Zobacz pełną wersję : Tumax DPT386 AFZ nie współpracuje z 40D :(
Myślałem że jak lampa jest kompatybilna z E-TTL to z E-TTL II także , wspomniany Tumax działał bardzo ładnie z 300D, a z 40D - lipa, 1 na 20 razy "budzi" się i daje przedbłysk, w pozostałych przypadkach wali pełną mocą. Czasem da się wejść w menu ustawień lampy, czasem nie, próbowałem już różnych opcji (niektóre są niedostępne).
Dlaczego tak się dzieje?
Może jakiś luz na stopce/błąd w kontakcie lampy z body? Body działa na E-TTLII tylko z lampami które mają E-TTLII, z całą kompatybilną resztą aparat działa na E-TTL, więc to napewno nie jest powód... Sprawdź na innym body.
Nie mam takiej możliwości. Ale z tego co czytałem to 40D ma takie problemy z niektórymi lampami niezależnych producentów, chociaż podobno nowsza Sigma EF-530 DG ST działa bez problemu a w tej cenie chętniej kupiłbym lampę o takich możliwościach niż 430EX II.
O jakich możliwościach mówisz?
O możliwości sprawdzenia z innym body 40D. Z 300D lampa współpracuje tak samo dobrze jak wcześniej. Wbudowana w 40D też ok.
podobno nowsza Sigma EF-530 DG ST działa bez problemu a w tej cenie chętniej kupiłbym lampę o takich możliwościach niż 430EX II.
o to mi chodziło
Przede wszystkim moc, nie wiem też czy 430EX potrafi sterować innymi lampami bezprzewodowo, bo ta Sigma innymi Sigmami potrafi.
bo ta Sigma innymi Sigmami potrafi.
Ale tylko takimi samymi 530tkami, nie wszystkimi innymi sigmami. Zakładasz, że w przyszłości bedziesz miał więcej niż jedną 530tke? Z tego co widze po cenach na allegro to możesz zapolować na używaną 580tke, co byłoby zdecydowanie lepszym zakupem...
Jesteś pewien? Wydaje mi się, że innymi modelami także. Z używaną lampą błyskową to nigdy nie wiadomo, ile już za sobą ma, zwłaszcza taki "roboczy" dla profesjonalistów model jak 580 EX :/
Sprawdziłem dokładnie przed napisaniem bo coś za kolorowo mi to wyglądało z Twojego postu;)
Źródło: http://www.sigmaphoto.com/flashes/flashes_flashes_details.asp?id=3263
No niby używany, ale to Canon:)
MacGyver
18-09-2008, 01:34
Myślałem że jak lampa jest kompatybilna z E-TTL to z E-TTL II także , wspomniany Tumax działał bardzo ładnie z 300D, a z 40D - lipa...
Typowe. Mój Soligor DG-340DZ chodził sobie elegancko (nie licząc tego że raz go wymieniałem na gwarancji, ale to inna bajka) z 300D a z 30D czy 40D błyska tylko pełną mocą, bez przebłysku. Jak widać tanie lampy niezależnych producentów mają nie do końca zgodny E-TTL. Problem ten był już w tym roku poruszany na forum kilkukrotnie, ale niestety nie mogę znaleźć teraz tych postów.