PDA

Zobacz pełną wersję : Akredytacja prasowa na rajdy - jak zdobyć

yakuza144
13-06-2011, 23:16
Witam. Byłem w ten weekend w Jeleniej na Rajdzie Karkonoskim. Bardzo zdenerwowała mnie sytuacja, gdy na jednym z Osów stanąłem obok kamerzysty z tvn turbo, a porządkowy zaczął wypytywać o akredytację. Gdy już doszliśmy do tego że nie mam akredytacji kazał mi się cofnąć lub przejść na drugą stronę drogi, z której nic nie było widać bo była cała porośnięta w trawie.
Wiem, że mógł być to jednorazowy incydent, jednak tak na przyszłość chciałbm zapytać jak dostać akredytację prasową na rajdzie?
Nie pracuję dla żadnych mediów, a zdjęcia (póki co) robię czysto hobbystycznie. Czytałem gdzieś (może nawet na CB) że akredytacja dla "zwykłego śmiertelnika" jest możliwa.

Jeżeli ktoś coś wie na ten temat to bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

wiktor2323
14-06-2011, 00:17
Jest możliwa ale zazwyczaj musisz za nią zapłacić.. ;) Najlepiej byłoby chyba podjąć współprace z jakimś portalem zajmującym się daną tematyką, który pomoże, lub zdobędzie za Ciebie akredytacje ;)

MacGyver
15-06-2011, 14:52
Akredytacje komercyjne wydawane są, w praktyce, tylko przez niektórych organizatorów.
W regulaminach akredytacji prasowych wyraźnie stoi że przysługują one tylko przedstawicielom mediów ogólnodostępnych czyli prasy (w tym elektronicznej) radia i telewizji (w tym internetowej). Przedstawiciele agencji fotograficznych akredytują się zazwyczaj na "tytuły" które publikują ich zdjęcia. Są też akredytacje stałe PZM (o ile nic się nie zmieniło ma je kilkanaście osób).
Jeśli jesteś "fotoreporterem niezależnym" to teoretycznie też masz prawo do akredytacji ale musisz udokumentować wcześniejszy dorobek i publikacje (w mediach ogólnodostępnych).
Czasami organizator ma też jakaś dodatkową pulkę akredytacji, którą rozdysponowuje wg. własnego klucza.
Na rajdach RSMP jest, teoretycznie, 60 kamizelek Foto/TV przywożonych przez PZM na każda imprezę. Zazwyczaj organizator zwiększa tą pulę ale i tak pewna grupa chętnych zostaje odprawiona z kwitkiem.

yakuza144
15-06-2011, 15:08
Czyli sznase są znikome :)

"fotoreporter niezależny" - hmm, czyli wystaczy, że moje zdjęcia trafią na jakąś witrynę internetową i już mogę ubiegać się o akredytację?

W jaki sposób mam to udokumentować? Link im podesłać ?? ::lol:

krolewicz
15-06-2011, 19:37
poszukaj portali internetowych zajmujących się sportem ogólnie lub rajdami/sportem motorowym

przy odrobinie szczęście uda Ci się wkręcić i zacząć robić zdjęcia na większych imprezach, zbierzesz portfolio, a potem zaczniesz robić zdjęcia dla kogoś większego :)

rally2
06-07-2011, 21:50
Czy zespoły rajdowe mogą, podobnie jak media wnioskować o akredytacje? Bo coś doszły Mnie słuch że od tego roku tylko media mogą bo wymagany jest numer legitymacji prasowej?

Przemek_PC
06-07-2011, 22:03
No to powiem, że ja sam dostałem propozycję od portalu o tematyce sportowej, aby robić dla nich reportaże z imprez. Wyrobili by mi legitymację prasową i załatwili akredytacje. Jedyny minus to to, że praca za free a że za free mi się nie chce już pracować to podziękowałem.

rally2
06-07-2011, 22:13
Dla Mnie rajdy + fotografia to hobby (kosztowne czasami ;)).
prace zawodową mam zdecydowanie w innej branży.
Fotografowanie dla pewnego zespołu rajdowego ma mieć charakter nieodpłatny, na zasadach partnerskich, co nie oznacza do końca jednostronego układu :)

Tylko nie wiem czy zespołu mogą wnioskować o akredytacje. :?:

MacGyver
06-07-2011, 22:18
Czy zespoły rajdowe mogą, podobnie jak media wnioskować o akredytacje? Bo coś doszły Mnie słuch że od tego roku tylko media mogą....
Nie od tego roku tylko od dawna. Niektórzy organizatorzy mniej rygorystycznie na to patrzą ale akredytacja, jak sama nazwa wskazuje, jest prasowa.

....bo wymagany jest numer legitymacji prasowej?
To zależy od organizatora, nie zawsze trzeba wpisywać nr legitymacji we wniosku i nie zawsze jest ona sprawdzana przy odbiorze akredytacji.

rally2
13-07-2011, 20:22
No to powiem, że ja sam dostałem propozycję od portalu o tematyce sportowej, aby robić dla nich reportaże z imprez. Wyrobili by mi legitymację prasową i załatwili akredytacje. Jedyny minus to to, że praca za free a że za free mi się nie chce już pracować to podziękowałem.

masz do nich namiar ;) ?

Mellan
13-07-2011, 22:32
[...]Nie pracuję dla żadnych mediów, a zdjęcia (póki co) robię czysto hobbystycznie. Czytałem gdzieś (może nawet na CB) że akredytacja dla "zwykłego śmiertelnika" jest możliwa.[...]
Legitymacja prasowa Canon-Foto-Klub? ;)

yakuza144
13-07-2011, 23:36
Niestety nie należę do tego klubu :) A tak wogule, to czy stowarzyszenie może otrzymać legitymację? Bo do stowarzyszenia foto w moim mieście jestem zapisany ;)

Mellan
14-07-2011, 00:35
Niestety nie należę do tego klubu :)
Zawsze można się zapisać

A tak wogule, to czy stowarzyszenie może otrzymać legitymację? Bo do stowarzyszenia foto w moim mieście jestem zapisany ;)
Każde stowarzyszenie może wydawać legitymacje przynależności do stowarzyszenia, tak jak każdy wydawca zarejestrowanego tytułu prasowego może wydawać własne legitymacje prasowe.
C-F-K ma status wydawcy, więc wydaje takie legitymacje (prasowe) chętnym członkom klubu.

Sergiusz
14-07-2011, 02:44
Najprościej sobie zarejestrować jakiś tytuł prasowy w sądzie koszt 50zł raz na zawsze. I można sobie samemu wystawić legitymację. Rejestracja tytułu nie obliguje do wydawania gazety. Natomiast firma wydająca legitymacje w pewnym sensie odpowiada za osobę posługująca się nią lub akredytowaną na jakiejś imprezie. Wszystko jest Ok dopóki nie wydarzy się jakiś wypadek pociągający za sobą wysokie straty materialne lub uszczerbek na zdrowiu. To wszystko nie jest takie oczywiste i proste.

Kolekcjoner
14-07-2011, 07:19
Natomiast firma wydająca legitymacje w pewnym sensie odpowiada za osobę posługująca się nią lub akredytowaną na jakiejś imprezie. Wszystko jest Ok dopóki nie wydarzy się jakiś wypadek pociągający za sobą wysokie straty materialne lub uszczerbek na zdrowiu. To wszystko nie jest takie oczywiste i proste.

Otóż to. Zresztą sam znam konkretny przypadek sprzed kilku lat kiedy zalany foto narobił bałaganu na imprezie i redakcja (skądinąd dość poważnej gazety), która dała mu akredytację do dziś jest ciągana po sądach. Także z rozdawaniem akredytacji trzeba ostrożnie.

Sergiusz
14-07-2011, 16:14
Do tego organizator jakiejś dowolnej imprezy po to akredytuje na nią dziennikarzy i fotografów aby odnieść korzyści w postaci późniejszych publikacji w prasie lub na portalach. Przez kilka lat organizowałem wernisaże, na które zapraszałem przedstawicieli lokalnej prasy. Po jakimś czasie jak poszła fama w miasto o cyklicznych imprezach zaczęli pojawiać się posiadacze legitymacji, wielcy koneserzy sztuki bezpłatnego żarcia i chlania. Co ciekawe nie byli to małolaty a nobliwie wyglądający starsi panowie. Oczywiście dzięki ich obecności nigdy nic i nigdzie się nie ukazało. Za którymś tam razem zostali wykluczeni z „listy gości” delikatnie ale stanowczo. Redakcje, stowarzyszenia i inne powinny dbać o swój profesjonalizm i markę i nie szafować na prawo i lewo legitymacjami prasowymi.

MastaMarek
13-01-2013, 01:58
witam, wiem ze starszy temat juz ale mam takie pytanie. Sam chce zaczac fotografowac rajdy w 2013 roku. Glownie RSMP. Posiadam wlasna dzialalnosc gospodarcza. Jestem freelancerem, nie wspolpracuje jeszcze z zadna prasa. Staram sie o to ale wiadomo - portofolio ma pierwszenstwo. Czy mam jakies mozliwosci aby zdobyc akredytacje na RSMP? Mozna zrejestrowac gdzie swoja dzialalnosc aby wydawac legitymacje prasowe? z gory dzieki za odp.

Kuba1
13-01-2013, 02:26
witam, wiem ze starszy temat juz ale mam takie pytanie. Sam chce zaczac fotografowac rajdy w 2013 roku. Glownie RSMP. Posiadam wlasna dzialalnosc gospodarcza. Jestem freelancerem, nie wspolpracuje jeszcze z zadna prasa. Staram sie o to ale wiadomo - portofolio ma pierwszenstwo. Czy mam jakies mozliwosci aby zdobyc akredytacje na RSMP? Mozna zrejestrowac gdzie swoja dzialalnosc aby wydawac legitymacje prasowe? z gory dzieki za odp.Tzw. Legitymację prasową się legalnie kupuje w internecie LOL.