PDA

Zobacz pełną wersję : canon 500D czy Nikon D90

polon
05-01-2010, 16:07
Witam,

obecnie mam samsunga gx10. Mam troche starszego manualnego sprzetu ale postanowiłem sie zautofokusować. Rozgląędam się za dobrą portretówką i do sigmy nie mam zaufania a to w sumie jedynak w systemie pentaxa.
Postanowiłem że raczej sie wysprzedam ze sprzetu i wezme - jak w temacie - 500D albo D90 z jakąś 50-tką.
Prosze o poradę doswiadczonych w tych sprawach - który sprzęt bedzie lepszy - bo ja tak nie bardzo w tych systemach ;)

dzięki i pozdrawiam

pietro.s
05-01-2010, 17:11
cześć, doświadczony nie jestem ale zaproponuje Ci:
poszukaj może przykładowych zdjęć obiektywów, które Cię interesują żeby zobaczyć jak rysują każdej z firm. do portretu ze standardu w Canonie masz tanie 50mm 1,8 trochę droższe 85mm 1,8 itd.
Jak masz manualne to też jest adapter na m42, do nikona również.
moim zdaniem, przechodząc z samsunga bardziej byłbym ku D90 pod względem gabarytów uszczelnień, funkcjonalności itd. ten samsung to odpowiednik pentaxa k10d wiec podobna klasa co ten nikon. C500D to klasa trochę niższa.

akustyk
05-01-2010, 17:55
kwestia podstawowa jest, co rozumiesz przez portretowke. domyslam sie, ze chodzilo o 50mm, ale w tej kategorii czesto pojawia sie tez 85mm.

propozycja: jesli pod 50mm to Nikon, bo jego 50/1.8 jest fajniejsze optycznie niz canonowskie. opcja jest tez pentaksowski 50/1.4, bo przy posiadanym korpusie jest to dobra cenowo alternatywa.
jesli pod 85mm, to tu bez dwoch zdan Canon (i moze nawet 450D, jesli cena obiektywu by miala nadwyrezac budzet).

polon
05-01-2010, 19:13
zastanawiałem się nad ogniskową ; 85 jest super ale prześledziłem wątki z najlepszymi zdjeciami z 85 i 50 1.4 usm i zdecyduje się chyba jednak na 50 bo jest jaśniejsza a ja i tak jestem skazany na cropa wiec ogniskowa wyjdzie dobra.
Nie miałe mstycznosci z tym szkłem pentaxa ale jest podejrzanie tanie, a i u wielu pentaxiarzy jest nie często spotykane, raczej ta sigma

Jelsi Ktoś ma jeszcze jakies opinie i rady to bede wdzieczny, za dotychczasowe też dziękuje :)

MacGyver
05-01-2010, 20:28
Nie miałe mstycznosci z tym szkłem pentaxa ale jest podejrzanie tanie, a i u wielu pentaxiarzy jest nie często spotykane, raczej ta sigma

Zaraz, z którym szkłem ?

iso
05-01-2010, 20:38
jak M42 to bardziej canon, w nikonie potrzeba dodatkowej soczewy w adapterze.

polon
05-01-2010, 20:50
Zaraz, z którym szkłem ?

Pentax FA 50 mm f/1,4

a z m42 raczej rezygnuje,... powoli zdarzają się niepowtarzalne sytuacje w których trzeba zrobić ostre zdjęcie żeby potem nie było rozczarowań

MacGyver
05-01-2010, 21:15
Pentax FA 50 mm f/1,4

To całkiem fajny obiektyw, choć poprzednik SMC Pentax F 50/1.4 był chyba nawet ciut lepszy. Pentax nigdy nie wypuścił lipnej pięćdziesiątki, nawet kitowy manualny SMC Pentax M 50/2.0 był optycznie bardzo przyzwoity.
Jest tylko jedna wada.... AF. Do Canona EF 50/1.4 USM ma się on nijak.

polon
05-01-2010, 21:36
to bardzo wartosciowa rada, dzięki

nie wiem czy jest sens w takim razie zmieniać cały system. Mam revuenon 55 1.2 i naprawde jestem zadowolony - tylko że za czesto nie trafiam z tą ostroscią pomimo matówki z klinem i rastrem a coraz czesciej zdjęcie MUSI być dobre.

MacGyver
05-01-2010, 23:12
Ten Reuve to z mocowaniem M42 czy Pentax K ?
Nie wiem jak jest w Samsungach ale każdy aparat Pentaxa z AF (nie licząc tzw "kastratów" czyli puszek z okrojonym Bagnetem KAF) potwierdza ostrość z manualnymi szkłami z bagnetem Pentax K lub Pentax KA (z automatyczną, napędzaną elektrycznie przysłoną). W przypadku szkiełek M42 wystarczy podłożyć kawałek folii aluminiowej przy wkręcaniu w body, tak aby zewrzeć styki znajdujące się na bagnecie.

polon
05-01-2010, 23:45
ten revue potwierdza ostrosc i jest na kaf. Ale szkła jakie mam na m42 - aparat potwierdza ostrosc ze wszystkimi. Problem polega na tym że jest to zbyt wolny mechanizm, trzeba kilka razy przejechać po płaszczyźnie żeby potwierdził - za wolne. Chciałem przyspieszyc matówką z mikrorastrem i klinem - jest lepiej ale dalej nie to co bym chciał - nie po to płaciłem fure hajsu za śwatło 1.2 żeby teraz to przymykać do 2.0 bo w takim przypadku jest ok. Wole mieć pewne 1.4 niż niepewne 1.2 - za dużo wstydu sie już najadłem przez nietrafiona ostrosc

_igi
05-01-2010, 23:49
To może zmień puchę na jakąś inną z tym mocowaniem, tylko z dostępnym trybem LiveView? To znacznie pomaga w pracy z manualnymi obiektywami.

polon
06-01-2010, 00:03
mam wrażenie że to nie rozwiąże problemu, zresztą nie jestem fanem LV, lubie popatrzeć przez wizjer. Z gx10 jestem bardzo zadowolony - nie miałem co prawda okazji bawic sie dłużej niczym innym ale że to dobry aparat potwierdzają też inni. Przekonaliście mnie że warto sie zaopatrzyć w 50mm do systemu pentaxa aczkolwiek bedzie troche głupio jak pewnego dnia zamarzy mi sie 85mm ;)

MacGyver
06-01-2010, 00:08
ten revue potwierdza ostrosc i jest na kaf. Ale szkła jakie mam na m42 - aparat potwierdza ostrosc ze wszystkimi. Problem polega na tym że jest to zbyt wolny mechanizm, trzeba kilka razy przejechać po płaszczyźnie żeby potwierdził - za wolne.
Rozwiązaniem jest ustawić aparat w tryb AF. Wówczas nie wyzwoli migawki dopóki nie ma ostrości, jeśli drgniesz i ostrość się zgubi to też blokuje migawkę. Ja tak używam swojego Pentaka (analog) ale zgodzę się że do szybkości działania współczesnych układów AF ma się to nijak :-) Do portretu, landszaftu czy architektury starcza, street też tak robiłem, ale typowej reporterki już bym nie chciał :-)
Jeśli brakuje Ci tylko 50-tki z AF pomyśl o tych F lub FA, jeśli chcesz mieć całość szklarni z AF to ja jednak systemu Pentax/Samsung nie polecam. Szkiełka owszem, bardzo fajne optycznie ale koszmarnie drogie i w nie za dużym wyborze.
Do M42 najlepszy wydaje się Canon.

polon
06-01-2010, 00:43
to jest ten patent którego mi brakowało, poki co po testach w domowych warunkach jest super, przetestuje jeszcze w świetle dziennym na kimś ale to jest super, tego motywu nie znałem.

Zobaczymy czy to wystarczy do pracy.
Co do szklarni - jak zaczynałem to stwierdziłem że bedzie mnie stac tylko na zabawe z manualnymi słoikami. Wybrałem pentaxa, nie ze wzgledu na m42, które też mam i używam - też z zenitem i jestem bardzo zadowolony ale na stare szkła pod K - mimo wszystko z tym adapterem m24 jest udręka niemiłosierna. Dzis natomiast pojawia sie już potrzeba zdjęcia z dobrą ostrością na 100%, raczej 50mm wystarczy - zobaczymy jaka.

dzięki za porady

PS
jak wychodzi z taką manualną szklarnią : moj profil - http://www.flickr.com/photos/modlarz

psl
06-01-2010, 21:39
Rozwiązaniem jest ustawić aparat w tryb AF. Wówczas nie wyzwoli migawki dopóki nie ma ostrości, jeśli drgniesz i ostrość się zgubi to też blokuje migawkę.
Ta tzw. funkcja przechwytywania ostrości w moim przypadku przy szkle 50mm 1.4 i 2.0 i puszce k200d sprawdzała się przy statycznych scenach (kiedy i tak mogłem idealnie ustawić ostrość bez użycia tej funkcji). Gdy mogłem pomału kręcić pierścieniem. Kiedy było trochę ruchu w kadrze i ja musiałem pracować szybciej to wychodziło ostrych z 30% zdjęć. Nie więcej, może mniej. Dlatego wcale tego nie używałem.