PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja monitora - początkujący

Baca48
01-05-2008, 19:22
Witam

Mam nadzieję, że na forum nie ma już takiego samego wątku. Chciałbym prosic Was o kilka rad. Fotografią zajmuję się hobbystycznie i mam jeden problem - monitor, a dokładniej kolory na nim.

Sprawę przedstawię dość krótko. Pracuję na laptopie, ale posiadam jeszcze w domu monitor CRT (CTX 17''). Jak tanim kosztem można by uzyskać wierniejsze oddanie kolorów i jasność na tym monitorze, bo sam już nie wiem jak moje zdjęcia wyglądają w rzeczywistości (u znajomego jak je zobaczyłem, to były tak ciemne, że lepiej tego nie komentować i teraz pytanie, który monitor pokazywał prawdę?)

Nosiłem się z zamiarem kupna jakiejś drukarki do zdjęć, ale chyba nie mam o czym myśleć, póki nie załatwię sprawy z monitorem. Dobrze rozumiem? Zapewne najlepszym wyjściem byłoby kupno lepszego monitora, ale domyślam się, że wiązałoby to się z dużymi kosztami, a nie uśmiecha mi się kupno nowego monitora, wolałbym za te pieniądze zaopatrzyć się np. w lampę czy nowe szkło. Jeśli jednak nie będzie innej drogi do zadowalającego efektu, cóż - będę musiał zmienić zdanie :(

Liczę na wyrozumiałość i doradzenie co zrobić w tej sytuacji :)

Pozdrawiam

poss
01-05-2008, 19:25
poszukaj firmy w swojej okolicy, którakalibruje monitory... ustawiąci wszystko nacacy (jeśli się da) i będziesz mieć problem z głowy. Albo kup drukarkę, wydrukuj jakąś fotkę i wyreguluj monitor tak, żeby obraz przypominałjak najbardziej wydruk - wersja kalibracji dla oszczędnych

Tomasz1972
01-05-2008, 19:28
http://www.canon-board.info/search.php

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=22472
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=17260
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30004
itd

Baca48
01-05-2008, 19:39
Dzięki poss za odpowiedź, bo miałem już mętlik w głowie. W innych wątkach mówią o kupnie kalibratora, gdzie indziej, aby kupić lepszy monitor albo udać się do firmy zajmującej się kalibracją - tak jak Ty radziłeś.

Czy ten pomysł z drukarką jest dobry? Na mój chłopski rozum, to miałbym zgraną drukarkę z monitorem ... a to chyba nie byłoby równoznaczne z tym, że widziałbym "prawdziwe" kolory zdjęcia?

Nie wiem czy w moim rejonie jest jakakolwiek firma zajmująca się kalibracją, ale rozejrzę się (jest możliwość dokonania tego przez internet?). Wpadłem jeszcze na taki pomysł, aby może dać gdzieś do wydrukowania (na profesjonalnej drukarce) jakąś tablicę kolorów i wtedy skalibrować ręcznie wydruk z tym plikiem, z którego byłoby to wydrukowane. Poza tym teraz nie wiem czy z tego mojego monitora da się cokolwiek zrobić.

Z góry dzięki za odpowiedź jeszcze na te pytania ;)

Waldek24
01-05-2008, 20:56
Dzięki poss za odpowiedź, bo miałem już mętlik w głowie. W innych wątkach mówią o kupnie kalibratora, gdzie indziej, aby kupić lepszy monitor albo udać się do firmy zajmującej się kalibracją - tak jak Ty radziłeś.

Czy ten pomysł z drukarką jest dobry? Na mój chłopski rozum, to miałbym zgraną drukarkę z monitorem ... a to chyba nie byłoby równoznaczne z tym, że widziałbym "prawdziwe" kolory zdjęcia?

Nie wiem czy w moim rejonie jest jakakolwiek firma zajmująca się kalibracją, ale rozejrzę się (jest możliwość dokonania tego przez internet?). Wpadłem jeszcze na taki pomysł, aby może dać gdzieś do wydrukowania (na profesjonalnej drukarce) jakąś tablicę kolorów i wtedy skalibrować ręcznie wydruk z tym plikiem, z którego byłoby to wydrukowane. Poza tym teraz nie wiem czy z tego mojego monitora da się cokolwiek zrobić.

Z góry dzięki za odpowiedź jeszcze na te pytania ;)

Poczytaj od tego miejsca:
http://canon-board.info/showthread.php?t=31359&page=20

Tomasz Urbanowicz
02-05-2008, 09:07
Sprawę przedstawię dość krótko. Pracuję na laptopie, ale posiadam jeszcze w domu monitor CRT (CTX 17''). Jak tanim kosztem można by uzyskać wierniejsze oddanie kolorów i jasność na tym monitorze, bo sam już nie wiem jak moje zdjęcia wyglądają w rzeczywistości (u znajomego jak je zobaczyłem, to były tak ciemne, że lepiej tego nie komentować i teraz pytanie, który monitor pokazywał prawdę?)
Najtańszym kosztem będzie IMO kupno kalibratora (i1 Display2) i poważnie wejść w temat kalibracji, który niestety do łatwych nie należy - trzeba sobie zdawać sprawę z wielu kompromisów. Korzystanie z firm zajmujących się kalibracją (które robą to naprawdę rzetelenie i solidnie) na dłuższą metę będzie trochę kosztowne (2 monitory, kalibracja co 4 tygodnie itp. itd. :) ).

martyna_p
03-07-2008, 09:14
Witam!

Mam następujący problem:

laptop hp pavilion (grafika GeForce 8400M GS), po skalibrowaniu kalibratorem eye-one display 2 (w trybie easy) wyglada ok, tzn nie jest niebiesko :), profil sie pieknie ladnie laduje, po restarcie systemu, profil ładuje się na chwilę a później znika :/ Nie wiem co z tym fantem zrobić :( zapomniałam jeszcze dodać, że system operacyjny to vista home premium.

Przed kupnem kalibratora bawilam sie w zmiane kolorow na karcie graficznej i wtedy wszystko sie ladowalo poprawnie.

POMOCY !!! :)

miklo
03-07-2008, 10:01
Może masz jakiś Adobe Gamma czy coś w ten deseń, co w autostarcie jest za loaderem Eye1 i ładuje inny profil?

martyna_p
03-07-2008, 10:25
Dobra juz odkryłam co to było ;) Po załadowaniu systemu, laptop ładuje na chwile oryginalny profil, nastepnie ładował ten z kalibratora, a zaraz po nim karta graficzna ladowala swoje ustawienia, czyli w rezulatcie wracal do oryginalu.
Usunelam z autostartu, wszystko co zwiazane bylo z nvidia i dziala. :)

Wczesniej wydawalo mi sie ze profil wygenerowany przez kalibrator jest ponad karte grafiki, a jednak nie !

Pozdrawiam.

P.S. Do czego sluzy oprogramowanie eye-one share ??

miklo
03-07-2008, 12:39
Do czego sluzy oprogramowanie eye-one share ??
Żebyś miała jedno oko szare ;-)

endrju
03-07-2008, 14:54
A czy kalibracja wyświetlaczy LCD w laptopach w ogóle jest możliwa z punktu technicznego?
Mimo, iż dotychczas nie narzekałem na odwzorowanie, zawsze warto by się tym zainteresować.
(Toshiba A200)

spoon
03-07-2008, 15:29
A czy kalibracja wyświetlaczy LCD w laptopach w ogóle jest możliwa z punktu technicznego?
Mimo, iż dotychczas nie narzekałem na odwzorowanie, zawsze warto by się tym zainteresować.
(Toshiba A200)

tez sie nad tym zastanawiam. zastanawiam sie jeszcze jak sprawdzic w laptopie czy matryca jest 8bitowa czy wiecej, bo w watku Tomasza Urbanowicza o kalibratorach jest poruszany ten watek.

Najtańszym kosztem będzie IMO kupno kalibratora (i1 Display2)

wiem z Twojego watku, ze i1 display 2 jest lepszy od spydera 2. jak to wyglada w przypadku spydera 3 i spydera 3 elite, ktore sa w miare tanimi kalibratorami, a juz na pewno sa nowsze od eyeone?

tomdz
03-07-2008, 15:39
(Toshiba A200)

Nie żartuj... Też mam A200 i obraz po oprofilowaniu ma skrajnie różne kolory niż przed.

a-w
23-07-2008, 12:42
Załóżmy że mam skalibrowany monitor
Na skalibrowanym monitorze oglądam zdjęcia przy różnym oswietleniu zewnętrznym
To samo zdjęcie w nocy wygląda bardziej kontrastowo , jaśniej
W dzień , przy świetle dziennym , znowu inaczej
Gdy muszę korzystać z oświetlenia elektrycznego znowu inaczej
Przygotowując więc materiał do labu nie potrafię wyregulować idealnie poziomu jasności
Gwoli ścisłości wyjaśniam że nie mam kalibratora ( zamierzam kupić)
a opisana wyżej sytuacja jest tylko moim domniemaniem
Czy prawdziwym ?
W związku z tym pytania
- Czy kalibratory biorą pod uwagę zastane oświetlenie stanowiska pracy
Jeśli tak to chyba trzeba kalibrować przy każdej istotnej zmianie oświetlenia
- Jeśli nie to czy istnieje konieczność używania normowego zestawu oświetlenia stanowiska
Jak osiągnąć zadowalające rezultaty bez wielkich nakładów finansowych
Mniej chodzi mi o idealną wierność kolorów . Dla mnie pewne odchylenia kolorystyczne są mniej ważne niż odchylenia w poziomie jasności , które są trudniejsze do przewidzenia na labowych odbitkach
Jeśli to gdzięś już było to proszę o wyrozumiałość

Alzail
23-07-2008, 13:32
Najlepiej pewnie by było pracować cały czas przy jednakowym oświetleniu, np. po ciemku :)

maziboss
24-07-2008, 00:29
Ja tam nie chce sie wymadrzac bo na temat kalibracji wiem baaaardzo duzo (ma sie certyfikat EIZO hihi) ale:
- kupno kalibratora do laptopow, monitorkow za 1 do 2 tys zl, crtkow nie ma zadnego sensu - SZKODA pieniazkow
- kalibracja zaczyna sie wowczas kiedy monitor ma wbudowany LUT i pozwoli nam z niego korzystac podczas kalibracji.
- monitor powinien stac w pomieszczeniu gdzie najlepiej sa stale warunki oswietlenia
- fotografie powinno ogladac sie przy temp 5000 K
- chcecie miec druk taki jak na monitorze ? poproscie o profil fotolabu w ktorym wywolujecie zdjecia, zaladujcie go do photoshopa i wtedy ujrzycie co i jak. Ale tak jak pisalem - nie masz dobrego monitora nie masz nic :)

Niestety trzeba liczyc sie z wydaniem okolo 3 tys. na monitor zeby cieszyc siewiernymi kolorami, a nie jak wiekszosc ludu chce super soczystymi, kontrastowymi itd...

Jak co to pytac :) Ide spac moje oczy juz nie wydalaja...

p.s.
spyder to najwieksze gow.. na rynku. Odradzam !!

Alzail
24-07-2008, 00:40
a taki eizo s1931?

marekk_ok
24-07-2008, 09:20
- kupno kalibratora do laptopow, monitorkow za 1 do 2 tys zl, crtkow nie ma zadnego sensu - SZKODA pieniazkow
- kalibracja zaczyna sie wowczas kiedy monitor ma wbudowany LUT i pozwoli nam z niego korzystac podczas kalibracji.

To jak wyjaśnisz "zjawisko" ze monitor np. Eizo S1932 oprofilowany (nie pisze ze kalibrowany sprzetowo bo nie ma on tej mozliwosci) po tym zabiegu (z pomoca EyeOne D2) ma calkiem niezle oddawanie barw? Czy tutaj tez to nie ma sensu?
Co do laptopa to zgoda iz cudow nie uzyskamy lecz po oprofilowaniu jest z pewnoscia lepiej niz przed.

maziboss
24-07-2008, 15:03
To jak wyjaśnisz "zjawisko" ze monitor np. Eizo S1932 oprofilowany (nie pisze ze kalibrowany sprzetowo bo nie ma on tej mozliwosci) po tym zabiegu (z pomoca EyeOne D2) ma calkiem niezle oddawanie barw? Czy tutaj tez to nie ma sensu?
Co do laptopa to zgoda iz cudow nie uzyskamy lecz po oprofilowaniu jest z pewnoscia lepiej niz przed.

Na kazdym monitorze bedzie widoczna roznica w wyswietlaniu kolorow, tylko co z tego, ze nie bedzie to po 255 tonow z R G i B ?
Kazda kalibracja softwarowa to kalibracja na karcie graficznej ktora ma tylko 255 tonow na kanal. Przyklad:
- monitor flexscan ktory nie potrafi wyswietlic na kanale B tonow od 240 wzwyz.
EFEKT 256x256x220= 14 305 000 kolorow. Robisz zdjecie w RAW w przestrzeni Adobe 1998 i masz tam kolor ktory sklada sie z: R 213 G 10 i B 254 Co sie dzieje ? zamiast 254 profil pobierze B 239... i z prawidlowego koloru nici...
Po to graficzne monitory maja tablice LUT i procesory 14 czy 16 bitowe aby podczas kalibracji procesor mogl wybrac z LUTu odpowiedni odcien do odpowiedniego punktu bieli itd...
Dla porownania:
Kupiles produkt za 52,38 zl. Ale dysponujesz tylko monetami po 5 zl...
Ktos inny tez kupil produkt za 52,38 ale dysponuje monetami 1 zl... kto bedzie blizszy osiagniecia wyniku ?

czornyj
24-07-2008, 18:49
Kolego maziboss - mimo iż nie mam certyfikatu Eizo, pozwolę się nie zgodzić z twymi opiniami.

Kalibrując monitor tak samo se przycinasz wagi RGB w 8-o, jak i w 12-o bitowym panelu (bo temp. barwowa bieli w LCD opartych na CCFL jest zawsze taka sama), więc bynajmniej różnicy nie będzie - jest to wyłącznie kwestia tego, jak precyzyjnie będzie skwantyzowana reszta, która pozostanie.

Pominąwszy ten "drobny" detal, to jeśli mamy zdjęcie wyrenderowane do AdobeRGB z barwą o koordynatach 213/10/254, to jeśli wyświetlimy na monitorze ową barwę używając analogicznych koordynatów będziemy z wiernością w krzaczorach, bo przestrzeń monitora praktycznie nigdy precyzyjnie nie odpowiada syntetycznej przestrzeni edycyjnej. W praktyce wygląda to w ten sposób, że CMM sprawdza wartości L*a*b punktu o danych koordynatach w przestrzeni AdobeRGB, a następnie odnajduje punkt o możliwie zbliżonych koordynatach L*a*b w przestrzeni monitora, oblicza jakie ma on wartości RGB i takież właśnie wartości wyświetla.

Z uwagi na zawiłość tematu nie chce mi się prostować pozostałych nieścisłości, pozwolę sobie jedynie zauważyć, że dostępne są sprzętowo kalibrowane monitory z 12-o bitowymi LUT za znacznie mniej niż 2 kafle, więc proponuję zrewidować twą eizocentryczną tezę o bezsensowności zakupu kalibratora do monitora z przedziału 1000-2000PLN, tym bardziej, że tak czy owak jest ona mocno ryzykowna.

miszaqq
26-07-2008, 14:59
powiem tak, skalibrowalem laptop DELL przy pomocy x-rite eye1 display2, rzeczywiscie roznica jest spora, tylko ze te kolorki zwlaszcza przy korrzystaniu z windy jakos tak srednio mi sie podobaja. Wiec wpadlem na taki pomysl zeby wywolac z RAW to samo zdjecie, probujac w nim osiagnac najbardziej nautralny rezultat i zamiescic jej tutaj, czy osoby z dobrymi skaliborwanymi graficznymi monitorami beda w stanie powiedziec mi wowczas ktore jest u nich prawidlowo wyswietlane ?
Wiem ze kalibracja laptopa to cudow mi zadnych nie da, planuje jakies eizo w tym roku, ale powoli. Czy sa moze jeszcze jakies inne testy ? ktorymi moge sprawdzic poprawnosc wykonanej kalibracji ?
Dodam ze dzisiaj bedziemy robili kalibracje na monitorku dell'a lcd kolegi motoko z forum i wowczas bede mogl powiedziec cos wiecej na temat kolorystyki i roznic pomiedzy tymi dwoma wyswietlaczami.
Generalnie odkrylem ze wczesniej (przed kalibracja) za bardzo przesycalem fotki, byly tez za cieple, mysle ze jak wrzuce dwie te same fotki wywolane pod roznymi ustawieniami to powiecie cos wiecej.

czornyj
26-07-2008, 16:45
powiem tak, skalibrowalem laptop DELL przy pomocy x-rite eye1 display2, rzeczywiscie roznica jest spora, tylko ze te kolorki zwlaszcza przy korrzystaniu z windy jakos tak srednio mi sie podobaja. Wiec wpadlem na taki pomysl zeby wywolac z RAW to samo zdjecie, probujac w nim osiagnac najbardziej nautralny rezultat i zamiescic jej tutaj, czy osoby z dobrymi skaliborwanymi graficznymi monitorami beda w stanie powiedziec mi wowczas ktore jest u nich prawidlowo wyswietlane ?
Wiem ze kalibracja laptopa to cudow mi zadnych nie da, planuje jakies eizo w tym roku, ale powoli. Czy sa moze jeszcze jakies inne testy ? ktorymi moge sprawdzic poprawnosc wykonanej kalibracji ?
Dodam ze dzisiaj bedziemy robili kalibracje na monitorku dell'a lcd kolegi motoko z forum i wowczas bede mogl powiedziec cos wiecej na temat kolorystyki i roznic pomiedzy tymi dwoma wyswietlaczami.
Generalnie odkrylem ze wczesniej (przed kalibracja) za bardzo przesycalem fotki, byly tez za cieple, mysle ze jak wrzuce dwie te same fotki wywolane pod roznymi ustawieniami to powiecie cos wiecej.

Aby sprawdzić poprawność kalibracji gradacji do gamma=2,2 na początek proponuję rzucić okiem na rzeźnika - to coś ma być możliwie neutralnie szare:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/rzeznik_lcduf.png)

Do tego wartoby mieć jakiś obrazek referencyjny - najlepiej wzorzec Gretaga, w formie fizycznej i jako plik L*a*b, wyświetlić go sobie na monitorze i porównać z rzeczywistym wzorcem oświetlonym filtrowanym światłem dziennym, lub halogenami Solux. Z uwagi na różnice w punktach bieli monitora i obitki należy dokonywać porównania pamięciowego, nie zaś bezpośredniego, lub skalibrować monitor z uwzględnieniem naszego oświetlenia.

miszaqq
26-07-2008, 18:14
jako ze to watek dla poczatkujaych to pytam:

skalibrowalem sobie tego laptopa mam utworzony profil i teraz co dalej ... ?

profil mam ustawiony jako domyslny przy uruchamianiu kompa w DISPLAY PROP >> SETTINGS >> ADVANCED >> COLOR MANAGMENT i tam moj wybrany profil jest jako domyslny, czy teraz mam zmienic tez profil uzywany przez PS ? tzn w ustawieniach >> EDIT >> COLOR SETTINGS >> working spaces RGB i tam mam wybrac ten sam profil ktory mam ustawiony w DISPLAY PROPERTIES w windows ? czy to samo zrobic dla innych programow graficznych ? z gory dzieki za wyrozumialosc

Bingant
26-07-2008, 18:28
Zapytam o tego rzeźnika, bo jak patrzę na ten obrazek, to widzę na przemian od lewej paski koloru zielonego, różowego i żółtego. Paski nie są jednolite, tylko w takie prążki. Czy to oznacza, że mój Nec 1970Nxp to kompletny złom?

czornyj
26-07-2008, 18:51
jako ze to watek dla poczatkujaych to pytam:

skalibrowalem sobie tego laptopa mam utworzony profil i teraz co dalej ... ?

profil mam ustawiony jako domyslny przy uruchamianiu kompa w DISPLAY PROP >> SETTINGS >> ADVANCED >> COLOR MANAGMENT i tam moj wybrany profil jest jako domyslny, czy teraz mam zmienic tez profil uzywany przez PS ? tzn w ustawieniach >> EDIT >> COLOR SETTINGS >> working spaces RGB i tam mam wybrac ten sam profil ktory mam ustawiony w DISPLAY PROPERTIES w windows ? czy to samo zrobic dla innych programow graficznych ? z gory dzieki za wyrozumialosc

Profil ma być podpięty w systemie i nigdzie więcej. Absolutnie nie należy go w jakikolwiek bądź sposób włączać w PS!!!! PS sam go sobie wywącha na podstawie informacji podanej w ustawieniach systemowych.

Zapytam o tego rzeźnika, bo jak patrzę na ten obrazek, to widzę na przemian od lewej paski koloru zielonego, różowego i żółtego. Paski nie są jednolite, tylko w takie prążki. Czy to oznacza, że mój Nec 1970Nxp to kompletny złom?

Jeśli na prostopadle obserwowanym pasku widzisz przebarwienia, to znaczy że gradacja twojego monitora nie została poprawnie skalibrowana do gamma 2,2. Paski obserwowane pod lekkim kątem mogą mieć przebarwienia wynikające z charakterystyki kątowej wyświetlacza, idealnie szare da się zaobserwować jedynie na matrycach w technologii S-IPS. Dla przykładu względnie przyzwoicie ustawiony S-PVA - prostopadle obserwowany pasek na środku jest szary, paski obserwowane pod kątem koncentrycznie nabierają zafarbu:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/lcd2.jpg)

Bingant
26-07-2008, 19:51
czornyj dziękuję za odpowiedź, powiedz mi jeszcze, w jaki sposób najłatwiej uporać się z poprawnym ustawieniem gradacji?

czornyj
26-07-2008, 21:09
czornyj dziękuję za odpowiedź, powiedz mi jeszcze, w jaki sposób najłatwiej uporać się z poprawnym ustawieniem gradacji?

W przypadkach nieskomplikowanych od bidy wystarcza kalibracja wizualna:
http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=90

W przypadkach, gdy natywna krzywa odpowiedzi tonalnej jest popieprzona, musimy sięgnąć po kolorymetr lub spektrofotometr. Polecam coś z oferty X-Rite.

Bingant
26-07-2008, 21:19
Dziękuję ;)

Jacek Kidoń
27-07-2008, 22:46
Czornyj, czyli w PS w working spaces zostawiam sRGB?. Coś trzeba wstawić, a rozumiem, że profil CE240.... ma być tylko w systemie. To samo w ACDSee?

czornyj
27-07-2008, 23:39
Dokładnie wygląda to w ten sposób, że moduł zarządzania barwą w PS otwierając zdjęcie sprawdza, w jakiej przestrzeni barwnej się ono znajduje.
Zasadniczo nie ma znaczenia jaką domyślną przestrzeń edycyjną wybierzemy w menu - to raczej kwestia wygody, wybieramy najczęściej używaną, jeśli przestrzenie nie będą się zgadzały, to po prostu PS zapyta, czy konwertować do domyślnej, użyć przestrzeni zdjęcia, czy nie zarządzać barwą. Oczywiście - zawsze należy wybrać orginalną przestrzeń zdjęcia, konwersja jest "niezdrowa", a już olanie zarządzania barwą to proszenie się o problem.

Po otwarciu zdjęcie PS porównuje jego przestrzeń z przestrzenią monitora, korzystając z informacji podanej w systemie, i na tej podstawie koryguje sposób jego wyświetlenia tak, by jak najwierniej je odwzorować. Możemy też zasymulować, jak bedzie ono wyglądało po konwersji do innej przestrzeni, czyli np. co uzyskamy po wydrukowaniu zdjęcia na drukarce atramentowej, minilabie itp. na papierze takim czy owakim.

Jacek Kidoń
28-07-2008, 00:05
Wcześniej zdarzyło mi się omyłkowo ustawić w aparacie adobe, monitor i PS miał sRGB. PS po załadowaniu zdjęcia od razu pytał co ma robić. Teraz w display properties mam profil fabryczny dedykowany eizo ce240w, w aparacie sRGB i nic się nie dzieje po załadowaniu do PS. Powinno się kłócić? Czy mam rozumieć, że przestrzen CE240 jest na tyle pojemna, że mieści w sobie sRGB aparatu.

czornyj
28-07-2008, 00:53
Wcześniej zdarzyło mi się omyłkowo ustawić w aparacie adobe, monitor i PS miał sRGB. PS po załadowaniu zdjęcia od razu pytał co ma robić. Teraz w display properties mam profil fabryczny dedykowany eizo ce240w, w aparacie sRGB i nic się nie dzieje po załadowaniu do PS. Powinno się kłócić? Czy mam rozumieć, że przestrzen CE240 jest na tyle pojemna, że mieści w sobie sRGB aparatu.

Ustawienie profilu monitora skutkuje wyłączeniem zarządzania barwą dla RGB. Na wszelki wypadek PS wyświetla jeszcze ostrzeżenie ostatniej szansy (musiałeś je przegapić), ale jeśli się je zignoruje, to potem przestaje interweniować.
W przypadku zdjęć w sRGB od bidy można tak pracować bo akurat CE240 ma przestrzeń niebywale zbliżoną do sRGB, ale w przypadku innych przestrzeni będzie problem i generalnie tego typu ustawienie jest b. ryzykowne.

Tom01
28-07-2008, 12:58
Powinno się kłócić?

Czy się będzie "kłócić" ustawia się tu (PS CS3 PL):

https://canon-board.info/imgimported/2008/07/pscm1-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/pscm1.jpg)

A co do profilu monitora, jeśli jest prawidłowo umiejscowiony w systemie, ma się pokazać w następujący sposób:

https://canon-board.info/imgimported/2008/07/pscm2-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/pscm2.jpg)

czornyj
28-07-2008, 13:17
Czy się będzie "kłócić" ustawia się tu (PS CS3 PL):

https://canon-board.info/imgimported/2008/07/pscm1-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/pscm1.jpg)

Dodam, że nawet jak się to wyłączy, to PS i tak sieje komunikatami ostrzegającymi nas o zbrodniczym charakterze naszych działań, dopiero jak po odczytaniu jednego z takich komunikatów zaznaczymy, by się od nas mimo wszystko odp... - daje za wygraną i pozwala nam robić sobie krzywdę :D

Pokażę jeszcze krańcowy przykład tego, jak możemy sobie nagrabić przełączając PS-a w tryb "bez trzymanki".

Zdjęcie wyrenderowane do przestrzeni ProPhoto:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/CM1.jpg)

...otwarte w przestrzeni monitora Nec 2190UXi, skalibrowanego do gamma 2,2, D55:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/CM2.jpg)

Jacek Kidoń
29-07-2008, 00:25
Tom01 i Czornyj, bardzo dziękuję za poglądowy wykład. Najtrudniej wytłumaczyć coś w prosty sposób, macie ten talent. Zgodnie z tym co mówicie, najwygodniej jest zostawić w PS3 w working spaces RGB:sRGB IEC.... , bo jest to przestrzeń zgodna z profilem aparatu, a PS i tak zobaczy profil monitora (widać go po rozwinięciu pola wyboru przestrzeni roboczej RGB jako monitor RGB CE 240WD6). W przeciwnym razie po każdym otworzeniu pliku jpg do obróbki otwierać się będzie komunikat o niezgodności profili. Dobrze rozumiem? A komunikat nie wyświetlał się, bo jak Tom01 zauważył, nie miałem zaznaczonych tych ptaszków.

spoon
31-07-2008, 18:36
potrzebuje pomocy z kalibracja mojego laptopa.

mam sony vaio fe21m z matyca x-brite glossy - takiego jak tutaj:
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Sony-Vaio-VGN-FE21M.1355.0.html

ponizszy efekt calibracji rowniez pochodzi z tej strony:

źródło (http://www.notebookcheck.pl/typo3temp/pics/e3b0ba32f8.jpg)

u mnie kalibracja i1 display2 wyglada tak:

1. kalibracja na 'laptop, easy' a w nvidia control panel brightnes zmniejszona o 2% (48%) w porownaniu do wartosci defaultowej (50%). zrobione to po to by temperatura wyszla 5000 st. K zamiast 4900 K.

tak wyglada nviadia CP:

źródło (http://img137.imageshack.us/img137/5177/nvidiacpta6.jpg)

a tak efekt kalibracji:

źródło (http://images31.fotosik.pl/337/aa6bbdbf8729943c.jpg)

kolory odrobine cieplejsze niz bez profilu.

2. 'laptop advanced, temp barwowa ustawiona na 6500, luminancja natywna'

źródło (http://images31.fotosik.pl/337/46eb2beb06a50967.jpg)
kolory chlodniejsze, bardziej niebieskawe niz zolte jak poprzednio.

3. kalibracja na 'laptop adv., 6500wt, w panelu nvidii obnizylem jasnosc na 30% bright - i zrobilo sie ciemnawo jak na moje oczy, wiec zwiekszylem gamme z 9% do 29%'. wyszlo cos takiego:

źródło (http://images33.fotosik.pl/338/21f31effc099f384.jpg)

4. ostatnia kalibracja: "recznie ustawilem <jasnosc> kazdej skladowej w panelu nvidii tak by pry mierzeniu i1 temperatura wyszla 6500 a indykatory r,g i b zbajdowaly sie w optymalnym przedziale. obnizylo to ogolna jasnosc (zbiorcza) do 37% (z 48%) w tym panelu. game pozostawilem na ustawieniu defaultowym 9%. pod koniec profilowania i1 wspomnial o tym, ze profil posiada dewiacje i czy chce kontynuowac mimo to. obraz wyszed z tego bardzo zielony.

źródło (http://www.voila.pl/399/jkttx/?1)

przepuscilem ten profil jeszcze raz przez profilowanie na advanced laptop (metoda laptopa) ale generalnie szystko pozostalo bez zmian - czyli straszna kupa. w dodadku zielona ; )

ostatecznie wrocilem do profilu generowanego na 'laptop easy' (oczywiscie po uprzednim, ponownym profilowaniu).

pytanie: Jak ja mam to zrobic zeby bylo dobrze? Zeby nie bylo za zoltych kolorow ani za niebieskich a tym bardziej za rozowych?

Tom01
31-07-2008, 18:39
pytanie: Jak ja mam to zrobic zeby bylo dobrze?

Trza podłączyć do tego laptoka normalny monitor i ten dopiero wyregulować i oprofilować.

PS. W laptopie trzeba wszystko na karcie graficznej ustawić na wartości fabryczne, temperaturę na 6500K lub natywną wyświetlacza i oprofilować. To co wyjdzie to będzie najlepsze co się da.

Bystry
31-07-2008, 22:40
Witam... Próbuję skalibrować monitor wg. tego poradnika http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=90 żeby rzeźnik był szary ;) No i wychodzi mi góra ładna, te paski po prawej od kontrastu ok ale dół rzeźnika jest na przemian r,g,b tak mniej więcej od połowy... nie ma zafarbów c,m,y... Teraz powinienem rozpocząć regulację poszczególnych kanałów jednak nie mam pojęcia jak się za to zabrać... Od którego kanału zacząć i do jakiego efektu dążyć żeby przy kręceniu następnym kanałem coś wyszło i tym 3cim już to zrobić tak jak powinno być ew. potem się wrócić i lekko skorygować... Próbuję już z pół godziny i nic mi nie wychodzi...

Tom01
31-07-2008, 22:54
Witam... Próbuję skalibrować monitor wg. tego poradnika http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=90 żeby rzeźnik był szary ;)

Bez szans. Nawet jeśli monitor jest wysokiej klasy to na oko się nie da. Jeśli monitor jest bardziej popularny, to w ogóle nie wykonalne, bo sprawę weźmie w swoje ręce charakterystyka kątowa ekranu w pionie, a z nią Pan nie wygra. To jest zresztą słaby punkt rzeźnika. Nadmiernie eksponuje defekty, z którymi można żyć.

Kalibracja wizualna, to materiał na długie zimowe wieczory. Zamiast pasjansa.

Bystry
31-07-2008, 22:58
Bez szans. Nawet jeśli monitor jest wysokiej klasy to na oko się nie da. Jeśli monitor jest bardziej popularny, to w ogóle nie wykonalne, bo sprawę weźmie w swoje ręce charakterystyka kątowa ekranu w pionie, a z nią Pan nie wygra. To jest zresztą słaby punkt rzeźnika. Nadmiernie eksponuje defekty, z którymi można żyć.

Kalibracja wizualna, to materiał na długie zimowe wieczory. Zamiast pasjansa.

Bez przesady... Lepsza jakaś kalibracja niż żadna... Nie jest niemożliwym choć odrobinę zbliżyć się do tej szarości...

Tom01
31-07-2008, 23:12
Bez przesady... Lepsza jakaś kalibracja niż żadna... Nie jest niemożliwym choć odrobinę zbliżyć się do tej szarości...

Lepszy brak kalibracji, niż pojechanie w krzaczory. W kalibracji na oko jest kilka problemów skutecznie utrudniających, lub uniemożliwiających zadanie. Najgorszym oszustem jest nasze oko. Nie widzę możliwości ustawienia poprawnie temperatury bieli, ani zakresu dynamiki. Oko za bardzo współpracuje z ustawianą wielkością. Poprawna kompensacja gamma, podobno możliwa do ustawienia na kliny, jest skaszaniona w 99% przypadków. Proponuję, jak już się Panu to znudzi, albo osiwieje, zanim wywali Pan monitor przez okno, nabyć czujnik i zrobić to w ciągu 5 minut poprawnie. Zobaczy Pan różnicę.

Tomasz Urbanowicz
01-08-2008, 06:51
"Kalibrując" na oko można robi się zazwyczaj więcej bałaganu. Do takiej "kalibracji" trzeba mieć ogromną wiedzę i doświadczenie, żeby zrobić to jako-tako. Raz, że krzywej nie ustawisz (nie ma takiej możliwości), dwa to nie wybrażam sobie jak ustawisz na oko temp. 6500K, a także jasność na jakąś zbliżoną zadaną wartość w cd/m^2 (tutaj można poeksperymentować - ustawić jakoś i patrzeć czy nie wypala jeszcze siatkówki :) ).
Poza tym to o czym Tom01 pisał - oko+mózg nie nadaje się do tego celu, bo zbyt się do wszystkiego adoptuje :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

wiem z Twojego watku, ze i1 display 2 jest lepszy od spydera 2. jak to wyglada w przypadku spydera 3 i spydera 3 elite, ktore sa w miare tanimi kalibratorami, a juz na pewno sa nowsze od eyeone?
Spyder 3 wypada podobnie jak jego poprzednik - miałem nieprzyjemność przebadania profilów z trójki :)

czornyj
01-08-2008, 07:41
Raz, że krzywej nie ustawisz (nie ma takiej możliwości),

Gradaję można ustawić na oko pod warunkiem, że natywna krzywa odpowiedzi tonalnej monitora jest zbliżona do przebiegu funkcji gamma. Problem polega na tym, że o ile w CRT tak było, to w LCD właściwie może mieć ona przebieg wedle najdzikszej fantazji. Efekt jest taki, że - powiedzmy - wizualnie poprawnie skalibrowaliśmy sobie gammę w tonach średnich, a tymczasem w cieniach jest ona za wysoka, natomiast dla odmiany w światłach - za niska (i vice versa).

Spyder 3 wypada podobnie jak jego poprzednik - miałem nieprzyjemność przebadania profilów z trójki :)
Z ciekawości - czy mógłby Pan powiedzieć coś więcej? Na papierze ten kolorymetr wydawał się być ulepszony :lol: O narowach poprzedniej wersji słyszałem to i owo (znajomy posiadacz 2190UXi opowiadał, jak to próbował skalibrować swoje cudo Spyderem. Kolorymetr ów był zdania, jakoby ten monitor legitymował się jasnością... 2800cd/m2)

Tomasz Urbanowicz
01-08-2008, 08:00
Z ciekawości - czy mógłby Pan powiedzieć coś więcej? Na papierze ten kolorymetr wydawał się być ulepszony :lol: O narowach poprzedniej wersji słyszałem to i owo (znajomy posiadacz 2190UXi opowiadał, jak to próbował skalibrować swoje cudo Spyderem. Kolorymetr ów był zdania, jakoby ten monitor legitymował się jasnością... 2800cd/m2)
Znajomy kupił sobie bo była promocja i nie mógł dojść ładu z monitorem na którego nie mógł patrzeć po kalibracji tym cudem. Z jego opisu wynikało, że zamiast gammy 2.2 była jak ze Spydera 2 gamma w okolicach 2.5. Porównałem swego czasu profile w odniesieniu do profili monitora zamieszczonych na stronie - wyglądał podobnie jak z dwójki. Kupił go na targach w Łodzi i chyba zaraz sprzedał. Niestety nie pamiętam już jaki to był monitor, ale proszę mi wierzyć, że tak właśnie było. Pamiętam, że pomagałem mu zdalnie jak skalibrować monitor tym ustrojstwem i chyba na koniec porównał na oko do jakiej gammy został "skalibrowany" monitor:
http://www.aim-dtp.net/aim/evaluation/gamma_space/index.htm

Kolaj
01-08-2008, 09:16
Krótkie, techniczne pytanie.

Czy Eye-One Display 2 będzie działał z Vistą 64-bit?

Dzięki!

Tom01
01-08-2008, 09:20
Czy Eye-One Display 2 będzie działał z Vistą 64-bit

Tak, działa.

Gradaję można ustawić na oko pod warunkiem, że natywna krzywa odpowiedzi tonalnej monitora jest zbliżona do przebiegu funkcji gamma. Problem polega na tym, że o ile w CRT tak było, to w LCD właściwie może mieć ona przebieg wedle najdzikszej fantazji.

Krzywa kineskopu CRT jest prostą funkcją wykładniczą, a LCD mniej lub bardziej wygląda jak S. Problemem jest silna nieliniowość widoczna w cieniach i światłach, co nie jest możliwe do skorygowania. Plus, jeśli monitor jest słabej jakości, dewiacje krzywych RGB w różne kierunki w wąskich wycinkach jasności.

czornyj
01-08-2008, 09:36
Z jego opisu wynikało, że zamiast gammy 2.2 była jak ze Spydera 2 gamma w okolicach 2.5.

Widać tu wzruszającą troskę o stałych klientów - pewnie gdyby użytkownik 2-ki kupił 3-kę i ta nagle zaczęła by mu poprawnie kalibrować monitor, mógłby się poważnie zaniepokoić :lol:

Krzywa kineskopu CRT jest prostą funkcją wykładniczą, a LCD mniej lub bardziej wygląda jak S. Problemem jest silna nieliniowość widoczna w cieniach i światłach, co nie jest możliwe do skorygowania. Plus, jeśli monitor jest słabej jakości, dewiacje krzywych RGB w różne kierunki w wąskich wycinkach jasności.

Dokładnie to miałem na myśli :D
Jednakowoż w przypadku LCD są monitory fabrycznie lepiej i gorzej zlinearyzowane. Przykładowo - natywna TRC mojego szajsunga 214T, (obmierzona i1pro z precyzją 256 tonów) jest swym przebiegu całkiem nieźle zbliżona do przebiegu funkcji wykładniczej.

Tomasz Urbanowicz
01-08-2008, 10:11
Widać tu wzruszającą troskę o stałych klientów - pewnie gdyby użytkownik 2-ki kupił 3-kę i ta nagle zaczęła by mu poprawnie kalibrować monitor, mógłby się poważnie zaniepokoić :lol:
Ciekawostką jest, że w CRT nie ma takiej przypadłości... Pewnie z racji tego, że do CRT nie stosuje się tego super_hiper_maxi filtra :)

Kolaj
02-08-2008, 15:42
Poddaję się. Proszę o wyjaśnienie. Kupiłem i1 Display 2. Oprofilowałem monitor. I teraz ten sam jpg, przygotowany w PS i zapisany w sRGB ma inne barwy w zależności od tego, której aplikacji używam. W PS, FF3 i przeglądarce systemowej jest tak samo. Ale IrfanView i FastStone pokazują inaczej.

Do tej pory wydawało mi się, że to system operacyjny a nie konkretna aplikacja zarządza barwą i przed wysłaniem obrazu do karty graficznej aplikuje odpowiedni profil. Konsekwencją takiego myślenia było przekonanie, że wszystkie przeglądarki powinny dać taki sam obraz na monitorze.

Pierwsze pytanie, to czy faktycznie tak jest, że to jest kwestia aplikacji, czy obsługuje zarządzanie barwą?

Drugie, jak dla mnie istotniejsze, to które barwy są wiarygodne? Jak oddam zdjęcie do druku, to jakiej kolorystyki powinienem się spodziewać? Tej z PS/FF3 czy tej z IrfanView itp.? A może jeszcze innej?

Tomasz Urbanowicz
02-08-2008, 15:49
Po raz kolejny napiszę, że PS i Fx3 potrafi przeliczyć profil, a Irfan, Faststone NIE.
Poszukaj aplikacji które wspierają profile... Goły system Windows nie potrafi korzystać z profili, więc pod PS i Fx3 (z włączonym CMM) będziesz miał prawidłowo, pod Irfan, Operą, IE, Faststone NIE. Jedyne znane mi przeglądarki do zdjęć które potrafią przeliczyć profil to ACDSeePRO i 11view.

Kolaj
02-08-2008, 15:56
PGoły system Windows nie potrafi korzystać z profili
Czyli Windows "trzyma" profil ale go nie używa? Udostępnia go tylko innym aplikacjom, które mają ochotę zrobić z niego użytek? Dobrze rozumiem?

W międzyczasie jeszcze trochę popatrzyłem i FastStone ma taką opcję "Enable Color Management System (CMS)". Mam ją włączoną ale to nic nie zmienia. Czy to jest ustawienie nie dotyczące profilu?

Tomasz Urbanowicz
02-08-2008, 15:58
Czyli Windows "trzyma" profil ale go nie używa? Udostępnia go tylko innym aplikacjom, które mają ochotę zrobić z niego użytek? Dobrze rozumiem?
Tak

W międzyczasie jeszcze trochę popatrzyłem i FastStone ma taką opcję "Enable Color Management System (CMS)". Mam ją włączoną ale to nic nie zmienia. Czy to jest ustawienie nie dotyczące profilu?
Ale sam nie potrafi przeliczyć profilu po kalibracji. Owszem, rozróżni Ci sRGB od aRGB (znaczy jakoś tam percejpcyjnie wyświetli Ci aRGB na monitorze), ale to wszystko co potrafi. Do prawidłowego wyświetlenia zdjęcia (gdy masz profil po kalibracji) się nie nadaje.

Kolaj
02-08-2008, 15:59
Dzięki! Wszystko jasne.

Update: Jednak nie wszystko. Zainstalowałem 11view 3.0a. W opcjach wybrałem: Color profiles, Use default color profile. I po tym wszystkim ten sam jpg wygląda koszmarnie inaczej.

Tomasz Urbanowicz
02-08-2008, 16:12
W 11view musisz wskazać na profil po kalibracji. U mnie wyśmienicie działa.

Kolaj
02-08-2008, 16:24
W 11view musisz wskazać na profil po kalibracji. U mnie wyśmienicie działa.Próbowałem i tak. Efekt bez zmian. W ogóle to jakoś dziwnie wygląda. W oknie konfiguracyjnym jest taki boksik wypełniony szarym gradientem. Jak wybiorę profil monitora, to ten gradient jest obcięty, jak na górnym rysunku a zdjęcia wyglądają koszmarnie (przepały).

Jeśli wybiorę profil sRGB, to gradient jest w całym okienku (jak na dole), fotki wyglądają w miarę normalnie, tyle, że się kolory rozjeżdżają od tego, co jest w PS.

źródło (http://img377.imageshack.us/img377/3889/44623856is2.jpg)

Tomasz Urbanowicz
02-08-2008, 16:26
Coś masz chyba z profilem pokićkane. U mnie, gdy wskaże profil po kalibracji jest tak samo jak w PS. Wyślij mi profil na maila.

Kolaj
02-08-2008, 16:32
Tak, już chyba wiem, w czym rzecz. Ostatni profil jaki robiłem wykonałem z ustawieniami, jak poniżej. Wczytałem profil wykonany trochę wcześniej, zrobiony na domyślnych ustawieniach i się zrobiło dobrze. Prawdopodobnie ta przeglądarka nie potrafi poradzić sobie z takimi profilami.

W takim razie rodzi się kolejne pytanie czy przygotowywanie profili w wersji 4 i monitor profile size "large" coś wnoszą na korzyść?

źródło (http://img375.imageshack.us/img375/4210/51021800li2.jpg)

Tomasz Urbanowicz
02-08-2008, 16:33
Czemu LUT? Do monitora Matrix.

Kolaj
02-08-2008, 16:36
Czemu LUT? Do monitora Matrix.
Mam kalibrator od wczoraj, więc próbowałem na najprzeróżniejsze sposoby. Wydawało mi się, że jak profil jest duży, to pewnie i dokładniejszy. Widać tylko mi się wydawało ;)

Tomasz Urbanowicz
02-08-2008, 16:43
Mam kalibrator od wczoraj, więc próbowałem na najprzeróżniejsze sposoby. Wydawało mi się, że jak profil jest duży, to pewnie i dokładniejszy. Widać tylko mi się wydawało ;)
No właśnie, duże nie zawsze oznacza lepsze :)

Kolaj
02-08-2008, 16:58
To kiedy się tego używa?

Tomasz Urbanowicz
02-08-2008, 17:18
Do kalibracji LAB'u, drukarki. Ale na pewno nie tym kalibratorem i nie tym softem :)

czornyj
05-08-2008, 08:07
Ciekawostką jest, że w CRT nie ma takiej przypadłości... Pewnie z racji tego, że do CRT nie stosuje się tego super_hiper_maxi filtra :)

Tak się jeszcze trochę popastwię, bo właśnie na to wpadłem - oto wynik działania nowego, siedmiosensorowego kolorymetru, ponoć doskonale nadającego się do kalibracji monitorów szerokogamutowych:

źródło (http://www.cliftonliphotography.com/gamut.jpg)

A tak świetnie linearyzuje:

źródło (http://www.cliftonliphotography.com/curve.jpg)

Koleś który to cudo kupił doszedł do wniosku, że pewnie trafił mu się walnięty egzemplarz, więc go wymienił. Niestety - drugi również był "popsuty", co ciekawe - dokładnie w ten sam sposób.

Tomasz Urbanowicz
05-08-2008, 09:11
Ja jeszcze dopowiem, że firma System Perfect która zajmuje się sprzedarzą i kalibracją (przez niektórych uważana za bardzo dobrą firmę) na moje argumenty odnośnie wadliwej kalibracji LCD kalibratorami Spyder stwierdziła, że po prostu się nie znam i że wszystko jest OK :| Być może się nie znam, ale z Lafotem, EyeOne D2, EyeOnePro, Monaco jest OK, ze Spyder padaczka^padaczka. Panowie z System Perfect chyba nawet nie pokusili się o sprawdzenie kalibracji Spyderem, twierdząć, że oni robią to innym kalibratorem (innym niż Spyder). A że swego czasu zakupiłem u nich Spydera, miałem prawo domagać się wyjaśnień...

Spyderem można zastosować pewną protezę :) Kalibrując na gamme 1.8 wynikowa krzywa będzie coś w okolicach gammy 2.2. Jednak w TAG'u będzie info o gammie 1.8 i np. PS będzie jakoś dziwnie zachowywał się przy próbie zapisu np. dla WEB.

czornyj
05-08-2008, 09:25
Spyderem można zastosować pewną protezę :) Kalibrując na gamme 1.8 wynikowa krzywa będzie coś w okolicach gammy 2.2. Jednak w TAG'u będzie info o gammie 1.8 i np. PS będzie jakoś dziwnie zachowywał się przy próbie zapisu np. dla WEB.

Photoshop będzie się cały czas dziwnie zachowywał, bo CM będzie starał się skompensować różnicę w gradacji zdjęcia z gammy 2,2 do 1,8. Choć na szczęście zmienić w profilu info o gammie nie jest jakimś wielkim koderstwem. Jakieś rozwiązanie dla Spydermanów to to jest, choć przyznam, że dość rozpaczliwe...

Tomasz Urbanowicz
05-08-2008, 09:28
Photoshop będzie się cały czas dziwnie zachowywał. Choć zmienić w profilu info o gammie nie jest jakimś wielkim koderstwem. Jakieś rozwiązanie dla Spydermanów to to jest, choć przyznam, że dość rozpaczliwe...
Niby jest, ale nie zmieni to fioletowawej szarości przy zadanej wartości temp np 6500K. Do tego protezy nie udało mi się odnaleźć...

czornyj
05-08-2008, 09:30
Niby jest, ale nie zmieni to fioletowawej szarości przy zadanej wartości temp np 6500K. Do tego protezy nie udało mi się odnaleźć...

Dokładnie to sobie pomyślałem, patrząc na to, jaką Spyder3 ma opinię nt. gamutu 2690WUXi - że gamut-gamutem, gradacja-gradacją, ale z temperaturą barwową bieli to on dopiero musi być w głębokiej d... :lol:

Krzychu
05-08-2008, 09:46
Panowie - a tak w miarę prosto to w jakis sposób stwierdzacie jakość profilu stworzonego przez kalibrator ? Rozmiar gamutu (który znacie wcześniej) ?

Tomasz Urbanowicz
05-08-2008, 09:48
Choć na szczęście zmienić w profilu info o gammie nie jest jakimś wielkim koderstwem.
Mógłbyś podpowiedzieć darmowy program do tego celu? Przyznam, że swego czasu szukałem czegoś takie, ale nie znalazłem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Panowie - a tak w miarę prosto to w jakis sposób stwierdzacie jakość profilu stworzonego przez kalibrator ? Rozmiar gamutu (który znacie wcześniej) ?
Jeśli chodzi o gamme, to sprawa jest prosta - rozwiązanie już padło w tym wątku.
A jeśli chodzi o resztę, to: na podstawie jakości gradientu szarości, na podstawie porównań z innych kalibratorów i weryfikacja do profilu zamieszczonego na stronie producenta itp.
Do tego dochodzi doświadczenie :)

aptur
05-08-2008, 09:52
Ok to podsumujmy. Jaki sensowny (cenowo również) kalibrator polecacie dla początkującego w tym temacie? One eye display2?

Tomasz Urbanowicz
05-08-2008, 09:53
Ok to podsumujmy. Jaki sensowny (cenowo również) kalibrator polecacie dla początkującego w tym temacie? One eye display2?
Już o tym było.

czornyj
05-08-2008, 10:01
Mógłbyś podpowiedzieć darmowy program do tego celu? Przyznam, że swego czasu szukałem czegoś takie, ale nie znalazłem.

Trzeba było poszukać pod latarnią: www.color.org :lol:
Jest tam freewareowy ICC Profile Inspector

Tomasz Urbanowicz
05-08-2008, 10:02
Trzeba było szukać pod latarnią: www.color.org :lol:
Jest tam freewareowy ICC Profile Inspector
Qrcze mam go i używam, jednak nie wiem jak w nim zmienić gamme :|

OK - mam :)

czornyj
05-08-2008, 10:05
Qrcze mam go i używam, jednak nie wiem jak w nim zmienić gamme :|

Trzeba wgrać profil-dawcę gammy, kliknąć na TRC i tam jest opcja export. Potem wejść w profil-biorcę, znowu kliknąć na TRC i zaimportować. Inspector podaje też początek i rozmiar tagu, więc można na tej podstawie ręcznie podmieniać je w jakimś hex edytorze.

Tomasz Urbanowicz
05-08-2008, 10:06
Trzeba wgrać profil-dawcę gammy, kliknąć na TRC i tam jest opcja export. Potem wejść w profil-biorcę, znowu kliknąć na TRC i zaimportować.
No właśnie przed chwilą do tego doszedłem :)

El_Chueco
05-08-2008, 11:01
Witam - szukam odpowiedzi na zadane w watku specjalnie do tego otwartym - ale nie moge..... znalezc - wiec postanowilem napisac tutaj:

Moja przypadlosc jest znana - choc nie powszechnie:
Problem - narzucanie przez Viste nieskonfigurowanego profilu kolorow po podlaczeniu sprzetu do portu USB - dopiero restart systemu ratuje sytuacje (choc nie zawsze - vide: WiFi)
Posiadany laptop: Toshiba Tecra A9
Uklad Graficzny: Intel

Teraz moze szerzej opisze problem:
Kolory skonfigurowalem kolorymetrem Spyder2 (wiem wiem jest do ****, ale z braku laku....) Spyder Startup ladnie wczytuje profil do karty graf i przy ladowaniu systemu widac - ze najpierw jest ten "vistowski" kolor - a po zaladowaniu Spyderowski. Ikonki jakies tam sie laduja i teraz:
- jak podlacze cos pod usb kolorki vistowskie sie wlaczaja
- jak odpale aplikacje Business Everywhere - patrz wyzej
- jak odlacze cos z USB - patrz wyzej
- jak zamkne pokrywe (wylaczy sie ekran) i podniose pokrywe - patrz wyzej
- jak zhibernuje kompa - patrz wyzej
dopiero restart pomaga - bo po drugim odpaleniu Startupa w Autostarcie - komunikat mowi nam ze ten profil jest wczytany
HELP! HELP!
Jest na to jakas rada - moze cos wystarczy gdzies wylaczyc? W opcjach uruchamiania itd?
PS - czy jak dokupie monitor CRT - to problem minie? Na jakies zasadzie sa "konfigurowane" CRTki?

czornyj
05-08-2008, 11:31
Witam - szukam odpowiedzi na zadane w watku specjalnie do tego otwartym - ale nie moge..... znalezc - wiec postanowilem napisac tutaj:

Problem - narzucanie przez Viste nieskonfigurowanego profilu kolorow po podlaczeniu sprzetu do portu USB - dopiero restart systemu ratuje sytuacje (choc nie zawsze - vide: WiFi)
Posiadany laptop: Toshiba Tecra A9
Uklad Graficzny: Intel

Teraz moze szerzej opisze problem:
Kolory skonfigurowalem kolorymetrem Spyder2 (wiem wiem jest do ****, ale z braku laku....) Spyder Startup ladnie wczytuje profil do karty graf i przy ladowaniu systemu widac - ze najpierw jest ten "vistowski" kolor - a po zaladowaniu Spyderowski. Ikonki jakies tam sie laduja i teraz:
- jak podlacze cos pod usb kolorki vistowskie sie wlaczaja
- jak odpale aplikacje Business Everywhere - patrz wyzej
- jak odlacze cos z USB - patrz wyzej
- jak zamkne pokrywe (wylaczy sie ekran) i podniose pokrywe - patrz wyzej
- jak zhibernuje kompa - patrz wyzej
dopiero restart pomaga - bo po drugim odpaleniu Startupa w Autostarcie - komunikat mowi nam ze ten profil jest wczytany
HELP! HELP!
Jest na to jakas rada - moze cos wystarczy gdzies wylaczyc? W opcjach uruchamiania itd?
PS - czy jak dokupie monitor CRT - to problem minie? Na jakies zasadzie sa "konfigurowane" CRTki?

Ciężko mi coś doradzić, bo nie używam Visty, laptopa ani Spydera, ale spróbuję pomęczyć hapka mojej żony. Rzecz jest arcyciekawa - zamykanie klapy kasujące korektę w LUT karty graficznej to dość osobliwe rozwiązanie. Czy możesz wystawić ten profil ukręcony przez Spydera?

Tomasz Urbanowicz
05-08-2008, 11:34
[...]
Problem - narzucanie przez Viste nieskonfigurowanego profilu kolorow po podlaczeniu sprzetu do portu USB - dopiero restart systemu ratuje sytuacje (choc nie zawsze - vide: WiFi) [...]

Bawiłem się laptokiem HP z Vistą i takich dolegliwości nie miałem. Faktem było, że powrót z hibernacji był z resetowanym LUT'em - musiałem od nowa go załadować.

Tom01
05-08-2008, 11:35

Proszę sprawdzić poniższe ustawienie:

https://canon-board.info/imgimported/2008/08/vistakolor-1.gif
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/vista-kolor.gif)

Jeśli nie pomoże, trzeba poszukać gdzie się wyłącza automat w rejestrze. Wiem, że można, przerabiałem to z profilerem Lafota, ale nie pamiętam jak.

El_Chueco
05-08-2008, 12:26
Tom01
Tak mam takie ustawienie - ciekawi mnie czy robi to rożnice w ustawieniach zaawansowanych gdzie mamy konfiguracje WCFa - czytalem ze uklady graficzne ktore wspoldziela pamiec z RAMem (o tym resetowaniu bylo tylko w oparciu o uklady Intela) - konkluzja byla taka ze system zarzadzania kolorami WCS nie radzi sobie z "przestarzalym" ICC/ICMem - dlatego resetuje sie przy probie "sprzetowej" laptopa - o ile wiem - na stacjonarkach tego problemu nie ma/tak samo w laptopach wyposazonych w uklady graficzne z wlasna pamiecia. Czy jest to mozliwe ze karta graf. niewyposazona we wlasna pamiec - nie ma LUTa?
A moze jak kolezanka wczesniej opisywala problem z HPkiem - gdzies wylaczyc wszystko co tyczy sie ukladow graficznych (tylko ze w Autostarcie mam tylko 3 ikonki)

http://cyfrowe.fc.pl/pomniejszone/Spyder2express.icm -> link do ICMa

Tom01
05-08-2008, 12:32
konkluzja byla taka ze system zarzadzania kolorami WCS nie radzi sobie z "przestarzalym" ICC/ICMem

Przypomina mi to "wirtualną maszynę microsoft", która swego czasu nie mogła sobie poradzić z javascript, a oryginalnej Javy nie można było zainstalować. W materiałach Microsoft było wówczas wytłumaczenie, że winna temu jest "przestarzała" koncepcja javascript. Analogia kubek w kubek.

Proponuję powyłączać, powywalać wszystko co się da, z windzianych mechanizmów zarządzania kolorem. Poszukać trzeba kluczy w rejestrze.

El_Chueco
05-08-2008, 12:53
Ale co, jak i gdzie?

El_Chueco
05-08-2008, 22:39
OK - informacja na jednym z for internetowych dot. fotografii:

"let me guess, you're laptop has an integrated intel graphic card (e.g. i945 or the new X3100)? The problem you're talking about is caused by the intel display driver. For some reasons intel no longer matches the defined standards for working with profile which has been set be the Internation Color Consortium (ICC). I would ask you to either try the lastest driver from intels website or contact intel's technical support for help."

http://photo.net/digital-darkroom-forum/00Nj4G

No i wydatek 3500 zl po to zeby miec dobra matryce matowa i wypas w laptopie poszedl..... - trza kompa kupic :/ eh!

Tomasz Urbanowicz
06-08-2008, 07:03
Zawsze jeszcze możesz zainstalować Windows XP - może w tym systemie nie będzie problemów...

mathom
06-08-2008, 09:18
Przypomina mi to "wirtualną maszynę microsoft", która swego czasu nie mogła sobie poradzić z javascript, a oryginalnej Javy nie można było zainstalować.

Przepraszam, ale co ma piernik do wiatraka ? js i java mają wspólne tylko 4 literki w nazwie.

El_Chueco
06-08-2008, 09:48
Reinstalacja wszystkich programow biurowych poprawki wszystkiego.... to nie na moje nerwy

Tom01
06-08-2008, 10:53
Przepraszam, ale co ma piernik do wiatraka ? js i java mają wspólne tylko 4 literki w nazwie.

Ma i to całkiem duży piernik. Proszę sięgnąć pamięcią wstecz, do opisywanej historii. Ale racja, mój błąd, powinienem napisać "oryginalnego interpretera javascript", zamiast "oryginalnej Javy".

lempl
06-08-2008, 12:01
A czy jest może jakiś bardziej zaawansowany soft obsługujący Pantone Huey Pro niż ten oryginalny?

mathom
06-08-2008, 19:53
Ma i to całkiem duży piernik.

Dla ścisłości - nie js i java nie mają ze sobą nic wspólnego oprócz chwytu marketingowego twórców js ;)

Mam przy okazji pytanie odnośnie kalibracji. Mam do laptopa podłączony oprofilowany monitor na vga, a wieczorkami podpinam w to miejsce projektor. Czy istnieje mechanizm w windows, który przyporządkowałby mi automatycznie profile wg podłączonego urządzenia ?

Tom01
06-08-2008, 19:57
Dla ścisłości - nie js i java nie mają ze sobą nic wspólnego oprócz chwytu marketingowego twórców js ;)

Oj, nie czepiajmy się słówek.

Mam przy okazji pytanie odnośnie kalibracji. Mam do laptopa podłączony oprofilowany monitor na vga, a wieczorkami podpinam w to miejsce projektor. Czy istnieje mechanizm w windows, który przyporządkowałby mi automatycznie profile wg podłączonego urządzenia ?

Teoretycznie tak, praktycznie nie.

A czy jest może jakiś bardziej zaawansowany soft obsługujący Pantone Huey Pro niż ten oryginalny?

Żadne ptaszki o tym nie ćwierkają.

miszaqq
06-08-2008, 20:08
a czy jest jakis inny/lepszy/zaawansowany soft obslugujacy x-rite eye1 display2 ?

Tom01
06-08-2008, 20:18
a czy jest jakis inny/lepszy/zaawansowany soft obslugujacy x-rite eye1 display2 ?

Tak, całkiem sporo, BasICColor Display, Profile Maker, Eizo ColorNavigator, Nec Spectraview Profiler, Nec Spectraview II, Quato iColor Display, LaCie Blue Eye....

Kolaj
19-08-2008, 21:52
TakNo dobrze, a co w takim razie robi program Logo Calibration Loader, który instaluje się w autostarcie razem z softem kalibratora. Po jego uruchomieniu zmieniają się kolory wszystkiego, począwszy od tła pulpitu a skończywszy na aktualnie wyświetlanym obrazku w IrfanView.

Tak, całkiem sporo, BasICColor Display, Profile Maker, Eizo ColorNavigator, Nec Spectraview Profiler, Nec Spectraview II, Quato iColor Display, LaCie Blue Eye....Jaka jest korzyść z wykorzystania takich programów zamiast standardowo dołączanych do kalibratora? Rozumiem, że softy Eizo, Nec itp. są dedykowane do sprzętu konkretnego producenta ale co z pozostałymi?

czornyj
19-08-2008, 22:32
No dobrze, a co w takim razie robi program Logo Calibration Loader, który instaluje się w autostarcie razem z softem kalibratora. Po jego uruchomieniu zmieniają się kolory wszystkiego, począwszy od tła pulpitu a skończywszy na aktualnie wyświetlanym obrazku w IrfanView.
Jaka jest korzyść z wykorzystania takich programów zamiast standardowo dołączanych do kalibratora? Rozumiem, że softy Eizo, Nec itp. są dedykowane do sprzętu konkretnego producenta ale co z pozostałymi?

Profilery przechowują swoje dane kalibracyjne w profilu - zapisują je w vcgt (Video Card Gamma Tag). Program Logo Calibration Loader odczytuje ten tag i wprowadza zawartą w nim korektę do LUT karty graficznej.

Co do różnic pomiędzy profilerami - wykorzystują one różne metody pomiarów, mają więcej/mniej opcji i możliwości kalibracji, takie i owakie metody walidacji profilu itd. Profilery Neca i Quato bazują na basICColor display.

Kolaj
19-08-2008, 23:08
Profilery przechowują swoje dane kalibracyjne w profilu - zapisują je w vcgt (Video Card Gamma Tag). Program Logo Calibration Loader odczytuje ten tag i wprowadza zawartą w nim korektę do LUT karty graficznej.Czyli IrfanView, otwierając fotkę sRGB wyświetli ją prawidłowo, bo karta graficzna, która ma załadowany profil, dokona odpowiednich przeliczeń przed wysłaniem na monitor? A z kolei taki 11View, który ma moduł CM, dokona korekty przed wysłaniem do karty, ta dokona korekty ponownie i wyjdzie kicha? Kurde, to które kolory są w końcu prawdziwe?

czornyj
19-08-2008, 23:44
Czyli IrfanView, otwierając fotkę sRGB wyświetli ją prawidłowo, bo karta graficzna, która ma załadowany profil, dokona odpowiednich przeliczeń przed wysłaniem na monitor? A z kolei taki 11View, który ma moduł CM, dokona korekty przed wysłaniem do karty, ta dokona korekty ponownie i wyjdzie kicha? Kurde, to które kolory są w końcu prawdziwe?

Nieee, tak dobrze to nie ma. Zarządzanie barwą przebiega dwuetapowo: kalibracja i profilowanie. Kalibracja polega na zoptymalizowaniu działania danego urządzenia wyjściowego. W przypadku monitora będzie to przede wszystkim:
- ustawienie gradacji do danego standardu, lub inaczej: linearyzacja
- ustawienie punktu bieli (temperatury bawrowej)
- ustawienie jaskrawości i punktu czerni (kontrastu)
Krzywe kalibracyjne, które dostosowują monitor do danego standardu, tj. starają się dopasować gradację monitora do np. przebiegu funkcji gamma 2,2 i jego temperaturę np. do skorelowanej temperatury barwowej 6500K, zapisywane są w vcgt. Podczas ładowania systemu kalibracyjna korekta linearyzacyjna wgrywana jest do LUT karty graficznej i w efekcie nasz monitor pi razy oko świeci gamma 2,2/6500K. Po ugnieceniu go do takiego stanu jest on profilowany - mierzone są współrzędne kolorymetryczne jego kolorantów, zapisywana jest wartość, do jakiej została skalibrowana gradacja i temperatura barwowa. Innymi słowy - dzięki informacji w profilu system zarządzania barwą wie, że nasz monitorek jest ustawiony na gammę 2,2 i temp. 6500. Kalibracja jest zaś odpowiedzialna za to, by było tak w istocie.

Rafał Gutowski
25-08-2008, 10:51
Mam małe pytanko...
Na początku zaznaczam, że próbowałem znaleźć temat w szukajce, ale nie udało mi się stuprocentowej odpowiedzi na moje pytania...
Ostatnio nabyłem kalibrator (EyeOne) i zaczłąem się nim "bawić".
Zgodnie z instrukcją poustawiałem wszytko w monitorze (RGB) etc... pod koniec procesu kalibracji program stworzył mi profil, który został automatycznie ustawiony w karcie graficznej...
i tutaj zaczyna się mój problem:
Skoro karta graficzna wyświetla kolory wg. danego profilu, to czy konieczne jest dodatkowo podkładanie tego samego profilu w przeglądarce (np. AcdSee Pro 2)? Poza tym ogólnie nie bardzo kumam zagadnienie "farbmenagment" - innymi słowy gdzie jaki profil zastosować (profil wyświetlania, drukowania etc...) Gdzie wstawić profil z lab'u, jak dodać profil do zdjęcia (niestety póki co dysponuję tylko PS Elements 5, ale wiem, że w ACDSee Pro 2 też to jest możliwe) etc, etc...
Mam nadzieję, że pomimo mojej nieco chaotycznej wypowiedzi, jest ona mniej więcej zrozumiała i znajdzie się ktoś, kto wyjaśni mi te sprawy lub poda jakieś dobre źródło informacji.
Z góry dziękuję za treściwe wypowiedzi i pozdrawiam.

gwozdzt
25-08-2008, 10:56
Na początku zaznaczam, że próbowałem znaleźć temat w szukajce, ale nie udało mi się stuprocentowej odpowiedzi na moje pytania...
http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3

3. [...] Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).

Kolaj
25-08-2008, 11:09
A odpowiedź właściwie zawiera się w ostatnim poście Czornego.

Kolaj
04-09-2008, 22:07
Dotarł do mnie super-wypasiony nowy monitor Eizo CG222W. Jest tak wypasiony, że przerósł mnie kompletnie. Proszę o radę.

Czym może być spowodowana różnica w kolorystyce jednego zdjęcia wyświetlonego w
PS oraz FF3 z włączonym CM? Trochę więcej konkretów:

- Monitor skalibrowany i1D2 do przestrzeni natywnej za pomocą ColorNavigatora. WB 6500, Gamma 2,2, 80 cd/m2.
- Przestrzeń robocza PS ustawiona na Adobe RGB
- Zdjęcie skonwertowane do sRGB, ma osadzony profil. Na zdjęciu jest dużo zieleni.
- Zieleń w FF3 jest bardziej soczysta niż w PS.
- oryginalne oprogramowanie od kalibratora odinstalowałem.

czornyj
05-09-2008, 00:09
Dotarł do mnie super-wypasiony nowy monitor Eizo CG222W. Jest tak wypasiony, że przerósł mnie kompletnie. Proszę o radę.

PS oraz FF3 z włączonym CM? Trochę więcej konkretów:

- Monitor skalibrowany i1D2 do przestrzeni natywnej za pomocą ColorNavigatora. WB 6500, Gamma 2,2, 80 cd/m2.
- Przestrzeń robocza PS ustawiona na Adobe RGB
- Zdjęcie skonwertowane do sRGB, ma osadzony profil. Na zdjęciu jest dużo zieleni.
- Zieleń w FF3 jest bardziej soczysta niż w PS.
- oryginalne oprogramowanie od kalibratora odinstalowałem.

Jednym z powodów może być fakt, że FF3 ma inny moduł zarządzania barwą (bodaj LCMS) niż Photoshop (ACE).

Tomasz Urbanowicz
05-09-2008, 07:12
PS oraz FF3 z włączonym CM?
A jaki profil masz ustawiony w Zarządzaniu kolorami we właściwościach karty graficznej?

Kolaj
05-09-2008, 07:53
A jaki profil masz ustawiony w Zarządzaniu kolorami we właściwościach karty graficznej?Ten, który został stworzony przez ColorNavigator. Ale temat się chyba trochę zdezaktualizował, bo po którymśtam z kolei restarcie się naprawiło. Niestety zupełnie nie wiem, co było nie tak. O ile sprawa nie zachowa się jak bumerang, to nie jest takie istotne.

Swoją drogą monitorek daje do pieca :)

Slawo10
01-06-2009, 11:15
a ja do starego tematu się podepnę
mam laptopa DELL Inspiron1720
chodzi mi o kalibrację wyświetlacza, a dokładniej jednego koloru - żółtego
gammę skalibrowałem odpowiednim softem i ta chyba powinna być w porządku, ale kolor żółty ma jakieś naleciałości czerwonego i nie mogę się tych naleciałości pozbyć
ponieważ jest to laptop, więc wchodzą w grę ustawienia sterowników
czy ktoś ma może większe doświadczenie - ewentualnie odnośniki do stron - i wie co i jak trzeba przesuwać aby zmienić nieco wyświetlanie kolorów
jak trzeba manipulować kolorami aby pozbyć się czerwonych naleciałości z koloru żółtego
zdjęcia porównywałem na innym monitorze i tam żółty jest czysty, taki jak wg mnie powinien być
pzdr

czornyj
01-06-2009, 11:51
a ja do starego tematu się podepnę
mam laptopa DELL Inspiron1720
chodzi mi o kalibrację wyświetlacza, a dokładniej jednego koloru - żółtego
gammę skalibrowałem odpowiednim softem i ta chyba powinna być w porządku, ale kolor żółty ma jakieś naleciałości czerwonego i nie mogę się tych naleciałości pozbyć
ponieważ jest to laptop, więc wchodzą w grę ustawienia sterowników
czy ktoś ma może większe doświadczenie - ewentualnie odnośniki do stron - i wie co i jak trzeba przesuwać aby zmienić nieco wyświetlanie kolorów
jak trzeba manipulować kolorami aby pozbyć się czerwonych naleciałości z koloru żółtego
zdjęcia porównywałem na innym monitorze i tam żółty jest czysty, taki jak wg mnie powinien być
pzdr

Żółty kolor w laptopach jest meganędzny z uwagi na tradycyjnie wąski gamut tych paneli - żółcień składa się ze światła czerwonego i zielonego, a ponieważ zielony kolorant w matrycy lapka jest słabo wysycony, to i żółcień jest cholernie anemiczny i jajczanoczerwonawy. Rozwiązanie tego problemu jest tylko jedno - zewnętrzny monitor.

ElSor
17-07-2009, 11:53
Witam
Mam ciutke $ na zakup akcesorii foto i chyba najlepszym bedzie kalobrator. Czytajac ten i inne watki wyczytalem ze Spyder jest slaby. Ale czy jest na tyle slaby ze lepiej ustawic monitor na oko czy poprostu jest on najslabszy wsrod konkurencji i stad takie a nie inne opinie. Dodam iz chcialbym za jego pomoca ustawic swoje 2 monitory LCD ( w tym laptopowy) oraz kilku znajomym ktorzy najczesciej ogladaja moje zdjecia.

Zapytam tez czy warto doplacac do Spydera 3 czy jest on tak samo slaby jak poprzednik?

Na Eye One (i drozsze) raczej mnie nie stac lub jak kto woli wole ta kase przeznaczyc na inne cele niz kalibrator.

molmagic
09-08-2009, 00:05
Po przeczytaniu tego wszystkiego i kilku innych wątków nasuwają mi się jeszcze pytania. Z góry powiem, że niestety w temacie jestem laikiem, dużo czytam i szukam - ale chyba spędzę jeszcze dużo czasu żeby to ogarnąć:(... Żeby mówić konkretnie, chodzi mi o NECa Multisync 2190UXi i kolorymetr i1d2.
1.Czy jest różnica w jakim świetle będę kalibrował monitor?
2.Czy będę mógł pracować zarówno przy świetle dziennym jak i sztucznym - czy kolory przy sztucznym będą już zafałszowane?
3.Mam też dylemat co do ustawienia całego stanowiska pracy. W tym momencie stanowisko mam w niedużym pomieszczeniu z oknem na południe, więc światło raczej rozproszone, ściany jasne. Monitor będzie stał bokiem do okna. Czy ustawienie ma jakieś znaczenie?
4. Gdzie kupić jakiś sensowny profiler np. basICColor display?
Krytycznym parametrem jest dla mnie zgodność obrazu na monitorze z wyjściową odbitką. Oczywiście profil maszyny labu już mam.

Tom01
09-08-2009, 00:14
Ad1. Nie. Trzeba tylko zadbać, alby światło w pomieszczeniu nie wpadło pod głowicę czujnika.
Ad2. Tak, można pracować przy świetle dziennym i sztucznym. Różnica jest w poziomie. Pracując przy słabym świetle sztucznym, łatwo zrobić za ciemne zdjęcia.
Ad3. Ustawienie bokiem do okna jest poprawne.
Ad4. Do 2190 sugeruję zdecydowanie oprogramowanie NEC Spectraview II.

molmagic
09-08-2009, 00:35
Dziękuję za odpowiedź. Zdjęcia przy sztucznym świetle mogą być za ciemne ale jeśli chodzi o kolory to nie powinno być problemu? Szukałem tego oprogramowania, ale w necie jakby nie istnieje... gdzie to kupić?

Tom01
09-08-2009, 00:43
Dziękuję za odpowiedź. Zdjęcia przy sztucznym świetle mogą być za ciemne ale jeśli chodzi o kolory to nie powinno być problemu? Szukałem tego oprogramowania, ale w necie jakby nie istnieje... gdzie to kupić?

Kolor na monitorze tworzy on sam. Wpływ oświetlenia zewnętrznego jest przede wszystkim na materiał oglądany na papierze. Przy dostosowaniu warunków oświetleniowych do pracy z monitorem nie ma co się doktoryzować, choć wypadałoby znać kilka podstawowych zależności, aby nie popadać w skrajność, typu praca przy kandelabrze w purpurowym pokoju. :)

atz1983
13-08-2009, 13:47
Skoro już rozmawiacie o kalibrowaniu to ja mam prośbę:
jest tu ktoś z Kalisza lub okolic z kalibratorem który mógłby mi pomóc skalibrować monitor? Mogę nawet kolegę przywieźć i odwieźć :)

maki1000
05-09-2009, 18:43
Ja chętnie poznał bym kogoś z Rzeszowa lub okolic z kalibratorem :) Oczywiście stawiam FLACHĘ ;-)

worms
14-08-2010, 19:40
Też bardzo chętnie poznam kogoś z kalibratorem z Warszawy, oczywiście nic za darmo.
Zamierzałem nabyć własny, jednak w moim przypadku będą to pieniążki wyrzucone w błoto, a różnicę po skalibrowaniu chętnie zobaczę.

ikarek
29-09-2010, 15:06
Witam.
Jestem początkujacym amatorem fotografii i szukam odpowiedzi na pare pytań odnośnie kalibracji monitora.
Bede wdzięczny za każdż pomoc i wskazówkę.

1. Posiadam laptopa hp g72 z windowsem7 czy jest sens kalibrowac jego monitor programem który jest już w systemie?

2.Poza laptopem posiadam jeszcze monitor zewnetrzny hp1755, lepiej bedzie pracowac na nim czy jednak na ekranie z laptopa?

3. Czy istnieja jakies dobre darmowe sposoby kalibracji monitora?
Czy sposob podany w tym linku bedzie odpowiedni a moze znacie lepsze sposoby?

Jesli jest ktos z okolic Jeleniej Góry i moglby pomoc "na żywo" to chetnie poznam.

pozdrawiam

lux
29-09-2010, 15:14
skalibruj oba monitory i zobaczysz na którym wyszło lepiej. Sposób z punktu 3 jest OK. Wyższy poziom to użycie kalibratora. Jednak do fotek amatorskich kalibracja na oko w zupełności wystarczy.

Tom01
29-09-2010, 15:25
Na stacjonarnym, nawet najgorszym jest zawsze lepiej od notebooka. Co do kalibracji na oko proszę poczytać o podstawach tu: http://mva.pl/viewforum.php?f=21

ikarek
29-09-2010, 15:38
A ten systemowy program do kalibracji to wogóle do czegoś się nadaje?
Dzięki serdeczne za pomoc

Tom01
29-09-2010, 15:40
A ten systemowy program do kalibracji to wogóle do czegoś się nadaje?

Nadaje się kompletnie do niczego. ;)

ikarek
29-09-2010, 17:29
Panowie jeszczez jedna sprawa z tej stronki sciągnelem wszystkie potrzebne programy ale z tym wzorcem nie mogę sobie poradzic
"1. Wzorzec kalibracyjny http://www.aim-dtp.net/aim/evaluation/gamma_space/index.htm dla współczynnika gamma 2.2 (należy wybrać odpowiedni z panelu widocznego po lewej: "Select a gamma-space below")"

czy jestem ślepy czy tego tam nie ma? jesli nie ma to skad zaczerpnac taki wlasnie?
wzorzec?
Czy chodzi o cos takiego ?
http://good-times.webshots.com/photo/2191898180055416406SDlJbs

Tom01
29-09-2010, 18:02
Chodzi o poniższy wzorzec:

źródło (http://www.monitory.mastiff.pl/images/228.jpg)

Strebor
29-09-2010, 20:09
Tylko gdzie go znaleźć? bo na linku z mva.pl nie ma :(

Tom01
29-09-2010, 20:15
Tylko gdzie go znaleźć? bo na linku z mva.pl nie ma :(

Strebor
29-09-2010, 20:19
Zdaje się że pisze Pan o pobraniu wzorca z adresu http://www.aim-dtp.net/aim/evaluation/gamma_space/index.htm jednak tam nic takiego nie ma

Tom01
29-09-2010, 20:24
Zdaje się że pisze Pan o pobraniu wzorca z adresu http://www.aim-dtp.net/aim/evaluation/gamma_space/index.htm jednak tam nic takiego nie ma

Choroba faktycznie. Jak znajdę gdzie zniknął zaktualizuję poradnik.

Strebor
29-09-2010, 20:27
uff a już myślałem że się starzeję i nie mogę znaleźć, czekamy z niecierpliwością

bandit
25-10-2010, 20:41
http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-204-2.php

nutshell
16-09-2014, 23:08
Odświeżam wątek, ponieważ praca z nieskalibrowanym monitorem staje się da mnie coraz bardziej uciążliwa.

Poszukuję firmy lub osoby z Krakowa, która posiada kalibrator i świadczy takie usługi lub podjęłaby się tego zadania, oczywiście odpłatnie :)
Kilka firm z rejonu do których dzwoniłam, nie prowadzą już takiej działalności. Inny pan kilkukrotnie mnie wystawił, zwodził, umawiając się i nie przychodząc na spotkanie. Kolejny raz umawiać się nie będę - trzeba się szanować :) Dlatego proszę o pomoc na forum, będę wielce wdzięczna za wszelkie namiary.

zdebik
17-09-2014, 08:53
Kalibracje najlepiej wykonac raz na miesiac, jesli masz dobry monitor kup sobie colormuki. Jesli dobrego monitora nie posiadasz kup takowy, plus w/w kalibtator.

Tom01
17-09-2014, 09:11
Kalibracje najlepiej wykonac raz na miesiac, jesli masz dobry monitor kup sobie colormuki. Jesli dobrego monitora nie posiadasz kup takowy, plus w/w kalibtator.

Zależy od monitora. Niektóre płyną za 2 tygodnie, niektóre nie wymagają dotykania przez rok. ColorMunki, kwestia który? Display jest mocno okrojony funkcjonalnie i programowo, nie warto. Photo natomiast jest stosunkowo drogi jak na swoje możliwości. Optimum cena/jakość jest X-Rite I1 Display Pro.

Co do kalibracji, na miejscu w Krakowie jest świetny fachowiec Marcin (Czornyj) zarzadzaniebarwa.pl. W razie gdyby nie miał czasu, bo chłop konkretnie obłożony pracą, służę pomocą, ale mam do Pani duuuużo dalej, co się wiąże z pewnym kosztem dojazdu. Można jeszcze ew wypożyczyć kalibrator, lub zlecić robotę zdalną.

zdebik
17-09-2014, 19:51
Smiem twierdzic, ze do podstawowej kalibracji colormuki display jest wystarczajacy.

Tom01
17-09-2014, 20:42
A nie lepiej zrobić dobrze?

nutshell
17-09-2014, 20:49
zdebik, nie chcę kupować kalibratora, a na profesjonalny monitor mnie obecnie nie stać. Szukam kogoś kto mógłby zrobić to jako normalną, odpłatną usługę :)

Tom01, być może polecony przez Ciebie pan jest świetnym fachowcem, ale po raz piąty prosić się nie będę (prosić - tak jakby usługa była za darmo). Sorry, ale jego podejście do klienta uważam za skandaliczne.

Podejrzewam, że ze względu na Twój ewentualny koszt dojazdu, dla mnie z kolei cena mogłaby być zaporowa, ale jeśli masz jakąś niezabójczą propozycję, to daj znać proszę na PW :)

korona
30-12-2014, 00:21
Witam, chcę kupić kalibrator do mojego Eizo CE210W. Kilka lat temu trochę drążyłam temat i z tego co pamiętam w cenie do 2tys. polecano spektrofotometr ColorMunki Photo. Udało mi się wówczas pożyczyć ten sprzęt i po kalibracji zamówione z najlepszefoto.pl wydruki wyglądały praktycznie identycznie jak na monitorze. W sumie byłam zdecydowana na zakup jednak widzę, że w międzyczasie pojawił się kolorymetr X-Rite i1 Display Pro w cenie poniżej 1000 zł. Czy ktoś ogarniający dobrze temat kalibracji może podpowiedzieć w co lepiej zainwestować?

Od razu prosiłabym o podpowiedź co do softu jakiego powinnam użyć do danego urządzenia.

z góry dzięki

Tom01
30-12-2014, 00:33
Kalibrator jak najbardziej X-Rite I1 Display Pro. Kłopotem będzie soft, bo dedykowany ColorNavigator CE nie jest od dawna rozwijany i po pierwsze nie obsługuje nowszych czujników, oraz po drugie, nie działa na systemach powyżej XP. Wyjściem jest I1 Pro w rewizji D i sporo doświadczenia jak nad tym zapanować, bo monitor ma większą dynamikę niż czujnik lub w rewizji E i trochę sztuczek.

korona
30-12-2014, 00:51
Dzięki za szybką odpowiedź. Widzę, że X-Rite I1 Display Pro sprzedają z oprogramowaniem i1Profiler, nic to nie warte?

Nie rozumiem pojęć rewizji D, E, czy to jakieś funkcje samego kalibratora? Ewentualnie czy było gdzieś na forum wyjaśnione jak sobie z tym poradzić? Jeśli tak to bardzo prosiłabym o nakierowanie na dany wątek.

Bo CN nawet znalazłam na dysku, jednak rozumiem, że przy win7 i tym modelu kalibratora odpada.

Tom01
30-12-2014, 01:06
Nie chodzi o to że nie warte, tylko CE jest kalibrowany sprzętowo i głupio z tego rezygnować.

Rewizje czujników to inaczej wersje produkcyjne/modele. Mają silny związek z obsługą przez oprogramowanie monitora. Wersja I1 Pro (D) jest bez problemu widziana przez ColorNavigatora CE ale ma spore ograniczenia techniczne. Nowsza wersja I1 Pro 2 (E) nie jest normalnie obsługiwana ale podoła monitorowi. Ożenić to razem można, ale nie jest to robota dla amatora. Tym bardziej że I1 Pro nie należą do najtańszych czujników.

ColorNavigator i ColorNavigator CE to inne programy. CE jest starszy i pod Win7 nie działa i nie zobaczy czujnika I1 Display Pro. Ogólnie kalibracja tego monitorka nie jest banalna i po prawdzie, taniej wyjdzie i mniej nerwów po prostu zlecić komuś kto ma pojęcie jak się do niego zabrać.

korona
30-12-2014, 01:42
A co zatem z ColorMunki Photo? Tam też sama nie skalibruję monitora sprzętowo? Bo po jego użyciu uzyskałam w zupełności zadawalające mnie efekty, więc jeśli była to kalibracja softowa, to najwidoczniej nie potrzebuję niczego więcej. Nie chcę na siłę wydawać pieniędzy zlecając komuś za każdym razem tę robotę. Monitor/monitory będę najprawdopodobniej kalibrowała do końca swoich dni, jak by nie liczyć na pewno wyjdzie mnie taniej jeśli sama się tym zajmę.

Tom01
30-12-2014, 01:55
Małpa nie jest obsługiwana przez CN CE. Poza tym tego typu czujnik trzeba było stosować do monitorów szerokogamutowych w dobie kompletnego braku sensownych kolorymetrów. Obecnie stracił sens. Co do kosztów, monitor tego typy wymaga korekty mniej więcej raz na rok przy koszcie usługi od 150 do 500 zł zależnie od zleceniobiorcy. Czujnik amatorskiej klasy co dwa, góra trzy lata wymaga wymiany, więc kalkulacja nie wygląda korzystnie.

korona
30-12-2014, 02:28
"Małpa nie jest obsługiwana przez CN CE" czyli co, niczym innym niż CN CE nie da się skalibrować sprzętowo? Nie ma kompletnie żadnego innego softu z którym poradziłby sobie amator? Bo z tego co tu piszesz rozumiem, że ograniczenie leży po stronie oprogramowania, nie samego ColorMunki Photo czy X-Rite i1 Display Pro.
I całkiem serio piszesz, że kalibrator musi być wymieniany po max. 3 latach? Nawet jeśli użyłabym go w tym czasie 3 razy? Brzmi nieco bezsensownie, mógłbyś wyjaśnić dlaczego tak się dzieje? Te z górnej półki warte 7k też wymagają wymiany co 2-3 lata?

Podsumowując - sugerujesz, że nie ma szans, że jako amator jakkolwiek skalibruje swój monitor sprzętowo? Czyli pozostaje albo X-Rite i1 Display Pro i samodzielna kalibracja softowa z iProfilerem albo jeśli chcę sprzętowo to muszę ogarnąć kogoś do tej roboty, czy taka jest twoja opinia?

Tom01
30-12-2014, 02:39
Podałem sposób na kalibrację sprzętowo. I1 Pro D/E + trochę sprytu.

Droższe czujniki wysyła się okresowo na recertyfikację. Tanich się nie opłaca, więc należy je traktować jako jednorazówki. 2-3 lata i wymiana.

mkamelg
30-12-2014, 20:10
Czyli pozostaje albo X-Rite i1 Display Pro i samodzielna kalibracja softowa z iProfilerem

To chyba będzie dla Ciebie najlepsza opcja zwłaszcza że:

+EIZO Displays - Which Models Support ADC? (http://www.xrite.com/i1display-pro/support/kb5568) (wsparcie dla ADC)

oraz

i1 Display 2 Replacement (http://www.luminous-landscape.com/forum/index.php?topic=74716.msg595809#msg595809)

But - considering, that the CE210 has only 10bit 1DLUT - hardware calibration won't give significantly better results than i1Profiler.

To wypowiedź innego magika m.in. od kalibracji monitorów z Krakowa o ksywie Czornyj.

Także raczej nie musisz się kurczowo trzymać kalibracji sprzętowej konkretnie tego modelu monitora.

Tom01
30-12-2014, 20:33
To wypowiedź innego magika m.in. od kalibracji monitorów z Krakowa o ksywie Czornyj.

Proponowałbym może prześledzić wypowiedzi Marcina odnośnie NECów EA, wyposażonych również w 10-bitowy LUT. W nich jednak bardzo pomaga i są chwalone przez onego za taką możliwość. Są jak widać rzeczy koszerne i niekoniecznie... ;)

Matsil
30-12-2014, 21:24
Odnośnie własnoręcznego kalibrowania.
Dawno temu kupiłem monitor Eizo S2431W od Tom01. Dopłacałem do "wybranego z wielu" egzemplarza i dodatkowej kalibracji. Na monitor czekałem kilka miesięcy, ale w końcu odebrałem towar. Byłem bardzo zadowolony z monitora, który używałem kilka lat. Wydawało mi się, że jedynie profesjonalna kalibracja przez doświadczonego użytkownika jest w stanie dać takie efekty. Jak się później okazało byłem trochę w błędzie.
Kilka miesięcy temu kupiłem Eizo CX271 z Color Navigator i EX2. Skalibrowałem sobie monitor do pracy w rożnych warunkach i efekt jest rewelacyjny. To samo ze starym S2431W, który powędrował do mojego brata.

Także jeżeli ktoś profesjonalnie chce zajmować się grafiką czy fotografią polecam taki kablibrator, świetna sprawa. Wszystkim chcącym dość do tego efektu "na oko", życzę powodzenia :).

Tom01
30-12-2014, 21:38
Zrównania właściwości monitora ponad 2x droższego i kilka klas lepszego do możliwości gorszego, raczej nie należy rozpatrywać w kategorii sukcesu. Kalibrator EasyPix kompletnie nie nadaje się nawet do słabych monitorów, nie mówiąc o CX.

Matsil
30-12-2014, 23:16
Zrównania właściwości monitora ponad 2x droższego i kilka klas lepszego do możliwości gorszego, raczej nie należy rozpatrywać w kategorii sukcesu. Kalibrator EasyPix kompletnie nie nadaje się nawet do słabych monitorów, nie mówiąc o CX.
Porównując Pańską zawodową kalibracje S2431W i moją CX271 nie widzę żadnej różnicy na korzyść pierwszego a stawiałem monitory obok siebie. Natomiast po wyjęciu z pudełka przed kalibracją CX271 taki rewelacyjny nie był.

https://canon-board.info/imgimported/2014/12/przypadekniesdz_zps1a2b5eec-1.jpg
źródło (http://s1383.photobucket.com/user/matsil1/media/przypadek-nie-sdz_zps1a2b5eec.jpg.html)

Tom01
31-12-2014, 00:20
CX przy podobnej dynamice ma dużo lepszą liniowość, nieporównywalnie większą precyzję ustawienia punktów pracy, więc różnica powinna być znaczna na jego korzyść. Nie odwrotnie.

korona
02-01-2015, 18:27
To chyba będzie dla Ciebie najlepsza opcja zwłaszcza że:

+EIZO Displays - Which Models Support ADC? (http://www.xrite.com/i1display-pro/support/kb5568) (wsparcie dla ADC)

oraz

i1 Display 2 Replacement (http://www.luminous-landscape.com/forum/index.php?topic=74716.msg595809#msg595809)

Także raczej nie musisz się kurczowo trzymać kalibracji sprzętowej konkretnie tego modelu monitora.

Dzięki bardzo mkamelg, o taką rzeczową odpowiedź właśnie mi chodziło:) Udało mi się załatwić i1 Display Pro, przytestuję sobie przed zakupem, zobaczymy jak to wyjdzie.