PDA

Zobacz pełną wersję : Hurtownia i marże na aparaty

aptekarz
25-01-2011, 18:22
1) Czy ktoś z kolegów miał styczność ze sklepem/hurtownią Foto-Trading ? Sklep jest z Białegostoku. Znalazłem jedną rzecz w dosyć okazyjnej cenie. Nie mam możliwości jechać osobiście i zamawiałbym przez internet. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z nimi ?

2) Druga sprawa czy ktoś się orientuje ile sklepy mają %% marży na aparatach segmentu półprofesjonalnego, ile teoretycznie można stargować w sklepach typu FotoJoker itp ? Czy jest możliwe, że hurtownia sprzedaje ten sam produkt powiedzmy 600-700 zł taniej niż sklep ? czy marże na tego typu sprzęt są niższe.

3) Czy znacie dobrą hurtownię Foto we Wrocławiu lub okolicach ?

zdzislawd1
25-01-2011, 20:03
Foto-Ivy Krotoszyn 791263925 polecam ,ja sie niezawiodlem

aptekarz
25-01-2011, 20:08
Foto-Ivy Krotoszyn 791263925 polecam ,ja sie niezawiodlem

Właśnie patrzę na ich ceny i hurtowe to one nie są...

7d kosztuje więcej niż w FotoJokerze...

Merde
25-01-2011, 20:18

Jak będziesz kupował hurtowo, to się pewnie z ceną dogadacie... :mrgreen:

SdoubleU
25-01-2011, 20:33

A ile tirów tego 7D potrzebujesz, że szukasz we wszystkich hurtowniach w Polsce?

vinietu
25-01-2011, 20:54
No tak... na pojedyńcze sztuki nie co liczyć na upusty raczej.
Ciekawą akcję można było obserwować na forum Pentaksa, brać się skrzyknęła i zrobiła zakupy na 300tys zł (chodziło głównie o nowy K5 ale również lensy i inne), można było rozmawiać o upustach.
W każdym razie zadowoleni z jednej i drugiej strony.

szunaj
25-01-2011, 21:25
Przy zakupie pojedynczej sztuki aparatu, obiektywu itp. przez klienta w hurtowni cena bardzo często jest wyższa niż ta jaką można wytargować w dobrym sklepie.
Pozdrawiam.

aptekarz
25-01-2011, 21:33
Wydaje wam się, że cena za 7D + 15-85 = 6000 zł brutto to realna cena ? tyle mi zaproponowali w jednej hurtowni na śląsku.

To o właśnie jakieś 7 stówek taniej niż najtańsze oferty z allegro czy ceneo

Cena wydaje mi się podejrzanie niska, pojadę na pewno odebrać osobiście. Sprzedawca twierdzi, ze ma towar ze stare dostawy gdzie tak korzystnie wychodził zakup z KITem. Bo samego BODY sprzedaje za 4700 (czyli szkło 15-85 w komplecie wychodzi 1300 zł !!)

saiqard
26-01-2011, 11:40
Jak dał dobrą cenę, to nic tylko wsiąść w samochód i jechać odebrać:)

Adamszum
26-01-2011, 13:51
Spróbuj w sklepie internetowym na allegro FOTOIT, chłopaki mają dobre ceny i jeszcze zawsze można coś utargować, kupiłem tam sporo sprzętu i zawsze wychodziło najtaniej w polsce.

SebaWolf
26-01-2011, 13:55
Spróbuj w sklepie internetowym na allegro FOTOIT, chłopaki mają dobre ceny i jeszcze zawsze można coś utargować, kupiłem tam sporo sprzętu i zawsze wychodziło najtaniej w polsce.

Utargować w FotoIT jakoś trudno mi w to uwierzyć, raczej bardziej pewne jest to że nie wydadzą Ci złotówki reszty :-D

grinsen
30-01-2011, 00:33
1D mk IV + lampka 580 + zapasowy aku... i chciałem urwać w Foto It 250 pln zaokrąglając rachunek - usłyszałem że ceny sa podane na stronie i liczyć nie umiem :) kupiłem w fotoformie - jeszcze taniej :)

szambonur
30-01-2011, 01:12
Utargować w FotoIT jakoś trudno mi w to uwierzyć, raczej bardziej pewne jest to że nie wydadzą Ci złotówki reszty :-D

Święta prawda, nie utargujesz ani złotóweczki w fotoit. Robiłem ostatnio zakupy na kilka grubszych złotych u nich z myślą że coś przytarguje. Ale im dłużej się targowałem to cena puszki szybciej rosła...;) Liczyłem, że mając korpus i obiektywy podepnie to ktoś przed wysyłką i sprawdzi chociaż te najbardziej problematyczne egzemplarze, a tak dostałem sigmę 50/1.4 dla której brakło skali w mikro-regulacji, więc w poniedziałek zaliczy wycieczkę powrotną do stolicy...;) Faktem jest że ceny mają bardzo konkurencyjne, więc prawdopodobnie nie za bardzo jest już z czego targować. Ale żeby nie było, iż narzekam, sklep polecam każdemu i następne zakupy też tam będę robić. I co najciekawsze kupiłem ostrego Tamrona, a przynajmniej tak mi się wydaje że jest ostry...;)

duperel
30-01-2011, 01:13
Planowałem wydać w FotoIT lekko ponad 20 tyś
Rabat zaproponowany przez sprzedawcę - 100 PLN
Zamówiłem i kupiłem sprzęt w Fotogeneracji - CH Targówek