PDA

Zobacz pełną wersję : Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7

strideer
16-07-2013, 11:37
1. Chyba nie ma takiej opcji ale dostęp do szybkich filtrów masz na pasku z filmem na dole po prawej stronie - wystarczy aktywować i powinny się włączyć filtry ustawione w taki sposób jak we wcześniejszej sesji.

2. Potrzebujesz się przełączyć z krzywej parametrycznej na punktową (służy do tego przycisk na dole po prawej stronie pod krzywą).

Propi
16-07-2013, 11:42
AAAAA, drugą odpowiedzią mnie zabiłeś :) Bardzo, ale to bardzo dziękuję - you're a lifesaver :)

wagteil
19-07-2013, 16:22
Szukam odpowiednika skrotow klawiszowych Paddy na Mac, czy moze ktos cos doradzic?

1982wojtek
23-07-2013, 11:13
Czy da się wgrać'' nik color efex pro '' do lightroom4 i czy on jest wart swojej ceny 149 dolarów

Mardok737
23-07-2013, 12:18
da się wgrać, czy jest wart swojej ceny - pobierz triala i zobacz

robk1
23-07-2013, 20:58
Nie mogę nigdzie znaleźć jak można ustawić narzędzie kadrowania aby domyślnie otwierało się z proporcjami 2:3/4:6 wersja LR4. Denerwuje ciągłe klikanie na listę.

Wronson
25-07-2013, 10:01
Witam. Niechcący przestawiłem sobie w LR3 widok miniatur( Zakładka Edycja - miniaturki w rzędzie na dole) ... Podczas edycji do tej pory miałem miniaturki normalnej wielkosci, na których były znaczniki od kadru i edycji a teraz po niefortunnym kliknięciu czegos miniatury są mikroskopijne(tak małe ze zupelnie nieczytelne) i za nic nie moge dojsc jak to cofnąć. Pytam tu na forum, poniewaz nie za bardzo usmiecha mi sie przywracanie ustawien domyslnych w calym LR. Dzieki

Goranick
25-07-2013, 15:43
Witam. Niechcący przestawiłem sobie w LR3 widok miniatur( Zakładka Edycja - miniaturki w rzędzie na dole) ...
20 postów wcześniej tego wątku... (Post nr 1236)

Wronson
25-07-2013, 16:19
Dzięki bardzo za pomoc :d Działa :D

ppawcio
28-07-2013, 17:41
czy mając zrobiony znak wodny w pliku graficznym mogę przy eksporcie zdjęć zrobić tak, żeby nanosił się na zdjęcia w takim samym rozmiarze jak jest zapisany czy mam tylko do wyboru "proportional / fit / fill"? :)

Morfii
30-07-2013, 13:52
Siemanko,
mam problem z eksportem plików... chodzi o to że nie wszystkie zaznaczone pliki mi się konwertują... część się przekonwertowało a część nie... od czego to zależy ? Pytam bo wkurza mnie poprawianie np. 300 zdjęć i sprawdzanie które się przekonwertowały...

Scream
05-08-2013, 18:57
Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz przy imporcie plików RAW. 99% zdjęć jest OK, natomiast kilka z nich wygląda w Lightroomie tak :

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img845.imageshack.us/img845/2959/q0gm.jpg)

Te same RAW'y otwierane np. Fastone Image Viewer są normalne.

Czym może to być spowodowane ?

Niedawno zakupiłem kartę Sandisk Ultra 8gb i aktualnie jej używam z 5D. Na poprzedniej karcie Sandisk Ultra II 4gb nic takiego się nie działo. Czy reklamować kartę ?

Goranick
05-08-2013, 20:33
Miałem podobnie na SanDisku Extreme III (tyle że SD) Niedługo potem całkiem zaczęła gubić pliki, aż całkiem padła. Format SDformatterem (z SanDiska) też niewiele dał.
U mnie uszkodzone w ten sposób pliki nigdzie nie otwierały się prawidłowo.
Może spróbuj na innym body, a jak nie to reklamuj, a co Ci szkodzi.

crazy
05-08-2013, 20:55
Sandisk coraz większe buble produkuje. Już od dawna nie kupuje ich kart. Co do problemu, importujesz zdjęcia prosto z karty czy z dysku twardego po zrobieniu kopii z karty?

quail
05-08-2013, 21:26
Kup lexara i problem z głowy. Tylko nie jakąś podróbę za 39PLN... nie warto oszczędzać na kartach. Acha, no i porządny czytnik. Zgrywam foty w takim setupie od 9 lat i ani razu nie miałem nawet najmniejszych problemów.

betinus
06-08-2013, 01:01
Mnie tak się raz zdarzyło przy zgrywaniu przez (jak się pózniej okazało) walnięty czytnik. Od tego czasu wywaliłem wszystkie czytnikiem i zgrywam tylko przez aparat ;)

michalab
06-08-2013, 13:37

Pewnie wyświetla osadzoną miniaturę, która akurat nie jest uszkodzona.

Scream
06-08-2013, 14:13
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie.

Zdjęcia importuję prosto z karty wsadzonej w czytnik. Spróbowałem jeszcze zgrać zdjęcia na innym komputerze wyposażonym w lightroom'a i efekt jest taki sam. Nawet te same zdjęcia są uszkodzone. Więc dochodzę do wniosku, że jednak wina karty a nie czytnika. Myślałem o tym, żeby zgrać zdjęcia prosto z aparatu, ale jak pewnie większość wie 5d Classic nie współpracuje z win 7 64 bit...Pozostaje tylko zareklamować kartę.

Kuba1
06-08-2013, 15:33
Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz przy imporcie plików RAW. 99% zdjęć jest OK, natomiast kilka z nich wygląda w Lightroomie tak :
http://img845.imageshack.us/img845/2959/q0gm.jpg

Czym może to być spowodowane ?

Niedawno zakupiłem kartę Sandisk Ultra 8gb i aktualnie jej używam z 5D. Na poprzedniej karcie Sandisk Ultra II 4gb nic takiego się nie działo. Czy reklamować kartę ?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie.

Zdjęcia importuję prosto z karty wsadzonej w czytnik. Spróbowałem jeszcze zgrać zdjęcia na innym komputerze wyposażonym w lightroom'a i efekt jest taki sam. Nawet te same zdjęcia są uszkodzone. Więc dochodzę do wniosku, że jednak wina karty a nie czytnika. Myślałem o tym, żeby zgrać zdjęcia prosto z aparatu, ale jak pewnie większość wie 5d Classic nie współpracuje z win 7 64 bit...Pozostaje tylko zareklamować kartę.Sandiski sa podrabiane - na jedynie słusznym portalu aukcyjnym można kupić podróby w dobrej cenie. Złóż reklamację - może coś z tego będzie. Teoretycznie masz dożywotnią gwarancję, o ile numer seryjny jest ok..
Mam garść Sandisków, z żadnym do tej pory nie było problemów. Kilka lat temu kupiłem podróbkę SD "Ultra" na portalu aukcyjnym, a "identyczną" kupił mi brat z oficjalnej dystrybucji sporo drożej. Różnica była taka, że ta tania zatrzymywała się po pół minuty przy nagrywaniu video lustrzanką..

Scream
06-08-2013, 17:52
Sandiski sa podrabiane - na jedynie słusznym portalu aukcyjnym można kupić podróby w dobrej cenie. Złóż reklamację - może coś z tego będzie. Teoretycznie masz dożywotnią gwarancję, o ile numer seryjny jest ok..
Mam garść Sandisków, z żadnym do tej pory nie było problemów. Kilka lat temu kupiłem podróbkę SD "Ultra" na portalu aukcyjnym, a "identyczną" kupił mi brat z oficjalnej dystrybucji sporo drożej. Różnica była taka, że ta tania zatrzymywała się po pół minuty przy nagrywaniu video lustrzanką..

To już nieco offtop, ale chciałem tylko dodać, że kartę kupiłem w stacjonarnym sklepie dużego serwisu internetowego foto. Nie sądzę,żeby mieli podróbki, zwłaszcza, że cena była "normalna" i zbliżona do tych w innych sklepach". Chociaż kto wie.... :roll:

Goranick
07-08-2013, 00:26
Sandiski sa podrabiane - na jedynie słusznym portalu aukcyjnym można kupić podróby w dobrej cenie
Akurat ja kupiłem w MM razem z body, ale kto to wie...?

wagteil
20-08-2013, 19:26
W module develop przchodzac do kolejnego zdjecia i po wyrenderowaniu podgladow 1:1, otrzymuje natychmiast ostry obraz a po sekundzie aktywne suwaki korekcji. Dokladnie w momencie gdy suwaki staja sie aktywne na kolejna sekunde trace ostrosc a obraz wyglada jakby za mgla, po czym wraca do normalnosci. Czy ktos sie domysla co moze byc przyczyna? Wspomne ze nie zmienilem wielkosci rawow czy dysku, a wczesniej nie mialem tego problemu. Myslicie z problem lezy po stronie programu czy komputera?

cohontes
20-08-2013, 21:40
Sandiski sa podrabiane - na jedynie słusznym portalu aukcyjnym można kupić podróby w dobrej cenie. Złóż reklamację - może coś z tego będzie. Teoretycznie masz dożywotnią gwarancję, o ile numer seryjny jest ok..

Wyglada to na jakis wybitny spadek wydajnosci?

Sent from my iPad using Tapatalk

homesicalien
22-08-2013, 16:51
Jakie macie metody usuwania CA i innych kolorowych obwódek wokół ciemnych obiektów na jasnym tle? Jest checkbox, cztery suwaki. Próbuję improwizować. Czasem wychodzi, czasem nie. Czasem też w ten sposób niechcący zdejmuję kolor z kolorowych ciuchów. Co robić?

Merde
22-08-2013, 18:10
Jakie macie metody usuwania CA i innych kolorowych obwódek wokół ciemnych obiektów na jasnym tle? Jest checkbox, cztery suwaki. Próbuję improwizować. Czasem wychodzi, czasem nie. Czasem też w ten sposób niechcący zdejmuję kolor z kolorowych ciuchów. Co robić?

A pipetę od czego masz?

tomicher
09-11-2013, 13:47
witam panowie

Mam problem z LR4

W zakładce Library, w kolumnie Folders mam a raczej miałem dwa dyski. Ten na którym trzymałem z 95% (jakieś 400gb) już obrobionych zdjęć, jakimś cudem nadkliknąłem "remove" myszką. Dysk i wszystkie zdjęcia przygotowane do użycia zniknęły. Na dysku są dalej oczywiście ale nie ma ich w podglądzie LR.
Staram się klinąć ctrl+z i nic, zero reakcji. Nie przywraca do stanu sprzed tej mojej głupoty.

LR nie wyłączałem do teraz.

Jak to przywrócić ? Narazie jestem blady jak moje białe biurko.

ExploRa
09-11-2013, 16:15
witam panowie

Mam problem z LR4

W zakładce Library, w kolumnie Folders mam a raczej miałem dwa dyski. Ten na którym trzymałem z 95% (jakieś 400gb) już obrobionych zdjęć, jakimś cudem nadkliknąłem "remove" myszką. Dysk i wszystkie zdjęcia przygotowane do użycia zniknęły. Na dysku są dalej oczywiście ale nie ma ich w podglądzie LR.
Staram się klinąć ctrl+z i nic, zero reakcji. Nie przywraca do stanu sprzed tej mojej głupoty.

LR nie wyłączałem do teraz.

Jak to przywrócić ? Narazie jestem blady jak moje białe biurko.

Jeżeli nie masz zrobionych plików .xmp z ustawieniami i zrobiłeś REMOVE, to raczej marne szanse na przywrócenie tego stanu... Chyba, że robiłeś backup...
ALE CTRL+Z przywraca opcje REMOVE... Wybrałeś opcje myszką ? Czasem po wciśnięciu SHIFT+CTRL nie działa...

tomicher
09-11-2013, 16:44
Nie przywraca ani z klawiszy ani z myszki.

Co więcej zauważyłem że ponad 3 000 rawów widzę ale nie w okienku "Folders" poukładane w tematyczne katalogi, a w okienku "Catalog" w linijce "All Photographs" widzę je wtedy obrobione wszystkie w jednym miejscu, bez dojścia do folderów.

Czyli on te zdjęcia pamięta ale wyrzucił z zakładki folders i nie potrafię ich zobaczyć tam ponownie.

NegroEG
10-11-2013, 20:19
kliknij Library > synchronize folder

homesicalien
02-12-2013, 10:55
Mam presety korzystające z profilu zależnie od aparatu. Kiedy aparat jest wykrywany, w camera calibration pojawiają się w liście pozycje dostępne dla danego aparatu. W bazie jest profil dla Samsunga NX1000, nie ma natomiast dla NX1100, który jest właściwie tym samym aparatem. W rezultacie preset ustawia suwaki, a próba zastosowania adekwatnego profilu nie udaje się, pozostaje więc na adobe standard.
Czy jest jakiś sposób, by Lightroom wziął NX1100 za NX1000?

Mikol
31-01-2014, 20:20
Witam, mam taki problemik:
Miałem kiedy takie 24-105L w którym w pewnym momencie coś się rypło i zamiast wpisywać w rubryce obiektyw swoją nazwę, wpisywał ogniskową i przysłonę (jak na ilustracji). Strasznie mnie to wkurza, bo co jakiś sortuje sobie zdjęcia według obiektywu i mam tam dłuuuuugą lista takiego czegoś jak poniżej. Czy jest jakaś opcja w LR albo może zewnętrzny darmowy program którym byłbym w stanie edytować czym było wykonane zdjęcie?
Dzięki za pomoc.

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/22031321/Bez%20nazwy-10.jpg)

Volatile
03-02-2014, 10:16
Czy jest jakaś opcja w LR albo może zewnętrzny darmowy program którym byłbym w stanie edytować czym było wykonane zdjęcie?
Exif możesz zmienić np. ExifTool GUI (http://freeweb.siol.net/hrastni3/foto/exif/exiftoolgui.htm). Do Lightrooma masz jeszcze LensTagger Lightroom plugin (http://www.essl.de/wp/software/lenstagger-lightroom-plugin/)

wagteil
21-02-2014, 02:21
Poprzednie wersje LR mialy calkiem fajnie dzialajaca funkcje AUTO settings, byl to doby sposob aby uzyskac 'wyjsciowa' do ustawienia zdjecia. Piatka z tym niestety naprawde daje ciala. Jest to szczgolnie widoczne przy przepalonych zdjeciach, program wydaje sie prawie ich nie widziec i nie koryguje przepalow. Czy ktos to tez zauwazyl?

underhand
21-02-2014, 16:07
Poprzednie wersje LR mialy calkiem fajnie dzialajaca funkcje AUTO settings, byl to doby sposob aby uzyskac 'wyjsciowa' do ustawienia zdjecia. Piatka z tym niestety naprawde daje ciala. Jest to szczgolnie widoczne przy przepalonych zdjeciach, program wydaje sie prawie ich nie widziec i nie koryguje przepalow. Czy ktos to tez zauwazyl?
o tak ,mniej wiecej o polowe calej wartosci za duzo, to jest ewidentny blad

2marekm
07-03-2014, 19:48
Czy brakuje Wam funkcji znanej z innych programów "poziomy" ? Jak sobie radzicie suwakami w LR, aby uzyskać efekt tej funkcji ?

Merde
07-03-2014, 19:58
Czy brakuje Wam funkcji znanej z innych programów "poziomy" ? Jak sobie radzicie suwakami w LR, aby uzyskać efekt tej funkcji ?

Chodzi ci o możliwość "rozciągnięcia" histogramu? To akurat da się zrobić banalnie - najedź kursorem myszy na histogram aż pojawi się pod nim opis Black, Shadows, Exposure, Highlights, Whites.
LPM + przesunięcie myszą w odpowiednim kierunku pozwoli dowolnie rozciągnąć, ścisnąć czy przesunąć histogram. To samo można uzyskać na suwakach, ale w trochę mniej intuicyjny sposób.

2marekm
08-03-2014, 11:42
Chodzi ci o możliwość "rozciągnięcia" histogramu? To akurat da się zrobić banalnie - najedź kursorem myszy na histogram aż pojawi się pod nim opis Black, Shadows, Exposure, Highlights, Whites.
LPM + przesunięcie myszą w odpowiednim kierunku pozwoli dowolnie rozciągnąć, ścisnąć czy przesunąć histogram. To samo można uzyskać na suwakach, ale w trochę mniej intuicyjny sposób.
Wypróbowałem...niestety nie jest to takie szybkie i wygodne jak "klasyczne" poziomy.
Być może chodzi tu o kwestię przyzwyczajenia.

homesicalien
11-03-2014, 02:56

A to nie jest tak, że poziomy w PS rozciągają proporcjonalnie cały wykres, a ciągnięcie któregoś ze suwaków przez wykres w LR zmienia przebieg tylko części krzywej?

Kuba1
11-03-2014, 03:51
A to nie jest tak, że poziomy w PS rozciągają proporcjonalnie cały wykres, a ciągnięcie któregoś ze suwaków przez wykres w LR zmienia przebieg tylko części krzywej?Tak właśnie jest. To jest mniej-więcej to samo, co "regiony" w zakładce Tone Curve (za przeproszeniem). Fototszopowe poziomy, to tak jakby w LR zostawić "Blacks" i "Whites" oraz zastąpić shadows, exposure i highlights jednym środkowym suwakiem. A w zasadzie, to takie porównywanie jest i tak trochę bez sensu, bo te narzędzia w LR to są generalnie odmiany narzędzia "Krzywe". Typowego "Levels" Lightroom nie posiada, ale wszystko co robi się za pomocą Levels, można zrobić Krzywymi, a w drugą stronę już niekoniecznie. Tak więc, jeśli ktoś przyzwyczaił się do używania levels, po prostu musi sobie niejako przetransponować te czynności na krzywe, co jest do ogarnięcia, tylko trzeba się przyzwyczaić do elastyczniejszego narzędzia.

jamaki
21-03-2014, 00:22
Jeśli mam zdjęcie w lightroomie i po jego obróbce chciałbym pracę kontynuować w photoshopie ( i z photoshopa wykadrowane zdjecie wyslac do labu) to jakie powinienem ustawić parametry w LR aby zdjecie nie uległo "pogorszeniu" ?

Domyślam się że 16 bit ale jaki format TiFF, Pro photo?

Laby obslugują sRGB wiec taka przestzren barwowa jest ustawiona w photoshopie (sRGB IEC61966-2,1).
Co ustawić przy eksporcie w LR aby kolorystyka była zgodna oraz kolory na zdjeciu z labu rowniez byly prawidlowe?

Bartek
23-03-2014, 09:37
Dzień Dobry;

Kolejne pytanie do LR

Niedawno zmieniłem komputer na nowy z dyskiem SSD. Zalety tego dysku sa wiadome i praca z LR5 to czysta przyjemność , wadą ich jednak jest mała pojemność. Zdjęcia w formacie RAW przechowuję na dysku zewnętrznym z połączeniem USB 3.0. Mój pomysł jest następujący:

-tworzę domyślny katalog LR na dysku komputera
-importuję do tego katalogu fotki z aparatu
-przeglądam ,obrabiam , taguje , usuwam niepotrzebne
-eksportuje zdjęcia po obróbce z LR na dysk zewnętrzny
-usuwam zdjęcia z katalogu LR aby zwolnić miejsce na dysku SSD.

Czy tak to może działać , czy gdzieś popełniam błąd logiczny ?

vaas
23-03-2014, 16:15
Dzień Dobry;

-tworzę domyślny katalog LR na dysku komputera
-importuję do tego katalogu fotki z aparatu
-przeglądam ,obrabiam , taguje , usuwam niepotrzebne
-eksportuje zdjęcia po obróbce z LR na dysk zewnętrzny
-usuwam zdjęcia z katalogu LR aby zwolnić miejsce na dysku SSD.

Czy tak to może działać , czy gdzieś popełniam błąd logiczny ?
Pamiętaj jeszcze o czyszczeniu inteligentnych podglądów (jeśli tworzysz), historii edycji i cache.
Przy takiej instalacji na SSD masz bibilotekę i cache Lr5 (tak ma być), ale plików tymczasowych będzie dużo - musisz je usuwać systematycznie.
Czyszcząc pamiętaj, że nie wrócisz kiedyś do obrobki wczesniejszych zdjęć - będziesz miał tylko wyesksportowane JPG (czy TIFF-y).
Chyba warto też rozważyć kopie bezpieczenstwa oryginalnych plikow (RAW/DNG) - może nawet najlepiej wraz z obróbką?

Bartek
23-03-2014, 20:45
Dzięki za odpowiedź i radę. JA właśnie eksportuję RAWy na dysk przenośny. Co prawda przechodzą z dodatkowym plikiem w którym chyba są zapisane zmiany . Czy oznacza to , że lepiej eksportować DNG czy zostać przy RAW-ach.Gdzie znajdę katalogi do czyszczenia na SSd? Domyślny katalog LR jest w Obrazach.

marlo
04-04-2014, 08:55
Czy jest jakaś wskazana graniczna wielkość pliku LRCAT, że lepiej w pewnym momencie założyć drugi i startować od nowa? Stwierdzono jakieś katastrofy gdy plik dochodzi do jakiegoś rozmiaru? Mój ma póki co ~2,9 GB, ale tyje dość szybko - na początku lutego miał 2,5GB i tak będzie przez kolejne miesiące...

Pozdrawiam

Mackownik
10-04-2014, 19:52
Hej! A ja mam pytanie odnośnie eksportu i jakości zdjęć. Czy zawsze będą inne niż na podglądzie w LR czy można je wyeksportować takie jak są na podglądzie. Głównie pewnie chodzi o eksport sharpness. Dla przykładu o co mi chodzi
podaje foty:

źródło (http://imageshack.com/a/img585/1048/tw2b.jpg)

źródło (http://imageshack.com/a/img703/7205/s8eo.jpg)

Pierwsza fota z podglądu LR, druga po exporcie.

Eberloth
10-04-2014, 20:07
To jeszcze pokaż okno eksportu z parametrami.

Mackownik
10-04-2014, 20:13
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/859x815q90/196/0fba.jpg)

Dodam, że testowałem sharpening wyjściowy i wszędzie podobnie wygląda.

vaas
10-04-2014, 20:39
https://imagizer.imageshack.us/v2/859x815q90/196/0fba.jpg

Dodam, że testowałem sharpening wyjściowy i wszędzie podobnie wygląda.
Być może to właśnie jest błąd w Lr5, który podobno poprawili w wersji 5.4. Podobno było tak, że jeśli rozmiar docelowy jest mniejszy chyba od 1/3 (a może 1/2 - nie pamiętam już) rozmiaru wyjściowego, nie stosuje odszumiania i wyostrzania przy eksporcie do JPG.

Mackownik
10-04-2014, 20:51
Właśnie specjalnie ściągnąłem wersje 5.4 i 4.4 i wszędzie to samo... różnica jest jeśli zmniejszę obrazek do ok 800-900 pixeli na jednym z boku to trochę zaczyna przypominać ten podglądowy.

Kuba1
11-04-2014, 16:18
Właśnie specjalnie ściągnąłem wersje 5.4 i 4.4 i wszędzie to samo... różnica jest jeśli zmniejszę obrazek do ok 800-900 pixeli na jednym z boku to trochę zaczyna przypominać ten podglądowy."Sharpen for Glossy Paper" to jest podstawowy błąd jaki robisz - wyraźnie mocniej wyostrza od "Sharpen for screen", który to powinieneś użyć. Podbija Ci tym samym szum, a jeśli błąd programu powoduje niezastosowanie odszumiania to masz w komplecie to, co pokazałeś. Gdybyś podał więcej szczegółów dotyczących zdjęcia - ISO, stopień wyostrzenia i odszumienia w Develop, można by było sprawdzić dokładniej. Na szybko sprawdziłem na pliku studyjnym ISO 100 i eksportuje mi poprawnie rozmiar 700px, ale przy opcji Sharpen For Glossy Paper ochydnie przeostrza. Sharpen for Screen wygląda ok.

--- Kolejny post ---

Tryby wyostrzania pod druk mogą brać (i pewnie biorą) pod uwagę gubienie szumu na papierze - nie nadają się do zastosowania do zdjęć oglądanych na monitorze, a są zoptymalizowane pod jak najlepszy wygląd wydruku.

Mackownik
11-04-2014, 16:55
ISO 200
Reszta na obrazku:

źródło (http://imageshack.com/a/img594/5584/3ngb.jpg)

A nie chodzi mi o to że na focie 2 są szumy, tylko o to że np na oczach brak tych detali co na 1 zdjęciu, tej ostrości.

Merde
11-04-2014, 17:36
ISO 200
Reszta na obrazku:
http://imageshack.com/a/img594/5584/3ngb.jpg

A nie chodzi mi o to że na focie 2 są szumy, tylko o to że np na oczach brak tych detali co na 1 zdjęciu, tej ostrości.

Pokaż jak wygląda podgląd 1:1 w Lightroomie przy takich masakrycznych parametrach...

Mackownik
11-04-2014, 17:51
Wygląda tak:

źródło (http://imageshack.com/a/img827/7415/n4jo.jpg)

Merde
11-04-2014, 18:03
Wygląda tak:

To jest zdjęcie do kosza, a nie do ratowania.
Ostrości tam nie ma i nie będzie, bo po prostu AF nie trafił.

Mackownik
11-04-2014, 19:35
A jest w LR możliwość pokazania gdzie AF się złapał ? Btw. zauważyłem, że jak przełączam pomiędzy Library, a Develop to jakoś zdjęcia się zmienia. Hmmm...

gladi
12-04-2014, 07:53
mam pytanie do użytkowników lightrooma 5 ,dlaczego podczas eksportu zdjęcia i zmianie jego wielkości np. na 1200 dla dłuższego boku
jakość jest o wiele gorsza niż w JPG skalowanego i zapisanego photoshopie cs5 ?.
wielkość jpg w LR jest prawie dwa razy większa niż tego z PS czy ACR,
a jakość po powiększeniu jest widocznie gorsza .
Próbowałem dodawać w LR wyostrzenie ale to nic nie zmienia w jakości
JPG ,może ktoś zetknął się z tym problemem ,chciałem przesiąść się z PS na LR ale to nie daje mi spokoju

kakikow
23-05-2014, 09:05
witam gdy chce importować zdjecia pokazuje mi komunikat Program adobe lightroom 64-bit przestał działać jak to naprawić ;)

wfal
27-05-2014, 16:13
Witam.
Develop -> Adjustment Brush -> effect mam dwa razy soften skin. Też tak macie? Czymś się różnią?

homesicalien
27-05-2014, 17:46
Może przyszedł Ci razem z jakimś zestawem presetów. A czy się czymś różnią, możesz sprawdzić porównując jak wyglądają suwaki.

wfal
27-05-2014, 17:48
Suwaki są identyczne.

namoamo
19-10-2014, 18:27
Szlag mnie trafi.

Tryb Develop, na dolnym pasku wyświetlają się zdjęcia. Nie mogę zmieniać ich kolejności, do tej pory zwyczajnie przeciągałem je myszką między sobą. Teraz gdy "chwytam" miniaturke pojawia się przekreślone kółko. Jak to naprawić?

Goranick
19-10-2014, 23:12
Wyłącz i włącz Lr... ;-)
Edyta mowi, że to nie żart. Też tak miałem i parę innych bug'ów też od czasu do czasu i zazwyczaj pomagało (na 3 i 5)
...aha i jeszcze z raz dopiero restart kompa pomógł...

marlo
26-10-2014, 18:06
ta przypadłość mi się notorycznie przytrafia, dużo robię własnych kolekcji i często dorzucam do nich po kilkadziesiąt zdjęć, które przestawiam wg własnego porządku i zawsze po kilkunastu przesunięciach wywala poniższy komunikat (Cannot reorder photos), trzeba restartować LRa. Przypadłość mam w każdej wersji od 4.x po aktualną 5.6
https://drive.google.com/file/d/0B0vT9q4XaUPyUjl2cHZuSjl5VlE/view?usp=sharing

bucefal14
26-10-2014, 20:56
1. Jak ustawić cropa aby domyślnie wyskakiwało 5x7?
2. Czy ktoś podpowie jak z pliku jpg z exifem odzyskać preset?

roja
27-10-2014, 23:07
Mam zagwozdke z LR5 - na LR4 wszystko bylo OK, ale od kiedy przesialdlem sie na "5" jotpegi wyeksportowane z RAW-a maja inna kolorystyke niz podglad RAW-a w Ligthtroomie. Kolory sa wyraznie mniej nasycone i lekko zimniejsze. Ktos mial podobny problem? Irytuje mnie to dosc mocno, bo musze obrabiac pliki "z zapasem" na straty kolorystyki przy eksporcie, a to dosc trudne "na oko". Pewnie rozwiazanie jest banalne, ale probowalem juz roznych wariantow i nic nie pomaga.

forest666
30-10-2014, 13:03
Witam

Pytanie może banalne, ale nie znalazłem na nie odpowiedzi.

Edytuję kilkanaście zdjęć na raz za pomocą Presetów, czy Sync Settings. Jak szybko cofnąć edycję tych wszystkich zdjęć o jeden krok ? Nie mówmy o funkcji Reset, bo zdjęcia były już jakoś wcześniej edytowane i nie chcę wracać do punktu wyjścia.

crazy
30-10-2014, 15:29
Mam zagwozdke z LR5 - na LR4 wszystko bylo OK, ale od kiedy przesialdlem sie na "5" jotpegi wyeksportowane z RAW-a maja inna kolorystyke niz podglad RAW-a w Ligthtroomie. Kolory sa wyraznie mniej nasycone i lekko zimniejsze. Ktos mial podobny problem? Irytuje mnie to dosc mocno, bo musze obrabiac pliki "z zapasem" na straty kolorystyki przy eksporcie, a to dosc trudne "na oko". Pewnie rozwiazanie jest banalne, ale probowalem juz roznych wariantow i nic nie pomaga.

Ustaw przy eksporcie sRGB i będzie wszystko dobrze. :) Zapewne masz Adobe RGB stąd różnica w kolorach

namoamo
28-11-2014, 12:07
Przy eksporcie wyskakuje "not enough memory". Obchodziłem to restartując LR, ale trzech ostatnich zdjęć w ten sposób już się nie da.
Gdzieś, coś wyczytałem że Vista ma wplyw na wielkość obszaru roboczego dla danego programu, dobrze kombinuje? Zmiana Visty na 7 pomoże?

I pytanie pomocnicze, czy plik .xmp da się odpalić w photoshopie? Czyli prześlę RAW i xmp i ktoś sobie odpali i wyeksportuje te zdjęcia których ja nie mogę. Nie mam PSa żeby to sprawdzić..

McMelassa
28-11-2014, 13:32
Przy eksporcie wyskakuje "not enough memory". Obchodziłem to restartując LR, ale trzech ostatnich zdjęć w ten sposób już się nie da.
Gdzieś, coś wyczytałem że Vista ma wplyw na wielkość obszaru roboczego dla danego programu, dobrze kombinuje? Zmiana Visty na 7 pomoże?

I pytanie pomocnicze, czy plik .xmp da się odpalić w photoshopie? Czyli prześlę RAW i xmp i ktoś sobie odpali i wyeksportuje te zdjęcia których ja nie mogę. Nie mam PSa żeby to sprawdzić..

Vista 32 czy 64 bit? Ile Ram?

namoamo
28-11-2014, 13:37
32b; 4GB. Ale to nie kwestia ramu, z tego co się orientowałem(zresztą podgląd w menadżerze podczas eksportu rownież to wykluczył). Myślę też nad SSD(nie wiem czy pójdzie na Vaio) szybszy dostęp do plików może usprawnić dzialąnie lightroomowego cashu (to moje gdybanie).

crazy
28-11-2014, 14:37
Katalog/Biblioteka LRa jest za duży dlatego krzyczy

namoamo
28-11-2014, 14:44
I jak to rozwiązać?

McMelassa
28-11-2014, 14:50
Może i nie wina RAM'u - trochę się go jednak marnuje (32bit) - można na próbę zainstalować Vistę 64 bit (powinna się dać aktywować na tym samym kluczu). Da to pełne wykorzystanie pamięci. Na forum Adobe (chyba) był podobny problem - muszę poszukać.

namoamo
28-11-2014, 15:07
Tak, gugluje od rana i 32bitowy system jako przyczyna pojawia się najczęściej.
Ale swoją drogą, lrcat mam monstrualny. Moge usunąć wszystkie wczesniejsze foldery i zostawic ostatni z najświeższą datą?

crazy
28-11-2014, 15:36
Możesz tak zrobić ale na wszelki wypadek zrób sobie ich kopie. Ja bardzo często robię optymalizacje katalogu, kolejna sprawa, skończone foty wywalam z Biblioteki i nie mam problemu :)

vaas
29-11-2014, 19:25
32b; 4GB. Ale to nie kwestia ramu, z tego co się orientowałem(zresztą podgląd w menadżerze podczas eksportu rownież to wykluczył). Myślę też nad SSD(nie wiem czy pójdzie na Vaio) szybszy dostęp do plików może usprawnić dzialąnie lightroomowego cashu (to moje gdybanie).
Najwięcej zyskasz na zmianie Visty 32 bit na innego Windowsa x64 bit (dowolnie 7 lub 8.1). Dysk SSD dodatkowo pomoże ale nie tak dużo jak wymiana Windowsa. Pamiętaj WIndows x64 bit to min 4 GB RAM, oczywiście wiecej = lepiej. Lightroom 4/5 64 bit na Windowsie x64 bit dostaje skrzydeł (sprawdzone u mnie przy przesiadce Vista 32bit na Windows 8 x64 bit)

namoamo
01-12-2014, 10:46
Dzięki za odpowiedzi. Usunąłem preview, zrobiłem export z poziomu Library i sie udało. Nastepnie przeszedłem na 64bity, plynnosci działąnia LR nie poprawiło tak na pierwszy rzut oka. W następnej kolejnosci będzie SSD.

Merauder
27-05-2015, 16:26
Dwa pytania:
-czy z wersji 4 jestem w stanie przejść do 6 kupując tylko upgrade, a nie pełną wersję? I dlaczego warto

-muszę zrobić reinstall Windowsa i nie wiem jak się zabrać za backup mojego dotychczasowego dorobku na Lightroomie

Wysłane z mojego SM-G920F

Goranick
31-05-2015, 12:46
Co do reinstalki windy to skopiuj tylko plik .lrcat z katalogu Lightroom. Po instalacji i otwarciu lr podaj ścieżkę do pkiku i powinno hulać.
Edyta dodaje, że w zależności od ustawień backup "robi" się automatycznie tylko podaj mu ścieżkę inną niż dysk systemowy (standardowo chyba jest w Obrazach) - tak na wypadek awarii systemu np.

Tomek_poznan
01-06-2015, 10:56
Dzień Dobry,

Czy mogę prosić o pomoc. Chcę uporządkować swoją bibliotekę i zrobić kilka rzeczy. Ale boję się, że wszystko trafi... nie powiem co (mistrzem komputerowym nie jestem).

Otóż zmieniam komputer i przy tej okazji chciałbym:

1. Zdjęcia i katalog (?) ze starego komputera mieć na dysku zewnętrznym. Niby nie ma problemu, ale chciałbym mieć dostęp do tych zdjęć na nowym komputerze. Jak to sprawnie przeprowadzić, żeby się nie zdziwić.

2. Na nowym komputerze chciałbym oszczędzić miejsce na dysku. Jak to zrobić najsprawniej? Czy wykupić usługę w chmurze? Jak tak - to jakiej? Czy korzystać z przenośnego dysku po USB? Czy też korzystać z dysku, który mam, ale go nie uruchomiłem (Lenovo EZ)? Jak w tych konfiguracjach najlepiej importować zdjęcia do nowego komputera, żeby od razu trzymać porządek?

Pozdrawiam,

T.

marlo
01-06-2015, 13:22
Dzień Dobry,

Czy mogę prosić o pomoc. Chcę uporządkować swoją bibliotekę i zrobić kilka rzeczy. Ale boję się, że wszystko trafi... nie powiem co (mistrzem komputerowym nie jestem).

Otóż zmieniam komputer i przy tej okazji chciałbym:

1. Zdjęcia i katalog (?) ze starego komputera mieć na dysku zewnętrznym. Niby nie ma problemu, ale chciałbym mieć dostęp do tych zdjęć na nowym komputerze. Jak to sprawnie przeprowadzić, żeby się nie zdziwić.

2. Na nowym komputerze chciałbym oszczędzić miejsce na dysku. Jak to zrobić najsprawniej? Czy wykupić usługę w chmurze? Jak tak - to jakiej? Czy korzystać z przenośnego dysku po USB? Czy też korzystać z dysku, który mam, ale go nie uruchomiłem (Lenovo EZ)? Jak w tych konfiguracjach najlepiej importować zdjęcia do nowego komputera, żeby od razu trzymać porządek?

Pozdrawiam,

T.

ad1. Sam się prosisz o kłopoty. Trzymanie LR.CAT na dysku zewnętrznym owszem ma jedną zaletę: można używać LRa naprzemiennie np. na lapku i stacjonarnym mając ZAWSZE ten sam katalog, bez żadnego przenoszenia z jednego na drugi komp - czyli dokonasz zmian w zdjęciach na jednym kompie i one będą na drugim (po przepięciu dysku zewnętrznego oczywiście).
Przerabiałem taką pracę, ale już zamknąłem ten etap bezpowrotnie! Niestety taka konfiguracja powodowała iż czasem współpraca z dyskiem zewnętrznym nie poszła dobrze i sypnął się katalog LR'a. Po prostu przy kolejnym otwarciu Lightrooma wyskoczył błąd otwarcia LR.CAT i... kaplica. Na szczęście PRAWIE po każdym zamknięciu LR'a robiłem baka, to PRAWIE jednak się zemściło, bo akurat jak ten problem z dyskiem zewnętrznym wystąpił (dwukrotnie mi się zdarzyło), to nie miałem najnowszego baka i kilka godzin pracy ze zdjęciami poszło w luft!

ad.2 Katalog LRa moim zdaniem powinien być na stabilnym, szybkim dysku wewnętrznym, nie ma co robić oszczędności. Można np. kupić laptopa z miejscem na drugi dysk i wstawić ten drugi duży i szybki tylko do pracy ze zdjęciami itp.

Pozdrawiam

Tomek_poznan
02-06-2015, 09:03
Dziękuję za odpowiedź!

Może wynika to z moich niewielkich "umiejętności komputerowych" - ale faktycznie katalog lepiej chyba trzymać na dysku wewnętrznym. On sam nie zajmuje jakiejś ogromnej ilości miejsca.

A same pliki da się trzymać gdzie indziej? Jak to zrobić?

T_P

dreamstorm
08-06-2015, 14:03
Jak chcesz mieć większą niezawodość (kosztem odrobiny prędkości), włącz w ustawieniach generację plików XMP.
Kiedyś miałem wszystko w jednym LRCAT ale trochę LR zaczął mulić po 100tys zdjęć, więc rozdzieliłem na 3 katalogi. Minus tego taki, że pluginy i ustawienia zewnętrznych programów trzeba ręcznie skopiować z jednego folderu do drugiego jeśli chce się mieć wszędzie tak samo.

LR od wersji LR5 ma opcję generacji smart previous - czyli możesz pracować na kopiach zdjęć z komputera na laptopie a potem tylko synchronizujesz ustawienia.

Aha. katalog lepiej trzymać na jakimś szybkim dysku...nie ze względu na sam katalog, ale przeważnie z automatu w podfolderze tworzą się prevki zdjęć i one potrafią nieźle zamulić. Same zdjęcia tez można na innym dysku trzymać.

pawelp430
08-06-2015, 15:41
Witam, mam lightrooma 5.6
Próbowałem zainstalować presety do tworzenia timelapsów. Pomimo tego ,że były oznaczone jak pasujące do lightrooma 4,5 i 6 to niestety nie działają. Macie może jakieś pomysły lub linka do działających na 100%?

Dzięki wielkie za pomoc :)

Tomek_poznan
10-06-2015, 12:31
Pomysł mam następujący i prośba do znawców czy zadziała:

1. Kopiuję wszystkie rawy, tiffy i jpgi ze starego komputera (nazwijmy do Win).
2. Kopiuję katalog, folder podglądów z Win.
3. Wszystko idzie ma dysk zewnętrzny.
4. Odpalam nowy komputer (nazwijmy go Mac).
5. Zmieniam nazwę katalogu dodając zapisek: "z Win".
6. Przegrywam katalog "z Win" na dysk wewnętrzny Mac.
7. Odpalam LR, wybieram dodaj katalog i dodaje katalog "z Win".
8. Po dodaniu katalogu wszystkie zdjęcia pozostają na dysku zewnętrznym, ale ja wszystkie zdjęcia z tego katalogu robię jako Smart Previews i katalog ze smart previews trzymam na dysku wewnętrznym.

9. Finalnie - w LR na Mac mam 2 katalogi: Nowy oraz "z Win". Ten drugi ma start previews i jak potrzebne są oryginały to mogę w każdym momencie podłączyć dysk zewnętrzny.

Zadziała to wszystko?

T.

Bechamot
10-06-2015, 12:49
Pomysł mam następujący i prośba do znawców czy zadziała:

1. Kopiuję wszystkie rawy, tiffy i jpgi ze starego komputera (nazwijmy do Win).
2. Kopiuję katalog, folder podglądów z Win.
3. Wszystko idzie ma dysk zewnętrzny.
4. Odpalam nowy komputer (nazwijmy go Mac).
5. Zmieniam nazwę katalogu dodając zapisek: "z Win".
6. Przegrywam katalog "z Win" na dysk wewnętrzny Mac.
7. Odpalam LR, wybieram dodaj katalog i dodaje katalog "z Win".
8. Po dodaniu katalogu wszystkie zdjęcia pozostają na dysku zewnętrznym, ale ja wszystkie zdjęcia z tego katalogu robię jako Smart Previews i katalog ze smart previews trzymam na dysku wewnętrznym.

9. Finalnie - w LR na Mac mam 2 katalogi: Nowy oraz "z Win". Ten drugi ma start previews i jak potrzebne są oryginały to mogę w każdym momencie podłączyć dysk zewnętrzny.

Zadziała to wszystko?

T.

przede wszystkim czy to w ogole jest konieczne?
w ciagu mojej dlugiej praktyki tak na prawde nigdy nie mialem potrzeby do siegania zasobow skatalogowanych.
moze zdazylo sie to 1 , 2 razy.
czy warto utrudniac sobie zycie wiele lat katalogowaniem , kopiowaniem zarzadzaniem , po to zeby byc moze nigdy do tego nie siegac - tak na wszelki wypadek ?
Katalogujac w LT uzalezniasz sie od LT - byc moze wpadna na pomysl chmury jak z PS i jestes uzalezniony , plac za to, zeby korzystac z katalogu robionego ich programem.

oczywiscie kazdy ma takm jakies wlasne potrzeby , przemyslenia , zachowania , niekoniecznie musza byc zgodne z moimi , ale kogo interesuja nasze zasoby , oprocz nas samych ?
Przyznam sie szczerze , ze jesli ktos mi chce pokazac swoje zdjecia na swoim komputerze to robi mi sie slabo - tak na prawde to nikogo nie interesuje.

Komercyjnie ? - jesli potrzebujesz cos jeszcze raz, to nalezy powtorzyc sesje, w ten sposob spada bezrobocie ;-).

Z autopsji.
pewien bardzo przed laty znany fotografik , zwyciezca wielu prestizowych konkursow , autor wielu wystaw , niezwykle utytuowany fotograf lamal sobie glowe jak zarchiwizowac swoje zbiory ( wowczas negatywy ) .
Wlozyl w to mase czasu i pracy : Dzisiaj kiedy juz od paru lat nie ma go wsrod zywych, psa z kulawa noga nie interesuje co robil . Para szla w gwizdek. Obawiam sie, ze tak samo jest z naszymi zdjeciami.

Mam bardzo dobry sposob na archiwizowanie .
Wszystko po obrobce wyrzucam - nie ma i nie bedzie .
Slowem archiwizuje na wiecznosc nic :-))

Zostaje wynik w postaci jpg lub tif w zwyklach folerach.

Wiem to nie jest odpowiedz na Twoje pytanie , ale czy rzeczywiscie archiwizacja za pomoca wlasnie LT jest konieczna ?

Tomek_poznan
10-06-2015, 14:36
Podoba mi się podejście. Nic dodać, nic ująć.
Ale mamy nieco zdjęć, których nie przejrzałem, nie wywołałem i nie wydrukowałem.
A i ja mam czasem ochotę przejrzeć. A że jestem amatorem i nie wołam wszystkiego hurtem do jpgów.

T.

onsight99
14-06-2015, 21:55
Witam,

Znalazłem interesująco mnie estetykę zdjęć B&W. Opis tutaj : Scraps & Pieces: 6 kroków do BW (http://izuulec.blogspot.nl/2013/01/6-krokow-do-bw.html)

Proszę napiszcie jakie kroki musiałbym wykonać w LR aby uzyskać taki efekt.

pozdrawiam

wfal
15-06-2015, 11:28
Witam.
Uruchamiam dzisiaj LR a tu taki komunikat: "The Lightroom catalog named "Lightroom 5 Catalog" cannot be opened because another application alredy has it opened". Wiecie jak sobie z tym poradzić?
pzdr

McMelassa
15-06-2015, 11:42
https://forums.adobe.com/thread/1361571

wfal
15-06-2015, 13:59
https://forums.adobe.com/thread/1361571

Dzięki bardzo !!!!!!!! :) Pomogłeś. Działa.

Michal
15-06-2015, 14:45
1. Jak w prezentację dodać kilka utworów? Czy się da? Bo jakoś nie mogę znaleźć jak to zrobić?

2. jak robicie efekt Sephie w LR?

Bartek
20-07-2015, 20:25
Witam;

Może ktoś pomoże , jak ustawić zdjęcia w kolekcji według ustalonej przeze mnie koloejnośći , nie mającej związku z czasem , metadanymi itp. Próbuję od dłuższego czasu i porażka.

marlo
20-07-2015, 21:05
Witam;

Może ktoś pomoże , jak ustawić zdjęcia w kolekcji według ustalonej przeze mnie koloejnośći , nie mającej związku z czasem , metadanymi itp. Próbuję od dłuższego czasu i porażka.

Banalnie - chwytasz kafelki i układasz jak chcesz, a na dolnej belce status SORT zmienia się wtedy na Custom Order

Mackownik
20-07-2015, 22:36
Ja mam pytanko jak w znaku wodnym wstawić wyraz pisany typem small caps?(chodzi o DUŻE MAŁE LITERY) Robiłem ostatnio formata i nie zapisałem preferencji co do znaków wodnych pisanych tekstem.

Michal
21-07-2015, 08:05
Ponawiam swoje pytanie:

1. Jak w prezentację dodać kilka utworów? Czy się da? Bo jakoś nie mogę znaleźć jak to zrobić?

2. Jak robicie efekt Sephia w LR?

crazy
21-07-2015, 08:38
Nie robimy sephi bo jest oklepana ;-)

Michal
21-07-2015, 09:11
A, to już zależy od odbiorcy. Zawsze pytam ile chcą fot cz-b, ile w Sephi. Ostatnio widzę robi się moda na cz-b.

A, może ktoś orientuje się jak w prezentację dodać kilka utworów? Czy się da? Bo jakoś nie mogę znaleźć jak to zrobić?

mkamelg
21-07-2015, 10:05
2. Jak robicie efekt Sephia w LR?

Presets->Lightroom B&W Toned Presets

Mackownik
21-07-2015, 14:15
Ja mam pytanko co do PS CC w zestawie z LR. Czy można pobrać, zmienić wersję PS PL na EN?
I ponawiam pytanie pierwsze:
Jak w znaku wodnym wstawić wyraz pisany typem small caps?(chodzi o DUŻE MAŁE LITERY) Robiłem ostatnio formata i nie zapisałem preferencji co do znaków wodnych pisanych tekstem.

stab
27-07-2015, 11:31
takie coś mi się dzieje z dopiero co zainstalowanym LR CC. Wgrywam zdjęcia RAW, podgląd 1:1, zdjęcie wygląda normalnie jak RAM, małe nasycenie, mały kontrast itd, klikam na zdjęcie chwilę ładuje i zdjęcie zmienia się diametralnie, kolory bardzo nasycone, duży kontrast itd
tak to wygląda przed "załadowaniem" https://www.dropbox.com/s/k83mf43y7nyzk8k/Zrzut%20ekranu%202015-07-27%2010.25.16.png?dl=0
a tak po https://www.dropbox.com/s/nbdolntpazxuesr/Zrzut%20ekranu%202015-07-27%2010.25.43.png?dl=0
co LR "aplikuje" na zdjęcia że zmieniaja sie tak diametralnie? Wczejniej zawsze mialem tak, ze najpierw "ładowało" wersje kontrastową, a potem już surowy RAW, a tutaj wygląda jakby najpierw, pokazywał RAW, a potem podgląd JPG i tak już zostaje. Ktoś się spotkał z takim problemem?
Przy imporcie żadne ustawienia develop nie są wczytywane...

mateuszw3
27-07-2015, 21:05
Czy jest możliwość, żeby w Lightroomie skatalogować zdjęcia na podstawie daty ich zrobienia? Czyli żeby program tworzył foldery z datą w nazwie i skopiował tam wszystkie zdjęcia zrobione w danym dniu? Oczywiście na podstawie zdjęć już wcześniej skatalogowanych pod innymi różnymi nazwami i bez usuwania tych folderów? Czyli... takie jakby podwójne katalogowanie - według nazw i według dat. Jeżeli nie LR to czy jest jakiś program który jest w stanie to zrobić?

blackninja
28-07-2015, 00:07
Mateuszw3. Poczytaj o Smart Collection. To jest rozwiązanie dla Ciebie.

mateuszw3
28-07-2015, 01:45
blackninja. Albo słabo wyczytałem albo nie ma dokładnie tego o co mi chodzi. A chodzi mi o to, że potrzebuję funkcji, która sama posegreguje zdjęcia według ich dat i utworzy foldery gdzie te zdjęcia skopiuje z istniejących bibliotek. Smart Collection czegoś takiego nie zrobi niestety. Znaczy... za pomocą SC da radę to zrobić, ale zajmie mi to wieki i nie wiem czy szybciej by już nie było robić to w zwykłym okienku Windowsa, co zresztą też by zajęło wieki. A mi zależy na pełnej automatyce. Znajdę w ogóle coś takiego?

greg1981
16-08-2015, 23:51
Witam. Mam problem z otwarciem biblioteki lightrooma. Każdą inną nowo tworzoną program mi otwiera a tą główną w której mam zaimportowane zdjęcia i ustawienie nie udaje się odpalić. Cały czas pojawia się komunikat, że biblioteka jest otwarta w innej wersji Lightroom i nic. problem w tym, że ja nie mam innej wersji. Proszę pomóżcie.

radiki
17-08-2015, 10:39
blackninja. Albo słabo wyczytałem albo nie ma dokładnie tego o co mi chodzi. A chodzi mi o to, że potrzebuję funkcji, która sama posegreguje zdjęcia według ich dat i utworzy foldery gdzie te zdjęcia skopiuje z istniejących bibliotek. Smart Collection czegoś takiego nie zrobi niestety. Znaczy... za pomocą SC da radę to zrobić, ale zajmie mi to wieki i nie wiem czy szybciej by już nie było robić to w zwykłym okienku Windowsa, co zresztą też by zajęło wieki. A mi zależy na pełnej automatyce. Znajdę w ogóle coś takiego?
Jest, zawsze tak kopiuję z karty, ale działa też z folderem na kompie. Skorzystaj z FastStone, kliknij w ikonkę aparatu (import z karty), jako ścieżkę podaj katalog na kompie i określ katalog docelowy. W opcjach daj utwórz katalog Rok/Data. I będziesz miał to co chcesz.
Zawsze wolę mieć kopie swoich plików w razie czego w normalnej strukturze katalogów, obok i oprócz magicznego rozwiązania Lightrooma.

quail
20-08-2015, 15:48
Jest, zawsze tak kopiuję z karty, ale działa też z folderem na kompie. Skorzystaj z FastStone, kliknij w ikonkę aparatu (import z karty), jako ścieżkę podaj katalog na kompie i określ katalog docelowy. W opcjach daj utwórz katalog Rok/Data. I będziesz miał to co chcesz.
Zawsze wolę mieć kopie swoich plików w razie czego w normalnej strukturze katalogów, obok i oprócz magicznego rozwiązania Lightrooma.

Trochę na około i wymaga osobnego narzędzia. Można to zrobić samym LR.
Robisz import, klikasz u góry opcję "Copy", następnie po prawej w częście "Destination" wskazujesz filder docelowy i wybierasz opcję Organize by date. W polu "Date format" wybierasz odpowiedni format daty (np. 2015/2015-08-20) i importujesz.

Merauder
26-09-2015, 16:33
Mam mały problem z Lightroomem 4.4. Mianowicie robiłem reinstall systemu i zgrałem sobie plik .lrcat odpowiedzialny za backup jak wiadomo. Po reinstalu systemu i Lightrooma otworzyłem Lr i albo poprzez wskazanie lokalizacji z w/w albo przez import tegoż pliku chciałem, aby ten katalog backupowy był moim podstawowym w LR. Wszystko pięknie ładnie, wszystkie pliki poddane wcześniej obróbce są. Wszystko działa po za jedną rzeczą. Jeden zbiór fotek mam na zew. HDD i wchodząc w strukturę katalogów w LR (bedąc jeszcze w Library)kontrolka dla tego dysku jest szara i ma status offline (wszystkie fotki z tego zbioru są oznaczone znakiem "?"). Fotki tzn. podgląd ich widać, natomiast próba przejścia do modułu Develop kończy się komunikatem, że nie można odnaleźć katalogu. W rezultacie nie można oczywiście pracować na tym zbiorze. Ktoś ma jakiś pomysł? Niby się da wskazać od nowa lokalizację, ale tych plików jest ponad 700 :)

pan.kolega
26-09-2015, 20:45
plik .lrcat odpowiedzialny za backup jak wiadomo.

Ten plik to jest po prostu katalog LR, a jego kopia z przeszłości to może być backup.
Nie możesz importować tych zdjęć z innego dysku?

grubar
04-10-2015, 14:31
Jak wgrać profil (*.lcp) do Lightrooma CC(2015)? Znalazłem gdzieś Rokiona 14mm dla 6d (mam Samyanga 14mm 2.8) i nie mogę go wgrać. Próby umieszczenie go w folderze Lens Profiles nic nie dają. Nie wiem, gdzie są User profiles...
PS
Próbowałem wyszukiwarki na forum, ale nie mogłem nic znaleźć, dlatego proszę o wyrozumiałość jeśli już było milion razy. Pozdrawiam.

mkamelg
04-10-2015, 23:50
1. Zakończ pracę z Adobe Lightroom (Lr).

2. Pobierz i zainstaluj Adobe AIR:

https://get.adobe.com/air/

3. Pobierz i zainstaluj Adobe Lens Profile Downloader w wersji pod posiadany przez Ciebie system operacyjny:

Dla Windows - https://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5492

Dla OS X (Mac) - https://www.adobe.com/support/downloads/thankyou.jsp?ftpID=5491&fileID=5487

4. Uruchom Adobe Lens Profile Downloader.

5. Wybieraj:

Camera Make: Canon

Lens Model: Samyang 14mm f2.8

Powinieneś zobaczyć dwa profile stworzone na pełnoklatkowym 5D Mark II (będą pasować do 6D bo to ta sama wielkość matrycy), jeden dla JPEG a drugi dla RAW. Ten dla JPEG to szajs bo jest to profil dla jakiejś 85mm f/1.4, autor był chyba pod wpływem czegoś jak go wgrywał. Interesuje Ciebie tylko ten dla RAW, on jest w porządku.

6. Zaznacz ten profil dla RAW i kliknij na "Download". Profil powinien zostać automatycznie wgrany do Lr.

7. Uruchom Lr a następnie:

- w trybie "Library" zaznacz jakiś katalog gdzie masz plik/i RAW z tego obiektywu

- przejdź do trybu "Develop" i wybierz sobie jakiś plik RAW

- zjedź niżej suwakiem na "Lens Corrections"

- zaznacz "v" przy "Enable Profile Corrections"

I tu nie wiem czy Lr sam załapie profil czy nie. Jeśli nie to zrób to ręcznie. Spod "Lens Profile" -> "Make" powinieneś wybrać "Samyang" a spod "Model" "Samyang 14mm f2.8" bo chyba pod taką nazwą będzie widoczny.

Jeżeli korzystasz z OS X na Mac to profile siedzą w katalogu:

/Users/tutaj_wstaw_swoja_nazwe_uzytkownika/Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/LensProfiles/1.0

Do katalogu "1.0" można wrzucić stworzony przez siebie lub znaleziony w Internecie profil, do podkatalogu "Downloaded" trafiają profile ściągnięte za pomocą Adobe Lens Profile Downloader.

JaroW
05-10-2015, 20:21
mkamelg jesteś "Wielki"
Dzięki.

grubar
11-10-2015, 10:37
Dzięki mkamelg! Tak robiłem wcześniej ale myślałem, że nie działa. A on tego Samiego dodaje do folderu Canon (nie tworzy Samyang). Wszystko jedno - działa.
pozdrawiam

Eberloth
27-10-2015, 18:14
To ja spytam tak: LR 5.7.1 64 bit + desperacki krok "Pobieranie systemu Windows 10". Wersja bazowa to Win 7 Home Premium 64 bit + SP1.
Działa, nie działa? Problemy? Wszystko na tym złomie może mi po upgrade przestać działać, poza LR :mrgreen:

Paul80
27-10-2015, 23:59
To ja spytam tak: LR 5.7.1 64 bit + desperacki krok "Pobieranie systemu Windows 10". Wersja bazowa to Win 7 Home Premium 64 bit + SP1.
Działa, nie działa? Problemy? Wszystko na tym złomie może mi po upgrade przestać działać, poza LR :mrgreen:
Mi wszystko działało bez problemu, ale nie polecam w tej chwili Win10, poczekaj jeszcze, podobno w przyszłym miesiącu wyjdzie wielka aktualizacja, bo bez niej cuda się u niektórych działy łącznie z utratą legalności klucza. [emoji6]

mateuszw3
14-11-2015, 15:47

Fakt, wszystko działa, ale niestety nie do końca o to mi chodziło, bo FastStone kopiuje te zdjęcia, a mi zależy, żeby zamiast normalnych kopii były jedynie skróty. Chodzi o to, żebym nie musiał robić bezsensownej kopii 500GB danych, lecz jedynie kilka MB, które zajmą, nie ważące praktycznie nic, skróty.

Trochę na około i wymaga osobnego narzędzia. Można to zrobić samym LR.
Robisz import, klikasz u góry opcję "Copy", następnie po prawej w częście "Destination" wskazujesz filder docelowy i wybierasz opcję Organize by date. W polu "Date format" wybierasz odpowiedni format daty (np. 2015/2015-08-20) i importujesz.

Nie chcę importować, bo mam już wszystko na dysku, tylko zrobić tą operację ze zdjęć już zaimportowanych. A LR nie chce mi na to pozwolić, bo już te zdjęcia widzi w swoich bibliotekach :(

maxwawa
24-11-2015, 15:10
Witam,

Mam problem z kolorystyka zdjęć po imporcie zdjęć z Canona 5D Classica.
Przed importem zdjęć CR2 w LR podczas podglądu miniaturek zdjęć wyświetlają się one z prawidłową kolorystyką, ekspozycja itd.
Zaraz po imporcie przez ułamek sekundy widzę jeszcze poprawną kolorystykę by już za chwilę widzieć inne ustawienia w zdjęciach.
dodam że w różnych przeglądarkach zdjęć oraz w Canonie DPP kolorystyka jest taka jak być powinna tylko LR upraiw własną "twórczość" z 5D

W sekcji Develop po zmianie profilów tylko się zbliżyłem do tego co być powinno ale nie uśmiecha mi się obrabiać np kilkaset zdjęć po sesji w ten sposób.
Chciałbym mieć po imporcie zdjęci takie jak być powinny.

Próbowałem w Edit/Prefernces różnych ustawień , bez skutku ale raczej nie powinienem tego chyba robić skoro przed i po imporcie zdjęć w formacie RAW z aparatów Nikona, Samsunga czy kiedyś Pentaxa wszytko w LR jest OK tylko z Canona mam problem.

Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?

tlustyx
24-11-2015, 17:10
Witam,

Mam problem z kolorystyka zdjęć po imporcie zdjęć z Canona 5D Classica....

...Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
LR podczas importu przez chwilę wyświetla "zaszytego" jpg-a, później zdjęcie jest "wywołane" wg zadanego profilu kolorystycznego, któremu niestety do Canonowskiego trochę brakuje. Rozwiązaniem jest zrobienie własnego profilu kolorów za pomocą np. X-Rite Colorcheckera i wczytywanie go podczas importu RAW-ów. Wtedy kolor będziesz miał taki jaki chcesz tzn. jaki zrobisz profil ;)

maxwawa
24-11-2015, 22:09
LR podczas importu przez chwilę wyświetla "zaszytego" jpg-a, później zdjęcie jest "wywołane" wg zadanego profilu kolorystycznego, któremu niestety do Canonowskiego trochę brakuje. Rozwiązaniem jest zrobienie własnego profilu kolorów za pomocą np. i wczytywanie go podczas importu RAW-ów. Wtedy kolor będziesz miał taki jaki chcesz tzn. jaki zrobisz profil ;)

Dziękuję za odpowiedź ale niemożliwe żeby każdy użytkownik Canona się tak męczył (i może jeszcze kupował X-Rite Colorcheckera ;)
skoro z innych aparatów RAW-y ładuję się "normalnie" to dlaczego z Canona nie?

blackninja
25-11-2015, 00:43
Żadna firma nie udostępnia Adobe algorytmów obróbki pliku raw. Wobec tego Adobe radzi sobie jak może i ma swoje profile. Tak samo byle jakie do wszystkich aparatów, wszystkich producentów. Nie wiem skąd Twoje przekonanie, że inne marki maja lepiej. Może na zasadzie, że po drugiej stronie rzeki trawa zawsze jest bardziej zielona.
Część użytkowników ma swoje metody obróbki i im profile Adobe nie przeszkadzają (część nawet nie wie, jaki mają profil i że można go zmienić a nie daj Boże samemu zrobić :D ), część wywołuje rawy w DPP a spora część w CaptureOne (ma lepsze profile niż Adobe).
Jak chcesz mieć dobrze i po swojemu (albo jedno z nich), to ColorChecker jest dobrym rozwiązaniem.

tlustyx
25-11-2015, 00:43
Dziękuję za odpowiedź ale niemożliwe żeby każdy użytkownik Canona się tak męczył (i może jeszcze kupował X-Rite Colorcheckera ;)
skoro z innych aparatów RAW-y ładuję się "normalnie" to dlaczego z Canona nie?
Którego masz LR? Może wrzuć gdzieś przykładowego RAWa i jpga (napisz z jakim profilem) z twojego LR i "wywoła" go ktoś inny u siebie - będzie można porównać, czy to wina profilu/LR u Ciebie, czy po prostu tak jest i większość to akceptuje, a Tobie zostaje DPP lub zrobienie własnego profilu.

Norman
03-12-2015, 20:24
Mam takie nieco naiwne pytanie - czy można jeszcze gdzieś dostać pudełkowego Lr 5 ?

wojciech794
22-12-2015, 09:32
Posiadam pudełkowego LR 6 i mam system windows 8.1 ale chciałbym aktualizować do win 10. Czy ktoś z Was już może "przesiadł" się na nowszy system? Mam obawy jak to będzie działało i czy będę musiał ponownie coś instalować.

crazy
22-12-2015, 18:38
Migracja z win 8.1 do 10 odbywa się bez inwazyjne w system, robi się jakby nakładka. Wszystko co masz zainstalowane zostanie nie naruszone.

wojciech794
23-12-2015, 09:32
To super, dzięki crazy za pomoc.

Tomeq
28-12-2015, 22:05
Witam,

Mam problem z LR w sferze ostrości po eksporcie, opiszę wszystkie czynności po kolei:
1. Import RAW
2. Obróbka w panelu DEVELOP - głównie ostrość i delikatnie ekspozycja i WB
3. eksport do JPG lub TIFF (jakość 100 %; rozmiar 100 %)
4. Odpalam zdjęcie i nie widzę pięknej ostrości jaka była na podglądzie w LR

Ktoś miał podobny problem ?

crazy
28-12-2015, 22:09
Ja widzę także spadek ostrości po eksporcie

Tomeq
28-12-2015, 22:20
Dokładnie tak. Najgorsze jest, iż jak zaimportuje zdjęcie do PS'a to zaimportowane zdjęcie też nie ma ostrości. Trochę mnie to mocno martwi bo nie są to tanie narzędzia.

crazy
28-12-2015, 22:24
RAW piękny ostry z detalami, eksport do JPG i już tak ładnie nie jest pomimo wyostrzania na ostatnim etapie

Tomeq
28-12-2015, 22:41
Pytanie tylko dlaczego? Zwłaszcza, że w TIFF'ie wcale nie jest lepiej a to niby 16 bitów

crazy
28-12-2015, 22:50
Nie wiem i już przestałem szukać przyczyny

Merde
28-12-2015, 23:05
Ja widzę także spadek ostrości po eksporcie
A załadowanie zdjęcia do Photoshopa przez CTRL+E?

Dziwna sprawa, u mnie ostrość (jeśli by się bawić w pixel peeping) jest raczej na korzyść Photoshopa...

crazy
28-12-2015, 23:07
Nie używam Photoshopa ale jutro sprawdzę

Tomeq
29-12-2015, 00:05
Spróbuję jak będę mieć jakiś napływ chęci bo walczę z tym od 3 dni i chyba już wszystkie opcje wykorzystałem eksportu. Dzisiaj jeszcze odpaliłem RAW'A po korekcie w LR w ACR i niby ustawienia odczytał z LR ale ostrość zbliżona do JPG po eksporcie z LR. W związku z tym mam obawy, iż LR mocno przekłamuje na podglądzie w DEVELOP. Zresztą z barwami i jasnością jest podobnie. W porównaniu z tym co widzę w ACR to LR ma tendencję do sztucznego przyciemniania zdjęć i przez to po otwarciu w ACR wartość ekspozycji jest przesadzona o jakieś 0.2 - 0.3 EV. Nasycenie tez musiałem zmniejszyć

darecky
07-01-2016, 15:12
Hej, chcę zrobić format i zainstalować wszystko od podstaw. Mam do was pytanie, czy jak zrobię zwykły backup to po reinstalce będę mógł przywrócić LR z katalogami i wszystkim innym (ustawienia) jak mam do tej pory? Czy muszę zrobić coś jeszcze?
pozdrawiam

domelek
07-01-2016, 22:37
Podpowiedzcie, czy przy zmianie wartości parametru exposure w panelu develop, gdy zmian dokonuje strzałką w góre i w dół, można zmienić wartość przeskoku. U mnie jest to 0,10 wartości i trochę mnie to wkurza. Jeśli można to regulować to jak. Mam na myśli oczywiście przeskok wartości podczas użycia strzałek ewentualnie scrollem.

blackninja
08-01-2016, 00:48
darecky, wszystko zależy od tego co robiłeś ze zdjęciami. Jeżeli np. używałeś specyficznych (własnych) profili kolorystycznych, to równie je musisz skopiować i wgrać po reinstalce. Jeżeli nie, to kopia biblioteki wystarczy. Możliwe, że LR zapyta Cie o lokalizację plików raw, ale to jednym kliknięciem się załatwia. Oczywiście musisz zrobić kopie presetów, tych z modułu develop, eksportu, importu, ustawienia galerii internetowych, jeżeli takich używasz.
Presety możesz ręcznie kopiować lub skopiować konkretne katalogi z lokalizacji gdzie jest zainstalowany LR.
U mnie jest tak:

C:\Users\Marek\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom i tam masz
Develop presets, Export presets ...

Profile (Camera Profile) o ile masz swoje:
C:\Users\Marek\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\Cam eraProfiles\

darecky
08-01-2016, 09:58
Wielkie dzieki backninja. W weekend zamierzam przeorac dysk. Wlasnych profili nie mialem a jedynie praca na rawach wiec pewnie tragedii nie Będzie. Pozdrawiam

Merde
08-01-2016, 11:18
Podpowiedzcie, czy przy zmianie wartości parametru exposure w panelu develop, gdy zmian dokonuje strzałką w góre i w dół, można zmienić wartość przeskoku. U mnie jest to 0,10 wartości i trochę mnie to wkurza. Jeśli można to regulować to jak. Mam na myśli oczywiście przeskok wartości podczas użycia strzałek ewentualnie scrollem.
Strzałka w górę/dół z wciśniętym klawiszem Shift: zmiana ekspozycji o 0,33
Strzałka w górę/dół z wciśniętym klawiszem Alt: zmiana ekspozycji o 0,02

lux
08-01-2016, 23:28
czy LR dołączany do Samsungów to pełna wersja czytająca RAWy także z Canonów?

Eberloth
09-01-2016, 00:45
czy LR dołączany do Samsungów to pełna wersja czytająca RAWy także z Canonów?

Nigdy nie miałem w ręku LR "samsungowego" to się wypowiem ;) Nie ma wersji LR przeznaczonego tylko do jednego modelu/producenta aparatów. To i za przeproszeniem nef'y przeczyta :D

domelek
09-01-2016, 10:36
Strzałka w górę/dół z wciśniętym klawiszem Shift: zmiana ekspozycji o 0,33
Strzałka w górę/dół z wciśniętym klawiszem Alt: zmiana ekspozycji o 0,02

Dzięki Merde, domyślam się, że nie można samemu określić wartość tego przeskoku prawda?

PMP
30-01-2016, 16:04
Zastanawia mnie pewna sprawa. Mianowicie, gdy korzystałem z DPP to tam było tak, że tylko pliki RAW można było dowolnie obrabiać, przy JPGach cała pierwsza zakładka (ekspozycja, balans bieli i in.) była nieaktywna. Teraz gdy zacząłem korzystać z LR, zauważyłem, że bez względu na rodzaj pliku RAW czy JPG, można wykonywać wszystkie działania, które w DPP były nieaktywne. Pytanie moje zatem brzmi, co zyskuje w tej sytuacji robiąc RAWy, jeśli JPGi mogę w pełni "obrabiać"?

Eberloth
30-01-2016, 21:12
Zastanawia mnie pewna sprawa. Mianowicie, gdy korzystałem z DPP to tam było tak, że tylko pliki RAW można było dowolnie obrabiać, przy JPGach cała pierwsza zakładka (ekspozycja, balans bieli i in.) była nieaktywna. Teraz gdy zacząłem korzystać z LR, zauważyłem, że bez względu na rodzaj pliku RAW czy JPG, można wykonywać wszystkie działania, które w DPP były nieaktywne. Pytanie moje zatem brzmi, co zyskuje w tej sytuacji robiąc RAWy, jeśli JPGi mogę w pełni "obrabiać"?

To weź dla tej samej sceny zrob raw i jpg. Na obu wyciągnij coś z cieni albo przygaś światła. Jeśli nie zobaczysz różnicy, zapomnij o raw, szkoda miejsca na karcie.

jaś
31-01-2016, 19:22
straszne pytanie - "można" w tym przypadku różni się od "można" i to znacznie - trzeba poczytać trochę (teorii) w internetach - abonament na googla odnowić

tak na szybko
14 bitów na kolor
dane bez kompresji stratnej
balans bieli można zmieniać bezkarnie czyli bez jakiegokolwiek wpływu na jakość obrazka (w jotpegu to tak nie działa nawet jak suwak w sofcie jest)
większość zmian - zmiany ekspozycji, edycja krzywej, edycja koloru na poziomie raw nie prowadzi do takich strat na jakości jak edycja jotpega

z drugiej strony jotpegi z puszki są często bardzo przyzwoite i osiągnięcie podobnego efektu może być poza zasięgiem poczatkującego obrabiatora (ale zawsze jest jeszcze dpp czy wywołanie rawa w korpusie więc można się ratować wywołując rawa tak jakby zrobił to anonimowy inżynier firmy canon) stąd tyle koszmarków edycyjnych prezentowanych w internetach.
z trzeciej strony jak obrabiator będzie psuł jotpega to pewnie też wyjdzie koszmarek - jeszcze większy niz z obróbki rawa :mrgreen:

Camilo
06-02-2016, 12:13
Panowie jak to jest z tym lightroomem z zestawu? Adobe Photoshop Lightroom 5 5.6 5.7 Full English version with DVD | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/Adobe-Photoshop-Lightroom-5-5-6-5-7-Full-English-version-with-DVD-/161965907567?hash=item25b5eb9e6f:g:ZzgAAOSwfZ1Wa4o v)

gran2
23-02-2016, 22:43
Witam , mam problem z LR chcialbym zaimportowac folder z wybranymi zdjeciami , Lr importuje nie wszystkie tylko czesciwo ( te ktore nie byly juz zaimprtowane) .W LR4 byla mozliwosc wlaczenia przy imporcie ,,import z duplikatami , w Lr 5 nie moge znalesc , moze jakas podpowiedz> dziekuje.

Piecia
26-02-2016, 18:50
https://helpx.adobe.com/lightroom/help/photo-video-import-options.html#
Punkt 2

(Tapnięte z iPada)

marcin857
24-05-2016, 10:59
Czy preset zrobiony w Lightroomie 5.5 będzie działał na Lightroomie 5.7 ?

akustyk
24-05-2016, 11:19
Czy preset zrobiony w Lightroomie 5.5 będzie działał na Lightroomie 5.7 ?

watek przeniesiony do zbiorczego. na przyszlosc zachecam do korzystania z wyszukiwarki. raczej goraco zachecam

Cichy
03-06-2016, 08:43
Wam też w najnowszym LR fiksuje cropowanie ? Załąpuje dopiero za drugim razem. Z suwakami też jakby coś jest nie do końca teges...

vaas
04-06-2016, 09:37
Wam też w najnowszym LR fiksuje cropowanie ? Załąpuje dopiero za drugim razem. Z suwakami też jakby coś jest nie do końca teges...
Lr 6.5.1 (Win) - crop (x) działa poprawnie, czyli po każdym naciśnięciu X (lub mapowany na Wacom), suwaki też działają prawidłowo (płynnie, szybko).
Mam wyłączone: w Lr > używanie grafiki i w Windows (ustawienia pióra dotykowego dla Lr) "Używaj pisma odręcznego".

Cichy
06-06-2016, 12:45
Jednak to nie była wina LR, po prostu zbiegło się w czasie po samoistnym zainstalowaniu przez Windows 10 jakichś programów od Microsoftu. Większość usunąłem i problem zniknął.

aptur
06-06-2016, 13:04
ednak to nie była wina LR, po prostu zbiegło się w czasie po samoistnym zainstalowaniu przez Windows 10 jakichś programów od Microsoftu

Jak widać miałem rację nie instalując windows 10. Wszystko co się instaluje bez mojej wiedzy jest dla mnie nieakceptowalne.

Cichy
10-06-2016, 20:43
Pojawił się nowy LR 6.6. Znacznie przyspieszyło generowanie podglądu :) Jest też nowa opcja - korekcja perspektywy. Fajne :)

7four
10-06-2016, 21:52
Jak widać miałem rację nie instalując windows 10. Wszystko co się instaluje bez mojej wiedzy jest dla mnie nieakceptowalne.

Nie masz racji, nie masz wyboru. Za parę lat o tym się przekonasz i ... zapłacisz ;-) Ew. przejdziesz na MAC'a (te same zasady jak teraz w nowym MS) lub Linuxa (jak lubisz dłubać) ;-)

crazy
10-06-2016, 22:08
Pojawił się nowy LR 6.6. Znacznie przyspieszyło generowanie podglądu :) Jest też nowa opcja - korekcja perspektywy. Fajne :)
Wreszcie nie będzie trzeba przechodzić do Photoshopa aby wyprostować zdjęcie ;-)

Eberloth
10-06-2016, 22:23
Wreszcie nie będzie trzeba przechodzić do Photoshopa aby wyprostować zdjęcie ;-)

Prostować się już dało w poprzednich wersjach. Tu jest tylko dodatkowe narzędzie do rysowania kreseczek. Soft idzie w kierunku odmóżdżania...

crazy
10-06-2016, 22:26
Prostować się już dało w poprzednich wersjach. Tu jest tylko dodatkowe narzędzie do rysowania kreseczek. Soft idzie w kierunku odmóżdżania...
No nie do końca, wyprostuj liniie proste szerokim obiektywem tak aby nie było tego widać na zdjęciu. Teraz jest to możliwe aczkolwiek trzeba być bardzo dokładnym

blackninja
12-06-2016, 23:36
Nowa korekta wad obiektywu w ACR i LR jest świetna. Dawno nie dali tak przydatnej rzeczy.

mateu-sz
06-07-2016, 20:28
pytanie z innej beczki . Gdzie najlepiej kupic LR ? pewne źródło polska wersja językowa....

marlo
08-07-2016, 14:03
Z pamiętnika użytkownika:
Mając dotąd LR 5.7 zakupiłem sobie roczny pakiet CC dla foto... Panel CC od razu zmienił przycisk przy Lightroomie z ZAINSTALUJ na UAKTUALNIJ, zanim jednak kliknąłem, wszedłem w ustawienia i pozostawiłem odznaczoną opcję usuwania poprzedniej wersji, bo przecież nigdy nic nie wiadomo, pamiętajcie o tym!
Ale program migrował bez żadnych problemów, presety, układ folderów, itd. - wszystko pozostało bez zmian jak w piątce!
#niemaźletodobrze

mkamelg
09-07-2016, 00:07
pytanie z innej beczki . Gdzie najlepiej kupic LR ? pewne źródło polska wersja językowa....

Program do cyfrowej obróbki zdjęć | Wersja próbna Adobe Photoshop Lightroom CC (http://www.adobe.com/pl/products/photoshop-lightroom.html#compare) - link po lewo, tam gdzie jest cena 134,07 € albo ADOBE - dla firm - Lightroom :: Sklep Graficzne.pl (http://graficzne.pl/index.php?k124,adobe-dla-firm-lightroom)

Lightroom jest tylko w języku angielskim, spolszczenie jest nieoficjalne:

http://www.roberturbanski.pl/lightroom-po-polsku/

Spolszczenie działa tylko do wersji 6 z nią włącznie, nie działa po aktualizacjach do wyższych wersji (aktualna to 6.6). Nie mam pojęcia w jakiej wersji sprzedaje bezpośrednio Adobe, czy w gołej 6 czy już w najnowszej 6.6.

macgaw
10-07-2016, 22:47
w zasadzie nie wiem czy sie nie osmiesze ale....
kupilem jakis czas temu lr 6 na komputer stacjonarny (osx), obcenie dokupilem sobie laptopa, rowniez osx. czy moge uzywac lr na dwoch komputerach?

crazy
10-07-2016, 23:03
Tak możesz

Goranick
11-07-2016, 09:02
Tak możesz
Jednocześnie?
Onegdaj było tak, że można było zainstalować na dwóch maszynach, ale pracować (w tym samym czasie) tylko na jednym.
Zmieniło się coś?

crazy
11-07-2016, 09:05
Kolega pyta czy może używać na dwóch komputerach, tego licencja nie zabrania. Trochę ciężko pracować jednocześnie na dwóch komputerach ;-)

Goranick
11-07-2016, 10:55
Jednej osobie może i ciężko... ale np. byli tacy co kombinowali kupić jedną lic. na dwóch.

paged
21-07-2016, 18:45
Dzień dobry,

mam LR 5.7 i Win 7 Home i musiałem przeinstalować system. Po podłączeniu aparatu (Canon 50D) przez kabel USB do kompa, LR nie importuje plików RAW z aparatu tak jakby ich nie widział. Pliki jpg importuje z aparatu normalnie. Kiedy plik RAW z aparatu przegram na HDD lub dysk zew. to LR je "widzi" i importuje.

Mam wrażenie, że podczas reinstalacji czegoś nie odklikałem albo odklikałem za dużo. Przed reinstalką dało się zaimportować pliki RAW bezpośrednio z aparatu i skopiować je na dysk. Czy ktoś może pomóc?

Dziękuje

Romullus
09-10-2016, 18:40
Cześć ,
smart collections czy ktoś jest w stanie mi pomóc , niechcący stworzyłem kolekcję, które powodują zapętlenie i tym samym nie jestem w stanie pracować w LR, nie ma też szans (prawo klik ) by usunąć stworzone kolekcję. Ktoś coś ? bo mnie za chwilę coś trafi. Zmieniłem główny katalog licząc że nie znajdując zdjęć pozwoli na wykasowanie tych że. Zakładam że reinstall LR nie pomoże gdyż smart collections zapisane są w katalogu i zapamiętywane (sprawdzalem otwierajac zawartość pod LR6 tam też nie mogłem tego usunąć...
Proszę o jakieś hinty...

Mikol
10-10-2016, 23:20
...kolekcję, które powodują zapętlenie i tym samym nie jestem w stanie pracować w LR, ...

Nie rozumiem co to znaczy. Jak zapętlają? Jak to wygląda?

Romullus
11-10-2016, 09:37
Nie rozumiem co to znaczy. Jak zapętlają? Jak to wygląda?
No streliłem sobie w stope i to konkretnie , 1 z nich leci po wszystkich katalogach :) i szuka konkretnych nazw plików
Jako ze dlugo trwalo zrobilem nastepne juz w miare poprawne ale (i tu wychodzi moj brak cierpliwosci) za dlugo trwalo (bo pierwsze jeszce bylo w tle )
zrobilem nastepne myslac ze ma gdzies blad , no i tak zbudowałem sobie 4 takie zapytania :D

mm9
27-11-2016, 23:00
Hej jak wgrać profile DCP pobrane z internetu do Lightrooma, żadna rada widziana na forum niestety nie pomogła :) Win 7
Z góry dzięki za odpowiedź,

Michal
08-12-2016, 08:58
Witam.
Mam mały problem. Kupiłem szkło Canona 16-35 f4 IS USM i jak zaimportuję do LR zdjęcia zrobione tym szkłem i 7D to mi rozpoznaje korekcje obiektywu. Jak zaimportuję zdjęcia zrobione tym obiektywem i 5D mark II to nie rozpoznaje mi obiektywu. Nie mogę również wybrać go z listy obiektywów(mam tylko kilkanaście pozycji-np. Canona 17-40). Przy zdjęciach zrobionych 7D mogę go normalnie wybrać z listy. LR w wersji 5.9

Jakieś pomysły co mogę zrobić aby rozpoznawał właściwy obiektyw?

feciu
08-12-2016, 19:59
sprawdź czy napewno importujesz RAWy. Kiedyś przez przypadek przestawiłem w aparacie na jpg i podczas importowania z karty nie zerknąłem jaki rodzaj pliku wgrywam do lightrooma.

radiki
08-12-2016, 23:36
Pobierz ze strony Adobe Lens Profile Downloader: https://helpx.adobe.com/photoshop/digital-negative.html#resourceshttp:// i zainstaluj odpowiedni profil do Twojego aparatu.

Michal
08-12-2016, 23:43
@feciu dzięki za pomoc. Coś musiałem przestawić i poszły jpg. Na szczęście to były tylko testy. Dzięki za wskazówkę.

Wysłano przy użyciu Tapatalka

Komm
21-12-2016, 22:20
Witam
Czy można w jakiś sposób sprawdzić w LR jakiej używam najczęściej ogniskowej lub przysłony?

marfot
21-12-2016, 23:25
Witam
Czy można w jakiś sposób sprawdzić w LR jakiej używam najczęściej ogniskowej lub przysłony?

W górnym pasku w Metadata możesz sobie wyświetlić Camera Info, Exposure Info. Zobaczysz ogniskowe, przysłony, czasy itp. Ale jakie przysłony i ogniskowe w jakim obiektywie to już nie umiem :oops:

leon28
22-12-2016, 08:58
Witam

w trybie library wybierz katalog i w prawym dolnym roku wlacz filtr camera info. nastepnie przelacz widok z pojedynczego zdjecia na podglad wielu (to ten gdzie zdjecia pokazuja sie w kolejnych rzedach od gory do dolu). na gorze pojawi ci sie jakby filtr z informacja o tym jakimi aparatami zdjecia z wybranego katalogu byly robione, jakie ogniskowe, obiektywy, czasy itd.

MikaEli
22-12-2016, 16:46
Czy używacie opcji "tethered capture" po wifi z canonen 6D/80D? Ostatnio próbowałem i masakra, w drugim pokoju za ścianą wogóle nie łapie, a jak jestem przy kompie to jedno zdjęcie pełny raw zgrywa się 13 sekund. Zastanawiam się czy to normalna prędkość czy mam coś nie tak z routerem?

Goranick
23-12-2016, 11:57
Kasacja

Goranick
23-12-2016, 12:43
Witam
Jak już wspomniano - można. Najprościej w module Library w widoku Grid na górnym pasku klikasz na Metadata. Standardowo jest tam kilka paneli (Datę, Lens itp) Najeżdżając na belkę panelu z prawej strony możesz dodać/usunąć panel. Ustawiasz odpowiednią informację metadanych z listy (po kliknięciu na belkę panelu) np. Focal length, ale panele "działają" od lewej do prawej. Pierwszy po lewej determinuje kolejny po prawej, a ten z kolei następny itd. Jeśli pierwszy to Date wybierasz rok np. 2015. W kolejnym po prawej ustawiasz focal length i masz wszystkie ogniskowa w 2015r. Jeśli w kolejnym ustawisz Lens to będziesz miał po kolei rok, ogniskowa w danym roku, szkła których używałeś. Klikając na konkretną ogniskową program przefiltruje dane i będziesz miał szkła którymi robiłeś zdjęcia na danej ogniskowej... Kombinacji jest multum...

Komm
23-12-2016, 19:27
Wielkie dzięki koledzy(Goranick,leon28 i marfot),właśnie o to mi chodziło ;)
Dane te okazują się bardzo pomocne np. przy zakupie szkła,widać wszystko jak na dłoni.

mwitek
13-01-2017, 15:01
Sam wybierasz gdzie LR zapisuje zdjęcia. To raczej taka podstawowa obsługa.

Kampnapka
13-01-2017, 18:42
Witam
Czy ktoś aktualizował Lightroom 6 do wersji 6.8?
Mam zakupioną wersję 6.0 BOX

Cichy
13-01-2017, 19:10
U mnie dopiero za k4 razem chyba się udało, bo wcześniej wywalał jakiś błąd.

the.watcher
13-01-2017, 21:54
Witam
Czy ktoś aktualizował Lightroom 6 do wersji 6.8?
Mam zakupioną wersję 6.0 BOX

Z czym masz problem? Zaktualizowałem jakiś tydzień temu. Działa...

arkosol
13-01-2017, 21:58
Z miesiąc temu aktualizowałem, bez problemu.

Kampnapka
13-01-2017, 23:07
Lightroom widzi że jest aktualizacja pobiera ja i instaluje.
Po instalacji nie można uruchomić programu brakuje jednego dll-a. Dokładnie api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll

marfot
13-01-2017, 23:13
Lightroom widzi że jest aktualizacja pobiera ja i instaluje.
Po instalacji nie można uruchomić programu brakuje jednego dll-a. Dokładnie api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll

No to pewnie nie masz zainstalowane SP1.

Kampnapka
14-01-2017, 19:20
Mam zainstalowanego WIN 8.1 a na niego nie ma sp1.

marfot
14-01-2017, 20:24
Mam zainstalowanego WIN 8.1 a na niego nie ma sp1.

U mnie wystąpił ten błąd bo nie miałem SP1 na W7 stąd mój wpis.
W każdym razie myślę, że powinna pomóc instalacja wymaganej aktualizacji np:
https://helpx.adobe.com/pl/creative-cloud/kb/error_on_launch.html

Kampnapka
14-01-2017, 23:56
Dziękuję bardzo. Musiałem samemu zainstalować biblioteki C++ bez udziału Windows Update.

krzyssp
10-02-2017, 16:30
To poniekąd pytanie dotyczące LR wiec piszę tutaj - czy da się subskrypcję Adobe Photography (tzn PS+LR za ~50zł) wykupić na 1 miesiąc, czy trzeba się zdecydować na płacenie przez rok?

Merde
10-02-2017, 16:47
To poniekąd pytanie dotyczące LR wiec piszę tutaj - czy da się subskrypcję Adobe Photography (tzn PS+LR za ~50zł) wykupić na 1 miesiąc, czy trzeba się zdecydować na płacenie przez rok?
Ta cena jest za subskrypcję roczną. Plany miesięczne też z tego co kojarzę są dostępne (dla pojedynczych aplikacji), ale za odpowiednio wyższą stawkę. Można niby przedłużyć sobie demo anulując subskrypcję przed upływem miesiąca (bodaj), ale to jest cebula godna Jarka Kuźniara.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka

krzyssp
10-02-2017, 20:27
Jak bym chciał przycebulić to bym spiracił :D Dzięki wielkie za odpowiedź :)

cegli
29-03-2017, 19:14
Czy idzie w lightroomie wyeksportować plik jpg do dwóch folderów na raz ? Tzn. np oryginał do folderu A i jednocześnie kopia do folderu B w innej lokalizacji.

adziu
29-03-2017, 21:59
Witam wszystkich,
mam na imię Adrian i mam pytanie odnośnie Lightrooma. Czy jest jakaś możliwość zamiany bocznych paneli w sekcji develop, tak aby histogram, ekspozycja itd znalazły się po lewej stronie, natomiast to co jest po lewej przenieść na prawą? W PS można wszystko przenosić bez problemu, a tutaj jakby wszystko jest nie do ruszenia. Bardzo proszę, jeśli Lightroom skrywa gdzieś taką opcję o jej wskazanie.

Tringa
30-03-2017, 12:27
Czy idzie w lightroomie wyeksportować plik jpg do dwóch folderów na raz ? Tzn. np oryginał do folderu A i jednocześnie kopia do folderu B w innej lokalizacji.

Nie. Musisz 2 razy otworzyć okienko eksportu i wskazać dwie ścieżki.

Tak pod względem tego, że Lr może eksportować kilka "paczek" zdjęć jednocześnie.

koalapd
05-05-2017, 16:22
Witam,
Czy komuś się udało zmusić LR do spożytkowania większej ilości wątków w procku? Budowanie podglądów 1:1 z kolekcji RAWów z 5Ds trwa mi już 2 dzień (2000+ zdjęć)...do wykorzystania w blaszaku 32 wątki a LR bierze z tego w porywach 3-5% z pamięcią lepiej bo łyknął sobie niecałe 20% (czyli 19GB). Nie spodziewałem się że tak nogami napisali LR, żeby jechał praktycznie na 1, maksymalnie 2 wątkach.

Pozdr,
Koala

donald7000
05-05-2017, 16:40
Witam.
Szukałem informacji dotyczących dysków ssd pod LR, ale jakoś wiele nie widzę, lub źle szukam.
Chcę do blaszaka wrzucić LR na razie wersję testową aby potrenować jak się z tego korzysta bo widzę że jednak większośc tego używa. Dlatego też pomyślałem o przyspieszeniu działania kompa poprzez włożenie ssd.

Czy SSD GoodRam CX300 240GB będzie wystarczający?
Jeśli temat już gdzieś jednak był poruszany to proszę o link.

Z góry dziękuję.

michalab
07-05-2017, 13:06
Wrzucenie dysku SSD ogólnie przyśpieszy działanie kompa, LR przyśpieszy też. Czy 240GB jest wystarczające to sam musisz sobie odpowiedzieć, dysk SSD działa tak, że im bardziej zapełniony tym wolniej działa - to zależy od modelu, ale na ogół przy mniej niż 10% wolnego, wydajność może spaść naprawdę istotnie.

7four
07-05-2017, 14:42
dysk SSD działa tak, że im bardziej zapełniony tym wolniej działa - to zależy od modelu, ale na ogół przy mniej niż 10% wolnego, wydajność może spaść naprawdę istotnie.

Podaj źródło tej informacji.

akustyk
07-05-2017, 15:44
dysk SSD działa tak, że im bardziej zapełniony tym wolniej działa - to zależy od modelu, ale na ogół przy mniej niż 10% wolnego, wydajność może spaść naprawdę istotnie.

to o czym piszesz to efekt zapelniania nosnika o relatywnie duzej jednostce alokacji. i w gre wchodza dwa aspekty:
1. rozbijanie pojedynczego pliku na kilka rozrzuconych po nosniku blokow. to implikuje pozniej wieksza ilosc przeskokow po nosniku przy odczytywaniu pliku
2. roznica miedzy teoretyczna przestrzenia zajeta na dysku, a faktyczna przestrzenia. jesli jednostka alokacji jest 4KB (standardowo dla partycji NTFS) to nawet jesli plik ma dwa slowa i zajmuje 20 bajtow (i tyle policzy np. Eksplorator Windows), to i tak zabiera on na dysku wlasnie te 4kB. wrzuc na dysk 2000 takich plikow i masz z glowy 8MB (w odroznieniu od 6kB). sa programy (gry), ktore takimi plikami paszkeca po dysku

to wszystko ma miejsce na kazdym nosniku, nie ma znaczenia czy to jest SSD czy HDD.

natomiast nieprawda jest, ze ten efekt jest intensywniejszy na SSD. jest dokladdnie odwrotnie. to wynika z powyzszego punktu 1: przepozycjonowanie wskaznika odczytu na nosniku SSD jest nieskonczenie szybsze od HDD, gdzie to sie odbywa mechanicznie. i wlasnie talerzowe dyski dostaja najbardziej wpiernicz od tego i to na nich mozna zauwazyc mocny spadek szybkosci jesli uzywa sie prawie pelnych woluminow. z tego wzgledu wlasnie dobrze kupic nieco wiekszy HDD niz sie potrzebuje. SSD nie robi to zadnej roznicy.

michalab
07-05-2017, 17:02
to o czym piszesz to efekt zapelniania nosnika o relatywnie duzej jednostce alokacji. i w gre wchodza dwa aspekty:
1. rozbijanie pojedynczego pliku na kilka rozrzuconych po nosniku blokow. to implikuje pozniej wieksza ilosc przeskokow po nosniku przy odczytywaniu pliku
2. roznica miedzy teoretyczna przestrzenia zajeta na dysku, a faktyczna przestrzenia. jesli jednostka alokacji jest 4KB (standardowo dla partycji NTFS) to nawet jesli plik ma dwa slowa i zajmuje 20 bajtow (i tyle policzy np. Eksplorator Windows), to i tak zabiera on na dysku wlasnie te 4kB. wrzuc na dysk 2000 takich plikow i masz z glowy 8MB (w odroznieniu od 6kB). sa programy (gry), ktore takimi plikami paszkeca po dysku

to wszystko ma miejsce na kazdym nosniku, nie ma znaczenia czy to jest SSD czy HDD.

natomiast nieprawda jest, ze ten efekt jest intensywniejszy na SSD. jest dokladdnie odwrotnie. to wynika z powyzszego punktu 1: przepozycjonowanie wskaznika odczytu na nosniku SSD jest nieskonczenie szybsze od HDD, gdzie to sie odbywa mechanicznie. i wlasnie talerzowe dyski dostaja najbardziej wpiernicz od tego i to na nich mozna zauwazyc mocny spadek szybkosci jesli uzywa sie prawie pelnych woluminow. z tego wzgledu wlasnie dobrze kupic nieco wiekszy HDD niz sie potrzebuje. SSD nie robi to zadnej roznicy.

Rzeczy o których piszesz dotyczą FileSystemu bardziej niż samego dysku i rzeczywiście bardziej objawiają się w HDD, punkt 1. SSD praktycznie nie dotyka.

Ale w przypadku dysku SSD chodzi o co innego o fizyczne bloki alokacji i Garbage Collection, który aby efektywnie działać musi mieć trochę wolnego miejsca.

--- Kolejny post ---

Podaj źródło tej informacji.
Jest mnóstwo testów pokazujących to, google szybko poda Ci przynajmniej kilka. W robocie robimy takie regularnie, aby zobaczyć ile można wyciągnąć z daanego dysku.
Pierwszy lepszy link z googla:
https://www.howtogeek.com/165542/why-solid-state-drives-slow-down-as-you-fill-them-up/

--- Kolejny post ---

I nie ma to nic wspólnego z systemem plików jaki jest założony, czy jest fragmentacja plików czy nie ma. Wręcz można zbadać przy jakim zapełnieniu dysk osiąga wydajność jaką chcemy i założyć sobie partycję o takim właśnie rozmiarze.

donald7000
08-05-2017, 08:46
Panowie, dzięki, ale czy GOODRAM CX300 jest wart zakupu ?

michalab
08-05-2017, 10:39
choć tego goodrama nie znam, to myślę, że różnice pomiędzy konkretnymi modelami SSD są drobne w porównaniu do różnicy między HDD a SSD. Osobiście mam Samsunga i kilka Inteli wszystkie dają radę.

akustyk
08-05-2017, 11:09
I nie ma to nic wspólnego z systemem plików jaki jest założony, czy jest fragmentacja plików czy nie ma. Wręcz można zbadać przy jakim zapełnieniu dysk osiąga wydajność jaką chcemy i założyć sobie partycję o takim właśnie rozmiarze.

no to wyglada na to, ze sprzedales mi nowy SSD :) no albo cache w LR zmniejsze, bo uzywam SSD jako nosnika na plik katalogu LR, miniaturki i cache... no i mi dojezdza do 100%...

tlustyx
09-06-2017, 18:42
Mam takie pytanie. LR5. Importuje RAWy, pokazuje się podgląd miniaturek zaszytych w plik, a LR zaczyna wywoływać je po swojemu. Jednak robi to tylko ze zdjęciami widocznymi na ekranie. Muszę co chwilę przewijać suwakiem kolejne fotki, aby LR zrobił podgląd wszystkich.
Czy da się jakoś ustawić, aby Po imporcie LR wywołał sobie wszystkie zdjęcia? Ustawienie opcji Build Preview mam na minimum.

JaroW
10-06-2017, 10:33
No właśnie, zmień podglądy na 1:1 i powinno zadziałać

ecolab250
13-06-2017, 07:52
Witam,

pytanie dotyczy importu RAW do LR, pomimo ustawienia "Capture Time", klika plików jest lokowanych niezgodnie z czasem. Ponowne wyrzucenie raw i kolejny import "naprawia" problem. LR w wersji na MAC, czy to wina softu, czy ja cos partole?

mwitek
26-06-2017, 23:46
Czy lightroom potrafi grupowo wprowadzić korektę ekspozycji? Nie przez synchronizację wszystkich zdjęć do jednej wartości ale załóżmy, mam kilka zdjęć, po wstępnej obróbce, jedno expo +1, drugie 0,5 trzecie -1. Przykładowo. I chciałbym teraz na każdym z nich podbić exposure o 0,2. Da się to zrobić grupowo? Czy tak jak do tej pory muszę po kolei klikać na każdym zdjęciu?

Próbowałem podbicia na jednym i potem match total exposure ale to narzędzie raczej nie do tego. inne kadry i światło i już algorytm miesza w ekspozycji nie tak jak bym chciał.

gnd
27-06-2017, 05:43
Zaznacz wszystkie w widoku grupowym i podbij exposure. Rozjaśni wszystkie o tą samą wartość.

mwitek
27-06-2017, 08:01
pomimo zaznaczenia jak podbijam na jednym to i tak tylko na nim się zmienia.

ED: Ok, już widzę, chodzi o quick develop w library. dzięki

5pirit
29-08-2017, 19:48
W załączniku podrzucam screena.

Na screenie widać w czerwonym prostokąciku ilość zdjęć w danym katalogu i jest to suma rawów razem z już obrobionymi jpegami. Po wyrzuceniu rawów z katalogów (zostają same jpg) LR i tak nadal pokazuje sumę tak jak by rawy nadal tam siedziały.

Co zrobić żeby pokazywało rzeczywistą ilość zdjęć w danym katalogu?

https://drive.google.com/open?id=0BxySGzZKPx4rU0tMOVpqd2pMb1E

Pomożecie???

betinus
29-08-2017, 20:29
Funkcja "Optimize Catalog", może pomoże [emoji6]
Pytanie czy usunąłeś pliki z dysku czy tylko z katalogu LR, może jakiś bug jest i widzi pliki na dysku, a nie tylko z katalogu???

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

mwitek
30-08-2017, 09:37
Nie mam przed sobą teraz Lr, żeby podać ci dokładną nazwę/ścieżkę, ale często kasuje pliki na dysku a potem aktualizuje folder. W library klikasz prawym na folder w drzewku w którym masz zdjęcia i tam jest opcja do aktualizacji zawartości. LR wyszuka brakujące pliki i usunie z folderu w bibliotece. Zostaną Ci tylko te które fizycznie są na dysku

5pirit
30-08-2017, 12:28
Dzięki za podpowiedzi, po pracy sprawdzę i dam znać.

5pirit
31-08-2017, 17:54
Kurka nie mogę tych opcji nigdzie znaleźć o których piszecie. Jakie macie wersje LR?

sniper88
31-08-2017, 21:37
Kliknij na folder prawym przyciskiem myszy, opcja się nazywa bodaj "Synchronize Folder"

mwitek
04-09-2017, 22:58
dolozylem dysk ssd. zainstalowałem na nowo win 7. lightrooma i chrome. zrobiłem upgrade do win 10. dziś eksportowalem zdjęcia i proces ten zajął jakby więcej czasu niż zwykle. Myślicie że 10 może tu być winna? ostatecznie wrócę do 7 i zobaczę jak pójdzie eksport tych samych zdjęć.

michalab
04-09-2017, 23:09
myślę, że wina może być w upgrade, czysta instalacja systemu na ogół jest szybsza.

mwitek
04-09-2017, 23:33
No niby tak ale sam system chodzi jak torpeda. Rawy i katalog i cache na ssd. Choć widziałem porady wg których Rawy na HDD reszta na ssd. Musze spróbować.

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

mwitek
05-09-2017, 00:26
Chyba jednak mi się wydawało. Nie było pytania :)

Czas na szybszy procesor.

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

mwitek
05-09-2017, 10:41
Nie mogę już edytować,

Mam socket775 i teraz pytanie czy kupić najmocniejsze 2 rdzenie e8600 czy średni 4 rdzeniowy q6600? Co bardziej poprawi mi wydajność?

michalab
05-09-2017, 11:04
Nie mogę już edytować,

Mam socket775 i teraz pytanie czy kupić najmocniejsze 2 rdzenie e8600 czy średni 4 rdzeniowy q6600? Co bardziej poprawi mi wydajność?

Ja miałem przez ładnych parę lat akurat q6600 i ogólnie pracowało się spoko, poza Lightroomem właśnie, który raczej zamulał teraz mam E5620 - niby ta sama częstotliwość 2.4Ghz, ale Lightroom pracuje płynniej. No ale też instalowałem system na nowo więc to może być tego efekt.

--- Kolejny post ---

Myślę, że w Lightroomie będzie lepiej się pracowało na szybszych dwóch rdzeniach.

mwitek
05-09-2017, 11:18
Ja miałem przez ładnych parę lat akurat q6600 i ogólnie pracowało się spoko, poza Lightroomem właśnie, który raczej zamulał teraz mam E5620 - niby ta sama częstotliwość 2.4Ghz, ale Lightroom pracuje płynniej. No ale też instalowałem system na nowo więc to może być tego efekt.

--- Kolejny post ---

Myślę, że w Lightroomie będzie lepiej się pracowało na szybszych dwóch rdzeniach.

Podobno sama praca przy obróbce nie koniecznie się poprawi ale import i eksport dostają skrzydeł na większej ilości rdzeni.

Natomiast jeśli chodzi o sam workflow, robicie tak, żeby odszumianie i ostrzenie nakładać na foty na samym końcu?

Powiedzmy wszystkie korekty ekspozycji, winieta, kolory, krzywa, synchronizacja na inne zdjęcia, poprawki ekspozycji itp zrobione a potem tylko filtrowanie po iso i samo odszumianie i wyostrzanie? Plus synchronizacja z innymi fotkami z tym samym iso. (lub z zakresu od do)

Może to mi przyspieszy samą pracę, jak LR przy przełączaniu zdjęć nie będzie musiał wszystkiego przetwarzać.

michalab
05-09-2017, 13:00
Podobno sama praca przy obróbce nie koniecznie się poprawi ale import i eksport dostają skrzydeł na większej ilości rdzeni.
Podobno, mnie osobiście bardziej zależy na płynnej pracy niż na szybkości eksportu i importu - na czas którego i tak najczęściej odchodzę od komputera lub robię co innego.

mwitek
05-09-2017, 13:07
no tak to fakt.

marlo
12-09-2017, 09:16
Pierdoła w sumie, ale czasem mi utrudnia szybkość pracy, może ktoś podpowie knif na to:
Jak to jest z zapamiętywaniem ustawień korekcji dla pędzli, gradientów ?
Przykładowo: dla gradientu radialnego ustawiam Clarity +38, stosuję to na zdjęciu, zatwierdzam...,robię inne korekty i gdy potem znowu włączam użycie gradientu ustawienie Clarity pamięta poprzednie ustawienie zamiast tego ostatniego +38.
Właściwie raz jest to zapamiętywane, a innym razem nie - podobnie np. z invert mask w gradiencie.
Pewnie jest jakiś knif na to, aby każdą zmianę parametru program miał ustawioną domyślnie przy następnym użyciu narzędzia, tylko jakoś nie zapamiętałem z powodu raczej szybkiej obsługi ;)

Dotyczy LR w abonamencie CC

mwitek
12-09-2017, 15:59
Wybacz nie odpowiem na pytanie a zadam swoje.

Mam problem z opcjąimport from another catalog.

Chcę z robić to przez sieć lokalną. Komputery są w tej samej grupie domowej. Udostępniłem dyski, oprócz tego same foldery z RAWami i katalogami lr też.

Niestety przy ustawianiu tego importu w file handling nie mam możliwości wyboru kopiowania plików. Jest tylko import bez kopiowania. A zależy mi równie z na skopiowaniu.

Co śmieszniejsze dzieje się tak tylko w jedną stronę. Tzn. Jeśli chcę zaimportować zdjęcia z PC na laptopa - nie ma problemu. Jeśli z laptopa na PC - problem jest. Bez sensu.

Miał ktoś z was może podobnie?

mwitek
15-09-2017, 20:44
marlo jedno mi przyszło do głowy. lr zapamięta ustawienia wtedy kiedy najpierw ustawiasz parametry a potem użyjesz narzędzia na zdjęciu. do tego gradienty i pędzel mają wspólne ustawienia

marlo
16-09-2017, 08:26
marlo jedno mi przyszło do głowy. lr zapamięta ustawienia wtedy kiedy najpierw ustawiasz parametry a potem użyjesz narzędzia na zdjęciu. do tego gradienty i pędzel mają wspólne ustawienia

Masz rację, sprawdziłem to teraz na spokojnie i na to wygląda > wybór narzędzia > NAJPIERW ustawienie wartości > POTEM aplikacja na zdjęciu. Wtedy ustawienie zostaje do następnego użycia. Oczywiście dotyczy pojedynczych modyfikatorów, gdy aplikujemy gradient z pierwotnie wybranym Exposure + regulacja np. Clarity, to wartość Clarity się nie zapamięta.

Ale w sumie lepsze to, niż jest w Camera Raw - tam pamiętają się wszystkie suwaczki i trzeba resetować przy następnym użyciu! ;)

Pozdro

FLTM
16-09-2017, 15:10
Cześć, chce zgrać wszystkie swoje foty z dysku zewnetrznego razem z backupem na wiekszy. Zauważyłem, że lightroom tworzy ogromna ilość małych katalogów z backupem, każdy po okolo 50-70mb, czy jest możliwość ustawienia aby lightroom tworzył jeden wielki plik z całym backupem?

marlo
17-09-2017, 13:47
Cześć, chce zgrać wszystkie swoje foty z dysku zewnetrznego razem z backupem na wiekszy. Zauważyłem, że lightroom tworzy ogromna ilość małych katalogów z backupem, każdy po okolo 50-70mb, czy jest możliwość ustawienia aby lightroom tworzył jeden wielki plik z całym backupem?

Jeśli chcesz to bezboleśnie zrobić, to dla nowego dysku przypisz taką samą literę (napędu), jak miał poprzedni ze zdjęciami. Małymi folderami tworzonymi przez LR się nie przejmuj - ich się nie przenosi. Ważne, abyś plik "__nazwa___.LRCAT" przeniósł / umieścił / pozostawił / wskazał programowi, po przeprowadzce zdjęć na nowy dysk! LRCAT to główny plik Lightrooma z danymi o modyfikacjach zdjęć. Warto, dla bezpieczeństwa włączyć opcję, aby LR tworzył dla każdego zdjęcia plik XMP, bo w tych plikach niezależenie przechowa wszystkie modyfikacje i ingerencje w dane zdjęcie!
Natomiast LR tworzy Backup (tworzy, kiedy mu na to pozwolisz), który jest kopią pliku LRCAT i to jest robione tylko dla bezpieczeństwa i sprawdzenia poprawności zapisanych tam danych, żadne małe pliki i foldery tam nie są backupowane.

edit:
Pliki XMP warto tworzyć także po to, gdy otworzysz RAWa przez CameraRaw (Bridge) z zamiarem pchnięcia go do Photoshopa, wtedy zdjęcie zachowa wszystkie dokonane na nim uprzednio (w Lightroomie) modyfikacje.

gwphoto
23-09-2017, 15:52
Witam,
Mam pytanie do ślubniaków, którzy używają LR do obróbki zdjęć ze ślubu.
Czy macie jakiś sposób, żeby LR chodził szybciej? Obrabiając foty jedna po drugiej obrazy i presety tak długo się wczytują, że dostaje białej gorączki,
maszynę mam w miarę ok. (o 4 tys zł - stacjonarny, windows). Jak patrze w procesy to LR pożera 90-95% zasobów procesora. Można coś z tym zrobić ?

Czy foty obrabiacie na smart preview czy original photo?

zdebik
23-09-2017, 17:08
Nie robie slubow ale... szybki procek to podstawa i5 najlepiej i7. Ram wiecej lepiej, minimum 8GB. Dyski... ssd na system i storage.

Sam ostatnio wymienilem raid0 skladajacy sie z 2×500GB seagate 7200.12 na 2x1TB 850 evo od samsunga. Niby lepiej ale szalu tez nie ma.

RobertON
23-09-2017, 18:21
Warto spróbować tego:

https://www.youtube.com/watch?v=pz6ojYApSzI

--- Kolejny post ---

Można coś z tym zrobić ?

Inna możliwość to DPP w wersji 4.x. Jest szybkie toto (szybsze u mnie niż DxO) i z kolorami przyjemnie, jest DLO i Picture Style Editor.

pan.kolega
23-09-2017, 20:14
Często czytam o powolnym LR i zastanawiam się co robię źle, że nie udało mi się zauważyć żadnego zwalniania.

Czy ktoś biegły w LR mógłby mi wskazać co zrobić, żeby zobaczyć jakieś zamulenie? Może nie wykorzystuję jakichś możliwości LR?

Zdjęcia obrabiam po kolei, bez żadnych wsadów i wszystko odbywa się praktycznie natychmiastowo, nic nie irytuje. A computer mam daleki od dzisiejszej superrakiety.

Wprawdzie mam jednak trochę więcej niż 4GB które miał ten pomysłowy pan co doradza powyrzucać moduły. Jako amator, bawię się wszystkim , dużo drukuję, używam GPS i gdybym miał wyrzucać moduły to bym raczej wyrzucił Adobe. A na pewno najpierw bym dokupił RAM, chociaż w Macu to pewnie może być kłopot.

A więc - jak zobaczyć powolność w LR?

tlustyx
23-09-2017, 23:23
...

A więc - jak zobaczyć powolność w LR?
Ile RAW-ów masz w aktualnie otwartym folderze? Z jakiej puszki?

--- Kolejny post ---

maszynę mam w miarę ok. (o 4 tys zł - stacjonarny, windows). Jak patrze w procesy to LR pożera 90-95% zasobów procesora. Można coś z tym zrobić ?

Ile masz RAM-u? Jaki procesor? Dyski SSD czy HDD? Jaka karta graficzna?

gwphoto
23-09-2017, 23:34
Ile masz RAM-u? Jaki procesor? Dyski SSD czy HDD? Jaka karta graficzna?

16GB ramu; 3.0 GHz Intel i5. Rawy raczej na HDD a na SSD system i LR.

pan.kolega
24-09-2017, 00:17

U mnie dokładnie tak samo jak wyżej. Z tym, że procesor w tej chwili na 2.67 GHz. Przedtem podkręcałem do 3.3 ale zaprzestałem, bo nie gra to wielkiej roli.

Rawy mam tylko na HDD. Cały mój zbiór zdjęć czyli całe dtzewo z rwami i jpegami ze wszystkich aparatów to ok 700 GB. W jednym folderze może być np. 600 -700 - 900 rawów. Jeśli jest więcej z jakiejś okazji to zwykle robię podfoldery, nie ze względu na LR, ale dla organizacji, bo więcej niż 1000 zdjęć dziennie raczej nie robię.

Puszka z największymi plikami to 6d.

A liczby Windows Experience Index z Win7 (skala 1.0 do 7.9) to:
7.4-7.7-7.3-7.3-7.9. (Procesor, pamięć, GUI, grafika, dysk)

tlustyx
24-09-2017, 01:30
U mnie dokładnie tak samo jak wyżej. Z tym, że procesor w tej chwili na 2.67 GHz. Przedtem podkręcałem do 3.3 ale zaprzestałem, bo nie gra to wielkiej roli.

Rawy mam tylko na HDD. Cały mój zbiór zdjęć czyli całe dtzewo z rwami i jpegami ze wszystkich aparatów to ok 700 GB. W jednym folderze może być np. 600 -700 - 900 rawów. Jeśli jest więcej z jakiejś okazji to zwykle robię podfoldery, nie ze względu na LR, ale dla organizacji, bo więcej niż 1000 zdjęć dziennie raczej nie robię.

Puszka z największymi plikami to 6d.

A liczby Windows Experience Index z Win7 (skala 1.0 do 7.9) to:
7.4-7.7-7.3-7.3-7.9. (Procesor, pamięć, GUI, grafika, dysk)

Jakoś wcale się nie dziwię, że LR płynnie działa. Natomiast trochę dziwne, że gwphoto narzeka - choć to dość indywidualna sprawa co kto nazywa płynna pracą a co cięciem ;)
Mam tylko 8 GB ramu index z Win7 to: 6.9-7.0-3.6-5.4-7.2 Gdy wyostrzenie, odszumienie mam na 0 i wyłączę korekcję obiektyw to LR 5.2 działa nawet dość płynnie z wyjątkiem powiększania do 100% na to muszę poczekać ze 2s, aż się obraz wyostrzy:( To się dzieje jak mam we wczytanym folderze tak 1,5 - 2 tyś zdjęć. Jeśli jest setka czy dwie to działa dużo lepiej.

gwphoto
24-09-2017, 01:35
działacie na originals photo czy smart preview?

pan.kolega
24-09-2017, 02:20
Ja mam LR 4.4 a tam nie ma opcji smart preview, więc używa oryginalnych plików.

Cichy
24-09-2017, 09:56
U mnie generalnie to samo. Pierwsze kilkadziesiąt fotek - chodzi całkiem znośnie, a już pod koniec, jak jest koło 1000 zdjęć to jest taka zamułka, że szkoda gadać. kopiowanie presetu to czasem trwa parę sekund. Nie pomogły żadne triki ani zmiana kompa na w miarę topowy można powiedzieć.

robertskc7
24-09-2017, 12:55
Ciekawe jak się będzie pracowało na plikach z d850 :)

mkamelg
24-09-2017, 13:15
Mam pytanie do ślubniaków, którzy używają LR do obróbki zdjęć ze ślubu.
Czy macie jakiś sposób, żeby LR chodził szybciej? Obrabiając foty jedna po drugiej obrazy i presety tak długo się wczytują, że dostaje białej gorączki,

LR chyba zawsze zatyka komputer niezależnie jak byłby mocny, zwłaszcza przy wsadowej obróbce plików. Jedyne co można zrobić to ograniczyć czas tego zatykania co może wiązać się z wymianą jakichś tam elementów składowych komputera. U ciebie najprawdopodobniej pomogła by wymiana procesora na mocniejszy i może karty graficznej o której niestety nic nie napisałeś.

https://photographylife.com/the-ultimate-pc-build-for-photography-needs

^ Tutaj znajdziesz różne propozycje konfiguracji dla trzech różnych mikroarchitektur procesorów Intela.

https://www.pugetsystems.com/recommended/Recommended-Systems-for-Adobe-Lightroom-141/Hardware-Recommendations

^ Tutaj znajdziesz masę różnych zestawień których w sumie nie potrzeba analizować samemu bo już to ktoś za nas zrobił i zebrał wszystkie niezbędne informacje na jednej stronie.

Znalazła się też tam pewna darmowa porada od której można by w sumie zacząć zabawę z przyspieszaniem LR.

While most of Lightroom's default settings are just fine for the majority of users, we recommend increasing the size of your camera RAW cache from the 1GB default. This can be done in Edit -> Preferences -> Performance and can make a big difference if you work with a large number of RAW images. The exact size you want will depend on the number of images you work with, but 20GB tends to be the most common recommendation.

https://canon-board.info/imgimported/2017/09/pic_dispphpid41374width800height800-2.jpg
źródło (https://www.pugetsystems.com/pic_disp.php?id=41374&width=800&height=800)

Cichy
24-09-2017, 13:41
Wszystkie te triki już próbowane :)