PDA

Zobacz pełną wersję : Zamienniki baterii

Strony : 1 2 3 [4]

salas
25-10-2013, 16:30
Delte miałem kilka sztuk i wszystkie współpracowały idealnie, trzymały tyle co oryginał i nie mogłem i nie mogę nadal złego słowa powiedzieć.
I cena LP-E6 to około 70-80zł

/być może newell i inne tańsze zamienniki są ok, jednak opinie tychże zamienników w przypadku LP-E6 są okropne :> ludzie pisali o tym, że w 5d mkII newell trzymały 100-200strzałow :}

fancik
25-10-2013, 17:17
witam
Chyba nie ma co drążyć tego wątku....
Wiem już dlaczego są takie różnice w poglądach .. po prostu patrzymy na różne modele które są do różnych aparatów chociaż tej samej dobrej marki Canon.
Przede wszystkich właśnie ze względu na model występują takie różnice w cenach , a rozpiętość jest duża w zależności oczywiście od sklepu.
I tyle w temacie .... z mojej strony wyczerpanym..
pozdrawiam Wojtek

grzegorzki
29-10-2013, 03:58
Nie należę do grona onanistów sprzętowych :)
Nawiasem mówiąc to moje zdanie w tym temacie, i nie musisz się z nim zgadzać, bo to wolny kraj.

:confused: Reguły logiki też nie zgadzają się z Tobą, ale to wolny kraj ...

Bolek02
29-10-2013, 20:25
:confused: Reguły logiki też nie zgadzają się z Tobą, ale to wolny kraj ...

Nie wiem o czym piszesz, ale pewnie masz rację :)

--- Kolejny post ---

Delte miałem kilka sztuk i wszystkie współpracowały idealnie, trzymały tyle co oryginał i nie mogłem i nie mogę nadal złego słowa powiedzieć.
I cena LP-E6 to około 70-80zł

/być może newell i inne tańsze zamienniki są ok, jednak opinie tychże zamienników w przypadku LP-E6 są okropne :> ludzie pisali o tym, że w 5d mkII newell trzymały 100-200strzałow :}

Moje porównania dotyczyły właśnie modelu LP-E6 i ich eksploatacji w 5D2 i 7D. Stąd ceny odnosiłem właśnie do tego modelu.

tom517
17-01-2014, 16:21
Może ktoś już testował Hahnel HLX-E6 kontra LP-E6 Canon

downunder
23-03-2014, 22:41
Ja jeszcze znalazłem taki wynalazek, skądinąd raczej cenionej firmy Duracell DR9943 odpowiednik Canona LP-E6 (http://www.duracelldirect.pl/kamera-cyfrowa/canon/oem-pno/lp-e6.html) ciekawe czy ktoś ma i może polecić?

downunder
23-03-2014, 23:16
Ja jeszcze znalazłem taki wynalazek, skądinąd raczej cenionej firmy Duracell DR9943 odpowiednik Canona LP-E6 (http://www.duracelldirect.pl/kamera-cyfrowa/canon/oem-pno/lp-e6.html) ciekawe czy ktoś ma i może polecić?

Już chyba sam sobie odpowiedziałem, z opinii klientów amazon.co.uk (http://www.amazon.co.uk/product-reviews/B004N7K7FO) wynika, że Canon6D nie rozpoznaje zamiennika i nie podaje jego aktualnego stanu naładowania. Ze starszymi aparatami akumulator raczej współpracuje. dobrze. ;)

talarczyk
15-11-2014, 15:28
Po kilku latach leżenia w szafie, postanowiłem odkurzyć starą 400-tkę. Jak się okazało, stare aku NB-2LH padły zupełnie (5mV napięcia, ładowarka odmawia posłuszeństwa). Za czasów świetności 400D miałem w niej zamienniki "premium gold", które trzymały lepiej niż oryginał canona. Na allegro widziałem kilka różnych opcji, zastanawiam się czy nie są to jednak prawie 10-letnie leżaki magazynowe (już raz naciąłem się tak na zamienniki GP, w oryginalnie zapakowanym w blistrze).
Jakies sugestie? Alternatywnie można zasilić 400D 6xAA z gripa ale chciałem wykorzystać to, że ten EOS jest chyba najmniejszym aparatem jaki mam!

misio4u
01-01-2015, 23:44
Aku sa tak puste ze zadna elektroniczna ladowarka ich nie bedzie "widziec".
Mozesz podlaczyc je na krotko do jakiegos zasilacza 9 czy 12V, potrzymac na chwile (minute lub dluzej)
az aku zlapie jakiekolwiek napiecie dzieki ktoremu ladowarka go juz "zobaczy" i zacznie normalnie ladowac.
Aku przez tak dlugie nieuzywanie moglo sie powaznie uszkodzic i juz nie bedzie tak wydajne, jednak cos
tam powinno ci sie udac jeszcze z niego wycisnac.

Lo-ki
11-03-2015, 22:49
Witam
Czy używał ktoś tych akusów DR9967 - Camera Lithium ion - Duracell Direct pl (http://www.duracelldirect.pl/pno/dr9967.html) ? czy współpracują one z oryginalną ładowarką canona i czy aparat z tymi aku podaje stan naładowania ?

ATBFLASH
12-03-2015, 22:52
Co do zamienników to na 7D pracowałem na zamiennikach NEWELL czy tak to tam sie pisze.. bez problemu

Nedo
03-08-2015, 13:24
Co lepsze będzie jako zamiennik do 600D? Hahnel HLX-E8 czy Phottixy LP-E8? A może jakiejś innej firmy? W 700D używałem Phottixów i trzymały dobrze, w starym nikonie tez mi Phottix trzymał w porządku, a w 5D MkII działają jak chcą, czasem dobrze, czasem źle. O Hahnelach czytałem dużo dobrych opinii, aczkolwiek Phottixy też mają dosyć dobrą renomę i teraz się zastanawiam poważnie nad wyborem.

wfal
04-09-2015, 11:06
Witam.
Chcę kupić zamiennik baterii do 7D Mark II - LP-E6N, jednak oferta nie jest zbyt duża. Natomiast ofert na zamiennik LP-E6 jest mnóstwo. Pytanie: czy mogę LP-E6N zastąpić LP-E6 (również zamienniki)?

apz
09-09-2015, 04:05
Kolego,
w instrukcji na str. 40, tuż pod nagłówkiem znajdziesz informację, że można stosować oba typy baterii, tj. LP-E6N i LP-E6.

Sting
14-01-2016, 17:49
Potrzebuję akumulatora LP-E6 do Canon 5D Mk III. Znalazłem aukcję ORYGINAŁ ! Canon LP-E6 Akumulator Bateria NOWY ! (5480553663) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/oryginal-canon-lp-e6-akumulator-bateria-nowy-i5480553663.html?ref=mainpage-observed)
Czy to rzeczywiście oryginalny akumulator, czy zamiennik?

Zastanawiam się jeszcze nad zamiennikami Duracell: AKUMULATOR DURACELL LP-E6 CANON EOS 5D 6D MK2 70D (5403354128) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/akumulator-duracell-lp-e6-canon-eos-5d-6d-mk2-70d-i5403354128.html)
Czy ktoś z Was ich używał?

Marv84
14-01-2016, 18:09
Potrzebuję akumulatora LP-E6 do Canon 5D Mk III. Znalazłem aukcję ORYGINAŁ ! Canon LP-E6 Akumulator Bateria NOWY ! (5480553663) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/oryginal-canon-lp-e6-akumulator-bateria-nowy-i5480553663.html?ref=mainpage-observed)
Czy to rzeczywiście oryginalny akumulator, czy zamiennik?
[/url]

Ja kiedyś kupiłem to coś i co mogę powiedzieć odróżnić od oryginały nie sposób ale po pół roku zdolność do naładowania spadła o jedną kreske. Działać działa normalnie.

mkkaczy
14-01-2016, 18:14
Zastanawiam się jeszcze nad zamiennikami Duracell: AKUMULATOR DURACELL LP-E6 CANON EOS 5D 6D MK2 70D (5403354128) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/akumulator-duracell-lp-e6-canon-eos-5d-6d-mk2-70d-i5403354128.html)

Ja to mam. Mają deklarowana mniejszą pojemność i to czuć. Ale ogólnie są dobre.

Sting
14-01-2016, 19:35
Ja kiedyś kupiłem to coś i co mogę powiedzieć odróżnić od oryginały nie sposób ale po pół roku zdolność do naładowania spadła o jedną kreske. Działać działa normalnie.

Ja to mam. Mają deklarowana mniejszą pojemność i to czuć. Ale ogólnie są dobre.

Dziękuję Panowie za Wasze opinie. Dokładnie o to mi chodziło. Teraz muszę przemyśleć sprawę :)

tlustyx
14-01-2016, 20:33
Potrzebuję akumulatora LP-E6 do Canon 5D Mk III. ...
Ponad rok temu kupiłem do mojego nowego 6D drugi akumulator Phottix (dokładnie tu: Akumulator Phottix Titan Canon LP-E6 Kraków - 4886254330 - oficjalne archiwum allegro (http://archiwum.allegro.pl/oferta/akumulator-phottix-titan-canon-lp-e6-krakow-i4886254330.html) )
Akumulator użytkuję naprzemiennie z oryginałem, zrobiłem ponad 20K zdjęć. Aparat na oryginale pokazuje mi już zużycie 2 kratki, a Phottix nadal 3. Podczas użytkowania nie zauważam żadnej różnicy co do ilości zrobionych fotek i szybkości ładowania.
Osobiście polecam Ci Phottixa.

Sting
14-01-2016, 21:34
Ponad rok temu kupiłem do mojego nowego 6D drugi akumulator Phottix (dokładnie tu: Akumulator Phottix Titan Canon LP-E6 Kraków - 4886254330 - oficjalne archiwum allegro (http://archiwum.allegro.pl/oferta/akumulator-phottix-titan-canon-lp-e6-krakow-i4886254330.html) )
Akumulator użytkuję naprzemiennie z oryginałem, zrobiłem ponad 20K zdjęć. Aparat na oryginale pokazuje mi już zużycie 2 kratki, a Phottix nadal 3. Podczas użytkowania nie zauważam żadnej różnicy co do ilości zrobionych fotek i szybkości ładowania.
Osobiście polecam Ci Phottixa.

Czytałem o zamiennikach Phottix i z tego co widzę, to cieszą się pozytywną opinią. Ich cena jest nawet przystępna, więc wydaje mi się, że są godne rozważenia. Lecz czy to też nie jest aby czasem tak, że może trafić się gorszy egzemplarz akumulatora?

tlustyx
14-01-2016, 22:29
... Lecz czy to też nie jest aby czasem tak, że może trafić się gorszy egzemplarz akumulatora?
Nie wiem jaki jest rozrzut jakościowy, ale w czerwcu 2012 kupiłem 2 sztuki Phottix LP-E5 do canona 500D - do tej pory działają i złego słowa o nich powiedzieć nie mogę. Mam też jedną PB-511 do Canona 50D i też jest OK. Czy włożę oryginał, czy Phottixa do któregoś z aparatów to nie zauważam różnicy miedzy nimi.

italy
14-01-2016, 23:36
Polecam Phottixa. Przetestowany wysoko w górach na niskich temperaturach minus 38 C , jak i wysokich ok 48 C.Działa ciut gorzej od oryginału ale nie zawiódł do tej pory.Jedynie co mogę powiedzieć to w tych niskich temperaturach potrzebuje ciut więcej czasu na rozruch, i wg mnie jest wolniejszy .Ale zaznaczam , to moja opinia oparta na kilkukrotnych zabraniach i oryginału i zamiennika Phottix na duże wysokości ,gdzie oba dostały wycisk.w Normalnych warunkach Phottix robi naprawdę pokaźną ilość zdjęć, czasami nawet ponad 1200. Jestem zadowolony i polecam.

cubbus
15-01-2016, 00:31
Miałem phottix 2 szt. Na początku było fajnie na poziomie oryginalu. Minęło 18 miesięcy i koniec baterii z dnia na dzień. W obu przypadkach tak samo. Ale i tak warto, bo kosztują 20-30% ceny oryginału. Teraz mam newell i od roku działa tak samo jak oryginalna. Pewnie padnie za kilka miesięcy ;)

xylofon
10-02-2016, 17:39
Cześć, a ja mam takie pytanie. Może ktoś miał podobny problem. Kupiłam zamiennik zasilacza do d6 - zasilacz podłączany do gniazdka, tj. zasilacz ACK-E6. Wkładam go do aparatu i aparat pokazuje, że bateria jest pusta.... i nie pracuje. Zdarzyło się komuś tak? zasilacz na gwarancji 12 miesięcy, ale tak czy inaczej....potrzebuję go, a nie działa.

kqba
27-05-2016, 08:46
Mojemu gripowi Newell Battery Pack BG-E13 Canon 6D właśnie stuknęły dwa latka i zaczęły się szopki. Grip zaczął tracić połączenie z aparatem. Rozkręciłem go i okazało się, że popękały plastiki, w które wkręcane są śrubki i grip nie miał sztywności, wyginał się i rozłączał. Na razie załatwiłem sprawę dużą ilością poxipolu, zobaczymy na jak długo taki zabieg wystarczy?
W każdym bądź razie nie polecam tego plastikowego shitu.

Janeek
30-08-2016, 13:37
Testował ktoś baterie Newell lp-e6 w canonie 5ds albo 5dm3? Jak to działa bo cena 49zł jest mocno zachęcająca :)

arkosol
31-08-2016, 16:47
U mnie oryginał lp-e6 potrafi zasilić 1400 klapnięć, natomiast phottix jak był nowy dawał minimalnie mniej, teraz po pięciu latach max 400. Dodam, że oryginał i phottix były kupione w tym samym czasie. Do 400d mam taki sam układ i nie widzę różnicy.

fotna
04-09-2016, 18:54
Ile ważą zamienniki - mam LP-e6 wyglądające jak oryginał ale przez 7d mkII rozpoznawane jako NN -waży od 73-77 gram tyle samo ważą oryginały. Podajcie wagę zamienników.

mitch
14-11-2016, 01:25
U mnie zamiennik BP-511 Phottixa kupiony za 50 zł po 3,5 roku przestał się ładować - tj. wyczerpaną baterię wkładam do ładowarki i po kilku minutach ładowarka świeci światłem ciągłym. Po włożeniu do aparatu kilkanaście zdjęć i kaplica. Ostatnie 3 m-ce i oryginał Canona (blisko 5 lat) i Phottix stały nieżywane (były naładowane do pełna). Oryginał jak działał, tak działa. 50 zł nie pieniądze, ale dziwi mnie, że tak nagle padł.

YaneC
21-11-2016, 22:42
Przepraszam z góry, że piszę w zamiennikach o oryginale(?) ale przejrzałem kilka stron bo nie sposób wszystkich w tym dziale i nie natknąłem się na właściwy wątek.
Mam pytanie.. jak obstawiacie... czy na tej aukcji
ORYGINAŁ CANON LP-E6 NOWY LPE6 - f-ra VAT (6482111077) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/oryginal-canon-lp-e6-nowy-lpe6-f-ra-vat-i6482111077.html)
jest oryginał, czy 'oryginał'?
Pozdrawiam

OCleVer
14-12-2016, 00:06
http://allegro.pl/akumulator-newell-bp-511a-canon-40d-50d-5d-mk-i-i6278679611.html

Korzystał ktoś z takich akumulatorów? Ewentualnie gdzie kupić dobry aku to 50D? Do tej pory używałem oryginalnego Canona i Newella, ale ma inny kolor, o taki:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://b.allegroimg.com/original/017b2b/db8a5ac0437484d0773ce04e4fbb)

kmeg
20-12-2016, 22:28
AKUMULATOR Newell BP-511a CANON 40D 50D 5D MK I (6278679611) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/akumulator-newell-bp-511a-canon-40d-50d-5d-mk-i-i6278679611.html)

Korzystał ktoś z takich akumulatorów? Ewentualnie gdzie kupić dobry aku to 50D? Do tej pory używałem oryginalnego Canona i Newella, ale ma inny kolor, o taki: https://b.allegroimg.com/original/017b2b/db8a5ac0437484d0773ce04e4fbb

Mam tą Patonę. Zwykły akumulator wg mnie, choć nie robiłem mu jakiś specjalnych testów ile klatek zrobi. Jest trochę lżejszy niż oryginał czy inne zamienniki co mam - a tutaj zasada typu mniej waży to chyba gorzej ciągle powinna obowiązywać.

luso
04-01-2017, 20:46
Proszę potwierdźcie moje przypuszczenia. Zamiennik Newell LP-E6+ nie jest najwyższej jakości, ale jest na tyle dobry, że nie powinien spuchnąć w body co uniemożliwi jego wyciągnięcie?

Macios
04-01-2017, 20:52
Nie powinien, używam różnych zamienników LP-e6 i nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem.

Tom77
04-01-2017, 20:54
Proszę potwierdźcie moje przypuszczenia. Zamiennik Newell LP-E6+ nie jest najwyższej jakości, ale jest na tyle dobry, że nie powinien spuchnąć w body co uniemożliwi jego wyciągnięcie?

Miałem już sporo zamienników ale żaden mi nie spuchł. Aku do foto maja dosyć twardy plastik ale może się mylę i zdarzają się takie przypadki

luso
04-01-2017, 21:51
Pytam ponieważ raz kupiłem najtańszy no-name'owy zamiennik do 600d, który znalazłem na "ale drogo". Dodatkowy akumulator jest mi bardzo rzadko potrzebny przez co byłem z tego zamiennika bardzo zadowolony. Używałem go sporadycznie i umożliwiał mi zrobienie prawie takie samej liczby zdjęć co oryginał. Lecz pewnego razu pod dłuższym wyjeździe zostawiłem ów zamiennik w body. Kilka dni później chciałem wyjąć go z aparatu i naładować. Okazało się to zadaniem niebanalnym, ponieważ z niezrozumiałych mi wówczas powodów akumulator nie chciał wyjść z body. Finalnie udało mi się go jakoś wyciągnąć. Następnie poszukałem informacji na ten temat w Internecie i okazało się, że takie przypadki się zdarzają. Po tych doświadczeniach do 600d kupiłem mój drugi w życiu zamiennik, tym razem Phottixa, ponieważ akumulatory tej firmy cieszyły się dobrą opinią w Internecie. Akumulator Phottixa używam (sporadycznie) od bardzo dawna z 600d i nie sprawia problemów.

Zupełnie niedawno kupiłem trzeci w życiu zamiennik akumulatora, tym razem LP-E6. Tylko pamięć mnie zawiodła i przez przypadek zamiast Phottixa... kupiłem Newell'a. Kilka dni temu wpadły mi w ręce oba zamienniki i z wielkim zdziwieniem stwierdziłem, że wyprodukowały je dwie różne firmy. Z tego powodu pytam, czy Newell jest tak zły, że lepiej go nie używać z obawy przed tym, że spuchnie? Czy może to nie jest zupełny no-name i mogę się nie obawiać tego, że któregoś pięknego dnia, na stałe, zamiennik baterii zintegruje się z moim aparatem?

Tom77
04-01-2017, 21:52
Pytam ponieważ raz kupiłem najtańszy no-name'owy zamiennik do 600d, który znalazłem na "ale drogo". Dodatkowy akumulator jest mi bardzo rzadko potrzebny przez co byłem z tego zamiennika bardzo zadowolony. Używałem go sporadycznie i umożliwiał mi zrobienie prawie takie samej liczby zdjęć co oryginał. Lecz pewnego razu pod dłuższym wyjeździe zostawiłem ów zamiennik w body. Kilka dni później chciałem wyjąć go z aparatu i naładować. Okazało się to zadaniem niebanalnym, ponieważ z niezrozumiałych mi wówczas powodów akumulator nie chciał wyjść z body. Finalnie udało mi się go jakoś wyciągnąć. Następnie poszukałem informacji na ten temat w Internecie i okazało się, że takie przypadki się zdarzają. Po tych doświadczeniach do 600d kupiłem mój drugi w życiu zamiennik, tym razem Phottixa, ponieważ akumulatory tej firmy cieszyły się dobrą opinią w Internecie. Akumulator Phottixa używam (sporadycznie) od bardzo dawna z 600d i nie sprawia problemów.

Zupełnie niedawno kupiłem trzeci w życiu zamiennik akumulatora, tym razem LP-E6. Tylko pamięć mnie zawiodła i przez przypadek zamiast Phottixa... kupiłem Newell'a. Kilka dni temu wpadły mi w ręce oba zamienniki i z wielkim zdziwieniem stwierdziłem, że wyprodukowały je dwie różne firmy. Z tego powodu pytam, czy Newell jest tak zły, że lepiej go nie używać z obawy przed tym, że spuchnie? Czy może to nie jest zupełny no-name i mogę się nie obawiać tego, że któregoś pięknego dnia na stałe zamiennik baterii zintegruje się z moim aparatem?

Nie rozumiem, newell ci spuchł ?

luso
04-01-2017, 21:58
Nie, jakiś inny, który używałem bardzo dawno temu. Na 100% to nie był Newell. Teraz się zastanawiam czy mój nowo kupiony, przez przypadek, Newell ma potencjał do tego aby również spuchnąć.

marfot
04-01-2017, 22:51
Myślę, że zarówno Newell jak i Phottix nie produkują ogniw tylko podpisują się na obudowie. Nie sadzę też, że wtykają te ogniwa do obudowy.
Canon zresztą też.

italy
05-01-2017, 00:51
Jeśli Ci spuchł, to na pewno z powodu że go zostawiłeś w komorze aparatu na jakiś czas, a ogniwo już nie było pierwszej młodości.Sam w sobie nie spuchnie.jednym z pierwszych moich zamienników był właśnie Newell.Do dziś -po około 2 lat użytkowania, i częstego ładowania nadal potrafi dać ok 1000 zdjęć plus wykorzystanie podglądu.W miesiącu wykorzystuje go około 3 razy na przemian z oryginalnym canonem LP-E6, jak i Photix-em.Kilka lat temu zostawiłem po powrocie z wyjazdu aparat Nikon wraz z baterią w komorze.A że używałem go jedynie do robienia zdjęć w górach po prostu zapomniałem o baterii -do następnego wyjazdu:) Gdy otworzyłem komorę żeby naładować baterię , już ją nie mogłem wyciągnąć - spuchła.ten egzemplarz miał 3 lata . Po delikatnym podważaniu udało mi się ją wyciągnąć .

kmeg
05-01-2017, 08:59
Ja to byłem zadowolony jeszcze z chińskich ogniw Pisen - to duża firma robiaca sama ogniwa od a do z. Bp511 kupowane wiele lat temu dalej maja się ok.

luso
08-01-2017, 15:26
Jeśli Ci spuchł, to na pewno z powodu że go zostawiłeś w komorze aparatu na jakiś czas, a ogniwo już nie było pierwszej młodości.Sam w sobie nie spuchnie.jednym z pierwszych moich zamienników był właśnie Newell.Do dziś -po około 2 lat użytkowania, i częstego ładowania nadal potrafi dać ok 1000 zdjęć plus wykorzystanie podglądu.W miesiącu wykorzystuje go około 3 razy na przemian z oryginalnym canonem LP-E6, jak i Photix-em.Kilka lat temu zostawiłem po powrocie z wyjazdu aparat Nikon wraz z baterią w komorze.A że używałem go jedynie do robienia zdjęć w górach po prostu zapomniałem o baterii -do następnego wyjazdu:) Gdy otworzyłem komorę żeby naładować baterię , już ją nie mogłem wyciągnąć - spuchła.ten egzemplarz miał 3 lata . Po delikatnym podważaniu udało mi się ją wyciągnąć .

Z tego co piszesz wynika, że aparat na półce powinien leżeć bez baterii :( Co mnie smuci z tego powodu, że zawsze starałem się mieć w aparacie naładowany akumulator i czystą kartę pamięci. Dzięki temu prawdopodobieństwo zabrania aparatu bez baterii lub karty jest bardzo niskie. A jak wiadomo aparat pozbawiony jednej z tych dwóch rzeczy może się okazać trochę mniej funkcjonalny niż zwykle ;)

massud
11-01-2017, 16:06
Witam.

Panowie, znacie zamienniki baterii do 750/760D które można ładować w oryginalnej ładowarce i body wyświetla ich stan naładowania ?
Oryginał za 200 pln to trochę dużo, a dostępne na alle akumulatory wymagają albo osobnej ładowarki, albo nie komunikują się z body , albo sprzedawcy nie odpowiadają na takie pytania :)

akustyk
11-01-2017, 17:02
Witam.

Panowie, znacie zamienniki baterii do 750/760D które można ładować w oryginalnej ładowarce i body wyświetla ich stan naładowania ?
Oryginał za 200 pln to trochę dużo, a dostępne na alle akumulatory wymagają albo osobnej ładowarki, albo nie komunikują się z body , albo sprzedawcy nie odpowiadają na takie pytania :)

nie znalazlem. zanabylem oryginalne aku, dzieki bonom prezentowym z pracy wyszlo taniej ;)

Tringa
12-01-2017, 10:24
Kilka mc temu kupiłam tanie zamienniki z Azji LP-E6 (cena ok. 30zł/szt.). I teoretycznie były w porządku. Wydawało mi się, że trzymają ciut krócej niż oryginały, ale za 1/10 ceny nówki nie oczekiwałam cudów. Aż na jednym zleceniu padły mi obydwie, w tym samym momencie, naładowane do pełni... Nigdy więcej zamienników!

jotes25
12-01-2017, 11:02
Z konieczności (brak dostępności oryginałów w pobliżu) nabyłem kilka LP-E6 pod nazwą Newell. Po roku użytkowania nie widzę różnicy w stosunku do orginałów.

jaś
12-01-2017, 21:01
Miałem już sporo zamienników ale żaden mi nie spuchł. Aku do foto maja dosyć twardy plastik ale może się mylę i zdarzają się takie przypadki

zdarzają się, miałem takiego (nie E6 ale taki mniejszy do cropa) - chyba phottix, trudno go było wyciągnąć z komory, spuchł ale nadal działał - wrzuciłem do recycligu :), z nowszych tematów to Nevell (E6) mi padł całkowicie (nie ładował się) odesłałem bo nie minął nawet rok - przysłali nowy.

tryba
13-01-2017, 21:45
https://canon-board.info/imgimported/2017/01/6b512fce00c044demed-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/zdjecie/6b512fce00c044de)
5d mk4 widzi nawet logo baterii. Pyta się widzisz logo canon na baterii NO to wypie....

arkosol
13-01-2017, 22:08
Klikasz No i działa normalnie. Przynajmniej u mnie na Photixie działa.

aptur
13-01-2017, 22:09
Nowy apart więc nowe problemy. Producenci zamienników zaraz sobie z tym poradzą.

Tom77
13-01-2017, 22:10
https://images82.fotosik.pl/288/6b512fce00c044demed.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/6b512fce00c044de)
5d mk4 widzi nawet logo baterii. Pyta się widzisz logo canon na baterii NO to wypie....

Nie widze problemu w używaniu takiej baterii. Zarabiasz na fotografii to kupujesz aku za 300, płacisz za to, żeby miec pewność dostawy prądu. Pstrykasz amatorsko to kupujesz aku za 40zł i masz w d... ze ci padnie na spacerze

arkosol
13-01-2017, 22:15
Nowy apart więc nowe problemy. Producenci zamienników zaraz sobie z tym poradzą.
Kupiłem nowy akumulator Hahnel HLX-E6N i problemu nie widać.

tryba
13-01-2017, 22:19
Chwile wachałem sie nacisnąłem NO. Działa normalnie :D

axidus821
13-01-2017, 22:54
nawet w instrukcji obsługi napisane jest, że przed dłuzszym nie użytokwaniu aparatu NALEŻY wyciagnac baterię z aparatu

Tom77
13-01-2017, 22:57
nawet w instrukcji obsługi napisane jest, że przed dłuzszym nie użytokwaniu aparatu NALEŻY wyciagnac baterię z aparatu

Jednym słowem nie są pewni nawet swoich baterii

cubbus
14-01-2017, 16:44

Nigdy nie wyjmowałem baterii z aparatu. Ale z drugiej strony nie po to mam aparat żeby leżał :-)

Martin87
11-02-2017, 12:04
Jakie macie opinie o zamienniku marki Formax do canona 500D (LP-E5) ?
Taki znalazłem na allegro.

becinejas
12-03-2017, 13:33
Dzień dobry,
szukam zamiennika do 70d - takiego, żeby nie kosztował fortuny, ale też żeby nie był najtańszy, czyli żeby spokojnie wytrzymał +/- dzień pstrykania. Wyjeżdżam na parę tygodni w rejony, gdzie dostęp do prądu może być mocno utrudniony, zatem pewnie będę musiała kupić więcej zapasowych akumulatorków.
Co polecacie?
Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi :)

becekpl
12-03-2017, 14:22
http://www.canon-board.info/pozostale-22/zamienniki-baterii-6386/index81.html#post1345813

italy
12-03-2017, 23:33
Ja sobie bardzo chwale zamienniki Phottix-a. Ostatnio 60 D plus sigma 150-600 -ciągle używany Af, podgląd zdjęć , ustawienia, przekroczyłem na 2 letnim w/w zamienniku 2000 zdjęć.Jak był nowy osiągałem ok 1800. Więc jestem mile zaskoczony.Wyciągam go do ładowania w momencie gdy na aparacie zauważę migotanie ostatniej kreski.Nigdy do końca nie używam baterii.

becinejas
14-03-2017, 19:28
Ja sobie bardzo chwale zamienniki Phottix-a. Ostatnio 60 D plus sigma 150-600 -ciągle używany Af, podgląd zdjęć , ustawienia, przekroczyłem na 2 letnim w/w zamienniku 2000 zdjęć.Jak był nowy osiągałem ok 1800. Więc jestem mile zaskoczony.Wyciągam go do ładowania w momencie gdy na aparacie zauważę migotanie ostatniej kreski.Nigdy do końca nie używam baterii.

serdecznie dziękuję, poszukam zatem takich

aptur
16-04-2017, 17:10
Uważajcie na zamiennik BP-511 (np. do canon 5D) firmy Premium Gold. Kupiłem kilka dni temu. Wydmuszka. Waży jakieś 1/3 tego co normalna bateria. Padł po 300 zdjęciach i właśnie się rozglądam za czymś innym.
Premium Gold jest dla mnie spalona. Szkoda bo jakieś pięć lat temu te baterie były niezłe. Miałem kilka sztuk i nie narzekałem. Niestety to co teraz kupiłem to tandeta.
Ma ktoś Blumax do 5D? Mam do 6D i działa nieźle...

kmeg
16-06-2017, 10:18
Odpadł mi z użycia zamiennik bez chipa Phottix Titan LP-E4 (chiński wynalazek ładujący spowodował spore zadymienie pomieszczenia wiec nie ma go już czym ładować). Nie chce kupować kolejnej alternatywnej ładowarki marnej jakości wiec szukam porządnego zamiennika. Co jest teraz dalej wartego rozważenia?

Brałem pod uwagę Duracell (75+ zł) ale ma dużo niepochlebnych opinii
Teraz została na polu walki Hama (125+ zł). Warto? Nie warto? Coś innego?

pociej
26-02-2018, 20:51
Cześć

Odgrzebię trochę temat gdyż przejrzałem ostatnie ponad 30 ostatnich stron i widzę że brakuję tu trochę informacji o nowszych zamiennikach gdyż temat był najbardziej aktywny w 2012/2013 roku, co oczywiście warunkowały premiery korpusów używających LP-E6 czyli głównego tematu ostatnich stron...

Pojawiły się zamienniki dla LP-E6N tj.: Hahnel HLX-E6N (2000 mAh, 7,2V) czy Newell z serii Plus, LP-E6N Plus (2400 mAh, 7,4V).

Czy ktoś z Was używa ww. akumulatorów?
Czy ktoś kto już od paru lat używana zamienników (na przemian z oryginałem bądź nie) chciałby się wypowiedzieć jak wygląda praca już nie takich nowych ogniw?

Na dzień dzisiejszy Phottix nie jest już tak łatwo dostępny jak i jego pojemność (1600 mAh) nie robi wrażenia, choć może ona jedna jest podana uczciwie.
Także Phottix jak i Newell'e z serii bez dopisku "Plus" widzę iż wymagają formatowania w przeciwieństwie do nowszego Canon'a LP-E6N, czy Newell Plus.

Obecnie dobrze prezentuje się Hahnel HLX-E6N za około 150 zł, jak i Newell Plus LP-E6N za około 100 zł i któregoś z nich chciałbym zakupić po zebraniu opinii.

Baloniew
26-02-2018, 21:10
Henele,o których mowa wyżej,nabyłem latem ubiegłego roku. Pracują w gripie 5DMk3. Wydajność bardzo dobra,rozładowują się równomiernie i trzymają długo. Moim zdaniem są lepsze od poprzedniej wersji o 50%.Równie dobrze komunikują się z body pod względem stanu rozładowania.

italy
26-02-2018, 23:58
A mnie nadal mój Phottix żyje i ma się bardzo dobrze. Używany równolegle w gripie z oryginalnym Canonem.I trzyma lepiej.

pociej
27-02-2018, 16:43
Dzięki za odpowiedzi.

Skłaniam się ku dwóm Hahnel HLX-E6N choć wciąż zastanawiam się czy nie lepiej w tej samej kwocie nabyć jeden oryginalny Canon LP-E6N gdyż zważając na ciężar aparatu przeważnie będę go używał bez gripu, czyli z jednym akumulatorem.

pociej
28-02-2018, 23:05
Henele,o których mowa wyżej,nabyłem latem ubiegłego roku. Pracują w gripie 5DMk3. Wydajność bardzo dobra,rozładowują się równomiernie i trzymają długo. Moim zdaniem są lepsze od poprzedniej wersji o 50%.Równie dobrze komunikują się z body pod względem stanu rozładowania.

Proszę podaj jeszcze informację czy 5D3 podaje stan zużycia ww. Hahneli (i czy jest on miarodajny).

Tomasz Macherzyński
15-04-2018, 21:40
Może głupie pytanie ale dobrze wnioskuję że LP-E6N mogę stosować zamiennie z LP-E6?

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

pociej
15-04-2018, 22:32
Tak.

Generalnie to prawie takie same akumulatory i mogą być używane zamiennie.
LP-E6N wprowadzono by sprostać nowym regulacjom oraz przy okazji dodali 65 mAh.

cohontes
29-04-2018, 19:26
Czy Duracell to najlepszy zamiennik dla BP-511? Czy może lepiej 2X Newell zamiast jednego Duracella. Chciałbym tego użyć z 5D Classic + grip. Druga kwestia to ładowarka, niestety mam jakiś tani chiński zamiennik. Czy jest sens pakować się w coś takiego? CANON BP-511 BP-511A BP 511 ŁADOWARKA 2 AKU LCD (6690270466) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-bp-511-bp-511a-bp-511-ladowarka-2-aku-lcd-i6690270466.html) . Kwestia baterii jest chyba dla mnie najważniejsza obecnie. Po naładowaniu obecnie dwóch baterii i włożeniu ich od razu widzę tylko jedną kreskę naładowania.

Galipette
10-05-2019, 07:26
Cześć. Szukam zamiennika do Canon Eos M5 LP-E17 i moje pytanie to które z aktualnie sprzedawanych zamienników współpracują z oryginalną ładowarką bo z tego co czytałem sporo nie jest rozpoznawanych przez nią i nie ładują się. Czy jednak warto zainwestować w oryginalny akumulator??

michalko
10-05-2019, 07:43
Mam zamienniki Newella i jestem z nich zadowolony.

Galipette
10-05-2019, 09:26
Mam zamienniki Newella i jestem z nich zadowolony.

A czy ładują się w oryginalnej ładowarce?

violan
15-07-2021, 12:55
Chciałbym dowiedziec czy ktos z Kolegów w Canonie 1dx uzywał zamiast dedykowanego akumulatora o symbolu LP-E4N starszej jego wersji od poprzednich modeli(1d mkIV ,1ds,itp),ktory ma symbol LP-E4 ??
Jesli tak ,czy było wszystko ok?

dbieniu
11-08-2021, 15:28
Hej!
Uzywam EOS R i zastanawiam sie nad zakupem zamiennikow, uzywam gripa BG-E22.
Czy jakiekolwiek zamienniki typu Newell dzialaja dobrze z R-ka czy jest to gra niewarta swieczki i lepiej kupic oryginalne?

P.S. Przepraszam za brak polskich znakow

becekpl
11-08-2021, 18:28
kupic oryginalne

markowski
15-08-2021, 12:02
Cześć wszystkim,

Zastanawiam się nad zamiennikiem do EOS RP. Biorę pod uwagę zakup 2 niedekodowanych baterii z ładowarką (Newell albo GreenCell) lub ponoć w pełni kompatybilną PATONA Platinium. Macie jakieś doświadczenia z którąś z tych konfiguracji?

jerzyp
15-08-2021, 20:53
Mam dwa zamienniki f-NEWELL LP-E6N do Canona 5mk3 i dwa oryginały nie narzekam na zamienniki / zamienniki kupiłem bo potrzebowałem więcej akumulatorów na wyjazd

markowski
15-08-2021, 22:19
Dzięki, poszukałem też w innych miejscach - okazało się że jest Newell Plus lp-e17 w pełni rozkodowany, więc można i w oryginalnej ładować. A biorąc pod uwagę że RP spokojnie z 600-700 zdjęć zrobi przy rozsądnym zarządzaniu energią na wyjazd spokojnie starczy oryginał, zamiennik, ładowarka USB i powerbank :)

raziel88ck
26-03-2022, 17:34
Myślałem nad zapasowymi bateriami do R6, ale ich cena powala. Niestety Canon LP-E6N również do lustrzanek podrożał...

Mam kilka Canon LP-E6N, jeden Canon LP-E6, jeden Canon LP-E6NH oraz jeden pontax.

Zastanawiam się nad Newellem, ale czy da radę? Generalnie lustrzankowe oryginalne baterie działają bardzo dobrze moim zdaniem na R6.

bogunow
26-03-2022, 18:18
Mam Newell LP-E6N PLUS, 2400 mAh. Działa bdb, tak jak oryginał Canon. Nie wiem tylko jak z żywotnością. Na razie trzyma fajnie.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

raziel88ck
27-03-2022, 16:54
I cenowo korzystniej. 4 baterie zamiast 1.

C80
01-04-2022, 07:32
Tak informacyjnie. W Canonie 1dx Mark II oryginalny aku LP-E4 z Marka IV działa bez zarzutu, pokazuje licznik zdjęć oraz żywotność. Również ładuje się w ładowarce LC-E19. Zamienniki LP-E4 no name oraz Patona wyłączają i są bezużyteczne.

RadOs41
01-04-2022, 16:12
Tak informacyjnie. W Canonie 1dx Mark II oryginalny aku LP-E4 z Marka IV działa bez zarzutu, pokazuje licznik zdjęć oraz żywotność. Również ładuje się w ładowarce LC-E19. Zamienniki LP-E4 no name oraz Patona wyłączają i są bezużyteczne.
Mam LP-E19 Patona i z DxII działa ok. Miałem także 5 sztuk LP-E4 Canona (oryginalne? - przynajmniej na takie wyglądały) i jednej z nich DXII nie rozpoznawał, nie działała w tym modelu; ale w Ds3 i D3 było ok. Podobnie spotkałem się z LP-E6N (oryginalny Canon), którego R-ka widziała jako LP-E6, tzn. działał w R-ce ale nie można było go ładować w korpusie lub gripie przez port usb-c zasilaczem Canon PD-E1.
Trzeba uważać na oferty "oryginałów" głównie na platformach aukcyjnych, czasem jako nowe - po znacznie niższych cenach, czasem jako używane pochodzące od starszych modeli... warto sprawdzić czy z naszym modelem aparatu akumulator będzie działał.

Mam Newell LP-E6N PLUS, 2400 mAh. Działa bdb, tak jak oryginał Canon. Nie wiem tylko jak z żywotnością. Na razie trzyma fajnie.
Podobne mam zdanie jak przedstawione wyżej; R-ka rozpoznaje, PD-E1 ładuje, jest nieco mocniejszy niż oryginał: 2400mAh, 7.4V, 17,7 Wh. - 99 zł za sztukę.

7812

C80
01-04-2022, 19:44
Mam LP-E19 Patona i z DxII działa ok.

Być może. Ja pisałem o LP-E4N oryginalnym pasującym i LP-E4N Patony która na 1dx mk2 nie pójdzie, kosztuje ok. 120-150 zł. Jest jeszcze Patona LP-E19 za ok 350 zł, która ma czipa i pełną funkcjonalność.

RadOs41
02-04-2022, 20:49
Być może. Ja pisałem o LP-E4N oryginalnym pasującym i LP-E4N Patony która na 1dx mk2 nie pójdzie, kosztuje ok. 120-150 zł. Jest jeszcze Patona LP-E19 za ok 350 zł, która ma czipa i pełną funkcjonalność.

Jasne, ;)

violan
06-01-2024, 12:31
Zamiast zakupu zamienników ,które w DX-ach nie działają w pełni jest opcja regeneracji baterii.
Wymiana ogniw w środku na nowe i taka bateria niczym nie różni się od oryginału a przy zastosowaniu markowych o dużej pojemności ogniw jest wyraźnie wydajniejsza.

--- Kolejny post ---

violan
10-01-2024, 13:29
P.S.
Polecam Lupo-baterie.pl.
Bateria LP-4 regenerowana zamiast pojemności 2300mAh posiada pojemność 3400mAh i w pełni wspolpracuje ze wszystkimi jedynkami canona -szczególnie z serii DX.

zdebik
10-01-2024, 13:45
P.S.
Polecam Lupo-baterie.pl.
Bateria LP-4 regenerowana zamiast pojemności 2300mAh posiada pojemność 3400mAh i w pełni wspolpracuje ze wszystkimi jedynkami canona -szczególnie z serii DX.Zdjęć zrobi tyle samo co orginał czy przy tej pojemności połowę mniej?

Bangi
10-01-2024, 14:30
P.S.
Polecam Lupo-baterie.pl.
Bateria LP-4 regenerowana zamiast pojemności 2300mAh posiada pojemność 3400mAh i w pełni wspolpracuje ze wszystkimi jedynkami canona -szczególnie z serii DX.

Ile kosztuje taka regeneracja / modyfikacja?

violan
10-01-2024, 22:35
Hmmm...
Jeśli pojemość zwiekszyła sie z 2300 do 3400 to wydaje mi sie ,ze raczej mniej zdjeć aparat nie zrobi..
Najbardziej istotne jest to,że bateria działa w pełni w kazdym canonie z serii dx i innych jedynkach jak oryginał majac przy tym tą samą pojemność co bateria canonowska kosztujaca ok.1tys.zl.
P.S.
Aktualny koszt regeneracji to 120 zł.

Bangi
10-01-2024, 22:58
Hmmm...
Jeśli pojemość zwiekszyła sie z 2300 do 3400 to wydaje mi sie ,ze raczej mniej zdjeć aparat nie zrobi..
Najbardziej istotne jest to,że bateria działa w pełni w kazdym canonie z serii dx i innych jedynkach jak oryginał majac przy tym tą samą pojemność co bateria canonowska kosztujaca ok.1tys.zl.
P.S.
Aktualny koszt regeneracji to 120 zł.

Ta cena to jest już koszt razem z nowymi ogniwami?

Widziałem kiedyś na YT jakiś poradnik jak to zrobić, ale ja nie ogarniam aż tak techniki.
Z drugiej strony jeśli mogę kupić zamienniki Patony za 49 PLN, to wolę jednak zamienniki (choć nie wiem czy jeszcze będą takie ceny, te 49 PLN to oczywiście było na super promocji, ale w renomowanym sklepie)

violan
10-01-2024, 23:25
120 zł to jest cały koszt+wysyłka.
Wymiana ogniw nie jest trudna ,problem stanowi kontroler w oryginalnej baterii (inni nazywaja go czipem)z,ktorego obejściem laik sobie nie poradzi.
Zamienniki które wymieniłes sa obecnie w porownywalnej cenie co regeneracja ale wspołpracują jedynie ze starymi jedynkami. Nie beda działac w canonach serii Dx ,nawet jest problem z ich ładowaniem w oryginalnej ladowarce .

Bangi
11-01-2024, 11:16
Ja pisałem ogólnie o zamiennikach, nie w kontekście jedynek, ale dzięki za wyjaśnienie.
Uważam, że sprawa warta rozważania w niektórych sytuacjach.

marfot
20-01-2024, 12:42
Czy ładowanie oryginalnej baterii Canona LPE6N w ładowarce USB (Patona) może mieć wpływ na trwałość?
Po 4 latach używania na przemian 2 zamienników Patona i oryginału tylko ten oryginał wykazuje 3 czerwone kwadraciki czyli jest na wykończeniu. Zamienniki mają po 3 zielone kwadraciki.
Wszystkie akumulatory ładowałem tylko w tej ładowarce Patony.

atsf
20-01-2024, 13:24
Te czerwone kwadraciki oryginału są przejawem inteligencji firmy Canon, żebyś czym prędzej kupił nową baterię :mrgreen:

Wszystkie baterie obojętnego typu zawierające jakiś czip mają taką inteligencje na pokładzie. Jak mi się spierniczyła płytka PCB w chronionej baterii 18650 chińskiej firmy Soshine to ją wyrwałem obcęgami, i od tamtej pory bateria od dwóch lat ładowana codziennie potrafi wsiorbać nawet ponad 3000 mAh przy nominalnej pojemności 3000 mAh :mrgreen:

Jeszcze jedno- dość szybko zajechałem oryginalną baterię 18650 LG 3000 mAh bez płytki PCB, a 2 sztuki Soshine pozbawione płytek PCB trzymają się dzielnie.

totamten
20-01-2024, 23:34
Czy ładowanie oryginalnej baterii Canona LPE6N w ładowarce USB (Patona) może mieć wpływ na trwałość?
Po 4 latach używania na przemian 2 zamienników Patona i oryginału tylko ten oryginał wykazuje 3 czerwone kwadraciki czyli jest na wykończeniu. Zamienniki mają po 3 zielone kwadraciki.
Wszystkie akumulatory ładowałem tylko w tej ładowarce Patony.

Nie przejmuj się, ja ładuję na 2 oryginalnych ładowarkach Canona - jedna od kompletu R, druga od 7D, ale widać taka stara tradycja Canona, w moim co bądź rzadko używanym R "aparatowa" bateria ma dwie czerwone kreski, a dwa Newelle kupione 3 dni później trzy zielone.

Bangi
10-06-2024, 10:06
Chwaliłem Patony, a tu klops...
Jeden aku kupiony w sierpniu 2022 r. Patona Protect LP-E6NH właśnie zaczął szwankować. Wczoraj chciałem go naładować a tu po 15 sekundach komunikat, że naładowane. Wkładam do aparatu i oczywiście nic. Wkładam do ładowarki, ponownie po 15 sekundach, że naładowane, a do tego jeszcze podczas ładowania słychać pisk i po wyjęciu z ładowarki przez chwilę również.
Napisałem do sprzedawcy i ma mi wymienić na nowy. Taka sytuacja.

Leon007
10-06-2024, 10:11
To są konsekwencje kradzieży patentów i paserstwa.
A tak poważnie i dla ciekawości: masz możliwość sprawdzenia napięcia baterii po naładowaniu?

Bangi
10-06-2024, 11:23
To są konsekwencje kradzieży patentów i paserstwa.
A tak poważnie i dla ciekawości: masz możliwość sprawdzenia napięcia baterii po naładowaniu?

Próbowałem mierzyć moim chińskim automatycznym multimetrem, ale wywala jakieś dziwne wartości w Omach...
Jeśli sugerujesz, że mogłem doprowadzić do jej zbyt mocnego rozładowania - to zawsze wymieniam aku jeszcze zanim aparat padnie (jak zacznie migać na czerwono symbol baterii) i w zasadzie najpóźniej następnego dnia ładuję. Nic odbiegającego od tego standardu z tym aku nie robiłem. Tutaj taka sama sytuacja z tym ładowaniem zarówno na ładowarce od Patony, jak i tej od Canona - zachowanie akumulatora identyczne.

Leon007
10-06-2024, 11:36
Nic nie sugeruję. Zużyte ogniwa mają charakterystyczną charakterystykę :) rozładowania. Niby jest napięcie, ale bardzo gwałtownie spada po chwili. Ciekawość techniczna.
Przestaw miernik na wolty, napięcie stałe.

--- Kolejny post ---

Kiedyś miałem jakieś polecane zamienniki, nie pamiętam już marki, i też po paru latach zdechły w podobny sposób. Teraz dłuższy czas mam baterie Ansmann i póki co są w porządku. Różnica ceny między oryginałami i innymi jest tak wielka, że i tak się opłaca.

Bangi
10-06-2024, 12:23
Nic nie sugeruję. Zużyte ogniwa mają charakterystyczną charakterystykę :) rozładowania. Niby jest napięcie, ale bardzo gwałtownie spada po chwili. Ciekawość techniczna.
Przestaw miernik na wolty, napięcie stałe.

--- Kolejny post ---

Kiedyś miałem jakieś polecane zamienniki, nie pamiętam już marki, i też po paru latach zdechły w podobny sposób. Teraz dłuższy czas mam baterie Ansmann i póki co są w porządku. Różnica ceny między oryginałami i innymi jest tak wielka, że i tak się opłaca.

No właśnie odnośnie tego miernika to nie jestem w stanie nic przestawić bo to jest full automat. W drugim, działającym bez problemu aku Patoona pokazuje 8,25V, a w tym co nie działa wywala po kropce .224 MOm...

52UM
14-06-2024, 19:20
Patona... Miałem dwie sztuki dość dawno uzywałem z 5Dmk3, było świetnie. Kupiłem 3 sztuki do GFX 50s mk2. Porażka. Chyba na rynku pojawiły się podróbki. Nigdy więcej nie kupię. Newell jest ok

Hubert Multana
15-06-2024, 10:52
Chwaliłem Patony, a tu klops...
Jeden aku kupiony w sierpniu 2022 r. Patona Protect LP-E6NH właśnie zaczął szwankować. Wczoraj chciałem go naładować a tu po 15 sekundach komunikat, że naładowane. Wkładam do aparatu i oczywiście nic. Wkładam do ładowarki, ponownie po 15 sekundach, że naładowane, a do tego jeszcze podczas ładowania słychać pisk i po wyjęciu z ładowarki przez chwilę również.
Napisałem do sprzedawcy i ma mi wymienić na nowy. Taka sytuacja.
Patona raczej bez większych problemów wymienia na nowe wiec w sumie awaria jak każda inna i taka sama reklamacja. Po to jest gwarancja :D

Bangi
16-06-2024, 21:27
Patona... Miałem dwie sztuki dość dawno uzywałem z 5Dmk3, było świetnie. Kupiłem 3 sztuki do GFX 50s mk2. Porażka. Chyba na rynku pojawiły się podróbki. Nigdy więcej nie kupię. Newell jest ok

A ja z Newell mam złe doświadczenia. Ta Patona była kupiona jak wchodziły w "renomowanym" sklepie, więc nie zakładam, że podróbka.

Patona raczej bez większych problemów wymienia na nowe wiec w sumie awaria jak każda inna i taka sama reklamacja. Po to jest gwarancja :D

Się okaże. Czekam na "oficjalną" diagnozę ;)

szwayko
17-06-2024, 10:51
Ja zamówiłem 2 szt. Mathorn MB-201 2250 mAh - te z mniejsza pojemnością. Są w promocji w cyfrowe.
Akurat miałem ślub - ale jakoś nie zwróciłem uwagi na ich przebieg. Stare oryginalne Canony już maja lata i zużycie ich jest duże - wg tego co pokazują aparaty. W gripie akumulatory są rozpoznawane jako canony. Kupiłem je ze wzg. na gniazdo USB-C - można je wszędzie ładować po USB i sprawdzałem to nawet dobrze to działa na mierniku prąd ładowania był ponad 2A.

Bangi
17-06-2024, 13:30
Ja zamówiłem 2 szt. Mathorn MB-201 2250 mAh - te z mniejsza pojemnością. Są w promocji w cyfrowe.
Akurat miałem ślub - ale jakoś nie zwróciłem uwagi na ich przebieg. Stare oryginalne Canony już maja lata i zużycie ich jest duże - wg tego co pokazują aparaty. W gripie akumulatory są rozpoznawane jako canony. Kupiłem je ze wzg. na gniazdo USB-C - można je wszędzie ładować po USB i sprawdzałem to nawet dobrze to działa na mierniku prąd ładowania był ponad 2A.

W aparacie też można ładować, podobnie w grupie. U mnie ładuje.

mxw
23-06-2024, 00:40
Ja zamówiłem 2 szt. Mathorn MB-201 2250 mAh - (...) można je wszędzie ładować po USB
Ale czy można je ładować w zwykłej ładowarce?
Bo chyba nie bardzo

Hubert Multana
23-06-2024, 20:52
Ale czy można je ładować w zwykłej ładowarce?
Bo chyba nie bardzo
Mozna bez problemu.

totamten
23-06-2024, 21:06

Mi Canon R pokazuje 3 czerwone kreski od 2 lat czyli 1,5 roku po kupnie aparatu, Newelle kupione 3 dni później od pierwszego użycia oryginału pokazują, że są idealne. Nie jestem zawodowcem, nie robię po 400 zdjęć w sesji, ale dziwne, że zawsze przy mocno niedzielnym użytkowaniu anihilacja sięga po oryginału.

tomphoto
02-03-2025, 18:53
Troszkę czasu minieło więc odkopuje
LP-E17 zamienniki można ładować w oryginalnej ładowarce Canon :?:
Newell czy czegoś innego szukać :?:
NEWELL ma dwie pojemności 1100 mAH i 950 mAH :?:

atsf
02-03-2025, 19:01
Troszkę czasu minieło więc odkopuje
LP-E17 zamienniki można ładować w oryginalnej ładowarce Canon :?:
Newell czy czegoś innego szukać :?:
NEWELL ma dwie pojemności 1100 mAH i 950 mAH :?:

Nie wiem jak będzie z Newell-em, ale zamienniki, które mam, w oryginalnej ładowarce się nie ładują, ale odwrotnie tak- w innej ładowarce idzie wszystko.

Polecam firmę Palo: https://pl.aliexpress.com/item/1005001988239293.html?spm=a2g0o.productlist.main.2 5.764d380fd4UAIC&algo_pvid=e461cd55-c5a6-4b97-9992-882e495e5b89&algo_exp_id=e461cd55-c5a6-4b97-9992-882e495e5b89-12&pdp_ext_f=%7B%22order%22%3A%22-1%22%2C%22eval%22%3A%221%22%7D&pdp_npi=4%40dis%21PLN%2167.70%2147.39%21%21%2116.4 6%2111.52%21%40%2112000033652338868%21sea%21PL%218 26976191%21X&curPageLogUid=iQS32IHk1oc0&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A

mazeno
02-03-2025, 19:22
u mnie wszystko laduje sie w oryginalnym canonie, canon, newell oraz jakis chinski? powerextra kupowane rok temu za 45 zyla za 2 szt.
aku lp-e6.

atsf
02-03-2025, 22:17
u mnie wszystko laduje sie w oryginalnym canonie, canon, newell oraz jakis chinski? powerextra kupowane rok temu za 45 zyla za 2 szt.
aku lp-e6.

LP-E6 jest baterią bezproblemową w kwestii ładowarek, natomiast LP-E17 to najgorsze ścierwo do zasilania, jakie Canon wymyślił. Kazali Newell-owi wycofać z rynku zamiennik w pełni zgodny z oryginałem. Zamienniki nie chodzą w ładowarce Canona i nie pokazują stanu naładowania w aparatach.

mazeno
02-03-2025, 22:48
czyli moja zasada "kupuje to, co dobre", a nie "to musi byc dobre, bo ja kupilem" dziala.
zarowno jesli idzie o aparaty, samochody czy inne szpeja.

/tak przy okazji: na alledrogo zawsze mnie smiesza opinie o produkcie wystawione zaraz po zakupie, ze dobry. zawsze czytam te negatywne, czy sa wady./

cauchy
09-04-2025, 12:19
w ramach sprawdzania różnych zamienników i wymiany swoich starych, zakupiłem dwa oryginalne LP-E6NH

Lukas87
09-04-2025, 13:58
Kto bogatemu zabroni :) Ja tam niedawno zakupiłem Newelle LP-E6NH i jestem zadowolony.