Zobacz pełną wersję : Monitory - porady, problemy itd.
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Wynika z tego że to Spectraview Profiler czyli basICColor display.
Dokładnie, jest to SVProfiler zmodyfikowany tylko pod P221. Nie działa z innymi monitorami serii 90. Nie można kupić samego oprogramowania.
Dokładnie, jest to SVProfiler zmodyfikowany tylko pod P221. Nie działa z innymi monitorami serii 90. Nie można kupić samego oprogramowania.
Na razie - nie można, prawdopodobnie jednak stanie się ono dostępne jako basICColor 4.1.13. Z monitorami serii x90 nie-spectraview nie będzie ono oczywiście działać, bo one są przyblokowane sprzętowo, natomiast P221W nie jest dostępny w wersji SV i nie-SV, więc logiczną tego konsekwencją każdy będzie się dawał skalibrować potencjalnym basICColorem 4.1.13.
O ile firma basICColor nie zrobi czegoś brzydkiego...
No dobra - ale to co można ściągnąć ze strony Neca ma całą serię 90 w hardware support list (+P221W) z dopiskiem manual software activation via TAN (spectraview mają automatyczną aktywację) z czego można by wnioskować że do reszty 90-ek też takie pakiety można będzie kupić (co w sumie ma sens jak sprzedają do niższego modelowo P221W).
Odpowiedź od Pana z Neca - osobno niestety nic kupić nie można, soft to SV profiler (jak już sam to wyczaiłem).
Odpowiedź od Pana z Neca - osobno niestety nic kupić nie można, soft to SV profiler (jak już sam to wyczaiłem).
Jak wyjdzie basICColor 4.1.13 z wsparciem dla P221W, to "Pan z NECa" niewiele będzie miał do gadania. Seria x90 też kalibrowała się jak złoto basICColorem, dokąd NEC się nie połapał i nie uwalił tego w firmware.
Jak wyjdzie basICColor 4.1.13 z wsparciem dla P221W, to "Pan z NECa" niewiele będzie miał do gadania. Seria x90 też kalibrowała się jak złoto basICColorem, dokąd NEC się nie połapał i nie uwalił tego w firmware.
Tylko dalej jest kiszka bo żeby go poprawnie skalibrować trzeba będzie mieć Eye One Pro o co posiadaczy P221W (bądź co bądź budżetego sprzętu) raczej podejrzewać nie należy...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Odpowiedź od basICColor :
yes the next service pack for basICColor display will support the
P221w. But I can not tell you when it will be released.
sirlukas
12-08-2009, 11:26
Ponieważ czornyj nie ma czasu odpowiedzieć na moje szybkie i głupie pytanko, zapytam tutaj.
Czy wartość samej jasności w monitorze ma wpływ na poprawność wyświetlania kolorów jeśli ma się monitor ustawiony w miarę "na oko"?
Zastanawiam się tylko, bo mam wgrany profil i w instrukcji była jasność ustawiona na 20% a dla mnie to troszkę za jasno.
Dzięki.
Czy wartość samej jasności w monitorze ma wpływ na poprawność wyświetlania kolorów jeśli ma się monitor ustawiony w miarę "na oko"
Na kolor w zasadzie (*) nie, ale na jasność materiału tak. Jeśli monitor będzie za jasny to zdjęcia będą wychodzić za ciemne i odwrotnie.
* - Na kolor może mieć wpływ w takim sensie, że monitory są nieliniowe w funkcji jasności. Tzn przy 120 nitach może świecić inaczej niż przy 80 nitach.
Jeśli dla Pańskiego monitora utworzono profil przy jaskrawości 20%, to odpowiada on tej właśnie wartości i należałoby się tego trzymać. Zmiana wartości jaskrawości odrobinkę wpływa na barwę bieli i sposób odwozorowania gradacji, więc po jej zmianie należy przekalibrować również wagi RGB, gammę i utworzyć nowy profil.
Oczywiście - niewielka zmiana jaskrawości nie bedzie zapewne miała w praktyce jakiegoś fundamentalnego znaczenia na poprawność wyświetlania barw, ale co do zasady po kalibracji wogóle nie powinno się regulacji jaskrawości dotykać (w monitorach robi się nawet blokady, żeby pracownicy przy tym nie gmerali :D ).
sirlukas
12-08-2009, 11:41
Dziękuję.
Czy ktoś w Trójmieście zlecał kalibrację monitora? Jeżeli tak to gdzie i za ile?
Czy ktoś w Trójmieście zlecał kalibrację monitora? Jeżeli tak to gdzie i za ile?
Szukałem, szukałem i nie znalazłem, to znaczy jedna firma nawet by się podjęła ale kazali dostarczyć monitor i czekać dwa tygodnie ! a nie zajmują się tym profesjonalnie, po prostu posiadają kalibrator do swoich monitorów.
Czyli będzie trzeba kanałami mniej oficjalnymi poszukać.
W pewnej materii współpracuję z drukarniami - sprawdzę, które drukarnie w 3city maja bardziej rozbudowany dział pre-press i profesjonalnie podchodzą do zarządzania barwą. Na tyle profesjonalnie, żeby posiadać spektrofotometr :)
I ponieważ już się zupełnie pogubiłem: czy spektrofotometr do kalibracji P221W tez musi być jakiś konkretny czy wystarczy żeby był spektrofotometrem? :)
Jeżeli uda mi się dogadac z jakimś grafikiem z drukarni dam znać - byc może chciałby dorobić po godzinach i zwieziemy mu większą ilość monitorów z CB 3city :)
I ostatnie pytanie: czy SpectraView II 1.0.42 dla Maca przeprowadzi proces kalibracji czy akurat w tym przypadku nic z tego nie będzie?
Pozdro
Grzegorz
PS. A może warto byłoby założyć osobny wątek dla monitora P221W?
I ponieważ już się zupełnie pogubiłem: czy spektrofotometr do kalibracji P221W tez musi być jakiś konkretny czy wystarczy żeby był spektrofotometrem? :)
Myślę że byłoby wskazane żeby był obsługiwany przez soft którym zamierzasz go kalibrować...
I ostatnie pytanie: czy SpectraView II 1.0.42 dla Maca przeprowadzi proces kalibracji czy akurat w tym przypadku nic z tego nie będzie?
Rozumiem że znalazłeś akurat taką wersję na torrencie ? Chyba akurat nie przeprowadzi bo jest czasów pre-P221W ale na stronach Neca masz najnowsze wersje dla PC i Mac'a, najnowsza jest chyba 1.1.02, numerek będzie działał...
Nie znalazłem nic na ten temat w instrukcji, ale pewnie to jakaś wada mojego monitora: otóż co parę minut kątem oka widzę, że górna belka zmaksymalizowanego okna jest ucięta do połowy. Wystarczy jednak dotknąć jakiegolwiek przycisku menu na obudowie by obraz wrócił na swoje miejsce.
Przesunięcie jest niewielkie, na moje oko (o ile można tu użyć takich wielkości) przesunięcie wynosi ok. 5-8 px w górę i 2-3 px w prawo. Przesunięcie następuje na tyle powoli że tego nie zuważam - dopiero jak osiągnie większą wartość, ciężko tego nie zauważyć... Problemy z H-Size itp wykluczam, bo sygnał idzie po DVI...
Czy to jest system zapobiegający wypalaniu pikseli (w co wątpię, ale może? :)) czy raczej skorzystać z gwarancji?
Witam. Na wstepie napisze, ze nie wiem gdzie umieścić ten temat, tak więc niech moderatorzy poprawią jesli to złe miejsce. A teraz w czym tkwi problem. Ostatnio zacząłem sprawdzać na różnych komputerach u znajomych jak wyglądają u nich zdjęcia na moim blogu i jestem załamany efektami. W 60% przypadków u znajomych zdjęcia różnią sie znacznie od tego co widze u mnie. Tylko na nowszych monitorach jest ok. Wygląda to tak: u jednych zdjęcia są wyblakłe, sprane z kolorów i pozbawione szczegółów i jakby ostrości, u innych są strasznie przeostrzone i przekontrastowane do tego stopnia, że ludzka skóra u mnie ma naturalne kolory, a u nich jest ciemno pomarańczowa, pojawiają sie dziwne zafarby itp. i nie dotyczy to tylko skóry ale całych zdjęć, a podałem tylko przykład jak to wygląda. Wiem, że mogą występować różnice w kalibracji monitorów, ale aż tak? A może przyczyna są słabej jakości panele LCD? bo w nowszych i lepszych wszystko było ok. W ACR mam ustawione sRGB IE 1998 i 300dpi. Obrabiam zdjęcia w 16bitach, a dopiero potem konwertuje do 8bitów i jpgów. Mój monitor jest raczej poprawnie skalibrowany, bo oglądając zdjęcia na portalach fotograficznych wszystko jest ok, nie ma problemów z kolorami itp. Mój monitor ma już dwa lata (LG Flatron M1921A), ale gdy go kupowałem kosztował chyba 1400zł, wiec sądze, iż to nie on jest problemem. Czy jest jakaś rada na tak duże różnice? Czy po prostu pozostaje czekanie, aż w obiegu będą tylko te lepsze panele LCD? Dodam, iż w kilku nowszych laptopach też występował problem. Za pomoc z góry dzięki.
W skrócie problemem są podłe LCD (Twój niestety też) i brak ich kalibracji (Twojego niestety też). U siebie możesz coś na to poradzić (kupić porządny monitor i go skalibrować), na to co mają znajomi - nie. Pozostają porządnie zrobione odbitki...
Czyli problem jest duży. A dlaczego sądzisz, że mój monitor też jest zły?
iktorn92
15-08-2009, 12:56
Bo monitor nadajacy sie do fotografii kosztuje od 2k w wzwyż zakładajac naprawde niską połkę cenowa..
Czyli problem jest duży. A dlaczego sądzisz, że mój monitor też jest zły?
Patrz odpowiedź wyżej - zresztą mamy bardzo pouczający wątek o monitorach http://canon-board.info/showthread.php?t=27840 - tam znajdziesz odpowiedzi na wiele ze swoich pytań...
a tak wracając do zakupu monitora
czy ma ktoś jakieś doświadczenie z czymś takim?
http://www.allegro.pl/item710604154_piekny_gateway_24_full_hd_s_pva_pip_ fv_gw24m_ce.html
musze zmienic swojego crt 17" z dwoch powodow
1. bije juz troszke po oczach
2. przydaloby sie cos wiekszego
budżet to max 2k
Pozdrawiam
GhostRider
15-08-2009, 13:44
Gateway = SHIT, poszukaj w necie - po pierwsze to są jakieś odpadki z USA a poza tym to matryce są do niczego. Tyle wyczytałem o tym monitorze. Ale cena ...:-D
Poszukaj w zakończonych aukcjach i popytaj tych co kupili i od razu zapytaj się do czego wykorzystują ten monitor.
Dobra, a znacie jakiś prosty i sprawdzony sposób na kalibracje monitora?
czyli na dobrą sprawę z tym budżetem to pozostaje NEC P221W
ewentualnie znalazlem jeszcze cos takiego
http://www.allegro.pl/item713613930_nowy_dell_2408wfp_24_fullhd_s_pva_gw _0_piks_w_wa.html
ale tu tez prosilbym o opinie
Dobra, a znacie jakiś prosty i sprawdzony sposób na kalibracje monitora?
Oczywiście - kupienie kolorymetru - wszystko jest w podanym przeze mnie wątku...
Spróbuję w weekend. Głównym problemem jest rozdzielczość 1024x576, niektóre programy nie skalują odpowiednio okien i pojawiają się problemy... całe szczęście na razie to tylko to nieszczęsne One Eye Match...
powinno byc ok w dispcalGUI - chociaz na moim d430 rozdzialka na 12calach jest taka jak normalnie na 15" 1280-800. Daj znac jak cos.
Finalnie zastosowałem podpowiedź kolegi Krzychu z tego post'a: http://canon-board.info/showpost.php?p=687007&postcount=10 i wyszło całkiem, całkiem :)
Witam. Na wstepie napisze, ze nie wiem gdzie umieścić ten temat, tak więc niech moderatorzy poprawią jesli to złe miejsce.
Połączyłem z właściwym wątkiem.
Na przyszłość Punkt 3. Regulaminu polecam.
MaciekSK
17-08-2009, 12:51
Z używanych Eizo warto rozważyć model L795? Cyferka 9 w środku sugerowałaby, że tak.
Warto, o ile jego stan i dotychczasowy przebieg służby za tym przemawia.
Przebieg około 20 tys. godzin. Zewnętrznie bardzo dobrze, obrazu nie mam możliwości ocenić i sprawdzić.
MaciekSK
17-08-2009, 15:22
Przy okazji, jest jakieś oprogramowanie, które "odczytuje" jaki rodzaj matrycy zamontowany jest w monitorze lub laptopie?
20 tys godzin to dużo, nawet jeśli monitor był używany z niskimi poziomami jaskrawości w co wątpię, bo inaczej nie byłby złomowany. Bezwzględnie radzę obejrzeć ekran.
Oprogramowanie serwisowe zapewne istnieje, ale nie dla normalnych śmiertelników.
czyli na dobrą sprawę z tym budżetem to pozostaje NEC P221W
ewentualnie znalazlem jeszcze cos takiego
http://www.allegro.pl/item713613930_nowy_dell_2408wfp_24_fullhd_s_pva_gw _0_piks_w_wa.html
ale tu tez prosilbym o opinie
ten dell z recenzji wydaje się OK, może to nie EIZO ale tez 1.5tyś mniej...
MaciekSK
18-08-2009, 14:51
20 tys godzin to dużo, nawet jeśli monitor był używany z niskimi poziomami jaskrawości w co wątpię, bo inaczej nie byłby złomowany.
Mam też możliwość kupna innego modelu (1721) z przebiegiem ok. 5 tys. godzin, czy ta wartość jest rozsądniejsza?
GhostRider
18-08-2009, 15:59
Nie wiem czy było, ale znalazłem stronkę z testami LCD
http://www.prad.de/en/monitore/reviews.html
Nie wiem na ile jest dobra, ale testy w sumie wyglądają w miarę :confused:
Fajnie wyszło: :lol:
https://canon-board.info/imgimported/2009/08/gatewayshit-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/gateway=shit.jpg)
hehehe no rzeczywiscie :)
hehehe no rzeczywiscie :)
Kilka słów prawdy o Gateway.
Owa firma nie produkuje monitorów, a jedynie kupuje przypadkowe ze swoim logo, od każdego kto zaproponuje dobre warunki. Dawno temu, zdarzyło się firmie kupić od Mitsubishi dużą partię wysokiej klasy monitorów kineskopowych Diamond Pro i sprzedawano je za połowę ceny Mitsubishi. Stąd wzięło się trochę dobrych opinii o Gateway. Obecnie, od lat Gateway nie zrobił podobnego numeru i to co sprzedaje to skrajnie kiepski sprzęt dla ludzi o niskich wymaganiach.
Niestety skończył mi się crt Iiyama z serii Vision Master Pro , z którego byłem b zadowolony, Profilowanie Displ One 2 dawało na nim dobre rezultaty
Po przeglądnięciu tego ogromnego i b interesującego wątku , wytypowałem
( biorąc pod uwagę załozone przeze mnie ograniczenie ceny - do 4000zł )
1 Eizo CE 210W - najtańszy z możliwością kalibracji sprzetowej - może nie tak precyzyjnej jak spektofotometrem ale z dostarczonym oprogramowaniem i1 powinien sobie poradzić bo nie jest to szerokogamutowy monitor , Jest to jednak stary model i można dostać ostatki .
2 Eizo 2100 - w podobnej cenie jw -
3 eizo 2431w - w podobnej cenie - chyba z mozliwościa profilowania i1 ( nie jest szerokogamutowy - swietna wielkość ale czy nie gorszy od powyższych
Wszystkie trzy są chyba modelami starszymi ale wydaje mi sie ze mozna uzywać tu do profilowania kalorymetr który już posiadam
Inna opcja to
4 s 2232WE 2800 zł+ najtańszy spektofotometr ok 1800 = 4600 ( troche za drogo)
a może olać kalibrację i liczyć na to ze jest fabrycznie ustawiony lub zlecić raz kalibrację ( cena ?)a potem jechać na i2
Szeroki gamut kusi - może się kiedyś przydać aczkolwiek w programie cadowskim Allplan , którym posługuję się w celach zawodowych brak jest prawdopodobnie modułu zarządzania barwą
Wykonuję czasami kolorystyki elewacji i możliwosci zgrania monitora i drukarki pożądane
Fotografia to hobby z naciskiem na piortret i wierność barw jes dla mnie istotna
Licząc na wyrozumiałość (bo takich pytań o pomoc w wyborze było tu b dużo i podziwiam cierpliwość i Waszą wiedzę ) proszę o podpoweiedz co z tego byscie wybrali lub może inne sugestie
Z góry dziekuję
Niestety skończył mi się crt Iiyama z serii Vision Master Pro
CE210W i S2431W nie jest już produkowany. CE210W nie polecam z dodatkowo powodów technicznych. S2100 jest i to niezły wybór. Proszę również pomyśleć o Nec 2190UXi. Podobnie da się skalibrować I1D2.
Olać kalibracji nie można. W przypadku S2232W i innych szerokogamutowych, trzeba zapewnić sobie możliwość korekcji spektrofotometrem, przynajmniej raz, potem można już kolorymetrem.
dzieki
parametry tego Nec 2190UXi -przynajmniej w specyfikacji imponujące
na stronie producenta znalazłem NEC 2490WUXi o takich samych parametrach ,ale nizszej cenie chociaz wiekszy. Dystrybutor w Krakowie potwierdził ze matryca ta sama ale bardziej opłacalna w produkcji ( na kwadratowe jest caraz mniej klientów i staje sie to jednostkową produkcją ) Przeczytałem również test do którego odsyłają
Mam obawę o jakość w porównaniu z mon Eizo choc propozycja jest kusząca . Czy ktoś uzywa tu NEC 2490WUXi
parametry tego Nec 2190UXi -przynajmniej w specyfikacji imponujące na stronie producenta znalazłem NEC 2490WUXi o takich samych parametrach ,ale nizszej cenie chociaz wiekszy.
2190UXi to jeden z najlepszych monitorów graficznych na rynku w ogóle, choć kapryśny. Wynika to z faktu, że jest "odpadem" od produkcji serii Spectraview. Jak się trafi na dobry egzemplarz, (można trochę pomóc losowi), konkurencyjne Eizo jest dopiero z poziomu cenowego min 6 tys zł. Taki monitor ma Czornyj, może napisze parę słów, choć już tyle peanów o nim napisał, że może mu się nie chceć. :)
2490WUXi ma takie same parametry a jest większy i tańszy. Nie wydaje się to Panu podejrzane?
Dystrybutor w Krakowie potwierdził ze matryca ta sama ale bardziej opłacalna w produkcji ( na kwadratowe jest caraz mniej klientów i staje sie to jednostkową produkcją )
To prawda, że rynek oczekuje dużych panoram, niekoniecznie lepszych, które stopniowo wypierają klasyczne, ale gadanie o takiej samej matrycy to conajmniej nieścisłość. Kto tak Panu powiedział?
Przeczytałem również test do którego odsyłają
Mam obawę o jakość w porównaniu z mon Eizo choc propozycja jest kusząca. Czy ktoś uzywa tu NEC 2490WUXi
Test na PCArena? Rozmawiałem kilka razy z redaktorem opisującym monitory dla tego portalu. Z przykrością stwierdzam, że człowiek nie ma zielonego pojęcia o czym pisze.
cyt
2490WUXi ma takie same parametry a jest większy i tańszy. Nie wydaje się to Panu podejrzane?
Wydawało się podejrzane i dlatego zadzwoniłem do przedstawiciela NEC w Krakowie
Rozmawiałem z kims z działu technicznego . Wydawał się w dyskusji kompetentny
I zarzekał się ze to samo , aczkolwiek matryca innych rozmiarów już sama w sobie to nie to samo wg mnie . Ten 21 calowy jest wg nich trudno dostępny ( starają się wogóle wyeliminować kwadraty i dlatego taka polityka cenowa ) A może tak twierdzą bo 24 panoramy mają na stanie i są dostępne . Swoją drogą panoramiczny rozmiar jest b wygodny
sirlukas
19-08-2009, 16:00
( starają się wogóle wyeliminować kwadraty i dlatego taka polityka cenowa )
Gdyby tak było, to właśnie chcieliby je wyprzedać po niższej cenie a nie zawyżać cenę, nieprawdaż?
2190UXi jest na matrycy produkcji NEC - SA-SFT i ma lepszą czerń niż H-IPS produkcjiLG-Philips w 2490/2690WUXi, dzięki czemu można ten monitor kalibrować do 80cd/m^2 i uzyskiwać przy tym sensowny współczynnik kontrastu. Ma sprytnie dobrany gamut dzięki czemu nieźle kryje przestrzenie CMYK offsetu. Jest to b. dobry monitor do b. precyzyjnego retuszu, przygotowywania zleceń pod kątem poligrafii, pracy z klientem oraz pracy w ciemnym środowisku.
Kalibracja jest b. precyzyjna, w przypadku mojej sztuki w szarościach po kalibracji odchyłki są na średnim poziomie 0,56 dE, z pikowym 1,42 dE w cieniach (gdzie spektrofotometr nie wyrabia).
Fakt-faktem 24" panorama jest w przypadku jednomonitorowych stanowisk rozwiązaniem wygodniejszym. 2490WUXi jeszcze nie kalibrowałem, ale miałem doczynienia z kilkoma 2690WUXi i były niczego sobie - po prostu trzeba je kalibrować do nieco wyższych jaskrawości - przynajmniej ze 120-140cd/m^2.
Wydawało się podejrzane i dlatego zadzwoniłem do przedstawiciela NEC w Krakowie Rozmawiałem z kims z działu technicznego . Wydawał się w dyskusji kompetentny I zarzekał się ze to samo , aczkolwiek matryca innych rozmiarów już sama w sobie to nie to samo wg mnie .
Jest tego samego typu, ale innego producenta. Odmiana IPS produkowana przez NEC zastosowana w 2190UXi może być tylko porównywalna z IPS w wykonaniu Hitachi, która jest w kilku high-endowych monitorach. Moim zdaniem porównanie jej do IPS od LG-Philips wypada dla tego drugiego cienko.
GhostRider
19-08-2009, 20:08
Fajnie wyszło: :lol:
Ale to nie było zamierzone :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Mam pytanie dotyczace kolorymetrow, posiadam i1 display, kalibrowalem trzy monitory i na kazdym wszystko leci w magente (przy D65), jeden z monitorow skalibrowalem pozniej spektrofotometrem, roznica ogromna, teraz jestem sklonny uwierzyc ze jest dobrze. Spektrofotometr jest na bank sprawny, uzyczony przez dzial ktory kolorem sie zajmuje. Jaka wartosc sredniego dE przy obu profilach moze byc w granicach normy jesli chodzi o mniejsza dokladnosc kolorymetru?
Mam pytanie dotyczace kolorymetrow, posiadam i1 display, kalibrowalem trzy monitory i na kazdym wszystko leci w magente (przy D65), jeden z monitorow skalibrowalem pozniej spektrofotometrem, roznica ogromna, teraz jestem sklonny uwierzyc ze jest dobrze. Spektrofotometr jest na bank sprawny, uzyczony przez dzial ktory kolorem sie zajmuje. Jaka wartosc sredniego dE przy obu profilach moze byc w granicach normy jesli chodzi o mniejsza dokladnosc kolorymetru?
Ale to Ci temperatura bieli najprawdopodobniej poleciała i dE chyba nie będzie tu miało nic do rzeczy...
Kilka słów prawdy o Gateway.
Owa firma nie produkuje monitorów, a jedynie kupuje przypadkowe ze swoim logo, od każdego kto zaproponuje dobre warunki. Dawno temu, zdarzyło się firmie kupić od Mitsubishi dużą partię wysokiej klasy monitorów kineskopowych Diamond Pro i sprzedawano je za połowę ceny Mitsubishi. Stąd wzięło się trochę dobrych opinii o Gateway. Obecnie, od lat Gateway nie zrobił podobnego numeru i to co sprzedaje to skrajnie kiepski sprzęt dla ludzi o niskich wymaganiach.
Ja wczesniej mialem wlasnie 2 Diamondtrony NF i ogolnie to obraz jaki dawaly baaardzo mi sie podobal, niestety nie byly zbyt trwale, jeden umarl po okolo 3 latach, kolejny po chyba 5-ciu.
Przygladalem sie tez ktoremus z nowszych paneli, cos kolo 19-20 cali na oko i katy byly w sumie baaardzo fajne, chyba lepsze niz na Eizo S2231W, jednak jak zrobilem sobie gradient od bialego do czarnego to po prostu MASAKRA, caly w paski i juz przy zblizaniu sie do czarnego zaczela sie czarna plama.
Ale to Ci temperatura bieli najprawdopodobniej poleciała i dE chyba nie będzie tu miało nic do rzeczy...
Byc moze, na tyle sie nie znam :grin:
Zrobilem szybki test, zmierzylem biel na ustawieniach ktore zaproponowal spektrofotometr, pozniej na profilu wygenerowanym z kolorymetru. Oba profile robione na tych samych ustawieniach, D65, itd. dE wyszlo 22.2
Byc moze, na tyle sie nie znam :grin:
Zrobilem szybki test, zmierzylem biel na ustawieniach ktore zaproponowal spektrofotometr, pozniej na profilu wygenerowanym z kolorymetru. Oba profile robione na tych samych ustawieniach, D65, itd. dE wyszlo 22.2
22.2 ?? Ja dE używając kiedyś Spydera dostawałem (OIDP) nie większe niż 2, ze spektrofotometrem jest w okolicy 1.0 albo mniej... Tyle że dE nie ma związku z niedokładnością urządzenia pomiarowego o ile to dobrze rozumiem, bo to jest błąd wg. tego urządzenia a żeby ustalić niedokładność urządzenia trzeba by pomierzyć czymś jeszcze...
22.2 ?? Ja dE używając kiedyś Spydera dostawałem (OIDP) nie większe niż 2, ze spektrofotometrem jest w okolicy 1.0 albo mniej... Tyle że dE nie ma związku z niedokładnością urządzenia pomiarowego o ile to dobrze rozumiem, bo to jest błąd wg. tego urządzenia a żeby ustalić niedokładność urządzenia trzeba by pomierzyć czymś jeszcze...
Dokladnie, to jest blad jednej barwy wg tego urzadzenia.
Zastanawiam sie tylko jak mozna okreslic blad pomiarowy urzadzenia.
Sprobuje takiej metody:
wygrzany monitor, sprawdzilem spektrofotometrem ze odczyty w zasiegu kilku cm roznia sie o maks 0.1dE.
Mierze zestaw barw uzywany do kalibracji spektrofotometrem a pozniej kolorymetrem. Teoretycznie bede wiedzial jaki jest blad maks i sredni.
Ja wczesniej mialem wlasnie 2 Diamondtrony NF i ogolnie to obraz jaki dawaly baaardzo mi sie podobal, niestety nie byly zbyt trwale, jeden umarl po okolo 3 latach, kolejny po chyba 5-ciu.
Przygladalem sie tez ktoremus z nowszych paneli, cos kolo 19-20 cali na oko i katy byly w sumie baaardzo fajne, chyba lepsze niz na Eizo S2231W, jednak jak zrobilem sobie gradient od bialego do czarnego to po prostu MASAKRA, caly w paski i juz przy zblizaniu sie do czarnego zaczela sie czarna plama.
Niestety duże kineskopy są wybitnie nietrwałe. Do dziś można znalezć 17-tki w dobrym stanie, ale dużych już nie ma.
Co do gradientu, aby dorównać kineskopowi klasy Diamondtrona, trzeba Neca SV lub Eizo CG na dobrym IPS-ie. We wszelkich tańszych będzie tylko imitacja.
Pomierzylem zabawki.
W pomiarach udzial wzieli, spektrofotometr i1 pro i dwa kolorymetry display 2.
Rozrzut monitora/kolorymetru czyli powtarzalnosc pomiedzy pomiarami ok 0.5dE
Roznica srednia pomiedzy dwoma displayami ok 5dE.
Roznica mojego kolorymetru do spektrofotometru:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://217.153.45.179/album/album121/Picture_2.sized.png)
Najwiekszy blad w jasnych partiach, leci w niebieski.
Drugi ma blad mniejszy ok 6dE do spektrofotometru.
Producent nie podaje nigdzie dokladnosci.
ArturBonoVox
21-08-2009, 17:03
Witam.
Wiem, ze to o co pytam to kielbasa z Lidl'a.
Czy ktos ma lub pracowal na tym ooooo:
http://www.elara.ie/products/detailsfullat.asp?productcode=ECE1706814#spec
molmagic
21-08-2009, 18:14
Mam pytanie odnośnie testu "na gradient". Jak chcę zobaczyć przejścia tonalne to robie gradient w 8 czy 16 bitach? W rgb czy lab? Mam go oglądać w powiększeniu 100%? Jak na to patrzeć, ma być zupełnie "równy"? Co ejst dopuszczalne a co nie? Mówię tu o patrzeniu na LCD.
Jak w 8biatch rgb patrzę i są lekko zauważalne poprzeczne pasu o zabarwieniu lekko żółtym na co to wskazuje?
pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie testu "na gradient". Jak chcę zobaczyć przejścia tonalne to robie gradient w 8 czy 16 bitach? W rgb czy lab? Mam go oglądać w powiększeniu 100%? Jak na to patrzeć, ma być zupełnie "równy"? Co ejst dopuszczalne a co nie? Mówię tu o patrzeniu na LCD.
Jak w 8biatch rgb patrzę i są lekko zauważalne poprzeczne pasu o zabarwieniu lekko żółtym na co to wskazuje?
pozdrawiam
Proszę sobie wziąć ten gradient:
http://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png
Jest matematycznie idealny. Oglądać trzeba bez zarządzania barwą. W idealnym przypadku ma być równy, bez zlewania sąsiednich odcieni, neutralnie szary.
molmagic
22-08-2009, 12:20
Obejrzałem go bez zarządzania barwą i od odcieniu 33 do 144 pojawiają się lekko "kolorowe" pasy co kilka-kilkanaście odcieni, ale odcienie w tych pasach są rozróżnialne, nigdzie się nie zlewają. Czerń zauważam do odcieniu 18 później rozróżniam różne szarości. Jaki jest akceptowalny poziom i na co wskazuje taki wynik?
Obejrzałem go bez zarządzania barwą i od odcieniu 33 do 144 pojawiają się lekko "kolorowe" pasy co kilka-kilkanaście odcieni, ale odcienie w tych pasach są rozróżnialne, nigdzie się nie zlewają. Czerń zauważam do odcieniu 18 później rozróżniam różne szarości. Jaki jest akceptowalny poziom i na co wskazuje taki wynik?
Zlanie 18 odcieni to dużo. Granice akceptowalności przebarwień to rzecz silnie indywidualna.
molmagic
26-08-2009, 10:15
Dziś po drugiej kalibracji czerń "zlewa" do odcienia 6go już tylko, zaś przebarwień już nie ma, są tylko jakby jaśniejsze pasy co kilka-kilkanaście odcieni. To normalne że bezpośrednio po kalibracji mu się polepszyło?
Witam wszystkich!
Jaka jest roznica pomiedzy monitorami CG222, CG222W, CG222WK?
http://www.calumetphoto.co.uk/item/650-076Z/
http://www.nativedigital.co.uk/shop/product.php?xProd=678
http://monitory.mastiff.pl/opisy.php?id_artykulu=2960&nazwa=Monitor%20EIZO%20ColorEdge%20CG222WK
Jaka jest roznica pomiedzy monitorami CG222, CG222W, CG222WK?
Nie ma żadnej.
Witam
znów lamerskie pytanie odnośnie sprżetu komputerowego do celów foto. otóż padł mi monitor taki zwykły 4:3, co zmusiło mnie do zakupu nowego. jak wiadomo na rynku dominuja obecnie panoramy i taki też nabyłem (HP 2309 m ). Generalnie wszystko fajnie oprócz ogladania zdjęć. foty sprasowane rozciągnięte itd . Sam doszedłem do tego, że mogę ustawić sobie w monitorze opcje taką ala 4:3 i jest git. Tyle, że naprzykład neta fajniej przegląda się w opcji wide a przełączanie ciągle trybów w monityorze jest dosyć upierdliwe. Macie pomysł jak to inaczej przezwyciężyć ? Przeglądarka jakaś do fot co by sama odpowiednio skalowała czy cuś.
aligator16
01-09-2009, 22:22
Ja mam panoramę (24" proporcje 16:10) i mi wszystko wyświetla dobrze - z tym że po bokach mam białe pasy dla zdjęć 3:2
Przeglądarka: acdsee i nawet ta windowsowa :)
A rozdzielczość masz dobrze ustawioną?
... A rozdzielczość masz dobrze ustawioną?
No właśnie, czy to natywna rozdzielczość monitora? Bo takie rzeczy mogą występować w innych rozdzielczościach (względem monitora)
jaszczur78
01-09-2009, 22:46
Pewnie masz niewłaściwą rozdziałkę, sprawdź jaką rozdzielczość natywną ma ten LCD (stawiam na 1920 x 1080) i ustaw taką w windowsie, wtedy problemy z proporcjonalnością obrazu znikną. Wydaje mi się że windows wykrywa parametry monitora. Jakiego systemu używasz?
Tezet-gdynia
02-09-2009, 01:47
Ostatnio tez padl mi 22" CRT 4:3... Siedziec na 15" nie mialem zamiaru, kupilem 22" panorame 16:9 o rozdzielczosci 1920x1080. Karta pozwolila na takie ustawienia, zdjecia wygladaja normalnie, nic nigdzie sie nie rozciaga. Sprawdz system ;)
No rozdzielczość ma ustawioną jakąś tam posrednią, monitor jest 1920x1080 a na dzieńdobry ustawiło 800x 600. jak wrócę do domu sptróbuje w pełnej rozdziałce. System XP
dlaczego w ogóle robią te panoramy? przecież dla profesjonalistów najbardziej przydałoby się 2:3...
No rozdzielczość ma ustawioną jakąś tam posrednią, monitor jest 1920x1080 a na dzieńdobry ustawiło 800x 600. jak wrócę do domu sptróbuje w pełnej rozdziałce. System XPNa LCD-kach używaj TYLKO natywnej rozdzielczości. To z pewnością rozwiąże i ten problem.
dlaczego w ogóle robią te panoramy? przecież dla profesjonalistów najbardziej przydałoby się 2:3...Oprócz fotografów, na świecie są jeszcze inni ludzie używający monitorów. Uwierzysz w to? ;) A nawet wśród fotografów są tacy, którzy chcą, żeby oprócz zdjęcia zmieściły się na tym samym ekranie paletki z narzędziami.
dlaczego w ogóle robią te panoramy? przecież dla profesjonalistów najbardziej przydałoby się 2:3...
Mieścisz na monitorze tyle ile zdjęcia się da wg wysokości w proporcjach 2:3 i z boku zostaje jeszcze mnóstwo miejsca na narzędzia. Jak dla mnie bardziej użyteczne niż monitory niepanoramiczne. Nawet sie chwilę zastanawiałem nad rezygnacją z drugiego monitora ale do paru innych rzeczy mi się przydaje.
Oczywiście zmiana rozdzielczości zgodnie z Waszymi radami załatwiła temat bez dwóch zdań. Jak zwykle jesteście niezawodni. Dzięki
Oprócz fotografów, na świecie są jeszcze inni ludzie używający monitorów. Uwierzysz w to? ;) A nawet wśród fotografów są tacy, którzy chcą, żeby oprócz zdjęcia zmieściły się na tym samym ekranie paletki z narzędziami.
rynek monitorów właśnie nie zauważa fotografów moim zdaniem - są profesjonalne monitory do grafiki, ale ciągle mają najbardziej marketingowe proporcje (panorama)
a to całkiem ważna rzecz, bo po co marnować część wyświetlacza?
jak ja kupowałem monitor modne były proporcje 5:4 - wtedy też nie miało to żadnego sensu i nie zrobili tego dla ludzi obrabiających zdjęcia
rynek monitorów właśnie nie zauważa fotografów moim zdaniem - są profesjonalne monitory do grafiki, ale ciągle mają najbardziej marketingowe proporcje (panorama)Zdajesz się czytać wybiórczo. Powtórzę: po boku umieszczasz narzędzia. Ekran 3:2 zmuszałby wszystkich do konfiguracji 2-monitorowych. Panorama to nie tylko marketing. To wygoda. Także dla fotografa.
rynek monitorów właśnie nie zauważa fotografów moim zdaniem - są profesjonalne monitory do grafiki, ale ciągle mają najbardziej marketingowe proporcje (panorama)
a to całkiem ważna rzecz, bo po co marnować część wyświetlacza?
jak ja kupowałem monitor modne były proporcje 5:4 - wtedy też nie miało to żadnego sensu i nie zrobili tego dla ludzi obrabiających zdjęcia
Format wyświetlacza ma znaczenie w sytuacji pełnoekranowego wyświetlania materiału. Miało to sens w systemach jak Dos. Od czasu powstania interfejsów "okienkowych", obszar "pulpitu" a obszar roboczy aplikacji i wyświetlany w niej materiał nie mają większego związku.
Współcześnie, jedyną zależność formatu z materiałem można zauważyć przy prezentacjach. Wówczas faktycznie, im mniej ekranu "się marnuje", tym zdjęcie wyświetla się większe. Najbliżej "fotograficznych" formatów zdjęć są monitory 4:3 i takimi wówczas należy się interesować.
Kompletnie nie wiem czy bylo bo tylko czesciowo sledzilem watek ale mam pytania:
1.)
Jak to jest z nazewnictwa matryc? Na stronie Eizo wszystkie monitory maja matryce TFT (co jest bzdura moim zdaniem) przykladowo topowy ColorEdge CG242W ma TFT a na stronie http://monitory.mastiff.pl/lcd_eizo.php widze ze SPVA...
2.)
Jaka matryca jest najlepsza do zastosowan graficznych? S-IPS i odmiany czy S-PVA i pochodne?
3.)
Czy warto kupic kalibrator Spyder 3 Pro?
4.)
Nec p221w z kalibracja spectraview - czy rzeczywiscie ta kalibracja jest na tyle dokladna ze kolory na LCD beda oddane w taki sam sposob jak na wydruku?
1.) Wszystkie matryce LCD zbutdowane na TFT (Thin Film Transistor), natomiast przy ich wykonywaniu wykorzystywane są technologie: TN, IPS i xVA
2.) Są porównywalne - IPS ma lepszą charakterystykę kątową, xVA lepszą czerń (kontrast).
3.) Zależy do czego.
4.) Do pewnego stopnia. Dla przykładu troszkę lepszy monitorek sprzętowo skalibrowany przy użyciu SV II i spektrofotometru i1pro:
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/nec.jpg)
Jak to jest z nazewnictwa matryc? Na stronie Eizo wszystkie monitory maja matryce TFT (co jest bzdura moim zdaniem) przykladowo topowy ColorEdge CG242W ma TFT a na stronie http://monitory.mastiff.pl/lcd_eizo.php widze ze SPVA...
TFT to nie jest rodzaj matrycy, tylko sposób sterowania komórkami ciekłokrystalicznymi. Każda jedna współczesna matryca LCD jest sterowana tranzystorami cienkowarstwowymi (TFT).
W ogólności popieram nie podawanie rodzaju matryc, bo to rodzi niezdrowe emocje.
Jaka matryca jest najlepsza do zastosowan graficznych? S-IPS i odmiany czy S-PVA i pochodne?
Matryca nie decyduje o zastosowaniu. Wybór monitora po typie matrycy może prowadzić do kosztownych nieporozumień. Aby dobrać monitor należy rozważyć konkretnie do jakich celów ma służyć i jaki jest akceptowalny budżet.
Czy warto kupic kalibrator Spyder 3 Pro?
Do rzutu w dal warto. Ma niezły uchwyt, tylko kabelek się majta.
Nec p221w z kalibracja spectraview - czy rzeczywiscie ta kalibracja jest na tyle dokladna ze kolory na LCD beda oddane w taki sam sposob jak na wydruku?
Kalibracja nie czyni cudów. Dzięki możliwości korekcji P221W zaczyna w ogóle świecić rozsądnie przy cenie 500 mniejszej niż konkurencyjny S2232W. Od P221W do proofingu daleka droga. Zastosowanie tego monitora to maksymalnie fotografia amatorska.
dzieki, pomylilem okreslenie TFT z TN a kalibrator spydera sluzylby do zastosowan polprofesjonalnych przy eizo flexscan s2232
4.)
Tu zostaje jeszcze kwestia wydruku bo on może być przekłamany, ale u mnie na P221W + Epson R800 z profilem zrobiony przez Colormunki dostaję (jak dla mnie) bardzo dobrą zgodność...
Jeszcze spytam - jakie kalibratory w takim razie brac pod uwage zeby nie zalowac wydanych pieniedzy?
kalibrator spydera sluzylby do zastosowan polprofesjonalnych przy eizo flexscan s2232
Będzie to zatem półprofesjonalne rozkalibrowywanie porządnego sprzętu. Ewentualnie jako opcję do profesjonalnego rozkalibrowywania można dokupić młotek 0,5kg.
Jeszcze spytam - jakie kalibratory w takim razie brac pod uwage zeby nie zalowac wydanych pieniedzy?
Do monitorów szerokogamutowych (P221W, S2232W) wyłącznie spektrofotometr.
Nie no wlasnie dlatego przed popsuciem wole spytac madrych ludzi na forum :D
na wydatek 3-4k na spektrofotometr mnie nie stac niestety wiec chyba taka kalibracje sobie odpuszcze...
na wydatek 3-4k na spektrofotometr mnie nie stac niestety wiec chyba taka kalibracje sobie odpuszcze...
Najtańszy, w postaci ColorMunki kosztuje ok 2 tys zł.
Najtańszy, w postaci ColorMunki kosztuje ok 2 tys zł.
Noo,trochę już mniej.Color Munki Photo około 1500 PLN.[Google] Pozdrawiam
Noo,trochę już mniej.Color Munki Photo około 1500 PLN.[Google] Pozdrawiam
Było. X-Rite 30 sierpnia zakończyło promocję.
uch.
no to pozostaje mi troche poczekac w koncu nie musze kupowac juz teraz.
borkomar
04-09-2009, 10:23
Było. X-Rite 30 sierpnia zakończyło promocję.
Który z ColourMunki byłby najodpowiedniejszy bo widzę kilka rodzajów, Czy do niego potrzebne jest dodatkowe oprogramowanie czy też te od producenta jest wystarczająco dobre:confused:
Dziękuję z góry za info.
Który z ColourMunki byłby najodpowiedniejszy bo widzę kilka rodzajów,
Photo
Czy do niego potrzebne jest dodatkowe oprogramowanie czy też te od producenta jest wystarczająco dobre:confused:
Dziękuję z góry za info.
Te od producenta jest średnie z tego co wiem, niestety póki co nie ma niezależnego które by obsługiwało Colormunki.
Obsługuje za to Spectraview II (ten z US do sprzętowej kalibracji Nec'ów) i Eizo Colornavigator (podobnie, do lepszych Eizo).
maki1000
05-09-2009, 22:09
Coś mi się wydaje że moj monitor nabrał dziwnych kolorów.
Pod spodem zdjęcie które u mnie wygląda ok, pytanie czy u Was również ?
https://canon-board.info/imgimported/2009/09/Edit-1.jpg
źródło (http://www.mm.pl//~sebekallegro/Edit.jpg)
Posampluj w PSie np. te miejsca które powinny być białe (krzesła, spódnica) - bo nie za bardzo są - chyba ze taki miałeś zamiar... U mnie generalnie to źle nie wygląda ale to kwestia gustu...
iktorn92
05-09-2009, 22:35
Nie jest źle, u mnie krzesła sie w miare białe aczkowiek jest troszkę chyba za pomaranczowa skora tak mi sie zdaje i wyblakla trawa tak ma byc?
Na moim jest chłodno, cienie białych elementów idą w błękit, a skóra w magentę.
maki1000
06-09-2009, 08:11
Generalnie chodzi mi o to czy skóra wygląda naturalnie?
Ustawiałem monitor do fotki z labu i teraz jakieś dziwne mi się te kolory wydają. Zdjęcia zawsze wychodzą u mnie z exportu lightroom do jpg. I teraz powiedzmy chcę naświetlać fotki w 2 różnych labach, a nie usmiecha mi się ustawianie monitora najpierw do jednego laba + korekta w lightroom i export, potem to samo do drugiego. Jak sobie z tym radzicie ?
Generalnie chodzi mi o to czy skóra wygląda naturalnie?
Ustawiałem monitor do fotki z labu i teraz jakieś dziwne mi się te kolory wydają. Zdjęcia zawsze wychodzą u mnie z exportu lightroom do jpg. I teraz powiedzmy chcę naświetlać fotki w 2 różnych labach, a nie usmiecha mi się ustawianie monitora najpierw do jednego laba + korekta w lightroom i export, potem to samo do drugiego. Jak sobie z tym radzicie ?
Kalibrujemy monitor... Ustawianie monitora to jakiegoś tam labu (który w międzyczasie może całkowicie zmienić swoje parametry) to jakaś paranoja...
Skóra jest trochę trupia - poza tym - tak jak pisałem - użyj color samplera w PS na np. białych powierzchniach i będziesz wiedział mniej więcej jaki masz zafarb - z tym że jak robisz kombinacje z ustawianiem do labu to nie ma to i tak większej wartości...
Czy to zdjęcie było robione na krecie?(tak przy okazji pytam)
Witam!
Mój problem jest następujący: mam kilkuletni monitor LCD (Sony, 17"), który nie posiada złącza DVI. To właśnie na nim obrabiam zdjęcia. Ostatnio kilka moich zdjęć na innym forum zostało niemal jednogłośnie uznane za przejaskrawione i walące po oczach. Pomyślałem sobie - gusta. Po kilku dniach miałem możliwość zobaczenia tych samych zdjęć na innym monitorze (nowy LG, 23" nieskalibrowany). Narzekania użytkowników okazały się 100% uzasadnione - fotki świeciły się, jak psu jaja.
I tu pojawia się moje pytanie: czy to kwestia jakości matrycy mojego monitora (jest znaaacznie mniej kontrastowy), czy braku złącza DVI? I czy ewentualna kalibracja by mi pomogła?
maki1000
06-09-2009, 12:45
Czy to zdjęcie było robione na krecie?(tak przy okazji pytam)
Nie w Chorwacji ;-)
Wracając do tematu. <krzychu> Powiedzmy że kalibruję monitor przy pomocy specjalisty z kalibratorem. Jak w takim razie mogę teraz przygotować zdjęcia do druku? To co przygotowałem z AL i widzę na monitorze będzie się różniło z tym co dostanę na papierze. I tu musi się pojawić jakaś prosta odpowiedź jak sobie z tym radzicie?
Ja nie mam dobrego pomysłu :( Jedyny to taki że po kalibracji monitora obrobię fotkę tak by wyglądała naturalnie i naświetle w labie. Potem porównam to co dostałem z tym co mam na monitorze. Jeśli będzie trzeba to "zepsuje" AL-em by zdjęcie na monitorze wyglądało tak jak to na papierze i to co zrobiłem zapisze jako presets w lightroom. Potem będę robił fotki tak by dobrze wyglądały na moim skalibrowanym monitorku, a do zdjęć które będę eksportował do druku dodam wcześniej zapisany presets.
Sam nie wiem czy to dobry pomysł i czy czegoś nie pomieszałem :) Jakoś brak mi wyobraźni w tym temacie.
Kalibracja a dokładniej oprofilowanie na pewno nie zaszkodzi. Kilku znajomym mającym lapki zrobiłem oprofilowanie ich monitorów i jest znacznie lepiej z kolorem i kontrastem. Nie jest to kalibracja ale i tak pomaga.
Kalibracja a dokładniej oprofilowanie na pewno nie zaszkodzi. Kilku znajomym mającym lapki zrobiłem oprofilowanie ich monitorów i jest znacznie lepiej z kolorem i kontrastem. Nie jest to kalibracja ale i tak pomaga.
A jak to się robi? Przejrzałem sobie menu monitora i nie ma tam zbyt wielu opcji. trochę zmieniłem, wygląda lepiej, ale to nie załarwia sprawy. Potrzebny jest kalibrator?
I ponawiam pytanie - jaki wpływ na jakość obrazu ma złącze DVI?
Aha, wspomniane zdjęcia są tu, w #4 poście LINK (http://canon-board.info/showthread.php?t=51305) . Powiedzcie, czy waszym zdaniem rzeczywiście walą po oczach i świecą się.
Wracając do tematu. <krzychu> Powiedzmy że kalibruję monitor przy pomocy specjalisty z kalibratorem. Jak w takim razie mogę teraz przygotować zdjęcia do druku? To co przygotowałem z AL i widzę na monitorze będzie się różniło z tym co dostanę na papierze. I tu musi się pojawić jakaś prosta odpowiedź jak sobie z tym radzicie?
Osobiście korzystałem w labu który w miare regularnie tworzył i publikował profile swoich urządzeń (i nie były to profile "generic" dla Frontiera co wiele labów potrafi robić). Oprócz tego drukuje sam na drukarce z oprofilowanym zestawem tusz / papier.
Ja nie mam dobrego pomysłu :( Jedyny to taki że po kalibracji monitora obrobię fotkę tak by wyglądała naturalnie i naświetle w labie. Potem porównam to co dostałem z tym co mam na monitorze. Jeśli będzie trzeba to "zepsuje" AL-em by zdjęcie na monitorze wyglądało tak jak to na papierze i to co zrobiłem zapisze jako presets w lightroom. Potem będę robił fotki tak by dobrze wyglądały na moim skalibrowanym monitorku, a do zdjęć które będę eksportował do druku dodam wcześniej zapisany presets.
Sam nie wiem czy to dobry pomysł i czy czegoś nie pomieszałem :) Jakoś brak mi wyobraźni w tym temacie.
Pomysł jest - to coś w rodzaju proofa... Jak dla mnie - zmień lab (ewentualnie spytaj czy nie mają profilu ?)
Aha, wspomniane zdjęcia są tu, w #4 poście LINK (http://canon-board.info/showthread.php?t=51305) . Powiedzcie, czy waszym zdaniem rzeczywiście walą po oczach i świecą się.
Ale co konkretnie rozumiesz przez "świecą się" ? U mnie - zakładając że przełknie się efekt HDR - są moim zdaniem OK. A do kalibracji oczywiście potrzebujesz kalibratora, grzebiąc w menu może go co najwyżej rozkalibrować...
Na moim, skalibrowanym (EFI ES-1000) przed dwoma tygodniami Fujitsu-Siemens T17-1 zdjęcia z postu #4 w linku, wygladają trochę jak screenshoty z gry FPS. Jeśli taki miał być efekt, to są bardzo ładne.
Na moim, skalibrowanym (EFI ES-1000) przed dwoma tygodniami Fujitsu-Siemens T17-1 zdjęcia z postu #4 w linku, wygladają trochę jak screenshoty z gry FPS. Jeśli taki miał być efekt, to są bardzo ładne.
O to mi właśnie chodziło. Czyli co? Może to jednak ten nowy monitor sztucznie podnosi kontrast i mój jest całkiem dobry?
O to mi właśnie chodziło. Czyli co? Może to jednak ten nowy monitor sztucznie podnosi kontrast i mój jest całkiem dobry?
Najprędzej świeci za mocno (ma ustawioną zbyt wysoką jaskrawość).
Czyli co? Może to jednak ten nowy monitor sztucznie podnosi kontrast i mój jest całkiem dobry?
Generalnie, wszystkie telewizory i monitory, jakie widziałem w tzw. ekonomicznym przedziale cenowym miały błedy w ustawieniach obrazu. Od tych mniejszych, jak właśnie jasnośc, kontrast, nasycenie barw, az do poważnych zniekształceń samego obrazu. Wszystko zależy od tego, czy "pan Zenek" w fabryce miał akurat więcej lub mniej chęci, by dobrze ustawić obraz monitora, schodzącego z taśmy produkcyjnej.
Nie sugerowałbym się wogóle tym, że "monitor jest nowy więc wyświetla prawidłowo".
Polecam swojemu monitorowi zrobić kalibrację, jakimkolwiek kalibratorem.
Można równiez sobie posprawdzać czy obraz jest prosty, drukując dobrej jakości siatkę na przezroczystej folii i porównać z wyświetlającymi się liniami, generowanymi np. przez program Nokia Monitor Test (http://www.dobreprogramy.pl/Nokia-Monitor-Test,Program,Windows,11451.html)
Dzięki wszystkim za rady. Mam jednak pytanie w kwestii tego nieszczęsnego DVI - słyszałem, że daje znacznie lepszą jakość obrazu niż D-Sub. I nie wiem, czy warto kupować kalibrator do starszego monitora bez cyfrowego złącza?
I jeżeli kalibrator, to jaki?
I tu pojawia się moje pytanie: czy to kwestia jakości matrycy mojego monitora (jest znaaacznie mniej kontrastowy), czy braku złącza DVI? I czy ewentualna kalibracja by mi pomogła?
Pański monitor nie ma matrycy. To po pierwsze. Obecność lub nie złącza DVI nic nie zmienia. Kalibracja na saturację nic nie pomoże, bo to jest zależne od emisji dział elektronowych, które we współczesnych monitorach CRT ledwo pierdzą zamiast porządnie bombardować luminofor.
Dzięki wszystkim za rady. Mam jednak pytanie w kwestii tego nieszczęsnego DVI - słyszałem, że daje znacznie lepszą jakość obrazu niż D-Sub. I nie wiem, czy warto kupować kalibrator do starszego monitora bez cyfrowego złącza?
I jeżeli kalibrator, to jaki?
DVI jest ważne w przypadku LCD. W kineskopie nie ma to znaczenia, bo ewentualne korzyści z DVI zamaskuje sam kineskop.
Kalibrator zawsze warto mieć. Jaki, to zależy od rodzaju Pańskiego następnego monitora. Obecnym nie ma co się sugerować, bo długo Pan na nim nie popracuje.
Witam!
Mój problem jest następujący: mam kilkuletni monitor LCD (Sony, 17"), który nie posiada złącza DVI.
Pański monitor nie ma matrycy. To po pierwsze. Obecność lub nie złącza DVI nic nie zmienia. Kalibracja na saturację nic nie pomoże, bo to jest zależne od emisji dział elektronowych, które we współczesnych monitorach CRT ledwo pierdzą zamiast porządnie bombardować luminofor.
DVI jest ważne w przypadku LCD. W kineskopie nie ma to znaczenia, bo ewentualne korzyści z DVI zamaskuje sam kineskop.
Kalibrator zawsze warto mieć. Jaki, to zależy od rodzaju Pańskiego następnego monitora. Obecnym nie ma co się sugerować, bo długo Pan na nim nie popracuje.
Chyba się nie zrozumieliście ;)
Chyba się nie zrozumieliście ;)
Racja. Przepraszam za zamieszanie. W przypadku LCD saturacja się praktycznie nie zmienia. Kalibrator do tego monitora to X-Rite I1 Display 2 lub bardziej przyszłościowo X-Rite ColorMunki.
Tom01, a co sadzisz o nowym Eizo CG243W ? Wyglada imponujaco...cena tez zawrotna ale jakby mial to byc jeden monitor do wszystkiego na lata - takze poprawnie wyswietlajacy animacje (5ms) to chyba bylby jeden z najlepszych wyborow?
Jeszcze jedno:
Co tlumaczy astronomiczna cene EIZO ColorEdge CG232W?
Tom01, a co sadzisz o nowym Eizo CG243W ? Wyglada imponujaco...cena tez zawrotna ale jakby mial to byc jeden monitor do wszystkiego na lata - takze poprawnie wyswietlajacy animacje (5ms) to chyba bylby jeden z najlepszych wyborow?
Jeszcze tego monitora nie ma, więc ciężko się wypowiadać. Miałem na razie do czynienia z jego okrojoną wersją SX2462W. Wniosek jaki można wysunąć, to jest wąsko specjalizowany monitor graficzny.
Co tlumaczy astronomiczna cene EIZO ColorEdge CG232W?
Jest to sprzęt tzw boradcastowy. Realizator TV widzi na ekranie materiał który idzie w antenę i ma mieć pewność, że anomalia która właśnie nastąpiła, nie jest po stronie monitora.
Proszę, powiedzcie co robię nie tak. Mam od niedawna monitor Eizo S2231W z polskiej dystrybucji. Na razie nie został skalibrowany, ale wstępnie ustawiłem go zgodnie ze wskazówkami z forum tz. wyłączona automatyczna regulacja jasności,gama2,2, temp.6500, jaskrawość 30%, kontr.50%, R-100%, G-95%, B-95%. Zdjęcia które oglądam w PS i przeglądarce Bridge są do przyjęcia, ale jeżeli przeglądarkę przełączę na pokaz slajdów wszystko się zmienia, np. twarze robią się czerwone /jak po przepiciu/-tragedia. Podobnie wyglądają zdjęcia w Picasie.
Poprzedni monitor kalibrowałem eye1d2, ale tego podobno tak nie można.
Proszę, powiedzcie co robię nie tak. Mam od niedawna monitor Eizo S2231W z polskiej dystrybucji. Na razie nie został skalibrowany, ale wstępnie ustawiłem go zgodnie ze wskazówkami z forum tz. wyłączona automatyczna regulacja jasności,gama2,2, temp.6500, jaskrawość 30%, kontr.50%, R-100%, G-95%, B-95%. Zdjęcia które oglądam w PS i przeglądarce Bridge są do przyjęcia, ale jeżeli przeglądarkę przełączę na pokaz slajdów wszystko się zmienia, np. twarze robią się czerwone /jak po przepiciu/-tragedia. Podobnie wyglądają zdjęcia w Picasie.
Poprzedni monitor kalibrowałem eye1d2, ale tego podobno tak nie można.
1. Nastawy podałem kiedyś jako eksperyment dla kogoś. Absolutnie proszę nie traktować ich jako wytycznych regulacyjnych.
2. Zdjęcia do publikacji elektronicznych proszę konwertować do sRGB i zapisywać z profilem.
3. Oglądać takie zdjęcia trzeba w przeglądarkach z włączonym zarządzaniem barwą.
Zdjęcia które oglądam w PS i przeglądarce Bridge są do przyjęcia
Następnie skonwertuj je do sRGB i opisz jak teraz wyglądają w 'pokazie slajdów' (a co to w ogóle jest? Przeglądarka Windows? A fe...) czy Picasie.
Następnie skonwertuj je do sRGB i opisz jak teraz wyglądają w 'pokazie slajdów' (a co to w ogóle jest? Przeglądarka Windows? A fe...) czy Picasie.
Najprawdopodobniej tak samo źle - przesycone kolory to klasyczny objaw oglądania zdjęć na szerokogamutowcu w czymś co nie ma CMS i sRGB niewiele tu pomoże (zresztą te zdjęcia już mogą być w sRGB).
Najprawdopodobniej tak samo źle - przesycone kolory to klasyczny objaw oglądania zdjęć na szerokogamutowcu w czymś co nie ma CMS i sRGB niewiele tu pomoże (zresztą te zdjęcia już mogą być w sRGB).
Zauważ że ja zadałem pytanie by coś sprawdzić, a nie poradę rozwiązującą problem :roll: .
Sam mam szerokogamutowca więc wiem z czym to się je :p .
Zdjęcia są w sRGB. Według mnie niezależnie czy dane zdjęcie otworzę z poziomu przeglądarki Bridge w PS, czy też będę oglądał je jako pokaz slajdów w tej przeglądarce,powinno wyglądać tak samo. A może trzeba jeszcze raz gdzieś włączyć zarządzanie barwą dla slajdów? Picasa-zgoda, chyba nie ma CMS. Boję się że przy mojej wiedzy na temat komputerów-szerokogamutowiec może mnie przerosnąć.
Zdjęcia są w sRGB. Według mnie niezależnie czy dane zdjęcie otworzę z poziomu przeglądarki Bridge w PS, czy też będę oglądał je jako pokaz slajdów w tej przeglądarce,powinno wyglądać tak samo.
Nie, ponieważ zdjęcie sRGB będzie różnie wyświetlane przez monitory o standardowym gamucie i szerokogamutowe. Aplikacja wyświetlająca musi wiedzieć jaki plik wyświetla na jakim monitorze. Inaczej zawsze będą czerwone gęby.
poradzi mi ktoś z zarządzaniem kolorami w Windowsie 7? o co tu chodzi? google nie pomaga...
źródło (http://img.org.pl/img/cQ5AuF2LGoA.png)
źródło (http://img.org.pl/img/cQ5AxgPyVnc.png)
http://img.org.pl/obrazek/cQ5AuF2LGoA.html
http://img.org.pl/obrazek/cQ5AxgPyVnc.html
poradzi mi ktoś z zarządzaniem kolorami w Windowsie 7? o co tu chodzi? google nie pomaga...
źródło (http://img.org.pl/img/cQ5AuF2LGoA.png)
źródło (http://img.org.pl/img/cQ5AxgPyVnc.png)
http://img.org.pl/obrazek/cQ5AuF2LGoA.html
http://img.org.pl/obrazek/cQ5AxgPyVnc.html
Ale o co pytasz konkretnie?
Jeśli chcesz ustawić profil monitora to chyba masz dobrze ustawiony (co ciekawe u mnie Win7 po instalacji sam znalazł na dysku prawidłowy profil... nie wiem jakim cudem bo leżał gdzieś luzem).
Aby się upewnić to idziesz: 'Zmień ustawienia domyślne systemu' -> zaawansowane (zakładka) -> Profil urządzeń i tu wybierasz swój profil. Jak nie ma to cofasz się do zakładki 'wszystkie profile' i 'Dodaj' .
Jeśli chcesz ustawić profil monitora to chyba masz dobrze ustawiony (co ciekawe u mnie Win7 po instalacji sam znalazł na dysku prawidłowy profil... nie wiem jakim cudem bo leżał gdzieś luzem).
Aby się upewnić to idziesz: 'Zmień ustawienia domyślne systemu' -> zaawansowane (zakładka) -> Profil urządzeń i tu wybierasz swój profil. Jak nie ma to cofasz się do zakładki 'wszystkie profile' i 'Dodaj' .
No dobra, a Win7 updatuje przy starcie LUT karty ?
zacznijmy od ustawienia profilu - w tych ustawieniach domyślnych miałem ustawione sRGB. powinien być profil monitora jak sądze?
co to jest to WSC w ogóle?
No dobra, a Win7 updatuje przy starcie LUT karty ?
Nie wiem do czego pijesz. Do updejtowania LUT karty musisz mieć soft kalibrujący a nie Win7 :roll: . Nie jestem specem od kalibracji, więc dalsze pytania raczej nie do mnie.
Jeden hint - to co się ustawia w systemie to profil z rozszerzeniem .icm a to co się ustawia w LUT karty u mnie ma jakieś rozszerzenie związane z 'target' (.tgt albocoś? nie pamiętam a teraz w pracy jestem). Tak więc to raczej dwa różne tematy icm vs LUT.
zacznijmy od ustawienia profilu - w tych ustawieniach domyślnych miałem ustawione sRGB. powinien być profil monitora jak sądze?
co to jest to WSC w ogóle?
Ja zmieniałem tylko domyślny profil urządzeń, reszty nie dotykałem. Póki kolory są OK to nie tykam pozostałych ustawień i z głowy :) .
Nie wiem do czego pijesz. Do updejtowania LUT karty musisz mieć soft kalibrujący a nie Win7 :roll: . Nie jestem specem od kalibracji, więc dalsze pytania raczej nie do mnie.
Nie piłem zupełnie do niczego (nikogo), to bardzo było w powietrze niż do Ciebie aczkolwiek jako że od dłuższego czasu używasz 7-ki to myślałem że może będziesz wiedział - zdaje mi się że już od Visty MS dał LUT-loadera a że cały czas siedzę na XP (do 22 października ;-) to po prostu nie wiem... Jakby jednak tego LUT-loadera nie było, to poza samym podpięciem profilu trzeba by to zrobić AFAIK...
No gdybym nie miał Spectraview do ładowania LUTa, to pewnie bym się nad tym dłużej zastanowił...
Jeden hint - to co się ustawia w systemie to profil z rozszerzeniem .icm a to co się ustawia w LUT karty u mnie ma jakieś rozszerzenie związane z 'target' (.tgt albocoś? nie pamiętam a teraz w pracy jestem). Tak więc to raczej dwa różne tematy icm vs LUT.
Do ładowania rekordów z korekcją punktu bieli i trc służy cośco się nazywa "loader", albo "gamma loader". A by w ogóle było co ładować, profil z odpowiednimi rekordami musi być wygenerowany z oprogramowania kalibracyjnego. Wynikowe profile mają rozszerzenie .icc. Microsoft oczywiście zawsze wszystko musi nazywać po swojemu, więc jest mutacja z rozszerzeniem .icm, ale jest tym samym.
U Pana, Panie Tomku, sprawa wygląda zgoła inaczej, bo oprogramowanie ładuje korekcję bezpośrednio do monitora i na karcie nic się nie dzieje.
Krótkie pytanie: czy ktoś wie, co się stało ze stroną/forum mva.pl
Krótkie pytanie: czy ktoś wie, co się stało ze stroną/forum mva.pl
Wie. Sirius upadł.
Posiadam od niedawna kalibrator e1display2 ale w procesie kalibracji jednej rzeczy nie rozumiem tzn. przy regulacji kontastu w pierwszej kolejności zgodnie z instrukcją ustawiam kontrast na 100% a następnie powinienem go wyregulować do poziomu docelowego, jednak w przypadku mojego monitora nec1970nx właśnie te 100 procent siedzi pośrodku działki - dla mnie to z lekka dziwne. Zastanawiam się czy kalibrator uszkodzony a może monitor kończy swój żywot ?
Dodam że dzisiaj kalibrowałem znajomemu starego CRT i było identycznie
Posiadam od niedawna kalibrator e1display2 ale w procesie kalibracji jednej rzeczy nie rozumiem tzn. przy regulacji kontastu
"Kontrastu" w LCD nie wolno regulować!
PS. W cudzysłowie, bo kontrast wyświetlacza LCD jest stały. Wynika z zasady działania. Regulator "kontrast" wcale go nie reguluje, tylko obcina sterowanie matrycy, a to bardzo złe jest.
Regulator "kontrast" wcale go nie reguluje, tylko obcina sterowanie matrycy, a to bardzo złe jest.
Proponujesz "oszukać" kalibrator i ustawić np. 75% jako 100% ?
Do ładowania rekordów z korekcją punktu bieli i trc służy cośco się nazywa "loader", albo "gamma loader". A by w ogóle było co ładować, profil z odpowiednimi rekordami musi być wygenerowany z oprogramowania kalibracyjnego. Wynikowe profile mają rozszerzenie .icc. Microsoft oczywiście zawsze wszystko musi nazywać po swojemu, więc jest mutacja z rozszerzeniem .icm, ale jest tym samym.
U Pana, Panie Tomku, sprawa wygląda zgoła inaczej, bo oprogramowanie ładuje korekcję bezpośrednio do monitora i na karcie nic się nie dzieje.
To tak ogólnie - czy jeśli ktoś ma "loader do LUT" albo "loader bezpośrednio do monitora" to może sobie nie zaprzątać głowy ładowaniem odpowiedniego .icm w ustawieniach systemu?
Proponujesz "oszukać" kalibrator i ustawić np. 75% jako 100% ?
Zostawić na wartości fabrycznej i nie dotykać, niezależnie od sugestii programu kalibracyjnego.
To tak ogólnie - czy jeśli ktoś ma "loader do LUT" albo "loader bezpośrednio do monitora" to może sobie nie zaprzątać głowy ładowaniem odpowiedniego .icm w ustawieniach systemu?
Tak. System Windows sam z siebie nie załaduje nic do karty, ani tym bardziej do monitora.
Tak. System Windows sam z siebie nie załaduje nic do karty, ani tym bardziej do monitora.
To co jest w pliku .icc który Spectraview II podpina jako profil w systemie (przy kalibrowanym sprzętowo monitorze) ?
To co jest w pliku .icc który Spectraview II podpina jako profil w systemie (przy kalibrowanym sprzętowo monitorze) ?
Charakterystyka monitora dla modułów cmm. Deklaracja przestrzeni, punkt bieli etc. Nie ma korekcji monitora.
Kajtek_bez_Majtek
13-09-2009, 22:54
Stoję przed zakupem monitora, budżet jakim dysponuję to około 2500-2700. Chciałem kupić Eizo SW2232, ale ostatnio znalazłem coś takiego: DELL 2408WFP.
Oba na matrycy S-PVA. Czy ktoś z was słyszał ewentualnie ma jakieś doświadczenia z tym Dellem? Warto zrezygnować z Eizo dla niego?
W ustawieniach systemu tak czy owak MUSI być zapięty odpowiedni profil charakteryzujący przestrzeń barwną naszego monitora - CMM aplikacji wykorzystuje go do obliczenia stosownej korekty dokonywanej podczas wyświetlania obrazu.
W przypadku monitorów bez możliwości kalibracji sprzętowej profil zawiera tag vcgt, który zawiera korektę kalibracyjną wgrywaną do LUT karty graficznej - korekta owa jest wgrywana właśnie po zapięciu profilu w ustawieniach systemu.
W monitorach sprzętowo kalibrowanych profil nie zawiera tagu vcgt, bo kalibracja wgrywana jest do LUT monitora, ale nadal zapisana jest w nim kolorymetryczna charakterystyka monitora - koordynaty chromatyczne kolorantów, gradacja itd., z których to informacji korzystają moduły zarządzania barwą aplikacji.
Stoję przed zakupem monitora, budżet jakim dysponuję to około 2500-2700. Chciałem kupić Eizo SW2232, ale ostatnio znalazłem coś takiego: DELL 2408WFP.
Oba na matrycy S-PVA. Czy ktoś z was słyszał ewentualnie ma jakieś doświadczenia z tym Dellem? Warto zrezygnować z Eizo dla niego?
Nie warto (mało precyzyjny, zbyt jasny, niezbyt równomierny). Z 24" monitorów za rozsądną cenę najbardziej godny uwagi jest NEC 2490WUXi2
Mam pytanie do Tom01 jaki polecasz kalibrator do Eizo FlexScan S2031W?
molmagic
14-09-2009, 00:16
Ja mam natomiast pytanie co do regularnej kalibracji monitorów NEC na SVII. Może zabrzmi to strasznie głupio, ale naprawdę nie wiem.
Jest tam "calibrate" i "generate ICC profile" - mam go tylko regularnie kalibrować, czy też każdorazowo generować profil? W jakiej kolejności to robić? Do tej pory za pierwszym razem zrobiłem "generate Icc p." i skalibrowałem, w kolejnych cyklach tylko kalibracja.
Funkcja "calibrate" przeprowadza kalibrację zakończoną stworzeniem profilu, natomiast "generate ICC profile" ogranicza się do wykonania samego profilu monitora, bez jego kalibrowania.
Nie, ponieważ zdjęcie sRGB będzie różnie wyświetlane przez monitory o standardowym gamucie i szerokogamutowe. Aplikacja wyświetlająca musi wiedzieć jaki plik wyświetla na jakim monitorze. Inaczej zawsze będą czerwone gęby.
Zdjęcia wyświetlam zawsze na tym samym monitorze Eizo S2231, więc aplikacja wyświetlająca powinna dawać taki sam obraz zarówno w PS jak i w pokazie slajdów w Bridge, który jest przecież częścią składową PS. Więc dlaczego te czerwone gęby?
Zdjęcia wyświetlam zawsze na tym samym monitorze Eizo S2231, więc aplikacja wyświetlająca powinna dawać taki sam obraz zarówno w PS jak i w pokazie slajdów w Bridge, który jest przecież częścią składową PS. Więc dlaczego te czerwone gęby?
"Aplikacja wyświetlająca" musi mieć obsługę profili (tzw CMS - color management system), ponieważ wyświetlasz zdjęcie na monitorze szerokogamutowym. Czyli klucz tkwi w tym jakiej aplikacji używasz jako "aplikacji wyświetlającej" . Ja używam albo Adobe Bridge albo Firefoxa 3.0.13 .
a ja mam pytanie.. czy używając tylko lightrooma i monitora nie szerokogamutowego tylko takirgo co sRGB dokładnie pokrywa (nec 2190UXi) jest sens w aparacie ustawiać przestrzeń kolorów AdobeRGB? skoro w końcu i tak konwertuję albo do sRGB albo profilu papieru dla labu..
Nie ma. Minilab ma stosunkowo niewielki gamut, sRGB kryje go dość skutecznie. Adobe i większe przestrzenie mają sens przy doskonalszych technikach reprodukcyjnych, ale tak czy siak mając monitor o normalnym gamucie nie będziemy w stanie tego w 100% kontrolować.
Ogólnie odradzam parcie na "profesjonalne" przestrzenie edycyjne, monitory hiperszerokogamutowe i insze duperszwance, bo w fotografii zwykle i tak nie korzystamy z tych megażarówiastych barw, a tylko mniej precyzyjnie kwantyzujemy paletę, której tak naprawdę używamy.
Witam
Posiadam monitor EIZO S2243W, chciałbym kupić do niego kalibrator. Co się nadaję?
Pytałem w CORTLANDzie - polecili mi Xrite, pytałem znajomego i stwierdził iż się nie nadaje.
Mam juz mętlik:) czy ktoś kalibrował ten monitro i może polecić odpowiedni sprzęt do niego.
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chodzi mi głównie o porównanie modeli X-Rite EyeOne Display2 a X-Rite ColorMunki Photo.
Czy oba się nadają?
Witam
Posiadam monitor EIZO S2243W, chciałbym kupić do niego kalibrator. Co się nadaję?
Pytałem w CORTLANDzie - polecili mi Xrite, pytałem znajomego i stwierdził iż się
Zależy który X-Rite Panu polecono. Eizo S2243W i pozostałe monitory tej rodziny są jednymi z najtrudniejszych w ustawieniu. Trudność leży nie w technikaliach, a w braku narzędzi. Popularne oprogramowanie umożliwiające kontrolę i regulację monitora nie obsługuje czujnika dla niego właściwego, a czujnik dający mu radę ma w komplecie debilne oprogramowanie bez żadnej regulacji. Połączenie jednego i drugiego jest oczywiście dostępne, ale kosztuje więcej niż sam monitor.
w takim razie co do tego typu eizo wybrać za kalibrator? zamierzam kupić 2 taki sam monitor więc chciałbym zainwestować rówież w poprawny kalibrator.
Pozdrawiam
w takim razie co do tego typu eizo wybrać za kalibrator? zamierzam kupić 2 taki sam monitor więc chciałbym zainwestować rówież w poprawny kalibrator.
Zestaw kalibracyjny, który pozwala na osiągnięcie optymalnych parametrów, bez okrojenia możliwości monitora to X-Rite Basic.
ArturBonoVox
17-09-2009, 00:35
Ja mam pytanie.
Mam lapcia 15 calowego 4:3 i rozdzielczosc na nim 1400x1050.
I teraz podlaczam do niego tania kielbase Asusa 22 calowego z rozdzielczoscia 1920x1080 widescreen.
I jak sie teraz ma szczegolowosc wyswietlanych datali na 15 calowy lapciu z 1400x1050 do 22 calowego wide i rozdzielczosci 1920x1080. Czy nadal bedze miec taka szczegolowsc czy juz nie? Wiem, ze to pytanie typu smiech na sali ale coz warto pytac.
Bardzo dziękuje za pomoc, patrzałem na cene X-Rite Basic - i wychodzi ponad 4000 w tym wypadku nie lepeij już kupić nowy monitor?
Czy może jest coś tańszego ?
Zestaw kalibracyjny, który pozwala na osiągnięcie optymalnych parametrów, bez okrojenia możliwości monitora to X-Rite Basic.
ArturBonoVox - roznica miedzy rozdzielczosciami to tylko mniejsza plamka, na pewno w ilosci szczegolow tez bedzie roznica ale ja bym raczej sie nad kolorami skupil niz tym czy wiecej zobacze czy mniej:)
Ja mam pytanie.
Mam lapcia 15 calowego 4:3 i rozdzielczosc na nim 1400x1050.
I teraz podlaczam do niego tania kielbase Asusa 22 calowego z rozdzielczoscia 1920x1080 widescreen.
...
Ja popelnilem podobny blad - kupilem kilka miechow temu tania kielbase (jakas Iiyama 24') i teraz placz i zgrzytanie zebow. Czerni to nie ma, kolory wyswietlane inne, na wydruku inne - szkoda czasu na "kalibracje" (BTW. moje stare ~4 letnie Samsungi 19' chociaz oddaja detale w cieniach - te nowe LCD z maksymalnie odchudzona elektronika sterujaca do niczego sie nie nadają)
I tu podłaczę sie do wątku - potrzebuje do pracy rozdzielczosci WUXGA;
Jak była kasa na CE*czy SX* to nie bylo checi - teraz pozostaje jakiś EIZO S22* czy NEC 2490WUXi2
Porownujac parametry na: http://www.graficzne-eizo.pl/monitory-do-grafiki/ nie widze jakichs dramatycznych roznic.
Czy ktos moze mi pomoc w wyborze ? w gre wchodza NEC2490WUXi2, EIZO S224* czy S2431
Czy ktos moze mi pomoc w wyborze ? w gre wchodza NEC2490WUXi2, EIZO S224* czy S2431
Nec 2490WUXi to niskobudżetowy monitor graficzny. Szczerze mówiąc nie lubię go. Mocno nieliniowy, kapryśny, wymaga ścisłego reżimu przy aranżacji oświetlenia miejsca pracy. Bardziej sugerowałbym 2690WUXi, ma mniej wad.
Eizo S2433W i S2233W to jakby rzekł Czornyj, wypasione monitory. Amatorskie, uniwersalne, komfortowe, ale od obu Neców gorsze w kwestii kątów widzenia i liniowości, ale to drugie wówczas jeśli Nece byłyby skorygowane sprzętowo.
Bardzo dziękuje za pomoc, patrzałem na cene X-Rite Basic - i wychodzi ponad 4000 w tym wypadku nie lepeij już kupić nowy monitor?
Czy może jest coś tańszego ?
Będzie, jak opisałem wyżej jedno z dwóch. X-Rite Display pomyli się w temperaturze barwowej i wyreguluje monitor na ten błędny wynik, a ColorMunki nie wyreguluje wcale, a wszystko skoryguje na karcie graficznej. Z dwojga złego lepiej ustawić monitor fabrycznie i zastosować ColorMunki.
molmagic
22-09-2009, 10:24
Dziś pojawił mi się duży problem. Jak włączyłem komputer, monitor drugi (LCD NEC) w ogóle nie świecił, pomimo że wszystko było dobrze podłączone (Działało mi to normalnie ponad miesiąc). Sprawdziłem we właściwościach ekranu, a tam monitor w ogóle wyłączony... więc włączyłem, obraz pojawił się na dwóch ekranach. Coś mnie tknęło by zajrzeć w SVII - a tam lipa. Monitor nieskalibrowany i nie da się skalibrować... Jest komunikat że monitor jest "currently set to off" i status no communications.. Wie ktoś co się stało? Przeinstalowanie SVII nie pomogło... Jestem w kropce:/
---edit---
w display configuration kliknąłem parę przycisków test monitor i test lut a także auto configure, jak wróciłem do "ekranu głównego" SV to już dało radę skalibrować... nie wiem dalej dlaczego tak się stało, jak ktoś wie to proszę o wyjaśnienie...
Nosze sie z zakupem monitora, najlepiej 24'' panorama, na jakiejs lepszej niz TN matrycy. Myslalem o Eizo, co mozecie polecic ? Cena do 3000zl, o ile to realne ?
Nosze sie z zakupem monitora, najlepiej 24'' panorama, na jakiejs lepszej niz TN matrycy. Myslalem o Eizo, co mozecie polecic ? Cena do 3000zl, o ile to realne ?
24" ludzkie Eizo to koszt 4 tys zł. Za 3 można mieć 22" o rozdzielczości takiej jak 24", czyli S2243W.
W okolicach 3800-4000 jest kilka 24'' eizo, który polecasz ? Uzywany do programowania, ogladania filmów i amatorskiej obrobki fotografii
W okolicach 3800-4000 jest kilka 24'' eizo, który polecasz ? Uzywany do programowania, ogladania filmów i amatorskiej obrobki fotografii
W zasadzie jest jeden godny zainteresowania: S2433W
chodzi o EIzO FlexScan S2433WH ?
ile powinna wynosic gwarancja na te monitory ? widze od 2 do 5 lat zalezy od sprzedawcy
chodzi o EIzO FlexScan S2433WH ?
ile powinna wynosic gwarancja na te monitory ? widze od 2 do 5 lat zalezy od sprzedawcy
Poprawny symbol to S2433W, pozostałe oznaczenia dotyczą koloru obudowy i podstawy. Gwarancja fabryczna powinna być 5-letnia.
dzieki, wyjasnilem juz ze sklepem, jest 5lat
dzieki, wyjasnilem juz ze sklepem, jest 5lat
Przy okazji radzę się upewnić, że gwarancja jest na druku Alstora.
Wczoraj na warsztatach foto okazało się, że mój Gateway Fpd2185w pokazuje obraz zdecydowanie zbyt ciepł
Właśnie szukam w Wawie firm, które mogą przeprowadzić kalibrację monitora, znalazłem w googlach 2 ogłoszenia, ale to osoby prywatne i nawet nie wiem czy się tym zajmują.
Macie może namiary na kogoś kto może pomóc mi w tym problemie na terenie Wawy, oczywiście odpłatnie, ewentualnie może być również za flaszkę:P
Tomasz1972
30-09-2009, 14:35
Wczoraj na warsztatach foto okazało się, że mój Gateway Fpd2185w pokazuje obraz zdecydowanie zbyt ciepł
Właśnie szukam w Wawie firm, które mogą przeprowadzić kalibrację monitora, znalazłem w googlach 2 ogłoszenia, ale to osoby prywatne i nawet nie wiem czy się tym zajmują.
Macie może namiary na kogoś kto może pomóc mi w tym problemie na terenie Wawy, oczywiście odpłatnie, ewentualnie może być również za flaszkę:P
http://www.myphotosign.com/kalibracja/index
http://www.myphotosign.com/kalibracja/index
Tak tak, napisałem tam:) bez odpowiedzi jak na razie:(
Tak tak, napisałem tam:) bez odpowiedzi jak na razie:(
To napisz tu : http://canon-board.info/member.php?u=857 . A jak nie odpisze to napisz wątek w Pralni "niby moderator a olewa potencjalnych klientów" ;) .
To napisz tu : http://canon-board.info/member.php?u=857 . A jak nie odpisze to napisz wątek w Pralni "niby moderator a olewa potencjalnych klientów" ;) .
Dzięki Vitez, ale niestety na CB również dawno aktywny nie był:(
Jeśli można, to co robiłeś ze swoim monitem? kalibrowałeś gdzieś? sam może masz takowy i można się do Ciebie uśmiechnąć??
Jeśli można, to co robiłeś ze swoim monitem? kalibrowałeś gdzieś? sam może masz takowy i można się do Ciebie uśmiechnąć??
Monitor Viteza (szerokogamutowy Nec) robiłem ja. Jeśli nie znajdzie się Jac, będę wizytował w stolicy w piątek i mam wolne godziny. Ceny usług są na mojej stronie.
Dzięki Vitez, ale niestety na CB również dawno aktywny nie był:(
Hę?
"
Ostatnio Aktywny: Wczoraj 22:54
"
To że nic nie pisze nie znaczy że się nie loguje czy privów nie czyta :roll: .
Skalibrowany przy zakupie u Tom01. Jakiś miesiąc później po konsultacji z Tomem stwierdziłem że do moich potrzeb kalibracja raz na pół roku wystarczy... jeszcze nie czas.
a to ja pytanie mam odnośnie eizo... pierwsze przymiarki do zakupu :D
s2433 v s2243
specyfikację tych dwóch wyżej czytałem. ceny znam. Tom01... jakie masz spostrzeżenia odnośnie tych modeli? czy przy takiej rozdzielczości 2" dużo dają? różnica 800pln... ;)
czy przy takiej rozdzielczości 2" dużo dają?
Na 24" wszystko jest większe. Czy to dobrze? Generalnie tak, bo jest wielu ludzi, którym plamka 22" i 1920x1200 sprawia kłopot przy odbiorze małych ikonek i tekstu. Problem bardziej dotyczy Windows, na makówkach elementy narzędziowe i nawigacyjne są domyślnie większe.
Hę?
"
Ostatnio Aktywny: Wczoraj 22:54
"
To że nic nie pisze nie znaczy że się nie loguje czy privów nie czyta :roll: .
Skalibrowany przy zakupie u Tom01. Jakiś miesiąc później po konsultacji z Tomem stwierdziłem że do moich potrzeb kalibracja raz na pół roku wystarczy... jeszcze nie czas.
Przepraszam źle spojrzałem.
A tak w ogóle to już u mnie był i monit skalibrowany:)
Normalnie niebo a ziemia - to co było wcześniej to normalnie masakra - boję się swoje obrobione wcześniej zdjęcia oglądać:(
Na 24" wszystko jest większe. Czy to dobrze? Generalnie tak, bo jest wielu ludzi, którym plamka 22" i 1920x1200 sprawia kłopot przy odbiorze małych ikonek i tekstu. Problem bardziej dotyczy Windows, na makówkach elementy narzędziowe i nawigacyjne są domyślnie większe.
Dzięki za odpowiedź :) Widziałem już obrazek z s2431. generalnie biorąc pod uwagę wielkość 24" i rozdzielczość 1920x1200 był dla mnie ok.
to jeszcze jedno pytanie pozwolę sobie zadać ;)
czy w tej cenie konkurencja (nec) ma coś porównywalnego do zaproponowania?
a może lepiej 2x mniejszy monitor?
czy w tej cenie konkurencja (nec) ma coś porównywalnego do zaproponowania?
Nec nie ma w ofercie odpowiednika. Cenowo najbliżej jest 2490WUXi, który jednak jest znacząco inny i przez to nie można ich bezpośrednio porównać.
Czy Colortron II działa wyłącznie na macówkach czy też jest możliwość efektywnego podłączenia do PC ?
Jeśli tak, to jaki soft obsłużyłby to urządzenie ?
Czy Colortron II działa wyłącznie na macówkach czy też jest możliwość efektywnego podłączenia do PC ?
Jeśli tak, to jaki soft obsłużyłby to urządzenie ?
Colortron II to już eksponat muzealny - podłączało się toto archaicznym, makówkowym łączem ADB. X-Rite nie udostępnia już jakiegokolwiek oprogramowania dla tego usrojstwa, a producenci profilerów już dość dawno temu sukcesywnie wycofywali wsparcie dla tego urządzenia z uwagi na nędzną jakość jego pomiarów.
Bruce Lindbloom odpowiadając na pytanie w jaki sposób najlepiej używać Colortrona na nowych (natenczas G3) macach z USB zasugerował, by udać się z nim na szczyt wulkanu Hekla, a następnie wrzucić urządzenie w jego gardziel.
Zakupiłem ostatnio S2233W i teraz stanąłem przed problemem kalibracji. Fundusze oczywiście są ograniczone i to do jakiś 600zł więc co można polecić dla takiego amatora jak ja nie zarabiającego na zdjęciach.
Jest coś takiego nowego:
Eizo EasyPix
Ale nie wiem czy nadje się tylko do monitorów eizo czy na przykład crt też tym skalibruje.
Mz. nie ma sensu marnować pieniędzy na to coś. Kalibrację szerokogamutowego Eizo należy zlecić komuś ze spektrofotometrem, bo zwykłym kolorymetrem można go tylko rozkalibrować.
Czyli na przykład po użyciu takiego Spyder3Pro będzie gorzej niż bez żadnej kalibracji?? Czy pod pewnymi względami będzie lepiej a pod innymi gorzej? I czy plusy przewyższą minusy?
Czyli na przykład po użyciu takiego Spyder3Pro będzie gorzej niż bez żadnej kalibracji?? Czy pod pewnymi względami będzie lepiej a pod innymi gorzej? I czy plusy przewyższą minusy?
Tylko raz testowałem Spydera3 na SX2462W i to, co on na tym monitorze odstawiał to były jakieś bezecne pierdoły. Żadnych plusów w stosunku do nietkniętego monitora z zapiętym profilem fabrycznym się nie dopatrzyłem.
Tylko raz testowałem Spydera3 na SX2462W i to, co on na tym monitorze odstawiał to były jakieś bezecne pierdoły. Żadnych plusów w stosunku do nietkniętego monitora z zapiętym profilem fabrycznym się nie dopatrzyłem.
Czyli dopóki nie uzbieram jakiegoś 1800 to mogę sobie odpuścić kalibracje.
A może się ktoś orientuje jak działa tryb sRGB w S2233W? Znaczy jakie ustawienia są przez niego modyfikowane.
Czyli dopóki nie uzbieram jakiegoś 1800 to mogę sobie odpuścić kalibracje.
A może się ktoś orientuje jak działa tryb sRGB w S2233W? Znaczy jakie ustawienia są przez niego modyfikowane.
Bogiem a prawdą to nawet z Color Munki nie jest za różowo, bo sam spektrofotometr jest świetny, ale jego oprogramowanie jest do d... - dlaczegoś nie umożliwia ręcznej kalibracji punktu bieli. Doskonały rezultat udało mi się osiągnąć dopiero wtedy, gdy skalibrowałem ręcznie punkt bieli spektrofotometrem i1pro, a następnie zdjąłem profil ColorMunki (pomiary wykonał wzorcowo). Tak więc potrzebny jest ColorMunki i oprogramowanie basICColor (99 euro) do profilowania monitorów, które jednak narazie jeszcze nie wspiera ColorMunki (!!!), więc trzeba czekać aż zacznie, lub ew. kupić i1pro, lub ColorMunki i Eizo CG243W, którego kolor ColorNavigator na szczęście ma już wsparcie dla małpy... Jednym słowem idzie ocipieć.
Podsumowywując - jeśli ktoś obecnie myśli o sensownej kalibracji monitora szerokogamutowego, to czeka go sporo wydatków.
Trybów "pseudo sRGB" w monitorach szerokogamutowych nie polecam, szczególnie w panelach klasy S2233W czy P221W (posteryzacja, a przy tym mała skuteczność).
Wszelkie ograniczenia sterowania nie są dobrym wyjściem. Proponuję po prostu skalibrować i tyle. Jeśli nie ma Pan przyrządu, zlecić usługowo lub wypożyczyć.
Witam,
Szybkie pytanie. Planuję zamienić mojego Eizo S2233W na Neca 2690, jednak nie wiem, którą wersję kupić, 1 czy 2 (o ile 1 jest jeszcze dostępna). Czy dla przeciętnego zjadacza chleba są jakieś zauważalne różnice pomiędzy obydwoma modelami? Nie jestem profesjonalistą, monitor będzie również służył do filmów/grania/projektowania 3D.
Z góry dzięki za jakieś informacje
Wersji pierwszej nie ma już od wielu miesięcy.
Nie jestem pewny, czy użycie 2690 do projektowania to najlepszy pomysł. Wysoki punkt czerni, połysk jednobarwnych ciemnych powierzchni w placki. W porównaniu do S2233W czerń będzie wyglądała jak brudna szmata. To wąsko specjalizowany monitor graficzny, a nie uniwersalny ani do projektowania.
Projektowanie to głównie Catia (to miałem na myśli). Może Pan też, nie wiem. Zależy mi na dużej plamce i rozdzielczości wyższej niż mam teraz. A cenowo ten Nec wygląda nieźle, potaniał ostatnio z tego co widzę.
Jakaś alternatywa?
Projektowanie to głównie Catia (...) Jakaś alternatywa?
Wiem co to jest i występujące w takich programach duże jednobarwne powierzchnie, szczególnie tło aplikacji, to dla 2690 przekleństwo. Problemu by nie było, jeśliby monitor był użytkowany w warunkach biurowych, w dzień, ale wnioskuję, że będzie stał w domu, gdzie wieczór to jedna z głównych pór pracy. W takich warunkach alternatywa to Eizo S2433W. Monitor gorszy, ale o niebo bardziej uniwersalny i wybaczający trudne oświetlenie.
Hmm rozumiem. Dzięki serdeczne. Tak, monitor domowy w 100%. Podany monitor to 24", rozumiem że Nec 2490 ma podobne problemy jak jego większy brat?
Hmm rozumiem. Dzięki serdeczne. Tak, monitor domowy w 100%. Podany monitor to 24", rozumiem że Nec 2490 ma podobne problemy jak jego większy brat?
Tak, to jest 24". Nec 2490 ma znacznie gorsze problemy niż 2690.
A wynalazki w rodzaju Della 2709 czy Samsunga 275T odpadają w przedbiegach?
A wynalazki w rodzaju Della 2709 czy Samsunga 275T odpadają w przedbiegach?
Dell świeci minimalne ok 150 nitów, w nocy gotuje oczy na twardo. Samsunga 275 nie widziałem, ale jeśli reprezentuje to samo, co wersja 24", to można sobie darować.
A że tak zapytam co reprezentuje sobą IIYAMA ? bo jakoś o tych monitorach w wątku cicho? znajomy ma takie coś 24" chyba, w cadzie rysuje i nie narzeka.. jak się ta firma plasuje w "rankingu"?
Iiyama to już historia. Firma po stworzeniu renomy na monitorach VisionMaster, opartych o kineskopy Mitsubishi, słabo radziła sobie po przejściu na LCD. W końcu została wykupiona przez koncern Mouse Computer, który operuje na rynku masowym.
Iiyama to już historia. Firma po stworzeniu renomy na monitorach VisionMaster, opartych o kineskopy Mitsubishi, słabo radziła sobie po przejściu na LCD. W końcu została wykupiona przez koncern Mouse Computer, który operuje na rynku masowym.
ale marka istnieje nadal? czyli w zasadzie jeśli chodzi o LCD to taki szajsung?
ale marka istnieje nadal? czyli w zasadzie jeśli chodzi o LCD to taki szajsung?
Nazwa i logotyp są zachowane, w końcu miliony ludzi je znają. Marketing. Obecnie produkt pod marką Iiyama to chłam. Ciekawostka, w ofercie Iiyamy jest kilka monitorów specjalistycznych, ale z tego co mi wiadomo, robi je ktoś inny.
A że tak zapytam co reprezentuje sobą IIYAMA ? bo jakoś o tych monitorach w wątku cicho? znajomy ma takie coś 24" chyba, w cadzie rysuje i nie narzeka.. jak się ta firma plasuje w "rankingu"?
Akurat do CAD'a nie potrzeba specjalnie dobrego monitora - w firmie mamy kilkaset tn'ów i pracuje się na nich bez specjalnych problemów - wystarczą zwykłe biurowe monitory jeżeli nie ma jakiś cyrków z oświetleniem...
Akurat do CAD'a nie potrzeba specjalnie dobrego monitora
Wszystko zależy od progu wymagań. Z mojej praktyki wynika, że monitor do CAD musi spełniać następujące cechy:
1. Bardzo dobre podświetlenie, szczególnie jeśli pracuje się z czarnym tłem.
2. Musi mieć wysoką rozdzielczość przy małej plamce, aby linie skośne nie były w "schodki".
3. Nie może mrugać na kreskowaniach.
Te wydawałoby się banalne kryteria spełnia bardzo mało monitorów. W zasadzie tylko zawodowe.
Polecam też pouczającą lekturę:
http://www.archogdan.cadea.pl/rozne/iilcd/iilcd.php
Wszystko zależy od progu wymagań. Z mojej praktyki wynika, że monitor do CAD musi spełniać następujące cechy:
Od kilkunastu lat coś tam dłubię, od jakiś ~6 lat lat na LCD które generalnie były Dellami / HP ale kiepskimi i o ile zdjęć na tym oglądać się zupełnie nie da, to pracować się da i nie jest to w żaden sposób uciążliwe - cokolwiek teoria na ten temat nie mówi. Co prawda nie rysuję cały czas (a teraz praktycznie wcale), ale są ludzie siedzący w UG te ~10 lat i nie narzekają.
Tyle z praktyki...
Tyle z praktyki...
Praktyka jest taka, że ludzie często pracują na nieadekwatnym, pod względem możliwości sprzęcie, bo... muszą. Ja nie projektuję, ale rozmawiam z ludźmiu których widuję i/lub wdrażam rozmaite rozwiązania. Nigdy, podkreślam nigdy, nie spotkałem się z sytuacją aby ktoś zechciał wrócić do monitora ogólnego z "cadowego".
Jako, że dziś przeszedłem na Windows 7 na jednym z laptopów, musiałem powalczyć z oprofilowaniem monitora i załadowaniem profilu. I w ramach walki trafiłem na ciekawy artykuł krok po kroku opisujący co należy zrobić:
http://www.pusztaiphoto.com/articles/colormgmt/win7/default.aspx
Jak sądzę, przydatny dla wielu...
I w ramach walki trafiłem na ciekawy artykuł krok po kroku opisujący co należy zrobić:
Jakby ktoś miał okazję przetestować te ustawienia na karcie/sterownikach innych niż Intelowskie i/lub profilu innym niż wer. 2 (czyli produkowanym przez Eye-One Match 3) i/lub na Windowsach 32b/64b (ja mam 64 bit).
Bo po jednodniowym używaniu niestety mam tak, że profil co prawda się ładuje i można go ręcznie przeładować, ale też się cały czas "wyładowuje". Co prawda w Windows XP też tak miałem, ale tam było trochę mniej okazji do "wyładowania" się profilu. Z drugiej strony i tak jest lepiej, bo w WinXP musiałem zwykle zrestartować Windowsy zęby skutecznie przeładować profil :)
DELL U2410 - ktoś ma, używa, poleca ?
24" , PVA...
Jakby ktoś miał okazję przetestować te ustawienia na karcie/sterownikach innych niż Intelowskie i/lub profilu innym niż wer. 2 (czyli produkowanym przez Eye-One Match 3) i/lub na Windowsach 32b/64b (ja mam 64 bit).
Profil wer. 4/LUT nie pomaga (przynajmniej ten generowany przez Eye-One Match 3) więc problem można zawęzić do sterowników Intela (lub 64 bit).
moze ktos wie jak zaladować profil kolorów (uprzednio ściągniety ze strony producenta monitora) w systemie Ubuntu 9.04 ?
Profil wer. 4/LUT nie pomaga (przynajmniej ten generowany przez Eye-One Match 3) więc problem można zawęzić do sterowników Intela (lub 64 bit).
W ramach rozwiązań tymczasowych "podrasowałem" profil kolorów w ustawieniach karty graficznej, tak, że nawet jeśli "wyleci" profil .icc z LUT, to kolory nie będą przynajmniej "żarówiaste". Oczywiście na oko, i teraz pytanie, czy jest może jakiś programik, który na podstawie pliku .icc wyliczy średnią odchyłkę na poszczególnych kanałach (głównie na niebieskim i czerwonym).
źródło (http://img381.imageshack.us/img381/8166/icc.jpg)
Artur - programem XCALIB, mozesz go wrzucic do autostartu,
Uzywa sie go tak:
xcalib /sciezka/do/profilu
Programik jest lepszy od dispcala bo nie reaguje na wygaszacz ekranu. Dispcal po kazdorazowym wlaczeniu sie wygaszacza po prostu "zapomina o proflu" i musisz go wczytac raz jeszcze:)
Jesli masz jakies problemy z kalibracja w linuxie to pisz do mnie. Mimo powszechnej opinii, caly workflow z zarzadzaniem kolorow pod linuxem jest, dziala i ma sie jak najbardziej dobrze:)
dzięki, zmiany są widoczne po restarcie (i dodaniu do programów startowych) czy powinny być od razu jeśli to wklepie ?
od razu jak wklepiesz, jesli chcesz wrocic do tego co bylo wczesniej, dajesz xcalib -clear
Zreszta, od czego jest "man xcalib"
karolturi
13-10-2009, 02:18
witam, mam pytanie odnosnie dela UltraSharp 3008WFP,kolega sprzedaje kilku miesieczny monitor za 700euro czy wart jest on tych pieniedzy??czy moze kupic cos innego(eizo,nec)800e to max kwota jaka moge przeznaczyc na monitor!spedzam przed monitorem okolo 8h dziennie wiec zalezy mi na komforcie pracy.
Tom01, a jak można ocenić przydatność IIYAMA VM pro 513,514 (CRT) do obróbki zdjęć. Na aukcjach pojawają się takie "rodzynki" używane, ale za niewielkie pieniążki. Zastanawiam się nad zakupem takiego czegoś do domowych potrzeb. Nowych LCD za parę koła nie kupię. Na co dzień używam lapka acera aspire 1680, ale męczy mnie już trochę
Tom01, a jak można ocenić przydatność IIYAMA VM pro 513,514 (CRT) do obróbki zdjęć. Na aukcjach pojawają się takie "rodzynki" używane, ale za niewielkie pieniążki. Zastanawiam się nad zakupem takiego czegoś do domowych potrzeb. Nowych LCD za parę koła nie kupię. Na co dzień używam lapka acera aspire 1680, ale męczy mnie już trochę
Tysiąc razy było napisane, by dać spokój starym złomom CRT i ewentualnie zainteresować się starymi złomami LCD.
borkomar
13-10-2009, 16:09
Nie było chyba nic o monitorku SAMSUNG 27'' 275T który można chyba z powodzenim skalibrować I1D2?
Matryca PVA chyba nie powinno być źle.
Może Koledzy znawcy się wypowiedzą.
Dziękuję z góry.
Naturalnie chodzi o zastosowania codzienne + foto.
witam, mam pytanie odnosnie dela UltraSharp 3008WFP,kolega sprzedaje kilku miesieczny monitor za 700euro czy wart jest on tych pieniedzy??czy moze kupic cos innego(eizo,nec)800e to max kwota jaka moge przeznaczyc na monitor!spedzam przed monitorem okolo 8h dziennie wiec zalezy mi na komforcie pracy.
Pytanie dlaczego sprzedaje?
Co do komfortu, Dell oferuje sprzęt korporacyjny, strojony do pracy w jasnym biurach. Zdecydowanie nie jest komfortowy. Minimalna jaskrawość jest większa niż 140 nitów.
Wszystko fajnie, tylko te rodzynki są nadgniłe, z terminem przydatności do spożycia który minął kilka lat temu.
Nie było chyba nic o monitorku SAMSUNG 27'' 275T
Widać sobie nie zasłużył. :)
który można chyba z powodzenim skalibrować I1D2?
Nie można.
Matryca PVA chyba nie powinno być źle.
Do Trabanta wsadzili jakiś czas temu silnik VW, i co przestało być źle?
To ja mam taki problemik ... mianowicie przymierzam się do przeorganizowania stanowiska pracy, do tej pory mam 2 monitorki 24 cale główny i 24 cale narzędziowy z boku wszystko podpięte do jednej karty graficznej przez DVI ( 1920x1200 ) do tego dojdzie niedługo jeszcze jeden monitor 21 cali (1600x1200) no i przy okazji chciałbym na stałe podpiąć telewizor HD (1920x1080) w komputerze mam tylko 1xPCI-E16 ... myślę o dołożeniu jeszcze jednej katy ( np. NVIDIA Quadro NVS 290 x 1 PCIe ) pracował ktoś kiedyś na czymś takim ? głównie chodzi mi o pracę 2 różnych kart graficznych ...
pracował ktoś kiedyś na czymś takim ? głównie chodzi mi o pracę 2 różnych kart graficznych ...
Miałem swego czasu taki zestaw, z dwoma kartami Nvidii (GF6600 i GF7900), podpięty do: LCD, CRT i TV (i jedno DVI w rezerwie na projektor ;)). Działało bez zarzutu (pod Linuxem). Nie bawiłem się w profilowanie ;) ale spodziewałbym się jakichś ograniczeń typu "da się jedno wyjście na kartę", albo wręcz tylko główny. Ale działać będzie.
masahuku
21-10-2009, 09:26
Witam,
Wyszukiwarka CB nie dała mi odpowiedzi, a tysiąca siedmiuset postów z tego wątku nie jestem w stanie przebrnąć (brak czasu...) - pytanie brzmi:
czy jest sens kupować takie "coś":
http://www.allegro.pl/item777723433_eizo_s1921_max_3900h_od_nowosci_gw_2 4m_c_lidering.html
http://www.allegro.pl/item777731671_eizo_s1921_pva_max_6500h_od_nowosci_ gw_24m_c.html
http://www.allegro.pl/item777727790_eizo_s1921_pva_max_11tys_h_od_nowosc i_gw_24m_c.html
Mam stary monitor CRT i nadszedł czas na zmianę. Docelowo ma to być monitor za ok. 2,5-3 kzł, ale chwilowo z braku funduszy szukam rozwiązania przejściowego.
Zastosowanie - oczywiście obróbka zdjęć.
Witam,
Wyszukiwarka CB nie dała mi odpowiedzi, a tysiąca siedmiuset postów z tego wątku nie jestem w stanie przebrnąć (brak czasu...)
Witam. A my mamy znaleźć czas aby Panu odpowiedzieć?
masahuku
21-10-2009, 10:39
Witam. A my mamy znaleźć czas aby Panu odpowiedzieć?
Szczerze mówiąc, na to właśnie liczyłem.
Nie wymagam, żeby ktoś za mnie ZNALAZŁ odpowiedź w tym czy innym wątku. Nie znam na monitorach i dlatego muszę szukać i pytać. A jeśli ktoś się zna/ma doświadczenie w tej kwestii, na podstawie swojej wiedzy będzie mógł napisać np. "daj sobie spokój, bo..." i taka odpowiedź zabierze mu 2 minuty.
Szczerze mówiąc, na to właśnie liczyłem.
Nie wymagam, żeby ktoś za mnie ZNALAZŁ odpowiedź w tym czy innym wątku. Nie znam na monitorach i dlatego muszę szukać i pytać. A jeśli ktoś się zna/ma doświadczenie w tej kwestii, na podstawie swojej wiedzy będzie mógł napisać np. "daj sobie spokój, bo..." i taka odpowiedź zabierze mu 2 minuty.
Odpowiedź jest właśnie sporo dłuższa. Mówiono na ten temat dość szczegółowo na forum oraz sąsiedzkim forum nikona. Proszę na spokojnie poszukać i poczytać. Monitor nie zając.
masahuku
21-10-2009, 14:50
(...)Proszę na spokojnie poszukać i poczytać. Monitor nie zając.
Po czterech godzinach gapienia się w monitor i po przebrnięciu kilkuset postów typu "co Pan sądzi o monitorze Belinea XYZ? Czy może lepiej kupić Eizo XYZ" mam dosyć. Dowiedziałem się o problemach i rozterkach innych użytkowników, poznałem masę nowych pojęć i parametrów technicznych - w dla moich zastosowań zupełnie zbędnych, a odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem :-?. Pewnie za słabo/za krótko szukałem...
Chyba będę musiał zrobić rozpoznanie ogniem - kupię używkę i przynajmniej będę mógł doradzić innym, borykającym się z podobnymi problemami.
Słabo szukałeś.
Używany S1921 jest ogólnie polecany jako budżetowe wyjście z sytuacji, tyle że z zachowanie wszelkich środków ostrożności - wizualną oceną stanu matrycy, sprawdzenia przebiegu itp. Monitory LCD to żywotne bestie, ale łatwo o uszkodzenie mechaniczne delikatnej matrycy - zarysowania, ciemne placki od uderzeń itp.
Po czterech godzinach
Po 10 minutach:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=116529&page=3
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=103742
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19727&page=66
http://canon-board.info/showthread.php?t=27840&highlight=eizo+allegro&page=30
http://canon-board.info/showthread.php?p=397370&highlight=eizo+allegro#post397370
masahuku
21-10-2009, 16:12
Po 10 minutach: (...)
4 godziny to czas, jaki poświęciłem na lekturę wskazanego przez Pana wątku, a nie na zabawy wyszukiwarką. Wyszukiwarka zwróciła mi kilka odpowiedzi, w tym jedną przytoczoną przez Pana, ale we wszystkich postach mowa o ostrożności przy kupnie używanego towaru - to wie chyba każdy, bez potrzeby dopytywania. Pozostałe posty traktowały o jakości/parametrach monitora, bez względu na jego przebieg.
Pytałem o konkretny model monitora, z konkretnym przebiegiem. Liczyłem na odpowiedź typu: trzeba zwrócić uwagę na to i na to, bo to prosty monitor i po przepracowaniu kilku kh lubi w nim siadać to i to, lub inne konkretne wskazówki.
Czornyj "ciemnymi plackami od uderzeń" trochę mnie przybliżył do tematu, bo ja swoje LCDki szanuję i nie spotkałem się z uszkodzeniem tego typu. Będę wiedział o co dopytać sprzedawcę.
Kończę nudzenie,
dziękuję za pomoc.
Co złego, to nie ja.
we wszystkich postach mowa o ostrożności przy kupnie używanego towaru (...) Liczyłem na odpowiedź typu: trzeba zwrócić uwagę na to i na to
Wskazówki są właściwe, podobne do kupna każdego innego przedmiotu na rynku wtórnym. Nie ma co liczyć na ocenę zdalną ani przyjmowanie na wiarę przebiegu. Okazje: "Panie jak nówka, nie bity, kobieta jeździła", albo "stan idealny" weszły na stałe do słownika handlarzy a oznacza ni mniej ni więcej, tylko "oferuję taki sam złom jak wszyscy dookoła".
PS1. Mowa o plackach i wypalonym podświetleniu przewija się kilkukrotnie w zacytowanych wątkach.
PS2. Tak się przypadkowo złożyło, że znam wymienionego handlarza z Allegro. Bezwzględnie zalecam jechać i oglądać. Może w tej hałdzie elektronicznego złomu, przywożonego luzem, znajdzie Pan coś nie zajechanego.
masahuku
21-10-2009, 16:46
PS2. Tak się przypadkowo złożyło, że znam wymienionego handlarza z Allegro. Bezwzględnie zalecam jechać i oglądać. Może w tej hałdzie elektronicznego złomu, przywożonego luzem, znajdzie Pan coś nie zajechanego.
Ehhh, gdyby zamiast odsyłac mnie do wyszukiwarki i punktować później co znalazłem, a co mi umknęło, od razu napisał Pan to, co powyżej zacytowałem, byłoby super. To jest właśnie ta dwuminutowa, poparta doświadczeniem odpowiedź, o którą prosiłem w pierwszym poście.
Dziękuję.
Ehhh, gdyby zamiast odsyłac mnie do wyszukiwarki i punktować później co znalazłem
Ale za to następnym razem, najpierw będzie Pan samodzielnie szukał. Nawet o Lidering było już wcześniej napisane. :)
Takie są fora dyskusyjne. Trzeba dbać o porządek, nieśmiecenie. Bardziej wartościowe jest maksymalnie kilka podobnych tematów, opisanych treściwie i gonienie leni, którym nie chce się ich znaleźć, niż zezwolenie na istnienie setki takich samych pytań, na które nikomu się nie chciało rzetelnie odpowiadać.
Sam wielokrotnie grzebiąc na forum obcym mi tematycznie, godzinami przewalałem stosy tematów i natknięcie się na sakramentalne "Było!", rodzi pewność dotarcia do sedna. Wolę to, niż dziesiątki odpowiedzi niekonkretnych, czasem sprzecznych. Kto faktycznie ma coś wartościowego do powiedzenia w danej sprawie, napisze raz i potem nie będzie tracił na to samo czasu.
masahuku
21-10-2009, 17:10
Ale za to następnym razem, najpierw będzie Pan samodzielnie szukał.
Tak też było i tym razem! Trafiłem na aukcje na Allegro, miałem wątpliwości więc wrzuciłem hasło do forumowej wyszukiwarki i dostałem odpowiedzi z ogólnymi radami dotyczącymi kupna z drugiej ręki. Potrzebowałem głębszej i precyzyjniejszej wiedzy, konkretnie w temacie mojego postu i wpisałem zapytanie na forum. Resztę znamy.
Zaśmiecaniem będzie temat, który wrzucę za kilka miesięcy: chcę kupić monitor do obróbki fotografii (m.in. weselnej), mam do wydania max. 3000 zł. Co kupić?
Tymczasem spadam katować moje wysłużone CRT. Miłego wieczoru życzę.
Zaśmiecaniem będzie temat, który wrzucę za kilka miesięcy: chcę kupić monitor do obróbki fotografii (m.in. weselnej), mam do wydania max. 3000 zł. Co kupić?
NEC 2490WUXi2 albo Eizo S2243W
NEC-Eizo:
większy-mniejszy
normalny-szeroki gamut
sprzętowa kalibracja-fabrycznie nieźle skalibrowany
IPS-PVA
lepsze kąty obserwacji-lepsza czerń
...itd
NEC 2490WUXi2 albo Eizo S2243W
NEC-Eizo:
większy-mniejszy
normalny-szeroki gamut
sprzętowa kalibracja-fabrycznie nieźle skalibrowany
IPS-PVA
lepsze kąty obserwacji-lepsza czerń
...itd
Czornyj to co wybrać według Ciebie? Chciałbym coś minimum 24" i ostatnio ustawiałem się bardziej pod NEC-a 2490WUXi niż EIZO.
Czornyj to co wybrać według Ciebie? Chciałbym coś minimum 24" i ostatnio ustawiałem się bardziej pod NEC-a 2490WUXi niż EIZO.
To są dobre paneliki i jeśli nie szuka się rozwiązań ostatecznych, każdy z nich się sprawdzi.
NEC może denerwować wysoką czernią i dobrze na nim pracować przy nieco wyższej jaskrawości, oraz warto go sprzętowo przekalibrować i sprawdzić przed zakupem.
Eizo to solidny sprzęt, ma ładną czerń i jest dobrze przygotowane do pracy już w fabryce - można wyjąć z pudełka i od razu gra i bucy, ale jeśli chcemy czegoś więcej, to już kalibracja tego monitora wymaga fachury i sprzętu za ładnych parę tysięcy. Z tego co obserwuję wśród moich ofiar (tj. klientów), szeroki gamut wprawia ich w zakłopotanie - to jest coś, co dość trudno im ogarnąć, bo ujarzmienie tego wymaga odrobiny dość abstrakcyjnej wiedzy.
No właśnie i tego się też obawiam. Wiedzy na ten temat nie mam żadnej a nie chciałbym się wkurzać że kupiłem coś za duże pieniądze a jakoś mi to nie gra. Znalazłem taki sklep w internecie gdzie do monitorów EIZO dodają kalibrator Eyeone za nieco mniejszą cenę niż normalnie.
sirlukas
24-10-2009, 16:28
Wiele razy było wałkowane i nawet ja to wiem, że w szerokim gamucie kolorymetr (Eye One) na nic się zda, chyba że do trzymania obrazu w wodzy po ustawieniu spektrofotometrem, który zazwyczaj jest dużo droższy.
powiedzcie mi coś o nowej serii EIZO 16:9
czy ktoś ma taki Monitor ?? Jest na matrycy S-PVA
np. taki model http://www.komputronik.pl/index.php/product/80612/Peryferia/Monitory-LCD/23%27%27_Eizo_FlexScan_EV2333WH-BK.html
czy może lepiej kupić coś tradycyjnego 16:10
powiedzcie mi coś o nowej serii EIZO 16:9
czy ktoś ma taki Monitor ?? Jest na matrycy S-PVA
np. taki model http://www.komputronik.pl/index.php/product/80612/Peryferia/Monitory-LCD/23%27%27_Eizo_FlexScan_EV2333WH-BK.html
czy może lepiej kupić coś tradycyjnego 16:10
To jest sprzęt biurowy. Mało uniwersalny.
a ten model ??
Eizo FlexScan S2233W 22
http://www.allegro.pl/item785086759_eizo_flexscan_s2233w_22_profesjonaln y_5latgw.html
lub ten
EIZO FLEXSCAN S2242W
http://www.allegro.pl/item778933175_eizo_flexscan_s2242w_1920x1200_full_ hd_s_pva_wwa.html
czy one się różnią w zasadzie ??
lub jeszcze ten model EIZO FLEXSCAN S2243W
lub może jeszcze coś innego polecicie, fundusze zbliżone do tych modeli powyżej
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374
Wiele razy było wałkowane i nawet ja to wiem, że w szerokim gamucie kolorymetr (Eye One) na nic się zda, chyba że do trzymania obrazu w wodzy po ustawieniu spektrofotometrem, który zazwyczaj jest dużo droższy.
Podczas Creative Roadshow 2009 (notabene "reklamowane" przez mastiff) technik z Eizo stwierdził że z tym nie ma żadnego problemu, a kalibracja to dalej mniej niż 3 minuty roboty ;] Jak powiedziałem, że słyszałem opinię iż są jednak problemy, to przyznał, że faktycznie kalibracja nie jest dokładna i opiera się o korektę wartością średniej błędów popełnianych przez kalibratory (średnia wyliczona w laboratorium Eizo).
Tak więc kalibracja jest obarczona błędem, no i sorry, ale nie płaci się tyle kasy żeby było tak ;] Także utwierdziłem się tylko w przekonaniu, że jednak dla własnych potrzeb wolę monitor o "normalnym gamucie.
W oprogramowanie EIZO Color Navigator jest wgrana tablica korekcji dla połączeń niektórych monitorów i kolorymetrów. Dzięki temu zadziała, ale jako proteza (pomiary korygowane w profilerze o średni błąd) i tylko w przypadku serii CG. Dokładne ustawienie wymaga spektrofotometru, bo błąd zmienia się w funkcji paru wielkości. Natomiast ustawienie serii S to już wyższa szkoła jazdy, bo oprócz spektrofotometru potrzebne jest odpowiednie oprogramowanie i kawałek wiedzy jak to ugryźć. Koszt zestawu kalibracyjnego radzącego sobie to ok 4 tys zł.
PS1. Monitory "normalnogamutowe" są w zaniku, a niedługo praktycznie wcale ich nie będzie.
PS2. Będę na warsztatach Creative Roadshow w Poznaniu, Gdańsku i Warszawie. Dla niedowiarków pokażę, że naprawdę ów błąd występuje i nie jest wcale mały. Jeśli czas pozwoli, pokażę również jak ustawiać monitor szerokogamutowy i na co zwrócić uwagę.
No to może w/w miastach będzie trochę więcej kompetencji, bo niestety w Krk bardziej to wyglądało jak propaganda...
No to może w/w miastach będzie trochę więcej kompetencji, bo niestety w Krk bardziej to wyglądało jak propaganda...
Dowiem się kto był i pogadam. Swoją drogą miałem być w KRK ale była kolizja terminu z warsztatami fotograficznymi "Od pomysłu do wydruku" z Jackiem Boneckim.
Witam,
To mój pierwszy post w tym wątku ale starałem się dokładnie watek przeczytać mam nadzieję że nie będę zaśmiecał.
Jestem użytkownikiem CRT 19" Vision Master Pro 455 ale od jakiegoś czasu odchodzi on do krainy wiecznego obrazu.
Pozostała mi jak rozumiem po przeczytaniu wątku przesiadka na LCD (zakładam wykorzystanie w celu obróbki amatorskiej zdjęć i z konieczności aplikacje biurowe plus rozrywka rozumiana jako statyczne gry córki).
Ze względów nisko budżetowych mój wybór padł na NEC P221W.
Zakładam za jakieś pół roku nabędę (za wielką wodą) komplet SVII i małpeczkę do kalibracji tego monitora.
Pytanie czy taki wybór ma sens, czy jest jakiś lepszy wybór w podobnym budżecie?
Czy jest w Warszawie jakiś polecany sprzedawca który handluje tymi monitorami i który przede wszystkim sprzedałby taki monitor skalibrowany (spektrofotometrem)?
Znalazłem taką aukcję http://allegro.pl/item793688857_nec_multisync_p221w_sprzetowa_kalibr acja_sklep_wwa.html i z tego co przeczytałem w tym wątku jest mało prawdopodobne aby prawidłowo skalibrować szeroko gamutowy monitor kolorymetrem który mają w tym sklepie.
Kolejne pytania:
Czy monitor kalibruje się dla obydwu wejść oddzielnie czy nie?
Jakimi wejściami warto przyłączyć monitor (jest zalecane DVI jeśli nie występują specjalne warunki i chciałbym potwierdzić czy tu nie występują), pracuje na dwóch komputerach laptop z wyjściem D-SUB (tu nie mam wyboru) chyba że, jeśli to ma sens nabędę dock z DVI (30 zł na Allegro) i Stary stacjonarny z jeszcze starszym Matroxem G550 z wyjściami D-SUB i DVI (to chyba były początki DVI), a jest jeszcze macbook żony (z grafika Intela) z D-SUB i DVI (przez mini display port)?
Czy dla każdego komputera powinienem stworzyć oddzielny profil?
Czy monitor da się użyć do aplikacji biurowych i jakiejś rozrywki bez oczopląsu związanego z szerokim gamutem (w sensie ma możliwość szybkiego przełączenia w tryb pseudo SRGB który, będzie lepiej wyglądał dla tych aplikacji)?
Jeśli to możliwe prosiłabym o opinie użytkowników NEC P221W na jego temat bo, z tego co widziałem kilku tu takich jest?
Mam nadzieje iż, nie powtórzyłem zbyt wielu pytań jeśli tak to proszę o przykładne ukaranie i przepraszam :) .
Pozdrawiam
Ze względów nisko budżetowych mój wybór padł na NEC P221W. Zakładam za jakieś pół roku nabędę (za wielką wodą) komplet SVII i małpeczkę do kalibracji tego monitora. Pytanie czy taki wybór ma sens, czy jest jakiś lepszy wybór w podobnym budżecie?
Tak ma sens. To nie jest zły monitor, trzeba tylko sprawdzić przez zakupem i skorygować wewnętrznie.
Czy monitor kalibruje się dla obydwu wejść oddzielnie czy nie?
Tak. Monitor zapamiętuje nastawy dla każdego wejścia osobno.
Jakimi wejściami warto przyłączyć monitor
Tylko DVI.
Czy dla każdego komputera powinienem stworzyć oddzielny profil?
Tak byłoby najlepiej.
Czy monitor da się użyć do aplikacji biurowych i jakiejś rozrywki bez oczopląsu związanego z szerokim gamutem (w sensie ma możliwość szybkiego przełączenia w tryb pseudo SRGB który, będzie lepiej wyglądał dla tych aplikacji)?
Nie ma sensu używanie trybu sRGB, tylko aplikacji radzących sobie z szerszym gamutem.
Hej,
nie chciałem zakładać nowego tematu to może podepnę się pod ten. Mam pytanko jak skalibrować monitor Lafotem LMC 03 pod windows'em 7 ? Trzeba przez tryb XP lub czekać na jakieś nowe oprogramowanie dla lafota czy jest inne wyjście ?
Czy moglby ktos nakreslic roznice pomiedzy modelami S2242W i S2243W ?
Z gory dziekuje!
Czy moglby ktos nakreslic roznice pomiedzy modelami S2242W i S2243W ?
Podstawowa różnica to złącze DisplayPort dodane w nowym modelu. DisplayPort ma potencjalnie większe możliwości niż DVI czy nawet HDMI i ma szansę stac się nowym standardem.
I chyba jeszcze jakieś Eco dodatki, raczej niezbyt istotne z punktu widzenia jakości obrazu.
Eizo to solidny sprzęt, ma ładną czerń i jest dobrze przygotowane do pracy już w fabryce - można wyjąć z pudełka i od razu gra i bucy, ale jeśli chcemy czegoś więcej, to już kalibracja tego monitora wymaga fachury i sprzętu za ładnych parę tysięcy. Z tego co obserwuję wśród moich ofiar (tj. klientów), szeroki gamut wprawia ich w zakłopotanie - to jest coś, co dość trudno im ogarnąć, bo ujarzmienie tego wymaga odrobiny dość abstrakcyjnej wiedzy.
Wracając do tematu Eizo serii S2xxxW z szerokim gamut-em proszę o informację jak go ustawić "po wyjęciu z pudełka", aby "od razu grało i bucało" (jasność, kontrast, saturację ), czy działać w zdefiniowanym trybie "Picture"?
Czytając takie odpowiedzi:
Zależy który X-Rite Panu polecono. Eizo S2243W i pozostałe monitory tej rodziny są jednymi z najtrudniejszych w ustawieniu. Trudność leży nie w technikaliach, a w braku narzędzi. Popularne oprogramowanie umożliwiające kontrolę i regulację monitora nie obsługuje czujnika dla niego właściwego, a czujnik dający mu radę ma w komplecie debilne oprogramowanie bez żadnej regulacji. Połączenie jednego i drugiego jest oczywiście dostępne, ale kosztuje więcej niż sam monitor.
nie wiem czy dobrze rozumiem problem kalibracji?
Jako amator miałem zamiar zakupić kalibrator typu:
X-Rite EyeOne Display2 do oprofilowania monitora w systemie,
czy to wystarczy i ma sens dla tego typu monitora?
Wracając do tematu Eizo serii S2xxxW z szerokim gamut-em proszę o informację jak go ustawić "po wyjęciu z pudełka", aby "od razu grało i bucało" (jasność, kontrast, saturację ), czy działać w zdefiniowanym trybie "Picture"?
Wyregulować i oprofilować. Tryby predefiniowane są raczej ogólnego zastosowania, nie do pracy.
Jako amator miałem zamiar zakupić kalibrator typu:
X-Rite EyeOne Display2 do oprofilowania monitora w systemie,
czy to wystarczy i ma sens dla tego typu monitora?
Mierzenie kolorymetrem monitora szerokogamutowego mija się z celem. Najtańszy zestaw kalibracyjny który optymalnie ustawi ww monitor z przytoczonej linii to X-Rite Basic.
To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie. Problem jest następujący, mam ledwie kilkaset zł do wydania, nie więcej jak 1000, a potrzebuję kupić monitor, który da się poprawnie skalibrować. Chodzi o obróbkę zdjęć przed wysłaniem do labu. Niedaleko mnie jest człowiek, który sprzedaje używane monitory, więc mam możliwość obejrzenia przed kupnem:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1086871
Który z tych modeli byłby najlepszy, jeżeli oczywiście oględziny jego stanu wypadną dobrze? Główne kryterium to możliwość poprawnej kalibracji. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Wyregulować i oprofilować.
Dzięki Tom01, czyli aby wyregulować i oprofilować wystarczy wykonać krok po kroku np. taki tutorial (http://www.foto-eizo.pl/monitory-do-fotografii/kalibracja-monitora-w-mac-os-x.html) ze strony Eizo.
Jeżeli tak to przy jakich parametrach jasności i kontrastu mam to wykonać?
czyli aby wyregulować i oprofilować wystarczy wykonać krok po kroku np. taki tutorial (http://www.foto-eizo.pl/monitory-do-fotografii/kalibracja-monitora-w-mac-os-x.html) ze strony Eizo.
Jeżeli tak to przy jakich parametrach jasności i kontrastu mam to wykonać?
Nie, nie wystarczy. Metody wizualne co najwyżej pozwalają na ustawienie jaskrawości, co zresztą nie jest niczym nadzwyczajnym, bo wystarczy zmniejszać jaskrawość aż ekran przestanie razić. Faktycznie, kalibracja toru wyświetlania bez czujnika, jest niewykonalna.