Zobacz pełną wersję : canon 500D czy Nikon D90
Witam,
obecnie mam samsunga gx10. Mam troche starszego manualnego sprzetu ale postanowiłem sie zautofokusować. Rozgląędam się za dobrą portretówką i do sigmy nie mam zaufania a to w sumie jedynak w systemie pentaxa.
Postanowiłem że raczej sie wysprzedam ze sprzetu i wezme - jak w temacie - 500D albo D90 z jakąś 50-tką.
Prosze o poradę doswiadczonych w tych sprawach - który sprzęt bedzie lepszy - bo ja tak nie bardzo w tych systemach ;)
dzięki i pozdrawiam
pietro.s
05-01-2010, 17:11
cześć, doświadczony nie jestem ale zaproponuje Ci:
poszukaj może przykładowych zdjęć obiektywów, które Cię interesują żeby zobaczyć jak rysują każdej z firm. do portretu ze standardu w Canonie masz tanie 50mm 1,8 trochę droższe 85mm 1,8 itd.
Jak masz manualne to też jest adapter na m42, do nikona również.
moim zdaniem, przechodząc z samsunga bardziej byłbym ku D90 pod względem gabarytów uszczelnień, funkcjonalności itd. ten samsung to odpowiednik pentaxa k10d wiec podobna klasa co ten nikon. C500D to klasa trochę niższa.
kwestia podstawowa jest, co rozumiesz przez portretowke. domyslam sie, ze chodzilo o 50mm, ale w tej kategorii czesto pojawia sie tez 85mm.
propozycja: jesli pod 50mm to Nikon, bo jego 50/1.8 jest fajniejsze optycznie niz canonowskie. opcja jest tez pentaksowski 50/1.4, bo przy posiadanym korpusie jest to dobra cenowo alternatywa.
jesli pod 85mm, to tu bez dwoch zdan Canon (i moze nawet 450D, jesli cena obiektywu by miala nadwyrezac budzet).
zastanawiałem się nad ogniskową ; 85 jest super ale prześledziłem wątki z najlepszymi zdjeciami z 85 i 50 1.4 usm i zdecyduje się chyba jednak na 50 bo jest jaśniejsza a ja i tak jestem skazany na cropa wiec ogniskowa wyjdzie dobra.
Nie miałe mstycznosci z tym szkłem pentaxa ale jest podejrzanie tanie, a i u wielu pentaxiarzy jest nie często spotykane, raczej ta sigma
Jelsi Ktoś ma jeszcze jakies opinie i rady to bede wdzieczny, za dotychczasowe też dziękuje :)
MacGyver
05-01-2010, 20:28
Nie miałe mstycznosci z tym szkłem pentaxa ale jest podejrzanie tanie, a i u wielu pentaxiarzy jest nie często spotykane, raczej ta sigma
Zaraz, z którym szkłem ?
jak M42 to bardziej canon, w nikonie potrzeba dodatkowej soczewy w adapterze.
Zaraz, z którym szkłem ?
Pentax FA 50 mm f/1,4
a z m42 raczej rezygnuje,... powoli zdarzają się niepowtarzalne sytuacje w których trzeba zrobić ostre zdjęcie żeby potem nie było rozczarowań
MacGyver
05-01-2010, 21:15
Pentax FA 50 mm f/1,4
To całkiem fajny obiektyw, choć poprzednik SMC Pentax F 50/1.4 był chyba nawet ciut lepszy. Pentax nigdy nie wypuścił lipnej pięćdziesiątki, nawet kitowy manualny SMC Pentax M 50/2.0 był optycznie bardzo przyzwoity.
Jest tylko jedna wada.... AF. Do Canona EF 50/1.4 USM ma się on nijak.
to bardzo wartosciowa rada, dzięki
nie wiem czy jest sens w takim razie zmieniać cały system. Mam revuenon 55 1.2 i naprawde jestem zadowolony - tylko że za czesto nie trafiam z tą ostroscią pomimo matówki z klinem i rastrem a coraz czesciej zdjęcie MUSI być dobre.
MacGyver
05-01-2010, 23:12
Ten Reuve to z mocowaniem M42 czy Pentax K ?
Nie wiem jak jest w Samsungach ale każdy aparat Pentaxa z AF (nie licząc tzw "kastratów" czyli puszek z okrojonym Bagnetem KAF) potwierdza ostrość z manualnymi szkłami z bagnetem Pentax K lub Pentax KA (z automatyczną, napędzaną elektrycznie przysłoną). W przypadku szkiełek M42 wystarczy podłożyć kawałek folii aluminiowej przy wkręcaniu w body, tak aby zewrzeć styki znajdujące się na bagnecie.
ten revue potwierdza ostrosc i jest na kaf. Ale szkła jakie mam na m42 - aparat potwierdza ostrosc ze wszystkimi. Problem polega na tym że jest to zbyt wolny mechanizm, trzeba kilka razy przejechać po płaszczyźnie żeby potwierdził - za wolne. Chciałem przyspieszyc matówką z mikrorastrem i klinem - jest lepiej ale dalej nie to co bym chciał - nie po to płaciłem fure hajsu za śwatło 1.2 żeby teraz to przymykać do 2.0 bo w takim przypadku jest ok. Wole mieć pewne 1.4 niż niepewne 1.2 - za dużo wstydu sie już najadłem przez nietrafiona ostrosc
To może zmień puchę na jakąś inną z tym mocowaniem, tylko z dostępnym trybem LiveView? To znacznie pomaga w pracy z manualnymi obiektywami.
mam wrażenie że to nie rozwiąże problemu, zresztą nie jestem fanem LV, lubie popatrzeć przez wizjer. Z gx10 jestem bardzo zadowolony - nie miałem co prawda okazji bawic sie dłużej niczym innym ale że to dobry aparat potwierdzają też inni. Przekonaliście mnie że warto sie zaopatrzyć w 50mm do systemu pentaxa aczkolwiek bedzie troche głupio jak pewnego dnia zamarzy mi sie 85mm ;)
MacGyver
06-01-2010, 00:08
ten revue potwierdza ostrosc i jest na kaf. Ale szkła jakie mam na m42 - aparat potwierdza ostrosc ze wszystkimi. Problem polega na tym że jest to zbyt wolny mechanizm, trzeba kilka razy przejechać po płaszczyźnie żeby potwierdził - za wolne.
Rozwiązaniem jest ustawić aparat w tryb AF. Wówczas nie wyzwoli migawki dopóki nie ma ostrości, jeśli drgniesz i ostrość się zgubi to też blokuje migawkę. Ja tak używam swojego Pentaka (analog) ale zgodzę się że do szybkości działania współczesnych układów AF ma się to nijak :-) Do portretu, landszaftu czy architektury starcza, street też tak robiłem, ale typowej reporterki już bym nie chciał :-)
Jeśli brakuje Ci tylko 50-tki z AF pomyśl o tych F lub FA, jeśli chcesz mieć całość szklarni z AF to ja jednak systemu Pentax/Samsung nie polecam. Szkiełka owszem, bardzo fajne optycznie ale koszmarnie drogie i w nie za dużym wyborze.
Do M42 najlepszy wydaje się Canon.
to jest ten patent którego mi brakowało, poki co po testach w domowych warunkach jest super, przetestuje jeszcze w świetle dziennym na kimś ale to jest super, tego motywu nie znałem.
Zobaczymy czy to wystarczy do pracy.
Co do szklarni - jak zaczynałem to stwierdziłem że bedzie mnie stac tylko na zabawe z manualnymi słoikami. Wybrałem pentaxa, nie ze wzgledu na m42, które też mam i używam - też z zenitem i jestem bardzo zadowolony ale na stare szkła pod K - mimo wszystko z tym adapterem m24 jest udręka niemiłosierna. Dzis natomiast pojawia sie już potrzeba zdjęcia z dobrą ostrością na 100%, raczej 50mm wystarczy - zobaczymy jaka.
dzięki za porady
PS
jak wychodzi z taką manualną szklarnią : moj profil - http://www.flickr.com/photos/modlarz
Rozwiązaniem jest ustawić aparat w tryb AF. Wówczas nie wyzwoli migawki dopóki nie ma ostrości, jeśli drgniesz i ostrość się zgubi to też blokuje migawkę.
Ta tzw. funkcja przechwytywania ostrości w moim przypadku przy szkle 50mm 1.4 i 2.0 i puszce k200d sprawdzała się przy statycznych scenach (kiedy i tak mogłem idealnie ustawić ostrość bez użycia tej funkcji). Gdy mogłem pomału kręcić pierścieniem. Kiedy było trochę ruchu w kadrze i ja musiałem pracować szybciej to wychodziło ostrych z 30% zdjęć. Nie więcej, może mniej. Dlatego wcale tego nie używałem.