PDA

Zobacz pełną wersję : Kupował ktoś z Hong Kongu??

Strony : 1 [2] 3

Wile
10-07-2008, 11:15
Ja raz kupowalem z Hong Kongu obiektyw i wiecej nie mam zamiaru tego robic. Kupowalem od jakiegos sprzedawcy ktory mial zminimalizowac ryzyko placenia podatku i cla a nawet w razie jakby to bral to na siebie. Przesylka przyszla DHLem, odebralem bez zadnych problemow, wystawilismy sobie pozytywne komentarze. Po jakichs 5 miesiacach przyszla faktura z DHL w zwiazku z oplaceniem przez nich cla i podatku w moim imieniu. Sprzedawca potem juz oczywiscie na maile nie odpowiadal. Teoretycznie moglem nie placic ale niedlugo potem przyszlo ponaglenie, straszenie windykacja itp, a ze swiety spokoj byl warty wiecej niz kwota do zaplaty, to i zaplacilem i lacznie cenowo wyszlo tak jakbym kupil lokalnie (w UK). A gwarancja wiadomo.

muad
10-07-2008, 14:06
Wile a jaką wartość miałeś napisaną na paczce? Cło płaciłeś od wartości paczki czy doliczyli Ci sami?

Ja chcę kupić sigmę 12-24 tam kasztuje z przesyłką 1,4k a w Polsce dwa razy drożej, wiec nawet z cłem nie powinno być za drogo.

Wile
10-07-2008, 14:33
Wile a jaką wartość miałeś napisaną na paczce? Cło płaciłeś od wartości paczki czy doliczyli Ci sami?

Ja chcę kupić sigmę 12-24 tam kasztuje z przesyłką 1,4k a w Polsce dwa razy drożej, wiec nawet z cłem nie powinno być za drogo.

Nie pamietam jaka byla podana wartosc, niespecjalnie na to zwracalem uwage jak sie okazalo ze paczke moge bez problemu odebrac. Nie przypuszczalbym ze przyjdzie to wszystko uregulowac duzo pozniej. Faktura o ile pamietam byla za clo i VAT, ale glowy nie dam.

Ja juz jednego tamrona musialem do serwisu oddac, z azjatycka gwarancja pewnie bym musial zaplacic dodatkowo.

Trzeba sobie samemu wykalkulowac co sie komu oplaca.

spuki
10-07-2008, 19:32
Kolega kamilos dzisiaj odebrał szkiełko od kea-photo bez żadnego cła. Jeśli kupujecie od kea-photo do UK to nie powinno być problemów :)

Parteq
10-07-2008, 20:09
Kolega kamilos dzisiaj odebrał szkiełko od kea-photo bez żadnego cła. Jeśli kupujecie od kea-photo do UK to nie powinno być problemów :)

Problemow na dzien dobry nie ma, bo jak wyzej Wile napisal fakturka przychodzi z opoznieniem. Zeby radosci ze szkla nie zepsuc :)

I mnie sie zdazylo zaplacic dwa razy - i to bylo ostatnie dwa razy. Trzeba wiedziec gdzie i Kea faktycznie nie przynosi problemow. Jednak Kea nie nalezy do najtanszych i mozna bardzo czesto sporo taniej wyciagnac nowy sprzet nie tylko z HK.. :)

muad
11-07-2008, 08:21
I mnie sie zdazylo zaplacic dwa razy - i to bylo ostatnie dwa razy.

Pamiętasz jaką wartość miałeś wpisaną na paczce? Z wcześniejszych wypowiedzi w tym wątku wynika, że przy małej wartości ryzyko zapłaty cła jest mniejsze, czy faktycznie tak jest?. W kea-photo niestety sigmy 12-24 nie ma:cry:

Parteq
11-07-2008, 09:53
Pamiętasz jaką wartość miałeś wpisaną na paczce? Z wcześniejszych wypowiedzi w tym wątku wynika, że przy małej wartości ryzyko zapłaty cła jest mniejsze, czy faktycznie tak jest?. W kea-photo niestety sigmy 12-24 nie ma:cry:

Jasne ze pamietam, za pierwszym razem wartosc na fakt. 50GBP - clo 27GBP, drugim razem od wartosci 105GBP - clo 47GBP.

popi
11-07-2008, 09:56
Ja raz kupowalem z Hong Kongu obiektyw i wiecej nie mam zamiaru tego robic. Kupowalem od jakiegos sprzedawcy ktory mial zminimalizowac ryzyko placenia podatku i cla a nawet w razie jakby to bral to na siebie. Przesylka przyszla DHLem, odebralem bez zadnych problemow, wystawilismy sobie pozytywne komentarze. Po jakichs 5 miesiacach przyszla faktura z DHL w zwiazku z oplaceniem przez nich cla i podatku w moim imieniu. Sprzedawca potem juz oczywiscie na maile nie odpowiadal. Teoretycznie moglem nie placic ale niedlugo potem przyszlo ponaglenie, straszenie windykacja itp, a ze swiety spokoj byl warty wiecej niz kwota do zaplaty, to i zaplacilem i lacznie cenowo wyszlo tak jakbym kupil lokalnie (w UK). A gwarancja wiadomo.

a jak sie nazywal sprzedawca?????????? i czy przesylka przyszla do Ciebie bezposrednio z Hong Kongu?

Wile
11-07-2008, 12:55
Nie pamietam jak sie nazywal... kupowalem gdzie taniej. Nie sadze zeby wybrani sprzedawcy puszczali towar jakimis kanalami ktore nie zostaja sprawdzane pod katem cla i podatku.

Chyba bezposrednio z HK, nie bardzo rozumiem co konkretnie masz na mysli...

muad
14-07-2008, 23:00
A tak na marginesie, kupując obiektyw np. w Irlandii płacimy cło i podatek? O ile wiem to nie, ale zapytać zawsze warto.

arturs
14-07-2008, 23:49
A tak na marginesie, kupując obiektyw np. w Irlandii płacimy cło i podatek? O ile wiem to nie, ale zapytać zawsze warto.

nie, cło i Vat płacimy jak kupujemy poza UE

lempl
15-07-2008, 08:47
W Irlandii płaci się tylko vat. Cło pewnie naliczają przy ilościach handlowych.

fmagik
15-07-2008, 10:21
jak jest z gwarancja od Kea-Photo? co znaczy 3 letnia gwarancja????? czy otrzymuje sie gwarancje canona czy jakas "alternatywna", kto kupil u Kea-Photo prosze o informacje

Burner
15-07-2008, 11:27
jak jest z gwarancja od Kea-Photo? co znaczy 3 letnia gwarancja????? czy otrzymuje sie gwarancje canona czy jakas "alternatywna", kto kupil u Kea-Photo prosze o informacje

Większość jest alternatywnych. Jeśli jest gwarancja Canona jest ona wyszczególniona w opisie aukcji!

Jedrula
15-07-2008, 23:00
uwaga na paczki z Azji - koleżanka kupiła Nikona D300 za super okazje i dostała w paczce podróbkę ROLEXA - autentyk - UWAGA!

michalab
15-07-2008, 23:00
W Irlandii płaci się tylko vat. Cło pewnie naliczają przy ilościach handlowych.
Cło wewnątrz unii celnej? Nie - nigdy.

tdrul
15-07-2008, 23:24
czyli kupując w obrębie UE płacimy cenę za którą faktycznie kupiliśmy towar bez żadnych dodatkowych opłat?

fmagik
16-07-2008, 11:55
dlaczego na sprzet kupiony w azji :) canon nie daje swojej firmowej gwarancji tylko jakas alternatywna [na przyklad u Kea-Photo]? moze sie ktos orirntuje ca to za knyf.......

lempl
16-07-2008, 18:35
Przepraszam moj blad, nie doczytalem dokladnie pytania. Vat w Irlandii sie placi za paczki z poza unii o wartosci deklarowanej >100e. Wewnatrz unii oczywiscie celnicy nic nie 'dowala':)

arturs
16-07-2008, 23:45
dlaczego na sprzet kupiony w azji :) canon nie daje swojej firmowej gwarancji tylko jakas alternatywna [na przyklad u Kea-Photo]? moze sie ktos orirntuje ca to za knyf.......

Daje, ale ważną w azji, lepiej chyba albert (kea-photo) bedąc na miejscu ją zrealizuje niż ty więc dlatego tak.. tak jak w europie obowiązuje gwarancja eu a w stanach jest gwarancja obowiązująca w usa

dentharg
17-07-2008, 10:24
Kupiłem tydzień temu triggery z GadgetInfinity. Właśnie doszły... do centrum WER Zabrze, które poprosiło o papiery do oclenia przesyłki. Wartość ok 60USD - no i mi zatrzymali. Szło przez air mail.

czajna
17-07-2008, 10:34
Kupiłem tydzień temu triggery z GadgetInfinity. Właśnie doszły... do centrum WER Zabrze, które poprosiło o papiery do oclenia przesyłki. Wartość ok 60USD - no i mi zatrzymali. Szło przez air mail.

Ja też miałem tak ostatnio, tyle że z innym sprzedającym (brałem dla kumpla pilot bezprzewodowy). Koleś nie nakleił deklaracji celnej na paczce, przez co poproszono mnie o podanie wartości i zawartości przesyłki (wystarczy posłać na maila). Napisałem do kolesia z HK żeby mi posłał fakturke na odpowiednią kwotę i odesłałem to mailem do Zabrza. Po wysłaniu maila musiałem ok. tygodnia czekaćna paczkę, ale za to nie naliczono dodatkowych opłat...

A druga sprawa Gadget infinity podaje za wysokie kwoty deklaracyjne, więc prawie każda paczka od nich jest oclona. Trzeba im pisać osobno żeby podawali kwoty mniejsze niż 30 dol.

dentharg
17-07-2008, 14:25
Akurat GI opisał na paczce dokładną zawartość z cenami (bo dostałem w powiadomieniu oryg. wydruk GI z wykazem zawartości). I tyle. Myślałem, że cłu nie podlegają paczki do 100USD, ale się myliłem.

Zadzwoniłem do WER Zabrze i kazali mi emailem podesłać wydruki potwierdzeń zamówienia (fakture z ebaya; buy now wzialem) oraz potwierdzenie platnosci (tu wydruk z paypala) i oświadczenie, że jestem osobą fizyczną (bo dostarczenie było na adr. firmowy). I teraz czekam. Ciekawe ile naliczą...

czajna
17-07-2008, 14:54
Akurat GI opisał na paczce dokładną zawartość z cenami (bo dostałem w powiadomieniu oryg. wydruk GI z wykazem zawartości). I tyle. Myślałem, że cłu nie podlegają paczki do 100USD, ale się myliłem.

Zadzwoniłem do WER Zabrze i kazali mi emailem podesłać wydruki potwierdzeń zamówienia (fakture z ebaya; buy now wzialem) oraz potwierdzenie platnosci (tu wydruk z paypala) i oświadczenie, że jestem osobą fizyczną (bo dostarczenie było na adr. firmowy). I teraz czekam. Ciekawe ile naliczą...

Ja akurat miałem tak, że deklaracja była na 110dol (czyli już wartość do oclenia), a w środku była mini karteczka z rachunkiem na 300dol i od tej wartości naliczono mi cło :/
Następnym razem radze im powiedzieć, że mają deklarować dużo mniej i bez zbędnych rachunków w środku...

popi
19-07-2008, 11:53
mialem powiedziec co i jak jak zakupie moje szklo z hong kongu, przez goscia o nicku kemek, otoz zrezygnowalem z zakupu u niego i kupilem u goscia z allegro 30zl drozej, sprowadzony z niemiec, i do tego data zakupu 30.06 wiec sie zalapie na cashback...

mowa o 17-40 4L

banan82
19-07-2008, 13:42
ja od kea-photo kupilem 5D i 80% szkiel ktore mam:) Ceny super, chociaz czasami nawet w Uk mozna wyrwac podobnie, ale wtedy jest jakis haczyk. do szkocji przesylka szla 3 dni z pelnym trackingiem, moge smialo polecic, do polski raczej bym sie bal ze wzgledy na cła i problemy z przesyłką

dzik
21-07-2008, 20:15
Ja wlasnie odebralem paczke z kea-photo.
10-22 EFS za 1600PLN to chyba dobra cena ;)

Wyslane w czwartek, zero cel. W srodku faktura na 69$ za eksponat pokazowy do zwrotu :)
Szlo fed-exem, zadnych pieczeci celnych nie bylo.
Jak zamawialem extender i troche glupot za w sumie 2000PLN przyszlo poczta zwykla. Tez bez oplat, jedynie pieczatka urzedu o dopuszczeniu do obrotu.

Cluer
21-07-2008, 20:25
bo Albert to debeściak :)
jakoś nikt nie pisał, ze mial problemy z paczka od niego.

w przyszłym tygodniu zamawiam u niego nową zabawkę :)

aseptyczny
22-07-2008, 00:25
Ja mam pytanie do ludzi, ktorzy sa juz po zakupach u pana Alberta z Kea Photo :-) Co, jesli okarze sie, ze moje body i szklo, ktore zamierzam tam kupic, nadaje sie do wyregulowania? Odsylam do niego? Na jego koszt? A moze odsylam gdzies w swiat niewiadomo gdzie?

Nosze sie z zamiarem kupna 40D i mam dylemat czy brac Tamrona 17-50 2.8 + 50 1.4 czy zamiast tych dwoch szkiel wziac 17-55 2.8? Biorac szklo Canona minimalizuje ryzyko wystapienia "zgrzytow" relacji body - szklo...? :-)

Mailuje z Albertem ale mam wrazenie, ze on ma 1500 innych maili bo nie zawsze na wszystko odpowiada :-) Noi placic bede przelewem IBAN/BIC, bo tutaj gdzie jestem chwilowo nie dostane zadnej karty. Jest ktos doswiadczony z ta forma platnosci?

pozdrawiam,
Adrian

klamot14
23-07-2008, 13:22
bo Albert to debeściak :)
jakoś nikt nie pisał, ze mial problemy z paczka od niego.

w przyszłym tygodniu zamawiam u niego nową zabawkę :)

Ja mam ostatnio albo pecha albo UC mnie pamięta - Albert opisuje wszystko jak trzeba a paczki idą do clenia. Mniej więcej - jedna na dwie / trzy. Wysyłka przez Fedex.
Musze teraz przećwiczyć poczte.

Cluer
25-07-2008, 00:06
Ja mam ostatnio albo pecha albo UC mnie pamięta - Albert opisuje wszystko jak trzeba a paczki idą do clenia..

Uuuu - a to nieciekawe :(
to sie od niedawna porobilo ? czy "od zawsze" ?

Możesz podać jakies przykaldy kwot na jakie Cie oclili ? Jeśli to oczywiście nie tajemnica ?:)

zanzibar
25-07-2008, 19:45

Możesz podać jakies przykaldy kwot na jakie Cie oclili ? Jeśli to oczywiście nie tajemnica ?:)
Firma kurierska ma system komputerowy i zapewne może sprawdzić jak często dana osoba otrzymywała przesyłki od Kea-photo. Pierwszą mogą potraktować ulgowo, ale kolejne traktują jak działalność handlową.

tdrul
25-07-2008, 22:44
no dobra a co jesli przesyłkę bym nadal przez UK. Mam na wyspach znajomych do których by mogli w azji zaadresować paczke a ci z kolei przesłali by mi ją tu do Polski. Trochę na około ale chyba cło ominięte. Czy sie myle ? No chyba ze ktoś ma myk na prostą przesyłkę z Azji do nas z ominięciem UC?

Parteq
25-07-2008, 23:01
Firma kurierska ma system komputerowy i zapewne może sprawdzić jak często dana osoba otrzymywała przesyłki od Kea-photo. Pierwszą mogą potraktować ulgowo, ale kolejne traktują jak działalność handlową.

Nie wydaje mi sie.
To jest raczej zalezne od wartosci i od czestotliwosci.
Z miejsca w ktorym wzialem kiedys obiektyw - dostalem tax.
Od tamtego momentu biore drobiazgi - filtry, karty, dekielki, oslony - za grosze, ale nie mam cla. Za to wiem ze w ciagu 48h z HK paczka jest u mnie.

Wiem jednak - przynajmniej spodziewam sie - ze przy nastepnym szkle dostalbym akurat z tego miejsca rowniez tax'a. Pomimo smiesznej ceny na fakt. Przy drobiazgach - cisza. Pomimo kilku zakupow miesiecznie.

arturs
25-07-2008, 23:57
no dobra a co jesli przesyłkę bym nadal przez UK. Mam na wyspach znajomych do których by mogli w azji zaadresować paczke a ci z kolei przesłali by mi ją tu do Polski. Trochę na około ale chyba cło ominięte. Czy sie myle ? No chyba ze ktoś ma myk na prostą przesyłkę z Azji do nas z ominięciem UC?

Jak ci angole cła nie naliczą i znajomi w anglii przepakują i przeadresują to nasi się już nie mają prawa czepić..

Dominooo
26-07-2008, 02:50
...Noi placic bede przelewem IBAN/BIC, bo tutaj gdzie jestem chwilowo nie dostane zadnej karty. Jest ktos doswiadczony z ta forma platnosci?

pozdrawiam,
Adrian

Ja w tym tygodniu kupiłem 70-200 2.8 L IS.
Poprosiłem brata w UK żeby zamówił do siebie i zapłacił przelewem na konto.
31 lipca będzie w Polsce i przywiezie szkło ze sobą.
Zadnych opłat dodatkowych nie płacił. Obiektyw przyszedł do niego FedEx-em w 3 dzień od zamówienia. Jeszcze filtr polaryzacyjny mi zamawia.

klamot14
28-07-2008, 10:19

Firma kurierska nie ma nic do tego. Gdy paczka przychodzi do Polski to wschodzi najpierw do celników. Jeśli oni przy kontroli (rewizja bądź prześwietlenie) zaopiniują ją do clenia to trzeba to zrobić i koniec tematu. Natomiast jeśli oni uwierzą w to co jest napisane w deklaracji i odprawią to firma kurierska jest tylko po to aby odwiozła paczuszke i jej praca się kończy.
Fedexowi nie zależy na cleniu bo oni nic z tego nie mają. Cło i podatek idzie do budżetu. A firma kurierska jest zobligowana do utrzymywania agencji celnej.
To tyle przemyśleń z mojej strony.

Nie będe wypisywał ile mnie cło i Vat kosztował - niech to pozostanie tajemnicą handlową :wink:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

W ostatnim miesiącu się tak poorbiło. A co do kwot przy obiektywach to jest 6,7% cła od wartości zadeklarowanej + 22% vatu.
Policz sobie :D

tooomy
28-07-2008, 12:39
Vat owszem, ale dlaczego cło? Skąd wiesz, ze 6,7%? W jakiej kategorii są obiektywy? Bo np. na aparaty fotograficzne nie ma cła.

DonBolano
28-07-2008, 12:45
Nie wiedzialem za bardzo, gdzie mam zapytac, wiec pytam tutay:
Kuzyna mam w Australii i przylatuje do Polski niedlugo. Moglby mi kupic pare rzeczy z HK, ale nie wiem jak go potraktuja na lotnisku w Polsce, jak bedzie wiozl obiektyw w bagazu podrecznym, a aparatu nigdzie nie bedzie...

Czy obiektyw wytrzyma w bagazu, ktory idzie pod poklad?

piday
28-07-2008, 13:07
Czy obiektyw wytrzyma w bagazu, ktory idzie pod poklad?
Wytrzymać pewnie wytrzyma, ale jest spora szansa że go już więcej nie zobaczysz...

klamot14
28-07-2008, 17:50
Vat owszem, ale dlaczego cło? Skąd wiesz, ze 6,7%? W jakiej kategorii są obiektywy? Bo np. na aparaty fotograficzne nie ma cła.

Stąd wiem że takie placilem (niestety).
A na aparaty - fakt nie ma cla. A na obiektywy jest. Taka Polska rzeczywistość.:mrgreen:

banan82
28-07-2008, 18:15
cala moja szklarnie kupilem u Alberta w HK z tym ze przesylka byla do szkocji, zero problemow po 3 dniach za kazdym razem mialem przesylke w rekach. Puszke tez tam kupilem i tez 3 dni:) Zero cła:) Potem tylko bagaz reczny i spokojnie wożę sobie sprzet miedzy polska a szkocją.

ps: ci ktorzy maja dzialanosc gospodarcza i kupuja sprzet w polsce bez podatku to cene maja praktycznie taka sama jak w HK. Jedynie ze stanow oplaca sie bardziej kupowac sprzet, HK jest dobry do UK, ale do polski to cła i cła i problemy

Burner
30-07-2008, 00:07
Do rodaków przebywających w Irlandii...

Kupując u Alberta w Kea Photo prawdopodobnie będziecie już płacić VAT pomimo pięknie opisanej przez niego przesyłki. Wczoraj dostałem ST-E2 i Polara niestety zapłaciłem Vat :(
Irlandzkie Revenue chyba zweszylo co sie dzieje ;)
Na mojego maila Albert odpisał, że przez ostatnie kilka tygodni dostał całą masą emaili zaskoczonych klientów z Irlandii, którym nagle naliczają VAT, na szczęście bez 6.7 % cła.

Pozdrawiam!

aseptyczny
30-07-2008, 11:37
A jest ktos na forum, kto ma doswiadczenie w zakupach z HK do Szwecji? Ja wlasnie w Szwecji chwilowo jestem i chcialbym tutaj sprowadzic sprzet z Kea Photo ale nie wiem jak sie sprawy maja z "gift'ami" itd... Jedyne co wiem, to mail Alberta mowiacy "sending to Sweden is fine" :-) Niestety na pytanie czy sa cla, czy myk z zanizona wartoscia i giftem przechodzi bez problemu nie odpowiedzial mi.

dentharg
30-07-2008, 12:00
Dziś wreszcie przyszła paczka z HK od GadgetInfinity. Na paczce deklaracja GIFT 30USD. Pake prześwietlili i rozpakowali (bo dostałem oryginalny spis zawartości GI, który był w środku, z powiadomieniem o konieczności dokonania czynności celnych). Łącznie od 60USD wartości było 32pln cła+opłat.

Myk nie przeszedł.

Centrum WER w Zabrzu zdaje się było nie tak dawno otwarte i obawiam się, że coraz więcej paczuszek będzie w ten sposób skanowanych; zwłaszcza tych, które mają GIFT + maksymalną kwotę wolną od cła w deklaracji.

Cluer
31-07-2008, 11:31
zwłaszcza tych, które mają GIFT + maksymalną kwotę wolną od cła w deklaracji.

To po sie upierace przy giftach ? i to jeszcze kosztujących dokładne 30 euro ?
wiadomo, ze gift ze stanów = laptop, aparat albo iPhone (bo przecież nikt kowbojskiego kapelusza nie bedzie chciał :) ) Rozmawiałem wczoraj z kurierem. To juz nie sa małe, pojedyncze paczki. W tej chwili dosłownie na paletach sprzet przyjeżdza do kraju :o
Jak się trafi jakaś wyprzedaż to nawet po legalnym ocleniu jest niezłe przebicie. Mówił, ze wszystko co ma wartośc >30 euro jest automatem clone i wtedy jak się okaże, ze w paczce jest cos innego niz w deklaracji zaczynają się problemy...

A może w deklaracji celnej napisać: "Chińska podróbka aparatu Canon 5D - to jest tandeta, która nawet zdjęc nie robi, ale wyglada identycznie jak orginał. Ma nawet podrobione pudełko, skopiowane płyty i ksiązeczki" wartość - 2 USD" <lol> Ciekawe jakie by mieli miny na cargo. :))

dzik
31-07-2008, 13:56
A może w deklaracji celnej napisać: "Chińska podróbka aparatu Canon 5D - to jest tandeta, która nawet zdjęc nie robi, ale wyglada identycznie jak orginał. Ma nawet podrobione pudełko, skopiowane płyty i ksiązeczki" wartość - 2 USD" <lol> Ciekawe jakie by mieli miny na cargo. :))

Podrobki sa rekwirowane :D

Kolaj
31-07-2008, 14:05
W deklaracji napisać "Warranty repair". Osobiście nie sprawdzałem ale podobno skuteczność wysoka.

banan82
31-07-2008, 22:33
bezsens, te grubasy w stanach moga sobie pozwolic a my w tak bogatym kraju jak polska musimy placic wiecej:)

Kolaj
31-07-2008, 22:37
bezsens, te grubasy w stanach moga sobie pozwolic a my w tak bogatym kraju jak polska musimy placic wiecej:)W USA też zdaje się mają cła na towary importowane z Azji.

m_o_b_y
31-07-2008, 22:46
bezsens, te grubasy w stanach moga sobie pozwolic a my w tak bogatym kraju jak polska musimy placic wiecej:)

Działa tu brutalne prawo rynku.
W krajach, gdzie sprzedaje się bardzo dużo produktów (e.g. USA), producent obniża swoją marżę, a w krajach o małym obrocie marża musi być wyższa.
Kiedy podwoimy zakupy produktów Canona, firma dostrzeże nasz rynek i obniży ceny.
Pozdrówka

Artur Es.
03-08-2008, 21:06
na ebay.co.uk od klienta Dzone2. Miał zdecydowanie najtańsze ceny i wtedy dosc dobra reputację. Wysyłka przez Londyn i tylko 2 dni czekania.

Pozdrawiam
Artur

Parteq
03-08-2008, 22:24
na ebay.co.uk od klienta Dzone2. Miał zdecydowanie najtańsze ceny i wtedy dosc dobra reputację. Wysyłka przez Londyn i tylko 2 dni czekania.

Pozdrawiam
Artur

Osoba na ktora szedl zakup w Londynie - moze sie spodziewac za okolo dwa tygodnie listu z DHL'u. Bo przyszlo przez DHL, prawda? W liscie bedzie podatek do zaplacenia.

Dzone to dobry sprzedawca - sam czesto u niego kupuje, zwykle jakies drobiazgi. Zawsze przychodzi tax, ale paczki zawsze sa bardzo szybko.

Potwierdzam tez dobre ceny i reputacje.

banan82
03-08-2008, 22:28
tak ale w ich kraju mają tanio jak barszcz niestety

Parteq
03-08-2008, 22:44
tak ale w ich kraju mają tanio jak barszcz niestety

Zgadza sie banan82, ja tylko stwierdzam fakt - zakupy u Dzone2 to szybko i solidnie.
Zasze wystawia pierwszy komentarz - bo wie ze jest solidny i paczka idzie blyskawicznie.

Dodatkowo jednak trzeba sie liczyc z podatkiem ktory trzeba zaplacic. "Nawet" sciagajac do UK. Przy takim zestawie (ponad 1.000GBP) - zakladam ze podatek ten moze wyniesc okolo 100GBP. I to bez znaczenia co bedzie wpisane na invoice.

lempl
03-08-2008, 23:19
Ale w UK macie o tyle dobrze, że wielu sprzedawców gwarantuje brak/zwrot opłat celnych.

Parteq
03-08-2008, 23:26
Ale w UK macie o tyle dobrze, że wielu sprzedawców gwarantuje brak/zwrot opłat celnych.

Masz racje lempl. Dzone2 do takich sie niestety nie zalicza :/
A ci co deklaruja nie zawsze zwracaja - tak czasem wynika z lektury komentarzy.

banan82
03-08-2008, 23:32
kupowalem prawie wszystko u kea-photo i nigdy ale przenigdy nic nie bylo, nawet 5D za ponad 1tys funtów.

Parteq
03-08-2008, 23:37
kupowalem prawie wszystko u kea-photo i nigdy ale przenigdy nic nie bylo, nawet 5D za ponad 1tys funtów.

Bo oczywiscie masz racje.
No ale kup jutro u Dzone2 (bo o niego tu sie rozchodzi) i pogadamy za dwa tygodnie :)

Artur Es.
05-08-2008, 23:21
Osoba na ktora szedl zakup w Londynie - moze sie spodziewac za okolo dwa tygodnie listu z DHL'u. Bo przyszlo przez DHL, prawda? W liscie bedzie podatek do zaplacenia.

Dzone to dobry sprzedawca - sam czesto u niego kupuje, zwykle jakies drobiazgi. Zawsze przychodzi tax, ale paczki zawsze sa bardzo szybko.

Potwierdzam tez dobre ceny i reputacje.
Tak, przyszło DHL-em. Obiektyw był kupiony tydzień wcześniej . Body w dacie którą podałem. Co do listu z podatkiem, to się wkrótce okaże. O ile w DHL-u zdąża przed wyprowadzką znajomego na inny adres. Jeśli przyjdzie dopłacić podatek, zakup będzie mniej atrakcyjny niż u innych dostawców z Hong Kongu, którzy gwarantują "Tax Free".

Parteq
05-08-2008, 23:56
Tak, przyszło DHL-em. Obiektyw był kupiony tydzień wcześniej . Body w dacie którą podałem. Co do listu z podatkiem, to się wkrótce okaże. O ile w DHL-u zdąża przed wyprowadzką znajomego na inny adres. Jeśli przyjdzie dopłacić podatek, zakup będzie mniej atrakcyjny niż u innych dostawców z Hong Kongu, którzy gwarantują "Tax Free".

To niech znajomy zostawi jakis namiar do kontaktu na siebie jesli nosi sie z przeprowadzka. Jesli nawet przyjdzie wieksza kwota - niech zaplaci, lub stara sie dogadac z DHL'em co do terminu. Z wlasnego doswiadczenia wiem ze sie nie cackaja.

Przyklad: odkladalem termin platnosci 76 funtow chyba miesiac (przynam sie, ze zapomnialem) az przyslali pisemko ze mam tydzien. No i zaplacilem, a w liscie wyjasnili dodatkowo, ze po tygodniu kieruja sprawe do windykacji. Maja sprawna infolinie - wiec wszystkiego mozna sie dowiedziec i potwierdzic 'online'. Rowniez o platnosci i to czy wplata jest juz zaksiegowania czy jeszcze nie. Moze i beda elastyczni co do terminu gdy zajdzie taka potrzeba.

Moj 'podatek' byl obliczony na podstawie rachunku na kwote 180 GBP. Faktyczna wartosc towaru to 400 GBP. Czyli zaplacilem 476 GBP. Ten sam towar moglem miec za 445 GBP z wszelkimi oplatami z innego zrodla - bez podatku.

Pozdro i powodzenia.

miszaqq
09-08-2008, 18:50
kupowalem jak narazie cos wiekszego tylko u dwoch sprzedawcow z HK, byli to buybuyeasy (http://myworld.ebay.co.uk/buybuyeasy/) oraz kea_photo (http://myworld.ebay.co.uk/kea-photo), u buybuy easy byly to tanie lampki blyskowe do studia, zamawiane okolo czwartku piatku dochodzily na nastepny tydzien na wtorek, u kea-photo kupilem st-e2 zamowione we wtorek, w czwartek wylecialo z HK, w sobote rano przyniosl mi listonosz, co ciekawe wartosc na deklaracji celnej byla podana jako 100 ale zamiast funtow to $HK, oczywiscie zadnego cla nie bylo, ale paczki byly wysylane do edynburga w szkocji. Jesli ktos chce jakas alternatywe dla wysylki z HK to moge polecic sprzedawce z fife w szkocji, nick na ebay to kerso (http://myworld.ebay.co.uk/kerso), tylko trzeba sie u niego dowiedziec czy wysylalby do polski, jesli tak to zadnego cla oczywiscie nie ma bo to juz UE, a ceny ma na wielu obiektywach mocno konkurencyjne w stosunku do allegro

klamot14
09-08-2008, 21:37
Mam krótkie pytanie - czy oprócz Alberta macie jeszcze jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę który "właściwie" opisuje deklaracje celne (gift do 30USD)??
Albert jest super ale nie zawsze ma ten towar który jest mi potrzebny.
Pozdrawiam

miszaqq
10-08-2008, 00:37
mysle ze jak zapytasz na priv czego szukasz to polowa tych sprzedajacych z HK jest ci to w stanie zalatwic na zamowienie, dogadac sie co do ceny i jazda, skoro handluja takim szerokim asortymentem to znaczy ze kontakty maja i zalatwic pewnie nie jedno moga, sprobuj niczym nie ryzykujesz

sal
11-08-2008, 08:17
mysle ze jak zapytasz na priv czego szukasz to polowa tych sprzedajacych z HK jest ci to w stanie zalatwic na zamowienieTo jest nie do końca prawdą.
Np. nikt Ci teraz nie zagwarantuje sprzedaży 35L w określonym czasie (typu "wyślę w ciągu tygodnia"), bo go zwyczajnie nie ma.

kristo
14-08-2008, 18:31
Witam,

Chciałby zadać pytanie związane z przesyłką od KEA PHOTO. Zakupiłem od niego obiektyw, jest to mój pierwszy zakup zarówno przez ebay jak i pierwsza płatność paypal i jak to nowy użytkownik dałem ciała, gdyż przy wpisywaniu swojego adresu nie wiem jakim cudem ale ucieło mi nr mieszkania (mieszkam w bloku). Zanim się zorientowałem paczka została już wysłana. Co prawda nie jest to na szczęście jakiś bardzo drogi obiektyw... ale marne szanse że dojdzie...
Chciałbym się zapytać kto obsługuje w Polsce przesyłki HK POST (nie dopłacałem do przesyłki FedEx). Może uda mi się skontakować z tą firmą i uściślić adres. Nie mogę nigdzie znaleźć takiej informacji w internecie.

Pozdrawiam,
Kristo

Vitez
15-08-2008, 02:52
Chciałbym się zapytać kto obsługuje w Polsce przesyłki HK POST (nie dopłacałem do przesyłki FedEx). Może uda mi się skontakować z tą firmą i uściślić adres. Nie mogę nigdzie znaleźć takiej informacji w internecie.

Poczta Polska. Awizo na przesyłki zagraniczne przychodzi zazwyczaj opisane 'pakiet' i do odbioru jest tam gdzie listy awizowane, nawet jak jest to paczka.

neat84
18-08-2008, 11:42
Witam wszystkich :)

czytajac caly dlugi watek nasuwa mi sie pytanie z nieco innej beczki:

Wiekszosc z Was na forum kombinuje jak sprowadzic jak najtaniej
sprzet droga szarej strefy wlaczajac nawet wysylke poczta zeby
bylo jeszcze taniej o kilka $

chcialem zapytac o kilka rzeczy:

1. czy ktos sprowadza(ł) taki sprzet z Hong Kongu oficjalnie na
fakture (VAT) pod wlasna firme bez kombinacji z clem itp ??
2. Jak sie to oplaca... (o ile :) )
3. Czy jesli juz Ktos sprowadza(ł) lepiej jest sprowadzic w tym
przypadku do Polski czy rowniez lepiej jest najpierw do ktoregos
z krajow UE, a potem do polski ?

pytam teoretycznie bo sam nie mam firmy :)

mam jeszcze inne pytania, mysle ze Wasze odpowiedzi na nie
pomoga nam zebrac do kupy wszystkie informacje o imporcie... :)

Zalozmy, ze chcemy kupic od chwalonego przez Was KEA-PHOTO

4. wszyscy z Was licytowali przez Ebay ?? czy poza nim ?? (o ile)
5. czy Albert wysle nam cos poza EBAYEM jesli wczesniej nic od
niego nie kupilismy ??
6. Jak dlugo ksiegowane sa przelewy miedzynarodowe ?? (no chyba
ze placimy paypal)
7. Jakie sa Wasze doswiadczenia jesli sprzedawca nie mial Waszego
wymarzonego sprzetu wystawionego akurat na ebay ??
8. Jakie sa mozliwe (albo preferowane) formy zaplaty (paypal czy
wplata na konto) i czy wogole mozna wplacic przez zwykle konto
bankowe

Sprawe cla/vat pomijam bo jak piszecie to loteria:roll:

PS. tylko prosze nie pluc na mnie probuje tylko zebrac to do kupy :)

Pozdrawiam:)

jadeit
19-08-2008, 20:09
dopisze sie do zadowolonych klientów ebay.hk
coprawda to tylko wężyki i tylko 2 sztuki
ale całkowity koszt ciut przeszło 50% mniej niz na allegro
zapłata w czw. via paypal w poniedziałek (4 dni z niedzialą i olimpiadą ;) ) u mnie w południe w zielonej górze (szczena opada, ostatnio do kraka paczka priorytet odemnie czyli z zg 15 dni żenada)
bez cła opisane jako gift wartość zadeklarowana 10USD

pozdrawiam

kristo
19-08-2008, 20:28
Witam,

@Vitez
Dzięki za odpowiedź, paczki przychodzą oczywiście pocztą polską.
Szkoda że nasza poczta jest jeszcze 100 lat za murzynami... status przesyłki w hong kongu można sobie oglądać na stronie internetowej, u nas przepada jak kamień w wodę, aż do momentu gdy listonosz jej nie przyniesie (oczywiście piszę o zwykłych paczkach, EMS to już inna sprawa tam można na www status sprawdzać).

Zacząłem od sprawdzenia statusu na stronie w HK, gdy pokazała się informacja iż przesyłka opuściła HK do Polski za dwa dni wykonałem telefon do Poczty polskiej (tam gdzie trafiają przesyłki zagraniczne - 0-22 548-11-99), gościu mi sprawdził po numerze listu iż przesyłka dotarła do Polski i została już przesłana do mojego miasteczka. Na końcu skoczyłem na pocztę u siebie i uprzedziłem Panią w okienku, iż nie będzie kompletnego adresu na mojej przesyłce. Pani odnotowała w swoim systemie komputerowym (czyt. wpięła krateczkę do teczki w której trzyma rejestr przesyłek zagranicznych) i na następny dzień miałem awizo w skrzynce :D

Przy okazji napiszę, iż kupiłem szkiełko we wtorek i po 7 dniach do mnie dotarło. Także duży plusik dla Alberta. Paczka ładnie zapakowana chińskie gazetki i znaczki są ciekawą darmową atrakcją :)

Moim zakupem było taniutkie (jestem raczej fotoamatorem z naciskiem na amatorem :) ) szkiełko: NIKON Zoom 70-300 mm f/4.0-5.6 G-AF do mojego D70s.
Paczka opisana jako "gift" a dodatkowo "used lens" - 16$

Koszty:
obiektyw - 165 zeta
przesyłka - 115 zeta
cło - 0
vat - 0
RAZEM: 280 zeta

Na allegro są powyżej 360 zeta (z tego samego źródła, czyli USA lub HK).

Wydaje mi się że cło i vat mnie chyba ominęło i już nic więcej do płacenia mi nie przyślą (przy takich kosztach to i tak były by grosze), pozatym jest mały niuansik... musieli by mi wysłać na adres który był na przesyłce... czyli bez numeru mieszkania w moim bloku... (nie jestem tutaj zameldowany...) więc chyba raczej nie doszło by do mnie takie pisemko... może to jest jakiś sposób na ominięcie cła... chociaż w przypadku poczty to chyba cło i vat płaci się od razu... przy odbiorze...

Pozdrawiam,
Kristo

klamot14
20-08-2008, 10:05
Witam,

@Vitez
Dzięki za odpowiedź, paczki przychodzą oczywiście pocztą polską.
Szkoda że nasza poczta jest jeszcze 100 lat za murzynami... status przesyłki w hong kongu można sobie oglądać na stronie internetowej, u nas przepada jak kamień w wodę, aż do momentu gdy listonosz jej nie przyniesie (oczywiście piszę o zwykłych paczkach, EMS to już inna sprawa tam można na www status sprawdzać).

Zacząłem od sprawdzenia statusu na stronie w HK, gdy pokazała się informacja iż przesyłka opuściła HK do Polski za dwa dni wykonałem telefon do Poczty polskiej (tam gdzie trafiają przesyłki zagraniczne - 0-22 548-11-99), gościu mi sprawdził po numerze listu iż przesyłka dotarła do Polski i została już przesłana do mojego miasteczka. Na końcu skoczyłem na pocztę u siebie i uprzedziłem Panią w okienku, iż nie będzie kompletnego adresu na mojej przesyłce. Pani odnotowała w swoim systemie komputerowym (czyt. wpięła krateczkę do teczki w której trzyma rejestr przesyłek zagranicznych) i na następny dzień miałem awizo w skrzynce :D

Przy okazji napiszę, iż kupiłem szkiełko we wtorek i po 7 dniach do mnie dotarło. Także duży plusik dla Alberta. Paczka ładnie zapakowana chińskie gazetki i znaczki są ciekawą darmową atrakcją :)

Moim zakupem było taniutkie (jestem raczej fotoamatorem z naciskiem na amatorem :) ) szkiełko: NIKON Zoom 70-300 mm f/4.0-5.6 G-AF do mojego D70s.
Paczka opisana jako "gift" a dodatkowo "used lens" - 16$

Koszty:
obiektyw - 165 zeta
przesyłka - 115 zeta
cło - 0
vat - 0
RAZEM: 280 zeta

Na allegro są powyżej 360 zeta (z tego samego źródła, czyli USA lub HK).

Wydaje mi się że cło i vat mnie chyba ominęło i już nic więcej do płacenia mi nie przyślą (przy takich kosztach to i tak były by grosze), pozatym jest mały niuansik... musieli by mi wysłać na adres który był na przesyłce... czyli bez numeru mieszkania w moim bloku... (nie jestem tutaj zameldowany...) więc chyba raczej nie doszło by do mnie takie pisemko... może to jest jakiś sposób na ominięcie cła... chociaż w przypadku poczty to chyba cło i vat płaci się od razu... przy odbiorze...

Pozdrawiam,
Kristo

Jeśli byłoby cło to dostałbyś powiadomienie z UC o tym by dostarczyć dokumenty o tym ile zapłaciłeś. A tak najprawdopodobniej na pudełku dostałeś pieczątke z UC o dopuszczeniu do obrotu. W skrócie - cło ciebie omineło i sprawa jest zakończona.

banan82
20-08-2008, 10:52
co do wczesniejszych pytan odnosnie kea-photo.....

Kea wystawia fakture, tzn rachunek, zawsz jest w paczce.
Mozna zawsze kupic poza ebayem, w przypadku zakupow do UK mozna zaoszczedzic z 20 funtow, ale to naprawde raczej 20% znizki bym sie nie spodziewał, czasami polowa kosztow wysylki itp, ale wysylka tak samo, fedex przewaznie itp, wiec nie robi w balona, zbyt fajny gość.
Na kazdego mejla odpisuje, szok......Jak sie wezmie pod uwage innych sprzedawcow z HK np ur-galaxy itp... masakra.

Odnośnie ceny - jest zdecydowanie niższa jak w polsce, niższa o wlasnie jakies 20,30 % od tego co jest w UK normalnie w sklepie czy u sprzedawców ebay. Ale nie wszystkie produkty. Np 17-40 wychodzil 400 funtow z HK, a 410 od goscia ze szkocji, kupilem u tego drugiego bo na drugi dzien mialem paczkę. Nie zawsze te różnice sa takie jakbyśmy myśleli że są...
Jesli chodzi o przesylke do UK (nie wiem dlaczego tak jest, pewno jakas umowa miedzynarodowa czy cuś) to nawet 5D nie oclą (kupowałem, zero cła). Zreszta zawsze u goscia szkła kupuje, nigdy nic jescz enie było problemów. 3 przesyłka, pełny tracking i tyle.

krupcio
20-08-2008, 12:57
witam!
kupowałem u paru sprzedawców i zawsze wszystko ładnie dochodziło, paczki szły szybciej niż ze stanów, sprzedawca u którego kupowałem najczęściej to DigitalRev.
pozdrawiam

pkalamajski
24-08-2008, 15:30
Taka mi się refleksja nasunęła w sprawie przesyłek z HK do PL via FedEx.

Zauważyłem, że zawsze, kiedy cła/vatu nie ma, przesyłka tuż po przekroczeniu granic EU (Paryż) dostaje status "przesyłka zagraniczna przeszła odprawę celną". Jeśli tego statusu w Paryżu nie ma, jest cło/vat (i status ten nadawany jest dopiero w PL).

Twierdzę to na podstawie historii ok. 5-6 paczek. Wygląda na to, że pierwszy kraj w UE, przez który przelatuje paczka, dzieli je na dwie grupy; zwolnione z opłat celnych & podatków oraz te, na które cło/vat będzie się nakładać. Możliwe więc, że do PL paczki przylatują w dwóch grupach - tej, która z automatu dostaje dodatkowe opłaty, i tej, która jest z nich zwolniona (choć pewnie i ta grupa jest wyrywkowo poddawana szczególnie troskliwej opiece urzędu celnego).

Możecie potwierdzić / zaprzeczyć?

klamot14
25-08-2008, 09:45
Taka mi się refleksja nasunęła w sprawie przesyłek z HK do PL via FedEx.

Zauważyłem, że zawsze, kiedy cła/vatu nie ma, przesyłka tuż po przekroczeniu granic EU (Paryż) dostaje status "przesyłka zagraniczna przeszła odprawę celną". Jeśli tego statusu w Paryżu nie ma, jest cło/vat (i status ten nadawany jest dopiero w PL).

Twierdzę to na podstawie historii ok. 5-6 paczek. Wygląda na to, że pierwszy kraj w UE, przez który przelatuje paczka, dzieli je na dwie grupy; zwolnione z opłat celnych & podatków oraz te, na które cło/vat będzie się nakładać. Możliwe więc, że do PL paczki przylatują w dwóch grupach - tej, która z automatu dostaje dodatkowe opłaty, i tej, która jest z nich zwolniona (choć pewnie i ta grupa jest wyrywkowo poddawana szczególnie troskliwej opiece urzędu celnego).

Możecie potwierdzić / zaprzeczyć?

Niekoniecznie jest tak jak piszesz - u mnie wszystkie paczki opuszczające Paryż miały status że przeszły odprawę celną a w Polsce do kilku dostałem cło.

pkalamajski
25-08-2008, 11:10
Niekoniecznie jest tak jak piszesz - u mnie wszystkie paczki opuszczające Paryż miały status że przeszły odprawę celną a w Polsce do kilku dostałem cło.

O, i o to mi chodziło. Czyli jednak to nie reguła. Dzięki za info.

pkalamajski
28-08-2008, 17:42
Uwielbiam te paczki od Alberta.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img99.imageshack.us/img99/3822/fedexeu6.jpg)

Oczywiście jak zwykle bez... wiadomo czego ;)

klamot14
29-08-2008, 11:10
Uwielbiam te paczki od Alberta.

http://img99.imageshack.us/img99/3822/fedexeu6.jpg

Oczywiście jak zwykle bez... wiadomo czego ;)

Miałeś rewizję celną??

PrzemQs
29-08-2008, 18:59
Mam do ludzi doświadczonych w kupowaniu z HK pytania :D

Chcę kupić:
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&Item=130250841328&Category=30070&_trksid=p3907.m29

i teraz pytania czy jest duza roznica w wysylce do Polski czy Londynu??? Bo moj wujek moze przeza ebay zamowic ten obiektyw i przyplynie z HK do londynu... Czy zaplace oprocz tego co za przedmiot i wysylke jakies cla prowizje taxy czy inne cholerstwa?? czy tak samo bedzie jesli kaze wyslac bezpośrednio do Polski :D

Z góry dziękuję ...

miszaqq
29-08-2008, 21:15
Mam do ludzi doświadczonych w kupowaniu z HK pytania :D

Chcę kupić:
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&Item=130250841328&Category=30070&_trksid=p3907.m29

i teraz pytania czy jest duza roznica w wysylce do Polski czy Londynu??? Bo moj wujek moze przeza ebay zamowic ten obiektyw i przyplynie z HK do londynu... Czy zaplace oprocz tego co za przedmiot i wysylke jakies cla prowizje taxy czy inne cholerstwa?? czy tak samo bedzie jesli kaze wyslac bezpośrednio do Polski :D

Z góry dziękuję ...

jesli masz taka mozliwosc to zamawiaj do londka, szanse na clo i VAT prawie zerowe w przeciwienstwie do wysylki do PL

pkalamajski
29-08-2008, 23:43
Miałeś rewizję celną??

Hm, wygląda na to, że tak, bo paczka była oklejona naklejkami "rewizja celna".

PrzemQs
01-09-2008, 23:14
a czy duza jest roznica w prawdopodobnosci nalozenia cla i vatu miedzy UK i Deutchami??? :D

wojkij
02-09-2008, 04:05
Taka samia jak do calej reszty kontynentu - jedynie do uk jest latwiej.

Piasek1989
02-09-2008, 18:03
możecie mi podpowiedzieć
chciał bym zamówić u kea-photo 2 obiektywy (70-200/2.8 i 17-55/2.8IS USM) i 2 filtry do tych szkieł. paczka ma przyjść do brata do Irlandii. Teraz nie wiem czy muszę mu pisać jakiegoś e-maila żeby zrobił to tak żeby ominąć celników. ktoś w ogóle zamawiał 2 szkła za jednym posunięciem w jednej paczce?

dts
03-09-2008, 08:18
ja zamowilem teraz 2 szkla w jednej paczce + TC
ale na adres siostry w PL

poprzednio 2 paczki przyszły OK, 3 paczka miała rewizje celną, była odpakowana i grzebano w niej, ale mimo tego opłat nie było i sprzet był OK!

dlatego zmieniłem adres z mojego na siostry, mieszka w tym samym mieście ale ma inne nazwisko i i inny adres oczywiście :)

paczki spodziewam sie w piatek wg. trackingu

poinformuje o efektach

Bachman
03-09-2008, 14:30
nie bardzo rozumiem - wiec Albert jednak dopuszcza wysyłanie wielu rzeczy w jednej paczce - co w takim przypadku z kosztami wysyłki? jedna czy na każdą rzecz oddzielnie?

dts
03-09-2008, 14:46
z tego co z nim rozmawiam to godzi się na wysłanie w paczce maks dwóch szkieł

Michal_II
03-09-2008, 14:52
Do mnie w jednej paczce wysłał kilka akumulatorów, weżyk, filtr, tc itp. Praktycznie za każdą rzecz policzył jak za oddzielną paczkę (od tej sumy odjął z 10-20 funtów).

dts
05-09-2008, 11:03
wszystko pięknie wczoraj doszło

fabrycznie zapakowane, pachnące nowością, paczka nie otwierana

załączam screen z trackingu

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img262.imageshack.us/img262/9185/image2pr7.jpg)

amz
05-09-2008, 11:44
http://stores.ebay.pl/Kea-Photo tu sa ceny w zł, czyli tego kea-photo polecacie?

fmagik
11-09-2008, 14:34
tez kupilem u Kea-Photo 70-200 przyszlo bez problemow i otwierania a po kilku dniach doszla poczta gwarancja MAC i moze mi ktos wytlumaczyc czy rejestrujac sie trzeba wniesc oplate czy sama ta karta juz jest oplacona oraz co z wymaganym dowodem zakupu?

foton84
11-09-2008, 16:07
Witam:smile:

czy ktos z Was moglby mi pomoc? (oczywiscie na PRIV) opowiedziec jak sie to odbywa wszystko ? przeczytalem to cale forum i piszecie o clach i innych losowych rzeczach. Jednak ja nawet nie wiem jak kupowac za granica, trzeba miec jakas karte kredytowa?:roll::roll::oops: jesli ktos bylby na tyle mily to byloby wspaniale...:roll: po prostu chcialbym sprowadzic sobie jakies tansze szkielko... clo i losowe sprawy mnie nie interesuja bo to loteria.

Pozdrawiam :smile:

piday
11-09-2008, 17:21
Bez karty kredytowej* zabawa się robi trudna**.Generalnie zakupy z Hongkongu najprościej robić na ebayu, a od Wujka Sama w adorama.com lub http://www.bhphotovideo.com/ .
Na ebayu kupujesz mniej więcej tak jak na allegro, a w pozostałych przypadkach jak w zwykłym sklepie internetowym.
* zamiast karty kredytowej ujdzie jakaś ekarta w mBanku albo karta debetowa, byle dało się transakcje przez Internet autoryzować. Generalnie do płacenia używa się najczęściej paypala, więc jeżeli karta działa z paypalem to wystarczy.
** ale podobno niektórzy sprzedawcy z Hogkongu dają możliwość płacenia przelewem

foton84
11-09-2008, 17:42
Bez karty kredytowej* zabawa się robi trudna**.Generalnie zakupy z Hongkongu najprościej robić na ebayu, a od Wujka Sama w adorama.com lub http://www.bhphotovideo.com/ .
Na ebayu kupujesz mniej więcej tak jak na allegro, a w pozostałych przypadkach jak w zwykłym sklepie internetowym.
* zamiast karty kredytowej ujdzie jakaś ekarta w mBanku albo karta debetowa, byle dało się transakcje przez Internet autoryzować. Generalnie do płacenia używa się najczęściej paypala, więc jeżeli karta działa z paypalem to wystarczy.
** ale podobno niektórzy sprzedawcy z Hogkongu dają możliwość płacenia przelewem

OK, walsnie zalozylem konto na ebay, czyli teraz juz nie musze karty kredytowej posiadac? Dziekuje za pomoc :)

m_o_b_y
11-09-2008, 19:44
OK, walsnie zalozylem konto na ebay, czyli teraz juz nie musze karty kredytowej posiadac? Dziekuje za pomoc :)

Porównałem niedawne ceny u Alberta z cenami dzisiejszymi i stwierdziłem, że w ostatnich miesiącach ceny wzrosły od kilkudziesięciu do nawet 100 funtów w przypadku niektórych szkieł.
Teraz, jeśli ktoś ma możliwość zakupu w USA, to zaoszczędzi znacznie więcej.
Oczywiście jeśli szkła zostaną przywiezione bez cła.
Pozdówka

GhostRider
11-09-2008, 20:25
Żeby kupić za ebay to trzeba (zazwyczaj) [najwygodniejszy sposób]
Konto na ebay
Konto w Paypal (do którego potrzebna jest karta kredytowa - byle jaka)

Jak kupisz na ebay to zaraz po zakupie wyskakuje Ci "Pay Now" klikasz i przenosisz się na stronę Paypala (czyli trzeba mieć konto) a tam to już klikasz OK i "Make Payment" (chyba po drodze jest jeszcze OK gdzieś - ale nie jestem pewien). I tyle

A mnie dzisiaj przyszedł list z poczty (Bytom), że muszę "dopełnić formalności niezbędnych do nadania towarom przeznaczenia celnego" :mrgreen::mrgreen:

I pisze również, że "... w związku z nieprawidłowo wypełnioną przez nadawce deklaracją celną paczki w celu zwolnienia przesyłki spod nadzoru celnego należy dostarczyć:..." i piszą, że screeny z aukcji i potwierdzenie z Paypal (czy jakiś inny dowód)

I teraz: czy tutaj chodzi o to, że nadawca nie napisał wartości? Bo przecież jakby otworzyli paczkę to pewnie cło by dowalili jak by się im podobało, a tak to co?:confused:

czajna
11-09-2008, 20:59
A mnie dzisiaj przyszedł list z poczty (Bytom), że muszę "dopełnić formalności niezbędnych do nadania towarom przeznaczenia celnego" :mrgreen::mrgreen:

Też tak miałem... Napisz do kolesia z HK żeby Ci posłał rachunek na jakąś kwotę (oczywiście odpowiednią, żeby nie płacić cła :)) w pdf-ie lub innym formacie i odsyłasz to do nich mailem... Nie podawałem UC przy tym nic innego, ani nicku, ani nr aukcji, ani tym bardziej wydruku z paypal. Wystarczył sam rachunek i poszło gładko :D

GhostRider
11-09-2008, 23:26
Też tak miałem... Napisz do kolesia z HK żeby Ci posłał rachunek na jakąś kwotę (oczywiście odpowiednią, żeby nie płacić cła :)) w pdf-ie lub innym formacie i odsyłasz to do nich mailem... Nie podawałem UC przy tym nic innego, ani nicku, ani nr aukcji, ani tym bardziej wydruku z paypal. Wystarczył sam rachunek i poszło gładko :D

AndreasK
12-09-2008, 09:18
Ceny rosna nie tylko w HK ale w USA tez, kurs Dolara HK do funta brytyjskiego ( taka walute wystawiaja na ebayu ) sie znacznie zmienil na niekorzysc. Dolar USA w PL kosztowal blisko 2 PLN a teraz mamy juz 2,5 PLN, wiec niestety - idzie do gory, kto nie kupil wczesniej zaplaci wiecej.

GhostRider
25-09-2008, 00:53

Poszło bezproblemowow. Paczka przyszła, cła nie zapłaciłem. Dzięki raz jeszcze. :mrgreen:

czajna
25-09-2008, 07:26
Czyli ładnie pięknie :) Stawiasz piwo :D

GhostRider
25-09-2008, 08:51
Czyli ładnie pięknie :) Stawiasz piwo :D
Sie wie... :-D:-D:-D

Tajek
01-11-2008, 00:45
Czy ktoś wie co się dzieje z KEA-PHOTO? Kilka dni temu mieli bardzo małą ofertę, a dziś sprawdzałem i nie mają nic...

pkalamajski
01-11-2008, 00:47
Czy ktoś wie co się dzieje z KEA-PHOTO? Kilka dni temu mieli bardzo małą ofertę, a dziś sprawdzałem i nie mają nic...

Nie wiem, ale bardzo mi się to nie podoba. Wczoraj wysłałem maila do Alberta, zobaczymy co/czy odpisze...

m_o_b_y
01-11-2008, 02:24
Nie wiem, ale bardzo mi się to nie podoba. Wczoraj wysłałem maila do Alberta, zobaczymy co/czy odpisze...

Kea Photo już nie istnieje.
Chyba nie dostaniesz odpowiedzi na swój mail.
Pozdrówka

pkalamajski
01-11-2008, 02:27
Kea Photo już nie istnieje.
Chyba nie dostaniesz odpowiedzi na swój mail.
Pozdrówka

A możesz rozwinąć? Wiesz coś więcej?

Pytam, bo zastanawiam się, jaki związek ma zniknięcie sklepu z ebay z tym, że nie dostanę odpowiedzi od Alberta?

pkalamajski
01-11-2008, 08:59
On 2008-11-01, at 04:40, Albert Shan wrote:

Hi Pawel,

I'm leaving eBay and will be starting my own website soon. In the meantime, you can order by sending direct email to me.

Cheers,
Albert

bejrut
03-11-2008, 06:45
baaardzo nie dobrze a wlasnie czekalem jak cos wystawi i moze jakies zakupy w przyszlosci

Cluer
03-11-2008, 12:30
baaardzo nie dobrze a wlasnie czekalem jak cos wystawi i moze jakies zakupy w przyszlosci

Wybacz, ale co to zmienia ??
Albert wyrobił sobie reputację i klientów. Przy takiej ilości klientów nie potrzebuje juz reklamy w postaci gwiazdek na ebayu i prowizji.
Gdyby sklep Kea-Photo był założony przez Polaków, wówczas ostrzegałbym wszystkich przed mega-szwindlem, ale inne nacje nia maja takiej skłonności do oszukiwania ludzi. :(
Wszystko sprowadza się do zaufania klient-sprzedawca. Pamiętam jak kilka miesięcy temu, w poniedziałek o 7 rano przelewałem mu "w ciemno" (bez ebaya) prawie 2000 USD żeby w środę o 12.00 udebrać w firmie od kuriera nowe "zabawki".
Sceptyków i tak nie przekonam a każdy kto z nim trochę pomailował wie o czym mówię.

Kiedyś napisałem Albertowi : "You are like Carlsberg, probably best seller in the world" i nadal bede to powtarzał. :lol:

P.S. Własne doświadzcenie uczy, ze do momentu jak nie zrobi się u niego zakupów - może ignorować (dostaje pewnie setki maili dziennie o trześci "za ile najtaniej wyślesz mi.... może być bez ubezpieczenia, byle było taniej 5Ł) ale później - miód malina :)

redrash
03-11-2008, 12:57
Gdyby sklep Kea-Photo był założony przez Polaków, wówczas ostrzegałbym wszystkich przed mega-szwindlem, ale inne nacje nia maja takiej skłonności do oszukiwania ludzi. :(

Obys sie nie przejechal kiedys na takim podejsciu. Z mojego doswiadczenia wynika ze "inne nacje" wcale sie nie roznia od Polakow. Wszedzie znajda sie "cwaniacy" ktorzy czychaja tylko by wydymac uczciwych ludzi.

Co do Alberta to facet ma bardzo dobra reputacje i tu zadnego przekretu raczej nie bedzie. Dziwic moze tylko fakt, ze znikneli z ebay'a, a swojego sklepu na internecie jeszcze nie maja. Takie zagranie oznacza przerwe w dzialalnosci. Inni sprzedawcy maja sklepy internetowe i rownoczesnie handluja na ebay'u. Takie podejscie wydaje sie lepsze, poniewaz oprocz nieprzerwalnej dzialalnosci handlowej pozwala rowniez rozreklamowac sklep internetowy.

bejrut
05-11-2008, 05:11
Wybacz, ale co to zmienia ??

ja rowniez darze go zaufaniem i dlatego tez nie szukam innych sprzedawcow,tylko problem polega na tym ze nieda sie narazie nic od niego kupic bo chwilowo znikl ot co
:)

arturs
05-11-2008, 15:10
ja rowniez darze go zaufaniem i dlatego tez nie szukam innych sprzedawcow,tylko problem polega na tym ze nieda sie narazie nic od niego kupic bo chwilowo znikl ot co
:)

Nie zniknął tylko na wakacje pojechał o ile pamiętam czy jakoś tak.. na forum była informacja o tym jakieś 3-4 dni temu w wątku poświęconym właśnie Albertowi

rasta
06-11-2008, 11:56
Dziwna sprawa, mam na ebayu w "ulubionych" kilku sprzedawców od których coś kupowałem z HK, na czterech tylko jeden jeszcze działa, reszta ma pustą ofertę! jakiś pogrom czy co ?

m_o_b_y
06-11-2008, 21:45
Nie zniknął tylko na wakacje pojechał o ile pamiętam czy jakoś tak.. na forum była informacja o tym jakieś 3-4 dni temu w wątku poświęconym właśnie Albertowi

Na E-bay pisze wyraźnie:
- Niestety, ten sklep nie istnieje.
Było, minęło.
Pozdrówka

Vitez
06-11-2008, 22:55
Było, minęło.

Minęło tylko na ebayu. Nie czytasz wątku założonego przez siebie?

http://canon-board.info/showpost.php?p=552700&postcount=10

towersivy
07-11-2008, 08:22
Na ebay jest sporo innych sprzedawców równie pewnych jak albert :) choć nie da sie ukryc ze ten gosc był naprawde pomocny, nawet jesli wystąpiły problemy juz po naszej stronie (celnicy) to mozna było niemal wszystko w zgrany sposób odkręcic.
Choć albert sam sie wypowiedział ze nie znika na dobre, zakonczył tylko jeden etap, mysle ze ceny w sklepie internetowym będą ciutek lepsze niez te na ebay (prowizje) i moze teraz bedzie naliczana w inny sposób wysyłka, tzn 1 opłata z wieksza ilosc towaru towaru :) a nie jak poprzednio czyli opłata za wysyłke do kazdego zakupionego towaru.

tomasek
07-11-2008, 23:44
Tutaj: http://stores.ebay.com/Hong-Kong-Supplies kupiłem dwa komplety wyzwalaczy radiowych Phottix'a (zestawy z trzema odbiornikami), po 44usd z przesyłką każdy. Kupiłem je w odstępie kilku dni, różnica w kursie dolara dała mi 3zł różnicy w obciążeniu karty kredytowej. Zostały wysłane dwoma oddzielnymi paczkami tego samego dnia. Jedna paczka doszła po 3 tygodniach, druga po 5 tygodniach - dwa tygodnie paczkę sprawdzał urząd celny, ale żadnego cła itp nie dostałem. Ba, nawet dobrze nie rozpakowali przesyłki....

skysky
08-12-2008, 20:35
Prosze, Albert z HK otworzyl swoj sklepik :P

http://www.keaphoto.com/index.php

travelphotography
03-01-2009, 01:47
Kupowałam u http://www.digitalrev.com/ ale przez ebaya angielskiego. Zasoszczedzilam 1/4 ceny i jestem bardzo zadowolona ze szkielka. Znam inne osoby, ktore tu kupowaly i na razie nie slyszalam zastrzezen.
Nastepny obiektyw tez tam zamierzam kupic.

Woodland
03-01-2009, 01:56
Kupowałam u http://www.digitalrev.com/ ale przez ebaya angielskiego. Zasoszczedzilam 1/4 ceny i jestem bardzo zadowolona ze szkielka. Znam inne osoby, ktore tu kupowaly i na razie nie slyszalam zastrzezen.

Co ciekawe mają swój sklep w Hong Kongu. Byłem w nim nawet odbierając swój 24-105.

travelphotography
03-01-2009, 02:00
wow
pojchales do Hong Kongu odebrac obiektyw? Nie taniej bylo poprosic o wyslanie poczta? :mrgreen:

arturs
03-01-2009, 22:07
wow
pojchales do Hong Kongu odebrac obiektyw? Nie taniej bylo poprosic o wyslanie poczta? :mrgreen:

Może przechodził przypadkiem obok :mrgreen: - Jak w "Misiu" Barei:
Jakoś tak to szło:
- Przechodziliśmy przypadkiem akurat obok i wstąpiliśmy po pianino i obrazy..
- Przechodziliście? przypadkiem? Z tragarzami?
- Tak, z tragarzami..
:mrgreen:

kucyk
04-01-2009, 00:58
dokad wysylka?

ceny jakies nie z tej ziemi - 70-200 4l is 1246euro :shock:

Sielan
04-01-2009, 01:26

Kiedy to było? Z ciekawości zajrzałem na stronę i np. Canon EF 17-40mm f/4 L USM kosztuje bez podatku 654 euro. To sporo drożej niż najniższa oferta ze skąpca (ok. 2100 zł). Serwis www.nextag.com pokazał ceny od 670$. Gdzie ta oszczędność? Coś przeoczyłem?

kucyk
04-01-2009, 01:28
tez sie zastanawiam, za 820e mozna wyrwac 70-200 4is z ebay'a z HK a u nich na stronie 1246e, chyba, ze to cena za dwa egzemplarze ;)

hehe niezly maja kurs, zmienilem na funty i jest 780 za ten obiektyw, czyli kurs e do funta prawie 2:1, chyba dopiero raczkuja z ta strona, albo przeliczniki walut maja prosto z HK ;)

btw nawet w euro sie nie oplaca, zwlaszcza, ze gwarancji brak

travelphotography
04-01-2009, 16:37
Kupowalam przez angielskiego ebaya ...z wysylka do Anglii oczywiscie.
Digital rev ma ceny na ebayu zwykle nizsze niz u siebie na stronce, dlatego najlepiej wyszukac konkretne aukcje. Taniej wychodiz, bo zapewne nie trzeba placic VAT. Nie wiem do konca. Zwracaja tez czesto za ewentualne oplaty celne, ale to zalezy od warunkow aukcji.

Kupowalam u nich Canon EF 70-200mm f/4 L IS USM - na pewno zaoszczedzilam 1/4 ceny jak porownywalam do tego, co mam zaplacic w Polsce lub w Anglii. Oryginalnie w sklepie ten obiektyw kosztowal prawie 900 funtow, zaplacilam jakos 650 (na stronce Digital Rev kosztuje teraz 780gbp). Mysle, ze to tez zalezy od tego, co kupujesz, na pewno nie na wszystkim bedzie tak korzystnie.

banan82
04-01-2009, 20:21
teraz nawet na digitalrev ceny sa masakryczne. W czerwcu 2008 kupowalem 24-105 za 550 funtow. teraz na nie kupi taniej nowego w zasadzie jak za 700 funtow...Bardzo zle czasy na kupowanie sprzetu. Hong kong juz od paru miesiecy stal sie bardzo nieoplacalny niestety....A dodam tyle ze 90% mojego sprzetu mam wlasnie stamtad.

kucyk
04-01-2009, 20:40
Kupowalam przez angielskiego ebaya ...z wysylka do Anglii oczywiscie.
Digital rev ma ceny na ebayu zwykle nizsze niz u siebie na stronce, dlatego najlepiej wyszukac konkretne aukcje. Taniej wychodiz, bo zapewne nie trzeba placic VAT. Nie wiem do konca. Zwracaja tez czesto za ewentualne oplaty celne, ale to zalezy od warunkow aukcji.

Kupowalam u nich Canon EF 70-200mm f/4 L IS USM - na pewno zaoszczedzilam 1/4 ceny jak porownywalam do tego, co mam zaplacic w Polsce lub w Anglii. Oryginalnie w sklepie ten obiektyw kosztowal prawie 900 funtow, zaplacilam jakos 650 (na stronce Digital Rev kosztuje teraz 780gbp). Mysle, ze to tez zalezy od tego, co kupujesz, na pewno nie na wszystkim bedzie tak korzystnie.
poczekaj z miesiac i daj znac jak przyjdzie faktura z clem do zaplaty, jak nie przyjdzie to tez daj znac, przyda sie taki sprawdzony sklepik 8)

Woodland
04-01-2009, 20:51
wow

Leciałem do Australii z przesiadką w Hong Kongu więc postanowiłem odebrać osobiście i przy okazji kupić jeszcze kilka drobiazgów.

travelphotography
05-01-2009, 00:06
poczekaj z miesiac i daj znac jak przyjdzie faktura z clem do zaplaty, jak nie przyjdzie to tez daj znac, przyda sie taki sprawdzony sklepik 8)

Moge od razu dac znac :)
Szkielko kupowalam w sierpniu. Zaplacilam clo przy odbiorze od razu. W aukcji bylo, ze zwracaja za clo, wiec odeslalam zeskanowany kwit do Digital Rev i dostalam zwrot po jakims tygodniu. Czyli zero dodatkowych kosztow.

Ale teraz widze, ze roznica ceny sklep/ digital rev na inne szkielko, na ktore mam apetyt nie jest tak duza, wiec pewnie bede sie zastanawiac. Chyba, ze jakas korzystna aukcja sie trafi...

PS. Jak bylo w Australii?

Woodland
05-01-2009, 00:33
...

PS. Jak bylo w Australii?

Wszystko jest kwestia gustu, ale dla mnie jest to najlepszy kraj aby się osiedlić. Wyjątkowi ludzie, przyroda, otoczenie. jest to kraj prawie "na końcu świata" i to jest chyba najlepsze. O Australii mozna mówić i pisać bardzo dużo. Najlepiej samemu zobaczyć i mieć własną opionię. Polecam na urlop.

travelphotography
05-01-2009, 01:06
najlepszy kraj aby się osiedlić.
Kiedys o tym myslalam, ale ...chyba za bardzo na koncu swiata jednak. Pewnie bede wolala tylko na urlop. Jakies Twoje fotki mozna stamtad zoabczyc?

Woodland
05-01-2009, 08:32
Kiedys o tym myslalam, ale ...chyba za bardzo na koncu swiata jednak. Pewnie bede wolala tylko na urlop. Jakies Twoje fotki mozna stamtad zoabczyc?

Kilka fotek w mojej galerii na Canon-Board. A reszty jeszcze nie obrobiłem. Postaram sie zrobic to jak najszybciej.

Vitez
05-01-2009, 09:35

Przypomnę nieśmiało że na forum istnieje coś takiego jak Prywatna Wiadomość by nie rozwalać wątków tekstami nie na temat :roll: .

roger-krk
10-01-2009, 22:39
Pwrawdzie to nie sprzet sprowadzany z Honk-Kongu, ale wydaje mi się ze pasuje do tego tematu.
http://www.tonexshop.com/items.php?id=864627

Czy taka cena nie wydaje Wam sie "troszke" zanizona?

yacenty
23-04-2009, 21:31
a powiedzcie mi jak najtaniej przesłać sprzet z H-K - nie koniecznie sprzet foto

banan82
23-04-2009, 21:58
fedexem dochodzily do mnie wszystkie przesylki od legendarnego kea-photo, szlo to 3 dni do UK. Do polski pewno tak samo. Ja bym stawial na tego kuriera.

travelphotography
23-04-2009, 23:07
Ja tez dostawalam fedexem i czesto bardzo szybko: 2-3 dni. Niestety nie wiem, jakie s akoszty. Mysle, ze na stronie fedexu musi byc jakis kalkulator

dieselek
27-04-2009, 20:03
Kurier kurierem... pozostaje kwestia podatku. Dwukrotnie robiłem zakupy w Kea-Photo i podatku nie płaciłem (wysyłka do Irlandii). Oczywiście zadeklarowane jako prezent. Nie wiem jak z tym wygląda w Polsce. Z tego co co zerkam na Ebay, większość sprzedawców z HK daje taką możliwość, że na życzenie towar może być deklarowany jako prezent.

banan82
27-04-2009, 20:37
oni raczej powinni wszystko deklarowac jako prezent:) Ja nawet 5D od kea kupowalemi przyszla paczka po 3 dniach, zero problemow no i pelny tracking wiec dokladnie wiedzialem jak paczka leci do mnie:) Oczywiscie wysylka byla do szkocji. Koszty wtedy wynosily jakies 40 funtow przy takich wiekszych paczkach.

kashpir_pl
02-10-2010, 21:35
Spytam jeszcze tutaj bo na wątku o Kea-photo cisza: kupował ktoś może ostatnio w Kea-photo? Gdyby dolar jeszcze trochę spadł względem złotówki to zacznę chyba myśleć o Sigmie 17-50, bo u Alberta dość dobra cena. No i chciałbym wiedzieć czy w dalszym ciągu przesyłki dochodzą bezproblemowo.

Cluer
02-10-2010, 22:30
fedexem dochodzily do mnie wszystkie przesylki od legendarnego kea-photo, szlo to 3 dni do UK. Do polski pewno tak samo. Ja bym stawial na tego kuriera.

ja dostałem paczke od Alberta w 52 godziny po przelewie.:shock:
Płatnosć w poniedziałek o 8 rano. w środe punkt o 12 odbieralem od kuriera.:mrgreen:
Fedexem do Polski.

sherif
09-10-2010, 01:07
Jak by ktos mial mozliwosc robienia zakupow w Hong Kongu to polecam, szczegolnie dzielnice Mog Kog. Wybor niesamowity i super ceny. Ja kilka aparatow i obiektywow juz tam kupowalem.
Moze sie komus przydadza ceny, za ile co mozna "wyrwac" :

http://www.ygdragon.net/index.php?page=photo/cameraprice.htm

viper1313
10-10-2010, 11:43
Witam, czy ktoś może powiedzieć jak przeliczacie cenę z keaphoto na złotówki?. Na stronie piszą, że używają kursu dolara z ECB. Jednak nie za bardzo wiem jak to przeliczyć potem na zł

Vitez
11-10-2010, 11:42
Witam, czy ktoś może powiedzieć jak przeliczacie cenę z keaphoto na złotówki?. Na stronie piszą, że używają kursu dolara z ECB. Jednak nie za bardzo wiem jak to przeliczyć potem na zł

Wg kursu sprzedaży dolara NBP (tabela kursy C) na dzień zawarcia transakcji.

kashpir_pl
11-10-2010, 12:52

To chyba raczej zależy od kursów walutowych banku, w którym posiadasz kartę kredytową lub z którego dokonujesz przelewu walutowego, a nie kursu NBP, jak pisze Vitez.
Poza tym wydaje mi się, że ze względu na fakt, iż w Keaphoto podstawową walutą jest dolar amerykański i sklep codziennie zmienia przelicznik dolara w stosunku do innych przyjmowanych walut, to osobom, których karta kredytowa jako walutę rozliczeniową posiada euro, bardziej opłaca się od razu w sklepie wybrać opcję płatności w euro - jak wiadomo na przewalutowaniu zarabia bank, a w tym momencie zostanie nam jedynie przewalutowanie euro na złotówki, zamiast dolar na euro i później euro na złotówki. Poprawcie mnie jeśli coś przeoczyłem w tym rozumowaniu.

Merde
11-10-2010, 14:24
Wg kursu sprzedaży dolara NBP (tabela kursy C) na dzień zawarcia transakcji.

Czasem bywa jeszcze mały haczyk (należy sprawdzić w banku) - podwójne przewalutowanie, z PLN na Euro, a potem z Euro na USD.
Zagapiłem się, kashpir już poruszył temat.

viper1313
18-10-2010, 17:06
a czy ktoś z Was kupował w tym sklepie korzystająć z opcji PayPal?. Jak wygląda wtedy sprawa wszelkich ewentualnych prowizji i przewalutowania. Jeżeli ktoś dokonywał takiej transakcji to jak może niech napiszę ile poszczególne rzeczy kosztowały

adamar
18-10-2010, 17:27
Korzystając z pośrednictwa PayPal płacisz kartą kredytową. W przypadku systemu Visa przewalutowywanie następuje w oparciu o przeliczniki kursu walut stosowanych przez Visę, mogą się one różnić od kursów walut stosowanych w danym dniu przez banki narodowe. Przynajmniej tak jest w przypadku Islandii. Zresztą na visa.com znajdziesz wskaźniki przewalutowań na każdy dzień.

Smile
18-10-2010, 19:51
Można już bez karty:
link (https://www.paypal-marketing.pl/klienci_indywidualni/pierwsze_kroki/doladowania.html?mpch=ads)
z tego co piszą to opłata 1zł za doładowanie bez względu na kwotę, potem w PayPalu robisz przewalutowanie.

rysiaczek
19-10-2010, 11:43
Korzystając z pośrednictwa PayPal płacisz kartą kredytową. W przypadku systemu Visa przewalutowywanie następuje w oparciu o przeliczniki kursu walut stosowanych przez Visę, mogą się one różnić od kursów walut stosowanych w danym dniu przez banki narodowe. Przynajmniej tak jest w przypadku Islandii. Zresztą na visa.com znajdziesz wskaźniki przewalutowań na każdy dzień.

W pp możesz wybrać czy chcesz przewalutowanie przez bank, czy też przez pp (to drugie jest od razu pokazane i zazwyczaj lepsze).

kashpir_pl
04-11-2010, 13:20
Interesuje mnie czy jeśli kupię aparat (tzn. samo body) z HK to nie naliczą mi cła i podatku?

Husky
04-11-2010, 13:47
Naliczą albo nie naliczą.

kashpir_pl
04-11-2010, 14:20
Naliczą albo nie naliczą.

Może zadam pytanie inaczej: czy aparaty podlegają identycznym przepisom celnym jak obiektywy? Bo wydawało mi się, że nie, ale chciałem się upewnić.

axk
04-11-2010, 16:52
Interesuje mnie czy jeśli kupię aparat (tzn. samo body) z HK to nie naliczą mi cła i podatku?

Wszystko zależy od tego czy któregoś z celników zainteresuje zawartość twojej przesyłki.

Husky
04-11-2010, 17:55
Może zadam pytanie inaczej: czy aparaty podlegają identycznym przepisom celnym jak obiektywy? Bo wydawało mi się, że nie, ale chciałem się upewnić.

A jak różnica jest dla celnika pomiędzy aparatem a obiektywem lub komputerem?

kashpir_pl
04-11-2010, 22:16
Wydawało mi się, że po to są różne kategorie produktów i różne stawki celne lub zwolnienia konkretnych produktów z cła w zależności skąd idzie paczka. Aparat fotograficzny ma swoją kategorię, obiektyw również (mniemam, że jako sprzęt optyczny, czyli nie w tej samej kategorii co sam aparat) - nie znam się na tym, więc pytam bo może ktoś na forum już ten temat przerabiał i jest w stanie mi odpowiedzieć. Chyba bardziej konkretnie już nie mogę napisać.

Vitez
05-11-2010, 00:37
nie znam się na tym, więc pytam bo może ktoś na forum już ten temat przerabiał i jest w stanie mi odpowiedzieć. Chyba bardziej konkretnie już nie mogę napisać.

Przerabiał. Konkretną odpowiedź otrzymałeś w poście #403. To nie był żart tylko w wielkim skrócie opisane podsumowanie ryzyka zamówień. Konkretniej się nie da, bo my też się na tym nie znamy, co najwyżej dzielimy doświadczeniami i praktyką, nie przepisami/teorią :roll: .

szogun
05-11-2010, 21:55
Tutaj wypowiedź kolegi, który ma doświadczenie w tej kwestii
http://canon-board.info/showpost.php?p=888079&postcount=13

Aintree
06-11-2010, 00:09
Wydawało mi się, że po to są różne kategorie produktów i różne stawki celne lub zwolnienia konkretnych produktów z cła w zależności skąd idzie paczka. Aparat fotograficzny ma swoją kategorię, obiektyw również (mniemam, że jako sprzęt optyczny, czyli nie w tej samej kategorii co sam aparat) - nie znam się na tym, więc pytam bo może ktoś na forum już ten temat przerabiał i jest w stanie mi odpowiedzieć. Chyba bardziej konkretnie już nie mogę napisać.
W wypadku gdy sprowadzałbyś z krajów trzecich sam obiektyw to policzą Ci 6,7% cła. Jeśli chodzi o body to tu wg. mnie 14%, choć niektórzy piszą też 4,2% co jest raczej błędem bo 4,2% tyczy się tylko tych aparatów, które wykorzystują do produkcji obrazka różne materiały światłoczułe, natomiast 14% obejmuje aparaty, które obrazek zapisują w postaci cyfrowej i tutaj wrzuciłbym właśnie lustrzanki cyfrowe. W ISZTARze sama wzmianka o lustrzankach jest tylko przy 4,2%, ale tam mamy tylko 'kliszaki' więc cyfrowe lustrzanki podchodzą pod 14% IMHO.

evangelion69
06-11-2010, 10:40
brać taryfę celną do ręki i szprawdzać

rysiaczek
06-11-2010, 11:54
brać taryfę celną do ręki i szprawdzać

Nie do końca - pozostaje jeszcze "rozgarnięty" celnik. Jak żona przywiozła iphona trzy lata temu ze stanów, to godzinę szukali do której szufladki go wrzucić. W końcu został tabletem bodajże:mrgreen:

kashpir_pl
06-11-2010, 23:47
W wypadku gdy sprowadzałbyś z krajów trzecich sam obiektyw to policzą Ci 6,7% cła. Jeśli chodzi o body to tu wg. mnie 14%, choć niektórzy piszą też 4,2% co jest raczej błędem bo 4,2% tyczy się tylko tych aparatów, które wykorzystują do produkcji obrazka różne materiały światłoczułe, natomiast 14% obejmuje aparaty, które obrazek zapisują w postaci cyfrowej i tutaj wrzuciłbym właśnie lustrzanki cyfrowe. W ISZTARze sama wzmianka o lustrzankach jest tylko przy 4,2%, ale tam mamy tylko 'kliszaki' więc cyfrowe lustrzanki podchodzą pod 14% IMHO.

Dzięki za jakieś konkrety.

TylerDurden
28-12-2010, 16:09
Mam takie pytanie odnośnie zakupów zagranicznych.Co prawda mój zakup nie jest z Hong-Kongu tylko z Japonii ale nie chcę zakładać nowego tematu. Otóż kilka dni temu zakupiłem na ebay-u brytyjskim (sprzęt wysyłany z Japonii) używane analogowe body Canon EOS 1n za kwotę 122$ (162$ razem z przesyłką).Śledzę tracking paczki i jest ona już w Polsce.Na stronie pocztex EMS przez 2 dni miałem informację "zatrzymanie na cle - Przyczyna niedoręczenia nie ujęta w klasyfikacji". Dzisiaj na stronie pojawiło się nowe zdarzenie w trackingu: "Zatrzymanie przez urząd celny WER Zabrze (poczta przychodząca)". Czy to oznacza,że teraz na 100% dowalą mi cło albo podatek?
Może moje pytania są śmieszne ale jest to pierwszy przypadek kiedy zamawiam przedmiot spoza Europy i nie mam jeszcze doświadczenia w tej kwestii.

halus
30-12-2010, 13:30
Czy to oznacza,że teraz na 100% dowalą mi cło albo podatek?

Jak najbardziej dowalą cło. Albo zadzwonią do Ciebie, albo list wyślą, ze do momentu w którym nie uregulujesz płatności to towar nie zostanie Ci przesłany. Masz bodajże 2 tygodnie.

Dwa razy zamawiałem z Hong-Kongu i za pierwszym razem tak właśnie się stało, a za drugim nie wiadomo dlaczego przyszła przesyłka, a tydzień później bodajże, list że mam zapłacić podatek. Myślałem, że się wycfanie i nie zapłacę, tak jeszcze 2 razy pisali, a potem w końcu napisali, że mam 7 dni od momentu odebrania tego listu na spłacenie podatku wraz z naliczoną już karą bo jak nie to do sądu, więc się wystraszyłem i tego samego dnia jeszcze przelew zrobiłem i od tego czasu cisza.

jacapa
30-12-2010, 14:15
Czy to oznacza,że teraz na 100% dowalą mi cło albo podatek?

Jak najbardziej dowalą cło.

Nie koniecznie. Zatrzymanie jest na czas podjęcia decyzji. Może zostać oclona lub puszczona dalej z pieczątką "sprawdzono itd". Puszczane bez cła są raczej tego samego dnia , więc skoro przesyłka stoi już drugi dzień to chyba będą opłaty. Jak będzie cło to i VAT. :-(

marekbodzioch
30-12-2010, 14:22
ja dokonałem zakupu na EbYu w USA konweretera o wartości około 2000zł

Kurier przyniósł paczkę z dokumentem z urzedu celnego nakazujacym pobranie 2,5% cła i 22% VAtu
I musiałem to zapłacić !
i chciałem jeszcze dodać że przy ustalaniu cła istotny jest kraj pochodzenia towaru a nie kraj zakupu.

Jak kupisz coś chińskiego z USA ta płacisz cło jakie obowiązuje chiński towar.

jacapa
30-12-2010, 14:49
Generalnie z tymi opłatami i interpretacją przepisów to jeden wielki cyrk.
Otrzymuję sporo paczek z zagranicy , są to zarówno zakupy jak i darmowe oraz płatne próbki towaru, wartość różna. Na początku próbowałem zgłębić zasady jakimi kierują się celnicy , ale się poddałem. Nigdy nie wiem czy i ile zapłacę. Czasem interpretacje są kuriozalne , ale zawsze płacę ile każą, szkoda czasu i nerwów na dyskusje. Czasem naliczą za dużo czasem za mało , suma sumarum średnia wychodzi poprawna :-D.
Najczęściej problem jest z free wysyłką, tzn. kiedy transport jest wliczony w cenę , a na paczce jest podany koszt wysyłki , wtedy do wartości celnej czyli towaru plus koszt transportu drugi raz jest doliczany koszt transportu :roll:
np. koszt towaru 50$ koszt przesyłki kurierskiej 50$ , a opłaty naliczają od 150$ :mrgreen:

TylerDurden
30-12-2010, 15:21
Wczoraj wieczorem listonosz przyniósł mi list polecony z WER Zabrze.Jest tam napisane,ze w związku z nieprawidłowo wypełnioną przez nadawcę deklaracją celną paczki muszę przesłać im w celu potwierdzenia dokumenty i rachunki. Więc wysłałem im mailem skan z aukcji oraz z paypala.Dzisiaj zadzwoniłem na podany numer telefonu i babka mi powiedziała,ze wszystko jest ok i teraz mam czekać na zwolnienie przesyłki spod dozoru celnego. Mam nadzieję,że jednak nic nie zapłacę bo w piśmie jest info,że do 150 Euro przesyłki są zwolnione z opłat.Tak więc teraz tylko pozostaje czekać na kuriera.Mam nadzieję,że nie za długo :).

filias
18-01-2011, 23:49
A ja polecam zakupy drobnych akcesoriów, tj. osłona na obiektyw, ładowarka, paski, blendy, etc., których wartość nie przekracza właśnie 150 euro. Kupiłem już kilka takich "pierdołek" na eBay z Hong Kongu. Cena przeważnie 50% niższa niż w Polsce i całej UE. Przykładowo, ładowarkę CB-L5 kupiłem ostatnio za 28zł z przesyłką :D Ekonomiczna przesyłka dociera do Polski średnio w 11 dni.

dzik
19-01-2011, 21:05
Nie ma zadnego przepisu na to co w clo wpadnie a co nie.
Wczoraj dostalem list z celnego, zamowilem konwerter scsi za 100$, poprosili o przeslanie rachunku. Rachunek byl w liscie od nich :roll:

Jedno szklo z HK doszlo bez problemow, ale w grudniu mialem dwie kontrole ktorych nikt by sie nie spodziewal:
- lot z USA, kontrola na lotnisku, cztery pary nowych levis'ow olali ale do uzywanego laptopa i 5D sie przyczepili, straszyli koniecznoscia udowodnienia pochodzenia. Odpuscili w koncu.
- lot z Azji, kontrola i poszukiwanie elektroniki, tym razem aparat i komputer ich nie interesowal, szukali podrobek.

Wg pani celnik wpadka na lotnisku oznacza kare i konfiskate sprzetu, placi sie vaty i clo gdy dobrowolnie podejdziemy do wlasciwego okienka.

ToleDo
19-01-2011, 21:29
YN468 RF602 i trochę drobnicy. Czas oczekiwania 2-4 tygodnie z HK.
Na razie żadnych niemiłych kontaktów z urzędami.

Parteq
19-01-2011, 21:34
[...]- lot z Azji, kontrola i poszukiwanie elektroniki, tym razem aparat i komputer ich nie interesowal, szukali podrobek.[...]

To mi przypomnialo zeszloroczne odprawianie sie na lotnisku w Denpasar (Indonezja).
Zona i syn przeszli, a gosc do mnie: "Jakich noblistow moze Pan wymienic ze swojego kraju?"

Szczeka mi opadla :D

Zaczelo sie o Walesie i Sklodowskiej, ale i tak do konca podejrzliwie mi sie przygladal.

Jezeli zas chodzi o HK i zakupy - jak ktos ma znajomych w UK - a sporo ma, to warto tam zamawiac i sprowadzac.

Raz ze UPS/DHL z HK to czesto 48h od klikniecia myszka "kup teraz" na ebay'u.
Dwa, ze za szkla typu 24 TS-E II oplata celna to jakies 100pln.

Jezeli ktos nie przejmuje sie gwarancja - warto.

dinderi
19-01-2011, 21:34
O tym ile i za jakie przesyłki się płaci cło i VAT.
http://www.ickatowice.asi.pl/pls/ickatowice/dokumenty?job=Pokaz&id_d=1030

dinderi
19-01-2011, 23:57
wysyłasz jaki gift albo private items.Sobie wnikliwie przeczytaj to, co zalinkowałem. I wtedy dopiero pisz, "jaka i skąd jest najlepsza opcja".

jacapa
30-01-2011, 13:26
Zdecydowanie polecam usługi Polameru albo Doma. Przesyłki za ich pośrednictwem zawsze szybko i bezproblemowo.

Zdecydowanie to se możesz polecać jeśli jest wybór. Jeśli wyboru nie ma to wysyłają paczki taką firmą jaką wysyłają i wtedy każda przesyłka pocztowa (nie kurierska) trafia w ręce Poczty Polskiej, bez względu na to czy przyszło by ci do głowy wysyłać , czy nie wysyłać za pomocą Poczty Polskiej.

dziobolek
30-01-2011, 13:26
Nigdy do głowy by mi nie przyszło żeby cokolwiek wysyłać ze stanów Pocztą Polską, kiedy przesyłki krajowe potrafią zaginąć.

To w Stanach funkcjonują oddziały Poczty Polskiej??? :shock: :roll:

Pozdrówka!

dinderi
30-01-2011, 13:57
wysyłać ze stanów Pocztą Polską, kiedy przesyłki krajowe potrafią zaginąć. Zdecydowanie polecam usługi Polameru albo Doma. Przesyłki za ich pośrednictwem zawsze szybko i bezproblemowo.Na 38 lat życia, nigdy mi się nie zdażyło, żeby mi coś na Poczcie Polskiej zginęło. Za to pamiętam bardzo dobrze, kiedy ojciec przysyłał paczki z Ameryki PolAmerem, a w środku, zamiast dżinsów i adidasów były brudne łachy, na baby 250 cm w pasie i staniki w rozmiarze 120 G.

Przesyłki POCZTOWE ze sklepów zagranicznych ZAWSZE przechodzą przez Pocztę Polską i odprawę celną. Przesyłki kurierskie również ZAWSZE przechodzą odprawę celną, bez względu na to, jaka firma je obsługuje.

Masz poglądy jak połowa polonii amerykańskiej, że czas w Polsce zatrzymał się 30 lat temu.

savage67
30-01-2011, 15:13
Przesyłki POCZTOWE ze sklepów zagranicznych ZAWSZE przechodzą przez Pocztę Polską i odprawę celną.

I co ciekawe nie zawsze pobierają opłaty ( cło , VAT) , szczególnie jak w deklaracji, wysyłający napisze Gift i wartość towaru 10$ :-D . Niektórzy sprzedawcy z tamtych rejonów tak robią

Przesyłki kurierskie również ZAWSZE przechodzą odprawę celną, bez względu na to, jaka firma je obsługuje.

I praktycznie na 99% zapłacimy cło i VAT - cło jak ktoś pisał wcześniej, płacimy za przesyłki o wartości większej niż 150 Euro , a VAT bodajże o wartości powyżej 30 Euro.

dinderi
30-01-2011, 15:41
I praktycznie na 99% zapłacimy cło i VAT - cło jak ktoś pisał wcześniej, płacimy za przesyłki o wartości większej niż 150 Euro , a VAT bodajże o wartości powyżej 30 Euro.

Praktycznie jest tak, że ocleniu i ovatowaniu podlegają towary o wartości powyżej 22USSD, ale urzad celny może (nie musi) odstąpić od naliczenia cła i VAT od towarów o wartości do 150 EUR. Powyżej 150 EUR ma obowiązek naliczenia cła i VAT.
Więc jest to na zasadzie uznaniowej konkretnego celnika, który sprawdza naszą przesyłkę.

Vitez
08-02-2011, 22:01
Na 38 lat życia, nigdy mi się nie zdażyło, żeby mi coś na Poczcie Polskiej zginęło.

Tobie nie, innym (np mi) tak - zdarzyło się. Nie mierz innych swoją miarą :p , Każdy ma inne doświadczenia z różnymi usługodawcami.

Janusz Body
08-02-2011, 22:12
......
Przesyłki POCZTOWE ze sklepów zagranicznych ZAWSZE przechodzą przez Pocztę Polską i odprawę celną. Przesyłki kurierske również ZAWSZE przechodzą odprawę celną.....

Nie. Tylko te spoza Unii. Unijne idą bezpośrednio identycznie jak krajowe. :-)

PS. Mnie na poczcie co rusz coś ginie. Ostatnio karty kredytowe wcieło. Na szczęście nieaktywne. :-)

masahuku
08-02-2011, 23:44
Trzeba też pamiętać, że ewentualne należności celne nalicza się od wartości celnej towaru, a nie od jego ceny zakupu.
Wartość celna = cena zakupu + koszt transportu, pakowania, ubezpieczenia (+ cała masa innych dodatków, tu nieistotnych albo nie mających zastosowania)

Blackghost
07-03-2011, 15:15
Witam mam takie pytanie. Zakupiłem z zagranicy produkt i dostałem dzis z dhl takiego emaila
Witam,
"w związku z nadejścem przesyłki z Hong KOngu prosze o informację co jest jej zawartością oraz o poprawną fakturę do odprawy celnej."
Co mam wysłać moze ktos mi wytłumaczyć na rozum laika? bo nie rozumiem kupowałem przez internet wiec jak mam wysłać fakture?

dinderi
07-03-2011, 15:20
Zadzwoń do DHL i dowiedz się jaki mają problem. Na pewno wytłumaczą Ci to lepiej, niz ktokolwiek na forum.
Na przesyłce powinna być deklaracja wypełniona przez wysyłajacego. Może w środku jest aparat za 3 kUSD, a na paczce "Gift - value $25". jeśli tak, to nie dziwne.
Zamiast ew. faktury, możesz spróbować pokazać kopię zamówienia...

jkl8
07-03-2011, 18:43
Jeśli możesz, i nie jest to jakąś tajemnicą, to napisz na forum o co chodziło. Mnie osobiście najbardziej interesuje jak odbiorca ma dostarczyć poprawną fakturę. Przecież fakturę to raczej dostarcza nadawca i to on może ją poprawiać

jacapa
07-03-2011, 19:06
Przecież fakturę to raczej dostarcza nadawca i to on może ją poprawiać

W przypadku importu wszystkie obowiązki formalne spoczywają na importerze.
Nadawca może poprawić , ale to problem i kompetencja importera.
To chyba logiczne ? no bo co - celnik ma prosić nadawcę o poprawne dokumenty ?

adalber
07-03-2011, 19:48
Niestety bez faktury się nie obejdzie. Dla UC wystarczy kopia, ale musisz zrobić tłumaczenie faktury. Poproś Chińczyka o przesłanie mailem faktury, napisz na wydruku co jest zawartością: np. aparat fotograficzny, obiektyw itp. Podpis, nr. dowodu i prześlij skan do DHL.
Jeśli paczka jest wartości niższej niż 20$ to powinno wystarczyć, jeśli jest droższa to będziesz musiał zrobić odprawę celną osobiście lub upoważnić do niej DHL. :)

jkl8
08-03-2011, 19:08
W przypadku importu wszystkie obowiązki formalne spoczywają na importerze.
Nadawca może poprawić , ale to problem i kompetencja importera.
To chyba logiczne ? no bo co - celnik ma prosić nadawcę o poprawne dokumenty ?
Nigdy się czymś takim nie zajmowałem więc dopiero po tym wytłumaczeniu stało się jaśniejsze. Choć i tak dziwnie mi to brzmi, że to nabywca poprawia fakturę, ale skoro tak jest. Ale też przypomina mi się sytuacja z kupowaniem aut po wejściu Polski do UE, wówczas okazało się, że bodajże nikt nie mógł kwestionować zakupu kilkuletniego samochodu za np.100 euro.

jacapa
08-03-2011, 19:31
Choć i tak dziwnie mi to brzmi, że to nabywca poprawia fakturę, ale skoro tak jest.

Nie , tak nie jest ! Sam to wymyśliłeś , albo nie czytasz ze zrozumieniem. Nabywca ma obowiązek zadbać o poprawność dokumentów. To nie to samo co poprawianie cudzego dokumentu. To chyba fałszerstwo ?

Alcest
16-12-2012, 19:49
Wznowię temat. Chcę kupić Canona 650D. Zastanawiam się nad kupnem na ebay właśnie z HK. Weźmy na przykład dwie oferty:

1. Canon Rebel T4i (EOS 650D / Kiss X6) with 18-135mm STM Lens Kit U3844 013803150629 | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/Canon-Rebel-T4i-EOS-650D-Kiss-X6-with-18-135mm-STM-Lens-Kit-U3844-/221166571266?pt=UK_CamerasPhoto_DigitalCameras_Dig italCameras_JN&hash=item337e8e0f02)

2. Canon EOS 650D Kit EF-S 18-135mm IS STM+Extra Battery+UV 013803150629 | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/Canon-EOS-650D-Kit-EF-S-18-135mm-IS-STM-Extra-Battery-UV-/160837959035?pt=UK_CamerasPhoto_DigitalCameras_Dig italCameras_JN&hash=item2572b07d7b)

Jak wygląda z gwarancją? Domyślam się że na terenie PL nie działa, ale czy na powyższych aukcjach w ogóle dostaję jakąś gwarancje na sprzęt? Muszę wiedzieć o czymś przed kupnem sprzętu z HK (nigdy nie kupowałem w ten sposób - ebay UK, ship HK) ? Macie jakikolwiek porady?

tomfoot
16-12-2012, 20:30
Macie jakikolwiek porady?

Mam poradę: canon 650d + 18-135 w cenie od 3400zł w Polsce. Z papierami, gwarancją, bez kosztów przesyłki, nerwów i wysiłku.

salas
16-12-2012, 20:47
CANON 650D +18-135 IS +KARTA 16GB +TORBA F-VAT (2863920651) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-650d-18-135-is-karta-16gb-torba-f-vat-i2863920651.html) ze wszystkim co potrzebne 3650 :>

Alcest
16-12-2012, 21:35
ale to raczej nie z obiektywem STM.

salas
16-12-2012, 21:58
:oops:
wtopa :D STM to rozumiem, że to ten nowszy model :p ale z tego co widzę to nie jest jakoś bardzo dużo droższy :>
3500zł kup teraz i jedna aukcja NIETRAFIONEGO PREZENTU za 3100zł która się kończy jutro :)

Alcest
16-12-2012, 22:01
4000zł w PL, a na ebayu 3100zł

salas
16-12-2012, 22:20
4000zł w PL, a na ebayu 3100zł

* * * Nowy CANON 650D 18-135 IS STM FV23% * * * (2876161681) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/nowy-canon-650d-18-135-is-stm-fv23-i2876161681.html) FULL ZESTAW ? GWARANCJA :> niecałe 3600zł
Canon EOS 650D +EF-S 18-135 IS STM NOWY !! (2867294876) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-eos-650d-ef-s-18-135-is-stm-nowy-i2867294876.html) tu masz aukcje, ale pewnie troszkę skoczy w górę i niewiadomo czy jest gwarancja, ale zawsze można zapytać.
Musisz się dowiedzieć czy nie ma jakiegoś cła przy sprowadzeniu tego z HK :> bo jak Ci dojdą dodatkowe opłaty to już w ogóle :O

kashpir_pl
11-01-2013, 16:57
A kupował może ktoś ostatnio z Keaphoto.com? Przywalają cło i podatek?

wiktor2323
10-03-2013, 02:35
Chciałem zamówić radiówki z HK i szukam pewnego sprzedawcy.
Znalazłem tego, czy ktoś już kupował, ewentualnie może podać innego sprawdzonego?:)
Link YONGNUO YN 622C Wireless TTL Flash Trigger 1 8000s Flash Ratio for Canon F335 | eBay (http://www.ebay.com/itm/Yongnuo-YN-622C-Wireless-TTL-Flash-Trigger-1-8000s-Flash-Ratio-for-Canon-F335-/300782136260?pt=UK_Photography_Slaves_Trigger_Syst ems&hash=item4608032bc4)

Kuba1
10-03-2013, 09:02
Chciałem zamówić radiówki z HK i szukam pewnego sprzedawcy.
Znalazłem tego, czy ktoś już kupował, ewentualnie może podać innego sprawdzonego?:)
Link YONGNUO YN 622C Wireless TTL Flash Trigger 1 8000s Flash Ratio for Canon F335 | eBay (http://www.ebay.com/itm/Yongnuo-YN-622C-Wireless-TTL-Flash-Trigger-1-8000s-Flash-Ratio-for-Canon-F335-/300782136260?pt=UK_Photography_Slaves_Trigger_Syst ems&hash=item4608032bc4)Ja kupiłem u tego gościa grip Pixel Vertax do 5D3 w czerwcu 2012 - bezproblemowa transakcja, w niecały tydzień miałem go w domu. Wyszukałbym tylko na Twoim miejscu ofertę najkorzystniejszą walutowo, bo on ma też ceny w USD - z tego co pamiętam wychodziło najkorzystniej dla nas i ja gripa brałem za USD.

fro
10-03-2013, 12:16
Ja również u niego brałem. Zero kłopotów.

wiktor2323
10-03-2013, 13:13
W takim razie zamawiam... :) A co do waluty to rzeczywiście w USD jest najkorzystniej:) Dziękuje

Majkes
13-04-2013, 22:01
A jak to jest z digitalrev? W regulaminie mają że cło i podatek mogą zostać naliczone, a jak się dodaje coś do koszyka to jest napisane, że ewentualne cło/tax jest na nich. Brał ktoś?

wiktor2323
14-04-2013, 00:42
W takim razie zamawiam... :) A co do waluty to rzeczywiście w USD jest najkorzystniej:) Dziękuje

No i przyszło pare dni temu. 35 dni czekania licząc weekendy. Obyło się bez clenia i podatków :)
Jedyny minus w tym, że wspomaganie w jednym wyzwalaczu nie działa- ale to do przeżycia bo i tak wykorzystuje się jedno:)

Maver
14-04-2013, 01:02
No i przyszło pare dni temu. 35 dni czekania licząc weekendy. Obyło się bez clenia i podatków :)
Jedyny minus w tym, że wspomaganie w jednym wyzwalaczu nie działa- ale to do przeżycia bo i tak wykorzystuje się jedno:)

YN662?
Sprawdz czy nie ma wylaczonego wspomagania w CF. Jak zalozysz go na body to bedzie tam gdzie ustawienia CF dla lampy blyskowej.

wiktor2323
14-04-2013, 10:25
YN662?
Sprawdz czy nie ma wylaczonego wspomagania w CF. Jak zalozysz go na body to bedzie tam gdzie ustawienia CF dla lampy blyskowej.
Sprawdzałem, resetowałem je i niestety nic. Najważniejsze że ładnie wyzwalają z HSS lampy studyjne :)

moregun
15-04-2013, 14:32
Dorzucę 5 groszy do tematu. w styczniu zamawiałem z Alliexpress.com lampę YN 560II - taki manual w Polsce dostępna za 300 zł a ja kupiłem za 200zł. zaryzykowałem- wartość mała wiec nie obawiałem się cła ale sprzedawcy już tak. czekałem 3 tyg ... i przyszła cała, sprawna i bardzo dobra lampa.

szalafe
27-04-2013, 22:39
Witam,
A czy zna ktos moze sklep Retailer of Photographic equipment & electrical products Cameras (http://www.hdewcameras.co.uk) ? Maja siedzibe w uk, nawet sklep stacjonarny gdzie od reki mozna zakupic sprzet. Na forach angielskich bardzo ich chwala, w zasadzie obok Flash Camera (http://www.flashcamera.co.uk) najbardziej.

Jest za to jeden kruczek (jak to zwykle bywa):
"INTELLECTUAL PROPERTY RIGHTS. Please note that by making a purchase on this website you will be acting as the importer of the product for all purposes including all customs regulations,copyright and trademark laws.You accept that the role of HDEW Cameras is limited to sourcing products and making them them available for you to import directly from the country of origin.By purchasing a product through this
website you authorise us to make arrangements for clearance of customs on your behalf for the products you have ordered."

No i zastanawiam sie czy jesli zamowie z wysylka do Polski, to czy dostane bezposrednio z HK czy moze a UK. Niby wg powyzszego jestem importerem, tyle ze import z HK i z UK to 2 rozne swiaty.
Ktos moze mial z nimi doswiadczenia?

szwayko
11-10-2013, 14:14
Ostatnio jest nacisk na ściąganie VATu i nawet paczki po 4 dni leżą w kolejce w Pruszczu Gdańskim na oclenie/ovatowanie.

Kwoty:
Od 2009 stawka kwoty wolnej od cła, tj.
150 EURO - patrz Art. 23 ROZPORZĄDZENIA RADY (WE) NR 1186/2009 z dnia 16 listopada 2009 r. ustanawiającego wspólnotowy system zwolnień celnych.

Tu się nic nie zmieniło, natomiast!!! zmieniło się ovatowanie i już od 195zł wszystko ma naliczane 23% vatu. I będzie cło 0%, ale VAT 23%.

Na ogół można się dogadać z japończykiem/chińczykiem o wpisanie value do 40$ i jest OK.
Albo kupować nie od razu 3 rzeczy w jednej paczce tylko co jakiś czas pojedynczo.

banan82
11-10-2013, 16:00
warto kupowac z hong kongu ale z wysylka do UK. W takiej sytuacji praktycznie nie placi sie nic. Kupowalem kiedys dawno temu body 5D marka I, 1200 funtow kosztowal i zero oplat. Ogolnie jest jakas dziwna umowa miedzy uk a hk odnosnie oplat. Ile raz kupowalem stamtad obiektywy, nie zaplacilem ani groszai zaoszczdzilem pare ladnych stowek - tylko ze wlasnie z wysylka do UK.

kupujac np. sprzet ze stanow, wala clo do wszystkiego niestety, nawet w UK.

mysle ze dobra opcja dla kupujacego z polski, jest to wyslac do uk do jakiegos znajomego (prawie kazdy ma znajomych polakow w UK :) ) i dany przedmiot przywiezc potem do polski. inaczej tego nie widze.

jaroz
21-10-2013, 23:43
no i czas. Ja zamawiałem obiektyw w piątek wieczorem (sobota rano w HK), a w poniedziałek rano miałem go u siebie w domu. bez vat i cła. nie wiem jakim cudem tak długo idzie do Polski.

a na gwarancję też jest sposób. nie do końca uczciwy, nie za free, ale w przypadku dużej naprawy warto.

stley
15-11-2013, 19:56
Do tej pory sprzęt foto z HK kupowałem od dwóch sprzedawców na ebay'u:
- foto4easy
- dzone2
były to lampy i różne akcesoria, nawet zamówienia o wartości kilku dolarów były wysyłane za free.
Ostatnia przesyłka dotarła nietknięta w tydzień.

FOTO-PAN
16-11-2013, 12:28
ja czasem kupuję jakieś gadżety fotograficzne, dekielki, paski, jakieś przejściówki, pokrowce na obiektywy czy aparat, ceny śmieszne, kila złotych na ebay-u od sprzedawców z HK, czasem paczki przychodzą dość szybko czyli w 2 tygodnie czasem trzeba czekać ponad miesiąc na razie wszystko co zamówiłem dostałem, jak dla mnie warto bo np. pokrowiec na obiektyw to koszt około 5 zł S Size Camera Shoulder Lens Pouch Case Cover BAG Waterproof FOR Canon Nikon Sony | eBay (http://www.ebay.pl/itm/200924892414?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649) super się mieści moja 50mm f.18 mk1 i 40stm a do 17-40 pasuję rozmiar L do 24-70 xl

offca86
16-11-2013, 22:39
Ja kilka dni temu zamawiałem osłonę (tulipana) do 85mm za niecałe 2funty (mieszkam w UK) po dokonaniu płatności dostałem maila że czas dostawy jest przewidziany od tygodnia do miesiąca a co się okazało paczkę otrzymałem po 4 dniach i wszystko jak należy, nie wiem jak z jakością wykonania tej osłony nie miałem w rękach oryginału ale za taką cenę kupiłem głównie aby sprawdzić.

nightcrawler
17-11-2013, 00:33
Swego czasu kupowałem grip phottixa do D90. Nie dość, że zestaw z 2 aku kosztował połowę tego co sam grip w PL to przesyłka szła 4 czy 5 dni (w tym samym tygodniu dostałem).

ketras
17-11-2013, 18:45
PAnowie a kupował ktoś wyzwalacze? Zastanawiam się nad yongnuo 622c u nas ceny 400zł za 2 sztuki, ma ktoś sprawdzonego sprzedawcę, który wyślę paczkę tak by nie płacić za cło i vat, bo wtedy nie wiem czy będzie warto kupować z HG

b8533737
17-11-2013, 19:02
PAnowie a kupował ktoś wyzwalacze? Zastanawiam się nad yongnuo 622c u nas ceny 400zł za 2 sztuki, ma ktoś sprawdzonego sprzedawcę, który wyślę paczkę tak by nie płacić za cło i vat, bo wtedy nie wiem czy będzie warto kupować z HG

Czy zapłacisz VAT zupełnie nie zależy od sprzedawcy (cło powyżej kwoty 150$).
To zależy od UC.
W najgorszym przypadku spodziewaj się doliczenia 23% vatu do całej kwoty zakupów (łącznie z przesyłką), ale nie zdarza się to często.

Poszukaj na ebayu sprzedawcę godnego zaufania (szukasz tak jak na znanym portalu aukcyjnym- komentarze, ile czasu ma konto itd).
Zobacz jaką przesyłką wysyła standard- przesyłka rejestrowana, economy- przesyłka nierejestrowana.

emerwu
17-11-2013, 20:29

YN-622c kupowałem u sprzedawcy thephotogadget, wysyłka natychmiastowa bezpłatna (ekonomiczna), paczka dotarła do mnie po dziewięciu dniach, żadnych dodatkowych opłat. Wcześniej u tego sprzedawcy kupowałem YN568EX, paczka szła 7 dni, brak opłat. Jest wielu polecanych sprzedawców, jak pisał @b8533737 trzeba zwracać uwagę na ocenę sprzedawcy. Czas dostawy jest różny, nie zależny od sprzedawcy, a pewnie raczej od jego lokalizacji, poczty, którą wysłano paczkę (SingPost, ChinaPost, HongkongPost) i czy odpowiednio szybko przesyłka załapie się na samolot. Z mojego doświadczenia czas dostawy mogę określić jako 5(!!!) do 33 dni do małego prowincjonalnego miasteczka w Polsce. A jeszcze wizyta w Urzędzie Celnym w Warszawie może trochę potrwać…

stley
19-11-2013, 12:30
cło powyżej kwoty 150$

z naliczenia opłaty celnej zwolnione są przesyłki o wartości nie przekraczającej 150 euro.
(więcej informacji na drugiej stronie publikacji http://www.finanse.mf.gov.pl/clo/zwolnienia-celne)

b8533737
19-11-2013, 20:10
z naliczenia opłaty celnej zwolnione są przesyłki o wartości nie przekraczającej 150 euro.
(więcej informacji na drugiej stronie publikacji http://www.finanse.mf.gov.pl/clo/zwolnienia-celne)

Masz rację. Te ciągłe przeliczanie $-zł, dało o sobie znać ;)

5pirit
19-11-2013, 20:14
Z naliczaniem cła w PL to jest istna loteria i widzimisię celnika tak przynajmniej ja to odbieram.

Siedzę od kilku lat w AIRSOFCIE, i co jakiś czas ściągam coś dla znajomych właśnie z HK, z reguły są to albo kompletne repliki albo jakieś konwersje tudzież części. Czasami wartość zakupów przekracza 500$ i cła nie doliczą, a czasami jest od 100 do 150$ i coś tam każą płacić. Podobnie było z zamówieniami z USA, zamawiałem na raz 10 par butów wojskowych, była mega paczka, jakoś mi się udało i cła nie musiałem płacić, a rozchodziło się notabene o grubość podeszwy buta :lol:

jamada202
22-12-2013, 22:30
jak duże jest prawdopodobieństwo, że towar wcale nie dotrze? Załóżmy, że sprzedający ma ponad 2 tyściące pozytywów i tylko 3 negatywy ?

Demonos
22-12-2013, 23:16

Ale jeszcze mogą VAT doliczyć :/ Mi ostatnio złapali przesyłkę - akurat tarcze hamulcowe do moto - cła nie doliczyli, ale VAT właśnie musiałem zapłacić i jeszcze prowizję agencji celnej i opłate za znaczki skarbowe :-/

wiktor2323
23-12-2013, 00:41
jak duże jest prawdopodobieństwo, że towar wcale nie dotrze? Załóżmy, że sprzedający ma ponad 2 tyściące pozytywów i tylko 3 negatywy ?

W brew pozorom są bardziej uczciwi i pewni niż Nasi sprzedawcy. Ja zamawiałem już kilka razy i wszystko było ok:) Tyle, że trzeba się liczyć z długim okresem( mi zawsze szło miesiąc, półtora)

Kuba1
23-12-2013, 00:43
jak duże jest prawdopodobieństwo, że towar wcale nie dotrze? Załóżmy, że sprzedający ma ponad 2 tyściące pozytywów i tylko 3 negatywy ?A co takiego kupowałeś, że trzeba było u początkującego brać? ;)
Słuchaj prawdopodobieństwo zawsze jest, zwłaszcza jak przesyłka nierejestrowana, natomiast zawsze może się wydłużyć czas dostarczenia. Zdarza się, że przyjdzie w tydzień, ale może iść i miesiąc z HK - miałem już tak. A ostatnio brałem dwie przesyłki z Chin od tego samego sprzedawcy i większa szła ok. półtora tygodnia, a mała paczuszka jakiś miesiąc albo i dłużej - już ją spisałem na straty, a jednak dotarła i nieuszkodzona.

becekpl
23-12-2013, 18:46
mi raz przyszło po 2 dniach...w szoku bylem

jamada202
23-12-2013, 23:41
A co takiego kupowałeś, że trzeba było u początkującego brać? ;)
Słuchaj prawdopodobieństwo zawsze jest, zwłaszcza jak przesyłka nierejestrowana, natomiast zawsze może się wydłużyć czas dostarczenia. Zdarza się, że przyjdzie w tydzień, ale może iść i miesiąc z HK - miałem już tak. A ostatnio brałem dwie przesyłki z Chin od tego samego sprzedawcy i większa szła ok. półtora tygodnia, a mała paczuszka jakiś miesiąc albo i dłużej - już ją spisałem na straty, a jednak dotarła i nieuszkodzona.

jednak koleś ma 8 tyś komentarzy więc chyba nie jest źle, brałem lampę przesyłka jest rejestrowana :) i wysyłka dopiero od 8 do 20 stycznia

--- Kolejny post ---

mi raz przyszło po 2 dniach...w szoku bylem

szybciej niż poczta polska :D

stley
07-01-2014, 15:08
W HK robiłem zamówienia przeróżne od zabawek, poprzez akcesoria do komputera, po właśnie sprzęt foto. Z tego ostatniego sprawdzonych mam 3 sprzedających. Na ebay'u kupuje od 2007 roku i ani razu nie miałem problemu. Również zamawiając w sklepach HK online poza ebay'em, nie tworząc u nich żadnego profilu klienta (jedynie płatność paypal) przesyłki dochodziły nie nękane przez żadne służby.
Reasumując, przy poważnych kwotach zakupów wypada się oczywiście zastanowić, ale z mojego dotychczasowego doświadczenia zdecydowanie polecam i stwierdzam, że nie ma się czego obawiać.

robsku
07-01-2014, 21:46
ja kilka razy zamawiałem z HK i bez problemu zawsze jako gift.Nigdy nie było problemu i zawsze dochodziło(no chyba że ktoś wierzy,że coś co kosztuje u nas 400zł a u nich jest po 2zł to nie liczyłbym na towar ;) -wbrew pozorom i takie przypadki się zdarzają i ludzie zamawiają )

hudy85
19-01-2014, 13:01
ja kilka razy zamawiałem z HK i bez problemu zawsze jako gift.Nigdy nie było problemu i zawsze dochodziło(no chyba że ktoś wierzy,że coś co kosztuje u nas 400zł a u nich jest po 2zł to nie liczyłbym na towar ;) -wbrew pozorom i takie przypadki się zdarzają i ludzie zamawiają )

No zebys sie nie zdziwil, zamawialem kiedys pokrowiec do tel, za ktory w Pl trzeba bylo odciazyc portfel o 50-100zl, a zaplacilem niecale 5 z przesylka :P

MaciejPN
19-01-2014, 13:36
To jest norma. Jesli chodzi o fotograficzna drobnice, jak i wszelaka elektronike, pokrowce czy podobne, od wielu lat kupuje wszystko na stronach typu dx.com. Taniej niz w PL, do tego darmowa wysylka. Cla ani vatu nigdy mi nie dowalili na paczkach z azji, za to do kazdej paczki z USA...

AliExpress.com - Online Shopping for Electronics, Fashion, Home & Garden, Toys & Sports, Automobiles from China. (http://www.aliexpress.com) - nie wiem czy ktos juz wspominal strone w temacie. Nie jest to dokladnie sklep, tylko posrednik, ale maja dobry system ochrony kupujacych, a ceny przy kosmicznym narzucie wzgledem producentow i mniejszych sklepow i tak sa rowne przynajmniej 1/3 tych z allegro czy sklepow tradycyjnych.

Fotopstryczek
19-01-2014, 14:50
Taniej niz w PL, do tego darmowa wysylka. Cla ani vatu nigdy mi nie dowalili na paczkach z azji

Do czasu, nagle robi się wyższa cena (vat) niż w PL, brak gwarancji. ;)

MaciejPN
19-01-2014, 18:34
Przeciez nawet jesli ocla i dolicza vat23% to i tak przy zalozeniu ze jest to 1/3 + nawet liczmy lacznie 25% dodatkowo, to i tak ceny polskiej wychodzi duzo taniej. A jak znajdzie sie dobrego sprzedawce to i gwarancje realizuja bez problemu - daleko nie szukac, zepsul mi sie ekran do kindle'a od zoltych, po tygodniu mialem nowy - zdjecie i opis usterki wystarczyl - obsluga niczym w amazonie.

oczywiscie mowie caly czas o drobiazgach mniejszych czy wiekszych (tak w granicach ~1000zl pewnie). Nie kupilbymw taki sposob raczej laptopa za 5k albo body za 8k.

Fotopstryczek
19-01-2014, 18:43
Kupiłem kiedyś na ebayu lampę. Przyszła uszkodzona, obudowa pęknięta, dyfuzor/rozpraszacz urwany. Wysłałem sprzedawcy zdjęcie i kazał odesłać na mój koszt. Problem jest taki, że koszt odsyłki takiej lampki z PL kosztuje tyle samo co zamówienie nowej z HK ;)

Różnie bywa, nie zawsze się opłaca.

hudy85
20-01-2014, 12:23
To co Ty za lampke kupiles, wypchana ceglami?:P

Bart
20-01-2014, 13:06
Chętnie kupiłbym statyw Sirui (T-2004X lub N-2004 - w Polsce ostatnio praktycznie niedostępne), gdyby cena łącznie z przesyłką była znośna. Niestety nie mogę znaleźć korzystnej oferty. Gdyby ktoś przypadkiem trafił na ofertę wartą uwagi, miło byłoby, gdyby się podzielił przez PW. ;)

hudy85
20-01-2014, 13:52
A jaka cena dla Ciebie jest warta uwagi? Ktos moze chciec Ci pomoc, ale z mysli nie wyczyta ;)

Bart
20-01-2014, 14:20
Czy ja wiem, niższa od ostatnich polskich cen na tyle, żeby - w przypadku doliczenia opłat przez celników - ostateczna cena nie przekroczyła ostatnich polskich cen. :) Jeśli nie doliczą, to już czysty zysk. :)

hudy85
20-01-2014, 16:37
Najtanszy na ebay jaki znalazlem model t-2004x to 600zl z przesylka. Patrzac na to, ze sprzedawca jest z Francji, nie powinienes dostac zadnych kosztow celnych.
Nie wiem ile kosztowaly w PL :)

Bart
24-01-2014, 10:28
No właśnie jest drogo, myślałem że nie potrafię poszukać. Nawet ceny w ojczyźnie producenta nie są satysfakcjonujące, co jest wręcz dziwne.
W Polsce można je było kupić za poniżej 400 zł. Tutaj np. u dotychczasowego dystrybutora: Statyw SIRUI T-2004X (http://foto-tip.pl/pl/sirui-statyw-t-2004x.html) .
Szukam dalej. Dziękuję i pozdrawiam!

gammah
21-11-2014, 23:55
A jak z jakością sprzętu z Hong Kongu?
Czy jest ktoś kto kupił aparat lub obiektyw i może coś na ten temat napisać?
Zastanawiam się nad obiektywem z HK.

pathar
21-11-2014, 23:58
Ja dwukrotnie kupowałem lampy Yongnuo YN-560(jeszcze w pierwszej wersji) przez Ebay'a i nie mam zastrzeżeń co do ich jakości i działania ani do sposobu zapakowania przesyłek. Tylko czekać trzeba długo, ale odległość robi swoje - wiadomo.

Bechamot
22-11-2014, 00:05

kupowalem drobne rzeczy , wszystko przeszlo sprawnie i bez cla czy vat , spelnialy widac wymog ze do jakiejs kwoty mozna wwozic bez vat.

natomiast przy drozszych wyrobach moze zaistniec koniecznosc zaplaty VAT, trzeba wiec ewentualnie wziac pod uwage.

gammah
22-11-2014, 00:30
Już nawet nie o Vat mi chodzi a o samą jakość.
zastanawiam się nad obiektywem z HK i trochę się obawiam czy wydając kasę, nie małą, nie trafię na bubel itp.
Chyba wiecie o co mi chodzi.

GhostRider
22-11-2014, 20:56
Kolego - a myślisz, że wszystko na allegro skąd jest? Z Polski? Wsjo to import z kraju ryżu.

marfot
23-11-2014, 07:28
Już nawet nie o Vat mi chodzi a o samą jakość.
zastanawiam się nad obiektywem z HK i trochę się obawiam czy wydając kasę, nie małą, nie trafię na bubel itp.
Chyba wiecie o co mi chodzi.

No właśnie nie wiemy o co chodzi.
Kupując w necie zawsze możesz trafić na bubel. Po to jest 10 dni na zwrot.
Kupując w HK u sensownego sprzedawcy (np. 30000 pozytywów) trafisz na losowy egzemplarz.
Problemem jest raczej opłacalność np. C16-35/4L IS kosztuje w Polsce ok. 3950 PLN minus 400 PLN cashback, a w HK 700 GBP + VAT.

becekpl
23-11-2014, 09:39
ja tez nie wiem o co mu chodzi:shock:

cobalt
23-11-2014, 09:40
No to się dobrze zastanów, bo nie bedzie na niego gwarancji w PL.

gammah
23-11-2014, 13:50
Co tu rozumieć?
Pytanie/prośba skonstruowana dość prosto.
Czy ktoś kupił aparat, obiektyw lub inny sprzęt w HK i może coś napisać na ten temat dot. jakości, działania (czy wszystko OK.), przesyłka itp.
Jego odczucia czy aparat/obiektyw i inne odbiegały od kupionych np. w Polsce.
Prościej się nie da.
Proszę o kilka wpisów osób, które coś kupiły z HK a nie klakierów.
Nie pytam o VAT, zaznaczam - to mnie nie interesuje.
Bardziej gwarancja czy jest respektowana w krajach Unii w serwisach Canon'a.
I jeszcze raz napiszę, - proszę niech się ktos wypowie co ma doświadczenie w temacie.
Dziękuję.

r_m
30-11-2014, 00:52
Co tu rozumieć?
Pytanie/prośba skonstruowana dość prosto.
Gdyby tak było, nie pojawiłaby się dyskusja.

Czy ktoś kupił aparat, obiektyw lub inny sprzęt w HK i może coś napisać na ten temat dot. jakości, działania (czy wszystko OK.), przesyłka itp.
Setki ludzi, różny sprzęt, jak działał, działał tak samo jak kupiony w każdym innym miejscu. Nawet na canon-board znajdziesz wątek na ten temat (kilka lat temu ludzie sprowadzali, bo było warto).

Jego odczucia czy aparat/obiektyw i inne odbiegały od kupionych np. w Polsce.
Nadal nie rozumiem. Sprzęt fizycznie jest taki sam. Na jakimś forum czytałem o wersji firmware obsługującej wschodnie krzaczki, i o problemach z wgraniem wersji z jakimś bardziej zrozumiałym językiem, ale nie wiem gdzie to było.

Nie pytam o VAT, zaznaczam - to mnie nie interesuje.
Bardziej gwarancja czy jest respektowana w krajach Unii w serwisach Canon'a.

Gwarancję masz u sprzedawcy (tego w HK).

Aha, jeśli widzisz gdzieś "okazyjną cenę" np. nowy sprzęt za 30% wartości, i zastanawiasz się, na ile "chińska podróbka" np. Canona działa podobnie do oryginału, to uwierz, że cuda się nie zdarzają.