Zobacz pełną wersję : 350D - czy ktos juz ma praktyczne doswiadczenia ?
Witam,
czy ma ktos juz praktyczne doswiadczenia (tj "popstrykal") Canon 350D?
Planuje zakup i potrzebuje praktycznych opinii.
Pozdrawiam,
Albert
no, fajny jest i do garnituru pasuje
:shock: :shock: :shock:
no bez jaj, aparat ma być w sprzedaży za dwa miesiące. Jeśli nawet ktoś już coś pomacał, to nie były to egzemplaże produkcyjne, tylko wersje beta.
cierpliwości
:shock: :shock: :shock:
no bez jaj, aparat ma być w sprzedaży za dwa miesiące. Jeśli nawet ktoś już coś pomacał, to nie były to egzemplaże produkcyjne, tylko wersje beta.
cierpliwości
To jest bez jaj ... za 2 miesiace to on moze bedzie w sprzedazy w Polsce.
Sa tacy co go oferuja do sprzedazy od krotkiego czasu (np. niemieckie serwisy) wiec sa tacy co juz sie nim bawia :D
jest w ofercie to nie znaczy, że jest dostępny - możesz się zapisać i mieć pewność, że dostaniesz ko jeden z pierwszych .
Kiedy wchodził 20D zapisy można było robić od 20 sierpnia, a pierwsze egzemplaże sprzedano pod koniec września. Jeśli nie było się zapisanym, przez następny miesiąc zdobycie aparatu to była wielka sztuka. W Polsce pojawił się dwa tygodnie później ( a na Allegro niecały tydzień później niż w USA)
A ja mam takie pytanie: czy przypatkiem 350 D nie jest lepszy od 20D? Juz slysze smiechy niektorych ktorym w glowach nie moze sie pomiescic jak aparat prawie dwa razy drozszy moze byc gorszy? Oczywiscie nie ma co zaprzeczac 20D jest znacznie szybszy oraz bycmoze radzi sobie lepiej z ostroscia w trudnych warunkach, ale czy ma jeszcze jakas znaczna przewage? Natomiast dla mnie 350 D ma zasadnicza przewage, mozliwosc wyboru pomiaru swiatla i autofokusa. O ile szubkosc potrzebna jest tylko waskiemu gornu fotografujacemu sport, a autofokus pewnie wiele w 20 D nie jes znacznie lepszy, zreszta od czego reczne ustawianie ostrosci? W koncu to lustrzanka, o tyle nie moge podarowac sobie braku spota w 20 D!!! Dla mnie to jedna z podstawowych funkcji aparatu! DLatego zamiast 20D kupilem kompakta Panasonica. Ale dzis prawdopodobnie bym 350 D kupil. W sumie czy ktos moze mi powiedziec czego wlasciwie w nim brakuje (poza burzujstwem, i innymi podobnymi)? Tak sobie rozwazam tylko swobodnie... bo cos dla mnie ten 350 D za dobry i za tani w porownaniu do np 20D czy aparatow konkurencji... ciekaw jestem waszych opini.
Pozdrawiam
czy przypatkiem 350 D nie jest lepszy od 20D?
jaja sobie robisz wejdz na dpreview.com i wez sobie dwa apartay side-by-side do porownania i bedziesz wiedzial, a jak nie widzisz roznicy to po co przeplacac :mrgreen:
BTW 350D tez nie ma spota, dopiero 1-ki maja
no może już wystarczy tych JAJ, lepszy - gorszy, czarny, srebrny, sraczkowaty
ludzie, co wy tymi aparatami będziecie robić?
Phi, spota wam potrzeba? to d70 (tam masz 5% a nie 9, myślę że dla tych 4% to można system zmienić (i powiedzieć kolegom "mam spota")
tak jest robic zdjecia a nie narzekac.. dzis w TVP widzialem jak jeden z reporterow w sejmie zasowal na 300d z 550ex lensa nie widzialem bo aparat byl tylem.
A ja mam takie pytanie: czy przypatkiem 350 D nie jest lepszy od 20D?
czy to jest poważne pytanie, czy raczej zwrot w stylu "a podobno kapusta to lepsza jest z Kleparza, a ta z Ryneczku to straszna kicha" :wink:
Porównaj wszystkie parametry i zastanów się, dlaczego Canon ciągle potrafi sprzedawać 20D... Jeśli naprawdę kupiłeś P&S dla "spota", to podaruj sobie obydwa, bez urazy. To kwestia filozoficzna niemalże, dlatego nie będę tego tutaj tłumaczył
"...widzialem jak jeden z reporterow w sejmie zasowal na 300d..." - i co w tym złego?
Jednego z 300d to może Ty widziałeś (kilku śmiga "po mieście")
Znam faceta który łazi z 10tką, ale jak trzeba to ku uciesze kolegów zawodowców wyciąga G3. Wszyscy mają ubaw po pachy, tylko później minki żedną jak jego zdjęcia publikują a ich nie:(
"...widzialem jak jeden z reporterow w sejmie zasowal na 300d..." - i co w tym złego?
no wlasnie nic w tym zlego, staram sie podac przyklad z zycia ktory pokazuje ze kazdy ma inne potrzeby, oczekiwania i wymagania co do sprzetu... jeden zeby pojechac w teren potrzebuje GrandCheroke drogi wybierze Defendera a lesnicy z KPN zachwalaja Lade NIVE i co w tym zlego?, nic !
A ja mam takie pytanie: czy przypatkiem 350 D nie jest lepszy od 20D? Juz slysze smiechy niektorych ktorym w glowach nie moze sie pomiescic jak aparat prawie dwa razy drozszy moze byc gorszy(...) cos dla mnie ten 350 D za dobry i za tani w porownaniu do np 20D czy aparatow konkurencji... ciekaw jestem waszych opini.
350D jest lepszy ale tylko cena.
Szczegolowe porownanie masz tu:
http://canon-board.info/viewtopic.php?t=2539
I wyraznie z niego widac z czego wynika wyzsza cena - glownie z roznic konstrukcyjnych bebechow. Amator nie zauwazy tych roznic, zawodowiec podejmie wlasciwa decyzje.
A co ma zrobic tzw "zaawansowany fotoamator" ? Sluchac glosu kieszeni :roll: .
no właśnie, liczy się efekt!
Nie ni, nie przecze, ze Canon 20D jest zeczywiscie lepszy, inaczej Canon takiego aparatu jak 350D wogule by nie wypuscil (gdyby mial ryzykowac braku sprzedazy niedawno wprowadzonej 20D). Jednak nie o to mi tu chodzi. Wszystkie roznice moim zdaniem nie sa wearte dwukrotnie wyzeszej ceny. Licza sie one albo dla profesjonalistow (a tacy moga sobie kupic nie 20D a 1Ds Mk. II) albo dla masturbantow sprzetowych co jednak nie z fotografia a z robieniem sobie samemu przyjemnosci ma jedynie zwiazek. Oczywiscie, kazdy moze zaprzeczyc i powiedziec, ze te roznice sa wlasnie takie, ze chce 20D. Jak jednak tkos wspomnial dobre zdjecia mozna robic nawet modelami z serii G. O co wiec tu chodzi? Ja bym postawil na 350D z lepszym obiektywem (za zaoszczedzone 3000 tys zl) i namiastka spota niz na 20D no chyba, ze mialbym nieograniczony zasob pieniedzy. Ale wtedy tez bym 20D nie kupil tylko topowy model.
Zasadniczo chodzi mi o to, ze o ile 300D mial munstwo zeczy softwareowo zablokowanych (co wkuzalo przez sama ideologie firmy - ograniczmy nabywcow, a co) to jeszcze kilka zasadniczych funkcji mu brakowalo. 350D jednak posiada zasadniczo wszystkie funkcje co 20D (nawet nie wiem czy nie wiecej! Czy ktos moze mi powiedziec, czy 20D tez ma namiastke spota, czy nie? taka jak 350D?) i rozni sie tylko tym, ze jego osiagi nie sa tak strasznie wysrubowane, ale wydaje mi sie tak samo uzytkowy. Co wiecej jest tez sporo tanszy (prawie o polowe) od samego 300D jak on wszedl na rynek. Poprostu uwazam, ze za ta cene mozna robic tym aparatem swietne zdjecia lepszym obiektywem.
No nie wiem czy wyrazilem sie wystarczajaco jasno... torche jak z reklama dosi "po co przeplacac"? Oczywiscie mowie z perspektywy pstrykacza amoatora, jak moj aparat zarobi na siebie to nie bede siegal po polsrodki w stylu 20D tylko siegne o wiele wyzej. A jak mam robic fotki dla przyjemnosci to "wysrubowanie" kazdej cechy aparatu nie jest konieczne, o wiele wazniejsze jest, zeby aparat posiadal komplet potrzebnych funkcji i nie byl sztucznie ograniczany.
Widze, ze kazdy rozumie pytanie zawarte w temacie ... :?
Prosilem o praktyczne opinie, a nie czy canon 20D jest lepszy od 350-ki i jak sie ma do tego nikon.
Dodatkowo dosc jalowe spieranie sie kiedy on bedzie na rynku ... w niemczech kilka serwisow oferuje dostawe od 6-14 dni wiec chyba temat jest zamkniety (tam w przeciwienstwie do naszego kraju umowa jest wiazaca i dostawcy sie wywiazuja)
A wiec jeszcze raz ... jesli ktos "pofocil" juz sobie to prosze o opinie!
sid,
jeszcze raz to napiszę - jeśli nie widzisz różnicy - kup tańszego, lecz moim zdaniem najpierw zastanów się dobrze czy w ogóle się w to pakować. Nie próbuję wcale być złośliwy - ale wygląda no to, że masz już wyrobioną opinię, przy czym nawet nie znasz parametrów obu modeli :roll: :?
Poczytaj raczej na sieci jakiego typu problemy mają użytkownicy 300D i spodziewaj się, że część tych problemów pozostanie, gdzyż jest elementem technicznie rozdzielającym połki na rynku. Inaczej jak sam zwróciełś uwagę, nikt by 20D nie kupił.
Nie upieraj się, że jedyna różnica to szybkość - poczytaj linka podanego przez Viteza.
Kubaman,
zalezy mi na praktycznej ocenie a nie porownaniu parametrow - dostepnych w kilku miejscach na necie. Mozna tez znalezc pierwsze testy 350-ki ...
Jednak chcialbym uslyszec/przeczytac jak sprawuje sie aparat w realu.
Prosze nie pisac w stylu : ... i spodziewaj się, że część tych problemów pozostanie ...
bo nie ma sensu gdybac co by bylo, albo co bedzie !
350-ka rozni sie bardzo od 300-ki (w zasadzie mysle, ze laczy je 3-ka z przodu) wiec prosze nie porownywac. Jesli ktos chce konfrontowac 20-ke z 350-ka to prosze praktycznie a nie teoretycznie (porownanie parametrow) - mozna zalozyc osobny temat na tego typu, teoretyczne dywagacje.
Jak tak dalej pojdzie to chyba bede pierwszym co cokolwiek opisze ... podoba mi sie, jest w dobrej cenie, ma "nowy" procesor, etc.
moj post w całości był odpowiedzią do sid'a, małe niporozumienie
Co do Twoich wątpliwości to już pisałem - aparatu nie ma i jeszcze chwilę nie będzie, więc skąd oczekujesz tego typu informaji?
Jedno jest pewne - jeśli masz ograniczony budżet, to nie masz wyboru. Bo kupowanie 300D to by teraz była pomyłka.
Kubaman,
nie bede sie spieral, jest czy nie ma .. wg mnie jest :D
Co do budzetu to mysle, ze foto-amatora, jakim jestem, jest raczej pytanie czy kupic aparat i kilka dobrych szkiel ... czy tez sam aparat z kitowym obiektywem.
Nie chce inwestowac w cos czego nie wykorzystam (np seria 5 klatek na sekunde, itp.)
Cierpliwie czekam na praktyczne uwagi :D
nie bede sie spieral, jest czy nie ma .. wg mnie jest :D
.. tyle że wśród prawie 1600 użytkowników forum nie ma chyba żadnego jego posiadacza. I to jest odpowiedź na Twoje tytułowe pytanie.
Co do budzetu to mysle, ze foto-amatora, jakim jestem, jest raczej pytanie czy kupic aparat i kilka dobrych szkiel ... czy tez sam aparat z kitowym obiektywem.
Nie chce inwestowac w cos czego nie wykorzystam (np seria 5 klatek na sekunde, itp.)
Kup używane 300D/10D/D30 i najlepszą optykę na jaką Cię będzie stać. To moja "praktyczna uwaga".
cybulski
02-03-2005, 13:17
widzę szanowni koledzy że "dziwne pytania" nie tylko na forum nikosia się trafiają ale tu też :lol: szczerze współczuję.
dla zabawy podaję link ... takie tam jaja i życzę dobrej zabawy...
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=5160
może Czacha pierwszy coś sprawdzi, jeśli Canon zrobi wcześniejszą prezentacje modelu :roll:
Wszystkie roznice moim zdaniem nie sa wearte dwukrotnie wyzeszej ceny. Licza sie one albo dla profesjonalistow (a tacy moga sobie kupic nie 20D a 1Ds Mk. II)
Co do twojego zdania odnosnie ceny - masz do tego prawo.
Ale co do profesjonalistow to masz bardzo ciekawe zdanie o tym na co ich stac... niestety mylne :roll: .
Ale co do profesjonalistow to masz bardzo ciekawe zdanie o tym na co ich stac... niestety mylne :roll: .
Hehe pewnie że mylne :), amator nie musi usprawiedliwiać wydatków na zabawki tym, czy "się zwrócą" :mrgreen:
catcherintherye
02-03-2005, 22:39
jakaś taka 'schizofreniczno-paranoidalna' ta dyskusja 8)
--- czy naprawdę jesteście przekonani że koniecznie najlepszy sprzet (czyt. najnowszy) gwarantuje topowe osiągniecia w fotografowaniu..? :lol:
rany.., jakie to typowo małostkowe... :mrgreen: - znam wielu fotografików którzy emocjonują się każdym nowym modelem - i MUSZĄ go mieć - a pies z kulawą nogą i tak nie jest zainteresowany publikacją ich zdjęć... :D
- gdyby tak sprzęt gwarantował poziom naszych zdjęć.. 8) - ale tak nie jest.
.-kiedyś z Canon A300 zrobiłem zdjecie które'tu i ówdzie się ukazało...- ale nie będę się rozpisywał. - ale i tak można.
--- od 3 dni pozbyłem się 300-tki,i czekam teraz na przesyłke 350-tki ( w cenie 3 900 - ale słyszałem że gdzieś była już za 3 650 ). - chociaż wiem też że jakiś gostek sprzedawał ją w niedzielę za 4 800 !!!!!!
- miałem już w rękach egzemplarz kolegi przywieziony ze Stanów.
-- niestety ,nie mogę ocenić zdjeć,nie było czasu.
--jedno co mnie zaskoczyło : niesamowita różnica czasu,w stosunku do 300d,jeśli chodzi o szybkość 'obróbki' zdjęć ! - nie widzę ZADNEJ różnicy w tym względzie w stosunku do 20-tki - TA JEDNA rzecz tylko,już spowodowała przyklepanie mojej decyzji co do zakupu.
--no i ROZMIARY !!! :mrgreen: - bajka ! - nareszcie mam luz w moim pasie fotograficznyja nie wiem czy ona nie jest mniejsza nawet od 300 tki Olympus'a !!!
może będę ją miał za 4-5 dni.
catcherintherye:
dziekuje bardzo, za 2 rzeczy
1) ze potwierdziles, ze juz jest fizycznie (kubaman zweryfikuj swoj swiat)
2) ze cos praktycznego napisales
Ja tez zamawiam, przekonala mnie cena, parametry no i to, ze to 2-gi wypust (bedzie pewnie pozbawiony wad poprzedniego). Nie jest on moze az tak dobry jak 20-ka ale roznica w cenie rekompensuje roznice ... pozytym dla mnie rozniace oba modele parametry nie sa wiodace jesli chodzi o wybor.
I tak dla jasonsci :D nie kupuje bo jest nowy i pasuje do koszuli ale chce sie przesiasc z Minolty A1 na cyfrowe lustro. Do tej pory bylem przekonany, ze bedzie to Nikon D70 ale ... Canon zaskoczyl nowym wypustem podobnym do 20D wiec zmienilem zdanie.
catcherintherye: cos wiedzial wiecej to prosze daj znac.
może Czacha pierwszy coś sprawdzi, jeśli Canon zrobi wcześniejszą prezentacje modelu :roll:
w tej chwili trwa szkolenie Olympusa... 10.03 jest Sony.... a potem Nikon... o Canonie nic nie slychac.. :(
Prezentacje i wypusty ...
smutne, ale prawdziwe, jest to ze Polska nie nalezy do super rynkow, gdzie sprzedaje sie tysiace aparatow (jak i innych rzeczy tez).
Z tego prozaicznego powodu w pierszej linii kozystaja kraje wysoko rozwiniete.
Olympus i inne staraja sie wykorzystac mozliwosci (tj w/w luke) i pozyskac klientow, mocno "osadzeni" na rynku maja czas ...
chociaż wiem też że jakiś gostek sprzedawał ją w niedzielę za 4 800 !!!!!!
- miałem już w rękach egzemplarz kolegi przywieziony ze Stanów.
1. Tekst z Diablo2: "Skad mam wiedziec, czy moge ci zaufac? " :roll: . Przy takiej ilosci wykrzyknikow wskazujacej na wielkie zacietrzewienie w probie udowadniania swojej racji... naprawde ciezko ufac osobie ktora az tak sie unosi ... jest podejrzenie ze moze posunac sie do "sciemy" byle postawic swoje na wierzchu.
2. To mogly byc egzemplarze 350D testowe/powystawowe (na PMA bylo ich troche przeciez).
może będę ją miał za 4-5 dni.
Daj znac jak dojdzie... i kiedy dojdzie 8)
Prezentacje i wypusty ...
smutne, ale prawdziwe, jest to ze Polska nie nalezy do super rynkow, gdzie sprzedaje sie tysiace aparatow (jak i innych rzeczy tez).
Z tego prozaicznego powodu w pierszej linii kozystaja kraje wysoko rozwiniete.
Olympus i inne staraja sie wykorzystac mozliwosci (tj w/w luke) i pozyskac klientow, mocno "osadzeni" na rynku maja czas ...
Ciekawe co ty na to?
http://www.dpreview.com/news/0502/05022601europedigicam.asp
1) ze potwierdziles, ze juz jest fizycznie (kubaman zweryfikuj swoj swiat)
tzn co? "wychyl się z zapyziałej Polski i zdaj sobie sprawę jak to się dzieje w wielkim świecie?" czuję tutaj jakiś zły klimat ...
gdybyś zadał sobie trochę trudu i poszukał na forum duskusji o poprzednich nowinkach jak np D7D, to byś wiedział, że Czacha ją macał długo zanim pojawiła się w stanach w sklepach. I to właśnie w naszym zacofanym kraju.
A właściwie to jakie praktyczne uwagi podał Ci catcherintherye ? Że szybciej obrabia zdjęcia? Cóż za nowina. Albo, że mniejszy? Te informacje są w sieci od dwóch tygodni. Dla mnie jego wypowiedź to zwykły Troll. Sprawdź, czy na Allegro można już kupić 350D, nawet z dostawą za dwa tygodnie. 99% TIPów zaopatruje się w hurtowni Canona w Austrii, jak zresztą wszyscy dystrybutorzy Canona w Europie. Gdyby w Austrii były 350tki byłyby też na Allegro. Zapytaj kolegów na forum z USA czy mają doświadczenia z 350D, przecież to najważniejszy rynek dla Canona.
Nie jestem aż tak zainteresowany tym body, aby urządzać kłótnie na forum, nie lubię tylko, jak ktoś sieje zamęt i nieprawdziwe, a przynajmniej niesprawdzalne, informacje rozpowszechnia jako prawdziwe. Jeśli 350D jest już w sprzedaży to super!, tylko podaj jakiś konkret.
Vitez - wersje beta nie trafiają do rąk śmiertelników. A jeśli catcherintherye pracuje gdzieś, gdzie jednak są dostępne, Czacha musi poszukać lepszej roboty ;)
no to juz wszysko wiemy ...
1) nie ma sie co emocjonowac za wiele ... to jak walka Nikona i Canona, nie rozumiem po co sie podniecac az tak posiadanym sprzetem. Zawsze sa zwolennicy i przeciwnicy, a efekt uboczny jest piekny: konkurencja (ksztaltuje rynek i urozmaica nam zycie)
2) aparat jest i go nie ma ... no coz zamowilem i musze poczekac do 14 marca (chyba, mam nadzieje) - jest to jednak calkiem normalny czas przy zamowieniach poprzez web.
3) jak go wreszczcie dostane ... to postaram sie cos konstruktywnego napisac, nie mam dosw. z 20-ka, itp. wiec porownan nie bedzie
4) mamy w kraju swietny rynek ... nie zawsze sa nowosci (nie zawsze w sklepie), ludzie sa zadowoleni z porzadnego wyboru i jakosci serwisu
5) zycze milego dnia wszystkim i pieknych fotografii posiadanym (zawsze najlepszym ;) sprzetem)
i tym podsumowaniem pragne zakonczyc dywagacje na temat "co by bylo gdyby ..." i czekam na praktyczne doswiadczenia
POZDRAWIAM
Albert
Wszystkim niecierpliwym wspomne tylko ze i ja zamierzam kupic 350D - dla siostry. Ona pstryka... owszem, ladnie pstryka ale nie mierzy szumow czy FF/BF wiec bez obaw swiezutkie body jej kupie.... ale oczywiscie sam sie nim wczesniej pobawie :twisted: .
Do 350D podpiety bedzie najprawdopodobniej Tamron 18-200 i okazjonalnie 50tka 1.8 .
--- od 3 dni pozbyłem się 300-tki,i czekam teraz na przesyłke 350-tki ( w cenie 3 900 - ale słyszałem że gdzieś była już za 3 650 ). - chociaż wiem też że jakiś gostek sprzedawał ją w niedzielę za 4 800 !!!!!!
Ja kupuje za 760 euro (ok. 3040 ) ale przez net w Niemczech z osobistym odebraniem i dopiero po 1 kwietnia, może ktoś poda informacje gdzie w Polsce mozna go kupić najtaniej i za ile ?
dolomity
03-03-2005, 23:47
Ja kupuje za 760 euro (ok. 3040 ) ale przez net w Niemczech z osobistym odebraniem i dopiero po 1 kwietnia, może ktoś poda informacje gdzie w Polsce mozna go kupić najtaniej i za ile ?
Szukałem na Allegro i... znalazłem. Na razie wprawdzie jest to tylko "orginalna instrukcja obsługi", ale zawsze to coś, prawda?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43901712
:lol:
Do 350D podpiety bedzie najprawdopodobniej Tamron 18-200 i okazjonalnie 50tka 1.8 .
W niemieckich serwisach/sklepach internetowych 350-ke oferuja z obiektywem ultrasonic EF-S 18-55. Czasami dorzucaja jeszcze 55-200.
W niemieckich serwisach/sklepach internetowych 350-ke oferuja z obiektywem ultrasonic EF-S 18-55. Czasami dorzucaja jeszcze 55-200.
No i co z tego? Chyba nie zmuszaja do zakupu kita? Mozna kupic samo body i do tego dowolny obiektyw - taki urok lustrzanek. I ja na ten "dowolny obiektyw" wybralem wlasnie Tamrona 18-200.
No i co z tego? Chyba nie zmuszaja do zakupu kita? Mozna kupic samo body i do tego dowolny obiektyw - taki urok lustrzanek. I ja na ten "dowolny obiektyw" wybralem wlasnie Tamrona 18-200.
... do SLR mozna podpinac obiektywy - no coz Ameryki nie odkryles...
Napisales "podpiety bedzie" wiec odebralem to tak jakbys mial na mysli co beda podpinac jako KIT-owy obiektyw
Czy możesz podać link do tej strony? :?:
Aktualna cena 759 € i wysylaja za granice za 29,90 + 0.85% wartosci jako koszty ubezpieczenia
www.mindfactory.de (http://www.mindfactory.de)
Napisales "podpiety bedzie" wiec odebralem to tak jakbys mial na mysli co beda podpinac jako KIT-owy obiektyw
Tak to jest jak sie czyta wybiorczo i cytuje selektywnie :roll: ... cala moja wypowiedz dotyczyla tylko i wylacznie mojego zakupu 350D a nie 350D "w ogole i szczegole" :roll: .
Jakby ktoś chciał 350 + kit + 55-200 za 4800PLN od 14 Marca
http://www.fotoshop.com.pl/katalog/product_info.php/products_id/1001050?osCsid=be30300c165126f4ca1806b6c61636c5 :D
Wreszcie jakaś kontr-oferta do D70 +obiektywy.
sa juz pierwsze wrazenia (dalem juz w innym watku, ale przesuwam bo ten jest odpowiedniejszy)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1031&message=12362924
tutaj nastepne
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1031&message=12533344
sample - w tym pare z wyzszym iso
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1031&message=12533425
i jeszcze jedne
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1031&message=12533613
i jeszcze jedne
http://public.fotki.com/bob432/rebel_xt/
http://www.fotoshop.com.pl/katalog/product_info.php/products_id/1001050?osCsid=be30300c165126f4ca1806b6c61636c5 :D
Paru naszych "oszczednych" forumowiczow zapewne szlag trafi ;-) :lol: :mrgreen:
W nowym felietonie fotograf niedzielny krytykuje wizjer 350D. Czy jest tak złe z tym wizjerem.
http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=1&lewa=6&e=2775
Ja się zastanawiam nad firmą z Wesołej:
http://www.fotoshop.com.pl/katalog/product_info.php/products_id/1001049
body z kit-em za 3700 od 14-go marca - piszą.
Zaciekawił mnie tekst z marcowego foto video na temat 350D - autor umieszcza go między 10D a 20D...
pozdrawiam
Jacek
Zaciekawił mnie tekst z marcowego foto video na temat 350D - autor umieszcza go między 10D a 20D...
Tez bym go dokladnie tam umiescil :roll: . Nowa generacja matrycy i procesora - czyli dwoch najwazniejszych praktycznie elementow aparatu cyfrowego, stawiaja go nieco wyzej od 10D mimo slabostek konstrukcyjnych (wielkosc, aterial, wizjer, lustro, brak kolka).
FotoZiutek
08-03-2005, 14:15
Witam!
Jestem tu nowy i to mój pierwszy post - więc witam serdecznie wszystkich użytkowników Canona! I od razu do rzeczy - w sprawie 350 - doradźcie skąd najlepiej ściągnąć 350 w USA? Mam możliwość poprosić znajomego żeby kupił i przywiózł na szyi do Polski :D - tylko gdzie znaleźć najlepszą cenę...
Tomasz Golinski
08-03-2005, 17:29
moze tu cos bedzie ciekawego? http://canon-board.info/viewtopic.php?t=612
ogolnie, to temat byl wielokrotnie na forum walkowany, nie w kontekscie 350d. radze tez skorzystac z wyszukiwarki.
Witam!
Jestem tu nowy i to mój pierwszy post - więc witam serdecznie wszystkich użytkowników Canona! I od razu do rzeczy - w sprawie 350 - doradźcie skąd najlepiej ściągnąć 350 w USA? Mam możliwość poprosić znajomego żeby kupił i przywiózł na szyi do Polski :D - tylko gdzie znaleźć najlepszą cenę...
Wittam krajana !!!!
Ja tez nowy, tez z lublina, tez kupuje 350d (a moze 300d - to sie jeszcze zobaczy)
Ten link podany post wyzej wart jest odwiedzenia, ja od siebie dodam ze niezle sa wyszukiwarki
www.nexttag.com
www.dealtime.com
www.bestbuy.com
Oczywiscie koniecznie trzeba sprawdzac opinie sklepu, bo mozna sie naciac!!!!!!
na dpreview pojawił się opis użytkownika, można go przeczytać tutaj (http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1031&message=12585412)
swoją drogą, jak można pstryknąć 3500 zdjęć w jeden dzień? to zakrawa na jakąś farsę :? I pomyśleć, że gdyby mu się nie spodobało, to ma dwa tygodnie na oddanie sprzętu do sklepu, i ktoś inny to wtedy dostanie...
http://www.bobatkins.com/photography/digital/eos_digital_rebel_xt_vs_20d.html
Interesujace porownanie dla niezdecydowanych.
Dzisiaj mialem przjemnosc pomacac ten aparat w sklepie przez 5 minut.
Robi wrazenie solidnego aparatu kompaktowego. To co sie rzuca w oczy to jego male rozmiary. Potrzymalem go 5 minut w dloni i bolal mnie nadgarstek - przez moment mielem ochote chwycic go pomiedzy kciuk a palec wskazujacy. Ale moze to tylko ja, bo mam 1.90m wzrostu i stosunkowo duze grabie. Mysle, ze szczegolnie pania ten aparat moze przypasc do gustu z uwagi na wymiary.
Poza tym, robi bardzo solidne wrazenie. Akurat na ladzie lezaly do porownania 300D, E-1 i D70. Plastik wydawal sie podobny do tego z D70. Natomiast 300D byl sporo wiekszy. E-1 jak zwylka wydawal mi sie dziwny, mimo ze sprzedawca bardzo go zachwalal.
Poniewaz aparat jest mniejszych wymiarowo i jednoczesnie ma wiecej przyciskow, tylna scianka wydaje sie bardzo "napakowana".
Patrzac przez wizjer nie odczowalem ze jest mniejsze (nie w 300D) pole widzenie.
Mimo iz info o WB sa na ekranie LCD to przy zmianie ustawien nalezy patrzec na glowny wyswietlacz (podobnie przy ISO), co wydawalo mi sie dziwne po przyzwyczajeniu z 300D.
Aparat mial na sobie kit'owy z bardzo zgrabnie pracujacym AF.
Kuleczko do zmiany funkcji wydaje sie dosyc sporych rozmariow w stosunku do calego aparatu.
I to tyle po 5-cio minutowym macaniu.
Ogonie sympatyczny sprzet, ale ja swojego 300D nie wymieniam... czekam na wersje full frame :mrgreen:
Ja się zastanawiam nad firmą z Wesołej:
http://www.fotoshop.com.pl/katalog/product_info.php/products_id/1001049
body z kit-em za 3700 od 14-go marca - piszą.
Juz 18 marca :roll: .
A na allegro już jest.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44851667
kloseque
11-03-2005, 21:08
A widzieliście to???
http://www.whichlens.com/index.php?blog=5&title=canon_350d_vs_canon_20d_com parison_revie&more=1&c=1&tb=1&pb=1
kloseque
A widzieliście to???
http://www.whichlens.com/index.php?blog=5&title=canon_350d_vs_canon_20d_com parison_revie&more=1&c=1&tb=1&pb=1
kloseque
wielki LOL dla autora tego aktykułu, podsumowanie prawie przypłaciełm życiem, bo się zakrztusiłem kawą ze śmiechu.
"The 350D Pros over the 20D:
90% of the functionality (noise performance, shooting speed, responsiveness)
90% of the quality (fit and finish)
...
For me, better ergonomics."
Zalozmy, ze 350D ma te 90% zalet, o ktorych wspomina autor. Niech mu bedzie. Tylko jakim cudem "90% z 20D" ma byc lepsze od 100% to juz zagadka :twisted: Oczywiscie te 90% to duzy plus w kategorii "wybor ekonomiczny", ale zeby od razu przewaga nad 20D ;)
No coz, jak widac z logicznym mysleniem bywa czasami ciezko :) (lub nawet jak nie z mysleniem to z umiejetnoscia sensownego formulowania wnioskow)
no i w jaki sposób facet to policzył w % ? :lol:
czy na przykład lepszy, szybszy i dokładniejszy AF to jest 3% czy 8% ?albo ISO 3200 to 1% czy 2% :lol: Można tak długo i ze zdziwieniem okaże się, że procencików uzbiera się więcej.
Uwielbiam czytać takie bzdury. Kiedy pojawił się D70, skąd innąd niezły specjalista, udowadniał jak to jest lepszy od 10D (20D wetdy jeszcze nie było) bo Nikon ma .... synchronizację błysku 1/500. To zaważyło nad wszystkim i gościu trąbił w sieci jak prorok że D70 to najlepsze dSLR na świecie.
No, ale zdanie o lepszej ergonomii 350D na 20D to mnie już zupełnie rozwaliło.
" All content copyright Mark Cho & Jon Huang"
Nazwiska brzmia z japonska wiec mnie wcale nie dziwi ze im bardziej ergonomicznie leza w reku malenkie aparaty :roll: .
(hint: Japonczycy sa mali po prostu)
Jurek Plieth
12-03-2005, 22:29
" All content copyright Mark Cho & Jon Huang"
Nazwiska brzmia z japonska...
A dokładnie z chińska, ale faktem jest, że jedni i drudzy mają skośne oczy, więc łatwo się pomylić :mrgreen:
Jak to chińska???? To 350tkę chinole składają????
faktem jest, że jedni i drudzy mają skośne oczy, więc łatwo się pomylić :mrgreen:
A! to teraz rozumiem dlaczego najmniejszy w historii SLR wizjer jest dla nich taki ergonomiczny :lol:
Czy ktoś może potwierdzić, czy jest to wizjer panoramiczny :wink: :lol:
Witam,
wlasnie rozpakowalem to 350-ke i juz niedlugo sam bede mogl cos napisac :)
Na pierwszy rzut oka:
- body jest naprawde nieduze (w porownaniu z 300 wyglada duuuuzo lepiej ; bardziej profesjonalnie no i nie taki "kon" ; w zasadzie przypomina z wygladu analog)
- akumulator malutki objetosciowo - ciekawe jak dlugo "zyje"
- pudelko fajnie uposazone (instrukcje itp.)
- PROMOCJA karty 256MB ; rejestrujesz sie na stronie CANON'a i przysylaja ci za darmo karte CF Sandysk o pojemnosci 256MB - to mnie naprawde milo zaskoczylo :)
Wiecej juz wkrotce ...
Pozdrawiam
FotoZiutek
31-03-2005, 08:50
Witam!
Już koło tygodnia staram się pobawić moją 350D (bo ch....nie teraz dużo pracy, nawet w domu) i obok achów i echów, bo aparacik jest naprawdę świetny, szybki i w ogóle, mam kilka uwag...
1. matryca była totalnie zasyfiona, a aparat przecież nowiutki! tu widok na białą kartkę >>> (http://img.photobucket.com/albums/v406/fotoziutek/test%20350D/kartka_przed.jpg)
Byłem w szoku! :shock: W desperacji przez pół nocy wertowałem strony o czyszczeniu matrycy i już odkładałem ostatnie grosze na specyfiki, ale na szczęście wystarczyło przedmuchać gruszką i jest czyściutko!
2. Mam kłopot z transferem plików z aparatu przez USB - w ciągu jednego zrzutu większej ilości zdjęć, potrafi kilka razy przerwać transfer nie skopiowawszy wszystkich zdjęć... Ale może to kłopot z niewystarczająco szybką kartą (Kingston 1GB HS) lub samym złączem USB - to jeszcze muszę przetestować... Tymczasem zamówiłem już sobie czytnik USB 2.0 :D
Tomasz Golinski
31-03-2005, 09:02
Syf totalny! Ja nie moge. Oni aparaty w tartaku montują???
Ja właśnie wczoraj odebrałem swoją 350D, na szczęście w środku i na zewnątrz jest czysto. Wielkość jak dla mnie jest w sam raz, ale to może kwestia przyzwyczajenia do mniejszych aparatów (do tej pory użytkowałem Sony P10 na zmianę z F707).
AGO - w jaki sposób można zarejestrować aparat u Canona? Jedyny rodzaj rejestracji jest możliwy przez stronę startową płytki z softem, ale z listy dostępnych krajów nie można wybrać Polski :(
AGO - w jaki sposób można zarejestrować aparat u Canona? Jedyny rodzaj rejestracji jest możliwy przez stronę startową płytki z softem, ale z listy dostępnych krajów nie można wybrać Polski :(
Czy zauwazyles ze AGO ma wpisane ze jest z Berlina a Berlin jest stolica Niemiec ? :roll: .
No fakt... Nie ma to jak ślepota...:(
Ja już jutro wstępuję w szeregi Canonierów - szczerze mówiąc już się doczekać nie mogę.... Będzie to zestaw z Sigmą 18-125....
POZDRAWIAM!!
Witam
Aparacik mam drugi dzień. Wcześniej fociłem na na 300D.
Wielkość body tak jak niektóre większe kompakty, tyle że tutaj duzo miejsca zajmuje obiektyw.
Wygląda to dziwnie i ogranicza ergonomie rozwiązania. Ale myślę że się przyzwyczaję tym bardziej że zależy mi na małych wymiarach i mniejszej wadze.
Akumulator po pierwszym ładowaniu zrobił 400 zdjęć i nie ma oznak rozładowania.
Na allegro kupiłem drugi akumulatorek, przyda się w awaryjnych sytuacjach.
W moim egzemplarzu nie zauważyłem żadnych śmieci, matryca czyściutka, sprzęt pracuje bez zarzutu.
Bardzo wygodna sprawa z błyskawicznym wybudzaniem. Tryb zdjęć seryjnych mnie zaskoczył. Wiadomo że miało być lepiej, ale jest lepiej niż się spodziewałem :)
Na karcie Pretec 512MB Cheetah 80x, przy ustawieniu pełnej rodzielczości (plik wyjściowy ok. 1.7-1.8MB) po naciśnięciu spustu aparat nie był w stanie zapchać bufora na tyle skutecznie aby zakłucić rytm migawki. Skończyło sie na tym ze zrobiłem ok. 150 zdjęć w serii i przerwałem, bo ile można katować nowy nabytek :)
Z transferem z aparatu do kompa jest jak najbardziej ok. Wyraźnie szybciej od czytników USB 1.1, choć nie tak szybko jak na zewnętrznym USB 2.0.
Feder, również miałem opakowanie z promocyjnym kuponem na 256MB Sandysk, wpisałem adres, dopisałem POLAND, może przejdzie :)
Matryca jest nieco lepsza, napewno mniej szumi. Zrobiłem sporo zdjęć w trudnych warunkach (kiepskie światło i ruch) na ISO 800 i 1600 i jakość jak dla mnie jest do przełknięcia. Oczywiście w normalnych warunkach 400ISO to max.
Jeżeli kogoś zainteresuje, to poniżej znajdzie próbke tego co wychodzi z matrycy przy zasłoniętym obiektywnie na ISO1600 i czasie 30s. Redukcja szumów wyłączona. W takim samym teście mój 300D wypadł znacznie gorzej, choć i tak było rewelacyjnie w porównaniu z pierwszym lepszym kompaktem na 400ISO :)
http://www.republika.pl/yux/Canon35D_1600_30.jpg
Pozdrawiam
Pio
Jeżeli kogoś zainteresuje, to poniżej znajdzie próbke tego co wychodzi z matrycy przy zasłoniętym obiektywnie na ISO1600 i czasie 30s.
A moze pokazesz cos na iso1600 ale zrobione w normalnych warunkach a nie fotke dekielka? Moze byc i krotszy czas naswietlania niz 30sek ;) ...
Chodzi o pokazanie mozliwosci aparatu w popularnych sytuacjach gdy trzeba wlaczyc te iso1600 by miec nieporuszone zdjecie... a nie pokazanie ekstremow.
Tomasz Golinski
01-04-2005, 14:14
Przykład szumów poszedł do osobnego wątku http://canon-board.info/viewtopic.php?t=3044
Tu i tak zrobił się bałagan. Ponadto troszczę się o modemowców :)
FotoZiutek
01-04-2005, 14:19
Dzięki Tomasz Golinski
Ponadto troszczę się o modemowców :)
a nad zdjęciem masz napisane "Moderator egoista" :wink:
8) 8) stolo 8) 8)
P.S. a poważnie to dzięki - też jestem po części modemowcem :oops:
Witam,
czy ma ktos juz praktyczne doswiadczenia (tj "popstrykal") Canon 350D?
Planuje zakup i potrzebuje praktycznych opinii.
Pozdrawiam,
Albert
A więc dziś wszedłem pewnym krokiem do waszego grona Canonierów!! Mój zestawik to 350D + Sigma 18-125 tak więc mogę wspomóc FotoZiutka i innych w testach sprzętu.
POZDRAWIAM!!
Dżizas jakie to małe ! Bez urazy, ale body 300d o wiele lepiej leży w dłoni. 350 majta się w ręku jak się chwyci garścią, a żeby było stabilnie to trzeba tylko palcami trzymać ... :/
Poza tym fajny dźwięk migawki, nie to, co w 20d sprężynowy :) No poza tym chyba ok, nie focilem aż tak dużo.
Feder, również miałem opakowanie z promocyjnym kuponem na 256MB Sandysk, wpisałem adres, dopisałem POLAND, może przejdzie
Jak przejdzie to daj znac. Ale aparat kupowales w Polsce?
Ja mam aparat kupowany w PL, dystrybutorem była firma Eurocolor, ale w środku kuponu nie było.
A aparacik na razie sprawuje się super :)
Feder, również miałem opakowanie z promocyjnym kuponem na 256MB Sandysk, wpisałem adres, dopisałem POLAND, może przejdzie
Ok. W ciągu 14 dni powinienem dostać jakiś sygnał. Aparat był kupiony w niemczech.
Eurokolor widocznie nie ma promocji. Kupon był przyklejony na opakowaniu aparatu.
Dodatkowo wewnątrz DVD z reklamami obiektywów i następna promocja:
Po zakupie wybranych obiektywów lub lamp błyskowych Canona na stronie http://www.canonextrapromotion.com/ zwrot od 50-150 Euro.
A Eurokolor widocznie słabo sie stara, jeżeli promocja nie obejmuje naszego kraju.
Pozdrawiam
Pio
Zainicjowalem temat a teraz sam sobie odpowiem :) :
Ale od poczatku ....
- aparat posiadal czysciutenkie lustro (zadnego kurzu czy innego brudu);
- wyprodukowany jest w Japonii
- wysylany z anglii ( nie austrii! jak to ktos forsowal)
Co do praktyki (z biektywami 18-55 canaon i 75-300 Sigma DL):
- troche komiczny program instalacyjny i w razie problemow (system freeze, itp.) ciezko go przeinstalowac! Nalezy odnaczyc opcje po ktorej nastepuje przerwanie instalacji i zaznaczyc kolejne z listy (osoby z problemami powinny wiedziec o co biega)
- software do zrzucania i konwersji RAW jest wrecz wysmienity; ten do obrubki nie jest juz taki cudny (rzecz gustu) - zawsze jest jeszcze darmowy GIMP :D
- dla mnie dobrze lezy w dloni choc uchwyt moglby byc troche wiekszy musze przyznac
- startuje jak blyskawica
- szybki i dobry autofocus
- menu czytelne
- aparat rysuje naprawde dobrze, niezle radzi sobie w AWB (nie cierpie ustawiac tego manualnie); tak czy inaczej foce w RAW i prawie wszystkie ustawienia mozna zmienic na spokojnie w domu; Zdjecia nie szumia (robilem do ISO 800 bo 1600 jakos mi egzotyka bije) i posiadaja odpowiednia ostrosc - nawet przy duzym zoom'ie !!!
Osobiscie jestem bardzo zadowolony, a podsumuje to komicznym akcentem:
nawet moja zona, ktora lekko marudzila (po co ci, ile za to torebek mozna kupic, itp.), stwierdzila ze to bardzo dobry zakup :D ... a ma dobre oko trzeba jej przyznac.
Jesli ktos ma jakies pytania smialo!
P.S.
feder: ten sticker na pudelku to wlasnie ten kupon! Nie wazne gdzie kupujesz, postepuj z instrukcja ze sticker'a (tam jest adres www i kod), wpisz adres na polske i powinienes dostac CF 256 - w koncu jestesmy czescia EU. Pozatym, jak wszedzie, Eurocolor jest posrednikiem tylko i rzeczy takie jak promocje i gwarancja naleza do producenta - w tym przypadku Canon. POWODZENIA
No ja niestety nie miałem żadnego stickera na opakowaniu :(.
Jak Ci się sprawuje ta Sigma w tym aparacie? Sam jestem ciekawy, bo wlasnie się zastanawiam nad jakimś zoomem.
No ja niestety nie miałem żadnego stickera na opakowaniu :(.
Jak Ci się sprawuje ta Sigma w tym aparacie? Sam jestem ciekawy, bo wlasnie się zastanawiam nad jakimś zoomem.
Co do sticker'a ... to widac ze nie zawsze daja, szkoda.
Moj obiektyw to Sigma 75-300 DL 1:4-5.6 ... jak na moj gust hula calkiem dobrze, ladnie rysuje i szybko focus chwyta. Na maly minus idzie sterowanie - troche ciezko chodzi pierscien, ale moze sie wyrobi bo to nowka sztuka.
Moje zdanie nie powinno byc dla ciebie wyznacznikiem, gdyz nie mam doswiadczenia np. z seria DC. Prawde mowiac kupilem ten a nie inny bo byl w extra promocji (50% w dol :D ). W tej sytuacji nie poronywalem go np. z Tamronem. Jednak tak czy inaczej moim zdaniem jest to dobry zakup - jestem zadowolony.
Pozdrawiam,
Albert
Nie wiem czy ktoś ma podobne doświadczenia.
Przy ogniskowej 35mm kitowy obiektyw lepiej mi rysuje niż ten z 300D.
Być może w 300D trafiłem na kiepską sztukę.
Przy okazji, porównanie transferów z 350D na karty różnych producentów.
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7699
Kingston cieniutko.
Poza 350D są też wszystkie DSLR Canona i kilka innych producentów.
Szkoda, że w tym teście nie ujęto kart Pretec'a - akurat taką posiadam.
Co do obiektywu, to mój jest trochę nieostry, ale nie mam porównania do innych. Postaram się zamieścić trochę zdjęć zrobionych przy różnych przesłonach i ogniskowych dla ew. porównania z innymi sztukami.
apropo's kart pamięci co polecacie optymalnie cena/szybkość do 350D - mam teraz zapakowanego zwykłego Kingstona 512 MB wyjętego z A95 :) ale planuję zakup 1 GB - co brać? :?
Ja używam 512MB Pretec Cheetah 80x. Wersja 1GB powinna być równie szybka.
Patrząc na wyniki testów, warto zainteresować się również pamięciami Sandisk.
Szkoda, że w tym teście nie ujęto kart Pretec'a - akurat taką posiadam.
No właśnie, szkoda.
Co do obiektywu, to mój jest trochę nieostry, ale nie mam porównania do innych. Postaram się zamieścić trochę zdjęć zrobionych przy różnych przesłonach i ogniskowych dla ew. porównania z innymi sztukami.
Po tak tanim obiektywie, nie ma co się spodziewać ostrych zdjęć. Ale póki brakuje funduszy na coś lepszego, to może uda się wyciągnąć z tego szkła punkty w którym pracuje dobrze i te w których sprawuje się fatalnie.
jedna rzecz w 350D ktora poszla w tyl w stosunku do 300'tki - pomimo iz zmiana opcji nastawow z "wybieraka" np. "iso" nastepuje podobnie, przez wcisniecie przycisku na tylnej sciance, to jednak po wykonaniu tej czynnosci odpalane jest menu aparatu :shock: co oczywiscie zajmuje krotka chwile (mnie ta chwila irytuje) i dopiero potem wybieramy wartosc ktora chcemy nastawic... IMO totalny bezsens i starata czasu... jakby nie mozna bylo tego zrobic bardziej "po ludzku" - czyli wciskasz przycisk a nastepnie obracajac qleczko przy spuscie migawki zmieniasz wartosci... chyba ze czogos nie zuwazylem, no to serdecznie przepraszam :)
podobnie dziala wybieranie balansu bieli, rodzaju pomiaru swiatla oraz sposobu pracy AF
przez takie zagranie ergonomia 350D spada w moich oczach baaardzo... bo to ze jest malutki i palce nie mieszcza sie na uchwycie to jest kwestia indywidualna i nie kazdy musi miec takie grabie jak ja ;)
jak narazie wiecej zastrzezen nie mam .. no.. moze poza dzwiekiem migawki
ps. nie kupujcie 350D w kolorze czarnym - strasznie rysuje sie od paznokci przy uchwycie :mrgreen:
To chyba nie taka duża strata czasu.
Naciskam ISO, wybieram wartość, SET i mogę naciskać spust migawki.
1 przycisk więcej?
Ideałem byłby wybór kółeczkiem tych parametrów na ekranie wizjera. 400D? :)
W sprzedaży nie widziałem body innych niż w czarnym kolorze, więc ze sreberkiem mogą być problemy.
To chyba nie taka duża strata czasu.
Naciskam ISO, wybieram wartość, SET i mogę naciskać spust migawki.
1 przycisk więcej?
nie chodzi mi o dodatkowe zatwierdzenie tylko o czas otwierania menu - jest widoczna zwloka... o ile mnie pamiec nie myli w 300D tego nie bylo, bo zmieniana wartosc pokazywana byla na ekraniku z danymi a nie na glownym LCD w menu
Czacha ... ale czy te milisekundy sa az tak dla ciebie wazne zwazywszy, ze musisz opusicic aparat, wybrac i ponownie podniesc .... (a chyba nie jestes X-man co podnosi aparat w 0,2 sec :D )
bede sie czepial - to z cala pewnoscia nie jest milisekunda... i jest wkurzajace :D
Te białe smugi to chyba raczej ścierający się naskórek, a nie rysy na body. Ja u siebie jeszcze nie zauważyłem żadnych rys, ani od paznkokci, ani od czegokolwiek innego. A srebrny kolor mi się nie podoba - wszystkie aparaty które miałem do tej pory były srebrne...:)
nie ma tego w 10d ani w mojej 3ce.. nie ma w nikonie d70.. a w 350D jest.. nie wiem na czym to polega, ale po tym jak 3 osoby obejzaly aparat w sklepie potem mialem problemy z wyczyszczeniem tych bialawych .. przybrudzen?
na targach na stoisku pstryka mieli zaklejona ta czesc ktora sie brudzo/rysuje tasma klejaca ;)
nie ma tego w 10d ani w mojej 3ce.. nie ma w nikonie d70.. a w 350D jest.. nie wiem na czym to polega, ale po tym jak 3 osoby obejzaly aparat w sklepie potem mialem problemy z wyczyszczeniem tych bialawych .. przybrudzen?
Może to dlatego, że faktura plastiku przypomina nieco papier ścierny. Ten biały nalot schodzi u mnie po zwykłym przetarciu palcem.
w zasadzie w niczym to nie przeszkadza, ale na polce w sklepie tak wygladac sprzet nie moze przeciez.. i nie podoba mi sie to co sie dzieje z 350'tka ;)
Pszczola
05-04-2005, 20:05
Rece myc! Szczoteczka!
chyba wywiesze taka kartke przed sklepem
a na stoleczku ustawie miseczke z woda, mydlo i szczotke :mrgreen:
Zawsze można cały aparat zalaminować, albo trzymać w plastikowym woreczku ;)
KuchateK
05-04-2005, 23:10
Luszczy sie... stary jakis musi byc ;D Juz czynnik antyzlodziejski nie jest pozadany?
Kupiłem w http://www.foto-raj.pl/ (Przeźmierowo k.Poznania) za 3700 zł.
Czekałem bodajże 5 dni.
Ja zaczynam zabawe z lustrzankami (wcześniej kompakt) także nie napisze wam wiele na temat 350D, dla mnie przesiadka z kompakta minolty to szok jakosciowy, choc juz mnie denerwuje ze kitowy obiektyw mydli :)
Pozdrawiam
FotoZiutek
06-04-2005, 08:29
Czacha - mnie się wydaje, że materiał na obudowie 350-tki działa jak delikatny papier ścierny: z jednej strony zapewnia dobre trzymanie - aparat nie wyślizgnie się tak łatwo z ręki, z drugiej - delikatnie opiłowuje paznokcie - taki "menikir" :D Ale po przetarciu szmatką raczej nie ma śladów...
A moj znajomy TIP pisal ostatnio, ze przywiozl trzy sztuki 350D i jeden sie zepsul po zrobieniu paru zdjec, nie znam szczegolow, ale trzeba bylo wymienic aparacik.
A moj znajomy TIP pisal ostatnio, ze przywiozl trzy sztuki 350D i jeden sie zepsul po zrobieniu paru zdjec, nie znam szczegolow, ale trzeba bylo wymienic aparacik.
o niczym to nie swiadczy - w sklepie przy kazdej dostawie sprawdzamy kazdy aparat po potrafia przyjechac nowe, juz nie dzialajace aparaty... i nie ma znaczenia czy jest to mju mini, A200 czy 20D..
na targach na stoisku pstryka mieli zaklejona ta czesc ktora sie brudzo/rysuje tasma klejaca ;)
No to przejedz delikatnie paznokciem po korpusie 10D, zostaja biale smugi az milo. Identyczne wlasciwosci scierne mial rowniez np dynax 7, rysowal sie az milo ;-)
moze to dlatego tak sie w oczy rzuca ze 350'tka jest mala i nie sposob nie jezdzic po nim paznokciami? mialem 7 dynaxa... mam 10tke.. i nie ma tego problemu... wychodzi dopiero jak specjalnie przejade... ale i tak nie jest to tak widoczne jak w 350D..
i naprawde to w niczym nie przeszkadza, poza tym ze w sklepie na polce zle wyglada.. ;)
Ponieważ rozmowy toczą się na temat 350D to ja zapytam jeszcze raz o kartę do niego - wg testów: http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7699 różnica prędkości pomiędzy SanDisk-iem ultra 2 a Extreme 3 jest minimalna, chociaż wg producenta pierwsza zapisuje 9 MB/sek a druga 20 MB/sek - czy to wynika z niemożności apratu do zapisywania z prędkością powyżej 5 MB/sek? Jestem "w krzakach" z wyborem pamięci - SanDisk wg zaprzyjaźnionych fotografów potrafi być podobno kapryśny, szybszym rozwiązaniem od SanDiska Ultra-2 (9 MB/sek) jest Pretec (12 MB/sek) a dzisiaj znalazłem ciekawy produkt Apacera: http://www.apacer.ab.pl/produkty.php?id=photosteno2 (15 MB/sek) ... i bądź tu mądry ...
KuchateK
06-04-2005, 18:09
Bo powyzej pewnych predkosci nie da sie juz skrocic ze wzgledu na to, ze nie zawsze zapis jest czysto ciagly jak w testach ogolnej przepustowosci.
Po drugie mierza czesto czas od zrobienia zdjecia do konca zapisu, a nieco czasu wtedy zajmuje rownierz obrobienie zdjecia przez aparat i karta na to nie ma wplywu.
Wniosek i tak jest taki ze nawet jak nie wykorzystasz predkosci w aparacie to potem w domu przy zrzucaniu...
Spójrz na wyniki w innych aparatach. Np. w 300D transfery 0.9-1.3MB/sec. Z tą prędkością jak widać większość kart nie ma problemu. To samo 10D czy D60. Natomiast 350D jest w stanie puścić na kartę 4-6MB/sec. Więcej nie bo to już ograniczenie sterownika. W niebieskiej rubryce różniice w zapisie jpeg sa pomijanie małe, więc po co przepłacać na kartę która może 20MB/sek jak aparat i tak tego nie jest w stanie użyć. Natomiast dobrze miec taką przy której aparat nie będzie musiał zwalniać zapisu.
Wybór należy do ciebie :)
, więc po co przepłacać na kartę która może 20000MB/sek
wiem, ze sie czepiam, ale jak zaczalem to czytac to na poczatku nie bardzo wiedzialem o czym piszesz, dopiero pozniej zrobilem ROTFL
więc po co przepłacać na kartę która może 20000MB/sek jak aparat i tak tego nie jest w stanie użyć.
Np po to zeby czytnik mogl sobie jej predkosci pouzywac i uzywac jej nie tylko w aparacie ale tez i jako dysk przenosny... ja tak uzywam obu moich kart 80x 8)
wiem, ze sie czepiam, ale jak zaczalem to czytac to na poczatku nie bardzo wiedzialem o czym piszesz, dopiero pozniej zrobilem ROTFL
Tak to jest jak sie śpi tylko 3 godz.
Poprawiłem :)
Naprawde, trzymanie jest bez nadziejne - bez gripa to raczej sie nie opłaca kupować, choć o tak grip nie doda miejsca na rekojeści bo mnie się paluchy tam nie mieszą a do największych nie należą...
Jeśli to nie jest problem to zdjęcia wychodza bardzo dobre.
A ja testowo do 350D dołożyłem gripa i hand strapa i jest ql ;) Owszem, nie jest to ideał, ale mnie teraz nie przeszkadzałby już ten niezbyt szczęśliwie wyprofilowane body.
Paweł Grabowski
08-04-2005, 10:41
Tiberek, jesli mozesz to wrzuc kilka fotek 350 z gripem najlepiej trzymanego w rece tak zeby mozna bylo zoabczyc jak to wyglada. Z gory wielkie dzieki
Pozdrawiam
Paweł
A to chwilę poczekasz, bo 350D wróciła do właściciela, który własnie taki zestaw zmajstrował dla siebie za moją namową. Ale prawdopodobnie lada moment zduplikuję sobie taki zestaw, więc wystawie fotki (jak zdobę w PL gripa :? tamtem komplet przyjechał z USA)
Paweł Grabowski
08-04-2005, 14:55
No wlasnie , u nas wszystko z opoznieniem. A jakie miales wrazenie o tym gripie, czy jest solidny i dobrze wykonany bo o gripie do 20D rozne sluchy chodzily.
Pozdrawiam
Paweł
Prośba do wszystkich, którzy mają 350D - sprawdźcie proszę jaki macie akumulator u siebie - Mój NB-2LH jest na 7,4V i 720mAh (myślałem, że jest 1000 mAh) - kupiłem na Allegro 1000mAh 7,2V PREMIUM GOLD - czy mogę go śmiało włożyć?
ad bateria 1000mAh: to źle myslałeś bo to jest wszędzie opisane, że taka jest oryginalna bateria. co do tej drugiej to wkładaj baterię... nie dalej jak 2 dni temu o tym cały wątek był, ehh...
ad grip: wyglądał ok, nie czułem luzów (nie testowałem go na obecność luzów, po prostu było ok)
Masz rację, jednak tamten wątek za jakiś czas zniknie z "widoku" a ktoś, kto ma 350D przeczyta cały ten wątek i będzie miał wszystkie informacje, więc proponuję nie zakładać dodatkowych wątków o 350D i skupić się na jednym, w którym będą wszystkie informacje :)
PS Taki mały FAQ - Wszystko o 350D
Masz rację, jednak tamten wątek za jakiś czas zniknie z "widoku" a ktoś, kto ma 350D przeczyta cały ten wątek i będzie miał wszystkie informacje, więc proponuję nie zakładać dodatkowych wątków o 350D i skupić się na jednym, w którym będą wszystkie informacje :)
Nie zniknie z widoku - zostanie w wyszukiwarce i ktos kto wpisze 350D+bateria trafi raczej najpierw do tamtego watku. Duplikowanie informacji prowadzi do rozkojarzenia, pakowanie wielu tematow (choc pod ogolnym szyldem) do jednego worka rowniez. Wiec jesli jest juz oddzielny watek o bateriach w 350D (tak jak jest oddzielny watek o bateriach np do 20D :p ) to tam powinna sie toczyc dyskusja na temat tych nieszczesnych woltow - w bardziej sprecyzowanym tematycznie watku.
OK - postaram się poprawić i częściej korzystać z wyszukiwarki ...
Prośba do wszystkich, którzy mają 350D - sprawdźcie proszę jaki macie akumulator u siebie - Mój NB-2LH jest na 7,4V i 720mAh (myślałem, że jest 1000 mAh) - kupiłem na Allegro 1000mAh 7,2V PREMIUM GOLD - czy mogę go śmiało włożyć?
Mój oryginalny też jest 720mAh, na allegro również kupiłem 1000mAh - wszystko jest ok
POZDRAWIAM!!
jak ktoś chce EOS350D to mogę sprzedać , mówię o sprzecie nowym z gwarancją Canon Polska itd
Ja mam firme informatyczną .....i jeden z dystr. sprzedaje Canona a mam u niego dobre rabaty
ostatnio cena za Kit to ok. 3600,-
warunek gotówka i odbiór z mojej firmy w warszawa
pozdrawiam
[/QUOTE]
a z gripem za ile?
cena brutto? gdybym kupował to na fakturę
a może jakiś inny sprzęcik (np. 300D lub 20D)?
no_kya
jeden z dystr. sprzedaje Canona a mam u niego dobre rabaty
a patrzyles ostatnio na allegro? Cena za body zeszla do 2990; kit 3400.
Witajcie po dłuuugiej przerwie... :)
Miesiąc temu sprzedałem D30 jeszcze po dobrej cenie, a dziś rano mnie naszło bardzo poczytać o tym nowym Canoniku o którym tu mowa, czytam sobie na DP i u Stevena... i nie moge wyjść z podziwu dla szprzętu za tak marne grosiki! nie myśląc długo zadzwoniłem do 2 kolesi z Allegro z Poznania (tam mam najbliżej) i 2h później już trzymałem 350D w ręku!! :D Zapłaciłem za Body 2950zł poza aukcją. Zrobiłem kilka zdjęć i chyba mam to czego szukałem, przyzwoity aparat za śmieszne pieniążki (choć plastikowy :/)... bo przecież porównując niedawne ceny 300D (lub Nikon D70) nie sposób dojść do takiego wniosku.
dołaczam się do podsumiwania z DP: Highly Recommended :)
350D RULES :D
„Śmieszne pieniążki” to rzecz bardzo względna... :roll:
Ja już od pół roku z mozołem odkładam i mam nadzieję że uda mi się wreszcie uzbierać jak dla mnie wcale nieśmieszną kwotę ponad 3000 zł na 350D z kitowym obiektywem... :(
Cała nadzieja w Nikonie :grin: - nie żebym chciał go kupić ale może nowe modele spowodują dodatkowy zjazd ceny 350D? :confused:
Pozdrawiam i gratuluję zakupu, dla mnie ciągle w sferze marzeń... :mrgreen:
tak patrzyłem ceny z Allegro .......aparaty z USA albo albo z EU , gwarancja " u sąsiada na strychu " , w Berlinie lub Bostonie ...ja piszę o sprzecie Canon Polska gw. faktura itd
Bat. Grip jeszcze oficjalnie Canon polska nie dostarcza ( rozmawiałem dziś z reg. przedst. ) bedzie po 20-25 bm...
A jak macie wątpliwości co i jak ( dot. gw. amerykańska w Polsce ) to zadajcie sobie pytanie dlaczego w Polsce nie ma promocji na CF i upust cenowy od akcesoriów .....a w całej "starej" europie jest....a co więcej wystarczy mieć adres w starej europie ....
pozdrawiam
....Ale to MY musimy wziąć za "du..pe" canon Polska...bo tu drożej i gorzej...
Czyli sprzedawcy piszacy na allegro ze realizacja gwarancji jest w polskim serwisie klamia? Mowie o tych z bardzo atrakcyjnymi cenami.
jak jest gwarancja europejska , wszystkie dokumenty (dok. zakupu ) , wpisy ,to tak......ale te z USA i inne NIE !!!
A ceny Amerykańskie są bajeczne .....
a co do cen to w europie tylko w niemczech są lepsze zakładając , że porównujesz ceny dystrybutor - dystrybutor ( kwestia niższego VAT ).....a nie np. cenę niemieckiego MM i polskiego dystrybutora ......tam cena w MM bedzie wyższa...
szkoda u Nas nie a w 14 krajach EU jest promocja na CF 256MB i upust na dodatki...
....Widziałem takie zestawienia cen Canona w Europie na obiektywy ....
pozdawiam
Czyli co myslec o body za mniej niz 3000, ktore w opisie ma "12 mies. gwarancja realizowana w Poslce"?
Ciekawe tez czemu w Polsce gwarancja jest tylko na rok a w EU na dwa lata?
Sukces !!!
Dziś doszedł list z promocyjną pamięcią 256MB SanDisk-a.
Od momentu rejestracji mineło 10 dni.
Miły prezencik ze strony Canona :)
Sukces !!!
kurde u mnie tez nic nie bylo na pudelku :[ dystrybutor Eurokolor aparat kupiony z polska gwarancja na fakture
Sukces !!!
Ja tez otrzymalem karte po jakis 10 dniach ... z Holandii :D
Czyli co myslec o body za mniej niz 3000, ktore w opisie ma "12 mies. gwarancja realizowana w Poslce"?
Ciekawe tez czemu w Polsce gwarancja jest tylko na rok a w EU na dwa lata?
Bo serwis Canoniarski realizuje na Żytniej eurogwarancje przez 1 rok, a krajowe przez 2 lata. W błąd wprowadzają ci sprzedawcy, którzy sprzedają aparaty z eurogwarancją i piszą, że 2 lata w Polsce ważna..
jak wygląda ten kupon , może jakiś skan ???.....a może cos wyprodukuje
pozdrawiam
Ja tez otrzymalem karte po jakis 10 dniach ... z Holandii :DWidocznie z Holandii wysyłają, bo ja również stamtąd dostałem.
Najlepszy był mój adres:
Imię i nazwisko
ulica
kod i miasto
POLAND
United Kingdom
Dobrze że pocztowcy się połapali :)
jak wygląda ten kupon , może jakiś skan ???.....a może cos wyprodukujeKupon nie taki istotny co kod na tym kuponie.
Logujesz się na www.canon-cig-promotion.com/ wpisujesz co trzeba i czekasz na przesyłkę.
a moze to wystarczy sie zarejestrować i podać serial aparatu ???? Rejestrujecie sie na UK ? :) Bo PL tam nie widac :)
Pszczola
15-04-2005, 08:57
jak wygląda ten kupon , może jakiś skan ???.....a może cos wyprodukuje
Ech...
Jarl Bjorn
15-04-2005, 12:32
Witam!
skąd najlepiej ściągnąć 350 w USA? tylko gdzie znaleźć najlepszą cenę...
http://www.bizrate.com/digitalcameras/pid282029372/compareprices__sort--7.html
http://www.bizrate.com/digitalcameras/pid282029372/compareprices__sort--7.html
tu niby taniej ale jakieś to podejrzane
http://www.amphotoworld.com/results.asp?scatid=21&manuf=Canon&sort=4&page=2
8-) stolo 8-)
Czemu podejrzane?
Troche ponad 1500PLN, super cena :-)
Czy ktos sie orientuje dlaczego robiac zdjecia w trybie RAW otrzymuje pliki cr2 o wielkosci okolo 8mb, a robiac w RAW+JPG wielkosci okolo 11mb? (oczywiscie dodatkowo jest jpg o wielkosci okolo 4mb).
.. tyle że wśród prawie 1600 użytkowników forum nie ma chyba żadnego jego posiadacza. I to jest odpowiedź na Twoje tytułowe pytanie.
Sa, sa... ja na wten przykład :-)
Pozdrav
Sa, sa... ja na wten przykład :-)
Pozdrav
Teraz juz sa, a zauwaz date postu muflona ktorego cytujesz :roll: .
Witam,
nie mam zupełnie z tym doświadczenia,
czy ktoś by mógł przyjrzeć się skanowi "gwarancji i dowodowi zakupu":
http://mroczna.bdziungwa.eu.org/gwarancja.jpg
Czy to jest to czym być powinno i czy czegoś temu nie brakuje poza danymi, które trzeba wpisać ?
Gomez
nie wiem ja bym z takimi papierami nie kupił.....
studiowałem w niemczech , bywam , serwisuje samochód .....i dla nich to problem zmienić datę o 1 dzień......a juz nie wypisać papierów
pozatym na gwarancji nie ma chyba stempla....
i jeszcze jedno jak się cokolwiek kupuje zawsze jest fiskalny paragon , to nie to co u nas tam kasa fisk. to podstawa firmy
Ale wszystko i niemcy się zmienia , np. w berlinie na sarlottenburg ....przechodzi wiele...
ale poradzę Ci jedno na może zapytaj serwisu Canona ???
pozdrawiam
Tylko ciężko przedstawiać serwisowi Canona niewypisaną kartę gwarancyjną :-)
Pomijając tańszą cenę - ta 24 miesięczna gwarancja, nawet jeśli ostatnie 12 miesięcy poza granicami, jest kusząca...
w polsce też dla osoby fizycznej jest 24 miesięczna rekojmia ( mało osób o tym wie )....a to czasami lepsze niż gwarancja....( stan prawny po 1.05.2004 )
a te warunki są zdecydowanie lepsze dla kupującego niż w niemczech
napisz do mnie na email a podam Ci adres do człowieka z Canon Polska ....wyślesz mu ten skan a on Ci powie ......
loox@op.pl
pozdrawiam
w polsce też dla osoby fizycznej jest 24 miesięczna rekojmia ( mało osób o tym wie
pewnie dlatego ze rekojmi w stosunku do osob fizycznych nie ma, warto czasem sobie zadac troche trudu i poszukac w sieci :-P
pierwszy lepszy link
http://prawo.hoga.pl/poradnik/nowa_ustawa_o_sprzedazy_konsumenckiej.asp
lub http://www.federacja-konsumentow.org.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=140
być może masz racje ale to chyba nie cały obraz sprawy ....
Acer , IBM i wiele form z branży informatycznej , daje gwarancje roczna na produkty dla wszystkich odbiorców , a dla osób fizycznych dwuletnia .
Podczas szkolenia partnerów Acer ktoś z z sali o to zapytał ?
był tam jakiś prawnik który odpiwiedział , że po wejściu Polski do EU od maja 2004 jest to warunkiem przyjętym wraz z akcesją.....i w tym wypadku prawo EU jest nadrzędne ....Acer nie ma zamiaru ryzykowac długich procesów itp.
Nie pytałe sie wtedy co i jak ....
bo może to tak jak z "112" dopuki ich ktoś za dupę nie weżmie .........
ale teraz podrąze temat....
pozdrawiam
PS przepraszam jeśli cos pokręciłem
Nic nie pokręciłeś - ustawa narzuca na producentów obowiązek dwuletniej gwarancji.
No a życie jak zawsze pokazuje, że firmy mają to w d......
no tak Panowie, ale pamietajcie ze co innego odpowiedzialnosc sprzedawcy a co innego gwarancja producenta... a to ze firmy maja gleboko... to juz inna sprawa. Znam przypadki serwisow, ktore nawet po wymianie urzadzenia nie daja nowej gwarancji tylko przedluzaja stara...
Czemu podejrzane?
Troche ponad 1500PLN, super cena :-)
...miałem do czynienia z podobną firmą, przy zakupie należało się porozumieć ze sprzedawcą a jak już się to zrobiło to się okazało, że należy wyrazić zgodę na zakup ładowarki, akum, oprogramowania, kabelków, dekielków. Niby to wyposażenie nie jest dodatkowe ale okazało się że cena obejmuje !!samo!! body. Po dodaniu tych wszystkich rzeczy które są dodawane przez producenta okazywało się, że cena już nie jest tak atrakcyjna i że jest to jedynie chwyt marketingowy by przyciągnąć klienta. Dlatego należy uważać.
8-) stolo 8-)
Takahura
19-04-2005, 10:04
Witam
350 D przyleciał z USA jako turysta. Zestaw to: Body (srebrne, czarne o 100$ droższe :roll: ) obiektyw SIGMA 28-300 :razz: i lampa SIGMA EF-500 DG SUPER :grin:
Zestaw kupiony z tej strony http://www.expresscameras.com/prodetails.asp?prodid=306476&up=310757&start=1 Firma dorzuciła wszystko to co znajduje sie na liście + CF 256 :grin:
Wszystkie elementy zestawu zapakowane profesjonalnie Nie spotkałem napisów Made In China Miłe zaskoczenie to Made In Japan tak na SIGMIE jak i CANONIE
Ile to kosztuje? - tyle co na stronie + dobra wódka dla osoby która sprzęt przywiozła
Jak to pomyka? Z pirwszych fot jestem zadowolony lecz po dłuższym użytkowaniu będę mógł napisać coś więcej.
Postaram się w miarę możliwości czasowych odpowiedzieć na zadane mi pytania
To tym czasem. Frunę trenować palec wskazujący prawej ręki na małym srebrnym guziczku!!!
KuchateK
19-04-2005, 15:46
Dziwne... w B&H czarne i srebrne sa w tej samej cenie :D
Ale ktos wkoncu musi te srebrne kupowac :mrgreen:
Takahura jak wygląda osłona na LCD? Na liście ze strony jest LCD protectors, może jakąś fotkę zapodasz? Ja zamówiłem na Allegu folie ale nie polecam takich wynalazków natomiast widziałem w sieci plastykową osłonę LCD na Nikosiu D70 i nie było to głupie rozwiązanie ...
Takahura jak wygląda osłona na LCD? Na liście ze strony jest LCD protectors, może jakąś fotkę zapodasz? Ja zamówiłem na Allegu folie ale nie polecam takich wynalazków natomiast widziałem w sieci plastykową osłonę LCD na Nikosiu D70 i nie było to głupie rozwiązanie ...
Potwierdzam - folie to jedna wielka tragedia - pomijając ich wykonanie - są IMHO niezdatne do użytku!!
Takahura
19-04-2005, 21:16
Witajcie
Miło mi gościć na forum canona.
Odpowiadam. Osłona na LCD to jednak folia Otrzymalem parę arkuszy odpowiednio zadrukowane wymiarami do roznych aparatow Po raz pierwszy nakleilem ja 9 kwietnia i jestem zdziwiony ze jeszcze sie trzyma a aparat jak nowe dziecko nie wypada z rąk. Mam juz pierwsze spostrzezenia Muszę wykonac jeszcze pare fotek i ogólny opis postaram się zamieścić w piątek lub sobotę Na razie pozytywnie mnie zaskakuje. Pozdrawiam wszystkich forumowcow
Takahura a jak tam obiektyw Sigmy, wydaje mi się iż jest to nowy
18-200 (3.5-6.3) tylko w opisie już przeliczyli to z crop-em?
Poniewaz jestem zainteresowany takim zestawem czekam z niecierpliwością na pierwsze fotki i komentarze.
Pzdr.
Witam
350 D przyleciał z USA jako turysta. [...] Ile to kosztuje? - tyle co na stronie + dobra wódka dla osoby która sprzęt przywiozła
...a czy ta osoba często jeździ do USA i czy skłonna by była przetransportować zza wielkiej wody aparat?? :grin: Oczywiście za więcej niż rzeczona dobra wódka ;)
pozdrawiam
8-) stolo 8-)
Takahura
20-04-2005, 01:00
Przepraszam z góry za błedy na forum Nie jestem biegły w dzidzinie informatyki.
Odp. stolo
Jeździ (fruwa) często Myślę jednak że w twojej okolicy (trójmiasto) też znajdzie się taka osoba która wraca z USA
Odp. ghart
Opis obiektywu znajdziesz na tej stronie http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/prod303/
Proszę podpowiedzieć jak mogę załączyć pliki ze zdjęciami i jaki muszą mieć format
Pozdrawiam
Myślę jednak że w twojej okolicy (trójmiasto) też znajdzie się taka osoba która wraca z USA
Jakiś czas już szukam - bezskutecznie :cry:
8-) stolo 8-)
Takahura
23-04-2005, 13:04
Witam
Po dłuższej chwili przerwy wracam do tematu
350D mimo mniejszych gabarytow niż 300D dość dobrze leży w dłoni. Z obiektywem Sigmy i z lampa tejze firmy wazy dość dużo około 1,5 kg i przy tej wadze przydałoby się wieksze body przynajmniej ze strony spustu migawki Ktoś na forum napisal ze ciezko chodzi pierscien zmiany ognskowej w obiektywie Sigma 18-125 W swoim obiektywie (28-300; 18-200) zauwazylem ten sam problem lecz chwytajac za oslone obiektywu i przesuwajac go po osi doskonale reaguje na zmiane ogniskowej plynnie i lekkk (polecam proby w tym zakresie) Lampa Sigma to również dobry zakup Automatycznie odczytuje ogniskowa z obiektywu i palnik ustawia się zgodnie ze wskazaniami na obiektywie Pracuje w trybie E TTL II Zdjecia czarnego psa na czarnym tle sa bez zarzutow jak i panny w bialej sukni na bialym tle Bardzo szybko dziala automatyczne ustawianie ostrosci gdy aparat korzysta z mozaiki wysylanej przez lampe Zdjecia wykonywane z poklonami lamy blyskowej wymagaja korekty barwnej (kolorystyka scian) Swiatlo odbite od sufitu (bialego) nie pozostawia na zdjeciu dominanty barwnej
Programy tematyczne aparatu
Dzalaja bez zarzutu ISO ustawia się automatycznie na 400
Autofokus
Tutaj należy zwrocic szczegolna uwage gdyz przy malej glebi ostrosci i 7 segmentowym czujniku wykonane fotki mogą nas zaskoczyc tym ze to o co nam chodzilo na zdjeciu może być nie ostre Nie stanowi to wiekszego problemu tworczym fotografujacym Aparat posiada mozliwosc przyporzadkowania ustawiania ostrosci na każdy z 7 punktow
Czulosc
Przy ISO 1600 dostrzegalne minimalne szumy ale od czego mamy programy do obrobki zdjec cyfrowych
Szybkostrzelnosc
Nie zauwazylem ograniczenia do 14 zdjec w maksymalnej rozdzielczosci zapisywanych w JPG (być może ograniczenie dotyczy pligow RAW)
Sledzenie obiektow w ruchu jest poprawne Na 40 zdjec w seri 3 sa nie ostre Grupa osob wychodzaca z cienia w kierunku miejsca naslonecznionego oprocz wykonanych poprawnych zdjec ostrych aparat poradzil sobie z czasem naswietlania i zmiana balansu bieli
Tyle mych wrazen z posiadanego zestawu O niuansach będę informowal na bierzaco Coz polecam wszystkim ten aparat Ma on jednak pewna wade Jako drugi posiadam G5 i wyswietlacz cieklokrystaliczny w G5 jest o wiele lepszy niż w 350D
Pozdrawiam
a co do cen to w europie tylko w niemczech są lepsze Bynajmniej. W Szwajcarii body 350D kosztuje 1k CHF. Pokażesz mi taką cenę w PL, choćby na Allegro?
nie wiem jakie ceny i kto ma w Szwajcarii , pozatym .........nie jest w EU a ja pisałem o tych krajach ....
w Szwajcarii byłem 4 krotnie i jak raz zapłaciłem za jajecznice to o mało jej nie zwróciłem z wrażenia.....(równowartość 122PZL w tanim barze , 1 jajko i kromka bułki )
Byłem 3 tygodnie temu w Andorze ( miejsce znane z dobrych cen ) kit kosztuje tam ok. 900Euro (srebrny) czarny jest droższy !!! dlaczego ????
Prawdopodobnie "kombinowany" z USA...
Pozatym ja sprzedaje także Canona i pisałem o cennie dla sprzedawców netto w róznych krajach europy....
....jedz do Szwajcarii , odejmij VAT , odejmij wywozowe , przekręć RP na podatku i cena będzie dobra !!!!
I jeszcze jedna uwaga ....UC potrafią cląc przesyłki dodawać podatek i cło .....ofiarą tego padł mój kolega ....
Pozdrawiam
nie wiem jakie ceny i kto ma w Szwajcarii , pozatym .........nie jest w EU a ja pisałem o tych krajach ....
Pisałeś o Europie. Szwajcaria już nie leży w Europie? Cholera jak te zmiany szybko następują.
Pozatym ja sprzedaje także Canona i pisałem o cennie dla sprzedawców netto w róznych krajach europy....
Nie zauważyłem, żebyś gdzieś pisał o cenach netto i do tego dla resellerów.
....jedz do Szwajcarii , odejmij VAT , odejmij wywozowe , przekręć RP na podatku i cena będzie dobra !!!!
Nie muszę. Ciekawe, że tak łatwo Ci przyszło napisać, że tanśze aparaty są tylko w Niemczech, a teraz nagle się zaczynasz tłumaczyć.
wybacz ale czytaj co jest napisane !!!!!
moją polemikę z Tobą uważam za bezcelową........koniec
Ile zajmuje jedno zdjęcie w najwyższej rozdzielczości w trybie RAW+JPEG ??
Lub ile takich zdjęć mieści się na karcie 512 MB ??
Pszczola
26-04-2005, 07:32
W instrukcji do aparatu bedzie to opisane.
Lub ile takich zdjęć mieści się na karcie 512 MB ??
Jak byk stoi w instrukcji że RAW+JPEG w najlepszej rozdzielczości wchodzi 41szt na karte 512MB
POZDRAWIAM!
niektorzy, niestety, nie maja szczescia posiadania tego aparatu a tym bardziej instrukcji do niego, wiec odsylanie do instrukcji jest troche niegrzeczne :-(
niektorzy, niestety, nie maja szczescia posiadania tego aparatu a tym bardziej instrukcji do niego, wiec odsylanie do instrukcji jest troche niegrzeczne :-(
Dlatego podałem wartości o które user prosił
POZDRAWIAM!!
Ale jak sie chce to sie ma - na stronie Canona jest angielska do sciagniecia. Nawet nie znajac angielskiego mozna przejrzec instrukcje i znalezc tabelke z cyferkami :roll: .
w ten sposob to mozna odpowiedziec na 3/4 stawianych tu pytan. Odpowiedz w stylu: "znajdz sobie w internecie/instrukcji/bibliotece" to zadna odpowiedz, moze jak sie nie odpowiada na postawione pytanie lepiej nie odpowiadac? :roll:
Odpowiedz w stylu: "znajdz sobie w internecie/instrukcji/bibliotece" to zadna odpowiedz, moze jak sie nie odpowiada na postawione pytanie lepiej nie odpowiadac? :roll:
Dyskusja na ten temat byla juz wielokrotnie i nie tylko na tym forum.
Dobre wychowanie, czyli netykieta wymaga tego by najpierw poszukac samemu odpowiedzi a dopiero potem pytac: http://rtfm.killfile.pl/#zanim :
"Nigdy nie zakładaj, że należy Ci się odpowiedź. Nie należy się - w końcu nie płacisz za to. Otrzymasz odpowiedź, jeżeli na nią zasłużysz - gdy zadasz solidne, interesujące i zmuszające do myślenia pytanie. Takie, które może wzbogacić wiedzę ogółu, a nie takie, które jedynie wyciąga od innych informacje."
I nic na to nie poradzisz, a jesli ci sie odpowiedz w tym stylu nie podoba to znaczy ze nie podobaja ci sie zasady dobrego wychowania :roll: .
Pszczola
27-04-2005, 12:59
Która jest godzina? :mrgreen:
Dyskusja na ten temat byla juz wielokrotnie i nie tylko na tym forum.
OK tylko po co przez godzinę przeszukiwać to i nie tylko to forum przekopując kupę wątków żeby znaleź informację którą ktoś może podać w jakieś 30sek. - przy odrobinie dobrej woli oczywiście??
Czasami tak jest łatwiej i uważam że to jest normalne.
I tu akurat zgodzę się z gonzo44
POZDRAWIAM!!
Pszczola
27-04-2005, 13:04
OK tylko po co przez godzinę przeszukiwać to i nie tylko to forum przekopując kupę wątków żeby znaleź informację którą ktoś może podać w jakieś 30sek.
Chocby na przyklad po to aby nie nabawic sie wtornego analfabetyzmu umyslowego.
w ten sposob to mozna odpowiedziec na 3/4 stawianych tu pytan. Odpowiedz w stylu: "znajdz sobie w internecie/instrukcji/bibliotece" to zadna odpowiedz, moze jak sie nie odpowiada na postawione pytanie lepiej nie odpowiadac? :roll:
Nie no troche przesadzasz. "Poszukaj sobie w internecie" a "poszukaj na stronie canona" to sa dwie rozne informacje (nie wspominajac o tym ze broniona przez Ciebie osoba dostala dokladna odpowiedz w miedzy czasie).
Zgadzam sie z Vitezem w 100% ... nikt tu nie ma obowiazku odpowiadania na pytanie. Kazdy pisze i pomaga na tyle ile umie i ma czas.
Sam zreszta pamietam jak poprosilem Cie kiedys o pomoc i jakos pomimo faktu ze nie wymagalem czegos nadzwyczajnego (max kilka minut) nie zadales sobie na tyle trudu zeby mi odpisac na pytanie. Nie sadze wiec ze nadajesz sie do stania na strazy moralnosci forumowej braci bo z tego co mnie uczono zawsze powinno zaczac sie od siebie.
OK tylko po co przez godzinę przeszukiwać to i nie tylko to forum przekopując kupę wątków żeby znaleź informację którą ktoś może podać w jakieś 30sek. - przy odrobinie dobrej woli oczywiście??
POZDRAWIAM!!
Pomijajac wtorny analfabetyzm o ktorym pisze Pszczola i w czym ma jak najbardziej racje fakt jest taki ze ludzie czesto nie zadaja sobie zadnego trudu zeby cokolwiek sprawdzic. Zadaja pytanie myslac ze forum rozwiaze ich wszystkie problemy w 10 min a oni w tym czasie popykaja sobie w pasjansa.
A to wcale nie tak dziala. Zeby znalezc te instrukcje na stronie canona Vitez tez musialby tam wejsc i poszukac.
Jesli cos natomiast jest cos komus potrzebne i zna juz przyblizona lokalizacje moze poszukac sobie samemu. Przypuszczam ze gdyby Vitez znal te wartosc na pamiec albo mial akurat te instrukcje pod reka to by podal gotowa odpowiedz. Swoja droga co jak co ale Vitezowi checi niesienia pomocy nigdy nie brakowalo nawet jesli musialby poswiecic na to kilka swoich godzin.
I tu akurat zgodzę się z gonzo44
Nie tedy droga... bo to jest droga lenistwa.
Albo ogolniej - pytanie owszem, niby jest normalne... ale nie jest normalne obruszanie sie o to ze ktos nie podaje ci odpowiedzi na tacy.
Jesli najpierw nie wysilisz sie i sam nie poszukasz odpowiedzi - to jakie masz prawo _żądać_ odpowiedzi w 30 sekund ?
Odpowiedzi ktorej moze ktos przed toba dlugie godziny czy dni sam wyszukiwal.
On sie nameczyl a ty _żądasz_ rozwiazania i to natychmiast?
Nie masz do tego prawa, dlatego nie masz prawa obruszac sie gdy ktos tylko podsunie kierunek w ktorym mozesz znalezc rozwiazanie - bo nikt nie ma OBOWIAZKU ci pomoc.
Niegrzeczna i nienormalna jest wlasnie postawa roszczeniowa na zasadzie "a co ci szkodzi odpowiedziec" ... prosic mozna ale obowiazku odpowiadac nikt nie ma.
Jesli informacje mozesz sam znalezc w instrukcji, jesli instrukcje sam mozesz - to co TOBIE szkodzi poszukac zamiast ŻĄDAĆ podania na tacy?
Internet to nie restauracja a bardziej bar samoobslugowy - ktos moze ci cos podac ale wcale nie musi, bo nie ma takiego obowiazku ani mu za to nie placa, a ty nie masz prawa wymagac, tym bardziej gdy mozesz zupelnie sam sobie poradzic bo nie jestes inwalida (?) .
Dlatego wlasnie - pytanie owszem, jest normalne, ale wymaganie odpowiedzi jesli sie wczesniej samemu nie poszukalo - juz nie jest normalne i jest wrecz niegrzeczne.
Nie samo pytanie jest wbrew zasadom dobrego wychowania - ale roszczeniowa postawa i obrazanie sie na ludzi ze Jaśnie Panu nie odpowiadaja (choc moga - ale NIE MUSZĄ) - to jest niegrzeczne i nienormalne, bo oznacza brak szacunku dla tych, ktorym sie wczesniej niz Jaśnie Pan Leń CHCIAŁO pouczyc, poczytac, poszukac odpowiedzi... albo chociazby zajrzec do instrukcji (co powinno byc pierwszym krokiem po rozpakowaniu kazdego sprzetu), brak szacunku dla czasu ktory oni poswiecili a ktorego sie Leniowi nie chce poswiecac tylko "dajcie mi na tacy, przeciez to normalne ze pytam" ... ale rownie normalne jest szukanie przed pytaniem... tylko ze sie nie chce, prawda?
Nie po raz pierwszy widze i uczestnicze w tego typu "dyskusjach" o tym ze "pytam i wymagam" ... za kazdym razem praktycznie to samo czytam/pisze... wiec ode mnie EOT.
A z pozycji moderatora dopowiem ze zasady Netykiety sa dobrze znane, niestosowanie zasad Netykiety moze miec konsekwencje:
- ludzie uznaja cie za buraka i nikt ci nie odpisze
- zlamiesz punkt regulaminu Forum Canona dotyczacy chamstwa
Vitez takich tlumaczen bylo juz setki i wyglada na to ze to walka z wiatrakami. Do niektorych po prostu pewne argumenty nigdy nie dotrą.
Pomijajac wtorny analfabetyzm o ktorym pisze Pszczola i w czym ma jak najbardziej racje fakt jest taki ze ludzie czesto nie zadaja sobie zadnego trudu zeby cokolwiek sprawdzic. Zadaja pytanie myslac ze forum rozwiaze ich wszystkie problemy w 10 min a oni w tym czasie popykaja sobie w pasjansa. .
Tu częściowo masz rację - ale daleki byłbym od takich uogólnień...
Zeby znalezc te instrukcje na stronie canona Vitez tez musialby tam wejsc i poszukac.
Zgadzam się - więc pytanie było zapewne skierowane do kogoś kto akurat ma instrukcję pod ręką i wystarczy tylko looknąć...
Jesli cos natomiast jest cos komus potrzebne i zna juz przyblizona lokalizacje moze poszukac sobie samemu.
Powiem szczerze że mimo iż przeglądam już to (i parę innych) forum nie jestem jeszcze tak biegły jak większość "starych wyjadaczy" a i gość który zadał pyatnie jest nowicjuszem i może nie do końca znać zasady panujące na formu
Swoja droga co jak co ale Vitezowi checi niesienia pomocy nigdy nie brakowalo nawet jesli musialby poswiecic na to kilka swoich godzin.
No tego faktu nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie oczywiście negował
POZDRAWIAM!!
Sam zreszta pamietam jak poprosilem Cie kiedys o pomoc i jakos pomimo faktu ze nie wymagalem czegos nadzwyczajnego (max kilka minut) nie zadales sobie na tyle trudu zeby mi odpisac na pytanie.
Poprosze o konkret
Chyba nadszedl czas na zamkniecie watku. Moderatorzy?
Poprosze o konkret
Watek o skanerach ... prosilem Ci o Twoje sterowniki badz tez o informacje o lokalizacji "nieoryginalnych" o ktorych wspominales.
Elandril
27-04-2005, 15:44
Ale to chyba maly OT sie zrobil. Wydawac by sie moglo ze to topic o 350D, a nie o netykiecie i sposobach szukania informacji...
Poprosze o konkret
Aha i zeby nie bylo ze mam jakies pretensje czy zal do Ciebie:) Nie miales czasu, checi, nie przeczytales watku, znudzila Ci sie rozmowa ze mna ... kazdy z tych powodow jest rownie dobry i nic mi do tego. Tylko nie pasowalo mi to do Twojej postawy odnosnie netykiety i wyrazilem swoje watpliwosci. No offence :)
rzeczywiscie, zapomnialem o tym watku. Wylecial mi tez z subskrypcji, co mnie oczywiscie nie usprawiedliwia :-(
Odpowiedzi ktorej moze ktos przed toba dlugie godziny czy dni sam wyszukiwal.
On sie nameczyl a ty _żądasz_ rozwiazania i to natychmiast?
On sie nameczy to ty tez sie namecz, a co! Zeby czasem komus nie pomoc.