Zobacz pełną wersję : 60 fps-nawet F1+HiSMD wysiada przy CASIO!
http://www.aparaty-casio.pl/exf1.php
zdjecia 60 fps, filmy do 1200 fps! [ale to chwłyt matetingowy- rozmiar takiego filmu to 336 x 96 :]
nie mniej przy 1920x1080 mamy 60 fps..
nawet Canon F-1 z High Speed Motor Drive z 14 fps wysiada :]
nowy trend marketnigowców?..
to już podchodzi pod kamerę, nie aparat..
to jest jakaś brednia. zdjecia sekwencyjne 60fps? yhy! to tak samo jak byly kompakty 12mpx na allegro i 5mpx w komórkach!
Niezłe cacko :) na Youtube można znaleźć trochę filmików z tego aparatu w trybie high-speed. Szkoda tylko, że jakość marna... :(
to jest jakaś brednia. zdjecia sekwencyjne 60fps? yhy! to tak samo jak byly kompakty 12mpx na allegro i 5mpx w komórkach!
Nie bardzo rozumiem, skąd taka opinia. Jak dla mnie to wygląda na całkiem fajny sprzęt. Po szybkim przejrzeniu netu wygląda, że wyciąga te 60 fps, co prawda przy ~2Mpx, ale jednak. Tak samo filmy, rozdzielczość przy 1200 fps słabiutka, ale przy 300 mamy już 512 x 384, co też jest niezłe - słabo się orientuję, ale kamery z dużą rozdzielczością i dużym fps kosztują chyba trochę większy pieniądz. :-D
Ja w każdym razie bym się chętnie pobawił. :mrgreen: Zresztą do celów amatorsko-zabawowych Casio chyba został stworzony.
Panowie... to jest tylko fizyka, nic się nie bierze znikąd. Casio nie operuje z Marsa. Skoro inni producenci nie wypuścili takiego "extraszybkiego superzooma 36-432mm(:!:)" tzn, że czymś musiała ta szybkość zostać okupiona. Najprawdopodobniej pojedyńcze klatki są bardzo rzadziuchne :).
Jestem spokojny. Producent kalkulatorów nie nie powinien zrobić rewolucji w lustrzankach :lol:
Producent kalkulatorów nie nie powinien zrobić rewolucji w lustrzankach :lol:
Tyle ze to kompakt jest a nie lustrzanka, w ogole to troche nie fair porownywac fps w czyms co nie musi klapac lustrem...
Nie bardzo rozumiem, skąd taka opinia. Jak dla mnie to wygląda na całkiem fajny sprzęt. Po szybkim przejrzeniu netu wygląda, że wyciąga te 60 fps, co prawda przy ~2Mpx, ale jednak. Tak samo filmy, rozdzielczość przy 1200 fps słabiutka, ale przy 300 mamy już 512 x 384, co też jest niezłe - słabo się orientuję, ale kamery z dużą rozdzielczością i dużym fps kosztują chyba trochę większy pieniądz. :-D
Ja w każdym razie bym się chętnie pobawił. :mrgreen: Zresztą do celów amatorsko-zabawowych Casio chyba został stworzony.
:mrgreen: no nic to teraz połowa operatorów kamery do tv, kina kupuje to Casio bo kamery 'takie se' z 200fps kosztuja 12-13K, a z 1200fps to pewnie 6 razy tyle 8)
Tyle ze to kompakt jest a nie lustrzanka, w ogole to troche nie fair porownywac fps w czyms co nie musi klapac lustrem...
Nie da się nie zauważyć, pazurku, że takie wynalazki tylko w kompaktach występują. Uściślę: superkompakty niewątpliwie ewoluują, ale wątpliwe by w ciągu rozsądnie odległego czasu jakość optyczna przez nie oferowana była w stanie zrobić jakąś rewolucję na rynku lustrzanek, by je wyprzeć.
Rynek tanich usług niewątpliwe zdobyły. Na szczęście szkło jest w cenie.
IMO rewelacja, można kręcić 60fps w fullHD czyli piękne (prawie) low motion na wypasiony TV. I w dodatku majątku to nie kosztuje. Jako że Casio zaczęło wyścig, pewnie zaraz nastąpi prawdziwy wysyp podobnych i lepszych aparatów:)
można kręcić 60fps w fullHD czyli piękne (prawie) low motion na wypasiony TV
Na szczęście szkło jest w cenie.
co z tego, że rozdzielczość jest full HD jak szkła będą miały 42mm. To tak jak z 5mpx w komórce. Gdzie Rzym a gdzie Krym. Jak masz wypasiony TV full HD a nie HD ready to bzdurą jest używać takiego sprzętu żeby nagrywać fullHD. Jako lasiarski gadżet ok, ale to jak robić wesela, nie kompaktem a komórką! :)
zawsze się zastanawiałem, czy w takich konstrukcjach jest migawka... jeżeli w tym jest, to na długo nie starczy :P
Może i coś udającego migawkę jest... bynajmniej nie wyobrażam sobie lustra klapiącego z szybkością 60kl/s :)
e, proszę pana, lustro to nie migawka! lustra to ten sprzęt na pewno nie ma... a sprawa migawki nie jest już taka oczywista
Tak, ale cokolwiek miałoby się tym aparacie ruszać z szybkością 1200kl/s albo tych 60 kl/s - nie wytrzymałoby zbyt długo;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Migawka nic nie piszą o kompaktach! znaczy nie ma:)
Bagnet007
05-05-2008, 23:08
Migawka elektroniczna (http://www.e-cyfrowe.pl/aparaty//aparaty/slownik.php?wybranaLitera=M&szukaj=&id=228)
jak na mój mały rozumek to nie ma migawki a jedyne co się w kompaktach rusza poza AF i zoomem to przełsłona.
migawka jest chyba zastąpiona trybem 'aktywacji' matrycy bo sama matryca jest przecież non stop w użyciu - live view :]
edit: kolega powyże już wyjaśnił :]
Witam.
Na optycznych ukazał się test tego aparatu - http://www.optyczne.pl/75.1-Test_aparatu-Casio_Exilim_Pro_EX-F1_Wst%EAp.html.
Kolekcjoner
03-06-2008, 05:06
Brednia kojarzy mi się raczej z nieprawdą, a przecież to Casio robi te 60 kl/s
(...)
Jestem spokojny. Producent kalkulatorów nie nie powinien zrobić rewolucji w lustrzankach :lol:
Hmmm... nigdy nic nie wiadomo.
Witam.
Na optycznych ukazał się test tego aparatu - http://www.optyczne.pl/75.1-Test_aparatu-Casio_Exilim_Pro_EX-F1_Wst%EAp.html.
na zdjęciach widzę sanki do lampy.. casio produkował kiedykolwiek jakieś lampy?
btw-to wygląda jak 1-pinowa stopka do lamp od zenita :]
na zdjęciach widzę sanki do lampy.. casio produkował kiedykolwiek jakieś lampy? btw-to wygląda jak 1-pinowa stopka do lamp od zenita :]
W tekście jest wyraźnie napisane, że to stopka z jednym stykiem. Nie tylko zenit miał takie stopki.