PDA

Zobacz pełną wersję : Nissin Di622 Mark II vs Metz Mecablitz 44 AF-1 Digital

muu
13-09-2011, 11:39
Witam,

Do tej pory nie potrzebowałem lampy błyskowej, ale z czasem zauważam że w wielu przypadkach by się przydała. Znajomy polecił mi te dwa modele. Ogółem jestem amatorem i nic mi nie mówi ich specyfika. Chciałbym, wybrać taki model, który zaspokoi moje aktualne amatorskie potrzeby, ale też taki, który sprawdzi się w przyszłości. Ogółem nie oczekuje cudów, na początku na pewno będę korzystał z automatycznych trybów, później pewnie będę testował różne ustawienia. Od razu zaznaczę, że nie chce kupować używanej 430 stki. W grę wchodzi tylko nowa lampa do ceny ok. 550 zł. Nie ograniczam się tylko do wspomnianych wyżej modeli. Serdecznie proszę o propozycje, opinie, rady,

Pozdrawiam!

Ps. Aparat, który posiadam to Canon 500D

McMelassa
13-09-2011, 11:57
Witam. Róznież kilka dni temu kupowałem lampę. Między innymi miałem na uwadze te dwa modele (nissina ma mój kolega). Postanowiłem ostatecznie dołożyć trochę pieniędzy i kupić droższy model Metza (50 AF-1), nie chcę na razie (w dłuższym czasie) zmieniać lampy dlatego tak zdecydowałem. Udało mi się go dostać za cenę 699zł (nowy) i można powiedzieć że jestem zadowolony. (Na ile może być zadowolony amator :) )

dziobolek
13-09-2011, 13:35
Godna uwagi jest IMHO również Yongnuo YN565EX
Sam się nad nią zastanawiam :roll:

Mini test-recenzja:

http://www.canon-board.pl/showthread.php?t=77959

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=16485&sid=28dad429e72b8046e17da27733651831

Pozdrówka!

muu
13-09-2011, 13:51
Dziobolek, dzieki za ciekawy teskt :) jJesteś w stanie powiedzieć (napisać) mi coś o modelach 465 i 467? Cenowo wyglądają bardzo atrakcyjnie jak dla mnie i tak się zastanawiam, czy najpierw nie "zaorać" tańszej lampy, by później kupić coś lepszego. Jak wcześniej wspomniałem, kompletnie się na tym nie znam i kwestia lamp nigdy mnie nie interesowała, aż do tego momentu. Trochę o tym czytam, ale i tak jest to jeszcze dla mnie czysta teoria... Zależy mi na tym aby początkowo pracować na niej na automatycznych ustawieniach, byleby jakość zdjęć w pomieszczeniach była lepsza niż z lampy wbudowanej :P

jeszcze raz dzięki!

dziobolek
13-09-2011, 15:09
Dziobolek, dzieki za ciekawy teskt :) Jesteś w stanie powiedzieć (napisać) mi coś o modelach 465 i 467?
jeszcze raz dzięki!

Nie ma za co ;)

O modelach 465 i 467 wiem tyle, co można znaleźć w sieci.

Model YN565EX zainteresował mnie ze względu na
ciekawe-innowacyjne oświetlenie wspomagające AF,
oraz przez b.duże podobieństwo do flagowca Canona - Speedlite 580EX.

Fajna lampka za atrakcyjną cenę, ale jak na razie ma dwa minusy u mnie:
- brak kukułki,
- brak wsparcia dla HSS.

W poważnym kręgu moich zainteresowań pozostają dwie lampki:
- Nissin 866 Di MarkII
- METZ 58 AF-2 Digital
tylko to już inna półka cenowa, ale mi się nie spieszy ;)

Pozdrówka!

muu
13-09-2011, 15:32
A gdybym chciał porównać Nissina/Metza (z tematu) z YN 465 i 467 jest coś co bardziej przemawiało by, żebym wysypał się z kasą i brał to pierwsze? Jak wspominałem zależy mi na w miarę przyzwoitym sprzęcie i automatycznej pracy (przynajmniej na początek).

stintrepid
13-09-2011, 15:36
Od ponad roku Nissin Di622 Mark I i jak do tej pory mnie nie zawiodła używam jej amatorsko z 50D ja kupiłem używkę jako pierwsza lampę teraz rozglądam sie za czymś większym i myślę o Di866M2.
Di622 bez problemu komunikuje się z aparatem i działa automatyka np bez problemu synchronizacja na druga kortynę itd

dziobolek
13-09-2011, 15:55
A gdybym chciał porównać Nissina/Metza (z tematu) z YN 465 i 467 jest coś co bardziej przemawiało by, żebym wysypał się z kasą i brał to pierwsze?

Dla mnie nie... IMHO reprezentują mniej-więcej taką samą funkcjonalność :roll:

Pozdrówka!

stintrepid
13-09-2011, 16:13
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=78042 tutaj masz podobny wątek pomijając modele Metz uchodzi za firmę godniejsza zaufania niż Nissin ale to już subiektywne odczucie właścicieli :)

McMelassa
13-09-2011, 16:27
Może uprzedzenie do pierwszej wersji Di866. Też dużo naczytałem się o jej problemach (głośna praca, duża awaryjność)

dziobolek
13-09-2011, 16:27
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=78042 tutaj masz podobny wątek pomijając modele Metz uchodzi za firmę godniejsza zaufania niż Nissin ale to już subiektywne odczucie właścicieli :)

To tylko pozorna zbieżność tematów, i podobieństwo znikome IMHO.

W podanym powyżej wątku rozważa się tzw. TOP Model,
które pomimo podobnych parametrów, mogą się diametralnie różnić ergonomią użytkowania.

Tego problemu nie ma z najprostszymi lampami które są tu rozważane.
To są urządzenia typu "Plug-n-Play" - podłącz i pstrykaj ;)

No cóż, niektórzy się "podniecają" marką - dla mnie to bez znaczenia :roll:
Liczy się cena, funkcjonalność, trwałość, itp.

Może uprzedzenie do pierwszej wersji Di866. Też dużo naczytałem się o jej problemach (głośna praca, duża awaryjność)

Było również baaardzo dużo pozytywnych opinii o tym modelu.
No a w tej chwili na rynku jest już 866Di MarkII...

Pozdrówka!

flankerp
13-09-2011, 16:53
No ja się przymierzam małymi krokami do kupienia drugiej błyskotki. Myślałem nad tanimi bez TTLa chińczykami jako, że będzie pracować off-shoe do oświetlania tła albo doświetlenia tego czego nie obejmie główna.
Najtanśze za niecałe 40 Funtów... z drugiej strony jak już się kupuje, to dobrze mieć lampę, która może służyć jako back-up więc TTL wskazany...
Ech, chyba jednak się wstrzymam.. Może Mikołaj coś przyniesie w Grudniu? :D

muu
14-09-2011, 11:19
kurcze, no to mam myślenie między Nissinem 622 mII, Metzem 44 i YN 467... YN cenowo mi podchodzi jak najbardziej, co prawda droższy od Nissina tylko o ok 100 zł. Boje się jednak czy nie okaże się on tanią chińszczyzną...

stintrepid
15-09-2011, 21:45
kurcze, no to mam myślenie między Nissinem 622 mII, Metzem 44 i YN 467... YN cenowo mi podchodzi jak najbardziej, co prawda droższy od Nissina tylko o ok 100 zł. Boje się jednak czy nie okaże się on tanią chińszczyzną...

Najlepiej idz do sklepu pomacaj każdą inaczej sie ustawia kup to co będzie ci najbardziej odpowiadać intuicyjnie ja wybrałem Nissina ale im więcej czytam tym bardziej mi sie wydaje ze obecnie wszystkie sa z tej samej półki no może Metz jest bardziej rozpoznawalna marką ale Nissin był popularny za czasów analogów wiec tez firma z tradycjami.

muu
16-09-2011, 10:11
No tak chyba zrobię, chociaż nie przypominam sobie żebym widział w którymś sklepie lampy Yongnuo (być może "dziwna" nazwa nie przykuła mojej uwagi...) Widział ktoś?

pleymo
28-09-2011, 13:01
Tez jestem na kupnie lampy i raczej byłem zdecydowany na Nissina 622 mII, ale po przeczytaniu wielu opinii zaciekawił mnie YN 467/468. Niestety wśród tych opinii trafiły się również takie, które wskazywały na awaryjność tej marki. Wiem, że któryś z modeli Nissina był "niewypałem", ale to chyba nie chodziło o 622 mII (?).

melmax
28-09-2011, 16:52
Bawiłem się lampą Nissin 622, bo też rozważałem jej zakup. Niestety jak dla mnie działa słabo, jest strasznie powolna i ma koszmarnie głośny silnik od przesuwu zooma lampy. Kupiłem w końcu Canona 430EXII i było duużo lepiej :-)

Ostatnio sprowadziłem z Hong-Kongu Yongnuo 565 i muszę przyznać że jest rewelacyjna. Porównywaliśmy z kolega do Canona 580EXII i jakościowo w niczym nie odbiega. Wszystkie funkcje są praktycznie identyczne jak w Canonie, i co ważne bezbłędnie z nią współpracuje.

Testowałem ją z Canonem 5D mkII

flankerp
28-09-2011, 17:08
Bawiłem się lampą Nissin 622, bo też rozważałem jej zakup. Niestety jak dla mnie działa słabo, jest strasznie powolna i ma koszmarnie głośny silnik od przesuwu zooma lampy. Kupiłem w końcu Canona 430EXII i było duużo lepiej

Akurat Nissin jest mocniejszy od 430EXII i mniej pradu źre. Poza tym 430 chyba nie działa w manualu i nie ma fotoceli.
Co to głośnego zoomu to fakt, ale ja praktycznie nie pale na wprost więc z zoomu nie korzystam.

Co na uwagę zasługuje, bardzo duża powtarzalność błysku. Chińczyki niestety różnie się spisuja z tego co czytałem...

pleymo
29-09-2011, 09:58
a więc proponujesz Nissina?

flankerp
29-09-2011, 13:25
Mark II zdecydowanie :D