PDA

Zobacz pełną wersję : szybkość przegrywania zdjęć z aparatu na komputer

Tomson420
28-11-2007, 02:53
witam
Mam canona 10D
W trakcie robienia zdjęć mam podłączony aparat do komputera kablem USB.
Używam programu RemoteCapture by po zrobionym zdjęciu od razu widzieć je na dużym monitorze.
Jak robię zdjęcia w jpg to w miarę szybko się przegrywają na dysk w komputerze
Jak robię w RAW trochę za długo...

I moje pytanie:
Czy da się jakoś przyspieszyć to przegrywanie zdjęć? (np. przez zmianę kabla, karty, czy może całego aparatu na lepszy model...:D )

za wskazówki dzięki

Wats0n
28-11-2007, 07:52
Kabel bywa b. istotny. Odradzam stosowanie wszelkiej maści przedłużaczy USB - transfer za ich sprawą zwykle koszmarnie leci na ryj.
Druga sprawa - czy kabel podpięty jest do właściwego gniazda?
Nie wiem jak jest teraz, ale mój cud techniki (high-class 4,5 roku temu) ma tylko 2 porty (i to te z tyłu) działające z USB 2.0 - reszta jest wolniejsza.
Trzecia sprawa - może jakiś posiadacz 10D się wypowie - Po przesiadce z 300D na 350D transfer po kablu wzrósł niesłychanie. Może 10D nie daje rady?

Tomson420
28-11-2007, 16:48
jeden plik RAW mi przegrywa 45s, to strasznie długo...

kable zmieniałem i to na takie porządne, wszystkie porty USB wypróbowałem, robiłem też zdjęcia bez karty pamięci, i zawsze ta sama prędkość przesyłu...

W instrukcji canona 10D pisze że złącze w aparacie to USB 1.1, w komputerze też mam tylko USB 1.1
Gdzieś przeczytałem że maksymalny transfer przez USB 1.1 to 1,5MB/s i to by w zupełności wystarczało ale do tej prędkości jeszcze daleko...

chyba po prostu 10D nie daje rady...:/

nagor
28-11-2007, 19:25
mysle ze tu tez gra rolę wewnętrzny bufor pamięci - jaki on szybki jest - jeśłi szybki seria zdjęc jest dłuzsza i szybsza wolniejszy to odwrotnie czyli robiąc jedno zdjęcie na wolniejszym buforze on sobie je w tym buforze zapisuje i potem przesyła na komputer ew. karte i zależnie od niego (kabla i portu też) jest prędkość przesyłu danych...
pogadaj z kimś z twojej okolicy aby podłaczyć inne body (szybsze) i zobaczysz czy są różńice

AndrzejD
29-11-2007, 23:43
Proponuję zakup czytnika USB dla kart CF. Najprostszy kosztuje ok 27zł i zdecydowanie przyśpieszy transfer.

Tomasz Golinski
29-11-2007, 23:53
Również polecam czytnik CF, nawet na USB1.1 będzie widać różnicę. Ewentualnie możesz dorzucić parę groszy i dokupić kontroler USB2.0 do kompa.

Jeśli pytasz o zmianę aparatu na lepszy model, to niewątpliwie warto :twisted:

Tomson420
30-11-2007, 00:44
ale żeby skorzystać z czytnika karty CF trzeba tą kartę najpierw wyjąć z aparatu... ;]

tom170
30-11-2007, 00:58
Witam probowalem to na moim 400D i zdjecia JPG przesyłają sie ok 1-2sek a nawet szybciej... średnia waga takiego zdjęcia to (3-5mb) RAW zajmuje ok 10MB więc bedzie sie przesyłał ok 4-5sek maksymalnie... chociaz tego nie testowalem... z tego co wiem to 400d uzywa usb w wersji 1.1 dlatego transfery sa tak niskie. Zmień body a napewno bedzie szybciej tylko pytanie czy warto ;)

papierzyna
30-11-2007, 10:17
Mam 10D i używam tylko i wyłącznie czytnika CF. Zdecydowanie poprawia komfort pracy i można ściągnąć zdjęcia prawie na każdym komputerze. Używając body musisz mieć zainstalowany VIA lub Twain driver...

Olszewski
30-11-2007, 10:23
A ja się podepne pod pytanie

Używam programu RemoteCapture by po zrobionym zdjęciu od razu widzieć je na dużym monitorze.

Skąd można ten program pobrać, gdyż nie otrzymałem w pudełko z aparatem żadnej płyty. Ściągnąłem DSLR RemotePro ale jak podłączam pod USB aparat do komputera to na LCD się pojawi "busy" i nie mogę zrobić zdjęcia. A taka możliwość, że robie zdjęcie i widzę je na monitorze bardzo by mi się przydała.

Vitez
30-11-2007, 14:47
Proponuję zakup czytnika USB dla kart CF. Najprostszy kosztuje ok 27zł i zdecydowanie przyśpieszy transfer.

Również polecam czytnik CF, nawet na USB1.1 będzie widać różnicę. Ewentualnie możesz dorzucić parę groszy i dokupić kontroler USB2.0 do kompa.

Jeśli pytasz o zmianę aparatu na lepszy model, to niewątpliwie warto :twisted:

Tak to jest jak się odpowiada "z defaultu" a nie przeczyta wymagań.
Dostosujcie swoją radę do potrzeb autora wątku:

W trakcie robienia zdjęć mam podłączony aparat do komputera kablem USB.

Od siebie - wydaje mi się że niewiele możesz zrobić poza zmianą modelu aparatu.

Skąd można ten program pobrać, gdyż nie otrzymałem w pudełko z aparatem żadnej płyty. Ściągnąłem DSLR RemotePro ale jak podłączam pod USB aparat do komputera to na LCD się pojawi "busy" i nie mogę zrobić zdjęcia. A taka możliwość, że robie zdjęcie i widzę je na monitorze bardzo by mi się przydała.

Skontaktuj się ze sprzedającym by dostarczył ci EOS Solution Disk - to jego odpowiedzialność byś miał wszystko w komplecie co fabryka dała :roll: .

Olszewski
30-11-2007, 15:26
Vitez - może i mi dał, tylko w euforii i z biegiem czasu zapodziałem płytkę, nie da się tego pobrać jakoś z netu?

Vitez
30-11-2007, 15:59
Vitez - może i mi dał, tylko w euforii i z biegiem czasu zapodziałem płytkę, nie da się tego pobrać jakoś z netu?

http://canon-board.info/showpost.php?p=208466&postcount=9

Gringo997
01-12-2007, 09:27
ja też mam problem z kopiowaniem zdjęć z tym że kopiuje je przez czytnik i zajmuje to 45-60 min z jednej karty 2GB i mnie k... strzela. czy to wina plyty glownej?? mam 400D a karta to sandisk II 2GB

photographus
01-12-2007, 10:29
Mam to samo kolego. Mało tego - to samo na laptopie przez czytnik USB i to samo przez wbudowany w PC-ta czytnik kart. A jeszcze żeby nie było za lekko kopiowanie np. 8Gb RAW-ów z dysku zewnętrznego na kompa trwa tyle, że spokojnie można się zdrzemnąć :(
Zagadka szybkości zgrywania RAW-ów dowolnie wymyśloną metodą w dowolnej konfiguracji sprzętowej jest dla mnie jak na razie nieodgadniona.
pozdrawiam

Gringo997
01-12-2007, 21:27
ale dziwi mnie fakt ze jak zgrywalem zdjecia z czytnika na laptopie to zajmowalo to 15 min a na pozyczonym laptopie 2 miesiecznym zdjecia kopiowaly sie 4 min. bylem w szoku!!!