PDA

Zobacz pełną wersję : www.snajper.net (snajper allegrowy) - czy korzystacie??

Zielony
16-05-2007, 12:23
Witam szanowne grono koleżanek i kolegów...

Mam pytanie czy korzystacie z serwisów tzw snajperów aukcyjnych.
Zastanawiam się nad skorzystaniem z www.snajper.net i sam nie wiem.
Nie ma czasem jakiś przekrętów z takimi serwisami - chodzi mi o to, że trzeba im podać nazwę użytkownika i hasło z konta Allegro.

Ma się rozumieć, że moje pytanie dotyczy aukcji ze sprzętem foto :mrgreen:

DoMiNiQuE
16-05-2007, 12:24
Mnie osobiscie wkurzaja tacy snajperzy.

gwozdzt
16-05-2007, 12:29
ja korzystam z www.snip.pl (http://www.snip.pl)
i na razie nic złego mnie nie spotkało.

Co do wkurzania - nie zgadzam się.
Snip to dla mnie świetna rzecz! Nie podgrzewam atmosfery aukcji, nie muszę siedzieć na końcówce, tylko 5sek przed końcem łup i potem chwila prawdy: kupiłem albo postawiłem za mało :-)

Praktycznie uzywam tylko 'KUP TERAZ" albo Snip :-)

Nemeo
16-05-2007, 13:00
Jestem ciekawy jak to wygląda, gdy w aukcji uczestniczy kilka osób z takimi snajperami.:lol:

gwozdzt
16-05-2007, 13:02
Jestem ciekawy jak to wygląda, gdy w aukcji uczestniczy kilka osób z takimi snajperami.:lol:
Tak jak normalnie: wygrywa ten co dał najwięcej.
Tylko nie przelicytowują się wielokrotnie bo akcja się kończy :-)

Nemeo
16-05-2007, 13:04
Tak jak normalnie: wygrywa ten co dał najwięcej.
Tylko nie przelicytowują się wielokrotnie bo akcja się kończy :-)

A jeśli np.: 3 osoby dadzą taką samą cenę maksymalną ?

JerzyC
16-05-2007, 13:07
Używałem snipa ale zawiódł mnie. Pewniejsze jest "ręczne" licytowanie.

gwozdzt
16-05-2007, 13:11
A jeśli np.: 3 osoby dadzą taką samą cenę maksymalną ?
Zdecyduje czas i wygra ten co ustawił najdłuższy bufor w snajperze.

Zielony
16-05-2007, 13:42
@ Nemeo: tutaj masz odpowiedzi na pytania które Cię dręczą :-)

:arrow:

Jeśli do tej samej aukcji będzie ustawionych kilka strzałów, to mamy następujące możliwości:
Ustawione są różne kwoty maksymalne
Wygra osoba, która ustawiła większe maksimum. Nie ma tu znaczenia jaki został ustawiony czas strzału.
Ustawione są takie same (lub bardzo podobne) kwoty
Wygra osoba, której strzał wykona się wcześniej, np.: osoba, która ma ustawiony strzał 7 sek. przed końcem pokona tych, którzy mają strzały 6, 5, 4, 3, 2 sek. przed końcem. Stanie się tak dlatego, że Allegro (i inne serwisy aukcyjne) wymagają zawsze pewnej minimalnej kwoty przebicia aktualnej oferty (w Allegro nazywa się to "postąpienie"). Innymi słowy jeśli prowadzi kwota 100 zł, to nie mozna zalicytować 100,01, a ani 100,1, ani 101, ale minimum 102,5 zł. Z tego też powodu osoba licytująca później z taką samą kwotą jak już złożona przegra - Allegro odrzuci taką ofertę.
Zarówno kwota maksymalna jak i czas strzału jest taki sam
Wtedy zadecyduje element losowy. Nie można z góry przewidzieć kto wygra. Wygra oferta, którą serwis aukcyjny przyjmie jako pierwszy, ale z góry nie da się określić, która to będzie

MrDeadhead
16-05-2007, 13:42
Ja uzylem tylko raz Snipa i zadowolony jestem. Zalezalo mi na Sigmie a aukcja konczyla sie w takich godzinach gdzie nie moglem przypilnowac. Gosc ktory licytowal ze mna tez tego uzywal tylko ustawil 1sec wiecej w buforze ;) Ale jego niezawodnosc oczwiscie nie jest 100% wiec nie nalezy wymagac niewiadomo czego :)

Nemeo
16-05-2007, 14:53
@ Nemeo: tutaj masz odpowiedzi na pytania które Cię dręczą :-)

:arrow:

Jeśli do tej samej aukcji będzie ustawionych kilka strzałów, to mamy następujące możliwości:
Ustawione są różne kwoty maksymalne
Wygra osoba, która ustawiła większe maksimum. Nie ma tu znaczenia jaki został ustawiony czas strzału.
Ustawione są takie same (lub bardzo podobne) kwoty
Wygra osoba, której strzał wykona się wcześniej, np.: osoba, która ma ustawiony strzał 7 sek. przed końcem pokona tych, którzy mają strzały 6, 5, 4, 3, 2 sek. przed końcem. Stanie się tak dlatego, że Allegro (i inne serwisy aukcyjne) wymagają zawsze pewnej minimalnej kwoty przebicia aktualnej oferty (w Allegro nazywa się to "postąpienie"). Innymi słowy jeśli prowadzi kwota 100 zł, to nie mozna zalicytować 100,01, a ani 100,1, ani 101, ale minimum 102,5 zł. Z tego też powodu osoba licytująca później z taką samą kwotą jak już złożona przegra - Allegro odrzuci taką ofertę.
Zarówno kwota maksymalna jak i czas strzału jest taki sam
Wtedy zadecyduje element losowy. Nie można z góry przewidzieć kto wygra. Wygra oferta, którą serwis aukcyjny przyjmie jako pierwszy, ale z góry nie da się określić, która to będzie

Dzięki za wyczerpujące informacje.:D

Zielony
16-05-2007, 14:56
Dzięki za wyczerpujące informacje.:D

Spoko, nie myśl, że to ja pisałem :lol:
To informacje ze strony.

Aha, chciałbym dodać, że ten 'snajper' nie obejmuje aukcji z opcją KUP TERAZ :lol: :wink:

Generalnie jak będzie potrzeba to skorzystam.

LepP
16-05-2007, 16:11
Mnie jako sprzedajacego i tym bardziej jako kupującego, wkurzają snajperzy . Wg mnie po takim przebiciu aukcja powinna się wydłużać o kilka minut aby dać szansę innym, jak na prawdziwej licytacji, wtedy faktycznie wygrywa ten kto chce dać najwięcej, a nie jakiś snajper.

cood
16-05-2007, 17:33
a jeśli zalicytuje ręcznie 3 sekundy przed końcem to też Twoim zdaniem aukcja powinna być przedłużona? czy tylko w wypadku kiedy robi to za kogoś jakis skrypt.

regulamin allegro jest tak skonstruowany, ze licytacja kończy sie w ściśle określonym czasie więc nikt nie może mieć do nikogo pretensji, że chcąc uniknąć nerwów i "gorączki ostatnich sekund" korzysta z serwisów typu snajperskiego.

o ile jestem w stanie zrozumieć wkurzenie kupującego, komu ktoś ustrzelił z przed nosa fajny fant, to nie kumam dlaczego sprzedający ma się zdenerwować, że ktoś w ostatniej sekundzie aukcji postanowił zapłacić mu za fant większa kwotę.

a.

adamtg
16-05-2007, 20:29
Mnie jako sprzedajacego i tym bardziej jako kupującego, wkurzają snajperzy.
O ile będąc kupującym, trudno uniknąć snajper, o tyle jak sprzedający można go zablokować... Przynajmniej tyle piszą na oficjalnej stronie (http://www.snajper.net/no-snip.php), bo ja osobiście nie handluje i nie wiem na ile to prawada. ;-)

Saurus
16-05-2007, 21:33
Ja wolę licytować sam* jeśli mam okazję, ale nie zawsze jest to możliwe i wtedy używam snajpera. Ostatnio wygrał dla mnie koreks :)

*Wiem, że niby od 18 ale niejedna pełnoletnia osoba nie jest dość dojrzała do interesów więc to o niczym nie świadczy, no a o mnie czyste konto chyba dość dobrze świadczy ;P

Bagnet007
16-05-2007, 21:48
Ja nie używam snajpera, wolę sam. Lubię ten dreszczyk emocji i drżące ręce podczas przebijania w ostatnich minutach :D

EchoX
17-05-2007, 11:24
Bagnet007 tylko recznie podbijajac cene to nie masz szans na przebicic snajpera

Kolaj
17-05-2007, 11:39
Ale dlaczego w ogóle z tego korzystać. Przecież decydując się na zakup czegoś tam, wiem, ile jestem gotów maksymalnie za to zapłacić. Wpisuję tę kwotę bezpośrednio w serwisie aukcyjnym i tyle. Przecież to nie znaczy, że dokładnie tyle będę musiał zapłacić sprzedającemu.

Jaki jest w ogóle sens licytowania w ostatnich sekundach, już niezależnie od tego, czy korzystamy w tym celu z automatów? Jeśli zalicytuję w "tradycyjny" sposób dzień wcześniej podając swoje maksimum, a jakiś ktoś w ostatniej chwili tę ofertę przebije, to znaczy, że gotów był zapłacić więcej ode mnie i mu się towar należy. Efekt dokładnie taki sam, jakby zalicytował "po bożemu". To jaką on ma z tego korzyść?

Earl Grey
17-05-2007, 11:39
Oczywiście że masz - musisz tylko zadeklarować wyższą kwotę, niż ktoś (z reguły dużo wcześniej) ustawił w snajperze. I tak określasz tylko maksymalny pułap swojej oferty, a kwota w licytacji tylko "przebija" innego uczestnika o określoną wartość (w zależności od bieżącej wartości przedmiotu).

No to się zgraliśmy z Kolajem ;)

Bagnet007
17-05-2007, 11:44
Bagnet007 tylko recznie podbijajac cene to nie masz szans na przebicic snajpera

A skąd masz pewność, że użytkownik snajpera da więcej niż ja ? Ostateczna cena przedmiotu jest trudna do przewidzenia dla snajperów biorąc pod uwagę fakt, że najwięcej się dzieje pod sam koniec aukcji. No chyba, że poda kwotę której nikt nie przebije :smile:

gwozdzt
17-05-2007, 12:00
Ale dlaczego w ogóle z tego korzystać.
Jaki jest w ogóle sens licytowania w ostatnich sekundach, już niezależnie od tego, czy korzystamy w tym celu z automatów?
http://www.snip.pl/pl/help/2

Jest wiele powodów dla których warto używać Snipa. Ludzie, licytując "ręcznie", bardzo rzadko oferują maksymalną kwotę, jaką są gotowi zapłacić. A jeżeli ktoś zostanie przebity kilka sekund przed zakończeniem aukcji, nie ma już szans aby licytować ponownie, nawet jeżeli wcześniej gotów był zapłacić więcej.

Dobrą praktyką jest nie pokazywanie zainteresowania danym przedmiotem tak długo, jak to tylko możliwe. Twoja oferta będzie przyciągać inne. Ludzie są często leniwi i wolą naśladować wybory innych: "Nie mam czasu sprawdzać wszystkich tych podobnych aukcji. Jeżeli ktoś złożył ofertę akurat w tej aukcji, widocznie warto."

W końcu ujawnienie swojej oferty cenowej zbyt wcześnie daje innym licytującym dużo czasu na przemyślenie swoich ofert i przebicie Twojej. Nawet jeżeli początkowo nie chcieli zapłacić za ten przedmiot aż tyle. ("A co mi tam, dołożę te 5 złotych...")

Oto przykład: Chcesz zapłacić za pewien przedmiot 50 zł i składasz swoją ofertę ręcznie, od razu po wypatrzeniu aukcji. Inny licytujący, chcący zapłacić 45 złotych też składa swoją ofertę, która jest automatycznie przebita przez Twoją. Jeżeli zależy mu na tym przedmiocie, ma czas aby Cię przebić, licytując 55 złotych. Z kolei Ty, dowiadując się o przebiciu, być może zdecydujesz się zalicytować 60 złotych. I tak dalej. Użycie Snipa pozwala Ci uniknąć wzajemnego przebijania i windowania ceny.

W skrócie chodzi o to, aby końcowa cena przedmiotu, ta którą będziesz musiała / musiał zapłacić, była jak najniższa. Snip to narzędzie stworzone w tym właśnie celu.

Dzięki Snipowi oszczędzasz swój czas:
Nie musisz już czatować na końcówkę każdej interesującej Cię aukcji. Teraz nie musisz nawet uruchamiać komputera! Nieważne, czy to środek dnia czy środek nocy, Snip strzela z równą skutecznością 7 dni w tygodniu, 24 godziny na dobę.

Dzięki Snipowi oszczędzasz swoje pieniądze:
Snip to chłodny profesjonalista. Pozwoli ustawić Ci swoją maksymalną cenę, ale w żadnym momencie nie poniosą go emocje i nie dołoży "tych, ech, 10 złotych"! Dodatkowo, jeżeli korzystasz z modemu, nie musisz płacić za połączenie, aby wygrać aukcję.

EchoX
17-05-2007, 15:27
agnet007 post wyzej jest wyjasnione dlaczego :)

Arek Piekarz
21-05-2007, 16:11
Jaki jest w ogóle sens licytowania w ostatnich sekundach, już niezależnie od tego, czy korzystamy w tym celu z automatów? Jeśli zalicytuję w "tradycyjny" sposób dzień wcześniej podając swoje maksimum, a jakiś ktoś w ostatniej chwili tę ofertę przebije, to znaczy, że gotów był zapłacić więcej ode mnie i mu się towar należy. Efekt dokładnie taki sam, jakby zalicytował "po bożemu". To jaką on ma z tego korzyść?
Pomyśl sobie, że po długich poszukiwaniach znalazłeś na Allegro świetną ofertę, z towarem w doskonałym stanie, z gwarancją, niższą ceną niż u konkurencji, słowem - drugi raz taka okazja szybko się nie powtórzy. Tak jak mówisz, dałeś swoje maksimum dzień przed końcem aukcji. Obserwujesz jej przebieg i cieszysz się, że nikt cię nie przelicytował, dochodzi do końca licytacji i... widzisz, że ktoś na 2 sekundy przed końcem dał kwotę o 2 zł wyższą.

Przyznaj się, że mógłbyś dopłacić 2 zł więcej od niego i mieć ten obiektyw/książkę/mebel itp., a tak musisz szukać dalej dobrej oferty lub kupić przedmiot po znacznie wyższej cenie gdzie indziej.

Edit: Łups, gwozdzt już to wyjaśnił ;-)

Bagnet007
21-05-2007, 16:23
agnet007 post wyzej jest wyjasnione dlaczego :)

Ale ja sam licytuję tak jak to robi sniper. Tzn. rzeczywistą cenę ujawniam dopiero w ostatnich 15-10 sekundach. Windowsowy zegarek zawsze mam na wierzchu więc jestem na czasie :-D

LepP
21-05-2007, 16:45
Przyznaj się, że mógłbyś dopłacić 2 zł więcej od niego i mieć ten obiektyw/książkę/mebel itp., a tak musisz szukać dalej dobrej oferty lub kupić przedmiot po znacznie wyższej cenie gdzie indziej.

Właśnie dlatego uważam, że aukcje przebite w ostatnich minutach powinny być przedłużane (nieważne czy ręcznie czy snipem), wtedy kupuje faktycznie osoba, która chce zapłacic najwięcej i ma czas na przemyślenie.
Nie raz nie udało mi sie czegoś kupić bo ktos mnie przebił na samym końcu.
Jako sprzedający widzę, że coraz więcej osób czeka do samego końca. W większości przypadków wystawiam przedmioty od 1zł, pytan masa a ofert zero.

krzysp
21-05-2007, 18:20
Witam.
Czytając o możliwościach serwisów snajperskich widzę ich jedną wadę. Licytacja w ostatnich sekundach uniemożliwia walkę z kombinatorami, którzy w ostatniej chwili wycofują wystawiony przedmiot tłumacząc się rzekomym uszkodzeniem. Bez licytujących nie można zgłosić sprawy adminom allegro. Już kilka razy zostałem w ten sposób oszukany. Zrezygnowałem z innych licytacji na rzecz tej jednej, która tuż przed jej końcem została przerwana. Moja interwencja u adminów skończyła się zawieszeniem konta krętaczy.

A z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej ustalić max ile chcę przeznaczyć na wystawiony przedmiot i sprawdzić aukcję po jej zakończeniu. Gdy byłem niedoświadczonym licytującym, przebijanie ofert tuż przed końcem aukcji skończyło się kupnem aparatu za cenę przekraczającą jego wartość. Tym bardziej, że opis przedmiotu okazał się nie pokrywać z rzeczywistością.

Na koniec dodam, że sprzedając dwa razy przedmioty dostałem za nie więcej niż liczyłem. Dlaczego ....? Bardzo dokładnie opisałem stan przedmiotu, każdą rysę i zadrapanie. Przekonałem się , że to procentuje.
Sam szukam takich aukcji. Co to za opis: stan aparatu idealny. Zawsze wtedy pytam: stan techniczny ? stan wizualny ? ....itd.

DoMiNiQuE
31-05-2007, 10:38
Ja wlasnie wystawilem sporo aukcji i w kazdej z nich zaznaczylem, ze licytacje koncze min przed koncem. Na pohybel snajperowym cwaniakom!

gwozdzt
31-05-2007, 10:45
Ja wlasnie wystawilem sporo aukcji i w kazdej z nich zaznaczylem, ze licytacje koncze min przed koncem. Na pohybel snajperowym cwaniakom!
Przecwaniłeś. :lol:
Jakbym chciał coś u Ciebie na takiej aukcji kupić, to bym se bufor w snipie ustawił na 70sek i tak moje byłoby górą :lol:

DoMiNiQuE
31-05-2007, 10:47
Przecwaniłeś. :lol:
Jakbym chciał coś u Ciebie na takiej aukcji kupić, to bym se bufor w snipie ustawił na 70sek i tak moje byłoby górą :lol:

A niby jakim cudem? To, ze napisalem, ze 1 min przed koncem nie znaczy, ze zakoncze 1,5 min wczesniej.

Zielony
31-05-2007, 10:49

Rozumie, że będziesz miał czas je pilnować i wyłączać??
Aaa, sorki zapomniałem - pisałeś ostatnio, że spędzasz 16h przed kompem to w sumie nie ma problemu :mrgreen:

gwozdzt
31-05-2007, 10:53
A niby jakim cudem? To, ze napisalem, ze 1 min przed koncem nie znaczy, ze zakoncze 1,5 min wczesniej.
a może dwie? a może 5? a zastanawiasz się, ilu mozesz stracić klientów?
W czym lepszy jest klient licytujący wcześniej od tego który licytuje na samym finiszu?

Tomasz1972
31-05-2007, 10:54
Licytujący wcześniej mniej płaci :)

DoMiNiQuE
31-05-2007, 11:07
a może dwie? a może 5? a zastanawiasz się, ilu mozesz stracić klientów?
Pozwol, ze to ja bede decydowal kiedy zakonczyc aukcje.

Jak ktos chce cos kupic i wie ile moze zaplacic to po prostu ustawia sobie dane maximum i tyle. Cwaniak bedzie za to jak sie tylko da kombinowal, prawda gwozdz? Wygralem mnostwo aukcji i nigdy nie przyszlo mi do glowy zeby korzystac z tych durnych serwisow.

W czym lepszy jest klient licytujący wcześniej od tego który licytuje na samym finiszu?
W tym, ze nie jest cwaniakiem patrzacym tylko jak kogos przechytrzyc. Ja nie lubie tego typu cwaniactwa. Chyba mam do tego prawo? Ty lubisz, to Twoj styl. Spoko. Ale nie toleruje tego na moich aukcjach. Chcesz licytowac? Rob to uczciwie.

gwozdzt
31-05-2007, 11:28
Chcesz licytowac? Rob to uczciwie.
Powiedz mi jeszcze tylko, gdzie Twoim zdaniem znajduje się granica tej dziwnie pojmowanej przez Ciebie "uczciwości"?
Czy 10 minut przed koncem to jest jeszcze "uczciwie", a 5 minut już nie?
Albo te 5 minut przed końcem to by jeszcze uszło, ale nie daj Boże aby ktoś zalicytował 1-2 minuty poźniej?
A może tylko do 30 minut przed końcem aukcji mozna licytowac uczciwie, a później to już cwaniactwo i oszustwo, hmmm?
No gdzie jest ta granica?

Kolaj
31-05-2007, 11:34
Popieram rozwiązanie polegające na automatycznym przedłużeniu aukcji o jakiś krótki czas po kolejnym przelicytowaniu. Bardziej by to przypominało tradycyjne aukcje na których mamy "100 zł po raz pierwszy.. po raz drugi... sprzedane!".

Dziwię się, że serwisy aukcyjne tego nie wprowadzają, w końcu byłby to dla nich dodatkowy zysk z tytułu wyższych prowizji a przy okazji faktycznie wygrywałby ten, kto jest gotowy zaoferować największą cenę niezależnie od tego, czy uprawia "cwaniactwo" czy też nie.

gwozdzt
31-05-2007, 11:42
Popieram rozwiązanie polegające na automatycznym przedłużeniu aukcji o jakiś krótki czas po kolejnym przelicytowaniu. Bardziej by to przypominało tradycyjne aukcje na których mamy "100 zł po raz pierwszy.. po raz drugi... sprzedane!".

Dziwię się, że serwisy aukcyjne tego nie wprowadzają, w końcu byłby to dla nich dodatkowy zysk z tytułu wyższych prowizji a przy okazji faktycznie wygrywałby ten, kto jest gotowy zaoferować największą cenę niezależnie od tego, czy uprawia "cwaniactwo" czy też nie.
Rzeczywiście, bardzo ciekawe.
Wtedy snajpery straciłyby rację bytu i faktycznie nie prowadziłoby to do sytuacji, w której potencjalny nabywca nie ma już czasu na reakcję (bo z tego korzystają snajpery)

Ja snajperów nie rozpatruję w kategorii uczciwości. Po prostu jest taka możliwość, zgodna z zasadami i nie łamiąca zadnych przepisów, więc z niej korzystam. (gdyby były niezgodne z regulaminem Allegro, to zapewne by je zablokowali)

Natomiast gdyby stało się tak, jak napisałeś, wtedy zasady by się zmieniły i tyle. W moim odczuciu nie byłoby to bardziej czy mniej uczciwie, lecz po prostu inaczej. I należałoby się wtedy zwyczajnie znaleźć w zmienionych zasadach gry.

DoMiNiQuE
31-05-2007, 11:46
No gdzie jest ta granica?
Widze, ze do Ciebie to nie dociera. Cwaniakuj sobie dalej. Fajnie wykiwac o 50 groszyw ostaniej sekundzie tych wszystkich frajerow co licytowali uczciwie, nie? To musi byc wspaniale uczucie. EOT

Popieram Kolaja, takie przedluzenie licytacji weliminowaloby cwaniakow.

gwozdzt
31-05-2007, 11:50
Widze, ze do Ciebie to nie dociera. Cwaniakuj sobie dalej.
Wypraszam sobie. Hamuj się ze słowami.

Fajnie wykiwac o 50 groszyw ostaniej sekundzie tych wszystkich frajerow co licytowali uczciwie, nie? To musi byc wspaniale uczucie. EOT
Tu nie chodzi o 50gr, zł czy tys.
Dla mnie liczy się roztrzygnięcie: kupiłem czy przegrałem. EOT.

Kolaj
31-05-2007, 11:51
Popieram Kolaja, takie przedluzenie licytacji weliminowaloby cwaniakow.Pomysł jest stary jak serwisy aukcyjne. Ani ja ani LepP (to on tu pierwszy opisał) tego nie wymyśliliśmy. Jednak musi być jakiś problem z tym, bo ani Allegro ani nawet światowy eBay nie zdecydowały się na taką zmianę :(

Słowo "cwaniactwo" z premedytacją było w moim poprzednim poście ujęte w cudzysłów, bo moim zdaniem to nie jest takie jednoznacznie i oczywiście złe. Dopóki wszyscy gracze przestrzegają tych samych, określonych regulaminem, jasnych zasad, to stosowanie w tym celu dodatkowych narzędzi nie musi być odbierane jako zjawisko negatywne. To nie cwaniactwo a element taktyki w grze, tak samo, jak w szachach czy warcabach stosuje się różne zmyłki aby wygrać mecz. A należy sobie uświadomić, że aukcja to jest swego rodzaju gra pomiędzy sprzedającym i wszystkimi licytującymi.

Max78
28-05-2008, 10:46
...a mnie irytuje, kiedy taki snajperowy najwyzszy oferent potem pisze do Ciebie, ze sorry, ale costam-costam i nie moze zaplacic wylicytowanej kwoty :/

Licytowanie takimi metodami (sniper) moze nie jest nielegalne, ale faktycznie upierdliwe dla sporej czesci ludzi, ktorzy sniperow nie uzywaja.
Sam nie uzywam, i dlatego trzeba sie czasami niezle napocic, zeby nie dac sie takiemu licytantowi wystrzelic w kosmos (np. licytujac w ostatnich minutach, a na finiszu co chwile podnosic kwote max. aby sniper nie zdazyl Cie przebic... - ciekawie potem wyglada historia licytacji..).

fliegermaus
28-05-2008, 11:11
Widze, ze do Ciebie to nie dociera. Cwaniakuj sobie dalej. Fajnie wykiwac o 50 groszyw ostaniej sekundzie tych wszystkich frajerow co licytowali uczciwie, nie? To musi byc wspaniale uczucie.

Jeżeli licytuję osobiście, również robię to w ostatnich sekundach aukcji wpisując swoje maksimum. Nie widzę powodu, aby nakręcać cenę licytując wcześniej. Czy to również uważasz za cwaniakowanie? A może rozważasz tutaj motyw - jeżeli późni mi się zegarek, wszystko jest ok, ale jeżeli rozmyślnie wyczekuję do końca aukcji, jestem cwaniakiem.

Snajper tylko mi ułatwia mi zadanie -- często zresztą ustawiam strzał w snipie, a potem i tak licytuję ręcznie, zwiększając w ten sposób szansę wygranej.

Nie widzę tu żadnego cwaniactwa, jedynie ułatwianie sobie życia. To trochę tak, jakbyś za cwaniactwo uznał złożenie zeznania podatkowego za pomocą poczty -- kiwając frajerów, którzy 30 kwietnia tłoczą się w kolejkach w US :-)

bercow
28-05-2008, 11:11
Oj Panowie, uzywanie snajperow to normalne, jak ktos o nich wie to ich uzywa, a jak nie to nie uzywa, no chyba ze ktos nie chce, jak ktos wie pojedzie skrotem, a jak nie to bedzie stal w korku.

Takiego snajpera, mozna napisac bez problemu, ale po co jak juz jeden jest, dla wlasnego uzytku, to aby miec to na 100%, jeden dzien usiasc, i poprzegladac jakie to zapytania leca. Wiec blokowanie go tez nie ma sensu

Co do przedluzania aukcji to tez nic nie da. Dla ludzi z snajpera to jest pare h (bo to musi byc 100% i bezpieczne),
aby to ominac, snajper pobiera jakas tam zmienna $time(data zakonczenia aukcji) $cena(aktualna cene) i ma to $nasza(nasz cene minimalna) $time2(czas lisytowania) to tak najprosciej tlumaczac, i niczego to sie nie trzyma, ale wiec tak.

if $time1 < $time2 //czyli jezeli czas licytacji jest mneijszy niz nasz czas
$nasza == $cena + 1 //czyli cena aktualna + 1, jakas tam minimalna wartosc
echo $nasza //czyli podajemy nasza cene i ona jest najzyzsza

Nio i koniec aukcji, ale jezeli byl by automat do przedluzania, to co mamy wyzej damy w petli, czyli znowu namieszamy

Do While ($nasza > $cena) //dopuki nie jest spelniony warunek
to co pisalem wyzej //wykonujemy instrukcje
Loop //udalo sie to koniec petli

A wiec jezeli bedzie to dluzej trwalo, to snajper wykonuje swoja czynnosc, i po chwili pobiera nowy czas, jak ktos go przebije to znowu to samo, czyli 2 sek. przed koncem podaje wyzsza cene, i tak w kolko. Kwestia ile sie poda na max, moze byc tak, ze jak damy to 5 min a kazda minuta to 2zl (zakladamy najgorsza sytuacje) to po godzienie cena sie zwiekszy o 24zl, a wiec daj o 300zl wiecej, a mozesz isc spac, a rano przestawic snajpera :/

Makudonarudo
28-05-2008, 11:35
Dobra , programy programami ale tutaj chodzi o stacjonarnych licytujących którzy w tym wypadku już mieliby szanse dalszego licytowania . A czy dalej sniper przebije to to już kwestia ile kto da kasy , a nie czy ktoś nie zdąży kliknąć w przycisk licytuj bo mu sie aukcja skończy.
Powinna być górna granica czasu np ten tydzień , i jak padnie jedna oferta powiedzmy w ostatnich 5 minutach to przedłużenie o kolejne powiedzmy 5 minut.
Ktoś znowu zalicytuje w ostatniej minucie to znowu przedłużenie o 5 minut.

I wtedy i snipery i stacjonarni licytujący mają równe szanse.
I wszystko odbywa się już bez emocji . każdy ma dużo czasu na dokładne przeanalizowanie sytuacji a nie podejmowanie decyzji w ciągu 2 sekund.
I dlatego własnie allegro tego nie wprowadzi.Bo na tych emocjach jednak ściąga większa prowizję. (choć właśnie z drugiej strony gdyby aukcje trwały dłużej to też może by padały wieksze ceny , allegro powinno zrobić jakieś badania)

bercow
28-05-2008, 11:55
wieksza cena wieksza prowizja, ale nie bylo by rownych szans, bo snajper zawsze ma przewage, i tak on jest taki sobie, czemu, a no to sa 2 sek. 2 sek czlowiek tez moze kliknac, ale co jezeli wysylasz czyste zapytania do serwera, to sa milisekundy

Makudonarudo
28-05-2008, 13:09
No i własnie tutaj przewaga snipera by drastycznie spadła.
Może i nawet zalicytować w jednej milionowej sekundzie przed zakończeniem aukcji , ale właśnie fakt że śmiał zalicytować w ostatnich chwilach zostanie odnotowane i aukcja jest automatycznie przedłużana o kolejne 5 minut. i gdzie tu byłaby przewaga snipera?

Tylko teraz byłby problem jakby towar miał powiedzmy z 10 takich 5 minutowych przebić , i znowu ślęczenie przed kompem , to tu faktycznie sniper czuwa.
Wszędzie są plusy i minusy , trzeba znaleźć dobry złoty środek i będzie cacy.
Albo możliwość wyboru typu aukcji , albo taka jaka jest , albo z tymi przedłużaniami aby klienci ewentualnie wiedzieli że jak aukcja sie kończy o 15:00 to może się skończyć o 16:00., Albo krótsze przedłużania o 2 minuty np.

Shadow
30-05-2008, 08:27
Ale po kiego jakieś snajpery itp. Ustalasz maksymalną kwotę jaką byś zapłacił i klikasz. System na allegro sam będzie przebijał oferty innych. A żeby za wcześnie się nie ujawniać wystarczy zrobić to w ostatniej minucie.

gwozdzt
30-05-2008, 08:36
A żeby za wcześnie się nie ujawniać wystarczy zrobić to w ostatniej minucie.
szczególnie gdy aukcja kończy się np. o 2 w nocy :twisted:

właśnie po to powstały snajpery, żeby nie ujawniać się przedwcześnie z ofertą, ale tez nie być zmuszonym do ślęczenia przy komputerze w niekorzystnych dla nas porach :-)

Shadow
30-05-2008, 10:14
szczególnie gdy aukcja kończy się np. o 2 w nocy :twisted:

właśnie po to powstały snajpery, żeby nie ujawniać się przedwcześnie z ofertą, ale tez nie być zmuszonym do ślęczenia przy komputerze w niekorzystnych dla nas porach :-)

Po co mam ślęczeć. Trzeba tylko mieć pewien rygor budżetowy. Daję tyle a tyle i ani złotówki więcej. Jak ktoś mnie przebije to trudno, widać był bardziej zdesperowany ode mnie. Nigdy nie ma też tej jedynej super niepowtarzalnej okazji. To nie wyprzedaż pamiątek po Elvisie. Zawsze trafi się następna oferta. Kto wie może jeszcze lepsza.

towersivy
30-05-2008, 13:43
Osobiscie jeszcze nie miałem okazji z tego kozystac ale program wyglada zachecająco, głownie kiedy wypada jakis wyjazd, aukcja konczy sie pozno w nocy itp, wpisujesz max jaki mozesz dac i finał, przetestuje sobie to na dniach :d

Pzdr.

wojkij
31-03-2009, 23:03
Mnie to najbardziej ##@!#!# ludzie bawiący się serwisami typu snajper.pl - to cwaniactwo właśnie powinno być piętnowane a nie jasne ustalanie ze sprzedającym interesującej go ceny.

HuleLam
01-04-2009, 09:59
Mnie to najbardziej ##@!#!# ludzie bawiący się serwisami typu snajper.pl - to cwaniactwo właśnie powinno być piętnowane a nie jasne ustalanie ze sprzedającym interesującej go ceny.

To wystawiaj tag "no sniping" na swoich aukcjach :)

hekselman
01-04-2009, 10:49
Cwaniactwo?!
Łamią jakiś punkt regulaminu?....
Licytujący ma prawo domagać się wycofania przebicia jak mu nie pasuje a sprzedawca... nie może zakończyć aukcji KIEDY CHCE?!
Robi się to na co pozwalają luki w przepisach Allegro które: samo je tworzy, samo z nich korzysta i robi to DLA PIENIĘDZY.
Podobnie jak sprzedający.

Czytam to wszystko i nie wierzę - to dopominanie się o "prawo i sprawiedliwość" z pozycji własnej korzyści! Jakie oreślenia: "sprytny" , frajer"...
Sam już nie wiem: prima aprilis czy Portal Zawiedzionych Kupujących?!

MACZKUS!
nie daj się nabrać :-)
No przecież to nie jest portal "Radia z ludzką twarzą" :-)
Dziś Prima Aprilis!!!!

maczkus
01-04-2009, 10:52
MACZKUS!
nie daj się nabrać :-)
No przecież to nie jest portal "Radia z ludzką twarzą" :-)
Dziś Prima Aprilis!!!!

Wiem, dzisiaj mam urodziny :)

hekselman
01-04-2009, 11:56
STO LAT, STO LAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a wracając do tematu.
Ktoś tu napisał:

...wystawilem sporo aukcji i w kazdej z nich zaznaczylem, ze licytacje koncze min przed koncem....
a potem pisze:
"Chcesz licytowac? Rób to uczciwie."
Co za dwoistość moralności!
Uczciwie to by chyba było trzymać się zasad portalu na którym wystawia.
Dura lex sed lex...

dariog
01-04-2009, 11:58
Witam.
Czytając o możliwościach serwisów snajperskich widzę ich jedną wadę. Licytacja w ostatnich sekundach uniemożliwia walkę z kombinatorami, którzy w ostatniej chwili wycofują wystawiony przedmiot tłumacząc się rzekomym uszkodzeniem. Bez licytujących nie można zgłosić sprawy adminom allegro. Już kilka razy zostałem w ten sposób oszukany. Zrezygnowałem z innych licytacji na rzecz tej jednej, która tuż przed jej końcem została przerwana. Moja interwencja u adminów skończyła się zawieszeniem konta krętaczy.

jest na to proste rozwiazanie, trzeba zalicytowac minimalna kwote a reszte pozostawic snip...erowi:)

polecam http://www.snip.pl (http://snip.zoba.cz) (jest najdrozszy, ale byl pierwszy i dziala niezawodnie)

ps. w sumie im mniej osob korzysta z takich narzedzi tym latwiej jest za ich pomoca wygrac wiec nalezy sie cieszyc ze nie wszyscy sa przekonani, piekno jest w roznorodnosci ludzkich zachowan:)

hekselman
01-04-2009, 12:53
Już kilka razy zostałem w ten sposób oszukany. Zrezygnowałem z innych licytacji na rzecz tej jednej, która tuż przed jej końcem została przerwana
...litości...
OSZUKANY?!
Spora część tej dyskusji z jej odbieganiem od meritum ( CZY KORZYSTACIE?) jest o d... potłuc - wylewaniem żałości "...bo myślałem że już zrobiłem interes swojego zycia"
Bo ze SNIPEM czy bez - wygrywa ten co zadeklarował że zapłaci najwięcej!!!
..jako "czasemsprzedający" popieram :-)

maczkus
01-04-2009, 12:58
...litości...
OSZUKANY?!
Spora część tej dyskusji z jej odbieganiem od meritum ( CZY KORZYSTACIE?) jest o d... potłuc - wylewaniem żałości "...bo myślałem że już zrobiłem interes swojego zycia"
Bo ze SNIPEM czy bez - wygrywa ten co zadeklarował że zapłaci najwięcej!!!
..jako "czasemsprzedający" popieram :-)

Nie korzystam. Wole dogadywac sie poza Allegro - wychodzi taniej i szybciej.

michalab
01-04-2009, 22:59
Ktoś tu napisał:

a potem pisze:
"Chcesz licytowac? Rób to uczciwie."
Co za dwoistość moralności!
Uczciwie to by chyba było trzymać się zasad portalu na którym wystawia.
Dura lex sed lex...
No ale kończyć bez odwoływania ofert to zgodnie z regulaminem można kiedy się chce.

dfq
08-04-2009, 02:43

Chyba ci sie cos pomyliło z handlem na bazarze pod halą targową .
Na aukcji końcową cene ustalają kupujący. No chyba ze ustawisz oferte na "kup teraz" - ale to jest sprzedaz a nie aukcja.
Ze snajperką czy bez - bez znaczenia i tak decyduje popyt i podaż.
Co to za roznica kiedy zalicytujesz - recznie, minute przed koncem aukcji czy automatycznie w ostatniej chwili.
Jak podasz za malą kwote - zawsze ktos cie moze zdązyc przelicytowac.
Bawiac sie w snajpera decydujesz sie na kalkulacje - "za ten towar jesli mi zalezy moge dac max..tyle i tyle" a nie "moze uda sie przebic o 2zl i kupic taniej" - bo nic nie kupisz (z reguły nie obserwujesz bieżącej licytacji).
Widzialem nie jedną aukcje gdzie kilku "snajperów" wywindowalo cene niebotycznie. Czasem zdarzy sie cos kupic w ostatnim momencie za grosze - widocznie nie bylo popytu i tyle.
Z punktu widzenia kupującego jak i sprzedającego "snajperka" wcale nie jest taka zła. Ma swoje dobre i zle strony.
A wypisując teksty o cwaniactwie obrazasz ludzi. W końcu jest to instrument legalny, dostępny dla każdego.

czarny1999
08-04-2009, 03:08
Chyba ci sie cos pomyliło z handlem na bazarze pod halą targową .
Na aukcji końcową cene ustalają kupujący. No chyba ze ustawisz oferte na "kup teraz" - ale to jest sprzedaz a nie aukcja.

A wypisując teksty o cwaniactwie obrazasz ludzi. W końcu jest to instrument legalny, dostępny dla każdego.

tez mam takie zdanie.... ze snajpera kozystam od przeszlo dwoch lat i przez ten okres nie zdazylo mi sie przegrac aukcji - o ile cena nie przekroczyla zalozonego przezmne maximum. pozwala mi to zaoszczedzic mase pieniedzy i czasu i trafia poprostu w moje potrzeby. polecam
swoja droga dogadywanie sprzedazy poza eBayem, czy Allegro - to chyba wlasnie wypacza idee licytacji (do ktorej wlasnie stworzone sa te serwisy) bardziej niz snip/'er
pozdrawiam

Voith
10-04-2009, 23:07
Ja korzystam ze snip.pl - dlaczego ? Dlatego ze pozwala mi to na oszczedzanie - ujawniając sie kilka godzin przed koncem aukcji jestem narażony na sztuczne podbijanie ceny przez kolege czy znajomego - i nie mowcie i ze tak nie jest bo 3/4 aukcji jest tak ustawianych. A tak nie ujawniam sie i kupuje po mozliwie najniższej cenie.

fabrykant
17-04-2009, 10:19
Witam
Używanie snajpera niestety JEST SPRZECZNE z regulaminem allegro. Oto punkt z regulaminu:

2.13.Użytkownikowi nie wolno korzystać z Kont innych Użytkowników oraz udostępniać swojego Konta innym osobom, z wyjątkiem przypadków udostępnienia Konta Firmowego osobom należycie umocowanym przez Użytkownika do działania w jego imieniu. Użytkownik powinien zachować w tajemnicy hasło do Konta. Konta są niezbywalne.

Niniejszym przekazując swoje hasło i login snajperowi narusza się co nieco ten regulamin. No chyba że ma ktoś konto firmowe i "należycie umocuje"...

HuleLam
17-04-2009, 14:01
Witam
Używanie snajpera niestety JEST SPRZECZNE z regulaminem allegro. Oto punkt z regulaminu:

2.13.Użytkownikowi nie wolno korzystać z Kont innych Użytkowników oraz udostępniać swojego Konta innym osobom, z wyjątkiem przypadków udostępnienia Konta Firmowego osobom należycie umocowanym przez Użytkownika do działania w jego imieniu. Użytkownik powinien zachować w tajemnicy hasło do Konta. Konta są niezbywalne.

Niniejszym przekazując swoje hasło i login snajperowi narusza się co nieco ten regulamin. No chyba że ma ktoś konto firmowe i "należycie umocuje"...

Znaczy snajper jest osobą?

aptur
17-04-2009, 14:32
Witam

2.13.Użytkownikowi nie wolno korzystać z Kont innych Użytkowników oraz udostępniać swojego Konta innym osobom,

Dysponujesz jakimś oficjalnym stanowiskiem allegro w tej sprawie?

Ludzie korzystają ze snajpera czy się komuś to podoba czy nie. Jeśli się to komuś nie podoba to proponuję nie korzystać z allegro. Innego sposobu nie widzę.

gwozdzt
17-04-2009, 14:49
Ludzie korzystają ze snajpera czy się komuś to podoba czy nie. Jeśli się to komuś nie podoba to proponuję nie korzystać z allegro. Innego sposobu nie widzę.
sposób jest przeciez banalnie prosty:
http://www.snip.pl/pl/help/32
http://www.snajper.net/no-snip.php

aptur
17-04-2009, 14:53
sposób jest przeciez banalnie prosty:
http://www.snip.pl/pl/help/32
http://www.snajper.net/no-snip.php

Nawet nie wiedziałem o tym :(
Jeśli jest taka metoda to nie rozumiem w czym problem. Jeśli ktoś nie chce aby kupujący korzystał ze snipa to zawsze może to zastosować.

gwozdzt
17-04-2009, 14:58
Jeśli jest taka metoda to nie rozumiem w czym problem.
w tym, że sprzedawcy chcieliby jednocześnie "zjeść ciasteczko i dalej mieć ciasteczko" :-)

tzn. chcieliby zablokować, tak by kupujący w ostatnich chwilach aukcji gorączkowo się przelicytowywali i w ten sposób cena szła w górę; ale z drugiej strony żal im zablokować, bo mogą stracić potencjalnych klientów :-)

MariuszM
17-04-2009, 15:24

To nie tak. Na snajpera też się trzeba zalogować, więc działasz na swoim koncie, a nie innej osoby. I na swoim - a nie kogoś - wpisujesz login i hasło do allegro.

kizior
17-04-2009, 15:37
Polecam snajperka !!!

fabrykant
17-04-2009, 17:16
Hmm. Ja tylko słyszałem już od dwóch osób że Allegro zamykało konta użytkownikom którzy korzystali ze snajpera. Może to tylko podpucha rozpuszczana przez Allegro żeby ludzie się przestraszyli. Innego punktu w regulaminie z którym mógłby być sprzeczny snajper nie udało mi się znaleźć.

Memoriz
18-04-2009, 00:14
Powiem krótko.
Są użytkownicy, którzy byli, są i nadal będą negatywnie nastawieni do wszelkiego oprogramowania snajperskiego. Nie lubią ryzyka, konsekwentnie kupują wypatrzony przedmiot za określone z góry maksimum, którego nie przekraczą.
Inną grupą będą użytkownicy, którzy licytują na ostatnią chwilę, chcąc wyrwać towar taniej, oczywiście takie działanie będzie bardziej ryzykowne, a zarazem niepewne. Ale taka adrenalinka daje szanse na zakup po znacznie niższej cenie. Dlatego wśród tych użytkowników programy snajperskie są świetną pomocą, w "atakowaniu" na ostatnią chwilę.
Ponadto cytat zaciągnięty z regulaminu allego ma się nijako do praktyki. A co z NK? tam również można powiązać konto z serwisem allegro, tym samym udostępniamy hasło NK.. więc skoro dziadowska NK może legalnie funkcjonować, to dlaczgo programy snajperskie by nie miały? hmm

czarny1999
18-04-2009, 02:17
konia z rzedem temu kto w tym temacie napisze cos nowego :)

justanimage
19-04-2009, 08:22
coś nowego :)

a powaznie piszac, to pare osob wspominało ze fajnie by było gdyby po zalicytowaniu pod koniec czasu aukcja przedluzała sie automatycznie jakis czas (np. 5 minut), tak jak w tradycyjnych aukcjach...
Ktos kiedys spytał o to allegro i ich odpowiedz była taka, ze na zachodzie w kilku serwisach wprowadzono kiedys taka mozliwosc, jednak nie przyjela sie...
Po pewnym okresie okazalo sie ze mnostwo ludzi w ferworze przelicytowywania solidnie przeplacalo i potem zniechecało sie do takich serwisów w ogóle...
Tak wiec w internecie raczej nie ma co liczyć na przedłużanie w chwili podbijania ceny (i w sumie dobrze)

HuleLam
20-04-2009, 09:13
Hmm. Ja tylko słyszałem już od dwóch osób że Allegro zamykało konta użytkownikom którzy korzystali ze snajpera. Może to tylko podpucha rozpuszczana przez Allegro żeby ludzie się przestraszyli. Innego punktu w regulaminie z którym mógłby być sprzeczny snajper nie udało mi się znaleźć.
Podpucha? może tak, ale raczej nie rozpusczana przez Allegro, a przez "przekupy plotkary" :)
Na marginesie to widzę, że niektórzy sprzedający sami wręcz zachęcają do snajpowania na ich aukcjach (i odnoszą z tego jakieś korzyści poprzez reklamowanie Snajperów)