Zobacz pełną wersję : moja opinia o lider 24
BioFreak
20-03-2012, 11:52
"Nie wiem czy to do końca legalne ale znalazłem dwóch Panów, którzy zajmują się takimi sprawami na terenie Gdańska i sprzedałem im swój dług 3300zł za 2500zł. Jestem 800zł w plecy ale przynajmniej nie będę się już dłużej męczył z LiderMedia24. Przemiły Pan ochrypnietym glosem nie chcial sie pochwalic w jaki sposob działają co w sumie mnie nie dziwi. Mam nauczkę na przyszłość. Pozdro"
taką informacje dostalem dzisiaj mailem od osoby, która zakupiła ten sam aparat co ja i znajdowała się w identycznej sytuacji,jesli o mnie chodzi to nawet 10zł bym im nie odpuścił :/
Podobnie wymownie brzmi:
GWARANCJA CANON POLSKA 24 m-cy, z tego co wiem w Polsce miesięcy gwarancji jest 24.
Jest 12 miesięcy...
Co do kolegi sprzedającego dług - chyba całkiem nieźle na tym wyszedłeś. Ja bym właśnie tak zrobił.
z tego co wiem w Polsce miesięcy gwarancji jest 24.
Gwarancja jest dobrowolnym świadczeniem producenta. Równie dobrze mogłoby jej nie być wcale, wszystko zgodnie z prawem.
Canon daje 12, 24 to "niezgodność towaru z umową" i to gwarantuje sprzedawca o ile wiem ;)
Powodzenia w egzekwowaniu tego od Mr. Maszyckiego :)
fotocoto
20-03-2012, 12:34
Oj literówka, chciałem napisać 12 miesięcy. Ale nie zadali sobie nawet trudu by napisać jaka jest gwarancja. Pomysł ze sprzedażą długu jest bardzo dobry, czy kolega zdradzi szczegóły co to za "firma"?
co do 24 miesiecznej gwarancji, od opiekuna programu ProFoto w cyfrowe dostałem info (przy zakupie 35mm) że odkąd sa prodealerem canona jest 24 pełnej gwarancji, i tego sie trzymam:smile:
A to dziwne, wydawało mi się, że na produkty Canona w PL jest 12 miesięcy gwarancji...
BioFreak
20-03-2012, 13:07
Oj literówka, chciałem napisać 12 miesięcy. Ale nie zadali sobie nawet trudu by napisać jaka jest gwarancja. Pomysł ze sprzedażą długu jest bardzo dobry, czy kolega zdradzi szczegóły co to za "firma"?
Napisałem do niego maila, jak tylko mi odpisze to strzele posta.
Napisałem do niego maila, jak tylko mi odpisze to strzele posta.
Panowie,przypominam regulamin pkt 3.
Informacje możecie sobie przekazywać na PW.Ogłoszenia i reklamy zgodnie z regulaminem,więc....... kupno ,sprzedaż długów to nie to forum.
Witam.może ktoś się skusi? http://allegro.pl/show_item.php?item=2219863880 lider 24 działa. pozdrawiam.
OrzelPiotr
21-03-2012, 11:32
No trzeba przyznać, że oferta jest bardzo ciekawa - jest to jedyny 5d m3 posiadający wbudowaną lampę błyskową - jak wynika z dolnej specyfikacji
To pewnie jakaś mocno limitowana edycja ;-) i naprawdę kusząca oferta.
"Nie wiem czy to do końca legalne ale znalazłem dwóch Panów, którzy zajmują się takimi sprawami na terenie Gdańska i sprzedałem im swój dług 3300zł za 2500zł. Jestem 800zł w plecy ale przynajmniej nie będę się już dłużej męczył z LiderMedia24. Przemiły Pan ochrypnietym glosem nie chcial sie pochwalic w jaki sposob działają co w sumie mnie nie dziwi. Mam nauczkę na przyszłość. Pozdro"
taką informacje dostalem dzisiaj mailem od osoby, która zakupiła ten sam aparat co ja i znajdowała się w identycznej sytuacji,jesli o mnie chodzi to nawet 10zł bym im nie odpuścił :/
Ja powiem w wprost. Nie bądź głupi tylko skorzystaj z okazji bo się może już nie powtórzyć. Bierz 2500zł od zachrypniętego pana, dołóż brakujące 800zł i np. jak ktoś Ci podał 150zł i kup choćby w FJ. (pożycz od kolegi/kolegów/matki/babci, obojętnie), złóż korekty do dotacji (sklep i kwota) i doprowadź dotację do końca.
Brałem dotację niestety w okresie gdzie dostać 5D2 graniczyło z cudem (jeden ze sklepów z Poznania - nazwy nie podam bo to nie ich wina, nie mógł przez prawie 2miesiące zrealizować zamówienia. Na szczęście Towers przyszedł mi z pomocną piątką :D)
Korekta wniosku to tylko formalność (sklep się może zmienić, kwota też tylko zaznaczasz, że to co brakuje dokładasz z własnej kieszeni). Będziesz miał nauczkę za 1000zł, ale przynajmniej wyśpisz się w końcu :p
Bo jak nie kupisz tego aparatu to stracisz całą dotację. Warto? Odpowiedz sobie sam. Możesz jeszcze próbować jak tu ktoś pisał, wziąć legalnie kredyt i domagać się prawnie od lider24 pokrycia kosztów, jednak nie liczyłbym na to, że się doczekasz.
Widać, że jeszcze jakiś czas temu kasę oddawali. Teraz już chyba okres okazyjny się skończył, dostaniecie po 200zł co wykluczy wydanie wyroku skazującego bo wykazana zostanie dobra wola sklepu i to, że zwracają przecież pieniądze, sąd będzie miał związane ręce, komornik też...
Przykre, ale co począć. Jest tylu sprzedawców z samymi dobrymi opiniami. Może i jest 300zł drożej ale za to gwarancja bezpieczeństwa i miłej obsługi...
fotocoto
23-03-2012, 10:28
goomis ma rację, znalazłem podobną sprawę:
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Zaplacili-za-elektronike-dostali-fige-n30519.html
wszystko wygląda identycznie.
"Właściciel Spedline R/C twierdzi, że odda pieniądze, gdy będzie mógł. Dlaczego oddaje wpłaty w ratach (niektórzy pokrzywdzeni dostali po 400 zł), a nie w całości? To pytanie zostaje bez odpowiedzi."
Abstrahując przerażające jest to, że oni dalej kasę od ludzi biorą, może warto aby więcej osób zgłosiło to na przykład do allegro:
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=12079924
http://allegro.pl/sklep/12079924_fotospeg
Jak na razie chyba nie jest tak źle, z grupy oszukanych przez Lider24 na fB wynika, że zwracają kasę... choć ja oczywiście jeszcze nie dostałem. Wysyłam tam mnóstwo maili, wszystkie pozostają bez odpowiedzi. Już tego nie przyspieszę, sprawy cywilna i karna są w toku...
Jak na razie chyba nie jest tak źle, z grupy oszukanych przez Lider24 na fB wynika, że zwracają kasę... choć ja oczywiście jeszcze nie dostałem.
Może zwracają kasę wcześniejszym klientom, ale nie z własnych pieniędzy, tylko z wpływów bieżących (cały czas prowadzą działalność!).
fotocoto
23-03-2012, 15:25
Odnoszę wrażenie, ze spłacają długi pieniędzmi tych co dali się nabrać później. Jak im zamkną biznes to się skończy, póki co biorą ile mogą. Jak im US wejdzie na konto, o ile tam coś mają, to pieniędzy nikt nie zobaczy.
Czytając:
https://www.facebook.com/groups/119760434820477/
nie zazdroszczę:
"Posiadam adresy zamieszkania rodzin Maszyckich i Blandzi'iów jak i ich najbliższych znajomych. Firma Lider 24 zadeklarowała się wpłacić do piątku. Zgodziłem się poczekać do tego terminu potem nie będe miał litości. jeżeli nie wywiążą się z ustalonego terminu zamierzam odzyskać całą kwotę powiększoną o koszty windykacji. Mam kogoś kto skupuje długi."
Też się zastanawiam czy to nie jest dobra droga bo urzędy działają powoli.
Może zwracają kasę wcześniejszym klientom, ale nie z własnych pieniędzy, tylko z wpływów bieżących (cały czas prowadzą działalność!).
Raczej nie ma w tym takiej logiki. Ci, którym zwrócono w ciągu ostatnich dwóch dni zamawiali później (20 lutego), ja wcześniej (2go lutego). Przed chwilą na GG dostałem zapewnienie od Lider24, że dzisiaj wyjdzie od nich przelew i po 15stej wyślą mi potwierdzenie... ciekawe czy znów puste słowa... :/
Raczej nie ma w tym takiej logiki. Ci, którym zwrócono w ciągu ostatnich dwóch dni zamawiali później (20 lutego), ja wcześniej (2go lutego).
Albo algorytm liczb losowych :twisted:, albo spłacają drobniejsze zobowiązania.
Po co? Żeby mieć przed sądem argument o czystych intencjach.
fotocoto
23-03-2012, 16:47
Albo algorytm liczb losowych
Ja myślę, że obowiązuje zasada, że głos ma ten co krzyczy najgłośniej. Ja mam informcję, że w naszej sprawie poszło już pismo z sądu z nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym + koszty. Ciekawe czy to coś zmieni.
Ja myślę, że obowiązuje zasada, że głos ma ten co krzyczy najgłośniej. Ja mam informcję, że w naszej sprawie poszło już pismo z sądu z nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym + koszty. Ciekawe czy to coś zmieni.
Daj proszę znać, czy to poskutkowało.. ja idę tą samą drogą. Pozdrawiam!
Marcin J. Hajdyla
26-03-2012, 08:41
Kolezanki i koledzy, kolejny "strzelony" przez Lider24.
Nie bede opisywal calej historii, ktora ciagnie sie od pazdziernika ubieglego roku i wyglada identycznie jak kazda inna, o ktorej wiem. Wspomne moze tylko, ze pisma o odstapieniu od umowy oraz o zwrot wplaconych 16550 zl zostaly wyslane w pierwszej polowie listopada. Jak poinformowal krakowski Rzecznik Praw Konsumenta, pisma te maja normalna skutecznosc 7 dni.. czy roboczych czy nie.. jak widzicie, nie ma to w przypadku Maszyckiego i Spolki zadnego znaczenia.. i nie, nie nazwe tego delikwenta per "Pan".. a nie chcac uzywac epitetow, jako ze to nie miejsce i dobry obyczaj tak w ogole, pozostane przy nazwisku, ktore badz co badz stalo sie dosc slawne ostatnimi czasy..
Jak rozumiem - masz już prawomocny nakaz zapłaty i prowadzisz egzekucję?
Marcin J. Hajdyla
26-03-2012, 08:51
Niestety nie.. ale to dluzsza historia jest.. sprawa sie ciagnie i Maszycki ma po prostu potrojne szczescie, ze nie mieszkam w kraju i nie bardzo moge przyjechac.. juz bym tam byl
fotocoto
26-03-2012, 11:12
Posiadamy kontakt z osobami, które otrzymały zwrot należności od lider24 ale były to niewielkie kwoty rzędu 2 czy 3 tys zł. Z większymi kwotami jest problem, u nas dosłali drugi obiektyw jakiś czas temu dzięki czemu dług zmniejszył się poniżej 10 tys. Oczywiście znowu bez faktury czy jakiegokolwiek dokumentu zakupu, w tej sprawie będziemy działać osobno. Podobno jeśli dług jest większy niż 10 tys. warto mieć oświadczenie o uznaniu długu, takie pismo co Maszycki potwierdza, że jest winny tyle i tyle. Poniżej można spokojnie występować w postępowaniu upominawczym do sądu.
Uznanie długu warto mieć niezależnie od wysokości roszczenia.
Marcin J. Hajdyla
26-03-2012, 11:24
Posiadamy kontakt z osobami, które otrzymały zwrot należności od lider24 ale były to niewielkie kwoty rzędu 2 czy 3 tys zł. Z większymi kwotami jest problem...
Z tego co widac na grupie FB oraz paru innych forach, paru ludzi przycisnelo mocno i nawet wieksze kwoty zostaly zwrocone, aczkolwiek faktycznie nie pamietam, zeby ktoras przekroczyla 10 tys.
Piramida sie zawalila juz, brak przychodu z nastepnych "naiwnych" powoduje, ze Maszycki jest niewyplacalny.. tak to przynajmniej wyglada, jest jakis przychod - ktos tam odchodzi szczesliwy, ze zwrocona kasa..
Zwroci czy nie, jak wyczytalem w tym watku, wiekszosc sie zgadza - odpuscic nie mozna!!! Tacy ludzie jesli nie powinni byc zamykani (i tak wyrok bedzie w zawieszeniu, jedynie malzonka straci prace na uniwerku), to przynajmniej powinien byc sposob na wyegzekwowanie "dozywotniego zakazu prowadzenia dzialalnosci gospodarczej"
Witam,
ja dokonałem zakupu w sklepie Lider24 przez Allegro. Zamówiłem 2 sztuki Canon 7D, cena 4810zł była kusząca. Dokonałem zakupu 28 lutego, tego samego dnia zrobiłem przelew i wysłałem Canon 50D w rozliczeniu, wycenili go na 1700zł.
Przez 2 tygodnie byłem informowany o przesunięciach dostawy. 14 marca oficjalnie zrezygnowałem z zamówienia i poprosiłem o zwrot pieniędzy oraz mojego starego Canona. Okazało się, że mój stary sprzęt już sprzedali i zwrócą mi za to także pieniądze. Oczywiście powiedzieli, że muszą wystawić jakąś fakturę korygującą.
Zaczęły się moje obawy o uczciwość po odwiedzeniu forum. Dlatego postanowiłem w ostatnim dniu wg wyliczeń tych 7 dni roboczych, które potrzebują na korektę faktury, odwiedzić sklep w Pruszczu. Chciałem dopilnować, by "księgowa" o której pani mówiła przez telefon i w mailach nie spóźniła się.
Udało się, dziś kwota ponad 9000zł trafiła na moje konto. Jeśli ktoś chce więcej informacji na temat mojej wizyty to jestem do usług.
luciferi
26-03-2012, 15:11
dwa razy 4810 i 1700 za 50D to trochę więcej niż "ponad 9000"
fotocoto
26-03-2012, 15:17
Może kolega się tak ucieszył, że odzyskał cokolwiek, że nie policzył dokładnie ;)
Źle liczycie, ja przesłałem do Lider24 kase za 2 x Canon 7D pomniejszoną o wartość sprzętu w rozliczenie. Generalnie kasa się zgadza :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Może kolega się tak ucieszył, że odzyskał cokolwiek, że nie policzył dokładnie ;)
Odzyskałem wszystko. Osobiście o to zadbałem będąc w Pruszczu. Innym też to polecam.
tak właśnie myślałem że przyjaciele których wicherek nie przewraca może ułatwić szybkie załatwienie sprawy :) skutecznie - popieram
BioFreak
27-03-2012, 13:30
Odzyskałem dzisiaj kasę. Kto się pisze na grupowy pozew? Nie rezygnujcie- pomóżcie ludziom, którzy mogą zostać tak samo oszukani jak my.
fotocoto
27-03-2012, 16:00
Ale o co pozew? Trzeba napisać pismo do UOKiK moim zdaniem, najlepiej każdy osobno, można opracować wzór, każdy może wydrukować, podpisać i wysłać pocztą we własnym imieniu. Im więcej tego dostaną tym szybciej zajmą się tą sprawą. Równolegle można napisać pismo do policji i US, przy dużej ilości takich zawiadomień będą zmuszeni coś zrobić.
A niby UOKiK sprawi, że niedoszli kupujący odzyskają pieniądze, tak?
fotocoto
27-03-2012, 19:03
"pomóżcie ludziom, którzy mogą zostać tak samo oszukani jak my" - nie, bo niedoszli kupujący pozostaną niedoszłymi kupującymi z pieniędzmi w portfelu jak zamkną tę budę. Swoją drogą można by wystosować pismo np. do towarzystwa lexus by zgłosili kilka klauzul abuzywnych z ich regulaminu i wezwali do ugody. Może da im to do myślenia.
Zamiast zbiorowego pozwu proponuję zbiorową wizytę w Pruszczu.
Zamiast zbiorowego pozwu proponuję zbiorową wizytę w Pruszczu.
Doskonały pomysł! Zorganizujmy zlot oszukanych! :D nawet nie trudno przewidzieć główne atrakcje wieczoru! :D m.in. spotkanie z człowiekiem, któremu kolana zginają się w obie strony :D:twisted:
Weźcie sobie jaj nie róbcie i takich pomysłów (zloty) nie wygłaszajcie głośno. Jeszcze ktoś to na serio weźmie. BioFreak, odsetki (które firma winna zapłacić) i zwrot innych kosztów (o ile poniosłeś) również odzyskałeś?
fotocoto
28-03-2012, 10:11
Weźcie sobie jaj nie róbcie
Czytając wypowiedzi na tym i innych forach odnoszę wrażenie, że osobista wizyta jest najskuteczniejszym lekarstwem na odzyskanie długu. I myślę, że nie chodzi tutaj o robienie komuś krzywdy czy straszenie ale o zajęcie stanowiska w rozmowie w cztery oczy i powiedzeniu kilku słów prawdy, do "bohatera" któremu kłamstwa przechodzą łatwo przez gardło telefonicznie podobnież jak wypisywanie bzdur w internecie na temat tego co robi (opineo na przykład i te przeplatające się komentarze "zadowolonych klientów sklepu").
fotocoto
28-03-2012, 11:29
Chcecie usłyszeć coś zabawnego? No to zobaczcie:
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/3874331
myślę co za atrakcyjna cena
ale ale, sklep bez komentarzy, zablokowana możliwość wystawiania opinii. Pytam dlaczego? I prowadzę śledztwo oto co odkrywam:
http://www.fotolab-aparaty.pl/
wąska oferta, jak w liderze, niesamowicie podobna. Wchodzę na dane firmy, tam ubogo ale widzę miasto Czerwieńsk. I zapala mi się lampka. Wchodzą na 8 stronę tego wątku i czytam:
"podobnie rodzina właściciela prowadzi sklep: http://fotopermium.pl/
Bracia Maszyccy są od lat znani w branży – dane właścicieli są jawne i dostępna na ich stronach – jako osoby działające w szarej strefie."
sprawdzam dane fotopremium -> Czerwieńsk! Maszycki!
http://www.misterwhat.pl/company/469256-foto-premium-maszycki-k-czerwiensk
Rzut oka na mapę google, mała wioseczka blisko granicy z Niemcami. Po nitce do kłębka! Są chętni na zakupy? Jak myślicie kiedy im się znudzi oszukiwanie ludzi?
Dalej badam po nipie:
Numer identyfikacyjny REGON 081027600
Numer NIP 9730747667
Nazwa PIOTR MASZYCKI FOTOLAB
Nazwisko MASZYCKI
Imię / imiona PIOTR ŁUKASZ
Adres siedziby:
Województwo LUBUSKIE
Powiat ZIELONOGÓRSKI
Gmina/Dzielnica lub Delegatura CZERWIEŃSK - MIASTO
Ulica, miejscowość UL. WODNA 1 lok.1 , CZERWIEŃSK
Poczta 66-016 CZERWIEŃSK
Data powstania podmiotu * 2012-03-14
Data rozpoczęcia działalności ** 2012-03-14
Data wpisu do REGON 2012-03-16
Ludzie kochani, spalili jeden biznes i natychmiast tworzą kolejny, tym razem braciszek jedzie z koksem!
tu można sprawdzić:
http://www.stat.gov.pl/regon/
Masakra... :/ po prostu masakra. Ja od dzisiaj jak nie widzę towaru na własne oczy, to zwyczajnie nie kupuję, mam swoją nauczkę. Maszycki przesłał mi dzisiaj potwierdzenie przelewu, dzisiejsza data księgowania, więc jutro spodziewam się pieniędzy. Wysyłał z Multibanku, ja mam ING, więc ten dzień zwłoki może być. Potwierdzenie, mimo że w jpg, wygląda na autentyczne. Jeśli nie jest, to chętnie wzbogacę zeznania w oparciu o art. 270 kk ;)
Jest szansa, że grono oszukanych nie będzie się powiększać. Zawieszono im konta na Allegro na których sprzedawali sprzęt.
strona sklepu Lider 24 też już nie działa.
Naprawdę?
http://www.lider24.media.pl/
https://canon-board.info/imgimported/2012/03/20kd3t5-1.jpg
źródło (http://i40.tinypic.com/20kd3t5.jpg)
Naprawdę?
http://www.lider24.media.pl/
Refresh?
Dzisiaj wpłynął zwrot pieniędzy... koniec koszmaru, ale nie ustaję w działaniach! Jestem bardzo otwarty na to, żeby wszem i wobec nieść świadectwo ich praktyk polegających na wyłudzaniu na długi czas pieniędzy od co naiwniejszych ludzi. Zamierzam o całym zdarzeniu poinformować UOKiIK oraz media. Apeluję także do tych, co odzyskali pieniądze - nie odpuszczajcie, przypomnijcie sobie, ile przez nich straciliście nerwów i pomyślcie, że być może działając wspólnie uda nam się oszczędzić komuś tych nerwów. Oszukani przez Lider24 - łączcie się! :D
fotocoto
30-03-2012, 09:30
U nas również wpłynął zwrot kasy aczkolwiek przyznaję, że zrezygnowaliśmy z drogi formalnej tylko posiłkowaliśmy się rozmową w 4 oczy przeprowadzoną przez zaufanego człowieka. Zamknięcie tego sklepu czy kont niewiele da ponieważ oni zapewne od razu otworzą działalność na mamę wujka czy babcię, nie sądzę by chętnie rezygnowali z takich pieniędzy. Jak rozmawiałem z osobami zorientowany, przez pominięcie VAT czy innych podatków zarabiali na jednym aparacie nawet powyżej 1000 zł więc przez tyle lat można powiedzieć przyzwyczaili się do luksusu. Z tym coś muszą zrobić służby do tego powołane i przede wszystkim skontrolować źródło, które im to sprzedaje. Sposób by ich jednak wyłapać jest bardzo prosty, tak prosty jak znalezienie kolejnego interesu Maszyckich, więc myślę, że pomni tej sprawy użytkownicy tego forum szybko znajdą właściwe i sprawdzone informacje.
lider24 uwaznie czyta ten wątek ale jakoś się nie wypowiada:mrgreen:
czekamy... :-)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/193/beztytuu1rj.jpg/)
lider24 uwaznie czyta ten wątek ale jakoś się nie wypowiada:mrgreen:
czekamy... :-)
Już się nie doczekacie. Dzięki za cynk.
Przeczyściłem wątek i przestrzegam przed udzielaniem się w tym wątku przez jednopostowców. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do intencji -będą lecieć bany.
BioFreak
30-03-2012, 13:55
Ktoś chętny do złożenia grupowego pozwu? Dwóch prawników z Poznania już załatwiłem. Krótka piłka- brakuje tylko osób.
Ktoś chętny do złożenia grupowego pozwu? Dwóch prawników z Poznania już załatwiłem. Krótka piłka- brakuje tylko osób.
Na czym by to miało polegać, skoro już odzyskałem kase? Podaj więcej szczegółów.
BioFreak
31-03-2012, 08:33
Na razie mam określić ilość osób- Panowie potem podadzą mi szczegóły. Oczywiście wystarczą tylko dwie ale im więcej tym lepiej.
U mnie sprawa sądowa w toku, mimo że odzyskałem swoje 16.000 po bagatela 4 miesiącach. Nie odpuszczajcie im, choćby ze względu na te nerwy zjedzone przy upominaniu się o swoje.
Na razie mam określić ilość osób- Panowie potem podadzą mi szczegóły. Oczywiście wystarczą tylko dwie ale im więcej tym lepiej.
Dolaczam sie, bo sama bedac za granica nie moge zrobic nic! Tez nie odpuszcze, przez nich kasa zamrozona, nie mam drugich 3,000 do wylozenia na aparat. Prosze o kontakt!
camel_pl
03-04-2012, 16:40
Witam!
Jestem w tej samej sytuacji co hellooo (też aktualnie przebywam za granicą). Ja zdecydowałem się zamówić aparat Nikon d300s w sklepie fotolab-aparaty.pl, na który trafiłem za pośrednictwem Skąpiec.pl. Faktycznie skusiła mnie dobra cena body, a czujność uśpił fakt, iż byli na Skąpcu (teraz już "znikli" z portalu). Złożyłem zamówienie, wpłaciłem kasę i czekam na towar (ma być dostarczony do sklepu w ciągu 14-tu dni roboczych czyli mniej więcej 12 kwietnia). Na obecnym etapie kontakt ze sklepem oczywiście bardzo dobry, ale niestety wiem już co będzie za kilka dni. Nie zamierzam odpuścić jeśli tylko będą próbowali kombinować (stosownego maila z taką informacją już im wysłałem po natrafieniu na "historię choroby" właścicieli tego i poprzednich sklepów). Będę na bieżąco informował o postępach. Myślę, że trzeba dzielić się takimi informacjami, aby ustrzec przyszłe potencjalne ofiary przed popełnieniem błędu.
Proszę nie zamieszczać tutaj peanów na cześć firm innych niż bohater tego wątku.
BioFreak
06-04-2012, 14:54
Bohater w dalszym ciągu pozostaje ten sam. Zainteresowanych grupowym pozwem proszę o wiadomość prywatną na forum z numerem telefonu- zadzwonie i z chęcią przedstawię sytuację. Pozdrawiam.
lukasz57-90
13-04-2012, 15:40
Zrobiłem zakupy w Lider24 na kwotę 6820pln u Pana Pawła i Karoliny M. Pieniądze zostały przelane 7marca po 2,5tyg oczekiwania na zamówienie zrezygnowałem i usłyszałem ze na zwrot maja 7-10 dni, i zebym odeslal fakture 21/03/2012 oraz fakture korygującą 21/03/2012K co uczyniłem. Termin zwrotu pieniędzy minął 4.04.2012 wg faktury korygującej. Właściciel sklepu lub osoba podająca się na właściciela Pan Paweł M. utrzymywał cały czas kontakt mailowy i wmawiał mi ze nie dostal faktury korygującej od swojego dystrybutora oraz zwrotu pieniedzy, i mi tez nie odda pieniedzy póki nie dostanie sam pieniedzy od dystrybutora. Od 2 dni nie ma Pana Pawła w sklepie i nie odpowiada na e-maile. Zamówienie skladalem w Lider24 a nie u dystrybutora i żądam natychmiastowego zwrotu pieniędzy jak narazie bez skutecznie.
Lukasz57-90, czy ty prowadzisz działalność gospodarczą? Pytam w kwestii faktur bo włos na głowie się jeży. Jeżeli tak to poczytaj choćby w necie coś na temat faktur. Choć odrobinę.
Raz wystawionej faktury się nie oddaje. To święty dokument przed US.
Druga sprawa. To jeżeli rezygnujesz z usługi to po wystawieniu faktury a przed dokonaniem czynności związanych z finalizacją transakcji, wystawca dokonuje korekty faktury do '0" i przesyła ją tobie. Ty to podpisujesz i jeden egz. odsyłasz wystawcy (tak było kiedyś, nie wiem czy teraz też musisz podpisać ją czy tylko ją otrzymujesz). Żadnych faktur (podstawowych) się nie odsyła. To jest niezgodne z zasadami księgowości. Nawet ty możesz zrobić do faktury notę księgową i przesłać kontrahentowi jak znajdziesz w niej mało istotne nieścisłości.
W życiu zdarzają się przypadki jeżeli dwóch kontrahentów się zna, to może jeden oddać drugiemu, ale to już jest nie teges z punktu księgowego.
Trzecia sprawa skontaktuj się z innymi z tego wątku, może ci coś pomogą.
pozdrawiam
lukasz57-90
16-04-2012, 20:09
Fakturę oraz fakturę korektę w orginale również pocztą dostałem.
__________________________________________________ _________
Skontaktował się ze mną człowiek który jest zainteresowany pomocą prawną nam, jeśli zdecydujemy się na pozew zbiorowy. Cena takiej usługi będzie znana w momencie kiedy określimy ilość osób i kwotę jaką należy odzyskać. SZUKAM RÓWNIEŻ OSOBY Z POZNANIA KTÓRA BĘDZIE W STAŁYM KONTAKCIE Z MECENASEM.
Zainteresowane osoby proszę aby kontaktowały się ze mną na priv i podały:
Imię i Nazwisko:
Telefon:
Mail:
Miejscowość z kodem pocztowym:
Datę zamówienia sprzętu:
Datę od której ubiegamy się od zwrot pieniędzy:
Kwotę brutto:
Uważam, że trzeba walczyć o swoje i nie odpuszczać. Pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości.
foto-grafika
17-04-2012, 13:18
Czy ktoś ostatnio był w sklepie w Pruszczu? Bo zdaje się że juz jest zamknięty a odzyskanie pieniędzy graniczy z cudem!
lukasz57-90
25-04-2012, 13:38
Czy ktoś ostatnio był w sklepie w Pruszczu? Bo zdaje się że juz jest zamknięty a odzyskanie pieniędzy graniczy z cudem!
otwarty, ale wycieczka do sklepu bez sensu - szkoda robienia sobie kosztów dodatkowych.
foto-grafika
26-04-2012, 13:12
dziś dostałem pismo z prokuratury o wszczęciu postępowania w sprawie wielokrotnych oszustw przez LIDER 24.
Dla ścisłości: Pan Paweł nie jest właścicielem tylko jego żona: Katarzyna Maszycka.
Pan Paweł nie jest właścicielem tylko jego żona: Katarzyna Maszycka.
Niech zgadnę - typowy schemat: rozłączność majątkowa i żona jest goła jak święty turecki?
Merde, to jest typowe rozwiązanie, a może masz jakiś nieszablonowy koncept?
A co, chcesz sam spróbować? ;)
Problem w tym, że wszyscy piszą o "szefie" w sklepie - wtedy można mu się jednak dobrać do portfela. Ale łatwe to nie będzie.
Merde - tak zupełnie na marginesie - nie rozłączność a rozdzielność ;)
Problem w tym, że wszyscy piszą o "szefie" w sklepie - wtedy można mu się jednak dobrać do portfela. Ale łatwe to nie będzie.
A może mąż jest normalnie zatrudniony jako manager? Wtedy wszystko się zgadza a on nie odpowiada żadnymi pieniędzmi (przy rozdzielności) ;) Ba nawet mógł dostać mega premię żeby żona była na pewno spłukana ;)
dziś dostałem pismo z prokuratury o wszczęciu postępowania w sprawie wielokrotnych oszustw przez LIDER 24.
Dla ścisłości: Pan Paweł nie jest właścicielem tylko jego żona: Katarzyna Maszycka.
Czyli sprawa się rozkręca, ciekawe czy prokuratura postawi zarzuty czy umorzy ze względu na niską szkodliwość społeczną.
Chyba raczej karolina blandzi - maszycka... a na fB dzisiaj to:
"W lokalnej prasie ( "Echo Pruszcza" ) na pierwszej stronie jest artykuł o Właścicielce- niezrealizowanych zamówień 21 na łączną kwotę 137 tyś. zł. Grozi jej do 8 lat pozbawienia wolności, jest pod dozorem policji."
oby, oby... mam nadzieję, że wszyscy odzyskali kasę...
MC, to było trochę z ironią. pracuję na styku realizacji inwestycji i wiem co nieco, co się dzieje i jakie są mechanizmy. I widzę coraz większą ilość informacji o wnioskach o upadłość lub postawieniu firm w stan upadłości likwidacyjnej.
Poza tym w mojej najbliższej rodzinie, przez brak tego zabiegu (rozdzielność) co poniektórzy klepią przysłowiową "biedę" (pewnie do ostatnich dni), bo paru inwestorów lub mianowanych głównych wykonawców nie zapłaciło (bo się okazało, że są goli i weseli) lub zapłacili po 2-4 latach procesów sądowych. Budżet państwa i banki nie chciały czekać i poszło wszystko w cholerę.
http://pruszczgdanski.naszemiasto.pl/artykul/1381833,pruszcz-gd-przyjmowala-pieniadze-sprzetu-fotograficznego,id,t.html?kategoria=675#bab8fe2989 6b0b70,1,3,60
jakby ktoś był ciekawy, co dalej w trawie piszczy :)
k.
Witam,
mnie niestety też oszukali. 7605zł wpłaciłem 26 marca. Sprawę zgłosiłem już na policję, allegro i wysłałem do nich ostateczne przed sądowe wezwanie do spłaty należności. Oczywiście piszę się na pozew zbiorowy.
Jakby kogoś interesowała moją historią (oczywiście podobną do wszystkich innych), to zapraszam:
niedozwolony link
foto-grafika
01-05-2012, 09:50
Ja prócz tego że sprawe zgłosiłem do prokuratury to podałem ją do sądu. Na ponaglenia nie reagowała więc nie mam wyjścia. Jest mi dłużna 5800zł +odsetki.
W linku drithor-a piszą coś o: "nie może wyjeżdżać z kraju i wpłaciła poręczenie majątkowe" Co to oznacza to poręczenie majątkowe?
Ps. Przepraszam za pomyłkę w poprzednim poście (rzeczywiście nazywa się Karolina)
Srodek zapobiegawczy w mysl kpk.
foto-grafika
01-05-2012, 10:33
Srodek zapobiegawczy w mysl kpk.
Mógłbyś to rozwinąć? Z czym to się wiąże?
Z obowiazkiem stawiania sie na wezwanie organu prowadzacego postepowanie przygotowawcze.
W przeciwnym przypadku poreczenie majatkowe nie zostanie zwrocone.
kserewis
07-05-2012, 18:53
Cześć Wam,
Również jestem poszkodowany przez lider24. 20.02.2012 wpłaciłem kwotę wys. 6775pln i nie mam do dziś ani kasy, ani aparatu.
Pozdrawiam,
Karol
knt@o2.pl
fotocoto
08-05-2012, 16:54
Jak mniemam poręczenie majątkowe to nie jest kilkaset złotych, odnoszę wrażenie, że zostało wpłacone z nadpłat od klientów bo skoro firma ma kłopoty finansowe to skąd nagle kasa na poręczenie. Chore to wszystko jest, a wątków może mieć sporo, bo jak tam jeszcze wszedł UKS do tego o czym ktoś gdzieś pisał to marne szanse, że ktoś kasę teraz zobaczy bo urząd upomni się o swoje jak coś znajdą - a czytając 8 stronę tego wątku jest to prawdopodobne. Kuriozalnym do tego jest fakt, że ta firma nadal działa, to jest sklep działa i przyjmuje zamówienia. Licząc po forach ludzi oszukanych wydaje się być znacznie więcej niż deklarowane w artykule, podobnież kwota wydaje się być wyższa. Smutne to wszystko jest, życzę powodzenia poszkodowanym.
Pytanie do poszkodowanych:
Czy komuś z Was udało się w ciągu ostatniego miesiąca odzyskać gotówkę?
witam
aspirant z pruszcza poinformował mnie że "nowi" poszkodowani otrzymuja zwroty aby nie zakładać drugiej sprawy.kuriozalne...
lukasz57-90
18-05-2012, 11:54
Nowi czyli Ci którzy kiedy kupili ?
Jest juz informacja w mediach ;)
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120523/BYDGOSZCZ01/120529645
Alicja Korytkowska
24-05-2012, 23:14
Zwracam się do wszystkich osób które dokonały zakupu towaru w firmie FOTO-SKLEP PIOTR ŁUKASZ MASZYCKI lub w sklepie http://www.fotolab-aparaty.pl/
Jeśli zostali Państwo w jakikolwiek sposób oszukani przez tą firmę bardzo proszę o wiadomość na e-mail: sax35th.com@gmail.com lub kontakt pod numerem 692-44-66-87.
W odpowiedzi na Państwa wiadomości dokładnie wyjaśnię o co chodzi.
Dodam jedynie, że ja również wpłaciłam pieniądze na rzecz tego sklepu, dostałam jednak przelew zwrotny po dwóch dniach.
Pozdrawiam serdecznie,
Alicja Korytkowska
Uwaga!!! interesują mnie również zwłoki w zwracaniu pieniędzy...
foto-grafika
25-05-2012, 10:27
U mnie 5ty miesiąc mija i kasy niema jak nie buło. Sprawa w sądzie i w prokuraturze. Kochany kraj - nic nie może zrobić! Władze bezsilne czy leniwe?
lukasz57-90
01-06-2012, 10:05
Jak wpłacili poręczenie majątkowe to już teraz całkiem kasy nie będą mieli i kasy nam pewnie nie oddadzą...
BioFreak
03-06-2012, 17:46
Juz jakis czas temu dostalem pismo z prokuratury w pruszczu gdanskim o umozeniu sledztwa w sprawie sklepu Lider Media 24. Jak widac w p***** Polsce mozna obracać cudzymi pieniedzmi bez zadnych konsekwencji. Jestem na etapie otwierania sklepu komputerowego. Będę stosował identyczne praktyki, póki nasze piękne prawo nie ulegnie zmianie , dzięki czemu rozwinę działalność bez własnego wkładu finansowego. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.
Zdaje sie, ze kilkaset postow temu cos takiego przewidywalem...
U mnie 5ty miesiąc mija i kasy niema jak nie buło. Sprawa w sądzie i w prokuraturze. Kochany kraj - nic nie może zrobić! Władze bezsilne czy leniwe?
skoncz człowieku bredzić, bo jesteś nudny... rozumiem twoją rozpacz, bo kasa poszął,a le ogranij się i nie wiń teraz wszystkich świętych za to... oszustwo to jedno z trudniejszych przestępstw do udowodnienienia. jak znamzycie to oni pokazali, że sporą część transakcji realizowali i nie mieli zamiaru nikogo oszukać, a w pewnym momencie nie przewidzieli np. zmiany kursu walut, że to, że owo i tyle... a przy oszustwie musisz im udowodnić, że mieli zamiar cię oszukać już do chwili jak im wpłaciłeś kasę, a nawet od chwili wystawienia aukcji na allegro czy gdzie tam, rozumiesz? to nie jest takie proste, że pan foto-grafik se pójdzie na milicję i zara wezmą policmajstry leadera za łeb do góry nogami i wytrząsą z niego kasę, bo TY zgłosiłeś to na policjęi i TY uważasz, że ONI cie dymają... Tu trzeba jeszcze wszystko łądnie im udowodnić, ato nie jest takie proste w świetle naszego prawa, zaś to jakie mamy prawo to miej pretensje do siebie i swoejej rodziny jak głosowałą, bo to nie sądy i policja, ale parlament to prawo stanowi!!! więc idź sobie w wolnej chwili do swojego posła czy senatora, na którego głosowałeś i powiedz mu jakie to mamy kiepskie prawo i niech oni coś z tym zrobią, bo się naród męczy i jest wykorzystywany przez różnego autoramentu przedsiębiorców. skończyłem.
Juz jakis czas temu dostalem pismo z prokuratury w pruszczu gdanskim o umozeniu sledztwa w sprawie sklepu Lider Media 24.
Jaki podano powód umorzenia?
Na 99% jest to brak znamion czynu zabronionego - jeśli chodzi o winę sprawcy.
Mimo wszystko bym pisał zażalenie, to nic nie kosztuje.
Na 99% jest to brak znamion czynu zabronionego - jeśli chodzi o winę sprawcy.
Mimo wszystko bym pisał zażalenie, to nic nie kosztuje.
oczywiście, że chodzi o to. o tym pisałem dwa posty wyżej. pisać zawsze można, a co zrobi sąd tego nie wie nikt, choć przypuszczać można.
To akurat zalezy od roznych czynnikow, ale nie bede o tym publicznie pisal.
oszustwo to jedno z trudniejszych przestępstw do udowodnienia. jak znam zycie to oni pokazali, że sporą część transakcji realizowali i nie mieli zamiaru nikogo oszukać, a w pewnym momencie nie przewidzieli np. zmiany kursu walut, że to, że owo i tyle...
A czy wykazanie, że sklep mając już od dłuższego czasu poważne problemy z realizacją zamówień i płynnością finansową dalej przyjmował zamówienia i kasę nowych jele^H^Hklientów nie jest przesłanką, że jednak była to próba oszustwa?
A działalność prowadzona w dokładnie ten sam sposób przez te same osoby poprzednio (bluesklep czy jakoś tak)?
Merde, generalnie masz rację.
Ale z mojego doświadczenia wynika, że trudno będzie im udowodnić zamiar.
Zwróć uwagę na fakt, że trochę osób pieniądze odzyskało, a to działa na korzyść "biznesmenów".
Niestety, takie są realia.
Merde, generalnie masz rację.
Ale z mojego doświadczenia wynika, że trudno będzie im udowodnić zamiar.
Zwróć uwagę na fakt, że trochę osób pieniądze odzyskało, a to działa na korzyść "biznesmenów".
Niestety, takie są realia.
A co z odpowiedzialnością kontraktową i bezpodstawnym wzbogaceniem ? Kwestie te chyba nie powinno być trudno udowodnić.
A co to ma wspólnego z postępowaniem karnym?
nic. ale ludzie sie na prawie nie znają, a zachowują tak, jakby juz wyrok skazujący w ręku mieli...
fotocoto
04-06-2012, 16:20
Z gruntu rzeczy, może mnie ktoś poprawi, ale jeśli "sklep siedzieć nie pójdzie", będzie miał szanse spłacić swoje zobowiązania wobec ludzi, którzy postarali się o wyrok na drodze postępowania cywilnego czy jak go tam zwał, czyli mają wyrok, że sklep ma zapłacić. Wydaje mi się, że wyegzekwowanie swoich pieniędzy jest łatwiejsze w tej sytuacji. Oczywiście nie wiemy co się dzieje od strony skarbówki, jednak wydaje mi się, że mają szanse po sobie posprzątać. Myślę więc, że kolega foto-grafika powinien iść tą drogą bo faktycznie myślenie, że jak ich zamkną odzyska kasę jest rozumowaniem błędnym.
karnym nic, ale cywilnym jak najbardziej...
oczywiście na prawie się nie znam, ale na chłopski rozum, łatwiej chyba byłoby odzyskać kasę na drodze egzekucji komorniczej niż udowadniać komuś oszustwo.
Mam nadzieję że mnie to nie spotka i współczuję tym którym to się przytrafiło...
Zgadza się, ale pisaliśmy o aspekcie karnym całego procederu.
Poza tym w wyroku karnym sąd również może orzec w przedmiocie obowiązku naprawienia szkody.
Skuteczność postępowania egzekucyjnego natomiast jest juz zupełnie osobną historią.
fotoamator555
05-06-2012, 17:39
Witam serdecznie.. cos mnie tknelo.. i zaczalem szperac.. (madry polak po szkodzie).. no i tak trafilem na forum (wyszukujac sklepu blufoto) .. i zaczalem sie martwic..
powiem tak jakies 2 tyg. temu przelalem na konto sklepu blufoto 12000 zl za Nikona D800.. czas oczekiwania 14-21 dni.. prosze o pomoc czy powinienem sie martwic? z tego co czytam to tak.. wlasciciel sklepu odpisuje mi droga mailowa, telefonu nie odbiera, sklep internetowy nie dziala.. nie wiem jaki on teraz sklep zaklada z tego co czytam lider24, blufoto, fotopremium prowadzi ten sam czlowiek? czy jakiekolwiek zamowienia byly zrealizowane ? prosze o pomoc w podjeciu decyzji co dalej..
fotoamator555 Z tego co mi wiadomo to D800 jeszcze nie jest dostepny wiec napewno troche musisz poczekac?
fotoamator555 Z tego co mi wiadomo to D800 jeszcze nie jest dostepny wiec napewno troche musisz poczekac?
Kilku(nastu?) użytkowników z forum nikoniarzy mogłoby się nie zgodzić.
.......powiem tak jakies 2 tyg. temu przelalem na konto sklepu blufoto 12000 zl za Nikona D800.. czas oczekiwania 14-21 dni.. prosze o pomoc czy powinienem sie martwic? .........
Powinieneś zacząć się martwić za jakiś 1 tydzień.
lukasz57-90
06-06-2012, 10:20
A moim zdaniem możesz już się martwić.
W Marcu przelałem 6800pln do dnia dzisiejszego oddali mi w ratach 5090zł zostało 1810zł + odsetki ustawowe. Ostatnia rata miała być na kwotę 1910zł Pani Karolina M. przelała mi 100zł i napisała:
Pisałam Panu szczerze jak wygląda sytuacja w firmie i mogę Pana zapewnić, że nigdy nikogo nie chciałam oszukać, a jedynie moje złe prowadzenie firmy doprowadziło do takiej sytuacji. Problem w tym, że nie każdy to rozumie i przez te wszystkie opinie w Internecie, podkręcane przez konkurencję i osoby, które już sfinalizowały zamówienia, momentalnie spadła mi sprzedaż w sklepie, a co za tym idzie nie zarabiam na sprzedawanym sprzęcie i nie mam źródła dochodu, czego konsekwencją jest brak wywiązania się z umowy spłaty mojego zadłużenia. Osoby, które "podkręcają" całą tą sytuację w końcu doprowadzą do tego, iż już w ogóle nie będę miała możliwości pospłacania swoich długów, na czym w tej chwili mi najbardziej zależy, gdyż nic nie jest dla mnie tak ciężkie jak świadomość tego, że ktoś ma przez moje postępowanie kłopoty.
Klasyczne odwracanie kota ogonem - skutek (krytyka w Internecie) zamienić na przyczynę.
Wszystkiemu jesteście winni wy, to przez takie wątki mamy problemy!
Ta "pani" ma rację! To przez Was rozwaliła się jej misternie budowana piramida! :-)
foto-grafika
06-06-2012, 12:08
fotocoto ja już półtora miesiąca temu założyłem im sprawę ale coś cisza i nie ma żadnych wieści z postępowania. Generalnie cały czas wiatr w oczy i coraz mniejsza nadzieja na odzyskanie kasy. Będe musiał chyba pojechać do Pruszcza i porozmawiać z nimi jak oni to widzą i na co czekają. Wygląda na to że prokuratura i sąd są bezsilni :(
fotocoto
06-06-2012, 12:22
foto-grafika- o co założyłeś sprawę? To powinno iść w postępowaniu upominawczym z tego co pamiętam, skonsultuj się z jakimś prawnikiem. Powinieneś dostać nakaz zapłaty wydany w trybie zaocznym czy jak to się tam zwie i z tym do komornika.
Jeśli już to nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.
I dopiero, o ile nie zgłoszą sprzeciwu, to po jego uprawomocnieniu będzie można wystąpić o tytuł wykonawczy i na jego podstawie prowadzić egzekucję.
A jak zgłoszą sprzeciw (a pewnie tak będzie), to kolejne miesiące zlecą.
lukasz57-90
08-06-2012, 09:37
Będe musiał chyba pojechać do Pruszcza i porozmawiać z nimi jak oni to widzą i na co czekają.
Jeśli nie masz daleko możesz się przejechać... jeśli spory kawałek to podróż bez sensu troszkę. Mój prawnik był u nich już kilkanaście razy. Skutek nie zbyt duży bo Pani jest świadoma tego co się dzieje i mówi, że ma problemy finansowe - "utraciłam płynność finansową i kasę oddam jak tylko będę ją miała". Władze uczelni wiedzą o całej historii i działalności tej Pani.
Polskie prawo jest mega zajebi.... :evil:
A jak sobie wyobrażasz procedurę w takim przypadku?
foto-grafika
12-06-2012, 11:31
dopiero co odebrali sądowy nakaz zapłaty i musi sie to uprawomocnić. Jeśli sie nie odwołają to dopiero będe mógł komornika zaangażować. Rozmawiałem też z Panią Prokurator która prowadzi tą sprawę i niestety w chwili przyjęcia sprawy przez prokuraturę konta Maszyckich były puste. Komornik jedynie co może to sprawdzić czy mają jakiś samochód na siebie albo mieszkanie. Jeśli nic nie mają to będę ich nękał całe życie. Z tego co mi prawnik mówił to 9 lat ma ważność wyrok sądu i po 9 latach można to jakoś odnawiać.
O, to ciekawy ten prawnik jest...
dopiero co odebrali sądowy nakaz zapłaty i musi sie to uprawomocnić. Jeśli sie nie odwołają to dopiero będe mógł komornika zaangażować. Rozmawiałem też z Panią Prokurator która prowadzi tą sprawę i niestety w chwili przyjęcia sprawy przez prokuraturę konta Maszyckich były puste. Komornik jedynie co może to sprawdzić czy mają jakiś samochód na siebie albo mieszkanie. Jeśli nic nie mają to będę ich nękał całe życie. Z tego co mi prawnik mówił to 9 lat ma ważność wyrok sądu i po 9 latach można to jakoś odnawiać.
Nie 9 a 10 lat i sprawa wygląda tak, że dajesz do komornika a komornik umarza z powodów wielu. Wyrok jest ważny przez 10 lat, tzn przed upływem tego okresu musisz ponownie zgłosic się do komornika o egzekucję. Tuym sposobem możesz ścigac gościa do jego śmierci i dłużej.
Jesli przed upływem 10 lat nie zrobisz tego, to sprawa zostanie przedawniona. Oczywiście naliczane zostają odsetki za opóxnienie płatności.
Klasyczne odwracanie kota ogonem - skutek (krytyka w Internecie) zamienić na przyczynę.
Wszystkiemu jesteście winni wy, to przez takie wątki mamy problemy!
Bardzo dobry manewr obronny ze strony pani naciągaczki - przy poparciu tej tezy odpowiednimi dowodami (adwokaci wiedzą w czym rzecz) oraz wykazaniu skruchy i chęci naprawienia (oczywiście w minimalnym zakresie) wyrządzonych szkód istnieje uzasadniona obawa, że w Sądzie (w przypadku wcześniejszej nie karalności za przestępstw przeciwko mieniu) może ona wyjść obronną ręką ze sprawy karnej - a wtedy i automatycznie adhezja upada. Zostaje jeszcze droga samego powództwa cywilnego, która może być jednak długa i uciążliwa a jej efekt końcowy inny od spodziewanego.
....... Wyrok jest ważny przez 10 lat, tzn przed upływem tego okresu musisz ponownie zgłosic się do komornika o egzekucję. Tuym sposobem możesz ścigac gościa do jego śmierci i dłużej.
....
Przy czym może to być ten sam komornik lub zupełnie inny (niezgodny z właściwością miejscową) jeśli w wniosku ujmie się, że działania tego poprzedniego z jakiegoś powodu były nieskuteczne i w związku z tym wybierasz innego.
A co w sprawie prawdopodobnego oszustwa skarbowego? Podejrzewam, że US nie chwali się postępem dochodzenia ale może ktoś coś wie?
@Jago - we wniosku nie trzeba nic pisać. Wyjątkiem jest przypadek egzekucji z nieruchomości - tutaj musi być komornik właściwy miejscowo.
@Jago - we wniosku nie trzeba nic pisać. Wyjątkiem jest przypadek egzekucji z nieruchomości - tutaj musi być komornik właściwy miejscowo.
MC_ a widzisz - ja myślałem, że przy wyborze innego (kolejnego) komornik trzeba to w wniosku napisać. Człowiek całe życie się uczy ... Pzdr.
"Stary" komornik i tak na tytule wykonawczym umieszcza adnotacje o tym ile udalo sie wyegzekwowac i jakie wierzyciel poniosl koszty.
W razie pytan sluze pomoca.
...powiem tak jakies 2 tyg. temu przelalem na konto sklepu blufoto 12000 zl ...
W głowie mi się nie mieści jak można wykonać przelew na taką kwotę bez wcześniejszego dokładnego rozeznania sprzedawcy. Przecież można skorzystać z przesyłki dającej możliwość sprawdzenia zawartości przed zapłatą lub umówić się na odbiór osobisty. Cóż, jak ktoś nie szanuje swoich pieniędzy...
lukasz57-90
15-06-2012, 08:34
W głowie mi się nie mieści jak można wykonać przelew na taką kwotę bez wcześniejszego dokładnego rozeznania sprzedawcy. Przecież można skorzystać z przesyłki dającej możliwość sprawdzenia zawartości przed zapłatą lub umówić się na odbiór osobisty. Cóż, jak ktoś nie szanuje swoich pieniędzy...
życzę Ci z całego serca, żebyś Ty nigdy nie zrobił nic glupiego nic nie przemyślanego do końca...
Jak ktoś ma naturę leminga to nic się nie poradzi, ja sprawdzam każdego sprzedawcę nawet przy dziesięciokrotnie mniejszych kwotach :)
To właśnie dzięki takim "mądrym inaczej" użyszkodnikom internetu ci ludzie tak długo mogli działać.
Niektórzy faktycznie powinni mieć bana na Google i cały internet, dla ich własnego dobra. ;)
życzę Ci z całego serca, żebyś Ty nigdy nie zrobił nic glupiego nic nie przemyślanego do końca...
Przy zakupach w sieci należy kierować się zdrowym rozsądkiem i logiką a nie emocjami. Nie ma tutaj miejsca na głupotę i "nieprzemyślane do końca decyzje".
Niestety miejsca jest bardzo dużo, czego dowodem ten wątek.
Niestety miejsca jest bardzo dużo, czego dowodem ten wątek.
Nie pierwszy i z pewnością nie ostatni ... :|
No ale mnie to już dawno przestało dziwić - każdego dnia mam dziesiątki telefonów od ludzi, dla których jedynym i najistotniejszym czynnikiem wyboru sprzedawcy jest CENA. "spuść pan stówkę bo u ziutka w pścimiu stoi to samo za stówkę mniej". No i idą do ziutka co obiecuje złote gruszki na wierzbie a potem lamenty na forach.
Polska norma - uwielbienie w poszukiwaniu okazji bez spoglądania na koszty.
Jestety, jest to prawda.
Czesto chec oszczedzenia doslownie kilku procent powoduje, ze zdrowy rozsadek sie wylacza.
Tym niemniej to przede wszystkim oszustow powinno sie napietnowac.
lukasz57-90
15-06-2012, 15:44
Jestety, jest to prawda.
Czesto chec oszczedzenia doslownie kilku procent powoduje, ze zdrowy rozsadek sie wylacza.
Tym niemniej to przede wszystkim oszustow powinno sie napietnowac.
Wiem coś o tym, umoczyłem 6800pln ale koniec OFF TOPIC'a
Czy komuś oddają kasę??
Nie byłem tak wyrozumiały jak Marek "janmar" - wywaliłem w kosmos OT - każdy kto będzie kontynuował w kierunku za co kogo wywalili z KKM itp. poleci za wywalonymi postami..
foto-grafika
17-06-2012, 21:39
Dostałem zawiadomienie o terminie rozprawy w Gdańsku 28 sierpnia o 11:45
Czy ktoś dostałem takie zawiadomienie? I czy ktoś się wybiera? Mam akurat rodzine w Gdański to pojadę na rozprawę z ciekawości i odwiedzę rodzinkę.
Zobaczymy co wyniknie z tej rozprawy.
foto-grafika
18-06-2012, 12:02
Tak. Przepraszam za niejasne nazewnictwo ale słabo się znam na tym i dopiero nabywam doświadczenia dzięki Pani Maszyckiej.
MC_ sprawa ta wynikła z Prokuratury do której podałem Maszyckich o oszustwo.
Warto zgłosić się jako oskarżyciel posiłkowy.
lukasz57-90
19-06-2012, 10:35
Tak. Przepraszam za niejasne nazewnictwo ale słabo się znam na tym i dopiero nabywam doświadczenia dzięki Pani Maszyckiej.
MC_ sprawa ta wynikła z Prokuratury do której podałem Maszyckich o oszustwo.
Liczę na więcej informacji po sprawie. Mi Pani maszycka z 6800pln oddała 5000pln na reszte czekam i czekam i czekam. Mówi, że nie ma pieniędzy ale jak będzie miała to mi odda, ale nie wie kiedy to będzie bo jej firma nie przynosi zysków.
foto-grafika
19-06-2012, 12:05
Liczę na więcej informacji po sprawie. Mi Pani maszycka z 6800pln oddała 5000pln na reszte czekam i czekam i czekam. Mówi, że nie ma pieniędzy ale jak będzie miała to mi odda, ale nie wie kiedy to będzie bo jej firma nie przynosi zysków.
W jaki sposób zadziałałeś że oddaje Ci pieniądze? Mi nie chce oddać :(
5800zł +odsetki
lukasz57-90
25-06-2012, 11:14
W jaki sposób zadziałałeś że oddaje Ci pieniądze? Mi nie chce oddać :(
5800zł +odsetki
Wynająłem prawnika który pojechał osobiście do firmy wraz ze stosowną dokumentacją. W ciągu miesiąca w ratach + odsetki oddali tą kwotę reszty doprosić się nie mogę. Umówiony jestem na spłatę do połowy lipca. Jeśli nie oddadzą mój prawnik rozpocznie procedury dużo ostrzejsze.
czy prawnik miał 2m wzrostu, z 70cm w bicepsie i był wykształcony we wschodnich uczelniach co dało się w akcencie usłyszeć? bo mam wrażenie że taki prawnik najlepiej działa na takich dłużników..
lukasz57-90
26-06-2012, 13:30
czy prawnik miał 2m wzrostu, z 70cm w bicepsie i był wykształcony we wschodnich uczelniach co dało się w akcencie usłyszeć? bo mam wrażenie że taki prawnik najlepiej działa na takich dłużników..
Hehe, nie :mrgreen:
foto-grafika
27-06-2012, 18:36
Ale to jest żenada - wyobraźcie sobie moi mili że dzisiaj uprawomocnił się sądowy nakaz zapłaty. Tak więc przelali mi 100zł z konta pana Pawła (konto na które wpłacałem pieniądze) i napisali maila że nie maja kasy.
Z tego co wywnioskowałem to ich system działa tak:
- przelewam kase na sprzęt na konto Pana Pawła który ma prawdopodobnie rozdzielność majątkową z panią K.
- pani k nie dostarcza sprzętu a wiec proszę o zwrot gotówki
- pani k nie oddaje pieniędzy bo ich nie ma
- pieniądze ma pan P który to prawdopodobnie ma rozdzielność majątkową i nie musi nic oddawać
- idąc tym tropem można uruchomić komornika który będzie próbował odzyskać pieniądze od pani K ale ona przecież nic nie ma bo prawdziwa kasa jest u pana P a jego komornik nie ruszy.
Tak więc machloje idą na konto pani K a lewe zarobki na konto Pana P.
No to w takim razie ścigać szanownego małżonka z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia.
Witajcie, napiszę to w tym wątku, do weryfikacji choć może strzał w płot.
Domena:
http://globalsklep.pl/
Sklep internetowy globalsklep.pl , dostępny pod adresem www.globalsklep.pl zwany w niniejszym Regulaminie "Sklepem" , jest prowadzony przez jednoosobową działalność gospodarczą o nazwie:
EVERY-TEL Daria Lidke, ul. Gdańska 46/12, 83-031 Rusocin,
NIP 6040058150 , REGON 221213058, nr ewid. 5069
e-mail: sklep@globalsklep.p, tel. 796985523
Wystarczy sprawdzić po nipie na:
http://www.stat.gov.pl/regon/
adres rejestrowy firmy by wyrzuciło pruszcz gdański (dla niezorientowanych podam, że pruszcz czy rusocin to mała mieścina pod Gdańskiem gdzie nie spotyka się takich sklepów a na pewno nie więcej niż jeden).
Potem wystarczy sprawdzić datę rejestracji domeny by przekonać się, że zarejestrowano ją z początkiem czerwca. Oczywiście o niczym to nie świadczy, jednak trzeba być ostrożnym. Sklep powoli wypływa na skąpcu z ciekawymi cenami. Wpadałem tam na nich i postanowiłem sprawdzić zanim coś kupię. Wpadłem na takie dane i chyba się nie odważę na zakup - 16-35 mają w super cenie. Choć mam nadzieję, że to nie kolejny klon lidera. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym sklepem?
foto-grafika - to jest sprawa do zgłoszenia do UOKiK oni nie mają prawa tak działać moim zdaniem.
fotocoto
29-06-2012, 12:51
kolega podrzucił mi ciekawy post:
https://www.facebook.com/groups/119760434820477/?notif_t=group_r2j
"Mieszkaniec Czerwieńska poinformował mnie, że jeden z braci M. nie żyje a drugi siedzi za kratkami."
http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20120511%2FPOWIAT16%2F120519935&fb_source=message
może to plotka ale wydaje się wszystko zgadzać, miejsce, wiek, samochód.
Ktoś to zweryfikuje? Miał ktoś kontakt z tym człowiekiem od tego czasu?
życzliwa
29-06-2012, 13:12
tak to jest prawda:(
fotocoto
29-06-2012, 15:01
tak to jest prawda:(
Widzę, że swój post:
"Właściciel firmy fotolab jest niedostępny od 11 maja i będzie jeszcze bardzo długo niedostępny. Przestrzegam wszystkich przed kupowaniem w tym sklepie."
zamieściłaś dokładnie w dniu wypadku o którym pisano w artykule, wszystko zdaje się więc być bardzo wiarygodne. Myślę, że ta informacja może być istotna dla osób oczekujących na pieniądze, pomijając fakt, że to wielka tragedia.
życzliwa
29-06-2012, 15:35
fotocoto dodam jeszcze ze jemu sie nic nie stało
foto-grafika
30-06-2012, 14:13
ja dodam iż jak odbierałem aparat (część zamówienia) w nocy w Wałczu to właśnie takim citroenem przyjechał Maszycki.
ja dodam iż jak odbierałem aparat (część zamówienia) w nocy w Wałczu to właśnie takim citroenem przyjechał Maszycki.
Odbierałes aparat w nocy w Wałczu? A cóż to za praktyki gospodarcze, napisz by zaspokoić ciekawość. Swoją drogą o ile mi wiadomo za czyn jak wyżej (z wypadkiem) idzie się do więzienia więc gość niezłego bigosu sobie narobił. :cry:
A ten sklep fotolab dalej niby działa mimo, że właściciel nie żyje.
życzliwa
02-07-2012, 17:09
właściciel fotolab żyje nic mu sie nie stalo w tym tragicznym wypadku...żaden z braci nie byl właścicielem samochodu
życzliwa - widzę jesteś mocno zorientowana w sytuacji i masz bardzo dokłądne informacje, twój pierwszy wpis pojawił się w dniu wypadku. Czy możesz napisać coś więcej? Z tego co koledzy napisali, właścicielem fotolab był rzekomy brat właściciela lidera24.
życzliwa
03-07-2012, 15:10
właściciel fotolab jest bratem właściciela lider24 śmiało więc możecie walczyć o swoje pieniążki z lider,a z fotolab wydaje mi sie że będzie troszkę trudniej bo jest na razie nieosiągalny .Mam nadzieje że nikt z Was po tej dacie nie przeprowadził żadnej transakcji z blufoto_pl:(
foto-grafika
03-07-2012, 22:10
Odbierałes aparat w nocy w Wałczu? A cóż to za praktyki gospodarcze, napisz by zaspokoić ciekawość. Swoją drogą o ile mi wiadomo za czyn jak wyżej (z wypadkiem) idzie się do więzienia więc gość niezłego bigosu sobie narobił. :cry:
A ten sklep fotolab dalej niby działa mimo, że właściciel nie żyje.
loco1 praktyka taka że ten człowiek cały czas kręcił że ma sprzęt ale gdzies jedzie itd. To przycisnąłem go ze szwagrem i powiedział że będzie wracał z Poznania i mi podrzuci do domu bo ma prawie po drodze. Potem dzwonił ze będzie to już późno i dalej coś kręcił. Powiedziałem jemu że nawet może to być 4 w nocy ja i tak chce ten sprzęt. No i zadzwonił w nocy czy nie moglibyśmy sie spotkać w wałczu licząc pewnie na to że sobie daruje. Ale ja się zgodziłem i jakimś cudem udało się odebrać samą puszkę bez szkła za 5800zł :(
jarekcza
10-07-2012, 21:30
Witam
Proszę o kontakt fotoamator555 w kwestii nikona d800 w blufoto_pl
Mój mail: jcz.ekon@op.pl
Witam
Proszę o kontakt fotoamator555 w kwestii nikona d800 w blufoto_pl
Mój mail: jcz.ekon@op.pl
Nie zalapałem?
Sent from my iPad using Tapatalk HD
jarekcza
17-07-2012, 16:07
Nie zalapałem?
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Chodzi mi o podjęcie wspólnych działań, bo też mu przelałem.
lukasz57-90
30-07-2012, 14:27
Dziś miała miejsce niesamowita sytuacja. Pani właścicielka Lider24 oddała mi całą kasę ;-) tzn. 4 ratę 1879zł wraz z odsetkami. (w marcu przelałem na konto lider24 - kwotę 6400pln).
foto-grafika
31-07-2012, 15:15
No to miałeś szczęście. Mnie niechce spłacać.
kserewis
21-08-2012, 23:39
Czy komuś w tym miesiącu udało się odzyskać pieniądze? Wpłaciłem 6800pln w lutym br. i jak dotychczas otrzymałem zwrot I raty wysokości 100pln - tak, sto złotych.
VomitroN
22-08-2012, 00:47
No proszę. A gdy ja nieco wcześniej wyraziłem ironiczną opinię na temat podobnego rozwiązania "prawniczego" wobec dłużników, post został skasowany, a ja otrzymałem ostrzeżenie z adnotacją, że nakłaniam do działań niezgodnych z prawem. :lol:
Jednak w relacji z płaczem wielu osób, które dały się naciąć na różne sumy, oceniam tę sytuację z perspektywy kwartału jako nawet zabawną :-D
Prawda jest taka, że sprawa lider to jak ten cały amber się jawi! tu były nierealnie nieskie ceny, a tam nierealnie wysokie odsetki. Częśc zobowiązań została spełniona, ale system się posypał. taka moja opinia, choć to nie musiało dziąłać na takie samej zasadzie. eefekt zaś chyba podobny...
Czy ja wiem? Lider to jednak przy Amber mikroskala zjawiska...
Kolega VomitroN oczywiście miał i ma rację i przyzna to każdy, kto choć trochę liznął praktyki prawa karnego.
Właściciel sklepu ma kłopoty jeśli chodzi o pozwy cywilne, ale postępowaniem karnym raczej nie ma się co przejmować.
lukasz57-90
22-08-2012, 13:16
i tak nic im nie zrobią prawnie... bo w papierach się wszystko u nich zgadza...
Mi kasę oddała Pani Maszycka w ratach... ale oddała...
fotoamator555
04-09-2012, 00:42
Dostałem zawiadomienie o terminie rozprawy w Gdańsku 28 sierpnia o 11:45
Czy ktoś dostałem takie zawiadomienie? I czy ktoś się wybiera? Mam akurat rodzine w Gdański to pojadę na rozprawę z ciekawości i odwiedzę rodzinkę.
Zobaczymy co wyniknie z tej rozprawy.
Witam czy juz cos wiadomo co wyniklo z rozprawy? szkoda ze dop sie o tym dowiedzialem bo mialbym mozliwosc przyjechac.. zglosilem sprawe na prokurature i czekam co dalej chociaz czuje sie bezsilny.. dziwie sie (ale i ciesze) ze wielu osobom udalo sie odzyskac kase.. kosztem czasu, nerwow itd.. ale udalo.. ja nie zgodzilem sie na splate w ratach bo tez taka opcje p. Maszycki mi proponowal wolalem oddac sparwe od razu do prokuratury.. czy sa tu na forum osoby ktore sa zapisane do Grupy poszkodowanych na FB ? pozdrawiam, R.
życzliwa
04-09-2012, 15:53
Pozwolę sobie wkleić rade prawnika który śledzi na bieżąco wątek tej sprawy,może nie wszyscy to czytali......Ugoda zaproponowana przez dłużnika wydaje się niekorzystna, o ile miałoby to być uregulowane w formie ugody (tj. że wierzyciel rozkłada
ten dług na raty). Proponuję odpisać dłużnikowi, że wzywa się go do niezwłocznego uregulowania całej kwoty i wskazać numer rachunku do wpłat. Jeśli zaś dłużnik zaproponowałby zawarcie ugody to uważam ją za niecelową z punktu widzenia wierzyciela, albowiem kształtuje ona jego sytuację gorzej, niż to ma miejsce obecnie (bo obecnie można żądać zwrotu całej kwoty, a po zawarciu ewentualnej ugody wymagalne byłyby tylko poszczególne raty z ugody).
W toku postępowania karnego warto akcentować, że podejrzewa się, że przedsiębiorca dopuścił się przestępstwa z art. 286 kk (oszustwo),albowiem zaciągając zobowiązanie wiedział, że nie będzie mógł go spełnić (dłużnik pisze, że jest od dłuższego czasu w złej sytuacji finansowej).
Nie do konca sie zgodze.
Wystarczy w tresci ugody umiescic zapis, ze opoznienie w platnosci ktorejkolwiek z rat powoduje postawienie calego dlugu w stan natychmiastowej wymagalnosci.
lukasz57-90
06-09-2012, 12:51
tak oczywiście, a ja zgodziłem się na spłatę w ratach i kasę mam a prokuratura ma to wszystko w du**e i dalej czekacie.
fotocoto
06-09-2012, 15:20
Spojrzałem dzisiaj na stronę rzeczonego sklepu i widzę nowy lejałt, czyżby biznes kwitł najlepsze? Aż dziw bierze, że powołane do tego organa nic z tym nie zrobiły, chociaż wątpię by mieli jakiś ruch na tej witrynie z takimi laurkami w sieci. Kolega aktywnie udzielający się na forum Nikona zwrócił mi również uwagę na nową firmę zarejestrowaną w tym małym mieście, która ma super ceny.
Canon EOS 5D Mark III body 22,1 - Aparaty Cyfrowe - Canon EOS 5D Mark III body 22,1 cena od 11479.00zł (http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/3874331)
Widać na skąpcu o kogo chodzi bo ceny mają nie jak inni pocykane po złotówce ale od razu o 100 zł. Jak dla mnie kolejna piramida bo w zbiegi okoliczności nie wierzę. No cóż może trzeba się odkuć. Mają zabawny regulamin w którym wszystko jest ok, dokąd nie kupuje się sprzętu fotograficznego ;) Wygląda to tak jak by spięli się z jakąś hurtownią elektro by ofertą przykryć super ofertę na foto. Ja bym uważał.
Kolega aktywnie udzielający się na forum Nikona zwrócił mi również uwagę na nową firmę zarejestrowaną w tym małym mieście, która ma super ceny.
Adres wskazuje na lokalizację w Galerii Bałtyckiej. Chyba łatwo sprawdzić jeśli ktoś mieszka w 3-mieście?
Adres WWW GLOBALSKLEP WITAMY HURT DETAL MEGA ASORTYMENT (http://globalsklep.pl)
Adres e-mail sklep@globalsklep.pl
Telefon 796985523
Województwo Podlaskie
Miasto Rusocin
to są wszystkie sprawdzone, dokładne dane i w regulaminie na ich stronie również takie widnieją: https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/SearchDetails.aspx?Id=0c2aaa0b-44c2-4ad3-b03c-3848bea962b1. Becekpl coś Ci się pomyliło z tym co napisałeś jakie podlaskie wojewódźtwo jak to jest Gdańsk i woj. pomorskie skąd takie coś wziąłeś wogóle ehhh.
fotocoto
06-09-2012, 19:47
Rusocin to koło pruszcza gdańskiego więc na pewno nie woj. podlaskie, dane rejestrowe po nipie ktoś już sprawdzał i wskazywały na pruszcz, można to zrobić tutaj:
Rejestr REGON - wyszukiwarka podmiotów gospodarki narodowej (http://www.stat.gov.pl/regon/)
teraz faktycznie adres wskazuje na galerię bałtycką w gdańsku a z tego co wiem to miejsce nie słynie raczej z niskich cen - może ktoś faktycznie to sprawdzi. Moim zdaniem to śmierdzi na kilometr kolejną piramidą.
Rusocin to koło pruszcza gdańskiego więc na pewno nie woj. podlaskie, dane rejestrowe po nipie ktoś już sprawdzał i wskazywały na pruszcz, można to zrobić tutaj:
Rejestr REGON - wyszukiwarka podmiotów gospodarki narodowej (http://www.stat.gov.pl/regon/)
teraz faktycznie adres wskazuje na galerię bałtycką w gdańsku a z tego co wiem to miejsce nie słynie raczej z niskich cen - może ktoś faktycznie to sprawdzi. Moim zdaniem to śmierdzi na kilometr kolejną piramidą.
no wystarczy pare rzeczy wyszukać w ich wspaniałej szukajce i wcale sklep nie jest tani. A ich wyszukiwarka to już kompletne dno. Wpisałem canon ef 70-200 f/2.8 l usm i znajduje 1120 produktów, a cena tego obiektywu z kosmosu 5828,54 zł. Lepiej wpisać samo 70-200 f/2.8 usm, a i tak znajdzie 80 produktów. Ceny nie wiadomo skąd i to jeszcze większość produktów bez zdjęć. To jest sklep internetowy w regulaminie nie ma nic o odbiorze osobistym tylko płatność przelewem i za pobraniem, więc odwiedzić się ich nie da. Jednym słowem omijać takie sklepy z daleka. Są sprawdzone sklepy, a ceny normalne nie jakieś wynalazki. Pozdro
fotocoto
06-09-2012, 20:07
pawelo, bo pozycjonują się na skąpcu na konkretne pozycje i dowalają konkretne ceny, jakoś tak mi się to pokrywało z asortymentem lidera dlatego napisałem, że się maskują dość skutecznie:
http://www.galeriabaltycka.pl/sklepy.php
jak widać ani o nich widu ani słychu, adres prowadzenia działalności można w urzędzie wpisać każdy bo i tak nikt tego nie weryfikuje. Jestem bardzo ciekawy jak sklep się z tego wytłumaczy jak ktoś im zada takie pytanie.
GLOBALSKLEP.PL - Dystrybutor Gdańsk - na Portalu B2B Poland. (http://www.b2b-portal.pl/producent/FHU-EVERY-TEL-171)
tu mamy grunwaldzką 104
A jeszcze jakiś czas temu ten sklep prowadził podmiot o tej samej nazwie every-tel o nipie:
6040058150
taki też mieli na stronie - sprawdźcie sobie, to jest pruszcz
to powinno co najmniej dawać do myślenia, został po tym ślad w regulaminie pkt 9/6:
6. Złożenie zamówienia przez kupującego jest równoznaczne z jego zgodą na przechowywanie i przetwarzanie przez firmę EVERY-TEL Daria Lidke (...)
ano tak robią co niektóre sklepy żeby mieć pierwszą pozycje. Ale z tego co zauważyłem to jedynie 5d III o 200 zł mają taniej, a o taką sume nie ma co się łaszczyć bo ze sprawdzonego sklepu lepiej kupić i być zadowolonym niż z takimi sie męczyć. Wcześniej była troche inna nazwa firmy bo: FIRMA HANDLOWO-USŁUGOWA EVERY-TEL DARIA LIDKE, więc zarejestrowana na kogo innego od 03.05.2011 r. inny adres bo ul. Gdańska 46 lok. 12, 83-031 Rusocin, powiat gdański, woj. POMORSKIE i wznowienie działalności 06.06.2012 r. i co ważne jest aktywna do teraz. A ta o, której piszemy jest EVERY-TEL Monika Kaleta rozpoczęcie dg od 02.07.2012 r. no i ulica Grunwaldzka 141. Ale dziwna sprawa z tym. No w regulaminie jest pozostałość tak jak piszesz o starej dg. Obie te firmy działają bo mają status aktywny.
AnetaZając
07-09-2012, 19:51
Witam, obserwuję forum od jakiegoś czasu i postanowiłam się przyłączyć. Jestem mieszkanką trójmiasta.
Dziś za radą któregoś z forumowiczów, przeszłam się po galerii bałtyckiej i nie było tam żadnego sklepu, o którym mowa.
Szukam , szperam ale nie wiem o co tu chodzi... Dwie identyczne nazwy firmy, ale inne właścicielki? Po co to komu? Może ktoś wytłumaczy???
Może ktoś wytłumaczy??? to taka ściema, możliwe ze wynajmują pomieszczenie na zapleczu mola,tylko do celów rejestracyjnych sklepu internetowego
AnetaZając
07-09-2012, 20:28
Możliwe,żeby ktoś kręcił takie wałki? Szukam i szukam ale chyba za mało dociekliwa jestem...
Można jakoś się tego dowiedzieć poprzez kontakt z jakimiś prezesami GB? Orientuje się ktoś?
artnowak
10-09-2012, 10:14
Witajcie, mam na Imię Artur i trafiłem na ten wątek szukając informacji o firmie globalsklep. Aby nie rozwodzić się napiszę krótko, ostrzegam. Poniżej treść korespondencji jaką prowadziłem ze sklepem. Sklep znalazłem na skąpcu.
Witam, jesteśmy z kolegą zainteresowani zakupem 2 korpusów
Canon Eos 5d Mark III Body OD RĘKI globalsklep (http://globalsklep.pl/pl/p/Canon-Eos-5d-Mark-III-Body-OD-REKI-/107855)
prosze o informacje o cenie za 2 sztuki, liczymy na rabat, oraz o cenie
obiektywu 24-105 - 1 sztuka do kompletu.
Ponieważ to spory zakup proszę o odpowiedź na poniższe pytania:
1. Gdzie można sprzęt odebrać z płatnościa przy odbiorze po oględzinach
aparatów
2. Czy sprzęt posiada kartę gwarancyjną Canon Polska oraz polską
instrukcję
obsługi
3. Czy macie na miejscu akcesoria typu karty pamięci itp?
czy otrzymamy fakturę VAT 23% na zakupiony sprzet, ew. ile będzie taniej
bez faktury.
Artur
------------------------
Dnia 6 września 2012 18:18 "sklep" <sklep@globalsklep.pl napisał(a):
Witam,
oczywiście cenę można negocjowac przy 2 sztukach.
1. Jesteśmy sklepem internetowym, współpracujemy z firmą GLS odnośnie
przesyłek. W Gdańsku można umówić się z naszym Przedstawicielem Handlowym.
2. Sprzęt jest z dystrybucji europejskiej i tym samym posiada europejską
gwarancję 24 mce honorowaną we wszystkich krajach UE. Instrukcja w języku
polskim w PDF, nie w formie papierowej.
3. Posiadamy akcesoria do aparatów typu karty pamięci, torby, akumulatory
itp.
pozdrawiamy
Zespół Globalsklep
------------------------
Proszę o wycenę sprzętu oraz odpowiedź na pytania jakie zadałem:
czy otrzymamy fakturę VAT 23% na zakupiony sprzet, ew. ile będzie taniej
bez faktury
oraz
gdzie mogę odebrać osobiści sprzęt, wasz adres wskazuje na galerię
bałtycką,
czy macie tam stoisko?
Z kim rozmawiam abym mógł przy odbiorze powołac się na ustalenia.
Artur
------------------------
Dnia 7 września 2012 11:12 "sklep" <sklep@globalsklep.pl napisał(a):
Witam,
zawsze wystawiamy fakturę vat. Nie ma możliwości zakupu "taniej" bez
faktury. Przy zakupie otrzyma Pan 5% zniżki od cen, które widnieją na
naszej
stronie.
pozdrawiamy
Globalsklep
-----------------------
Dziękuję za informację, zamwiam 2 sztuki, kiedy i gdzie mogę zgłosic się po
odbiór zamówienia. Będę potrzebował fakturę VAT, czy jest możliwośc wyboru z
kilku egzemplarzy aparatu?
Z kim mam przyjemność rozmawiać?
Artur
-----------------------
Może lepiej byłoby zadzwonić? ;) 796985523
pozdrawiam
monika kaleta
-----------------------
Witam ponownie, wolę ustalenia prowadzić pisemnie, niejednokrotnie zdarzyło mi się, że przy odbiorze towaru warunki okazały się delikatnie mówiąc inne, w końcu chce wydac u Pani ponad 20 tys zł więc wolę nie miec wątpliwości. Pani Moniko czyli reasumując:
EOS 5D MK III x 2 = (11 479 + 11 479) - 5% = 21810
Czy zgadza się?
Na miejscu chciałbym dobrać jeszcze akcesoria typu karta pamięci i być może obiektyw 24-105.
Czy na miejscu będzie ktoś kto mi doradzi odpowiednie akcesoria?
W którym miejscu w galerii bałtyckiej mieści się Wasze stoisko i kiedy mogę przyjechać po zamówione produkty?
Czy mogę zapłacić kartą?
Artur
---------------------
Może umówić się Pan z naszym handlowcem który przyjedzie do pana do domu albo może pan odebrać te aparaty u mnie w domu. Niezbędna będzie przedpłata całości kwoty jako zabezpieczenie dla transakcji. Numer konta podeślę panu mailem.
pozdrwiam
monika kaleta
---------------------
Po tej o to interesującej informacji zadzwoniłem sobie do rzeczonej Pani, raczej dla zabawy niż myśląc o kupowaniu czegokolwiek. Odebrała inna Pani przedstawiając się Dominika i w bardzo zawoalowany sposób próbowała urobić mnie (nazywając to "dogadać się") bym wpłacił jej gotówkę na konto to dostanę dodatkowe 3% rabatu, czyli w sumie 8% a sprzęt dostarczy mi osobiście jakiś handlowiec w terminie dwóch tygodni. Na pytanie czy mają punkt w niejakiej galerii bałtyckiej usłyszałem, że właśnie tam się otwierają ale to potrwa jeszcze minimum do stycznia, ale już działają.
Uprzedzony zapytałem, czy globalsklep ma coś wspólnego z lider24, w odpowiedzi usłyszałem ciszę po czym Pani… odłożyła słuchawkę. Co ciekawe Pani Dominika znała tak dobrze szczegóły naszej korespondencji jak by je sama pisała :)
Jak dla mnie to jeden wielki wałek ustawiany pod sezon świąteczny.
AnetaZając
10-09-2012, 20:58
Artnowak byłam w galerii szukałam punktu , sklepu informacji. Z tego co mi powiedziano to nikt nic nie wie, nic nie słyszał ,a żeby wynająć lokal w galerii trzeba mieć masę pozwoleń, lecz z tego co się zorientowałam nikt nie wie aby taki sklep miał się tam pojawić, bo nie mają wolnych lokali i " nie zanosi się na to aby coś miało się zwolnić". Lecz miła Pani powiedziała też ,że bardzo chętnie popyta prezesów co i jak u nich piszczy , i że bardzo prawdopodobne aby ktoś się pod nich "podbijał" :DDD Może to i lepiej ,że nie dałeś się wciągnąć :)
foto-grafika
01-10-2012, 16:10
Nie wiem jak to działa ale sklep Lider24 od ponad 10 miesiecy nie oddał mi pieniedzy za niezrealizowane zlecenie. Oszuści i nic więcej.
lukasz57-90
16-10-2012, 15:27
jak tam u Lidera sytuacja? Dzieje się cos?
foto-grafika
11-11-2012, 21:32
Kto będzie na rozprawie we wtorek w Gdańsku?
lukasz57-90
28-11-2012, 14:04
dajcie znać co i jak u Pani Karolinki
Gall_Anonimowy
28-11-2012, 23:33
Jak czytam ten wątek to zastanawiałem się co ludźmi kieruje że decydują się na zakupy w tym lub podobnym sklepie. No dosłownie drugi Amber Gold!
Przecież jak cena jest niska to można się domyślić że sprzęt nie z Polski, instrukcja na płycie i takie tam. Ale jak sprzęt jest bardzo tani, robi się przedpłatę i czeka 2 tygodnie to już brak wytłumaczenia na fakt złożenia zamówienia i zrobienia przelewu. NIC NIE MA ZA DARMO!
Akurat instrukcja od takiego sprzętu może być na płycie i wszystko jest zgodne z obowiązującymi przepisami.
witam
proszę o info z rozprawy
pozdr arek
foto-grafika
12-12-2012, 16:04
z rozprawy wynika że Pani Karolina pooddawała po 200-300zł długu i ma wszystko w d.. ponieważ wykazała dobre chęci i spłaciła tyle ile mogła. A tak poza tym dalej prowadzi działalność i cieszy się wolnością. Przelewy są robione z konta Pana Pawła M. ktory to nie jest wlascicielem firmy i sąd nie może go ruszyć. Także Pani K. jest biedna i nic nie ma a Pan P. dostaje kase na swoje konto bo takie jest podawane do przelewów. Tak czy siak - kasa nie do odzyskania w najbliższych latach ale ja będe odnawiał wyrok i nękał Panią K. cale życie.
Co to znaczy "odnawiał wyrok"?
Co do reszty - a nie mówiłem?
lukasz57-90
15-01-2013, 15:23
Mi oddali kasę w ratach + odsetki ustawowe.
lukasz57-90
20-02-2013, 13:15
z tego co ja pamiętam to Pani Daria i Lidka to ta sama osoba.
Zaburzenie dysocjacyjne tożsamości?