Zobacz pełną wersję : Do właścicieli RP
Kto mi pomoże plikiem RAW z Canona RP ?
Test kompatybilności programów
janko49 małpka o2.pl
https://www.dpreview.com/sample-galleries?category=cameras
Tu wpisujesz Canon RP i masz galerię ponad 140 zdjęć z rawami do pobrania.
Polecam
https://www.dpreview.com/sample-galleries?category=cameras
Tu wpisujesz Canon RP i masz galerię ponad 140 zdjęć z rawami do pobrania.
Polecam
Dzięki, o to chodziło
A o jakiej kompatybilności w ogóle mowa? Podziel się zagadnieniem.
Na pewno chodzi o to, czy dany edytor RAW otwiera pliki z konkretnej puszki, w tym przypadku RP. Choćby stary Lightroom, ten bez abonamentu, sobie nie poradzi.
Głównym programem jakim obrabiam zdjecia obecnie jest Adobe PS Elements 15 (to już "kilka" lat ma - już mój drugi PSE).
Dodatkowo mam go na komputerze który stał się "stary", i miałem do rozstrzygnięcia, czy przenosić klucz licencyjny na "nowy" komputer.
Więc bez napalania, nie chwyta CR3 z nowych korpusów, i jest prawie pewne, że nie istnieje aktualizacja / wpis w rejestrze etc która to pozwala.
Po trzecie to jeszcze technologia 32bit
Swoją drogą program w budżecie 300-500 zł bym kupił, i nie wiem, czy trzeci już PS Elements.
A może odmienić na Luminar ? Krótki ma okres próbny, chciałbym złapać odczucie "komfort jest lub nie"
YT z Ligtrooma widuję, czasem zazdroszcze obróbki grupowej, choć jak sie zastanowić nigdy nie wracam z setką tzw "dobrych" zdjęć, najwyzej 10 góra 20
Dlaczego nie fabryczne od producenta? Przede wszytskim dlatego, że kilka systemów
FastStone Viewer - przynajmniej świadomie nie aktualizowałem dawno - otwiera.
IrfanView + pluginy (wiele lat nie aktualizowane) - tak, wyświetla, ale zaskoczył mnie wymiarem i pozycją okna (być może nic do rzeczy nie ma)
Poprzedni mój zakup drugiego kolejnego PSE nie wynikał z miłosci do Adobe, a zakupu któregoś korpusu
FastStone Viewer - przynajmniej świadomie nie aktualizowałem dawno - otwiera.
IrfanView + pluginy (wiele lat nie aktualizowane) - tak, wyświetla, ale zaskoczył mnie wymiarem i pozycją okna (być może nic do rzeczy nie ma)
Poprzedni mój zakup drugiego kolejnego PSE nie wynikał z miłosci do Adobe, a zakupu któregoś korpusu
Bo jeśli dobrze kojarzę te programy nie otwierają RAW tylko odczytują zaszyty w nim JPG.
Bo jeśli dobrze kojarzę te programy nie otwierają RAW tylko odczytują zaszyty w nim JPG.
To ciekawa myśl.
FSViewer w defalultowej konfiguracji tak ma. Ja zawsze przestawiam na otwieranie rzeczywistego RAW. Tą różnicę widać np przy świetle żarówek i stosownym WB.
INfranview już od dawna u mnie jest na ławce rezerwowych, używam tylko jak szukam dziwnych opcji, nie wiem.
Poczytałem o pliku CR3. Jako taki, nie jest to starsznie nowy format, podobno wszedł z EOS-M.
Może nowe korpusy nie naruszają radykalnie standardu, i dlatego stary FSViewer jednak czyta.
Przymusowa wymiana PSE ok 8 lat temu polegała na tym samym rozszerzeniu pliku, nie był na liście niekompatybilnych, ale jednak "pod-wersja" była niekompoatybilna.
Słabo pamiętam, może Sony któryś Nex ???