Zobacz pełną wersję : Kupowanie na eBay.de
Witam,
Chciałem się zapytać jak to jest z kupowanie sprzętu fotograficznego (zwłaszcza obiektywów) na eBay.de.
Chociażby: http://cgi.ebay.de/Canon-EF-28-80-mm-1-3-5-5-6_W0QQitemZ7627911315QQcategoryZ80379QQrdZ1QQcmdZV iewItem - Cena się zapewne skończy na 7 euro + koszt wysyłki (10euro). W przeliczeniu na PLN za 50-60zł mam obiektyw który w Polsce kosztuje średnio 200zł. Czy te obiektywy są sprzedawane za cene na której aukcja się kończy? Czy wogóle warto kupować obiektywy na ebay.de?
A po cholerę Ci drugi kit?
Zakres inny, ale klasa ta sama.
mattnick
17-06-2006, 13:40
no tak ale w polsce może go opchnąć za 150...pojdzie jak swieza bułka...25 taki obiektywów i ma chłopak 70-200 4 L :)
Wats0n - to był tylko przykład. Brałbym zupełnie co innego. Tylko kwestia aby ktoś obajśnił jak kupować i jak to jest z tymi cenami dziwnymi czasami po 10 euro za obiektyw.
Hmm, o tym nie pomyślałem :)
Edit:
Jakoś nie chce mi się wierzyć w takie mega okazje, sądze że mają tam jakieś ceny minimalne albo coś. Niestety, dużo nie powiem, albowiem nie władam specjalnie językiem Goebbelsa i Himmlera, tak więc tajniki ebay.de pozostają dla mnie niezgłębione.
Inna sprawa, jak na zakupy w dojczlandii zapatrują się nasi celnicy.
nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że aukcja zakończy się na 7 euro (zakończone aukcje z tym obiektywem sugerują raczej, że będzie inaczej).
dodatkowo zastanawiające jest skąd wziąłeś 10 euro za przesyłkę, skoro sprzedający pisze, że ten koszt to 17,5 euro w unii europejskiej.
ogólnie na niemieckim ebayu ceny chyba są zbliżone do tych na allegro (bynajmniej tak jest ze sprzętem muzycznym, nie porównywałem zbyt wielu rzeczy foto na allegro i ebay.de)
a.
mattnick - przeważnie brałbym obiektywy dla siebie. Fakt, że to co Ty mówisz opłaca się, gdy sprzedający ma 7 takich obiektywów i wysyłane są w jednej paczce i nie muszę płacić 7 * 12 euro za wysyłke :)
cood - Bo róźnie to bywa z wysyłką. Zależy z jakie miejsca w Niemczech (popatrz sobie po cenach wysyłki na innych aukcjach). no to chyba ze sprzetem foto tak nie jest po ostatnio widziałem Canon EF 70-200mm L 1:2.8 USM 70-200mm L - zostało 1 dzień i 13 godzin a cena wynosiła 142 euro a w Polsce obiektyw ten kosztuje w granicach 6000zł.
... ostatnio widziałem Canon EF 70-200mm L 1:2.8 USM 70-200mm L - zostało 1 dzień i 13 godzin a cena wynosiła 142 euro a w Polsce obiektyw ten kosztuje w granicach 6000zł.
Aukcje, niezależnie od kraju, zaczynają się na dobrę na jakieś poł godziny przed końcem :)
Aukcje, niezależnie od kraju, zaczynają się na dobrę na jakieś poł godziny przed końcem :)
ja zazwyczaj licytuję na 6 sekund przed końcem aukcji ;)
a.
Wats0n - OK, prześledze jedną z aukcji i zobaczymy efekt i zrobię screena :)
Pic w tym że kupując Canon EF 70-200mm L 1:2.8 USM za 200 euro nawet i sprzedając go w Polsce to sam widzisz jaki to interes, dlatego jestem ciekaw.
A więc tam jest tak, że kiedy aukcja skończy się nawet na 100euro to sprzedający wysyła ten obiektyw (po uprzednim skontaktowaniu się z kupującym) za cene za którą się wylicytowało??
Pic w tym że kupując Canon EF 70-200mm L 1:2.8 USM za 200 euro nawet i sprzedając go w Polsce to sam widzisz jaki to interes, dlatego jestem ciekaw.
przeglądnąłem zakończone aukcje z tymi obiektywami. i najtańszy jaki znalazłem to 935 euro
A więc tam jest tak, że kiedy aukcja skończy się nawet na 100euro to sprzedający wysyła ten obiektyw (po uprzednim skontaktowaniu się z kupującym) za cene za którą się wylicytowało??
dokładnie tak. kupjesz za tyle za ile wylicytujesz + koszty przesyłki.
a.
A jak zobaczyć na jakiej kwocie najczęściej się kończą aukcje?? Na ebay.de jestem od niedawna i w dodatku średnio znam niemiecki :)
A jak zobaczyć na jakiej kwocie najczęściej się kończą aukcje?? Na ebay.de jestem od niedawna i w dodatku średnio znam niemiecki :)
1. logujesz sie
2. klikasz na Erweiterte Suche (pod tym górnym finden)
3. w pole "Suchbegriff oder Artikelnummer eingeben" wpisujesz to czego szukasz
4. zaznaczasz "Nur beendete Angebote"
5. klikasz "finden" i znajdujesz :)
a.
Ok Dziękuje :) a może te z serii L to rzeczywiście skończą się na 900euro, ale te tańsze, które w Polsce chodzą po 1000-1400zł, warto kupować? Chociażby z powodu takie, że można wystawić je na allegro i zarobić na tym?
Inna sprawa, jak na zakupy w dojczlandii zapatrują się nasi celnicy.
hmmmm chyba od jakiegos czasu jestesmy w UE i jezeli chodzi o inne dobra niz alkohole, fajki itp. celnicy maja g. do gadania
hmmmm chyba od jakiegos czasu jestesmy w UE i jezeli chodzi o inne dobra niz alkohole, fajki itp. celnicy maja g. do gadania
Kwestia dyskusyjna.
Paru znajomym zdarzyło się czekać po kilka tygodni na przesyłkę, po czym dostawali pismo że mogą ją odebrać z urzędu celnego po uregulowaniu dopłaty, już teraz nie pamiętam ilu procent. Raz chodziło o zakupy z UK, 2 razy o Dojczlandię właśnie.
jak spiewało niegdyś Bad, Religion- big bang, big crunch, you know there's no free lunch ...
wiesz co - jeżeli nie znasz niemieckiego, to tak na zdrowy rozum - chyba nie ma się co pchać, skoro nawet regulaminu nie możesz przeczytać - na polskim allegro Polacy w sporej cześci tez mają problemy ze zrozumieniem, więc co tu mowic o kruczkach z ebay.de. zreszta, poczytaj komentarze u sprzedajacego, moze to sens jakis ma :)
leiho - problem regulaminu i dogadywania się to mały problem, poprostu raz na jakiś czas zwróce się do bliskiej mi osoby o przetłumaczenie lub napisanie czegoś bo ta osoba zna niemiecki perfect :) Więc to nie problem. Kwestia czy się opłaca?:)
towersivy
17-06-2006, 18:10
Za monco Ci cisnienie podskoczyło, patrzac na te ceny na kilka godzin przed faktyczna cena. :wink:
Sprzedawałem kilka razy na ebay.de, licytacja zaczyna sie na 5 minut przed koncem :wink:
Ostatnia sytuacja z 70-200F/4 L - na godzine przed koncem cena wynosiła 80 euro, aukcja zakonczyła sie cena 561 euro :smile:
leiho - problem regulaminu i dogadywania się to mały problem, poprostu raz na jakiś czas zwróce się do bliskiej mi osoby o przetłumaczenie lub napisanie czegoś bo ta osoba zna niemiecki perfect :) Więc to nie problem. Kwestia czy się opłaca?:)
Baal, mysle, ze oplaca się to, co opłaca się Tobie. Żeby było jasno - nie to piękne co piękne, ale to co się podoba. Jeżeli uwazasz, że np 2400 czy 2500 czy ilekolwiek za 70-200 f4 jest dobrą ceną, to kupuj i ciesz się tym. A jezeli nie, to czekaj, aż Polacy korzystający na ostatniej łaskawości Senatu USA zaczną wracać z obiektywami w skarpetach :) Pewnie cena w tym wypadku bedzie 1800 niedługo, czego i Tobie i sobie życzę hehe.. Najgorsze, ale poswiadomie robi to chyba każdy, to zakładanie - kupie za tyle i tyle, to przepłacę jak frajer, albo to stanieje a za miesiąc bedzie o 200 tańsze. Tak bez sensu ... Ok, ale ja znowu filozofuję :) koniec kropka, pozdro, hehe.