Zobacz pełną wersję : Zmruż oczy
Otóż...
Mam problem z oczami. Strasznie je mruże. Nawet gdy jest pochmurno generalnie mam przymrużone oczy. W związku z tym szybko męcza mi się oczy gdy patrzę przez wizjer, te odblaski mnie po prostu oślepiają i tu się zaczynają schody bo na moje oko zdjęcia wychodzą troche prześwietlone, jednak światłomierz wskazuje prawdiłową ekspozycję (hmm na razie dosżłam do tego że musze powalczyć z trybami pomiaru).
Generalnie to chciałam się tu wyżalić ale również zapytałabym o może jakieś porady jak sobie radzić z taką dolegliwością? Nie wchodza w grę okulary z antyrefleksami no bo niby jak przez wizjer patrzeć w okularach? A mozę są jakieś filtry neutralne pod względem barwy ale chroniące przed odblaskami oczy fotografa?
Tezet-gdynia
18-04-2008, 00:39
Ja mam pytanie, zawsze tak masz??
Ja tak mam jak jestem zmeczony, np. 8 godzin pracy w nocy itp. Wtedy rano kazde swiatlo inne niz swietlowki mi praktycznie przeszkadza, pracuje 8 godzin przy swietlowkach i wyjscie na swiat, nawet jak jest pochmurno powoduje cierpienie. Problemem w moim przypadku jest przemeczenie i przyzwyczajenie oczu do swietlowek przez dluzszy okres czasu. Moze u Ciebie tez jest cos takiego ;)
Druga rzecz jaka mi przychodzi na mysl, to moze oczy sa suche ?? moze warto by kupic kropelki na suche oko i sprawdzic czy nie pomoga ;) Jesli oko bedzie suche, to wtedy bedzie bolalo od swiatla bo bedzie wysuszane caly czas i bedziesz je mruzyc ;)
Ostatnia kwestia jaka jeszcze mi przychodzi na mysl to cos ala zapalenie spojowek, wtedy czuc w oczach jakby piasek i mruzy sie oczy, zwlaszcza jak jest jasno wlasnie ;) ale to musial by sie jakis czlowiek od oczu wypowiedziec ;)
Cóż, Paenko.
Okularnik jestem i patrzę w okularkach przez wizjer. Ściągać-zakładać, ściągać-zakładać i jeszcze problem gdzie odłożyć....wybrałem robienie w okularach, a że szybko paćkają się, to często czyszczę w przerwie myśląc w nad następnym kadrem.
Idzie z tym żyć.
VanMurder
18-04-2008, 03:22
wydaje mi się koleżanka ma po prostu krótkowzroczność - byłaś u okulisty ?
ja przed tym jak zacząłem nosić okulary też bardzo mrużyłem oczy, 6 lat temu przerzuciłem się na kontakty, dużo większy komfort pracy z aparatem, gratis filtr UV na oczach, no i można przeciw słoneczne nosić bez problemu ... w mojej okolicy operacja słoneczna jest tak dotkliwa że bez przeciw słonecznych się nie da funkcjonować - prowadzić samochód czy też robić zdjęcia, używam okularów polaryzacyjnych ze średnim przyciemnieniem, podczas patrzenia przez wizjer lub na LCD zakładam je na chwile, na czoło robiąc dodatkowo daszek z dłoni - da się tak funkcjonować, jak jest naprawdę upierdliwie mocne słonce, patrzę w wizjer przez okulary a ekspozycje kontroluje na histogramie ...
mam nadzieje że pomogłem pozdrawiam
Kolekcjoner
18-04-2008, 04:21
Otóż...
Mam problem z oczami. Strasznie je mruże. Nawet gdy jest pochmurno generalnie mam przymrużone oczy. W związku z tym szybko męcza mi się oczy gdy patrzę przez wizjer, te odblaski mnie po prostu oślepiają i tu się zaczynają schody bo na moje oko zdjęcia wychodzą troche prześwietlone, jednak światłomierz wskazuje prawdiłową ekspozycję (hmm na razie dosżłam do tego że musze powalczyć z trybami pomiaru).
Generalnie to chciałam się tu wyżalić ale również zapytałabym o może jakieś porady jak sobie radzić z taką dolegliwością? Nie wchodza w grę okulary z antyrefleksami no bo niby jak przez wizjer patrzeć w okularach? A mozę są jakieś filtry neutralne pod względem barwy ale chroniące przed odblaskami oczy fotografa?
A byłaś u okulisty? Bo to raczej najpierw tam bym szukał porady ;).
MacGyver
18-04-2008, 08:04
Mrużenie oczu powodowane wynika z krótkowzroczności (też tak mam, ale jakoś nauczyłem się nad tym panować) lub nadmiaru pracy z komputerem. Inne przyczyny są raczej bardzo rzadkie.
Idź do okulisty.
Wizyta u okulisty będzie najlepszym rozwiazaniem. Jeśli chodzi o ekspozycję, to skutecznym rozwiązaniem jest cyfra i podgląd histogramu.
Mrużenie oczu powodowane wynika z krótkowzroczności
Dokładnie.
Przymykanie przysłony celem zwiększenia głębi ostrości :)
U okulisty byłam jakiś czas temu i wiem, że mam astygmatyzm na prawym oku i w sumie to jak przeglądam zdjęcia z wakacji to ewidentnie widać, że mrużę właśnie prawe. Nie mam zbyt wielkiej wady wzroku bo (nie pamietam czy + czy -) 0,25 noszę (od czasu do czasu oczywiście bardzo rzadkiego :P)
tak jak radzicie zaraz wybiorę się do okulisty...tak dla dobra moich fotografii bo chyba tylko to mnie może zmotywować do odwiedzin lekarza...
z tym komputerem moze być również prawda bo siedzę przy nim non stop i to do późnych godzin ale nie odczuwam tzw "piasku" jedynie pieczenie ale białka są generalnie białe lekko różowe....
no dobra to tak dla śmiechu trochę ;p (wiem że jakość woła o pomstę do nieba ale fota robiona była telefonem :D)
Na trasie na wydmy Łebskie ;) z zakupionym za ciężkie pieniądze posiłkiem -> kromka chleba ze smalcem za 2 zł! Głodna byłam ;p
tytuł : Hogata :D
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://x.garnek.pl/ga9601/0c3678c92a0ec0a1404222a3/1404222.jpg)
Foto Epoka
18-04-2008, 11:07
no cóż, nie rób pod słońce :lol:
a tak na serio to też odsyłam na badania i współczuję, bo to pewnie duży dyskomfort. :roll:
Don_Pedro_123
18-04-2008, 11:13
Kiedyś przerabiałem trochę podobny temat.
Przede wszystkim miałem (teraz troszeczkę się przytępiło) bardzo wrażliwe na światło oczy - nawet w półmroku widziałem bardzo wyraźnie, za to w słońcu byłem prawie ślepy. Badania okulistyczne wykazały, że wszystko OK. Rozwiązanie? Nawet gdy słońce lekko przebija przez chmury to noszę ciemne okulary.
Po drugie: kiedyś, gdy spędzałem po 10-12 godzin przy monitorach CRT, pojawił się ból oczu i problem z ostrością - w efekcie mrużyłem oczy. Badanie u okulisty nie wykazało nieprawidłowości poza zmęczeniem oczu, a co za tym idzie wolniejszą akomodacją. Rozwiązanie: okulary ze szkłami "zero" + antyrefleks do pracy przy komputerze (koniecznie) i do noszenia na "co dzień". Pomogło. Gdy przesiadłem się na LCD problemy (prawie) zniknęły.
Może u Ciebie jest podobnie?
Viracocha
18-04-2008, 11:20
tak jak radzicie zaraz wybiorę się do okulisty...
CB, jak widać, fachowo doradzi w każdej sytuacji. :mrgreen:
zdjęcia wychodzą troche prześwietlone, jednak światłomierz wskazuje prawdiłową ekspozycję (hmm na razie dosżłam do tego że musze powalczyć z trybami pomiaru).
to że światłomierz pokazuje prawidłową ekspozycję to nie znaczy że taka jest
pierwszy link z brzegu:
http://www.dzikie.net/index.php?art=ekspozycja&ap=4&cpage=1
polecam zgłębienie tematu systemu strefowego, ekspozycji w nietypowych warunkach itp.
Kiedyś przerabiałem trochę podobny temat.
Przede wszystkim miałem (teraz troszeczkę się przytępiło) bardzo wrażliwe na światło oczy - nawet w półmroku widziałem bardzo wyraźnie, za to w słońcu byłem prawie ślepy. Badania okulistyczne wykazały, że wszystko OK. Rozwiązanie? Nawet gdy słońce lekko przebija przez chmury to noszę ciemne okulary.
Po drugie: kiedyś, gdy spędzałem po 10-12 godzin przy monitorach CRT, pojawił się ból oczu i problem z ostrością - w efekcie mrużyłem oczy. Badanie u okulisty nie wykazało nieprawidłowości poza zmęczeniem oczu, a co za tym idzie wolniejszą akomodacją. Rozwiązanie: okulary ze szkłami "zero" + antyrefleks do pracy przy komputerze (koniecznie) i do noszenia na "co dzień". Pomogło. Gdy przesiadłem się na LCD problemy (prawie) zniknęły.
Może u Ciebie jest podobnie?
Hmmm rzeczywiście bardzo podobnie. Ja widzę ostro wszystko tylko mam właśnie nadwrażliwość na światło.
Cytat:
Napisał Paenka
tak jak radzicie zaraz wybiorę się do okulisty...
CB, jak widać, fachowo doradzi w każdej sytuacji.
Fakt, trzeba to przyznać:)
Cytat:
Napisał Paenka
zdjęcia wychodzą troche prześwietlone, jednak światłomierz wskazuje prawdiłową ekspozycję (hmm na razie dosżłam do tego że musze powalczyć z trybami pomiaru).
to że światłomierz pokazuje prawidłową ekspozycję to nie znaczy że taka jest
pierwszy link z brzegu:
http://www.dzikie.net/index.php?art=...a&ap=4&cpage=1
polecam zgłębienie tematu systemu strefowego, ekspozycji w nietypowych warunkach itp.
bebesky :) akurat ja już mam tyle w głowie tych artykułów ale nie znalazłam, żadnego z konkretnymi przykładami zdjęcie z opisem typu "o tu mierzyłem", w każdym razie link dodany do ulubionych, bedzie zaraz czytany :)
ale nie znalazłam, żadnego z konkretnymi przykładami zdjęcie z opisem typu "o tu mierzyłem",
takie dane są w exifie
Ja mam bardzo podobny problem. Wystarczy kilkadziesiąt minut z aparatem, patrząc przez wizjer jedno oko bardziej się męczy. Jeśli robię zdjęcia w słonecznym dniu, jedno oko tak się rozregulowuje [ostrość] ze przechodzi dopiero po kilku godzinach /powraca do normalnej funkcjonalności/.
Jeśli warunki są mniej słoneczne, ten problem jest słabszy.
Jeśli mam ślub czy jakiś plener to zażywam jakieś witaminy co w aptece mi dali, i troche pomaga.
Foto Epoka
18-04-2008, 12:30
o właśnie witaminki!! przede wszystkim duuuużo marchewki i gdzieś czytałam, że ponoć wyciąg z borówki?? czarnej jagody?? czy coś takiego kapitalnie pomaga na tego typu kłopoty - podpytaj w aptece.
Bagnet007
18-04-2008, 12:38
bebesky :) akurat ja już mam tyle w głowie tych artykułów ale nie znalazłam, żadnego z konkretnymi przykładami zdjęcie z opisem typu "o tu mierzyłem", w każdym razie link dodany do ulubionych, bedzie zaraz czytany :)
http://www.marekmadej.com/o%20fotografii/System%20strefowy.pdf
Kurcze... za nic nie mogę znaleźć takiej fajnej strony, gdzie były szczegółowe opisy do każdego zdjęcia, ale może to pomoże.
Co do oczu, to ja chyba też mam jakąś nadwrażliwość. Słoneczny dzień to dla mnie męka, pochmurny jeszcze ujdzie. Najlepiej się czuję, gdy Słońce jest pod horyzontem :smile:
aaaa no i oczywiście
http://canon-board.info/showthread.php?t=25632
:)
zaponiałem o tym :) chyba Janusz się nie obrazi :)
Witam :)
Dluuuuugie godziny spedzone przed monitorem tlumacza sporo.
CO do LCD vs CRT - jakos moj LCD w pracy bardziej mnie meczy (jakby nie bylo - tablo swietlowek prosto w twarz...) niz moj CRT w domu :) (A LCD w starej Toshibie to juz totalna porazka) :)
W kazdym razie praca wiele h przy monitorze i brak odp. przerw zrobi swoje.
Udaj sie do okulisty na badanie i przedstaw temat.
To, ze teraz masz astygmatyzm 0.25 nie oznacza, ze tak zostanie.
Niestety w przypadku pracy przy kompie wady wzroku z czasem sie poglebiaja jesli nie sa korygowane (glownie szklami).
Dobra organizacja przerw w pracy napewno pomoze! Poza tym jak pisali koledzy - marchewka itd :D (Zawiera bodaj wit. A i D, a ktoras z nich jest oczom dosc przydatna - oczywiscie najlepiej wit. z natury, poniewaz te 'tabletkowe' sa slabo wchlaniane przez organizm, a nadmiar szkodzi :))
Jeszcze inna opcja - mozesz miec alergie na cos 'lotnego' (pylki, kurz...).
To rowniez moze powodowac podraznienie oczu i ich mruzenie :)
Sorki, ze tak duuuzo :) (Jestem 'nieco z branzy' :D)
Zdrowia i wzroku sokolego! :)
nie wiem, jakie Wy macie problemy z tym wizjerem...
noszę okulary na stałe i nigdy mi to nie przeszkadzało, a drugiego oka po prostu nie zamykam. mózg da się skupić na jednym obrazie...
Tezet-gdynia
18-04-2008, 21:57
Ja jak jest ciemno to nawet daje rade patrzec jednym okiem w wizjer a drugim normalnie, i jedno widzi ostro i drugie tez :| to jest najlepsze :D Mozg mozna przyzwyczaic do dziwnych rzeczy :\
Ja bez okularów prawie nie widzę aparatu więc raczej nie ściągam ich do patrzenia przez wizjer:-) . Jakoś nie wpadłem na to, że wiąże się z tym jakaś trudność.
Co do problemu mrużenia oczu to polecam okulary z fotochromami i antyrefleksem nawet jeśli nie trzeba korygować wady wzroku. Dobrze dostosowują się do jasności oswietlenia a poza tym nie są krępujące jak okulary przeciwsłoneczne noszone w jesienny pochmurny dzień.
zfotochromami to nie jestem pewna co do ich szybkiego dostosowywania się, chyba wolałabym nie ryzykować prześwietlonych klatek