Zobacz pełną wersję : GRIP - czy warto przepłacać??
Pdf , 35 strona,Czas pracy akumulatora
Pdf , 35 strona,Czas pracy akumulatoraNo jest, w drukowanej też str. 35. Dzięki.
Merauder
05-12-2012, 22:24
Nie znalazłem odpowiedniego wątku, a nie chcę zakładać nowego. Mam tylko jedno pytanie; zakupiłem używkę oryginał gripa BG-E5 do 450D, wcześniej używany z 1000D. Problem polega na tym, że nie działają wszystkie przyciski, a właściwie działa tylko jeden, ten odpowiedzialny za zmianę trybu AFa. Reszta nie reaguje po za kółkiem, które też trochę dziwnie działa, bo zmiana parametru odbywa się dopiero za 2-3 przeskokiem kółka. Wcześniej nigdy nie miałem gripa i zastanawiam się czy mogłem coś spieprzyć czy coś z tym gripem jest nie tak, bo wygląda to na jakiś problem z komunikacją. Stan zew. wygląda jak nowy. Zanim odeślę go sprzedającemu chciałbym poznać inne opinie.
Dodam jeszcze, że biega to na dwóch oryginalnych bateriach.
trudno tak zawyrokować na odległość ale generalnie wszelkie przyciski i pokrętło na gripie powinno działać tak samo jak analogiczne na body. Grip to niby prosta konstrukcja ale też może być walnięty, nawet od nowości o czym przekonałęm się na własnej skórze... lepiej uderz do sprzedawcy i jemu opisz problem...
Nie znalazłem odpowiedniego wątku, a nie chcę zakładać nowego. Mam tylko jedno pytanie; zakupiłem używkę oryginał gripa BG-E5 do 450D, wcześniej używany z 1000D. Problem polega na tym, że nie działają wszystkie przyciski, a właściwie działa tylko jeden, ten odpowiedzialny za zmianę trybu AFa. Reszta nie reaguje po za kółkiem, które też trochę dziwnie działa, bo zmiana parametru odbywa się dopiero za 2-3 przeskokiem kółka. Wcześniej nigdy nie miałem gripa i zastanawiam się czy mogłem coś spieprzyć czy coś z tym gripem jest nie tak, bo wygląda to na jakiś problem z komunikacją. Stan zew. wygląda jak nowy. Zanim odeślę go sprzedającemu chciałbym poznać inne opinie.
Dodam jeszcze, że biega to na dwóch oryginalnych bateriach.Czy posiada jakiś włącznik Twój grip? Bo objawy pracy kółka zadziwiająco podobne do ..wyłączonego gripa. Jeśli włączony tak działa, to jest zepsuty.
Problem polega na tym, że nie działają wszystkie przyciski, a właściwie działa tylko jeden, ten odpowiedzialny za zmianę trybu AFa. Reszta nie reaguje po za kółkiem, które też trochę dziwnie działa, bo zmiana parametru odbywa się dopiero za 2-3 przeskokiem kółka.
A próbowałeś przeczyścić styki gripa i wewnątrz aparatu?
Merauder
06-12-2012, 09:07
Czy posiada jakiś włącznik Twój grip? Bo objawy pracy kółka zadziwiająco podobne do ..wyłączonego gripa. Jeśli włączony tak działa, to jest zepsuty.
Jeśli włącznik jest na offf nie działa nic :) jeśli na on to objawy są właśnie jakie opisuję.
A próbowałeś przeczyścić styki gripa i wewnątrz aparatu?
Przyznam szczerze, że w gripie tak, w aparacie nie. A więc dzisiaj jeszcze spróbuję.
Merauder
07-12-2012, 09:03
Na drugim body jest to samo. PRzecieranie styków nic nie daje. Natomiast mam jeszcze jeden trop. Pudełko ma naklejkę Amazona, a więc prawodpodobnie jest to zakupione w USA. W związku z powyższym mogą być jakieś problemy z kompatybilnością (jakiś wenętrzny frirmware gripa) wersji USA z aparatami z EU?
Na drugim body jest to samo. PRzecieranie styków nic nie daje. Natomiast mam jeszcze jeden trop. Pudełko ma naklejkę Amazona, a więc prawodpodobnie jest to zakupione w USA. W związku z powyższym mogą być jakieś problemy z kompatybilnością (jakiś wenętrzny frirmware gripa) wersji USA z aparatami z EU?Eee, nie - to ma działać. Gdzie to kupiłeś, jeśli wolno spytać? Ktoś (sprzedawca) ma niezły tupet..
Miejsce zakupu gripa nie ma znaczenia i nie ma wpływu na poprawność działania.
Z zamiennikami już tak jest, że nie zawsze działają. Jak sprawdziłes na różnych puszkach z tym samym efektem to sprawa jest jasna - wymiana !
Voyager70
01-03-2013, 21:18
Cześć,
Chciałem trochę odświeżyć temat gripów. Do 5D3. Gdyby kasa nie była problemem - nawet nie zastanawiałbym się nad zamiennikiem - jakoś wierzę, że co oryginał, to oryginał (płyt z muzyką tez nie lubię "zgrywanych" :), oryginalną przyjemniej się już do ręki bierze :) ). W 350D miałem zamiennik - było ok, w 40D mam oryginał - też ok (chociaż, paradoksalnie, padła mi kiedyś plastikowa przekładnia i musiałem to ustrojstwo rozdłubać, żeby odkręcić od body, a potem kupiłem i założyłem nową płytkę z przekładnią (za coś ponad 100 zł).
Ale do tematu. Cena oryginalnego BG E-11 to ponad 1100 PLN (masakra), a przyzwoicie wyglądające zamienniki to wydatek ok. 300 PLN. I nad wyborem jednego z nich się zastanawiam:
BATTERY GRIP NEWELL BG-E11 DO CANON 5D MARK III, do obejrzenia tutaj:
Faxtel - BATTERY GRIP NEWELL BG-E11 DO CANON 5D MARK III (http://www.faxtel.com.pl/catalog/product/view/id/1539)
czy Pixel Vertax, do obejrzenia poniżej:
Battery pack Pixel Vertax E11 do aparatów Canon 5D Mark III - 319 zł - Zamienniki - dcfoto.pl (http://dcfoto.pl/battery-pack-pixel-vertax-e11-do-aparatow-canon-5d-mark-iii-p5483.html)
Porównywał ktoś te dwa BP? Cena zbliżona. Pixel na zdjęciach jakoś tak kanciato wygląda... :) - choć opinie czytałem tu wcześniej pozytywne.
Z góry dziękuję za opinie/sugestie :)
duracell71
01-03-2013, 21:59
Ja mam Newella do 40D i mam mieszane uczucie co do niego. Niby wszystko w nim działa, poprawnie przekazuje info, ale czuć, że ten plastyk jest taki... pusty i średni jakościowo.
wąpię aby znalazł się ktoś kto akurat miał możliwośc porównania tych 2 gripów do tego konkretnego modelu, ja do 650d mam podpiętego meike jest b. zadowolony i wręcz namaiwam wszytskich i apeluję, aby nie kupować oryginalnych, absurdalnie drogich akcesoriów canona bo ich ceny są po prostu i d i o t y c z n i e wysokie !!!!!!!!!!!!!!!!!!
[...]Cena oryginalnego BG E-11 to ponad 1100 PLN (masakra), a przyzwoicie wyglądające zamienniki to wydatek ok. 300 PLN. I nad wyborem jednego z nich się zastanawiam:
Faxtel - BATTERY GRIP NEWELL BG-E11 DO CANON 5D MARK III (http://www.faxtel.com.pl/catalog/product/view/id/1539)
Battery pack Pixel Vertax E11 do aparatów Canon 5D Mark III - 319 zł - Zamienniki - dcfoto.pl (http://dcfoto.pl/battery-pack-pixel-vertax-e11-do-aparatow-canon-5d-mark-iii-p5483.html)
Porównywał ktoś te dwa BP? Cena zbliżona. Pixel na zdjęciach jakoś tak kanciato wygląda... :) - choć opinie czytałem tu wcześniej pozytywne.
Z góry dziękuję za opinie/sugestie :)Kiedy ja kupowałem, był tylko Pixel. Jestem zadowolony, ale teraz wziąłbym Newell'a - widzę że jest wierniejszy oryginałowi w miejscu, gdzie są przyciski pod kciuka, tj. AF-on/blokada exp.*/wybór rodzaju AF. Widać tam "schodek" pomiedzy "AF-on" a "*", pomagający rozpoznać co jest co, bez zbędnego machania kciukiem - tego mi brakuje w Pixelu i to jest jedyna drobna wada jaką w nim dostrzegam. Jeśli ktoś nie używa rear-focusing (ja wyłącznie) i nie korzysta z blokady ekspozycji, to może to nie mieć dla niego znaczenia, jednak w oryginalnym gripie ten schodek jest.. Spodobało mi się to - obmacam gdzieś w Wawie i jak reszta będzie równie solidna jak w Pixelu - wezmę go.
Moje 0,03 PLN
Voyager70
01-03-2013, 22:52
Kiedy ja kupowałem, był tylko Pixel. Jestem zadowolony, ale teraz wziąłbym Newell'a
Też mi się jakoś ten Newell bardziej podoba... Przynajmniej na zdjęciach :)
2 tygodnie temu, stałem przed podobnym dylematem jak Ty, co prawda nie do piątki, ale do 650-tki. Ostatecznie głównie z powodu dziwnego(po prostu nie pasującego mi) plastiku, złego wykonania, niepewnego połączenia z aparatem, słabego wyprofilowania, zbyt czułego spustu migawki/albo zbyt twardego, odrzuciłem deltę, meike itd...Na placu boju został ostatecznie phottix i nevell. Tu zaważyła cena(phottix 2razy droższy, przy takim samym wykonaniu. kupiłem nevella.
przy gripach do 650d(nei wiem czy przy modelach do innych aparatów tez tak jest), grip phottixa ma fajny patent. Dodatkowe "wybrzuszenie", za palcem wskazującym, odgradzającym go od pozostałych palców umieszczonych na gripie. Bardzo pewnie się trzyma aparat w pionie.
Uwaga na koniec, dotycząca wszystkich nieoryginalnych, które miałem w ręku...
sprawdź dokładnie wykonanie egzemplarza, który chcesz kupić... Jest duży odsetek b. niechlujnie wykonanych. Gumowe okładziny nierówno przycięte, odklejające się, komory baterii nie można zablokować, krzywo zamontowana/przykręcona pokrywka w której znajduje się mocowanie statywowe.
Tyle moich "oględzin".
Ja kupiłem VERTAX, jak na razie jestem bardzo zadowolony,.Starannie wykonany,nic nie trzeszczy i chyba wszystko działa.
Mam Grip Newell w 60D, moim zdaniem nie opłaca się przepłacać za oryginał, nie odczuwam żadnej różnicy (poza ceną ;)). I polecam ogólnie gripy i akumulatory tej firmy.
Dziś kupiłem oryginalny BG-E13 do 6D. Niestety nie miałem w rękach nieoryginalnego gripa, ale jak tylko zamontowałem oryginał do aparatu, nie żałowałem wydanych pieniędzy. Grip jest naprawdę świetnie wykonany, nie mam żadnych wątpliwości co do jakiegokolwiek jego elementu.
I chyba będę robił więcej pionowych kadrów, bo w pionie jest fantastycznie wygodny! Niestety wygodniejszy niż aparat trzymany normalnie. ;)
Dziś kupiłem oryginalny BG-E13 do 6D. Niestety nie miałem w rękach nieoryginalnego gripa, ale jak tylko zamontowałem oryginał do aparatu, nie żałowałem wydanych pieniędzy. Grip jest naprawdę świetnie wykonany, nie mam żadnych wątpliwości co do jakiegokolwiek jego elementu.
I chyba będę robił więcej pionowych kadrów, bo w pionie jest fantastycznie wygodny! Niestety wygodniejszy niż aparat trzymany normalnie. ;)
możesz napisac gdzie kupiłeś ten grip?
A jak ten grip leży w ręku? Z tych canonowych miałem tylko styczność z 40D i była to tragedia po przesiadce z Alfy 700. Jakby drwal go siekierą ciosał...
MariuszM
08-03-2013, 12:49
Ja do 5DmIII zamówiłem oryginał BG-E11 w Pro Club i czekam już 2 tydzień.
Jest chyba jakiś deficyt na rynku, bo poprzednie zamówienie zrealizowane przez Canona rozeszło się przez weekend (!) - w piątek dostałem maila, że już jest w ofercie, w poniedziałek już nie było...
możesz napisac gdzie kupiłeś ten grip?
Kupiłem u Nowarta. Czekałem niecały tydzień - grip jest jeszcze kiepsko dostępny.
Jeśli chodzi o wygodę, to dla mnie jest naprawdę super! wcześniej miałem 5d classic, również z oryginalnym gripem.
Cześć,
Chciałem trochę odświeżyć temat gripów. Do 5D3. Gdyby kasa nie była problemem - nawet nie zastanawiałbym się nad zamiennikiem - jakoś wierzę, że co oryginał, to oryginał (płyt z muzyką tez nie lubię "zgrywanych" :), oryginalną przyjemniej się już do ręki bierze :) ). W 350D miałem zamiennik - było ok, w 40D mam oryginał - też ok (chociaż, paradoksalnie, padła mi kiedyś plastikowa przekładnia i musiałem to ustrojstwo rozdłubać, żeby odkręcić od body, a potem kupiłem i założyłem nową płytkę z przekładnią (za coś ponad 100 zł).
Ale do tematu. Cena oryginalnego BG E-11 to ponad 1100 PLN (masakra), a przyzwoicie wyglądające zamienniki to wydatek ok. 300 PLN. I nad wyborem jednego z nich się zastanawiam:
Z góry dziękuję za opinie/sugestie :)
używam Battery pack Pixel Vertax E11 i uwag nie mam :) może jedną, że wybierak wielofunkcyjny nie jest tak profesjonalnie wykonany jak w oryginalnym, ale działa tak samo ;) zaoszczędzoną resztę dołożyłem do S 35 f/1.4 :) jak dla mnie wybór był prosty :)
Voyager70
08-03-2013, 13:59
Do 5d3 zdecydowałem się na budżetową wersję gripa - Newell (279 PLN). Póki co - jestem miło zaskoczony, bo i pasuje i działa ok, funkcjonalność też taka jak w oryginalnym. Gumowa okleina jest chyba nawet bardziej antypoślizgowa niż na samym body. Przy uważnym porównaniu guma na gripie ma trochę mniejsze "pory" niż na body, ale to nie rzuca się w oczy i wizualnie chyba nie odbiega od canonowskiego BG E11. Subiektywnie wadą "zestawu" jest jego kobylastość :) - wielkie i waży. Pewnie częściej będę korzystał z odkręcania gripa, niż wcześniej w 40D (gdzie akurat mam oryginał).
Do 5dMk3 kupiłem grip z Pixela. Funkcjonalnie taki sam jak oryginał. Jak na razie jestem zadowolony. Ogólnie wygląda to jakby Canon zerżnął z Sony A700. Aż się chce powiedzieć wreszcie bo to co było w mk2 to kpina
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Voyager70
08-03-2013, 20:53
Zobaczymy z czasem, jak się te zamienniki wykażą trwałością. Natomiast wkurza mnie "cena marki". Rozumiem - body, szkło, lampa - tu decydujesz się na złożone rozwiązania technologiczne, przy których płaci się choćby za know-how. Akumulatory też wolę oryginalne, bo np. w razie wylania no name zamiennika - straty mogą być zbyt wysokie. Ale body?! Toż to kwestia przyzwoitego odlewu z przyzwoitych komponentów i możliwie precyzyjne złożenie tego do kupy z paroma blaszkami i sprężynkami! Skoro więc można kupić coś (przynajmniej początkowo) niemal identycznego za niespełna 300 PLN, wycena tego na ponad 1100 PLN jest jawnym naciągactwem. Jeszcze bym zrozumiał - 500 - 600 PLN za oryginał (do 40D kosztował niecałe 500), ale ponad dwa razy tyle? Co tam, styki są ze złota?
elwis2312
31-03-2013, 22:19
Witam.Chciałbym się poradzić szanownych kolegów. Jakoś dziwnie szybo w przeciągu trzech lat zużyłem 2 akumulatory w aparacie. Dziś padł druga. Ładowanie trwa kilka sekund po czym gaśnie czerwona lampka na ładowarce i tyle.Czy moglibyście poradzić mi jaki battery pack zakupić do tej puszki?Nie musi być oryginalny.Dziękuję
Meike, Newell, Alpha :p każdy jeden powinien być dobry :)
Ja mam przy 600d gripa meike i mogę tą firmę śmiało polecić :)
MacGyver
01-04-2013, 03:12
Photix. Ja byłem pod dużym wrażeniem tych zmienników, wykonaniem zdawały się nie ustępować oryginalnym (czego nie mógłbym napisać o wszystkich innych "tańszych alternatywach", które miałem w rękach).
elwis2312
01-04-2013, 11:18
Jutro polece do Rtv Agd moze cos będą mieli na stanie.
Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
w takim sklepie jeśli w ogóle będą coś mieć to cenowo będzie przepaść z allegro :p ale pomacać zawsze można
FrancisBegbie
16-04-2013, 11:59
Mam pytanie odnośnie podróby gripa do 7d - czy ktoś może miał do czynienia z takim cudem?
LCD Battery Grip do Canon EOS 7D + PILOT RC5 (3131845263) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/lcd-battery-grip-do-canon-eos-7d-pilot-rc5-i3131845263.html)
Proszę o jakąś opinię (zależy mi na względnej trwałości, szczelności no i ergonomii)
Ew. rozkminiam jeszcze nad tym
- BATTERY PACK GRIP BG-E7 DO CANON EOS 7D (3158365120) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/battery-pack-grip-bg-e7-do-canon-eos-7d-i3158365120.html)
Pozdrawiam
gabrielr24
22-04-2013, 21:38
Jak wygląda sprawa zamiennika grip do Canona 6D? Czy problem z bateriami, podróbkami, też przy gripie występuje?
Mam pytanie odnośnie podróby gripa do 7d - czy ktoś może miał do czynienia z takim cudem?
LCD Battery Grip do Canon EOS 7D + PILOT RC5 (3131845263) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/lcd-battery-grip-do-canon-eos-7d-pilot-rc5-i3131845263.html)
Proszę o jakąś opinię (zależy mi na względnej trwałości, szczelności no i ergonomii)
Ew. rozkminiam jeszcze nad tym
- BATTERY PACK GRIP BG-E7 DO CANON EOS 7D (3158365120) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/battery-pack-grip-bg-e7-do-canon-eos-7d-i3158365120.html)
Pozdrawiam
Pierwsza oferta to raczej słaba konstrukcja z wodotryskami, które tylko obciążają baterię i szybko się nudzą. widziałem kiedyś na żywo i nie spodobał mi się, bo zbyt plastikowy.
Ten drugi choć nie widziałem na żywo wydaje się być solidny - gdzieś widziałem reckę tej firmy i raczej pochlebnie ( w dodatku przyzwoita cena ).
Osobiście używam jednak oryginalnego, bo magnezowy jest.
TopolCan
20-05-2013, 15:12
Użytkuję 7D z oryginalnym gripem od roku- grip już nie ma gwarancji, a wczoraj całkowicie odeszła guma z klapki do zamykania aku. Jeszcze chwila i zacznę wierzyć, że Canon wyliczał trwałość kleju, aby skończyła się zaraz po gwarancji.
/wcześniej używałem gripa do 500D (2 lata), był lepiej spasowany i mimo intensywnej eksploatacji, nie było na nim znacznych śladów użytkowania
/za to grip do 5D mIII jest tak samo dobrze spasowany i wytrzymały jak ten do 500D
Nie mam pojęcia jaka jest powtarzalność produktów Canona, ale to co napisałem opieram na własnym doświadczeniu.
Czy opłaca się dopłacić do oryginalnego gripa? Tak, po warunkiem, że nie trafi się na tę felerną sztukę.
Czy opłaca się dopłacić do oryginalnego gripa? Tak, po warunkiem, że nie trafi się na tę felerną sztukę.
jestem wręcz przeciwnego zdania, grip to tak proste i prymitywne narzedzie że przepłącanie za oryginalne logo x3 lub x4 mz mija się z celem...
Grzesiek_PL
20-05-2013, 16:06
jestem wręcz przeciwnego zdania, grip to tak proste i prymitywne narzedzie że przepłącanie za oryginalne logo x3 lub x4 mz mija się z celem...
Do puszki która ma oryginalnego plastikowego gripa ok.
Przypnij sobie jakiś plastik do 5D II/5D III do tego 70-200 2.8 i pasek quick strap mocowany do gripa :D
no właśnie moje obserwacje ślubniaków potwierdzają, że większość z nich jedzie na zamiennikach
TopolCan
20-05-2013, 17:06
jedni wolą zamienniki, drudzy oryginały- funkcje spełniają takie same
jedni wolą odłożyć na kolejne szkło lub wyjazd, a inni wolą trochę poczekać, ale mieć lepszy "chwyt"
Zamienniki choć tańsze, nie są tak dopasowane.
Znajomi "ślubniacy" używają oryginałów. Zaczynali od zamienników (tak jak ja), bo można było zaoszczędzić kilka stówek (3-9), ale jakoś zamienniki żadnemu nie podeszły i skończyli na oryginałach (wielkość rzędu kilkunastu, a nie kilkudziesięciu osób i nie musi to być jakimkolwiek odniesieniem dla kogoś).
adi760303
21-05-2013, 13:17
Ja posiadam tylko oryginale gripy do swoich aparatów. Cena wyższa ale nigdy nie mnie zawiodły, są lepiej wykonane i tak jak kolega wyżej napisał ludzie nawet jak kupią zamienniki to i tak kupują później oryginał.
Ja kupiłem aparat z zamiennikiem gripa i był od razu do wyrzucenia.
Więc polecam tylko oryginały.
Jeśli zamiennik to tylko Phottix (!) Najlepsze wykonanie/dopasowanie i bezawaryjność.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
luciferi
21-05-2013, 13:38
Kupiłem oryginał. Poobijany i odrapany ale swietnie pasuje i działa. Uzywka w dobrej cenie. Zamienniki miałem w ręce i nie przekonały mnie. Aparat 5D.
Jakość gripów w ostatnim czasie się mocno podniosła. Phottixy, Newelle, Pxele - to porządne produkty. Jakoś nie słyszy się też ostatnio o awaryjności. W obliczu koszmarnie drogich oryginałów - warto rozważyć.
Ja posiadam tylko oryginale gripy do swoich aparatów. Cena wyższa ale nigdy nie mnie zawiodły, są lepiej wykonane i tak jak kolega wyżej napisał ludzie nawet jak kupią zamienniki to i tak kupują później oryginał.
Ja kupiłem aparat z zamiennikiem gripa i był od razu do wyrzucenia.
Więc polecam tylko oryginały.
Raz jeden kupiłem oryginał. Potem kolejno do 5d wersje 1, 2, 3 - zawsze zamienniki. Też mnie nie zawiodły. No poza może ostatnim gdzie wysiadł joystick... Wymieniono - gwarancja leci od nowa. Nie widzę powodu do narzekania :-)
Do puszki która ma oryginalnego plastikowego gripa ok.
Przypnij sobie jakiś plastik do 5D II/5D III do tego 70-200 2.8 i pasek quick strap mocowany do gripa :D
Hmm... mój wspólnik pod 5dmk2 z gripem alpha który wisiał na quickstrapie zapinał EF 70-200 2.8 IS i z powodzeniem mu to dyndało... Nie dramatyzujcie jak nie macie realnego doświadczenia :p
Hmm... mój wspólnik pod 5dmk2 z gripem alpha który wisiał na quickstrapie zapinał EF 70-200 2.8 IS i z powodzeniem mu to dyndało... Nie dramatyzujcie jak nie macie realnego doświadczenia :p
Dokładnie ja taki grip i strap mam, zapinam cięższe słoiki i nic się złego nie dzieje. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, maratonu z tym biegał nie będę.
adam1717
31-05-2013, 00:11
W pierwszym aparacie(450d) miałem zamiennik i nie powiem bo był bardzo dobry:) Spust migawki działał jak w aparacie. W drugim (40d) jakoś sie zbierałem i zbierałem na zakup aż nie kupiłem;D Teraz trzeba coś pomyśleć do 5dmk2:)
Natomiast znajomy kupił nowy zamiennik do nikona z newella i przysłali mu już z niedziałającym spustem migawki...
lomiarz.wroc
31-05-2013, 00:28
Ja ostatnio kupiłem gripa Phottix do 5d3. Też długo się zastanawiałem ale z perspektywy czasu uważam, że dobrze zrobiłem. Po pierwsze oryginał do 5d3 kosztuje ponad 1 tysia a za zamiennik dałem 309 zł. Po drugie Phottix jest najlepiej wykonany ze wszystkich dostępnych zamienników i uważam, że za te pieniądze naprawdę się opłaca. Tez używam od zawsze strapa e1 i nie widzę różnicy w mocowaniu gripa do puszki. Trzyma się tak samo mocno i stabilnie jak oryginał w 40d. Po trzecie nawet jak się Phottix sypnie to w cenie oryginału mogę mieć 4 nieoryginalne. I po czwarte niedawno chciałem sprzedać oryginalnego gripa do 40d i nie udało mi się wziąć za niego nawet 350 zł a dałem 700 a był w niezłym stanie. Tyle w temacie.
blackninja
02-06-2013, 23:09
Podpisuję się pod tym co napisał przedmówca w 100% i jak pod tym co napisał cichy.
lomiarz.wroc
03-06-2013, 20:27
Chodziło mi o Pixel Vertax BG-E11. Sorki za wprowadzenie w błąd.
Kubencjusz
03-06-2013, 22:46
Ja za swój grip do 450d zapłaciłem 219 zł, niestety po roku przestały działać przyciski ale jako miejsce na dodatkowy akumulator sprawuje się dobrze :)
mam pytanie, wg jakiego schematu grip czerpie energię z 2 załadowanych aku ??? załóżmy że do gripa pakuje 2 aku, jeden naładowany na full, drugi w połowie, czy to z którego najpierw będzie pobierał energię zależy od gniazda czy też od tego który ma więcej energii ??? czy gdy załaduje 2 naładowane aku to gdy się jeden wyczerpie to automatycznie pobiera energię z drugie i ja fotograf tego nie odczuje czy może z obu jednocześnie ???
Ja za swój grip do 450d zapłaciłem 219 zł, niestety po roku przestały działać przyciski ale jako miejsce na dodatkowy akumulator sprawuje się dobrze :)
A co to za grip z roczną gwarancją ? Zamienniki mają z reguły 2.
szymon_gorski
09-09-2013, 22:11
Witam. Ostatnio dostałem nowy GRIP NEWELL BG-E13 i powiem szczerze jakość wykonania świetna, a ten dużo tańszy zamiennik od oryginału różni tylko ... cena. Przynajmniej takie mam odczucia.
Jeden wielki ( dosłownie ) minus to grubość gripów do C. Nie wiem, czym Canon się kierował, ale na pewno nie brał pod uwagę faktu, że niektórzy moga mieć drobne małe dłonie jak ja. Niestety w porównaniu do SONY to jakieś nieporozumienie. O połowę cieńszy też by spełniał swoje zadanie. Mam w SONY A580 zamiennik gripa firmy MEIKE i ten model trzymał się w ręku jak marzenie., czego niestety nie mogę powiedzieć o tym nowym. Porównując jednak jakość wykonania Newell -> Meike to ten od Newella zdecydowanie wygrywa.
mam pytanie, wg jakiego schematu grip czerpie energię z 2 załadowanych aku ??? załóżmy że do gripa pakuje 2 aku, jeden naładowany na full, drugi w połowie, czy to z którego najpierw będzie pobierał energię zależy od gniazda czy też od tego który ma więcej energii ??? czy gdy załaduje 2 naładowane aku to gdy się jeden wyczerpie to automatycznie pobiera energię z drugie i ja fotograf tego nie odczuje czy może z obu jednocześnie ???
Jak włożysz dwa full naładowane akumulatory do gripa, to rozładowują się jednocześnie i w miarę równomiernie. Tak jest w oryginalnym gripie Canona. Jak jest w zamiennikach nie wiem, bo nie miałem przyjemności używać.
Voyager70
23-09-2013, 11:16
Witam,
W marcu pisałem o gripie Newell do piątki. Funkcjonalność jak oryginał, dopasowanie też bez zarzutu. Lecz w trakcie użytkowania pojawiło się jednak istotne "ale": podczas sesji koncertowych, gdzie przeważnie robię trochę więcej zdjęć (dynamika sceny oraz nieprzewidywalne zmiany oświetlenia to wymuszają) - dwukrotnie zdarzyło mi się zawieszenie aparatu z tym gripem - przestawał reagować na zmiany ustawień. Pomogło dopiero wyjęcie i ponowne włożenie akumulatorów. Bez gripa mi się to nie przydarzyło. Obawiam sie, że i reklamacja może być trudna, bo to się zdarza tylko czasem i po większej ilości zdjęć... :(
Czy miewa ktoś podobne obserwacje?
Miałem tak bodaj dwa razy z zamiennikiem (Delta) podpiętym pod 40 D na przestrzeni dwóch lat. Porozpinałem, poskładałem i ruszało.
Życie.
to jest tak samo jak kupując np. lampę błyskową Yongnuo EX568 II a Canona 580EX II - sprzęt niby działa tak samo, ale ZAWSZE jest jakieś 'ale', czy też sama świadomość, że nie jest to sprzęt danego producenta.
o ile w przypadku Yongnuo - lampy te działają super, są mega niezawodne, to z gripami bywa różnie niestety. Niestety życie to sztuka wyborów, i albo taniej i zamiennik albo drożej i orginał - w obu przypadkach mogą być problemy. T
myślę, że tutaj wszystko zależy od portfela tylko i wyłącznie
myślę, że tutaj wszystko zależy od portfela tylko i wyłącznie
Mój wybór był niezły. Sporo taniej, do amatorskich zastosowań... daje radę. Gdybym miał nim zarabiać reportersko, prawdopodobnie decyzja byłaby inna.
Posiadam od ponad roku zamiennik gripa do 5D3 Pixel Vertax bodajże. Niedawno spokojnie byłem gotowy kupić oryginalny grip, jeśli w bezpośrednim porównaniu zauważę znaczącą różnicę na korzyść Canona. Obmacałem dokładnie i ..nie kupiłem. Sztywność konstrukcji, mimo że ta różni się detalami w obydwu urządzeniach jest bardzo podobna - obydwa są dość solidne. Myślałem, że może tutaj będzie wzrost stabilności na statywie z oryginałem, ale nie - praw fizyki nie da się oszukać. Aparat z gripem zawsze będzie bardziej podatny na ugięcia/drgania zamocowany do statywu, niż body bez gripa. Różnica zewnętrzna, o czym już pisałem parę stron temu, jest w doskonale wyczuwalnej pod kciukiem fałdzie oddzielającej przycisk AF-on, od pozostałych dwóch na oryginalnym gripie. To jest coś (przynajmniej dla mnie), ale dla samej tej cechy nie zdecydowałem się wydać niemałej w końcu kwoty.
Pozostaje jeszcze różnica w wykonaniu - oryginał magnezowy a zamiennik plastikowy.
Nie sądzę, żeby sztywność była podobna. Cena jednak odstrasza.
Pozostaje jeszcze różnica w wykonaniu - oryginał magnezowy a zamiennik plastikowy.
Nie sądzę, żeby sztywność była podobna. Cena jednak odstrasza.
Co Wy macie z tym "magnezem"?:shock: Ty "nie sądzisz, żeby", a czy miałeś obydwa w ręku, podpiąłeś, sprawdziłeś? W obydwu przypadkach taki "magnez" jak i "plastik". Pixel ma metalowy szkielet w środku, a w Canonie inaczej to wygląda - prawdę mówiąc na oko mniej solidnie. Myślisz że się popisuję, czy co? Kupiłbym jak nic, gdybym dostrzegł różnicę, taką jak jest, między nie przymierzając, 70-200 2.8 Canona a dowolnym zamiennikiem. Po prostu w przypadku gripa Pixela do 5D3, w mojej ocenie żadna z cech fizycznych sprzętu nie przemówiła za zakupem oryginału, choć byłem na to gotowy. Elektrycznie nie miałem najmniejszego problemu z zamiennikiem, który użytkuję od czerwca 2012.
To ja trochę odświeżę - grip do 6d.
Newell czy Phottix?
Newell czy Phottix?
Miałem materiały z obu firm. Wydaje się, że jakość jest podobna. Ostatnio Newell chyba niezłe rzeczy robi ( kupiłem zamiennik LP-E6 i jest OK.) Ceny Newell chyba nieco niższe. Ja pewnie zdecyduję sie na niego. Kolega Cichy zdajsie ma, więc można go wybadać.
Różnica w cenie to 1 pln, więc bez znaczenia.
Wiem, że Cichy ma Newella, niestety, trochę zbyt drogo :-(
IMHO wybór bez różnicy, bo obie firmy reprezentują podobny poziom wykonania. Jeśli już ma być zamiennik, to właśnie taki :)
Newell czy Phottix?
Ja skłaniałbym ku Phottix'owi. Sam posiadam taki zamiennik do 7D. Z zamienników właśnie ten najbardziej przypadł mi do gustu. Działa bez zarzutu i imho najbardziej przypomina oryginał z wyglądu.
miałem do 5dII oryginał i się zepsuł, więc czy warto przepłacać???
Takie pytania i późniejsze odpowiedzi (i to się tyczy całego internetu) w 90% i tak zawsze będą się kończyły zdaniami typu: "bo ja mam grip firmy XXXXX i jest mega giga fajny, nigdy się nie zepsuł więc weź taki sam". Wiadomo, że każdy będzie wychwalał to co ma bo to taka nasza mała mentalność Polaczków.
To tak żeby nie było, sam właśnie zakupiłem Newella z 2 tyg temu i niby śmiga, chociaż przycisk spustu migawki jakoś dziwnie chodzi jak by był lekko źle spasowany oczywiście porównując do oryginalnego przycisku, ale i tak się szybko przyzwyczaję i nie będę widział problemu za jakiś czas, a oryginału przez wzgląd na cenę nie kupię ;)
miałem do 5dII oryginał i się zepsuł, więc czy warto przepłacać???
A ja mam Phottix-a do 5DII, żadnych problemów i uważam, że nie warto dopłacać do oryginału
Wytalkowane z GT-I9100
Grip do Canona 650D - 80$ na ebayu. Wykonanie bardzo dobre. Użytkuję od lipca, żadnych zastrzeżeń.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://vlep.pl/bo37zl.jpg)
Newell czy Phottix?
Ja posiadam do 6D Newella, wcześniej do 650D miałem Phottixa. Wg mnie Phottix był troszeczkę lepiej wykonany, sztywniejszy, główne kółko chodziło z większym oporem- jednak trzeba wziąć pod uwagę że to było mniejsze body.
Kupiłem Newella bo wtedy jeszcze nie było do 6D Phottixa. Gdybym miał teraz wybierać wolałbym spróbować Phottixa do 6D (gorzej nie będzie a może jednak trochę lepiej).
Nie ma większego sensu porównywanie zamiennika z oryginałem, choćby przez wzgląd na cenę obydwu.
Kolega wczoraj nabył Newell-a do swojej puchy i wygląda jak grip :) 2 lata gwarancji i dobra cena.
Nigdy nie będziemy z Kolegą porównywać go z moimi oryginalnymi, bo po co. Ważne że działa, i spełnia swoje zadanie póki co.
Grip do Canona 650D - 80$ na ebayu. Wykonanie bardzo dobre. Użytkuję od lipca, żadnych zastrzeżeń.
http://vlep.pl/bo37zl.jpg
Jeśli to faktycznie oryginał za 80$ to super cena.
Znalazłem dzisiaj coś podobnego za 66,23$ BG E8 Canon Battery Grip for EOS 550D 600D 650D 700D LP E8 6XAA Free Shipping | eBay (http://www.ebay.com/itm/BG-E8-CANON-BATTERY-GRIP-FOR-EOS-550D-600D-650D-700D-LP-E8-6XAA-free-shipping-/171078992582?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item27d51a42c6)
oraz 72$ BG E8 Canon Battery Grip for EOS 550D 600D 650D 700D LP E8 6XAA Free Shipping | eBay (http://www.ebay.com/itm/BG-E8-CANON-BATTERY-GRIP-FOR-EOS-550D-600D-650D-700D-LP-E8-6XAA-free-shipping-/130930221980?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item1e7c0ca39c)
Mój kupiłem w Japonii na podobnej aukcji jak ta New 5 Years Warranty BG E8 Battery Grip for Canon E0S 550D 600D 650D 700D | eBay (http://www.ebay.com/itm/New-5-Years-Warranty-OEM-BG-E8-Battery-Grip-For-Canon-E0S-550D-600D-650D-700D-/380682868595?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item58a2779773)
cobalt to gdzie jest haczyk - oryginał czy podróbka ?
Znalazłem dzisiaj coś podobnego za 66,23$ BG E8 Canon Battery Grip for EOS 550D 600D 650D 700D LP E8 6XAA Free Shipping | eBay (http://www.ebay.com/itm/BG-E8-CANON-BATTERY-GRIP-FOR-EOS-550D-600D-650D-700D-LP-E8-6XAA-free-shipping-/171078992582?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item27d51a42c6)
oraz 72$ BG E8 Canon Battery Grip for EOS 550D 600D 650D 700D LP E8 6XAA Free Shipping | eBay (http://www.ebay.com/itm/BG-E8-CANON-BATTERY-GRIP-FOR-EOS-550D-600D-650D-700D-LP-E8-6XAA-free-shipping-/130930221980?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item1e7c0ca39c)
Mój kupiłem w Japonii na podobnej aukcji jak ta New 5 Years Warranty BG E8 Battery Grip for Canon E0S 550D 600D 650D 700D | eBay (http://www.ebay.com/itm/New-5-Years-Warranty-OEM-BG-E8-Battery-Grip-For-Canon-E0S-550D-600D-650D-700D-/380682868595?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item58a2779773)
cobalt to gdzie jest haczyk - oryginał czy podróbka ?
Słowo klucz w tytule aukcji - OEM, a tymczasem na zdjęciach "BOX" jak byk. Wysyłka z Chin. Darmowa.
To są podróbki panowie, nie ma oryginału w tej cenie, jak można być tak naiwnym, nie wierzcie w bajki. Jak potem odeślecie sprzedawcy z informacją że nieoryginalny, to odpisze Wam zdziwiony - przecież w opisie było, że OEM.. Na tym forum już ktoś opisywał taką sytuację.
A jak myślicie, dlaczego nie ma tam "oryginalnych" obiektywów w wersji OEM za 30% ceny? A może ktoś widział?
--- Kolejny post ---
Na tej aukcji z gripem do 5D3, na zdjęciu widać wyraźnie, że nie jest to oryginał. 100% pewności.
Aukcja Ebay>> (http://www.ebay.com/itm/NEW-Battery-Grip-BG-E11-BGE11-For-Canon-EOS-5D-MARK-III-3-Camera-free-shipping-/171078988573?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item27d51a331d)
Słowo klucz w tytule aukcji - OEM, a tymczasem na zdjęciach "BOX" jak byk. Wysyłka z Chin. Darmowa.
To są podróbki panowie, nie ma oryginału w tej cenie, jak można być tak naiwnym, nie wierzcie w bajki. Jak potem odeślecie sprzedawcy z informacją że nieoryginalny, to odpisze Wam zdziwiony - przecież w opisie było, że OEM.. Na tym forum już ktoś opisywał taką sytuację.
A jak myślicie, dlaczego nie ma tam "oryginalnych" obiektywów w wersji OEM za 30% ceny? A może ktoś widział?
--- Kolejny post ---
Na tej aukcji z gripem do 5D3, na zdjęciu widać wyraźnie, że nie jest to oryginał. 100% pewności.
Aukcja Ebay>> (http://www.ebay.com/itm/NEW-Battery-Grip-BG-E11-BGE11-For-Canon-EOS-5D-MARK-III-3-Camera-free-shipping-/171078988573?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item27d51a331d)
Grip to tylko szczyt góry lodowej.
W PL płacisz za lampę YN-568EX 800zł, a na yn 568ex ii -Yongnuo Store (http://yn.eachshot.com/search/yn-568ex-ii.html) 180$.
Sigma 17-50 f/2,8 HSM kosztowała do niedawna 2 900zł, a teraz tylko 1 690zł i firma nie upadła.
Sigma 70-200 F2.8 APO EX DG OS HSM kosztuje w PL 4 690zł , a w Niemczech 3 500zł.
Takich przykładów jest 1000. Nie wiem czy ten grip jest zamiennikiem, ale chodzi jak oryginał.
ale na tych aukcjach stoi jak byk:
"this item is produced by a 3rd party manufacturer and not the original manufacturer. "
więc otwartym tekstem jest napisane, że nie są to oryginały.
ciekawe tylko jakim cudem znalazło się na nich logo Canona i napis "made in Japan"?? :twisted:
wracając do tematu: do tej pory (od analogów zaczynając) kupowałem wyłącznie oryginalne gripy i wszystkie działają bez problemu do dziś - jednak kiedyś chyba nie były one takie drogie.
dziś, gdy widzę oryginalny grip do 6D za prawie tysiąc, to to się wydaje jakieś chore... i teraz trzy razy się zastanowię, czy kupić oryginał czy zamiennik za 30% tej kwoty. natomiast inna inszość jest taka, że grip to jest jednak sporo elektroniki i trochę głupio tak sobie ryzykować sprzęt za kilka tysięcy. :?
ale na tych aukcjach stoi jak byk:
"this item is produced by a 3rd party manufacturer and not the original manufacturer. "
więc otwartym tekstem jest napisane, że nie są to oryginały.
A może firma dopuszcza obrót zamiennikami (nie mylić z podróbami) i się pod tym podpisuje.
Z tego co wiem, to eBay walczy w podróbami.
A może firma dopuszcza obrót zamiennikami (nie mylić z podróbami) i się pod tym podpisuje.
firma canon? w życiu! tyle pieniążków bokiem mieliby wypuścić? :twisted:
Z tego co wiem, to eBay walczy w podróbami.
i efektem jest jasny i przejrzysty komunikat sprzedającego: "to nie są oryginały" - i szafa gra. 8-)
swoją drogą nie mam nic przeciwko zamiennikom - w sumie przecież mogą być nawet lepsze od oryginałów (bywały takie przypadki w historii - w różnych branżach). niemniej jednak poza wyglądem zewnętrznym chciałbym przede wszystkim porównać płytki elektroniki tych gripów - zrobił to ktoś? :roll:
rzućcie okiem na wątek o czytnikach kart:
http://www.canon-board.info/pozostale-22/jaki-czytnik-kart-cf-zz-61533/
w szczególności na post #111 - z zewnątrz identyko, w środku coś innego - a bywały jeszcze gorsze przykłady w tym wątku, tylko zdjęć już nie ma (źle polutowane elementy, krzywe gniazdka, wszystko mocowane pistoletem do kleju). a w czytniku najwyżej zdjęć nie ściągnie, albo zrobi to 10x wolniej, w najgorszym przypadku uszkodzi kartę za max kilkaset zł.
a grip? no właśnie... :|
firma canon? w życiu! tyle pieniążków bokiem mieliby wypuścić? :twisted:
i efektem jest jasny i przejrzysty komunikat sprzedającego: "to nie są oryginały" - i szafa gra. 8-)
Oczywiście Polaroid też robi podróby Polaroid Battery Grip LCD IR Remote Intervalometer for Canon 650D T4i BG E8 RC5 | eBay (http://www.ebay.com/itm/POLAROID-BATTERY-GRIP-LCD-IR-REMOTE-INTERVALOMETER-FOR-CANON-650D-T4i-BG-E8-RC5-/360476264396?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item53ee0f47cc)
Oczywiście Polaroid też robi podróby
najwyraźniej.
nie do końca rozumiem do czego zmierzasz - kupiłeś zamiennik i chcesz się teraz lepiej poczuć?
a sprawa jest prosta: coś jest Canon by Canon, albo nie jest. i koniec. 8-)
natomiast, jak już tu zostało wiele razy napisane, wcale nie jest powiedziane, że jakiś zamiennik nie będzie działał lepiej, niż oryginał. tyle tylko, że nie można nazwać go oryginałem.
cobalt nie można tu mówić o zamienniku, bo to zwyczajna podróba imitująca oryginał i tym samym wprowadzająca potencjalnego klienta w błąd :(
--- Kolejny post ---
a sprawa jest prosta: coś jest Canon by Canon, albo nie jest. i koniec. 8-)
natomiast, jak już tu zostało wiele razy napisane, wcale nie jest powiedziane, że jakiś zamiennik nie będzie działał lepiej, niż oryginał. tyle tylko, że nie można nazwać go oryginałem.
Jak się okazuje to sprawa nie jest taka prosta, bo jeśli ktoś nie miał kontaktu z oryginałem, to czasami trudno jest rozpoznać.
Ja również używam wyłącznie oryginałów, ale kupuję je zwykle okazyjnie z drugiej ręki, w rozsądnej cenie :)
zawsze mnie to interesowało, producenci zamienników odpalają jakąś dolę cwanonowi czy też gripy po prostu nie podlegają prawu patentowemu i "hulaj dusza piekła niema" ?... a jeśli chodzi o sedno tematu, uważam że kupno oryginalnych osłon tulipanowych, gripów, kabelków, przewodów spustowych, akumulatorów i innych dupereli nie mających wpływu na jakość zdjęć czy komfort użytkowania jest po prostu pozbawione sensu, szczególnie w cenie wielokrotności ceny dobrej jakości zamiennika co ma miejsce nader często w wypadku firmy na C... tu moim rekordzistą i absolutnym No. 1 był kiedyś kabelek Off-Camera Shoe Cord 2 który kosztował coś zdaje się koło 3 stów :D
Z mojego oryginalnego gripa do 5DMKIII zaczęła odchodzić guma po 6 miesiącach użytkowania. Przymierzam się do reklamacji i mam nadzieje że wymienią.
Z mojego oryginalnego gripa do 5DMKIII zaczęła odchodzić guma po 6 miesiącach użytkowania. Przymierzam się do reklamacji i mam nadzieje że wymienią.
Jeśli to tylko guma to raczej ją przykleją - na nowy egz. bym nie liczył :(
--- Kolejny post ---
zawsze mnie to interesowało, producenci zamienników odpalają jakąś dolę cwanonowi czy też gripy po prostu nie podlegają prawu patentowemu i "hulaj dusza piekła niema" ?... a jeśli chodzi o sedno tematu, uważam że kupno oryginalnych osłon tulipanowych, gripów, kabelków, przewodów spustowych, akumulatorów i innych dupereli nie mających wpływu na jakość zdjęć czy komfort użytkowania jest po prostu pozbawione sensu, szczególnie w cenie wielokrotności ceny dobrej jakości zamiennika co ma miejsce nader często w wypadku firmy na C... tu moim rekordzistą i absolutnym No. 1 był kiedyś kabelek Off-Camera Shoe Cord 2 który kosztował coś zdaje się koło 3 stów :D
Masz sporo racji, ale to nie do końca tak jest. Zamienniki dość często szwankują w użyciu - gripy się blokują, osłony pękają a uchwyty statywowe podtrzymujące obiektywy urywają. Wszystko to dzieje się zwykle wtedy, gdy masz coś ważnego do zrobienia :(
Doświadczyłem tego na własnej skórze jak wielu z nas. Nie zmienia to jednak faktu, ze oryginały są sporo za drogie.
UWAGA! Na tablica.pl jest oferta oryginalnego gripa BG-E6. Sądząc po zdjęciach zawartych w ofercie to wredna podróba, a nie orginał.
b8533737
08-11-2013, 10:51
Jeśli to tylko guma to raczej ją przykleją - na nowy egz. bym nie liczył :(
--- Kolejny post ---
Zamienniki dość często szwankują w użyciu - gripy się blokują, osłony pękają a uchwyty statywowe podtrzymujące obiektywy urywają. Wszystko to dzieje się zwykle wtedy, gdy masz coś ważnego do zrobienia :(
Doświadczyłem tego na własnej skórze jak wielu z nas. Nie zmienia to jednak faktu, ze oryginały są sporo za drogie.
Mam Grip Delty do 5D MK1.
grip potrafi zawiesić kółko nastaw (przy spuście) w body.
Ogólne wykonanie pozostawia wiele do życzenia.
Kupiłem go jednak za 60zł (nowy z gwarancją), więc nie wypada mi narzekać, za tak śmieszne pieniądze.
Jako ciekawostkę podam, że grip od Canona D60 po zdemontowaniu śruby statywowej da się podłączyć do wspomnianego 5d.
Body działa, ale po wykonaniu jakiejkolwiek operacji na gripie, wyskakuje migająca bateria.
Firma canon robi wszystko, żeby po wymianie body zmusić do zakupu nowego gripa.
Przecież nie byłoby problemu, gdyby grip od d60 pasował do 5d mk1, a 5dmk1 do 5dmk2 itd.
Tylko po co ?
To się po prostu nie opłaca.
Jakim cudem grip od 60D ma niby pasować do 5D ? - przecież tam są zupełnie różne akumulatory i rozmieszczenie styków.
b8533737
10-11-2013, 19:04
Jakim cudem grip od 60D ma niby pasować do 5D ? - przecież tam są zupełnie różne akumulatory i rozmieszczenie styków.
Nie czytasz uważnie i mylisz body :|
Canon EOS-D60 Review: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/reviews/canoneosd60) :D
OK, wiem jak wygląda body D60 i faktycznie zasilany aku BP-511, ale to w zasadzie jedyne podobieństwo do 5D. Chętnie zobaczę jak wygląda ta przeróbka.
b8533737
11-11-2013, 20:47
OK, wiem jak wygląda body D60 i faktycznie zasilany aku BP-511, ale to w zasadzie jedyne podobieństwo do 5D. Chętnie zobaczę jak wygląda ta przeróbka.
... ale co mam Ci pokazać ?
Przymierzyłem grip od d60.
Ponieważ aby sprawdzić go elektrycznie trzeba było zdemontować śrubę statywową (przesunięta względem mocowania w 5d)
Odpaliłem body, działało. Niestety po naciśnięciu jakiegokolwiek przycisku/pokrętła na gripie, body wyświetlało migającą baterię i się zawieszało.
Fizycznie grip, oprócz wspomnianej śruby pasował do body 5d.
Problem zdaje się leżał w elektronice uchwytu.
Nie wiem, do czego zmierzasz, oprócz niechęci przyznania się do pomyłki d60/60d ?
Pozdrawiam.
Nie mam żadnej niechęci - po prostu odruchowo pomyślałem o 60D, zdziwiłem się nieco i tyle w temacie.
Jeśli zaś chodzi o te rewelacje, że coś pasuje, ale nie działa zgodnie z przeznaczeniem, to nie bardzo rozumiem jaki z tego pożytek.
Reasumując, grip pasował po modyfikacji konstrukcyjnie, ale nie działa i w zasadzie nic w tym dziwnego, bo ta sama bateria BP 511, ale zupełnie różne sekcje zasilające w body :(
FOTO-PAN
13-11-2013, 19:52
zakupiłem ostatnio zamiennik BG-E4 grip do canon-a 5d classic firmy MeiKe w cenie 199pln (oryginalne na allegro używki po 400pln a nowe to już w zupełnie odjechanych cenach) i moje wrażenia są następujące
wykonany dość solidnie choć z tworzywa sztucznego, dość ciężkie jak na materiał z których zrobione co wróży że będzie wytrzymałe i trochę posłuży (spodziewałem się mniejszej wagi) spasowanie zadowalające, części nie mają luzów czy czegoś podobnego, nic nie skrzypi, przyciski wszystkie działają, kolor identyczny jak moje body ładny czarny mat, jak na razie jestem jak najbardziej zadowolony
b8533737
13-11-2013, 20:04
zakupiłem ostatnio zamiennik BG-E4 grip do canon-a 5d classic firmy MeiKe w cenie 199pln (oryginalne na allegro używki po 400pln a nowe to już w zupełnie odjechanych cenach) i moje wrażenia są następujące
wykonany dość solidnie choć z tworzywa sztucznego, dość ciężkie jak na materiał z których zrobione co wróży że będzie wytrzymałe i trochę posłuży (spodziewałem się mniejszej wagi) spasowanie zadowalające, części nie mają luzów czy czegoś podobnego, nic nie skrzypi, przyciski wszystkie działają, kolor identyczny jak moje body ładny czarny mat, jak na razie jestem jak najbardziej zadowolony
Daj znać, po jakimś czasie, czy nie zawiesza się.
Delta potrafi to zrobić ;)
FOTO-PAN
13-11-2013, 20:47
Daj znać, po jakimś czasie, czy nie zawiesza się.
Delta potrafi to zrobić ;)
mam nadzieje że nie będzie robić takich siupów
kiedyś miałem też jakiś zamiennik grip-u do 50d i działał jak należy bez zwiech zacięć czy innych takich chyba też MeiKe, ogólnie robię nie dużo zdjęć na 50d zrobiłem 15 tys w 3 lata wiec nie zdążyłem go zużyć
To dla drobnego ostrzeżenia. Kupiłem zamiennik Newella - baterię Lp-E 6 do 6 D, z nowym czipem. Wszystko grało, aparat czytał baterię prawidłowo. Z kolei
( albo z wrodzonej przekory) zakupiłem gripa Phottixa i w aparacie mam komunikat, że nie jest zgodny z baterią Newella. Czyli nowy czip w baterii Newella nie jest zgodny z odczytem w gripie Phottixa?!!
To odświeżę dla wyjaśnienia. Dzięki sympatycznej obsłudze sklepu przyszedł nowy grip ( też Phottix ) i wszystko gra.
przem012
22-12-2013, 20:33
Jestem nowy na tym forum więc witam wszystkich użytkowników.
Mam pytanie jak określilibyście jakość gripów firmy newell? Szukam czegoś do C70D
jamada202
22-12-2013, 22:16
ogólnie nie masz zbyt dużego wyboru co do zakupu bo albo kupisz newell'a albo oryginał, mam zamiennik gripa do swojego aparatu i powiem Ci że miałem ostatnio dziwną sytuację przestało działać mi pokrętło obok spustu migawki i nie mogłem sobie ustawić tego czego chciałem. Zdjąłem grip wrzuciłem baterie i nagle wszystko wróciło do normy co się stało nie wiem, ale nieprzyjemna sytuacja szczególnie, że wtedy bardzo potrzebowałem sprawnego sprzętu. Zamiennik to zawsze zamiennik :)
przem012
23-12-2013, 20:15
I to mnie martwi. Cena ok 1000zł za oryginał to jak na razie spory wydatek. Ciekawe czy jest szansa że ta kwota będzie mniejsza ? W każdym razie chyba jednak lepiej poczekać. Dzięki za odpowiedź. Życzę wesołych świąt :-)
jamada202
23-12-2013, 23:34
Tutaj masz link do gripa nie za 1000 zł Canon BG-E14 Grip Oryginał Nowy Do 70D Gwar. Raty (3809611689) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-bg-e14-grip-oryginal-nowy-do-70d-gwar-raty-i3809611689.html) mam od niego obiektyw i jestem zadowolony. Szansa zawsze jakaś tam jest ale ten sprzęt nie tanieje nie wiadomo jak ze 100 zł na wahaniach kursu zyskasz może nie więcej. Ja radzę dozbierać mimo wszystko na oryginał, nie ma przykrych niespodzianek na prawdę :) pozdrawiam i również, życzę wesołych świąt :)
4kwiatek
24-12-2013, 03:47
Hi...
ogólnie nie masz zbyt dużego wyboru co do zakupu bo albo kupisz newell'a albo oryginał, mam zamiennik gripa do swojego aparatu i powiem Ci że miałem ostatnio dziwną sytuację przestało działać mi pokrętło obok spustu migawki i nie mogłem sobie ustawić tego czego chciałem. Zdjąłem grip wrzuciłem baterie i nagle wszystko wróciło do normy co się stało nie wiem, ale nieprzyjemna sytuacja szczególnie, że wtedy bardzo potrzebowałem sprawnego sprzętu. Zamiennik to zawsze zamiennik :)
Takie same objawy miałem na oryginale gripie do 350D. Wystarczyło odpiąć grip. Oczywiście trudno porównywać, ale to może nie być wina gripa tylko styków w puszce.
Pozdrawiam
K.
Mam pytanie jak określilibyście jakość gripów firmy newell? Szukam czegoś do C70D
Kup sobie New BG E14 Battery Grip for Canon E0S 70D 5 Years Warranty | eBay (http://www.ebay.com/itm/New-BG-E14-Battery-Grip-For-Canon-E0S-70D-5-Years-Warranty-/271324781942?pt=US_Camera_Battery_Grips&hash=item3f2c379d76) i też będziesz zadowolony.
Do Canona 6D posiadam Newell-a. Wszystko ok, chodzi itp. Jednak do 650D posidałem Phottixa i wydaje mi się że Phottix był trochę solidniejszy, tzn sztywniejszy i główne kółko chodziło ciężej (lepiej).
jamada202
24-12-2013, 14:01
Hi...
Takie same objawy miałem na oryginale gripie do 350D. Wystarczyło odpiąć grip. Oczywiście trudno porównywać, ale to może nie być wina gripa tylko styków w puszce.
Pozdrawiam
K.
równie dobrze, może to być wina tego że bateria nierównomiernie się rozładowuje, szkoda że tak późno się o tym dowiedziałem, że to wina gripa.
Poczekaj i kup oryginał. Wszystkie kundel po pewnym czasie sie skundla :( do reszty. Mam 60d obecnie 3 -ci grip oryginał. Pierwszy chinol polecany przez fanów taniochy był przesliczny wykonany jak oryginalny. Po pewnym czasie nawet na Manuel elektronika wariowala nie byłem w stanie zapanować nad ustawieniami. Po odpieciu odzyskalem kontrole nad puszka, ale straciłem szanse na wiele dobrych fotek, w rezultacie tandeta wylądowała w Weneckim kanale :). Drugi polecany Hahnel (tandeta wykonania) działał do czasu gdy zaczął pokazywać swoje himery. Przycisk w pozycji portret nie zawsze odpadła i trzeba było wcisnąć na korpusie by ponownie odzyskać kontrole. Teraz pracuje z oryginalem, jest bez zarzutu i nie buja sie na statywie. Kupujesz tanio ... Kupujesz drożej bo kilkakrotnie. Kundel zawsze będzie kundlem :)
fhumargo
24-12-2013, 22:15
Ja od ponad 2 lat mam newella przy 7D i jak na razie jest OK!
Kupiłem na eBay japoński "zamiennik" do 650D i jest OK, od 10 miesięcy. Zrobiłem na nim jakieś 12 000 zdjęć. Z czego 90% to ujęcia poziome. Zależy mi raczej na lepszym (powiększonym) uchwycie i ergonomii oraz pojemności akumulatorów. Z przycisków gripa korzystam w co dziesiątym zdjęciu. Nie widzę różnicy w operowaniu głównym pokrętłem oraz przyciskiem migawki na body i w gripie. Może gdy ktoś robi 50 000 zdjęć w roku to lepszy jest oryginał. Mnie wystarcza grip za 70$. Dopiero teraz zobaczyłem, że sprzedający na 174 komentarze miał 7 neutralnych i 11 negatywów :).
4kwiatek
27-12-2013, 13:40
Hi.
równie dobrze, może to być wina tego że bateria nierównomiernie się rozładowuje, szkoda że tak późno się o tym dowiedziałem, że to wina gripa.
Miałem łącznie wtedy 3 baterie. Używałem raz 2 w gripie, raz jedną. Objawy były takie że czasem kółko na obudowie aparatu (nie gripie !) tylko dodawało przesłony (nieważne w którą się kręciło). Co ciekawe - wtedy pomogło odpięcie szkła. Potem już bywało gorzej - nawet odpinanie szkła nie pomagało. Generalnie działy się cuda - szczególnie przy większej wilgotności. Występowało to zarówno na jednej jak i na dwóch bateriach. Wyjęcie baterii nie pomagało.
Teraz 350-tka chodzi w spottingu w rękach mojego przyjaciela. Po drobnej korekcie AF'a (włos z plecaka na krzyżu) chodzi jak złoto (ale bez gripa ;).
Pomimo achów i ochów nad oryginałami gripów - w moim dodatkowo odchodziła okładzina (która zawsze wyglądała na za dużą). Nabrała też słynnego białego koloru.
Pozdrawiam
K.
jamada202
28-12-2013, 16:12
to ciekawe 4kwiatek co piszesz że odpięcie obiektywu pomagało ja tego nie zrobiłem mi też własnie dodawał ale czas naświetlania. Czasami jednak lepiej zrezygnować z gripa, mniej nerwów i niepotrzebnego stresu.
pozdrawiam
Canonierzysta
07-01-2014, 14:15
Witajcie,
Czytałem i czytałem i nie znalazłem informacji o dwóch gripach które zwróciły moją uwagę.
Mam C50D i kiedyś trafiłem na grip który ma możliwość ustawienia sekwencji zdjęć... teraz szukałem i po wielu próbach znalazłem:
Delta BG-E2 Pro zamiennik moc. Canon gripy sklep internetowy foto-net.pl (http://www.foto-net.pl/sklep/produkt/Delta-BG-E2-Pro-zamiennik-moc-Canon.html)
Z opisu produktu wynika jednak, że do 50D nie pasi... przy czym przecież do 40D pasuje, a zamienniki innych firm są opisywane jako kompatybilne zarówno z 40D jak i z 50D, więc nie wiem czy ten wspomniany wyżej będzie pasował do mojego? Jakaś podpowiedź? I jak Wasze odczucia co do takich możliwości? Ktoś miał tego gripa?
Jak już nie będzie pasował, to zainteresowałem się tym:
PHOTOOLEX P-BG-CN-50D-B Battery Grip dla CANON EOS 50D 40D 30D 20D cena 249.00 PLN (http://sandisk-store.pl/pl/photoolex-p-bg-cn-50d-b-battery-grip-dla-canon-eos-50d-40d-30d-20d.html)
głównie dlatego, że ma pilocik zdalnego spustu migawki. Wiadomo, że można się bez tego obejść ( wyzwalacz na 2 albo 10 sekund)... ale czasem też może się przydać ( zdjęcie rodzinne, a 10 sekund to za mało aby dobiec na swoje miejsce ;P ), ale nikt tu na forum nie wspominał o tym gripie... może ktoś ma jakieś uwagi?
Oprócz tych wspomnianych i po przeczytaniu większości wątków na tym forum... nie wiem jaki grip wybrać.... więc jeśli mogę prosić o wskazówki...
Z góry dzięki!
Pozdrawiam.
ten pierwszy jest jakiś wybajerzony :D i jeśli jest BG-E2 a tak piszą to jest kompatybilny z 50d - ale jak Ci te opcje nie są potrzebne to weź normalny:
Grip MEIKE BG-E2 batterypack CANON 20D 30D 40D 50D (3793431578) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/grip-meike-bg-e2-batterypack-canon-20d-30d-40d-50d-i3793431578.html) i dokup sobie pilot za 10zł =)
Meike jest ok, miałem gripa z tej firmy i mogę śmiało polecić :)
Canonierzysta
07-01-2014, 14:43
ten pierwszy jest jakiś wybajerzony :D
Właśnie o to chodzi :) w sekwencje się bawiłem kiedyś podpinając aparat pod kompa i używając oprogramowania canonowskiego ( już nie pamiętam nawet jak się nazywało)... w plenerze to już nie próbowałem, ale polując na błyskawice dobrze by było sobie ustawić interwał na takim gripie, bo z lapkiem na kolanach zdjęć jeszcze nie robiłem ;) i w ogóle taka opcja mi się bardzo podoba....
Co do kompatybilności napisałem do tego sklepu i czekam na odpowiedź, ale mi też się właśnie wydawało, że powinien pasować...
Piszesz, aby dokupić sobie pilocik za 10zł... a ten grip ma odbiornik podczerwieni? Pytam bo na zdjęciach nie bardzo jest go widać....
wiem, że w 40d nie ma podczerwieni, ale myślałem, że 50d już ma :p jak nie ma to w tym gripie co wysłałem to brak na pewno - małe nieporozumienie :p
W takim razie ten pierwszy pewnie będzie dla Ciebie najlepszy :O
Canonierzysta
07-01-2014, 14:58
No właśnie 50D niestety nie ma :x
Ten Jenis/Delta brałbym... ale nie wiem jak z jego jakością.... szukam po necie i nic nie ma.... Ktoś na Optycznych w komentach napisał, że zawiesza aparat... i to wszystko co znalazłem....
Czy ktoś miał w ogóle styczność z tymi Jenisami/Deltami?
Delta za 359zł z niepotrzebnymi wodotryskami to paranoja. Niedawno sprzedałem praktycznie nowego gripa BG-E2N oryginał za 300zł, bo po tyle obecnie chodzą.
Jaki zatem jest sens kupować zamiennik ? poza tym do 50D możesz kupić pilota za grosze.
Bolek chyba chodzi o to, że tu jest wbudowany pilot interwał :p który osobno kosztuje 200zł ? :d
Stąd ta cena :p a jak 50d nie ma podczerwieni to zostaje zamiennik + wężyk spustowy albo pilot radiowy?
nie wiem czemu ciągle myślałem, że 50d ma tą podczerwień :<
Canonierzysta
07-01-2014, 15:23
...poza tym do 50D możesz kupić pilota za grosze.
Przeczytaj mojego posta wcześniej i zobacz, że pisałem, że 50D nie ma podczerwieni ( aż zwątpiłem i otworzyłem instrukcję obsługi aby to jeszcze raz dokładniej sprawdzić), chyba, że masz na myśli wężyk spustowy z możliwością ustawienia interwału ( najtańszy na allegro znalazłem za 130PLN co z połączeniu z proponowanym gripem Meike daje kwotę niewiele niższą ( a wiadomo, że nie kupię najtańszego pilota na Allegro, więc koszt średni wzrasta mi do około 300 PLN co w tym przypadku się już przestaje opłacać).
I może się teraz trochę przyczepię, ale ergonomia pracy z wężykiem jest gorsza niż bez niego.... ale coś za coś.... oryginalny pilocik Canona to jednak oryginał...ale ten kosztuje 800 PLN :D
Ale... jak można mieć dwa urządzenia w jednym, to w czym problem? ( okay... telefonu używam do dzwonienia, empetrójki do słuchania muzyki, a zdjęcia robię też czymś innym - ale są też pojedyńcze urządzenia które robią to wszystko i to też się sprawdza, więc czemu nie grip?)
Może ktoś jednak skomentuje tego wybajerzonego Jenisa?
Canonierzysta
07-01-2014, 21:07
Co do kompatybilności napisałem do tego sklepu i czekam na odpowiedź
Otrzymałem odpowiedź ze sklepu....
Dziękują za zainteresowanie.... ale odradzają tego Jenisa bo mieli z nim problemy :roll: i zaproponowali mi Meike tego co salas:
Grip MEIKE BG-E2 batterypack CANON 20D 30D 40D 50D (3793431578) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. i dokup sobie pilot za 10zł =)
Meike jest ok, miałem gripa z tej firmy i mogę śmiało polecić
Zapytałem co prawda jakiego to typu problemy z nim mieli, ale wątpię, aby mi powiedzieli....
Nie to, że mam za dużo czasu, ale poszedłem o krok dalej i zajrzałem na stronę producenta (http://mkgrip.com/english.php?m=product&a=product_view&tpid=36&tid=46&id=16) i zauważyłem, że Meike także ma wersję z interwałem i sterowaniem pilotem... doszedłem do wniosku, że skoro podstawowa wersja jest przyzwoita, to profesjonalna nie może być gorsza 8-)
Poszukałem w necie i znalazłem między innymi na stronie MeikeStore (http://www.meikestore.com/product/meike-mk-50dl-lcd-battery-grip-for-canon-50d-40d-30d-20d/), a w Polsce mi się nie udało....:/
I znów ;) nie to że mam za dużo czasu... ale napisałem naiwnie do producenta tych gripów :lol: , a nóż mi powie gdzie to znaleźć ;)
Jednym słowem, Jenis/Delta odpada, teraz zobaczymy co Meike powie....
Tak wiem.... usrałem się na ten interwał...:D
Pozdr.
Kolego , nie prościej kupić sterowanie na kablu z interwałem za 90 zeta, zamiast tak kombinować :(
poczeba grip do 5d1
w 40d miałem phottixa - spisywał się rewelacyjnie
teraz mam zagwostke - polować na używany oryginał czy kupować zamiennik?
cena podobna - ok 250pln
dzisiaj przez chytrość zagapiłem się z oryginałem Canona na allegro za śmieszne pieniądze
b8533737
16-01-2014, 23:26
poczeba grip do 5d1
w 40d miałem phottixa - spisywał się rewelacyjnie
teraz mam zagwostke - polować na używany oryginał czy kupować zamiennik?
cena podobna - ok 250pln
dzisiaj przez chytrość zagapiłem się z oryginałem Canona na allegro za śmieszne pieniądze
Mam deltę.
Kiepski spust migawki, czasami grip zawiesza body (a dokładnie, kółko nastaw obok spustu)
Jak masz okazję kupić używany oryginał za ok 200zł bierz oryginalny.
Ja tą deltę kupiłem za 50zł z przesyłką nową ! Więc naprawdę w tych pieniądzach, nie mogę narzekać ;)
Ok. Delta odpada.
Dzięki!
b8533737
16-01-2014, 23:30
Ok. Delta odpada.
Dzięki!
Do tego kiepsko trzyma się body, ale to da się poprawić.
Kup oryginał, prawie te same pieniądze a użyteczność bezcenna :)
bagatela
26-01-2014, 16:36
Jaki grip zamiennik polecacie do 6D? Ktoś używa 6D z zamiennikiem?
Już pisałem że ja mam Newella do Canona 6D. Wcześniej miałem Phottixa do 650D i wydaje mi się że Phottix był sztywniejszy.
Ale niestety pojawił się wczoraj nowy powód aby nie kupować Newella: grip zablokował mi pokrętło główne w aparacie. Z podpiętym gripem pokrętło nie chodziło, po odpięciu wszystko ok.
Wydaje mi się że sprawcą było pokrętło na gripie, po jego poruszeniu mu przeszło.
bagatela
27-01-2014, 20:59
Już pisałem że ja mam Newella do Canona 6D. Wcześniej miałem Phottixa do 650D i wydaje mi się że Phottix był sztywniejszy.
Ale niestety pojawił się wczoraj nowy powód aby nie kupować Newella: grip zablokował mi pokrętło główne w aparacie. Z podpiętym gripem pokrętło nie chodziło, po odpięciu wszystko ok.
Wydaje mi się że sprawcą było pokrętło na gripie, po jego poruszeniu mu przeszło.
Czyli lepiej kupić oryginał.
christoo
28-01-2014, 23:45
Panowie mam pytanie czy np grip z 50D podejdzie również do 6D? ;>
Nie będzie pasował. 6D korzysta z BG-E13 podczas gdy 50D chyba ma BG-E2
Nie będzie pasował. 6D korzysta z BG-E13 podczas gdy 50D chyba ma BG-E2
Nie będzie, bo po pierwsze te gripy jak Kolega zauważył są zupełnie różne a po drugie akumulatory są zupełnie różne.
Czy ktoś ma grupa do 6D vertaxa? Czy l faktycznie są to lepszej jakości gripy? Zastanawiam się między nim a phototixem i newellem.. Chciałbym podpiąć grip do reporter strapa i boje się o wytrzymałość gwintu.
Czy ktoś ma grupa do 6D vertaxa? Czy l faktycznie są to lepszej jakości gripy? Zastanawiam się między nim a phototixem i newellem.. Chciałbym podpiąć grip do reporter strapa i boje się o wytrzymałość gwintu.Mam Vertaxa do 5D3 i zapinam to spokojnie od minimum roku do BlackRapid. Gwint jest normalny.
Jgrip zablokował mi pokrętło główne w aparacie. Z podpiętym gripem pokrętło nie chodziło, po odpięciu wszystko ok.[/B]
To akurat zdarza się także z orginalnymi gripami.
Używam dwa oryginalne gripy Canon-a do 5DII i 7D od kilku lat i nigdy mi się nie zdarzyło nic takiego.
witam dodam swoje trzy grosze zakupiłem zamiennik firmy Meike do 50d okazało sie ze przełacznik on off nie działa po wymianie na nowy po roku okazało sie ze nie mogę odkrecic go od korpusu po paru probach uwolniłem korpus od gripa i to był koniec z zamiennikami na alegro trafiłem na orginał canona za 305 z dostawą grip ma rok bez sladow uzywania dokreciłem dolega na styk zadnych zgrzytów po prostu rewelka nigdy wiecej zamiennikow
Lulu1988
08-02-2014, 21:23
Dzisiaj dostałem gripa Meike BG-E11 - nową, drugą wersję z wybierakiem/joystickiem Nie wiem czy to wina egzemplarza czy ten typ tak ma, ale po podłączeniu gripa wybierak aparatu stał się bardzo czuły. Wystarczy go lekko dotknąć, aby chodzić po zakładkach menu lub zmieniać punkty AF. Po wyłączeniu gripa (pozycja "OFF") wybierak działa jak powinien.
steeler369
11-02-2014, 23:49
Ja mogę się podzielić doświadczeniem. Kupiłem używaną puszkę z gripem Phottix BP-50D też używanym (zamiennik C BG-E2) i nie narzekam. Grip wykonany bardzo solidnie, wszystkie przyciski i pokrętło działają należycie. Żadnych luzów, po prostu działa bezproblemowo :) Jeżeli chodzi o gripy, to ja jestem za zamiennikami
ten zamiennik Phottixa BG-E2 wyglądem nie różni się od oryginału i może się nawet podobać dopóki nie zawiesi puchy z która współpracuje :(
W tym jednak wypadku oryginalne używki chodzą w cenie 200-300zł więc jaki jest sens iść w zamienniki ?
beachcomber
23-02-2014, 13:20
Co wybrac do 6D z zamienników? Newell, phottix czy vertex?
Co wybrac do 6D z zamienników? Newell, phottix czy vertex?
Mam Newell'a ponadto "macałem" Phottixa i wybrałem tego pierwszego, kupiłem w zestawie razem z baterią z linku poniżej, wszystko działa jak należy, materiał zblizony do materiału na korpusie aparatu, polecam.
Battery Pack / Grip Newell zamiennik BG-E13 Canon EOS 6D + akumulator Newell LP-E6 + wkład AA cena 269.00 PLN (http://lordfoto.istore.pl/pl/battery-pack-grip-newell-zamiennik-bg-e13-canon-eos-6d-akumulator-newell-lp-e6-wklad-aa.html)
Do kilku ostatnich moich body(650d, 5dmk2) kupowałem gripy TRAVORA w foto marzenie w krakowie na madalińskiego. Po zakupie 6d też u nich kupiłem travora wraz z baterią, ale na 6 jakie mieli na stanie, we wszystkich śruba dokręcająca gripa do body ma dość duży luz. Wychodzi więc, że z jakością coś jest nie tak. Poprzednie były znacznie lepiej wykonane.
czytam czytam i jak zawsze - za duzo informacji naraz :D moze w skrocie - 5dmk3 - Phottix(80F)/Pixel(58F)/Meike(30F)/Newell(75F) (grip canona 189F) (ceny w nawiasach, w funtach) jak widac, rozbieznosc cenowa jest spora, gdzies w necie znalazlem test meike i generalnie wypadl pozytywnie, ale z kolei kolejne informacje mowia, ze Meike wypada troche gorzej niz w/w pozostale firmy... Wiem ze w tym watku bylo sporo informacji, wiec moze po prostu - kto ma gripa ktorejs z tych firm niech w skrocie podpowie co jest ok a co nie, zwlaszcza uzytkownicy Meike niech napisza czy grip jest ok. Generalnie jakbym mial wybierac patrzac na zdjecia to wszystkie wygladaja podobnie... i nie wiem co bym wybral :)
Oryginalny grip Canona to zawsze kosmos cenowy ale w tym przypadku to bym się zastanowił, bo do 5DIII to konstrukcja magnezowa jak samo body. Pozostałe zamienniki Phottix / Newell są raczej porównywalne ze sobą ale wykonane z plastiku.
Jeśli ma być zamiennik, to wybierz ten z najdłuższą gwarancją :)
wojteketjow
10-03-2014, 21:51
Mam grip Meike od kilku lat. Co prawda nie przy 5dmk3, a przy 7d. Jak dotąd nic mu nie dolega, nic nie pękło nic nie przestało działać.
Dodam, że 7d z C70-200 lub z C400 jest cały czas noszony na pasku reporterskim przykręconym do mocowania statywowego w gripie, co powoduje, że grip jest wciąż narażony na dodatkowe przeciążenia... i wciąż daje radę.
Nauczony przykrym doświadczeniem z przeszłości od kilku lat kupowałem tylko oryginalne gripy do swoich puszek, choćby używane.
Teraz jednak mam mieszane uczucia w stosunku do zakupu gripa do 6D. Polityka cenowa Canona w tym zakresie to koszmar.
Puszka niby amatorska a zakup gripa to wydatek ok. 1000PLN, podczas gdy zamiennik np. NEWELL-a można nabyć za 200PLN :(
no wlasnie te ceny canon ma zdecydowanie za wysokie... koszt produkcji takiego gripa to nie jest wiecej niz 50zl doliczajac nawet koszty magazynowania transportu marketingu.... niech bedzie i 300... a reszta?:) dlatego niech spadaja na drzewo :)
No i znowu zakupiłem oryginał BG-E13 lekko używany w przystępnej cenie :)
Nie mogę się jakoś przekonać do tych zamienników, bo one tylko ceną kuszą :(
wojteketjow
11-03-2014, 23:34
... bo one tylko ceną kuszą :(
Z tym się nie zgodzę... ja dla odmiany korzystam tylko z zamienników i jeszcze na żadnym się nie zawiodłem (może po prostu mam szczęście ;))
Z tym się nie zgodzę... ja dla odmiany korzystam tylko z zamienników i jeszcze na żadnym się nie zawiodłem (może po prostu mam szczęście ;))
Chcesz powiedzieć, że jakby na półce obok siebie leżał Canon i zamiennik w zbliżonej cenie , to oglądał byś zamiennik :)
Ja dawno temu szczęścia nie miałem i od tamtej pory 3 x się zastanowię, zanim dokonam zakupu.
Jak znajdę oryginał w cenie nie przewyższającej dwukrotnie ceny zamiennika, to się nawet nie zastanawiam.
Różne mamy doświadczenia i różne też podejmujemy decyzje - zwykle decyzja o zakupie zamiennika podyktowana jest chorą ceną oryginału ( x4 ).
adi760303
17-03-2014, 21:35
Zawsze zamienniki będą tańsze bo są zamiennikami. A teraz porównajcie sobie proszę wygląd, budowę zamiennika gripa a oryginalnego gripa. Ja osobiście uważam ze warto wybrać produkt dedykowany i oryginalny - zawsze do wszystkich swoich aparatów taki miałem i nie zamierzam tego zmienić nawet przez to ze kosztuje dużo więcej. Ale za jakoś, bezawaryjność, czy idealne działanie przycisków się płaci.
ps. raz kupiłem canona 5D z zamiennikiem i gripa i od razu nie działał przycisk spustu migawki :P
Muszę dokupić akumulator i mam dylemat - co kupić - oryginal bo rożnie piszecie o zamiennikach - czy zamiennik gripa i eneloopy.
Jak jest z wytrzymałością aku AA w gripie ? ile można pstryknąć zdjęć ? Czy wytrzymałość jest proporcjonalna, jeżeli jeden oryginał ma 1800 mAh a zasile w gripie 6x AA 2000 mAh - to jest znacznie więcej.
Ile robicie na jednym aku 1800 mAh (7D, szkło ze stabilizacją - warunki raczej domowe) zdjęć - ?
Z góry dzieki za pomoc.
salbert13
26-04-2014, 15:23
Witam . Moim zdaniem nie opłaca się kupowac orginalego Gripa, mam osobiście zamiennik do 60D za 200zł i działa rewelacyjnie. za cene którą dopłacasz kupisz sobie już obiektywek jakiś tani :D
Krzysztof Pastuszka
15-05-2014, 13:32
Przy mnozeniu x 6 trzeba wziac jeszcze pod uwage napiecie akumulatorow: paluszki maja 1,5V, natomiast akumulator Canona troszke wiecej :)
eclipsis
16-05-2014, 12:16
Używam gripow firmy phottix. Pełna komunikacja z body, 0 problemów jak do tej pory. Jeden ma juz 4 lata, kolejny ponad rok. Nic nie odłazi. Najtańszych zamienników nigdy nie używałem.
marek2510
18-05-2014, 21:42
To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich
Ponieważ m.in. zajmuję się fotografią poklatkową a dodatkowo od niedawna wykonuję dużo zdjęć w orientacji pionowej stanąłem przed wyzwaniem - muszę kupić grip-a ...
Przejrzałem całe 66 stron postów dotyczących gripa - jakoś podsumowania nie ma, stron z testami nie znalazłem, a zasoby też mam ograniczone (kieszonkowe :-( + jakieś stypendium...)
Znalazłem takie trzy linki na allegro (to nie reklama) - może koledzy/użytkownicy sprzętu coś doradzą - na orginał nowy mnie nie stać a rodzice nie dołożą (po ostatnim dofinansowaniu wymarzonej L-ki)
Phottix Zestaw zamiennik BG-E8 + 2 x LP-E8 700D (4246021436) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/phottix-zestaw-zamiennik-bg-e8-2-x-lp-e8-700d-i4246021436.html) za 339 PLZ
Canon EOS 550D Battery Pack Grip BG-E8 +AKUMULATOR (4216243066) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-eos-550d-battery-pack-grip-bg-e8-akumulator-i4216243066.html) za 179 PLZ
PHOTOOLEX grip + pilot z. BG-E8 do CANON 600D 550D (4168142883) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/photoolex-grip-pilot-z-bg-e8-do-canon-600d-550d-i4168142883.html) za 206 PLZ
Pierwszy ma dwa akku, drugi 1 a le zestaw dość tani, trzeci ma w komplecie pilota na podczerwień ale jest bez akku. Co wybrać??
eclipsis
19-05-2014, 00:12
Phottixa
Odgrzewam temat, bo ostatnio przeglądam gripy do 7D - BG-E7. Widziałem już kilka, które były deklarowane jako oryginały, ale mam wątpliwości co do ich autentyczności.
Czy miał ktoś jakieś doświadczenia (dobre lub złe) z zamiennikiem Hahnal HC-7D. Z tego co wiem, to nie jest to chińszczyzna.
Literówka. Oczywiście Hahnel HC-7D.
kraina.łagodności
03-08-2014, 22:38
Czy to jest oryginal? Canon Battery Grip BG-E6 _ 5D Mark II _ oryginał (4482801889) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/canon-battery-grip-bg-e6-5d-mark-ii-oryginal-i4482801889.html)
Wg mnie nie jest to oryginał, bo brak numeru seryjnego pod spodem.
Witam,
Przeglądam zamienniki BG-E13 dla 6D
Do wyboru w podobnej cenie kilku producentów:
Newell
Pixel Vertax
Zumiko
Aputure
Phottix
W poprzednim sprzęcie miałem Grip Meike i nie narzekałem - ale widzę, że nie robia chyba do 6D.
Który z powyższych wybrać?
Kupiłem Newell + aku Newell. Ogólne wrażenie OK, bateria 59 zł działa i pokazuje poziom naładowania.
Jedyne zastrzeżenie w Gripie to pokrętło, którym mocuje się Gripa do body. Jest dość luźne co mnie trochę... drażni :)
Pytanie do innych posiadaczy Newella do 6D - tez macie w tym pokrętle prześwit prawie 1mm?
Azenis, ja zdecydowanie polecam Phottix. Miałem do 7D i zero zastrzeżeń. Używam również akumulatorów tej marki i również są godne polecenia.
Do 7D kupiłem Hahnel HC-7D przyciski precyzyjnie, trochę plastikowy ale ogólnie jestem zadowolony.
Akumulatorki 2x Phottix 1600mAh. Jest OK.
FOTO-PAN
23-10-2014, 13:50
mam takie pytanie znajomy ma problem z gripem meike do canona 60d a wiec chodzi o to jak się używa 1-go akumulatora wszystko jest ok czy w lewym czy prawym slocie komunikacja z body o akumulatorze jest prawidłowe ale jak się użyje 2 akumulatorów body pokazuję komunikat brak komunikacji z akumulatorem po zatwierdzeniu że ok działa wszystko normalnie tyle że menu informacje o akumulatorze jeden jest nie dostępny, czy to normalne na zamienniku gripu
Trudno powiedzieć - wszystko zależy od tego jakie są akumulatory w tym gripie ( czy jednakowe, czy z nowym chipem itp... ) Przyczyn tego zjawiska może być wiele i raczej nikt zaocznie na to pytanie nie odpowie.
FOTO-PAN
23-10-2014, 22:20
Trudno powiedzieć - wszystko zależy od tego jakie są akumulatory w tym gripie ( czy jednakowe, czy z nowym chipem itp... ) Przyczyn tego zjawiska może być wiele i raczej nikt zaocznie na to pytanie nie odpowie.
oba akumulatory orginalne, jak jest jeden jest ok obojętnie który i w którym slocie w gripie a jak są 2 to jeden jest nie wyświetlane informacje
FOTO-PAN
24-10-2014, 10:19
nikt nie miał takiego przypadku ?
Stało się!
Po pierwsze przebrnąłem przez 68 podstron na temat gripów.
Po drugie - kupiłem własny.
Ponieważ znalazłem sporo uwag na temat tego, jaki powinien być grip i jaki być nie powinien, wybrałem zakup tate-a-tate, w sklepie, gdzie mogę przymierzyć i pomarudzić zanim kupię.
W Krakowie znalazłem tylko Newella, ale jakoś i tak wcześniej mnie do niego kusiło.
Po pierwsze - duża popularność, a więc i szansa, że są ku niej podstawy.
Po drugie - mam wrażenie, że większość opinii na tym forum przemawiała za Newellem.
Pierwsze wrażenie: zapinam do aparatu, trzeszczy, prześwity jakieś.
Amatorszczyzna w zapinaniu. Rozkręcam, zapinam jeszcze raz. Znowu coś mi nie pasuje, więc proszę o drugi - dla porównania.
Drugi jakoś od razu wszedł na miejsce, dokręciłem. Działa, Widzi obie baterie. Wszystko gra.
No prawie wszystko.
Grip kolorystycznie i dotykowo rożni się od aparatu, ale odkryłem to dopiero po chwili i opisując powyższe, muszę wracać wzrokiem do sprzętu, żeby potwierdzić, bo szybko o tym zapomniałem.
Spust migawki - inny, ale super. Kółeczko takie bardziej toporne niż w Canonie i znacznie głośniejsze.
Pozostałe przyciski odwrotnie - chodzą bardziej "miękko", mają znacznie mniejsze opory przy wciskaniu.
Z pewnością kółko ujmuje trochę flow, ale działa precyzyjnie.
Grip, pomimo, że siedzi solidnie, to jednak pod naporem coś tam delikatnie kliknie, coś zadrży, gdy użyć siły.
Najmniej mnie cieszy miejsce domknięcia tacki na baterie. Klik pod mocniejszym naporem palca. Jest tam taka drobna szczelina na styku, która po przyciśnięciu tym palcem nieznacznie się zmniejsza.
Niby zamknięte, niby porządnie, ale jednak wątpliwość o znajdujące się w środku baterie gdzieś się czai. W końcu to elektryka,a ta nie lubi przecieków.
Zatem 6D z Newella podróbą gripu BG-E13, który... fakt - jest podróbą.
Ale:
Po pierwsze primo: trzymam mojego 6D pełną dłonią i czuję, że to jest wreszcie porządny męski uścisk, a nie przelotne macanko aparatu o niepewnych gabarytach.
Po drugie primo: nie zamierzam się martwić o bezpieczeństwo aparatu, dopóki ktoś nie poprosi mnie o interakcyjną sesję miss mokrego podkoszulka.
Po trzecie primo: 210 PLN = 25% 825 PLN
Po primo primo: lubię to! 8-)
Kilka średnich fot
https://www.dropbox.com/sh/5kjcjv7erxpwfij/AAAkZVwn0BJBB4E6kSMo-iiea?dl=0
Też zastanawiam sie nad zamiennikiem do MKIII bo Canon przyciął w ci... z CashBackiem i po mailu z Canona nie należy mi się 800zł na dodatkowe akcesoria... Więc rozmyślam nad zamienkiem PIXEL VERTAX. Cena 309,00 zł kwestia tego jak będzie materiałami i okładziną. Najchętniej podjechałbym gdzieś do sklepu go pomacać tyle, że nie ma gdzie. Kupował już ktoś zamiennik gripa do MKIII?
To chyba powinien być strzał w 10:
Re: Best grip for 5d Mark III?: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/post/53285527)
You won't go wrong with either the Pixel Vertax or Vello grips (they're identical, just rebranded).
From first hand experience they work perfectly with the only difference being the mechanical feel shutter button on the grip. Canon's grip is just like the camera's, the typical Canon squishy shutter button. While the one on the Pixel Vertax/Vello grip is more like Sony/Panasonic/Pentax/etc. cameras with a 2 stage "click". Half press to auto focus feels the same, but fully pressing to release the shutter has a a clicky feel.
Never understood the "get a Canon, they just work" comment, the third party ones "just work" too.
Tylko przed zakupem musisz upewnić się czy nie kupujesz czasem wadliwego egzemplarza, chodzi o pewną partię towaru z określonego zakresu numerów seryjnych:
Review: Pixel Vertax E-11 Battery Grip for Canon 5D Mark III | Light And Matter (http://www.lightandmatter.org/2013/equipment-reviews/review-pixel-vertax-e-11-battery-grip-for-canon-5d-mark-iii/)
Battery Drain
Though I have not had any problems with batteries discharging while the camera was not in use, some early users of the grip have reported problems. When asked about these âbattery drainâ issues, Pixel Enterprises, Hong Kong told Light & Matter that there was a problem with early production models of this grip. Grips with serial numbers between 309095000001 and 309095004240 suffered from an engineering flaw that caused battery drain. After production had begun, however, it was detected and rectified. Pixel offered free repairs to some of those early customers who had the patience to wait for round-trip shipping to China. In any case, currently available models should not suffer any problems with battery drain, according to Pixel, and this has been my experience.
Numer seryjny powinien być wybity na spodzie gripa oraz nadrukowany na naklejce znajdującej się na jednym z boków pudełka:
Vertax E11 For Canon 5D Mark III Battery Grip--PIXEL ENTERPRISE LIMITED (http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?id=181)
Mam zamiennik do 500d - 4 lata, widać już zmęczenie ale był 4 razy tańszy. Oczywiście w pełni funkcjonalny i sprawny.
Co do zamiennika baterii - razem z oryginałem pracował zamiennik Delta - obydwa skończyły żywot w takim samym czasie.
Do 6d też kupiłem zamiennik Nowell - b.dobra jakość wykonania.
tkosiada
04-01-2015, 15:28
Do swojego 6D dokupiłem zamiennik i jest ok
Komfort trzymania jak i jakość wykonania na bardzo dobrym poziomie, na razie nie ma problemu z komunikacją bez względu czy mam jeden czy 2 akumulatory
Meike Vertical Battery Grip for Canon 6D as BG-E13: Amazon.co.uk: Electronics (http://www.amazon.co.uk/Meike-Vertical-Battery-Canon-BG-E13-black/dp/B00ASWRIHS/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1420377939&sr=8-1&keywords=grip+6d)
A cena zacheca właśnie do wyboru zamiennika
Oryginalny grip do 6D ma uszczelnienia, a jak jest z zamiennikami?
mizantropia
23-07-2015, 18:21
kupiłem Newella do 6D, nie polecam, kiepsko spasowany, prześwity i na dodatek co wkurza mnie najbardziej czasem trzeba docisnąć, by przycisk AF-on na gripie zadziałał.
Jest na to jakaś gwarancja? W pudełku nie było papierka żadnego.
ile razy czytam taki wątek to zawsze się zastanawiam po co grip do tak dużego aparatu jak 6D :mrgreen: - mam spore ręce - takie na pewno z tych większych ale nigdy nie miałem kłopotu z żadnym korpusem, do 6D mam pasek nadgarstkowy i to wystarczy - ten aparat nawet po dokręceniu gripa nie będzie bardziej profesjonalny niż jest :mrgreen:.
następna wersja 6D ma być mniejsza :mrgreen: będzie potrzebny większy grip dla osiągnięcia tego samego efektu.
ile razy czytam taki wątek to zawsze się zastanawiam po co grip do tak dużego aparatu jak 6D :mrgreen: - mam spore ręce - takie na pewno z tych większych ale nigdy nie miałem kłopotu z żadnym korpusem, do 6D mam pasek nadgarstkowy i to wystarczy - ten aparat nawet po dokręceniu gripa nie będzie bardziej profesjonalny niż jest :mrgreen:.
następna wersja 6D ma być mniejsza :mrgreen: będzie potrzebny większy grip dla osiągnięcia tego samego efektu.
Dużego aparatu? Przecież 6d to maluszek jest. Ja do 5D MKIII kupiłem oryginał i to jest teraz duży aparat, jeszcze jak ma zapieta Tokinę 16-28 to byk.
ale crazy ja na jednej baterii robie +/- 1000 zdjec a mam dwie w zapasie
tez mam ta tokine i naprawde nie widze sensu dopinania jeszcze gripu
do czego on ci wlasciwie jest potrzebny?
Po pierwsze dla wygody, do zdjęć pionowych, lepiej leży w dłoni
ale crazy ja na jednej baterii robie +/- 1000 zdjec a mam dwie w zapasie
tez mam ta tokine i naprawde nie widze sensu dopinania jeszcze gripu
do czego on ci wlasciwie jest potrzebny?
Lepszy chwyt, drugi spust, dla mnie grip mógłby być na 1 baterię
Ja już bez gripu/a nie potrafię się obejść. Do 7-ki wziąłem oryginał dlatego też do 5-ki też tak zaplanowałem ale jak zobaczyłem cenę to mnie lekko zamurowało. No cóż zbierając finanse na oryginał rozpatruję zamiennik z czysto ekonomicznych względów.
Przeglądam sieć znalazłem trzy firmy, które mają coś konkretnego:
1. Pixel Vertax
2. Phottix (nie ma joysticka)
3. Meike
Macie doświadczenie z uchwytami tych firm do 5d mark III?
PZDR
Brałbym Pixel Vertax, ja swojego mam od momentu jak się pojawiły na rynku. Nie wiem jak długo, aparat kupiłem od razu po premierze, grip też jakoś krótko po tym.
Porównanie mam tylko z gripem od starych piątek i zachowują się podobnie, nie trzeszczy, materiał ok. Teraz właśnie po kilku latach użytkowania, odpadł mi jojstik. Po prostu wypadł, więc będę kupował drugiego takiego samego Pixela. To że wypadł to nawet nie mam mu za złe bo ostro go męczę, a w body od 1,5 roku już 2 migawka siedzi.
mam takie pytanie znajomy ma problem z gripem meike do canona 60d a wiec chodzi o to jak się używa 1-go akumulatora wszystko jest ok czy w lewym czy prawym slocie komunikacja z body o akumulatorze jest prawidłowe ale jak się użyje 2 akumulatorów body pokazuję komunikat brak komunikacji z akumulatorem po zatwierdzeniu że ok działa wszystko normalnie tyle że menu informacje o akumulatorze jeden jest nie dostępny, czy to normalne na zamienniku gripu
Witam Cię.
Mam ten sam problem z gripem Novell-a do 6D, czy byłeś zmuszony odesłać na gwarancji ten grip, czy też samo się naprawiło, bo jak mniemam jest to nieodpowiednie zachowanie?
Po Twoim wpisie ktoś się wypowiadał właśnie o6D i twierdził że ma komunikacje i nie ma żadnego info że brak komunikacji z prawym akumulatorem.
Przepraszam za post pod postem, ale edyty zrobić nie mogę.
Więc grip działa jak należy, wystarczyło każdą baterię włożyć pojedynczo do komory w celu z czytania pojemności i teraz wszystko jest jak powinno.
Osobiście nie wyobrażam sobie teraz robienie fotek bez gripa, ale to tylko świadczy o moim amatorstwie, za dużo nie takich fotek i baterii za czesto by brakowało .
Druga sprawa to wygoda.
mystical
08-06-2016, 23:07
A z drugiej strony kolejny ciężarek... Ja uważam, że amator gripa raczej nie potrzebuje. Ale to tylko ja :)
Nigdy zresztą nie sprawdzałem dokładnie ile zdjęć na baterii robię, wydaje mi się, że ok 800 - co przy mojej częstotliwości focenia daje ładowanie raz na 2 tygodnie.
Zacznijcie robić dużo pionowych kadrów albo fotografować wnętrza na LV i zobaczycie o czym mowa z gripem ;-)
mystical
08-06-2016, 23:46
No właśnie ja nie lubię pionowych (pewnie dlatego, że nie mam gripa :P ) a z LV korzystam stosunkowo rzadko. Z lampy prawie wcale, więc potrzeb gripowych nie mam. Aczkolwiek nie mówię, że to się nie może zmienić.
Nie pisałem o wygodzie trzymania bo dla mnie to oczywiste, waga niestety jest minusem takiego rozwiązania. Mój zestaw mkiii z gripem i tokina 16-28 waży 2.5 kg
Witam.
Zastanawiam się nad zakupem gripa Newell do Canona 6D. Martwi mnie tylko jedna rzecz, mianowicie noszę aparat na pasku mocowanym do gwintu statywowego.
Czy będzie można bezpiecznie nosić na gwincie tego gripa puszkę z podpiętym 24-105 4L lub 70-200 2.8L? Nie urwie się? Używa ktoś w ten sposób?
Też o to pytałem i nie otrzymałem odpowiedzi. Fajna sprawa taki pasek i chętnie bym kupił.
70-200 podpinasz do mocowania statywowego na obiektywie. Sam grip powinien byc ok, ale jak to bywa z zamiennikami moze byc dobrze lub nie (w koncu to nie orginal).
70-200 podpinasz do mocowania statywowego na obiektywie. Sam grip powinien byc ok, ale jak to bywa z zamiennikami moze byc dobrze lub nie (w koncu to nie orginal).
Używam różnych obiektywów naprzemiennie (mam pas i sakwy), tak że przekręcanie uchwytu raz do body, a raz do mocowania statywowego nie wchodzi w grę.
https://canon-board.info/imgimported/2016/07/888d38413d99ad61ccd5b9adecb6e723-1.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160702/888d38413d99ad61ccd5b9adecb6e723.jpg)
Sruba na body (mniejsze szkla), 70-200 dostaje mocowanie statywowe i ogien.
...
Sruba na body (mniejsze szkla), 70-200 dostaje mocowanie statywowe i ogien.
Ja używam mocowania Promax + OT (http://www.reporterstrap.com/promax-profi/), zastanawiałem się właśnie nad zakupem samej taśmy ze śrubą, wtedy tylko bym przepinał. Tylko czy przy używaniu 70-200 taśma wkręcona w body nie będzie mi przeszkadzać :confused: No i czy przy szybkiej zmianie nie pomylę zapięcia i puszka lub obiektyw wyląduje na ziemi:( Muszę to przemyśleć.
Grip dotarł, jednak nie wiem czy to felerna sztuka, czy ten typ tak ma. Mianowicie po założeniu i mocnym dokręceniu, gdy chwycę za uchwyt i poruszam nawet niezbyt mocno na boki, to część która wchodzi do body porusza się (da się ją odciągnąć tak o 0,5mm). Obawiam się, że może to z czasem spowodować wytarcie styków. Wewnątrz gripu jest blacha, ale jest ona prosta więc mimo mocnego przykręcenia na środku bok trochę da się odciągnąć. Pomaga podłożenie z boku (między grip a body)kawałka papierka, jednak wtedy powstaje 0,5mm szpara między gripem a body i wszelki kurz nie mówiąc o wodzie będzie się bez żadnych problemów dostawał do komory baterii.
Czy to normalne w tym typie? Mam grip Meike do 500D i tam nie mam takich problemów.
Oddać/wymienić? (nie piszcie proszę: kup oryginał - bo nie mam tyle kasy, mogę mieć podróbkę lub żaden :( )
Dorobić gumową/silikonową uszczelkę, a może rozkręcić górę i starać się "zmodyfikować" w środku - jednak stracę gwarancje i możliwość oddania w przypadku, gdyby to nie pomogło.
Ja mam oryginalny grip. Kupiłem używany, prawie jak nowy. Jak go dostałem to też byłem zaskoczony niewielkim luzem wkładu z akumulatorami. Bardziej się obawiałem, że mi wkład wyleci niż coś tam się naleje czy wytrze. Stwierdziłem, że tak musi być, w końcu to oryginał :) Wrażenie jednak słabe, powinno to pasować idealnie - wchodzić z oporem, bez żadnego luzu. Może przy zamiennikach ten luz jest nieco większy. Nie ma co wymieniać czy kombinować. Jak zacząłem robić zdjęcia z gripem to mi to przestało przeszkadzać.
Ja mam oryginalny grip. Kupiłem używany, prawie jak nowy. Jak go dostałem to też byłem zaskoczony niewielkim luzem wkładu z akumulatorami...
U mnie nie jest problemem ruszający się wkład z akumulatorami, tylko ruszający się grip. Mimo, że jest dokręcony, to część tą gdzie jest spust można bez problemu odciągnąć od puszki tak, że powstaje około 0,5mm szparka miedzy gripem a body.
Jak widać zamienniki nie są idealne, ale mimo wszystko moim zdaniem warto.
W moim przypadku przy zamienniku firmy N. nie ma żadnych luzów, wszystko jest mega sztywne, nieznacznie odbiega kolorek względem body, ale jest to prawie nie zauważalne i po naładowaniu baterii tej samej firmy co grip, muszę je pozamieniać miedzy sobą(może jak je oznaczę która w gdzie była pomoże, tego nie sprawdziłem)zanim oprogramowanie zauważy dwie sztuki. W każdym razie wszystko działa i się nie czepiam, kasa została w kieszeni. Jak słychać oryginał też nie jest super.
Pozostaje Ci oddać jak możesz, kupić inny, lub wymienić jak bardzo to przeszkadza, ale trzeba się liczyć z innymi problemami.
Pytanie do użytkowników gripa MEIKE - czy u Was też w pozycji On na gripie główny Joystick aparatu (nie gripu) jest taki bardzo czuły i reaguje poruszając się po menu na każde niemal dotknięcie ?
Cichy, tak samo jest u mnie w gripie marki Newell BG-E11 przeznaczonym dla modeli 5D Mark III, 5DS i 5DS R.
---
Dzisiaj przyjechał do mnie grip marki Newell BG-E11. Ponieważ wiem iż będę go bardzo rzadko używał (ale lepiej go mieć niż nie mieć, nigdy nie wiadomo kiedy przyda) zdecydowałem się na zakup zamiennika a nie jak w przypadku wcześniej posiadanych modeli aparatów (500D, 6D) oryginałów. Grip został podpięty pod mojego 5DS.
Wrażenia?
Dokręciłem mocno (a przynajmniej tak mi się wydawało) grip do body samym pokrętłem, w koszyk wsadziłem dwa oryginalne akumulatory LP-E6N (jedne naładowany na 99% a drugi na jakieś 70%), wsunąłem koszyk do gripa, zamknąłem blokadę, przesunąłem przełącznik na gripie na ON i odpaliłem aparat.
No i niespodzianka, aparat nie widzi poprawnie akumulatorów. Ikonka od akumulatora na górnym wyświetlaczu miga sobie na pusto plus jeszcze jakiś komunikat na LCD wyskoczył. Co jest ****a grane? Wyłączyłem całość, odkręciłem grip, dokręciłem jeszcze raz pokrętłem ale przy tym dokręcaniu jednocześnie dociskałem drugą ręką (oczywiście z wyczuciem) grip do body. Zostawiłem w koszyku tylko jeden z akumulatorów i odpaliłem aparat.
Szok! Działa! Przypomniało mi się iż w aparacie miałem zarejestrowane dane o akumulatorach więc je pousuwałem i zacząłem przekładankę z tym jednym akumulatorem w koszyku - jeden slot, drugi slot, wszystko działa. Zrobiłem poprawkę dla drugiego akumulatora - to samo. No to zaryzykowałem i spróbowałem z obydwoma jednocześnie. Cud! Obydwa akumulatory zostały prawidłowo wykryte przez aparat.
Coś jeszcze?
Przyciski, małe pokrętło i joystick działają sztywniej/z większym oporem niż w body.
Po podpięciu gripa i przesunięciu przełącznika na gripie na ON wariuje system wyboru punktu AF za pomocą joysticka w body. Spowalnia się, daje opór a jak się dojedzie np. do jakiegoś krańcowego punktu AF to sam z siebie wraca do tyłu na najbliższy mu pozycją punkt AF. W menu aparatu zachowuje się tak jak to opisał Cichy. Problem nie występuje podczas używania joysticka w gripie.
Gniazdo w gripie na klapkę zamykania komory akumulatora jest minimalnie za wąskie (chodzi o odległość pomiędzy tymi elementami w które wchodzą zawiasy klapki). Klapkę wkłada się w to gniazdo ze sporym oporem, jak ktoś będzie robił to bardzo często to bankowo ułamie sobie jeden z zawiasów klapki. Pewno po jakimś czasie gniazdo się samo wyrobi a jak nie to będzie je trzeba potraktować jakimś drobniutkim pilniczkiem.
Koszyk na akumulatory po zamknięciu blokady nie dociąga idealnie do krawędzi gripa, najgorzej jest na spodzie gdzie zostaje tam... no na pewno poniżej 1mm przerwy ale ile dokładnie tego nie jestem w stanie zmierzyć.
Kolor gripa nie odbiega od koloru body więc tu nie ma wiochy. Okleina na gripie jest chyba lepsza niż ta oryginalnie użyta przez Canona w body a na 100% jest antypoślizgowa - grip postawiony na biurku nie daje się łatwo przesuwać.
No i to by było na tyle.