Zobacz pełną wersję : Najlepsza klisza do fotek WB z dużym ziarnem??
szymon400
23-10-2005, 15:09
No własnie. Jaka jest najlepsza?? Chodzi mi o duże ziarno i kontrasty:) Polecicie coś??:wink:
co to znaczy duze ziarno? musialbys zdefiniowac. jezeli chcesz duze ziarno to wywolaj trixa w rodinalu. i nie patrz na temperature, tylko nie polecam tak wolac "bardzo-waznych-filmow[tm]" :)
szymon400
23-10-2005, 15:21
@krwisty: zapomnialem dodać, że nie mam pojęcia o samodzielnym wywoływaniu slajdów:) więc nie tłumacz mi jak to zrobic, bo nie mam pojęcia o czym mówisz:)
duże ziarno?? Chodzi mi o takie fotki z ziarnem aby było widac tylko kontury, zarysy przedmiotów...
slajdów? jezeli chcesz miec slajdy BW, to chyba tylko Fomapan R... chyba, ze znajdziesz kogos kto ci wywola negatyw pozytywowo...
Silent Planet
23-10-2005, 18:31
Nie widzisz, że chłopak ( 13 lat! ) nie ma zielonego pojęcia o czym mówi i czego chce?
Odpuść odpowiedzi, to chyba bezcelowe.
szymon400
23-10-2005, 18:59
Ja nie mam zielonego pojecia jak wywołuje się sljady, pozytywy i negatywy, i co tylko bog wie:/
ja się pytam jaką kliszę polecacie do fotek WB o dużym zarnie, dużych kontrastach....pomożecie????:)
mxdanish
23-10-2005, 19:00
pomożemy!!! :lol::lol::lol::mrgreen:
Kup na allegro jak najstarsze ORWO NP27, parę rolek i przetestuj pierwszą rolkę naświetlając na 400, 800 i 1600 ISO. I wołaj po kawałku w Rodinalu 1+25, każdy odpowiednio dłużej. Czasów startowych poszukaj na digitaltruth.com.
Albo jak wyżej. Trix @1600, Rodinal 1+25, 24 stopnie.
Podobno bardzo dobre rezultaty jeśli chodzi o rozmiar ziarna daje przepracowany D76 (taki, gdzie wywołano ponad 10 filmow w litrze)
Innymi słowy - do filmu musisz dobrać sposób wołania. Jeśli nie masz o tym pojęcia i nie będziesz wywoływał sam, to spytaj o radę tego, komu oddasz te filmy do wołania i ustal jakie wykorzytasz filmy, jak je naświetlisz, a on niech dobierze odpowiedni wywoływacz i proces.
Koledzy, mam sugestie bo chyba nie zrozumieliscie pytajacego - on ten film chce NA PEWNO wolac w labie a nie wlasnorecznie, gdyz nie ma o tym pojecia.
Dlatego poleccie jakis dobry film do takich wlasnie zastosowan - najlepiej jakis C-41.
Ilford XP2 ma takie sobie ziarno, Kodak Profoto 400 rowniez.. kontrasty wg mnie lepsze na XP2.... innych filmow na razie nie uzywalem, pozostaje przy XP2 z ktorego odbitki zamawiam "kontrastowo" w labie i jest OK 8)
Ale żeby ziarno było duże i wyraźne z xp2 musisz powiększać co najmniej do 30x45.
Poza tym ziarno z chromogena jest brzydkie ((((-:
O, jeszcze jeden pomysł - to co chcesz mieć na zdjęciu rób na małym wycinku klatki.
I następnie kadruj ten fragmencik, przec co uzyskasz normalnych rozmiarow odbitkę z wielkim ziarnem.
Ale żeby ziarno było duże i wyraźne z xp2 musisz powiększać co najmniej do 30x45.
Poza tym ziarno z chromogena jest brzydkie ((((-:
Przeciez napisalem ze XP2 ma ziarno takie sobie :p (mam 20x30 i ... no doslownie takie sobie), latwiej nastawic sie na kontrasty tylko laboranci przy robieniu odibtek musza byc kumaci :roll: .
Ewentualnie moze jakis ISO800 BW do C41 - jest jakis?
Pomysl z powiekszaniem tez niezly... albo niedoswietlac i kazac wolac z korekta np +1 ?
Film Kodak TMZ P-3200 (qrcze, nie wiem czy go jeszcze produkują, za moich czasów był) wołany w T-MAX'ie. Bardzo ładne, nie za duże, nie za małe ziarenko, fajny rozkład kontrastu. Ewentualnie Fuji Neopan 1600 wołany w D-76 - ale trochę większy kontrast będziesz miał.
Pozdr!.
Film Kodak TMZ P-3200 (qrcze, nie wiem czy go jeszcze produkują, za moich czasów był) wołany w T-MAX'ie. Bardzo ładne, nie za duże, nie za małe ziarenko, fajny rozkład kontrastu.
Ja też nie wiem. To jest TMAX 3200 po prostu. Niedawno znajomemu taki wołałem. Właśnie w TMAXie. Dostał w labie przeterminowany i zrobił na próbę.
Nie wiem ile był przeterminowany i w jakich warunkach leżał - ale wyszedł koszmarnie. Wielce zadymiony (to akurat podobno normalne dla niego) i ziarno jak grochy. 20sto letnie ORWO NP27 w Rodinalu mi lepiej wychodziło.
Silent Planet
24-10-2005, 12:29
Hmm... niech naświetla ProFoto400 jak 1600 (-2EV) i potem poprosi o podciągnięcie kontrastu, albo sam to zrobi po skanie... nie wiem jak z ziarnem, ale przejść tonalnych to nie będzie miało :mrgreen:
Ale z chromogena nie będzie miał ładnego ziarna, tylko miękką kaszkę. Duże, wyraźne ziarno tylko ze sreberka!
@szymon400
a mi mowili ze duze ziarno to tylko przy wysokich czulosciach a duzy kontrast to tylko przy niskich, oczywiscie dzis ziarno w ISO 1600 jest rowne temu w ISO 400 w filmach z lat 80, ale jak poznasz USN to sie dowiesz ze taki cudny film jakiego szukasz (chyba) nie istnieje....
Tmax 3200 http://arkan.net.pl/upload/jasio24.jpg - wołane w profilabie
Tmax 3200 http://arkan.net.pl/upload/jasio24.jpg - wołane w profilabie
Czy to crop?
Jakiej rozdzielczości był skan?
Mi z tego starego tmaxa wyszło podobnie.
fuj.
To jako 3200 zdecydowanie i znacznie lepsza jest kombinacja trix400@3200 w D76.
mi sie ziarno podoba, no gorzej juz z kontrastem...
szymon400
24-10-2005, 20:31
Pomyślę nad illifordem 3200 lub jakąś 800:) Dzieki wsyztskim za odpowiedzi a co myslicie o hps+5 (chyba nazwy nie pomiszałem)
szymon400, pisalismy o hp5 sporo przedtem, jest to film latwo forsowalny o duzym kontrascie.
Vitez, co do XP2, mozna naswietlac je wlasnie do ei=800.
Arkan, ja bym tam wiecej nie dal do wolania :)
Ale z chromogena nie będzie miał ładnego ziarna, tylko miękką kaszkę. Duże, wyraźne ziarno tylko ze sreberka!
Dokładnie tak. Tylko srebro. Ziarno z np. XP2 to jakieś nieporozumienie...
Arkan, ja bym tam wiecej nie dal do wolania :)
dlaczego? weź pod uwagę, że fotka była robiona w prawie całkowitej ciemności.
Dokładnie tak. Tylko srebro. Ziarno z np. XP2 to jakieś nieporozumienie...
zależy do czego - do odbitek zgoda, do skanowania srebro średnio - c41 o wiele lepiej.
no tak... ale imvho lepiej oddac chyba do czarno-bialych... z tego co mi wiadomo, mozesz poprosic o jakis konkretny wywolywacz np. przy 3200 warto cos mocno wydajnego juz zastosowac. a tak to chyba mocna masowka zdaje sie...
a poza tym, co racja, to racja ziarno na filmach c41... to chyba tylko na konicaminolta kolorowych wysokoczulych :d
no tak... ale imvho lepiej oddac chyba do czarno-bialych... z tego co mi wiadomo, mozesz poprosic o jakis konkretny wywolywacz np. przy 3200 warto cos mocno wydajnego juz zastosowac. a tak to chyba mocna masowka zdaje sie...
zależy co wołasz, bo ta masówka to d76 i wołanie kontrastowe. nie polecam do neopanów i portretów robionych na ISO 100-400, ale do 1600 i 3200 jest OK