PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia przedmiotów do aukcji

Mac
07-08-2006, 20:26
Nigdy się tym za bardzo nie interesowałem, ale ostatnio mój szef poprosił o pomoc/radę. Jego żona zaczyna jakiś biznes związany ze sprzedażą internetową i musi robić fotki owych przedmiotów. Powiem od razu, że małogabarytowych.
Nie mniej musi poczynić pewne inwestycje. Co do body to wiem co mu doradzić, szkło jakieś makro 100/2.8 lub Tamron. Nie mniej nie wiem jaki system oświetlenia bezcieniowego zasugerować i jaki stolik. Oglądałem stronę www.funsports.pl, mają tam co nie co ale nie wiem co jest warte inwestycji a co nie.
Będę wdzięczny Wam za sugestie.

akustyk
07-08-2006, 20:35
a nie lepiej jakas malpke z makro? glebia ostrosci duza, mozliwosc podejscia z bliska tez duza (i wygodna). byle tylko lampe TTL-owa sie dalo dokupic i voila...

po co pakowac straszna kase w sprzet, ktorego 10% mozliwosci sie nie wykorzysta. a bedzie znacznie mniej wygodny

KuchateK
07-08-2006, 20:43
Moze byc i bez ttl'a.

Namiot, statyw, jakies swiatlo ciagle. Nawet i swietlowki (jesli nie ma duzych wymagan co do koloru) albo halogeny (goraco).

Albo w wersji lepszej/drozszej kompakt z M i goraca stopka, ze dwie zarowki blyskowe i namiot... Nie musi byc stolik. Wystarczy jedna z kostek z allegro i kawalek stolu.

Mac
07-08-2006, 20:59
Nie dopowiedziałem jednej rzeczy, że szef chce wydać kasę na taki aparat co będzie go mógł wziąść w teren i cyknąć jakieś fotki. Polecę mu 350D z 17-85 IS, dla niego bedzie o.k.
Natomiast co do Waszych rad też na początku myślałem o kompakcie ale ten pomysł upadł. W sumie są dwa pomysły:
1. 350D z 100/2.8 lub 50-60 i do tego makro MG-14EX
2. namiot bezcieniowy ale nie wiem jak się to oswietla lub stół bezcieniowy i jakieś oświetlenie.
Co Wy na to?

akustyk
07-08-2006, 21:05
Nie dopowiedziałem jednej rzeczy, że szef chce wydać kasę na taki aparat co będzie go mógł wziąść w teren i cyknąć jakieś fotki. Polecę mu 350D z 17-85 IS, dla niego bedzie o.k.

na podkreslonych fragmentach mi bledy wychodza logiczne. to sie bodajze oksymoron (http://pl.wikipedia.org/wiki/Oksymoron) nazywa. jak w teren to nie trabant, prosze ;-)

Natomiast co do Waszych rad też na początku myślałem o kompakcie ale ten pomysł upadł. W sumie są dwa pomysły:
1. 350D z 100/2.8 lub 50-60 i do tego makro MG-14EX
2. namiot bezcieniowy ale nie wiem jak się to oswietla lub stół bezcieniowy i jakieś oświetlenie.
Co Wy na to?
wybieram bramke numer 1, ew. z druga lampka doblyskujaca duza powierzchnia (np. walona w biale przescieradlo rozpostarte od gory - ew. sufit jesli sufit i sciany biale) synchronizowana fotocela.

Mac
07-08-2006, 21:09
Akustyk, dzięki za sugestie, pewnie bym sam tak zrobił ale ... no właśnie, ten gość ma kasę i chce dobre powiedzmy półprofesjonalne rozwiązanie. Czasem ciężko takiemu wytłumaczyć coś prostrzego. Chociaż może spróbuję.

Acha, moja ortografia jest zdecydowanie moim słabym punktem.

KuchateK
07-08-2006, 23:45
MR-14ex to nie jest chyba najlepszy wybor. Zdjecia beda plaskie i wrecz podle kompaktowe. A dorzucenie do tego drugiej lampy z fotocela spowoduje problem z automatyka. Juz lepiej lampa na puszce skierowana w sufit z jakims stofenem. W bialym pomieszczeniu daje to calkiem niezle efekty.

akustyk
07-08-2006, 23:47
MR-14ex to nie jest dobry wybor. Zdjecia beda plaskie i wrecz podle kompaktowe. Juz lepiej lampa na puszce skierowana w sufit z jakims stofenem. W bialym pomieszczeniu daje to calkiem niezle efekty.
nie robilem nigdy lampka pierscieniowa, ale wydaje sie, ze do malych przedmiotow to moze sie calkiem sprawdzic. plasko ze plasko, ale na Allegro to chyba licytujacy dziel sztuki nie oczekuja. a poza Allegro to takie cos w glamourkach mozna fajnie wykorzystac

KuchateK
08-08-2006, 05:33
Nie przecze ze lampa jest fajna. Ale to dosyc specjalistyczny sprzet, czasem ciezki do uzycia i generalnie o bardzo waskim zastosowaniu. Mysle ze jak juz pchac pieniadze to lepiej w jakies 430-430. Do tego bialy sufit i mozna szalec ;)

Cichy
08-08-2006, 12:13
Dobre zdjęcia na potrzeby allegro to można i małpą robić, np jakimś A520.

Artus
16-08-2006, 08:58
Jeśli chcesz w miarę dobre zdjęcia robić, i masz kasę aby zainwestować to polecam:
- Zestaw 2 lamp Elfo Quant 500 S - około 4000
- Komora bezcieniowa 75 cm - około 200
- Wyzwalacz radiowy - około 200
- Statyw Mn 055 Pro - około 700
- Głowica Mn 141Rc - około 200

Przy większych przedmiotach można jeszcze założyć tło:
- Tło kartonowe - gdzieś z 300 pln + obciążnik do tła - z 50 pln
- System zawieszenia tła z metalowym łańcuszkiem - z 350 pln

Jeśli chodzi o aparat do studia polecam Nicona D70s, ponoć lepiej się sprawdza w warunkach studyjnych niż Canon 350D a jest w podobnej cenie. I w kicie ma lepszy obiektyw z lepszym zakresem ogniskowych.

sali128
16-08-2006, 09:47
Jak na moją sprzedaż na allegro,czyli bardzo mało wystarczał mi mój kompakt...Dsc-P9;),kładłem np. porcelanę na stół brałem lapkę biórową,zakrywałem ją kartką białą.Dawało to ładny efekt,światło było ciepłe. Co do parametrów do brałem różne,w zależności co fotografowałem.Ale to jest tylko mała,amatorska sprzedarz.Wiec też myśle albo 350D lub Nikon D70...