PDA

Zobacz pełną wersję : ksiazki o fotografii

Strony : 1 [2] 3 4 5

aqua
01-12-2007, 21:48
maxpawel = Paweł Wójcik . Czyli pytania do autora możemy bezpośrednio na forum zadawać 8)

Z calym szacunkiem dla autora, ale komentarze z ocena wolalbym uslyszec od osoby postronej:)

Tomasz1972
06-12-2007, 16:16
Dzisiaj do mnie dotarła "FOTOGRAFIA ŚLUBNA" Pawła Wójcika . Wydana OK , twarda okładka . Jeszcze nie czytałem , ale na pierwszy rzut oka , troszkę za dużo sprzętu za mało techniki .

aqua
06-12-2007, 16:18
Dzisiaj do mnie dotarła "FOTOGRAFIA ŚLUBNA" Pawła Wójcika . Wydana OK , twarda okładka . Jeszcze nie czytałem , ale na pierwszy rzut oka , troszkę za dużo sprzętu za mało techniki .

Ja przeczytasz to napisz swoje zdanie na jej temat

Tomasz1972
07-12-2007, 20:21
Ja przeczytasz to napisz swoje zdanie na jej temat
Książka zawiera odpowiedzi na 99% pytań zadawanych przez ludzi , którzy dopiero zamierzają focić śluby .
Jaki aparat .
Jaki obiektyw.
Jaka lampa .
Jak z w/w sprzętu korzystać .
Jak się przygotować do focenia ślubów i na co zwracać uwagę .

Wszystko w podstawowej, aczkolwiek moim zdaniem wystarczającej wersji .Po prostu bardzo ciekawa książka dla początkujących , napisana prostym i zrozumiałym językiem .

MariuszM
13-12-2007, 14:44
mam pytanie o książkę:
"WIELKA KSIĘGA FOTOGRAFII" - Anne H. Hoy.
Ma być to prezent gwiazdkowy, dla mnie. Nie chcę poradnika jak robić zdjęcia.
Jakaś recenzja? Warto namówić Mikołaja?

hroopek
14-12-2007, 11:03
Polecam wszystkim pasjonatom stronę :
www.ebookshare.net
Gazetki w pdf i nie tylko...

januszP.
14-12-2007, 11:53
"Ekspozycja bez tajemnic" Bryan Peterson

http://merlin.pl/frontend/browse/product/1,566948.html#fullinfo

Kupiłem te książkę i stwierdzam, ze warto ja przeczytać . Adresowana jest może do początkujacych fotoamatorów ale każdemu polecam. Młodych nauczy wiele rzeczy a bardziej zaawansowanym przypomni, ze napakowanie elektroniką i gadżetami puszki to nie wszystko. Napisana przejrzystym językiem. Ilustrowana fajnymi zdjęciami. I niedroga. Ja nie żałuję, że mam ja w swojej fotograficznej biblioteczce.

oszin
14-12-2007, 15:34
Kupiłem te książkę i stwierdzam, ze warto ja przeczytać . Adresowana jest może do początkujacych fotoamatorów ale każdemu polecam. Młodych nauczy wiele rzeczy a bardziej zaawansowanym przypomni, ze napakowanie elektroniką i gadżetami puszki to nie wszystko. Napisana przejrzystym językiem. Ilustrowana fajnymi zdjęciami. I niedroga. Ja nie żałuję, że mam ja w swojej fotograficznej biblioteczce.

również kupiłem i podpisuję się obiema rękoma pod tym co napisał przedpiszca
pozdrawiam
oszin

janusz333g
17-12-2007, 17:28
witam
czy posiada ktoś książke o fotografowaniu Andrzeja Mroczka w PDF
pozdrawiam

zxzx
17-12-2007, 19:24
Witajcie , tez bym byl chetny na jakas Polska ksiazke w wersji elektronicznej bo na normalne ksiazki musze poczekac do urlopu :)

McKane
17-12-2007, 19:42
Digitializowanie ksiazek bez zgody autora jest niezgodne z prawem. Dajcie spokoj z takimi pytaniami bo w koncu ktorys moderator zamknie ten jakze szacowny watek.

Malin
17-12-2007, 19:45
witam
czy posiada ktoś książke o fotografowaniu Andrzeja Mroczka w PDF
pozdrawiam

Kopiowanie ksiazki do pdf jest kradzieżą.
Wiecej na ten temat w pierwszych dwóch stronach http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25876&highlight=pdf

zxzx
17-12-2007, 20:27
Sorki , myslalem ze mozna cos takiego zakupic w wersji elektronicznej , coz poczekam do maja :(

szwayko
18-12-2007, 09:19

Ja rowniez ja mam - dostalem od zony na urodziny ;-) - na poczatku myslalem ze kupila mi jakas biblie gdzie przez pol ksiazki tlumaczona jest przyslona i glebia ostrosci, lecz okazalo sie ze to bardzo ciekawa ksiazka. Znakomicie przypomina i utrwala zasady pomiaru swiatla - zwlaszcza z jakiego miejsca i z jaka korekta. Kazde zdjecie oprocz opisu technicznego zawiera informacje dlaczego autor rozlozyl statyw.
Oprocz np. Mroczka warto ja miec u siebie w biblioteczce na stale.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6625

root
26-12-2007, 23:11
orientuje się ktoś może czy jeszcze gdzieś dostanę książkę kelbiego "fotografia cyfrowa. edycja zdjęć." ? bardzo jestem zainteresowany.

Malin
27-12-2007, 03:13
ja widzialem jeszcze przed swietami tę pozycje na polkach w sklepie nie dla idiotów :) moze przejdz sie do Media Marktu, może coś jeszce znajdziesz...

malwes
31-12-2007, 14:55
Witam,
Ostatnio zakupiłam "Nowy podręcznik fotografii" autorstwa Jonh'a Hedgecoe. Dla dopiero-zaczynającej-osoby, jak ja, jest wg mnie doskonały. Opisuje w sposób dokładny i zrozumiały zasady budowy aparatu. Wyjaśnia zależności między przesłoną a czasem otwarcia migawki. Opisuje różne rodzaje obiektywów, ich zastosowanie, niedogodności i zalety. Oprócz tego mnóstwo o ekspozycji, ostrości, kompozycji, świetle, efektach zamierzonych i nie. Mnóstwo zdjęć podpisem jakimi aparatami i przy jakich parametrach zostały zrobione. Mnie się ten podręcznik bardzo podoba. Kupiłam w Empiku za 79zł .Wydawnictwo Arkady. Powinien być też dostępny w Merlinie.

arturs
31-12-2007, 19:38
Za "przedpiścami" - "Ekspozycja bez tajemnic" - bardzo dobrze napisana książka dla kogoś kto nie wie lub chciałby wiedzieć więcej o pomiarach światła, korzystaniu z różnych trybów pomiarów itp.

photographus
31-12-2007, 20:00
Książka zawiera odpowiedzi na 99% pytań zadawanych przez ludzi , którzy dopiero zamierzają focić śluby .
Jaki aparat .
Jaki obiektyw.
Jaka lampa .
Jak z w/w sprzętu korzystać .
Jak się przygotować do focenia ślubów i na co zwracać uwagę .

Wszystko w podstawowej, aczkolwiek moim zdaniem wystarczającej wersji .Po prostu bardzo ciekawa książka dla początkujących , napisana prostym i zrozumiałym językiem .

Też zakupiłem tę pozycję. Oto moje zdanie: jeżeli komukolwiek ta książka może pomóc to tylko tym, którzy:
a) nigdy lub sporadycznie lub dawno temu fotografowali,
b) uważają, że znakomitym i łatwym sposobem na zarabianie pieniędzy jest fotografia ślubna.

Autor niestety (choć sam z siebie bardzo miły Pan) może tą pozycją wyrządzić więcej złego niż dobrego, gdyż po przeczytaniu tej książki "człowiek z ulicy" może uwierzyć, że ma wszelkie predyspozycje, by zostać fotografem ślubnym. A tak niestety w większości przypadków nie jest.
Tę pozycję Pana Wójcika usprawiedliwiałoby jedno: gdyby została wydana w cyklu: "Jak zostać fotografem ślubnym w weekend?"

Dużo lepsza jest oferowana przez Pana Wójcika pozycja dotycząca kompozycji w fotografii.

Pozdrawiam

A-la-N
04-01-2008, 19:11
Ja polecam książke pt:"W obiektywie" autorstwa Hanny Marii Gizy
Zbirór wywiadów z najlepszymi polskimi fotografikami i fotoreporterami. Kawał solidnej wiedzy z zakresu fotografii prasowej.

kucza21
26-01-2008, 20:52
Czytal ktos Scotta Colby'ego po angielsku ?? Zastanawiam sie czy dam rade przeczytac w tym jezyku. PSa uzywam po angielsku wiec co do narzedzi bede mial latwiej je uzywac. I mozecie mi podac angielski tytul jakiejs ksiazki jego o obrobce??

photographus
26-01-2008, 22:21
A o googlach kolega słyszał :)?

http://www.amazon.com/s/ref=nb_ss_gw/002-6120835-3960046?url=search-alias%3Daps&field-keywords=scott+kelby&x=0&y=0

pozdrawiam

denveroza
27-01-2008, 13:41
ja znalazłam świetną książkę o fotografii w antykwariacie Tadeusz Cyprian, Fotografia, technika i technologia, Warszawa 1960. tylko nie mam czasu, żeby ją przeczytać do końca, ale jest bardzo techniczna.

Vitez
27-01-2008, 17:45
Czytal ktos Scotta Colby'ego po angielsku ?? Zastanawiam sie czy dam rade przeczytac w tym jezyku. PSa uzywam po angielsku wiec co do narzedzi bede mial latwiej je uzywac.

W książce po polsku narzędzia są opisywane po angielsku.

A-la-N
02-02-2008, 13:55
Jest jeszcze ciekawa książka Susan Sonntag pt: O fotografii
Zbiór ciekawych esejów. Bardzo przydatna teoria.

eLka
12-02-2008, 09:33
A robisz jakieś zdjęcia?
Poleciłbym "Naukę o fotografii" Andreasa Feiningera.

akustyk
12-02-2008, 11:28

w ten desen jest tez Galen Rowell: "Outdoor Photography". z tym ze dostepnosc raczej tylko przez wysylke z USA

Viracocha
12-02-2008, 12:21
W podobnym klimacie mogę polecić książkę Johna Bergera "O patrzeniu".

Piasek1989
14-02-2008, 20:55
czy ma ktoś jakiś jakiś dobry tytuł o fotografii portretowej dla amatorów żeby było opisane w prosty sposób na co zwracać uwagę przy takim foceniu a i jak by były jakieś techniki to tez by było ciekawie

rypson
14-02-2008, 21:53
Czytal ktos Scotta Colby'ego po angielsku ?? Zastanawiam sie czy dam rade przeczytac w tym jezyku. PSa uzywam po angielsku wiec co do narzedzi bede mial latwiej je uzywac. I mozecie mi podac angielski tytul jakiejs ksiazki jego o obrobce??

Ja czytalem po angielsku...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

czy ma ktoś jakiś jakiś dobry tytuł o fotografii portretowej dla amatorów żeby było opisane w prosty sposób na co zwracać uwagę przy takim foceniu a i jak by były jakieś techniki to tez by było ciekawie

Michael Freeman Fotografia Studyjna

Moim zdaniem mega skarbnica wiedzy o fotografi, bezcenne rady z zakresu fotografi studyjnej.... porady, podpowiedzi, opisy w niej znajdziesz duzo dobrych informacji....

Migacz
21-02-2008, 15:15
Ok ale gdzie tego Freemana kupić??? Z tego co wiem nakład jest już wyczerpany od iluś tam lat.
Ze swojej strony dodam coś innego:
http://www.galaktyka.com.pl/ -trzeba zjechać w dół kursorem.
(Czas naświetlnia bez tajemnic) B. Petersona.
Mam "Ekspozycję bez tajemnic" i z tego co pamiętam teraz miala wyjść (tak jest na okładce Ekspozycji) "Fotografia cyfrowa". Dla mnie to i lepiej. Uważam, że książek o fotografii cyfrowej ogólnej jako takiej jest aż za dużo.

photographus
21-02-2008, 16:57
Ok ale gdzie tego Freemana kupić???

w antykwariacie, na allegro, z ogłoszenia itp

(Czas naświetlnia bez tajemnic) B. Petersona.

To dopiero zapowiedź.

wojkij
21-02-2008, 18:34

http://www.allegro.pl/item312767405_fotografia_portretowa_100_rad_i_pomy slow_nowa.html

Prostszej nie znajdziesz:p

iREM
21-02-2008, 19:26
http://www.allegro.pl/item312767405_fotografia_portretowa_100_rad_i_pomy slow_nowa.html

Prostszej nie znajdziesz:p

Nawet kupiełem, książka sympatyczna, bardzo dużo zdjęć, ale tłumaczenie koszmarne.

rypson
23-02-2008, 16:27
Freemana mam w druku jaki i ebook... ebook moge udostepnic... chetni pisac...

pawel-foto
25-02-2008, 15:23
A mi się podobają z serii "Światło w fotografii" bo każda fotka ma dokładny opis co jak zrobiono-choć ten cykl gł. pod studio.

firley
04-03-2008, 01:43
Do grzebania w książkach polecam TĄ STRONĘ (http://www.pedagog.umcs.lublin.pl/~wafra/lektu.html) - jest to spis książek traktujących trochę o fotografii oraz ćwiczeniu wzroku i spostrzegawczości. Niedługo zapoluje na niektóre zaproponowane.

PS. to jakis spis lektur z umcsu czy coś :P

Will
11-03-2008, 18:02
A jaką książke polecacie dla totalnego amatora, który dopiero zaczyna przygodę z fotografią?

aptur
11-03-2008, 18:09
A jaką książke polecacie dla totalnego amatora, który dopiero zaczyna przygodę z fotografią?

Ł. Gaweł "Praktyczny kurs fotografii". Jeśli się okaże zbyt trudne na początek (a nie powinno) to można zacząć od multimedialnego kursu fografii National Geographic.

RNz
13-03-2008, 15:09

Proponuje, bo znam:
Ben Long - Fotografia Cyfrowa

Dokładnie i po kolei dojdziesz do wszystkich waznych rzeczy.

fragos
10-04-2008, 17:31
Poszukuja czterech ksiazek

urszula czartoryska 'przygody plastyczne fotografii'
leszek brogowski 'sztuka w obliczu przemian'
zbigniew tomaszczuk 'swiadomosc kadru'
ignacy plazewski 'spojzenie w przeszlosc polskiej fotografi'

pozdrawiam

trym
14-04-2008, 09:55
ja znalazłam świetną książkę o fotografii w antykwariacie Tadeusz Cyprian, Fotografia, technika i technologia, Warszawa 1960. tylko nie mam czasu, żeby ją przeczytać do końca, ale jest bardzo techniczna.

Zacna książka. Zanim wziąłem manualny aparat do ręki przeczytałem prawie całą tą książkę. Nie miałem wcześniej pojęcia o ustawianiu przysłony czy migawki, jednak po lekturze książki i wzięciu Feda3 do ręki (wcześniej miałem tylko cyfrówkę Olympusa, bez trybu M) udało mi się wypstrykać poprawnie zrobioną kliszę - prawie każde zdjęcie było dobrze naświetlone. Dodam, że aparat nie miał światłomierze. Z tych przygód został mi nawyk ustawiania przysłony i migawki "na oko", nawet w cyfrówce.

slonkaap
15-04-2008, 21:04
Witam po dlugiej nieobecnosci.Chcialbym zasiegnac Waszych opinii o ksiazce jak w temacie.Z gory dziekuje Slonkaap

muflon
15-04-2008, 21:14
Ja co prawda książki jako takiej nie widziałem, ale na p.r.f.c ostatnio były wklejane fragmenty nowej książki tego autora (również raczej dla początkujących) - i prawdę mówiąc bardzo mi się podobało. Łopatologicznie, bez mądrzenia się, kawa na ławę.

pykaman
18-04-2008, 13:37
witam wszystkich canonierów poszukuję jakiejś książki o pstrykaniu dla 10-latka planuję mu ofiarować w prezencie s5 is a w związku z tym że nie jest to zwykła zabawka potrzebuję jakiejś książki która wprowadziła by tego chłopaka w świat fotografii może zna ktoś z was taką pozycję książkową odpowiednią do wieku?? z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum

jedrucha
18-04-2008, 13:40
Może "Szkoła fotografowania dla dzieci" z serii National Geographic? Nie przeglądałem tego, ale ogólnie podręczniki NG na początek są godne uwagi.

akustyk
18-04-2008, 13:45
witam wszystkich canonierów poszukuję jakiejś książki o pstrykaniu dla 10-latka planuję mu ofiarować w prezencie s5 is a w związku z tym że nie jest to zwykła zabawka potrzebuję jakiejś książki która wprowadziła by tego chłopaka w świat fotografii może zna ktoś z was taką pozycję książkową odpowiednią do wieku?? z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum
ja bym sprobowal z "Praktyczny kurs fotografii" Łukasz Gawła, jesli to jest 10-latek, ktory nie brzydzi sie czytaniem. ksiazka jest dosc obszerna i ma sporo tekstu, ale jej zaleta jest podzial na tematy fotograficzne i mnostwo fajnych zdjec. to jest cos, co moze zainteresowac mlodego czlowieka, ktory moze i nie przeczyta od deski do deski, ale moze sobie po prostu od czasu do czasu zerknac na rozdzial, gdzie znajdzie wskazowki jak zrobic temat, ktory go interesuje. kosztuje to 50zl, a obok solidnej tresci ma, jak pisalem, mnostwo zdjec.

tylko poki co polecalbym jednak przetestowac 10-latka. ksiazka nie jest pisana docelowo dla tego przedzialu wiekowego i jezyk nie jest az tak bardzo przystepny. nie jest trudny sam z siebie, ale dla 10-latka moze byc niedostatecznie przystepny.

jesli nie to zerknalbym na podrecznik NG dla dzieci.

a jesli i to nie, to jeszcze przyjrzalbym sie:
http://www.allegro.pl/item327882573_ekspozycja_bez_tajemnic_bryan_peters on.html
http://www.allegro.pl/item327888034_naucz_sie_dobrze_fotografowac_krajob razy.html
przy czym to ostatnie jest juz tematyczne.

tyle moge poradzic. odradzam wszelkie ksiazki onanistyczne,
gdzie srednio 200 stron zajmuje pieprzenie o aparatach i obiektywach.
a takie, poki co, jest 90% pozycji na polce z nazwa "fotografia"
(zupelnie nie wiedziec czemu tam, a nie pod "elektronika" :) )

Paenka
22-04-2008, 21:40
Byłam dzisiaj w empiku w poszukiwaniu jakichś książek o foto i tak dostrzegłam sobie na półce bardzo łądnie wydaną ceglastą książkę. 760 stron, papier śliski/kredowy piękne druki zdjęć...szczególnie tych z początku wieku...a cena? hmmm..39 zł Myślę sobie przełknę ale nie w tym miesiącu. Po powrocie do domu siadłam do komputera i chciałam po prostu dodać sobie do ulubionych tę pozycję z empiku no i natknełam się na ofertę kolportera za uwaga....8,9 zł...to nie ściema..wrzucam do koszyka a tam ta cena nadal widnieje. Owszem przy wyszukaniu tej ksiazki na liscie widac cenę cos ok 36 (zobacz) (http://www.kolporter.pl/szukaj.php?query=fotografia+XX+wieku&search_mode=podst&sz_gdzie=all) zł ale po wejsciu na strone ksiązki jest juz 8,9 zł (zobacz). (http://www.kolporter.pl/267119,Ksiazki_inne_Fotografia-XX-wieku-Museum-Ludwig-w-Kolonii.html)Koszt wysyłki to 7,5 zł. Wiec nawet jakbyscie kupili 3 ksiazki to i tak nie dobijecie do ceny empikowej ;)

Książka ta to raczej album nie wielki w formacie ale jaka książnica, jest to zbiór ponad 850 zdjęć z kolekcji Muzeum w Kolonii.
Myślę, ze warto :D Choćby jako podpórka pod aparat :D

przepraszam jesli nie w tym dziale :( ale nie ma strcite do książek :(

bakulik
22-04-2008, 22:47
Witam.

Jest wątek http://canon-board.info/showthread.php?t=7161 o książkach.

Paenka
22-04-2008, 23:52
Hmm no niby tak i widzialam ten watek ale on wydawalo mi sie szedl raczej w kierunku poradnikow a nie albumów. Jeślizrobiłam błąd to przepraszam :( Proszę o jedynie przeniesienie a nie deportacje.

Mellan
23-04-2008, 00:12
Tak sympatycznej dziewczyny jak Paenka, chyba nikt nie waży się deportować, tylko z delikatnościa (cierpliwością???), uważnie, przeniesie, jeśli już.
Stawiam na Vitezia

wmac
23-04-2008, 01:19
Zamowiłem sobie dwie, dzięki za linka:)

Vitez
23-04-2008, 07:39
Stawiam na Vitezia

Pudło.
I na końcu nicka mam 'z' nie 'ź' , więc jak się odmienia? :p

MacGyver
23-04-2008, 09:18
No dobra, to ja przykleiłem tutaj ;-)
Serdecznie pozdrawiam autorkę, deportacja nie wchodzi w grę :-)

bakulik
23-04-2008, 09:44
Hmm no niby tak i widzialam ten watek ale on wydawalo mi sie szedl raczej w kierunku poradnikow a nie albumów. Jeślizrobiłam błąd to przepraszam :( Proszę o jedynie przeniesienie a nie deportacje.

To nie był błąd. :)

Faktycznie Twoje info średnio pasuje do wątku o książkach, bo to nie recenzja, a raczej ciekawa oferta. Może do "Co? gdzie? za ile?". Ale drugi raz "deportacji" chyba nie będzie. ;)

wmac
23-04-2008, 12:31
Byłam dzisiaj w empiku w poszukiwaniu jakichś książek o foto i tak dostrzegłam sobie na półce bardzo łądnie wydaną ceglastą książkę. 760 stron, papier śliski/kredowy piękne druki zdjęć...szczególnie tych z początku wieku...a cena? hmmm..39 zł Myślę sobie przełknę ale nie w tym miesiącu. Po powrocie do domu siadłam do komputera i chciałam po prostu dodać sobie do ulubionych tę pozycję z empiku no i natknełam się na ofertę kolportera za uwaga....8,9 zł...to nie ściema..wrzucam do koszyka a tam ta cena nadal widnieje. Owszem przy wyszukaniu tej ksiazki na liscie widac cenę cos ok 36 (zobacz) (http://www.kolporter.pl/szukaj.php?query=fotografia+XX+wieku&search_mode=podst&sz_gdzie=all) zł ale po wejsciu na strone ksiązki jest juz 8,9 zł (zobacz). (http://www.kolporter.pl/267119,Ksiazki_inne_Fotografia-XX-wieku-Museum-Ludwig-w-Kolonii.html)Koszt wysyłki to 7,5 zł. Wiec nawet jakbyscie kupili 3 ksiazki to i tak nie dobijecie do ceny empikowej ;)

Książka ta to raczej album nie wielki w formacie ale jaka książnica, jest to zbiór ponad 850 zdjęć z kolekcji Muzeum w Kolonii.
Myślę, ze warto :D Choćby jako podpórka pod aparat :D

przepraszam jesli nie w tym dziale :( ale nie ma strcite do książek :(

Już poprawili błąd na stronie, ale jakby nie było dwie tańsze książki już do mnie jadą.

Paenka
23-04-2008, 12:48
do mnie również ;) zamówiłyśmy je razem z koleżanka na jedno konto ma się rozumieć żeby taniej było :D

Jak dla mnie był to niesamowity dar i zbieg okoliczności :D

Aczkolwiek....zastanawiam się czy to nie była może właśnie książka z promocji z 22.04 jako bestseller?

Niewazne...zobaczymy co nam przysla :)

Rowniez pozdrawiam wsyztskich :D

TriPolis
23-04-2008, 13:00
A do mnie książka nie dojedzie:-( Zakupiłem, zapłaciłem i dostałem maila:

"Piszę do Pana w sprawie zamówienia złożonego w sklepie kolporter.pl na książkę "Fotografia XX wieku. Museum Ludwig w Kolonii". Niestety jesteśmy zmuszeni anulować zamówienie, ponieważ wyczerpały się nasze stany magazynowe na ten tytuł i nie mamy już możliwości jego zdobycia od dostawców. Pieniądze zostaną zwrócone na Pana konto. Najmocniej przepraszamy za błędną informację na stronie internetowej oraz brak możliwości zrealizowania zamówienia."

Paenka
23-04-2008, 13:14
Rowniez dostalam taka wiadomosc jednak
zgodnie z ich regulaminem moga anulowac jedynie zamowienie ktore jest nierzetelne...czyli na moj prosty rozum dane osobowe sie nie zgadzaja

Oferta oferenta wiąże wobec oblata a taka ofertą jest oferta elektroniczna, poza ofertą mailowa. Ja napisalam i m wlasnie tak i postraszylam Rzecznikiem.

Poza tym potwierdzilam swoje zamowienie niezwlocznie po dokonaniu transakcji w postaciu przelewu na ich konto.
Ehhh w necie podobno jest odwrotnie :/
TO my jestesmy oferentami. Jednak jesli sklep potwierdzil przyjecie zamowienia do realizacji to juz jest wiazace.

cos tutaj podobnego bylo
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=553&w=77339592

taak paenka to ja a ebusia to moja kolezanka :p ;)

Rafal913
23-04-2008, 16:26
Zamówiłem wczoraj w nocy 3 egzemplarze, wpłaciłem pieniążki, a teraz przychodze odbieram pocztę i ...

Heh :/

wmac
23-04-2008, 22:53
Nie dajmy się tak zrobić na szaro. Ja dostałem takiego samego maila, odpisałem popierając się ich regulaminem i dostałem następnego:

"Witam ponownie,
Niestety tak jak informowałam w poprzednim mailu nie jesteśmy w stanie zrealizować Pana zamówienia. Książka jest aktualnie niedostępna w cenie 8,90 zł z powodu wyczerpania nakładu. Cena uległa zmianie w wyniku aktualizacji bazy w oparciu o katalogi dostawców. W chwili obecnej książkę możemy sprowadzić od dostawcy w nowej, dużo wyższej cenie. Proponowanie Panu zakupu w wyższej cenie, mogłoby być odebrane jako próba wyłudzenia, dlatego zamówienie zostało anulowane i wykonane zostało polecenie zwrotu pieniędzy. Jeszcze raz przepraszamy za wprowadzenie w błąd.
Pozdrawiam
Ewelina Kosałka"

czyli jednak mają te ksiązki na stanie i kłamią w żywe oczy.

TriPolis
23-04-2008, 23:09
:-) Ja dostałem takiego samego. Ich argumentacja jest zabójcza. "Nie możemy zrealizować zamówienia, bo wyczerpał się nakład (po 8,90zł). Dostępny jest jednak nakład w o wiele wyższej cenie(???), ale nie chcemy Pana oszukać". Tak w skrócie;-). Ja rozumiem,że ktoś (pracownik) lub coś (system) może się pomylić, czego efektem jest błędna cena, nieaktualna oferta itd., ale tłumaczeń traktujących klientów jak idiotów już nie rozumiem:-)

wmac
23-04-2008, 23:15
Mogli właśnie tłumaczyć szczerze sytuacje jako błąd systemu a nie kłamać o brakach w magazynie i naglej podwyżce ceny ksiązki o prawie 300%

Paenka
23-04-2008, 23:40
Jak widać podobna formułka dotarła do wszystich ale w różnych wariacjach. Ja dostałam na moją odpowiedź totalnie lakoniczną wypowiedź w ogóle nie ustosunkowująca się do moich argumentów. Pani po prostu przekleiła ten sam list. Żenujące.

Wertowałam różne zakątki netu i dodatkowym argumentem za 'nami" jest oto iż nie podali formułki "POdana oferta/cennik nie jest oferta handlową w rozumieniu prawa handlowego..." czy jakiejś tego wariacji. Zerknelam w innych sklepach rzeczywiscie taka formula w regulaminach jest umieszczona.

Ile wy dostaliscie powiadomien o zmianie statusu?
Ja otrzymalam dwa z czego ostatnie bylo o przyjeciu do realizacji. Wychodzi teoretycznie na to, ze jako pierwsza zlozylam zamowienie i przelew a okazuje sie, ze od konca chyba realizuja zamowienia...sadzac po wpisie wmaca na gazeta.pl.

Totalny burdel w tym Kolporterze. No nic, czekam z niecieprliwoscia na odpowiedz Pani E.K. (nasza klasa;p) oraz Pana Marka na gazecie.pl

Paenka
28-04-2008, 18:06
Moje książki właśnie dzisiaj dotarły w me ręce;)

gunia1990
28-04-2008, 18:59
nie wie ktoś moze czy w któres z bibliotek poznańskich jest jakis fajny dział z ksiązkami o fotografii? dzisiaj zawędrowałam do dwóch plus biblioteka szkolna i 0 ciekawych pozycji...

TriPolis
29-04-2008, 12:51
Moje książki właśnie dzisiaj dotarły w me ręce;)

Moja też:smile:. W dodatku przysłana kurierem, choć płaciłem za dostawę Pocztą. W końcu Kolporter poczuł się zobowiązany do respektowania praw klienta. I od razu zrobiło się milej, nie można tak było od początku:roll:?

Mane
22-05-2008, 21:31
Jak ktoś bardzo chciałby zapoznać sie z "Książką o fotografowaniu" to podpowiem, że w sieci można znaleźć wersje elektroniczną (nie wiem które wydanie).

Jeśli treść tego posta zdaniem moderatora uderza w prawa autorskie to proszę o skasowanie :)

Grover_
27-05-2008, 12:18
Sieć jest duża...

tom517
27-05-2008, 15:14
osiolek moze pomoc znalezc wlasciwa/niewlasciwa droge :)

betty
29-05-2008, 19:57
właśnie dorwałam się do "Książki o fotografowaniu". już rozumiem dlaczego tak często jest polecana ;) rzeczywiście fajnie się ją czyta!

RafalR
03-06-2008, 18:09
A'propos p. A. Mroczka - właśnie ukazała się jego nowa "Książka o fotografowaniu dzieci" (http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,2119,tutul,Ksi%C4%85%C5%BCka%20o %20fotografowaniu%20dzieci), zapowiadana na grupach prf i prfc przez samego autora pół roku temu :)

bakulik
09-06-2008, 15:02
Witam.

Pojawi się trzecie wydanie "Książki o fotografowaniu".

http://groups.google.com/group/pl.rec.foto.cyfrowa/browse_thread/thread/2018d79b1e0ebf61

RafalR
09-06-2008, 17:37
Witam.

http://groups.google.com/group/pl.rec.foto.cyfrowa/browse_thread/thread/2018d79b1e0ebf61

Tutaj (http://helion.pl/zapowiedzi.cgi) jest informacja, że dopiero w czwartym kwartale 2008 :(

bakulik
09-06-2008, 19:48
dopiero w czwartym kwartale 2008(

To niedługo, tylko pół roku. W sam raz pod choinkę. :)

hyzop
09-06-2008, 20:57
A'propos p. A. Mroczka - właśnie ukazała się jego nowa "Książka o fotografowaniu dzieci" (http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,2119,tutul,Ksi%C4%85%C5%BCka%20o %20fotografowaniu%20dzieci), zapowiadana na grupach prf i prfc przez samego autora pół roku temu :)

Książki nie czytałem co prawda, przed zakupem powstrzymały mnie słabej jakości zdjęcia wewnątrz wydania, mimo dość dobrej okładki.

lamuszka
10-06-2008, 20:38
Czy ktoś z Was czytał/przeglądał książkę Ellen Anon "Photoshop. Warsztaty dla fotografów przyrody"? Jest dosyć droga, jak na 336 stron, zalatuje więc zwykłym naciągactwem, ale... i tak muszę kupić książkę z wydawnictwa Helion a przy zakupie powyżej 100 Pln można wziąć "Korekcję i separację" Margulisa (wartą 129 Pln) za free. Szkoda byłoby brać coś zupełnie bez sensu a promocja kusi :mrgreen:

Będę wdzięczny za opinie :smile:

akustyk
10-06-2008, 21:00
Czy ktoś z Was czytał/przeglądał książkę Ellen Anon "Photoshop. Warsztaty dla fotografów przyrody"?

ale to jest watek o ksiazkach o fotografii nie obrobce komputerowej :)

kup sobie "Praktyczny kurs fotografii" Gawła. to pisal czlowiek dobry w krajobrazie i przyrodzie i na pewno wiecej sie z tego nauczysz. a jak masz skad i jak, to polecam Johna Shawa "Nature Photography Field Guide". bez onanizmu, ale bardzo solidnie warsztatowo - lepszej ksiazki na ten temat nie spotkalem

lamuszka
11-06-2008, 17:26
ale to jest watek o ksiazkach o fotografii nie obrobce komputerowej :)

Coś mi się widzi, że to raczej pewien manifest, niż zwrócenie uwagi na wybór złego miejsca na moje pytanie (PS pojawia się w temacie już od pierwszego postu) ;) niemniej jednak, całkiem trafny. Kontaktu z rzeczywistością nigdy za wiele :-) Dzięki za radę. Pozdrawiam.

romko
17-06-2008, 01:04
Witam.

to miło usłuszeć, długo na nią poluję, a w ostatnim tyg na allegro ostro idzie licytacjahttp://www.allegro.pl/item380972925_a_mroczek_ksiazka_o_fotografowaniu_b estseler.html, jeszcze kilka dni do końca. Jak myślicie jakie są jej ceny teraz w drugim obiegu. Chciałbym sobie kupić ale nie za wszelką cenę:-o

iREM
19-06-2008, 19:25
Czy ktoś z Was ma książkę pt. Światła i cienie w fotografii Leonarda Karpiłowskiego??? Bardzo proszę o odzew. Książka bardzo droga, chciałbym podpytać czy warto...

terminator
20-06-2008, 08:00
to miło usłuszeć, długo na nią poluję, a w ostatnim tyg na allegro ostro idzie licytacja

Nasz kolega z forum to umie robić interesy:

http://www.allegro.pl/item381544536_andrezj_a_mroczek_ksiazka_o_fotograf owaniu.html

Robson01
20-06-2008, 13:06
Nasz kolega z forum to umie robić interesy:

http://www.allegro.pl/item381544536_andrezj_a_mroczek_ksiazka_o_fotograf owaniu.html

Nie obrażając nikogo, to jest to trochę nienormalne. Tym bardziej, że jesienią ma wyjść (zgodnie z zapowiedzią autora) kolejne wydanie tej książki.

RNz
20-06-2008, 13:12
I dlatego przyszła pora by tą książkę szybko sprzedać, póki jest ssanie na rynku. Za tą cenę niebawem można będzie kupić 4 nowe ksiązki i pewnie poprawione/zaktualizowane :-)
To się nazywa spekulcja :-)

hyzop
20-06-2008, 14:08
I dlatego przyszła pora by tą książkę szybko sprzedać, póki jest ssanie na rynku. Za tą cenę niebawem można będzie kupić 4 nowe ksiązki i pewnie poprawione/zaktualizowane :-)
To się nazywa spekulcja :-)

To się nazywa handel, jest popyt, jest sprzedaż. Ceny dyktuje rynek.

Jago
20-06-2008, 23:04
Dziękuję za odpowiedź :smile: Chociaż jeśli mam być szczery, to kupca szukam raczej na innym portalu. Po za tym skoro admin nie przeniósł moich wypocin do innego działu, znaczy to, że aż tak bardzo nie zbłądziłem. A moderatorzy są tutaj czujni :!: (jednego - MM nikt nie zastąpi). Pozdrawiam i kończę polemikę z Tobą w tej kwestii - chyba nie masz mi za złe :wink: A dzieki takim polemikom jak nasza, niektóre wątki rozrastają się do wielkich rozmiarów (stron 30 a sentencji na 5). Pozdrawiam.

Vitez
21-06-2008, 08:36
Po za tym skoro admin nie przeniósł moich wypocin do innego działu, znaczy to, że aż tak bardzo nie zbłądziłem. A moderatorzy są tutaj czujni :!:

Są czujni ale czasami też mają prawo spać.
Zbłądziłeś i nie rób tak więcej :evil: .

(wypowiedzi dotyczą usuniętego ogłoszenia z ofertą sprzedaży)

Jago
23-06-2008, 21:58
Jeśli chodzi o książkę pt "Książka o fotografowaniu" Andrzeja Mroczka to nie trzeba jej rekomendowac nikomu. Mimo, że drugie jej wydanie ukazało się w 2002 roku i w chwili obecnej ta pozycja jest nieosiągalna w sklepach, to każdy egzemplarz pojawiający sie na Allegro po 2-3 dniach jest sprzedany. Osiąga ona cenę do 345 zł czyli "przebicie" jest dla sprzedajacego bardzo dobre. Można różnie oceniać sprzedających, ale w końcu mamy wolny rynek i nie ma pojęcia spekulacji. Stwierdzenia niektórych kolegów na forum typu: "ktoś umie robic interesy"; "to trochę nienormalne" wydają mi się trochę chybione. Nikt nikogo nie zmusza du kupna tej pozycji. A skoro jest ona kupowana, to coś w niej jest. Ja tą książkę sprzedałem "na szybko" w Allegro za 250 zł i wyrzutów sumienia z tego powodu nie mam. W końcu kupiec sam się do mnie zgłosił i przyjął cenę, która nas obydwóch usatysfakcjonowała. A więc panowie: RNz, Robson01, terminator chyba nie do końca macie rację po swojej stronie. Pozdrawiam.

Vitez
24-06-2008, 15:14
Jago... ale zauważyłeś chyba informację że będzie kolejne wydanie?
W takiej sytuacji już nie ma sensu wydawać ponad 200zł na tę książkę.

Jago
24-06-2008, 16:00
Jago... ale zauważyłeś chyba informację że będzie kolejne wydanie?
W takiej sytuacji już nie ma sensu wydawać ponad 200zł na tę książkę.

Zgadzam się z Tobą - ja bym w tym stanie rzeczy (najnowsze 3 wydanie ma się ukazać jesienią) nie kupował tej książki. Inni mogą myśleć inaczej - mój kupiec ma np chęć posiadania wszystkich wydań tego tytułu i z tego powodu gotów był wydać 250 zł na brakujący mu egzemplarz. Więc dalej uważam, że panujący "ruch" w sprzedaży-kupnie tej pozycji jest rzeczą naturalną i osoby zawierające transakcję postępują jak najbardziej racjonalnie. Ponadto nie wiem, czy zapoznałeś się z tą pozycją wydawniczą - jest w niej tyle informacji nt klasycznej techniki robienia zdjęć, że naprawdę warto ją mieć. Z kolei wg zapowiedzi 3 wydanie ma być całkowicie nową książką, która powstaje w zupełnie innych (cyfrowych) czasach. Więc nie wiadomo ile będzie w niej "klasyki" - być może niektórzy fotografowie ceniący klasyczne formy fotografowania chcą mieć poprostu tą starszą pozycję w swoim zbiorze. Więc nie negujmy tej chęci posiadania, jak i osób (sprzedających) dzięki którym kupujący znajdzie, to czego szuka. Ponadto patrząc na naszą polemikę z punktu ekonomicznego, to kupujący nie musi poddawać się zjawisku substytucji a wręcz może ulegać np efektowi Veblena. Więc popyt i podaż jest rzeczą jak najbardziej normalną w tym przypadku. Oczywiście z uwagi na fakt, że jest to portal fotograficzny nie będę tutaj rozwijać wątków ekonomicznych, które naprawdę to wszystko w sposób przejrzysty tłumaczą. Pozdrawiam.

terminator
24-06-2008, 16:07
Sam zapłaciłem 210 zł za "Książkę o fotografowaniu" a to, że ktoś sprzedał za 345zł uważam za dobry interes - nic więcej. Cenę kształtuje popyt, to jasne. A książka wg mnie warta każdych pieniędzy...(choć dla każdego granica jest w innym miejscu). Kolejne wydanie zapewne zostanie rozkupione i cena będzie za jakiś czas podobna.

Vitez
24-06-2008, 16:51
Ponadto nie wiem, czy zapoznałeś się z tą pozycją wydawniczą - jest w niej tyle informacji nt klasycznej techniki robienia zdjęć, że naprawdę warto ją mieć.

Czyli tylko piszesz a nie czytasz. Zajrzyj na początek wątku, np postu #5 nie odważyłbym się napisać bez przeczytania książki :p .

Jago
24-06-2008, 17:18
Czyli tylko piszesz a nie czytasz. Zajrzyj na początek wątku, np postu #5 nie odważyłbym się napisać bez przeczytania książki :p .

Sorry za przeoczenie :oops: , ale wątek ma 35 stron i poprostu nie pamiętam wszystkich postów - a tym bardziej tych zamieszczanych na jego początku :-? A z braku wolnego czasu nie jest możliwe, abym przed moją każdą swoją wypowiedzią cofał się aż tak mocno do tyłu. W każdym razie dzięki za uwagę - w Twoim przypadku (tzn polemiki z Tobą) poprostu znajdę więcej czasu, aby nic nie przeoczyć. No i nie tylko piszę - też czytam. A przede wszystkim myślę. Pozdr.

Robson01
24-06-2008, 19:51
Jago pisząc "to jest trochę nienormale" miałem na myśli nie sprzedającego ale wysokość kwoty za jaką nabywca wylicytował tą pozycję. Tym bardziej wobec faktu jej kolejnego wydania.
Co nie zmienia faktu, że jest to sprawa wyłącznie kupującego.

RNz
24-06-2008, 20:43
Jago, jeżeli już ciągniemy ten OT, to ci powiem, że sprzedając ją teraz za 200-345 zł spekulujesz (i nie ma w tym wcale niczego złego) na temat jej przyszłej wartości - wiesz, że będzie wznowienie i zakładasz, że jej wartość spadnie.
Tak jak spekulant giełdowy sprzedaje akcje zakładając, że będą tańsze. Spekulacja, kiedyś - w czasach kryzysu miała znaczenie pejoratywne, ale nie oznacza niczego złego
http://pl.wikipedia.org/wiki/Spekulacja
Wcale nie uważam, że ktoś sprzedając tą książkę teraz za 345 złotych zrobił źle. Na tym polega rynek i tyle. Towar jest wart tyle ile kupujący jest skłonny za niego zapłacić.
A tak swoją drogą myślę że ta książka jest nawet tyle warta.

Jago
24-06-2008, 22:14
Koledzy: terminator, Robson01, RNz tym razem przyznaję Wam rację. Rzeczywiście kwota prawie 350 zł za tą pozycję nie jest mała - jednak ktoś był gotów wyłożyć taki cash na licytacji. Faktycznie z ekonomicznego punktu widzenia rzeczywiście można dokonać niezłej spekulacji - oczywiście nie w pejoratywnym tego słowa znaczeniu. Cóż - prawa wolnego rynku http://pl.wikipedia.org/wiki/Wolny_rynek Osobiście cieszę się, że teraz żyję w takim kraju, do którego tą teorię ekonomiczną można zastosować :smile:

s1084
25-06-2008, 00:43
"Fotografia Cyfrowa dla profesjonalistów" David D. Bush
W zasadzie traktuje o fotografii w ogóle. Z naciskiem na cyfrówki.
Sporo przydatnych sztuczek, widać, że autor zarabia na robieniu zdjęć.

iREM
25-06-2008, 12:42
Michael Freeman. Okiem Fotografa. Sztuka komponowania i projektowania zdjęć cyfrowych. Wydane przez NG.
Moja recenzja tu:
http://merlin.pl/review/reviewer/28186086.html

RafalR
08-07-2008, 23:49
Czy ktoś z Was ma książkę pt. "Światła i cienie w fotografii" Leonarda Karpiłowskiego??? Bardzo proszę o odzew. Książka bardzo droga, chciałbym podpytać czy warto...
Dołączam się do pytania. Czytał ktoś tę książkę? Opis wygląda zachęcająco ale nie chciałbym kupować w ciemno.

hyzop
09-07-2008, 20:43
Dołączam się do pytania. Czytał ktoś tę książkę? Opis wygląda zachęcająco ale nie chciałbym kupować w ciemno.

Czytać , to nie czytałem, poogladałem ją w ksiegarni. Pierwsze wrazenie - okładka ładna, zagladam z tyłu, cena mniej przyjemna. W środku używane pogladowe fotki dość słabo wydrukowane i trochę za małe. Materiał typowy jak w wielu innych tj. opis sprzętu oświetleniowego oraz opisy jak rozkłada się światło i cienie przy różnych ustawieniach lamp oraz przy róznych kątach padania promieni słonecznych - niestety przykładowe fotki przdstawiają jakieś krzewy oraz główki gipsowe, trochę tam było i z ludźmi (nie byłem w stanie dokładnie przekartkować). Jakoś nie zrobiła na mnie wrażenia, nie zakupiłem.

Jago
09-07-2008, 21:19
Co sądzicie o książce pt "Fotografia cyfrowa. Biblia" Dan Simona ? Opis wygląda zachęcająco !

iREM
15-07-2008, 10:47

Kupiłem :-(

KMV10
15-07-2008, 11:04
Co sądzicie o książce pt "Fotografia cyfrowa. Biblia" Dan Simona ? Opis wygląda zachęcająco !
Książka niezła, lecz nie rewelacyjna.
Część dot. obróki cyfrowej dla mnie nieprzydatna - innym może się podobać.
Dla mnie ciekawa była część dot. fotografii sportowej. Dobrze napisana, lecz od razu zaznaczam - receptury autora trzeba zmodyfikować do swojej wizji fotografii. Gdybym chciał fotografować badmintona tak jak zaleca Simon to nie byłbym zadowolony.
Fajne i zdrowo rozsądkowe są zalecenia dla różnych grup fotografów w zależności od ich "przebiegu". Ciekawe i pomocne wzmianki o planowaniu zdjęć. Plan zdjęć to w każdym razie to co uznaję za podstawę przy fotografowaniu imprezy sportowej :)

Zasadnicze pytanie - czy bym ją kupił? Chyba nie, bo użytecznej z niej wiedzy jest mało. Ja otrzymałem tę książkę w prezencie :mrgreen:

iREM
15-07-2008, 12:55
Kupiłem :-(

Żeby było jasne mój komentarz dotyczy pozycji "Światła i cienie w fotografii", z której nie jestem zadowolony.

hyzop
15-07-2008, 23:33
Żeby było jasne mój komentarz dotyczy pozycji "Światła i cienie w fotografii", z której nie jestem zadowolony.

Nie czytałeś co napisałem :-?

mancus
17-07-2008, 16:31
moze to glupie pytanie, ale mozna gdzes kupic jeszcze "Książka o fotografowaniu", Mroczek Andrzej A.? znalazlem na allegro ale za 250 zl ;]

Zielony
17-07-2008, 16:37
moze to glupie pytanie, ale mozna gdzes kupic jeszcze "Książka o fotografowaniu", Mroczek Andrzej A.? znalazlem na allegro ale za 250 zl ;]

Poczekaj do jesieni - będzie nowe wydanie. I zapewne w cenie 'dla ludzi'.

Jago
25-07-2008, 10:21
„Ekspozycja bez tajemnic” Bryan Peterson – co sądzicie o tej książce ? Z jakiego zakresu jest w niej zawarta wiedza i jak ją autor przekazuje ? Traktuje ona bardziej o fotografii analogowej czy cyfrowej ? Jakie macie wrażenia po lekturze tej książki ? Dziękuję za odpowiedzi.

bakulik
25-07-2008, 10:38
„Ekspozycja bez tajemnic” Bryan Peterson – co sądzicie o tej książce ?

http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto.cyfrowa/browse_frm/thread/9f5f9556b3dbcca9/

Traktuje ona bardziej o fotografii analogowej czy cyfrowej ?

Traktuje o ekspozycji. Mam wersję angielską, przejrzałem pobieżnie na razie. Książka jest dosyć stara pozycją, autor opiera swój wywód na doświadczeniach z fotografowaniem na filmach. O samym cyfrowym fotografowaniu jest mowa tylko na kilku stronach ostatniego rozdziału.

Ale podstawy, o których mowa, dotyczą tak samo fotografii 'analogowej', jak i cyfrowej.

arturs
25-07-2008, 11:11
„Ekspozycja bez tajemnic” Bryan Peterson – co sądzicie o tej książce ? Z jakiego zakresu jest w niej zawarta wiedza i jak ją autor przekazuje ? Traktuje ona bardziej o fotografii analogowej czy cyfrowej ? Jakie macie wrażenia po lekturze tej książki ? Dziękuję za odpowiedzi.

Pisze dokładnie o tym co w tytule.. jak jesteś całkiem początkujący to trochę za wcześnie.. ale jak już coś wiesz na ten temat to bardzo konkretna pozycja - ale dla ludzi którzy wiedzą jak z tego co tam jest wyłożone skorzystać..
To czy traktuje o fotografii analogowej czy cyfrowej nie ma w tym wypadku znaczenia bo światło i jego pomiary mają te same zasady dla matrycy co dla filmu - w końcu jest dużo rodzajów filmów - ze slajdem najbardziej czułym na błędy włącznie (o wiele bardziej na przepalenia niż matryca).. Bardziej kwestia poznania zasad i różnych technik ustalania ekspozycji w różnych warunkach.. do tego książka bardzo się nadaje..

iambroken
28-07-2008, 00:42
ja mam "biblie fotografii" daniela lezano i musze przyznac, ze ksiazka podoba mi sie, chociaz porownania nie mialam

tomekde
31-07-2008, 11:01
Still Life and Special Effects Photography - polecam, fajny i bardzo konkretny podręcznik do fotografii studyjnej przedmiotów
polecam jej zakup w humalibra.pl - dobra cena, dobra obsługa

była już o niej mowa w wątku, przytoczyłem jednak ten tytuł gdyż szukam książki /podręcznika do portretowania w studio i plenerze
najlepiej napisanego podobnie do w/w czyli na zasadzie: ustawienie światła - efekt w postaci zdjęcia
czy możecie polecić jakiś tytuł?

Marcin K
31-07-2008, 11:21
http://rotovision.com/

Oni maja bardzo fajne ksiazki. Mam kilka. Polecam.

arturs
31-07-2008, 16:20
i kupisz je także w dobrej cenie w księgarni którą wymieniłeś ;)

Ja mam
Photographing People, http://www.humalibra.pl/?site=zakupy&id_produktu=3238
Oraz "Lighthing the nude":
http://www.humalibra.pl/?site=zakupy&id_produktu=2612
też rotovision.. dokładnie na tej samej zasadzie co "still life.."

tomekde
01-08-2008, 19:55
arturs
tak właśnie załapałem ze to to samo wydawnictwo
mnie trochę w Still Life... zabrakło surowej fotografii typu packshots czy Photographing People jest również ukierunkowana raczej na portretowanie bardziej artystyczne czy są też przykłady "chirurgicznego" oświetlania postaci (również całych) jak np. dla potrzeb fotografii reklamowej? czyli bez nadmiaru świetlnych "efektów specjalnych"

arturs
01-08-2008, 21:32
arturs
tak właśnie załapałem ze to to samo wydawnictwo
mnie trochę w Still Life... zabrakło surowej fotografii typu packshots czy Photographing People jest również ukierunkowana raczej na portretowanie bardziej artystyczne czy są też przykłady "chirurgicznego" oświetlania postaci (również całych) jak np. dla potrzeb fotografii reklamowej? czyli bez nadmiaru świetlnych "efektów specjalnych"

raczej bez szaleństw ;) ale przecież fotografia to twórcza sztuka a nie tylko naśladownictwo bezmyślne.. pafrafrazując znane powiedzenie w książkach znajdziesz wędkę, a rybę musisz już złapać sam :mrgreen:

_igi
02-08-2008, 03:09
Ja polecę tryptyk Ansela Adamsa: The Camera, The Negative i The Print :)

Daniell
10-08-2008, 15:03
Czy ktoś z Was posiada książke "System 7 punktów" Scotta Kelbyego? Ciekaw jestem czy jest to pozycja warta uwagi.
http://helion.pl/ksiazki/sys7kr.htm

RobertG
17-08-2008, 20:59
Mam tą książkę ... i powiem szczerze,ża załadowała mnie. Nigdy nie lubiłem obrabiać własnych fotek (poza picasa :) może dlatego że nie rozumiałem procesu obrobki pod PS (od czego zacząć, jakie kolejne kroki itp.
A tu prosze - Scott Kelby z wrodzonym sobie dowcipem prowadzi jak po sznurku. Wygi pewnie już to znaja , beginersom szczerze polecam.
No i zacząłem zdjęia robić w RAW :) he he he

aptur
21-08-2008, 10:55
Michael Freeman. Okiem Fotografa. Sztuka komponowania i projektowania zdjęć cyfrowych. Wydane przez NG.
Moja recenzja tu:
http://merlin.pl/review/reviewer/28186086.html

Bardzo polecam tą książkę. Jeśli macie dosyć onanistycznych opisów technicznych i procesu obróbki a chcecie poczytać o teorii kompozycji to ta książka jest dla Was.

Slider
04-09-2008, 19:56
No cóż.. wiec i ja chyba polecę Ci Daniela Lezano, naprawdę świetnie pisze;-) narazie mam jedną jego o fotografii portretowej i Guy'a Edwardesa o fotografii krajobrazów (obie sa z tego samego wydawnictwa) i chyba bede kontynuował ta serię bo naprawdę mozna się wciągnąć:smile: narazie jeszcze tylko brakuje mi czegoś o fotografowaniu aktów..:smile:

mariokenzo
12-09-2008, 22:24
Witam!

A co byscie polecili bardzo swiezemu adeptowi fotografowania cyfrowego? Mam 40D, ktore mnie mocno przerasta, nie mam niestety czasu na kurs, czy warsztaty fotograficzne, wiec pozostaje mi lektura, ktora musze zamowic w wysylkowej ksiegarni, bo mieszkam w UK. Dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam.

Mario

Slider
12-09-2008, 22:31
To ja Ci mogę tak na początek polecić "Praktyczny kurs fotografii" autorstwa Łukasza Gawła. Ksiązka porusza praktycznie wszystkie wazniejsze aspekty fotografii cyfrowej, a do tego jest bardzo przejrzyście i zrozumiale napisana. Jesli interesuje cię natomiast techniczny aspekt fotografii i zrozumienie pewnych zjawisk, to polecam tę stronkę: http://www.fotoporadnik.pl/ W przypadku jeszcze innego zainteresowania zostają niezliczone fora internetowe. Pzdr:wink:

basala
12-09-2008, 22:48
narazie jeszcze tylko brakuje mi czegoś o fotografowaniu aktów..:smile: Roderick Macdonald "Akty. Fotografia cyfrowa dla profesjonalistów", wydawnictwo Helion.

mariokenzo
12-09-2008, 23:30
Dziéki Slider! fotoporadnik.pl, to rewelacja! Krotko zwiezle, przejrzyscie, na temat.

Slider
13-09-2008, 18:34
Dziéki Slider! fotoporadnik.pl, to rewelacja! Krotko zwiezle, przejrzyscie, na temat.

Nie ma za co, do usług8-) wiedziałem, że Ci się spodoba, bo sam sie uczyłem na tym fotoporadniku. Kawał dobrej wiedzy foto;-)

Piekarz
13-09-2008, 19:51
witam,
niedawno kupiłem książki Bryana Petersona : "Ekspozycja bez tajemnic" i "Czas naświetlania". Moja przygoda z fotografią niedawno się zaczeła i musze powiedziec, że treści zawarte w obu książkach dużo mi wyjaśniły i przybliżyły poszczególne zagadnienia związane z fotografia. NIe mam jeszcze porównania z innymi książkami, ale te naprawde polecam.
pozdrawiam

Jago
14-09-2008, 14:01
Mój 15-letni chrześniak zaczyna interesować się fotografią. Chciałbym mu sprezentować książkę z której mógłby uczyć się podstaw fotografii i poznać jej zasady. Taki elementarz dla początkującego napisany w prosty i przyswajalny sposób. Z tego co się orientuję, to chłopak ma ogólną wiedzę a chce czegoś więcej się nauczyć (dotychczas bawił się prostymi kompaktami). Wiem, że w tym obszernym wątku na pewno znajdę odpowiedź na moje pytanie, ale niestety nie mam czasu na czytanie aż 38 stron. Dlatego proszę tutaj o poradę. Jaką pozycję wydawniczą polecacie ?

arturs
14-09-2008, 14:12
np. "Szkoła fotografowania" National Geographic, "Praktyczny kurs fotografii" Łukasza Gawła

Vitez
15-09-2008, 01:35
Wiem, że w tym obszernym wątku na pewno znajdę odpowiedź na moje pytanie, ale niestety nie mam czasu na czytanie aż 38 stron.

Wybacz ale prosiłbym o nie stosowanie więcej tak nędznej wymówki :evil: .
Pobieżne przejrzenie (nikt nie każe czytać od deski do deski wszystkie posty, przelecieć oczami każdy potrafi by wyłuskać tytuły) całego wątku i spisanie sobie na kartce najczęściej powtarzających się, polecanych tytułów to 10-30 minut.
Więc powoduje Tobą nie brak czasu a zwykłe (jakże ostatnio nagminne :( ) lenistwo i brak szacunku dla czasu forumowiczów.
Forumowiczów możesz mieć głęboko gdzieś (co właśnie udowodniłeś i co nie jest mile widziane) ale naprawdę twój chrześniak nie jest wart nędznych 10-30 minut?
Nie bój się ilości stron i śmiało - do roboty, a nie "bo nie mam czasu" a forumowicze mają mieć czas leniwcowi odpisywać? Podziwiam takich (piwo dla artursa).

Jago
15-09-2008, 07:25
Pobieżne przejrzenie (nikt nie każe czytać od deski do deski wszystkie posty, przelecieć oczami każdy potrafi by wyłuskać tytuły) całego wątku i spisanie sobie na kartce najczęściej powtarzających się, polecanych tytułów to 10-30 minut.
Więc powoduje Tobą nie brak czasu a zwykłe (jakże ostatnio nagminne :( ) lenistwo i brak szacunku dla czasu forumowiczów.
Forumowiczów możesz mieć głęboko gdzieś (co właśnie udowodniłeś i co nie jest mile widziane) ale naprawdę twój chrześniak nie jest wart nędznych 10-30 minut?
Nie bój się ilości stron i śmiało - do roboty, a nie "bo nie mam czasu" a forumowicze mają mieć czas leniwcowi odpisywać? Podziwiam takich (piwo dla artursa).

Z zażenowianem przeczytałem Twoje słowa - szczerze mówiąc z tak niegrzecznym i niekulturalnym odpisem nigdy się jeszcze tutaj nie spotkałem. Nie wyzywaj nigdy nikogo ani nie obrażaj, gdyż jest to karalne i są pewne instytucje w których można dochodzić swoich praw. Powiem tylko Tobie tyle młody człowieku, że na grzeczności nikt nigdy jeszcze nie stracił i taką maksymę stosuj w swoim życiu. Chociaż ....... no cóż, każdy z nas prezentuje jakiś poziom. Kończę z Tobą polemikę w tej kwestii, gdyż aby móc ją dalej kontynuować i zrozumieć Twoje słowa, musiałbym się zniżyć do Twojego poziomu, tzn położyć się na ziemi. A tego nie zrobię. Nie biorę sobie do serca Twoich słów, gdyż zdaję sobie sprawę, że na pewne dolegliwości nie ma lekarstwa i w sumie piszesz w ten sposób nieświadomie - bez złych w sumie zamiarów. No cóż, młody i ............ Resztę dokończ już sobie sam. I prośba - nie sil się na pisanie mi odpowiedzi, gdyż nie będę ich poprostu czytać.

Flowenol
15-09-2008, 07:57

Wiem, że w tym obszernym wątku na pewno znajdę odpowiedź na moje pytanie, ale niestety nie mam czasu na czytanie aż 38 stron.

W pełni zgadzam się z Vitezem.
A chrześniak to nie ma czasu przejrzeć (no chyba, że ma być to niespodzianka) i powiedzieć co chce?

BTW nieco wyżej (patrz post Slidera) od Twojego miałeś bardzo dobrą polecankę też nie miałeś czasu czytać? :evil:

I tak żeby nie być OT jest taka pozycja: NG Szkoła fotografowania dla dzieci, jak wymieniona pozycja Gawła jest za trudna to polecam wymienioną. No i po zakupie aparatu oczywiście instrukcję.

brunovis
15-09-2008, 08:04
Również zgadzam się z Vitezem. Po dodawaniu tych samych pozycji zamiast 38 stron będzie 100 a w nich masło maślane, a kto to wtedy przeczyta ;)
Edit:
Poza tym jeśli się czegoś oczekuje od innych można trochę własnego wysiłku włożyć. Jeśli szanuję własny czas szanuję również czas innych - to dobra i kulturalna dewiza ;)

Vitez
15-09-2008, 09:08
Powiem tylko Tobie tyle młody człowieku, że na grzeczności nikt nigdy jeszcze nie stracił i taką maksymę stosuj w swoim życiu.

Poziom kultury i grzeczności w internecie wyznacza netykieta. Jeśli sam stosujesz powyższą maksymę, to zachęcam do stosowania również netykiety.

http://netykieta.prv.pl/

"Forum dyskusyjne

Nie zadawaj pytania, na które już kiedyś została udzielona odpowiedź na forum i zanim je zadasz sprawdź zawsze czy nie ma na nie odpowiedzi w FAQ tej strony, na której jest forum dyskusyjne, użyj wyszukiwarki na forum, czy przejrzyj co najmniej dwie pierwsze strony forum."

To prośba do wszystkich, skoro Pan powyżej nie ma zamiaru czytać moich wypowiedzi, czyli wie lepiej jakie zasady dobrego wychowania obowiązują w internecie i na forach dyskusyjnych :roll: .

Jago
15-09-2008, 09:10
Flowenol, brunowis - Panowie w sumie macie rację. Jak już napisałem (zresztą szczerze) nie mam czasu na czytanie (nawet pobieżne) aż 38 stron, gdyż z internetu korzystam grzecznościowo i mój Time ogranicza mnie do napisania kilku pytań, odpowiedzi lub założenia nowego wątku. Napisałem otwarcie o braku czasu na swobodne surfowanie po forum i co :?: W odpowiedzi Vitez nazwał mnie leniem i w sposób mało kulturalny skomentował mój wątek, zarzucając mi m.in. brak poszanowania innych forumowiczów :!: Takie postępowanie swiadczy o braku kultury i zasad dobrego wychowania - krytykowanie kogoś bez głębszego poznania tematu o czymś świadczy. To chciałem jedynie Vitezowi uświadomić :!: Chociaż też zdaję sobie sprawę, że internet zapewnia jakąś w sumie anonimowość i ludzie o pewnych cechach charakteru mają tu pole do popisu. Trzeba sobie to uświadomić i z tym się pogodzić. A prewencyjne uświadamianie im tego faktu nie zaszkodzi, co ja też zresztą względem Viteza uczyniłem :!:

wojkij
15-09-2008, 12:20
Taki elementarz dla początkującego napisany w prosty i przyswajalny sposób. Jaką pozycję wydawniczą polecacie ?

John Freeman - Fotografia, Tom Ang - Fotografia i pewnie jeszcze z 20 tytulow bylo by okej;).

Freeman chyba najlepiej nadaje sie na prezent - swietnie wykonana ksiazka(twarda oprawa, dobry papier).

@rturo
22-09-2008, 17:29
Pragnę poinformować wszystkich zainteresowanych, że pojawiła się druga część książki "SEKRETY MISTRZA FOTOGRAFII CYFROWEJ" Scotta Kelby'ego pt: " Nowe ujęcia Scotta Kelby'ego". Polecam, tak samo interesująca jak poprzednia.

Slider
22-09-2008, 17:50
Widac, że ktoś jest tutaj na bieżąco:wink: sam ją tez dostrzegłem pare dni temu w empiku i teraz przymierzam sie do zakupu8-)

kubi
24-09-2008, 14:57
John Freeman - Fotografia, Tom Ang - Fotografia i pewnie jeszcze z 20 tytulow bylo by okej;).

Freeman chyba najlepiej nadaje sie na prezent - swietnie wykonana ksiazka(twarda oprawa, dobry papier).

Czy "SEKRETY MISTRZA FOTOGRAFII CYFROWEJ" Scotta Kelby'ego też mogą być dla początkującego (pomijam posiadanego od roku kompakta)?

Slider
24-09-2008, 15:59
Czy "SEKRETY MISTRZA FOTOGRAFII CYFROWEJ" Scotta Kelby'ego też mogą być dla początkującego (pomijam posiadanego od roku kompakta)?

Jak najbardziej. Kelby w swoich książkach nie uzywa dużo żargonu fotograficznego, więc jego książki są adresowane do wszystkich. Zarówno profesjonalistów, jak i początkujących amatorów:wink:

wojkij
24-09-2008, 17:14
Pragnę poinformować wszystkich zainteresowanych, że pojawiła się druga część książki "SEKRETY MISTRZA FOTOGRAFII CYFROWEJ" Scotta Kelby'ego pt: " Nowe ujęcia Scotta Kelby'ego". Polecam, tak samo interesująca jak poprzednia.

Przeczytalem sobie ta ksiazke w empiku(godzina czytania) i powiem tylko tyle ze nic odkrywczego w tym tytule nie ma - jesli ktos dopiero zaczyna to mozna kupic - w innym przypadku szkoda kasy. No i jest w niej kilka tak oczywistych bledow rzeczowych ze momentami szczeka mi opadala - nie wiem czy to wina tlumacza czy Kelby przesadzil z uproszczeniami.

hyzop
24-09-2008, 23:34
Zrobiłem, to samo, co prawda trochę po łebkach ale nie ma zbyt dużo do czytania, raczej dla zaczynających chwytać bakcyla.

_Doman_
02-10-2008, 14:12
Mam takie pytanie co do drugiej czesci "Sekretow mistrza fotografii cyfrowej" pana Kelbiego. Czy czytanie warto/nalezaloby zaczynac od czesci pierwszej, czy te pozycje nie sa ze soba w zaden sposob powiazane?

Gregolius
02-10-2008, 15:00
Mam takie pytanie co do drugiej czesci "Sekretow mistrza fotografii cyfrowej" pana Kelbiego. Czy czytanie warto/nalezaloby zaczynac od czesci pierwszej, czy te pozycje nie sa ze soba w zaden sposob powiazane?

Sam posiadam te dwie książki i mogę stwierdzić że warto posiadać zarówna pierwsza jak i druga . W drugiej cześć i często mistrz Kelby odwołuje się do tego co było w pierwszym tomie można rzec.Część druga nie co rożni się od pierwsze a także zawiera nowe elementy.Warto mieć obydwie

wojkij
03-10-2008, 10:22
I byc przygotowanym na kwiatki typu "Zamiast uzywac wyzszego ISO zdjecie mozna niedoswietlic o 2ev i ustawic prawidlowa ekspozycje przy wywolywaniu rawa bez straty jakosci."(luzny cytat z pamieci)

Zdebialem podczas lektury - wprawdzie to pewnie tlumacz rozwinal skrzydla ale tego typu teksty pojawialy sie w tej ksiazce ksiazce parokrotnie - poczatkujacy moze sobie krzywde zrobic;)

lukaszczecin
03-10-2008, 10:50
moim zdaniem to akurat nie są wiadomości z kosmosu :) w pierwszej mojej książce o foto - NG też była mowa o takich rzeczach i trzeba było ruszyć wyobraźnią, a wszystko stawało się zrozumiałe :D

Slider
03-10-2008, 19:32
moim zdaniem to akurat nie są wiadomości z kosmosu :) w pierwszej mojej książce o foto - NG też była mowa o takich rzeczach i trzeba było ruszyć wyobraźnią, a wszystko stawało się zrozumiałe :D

I ja sie dopisuje do tych, co się z tym spotkali.. to chyba już trzeci raz czytam o tym, żeby robić zdjęcia niedoświetlone, a potem ustawić dobrą ekspozycje w programach graficznych:wink: ja przyznam, że jestem po pełnej lekturze (i nie czytalem tego w godzinę:-)) i... mi praktycznie przydały się jedynie rozdziały w których głównym bohaterem była lampa błyskowa i robienie zdjęć w warunkach studyjnych (czyli pół książki). Co by nie mówic o poświeconym czasie, to nie uważam go za stracony:wink:

arturs
04-10-2008, 15:01
Witam..
Mam pytanie odniśnie książki "Światła i cienie w fotografii" Autor: Karpiłowski Leonard (nie Dederko) http://www.wnt.pl/product.php?action=0&prod_id=959&hot=1
To nowa pozycja, z tego co widzę po opisach (np. http://www.sredniformat.pl/index.php?id=50,403,0,0,1,0) może być całkiem ciekawa - czy może ktoś zetknął się już z tą książką na żywo i coś może napisać?
Pozdrawiam

RafalR
04-10-2008, 15:39
Witam..
Mam pytanie odniśnie książki "Światła i cienie w fotografii" Autor: Karpiłowski Leonard (nie Dederko) http://www.wnt.pl/product.php?action=0&prod_id=959&hot=1
To nowa pozycja, z tego co widzę po opisach (np. http://www.sredniformat.pl/index.php?id=50,403,0,0,1,0) może być całkiem ciekawa - czy może ktoś zetknął się już z tą książką na żywo i coś może napisać?
Pozdrawiam

Pisał: hyzop w poście #350 oraz iREM w postach #352, 354.
Tutaj (http://merlin.pl/Swiatla-i-cienie-w-fotografii_Leonard-Karpilowski/browse/product/1,589647.html) jest też komentarz bodajże iREMa (pierwszy od góry, z trzema gwiazdkami).

(http://merlin.pl/Swiatla-i-cienie-w-fotografii_Leonard-Karpilowski/browse/product/1,589647.html)

arturs
04-10-2008, 15:45
Pisał: hyzop w poście #350 oraz iREM w postach #352, 354.
Tutaj (http://merlin.pl/Swiatla-i-cienie-w-fotografii_Leonard-Karpilowski/browse/product/1,589647.html) jest też komentarz bodajże iREMa (pierwszy od góry, z trzema gwiazdkami).

(http://merlin.pl/Swiatla-i-cienie-w-fotografii_Leonard-Karpilowski/browse/product/1,589647.html)

dzięki.. może ktoś jeszcze widział to coś napisze..

Portal
08-10-2008, 12:54
Witam
Jaka ksiazke byscie polecili dla poczatkujacego posiadacza lustrzanki ? Do tej pory mialem malpke (kompatka) i cykalem na automacie bez ustawiania czegos i patrzenia w parametry. Teraz lustrzanka chcem sie zcegos nauczyc ale nie wiem jaka ksiazke na sam poczatek wybrac

Slider
08-10-2008, 13:15
Witam
Jaka ksiazke byscie polecili dla poczatkujacego posiadacza lustrzanki ?

Myślę, że dobrą propozycją byłby "praktyczny kurs fotografii" autorstwa Łukasza Gawła. ewentualnie jesli chcesz się pobawić z parametrami ekspozycji (przysłona, czas naświetlania, ISO) to polecam "Ekspozycję bez tajemnic" lub "czas naswietlania bez tajemnic" Briana Petersona:wink:

aptur
08-10-2008, 13:17
Myślę, że dobrą propozycją były "praktyczny kurs fotografiii" autorstwa Łukasza Gawła.

Zdecydowanie polecam. IMO jedna z lepszych książek dla początkujących (choć nie tylko) na rynku.

Slider
08-10-2008, 13:37
Zdecydowanie polecam. IMO jedna z lepszych książek dla początkujących (choć nie tylko) na rynku.

Za każdym razem pisze tą polecankę:wink: troche to już nudne, ale.. jakie pytanie, taka odpowiedź:grin:

orrro
10-10-2008, 11:06
Poczekaj do jesieni - będzie nowe wydanie. I zapewne w cenie 'dla ludzi'.

Wiesz moze kiedy dokladnie ma się ukazać ta książka? Jakiś link do strony z info albo coś?

Zielony
10-10-2008, 22:21
Wiesz moze kiedy dokladnie ma się ukazać ta książka? Jakiś link do strony z info albo coś?

Proszę Cię bardzo :arrow: http://helion.pl/ksiazki/ofoto3.htm

januszP.
11-10-2008, 06:11
No widzę, że Moderatorzy dzisiaj będą mieli pełne ręce roboty! Okazuje się, ze KIBOL trafić może się wszędzie!

orrro
11-10-2008, 13:51
Proszę Cię bardzo :arrow: http://helion.pl/ksiazki/ofoto3.htm

Dzięki wielkie :grin:

fotogirl
19-10-2008, 23:17
ja proponuję poszukać tutaj http://alejka.pl/c/ksiazki_fotografia.html , duży wybór książek, sama szukałam i znalazłam kilka ciekawych pozycji:)

okar_t
03-12-2008, 01:18
Zastanawiam się nad zakupem książki SZKOŁA FOTOGRAFOWANIA NATIONAL GEOGRAPHIC - KRAJOBRAZY. Może mi ktoś poradzić czy warto jest ją kupić lub polecić inną o tej samej tematce.

Slider
03-12-2008, 01:30
Może mi ktoś (...) polecić inną o tej samej tematce.

Guy Edwards - "Naucz się dobrze fotografować KRAJOBRAZY - 100 rad i pomysłów" wydawnictwa Zoner Press.
Sam sie przymierzam do zakupu całej serii książek z wydawnictwa NG (nie tylko krajobrazy), bo narazie zbierają same pochlebne opinie:wink:

Tatanka74
03-12-2008, 12:21

A i owszem własnie wychodzi 3 wydanie rozszerzone :-D i będzie dostępne w sklepie internetowym wydawnictwa Helion: http://helion.pl/ksiazki/ofoto3.htm i w innych, ktore już polecają ta pozycję, np. empik: http://www.empik.com/ksiazka-o-fotografowaniu-ksiazka,prod6030067,p

Tatanka74
03-12-2008, 14:50
A cena III wydania "Książki o fotografii" A. Mroczka kształtuje sie w okolicach 69 zł. Sama zamierzam ją kupić, tak dobrze ją wszyscy przedstawiali.

mariokenzo
10-12-2008, 23:26
A i owszem własnie wychodzi 3 wydanie rozszerzone :-D i będzie dostępne w sklepie internetowym wydawnictwa Helion: http://helion.pl/ksiazki/ofoto3.htm i w innych, ktore już polecają ta pozycję, np. empik: http://www.empik.com/ksiazka-o-fotografowaniu-ksiazka,prod6030067,p

Juz wyszlo!

http://helion.magazyn.pl/Ksiazka-o-fotografowaniu-Wydanie-III-rozszerzone/OFOTO3/ksiazka.html

lub taniej:

http://www.xexe.pl/sklep/3/448005/0&a=szukaj&sz_keyword=o%20fotografowaniu&sz_gr_id=3

Viqy
11-12-2008, 00:02
lub taniej:

http://www.xexe.pl/sklep/3/448005/0&a=szukaj&sz_keyword=o%20fotografowaniu&sz_gr_id=3

Jakby nie odświeżać, widnieje jak byk: "Produkt obecnie niedostępny"

mariokenzo
11-12-2008, 00:54
Jakby nie odświeżać, widnieje jak byk: "Produkt obecnie niedostępny"

Ups...chyba sie pochwalilem, bo spojrzalem na "Książka będzie dostępna od 2008-12-01"...wiec najwyzsza pora.

wojkij
11-12-2008, 01:51
No i fajnie - skończyła się era pdfow i aukcji z chorymi cenami;)

hyzop
11-12-2008, 11:41
Ups...chyba sie pochwalilem, bo spojrzalem na "Książka będzie dostępna od 2008-12-01"...wiec najwyzsza pora.

Ale nie jest

coca
11-12-2008, 14:31
A czy ktos wie kiedy dokladnie ukarze sie ta ksiazka A.Mroczka i bedzie juz do kupienia?? W empiku jednym powiedzieli, ze juz mieli to nowe wydanie, w helion gadalem z facetem i mowi, ze dopiero w polowie stycznia ta ksiazka bedzie do kupienia. Troche masakra:) bo na stronach sa ceny tej ksiazki itp a brak na magazynie;/

mate00sh
11-12-2008, 14:34
Na stronie Heliona można się zapisać na powiadomienie mailowe o rozpoczęciu sprzedaży.

coca
11-12-2008, 14:38
to wiem :) tylko dziwi mnie taki rozrzut wiadomosci w sklepach.

mate00sh
11-12-2008, 14:41
Wiesz, wydaje mi się, że skoro wydawca pisze, że książka jeszcze się nie ukazała, to chyba mozna mu wierzyć:)

coca
11-12-2008, 14:44
na to wychodzi:) choc w empiku sie pytalem dwa razy i powiedzieli, ze moga mi ksiazke zamowic i w ciagu tygodnia bym ja juz mial :) zakrecone troche:) no nic pozostaje tylko cierpliwie czekac i obserwowac ksiegarnie.

mate00sh
11-12-2008, 14:54
Ostatnio się na empik obraziłem - polecam Traffic w Warszawie - mają ogromny (jak na Warszawę:) ) wybór albumów ze zdjęciami. Siedziałem ostatnio godzinę i nie wiedziałem za co się złapać:)

coca
11-12-2008, 15:03
Wawa nie moje rejony :D:D

mariokenzo
12-12-2008, 01:32
Czy ktos zapoznal sie juz z tymi pozycjami?

1. Oswietlenie. Warsztaty fotograficzne, Chris Bucher
http://www.xexe.pl/sklep/218/445696/0

2. Kompozycja. Warsztaty fotograficzne, Blue Fier
http://www.xexe.pl/sklep/218/445697/0

Prosze o opinie.

Tatanka74
12-12-2008, 20:21
Na stronie Heliona można się zapisać na powiadomienie mailowe o rozpoczęciu sprzedaży.

dokładnie, zapiszcie się :)
Ja jestem po rozmowie z Panem z wydawnictwa, który sam czeka na tą książkę i po sprawdzeniu powiedział mi, że się drukuje, ostatnie info jakie miałam też było o 1 połowie stycznia - poczekajmy podobno warto :)

brunovis
12-12-2008, 21:59

2. Kompozycja. Warsztaty fotograficzne, Blue Fier
http://www.xexe.pl/sklep/218/445697/0

Prosze o opinie.

Na stronie Heliona można przeczytać jeden rozdział
ftp://ftp.helion.pl/online/oswwar/oswwar-4.pdf

leonidas
15-12-2008, 12:45
W końcu się doczekałem na promocje w Helionie :-D

"System 7 punktów Scotta Kelbyego" za ~32zł

Jeśli ktoś się zastanawia nad tą pozycją ,to dzisiaj ( do północy ) jest niezła promocja , tutaj szczegóły (http://helion.pl/ksiazki/sys7kr.htm) .
Tutaj dodatkowy kod rabatowy (http://helion.pl/fotokod/) , ale tylko przy dwóch formach płatności ( przelew elektroniczny , karta kredytowa ) .
W sumie 44% taniej z darmową przesyłką !

Powodzenia !

Bodzius
15-12-2008, 13:53
Właśnie złożyłem zamówienie, niezła promocja :-D

samson_miodek
15-12-2008, 15:08
Ja też skorzystałem z okazji :D

Mumin
15-12-2008, 15:54
I to jest właśnie przykład jak na ludzi działa słowo promocja. W księgarni www.wysyłkowa.pl ta sama książka kosztuje też 39,90zł bez słowa promocja.
Przypomina mi się taka opowiastka - nie sprzedaje się za 8zł podwyższyć do 10zł napisać że przecena z 12zł i idzie jak ciepłe bułeczki :)

Pzdr all

samson_miodek
15-12-2008, 16:48
I to jest właśnie przykład jak na ludzi działa słowo promocja. W księgarni www.wysyłkowa.pl ta sama książka kosztuje też 39,90zł bez słowa promocja.
Przypomina mi się taka opowiastka - nie sprzedaje się za 8zł podwyższyć do 10zł napisać że przecena z 12zł i idzie jak ciepłe bułeczki :)

Pzdr all

Ale tu dzięki leonidasowi i kodowi promocyjnemu zapłaciłem 31,92 i nie ponoszę kosztów przesyłki - czyli jednak wychodzę na plus kupując w helionie..

Mumin
15-12-2008, 18:18
A to taka promocja od promocji :) Mimo wszystko raczej nic nie kupie w firmie helion dlaczego ? cały ten ich sklep to jedno wielkie szukanie jeleni. Kiedyś szukałem książki "Camera RAW i photoshop CS2" sprawdziłem książka wydana przez helion to u "producenta" najtaniej więc heja na stronę. Sprawdzam cena coś około 120zł hmm drogo rezygnuje z książki, ale podkusiło mnie poszukać gdzie indziej i ... znalazłem za 67zł zakupiłem. Jakież było moje zdziwienie jak na książce wydawnictwa helion znalazłem wydrukowaną (nie naklejkę) właśnie cenę 67zł ? dlaczego więc na stronie znajdowała się dużo wyższa cena ?

JG

RafalR
16-12-2008, 13:08
Dzisiaj dostałem z Heliona kupon rabatowy o wartości 20% na książki z nowej serii Warsztaty fotograficzne (http://helion.pl/go3821w). Nie skorzystam więc podaję, może ktoś inny będzie zainteresowany. Nr kuponu: 1B4A7F-81125F-H. Kupon ważny do północy 22.12.2008.

Mumin
16-12-2008, 16:14
Wygląda że wszystkie "kupony" mają ten sam numer więc wszyscy mogą skorzystać.

JG

RafalR
16-12-2008, 18:08
Wygląda że wszystkie "kupony" mają ten sam numer więc wszyscy mogą skorzystać.
Tym lepiej. Myślałem, że kupon jest jednorazowy. Ciekawe tylko czy ktoś się skusi. Autorzy i tytuły raczej nieznane.

doovade
22-12-2008, 20:06
A moze mi ktoś polecic książke opisująca sposób fotografowania ślubów? Począwszy od kościoła poprzez plener. Zależy mi głównie na plenerze.Myśle o czymś co pokaże jak wykorzytac zastane miejsce, jak współpracować z modelami
pozdrawiam

iREM
25-12-2008, 12:15
Właśnie wyjąłem spod choinki. Niezrównany Michael Freeman i pozycja pt. ŚWIATŁO I OŚWIETLENIE w fotografii cyfrowej. Polecam. Wreszcie coś naprawdę interesującego, nie pobieżnego i porządnie wydanego (seria NG). Oddalam się w celu upajania lekturą. Wesołych świąt! :-)

adams_bart
31-12-2008, 15:18
hej!
a co sądzicie o tej pozycji: "Okiem fotografa. Sztuka komponowania i projektowania zdjęć cyfrowych" Michaela Freemana??

JackC
31-12-2008, 16:11

Z serii Warsztaty fotograficzne mam "Oświetlenie" i "Ekspozycja". Po ich przeczytaniu czuje niedosyt. Tematycznie poszczególne zagadnienia są sensownie rozplanowane, ale ich opis jest zbyt ogólny. O filtrach jest tylko zasygnalizowane, że takie coś istnieje. Fajne za to jest przestawienie jak pora dnia lub roku wpływa na barwę światła i oświetlenie. Brak jest przykładów w stylu co jest źle zrobione na fotce i jak to poprawić. A w sumie to miały być warsztaty:evil:. Wydaje mi się, że te książki są kierowane raczej dla początkujących. Przy czym "Ekspozycja" jest ogólnie dużo słabsza od "Oświetlenia".

Co do "Ekspozycji" to o niebo lepszą pozycją jest B. Peterson "Ekspozycja bez tajemnic".

arturs
01-01-2009, 00:40
Z serii Warsztaty fotograficzne mam "Oświetlenie" i "Ekspozycja". Po ich przeczytaniu czuje niedosyt. Tematycznie poszczególne zagadnienia są sensownie rozplanowane, ale ich opis jest zbyt ogólny. O filtrach jest tylko zasygnalizowane, że takie coś istnieje. Fajne za to jest przestawienie jak pora dnia lub roku wpływa na barwę światła i oświetlenie. Brak jest przykładów w stylu co jest źle zrobione na fotce i jak to poprawić. A w sumie to miały być warsztaty:evil:. Wydaje mi się, że te książki są kierowane raczej dla początkujących. Przy czym "Ekspozycja" jest ogólnie dużo słabsza od "Oświetlenia".

Co do "Ekspozycji" to o niebo lepszą pozycją jest B. Peterson "Ekspozycja bez tajemnic".

Dokladnie, przejrzalem cala serie w empiku - wszystkie pozycje - i moje wrazenie jest takie samo - bardzo slaba seria - wszystko sprawia wrazenie pisanego po lebkach dla poczatkujacych - ale zamiast kilku ksiazek starczy jedna - wolalem kupic 3cia czesc pattersona - te 3 ksiazki i kelby o wiele lepsze..

iREM
01-01-2009, 16:21
hej!
a co sądzicie o tej pozycji: "Okiem fotografa. Sztuka komponowania i projektowania zdjęć cyfrowych" Michaela Freemana??

To moja ulubiona pozycja. Polecam. Inne spojrzenie, często do niej wracam. Jest świetna.

adams_bart
02-01-2009, 16:23
To moja ulubiona pozycja. Polecam. Inne spojrzenie, często do niej wracam. Jest świetna.

no to się bardzo cieszę :) bo zamówiłem ją, a dopiero później zacząłem się zastanawiać czy to dobry pomysł ;)

punky
02-01-2009, 16:51
no to się bardzo cieszę :) bo zamówiłem ją, a dopiero później zacząłem się zastanawiać czy to dobry pomysł ;)

chyba jedna z ciekawszych pozycji
wracam do niej czesto
to nie jest ksiazka na raz
trzeba usiasc zaparzyc litr herbaty i sie skupic na tej ksiazce

RNz
03-01-2009, 01:29

Gdzie zamówiłeś?

airhead
03-01-2009, 01:31
czy wie ktoś może, jak zdobyć "Ludzi i portrety" National Geographica? wykład już się wyczerpał, ale może znacie namiary na jakąś używkę? albo skany chociaż... ;]

cakper
03-01-2009, 10:24
czy wie ktoś może, jak zdobyć "Ludzi i portrety" National Geographica? wykład już się wyczerpał, ale może znacie namiary na jakąś używkę? albo skany chociaż... ;]

tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=42230 ;)

trzeszcz6
03-01-2009, 11:02
szkoda, że 10 min po ogłoszeniu była już sprzedana... ;)

giltoniel
03-01-2009, 11:21
A propos Michaela Freemana - godna polecenia pozycja to Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej.

cakper
03-01-2009, 11:33

A faktycznie :) Patrzylem wczoraj zaraz po ogloszeniu watku i tylko przekleilem rano link, a tu niespodzianka.

Apropo Okiem Fotografa Michaela Freemana to również dołączę się do pozytywnych opini, że to bardzo dobrze zainwestowane pieniądze :)

airhead
03-01-2009, 12:23
jak nie szybciej :P

saurian
06-01-2009, 14:50
Popieram giltoniel'a.

Freeman i jego podejście do światła w fotografii i nie tylko są niezwykle cennymi wskazówkami. Co prawda zacząłem lekturę całkiem niedawno ale po kilkudziesięciu stronach książka według mnie godna polecenia.

Pozdrawiam

WiktorNN
07-01-2009, 23:59
Również mogę polecić Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej Freemana. Trzeba przyznać, że ten człowiek jest bardzo płodny. Jakby policzyć ile napisał książek to ... :)
Ciekawsza moim zdaniem może być jednak książka, która wyjdzie pod koniec marca:
Light - Science and Magic (http://www.galaktyka.com.pl/?command=4&class=2) autorstwa: Hunter Fil, Biver Steven, Fuqua Paul. Z recenzji jakie czytałem na amazonie to chyba nie ma lepszego podręcznika dotyczącego światła na rynku.
Pozdrawiam

APP
09-01-2009, 18:34
Może nie wszyscy zauważyli, ale JUŻ JEST (http://helion.pl/ksiazki/ofoto3.htm) :twisted:

Wygląda przy tym na to, że Helion nie rozesłał powiadomień, na które można się było zapisać :evil:

Tak czy siak, ja, zgodnie z wcześniejszą deklaracją, zakupiłem i czekam już na pana z paczką 8)

Tatanka74
09-01-2009, 19:54
Może nie wszyscy zauważyli, ale JUŻ JEST (http://helion.pl/ksiazki/ofoto3.htm) :twisted:

Wygląda przy tym na to, że Helion nie rozesłał powiadomień, na które można się było zapisać :evil:

Tak czy siak, ja, zgodnie z wcześniejszą deklaracją, zakupiłem i czekam już na pana z paczką 8)

No to zgodnie z obietnicą Pana z wydawnictwa - Książka o fotografowaniu. Wydanie III rozszerzone - Andrzeja A. Mroczka, bo o niej mowa :wink: - miała być 9 stycznia i jest !!!
Tak więc pędzę jutro do księgarni - może tam też już będzie.
Chyba ten kto ma prawa autorskie do tej książki powinien zapłacić jakieś honorarium :idea: za reklamę na CB. Myślę, że mają dzięki nam nieźle zwiększoną sprzedaż :-)
A w TYM SKLEPIE (http://www.edusklep.pl/produkt/120199/0/ksiazka_o_fotografowaniu_wydanie_iii_rozszerzone.h tml) kosztuje 62.1 zł zamiast 96 zł

Kolaj
09-01-2009, 20:39
A w TYM SKLEPIE (http://www.edusklep.pl/produkt/120199/0/ksiazka_o_fotografowaniu_wydanie_iii_rozszerzone.h tml) kosztuje 62.1 zł zamiast 96 złZamiast 69 a nie zamiast 96. Chyba nie wyjdzie znacząco taniej, bo w Helionie przesyłka jest za darmo. Mój egzemplarz już w drodze. APP, dzięki za cynk! :)

Tatanka74
09-01-2009, 20:49
Zamiast 69 a nie zamiast 96. Chyba nie wyjdzie znacząco taniej, bo w Helionie przesyłka jest za darmo. Mój egzemplarz już w drodze. APP, dzięki za cynk! :)

Ależ oczywiście pomyłka w cyferkach - przepraszam :oops:

RNz
09-01-2009, 21:02
Długo oczekiwana pozycja. Nareszcie :-)
Książka, którą trzeba znać, mieć i wykorzystać :-)

tom517
09-01-2009, 21:16
Przewidywany czas realizacji zamówienia: 2 - 61 dni (edusklep), pytanie czy warto jeśli ktos ma poprzednią wersję, czekam na opinie :)

RNz
10-01-2009, 00:21
pytanie czy warto jeśli ktos ma poprzednią wersję, czekam na opinie :)

porównaj sam:
ftp://ftp.helion.pl/online/ofoto3/ofoto3-8.pdf
ja widzę spore róznice

tom517
10-01-2009, 12:54
Wygląda że 30D się dorobił :) i jakby od nowa napisana, książeczka zamówiona (empik)

optick
10-01-2009, 13:02
hej!

Mi ta książka uświadomiła kilka podstawowych czynności związanych z komponowaniem, pokazała jak można rozumieć to co się widzi i dlaczego tak się dzieje ;)
Gorąco polecam.

Slider
11-01-2009, 21:35
Hmm.. Może to nie "książka", ale można sobie poczytać; Polecam Styczniowy numer czasopisma "Digital Foto Video", Jest naprawdę pare fajnych artykułów, test Canona 5D MkII, Canona EF 85mm f/1.2L USM, ciekawie opisane dzialanie autofocusa w aparacie (co już bylo kilka razy) oraz to co mnie najbardziej zaciekawiło: "Mity i kity o ogniskowej 50mm" Czyli powiększenie i kąt widzenia, a także rozdzielczość, jasność i rozpietośc tonalna naszych oczu..:mrgreen:

APP
12-01-2009, 18:26
Dziś doszła wspomniana wcześniej "zapisowa" informacja o dostępności "Książki o Fotografowaniu".
Heh, sama książka też dziś doszła :mrgreen:
Nie wiem na ile merytorycznie zawartość zyskała/straciła względem poprzedniego wydania, ale książka jest ładniej wydana i chyba warto było poczekać :-)
Co do zakupów, Helion umożliwia darmową dostawę, a do tego gratis dostałem jeszcze jedną książkę (z wąskiej listy, ale jednak) 8)

canonac
13-01-2009, 09:39
Witam,
chciałam zapytać, czy ktoś może miał w rękach wydanie Freemana: "Profesjonalna Fotografia Cyfrowa"
http://www.empik.com/profesjonalna-fotografia-cyfrowa-ksiazka,prod5540315,p
Wygląda jakby ten poradnik zawierał w sobie trzy inne, wydane osobno, czy tak jest?
Chodzi o te:
http://www.empik.com/kolor-ksiazka,prod760126,p
http://www.empik.com/krajobrazy-i-przyroda-ksiazka,prod760125,p
http://www.empik.com/fotografia-zblizeniowa-ksiazka,prod760127,p
pozdrawiam :)

grafsk
13-01-2009, 11:54
Witam,
Tak jest, zawiera w sobie trzy osobno wydane książki.
Ale można zakupić troszkę taniej: http://www.educatio.osdw.pl/ksiazka/Freeman-Michael/Kolor-Krajobrazy-i-przyroda-Fotografia-zblizeniowa,47470101222KS

pozdrawiam

RafalR
13-01-2009, 13:34
Parę dni temu zamówiłem nową książkę A.A. Mroczka. Dzisiaj dostałem z Heliona maila z kuponem rabatowym na 20% :( Już nie skorzystam ale może innym przyda się ;)
Nr kuponu 64F38E-B52FF6-H, ważny do północy 20 stycznia 2009.

mate00sh
13-01-2009, 13:46
Ja dostałem ten sam kod:)

RafalR
13-01-2009, 14:12
Ja dostałem ten sam kod:)
Oni tak zawsze, wysyłają ten sam kod do wielu.

canonac
13-01-2009, 18:13
dzięki za odpowiedź :) zamówiłam, mam nadzieje, że skorzystam...

albercikk
14-01-2009, 10:54

Zamówiłem - Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej - Michaela Freemana, jeszcze nie dotarła więc nie do końca wiem co jest w środku, że dobra i że o świetle to wiem po ale zastanawiam się czy jest sens kupować "Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne" - Chrisa Buchera - Z Helionu - czy te książki się będą uzupełniały ? czy raczej posiadając Freemana tej drugiej pozycji brać juz nie warto bo niczego nowego / innego się z niej nie dowiemy? - może ktoś miał okazje obie te pozycje czytać i się wypowie, a pytam dlatego że dziś jest "oświetlenie" w promocji w Helionie 30 % taniej.
JackC - Napisałeś że "Światło" wypada sporo lepiej na tle Ekspozycji, tylko nie wiem czy to jest jakiś komplement dla tej pozycji skoro Ekspozycja jest bardzo słaba ? Warto brać tą knigę (oświetlenie) czy raczej odpuścić ?

Pozdrawiam

tomasek
15-01-2009, 02:28
Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej - Michaela Freemana

Mam tą książkę - polecam szczerze, kopalnia wiedzy, mnóstwo przykładów.

Od światła zastanego, po sztuczne. Przykłady studyjne, sprzętu studyjnego, modyfikatorów, co daje jaki efekt, jakie ustawienie światła da okreslone efekty.

Bardzo ciekawa pozycja. Mam ją od ostatnich świąt (dostałem w prezencie) i powoli ją czytam. Jest w niej także trochę porad do Photoshopa...

Merauder
15-01-2009, 09:19
"Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne" - Chrisa Buchera
Zamowilem wczoraj na helion.pl, korzystajac z promocji rabatu 30% + kod rabatowy, ktorzy tutaj koledzy podali, cena z 59 zeszla na 33 z groszami. A wiec dzieki za uprzejmosc kolegow i rabat.

Jestem amatorem, choc co nieco juz wiem, ale sadze, ze nawet jesli ta pozycja jest troche ogolnikowa to pozwoli mi poszerzyc horyzonty, biorac pod uwage fakt, ze w krotkim terminie mam zamiar zakupic 430EXII, a pozniej przymierzam sie do amatorskich lampek studyjnych.

Obnizka cenowa sprawila, ze ten zakup stal sie bardzo oplacalny.

Jak juz ja dostane i z grubsza przegladne napisze kilka slow z punktu widzenia amatora.

airhead
15-01-2009, 10:56
Parę dni temu zamówiłem nową książkę A.A. Mroczka. Dzisiaj dostałem z Heliona maila z kuponem rabatowym na 20% :( Już nie skorzystam ale może innym przyda się ;)
Nr kuponu 64F38E-B52FF6-H, ważny do północy 20 stycznia 2009.
bardzo dziękuję! zadziałał ;]

marcinv6
15-01-2009, 13:12
bardzo fajna pozycja...polecam :)

makro
15-01-2009, 14:54
witam, po zabawie z kompaktem wlasnie planuje rozpoczecie przygody z lustrzanka i tez z checia jakas konkretna ksiazke bym nabyl zeby jak najwiecej pozerzyc wiedze, najbardziej mi zalezy nad pomocnymi informacjami jakie zdjecia najlepiej w jakich warunkach robic zeby uzyskac dany efekt itd a nie koniecznie jaki sprzet do czego potrzebny bo jak na razie poza jednym obiektywem najprawdopodobniej ( 17-85 is usm ) to nic wiecej mial nie bede :)

pozdrawiam

Slider
15-01-2009, 15:06
z checia jakas konkretna ksiazke bym nabyl zeby jak najwiecej pozerzyc wiedze,

W zasadzie w takim wypadku wszystkie pozycje będą dobre; masz o tym cały wątek;-)

jakie zdjecia najlepiej w jakich warunkach robic zeby uzyskac dany efekt itd a nie koniecznie jaki sprzet do czego potrzebny

Hmm.. Dokładnie to nie "jakie" tylko "w jaki sposób":p wbrew pozorom sprzęt też jest ważny, szczególnie jeśli mówimy o systemie któregoś producenta. Co prawda w sprzyjających warunkach można uprawiać wszystkie typy fotografii, niemniej sprzęt ma nam to ułatwiać.

marcinv6
15-01-2009, 15:13
zdjecie bez duszy wykonane nawet najlepszym sprzetem jest nic nie warte...smiesza mnie ci ludzie przescigajacy sie w nowym sprzecie...aparat sam zdjecia nie zrobi i nie pokaze tego co autor chcial nam pokazac...to taka moja prywatna opinia wiec spokojnie bierz tego kita :)

makro
15-01-2009, 16:37
zdjecie bez duszy wykonane nawet najlepszym sprzetem jest nic nie warte...smiesza mnie ci ludzie przescigajacy sie w nowym sprzecie...aparat sam zdjecia nie zrobi i nie pokaze tego co autor chcial nam pokazac...to taka moja prywatna opinia wiec spokojnie bierz tego kita :)

mam podobne zdanie, umiem odroznic zdjecie wykonane poprawne w bardzo dobrej jakosci,czy zdjecie ktore sie podoba ale dzieki temu co na nim jest ( piekny krajobraz, samochod, kobieta ) a zdjecie ktore pokazuje cos wiecej niz tylko poprawny kadr i bardzo dobra jakosc.

Mam jakis tam swoj styl , swoje podejscie wiem jakich zdjec bym od siebie oczekiwal a do realizacji pomyslow brakuje mi sprzetu, bo jesli czasu na zdjecie nie ma bardzo wiele, kiedy jest piekna pogoda to jest praca, a jak pogody brak to dopiero jest czas na robienie zdjec, i co z tego jak swoim kompakcikiem nie jestem w taka pogode zrobic nic z czego moglbym byc zadowolony ?

Udalo mi sie zrobic troche zdjec po ktorych sadze ze wiele lepszych moim sprzecikiem sie nie da zrobic stad chec szkolenia sie na lustrzance .

To ze mam jakies tam swoje pomysly jednak nie swiadczy ze sadze ze lepiej sie nie da wiec z checia popatrze na pomysly innych i poprobuje inaczej niz zawsze, poza tym wiele tematow nigdy nie poruszalem bo jakos sie w tym nie czylem ale mysle ze sprobowac wszystkiego warto , a w tym na co sam nie mam pomyslu porady beda jak najbardziej na miejscu.

Co do propozycji w tym watku to jest ich wiele i po podaniu nazwiska autora i samego tytulu niestety nie jestem w stanie stwierdzic co by mi bylo potrzebne, kazda z tych ksiazek na pewno jest dobra, ale biorac pod uwage moj poziom moze dla nie nie koniecznie kazda bedzie potrzebna juz teraz dlatego mniej wiecej okreslilem jakie mam potrzeby i oczekiwania na chwile obecna liczac na konretniejsza porade:)

Jago
15-01-2009, 17:56
Tatanka74 Jak już będziesz mieć tą pozycję, to podziel się uwagami na jej temat :!: Jeśli miałaś wcześniejsze wydanie, to jakie są różnice w porównaniu z tym najnowszym :?:

Tatanka74
15-01-2009, 20:52
Tatanka74 Jak już będziesz mieć tą pozycję, to podziel się uwagami na jej temat :!: Jeśli miałaś wcześniejsze wydanie, to jakie są różnice w porównaniu z tym najnowszym :?:

No niestety to mój pierwszy egzemplarz,kupiłam zachęcona wszystkimi opiniami na CB, więc nie mam szansy na porównanie z poprzednimi wydaniami, ale cytując za Autorem: "...możliwe stało się trzecie wydanie, które można byłoby nawet uznać za piąte, jeśli uwzględnić, że jest przecież kontynuacją książki: O fotografowaniu, napisanej w roku 1982." oczywiście zostało ono unowocześnione na przestrzeni czasu - teraz ma 200 fotografii zamiast 50 z opisami nastaw i opisami sytuacji.
A przeczytanie trochę mi zajmie, bo format i waga książki nie pozwala na wożenie jej tramwajem i czytanie jak się nadaży okazja.

RNz
15-01-2009, 22:59
Co do propozycji w tym watku to jest ich wiele i po podaniu nazwiska autora i samego tytulu niestety nie jestem w stanie stwierdzic co by mi bylo potrzebne, kazda z tych ksiazek na pewno jest dobra, ale biorac pod uwage moj poziom moze dla nie nie koniecznie kazda bedzie potrzebna juz teraz dlatego mniej wiecej okreslilem jakie mam potrzeby i oczekiwania na chwile obecna liczac na konretniejsza porade:)

Myślę, że jak weźmiesz Mroczka nie będziesz żałował. To naprawdę świetna pozycja, która się CZYTA.
Napisana w sposób bardzo przystępny, bez "profesjonalnego bełkotu" i omawia najważniejsze sprawy.
Zman wcześniejsze wydanie, ale i tak kupiłem najnowsze by ją przeczytać, czasem zajrzeć i mieć :-)

punky
15-01-2009, 23:13
Zman wcześniejsze wydanie, ale i tak kupiłem najnowsze by ją przeczytać, czasem zajrzeć i mieć :-)
no i sprzedac na allegro jak sie naklad wyczerpie za duzo lepsze pieniazki :twisted: - zart

ceny widywalem ponad 200 pln jakis czas temu wiec to dobra inwestycja

arturs
15-01-2009, 23:19
Myślę, że jak weźmiesz Mroczka nie będziesz żałował. To naprawdę świetna pozycja, która się CZYTA.
Napisana w sposób bardzo przystępny, bez "profesjonalnego bełkotu" i omawia najważniejsze sprawy.

A wg mnie Mroczek dla całkowitego (lub prawie) laika się nie nadaje - trzeba mieć pojęcie już o tym co się czyta.. na początek lepsza będzie choćby Szkoła fotografowania NG czy coś Freemana, świetne pozycje Bryana Pattersona czy Mroczka moim skromnym zdaniem lepiej zostawić "na deser".. Mroczka mam 1 wydanie, 3cie wczoraj helion wysłał więc będę miał porównanie..

Jacek Kidoń
16-01-2009, 00:25
Kupowałem w przeszłości co nieco w Helionie, między innymi Kelbyego, i przysłali mi mail z kuponem rabatowym - 20% zniżki, to znaczy, że Mroczek kosztował mnie 55,20 pln. Uroczo. Zerknąłem wgłąb wątku. Rabat powszechny. Potwierdzam, kod ten sam. Można wklejać

airhead
16-01-2009, 00:35
te 20% zniżki to najbardziej namacalne, co dało mi to forum :P

Flowenol
16-01-2009, 00:56
Różnice w wydaniu nowym:
-inny układ (kolejność) rozdziałów;
-dodatkowo rozdział o fotografowaniu krajobrazów, we wcześniejszym był tylko o fotografowaniu w plenerze;
-nieco zmieniona/uaktualniona i rozszerzona treść rozdziałów;
-część zdjęć usunięto i dodano nowe;
-dołączono CD ze zdjęciami z książki.

makro
16-01-2009, 09:14
mroczek

http://www.allegro.pl/search.php?string=mroczek&from_showcat=1&category=46637&country=1

freeman

http://www.allegro.pl/search.php?string=freeman&category=46637&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0&from_showcat=1&country=1

polecicie ktoras pozycje z tych tutaj dostepnych ??

januszP.
16-01-2009, 09:33
Kupiłem wczoraj w empik-u Freemana "Światło i oświetlenie..."54,90zł. I dzisiaj mam przekonanie, że nie wyrzuciłem pieniędzy w błoto!.

Slider
16-01-2009, 23:01
świetne pozycje Bryana Pattersona czy Mroczka moim skromnym zdaniem lepiej zostawić "na deser"..

O tak.. Mam dwie ksiązki Petersona i naprawdę jestem pod wrażeniem. Bardzo przyjemnie się czyta i mam zamiar kubić sobie jego trzecią część. Jak widać mój czas na deser już nadszedł, bo dzisiaj sobie kupiłem Mroczka i biorę sie za lekturę.8-)

Pozdrawiam

giltoniel
16-01-2009, 23:10
Polecam Slider - Kreatywną fotografię bez tajemnic - warto przeczytać. Peterson ma dar pisania w prosty sposób, co pewnie zauważyłeś w Ekspozycji.. i Czasie... BTW, czy ktoś może coś powiedzieć na temat: O Patrzeniu - JOHNA BERGERA? Dziś ją znalazłem w sieci niestety opis lakoniczny.

Slider
16-01-2009, 23:13
Polecam Slider - Kreatywną fotografię bez tajemnic

O właśnie o nią mi chodziło:grin: Dzięki, napewno przeczytam:wink:

arturs
17-01-2009, 00:55
akurat co do pattersona to jeszcze taka uwaga że (moim zdaniem) ta ostatnia część pl. "Kreatywna fotografia bez tajemnic" powinna być czytana na początku tych trzech.. mroczek dzisiaj przyszedł w po wstępnym przeglądzie całkiem sympatyczny ;) i trochę różnic jest na pierwszy rzut oka w stosunku do wydania I..

airhead
19-01-2009, 00:08
a co byście polecili o fototechnice a szczególnie obiektywach? najlepiej dosyć aktualne i konkretne...

albercikk
19-01-2009, 09:47
Różnice w wydaniu nowym:
-inny układ (kolejność) rozdziałów;
-dodatkowo rozdział o fotografowaniu krajobrazów, we wcześniejszym był tylko o fotografowaniu w plenerze;
-nieco zmieniona/uaktualniona i rozszerzona treść rozdziałów;
-część zdjęć usunięto i dodano nowe;
-dołączono CD ze zdjęciami z książki.

Hmm posiadam wydanie poprzednie, widzę że już zdążyłeś nieco się zapoznać z nowym wydaniem, zastanawiam się czy zmiany które zaszły w nowym wydaniu są na tyle duże że warto dublować ten tytuł ?

Pozdrawiam

Flowenol
19-01-2009, 11:40
Hmm posiadam wydanie poprzednie, widzę że już zdążyłeś nieco się zapoznać z nowym wydaniem, zastanawiam się czy zmiany które zaszły w nowym wydaniu są na tyle duże że warto dublować ten tytuł ?

Pozdrawiam

Musisz wybrać się na spacer do księgarni i na to pytanie sam sobie odpowiedzieć, bo większość wiedzy, o którą poszerzone jest wydanie gdzieś w czasie przyswoiłem, co może również zaistnieć u Ciebie i wpłynąć na Twoją decyzję.

W moim przypadku zakup odbył się na zasadzie odświeżenia książki oraz wymiany z miękkiej na twardą obwolutę, a rozszerzenie edycji to taki plus:-D

Merauder
20-01-2009, 08:54
Ksiazka "Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne" - Chrisa Buchera dotarla, wrazen merytorycznych na razie brak z braku czasu.

Generalnie wizualnie ksiazka bdb tj kredowy papier na kazdej stronie i duzo ilsutracji, jedynie do czego moge miec zastrzezenia to, ze w ksiazce za 59 zl brak twardej oprawy.

Odwdzieczam sie kolegom, dzieki ktorym mialem rabat.

Kupon będzie aktywny do północy 28.01.2009
Twój numer kuponu to:
977DE2-44DC18-H

Kupon dla 100 pierwszych zamowien, obniza cene o 10 zl.
Dzisiaj w 30% obnizce dnia jest: Zdjęcia makro. Warsztaty fotograficzne razem z rabatem zamiast za 59 mozna ja miec za 31 z groszami.
PS
Co sadzicie o tej pozycji Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelbyego

basala
25-01-2009, 03:28
W mojej fotograficznej bibliotece posiadam nw. książki:

1. Burzyński Roman, Być fotoamatorem, Warszawa 1989.
2. Busch David D., Fotografia cyfrowa w podróży. Przewodnik, Gliwice 2007 (wydanie IV).
3. Górecki Marek, 10 projektów w cyfrowej ciemni fotograficznej, Gliwice 2007.
4. Kelby Scott, Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć, Gliwice 2008 (wydanie IV).
5. Kelby Scott, Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelby'ego. Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom, Gliwice 2008.
6. Kelby Scott, Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelby'ego, Gliwice 2007.
7. Kelby Scott, Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. Nowe ujęcia Scotta Kelby'ego, Gliwice 2008.
8. Kelby Scott, System 7 punktów Scotta Kelby'ego. Kluczowe techniki, które dzielą przeciętne zdjęcie od prawdziwej fotografii, Gliwice 2008.
9. Long Ben, Fotografia cyfrowa, Gliwice 2006.
10. Mroczek Andrzej A., Książka o fotografowaniu, Gliwice 2009.
11. Owczarz-Dadan Anna, ABC fotografii i obróbki cyfrowej zdjęć, Gliwice 2006.
12. Wójcik Paweł, Fotografia ślubna, Warszawa 2007.
13. Wójcik Paweł, Kompozycja obrazu fotograficznego, Warszawa 1990 (wydanie I) i Warszawa [?] (wydanie II).*

Klasyfikując te pozycje "na odcinku" ogólnorozwojowej przydatności dla młodego adepta sztuki fotograficznej (jest to trochę krzywdzące dla niektórych bardzo dobrych, ale ściśle ukierunkowanych dzieł) sprawa wg mnie wygląda tak:

1. Long Ben, Fotografia cyfrowa.
2. Górecki Marek, 10 projektów w cyfrowej ciemni fotograficznej.
3. Kelby Scott, Sekrety mistrza fotografii cyfrowej. 195 ujęć Scotta Kelby'ego.

W rankingu nie brało udziału najmłodsze "dziecko" Andrzeja A. Mroczka. Jest ono przeze mnie tylko przeczytane, ale nie przestudiowane.;-) Miodem na moje serce jest rozdział 11. O fotografowaniu obiektów w ruchu, przedstawiony na przykładzie żużlowca na wirażu (gushman, where are you?!). Niestety łyżką dziegciu w beczce miodu jest ten oto podpis pod jedną z fotografii: Ambona w farze leszneńskiej. I tu wychodzi moje ambiwalentne podejście do wydawnictw Helionu. Dobrze, że jest ktoś (wydawca), kto "wypuszcza" książki o fotografii, jednak istotny jest jednak ich poziom. W tym tłumaczenia. W rozdziale 8. Jak profesjonalnie korzystać z zalet technologii cyfrowej znajduje się podrozdział Nie wahaj się wciskać spust migawki!. Moim zdaniem powinno być "spustu". Oczywiście nie dotyka to istoty fotografii, ale czyż Wasi rodzice nie mówili Wam: czytaj książki, a nauczysz się poprawnie mówić i wysławiać? Poza tym jest jeszcze kwestia tzw. przekładu. Rozumiem, że nie wszystko można przetłumaczyć z jednego języka na drugi (np. polskie gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść), ale czy Waszym zdaniem nie jest pewnym nadużyciem stwierdzenie Kelby'ego, w polskim tłumaczeniu jego dzieła Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć (wydanie III), że utwór zespołu Dżem "Cała w trawie" należy do jego ulubionych?

* -przedstawiona przeze mnie bibliografia nie jest zgodna z żadnymi normami, w tym z polską normą (Polską Normą [?]), nie wspominając już o jakichkolwiek ISO.;)

APP
25-01-2009, 04:11
Nie wiem jak to było/jest z poprzednimi wydaniami "Książki o fotografowaniu" , ale w najnowszym sporo jest niedociągnięć (przynajmniej w moim egzemplarzu).
Masa literówek i kilka zwyczajnych byków, dwa urwane akapity :shock:

Wielka, wielka szkoda, bo to książka, z której faktycznie każdy może coś ciekawego/nowego dla siebie wyłowić i jako rodzime dzieło powinna dumnie zdobić półkę do czasu aż sięgnie po nią nastepne/młodsze pokolenie... a tu taka kicha :evil:

Wychodzi na to, że jednak nie można mieć wszystkiego :???: