Zobacz pełną wersję : Książka o ptakach polskich.
Chciałem kupić jakąś dobrą książkę, o ptakach polskich, z dobrymi zdjęciami i jakimś sensownym opisem każdego gatunku, czy ktoś mógłby poradzić jakąś konkretną pozycję / tytuł i autor /.
Polecam "Ptaki naszych lasów"
http://www.wydawnictwo-swiat.pl/cgi-bin/7th?aid=swiat&s=tabela&e=ksiazka&id=44
Polecam "Ptaki naszych lasów"
http://www.wydawnictwo-swiat.pl/cgi-bin/7th?aid=swiat&s=tabela&e=ksiazka&id=44
Szukam bardziej coś w stylu, wielkiego atlasu ptaków, gdzie będą wszystkie gatunki ptaków występujących w Polsce, a nie tylko wybrane gatunki.
Witam..
Ja ostatnio kupiłem to (http://www.empik.com/search.jsp?query=kieszonkowy+atlas+ptak%F3w¤tCategory=1&wyszukajW=2&searchPolish=on&searchLanguage=) (Kieszonkowy atlas ptaków -Jonathan Elphick, John Woodward)
Nie ma na pewno wszystkich ale jest bardzo dużo - dla każdego ptaka jest zdjęcie dorosłego osobnika, jeśli samica ma inne ubarwienie też jest pokazana, do tego osobik niedorosły, sylwetka i sylwetka w locie, oprócz tego jeszcze cechy charakterystyczne pozwalające na odróżnienie od podobnych ptaków..W Kielcach w Empiku jest na półce.. przeglądałem z 15 różnych i ta najbardziej mi pasowała - właśnie do identyfikacji wg mnie jest bardzo dobra.. do tego full kolor, papier kredowy - po 4 miesiącach intensywnego używania nie widać śladów zużycia tak więc wykonanie też ok
Pozdr
Artur
Z kieszonkowego atlasu uzyskasz kieszonkowe informacje (ze wszystkimi tego zaletami i wadami).
Trzeba bardzo ostrożnie podchodzić do publikacji tego typu. (Nie mówię tu broń Boże, że książka jest zła.)
Jak mniemam, autorzy opisują biologię ptaków nie gniazdujących w Polsce ale (jak sądzę po nazwiskach) w Wlk. Brytanii (mam nadzieję, że nie w Ameryce).
Ważne jest to, że wiele tych informacji będzie się odnosić do tamtejszych warunków. Tzn. w Polsce wiele z wymienionych gatunków może wogóle nie występować, może być podany inny okres lęgowy niż jest w Polsce, nie dowiesz się, w których miejscach Polski ptak występuje i tp.
Taka książeczka może być śwetna dla osób, które chcą bardzo pobieżnie poznać charakterystykę jakiegoś ptaka, ale nad Biebrzę raczej się nie przyda.
Ale żeby dowiedzieć się, czym się różni wróbel mazurek od wróbla domowego - jak najbardziej.
Musisz zastanowić się jakiego typu informacje będą Ci potrzebne.
Ważne jes też poprawne tłumaczenie. Zetknąłem się w swoin życiu już z kilkoma książkami, w których tłumaczenia wykonane zostały nieporawnie - tłumacze-nie ornitolodzy tworzyli jakieś takie "nowotworki", które wynikały z nieznajomości specjalistycznego słownictwa ornitologicznego.
Cześć,
polecana mi przez kilku ornitologów książka to Ptaki Europy i obszaru środziemnomorskiego autorstwa Larsa Jonssona. Twarda oprawa, dokładne informacje, dobre rysunki ptaków w różnych szatach. Cena około70 PLN.
Ja jednak mając ją w ręku w księgarni nieco się zdiwiłem, że opisy są tak krótkie i zawierają suchą czysto atlasową wiedzę - wedrówki, legi, środowisko, upierzenie, głosy itp. Zero ciekawostek i tipsów. W związku z tym postanowiłem kupić Atlas ptaków Europy wydawnictwa Delta i autorstwa Detlefa Singera. W zasadzie informacje są identyczne jak w poprzeniej publikacji, zamiast rysunków są za to zdjęcia (czesem to lepiej czasem gorzej), dobry i poręczny system oznaczania podstawowych cech, no i na koniec jest dużo ciekawsza cena - ja kupiłem za 38 PLN.
Fajne, poręczne, dobre w teren i do poduszki. Jednak i tak obie te pozycje to atlasy, a ja bym jeszcze chciał kupić dobrą książkę o ptakach (zwyczaje, obserwacje, wskazówki do rozpoznania w terenie, itp).
Z kieszonkowego atlasu uzyskasz kieszonkowe informacje (ze wszystkimi tego zaletami i wadami).
Trzeba bardzo ostrożnie podchodzić do publikacji tego typu. (Nie mówię tu broń Boże, że książka jest zła.)
Jak mniemam, autorzy opisują biologię ptaków nie gniazdujących w Polsce ale (jak sądzę po nazwiskach) w Wlk. Brytanii (mam nadzieję, że nie w Ameryce).
Ważne jest to, że wiele tych informacji będzie się odnosić do tamtejszych warunków. Tzn. w Polsce wiele z wymienionych gatunków może wogóle nie występować, może być podany inny okres lęgowy niż jest w Polsce, nie dowiesz się, w których miejscach Polski ptak występuje i tp.
Taka książeczka może być śwetna dla osób, które chcą bardzo pobieżnie poznać charakterystykę jakiegoś ptaka, ale nad Biebrzę raczej się nie przyda.
Ale żeby dowiedzieć się, czym się różni wróbel mazurek od wróbla domowego - jak najbardziej.
Musisz zastanowić się jakiego typu informacje będą Ci potrzebne.
Ważne jes też poprawne tłumaczenie. Zetknąłem się w swoin życiu już z kilkoma książkami, w których tłumaczenia wykonane zostały nieporawnie - tłumacze-nie ornitolodzy tworzyli jakieś takie "nowotworki", które wynikały z nieznajomości specjalistycznego słownictwa ornitologicznego.
Nie jest z nią najgorzej w tym co opisujesz.. autorzy są z wlk. brytanii ale dotyczy ona terenu całej europy.. tłumaczenie też może być, jedynie opisy dźwięków są dziwne ;-), na pewno są lepsze pozycje ale mnie chodziło o coś małego, gdzie byłbaby wiedza "skondensowana" i faktycznie można dowiedzieć się czym się różni mazurek od wróbla :mrgreen: . IMHO najlepiej odwiedzić jakąś dobrze zaopatrzoną księgarnię i przeglądnąć to co mają..
Pozdr
Artur