PDA

Zobacz pełną wersję : 5D2 - na raty 0%

Kraszan
24-06-2011, 17:26
Czy ktoś z Szanownych orientuje się, gdzie w Łodzi w sklepie stacjonarnym lub gdziekolwiek w internetowym jest promocja czy coś i dają raty 0% - nieważne czy 3x, 5x czy 10x...
Muszę sobie zrobić koszty w czerwcu, całości nie mam, a na RRSO rzędu 34% sobie nie pozwolę....

(odpada RTV Euro AGD bo tam mają dziwną zasadę, że jak raty to FV nie będzie).

GMHusky
24-06-2011, 17:54
Media Markt ma chyba raty 0 cały czas, jak brałem obiektywy na kredyt to FV normalnie dostałem, ale nie wiem jak z dostępnością teraz 5dII w MM

Kolaj
24-06-2011, 18:01
Muszę sobie zrobić koszty w czerwcu, całości nie mam, a na RRSO rzędu 34% sobie nie pozwolę....To sobie jeszcze policz, czy przypadkiem z tymi ratami 0% nie wyjdzie Ci aby drożej niż z ratami niezerowymi ale od niższej ceny zakupu. o może się okazać, że wyjdziesz na tym zerza jak Zabłocki na mydle.

Kraszan
24-06-2011, 18:20
Byłem dzisiaj przy okazji w iSpocie i już prawie kupiłem iMaca 27" na raty 10x0% wcześniej 100 razy pytając czy aby na pewno 0%. Nauczony doświadczeniem (Cetelem) wiem, że nagle później pojawia się "dobrowlone obowiązkowe ubezpieczenie" w kwocie ok. +20zł do raty ale wystarczy jedno pismo, że rezygnuje się z tego ubezpieczenia i później rzeczywiście jest 0% (a uczyli mnie, że NIKT/ŻADEN bank nie pożyczy na 0%). W pewnej chwili wpadłem jednak na pomysł kupna 5D2 zamiast Appla i stąd wątek...

Czyli mówicie, żeby MM sprawdzić. Już jest jakiś trop - dzięki.

ghrond
24-06-2011, 19:37
na pewno w rtv euro można na 0% ale to kredyt konsumencki, bez fv. na pewno też jest tam 0% o ile uda się wystrzec ubezpieczenia ;)

tothemax
24-06-2011, 20:06
@Kraszan

Sprawdź jeszcze w fotoaparacikach, tam co prawda nie ma rat 0%, ale z tego co pamiętam cenę mieli dobrą i raty też całkiem przyzwoite.

ces
24-06-2011, 23:57
na pewno w rtv euro można na 0% ale to kredyt konsumencki, bez fv. na pewno też jest tam 0% o ile uda się wystrzec ubezpieczenia ;)

Ja brałem w rtv euro agd 70-200 na raty, coś tam Pani marudziła, że ubezpieczenie jest obowiązkowe itd, to powiedziałem, że takim razie nie biorę :)
Po paru chwilach jakoś te "obowiązkowe" ubezpieczenie przestało być obowiązkowe :)

MC_
25-06-2011, 00:17
Standard. Ale oczywiscie mowa, jak juz wspomniano, o kredycie dla konsumentow.

greg1981
25-06-2011, 00:28
Co do ubezpieczenia to podpisując umowę w jednym z punktów jest zapis, że w każdej chwili można odstapić od wykupionego ubezpieczenia i oni muszą kase spowrotem przelać na nasze konto. Co do rat w RTV euro to faktycznie FV nie dostaniesz - coż zrobić bierzesz za 7999 i rozbijasz to np na 30 rat albo bierzesz w fotoaparaciki i płaciśz 7300 dostajesz fv i spłacasz aparat w kwocie ponad 9000. Coś za coś.

Bangi
30-06-2011, 12:42
ja brałem w rtv euro agd na raty, raz w Getinbanku, a raz w Sygma (kiedyś też meble w innym sklepie brałem w Sygma) i poza tym, że teoretycznie dodtakowo zawiera się umowę na karte krdytową (z której jak najbardziej można zrezygnować, ale jak na razie nie dostałem ani razu, choć namawiali najpierw przez telefon), żadnych innych haczyków nie było i rzeczywiście koszt rat był absolutne 0,
nie zmiania to faktu, że przed podpisaniem umowy trzeba ją dokłądnie przeczytać wraz ze wszlkimi załącznikami i tekstami drobnym drukiem.
Niemniej po kilku ubiegłorcznych karach nałożonych przez UOKIK na różne tego typu sprzedawalnie i banki w znanych sieciach już raczej rzadko naciągają...

Evitagen
30-06-2011, 13:08
Wczoraj byłem w rtv euro agd. Pani stwierdziła ze ubezpieczenie powyżej 5k jest obowiązkowe. Po lekturze tego wątku oraz innych informacji w necie idę tam dziś ponownie... ;)

Bangi
30-06-2011, 14:11
Wczoraj byłem w rtv euro agd. Pani stwierdziła ze ubezpieczenie powyżej 5k jest obowiązkowe. Po lekturze tego wątku oraz innych informacji w necie idę tam dziś ponownie... ;)

to niech Ci Pani pokaże z czego to wynika :)
pani ma prowizję od polisy ;)
procedura wygląda tak, że przychodzisz dajesz papiery i pani wysyła zapytanie do banku lub banków (zawyczaj do tego banku, w którym nie zrobiła jeszcze minimlanych limitów umów jakie ma zrobić, z tego co wiem w euro jest to Sygma, Getin i chyba Kredyt Baknk (jak ja brałem takie były dostepne), bank odsyła ofertę i niestety prawda jest taka, że tu się może zdarzyć, że bank zarząda ubezpieczenia jako zabezpieczenie kredytu (ubezpieczenie sprzętu - cesja na bank) i tu nic nie zrobisz, możesz się nie zgodzić lub zgodzić,
ale czasami jest tak, że pani nadgorliwie "ściemnia" (bo nie wiem jak to inaczej nazwać), że ubezpieczenie jest wymagane w sytuacji, gdy w rzeczywistości bank go nie wymaga i tu trzeba pamiętac, że pani jest tylko pośrednikiem (niejako agentam, brokerem finansowym) i na Twoje żądanie ma obowiązek okazać Ci ofertę banku, bo przeciez to Ty zawierasz umowę z bankiem a nie pani, możesz też zarządać by zapytanie wysłała jeszcze do innego banku niż tylko jednego, oczywiście takiego, z którym współpracują, może się zdarzyć, że inny nie będzie żądał ubezpieczenia,
jak pani jest uparta w danym sklepie to można też spróbować w innym, wiem z doświadczenia znajomych, że w Euro jest równie w różnych sklepach :)

flankerp
30-06-2011, 15:34
generalnie ja zawsze brałem ubezpieczenie jak przekraczałem nawet 3tyś. Nigdy nie wiesz co Ci się przydaży a tak przynajmiej zona nie będzie musiała spłacać za Ciebie kredytu.
Mój ojciec też zawsze unikał ubezpieczenia, aż zeszło mu się z tego świata po krótkiej chorobie (rak), zostawiajc za soba 90% niespłaconego kredytu na samochód... Dodam, że nawet po sprzedaniu auta nadal 60% zostało :(
Zatem czasem lepiej zapłacic te parę złotych by mieć święty spokój...

MC_
30-06-2011, 15:36
Po przeczytaniu OWU taka pewność drastycznie maleje ;)

Bangi
30-06-2011, 15:50

otóż to ;), tak się składa, że pracuję w ubezpieczeniach, ale to zupełnie inna historia,
swoją drogą ja z ciekowści czytałem kiedyś OWU firmy, która w współpracuje z euro (już nie pamietam jaka) i wg mnie warunki były całkiem, całkiem OK , ku mojemu zaskoczeniu

Kolekcjoner
30-06-2011, 16:44

Pewność tak ale jednak czasami to się ogromie przydaje.

MC_
30-06-2011, 17:36
Oczywiście, ale lepiej nie być typowym klientem i przed podpisaniem umowy - przeczytać warunki, żeby się potem nie zdziwić.

Janek1977
30-06-2011, 18:36
Na otrzymanie faktury z EuroAgd jest jeden sposób. Bierzesz raty jako "Jan Kowalski" i prosisz żeby pani wystawiła fakturę na Jana Kowalskiego i dopisała Twój NIP co oczywiście uczyni. I teraz jeśli masz firmę na swoje nazwisko to wysyłasz tą fakturę do centrali EuroAgd prosząc o korektę danych źle wpisanych w sklepie (czyli najczęściej dopisanie nazwy Twojej firmy). Za kilka dni masz w domu fakturę na swoją firmę. Zrobiłem tak dwa razy kupując telewizor i aparat.

Strebor
30-06-2011, 18:42
Nie trzeba wysyłać faktury wystarczy notę korygującą, drugi sposób na fv to bierzesz normalnie na paragon a w ciągu 7 dni idziesz do nich i prosisz o fv.

Evitagen
30-06-2011, 20:31
Zatem czasem lepiej zapłacic te parę złotych by mieć święty spokój...

Generalnie zgoda, warto sie ubezpieczac, tylko co do tych paru zlotych ...
Przy 20 ratach i zakupie za okolo 6000 pln ubezpieczenie wynioslo mniej wiecej 1000 :/ tak to wyliczyla mila pani z rtv euro agd. Oczywiscie pod szyldem 20 x 0% Moze i 50 pln miesiecznie to nie tak duzo ale napewno nie zero a tym bardziej 1000 to nie zero.