworzylem w telewizorze, za pomoca podlaczonego pendrive i wbudowanej w TV przegladarki zdjec.
Roznica byla kolosalna (doslownie)
Z pendrive mozna przyjac, ze zdjecie mialo w miare "neutralne" kolory, ale to co zobaczylem z laptopa podlaczonego do TV za pomoca HDMI to pozal sie panie boze ;)
Cos zle ustawione, czy po prostu hdmi "tak ma" (?)
jest jakas roznica w jakosci obrazu przesylanego za pomoca przewodu DVI a DisplayPort?
Nie ma.
Bo np. hdmi zaowazylem, ze strasznie przebaria obraz.
Karta graficzna może "myśleć", że po drugiej stronie kabla HDMI jest telewizor i robi niedźwiedzią przysługę włączając jakieś polepszacze. Cieżko to czasem wyłączyć.
W przyszłym tygodniu kupuje monitor necpa271W i chcę go tymczasowo podłączyć do laptopa. Narazie nie mam komputera stacjonarnego, a laptop nie posiada złącza display, mini display ani DvI. Ma jedynie hdmi. Co tu zrobic? Myślałem o zewnętrznej karcie graficznej na exprescard ale mało informacji w sieci o takich wynalazkach. Karta graficzna na usb z reguły oferuje rozdzielczość jedynie hdmi czyli 1980x1200 czy cos takiego. Może komuś przychodzi do głowy jakiś prosty i skuteczny sposób.
strideer
06-07-2012, 20:00
W przyszłym tygodniu kupuje monitor necpa271W i chcę go tymczasowo podłączyć do laptopa. Narazie nie mam komputera stacjonarnego, a laptop nie posiada złącza display, mini display ani DvI. Ma jedynie hdmi. Co tu zrobic? Myślałem o zewnętrznej karcie graficznej na exprescard ale mało informacji w sieci o takich wynalazkach. Karta graficzna na usb z reguły oferuje rozdzielczość jedynie hdmi czyli 1980x1200 czy cos takiego. Może komuś przychodzi do głowy jakiś prosty i skuteczny sposób.
Po HDMI wyprowadzisz tylko 1920x1080 pikseli. Więcej się nie da. W monitorze możesz wybrać tryb wyświetlania obrazu bez skalowania, więc możesz mieć pulpit piksel w piksel, tyle, że z czarnymi marginesami wokół. Możesz też włączyć skalowanie proporcjonalne - z tego co pamiętam, ten monitor dość fajnie radził sobie u mnie z powiększaniem sygnału Full HD do swojej natywnej rozdzielczości. Co do zewnętrznych kart graficznych to się nie wypowiem - nie miałem z takimi do czynienia.
Być może do tego laptopa można dokupić stację dokującą z DVI?
Być może do tego laptopa można dokupić stację dokującą z DVI?
**** blada to toshiba satellite a660-18g nie ma stacji.
pomyślalem, że oddam laptopa do zaprzyjaźnionego komisu i wymienię na innego z dvi. sa tam teraz jakieś firmy del z dvi. ale czy nawet jesli ma wyjście dvi czy karta z laptopa obsłuży rozdzielczość 2560x1440??????????????????
nawet jesli ma wyjście dvi czy karta z laptopa obsłuży rozdzielczość 2560x1440??????????????????
Raz góra ??? by wystarczyło ;)
Imho nie, nawet jak jakaś Quadro obsłuży to DVI zablokuje - nie spotkałem się ze spec. DVI "powyżej" 1920x1200; raczej tylko Display Port, ale poczekajmy na Magów Wątku.
strideer
07-07-2012, 11:15
**** blada to toshiba satellite a660-18g nie ma stacji.
pomyślalem, że oddam laptopa do zaprzyjaźnionego komisu i wymienię na innego z dvi. sa tam teraz jakieś firmy del z dvi. ale czy nawet jesli ma wyjście dvi czy karta z laptopa obsłuży rozdzielczość 2560x1440??????????????????
Karta wydaje się na tyle współczesna, że nie powinna mieć problemu - ale zawsze warto sprawdzić w specyfikacji. Gorzej, że do obsługi rozdzielczości wyższych niż bodaj 1920x1200 pikseli po DVI konieczne jest złącze DVI Dual Link. Tutaj masz informację o tym jak rozróżnić rodzaje złącz http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface#Dual-link_DVI
Maks. parametry zewnętrznych trybów wideo
Maks. rozdzielczość : 2 048 x 1 536
Maks. częstotliwość odświeżania : 100 Hz
Rozdzielczość bez przeplotu przy maks. częstotliwości odświeżania : 1 920 x 1 200
http://ce.computers.toshiba-europe.com/innovation/jsp/SUPPORTSECTION/discontinuedProductPage.do?LNG=20&service=CE&toshibaShop=false&com.broadvision.session.new=Yes&PRODUCT_ID=1089484
byłem u kumpla podłączyłem laptopa toshiba satellte a660-18G hablem hdmi ->dvi do monitora 26 calowego nec 269wuxi. Wszytko przebiegło ok. Uzyskałem max rozdzielczosć 1920x1200 bo to był max monitora. Tylko co dalej. Do neca pa271w potrzebuje2560x1440. Karta w laptopie to obsłuzy. bo daje 2600x1600. Boję się tylko czy hdmi jest chociaz wersją 1,3. Ma ktoś pa271W, kabel hdmi-dvi(1,4) i laptopa podobnego do mojego aby sprawdzić. Pocieszam się,że skoro ful hd to 1920x1080, a pociagneło 1920x1200 to może i z większą ilością da rade. W najgorszym wypadku do zakupu komputera bedę pracował z czarnymi paskami ;-).
gadget_zary
09-07-2012, 09:49
Nie masz możliwości sprawdzenia w jakimś sklepie stacjonarnym jakiegokolwiek monitora z rozdzielczością powyżej 1920x1200? Poszukaj w necie specyfikacji laptopa to powinno być podane jakie masz hdmi.
Nie masz możliwości sprawdzenia w jakimś sklepie stacjonarnym jakiegokolwiek monitora z rozdzielczością powyżej 1920x1200? Poszukaj w necie specyfikacji laptopa to powinno być podane jakie masz hdmi.
właśnie o to chodzi, że nie mam. ale chyba nie ma to sensu gadałem z jednym z fachowców i powiedział, że w tym przypadku nie chodzi już o kartę graficzną laptopa, czy przepustowość wyjścia hdmi w laptopie. nawet jesli te warunki będą spełnione to problemem jest korzytanie z kabla hdmi->dvi. Końcówka dvi nie powinna przepuścić więcej niż 1920x1200. Taka jest jej specyfikacja. Żeby poszło więcej to musi być kabel z końcówką dual dvi. A takowych nie ma jeśli chodzi o tego typu kabel żeby z jednej strony było hdmi, a z drugiej dual dvi. ot i tyle. pogodziłem sie już raczej z tym, że przez pierwszy okres pracy na monitorze nie będę korzystał z jego max możliwości.
gadget_zary
09-07-2012, 17:10
Może poszukaj przejściówki na dual dvi. Ja takową dostałem do karty z tym że vga->dual dvi, może to by coś dało.
Może poszukaj przejściówki na dual dvi. Ja takową dostałem do karty z tym że vga->dual dvi, może to by coś dało.
Nie ma czegoś takiego jak adapter VGA na dual-link DVI, do tego niestety nie ma również przejściówki HDMI na dual-link DVI.
Tego typu adaptery muszą być aktywne, wymagają zasilania i są drogawe, a tak czy owak z HDMI>dual-link DVI się nie spotkałem.
Ja takową dostałem do karty z tym że vga->dual dvi
Podejrzewam, że to była odwrotna przejściówka DVI->VGA. Nie mam pod ręką cenników, ale jak dobrze kojarzę scankonwerter VGA na DVI kosztuje więcej niż wymiana laptopa. I nie zapewni idealnej ostrości.
gadget_zary
09-07-2012, 23:02
Tom01 masz racje, mój błąd :) to jest Ddvi->vga :) przepraszam za wprowadzenie zamieszania :)
marcin_s18
11-07-2012, 21:55
A czy ktoś miał możłiwość używać adaptera USB -> DVI http://shop.lenovo.com/SEUILibrary/controller/e/deweb/LenovoPortal/de_DE/catalog.workflow:item.detail?redir=y&GroupID=460&Code=45K5296&category-id=3E71FB3EB22D4A308B517832F7D2264A&tab=1#learnMore ?
Może i mój laptop swoje lata już ma, ale jego wydajnosć w zupełności mi wystarcza... Docelowo do podłączenia jednego monitora 22"-24" 1920 x 1080.
A czy ktoś miał możłiwość używać adaptera USB -> DVI
Pamięć obrazu przy rozdzielczości deklarowanej przy tym urządzeniu 2048x1125 to trzy bajty na każdy piksel czyli ok 7,1MB. Razy 60Hz daje 426MB/s. A jaką przepustowość ma USB? No i to tylko transmisja. Przecież za GPU musi robić w większej części CPU. Nie widzi mi się takie rozwiązanie.
przemo_k
12-07-2012, 08:41
To jesli można, to mam pytanie z serii czy warto?
NEC2070NX czy NEC 2090UXi?
Czy moze EIZO S2233?
budżet to maks 600-800 zł, więc tylko używki wchodzą w grę, niestety
Za NEC przemawia rozdzielczosc 1600x1200, co przy 20" powinno dać łądną ostrość obrazu, bo pixel to 0,255x0,255mm (chyba ze jestem w błędzie)
To jesli można, to mam pytanie z serii czy warto?
NEC2070NX czy NEC 2090UXi?
Z tych dwóch decydowanie 2090UXi, ale trzeba uważać bo w tym modelu często można znaleźć egzemplarze ze zdegradowanym ekranem do tego stopnia, że ma powidoki.
Czy moze EIZO S2233?
Klasę gorszy niż NEC 2090UXi jeśli chodzi o liniowość i równomierność, ale dwie klasy lepszy jeśli chodzi o trwałość i powtarzalność. Przy czym za kilkaset zł Pan takiego nie kupi. Chyba, że złom. Nowy to koszt ok 2400 zł. Z Niemiec, bez gwarancji kilka stów taniej. Trafiają się już za to na rynku wtórnym poprzednie wersje S2231W, S2232W, ale też mają ceny 1400-1800 zł.
przemo_k
12-07-2012, 11:24
Dzięki panie Tomaszu za odpowiedź.
Czyli albo trzeba zwiększyć budzęt do ~1,5 tys albo zmniejszyc ekran.
A Eizo S2000 lub S2031?
I już więcej nie pytam :)
A Eizo S2000 lub S2031?
I już więcej nie pytam :)
S2000 to profesjonalny monitor cadowy. Ciężko o taki używany i sprawny. Wszak kosztowały nowe 4 tys i były kupowane do pracy a nie dekoracji. S2031W to straszne maleństwo, 20" w formacie 16x10 jest wizualnie jak "zwykła" 17-tka.
przemo_k
12-07-2012, 11:38
S2000 to profesjonalny monitor cadowy. Ciężko o taki używany i sprawny. Wszak kosztowały nowe 4 tys i były kupowane do pracy a nie dekoracji. S2031W to straszne maleństwo, 20" w formacie 16x10 jest wizualnie jak "zwykła" 17-tka.
Dziękuje!
no i mój nec działa. jest tak jak myslałem nie ma szans na wiecej jak 1920x1080. używam skalowania do pełnych rozmiarów wyświetlacza. Wyłaczalem skalowanie i wtedy puszczałem chyba 1780x1080 czy cos takiego ale to nie ma sensu. zarówno przy wyłączonym jak i włączonym skalowaniu jakość jest podobna tzn. obraz jest identycznie nie do końca ostry. To akurat mnie nie dziwi bo liczyłem się z tym. Zmiana laptopa na pc nieunikniona. Może ktos uzywa/ł ten monitor z laptopem i wie jakie parametry najlepiej ustawić/co zrobic aby osiągnac najlepsza jakośc wyświetlania zniwelowac nieostrości do czasu zmiany kompa. Ktoś jużkiedyś pisał, że ten monitor nie za dobrze sobie radzi z rozdzielczościami mniejszymi niz 2560 x 1440 i to jest prawda. już nie moge sie doczekac aby sparwdzić co naprawdę potrafi.
ale i tak praca na c1 w porównaniu do laptopa to bajka. Tymbardziej że mam podłączone równolegle dwa monigtory od laptopa i neca. Masakra.
strideer
13-07-2012, 21:44
Możesz też zmienić laptopa na takiego z gniazdem Display Port - sporo nowych modeli jest w to wyposażona. To nie koniecznie musi być złącze DVI.
Możesz też zmienić laptopa na takiego z gniazdem Display Port - sporo nowych modeli jest w to wyposażona. To nie koniecznie musi być złącze DVI.
dobra myśl. byłem nawet w komisie i ogladałem. może na poczatek wymienię laptopa,
jaroslaw.majcher
13-07-2012, 23:37
Radzę uważać na to szczególnie w przypadku Della i kart nVidia bo współpraca nie wygląda tak kolorowo. Przy przejściówce DP -> DVI działa ale tylko jeden raz. Przy przełączaniu z monitora laptopa na monitor sterownik zawiesza się.
Dobrej jakości (w sensie nie rozlatuje się) kabel miniDP -> DP kosztuje ponad stówę a do tego w nowym rzucie NECów nie można przenieść ustawień kalibracji z DVI na miniDP tylko trzeba kalibrować od razu pod DP
Życzę powodzenia. Lepiej kupić laptopa wysyłkowo i w razie co oddać :-)
Radzę uważać na to szczególnie w przypadku Della i kart nVidia bo współpraca nie wygląda tak kolorowo. Przy przejściówce DP -> DVI działa ale tylko jeden raz. Przy przełączaniu z monitora laptopa na monitor sterownik zawiesza się.
Dobrej jakości (w sensie nie rozlatuje się) kabel miniDP -> DP kosztuje ponad stówę a do tego w nowym rzucie NECów nie można przenieść ustawień kalibracji z DVI na miniDP tylko trzeba kalibrować od razu pod DP
Życzę powodzenia. Lepiej kupić laptopa wysyłkowo i w razie co oddać :-)
czyli wracamy do punktu wyjścia. przemęczyc sie miesiąc/dwa na laptopie i kupić porządna jednostke stacjonarną.
jaroslaw.majcher
14-07-2012, 10:09
czyli wracamy do punktu wyjścia. przemęczyc sie miesiąc/dwa na laptopie i kupić porządna jednostke stacjonarną.
Tego nie powiedziałem, ale warto mieć na uwadze problemy które mogą występować.
manfred1
18-07-2012, 20:03
Może mi ktoś pomóc zacząłem bawić sie profilami o ole 1displaypro nadaje sie do monitora eizo o tyle do mojego podręcznego lapa ani trochę. Tzn laptok jest do niczego. Po załadowaniu profilu mam cały żółty ekran. Jak powrócić do ustawień fabrycznych HP DV5?
Po załadowaniu profilu mam cały żółty ekran.
Zaaplikował Pan za silną korekcję. Skutki uboczne przeważają nad ewentualnymi korzyściami.
Jak powrócić do ustawień fabrycznych HP DV5?
Proponuję usunąć profil stąd:
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/zarzadzanie_kolorami_2-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/images/mva/zarzadzanie_kolorami_2.jpg)
manfred1
18-07-2012, 20:33
Ten laptop nie ma żadnej regulacji albo przynajmniej ja nie znalazłem i dlatego kalibracja wyszła tak jak wyszła. Dzięki usunąłem profil po restarcie sprawdzę czy powróciła niebieska biel ekranu ;-)
dlatego kalibracja wyszła tak jak wyszła
Nie, nie... Kalibracja ma wyjść jak chce kalibrujacy. A ściślej aby poprawić co się da, ale nie zmarnować efektu skutkami korekcji.
czy ktos moze mi powiedziec czy monitor eizo ce240w jest dobrym monitorem mam okazje kupic tak owy w cenie 1200zł co wy na to ??????????????????
Ja zdecydowalem sie na Eizo S2231w i jestem bardzo zadowolony. Do domowych zastosowan sprawdza sie wysmienicie.
A co sadzicie o monitorze appla cinema display 27cali ?? oczywiscie do uzytku foto
znalazlem gdzies w necie przejsciowke do podlaczenia pod zwyklego PCeta czy opcja jest warta uwagi ?? czy lepiej kupic jakies eizo ??
komarsnk
21-07-2012, 08:45
Mam SX2262W i miałem robioną kalibrację. Dostałem plik .icc no i gitara. Czy jak zmieniam komputer to muszę wykonać ponowną kalibrację ze względu na inną kartę graficzną? Czy mogę użyć poprzedniego profilu?
strideer
21-07-2012, 08:55
Mam SX2262W i miałem robioną kalibrację. Dostałem plik .icc no i gitara. Czy jak zmieniam komputer to muszę wykonać ponowną kalibrację ze względu na inną kartę graficzną? Czy mogę użyć poprzedniego profilu?
Jak jesteś podłączony przez DVI (z obu stron kabla) to nie musisz. Jak z jednej przynajmniej strony jest analogowe złącze VGA to raczej też nie musisz, chociaż tutaj niektórzy mogą dyskutować :-)
komarsnk
21-07-2012, 09:07
wcześniej było HDMI w lapku i DVI w monitorze (przez przejściówkę) teraz jest DVI<->DVI
Czyli nie muszę? :)
wcześniej było HDMI w lapku i DVI w monitorze (przez przejściówkę) teraz jest DVI<->DVI
Czyli nie muszę? :)
Nie wiadomo. HDMI może się różnić od DVI. Sterowniki kart graficznych często ingerują w obraz na wyjściu HDMI.
komarsnk
21-07-2012, 16:28
Czyli jednak... Niestety przez weekend muszę pracować więc tutaj pojawia się pytanie: czy lepiej usunąć/wyłączyć ten profil .icc i pracować w ogóle bez, czy zainstalować te uniwersalny ze strony EIZO?
Czyli jednak... Niestety przez weekend muszę pracować więc tutaj pojawia się pytanie: czy lepiej usunąć/wyłączyć ten profil .icc i pracować w ogóle bez, czy zainstalować te uniwersalny ze strony EIZO?
Ma Pan jakiś drukowany punkt odniesienia? Po prostu po podłączeniu wypadałoby zrobić naoczną weryfikację.
komarsnk
21-07-2012, 17:56
Tak też zrobię :)
Dziękuję za podpowiedź
Merauder
21-07-2012, 21:11
Krótkie pytanko, bez zbędnych rozwodzeń; czy coś takiego
LG IPS225V-BN - Monitor z podświetlaniem LED - CENA w Sklepie RTV EURO AGD (http://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/lg-ips225v-bn.bhtml)
może służyć do obróbki zdjęć?
Proszę, żeby wypowiedział się ktoś kto ma doświadczenie z tego typu monitorami tj. budżetowymi z matrycami IPS. Na EIZO mnie nie stać, używane DELLe etc. a nawet EIZO da się kupić w tych pieniądzach lecz ja nie mam zaufania do tego typu rzeczy używanych.
Przeznaczenie amatorskie z uwzględnieniem kilku zleceń za kasę rocznie. Proszę darować sobie wypowiedzi w stylu bez EIZO możesz długopisy skręcać.
Ewentualnie jeśli ktoś ma coś do polecenia w tym zakresie cenowym, no powiedzmy max +200 zł.
Merauder
22-07-2012, 17:22
Doprawdy zostało mi skręcanie długopisów czy nikt po prostu nie miał do czynienia z tego typu monitorami?
za 600zł nie możesz niczego oczekiwać; owszem posłuży ci do obróbki zdjęć ale nie odwzoruje ci poprawnie barw, nie zobaczysz szczegółów w cieniach itp
zapoznaj się z tym MVA.PL • Zobacz wątek - Lista polecanych monitorów do fotografii i grafiki (http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152)
nie musi być EIZO, ja mam NEC PA231W i bardzo sobie go chwalę
gadget_zary
23-07-2012, 12:13
Doprawdy zostało mi skręcanie długopisów czy nikt po prostu nie miał do czynienia z tego typu monitorami?
Jak już wiele razy powtarzano w tym wątku - matryca to tylko ułamek tego na co się składa dobry monitor.
Na allegro pełno jest używanych Eizo - S1921/1931, S2331, S2332, L767, L768. NEC - 19/20 UXI
Poszukaj i postaraj sobie znaleźć ofertę, gdzie będziesz mógł zobaczyć monitor wcześniej bo w 90% to są monitory poleasingowe (w lepszym czy gorszym stanie). Ja kilka lat temu skorzystałem z takiej oferty i idąc na kompromis (rozdzielczość i wielkość), zakupiłem za niewielkie pieniądze jeden z wymienionych eizo (po skalibrowaniu i podpięciu profilu wszystko działa jak trzeba). Cudów się nie spodziewaj ale lepiej to niż zwykła TN.
Merauder
23-07-2012, 13:14
Czym dłużej czytam tym bardziej przekonuje się do tego co mówicie. Sprawdzając gadget_zary Twoje propozycje widzę kila sztuk godnych uwagi. Póki co nie ma jednak nic 21-23 cale, a raczej bym celował w ten rozmiar. Zwłaszcza, że 19-tki są w proporcjach 4:3 co mi nie pasuje. No cóż poszperam jeszcze, może coś znajdę poleasingowego z półroczną gwarancją.
A coś takiego jak DELL 2007WFPb_
BTW: Ktoś ma jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę na allegro, coś słyszałem o jakimś lider XXl ?
gadget_zary
23-07-2012, 13:31
Nie spodziewaj się cudów za te pieniadze.. Bo wymagania takie że aż się ciśnie na usta tekst z reklamy McKaczora...
Ja kupiłem w firmie LiderPC z Wrocławia bo mogłem sobie wpaść z laptopem i wybrać monitor i testować ile chciałem. Dell zbiera w miar dobre opinie (przeglądając zagraniczne fora) jako monitor budżetowy, jednak ma troche wad (wysoka jaskrawość minimalna, duży rozrzut jakościowy, brak sterowania równomiernością podświetlenia). Z czegoś większego w tym budżecie masz Nec'e serii NX ale niestety nie mają one elektronicznej kontroli podświetlania, stąd bez uprzedniego testu nie ma co się nawet interesować. Oraz Eizo S2231 (cena w zależności od przebiegu 800-1100 zł), ale z nimi tak jak z NEC'em)
Za te pieniądze nic więcej jak 21-22" nie kupisz. Z bardziej ciekawych ofert w ostatnim czasie był NEC P221w za 990 (trochę przekracza twój budżet) oraz Eizo S2111 za 420 zł (licytacja od 250 z powodu niewielkiego defektu, który notabene raczej by w pracy nie przeszkadzał jakoś szczególnie).
firtiris
25-07-2012, 17:21
Witam!
Jaki monitor "pojedzie" na tym laptopie
HP Pavilion dv7-4130ew
z góry dzięki :)
czy EIzO FlexScan S2243W będzie ok?
gadget_zary
25-07-2012, 17:33
Poczytaj kilka stron wstecz o połączaniu monitora poprzez różne wejścia. A monitor sam w sobie bardzo dobry (przynajmniej jak dla mnie).
przemo_k
29-07-2012, 09:25
Seria SX to praktycznie seria CG wykastrowana z możliwości pełnej kalibracji sprzętowej, bez osłony i oprogramowania. W porównaniu z SX-em seria S to sprzęt dla sekretarek.
A taki np. S2000 lub S2100?
Ceny mają wysokie, trochę raczej jak dla prezesa a nie sekrteraki.
Pytam, bo nie wiem czy warto się tym interesować?
Witam.
Mój CRT Philips 107T wygląda że długo już nie pociągnie, przyjdzie więc zaopatrzyć się w jakiś monitor.
Do tej pory do obróbki amatorskiej zdjęć wspomniany kineskopowiec zaspokajał moje wymagania, nie wiem jak to będzie z LCD.
Pytanie czy NEC MultiSync EX231Wp da radę zastąpić kineskopowca Philipsa 107T, i da się nim obrabiać, oglądać zdjęcia nie gorzej niż na staruszku Philipsie?
Jeszcze dwie pozycje wpadły mi w oko, mianowicie Samsung SyncMaster F2380 i Dell U2412M.
Zaznaczam, że wystarczy jak nowy monitor dorówna staremu Philpsowi.
A może jakiś inny niedrogi da radę?
A taki np. S2000 lub S2100?
Ceny mają wysokie, trochę raczej jak dla prezesa a nie sekrteraki.
S2000 to sprzęt "cadowy". S2100 natomiast uniwersalny, coś pośredniego między właściwościami S2243W i SX2262W.
Zaznaczam, że wystarczy jak nowy monitor dorówna staremu Philpsowi.
To nie jest takie proste. Nowe tanie LCD będą dawały mocny, agresywny obraz pozbawiony szczegółów. Zupełnie nie "kineskopowy". Najtańsze monitory dorównujące liniowością CRT kosztują ok 2 tys zł i wzwyż.
Czyli rozumiem ze NEC MultiSync EX 231 Wp i pozostale wymienione przeze mnie do niczego sie nie nadaja i nie dadza rady zastapic wysluzonego philipsa?
Wysłał Gio przez Tapatalka 2
Czyli rozumiem ze NEC MultiSync EX 231 Wp i pozostale wymienione przeze mnie do niczego sie nie nadaja i nie dadza rady zastapic wysluzonego philipsa?
NEC seria EX to monitory korporacyjne-biurowe o dość słabych walorach obrazu w porównaniu do kineskopu.
Nowe LEDziaczki od EIZO:
http://www.canon-board.info/druk-skanowanie-wyswietlanie-zarzadzanie-barwa-69/nowe-monitory-eizo-podswietlane-led-cg-cs-cx-85230/
NEC seria EX to monitory korporacyjne-biurowe o dość słabych walorach obrazu w porównaniu do kineskopu.
Czyli pozostaje renowacja, restauracja i face lifting :) staruszka philipsa.
Czyli pozostaje renowacja, restauracja i face lifting :) staruszka philipsa.
Cudów nie ma. Kineskop się szybko zużywa a Pański, choćby był najnowszy ma już kupę lat. CRT przestało się produkować w 2004 roku.
przemo_k
31-07-2012, 12:03
[QUOTE=Tom01;1097881]S2000 to sprzęt "cadowy". S2100 natomiast uniwersalny, coś pośredniego między właściwościami S2243W i SX2262W.[QUOTE]
Czyli jak rozumiem nie najgorszy?
Czy warto zatem dac za niego powiedzmy 1/3 ceny w/w nowych S2243 i SX2262?
Zależy mi na jakości koloru.
czy ktoś ma wiedzę gdzie mozna kupić kaptur/osłonę do neca pa 271w. widziałem na ebay takie plastikowe osłony uniwersalne z różnym rozstawem od 22 do 26 cali. Był podany max rozmiar i do 27 cali brakuje jakiś 2 cm. Ma ktos jakis pomysł?
czy ktoś ma wiedzę gdzie mozna kupić kaptur/osłonę do neca pa 271w.
Trzeba zamówić u jakiegoś dealera NECa. Uprzedzam tylko że to drogie pioruństwo.
Uprzedzam tylko że to drogie pioruństwo.
jak cala fotografia.. :roll:
- - - Updated - - -
Panie Tomku, a tak przy okazji zapytam.. bo ten kaptur na monitor, ktory wyslal mi Pan razem z sx2262w to juz zaczyna sie odklejac no i dawac oznaki, ze "zimy nie przetrwa" ;)
Moze Pan polecic jakas dedykowana oslone/kaptur do Eizo sx2262w ?
Cos, co sie nie rozpadnie przy pierwszej probie przeniesienia monitora w inne miejsce (o takich akcjach jak przeprowadzka nie wspominajac)
Bo teraz to juz sam nie wiem, czy taki fajny, rownomiernie podswietlony obraz to zasluga samego monitora, czy tez duzo w tym udzialu kaptura/oslony (?)
Jak Pan uwaza, taki kaptur to bardziej do celow kalibracyjnych, czy warto sie w taki zaopatrzyc na potrzeby pracy nad obrobka zdjec?
Kaptur osłania przed światłem otoczenia i poprawia gammę. Daje dużo, ale te tanie tekturowe są słabe. Oryginalna prawdziwa, plastikowa, wytłumiona od środka jak czarna dziura, kosztuje ponad 800 zł: Osłona do monitora EIZO CH4 (http://monitory.mastiff.pl/oslona-do-monitora-eizo-flexscan-ch4.html)
Mam takie z demobilu, nówki, raz zamontowane, znacznie taniej. Jeśli by Pan chciał, proszę mnie zagadnąć poza forum.
Merauder
06-08-2012, 13:09
Miał ktoś styczność z tym modelem Dell U2212HM w praktyce, pytam, bo kolega forumowy mi go polecił jako wersję budżetową na podstawowie testów tftcentral?
Wysyłane z mojego GT-I9000
iktorn92
06-08-2012, 20:16
Zakupiłem Eizo S2243W. Jest bardzo dobrze, dziękuję za pomoc!
przemo_k
09-08-2012, 00:18
a ja w koncu budżetowo S2031W
no, jest różnica w stosunku do tanich matryc :)
A ja w dniu dzisiejszym po raz pierwszy widziałem na papierze fotki, które obrabiałem na necu, kupionym jakis miesiąc temu. Powiem tak MASAKRA. W pozytywnym tego słowa znaczeniu. To co miałem na monitorze wygląda identycznie na papierze. Żadnych róznic. Znajomi, którym robiłem fotki zgodnie z moimi wskzówkami udali się do konretnego labu, wybrali bez korekcji, papier mat. I wyszło suuuper. Dobrze, że mam sporo własnych zdjeć, których nie drukowałem wcześniej. Teraz te najlepsze z ostatnich dwóch trzech lat wywołam hurtem. Powiem tak jak ktos ma kasę i sie zastanawia to niech inwestuje w porządny monitor. Lepiej jedna elka mniej w torbie, a na biurku sprzet pozwalający na wykorzytanie w pełni możliwości aparatu.
manfred1
10-08-2012, 11:15
Witam serdecznie mam pytanie bo ostatnio profilowałem monitor i mam pytanie gdzie fizycznie zapisuje się ten profil gdyż muszę zrobić format systemu.
W jakim systemie? W XP domyślnie jest to C:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color
manfred1
10-08-2012, 11:33
W7 zapomniałem podać
gadget_zary
10-08-2012, 11:35
W W7 pro x64 jest tak samo :)
Cześć wam ;)
Zostałam skierowany z innego posta tutaj. Więc... szukam dobrego monitora pod kątem obrabiania zdjęć. Pracuje w małym studio, ale zaczynamy się powali rozkręcać. Jesteśmy głównie nastawieni na komercję oraz na inne zlecenia :)
Brakuje mi jako fotografowi dobrego monitora... Praca na laptopie to jest udręka... i stres czy kolory na zdjęciu są "w miarę w miarę"
Studio będzie później wynajmowane innym fotografom (wiadomo studio musi na siebie zarabiać...) Jaki monitor możecie mi polecić aby każdy był zadowolony? Myślałem na Eizo... ceny mają dość hmmm adekwatne do jakości matrycy więc się nawet nie czepiam... Sprzęt pewnie będzie sprowadzany z usa więc nie wchodzę aż tak w cenę ;)
Czekam na odpowiedzi starszych kolegów Dobranoc!! :))
komarsnk
13-08-2012, 11:49
Koledzy pomóżcie bo już nie wiem czego się chwycić....
Mam SX2262W - oprofilowany.
Obrabiam sobie radośnie w Lightroomie, robię export do .jpg sRGB, i... w Faststone z włączonym CMSem zdjęcia są bardziej nasycone niż w LR :( Ten .jpg zaimportowany do LR wygląda tak samo jak RAW, którego przyrządziłem a w FS jest przejaskrawiony... :(
System Win7 x64 - profil wypluty przez kalibrator podpięty w systemie...
powiedzcie co robię źle bo mnie już trafia z tym... :(
strideer
13-08-2012, 11:51
Koledzy pomóżcie bo już nie wiem czego się chwycić....
Mam SX2262W - oprofilowany.
Obrabiam sobie radośnie w Lightroomie, robię export do .jpg sRGB, i... w Faststone z włączonym CMSem zdjęcia są bardziej nasycone niż w LR :( Ten .jpg zaimportowany do LR wygląda tak samo jak RAW, którego przyrządziłem a w FS jest przejaskrawiony... :(
System Win7 x64 - profil wypluty przez kalibrator podpięty w systemie...
powiedzcie co robię źle bo mnie już trafia z tym... :(
Sam robiłeś ten profil?
komarsnk
13-08-2012, 12:04
Sam robiłeś ten profil?
Nie :) robił go Kolega Czornyj :)
strideer
13-08-2012, 12:07
Nie :) robił go Kolega Czornyj :)
No to masz jakiś problem z FastStonem. Może trzeba poszukać w opcjach, ręcznie mu wskazać profil monitora, etc.
komarsnk
13-08-2012, 12:16
FasStone Image Viewer 4.6. Wciskam F12 (Ustawienia), tam zakładka CMS. Jest tylko checkbox WŁĄCZ lub WYŁĄCZ CMS. Jak mogę ręcznie wskazać profil? ROzumiem, że chodzi o ten profil monitora a nie jakiś sRGB?
strideer
13-08-2012, 12:21
FasStone Image Viewer 4.6. Wciskam F12 (Ustawienia), tam zakładka CMS. Jest tylko checkbox WŁĄCZ lub WYŁĄCZ CMS. Jak mogę ręcznie wskazać profil? ROzumiem, że chodzi o ten profil monitora a nie jakiś sRGB?
Nie znam tej przeglądarki, żeby powiedzieć coś konkretniej w sprawie - może inni forumowicze wspomogą. W innym oprogramowaniu z obsługą zarządzania kolorem (DPP, Irfan) często jest tak, że w opcjach można wskazać czy aplikacja ma korzystać z systemowego profilu monitora, czy też wskazać ręcznie jaki profil ICC ma być używany do wyświetlania. Myślałem, że w FS jest coś podobnego.
FastStone lubi nie działać. Polecam XNView, Bridge.
komarsnk
13-08-2012, 12:52
Odpaliłem AcdSee pro, tam włączyłem CMS, input profile wrzuciłem AdobeRGB (co to w ogóle jest input profile?) ale zaznaczyłem też, żeby korzystał z dołączonych profili jeśli są dostępne. Output profile ustawiłem profil wypluty przez kalibrator. I jest OK. Ciekawe jest to, że jeśli odznaczę korzystanie z dołączony profili i traktowanie na wejściu wsyzstkiego jako AdobeRGB to wtedy kolory są bardziej jaskrawe.
Jak to jest możliwe, skoro w LR przy exporcie dałem sRGB czyli nie ma tam prawa być niczego spoza palety sRGB więc jakim cudem nagle pojawia się więcej kolorów? Fakt jest to ta opcja input profile, której za bardzo nie rozumiem... Dla mnie jasną opcją jest output profile - tam ustawiam ten z kalibracji bo i tak niczego więcej monitor nie jest w stanie pokazać. Tylko, że tutaj sytuacja się powtarza, nawet ją mogę obserwować "live" zmieniając profile wyjściowe - pomiędzy profilem monitora a sRGB jest różnica taka, że na monitorowym profilu zdjęcia są bardziej szare (lub na sRGB bardziej nasycone). Czy na pewno output profile powinien być ten monitorowy? Nie sumuje się to (jakoś moze) wtedy z tym profilem podpiętym w systemie?
A może po prostu powinienem powtórzyć kalibrację bo coś "poszło nie tak"? :/
komarsnk
13-08-2012, 16:02
Nie wiem jak to się stało ale gmerając "w tą i nazad" w CMS windowsa, profil w końcu "zaskoczył". Teraz już nie ma różnicy pomiędzy żadnym programem z CMS a dowolnym programem Adobe...
Uwielbiam filozofię Microsoftu... :/
Dzieki pomocy forumowiczy glownie Tom01 zakupilem eizo s2433w roznica jest ogromna w tym momencie z przyjemnoscia siadam do komputera i odpalam ps-a sprzet zakupilem w UK troche tanszy niz w PL 480 funtow (2400-2500zł) ale jak najbardziej polecam
Teraz tylko musze sie pozbyc swojego packard bella 230ws i bedzie git :)
Dziekuje za pomoc.
mam takie pytanko. Robił ktoś reklamację na Eizo. Otóż mam monitor SX2262W od stycznia tego roku i w prawej górnej części wyświaetla mi się sporo świecących pixeli. Zauważyłem je podczas uruchamiania kompa. Sprawdziłem w Ps na czarnym tle i okozało się, że jest tego więcej naliczyłem około 20-30, ciekawe że wszystkie są właśnie w ćwiartce prawa-góra.
Doświadczył ktoś może podobnej sytuacji i jak to jest z reklamacją w Eizo. (ps a miałem kupić NECPA241W ehh..)
Z reklamacją nie powinno być problemu.
Czekałem do września na zakup monitora z myślą o nowych modelach dostępnych na rynku.Przeczytałem chyba wszystkie polskie fora w tych tematach i w przedziale 2000zł (+\-500zł) najlepszy stosunek ceny do jakości wywnioskowałem,że należy sie dla Neca p221w. Pewnie już bym go kupił,gdyby nie monitor p232w,który wszedł do sprzedaży dosłownie kilka dni temu.Wiem,że jest to świeży model,więc ciężko o jakieś obszerne informacje.jednak panelu eIPS wydaje się on ciekawą propozycją. Może ktoś podzieli sie spostrzeżeniami nawet na podstawie danych technicznych obydwu monitorów? Potrzebuję go wyłącznie do obróbki zdjęć.
P232W jest zdecydowanie lepszym wyborem od P221 - o wiele precyzyjniejsza kalibracja, nieporównywalnie lepsza równomierność, potężne możliwości kalibracji.