Zobacz pełną wersję : odszumianie ??
Czy PS Elements (v.2 i v.3) ma wbudowaną funkcjonalność odszumiania zdjęć ??? Na ile skuteczna jest ta funkcjonalność w Paint Shop Pro 9 ???
A nawet nie wiem czy oba nie mogą chodzić pod PS jako wtyczki??
NeatImage moze ale to kosztuje. Szczegol ze PS Elements 2 nie obsluguje pluginow :roll: .
A są jakieś darmowe aplikacje odszumiające ???
NeatImage w wersji darmowej (demo) nie ma ograniczenia czasowego, mozna z niego spokojnie korzystac.
Ma tylko takie ograniczenia:
- zapisuje w skompresowanym JPG (chyba 80%) , czyli nie obsluguje TIFFa (pelna wersja obsluguje nawet 16bitowe tiffy)
- nie ma trybu masowego, czyli zdjecie po zdjeciu (moze byc upierdliwe dla posiadaczy kompaktow co 200 zdjec na imprezie z iso400 zrobili)
- nie dziala jako plugin do PS
do zwykłego szopa i cs2 jest plugin "noiseware professional plugin" no niestety nie jest free ale według mnie jest naprawde w pyte.
oki dziś testnę noise ninja, neat image, noiseware professional
grain surgery 2.0, pofoce na 1600 iso i obadam bo już sam jestem ciekaw efektów, może machnę jakieś porównanie jak mi starczy czasu i zapału. Tyle że napewno użyje wersji full, bo z założenia nie lubie dem i ograniczeń.
a co chcesz fulle ? :-) czy nie wierzysz że mam fulle ?
http://graphicssoft.about.com/od/noisegrainreducers/
tu jest zebranie większej liczby tytułów do odszumiania
znalazłem coś takiego jescze :http://www.mediachance.com/pureimage/
i BreezeBrowser http://www.breezesys.com/BreezeBrowser/help/smnr.htm
swaligora
23-05-2006, 12:31
PS jeśli chodzi o odszumianie to moim zdaniem nędza.
Masz dwa dobre programiki - noise ninja i net image - ja korzystam z tego drugiego.
Witam,
Czy istnieje mozliwość, żeby Noise Ninja 2.1.2 Photoshop Plug-in zaprzągnąć do pracy z iększą ilością zdjęć na raz - znaczy żeby nie obrabiać po jednym tylko wczytać profil odpowiedni dla zdjęć i wio, np na noc zostawić, żeby wszystkie odszumił??
Witam,
Czy istnieje mozliwość, żeby Noise Ninja 2.1.2 Photoshop Plug-in zaprzągnąć do pracy z iększą ilością zdjęć na raz - znaczy żeby nie obrabiać po jednym tylko wczytać profil odpowiedni dla zdjęć i wio, np na noc zostawić, żeby wszystkie odszumił??
Nagrywasz sobie akcję, która robi dla foty odszumianie przy pomocy zadanego plug-in'u a potem poprzez opcje automatyzacji puszczasz batch'a np. dla całego wskazanego folderu ze wskazaniem wcześniej nagranej akcji, jako tej do zastosowania. W dokumentacji Szopa jest to wszystko bardzo ładnie opisane.
swaligora
23-05-2006, 17:14
Nagrywasz sobie akcję, która robi dla foty odszumianie przy pomocy zadanego plug-in'u a potem poprzez opcje automatyzacji puszczasz batch'a np. dla całego wskazanego folderu ze wskazaniem wcześniej nagranej akcji, jako tej do zastosowania. W dokumentacji Szopa jest to wszystko bardzo ładnie opisane.
Faktycznie, poczytałem, douczyłem się, już mi prawie wychodzi :-) znaczy mam akcję nagraną, mamtylko kłopoty przy batch'owaniu tej akcji, bo jak ją zapuszczam na katalog to się pyta dla każdego zdjęcia jak je ma zapisać :( ale to kewstja doczytania manuala, dzięki wielkie :-)
Faktycznie, poczytałem, douczyłem się, już mi prawie wychodzi :-) znaczy mam akcję nagraną, mamtylko kłopoty przy batch'owaniu tej akcji, bo jak ją zapuszczam na katalog to się pyta dla każdego zdjęcia jak je ma zapisać :( ale to kewstja doczytania manuala, dzięki wielkie :-)
Rozwiązujesz to w ten sposób, że w akcji zapisujesz też operację nagrania i zamknięcia pliku. Wtedy w batchu tam gdzie jest wybór "Destination" zostawiasz "None" (jest jeszcze Save and Close i Folder). Przykładowo może to wyglądać tak:
1) otwierasz jakąs fotkę do odszumiania
2) włączasz nagrywanie akcji o wybranej przez siebie nazwie (w obojętnie jakim secie - najlepiej stworzyć własny)
3) odpalasz odszumianie
4) teraz File ->Save As i podajesz lokalizację do zapisu (trafią tam wszystkie foty jechane potem batchem), parametry zapisu (kompresję) i zapisujesz
5) zamykasz fotę
6) wyłączasz nagrywanie akcji
7) File->Automate->Batch: wybierasz odpowiedni set i nagraną akcję, jako Source podajesz folder z materiałem do odszumienia (jak są podkatalogi, to stawiasz ptaka w Include Subfolders), w Destination dajesz None i klikasz OK
8) czekasz aż PS skończy robotę :-) Jeśli fotek jest dużo, to idziesz po piwko :-)
swaligora
23-05-2006, 17:57
4) teraz File ->Save As i podajesz lokalizację do zapisu (trafią tam wszystkie foty jechane potem batchem), parametry zapisu (kompresję) i zapisujesz
5) zamykasz fotę
6) wyłączasz nagrywanie akcji
7) File->Automate->Batch: wybierasz odpowiedni set i nagraną akcję, jako Source podajesz folder z materiałem do odszumienia (jak są podkatalogi, to stawiasz ptaka w Include Subfolders), w Destination dajesz None i klikasz OK
8) czekasz aż PS skończy robotę :-) Jeśli fotek jest dużo, to idziesz po piwko :-)
i tu był pies pogrzebany, bo ja chciałem, żeby podmieniał pliki, ale poskierowaniu do innego folderu wszystko chula aż miło :-)
zdięki za rade :-)
i tu był pies pogrzebany, bo ja chciałem, żeby podmieniał pliki, ale poskierowaniu do innego folderu wszystko chula aż miło :-)
zdięki za rade :-)
Możesz zrobić podmienianie (nadpisywanie) plików oryginalnych - po prostu w akcji zamiast nagrywać Save As nagrywasz Save a dalej jak w podanym wcześniej przepisie. Batch wtedy nadpisze oryginały przetworzonymi wersjami - tylko nie wiem czy to jest akurat dobry pomysł :-)
PS jeśli chodzi o odszumianie to moim zdaniem nędza.
Masz dwa dobre programiki - noise ninja i net image - ja korzystam z tego drugiego.
NIE WIEM JAK TO ZROBILEM ALE OBYDWA CHODZA W PS
ale za to zbytnio nie umiem sie tym obsluzyc
kładziesz coś na klawisz "enter" i już..
nie wszystkie akcje można nagrać bezproblemowo:-(
ma ktos instrukcje pl do Neat Image? moze jest to gdzies opisane ...dzieki
borkomar
08-06-2006, 00:16
Instrukcje mozna zassac ze stronki NI in English
może to ci się przyda? :http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady/artykuly/zdjecia/zdjecia.php
A dla tych lo lubą dużo czytać i porównywać, test 22 progsów odszumiających:
http://www.michaelalmond.com/Articles/noise.htm
Fan nr 1
27-07-2006, 19:41
Tylko dla porządku napiszę, że neat image (demo) chodzi jako wtyczka do CS 2 i Photoshop Element 4 , ograniczeniem wersji demo jest wielkość przetwarzanych obrazków (1024 na 1024)
Czy ktoś testował, a może używa programu do odszumiania firmy Nik Software Dfine 2 ?. W moim przekonaniu efekty lepsze niż Noise Ninja.