PDA

Zobacz pełną wersję : Hale,Zdjęcia z trybun, Akredytacje itp.

kucza21
25-02-2008, 04:21
Witam wkrótce zamierzam brać czynny udział w imprezach sportowych, wystawowych i pokazowych jako 'KIBIC' i zastanawia mnie rzecz czy jako kibic mogę wejść na hale z profesjonalnym sprzętem. Dla przykładu mam zamiar wybrać się na pokaz Harlem Globetrotters jednocześnie zamówić bardzo dobre miejsce. Kiedyś zanim zacząłem zajmować się fotografią znajomy wziął jakiegoś Fuji na koncert SnoopDoga i niby go nie wpuścili ze względu na "profesjonalnie wyglądający sprzęt" ( Może sobie jaja ze mnie robił ) . Ciekawi mnie również np jakby to wyglądało gdybym poszedł do studia na taki powiedzmy " Taniec z Gwiazdami " :?: :roll: A oto moje pytania
1. Czy można jako kibic wchodzić z profesjonalnym sprzętem i używać go z trybun??
2. Czy nie zdarza się, że organizatorzy zastrzegają sobie robienia zdjęć w swoim regulaminie którego ciężko się doszukać na oficjalnych stronach?
3. Czy extender by się nadał na zdjęć w halach?
Proszę oświećcie mnie. Bo wielu pisze tutaj, że najlepszą drogą do dostania akredytacji w przyszłości jest rozwijanie się powolutku zaczynając od małego klubu sportowego? Myślę, że sposobem którym ja bym chciał sobie wykreować portfolio jest znacznie łatwiej się wybić, o ile można tak :)
W sumie tak logicznie patrząc to można stwierdzić, że jeżeli na mecz ManU-Barca można wejść z małpką to dlaczego nie z 100-400IS z x2 extenderem.
Z góry dzięki za odpowiedzi:)

Olszewski
25-02-2008, 07:55
W sumie tak logicznie patrząc to można stwierdzić, że jeżeli na mecz ManU-Barca można wejść z małpką to dlaczego nie z 100-400IS z x2 extenderem.

Odpowiedziałeś sobie na swoje pytanie nr 1 :) Masz do tego prawo i choćby nie wiem jak ochrona się z Tobą spierała, masz prawo. Nie musisz być z prasy, żeby posiadać profesjonalny sprzęt i jeśli go posiadasz to nikt nie może Ci tego zabronić. Rzeczywiście pamiątkowe zdjęcia można robić małpką itd. więc zawsze możesz powiedzieć, że innego nie masz :)

2. Czy nie zdarza się, że organizatorzy zastrzegają sobie robienia zdjęć w swoim regulaminie którego ciężko się doszukać na oficjalnych stronach?

Mogą sobie zastrzegać tak jak to było podczas Mistrzostw Świata w Łyżwiarstwie Figurowym w Warszawie odbywającym się na torwarze o czym każdy wchodzący fotoreporter był informowany o nie wykonywanie zdjęć z błyskiem. Samych zdjęć nie może chyba zabronić - ale mogę się mylić. Najczęściej tak jak i w Metrze Warszawskim tak i wtedy na Łyżwiarstwie nie wolno wykonywać z błyskiem zdjęć.

3. Czy extender by się nadał na zdjęć w halach?

No w sumie czemu nie, TC2x z 300/2.8 albo 400/2.8 i OK, z 100-400 to śmierć. W 100-400 na długim końcu masz światło chyba 5,6, a Extender spowoduje, że będzie jeszcze ciemniej.

Ciekawi mnie również np jakby to wyglądało gdybym poszedł do studia na taki powiedzmy " Taniec z Gwiazdami " :?: :roll:

Przy wejściu okazujesz akredytacje TVNu, którą wcześniej załatwia redakcja. I również podczas programu nie wolno Ci jest robić zdjęć z błyskiem :)

Łukasz Unterschuetz
25-02-2008, 08:21
Olszewski/nie masz do końca racj... Np w Heineken Opener w REGULAMINIE jest wyraźnie napisane, że nie wolno wnosić lustrzanek.. Wchodząc na teren imprezy/meczu/jasełek w szkole zgadzasz się na regulamin.... i możesz organizatorom skoczyć

1jac
25-02-2008, 08:33
To, że na imprezy nie wpuszczają z profesjonalnie wyglądającym sprzętem, to bardzo dobrze. Przewrotna opinia? Tu chodzi o szeroko pojęty interes naszej branży. Chodzi o to , żeby na rynku nie pojawiało się zbyt dużo względnie dobrych zdjęć z danej imprezy. Żeby tym, którym chce się/ mogą/ muszą załatwić akredytację opłacało się to. A nam, amatorom pozostaie iść na koncert/ imprezę/ mecz i cieszyć się spektaklem. Zdjęcia gwiazd i tak zobaczymy w ulubionej prasie.

Olszewski
25-02-2008, 08:38
To, że na imprezy nie wpuszczają z profesjonalnie wyglądającym sprzętem, to bardzo dobrze. Przewrotna opinia? Tu chodzi o szeroko pojęty interes naszej branży. Chodzi o to , żeby na rynku nie pojawiało się zbyt dużo względnie dobrych zdjęć z danej imprezy. Żeby tym, którym chce się/ mogą/ muszą załatwić akredytację opłacało się to. A nam, amatorom pozostaie iść na koncert/ imprezę/ mecz i cieszyć się spektaklem. Zdjęcia gwiazd i tak zobaczymy w ulubionej prasie.

Otóż to ;) To jest też główny powód dla którego się czepiają.

Olszewski/nie masz do końca racj... Np w Heineken Opener w REGULAMINIE jest wyraźnie napisane, że nie wolno wnosić lustrzanek.. Wchodząc na teren imprezy/meczu/jasełek w szkole zgadzasz się na regulamin.... i możesz organizatorom skoczyć

Nie napisałem, że mam do końca rację ;) Jedynie z czym się spotkałem to to, że nie wolno wykonywać zdjęć z błyskiem.
Ciekawi mnie to czy jak są fotoreporterzy i walą fotki to czy mają podstawy prawne do tego, aby z trybun nie można było robić BO MAM PROFESJONALNY SPRZĘT.

Kolaj
25-02-2008, 08:43
Ad 2. Organizatorzy bardzo często, żeby nie powiedzieć "na ogół", zastrzegają w regulaminie zakaz wnoszenia sprzętu fotograficznego. Pierwszy z brzegu cytat z regulaminu koncertu zespołu Metallica, który ma się odbyć 28 maja w Chorzowie:

"4. Organizator zastrzega sobie prawo w połączeniu z
wszystkimi innymi postanowieniami i dyrektywami, które
będą uwidocznione na bilecie lub umieszczone na tablicy
na terenie obiektu do tego, co następuje:

b. Odmówić wniesienia na teren imprezy oraz użycia w
trakcje imprezy aparatu fotograficznego, kamery lub
innego sprzętu,nagrywającego audio-video.
Osoby które będą starały się wnieść na teren koncertu
aparat fotograficzny, kamerę lub innego rodzaju sprzęt
nagrywający audio video, będą musiały liczyć się z
koniecznością przekazania go w depozyt, którego koszt
wynosi 50 PLN."

Źródło tutaj (http://tickets.livenation.pl/beesqp1/zasady.php)

Rafał Gutowski
25-02-2008, 09:51
Z tym profesjonalnym sprzętem jest trochę tak jak z wnoszeniem na koncerty i inne imprezy własnych napojów, jedzenia etc.
W Polsce co prawda się jeszcze z tym nie spotkałem, ale w Niemczech bardzo często. Na koncert nie wolno wnieść wody mineralnej w plastikowej butelce - oficjalnie jest to podyktowane kwestiami bezpieczeństwa... i jest to bardzo skrupulatnie egzekwowane. Nie stanowi jedak problemu kupienie na terenie imprezy piwa w szklanym kuflu. Nie jest to zgodne z niemieckim prawem, ale... (wymowne milczenie).
Podobnie jest ze sprzętem foto. Wnieść nie możesz, ale po imprezie możesz u organizatora, profesjonalne fotki kupić.
Innymi słowy ... kasa, kasa i jeszcze raz kasa. Wszyscy chcą zarobić. Tylko powoli staje się to niesmaczne. Niby dlaczego mam ponosić koszty akredytacji, jeżeli chcę mieć dobre zdjęcia tylko na swój użytek...

adamek
25-02-2008, 10:08
np monopodem można zabić. ;)
Z tego co pamiętam chyba Cichy wnosił swój profesjonalny sprzęt na Ligę Światową. Jako kibic.
Inny mój znajomy też tak musiał zrobić, gdy redakcja nie zdążyła go akredytować. ;)

Ale zdaje mi się, że to zależy od konkretnej imprezy - no i jak znam życie to dzwoniąc wcześniej do organizatora usłyszy się "nie" choćby to nie do końca była prawda. :)

A teraz abstrachując:
Wbrew pozorom jak nie ma się kompletnie doświadczenia w fotografii sportowej - piłkarskiej w tym wypadku - to moim zdaniem lepszym pomysłem jest pójście na mecz niższej ligi z bardzo prostej przyczyny --> brak oświetlenia implikuje mecze rozgrywane za dnia, a co za tym idzie AF szybciej i pewniej łapie.
I zdjęcia siłą rzeczy (niskie ISO) wychodzą po prostu ładniejsze. :)

A ten pan jest świetnym tego przykładem:
http://plfoto.com/126400/autor.html

kucza21
25-02-2008, 13:30
No z ciekawości poszukałem troszeczku o jednej imprezie o której pisałem a konkretnie Harlem Globetrotters. Znalazłem regulamin którego w 30 sek można było przeczytać, ale było zaznaczone jednak, że nie można wnosić aparatów . Ciekawi mnie jak to jest ustalone przez prawo i jeżeli np nie znajdę takiej notki w regulaminie i na pewniaka będą wchodził gdzieś a mi powiedzą. Niestety, ale nie może pan wejść. Druga sprawa tj. że na to wychodzi, że zanim kupimy bilet musimy doszukać się regulaminu :(

pawel-foto
25-02-2008, 15:16
Koncerty są różne a gwaizdy kapryśne. I to co w regulaminie to jedno a w życiu drugie. I np. nie ma nic powiedziane, że nie wolno a tu gwiazda powie że sobie nie rzyczy i koniec. Jak jest chałas to bez błysku nam nikt nic wtedy nie zrobi jak jesteśmy w tłumie(albo nawet z błyskiem ale jak oświetlenie sceny też błyska). No gorzej na bardziej kameralnych koncertach. Zawsze lepiej się nie pchać ze sprzętem a oczy-a i bezpieczniej-choć ochrona i tak przegląda torby. Na imprezach sportowych z trybun to się nie spotkałem z jakimiś obostrzeniami. Ale i na koncertach i arenach sportowych (tych większej rangi)jest bezwzględny zakaz filmowania.

merger
25-02-2008, 15:54
co do wnoszenia dlugiej bialej lufy na sport halowy, to ja podchodze do tego sceptycznie. ogniskowe 135 na cropie to jest tak wlasnie idealnie siedzac na trybunach.

Łukasz Unterschuetz
25-02-2008, 15:59
kucza21/wchodząc na imprezę automatycznie zgadzasz się na regulamin obiektu/imprezy. Przeważnie każdy klub/obiekt ma w regulaminie punkt dzięki któremu może nie wpuścić prawie każdego (wtedy oddają kasę za bilet). Co do fotografowania w tłumie, to w Gdańsku jest jeden klub w którym ochroniarze wyłapują takich z tłumu... przynajmniej kiedyś tak było bo dawno tam nie robiłem

Cichy
25-02-2008, 16:26
np monopodem można zabić. ;)
Z tego co pamiętam chyba Cichy wnosił swój profesjonalny sprzęt na Ligę Światową. Jako kibic.
Inny mój znajomy też tak musiał zrobić, gdy redakcja nie zdążyła go akredytować. ;) [/url]

Jeszcze nie było tak, żebym nie wszedł gdzieś z aparatem. :) Na Lidze Światowej, na meczu Lecha (w ogóle wpuścili mnie bez biletu :P ), na meczu NBA, na Strong Manach no i mase koncertów zaliczyłem z profi sprzętem bez żadnej akredytacji.

pawel-foto
25-02-2008, 16:49
Jeszcze nie było tak, żebym nie wszedł gdzieś z aparatem. :)

Nie było Cię w Kielcach na stadionie. Sama akredytacja nie wystarczy-ważna z legitymacją prasową ;)

Cichy
25-02-2008, 18:06
Nie było Cię w Kielcach na stadionie. Sama akredytacja nie wystarczy-ważna z legitymacją prasową ;)

Napisałęm, ze nie było miejsca, żeby mnie nie wpuścili ze sprzętem. A do Kielc się nie wybieram, nawet jak mi dopłacą :P

adamek
25-02-2008, 18:44
Podobno piździ jak w kieleckiem. I pewnie biale niedzwiedzie obok biegaja. ;) :lol::lol: ;)
Merger: ja jak fotografuje sport z trybun to jakos tak zawsze mi wychodzi, ze nawet moje 300mm na dlugim koncu jest dla mnie czasami za malo i chcialoby sie wiecej...

pawel-foto
25-02-2008, 20:51
Napisałęm, ze nie było miejsca, żeby mnie nie wpuścili ze sprzętem. A do Kielc się nie wybieram, nawet jak mi dopłacą :P

Pewnie by Cię nawet z akredytacją nie wpuścili :mrgreen:

arturs
25-02-2008, 22:47

Podobno piździ jak w kieleckiem. I pewnie biale niedzwiedzie obok biegaja. ;) :lol::lol: ;)
Merger: ja jak fotografuje sport z trybun to jakos tak zawsze mi wychodzi, ze nawet moje 300mm na dlugim koncu jest dla mnie czasami za malo i chcialoby sie wiecej...
O żesz wy, wy ... pyrożercy czy jak tam was zwą :mrgreen:
Adamek - to dobrze że Twojego brata w piątek nie zwiało skoro tak piździ ;) - chyba że zawiany wrócił ;)

Pewnie by Cię nawet z akredytacją nie wpuścili :mrgreen:

Fakt - u nas jest porządek - jak nie masz prasówki i akredytacji to nie wejdziesz.. ale za to na Koronie w Kielcach z trybun nie ma problemu żeby robić.. ja wnosiłem spokojnie 350 ze stałką 400mm 5,6L - rura dość duża.. i z trybun robiłem - zresztą dzięki temu wkręciłem sie w ten interes ;)

merger
25-02-2008, 23:19
@adamek: no ja na najwiekszym obiekcie w hali to bylem w spodku w katowicach i tam 135 bylo akurat. jak rozlozylem 400tke, to ja zaraz schowalem. a 135 robilem z samej gory i bylo git :)
przy siatce tez robie 135 i 85, ale wtedy juz nie z samej gory a z nizszych trybun.

nie mowie oczywiscie o pilce noznej, bo to wiadomo, ze potrzeba cos dlugiego.

adamek
25-02-2008, 23:44
Kwestia gustu. ;)
Ja ze Spodka to chyba żadnego zdjęcia zrobione poniżej 200mm nie zrobiłem ;) (nie dotyczy to tych ogniskowymi poniżej 100mm). A pracowałem tam... 4 dni x 2 mecze = 8 meczy siatkówki. :)

merger
26-02-2008, 00:08
ja w spodku robilem akurat fmx, wiec troche innaczej i na innej wysokosci ;) do siatkowki z gory to 135 na pewno za malo. ale z drugiej strony po co robic z gory skoro mozna zejsc nizej ;)

adamek
26-02-2008, 01:13
ha! Z góry są fajniejsze zdjęcia. :)
I mniejsza szansa, że na oczach będzie siatka, czy taśma.

merger
26-02-2008, 02:12
to zalezy jakie kadry sie lubi ;)
poza tym siatka jest spoko do focenia, ale damska. kupa przyjemnosci zawsze :)

kucza21
26-02-2008, 02:32
Więc na pewniaka wchodzić ze sprzętem:D :> ? W plecaku go mieć czy zawieszony na szyi ??:> 70-200 2.8 z ISem Będzie OK ?

adamek
26-02-2008, 08:45
Skoro damska, to ja już rozumiem, dlaczego jesteś na dole. ;)

Cichy
26-02-2008, 13:38
Więc na pewniaka wchodzić ze sprzętem:D :> ? W plecaku go mieć czy zawieszony na szyi ??:> 70-200 2.8 z ISem Będzie OK ?

Z IS musi być, bo inaczej nie wejdziesz :) Sprawdzone :P

djcargo
26-02-2008, 15:41
Z IS musi być, bo inaczej nie wejdziesz :) Sprawdzone :P

I koniecznie: grip, pasek Canona, wieeelka lampa błyskowa oraz kamizelka bez rękawów. Wtedy może nawet pozwolą ci usiąść na ławce rezerwowych ;)

troznawski
01-03-2008, 12:18
jak mogę dodać swoje trzy grosze do tej rozmowy..
z własnego doświadczenia wiem że kwestia posiadania jakiejkolwiek zgody na wykonywanie zdjęć podczas co ciekawszych imprez spotyka się z "uprzedzeniami" - inaczej tego nazwać chyba nie można. Zwłaszcza jeśli chodzi o samych organizatorów.. siedzących w biurach, w których to sprawa zaczyna się i kończy właśnie tam.
O tyle o ile, sami artyści, czy też osoby ogólnego zainteresowania nie mają większego z tym kłopotu - oczywiście pod warunkiem poszanowania ich osoby, to urzędasy na wszelkie sposoby próbują pozbyć się dodatkowej pracy.
Zajmuję się raczej imprezami, koncerty czy też szeroko pojęta reporterka, i nie raz próbowałem uzyskać jakąkolwiek zgodę - bardziej wejściówkę za barierki, pisząc to po setki maili, dzwoniąc po organizatorach.. i niestety na nic się to zdaje. Organizatorzy odsyłają do managerów - ci do organizatorów, i tak koło się zamyka.
Co prawda przyznać muszę że z menagerami można się jakoś dogadać, ustalając pewne zasady i warunki focenia..
Ja z własnego doświadczenia wiem że pisanie, proszenie nie ma większego przebicia niż po prostu, nazwę to "socjotechnika na miejscu" :) Bo wiele zależy od nas samych, to jak wkręcimy się w miejsce w którym chcemy pstrykać.
dSLR'y mają to do siebie że w śród osób nie mających totalnie pojęcia o fotografii wprowadzają "podziw" czy popłoch.. Ludzie ulegają pozorom i to chyba jedna z moich najskuteczniejszych wejściówek, oczywiście do tego dochodzi pewność siebie, ale przede wszystkim kontakt z ludźmi. Trzeba się dobrze wkupić w grono osób "odpowiedzialnych" jak na przykład ochroniarzy:)
To może brzmi trochę abstrakcyjnie, ale nie raz piwko czy papieros otwierał mi drogę za bariery.
Ale wiadomo że ludzie są różni i nie zawsze to skutkuje, i tu tylko zawziętość i determinacja może pomóc.
Chcąc robić zdjęcia w takich okolicznościach po prostu trzeba pamiętać nie tylko o przedmiocie zainteresowania, trzeba mieć łeb na karku, oczy dookoła głowy i dobrą gadkę:)
Nie chwaląc się:P Kiedyś za "piwko" tak się wkręciłem że ludzie wręcz zabiegali o moją obecność, pokazywali mi dobre miejscówki, zapraszali za scenę, czy nawet pomagali mi się dostać na dach jednego z budynków przy którym odbywała się impreza.. tak więc zdjęcia to nie tylko zdjęcia ale i przygoda hehe

spino
02-03-2008, 01:24
...W Polsce co prawda się jeszcze z tym nie spotkałem, ale w Niemczech bardzo często. Na koncert nie wolno wnieść wody mineralnej w plastikowej butelce - oficjalnie jest to podyktowane kwestiami bezpieczeństwa... i jest to bardzo skrupulatnie egzekwowane....

a ja się z tym spotkałem i to dawno - jakies 6-8 lat temu (dokladnie nie pamiętam roku) byłem na koncercie Michaela Jacksona w Warszawie na lotnisku bemowo i tam na pierwszej bramce zabierali wszelkiego rodzaju napoje - to widziałem, a za kilkadziesiąt metrów - może więcej było pełno stoisk z napojami pewnej polskiej firmy (nie będe reklamował), więc chyba wiadomo dlaczego tak się dzieje. Słyszałem nawet że i sprzęt foto-video zabierali w depozyt...
sorry za odejście trochę od tematu.

arturs
02-03-2008, 01:42
a ja się z tym spotkałem i to dawno - jakies 6-8 lat temu (dokladnie nie pamiętam roku) byłem na koncercie Michaela Jacksona w Warszawie na lotnisku bemowo i tam na pierwszej bramce zabierali wszelkiego rodzaju napoje - to widziałem, a za kilkadziesiąt metrów - może więcej było pełno stoisk z napojami pewnej polskiej firmy (nie będe reklamował), więc chyba wiadomo dlaczego tak się dzieje. Słyszałem nawet że i sprzęt foto-video zabierali w depozyt...
sorry za odejście trochę od tematu.

Akurat siedzę w branży bezpieczeństwa i mam styczność także z ochroną imprez masowych - te napoje to nie tak że trzeba kupić akurat w obrębie imprezy żeby organizator zgarnął dużą kasę tylko takie są przepisy i to nakazuje zdrowy rozsądek:

Zauważcie że nawet kupując tam napój po pierwsze nie dostaniecie go w szklanym pojemniku a po drugie nie dostaniecie korka do butelki (znaczy od razu odkręcą i zabiorą korek - bynajmniej nie dlatego że akurat za 100 kapsli jest darmowy kufel)
są co najmniej trzy główne powody:
1. Bezpieczeństwo wykonawców/zawodników - po pierwsze nie rzucisz tak daleko ODKRĘCONYM napojem bo daleko nie poleci.
2. Bezpieczeństwo publiczności - trudno się naparzać odkręconymi pustymi plastikowymi butelkami - szklane nie mogą być sprzedawane ani wnoszone - chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego - nie wiem jak wy ale ja nie chciałbym np. na meczy dostać półtoralitrową pełną (czyli ważącą 1,5 kg ) butelką w głową od jakiegoś debila machającego czymś takim - bez korka jak podniesie to się zaraz pooblewa i nie będzie mu się chciało
3. Bezpieczeństwo pożarowe - jak sobie wyobrażacie - że ochrona będzie próbować/wąchać wszystkie flaszki wnoszone na imprezę? a co jak jakiś debil wniesie w butelce zamiast napoju benzynę, naftę czy choćby spirytus czy inną łatwopalną substancję i nagle zechce zrobić "fajerwerk"?? Ja nie chciałbym się znaleźć koło takiego gościa jako widz..
Psychole są wszędzie, więc zanim kogoś odsądzicie od czci i wiary i posądzicie o takie niecne zamiary jak zarobienie paru groszy za wszelką ceną to najpierw pomyślcie trochę czy to nie służy czemuś innemu.. Co byście pisali gdyby na imprezie którą oglądacie ktoś zrobił coś w sposób opisany w którymś z powyższych punktów - ile byłoby krzyku że ochrona do **** i jak można było na takie coś pozwolić itp..
Powiem wam że standardem jest wnoszenie (próby wnoszenia) na takie imprezy prętów metalowych, kastetów, śrub, nakrętek, noży itp. - i to nie wyjątki tylko standard na każdej większej imprezie..

spino
03-03-2008, 01:01
Dzięki ARTUS za uświadomienie i przedstawienia sprawy z tej drugiej strony - bo o tym się nie mówi dlaczego tak jest robione. Przyznaję że nie przyszło mi do głowy że można butelki z napojem użyć jako "broni", być może dlatego że z natury jestem spokojny nie szukam tego typu "wrażeń". A że wspomiałem coś o zarabianiu kasy to nie był to sarkazm ani przejaw wrogości, poprostu nie biorąc nawet na myśl i pod uwage tego co ARTUS wyjaśnił, tylko taka myśl mi przyszłą do głowy (w sumie człowiek jest skazany na brak wyboru - np. osoba z jakim uczuleniem może pićtylko określony typ płynów a wtym przypadku w pewnym sensie jest "dyskryminowana"). Ale to tylko moja subiektywna opinia.
Oczywiście chodzilo mi o napoje w plastikowych butelkach bo wiadomo ze szklo od razu odpada. Jednak przy okazji -skoro masz z tym doczynienia- czy mógłbyś coś wspomieć o ewentualnych faktach "rekwirowania" sprzętu foto-video ?

arturs
03-03-2008, 01:34
Dzięki ARTUS za uświadomienie i przedstawienia sprawy z tej drugiej strony - bo o tym się nie mówi dlaczego tak jest robione. Przyznaję że nie przyszło mi do głowy że można butelki z napojem użyć jako "broni", być może dlatego że z natury jestem spokojny nie szukam tego typu "wrażeń". A że wspomiałem coś o zarabianiu kasy to nie był to sarkazm ani przejaw wrogości, poprostu nie biorąc nawet na myśl i pod uwage tego co ARTUS wyjaśnił, tylko taka myśl mi przyszłą do głowy (w sumie człowiek jest skazany na brak wyboru - np. osoba z jakim uczuleniem może pićtylko określony typ płynów a wtym przypadku w pewnym sensie jest "dyskryminowana"). Ale to tylko moja subiektywna opinia.
Oczywiście chodzilo mi o napoje w plastikowych butelkach bo wiadomo ze szklo od razu odpada.

No niestety - taka jest rzeczywistość - nawet przed meczami siatkówki - której kibice uchodzą za świetnych i zdyscyplinowanych zbiera się czasem niezła "kolekcja", a już nie mówię o meczach piłki ręcznej czy oczywiście nożnej.. reczę ci za to że nie chciałbyś być na imprezie w towarzystwie osób wyposażonych w takie "gadżety"
Co do uczuleń - chyba nie ma kogoś kto byłby uczulony na wodę mineralną czy coś takiego - a jeśli nawet - to myślę że zgłoszenie się takiej osoby z odpowiednim kwitem od lekarza załatwi sprawę.

Jednak przy okazji -skoro masz z tym doczynienia- czy mógłbyś coś wspomieć o ewentualnych faktach "rekwirowania" sprzętu foto-video ?

To z bezpieczeństwem nie ma już wiele wspólnego - najczęściej jest własnym "widzimisię" organizatora/wykonawcy itp. - ochronie każą brać w depozyt to bierze - ale akurat ochrona nie pali się w ogóle do tego typu zabaw - bo to tylko problem - trzeba gdzieś to trzymać, nie zepsuć, pobierać za jakimś pokwitowaniem, potem wydawać itp. - tak że jak nie ma wyraźniego przykazania robienia takich rzeczy to ochrona na pewno sama się do tego nie zabierze - a oraganizator z reguły jak usłyszy ile za to trzeba dopłacić to też nie za bardzo się pali.. najczęściej jest tak że wykonawca strzela "focha" i chcąc nie chcąc trzeba to robić - ale wtedy organizator najczęściej dba o to żeby wcześniej tenat niewpuszczania ze sprzętem AV nagłośnić (np. informacja na biletach itp. ) - oczywiście komórek nikt nie zabierze ale już większy sprzęt i owszem..

kieplinek
04-03-2008, 18:48
Znaczy się ja w tej kwestii mam jedno zastrzeżenie. arturs napisałeś w ostatnim zdaniu coś co mnie zaszokowało. Bo "oczywistą oczywistością" jest fakt że nagłaśnia się sprawę wnoszenia sprzętu fotograficznego na tego typu imprezy ( na biletach , regulaminach, stronach www...) ale z tego co wiem ochrona nie ma prawa rekwirować sprzętu. Opisałeś tutaj sytuację prawidłową z miejscem do przechowywania za potwierdzeniem itd. ale rekwirować prawa nie mają.

Ochrona to (niestety) temat rzeka w naszym pięknym kraju. Sam byłem ofiarą nieprofesjonalności panów z ochrony którzy chcieli mi zabrać sprzęt na jednej z hal tłumacząc to tym, że obiektyw (70-200L) który jest przymocowany do puszki może posłużyć jako broń...

arturs
04-03-2008, 20:57
Znaczy się ja w tej kwestii mam jedno zastrzeżenie. arturs napisałeś w ostatnim zdaniu coś co mnie zaszokowało. Bo "oczywistą oczywistością" jest fakt że nagłaśnia się sprawę wnoszenia sprzętu fotograficznego na tego typu imprezy ( na biletach , regulaminach, stronach www...) ale z tego co wiem ochrona nie ma prawa rekwirować sprzętu. Opisałeś tutaj sytuację prawidłową z miejscem do przechowywania za potwierdzeniem itd. ale rekwirować prawa nie mają.

Ochrona to (niestety) temat rzeka w naszym pięknym kraju. Sam byłem ofiarą nieprofesjonalności panów z ochrony którzy chcieli mi zabrać sprzęt na jednej z hal tłumacząc to tym, że obiektyw (70-200L) który jest przymocowany do puszki może posłużyć jako broń...

Pisząc zabrać miałem na myśli oczywiście "zabrać do depozytu" - a nie zabrać na zawsze... moja wina - taki skrót myślowy ;) - myślałem że oczywisty - co do posłużenia jako broń ;) to oczywiście taki nadgorliwiec może się trafić ale zazwyczaj jak taki usłyszy że to jest warte parę tysięcy to skutecznie zmiena zdanie ;) bo aż takich debili co chcieliby tym rzucać nie ma :mrgreen:

kucza21
13-03-2008, 21:07
Za 10 dni wybieram sie na mecz miedzynarodowy under 21 Anglia - Polska w Wolverhampton jak myslicie czy takiej organizacji jaka jest w UK i przy ich uczuleniu na prawa autorskie jest sens brac aparat?? Jakie dajecie mi szanse dostania sie na obiekt wraz ze sprzetem ?

stultus
12-06-2008, 11:12
witam mam pytanie jak ustawic 350d na aleje gwiazd
chyba AV 1/160s moze to wystarczy hala jest doszyć ciemna ale zapalą wszystkie światła i co tylko sie da
ps. mam pytanie czy mogę robić zdjecia z lamp błyskową
bo bede miał akredytacjie dzienikarską

http://alejagwiazd.pl/

ryszard_ochódzki
12-06-2008, 11:34
350d należy ustawić tak aby zdjęcia były poprawnie naświetlone. Stwierdzenie dziś, że to będzie 1/160 jest tak samo prawdopodobne jak to, że numery:1,3,7,25,34,41 będą trafione w najbliższym losowaniu dużego lotka.

P.S. Jak ktoś wygra to zastrzegam sobie prawo do części nagrody :)

stultus
12-06-2008, 11:43
jak wczoraj robiłem zdjecia to były bardzo ciemnie ale to chyba wina tego ze nie zapalili lamp tylko to co bylo z okien

roshuu
12-06-2008, 11:48
Poczekaj az tam bedziesz. Zdarzysz ustawic aparat zanim zacznie sie "ceremonia".
Popieram zdanie Ryszarda, ze "ustawianie przedczasowe" jest bez sensu.
Jesli wychodza Ci ciemne fotki to zwieksz iso i otworz bardziej przyslone :P

stultus
12-06-2008, 11:56
no tak
szkło to bedzie Canon 55-200 4.5-5.6 II USM naperwno a iso to bedzie min 800 przesłona bedzie 5.6 bardzie sie nastawiam na portrety niz na sport
ps. ktoś bedzie na forum na meczu

axk
12-06-2008, 12:16
... chyba AV 1/160s ...

Zamiast trybu preselekcji przysłony polecam wykonywanie zdjęć w trybie M, będziesz miał wtedy większą kontrolę na ekspozycją.

Łukasz_M
12-06-2008, 12:18
Auto powinno załatwić sprawę :D

axk
12-06-2008, 12:24
Auto powinno załatwić sprawę :D

Przy tak ważnym widowisku nie warto ryzykować, wykonując zdjęcia w trybie zielonego kwadratu. Jeżeli ktoś kupuje dSLR to raczej nie po to aby wykonywać zdjęcia na automacie.

Łukasz_M
12-06-2008, 12:30
Przy tak ważnym widowisku nie warto ryzykować, wykonując zdjęcia w trybie zielonego kwadratu. Jeżeli ktoś kupuje dSLR to raczej nie po to aby wykonywać zdjęcia na automacie.
Jak widać nie każdy potrafi wyłapać lekką ironię :)
Albo ja nie umiem ironizować :(

stultus
12-06-2008, 12:35
mam pytanie czy zrobiem lepsze zdjecia jakościowo niz te
http://www.przemyslowa.internetdsl.pl/f/siatka/siatka.html

axk
12-06-2008, 12:36

Rewelacyjne pytanie :-). Wszystko zależy od sprzętu, warunków w jakich będą wykonywane zdjęcia, oraz oczywiście najbardziej od Twoich umiejętności. Na takie pytanie nie da się jednoznacznie odpowiedzieć.

Łukasz_M
12-06-2008, 12:45
Ok, rozwinę nieco swoją wypowiedź, bo widzę, że albo ja czegoś nie rozumiem, albo kolega staltus ma niesprecyzowane oczekiwania...
Gdy sięgniemy do genezy słowa fotografia, to okazuje sie, że dla każdego to słowo może mieć inne znaczenie. Jedni wolą zdjęcia ciemniejsze inni jaśniejsze jeszcze inni B&W itd.Czyli zależy co chcesz osiągnąć w końcowym efekcie swoich działań. I tak też powinieneś dobierać parametry ekspozycji. I jak już ktoś napisał, nie ma tu swoistego rodzaju recepty na ustawienia. Jeden lubi mydło inny powidło. W tym kontekście nie bardzo też rozumiem co znaczy lepsze zdjęcia ?
IMHO jak ktoś zadaje pytanie czy na preselekcji przysłony ma ustawić czas
1/160s, a dodatkowo pisze że ma akredytację dziennikarską, to ja już jestem głupi.
No ale rozumiem, że dostęp do DSLR-ow jest coraz szerszy, więc pewnie i czasy sie zmieniają.

dareg3d
12-06-2008, 12:51
Myślę że bardziej niż 350D, przydałby Ci się aparat z trybem "Aleja gwiazd":)
A najlepiej to dobra książka o fotografii.

axk
12-06-2008, 12:51
... czy na preselekcji przysłony ma ustawić czas 1/160s...

Mała uwaga w ramach sprostowania. W trybie Av zmienia się tylko wartość przysłony a nie czas naświetlania. Czas ten jest automatycznie dobierany przez elektronikę aparatu tak aby ekspozycja była "prawidłowa".

Łukasz_M
12-06-2008, 12:54
Tak w ramach sprostowania. Przy trybie Av zmieniasz tylko wartość przysłony a nie czas naświetlania. Czas ten jest automatycznie dobierany przez elektronikę aparatu.
Kolego, czy Ty aby nie masz syndromu dnia wczorajszego? Albo nie bardzo rozumiesz kontekst całego zdania, albo czytasz tylko fragmenty...

axk
12-06-2008, 12:59
Kolego, czy Ty aby nie masz syndromu dnia wczorajszego?

Niczego takiego nie zaobserwowałem :-).

Albo nie bardzo rozumiesz kontekst całego zdania, albo czytasz tylko fragmenty...

Doskonale rozumien kontekst całej wypowiedzi do której się odnosiłem. Moja wypowiedź nie była kierowana do Twojej osoby, ponieważ to nie Ty jesteś autorem tego stwierdzenia.

Odnoszę wrażenie iż staltus zadał pytanie w taki sposób i w takim kontekście iż nie bardzo wiadomo o co tak naprawdę mu chodzi i z czym tak naprawdę ma problem.

roshuu
12-06-2008, 12:59

Z tego co widze to zdjecia robione kompaktem i skoki f/3,5-f/5,6 - popatrz w we wlasciwosciach tych zdjec..
Nie da sie przewidziec jakie fotki zrobisz, to zalezy od Ciebie i od tego jak sie przylozysz. Moze dla swojego spokoju udaj sie w miejsce podobnie oswietlone i popstrykaj - mniej wiecej bedziesz wiedziec jak ustawic aparat. Jesli boisz sie nieudanych zdjec i nie masz wprawy w ustawianiu manuala skorzytsaj z gotowych programow np. sport i portret.

Łukasz_M
12-06-2008, 13:01
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Doskonale rozumien kontekst całej wypowiedzi do której się odnosiłem. Moja wypowiedź nie była kierowana do Twojej osoby, ponieważ to nie Ty jesteś autorem tego stwierdzenia.

A to przepraszam :)

Mellan
12-06-2008, 13:16
...IMHO jak ktoś zadaje pytanie czy na preselekcji przysłony ma ustawić czas
1/160s, a dodatkowo pisze że ma akredytację dziennikarską, to ja już jestem głupi.
...
:lol: mam podobne odczucia, najpewniej stultusowi się pomyliło.

1/160s na Tv to jak myślę punkt wyjścia, strzelić kilka testowych i zobaczyć histogram. Przypuszczam, że automatyka otworzy maksymalnie przysłonę, ale i tak będzie to niewystarczające do prawidłowej ekspozycji. Pozostaje zwiększyć szybkość iso lub wydłużyć czas. Użycie lampy może stanowić problem, organizatorzy mogą sobie nie życzyć błysków, to po pierwsze. Po drugie zależy jak daleko będziesz od miejsca akcji i czy lampa dosięgnie tematu. Po trzecie ciężko ci będzie od czegokolwiek odbić światło, chyba że asystent z parasolką ci się trafi. Pozostaje skierować ją na wprost co w połączeniu z niewątpliwym koktajlem różnych żródeł światła może zaowocować problemami z właściwym balansem bieli.
...cholerka, ciemnawy ten twój zoom....

gwozdzt
12-06-2008, 14:00
Jeden taki "rozrywkowy" wątek o zbliżonej tematyce był niedawno, więc to połączyłem.
Ja Was koledzy rozumiem, jednak byłbym wdzięczny aby tego nie nakręcać...

natomiast na poważnie sporo mozna się dowiedzieć z tych wątków:
http://canon-board.info/showthread.php?t=30791
http://canon-board.info/showthread.php?t=25202

są tam przykładowe parametry ekspozycji, itd...

stultus
12-06-2008, 14:26
wiem
ze ciemny zoom lampe bede uzywał gdzie sie da ;-) np. potrety
ps. wiem ze nie bardzo pro sie zachowałem podając ten link ale myślałem ze jak ktoś na pisze ze zrobiem lepsze foty to mi moje ego sie wzroścnie

gwozdzt
12-06-2008, 14:30
ps. wiem ze nie bardzo pro sie zachowałem podając ten link ale myślałem ze jak ktoś na pisze ze zrobiem lepsze foty to mi moje ego sie wzroścnie
nie rozumiem Twojej logiki :confused:

zrób te foty, wstaw gdzies po weekendzie i wtedy bedziemy dyskutować, które są lepsze.

Waldek24
12-06-2008, 15:10
Aby nieco uzdrowić atmosferę w tym wątku, powrócę do początku, gdzie było zadane całkiem inne pytanie.
Później wątek jakoś dziwnie ewoluował.

Powróćmy zatem.
Mam legitymację prasową i wejściówkę.
Przypadek pierwszy:
Mam fotografować koncert zespołu KOMBI na stadionie - organizator miasto,
Jak z lampą błyskową (jeśli będzie taka potrzeba), czy nie łamać się i strzelać, aż mnie wywalą, ale co zrobię to moje:?:

Drugi.
W sali widowiskowej tak samo, mam fotografować Kabaret Moralnego Niepokoju
Miewaliście jakieś problemy:?:

PS. Zaznaczam, że po lampę błyskową sięgnę jak już będę musiał i nie nadużywał, jeśli w ogóle będę mógł ją użyć:?:

PS1. AHA jeszcze jedno, to KOMBI to mnie będzie interesowało w małym procencie, jak zrobię im kilka fotek to wszystko, reszta to atmosfera na stadionie.

Diabeł
12-06-2008, 16:25
Aby nieco uzdrowić atmosferę w tym wątku, powrócę do początku, gdzie było zadane całkiem inne pytanie.
Później wątek jakoś dziwnie ewoluował.

Powróćmy zatem.
Mam legitymację prasową i wejściówkę.
Przypadek pierwszy:
Mam fotografować koncert zespołu KOMBI na stadionie - organizator miasto,
Jak z lampą błyskową (jeśli będzie taka potrzeba), czy nie łamać się i strzelać, aż mnie wywalą, ale co zrobię to moje:?:

Drugi.
W sali widowiskowej tak samo, mam fotografować Kabaret Moralnego Niepokoju
Miewaliście jakieś problemy:?:

PS. Zaznaczam, że po lampę błyskową sięgnę jak już będę musiał i nie nadużywał, jeśli w ogóle będę mógł ją użyć:?:

PS1. AHA jeszcze jedno, to KOMBI to mnie będzie interesowało w małym procencie, jak zrobię im kilka fotek to wszystko, reszta to atmosfera na stadionie.
Z lampą to jest tak, że różne warunki stawia artysta czy organizator. Np. na koncercie Rynkowskiego w sali dostałem pozwolenie na fotografowanie podczas tylko jednego utworu i było obojętne czy z lampą czy bez, potem miałem zniknąć i nie przeszkadzać artyście i widzom. Na dodzie chyba przez trzy utwory można było fotografować i wszyscy zainteresowani byli wciśnięci w pole 2 X2 m. Na koncercie Perfectu czy Kultu można było fotografować przez cały czas trwania koncertu dowolną techniką. Np. na Myslovitz pierwszych kilka utworów z lampą a następne bez. Dlatego na tym krótkim przykładzie widać, że raczej lepiej zapytać się organizatora aby nie mieć sytuacji, że robimy zdjęcia z lampą organizator zwraca nam uwagę, że nie można my dalej robimy i na następnym koncercie prosimy o akredytacje a organizaotr mówi nam nie bo nie potrafiliśmy uszanować wcześniej ustalonych przez niego warunków.

vanish
12-06-2008, 17:40
Hm nie polecam robić zdjęć Fell na koncercie zrobiłem kilka fotek chce podejść bliżej metr a koleś "ej stary oni grają koncert..." ok narka...
(hm dodam że w tym samym tygodniu robiłem zdjęcia na innych koncertach np kalwi&remi i nikt nie protestował)

Waldek24
12-06-2008, 18:18
Z lampą to jest tak, że różne warunki stawia artysta czy organizator. Np. na koncercie Rynkowskiego w sali dostałem pozwolenie na fotografowanie podczas tylko jednego utworu i było obojętne czy z lampą czy bez, potem miałem zniknąć i nie przeszkadzać artyście i widzom. Na dodzie chyba przez trzy utwory można było fotografować i wszyscy zainteresowani byli wciśnięci w pole 2 X2 m. Na koncercie Perfectu czy Kultu można było fotografować przez cały czas trwania koncertu dowolną techniką. Np. na Myslovitz pierwszych kilka utworów z lampą a następne bez. Dlatego na tym krótkim przykładzie widać, że raczej lepiej zapytać się organizatora aby nie mieć sytuacji, że robimy zdjęcia z lampą organizator zwraca nam uwagę, że nie można my dalej robimy i na następnym koncercie prosimy o akredytacje a organizaotr mówi nam nie bo nie potrafiliśmy uszanować wcześniej ustalonych przez niego warunków.
Zrozumiałem, wiele zależy od widowni i mojego wyczucia taktu.

Jeśli chodzi o organizatorów (miasto) to nie przypuszczam, aby stawiali jakiekolwiek warunki dla mnie.

Wynajęli grupę ludzi do roboty, opłacają i wymagają, chyba, że będą (są) pewne punkty umowy odnośnie warunków zatrudnienia o których muszę się dowiedzieć.

Dziękuję:wink:

asdfasfd
12-06-2008, 20:59
Nie czytałem wszystkich odpowiedzi, ale z tym "profesjonalnym sprzętem" to jest tak, że organizator ustala zasady i pozwalają wejść z kompaktami, a z aparatami załóżmy z wymiennymi obiektywami już nie. Jest tak jak powie organizator i nic z tym nie można zrobić (chyba, że przemycisz :) albo wejdziesz z resztą fotografów po przerwie (tak jak ja ostatnio :)

zygert
08-08-2008, 09:34
To taka teraz ciekawostka odnośnie nie wpuszczania z PRO sprzętem. Właśnie Sigma wypuściła KOMPAKT z pełno klatkową matrycą - więc już foty prawdopodobnie będą na porządnym poziomie, a aparacik do kieszeni ;). Jak mania pełno klatkowców się rozpowszechni sądzę, że nie będzie podziału na profesjonalny sprzęt i nieprofesjonalny - po prostu zakaz uwieczniania materiału (tylko kto upilnuje takich gości z małpkami - nierealne, monitoring jak na stadionach i kary; fotografikom przypisze się łatkę ala pseudokibice :) ).

Krzychu
08-08-2008, 09:49
To taka teraz ciekawostka odnośnie nie wpuszczania z PRO sprzętem. Właśnie Sigma wypuściła KOMPAKT z pełno klatkową matrycą - więc już foty prawdopodobnie będą na porządnym poziomie, a aparacik do kieszeni ;).

To jeszcze rzuć okiem na ogniskową obiektywu w tej Sigmie (która jest już od jakiegoś czasu i nie jest pełnoklatkowa).