Zobacz pełną wersję : Godox v1 pro, problem z zamocowaniem
Szanowni Forumowicze,
Właśnie kupiłem lampę błyskową Godox V1 Pro, zamocowałem lampę w stopce i lampa nie błyska, bądź błyska tylko czasami a jeśli nawet błyska, to mam wrażenie, że nie w TTL'u. Wydaje mi się, że lampa siedzi niestabilnie w stopce pomimo użycia dźwigni/pokrętła "lock". Czy w przypadku tej chińszczyzny to jest normalne zachowanie? Dotychczas z chińszczyzną marki Yongnuo nie miałem takich problemów.
Bardzo proszę o informacje czy ktoś miał podobne problemy z lampami Godox'a lub ich różnymi "klonami".
Nie napisałeś nawet do czego zamocowałeś tę lampę...
Szanowni Forumowicze,
...zamocowałem lampę w stopce...
Chodzi o gorącą stopkę aparatu.
Chodzi o gorącą stopkę aparatu.
ale jakiego aparatu :roll:
Lampę Godox v1 pro w wersji "s" do sony a7iv, więc liczę na to, że w tym miejscu nie ma problemu :)
Bardzo proszę o informacje czy ktoś miał podobne problemy z lampami Godox'a lub ich różnymi "klonami".
Mam V1 Pro, V1, V860III. Działają normalnie, choć żadnej 860 chyba nawet nie sprawdzałem w TTLu, bo są wyzwalane zdalnie i zawsze używam je w manualu.
Lampę Godox v1 pro w wersji "s" do sony a7iv, więc liczę na to, że w tym miejscu nie ma problemu :)
To może trzeba zapytać na forum od sony :lol:
Mam V1 Pro, V1, V860III. Działają normalnie, choć żadnej 860 chyba nawet nie sprawdzałem w TTLu, bo są wyzwalane zdalnie i zawsze używam je w manualu.
Manualnie też jestem w stanie błyskać (pewnie do tego wystarczy, że środkowe piny w stopce się stykają) do momentu, gdy nie poruszę palnikiem. Poruszenie palnikiem powoduje poruszenie lampy w stopce, co da się zauważyć. Zakładam, że po obrocie palnika komunikacja zostaje całkowicie przerwana...
To może trzeba zapytać na forum od sony :lol:
Ale zawsze bardziej ceniłem i lubiłem użytkowników forum Canona :)
Ten przełącznik na boku lampy masz na TTL?
Tak, przesunięty do góry. Wygląda to tak, jakby lampa po starannym zamocowaniu była w stanie działać w TTL'u, natomiast po obrocie palnikiem lampa przestaje błyskać bądź jeśli błyska to ekspozycja jest niepoprawna. Wówczas mogę jeszcze przełączyć ją w tryb manualny i ustawić siłę błysku i jest ok do momentu, gdy nie poruszy palnikiem kolejny raz. Następne poruszenie palnikiem sprawia, że lampa przestaje błyskać bądź aparat ja "wykryje" i mogę zmów używać lampy w trybie TTL.
Kręcąc palnikiem jedną ręką trzymam za palnik a drugą za korpus aparatu. Palnik się kręci z porównywalnym oporem do palnika lampy YN685 tj. ze znacznie większym oporem niż np. Metz 58 AF-2.
1. Czy używasz cichej migawki ? Jeśli tak, zmień, jeśli nie przejdź do pkt.2
2. Po włączeniu aparatu włącz lampę, następnie ją wyłącz i włącz ponownie.
Ale zawsze bardziej ceniłem i lubiłem użytkowników forum Canona :)
+100 :)
Szanowni Forumowicze,
Właśnie kupiłem lampę błyskową Godox V1 Pro, zamocowałem lampę w stopce i lampa nie błyska, bądź błyska tylko czasami a jeśli nawet błyska, to mam wrażenie, że nie w TTL'u. Wydaje mi się, że lampa siedzi niestabilnie w stopce pomimo użycia dźwigni/pokrętła "lock". Czy w przypadku tej chińszczyzny to jest normalne zachowanie? Dotychczas z chińszczyzną marki Yongnuo nie miałem takich problemów.
Manualnie też jestem w stanie błyskać (pewnie do tego wystarczy, że środkowe piny w stopce się stykają) do momentu, gdy nie poruszę palnikiem. Poruszenie palnikiem powoduje poruszenie lampy w stopce, co da się zauważyć. Zakładam, że po obrocie palnika komunikacja zostaje całkowicie przerwana...
luso ???
Akurat środkowy pin tzw. "gorącej stopki" nie bardzo ma tu zastosowanie przy tym co chcesz uzyskać (MZ oczywiście), ponieważ cała komunikacja idzie przez styki Sony Multi Interface (https://en.wikipedia.org/wiki/Multi_Interface_Shoe)
trzy sprawy
1/Stopka Godox V1 aby w pełni współpracowała z A7 IV musi być pod Sony w wersji Sony Multi Interface (https://en.wikipedia.org/wiki/Multi_Interface_Shoe)
2/przy zakładaniu lampy na mocowanie aparatu TRZEBA DOSUNĄĆ do samego końca mocowania stopkę lampy , aby styki w lampie trafiły na piny w sankach aparatu (tam gdzie wkładasz lampę).
18990
18989
3/Przy błysku z lampą błyskową należy ZAWSZE wyjść z trybu cichego i używać migawki mechanicznej
ps.
Używam wielu różnych godoxów i sterowników przenoszących TTL do lampy i kluczowym jest moment dokładnego wpięcia i dociśnięcia do końca mocowania stopki sterownika/lampy w sankach aparatu!
luso ???
Akurat środkowy pin tzw. "gorącej stopki" nie bardzo ma tu zastosowanie przy tym co chcesz uzyskać (MZ oczywiście), ponieważ cała komunikacja idzie przez styki Sony Multi Interface (https://en.wikipedia.org/wiki/Multi_Interface_Shoe)
trzy sprawy
1/Stopka Godox V1 aby w pełni współpracowała z A7 IV musi być pod Sony w wersji Sony Multi Interface (https://en.wikipedia.org/wiki/Multi_Interface_Shoe)
2/przy zakładaniu lampy na mocowanie aparatu TRZEBA DOSUNĄĆ do samego końca mocowania stopkę lampy , aby styki w lampie trafiły na piny w sankach aparatu (tam gdzie wkładasz lampę).
18990
18989
3/Przy błysku z lampą błyskową należy ZAWSZE wyjść z trybu cichego i używać migawki mechanicznej
ps.
Używam wielu różnych godoxów i sterowników przenoszących TTL do lampy i kluczowym jest moment dokładnego wpięcia i dociśnięcia do końca mocowania stopki sterownika/lampy w sankach aparatu!
Lampę wpycham w stopkę używając rozsądnej siły. Dodatkowo widzę, że lampa ma metalową stopkę tak jak na załączonych obrazkach. (Właśnie się dowiedziałem, że kiedyś godox stosował plastikowe...)
1. Czy używasz cichej migawki ? Jeśli tak, zmień, jeśli nie przejdź do pkt.2
2. Po włączeniu aparatu włącz lampę, następnie ją wyłącz i włącz ponownie.
Nie używam elektronicznej migawki, właśnie zauważyłem, że miałem włączoną elektroniczną pierwszą kurtynę (e-Front Curtain Shutter) , ale wyłączyłem. Sztuczka związana z włączaniem i wyłączaniem lampy nie pomaga :(
Mam pytanie, czy po podłączeniu lampy do aparatu powinna być widoczna ikona pioruna na wyświetlaczu, lampę mam ustawioną w trybie "fill flash"?
Lampę wpycham w stopkę używając rozsądnej siły. Dodatkowo widzę, że lampa ma metalową stopkę tak jak na załączonych obrazkach. (Właśnie się dowiedziałem, że kiedyś godox stosował plastikowe...)
Pisałem nie bez powodu. Nowy sterownik Godox/quadralite navigator x2 ma grubą metalową stopkę i ciężko wchodzi w sanki A7IV i zawsze muszę go "dopchnąć" do samego końca aby wszedł na styki (taki jego urok)
Tak więc bardziej tu bym szukał problem z brakiem kontaktu niż w ustawieniach , czy też czymś innym.
Być może poprzestawiałeś tryby S1/S2 - proponuję zawsze korzystać z instrukcji https://godox.pl/wp-content/uploads/2022/03/V1-manual-ENG-PL-A5.pdf
ps.
Poruszenie palnikiem powoduje poruszenie lampy w stopce, co da się zauważyć pomimo użycia dźwigni/pokrętła "lock".
Po powyższym wpisie mogę z całą pewnością twierdzić, że źle zamocowałeś lampę w sankach aparatu, bo z moich doświadczeń lampa prawidłowo założona nie ma ŻADNEGO LUZU i nie wystaje z sanek mocowania w aparacie.
18992
luso
Sprawdź jeszcze to:
"Mój Godox V1S przestał działać z moim Sony A7IV i nie mogłem zrozumieć, dlaczego. Nawet kiedy wróciłem do sklepu z aparatami, udało im się to uruchomić i wyglądałem jak idiota. Wróciłem do domu i nadal nie działało z moim aparatem. Jeśli lampa błyskowa nie działa, spróbuj wyłączyć tryb cichy. Mam go w menu funkcji, ale w A74 znajduje się on pod ekranem aparatu nr 7. Na A73 znajduje się pod ekranem kamery 2 4 z 9. Inne rzeczy do sprawdzenia to tryb podglądu na żywo i podgląd obrazu."
https://www.youtube.com/watch?v=5X3g7y4eQN8&ab_channel=AdventureMuse
Mam pytanie, czy po podłączeniu lampy do aparatu powinna być widoczna ikona pioruna na wyświetlaczu, lampę mam ustawioną w trybie "fill flash"?
U mnie są nawet 2 pioruny po włączeniu lampy (drugi informuje o trybie Rear).
A ja nie mam żadnego, tzn czasami się pokazują, wówczas na lampie pojawia się również wartość ustawionej przysłony...
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. candar miał rację. Lampa nie była osadzona poprawnie w stopce... po poprawnym przymocowaniu lampy działa poprawnie :)
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. candar miał rację. Lampa nie była osadzona poprawnie w stopce... po poprawnym przymocowaniu lampy działa poprawnie :)
Dziękuję! Zawsze należy szukać najprostszych rozwiązań problemu i najsłabszego ogniwa.
Dziękuję! Zawsze należy szukać najprostszych rozwiązań problemu i najsłabszego ogniwa.
Właśnie tak. Złota reguła serwisowa: urządzenie włączone lepiej działa.