PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie kupić ostrą, sprawdzoną Sigmę 30mm f1.4

michkk
11-11-2010, 11:41
Witam, czy wiecie w którym sklepie wysyłkowo można kupić nową Sigmę 30mm f1.4 do Canona, ale tak aby wcześniej była sprawdzona czy jest ostra na f/1.4 ? Wiem że AF można wykalibrować w serwisie, ale jak trafię mydlany egzemplarz to nic z tym już nie zrobię. Pozdrawiam.

mac_27
11-11-2010, 13:20
Proponuję udać się do Sigma Pro Centrum. Jak kupowałem swoją (w Poznaniu) to były 3 sztuki na stanie. Mimo, że byłem zadowolony z pierwszej sztuki (testowałem w sklepie przez 15 minut) to sprzedawca zachęcał do wypróbowania pozostałych dwóch. Jednak nie stwierdziłem jakiś znaczących różnic w ostrości. Zdecydowałem się na tą pierwszą bo męczyłem ją długo i nie zauważyłem większych problemów z AF.

michkk
11-11-2010, 14:17
mac_27, jestem z Lublina i mam trochę daleko do Poznania, najbliżej do Warszawy, ale to i tak bym musiał wydać za 150zł na benzynę, dlatego chcę wysyłkowo. Kiedyś kupiłem na allegro "u Cichego" samyanga 8mm, ten pan sprawdza przed wysyłką, ostrość idelana, lepsza niż mojego Canona 17-55 2.8is po kalibracji :-)

Bartek_902
11-11-2010, 14:28
To chyba nie ma reguły gdzie kupisz ostrą...chyba nie myślisz sobie że w warszawie w sklepie mają same ostre a we wrocławiu nie...
Idz do sklepu tam gdzie mają na stanie pare sztuk i wybieraj wzgledem swojego body

Kinski
11-11-2010, 18:59
"u Cichego" samyanga 8mm, ten pan sprawdza przed wysyłką, ostrość idelana
Obiektyw kalibruje się pod to body, którego będziesz używał.

150zł na benzynę
Taniej wyjdzie, jak kupisz obiektyw i wyślesz wcześniej body do kalibracji.

robaczek
11-11-2010, 19:10
Tylko, że koledze nie chodzi o celność AF ale o ostrość szkiełka a tego w serwisie niestety nie poprawią.

rostek andrzej
11-11-2010, 19:54
Zapytaj Towersa

michkk
11-11-2010, 20:35
Witam, kalibracja body raczej nie wchodzi w grę, do tego body mam skalibrowane przez serwis dwa obiektywy Canona. Jedynie kalibracja obiektywu. Słusznie zauważył robaczek, nie chodzi mi o celność tylko o nieostrą sztukę. Pozdrawiam

kołaj
11-11-2010, 20:36
Towersa można zapytać, dlaczego nie!
Ale z tego co mi wiadomo, sam nie zajmuje się sprzedażą obiektywów Sigmy.

robaczek
11-11-2010, 21:09
A może ktoś się zajmuje sprzedażą (tak kolega Cichy wybranymi, ostrymi Tamronami) obiektywów Sigma???

Kinski
11-11-2010, 21:20
Jedynie kalibracja obiektywu.
Sigma grzebie w elektronice obiektywu, nie body.
Tu jest lista (http://www.sigma-foto.pl/siec-sigma-pro-centrum,s.html) autoryzowanych sprzedawców, dilerów i czarna lista.

robaczek
11-11-2010, 21:46
Kolego michkk a może lepiej przymierzyć się do C28 1.8. Zamówisz np u Towersa i masz dobry sprzęt w dobrej cenie? Ja właśnie chyba tak zrobię, bo jak nie masz możliwości osobiście przestrzelić kilku S30 i ocenić, to w necie kupowanie jest mocno ryzykowne.
Ja pisałem do sigma sklep w Wawie z prośbą o sample z S30, miły Pan przesłał mi szybciutko na f1.4 i f2.8 jpg ale zrobione jakiejś czarnej figurce i ciężko było ocenić ostrość. Poprosiłem o RAWy z kilku szkieł i że ja sobie wybiorę która mi pasuje i...na tym korespondencja się urwała. Dlatego też odpuściłem sobie S30 i na dniach zakupię C28.

Kinski
12-11-2010, 03:13
Pewnie, niech kupuje. 1900 zł [tyle, co Sigma z futerałem do pasa, filtrem marumi i kilkoma innymi dodatkami] - to, że niedostępny to nie problem. Najlepiej niech towers zamówi kilka szkieł, żeby kolega mógł sobie wybrać. A bo nuż trafi na mydlany egzemplarz. O dziwo, 28 1.8 też się takie zdarzają.
Aha, poproś jeszcze o sample na 1.8 i 2.8. Najlepiej RAWy z tych kilku szkieł. I niech wyśle te kilkadziesiąt czy kilkaset MB (upload 1 MB to ca. 1 minuta).
Ciężko mi uwierzyć, żeby w Lublinie nie było tej czy innej Sigmy.

robaczek
12-11-2010, 09:59
Jeżeli dla kolegów sprzedających swoje szkła na giełdzie CB, nie jest problem wysłać kilka sampli w RAWach, to moim zdaniem dla Pana ze sklepu, który z tego żyje, też nie powinien być. No ale nie róbmy OT.
PZDR

Merde
12-11-2010, 10:37
Jeżeli dla kolegów sprzedających swoje szkła na giełdzie CB, nie jest problem wysłać kilka sampli w RAWach, to moim zdaniem dla Pana ze sklepu, który z tego żyje, też nie powinien być.

Przepraszam, jak to sobie wyobrażasz? Scenka testowa w sklepie i robienie zdjęć w przerwach pomiędzy klientami/telefonami, czy może sprzedawca ma brać partię obiektywów do domu i po godzinach wysyłać sample do klienta?
Nie mówiąc już o takich drobiazgach jak rozmiar rawów czy też możliwość, że dostaniesz super sample (bo ostrzone na LV) kiedy w rzeczywistości AF będzie loterią?
Takie rzeczy to IMHO tylko z konkretnym klientem z kasą przy ladzie, chyba że ktoś cierpi na nadmiar czasu w pracy.

irekaro
12-11-2010, 11:29
nawet gdyby ci wysłali słoik wykalibrowany przez nich to na twoim body i tak możesz mieć problem. musiz zgrać wszystko - body i słoik. najlepiej do centrum sigmy jechać i wypożyczyć. w każdym dużym mieście jest.

Misiek87
12-11-2010, 11:55
Ja szukalem Sigmy 30stki, szukalem i nic... Kupilem 28 1.8 i nie zaluje :)

foto-net
12-11-2010, 14:00
michkk- sprawdzenie Sigmy przed wysyłka nic nie da, bo z Twoim body może ona pracować zupełnie inaczej. Najlepiej wybierz się osobiście do sklepu, który ma około 2-3 sztuki na półce. Z jakiego regionu jesteś? Napisze gdzie masz najbliżej.
My w tej chwili notujemy problemy BF czy FF tylko w poniżej 1% sprzedanych egzemplarzy, więc myślę, że by mieć spokojne sumienie 2 sztuki wystarczą do wyboru.

robaczek
12-11-2010, 21:28
Jeśli chodzi o FF/BF to sprawdzanie rzeczywiście nic nie da. Różne body itd.Tylko, że autorowi wątku chodzi o zakup egzemplarza ostrego lub mydlanego. Jak rozumiem na ewentualną korektę FF/BF w serwisie jest przygotowany.

michkk
12-11-2010, 23:29
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, na razie chyba wstrzymam się z kupnem obiektywu. Kiedy Canon w końcu zrobi tanią stałkę 35mm f/1.8? Pozdrawiam

Merde
13-11-2010, 13:25
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, na razie chyba wstrzymam się z kupnem obiektywu. Kiedy Canon w końcu zrobi tanią stałkę 35mm f/1.8? Pozdrawiam

Mi się już nie chciało czekać, więc kupiłem używane 35/2 i źle nie jest. Hałasuje bardziej niż 50/1.4, ale na pełnej dziurze jest ostrzejszy.

Misiek87
13-11-2010, 14:03
Bo maja inne dziury ;).

Ja mam 28 1.8 - warto dolozyc. Cicho pracuje, jest szybki. Na 1.8 w pelni uzywalny, od 2.0 zyleta.

foto-net
13-11-2010, 14:55
michkk - zastanów się dobrze, sigma podniesie ceny najdalej w styczniu, jak skończą się zapasy europejskie przewidujemy, że cena wzrośnie o minimum 10%. Niestety będzie dramat.

Piotru26
25-11-2010, 00:02
michkk - zastanów się dobrze, sigma podniesie ceny najdalej w styczniu, jak skończą się zapasy europejskie przewidujemy, że cena wzrośnie o minimum 10%. Niestety będzie dramat.

A jaki jest powód tej podwyżki? Aż 10%?

Cena Euro w stosunku do PLN jest podobna a nawet kożystniejsza niż pod koniec zeszłego roku. W dodatku ceny były dosyć stabilne jakby porównać do 2008 i 2009.
Jen do Euro od pół roku na podobnym poziomie.

No więc czemu chcą podwyższać ceny aż o 10%?

Merde
25-11-2010, 09:56
A jaki jest powód tej podwyżki? Aż 10%?

Cena Euro w stosunku do PLN jest podobna a nawet kożystniejsza niż pod koniec zeszłego roku. W dodatku ceny były dosyć stabilne jakby porównać do 2008 i 2009.
Jen do Euro od pół roku na podobnym poziomie.

No więc czemu chcą podwyższać ceny aż o 10%?

Bo ceny podnosi producent, nie Sigma Polska. A producent gdzie ma siedzibę i jaką walutą się posługuje ten kraj? :oops:

Przemek_PC
25-11-2010, 12:37
cena wzrośnie o minimum 10%. Niestety będzie dramat.

Dramat ale dla kogo? Dla dealerów? Chyba tak bo atrakcyjność zakupu Sigm bardzo spadnie.

Piotru26
25-11-2010, 14:43
Bo ceny podnosi producent, nie Sigma Polska. A producent gdzie ma siedzibę i jaką walutą się posługuje ten kraj? :oops:

Ja wiem że z Japonii i dlatego podałem stosunek Euro/Jen bo jak znam życie to Sigma Polska pewnie kupuje z jakiegoś centralnego magazynu w Europie (ale mogę się mylić).
Więc biorąc pod uwagę że kurs EUR/Jen nie szalał ostatnio to nie widziałem powodu dlaczego skok ceny miałby być tak duży.

No ale skoro to producent podnosi tak cenę (czego nie mam możliwości sprawdzić) to zgadzam się z przedmówca że będzie dramat - dla dystrybutora.
Nie wiem jak 30mm ale jak takie 50 f. 1.4 zdrożeje o 10% + jeszcze nasz + 1 Vat to nie wiem kto to już kupi za ponad 2200 zł.

Merde
25-11-2010, 15:28
Ja wiem że z Japonii i dlatego podałem stosunek Euro/Jen bo jak znam życie to Sigma Polska pewnie kupuje z jakiegoś centralnego magazynu w Europie (ale mogę się mylić).
Więc biorąc pod uwagę że kurs EUR/Jen nie szalał ostatnio to nie widziałem powodu dlaczego skok ceny miałby być tak duży.

Mam wrażenie, że znacznie bardziej liczy się kursy USD/JPY.

Nie wiem jak 30mm ale jak takie 50 f. 1.4 zdrożeje o 10% + jeszcze nasz + 1 Vat to nie wiem kto to już kupi za ponad 2200 zł.

Może ci, którzy kilkukrotnie wymieniali silnik autofocusa w EF 50/1.4? :)

MC_
25-11-2010, 15:33
I ci, którzy widzieli jaki obrazek produkuje 50/1.4

Swoją drogą używałem przez jakiś czas Sigmę 30/1.4 z A700, obiektyw pierwszy z brzegu.
Rewelacja.

MariuszJ
25-11-2010, 15:48
I ci co wymienili C50/1.8 na C50/1.4 i jakoś nie klękneli...

Merde
25-11-2010, 15:54
I ci, którzy widzieli jaki obrazek produkuje 50/1.4

Są też tacy, którzy widzieli i właśnie dlatego wybrali EF 50/1.4.

Swoją drogą używałem przez jakiś czas Sigmę 30/1.4 z A700, obiektyw pierwszy z brzegu.
Rewelacja.

Eee, obiektyw tylko do cropa to niech sobie wsadzą w buty. Mam jeden obiektyw EF-s, więcej nie będzie.
Liczyłem po cichu na 35/1.4 w rozsądnych pieniądzach, na razie się nie doczekałem.

r2d2
25-11-2010, 16:43
Mimo wszystko, jesli pod cropa, bardzo radze S 30 1.4, kupowalem online, pierwsza sztuka jaka do mnie doszla byla swietna. Roznica miedzy 1.4 a 1.8 jest istotna, fajnie dziala na cropie 1.3

foto-net
06-12-2010, 16:54

Obiektywy Sigma lecą do Polski prosto z Japonii, ceny podnosi producent i owszem ale winny jest też stosunek euro do dolara, póki co jeszcze idą stare zapasy i prognozuję, że pierwszy kwartał nie będzie specjalnie drogi (pomijając wzrost podatku o 1% co w rzeczywistości przełoży się na około 3-5% wzrost cen tak prognozuję). Maleje też różnica cen w stosunku do optyki "oryginalnej" tym bardziej, że i Canon i Nikon kupuje towar za euro - to martwi odbiorców Sigmy. A co do cen to bym nie był pesymistą, 2 lata temu Nikon D700 kosztował 4900 brutto i mimo kolosalnego wzrostu ceny sprzedaż ma się dobrze. Po 2 kwartale nikt nie będzie pamiętał już o starych cenach. Sigma ma kilka pozycji które idą jak ciepłe bułki mimo relatywnie wysokiej ceny.

Irek

nowart
06-12-2010, 18:22
pomijając wzrost podatku o 1% co w rzeczywistości przełoży się na około 3-5% wzrost cen tak prognozuję
:shock:
interesująca prognoza... chętnie dowiem się czegoś o podstawach ekonomicznych wzrostu cen szkieł Sigma o 3-5% w momencie wzrostu podatku vat o 1%.

foto-net
06-12-2010, 20:35
:shock:
interesująca prognoza... chętnie dowiem się czegoś o podstawach ekonomicznych wzrostu cen szkieł Sigma o 3-5% w momencie wzrostu podatku vat o 1%.

Prognozy mówią o ogólnym wzroście cen o 3-5% nie tylko na Sigmę. Niestety nie znam szczegółów, mówili w na TVN24 już nawet kilka razy w jakimś nocnym programie coś przełożeniu punktów procentowych na ceny ale nie powtórzę teraz o co chodzi. Może straszą ;)

Irek

nowart
06-12-2010, 20:43
Napisałeś, że Ty prognozujesz ... no nieważne.
Swoją drogą absolutnie by mnie taka sytuacja nie zdziwiła - wielu pewnie tupie ze zniecierpliwienia w oczekiwaniu na tę wielką, jedno procentową podwyżkę. Będzie kolejna okazja, żeby dopieprzyć 5%, 4% zgarnąć do kieszeni a gębę sobie wytrzeć kolosalną podwyżką obciążeń fiskalnych... to Polska właśnie...

foto-net
07-12-2010, 13:06
Wiesz co, to zależy o jakiej branży mówisz, jeśli o sklepach internetowych te jak mogą zbijają cenę, co ładnie widać po licytowaniu się na portalach typu skąpiec czy ceneo. Nie mówiąc już o IT gdzie roboty same narzucają 1-2% marży. Osobiście nie widzę uzasadnienia i możliwości zbiorowego podnoszenia cen w segmencie w którym istnieje wolna konkurencja na taką skalę (samo ceneo to minimum 40 sklepów foto) bo to by była jakaś genialna zmowa cenowa. Ale zgadzam się, są branże gdzie jest monopol i wtedy powiedzą klientowi - płać albo spadaj. Póki co foto to nie grozi.

Irek

Przemek_PC
07-12-2010, 14:08
Szkła lecą z Japonii do Polski a wpływ na cenę ma kurs EUR/USD a nie PLN/JPY? Trochę to na około.

El_Chueco
21-01-2011, 01:33
Jestem na etapie poszukiwania dobrego jasnego szkła
(nawet rozwazalem przejsc na inny system) - i tak szukam - i dzieki bogu trafilem na sigme - na razie na etapie porownan - i jesli nie straszne nam samodzielne testy - to sigma wypada o wiele lepiej od 28 1.8

heban
22-01-2011, 00:43
sigma 30 jest naprawde dobra, solidna konstrukcja, af u mnie dziala nawet w bardzo ciemnych i trudnych warunkach no i 1.4 piekne i uzyteczne.
Jesli nie ma opcji by podjechac i przetestowac w sklepie z obawy,to dobrze kupic w internecie i w razie problemow bezproblemowo bez podawania przyczyn zwrocic lub wyienic na inny egzemplarz.
A jak sie ma kase, to w canonie wiele jest pieknych jasnych szkiel. kwestia tylko kasy niestety..

Lapatik
23-01-2011, 12:54
Sam posiadam sigme 30/1.4 i jestem z niej bardzo zadowolony kupilem od forumowego kolegi była wybieraną sztuką oraz potem była wysłana do kalibracji pod 40D na moim 30D sprawuje sie znakomicie;) jak niemasz gdzie kupic nowego to pytaj na forum szukaj na allegro

tormentor
04-03-2011, 19:31
To ja się dokleję pod powyższy post kolegi - dokładnie ta sama sytuacja.

YaneC
04-03-2011, 19:34
To ja się dokleję pod powyższy post kolegi - dokładnie ta sama sytuacja.

Tzn. ?

Merde
04-03-2011, 20:39
Tzn. ?

Tzn. kolega również chce kartkę zarobić chyba :mrgreen: