Zobacz pełną wersję : 1D III, co z nim nie tak?
amatorek
26-09-2010, 09:40
Witam.
Może ktoś mnie oświeci jak się prawidłowo naświetla zdjęcia?
Otóż mam taki problem. Niedawno stałem sie posiadaczem "Canonowej" lustrzanki i, niestety, nijak nie mogę zrobić dobrze naświetlonej klatki. Czy to z priorytetem migawki,czy przysłony zawsze nie doświetla mi ze dwie działki. "Drabinka" ofkorz na zero. Zmiana pomiaru światła też nic nie zmienia . Walę wszystko na M, ale przeca nie o to chodzi.
Tu przykład:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img59.imageshack.us/i/1nook.jpg/)
A tak powinno być mz:
źródło (http://img547.imageshack.us/i/1oke.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
EXIF-y zachowane.
Poza tym czy na tej puszcze i szkle powinna być aż taka winietka na pełnej dziurce?
Z góry dzięki za sugestie gdzie i co nacisnąć abym w końcu opanował choć podstawy fotografii.
Nie obraź się,
szczerze radzę lekturę:
Bryan Peterson Ekspozycja bez tajemnic
wyjaśni bardzo wiele
Pozdrawiam!
V.
Canon EOS-1D Mark III + EF 135 mm f/2 :) I Ty sie pytasz jak to używać, żeby dobrze naświetlić!? :D
No dobra, żeby nie być znowu posądzonym o "wymądrzanie się". Aparat nastawił ekspozycję na niebo, dlatego masz całość niedoświetlone o 2 działki.
Zacznij od tego: http://canon-board.info/showthread.php?t=25632
Jeżeli zawsze, to może masz ustawione, żeby niedoświetlało...
amatorek
26-09-2010, 09:50
Canon EOS-1D Mark III + EF 135 mm f/2 :) I Ty sie pytasz jak to używać, żeby dobrze naświetlić!? :D
No dobra, żeby nie być znowu posądzonym o "wymądrzanie się". Aparat nastawił ekspozycję na niebo, dlatego masz całość niedoświetlone o 2 działki.
Zacznij od tego: http://canon-board.info/showthread.php?t=25632
Tia, nie takie to proste. Niedoświetla w każdych warunkach. Tło nie ma znaczenia i , jak pisałem, pomiar światła też.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeżeli zawsze, to może masz ustawione, żeby niedoświetlało...
A gdzie to sie ustawia? Bo "drabinka" jak pisałem jest na zero.
A gdzie to sie ustawia? Bo "drabinka" jak pisałem jest na zero.
Ty tak na powaznie, czy jaja sobie robi bo Ci się nudzi?
jesli jakims trafem na powaznie, to jak pisali koledzy poczytaj coklwiek na temat pomiaru swiatła i korekty ekspozycji
.
[/url]
nie szta zdobi człowieka (podbno) i nie sprzet "robi" fotografa:mrgreen:
Koledzy nie osądzajcie Andrzeja po nicku ;) - Nikonem robił świetne zdjęcia ;)..
Andrzeju sprawdź spotem jak naświetla puszka różne sceny bo w Canonie pomiar światła działa trochę inaczej niż w Nikonie.. z przykładu który podałeś powyżej wg mnie wynika (prawie na 100%) że właśnie aparat zmierzył światło tak jak mu kazałeś ;) - czyli jest szare tło bo nawet jak było białe itp. to światłomierz aparat jest skalibrowany na szarą kartę i zakłada że to co mierzysz jest właśnie szare. Dla takiego tła czy śniegu trzeba ustawić +1,5do +2 EV korektę.. chociaż i tak najlepiej robić na M i na histogram zerknąć..
A co do winietki to owszem - na f2 to szkło ma winietę - Ty masz cropa 1.3 więc nie jest tak źle, u mnie na FF jest większa..
komarsnk
26-09-2010, 10:34
nie no sorry ale wrzuć proszę Cię jakieś zdjęcia z pomiarem wielosegmentowym albo centralnie ważonym uśrednionym bo nie chce mi się wierzyć, że akurat światłomierz jest walnięty. Jak zobaczę takie zdjęcia to uwierzę. Może wydaje Ci się, że mierzysz światła centralnym a pomiar jest przypisany do aktualnego punkty AF?
Może jest włączony priorytet jasnych partii obrazu? Ale psia kość... przecież nie obcinałby aż tak ekspozycji :-|
Wrzuć może jeszcze jakieś sample.
Ty tak na powaznie, czy jaja sobie robi bo Ci się nudzi?
jesli jakims trafem na powaznie, to jak pisali koledzy poczytaj coklwiek na temat pomiaru swiatła i korekty ekspozycji
nie szta zdobi człowieka (podbno) i nie sprzet "robi" fotografa:mrgreen:
ty sobie nie rób jaj.. popatrz sobie na zdjęcia Andrzeja w galeriach tu albo na forum Nikona) i nie wyciągaj pochopnych wniosków.. pomiar światła nie wszędzie jest taki "specyficzny" jak w Canonie..
mnie jak kolega dał D300 do ręki żebym sobie zobaczył jak działa jakieś tam szkło na tej puszcze to oprócz spustu nie umiałem nic przestawić.. wszystko było wyjątkowo nielogiczne, łącznie z kręceniem zoomem w drugą stronę.. więc jak ktoś jest przyzwyczajony to naprawdę ciężko się przestawić zwłaszcza jak działało a teraz nie ;) ..
dokładnie - 1d3 to naprawdę porządna puszka i podejrzewam że właśnie coś masz poustawiane co robi takie psikusy albo po prostu ćwiczeń potrzeba..
Ale tak mi się wydaje, że pomiar uśredniony dąży do prawidłowo naświetlonego histogramu, przy mało kontrastowych scenach warto jest go użyć.
mnie jak kolega dał D300 do ręki żebym sobie zobaczył jak działa jakieś tam szkło na tej puszcze to oprócz spustu nie umiałem nic przestawić.. wszystko było wyjątkowo nielogiczne, łącznie z kręceniem zoomem w drugą stronę..
Zaraz... skoro kolega rozpoczynający wątek przeszedł z Nikona to może ma jeden podstawowy problem... Z oznaczeniem trybu pomiaru światła w Canonie.
Siedzę w Canonie od roku i w dalszym ciągu zastanawiam się co mieli na myśli inżynierowie Canona oznaczając tak a nie inaczej pomiary światła centralnie ważony i matrycowy :mrgreen:
W exifie widać że użyty został punktowy pomiar... ale czy pomiar był właściwie zrobiony i czy ekspozycja zablokowana przed ustawieniem kadru właściwego?
ty sobie nie rób jaj..
spokojnie kolego, spokojnie...
gość ma sprzet jaki ma,
gość ma nick jaki ma ,
gość daje tytuł posta jaki daje,
gość zadaje pytania jak by nie przeczytał zadnej ksiązki o fotgrafowaniu, ba nawet instrukcji aparatu
no to co mam sobie mysleć...:-D
amatorek
26-09-2010, 11:18
nie no sorry ale wrzuć proszę Cię jakieś zdjęcia z pomiarem wielosegmentowym albo centralnie ważonym uśrednionym bo nie chce mi się wierzyć, że akurat światłomierz jest walnięty. Jak zobaczę takie zdjęcia to uwierzę. Może wydaje Ci się, że mierzysz światła centralnym a pomiar jest przypisany do aktualnego punkty AF?
Może jest włączony priorytet jasnych partii obrazu? Ale psia kość... przecież nie obcinałby aż tak ekspozycji :-|
Oooo... i to jest coś co może pomóc. Pomiar przypisany po punktu AF? To dla mnie cos nowego. W Nikonie takich bajerów nie miałem, i to może być to . Nawet o tym nie słyszałem do teraz. A że punkciki zmieniam ciągle i centralnego prawie nie używam, to diagnoza wydaje sie trafna.
Sprawdzę jak tylko wróce do domu wieczorkiem.
I jeszcze priorytet jasnych partii? Heh... chyba trzeba będzie sobie jednak skombinować instrukcje do tej puszki.
Jak mówi mądre powiedzenie 'kiedy już wszystko zawiedzie zajrzyj do instrukcji". ;) Choć z drugiej strony prawdziwi faceci powinni sobie dawać radę bez czytania.;)
widze, że bierzesz to na wesoło i tak powinno byc,
ja nie miałem złych intencji wobec Ciebie, a juz zawiązał się komitet obrony Twojej osoby (dobrze miec takich kolegów):mrgreen:
amatorek - ciesz sie, że masz takich miłych i uczynnych kolegów na forum,
którym chce się wróżyć z fusów odnośnie twoich problemów.
Dla mnie przypadek jest kompletnie beznadziejny,
bo nic nie uzasadnia nie przeczytania instrukcji,
Uwagi o "prawdziwych facetach - nie czytających"
są śmieszne ale tylko do czasu wdrożenia ich w życie :-)
Szczerze radzę, zapoznaj się z tą instrukcją,
kolejne Twoje pytanie tego typu moze nie spotkać się z tak "przychylną" publiką.
Mimo wszystko pozdrawiam i życzę uporania się z problemami.
Jakby co reset do factory settings :-) zarówno puszk jak i Ty :-)
Pozdrawiam!
V.
amatorek
26-09-2010, 11:45
amatorek - ciesz sie, że masz takich miłych i uczynnych kolegów na forum,
którym chce się wróżyć z fusów odnośnie twoich problemów.
Dla mnie przypadek jest kompletnie beznadziejny,
bo nic nie uzasadnia nie przeczytania instrukcji,
V.
No, tylko trzeba ją jeszcze mieć.
MariuszJ
26-09-2010, 12:05
Jesteś paskudnym prowokatorem, "Amatorku" :P
Ubawiłem się czytając niektóre "pouczenia"... ;)
amatorek, http://diplodocs.pl/instrukcja-obslugi-uzytkowania/CANON/EOS-1DS%20MARK%20III-_E
miłej lektury i czekam na Twoje nowe prace!
amatorek
26-09-2010, 12:14
amatorek, http://diplodocs.pl/instrukcja-obslugi-uzytkowania/CANON/EOS-1DS%20MARK%20III-_E
miłej lektury i czekam na Twoje nowe prace!
Wielkie dzięki. Ja już szukałem na Allegro wersji książkowej. W szoku jestem że dają za free instrukcje do C. Ciekawe dlaczego N nie udostępnia darmo do swojego np D3?
A może już udostępnia? Nie jestem na bieżąco.Kiedyś w każdym razie nie dawali.
A dlaczego mają nie dawac za free? Urok internetu :)
Właściwie to instrukcje powinny byc na stronie canona, ale tam nie mogłem znaleźc, więc może canon też nie udostępnia. A jak już nigdzie w necie nie mogę znaleźc to zazwyczaj znajduję na chomikuj.pl Tam jest wszystko :)
MariuszJ
26-09-2010, 12:31
Wiara w to, że w tej instrukcji znajdziesz odpowiedź na pytanie, dlaczego pomiar w Canonie działa jak działa (powiedzmy, że inaczej niż w N, już bez wartościowania ;)) jest wzruszająca :)
Nic nie zastąpi własnoręcznego wyczucia sprawy.
Ja (prawdziwy Amatorek) przy takich ujęciach stosuję technikę: odzielam pomiar od autofocusu (robię "na *"), wrzucam AV (myślenie i liczenie to ja mam w pracy, zdjęcia chcę robić dla przyjemności :P), pomiar matrycowy (nie jest mi wcale wstyd), ekspozycję koryguję na niebo (+2EV) i jadę.
amatorek
18-12-2010, 20:17
WItam.
Jestem dość świeżo upieczonym "canonierem".
Dostałem ww puszkę i przyzwyczjam się do nieij od jakiegoś czasu.
I szczerze powiedziawszy nie widzę wad. No owszem mogła by być lżejsza, i robić gładko do iSO 200tys, ale tak naprawdę spełna w 120% moje oczekiwania.
I tu pytanie. Dlaczego prawie nie ma tu o tej puszcze postów? Nie żebym odczuwał z tego powodu jakiś dyskomfort. Zwyczajnie mnie to ciekawi, z jakiego powodu 5D jest o tyle popularniejsze? W dziale zamian tez nikt nie chce się na nią zamieniać tylko albo na dwójkę, albo na piątkę.
W końcu to podobny przedział cenowy więc nie rozumiem jakim cudem jest tak mało popularna.
Chyba nie z powodu kłopotów z celnością AF, o których tyle piszą na zagranicznych forach. Mz to głupota jakaś, bo sam robię prawie wyłącznie fotki w akcji i najmniejszych problemów nie stwierdziłem.
bartorux
18-12-2010, 20:23
Myślę, iż jest to spowodowane przeznaczeniem tych puszek, czyli posiadanie pełnej klatki. Większość ludzi na forum to portreciści, ślubni, itp. Popatrz po galeriach sportowych a klika osób na pewno posiada 1d III :)
Matt_K-K
18-12-2010, 20:40
Albo popatrz po galeriach jakichś klubów sportowych, albo tematycznie - plane/trainspotting, ptaki, natura itp. Sam dzisiaj też stałem się właścicielem cyfrowej jedynki, ale na CB nie jest to szczególnie popularny typ aparatu.
Niech zgadnę. Właściciele jedynek robią zdjęcia i nie maja czasu na trolowanie ??
Znam kilku fotoreporterów używających 1DmkIII. Kiedyś pytałem ich czy czytają canon-board. Żaden nie widział co to jest...
Ps. Już nie przesadzaj, jest trochę tych postów z markiem III w roli głównej, wystarczy poszukać. Wiadomo, że to nie tak popularne body jak xxd czy 5tki full frame, ale wystarczy poszukać wątków kolegów spotterów i ptasiarzy, nie zapominając o sportowych...
Ps2. ..to chyba do Hydepark się nadaje ?
Bo ludzie są głupi i wolą kupić przereklamowane 5d niż jedynkę.
daviddark
18-12-2010, 21:55
.... w szoku...
.... w szoku...
Dlaczego ??
Przemek_PC
18-12-2010, 23:28
Zwykle ludzie piszą o PROBLEMACH ze sprzętem które wynikają w 90% z ich niewiedzy a w pozostałych 10% z usterek tychże sprzętów. Skoro o 1D mało się pisze to:
1. Używają ich świadomi i mający odpowiednią wiedzę użytkownicy
2. Sprzęt nie stwarza problemów podczas użytkowania i jest małoawaryjny
3. Czyli podsumowując - właściwe puszki we właściwych rękach :)
Mam 1DII i co mam Ci napisać, że działa, że robi to co mu każę, że jest typowym wołem roboczym bez swojego charakteru co akurat w tym przypadku jest zaletą ?
krzychoo
18-12-2010, 23:30
Bardzo mądre podsumowanie wątku.
ok, to o awariach:
- mam polamana muszle oczna
- zgubiona zaslepke od tego ferelnego gniazda (nawet nie wiem do czego sluzy)
- po ok. 70k zdjec zaczal mi sie spust zacinac - wymiana na gwarze na zytniej
jakie klopoty af? klopoty byly TYLKO w servo pod swiatlo co zostalo naprawione (niebieskie kropeczki itd.), ogolnie servo dziala WYRAZNIE lepiej niz w 1d2 (widac szczegolnie w masakrycznych warunkach typu iso6400, 1/800, 2.0)
ogolnie problemy z AF w 1d3 to w 99% brak wiedzy jak go sobie ustawic ;)
zapomnialem dopisac: te problemy byly chyba tylko jak obiekt biegl wprost na Ciebie ;)
Guzikologia w mk3 do kituuu!!! Ja chce z powrotem taka jak w mk2!!!
:mrgreen:
Guzikologia w mk3 do kituuu!!! Ja chce z powrotem taka jak w mk2!!!
:mrgreen:
pomyliles mk3 z mk2 chyba :)
photographus
19-12-2010, 01:31
A może wolą obrazek pełnoklatkowy? Spróbuj kiedyś, to zrozumiesz i oszczędzisz nam nieprzemyślanych postów.... i jeszcze jedno: nie wiem dlaczego obdarzasz mnie epitetem. Mam zarówno 5-tki jak i jedynkę - więc co? - jestem PÓŁGŁUPI? Wyhamuj koleżko i podążaj drogą dobrego wychowania, a nie chamstwa :)
pozdrówka
Robson01
19-12-2010, 10:16
Ja również nie odczuwam jakiegoś szczególnego dyskomfortu z guzikologią 1dIII.
MacGyver
19-12-2010, 10:18
Nie za ostro?
Mam 5D Mk I oraz 1D Mk III i używam tych aparatów do zupełnie innych zdjęć. Nie zamieniłbym piątki na jedynkę i na odwrót.
ok, to o awariach:
- zgubiona zaslepke od tego ferelnego gniazda (nawet nie wiem do czego sluzy)
Też jej nie mam. Wyciąłem kółko z dekielka pudełka po filmie małoobrazkowym, zakleiłem czarną taśmą izolacyjną i zapomniałem że takie gniazdo w aparacie jest :-)
A dlaczego mało jest postów o 1D Mk III? Proste:
1. Bo tych aparatów jest mało. Dla 5D konkurencja nie jest ale jeśli użytkownicy 7D (podobny zakres zastosowań) zapragnęliby nagle wymienić swoje muszki na marka III to by ich po prostu nie starczyło. Aby nabyć 1D III z drugiej ręki trzeba dobrze zapolować.
2. Użytkownicy 1D to w większości ludzie zarabiający na życie reporterskim fotografowaniem, którzy mają świadomość możliwości posiadanego sprzętu a gdy coś się zepsuje wysyłają go na Żytnią zamiast pytać po forach czy da się samemu wymienić migawkę.
nie wiem dlaczego obdarzasz mnie epitetem. Mam zarówno 5-tki jak i jedynkę - więc co? - jestem PÓŁGŁUPI? Wydaje mi się, że zieloo napisał to żartem, tylko nie okrasił emotką...
Tyle lat minęło a FF nadal wzbudza niezdrowe emocje. Epitety, fochy i tp bzdury. Jeszcze nie odkryliście, że każdy kupuje to co mu jest potrzebne albo z czym dobrze się czuje??
wszystko fajnie, ale crop
chrislab
19-12-2010, 14:24
Ja też mam 1Dmk3 i 5Dmk2 i też nie zamienilbym jednego na drugi i odwrotnie. 1D używam tam, gdzie potrzebuję AF, a 5D używam tam gdzie potrzebuję pełnej klatki, szerokiego kąta, dużo mpix-eli i lepszej rozpiętości tonalnej (choć to dysksyjne). Jeżeli chodzi o ISO to nie widzę różnicy pomiędzy 1D3 i 5D2 - w zasadzie używalne do 1600 w obu tak samo. No i 5D jest malutkie, można zabrać "w kieszeń". Z 1D to już się wyprawa lekka robi :)
O wadach i zaletach możnaby długo... najlepiej jakby Canon zrobił jedno body, co łączy zalety tych obu - miałbym o 1 puszkę mniej :)
Matt_K-K
19-12-2010, 15:28
Poniekąd 1Ds mk3 takim aparatem łączącym cechy powyższych jest, ale mimo wszystko jakieś tam kompromisy zawiera [ choćby szybkość serii ].
5d mk1 a 1d mk3 to chyba zupełnie inna półka cenowa nie uważasz?
Do tego pozazdrościć że dostałeś 1d mk3 na start :D
O wadach i zaletach możnaby długo... najlepiej jakby Canon zrobił jedno body, co łączy zalety tych obu - miałbym o 1 puszkę mniej
Mam 1DIII dla szpanu i może dlatego nie narzekam?
Ja też mam 1Dmk3 i 5Dmk2
(...)
O wadach i zaletach możnaby długo... najlepiej jakby Canon zrobił jedno body, co łączy zalety tych obu - miałbym o 1 puszkę mniej :)
Proście a będzie wam dane. W nowym roku Canon ma spłodzić jedynkę z FF.
WItam.
nie rozumiem jakim cudem jest tak mało popularna.
Zobacz jak malo na forum pisze sie o starym 1D bez marka.
A o 1Ds III chyba wogole mniej niz 1D III ;)
Proście a będzie wam dane. W nowym roku Canon ma spłodzić jedynkę z FF.
a nie ma jedynki z FF??
a nie ma jedynki z FF??
Wyraziłem się nieprecyzyjnie. Chodzi o pełną klatkę w 1D.
MacGyver
20-12-2010, 14:07
Wyraziłem się nieprecyzyjnie. Chodzi o pełną klatkę w 1D.
Hmm, mnie to akurat niepotrzebne. Odpowiada mi ten crop 1.3.
No to ja jestem chyba podwojnie glupi bo mam dwie piatki :lol:
Hmmm a moze ktos inny poprostu nie rozumie jaka jest roznica miedzy tymi aparatami? :evil:
MacGyver
20-12-2010, 14:37
Hmmm a moze ktos inny poprostu nie rozumie jaka jest roznica miedzy tymi aparatami? :evil:
Rożnica jest taka że jak kupiłem 1D Mk III to 5D zaczął mnie niemożebnie denerwować (podobnie jak 30,40 czy 50D) i podjąłem decyzję iż piątkę wymienię dopiero gdy nazbieram na Ds-a.
Rożnica jest taka że jak kupiłem 1D Mk III to 5D zaczął mnie niemożebnie denerwować (podobnie jak 30,40 czy 50D) i podjąłem decyzję iż piątkę wymienię dopiero gdy nazbieram na Ds-a.
No tak, to uzaleznia.
Jedynki nie mialem ale do cropa juz bym wrocic nie mogl.
Przemek_PC
20-12-2010, 15:45
Jest coś w klawiszologii jedynek, na początku trochę drażni ale po krótkim obyciu z tematem drażni ale już klawiszologia niejedynek, przynajmniej mnie :)
MacGyver
20-12-2010, 15:47
Jest coś w klawiszologii jedynek, na początku trochę drażni ale po krótkim obyciu z tematem drażni ale już klawiszologia niejedynek, przynajmniej mnie :)
Potwierdzam, dokładnie tak to działa :-)
Z tym aparatem jest nie tak to, że od początku i przez bardzo długi okres czasu miał b. złą prasę, a tym samym zosał skazany... Miałem 1DMkIII przez b. krótki okres i b. szybko go sprzedałem i nie dlatego, że mi nie odpowiadał tylko dlatego, że przewidywałem b. szybki spadek ceny i nie pomyliłem się, mojego kupiłem za coś ok. 13000zł, sprzedałem za ok. 11500, krótko potem jego cena spadła do ok. 8000 - 8500zł... Jeśli chodzi o sam korpus to jedyna rzecz, której mu brak to lepszy wyświetlacz, no i chciałbym żeby robił takie przebiegi rzeczywiste jakie robiły i robią 1DMkII i 1DMkIIN... Jak widzę obecne ceny tego korpusu (w granicach 5500 - 6500) to mam ochotę kupić do moich 5-ek, z drugiej strony zajmuję się głównie fotografią statyczną i 5-ki w zupełności mi wystarczają, ale 1-ki mają w sobie to coś... reasumując: za obecną cenę warto. Pozdrawiam, photolo.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=34127 Aż 49 postów w jednym temacie o 1D MkIII To baaaardzo wiele o tym aparacie...
amatorek
12-05-2011, 10:47
Witam.
Już raz około roku temu zakładałem podobny wątek.
Sprawiłem sobie pierwszą puszkę Canona i nijak nie potrafiłem sobie poradzić z prawidłowym naświetlaniem zdjęć.
I tak mam do dziś :/
Co bym nie poustawiał w menu to puszka naświetla jak ma ochotę.
Tu przykład pierwszy z brzegu:
1/180sek.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/218/180lt.jpg/)
1/350sek.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/684/350k.jpg/)
1/750sek
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/856/750l.jpg/)
Jak widać fotki w odstępie mniej niż sekundy, warunki oświetleniowe łatwe i stałe, a naświetla gorzej niż mój telefon.
Szkło nie ma znaczenia. Tu akurat 70-200/2.8L, ale z 135/2 i różnymi innymi krótkimi też jest tak samo.
Pomiar w małym polu (13,5%), z wyłączonym pomiarem w punkcie ostrości. Zresztą jakiego pomiaru bym nie ustawił jest ten sam problem. Poza tym robiąc serię i nie zmieniając kadru to chyba nawet pomiar punktowy powinien naświetlić taką scenę poprawnie? W każdym razie w moim stareńkim D200 nie ma z tym najmniejszego problemu.
Brak mi juz pomysłów co jest nie tak. Bo to chyba niemożliwe aby puszka była aż tak do d....y? Więc albo coś ciągle źle robię , albo jakaś usterka.
Z góry dziękuje za pomoc.
ps Poprzednim razem mnie wyśmiano ( no w każdym razie nie potraktowano poważnie) i usunięto temat. Liczę że tym razem uda mi sie uzyskać jakieś informacje.
oskarkowy
12-05-2011, 10:54
To wygląda, jakbyś mierzył spotem i punkt pomiaru brał z przypadkowych miejsc.
O ile puszka nie ma uszkodzonego światłomierza, to innego wyjścia nie widzę. Szkła oczywiście nie mają tutaj większego znaczenia.
Te trzy zdjęcia wyglądają jakbyś miał włączony bracketing ekspozycji (AEB).
MacGyver
12-05-2011, 11:06
ps Poprzednim razem mnie wyśmiano ( no w każdym razie nie potraktowano poważnie) i usunięto temat. Liczę że tym razem uda mi sie uzyskać jakieś informacje.
Nie osunięto, tylko przeniesiono do właściwego działu, czyli "Dla początkujących".
Po raz trzeci zakładasz wątek na temat Twoich problemów z tym samym egzemplarzem aparatu, z którym sobie nie radzisz. Oczywiście w "Canon DSLR" a nie tam gdzie należy. Połączyłem Twoje wątki w jeden, jeśli założysz kolejny nie skończy się na ostrzeżeniu!
amatorek
12-05-2011, 14:01
Te trzy zdjęcia wyglądają jakbyś miał włączony bracketing ekspozycji (AEB).
Wiem że tak to wygląda, też o tym myślałem jakiś czas temu ale tak nie jest.
Seria następnych 20-30 jest OK, a potem znów to samo.
Złożyłem te trzy zdjęcia na warstwach, poszukałem centralnego punktu i ... aparat zmierzył to co miał w centrum kadru prawidłowo.
Na pierwszym zdjęciu czarny garnitur - ekspozycja wydłużona.
Na drugim czarny garnitur + szary mur - ekspozycja zrównoważona.
Na trzecim zdjęciu biała sukienka + welon i jasne włosy - ekspozycja skrócona.
Dla tej sceny pomiar centralnie ważony byłby bezpieczniejszy (duże kontrasty - białe/czarne).
A może wyślij do serwisu na Żytniej. Ekspertyza nic nie kosztuje. Tak jak wspomniał ktoś w poprzednich postach byćmoże to sprawa uszkodzonego światłomierza. Wcześniej spróbowałbym też zaktualizować firmware aparatu.
Nikonem robił świetne zdjęcia ;)..
Całkiem poważnie (po przygodzie z D3):
Może ma drabinkę ustawioną "na Nikona", tam ztcp jest odwrotnie.
Złożyłem te trzy zdjęcia na warstwach, poszukałem centralnego punktu i ... aparat zmierzył to co miał w centrum kadru prawidłowo.
Na pierwszym zdjęciu czarny garnitur - ekspozycja wydłużona.
Na drugim czarny garnitur + szary mur - ekspozycja zrównoważona.
Na trzecim zdjęciu biała sukienka + welon i jasne włosy - ekspozycja skrócona.
Dla tej sceny pomiar centralnie ważony byłby bezpieczniejszy (duże kontrasty - białe/czarne).
Kolega Adlatus może mieć racje. A jeśli nadal podejrzewasz, że to wina światłomierza to tu masz prosty sposób na jego sprawdzenie http://www.studiowplecaku.pl/malo-znany-sposob-na-sprawdzenie-swiatlomierza-w-aparacie/
Zastosuj tą porade puść jakąś dłuższą serie i będziesz wiedział czy winny aparat czy użytkownik.
Kolega Adlatus może mieć racje. A jeśli nadal podejrzewasz, że to wina światłomierza to tu masz prosty sposób na jego sprawdzenie http://www.studiowplecaku.pl/malo-znany-sposob-na-sprawdzenie-swiatlomierza-w-aparacie/
Zastosuj tą porade puść jakąś dłuższą serie i będziesz wiedział czy winny aparat czy użytkownik.
?
zdjecie powinno byc niedoswietlone
?
zdjecie powinno byc niedoswietlone
Przeczytaj jeszcze raz treść tego artykułu z naciskiem na drugi akapit pod pierwszym histogramem, a potem jeszcze z naszego forum:
http://canon-board.info/showthread.php?t=25632
Przeczytaj jeszcze raz treść tego artykułu z naciskiem na drugi akapit pod pierwszym histogramem, a potem jeszcze z naszego forum:
http://canon-board.info/showthread.php?t=25632
nawet zrobilem zdjecie kartki specjalnie i mam jak na 2 zdjeciu (po lewej stronie) czyli wg tego artykulu mialbym biec do serwisu?:)
nawet zrobilem zdjecie kartki specjalnie i mam jak na 2 zdjeciu (po lewej stronie) czyli wg tego artykulu mialbym biec do serwisu?:)
Ja bym jeszcze z tego tragedii nie robił, tylko uwzględnił przy naświetlaniu poprawkę. Chyba że sprzęt na gwarancji, wtedy lepiej teraz, niż po jej upłynięciu.
Ja bym jeszcze z tego tragedii nie robił, tylko uwzględnił przy naświetlaniu poprawkę. Chyba że sprzęt na gwarancji, wtedy lepiej teraz, niż po jej upłynięciu.
ale ja nie mam zadnego problemu, swiatlomierz dziala normalnie przy robieniu normalnych zdjec (w trybach polautomatycznych mam najczesciej korekte na 0-1/2 przy sporcie)
stad mnie dziwi to, ze mam "uwalona" puszke ;)
Dzygit-Dublin
14-05-2011, 11:27
amatorek zoabcz jaki masz focusing screen ustawiony może masz przestawiony na inny i światłomierz będzie brał poprawkę + lub - ,
Daj mu najlepiej reset lub przywróć ustawienia fabryczne i zacznij zabawę jeszcze raz ze sprawdzaniem.
Darek
Używaj pomiaru matrycowego i korekty, zazwyczaj naświetla na światła i jest łatwy do opanowania.