Zobacz pełną wersję : Lightroom - dziwna kratka na zdjęciach
Czasami podczas obróbki pojawia się na zdjęciu taka dziwna kratka. Znika ona gdy zrobię przybliżenie. o co tu może chodzić ?
10672
Mi czasami przebijają od spodu okna z innej aplikacji, ale nie ma tego na printscreenie więc podejrzewam błąd akceleracji karty graficznej, lub błąd sterowania matrycą.
Czasami podczas obróbki pojawia się na zdjęciu taka dziwna kratka. Znika ona gdy zrobię przybliżenie. o co tu może chodzić ?
10672
To jest chyba dość typowe pasmowanie występujące w przejściach tonalnych. Zmieniając poziomy zmienia się płynność przejść tonalnych i robią się "schodki", bo program ma problem ze zróżnicowaniem sąsiadujących obszarów w skali RGB. W Photoshopie (mam 2 bardzo stare wersje) nie znalazłem funkcji na ustawianie ilości przejść tonalnych przy wypełnieniach gradientowych, więc robi to po swojemu, i często wychodzą pasma, a np. w Corelu jest taka funkcja, która nawet automatycznie zwiększa ilość przejść tonalnych, aby pasma się nie robiły.
Natomiast w Photoshopie przy obróbce tonalnej często mi dochodzi do tworzenia się pasmowań o wyglądzie pierścieni Newtona.
Częściowo może pomóc obróbka w formacie TIFF i na końcu konwersja do JPG, bo artefakty kompresji wpływają na płynność przejść uproszczając ich przebieg.
Jedyną, drukarską, metodą na usunięcie pasmowania jest dodanie ok. 2% szumu gaussowskiego.
Uważam, że to nie jest kwestia przejść tonalnych, IMHO inaczej to wygląda, ale nie mam pojęcia w czym rzecz.
Uważam, że to nie jest kwestia przejść tonalnych, IMHO inaczej to wygląda, ale nie mam pojęcia w czym rzecz.
QRVA! 30 lat siedzę w DTP i naprawdę mi ręce opadają, kiedy ktoś chce polemizować w tym zakresie na podstawowe tematy. :evil:
https://www.lsp-actions.com/blogs/lsp-actions-blog/remove-banding-photoshop
mniej grzebać w obrazku - samo z siebie się raczej nie pojawi
dorzucic troche szumu ;) zniknie i będzie lepiej ale z szumem ;)
mniej grzebać w obrazku - samo z siebie się raczej nie pojawi
dorzucic troche szumu ;) zniknie i będzie lepiej ale z szumem ;)
Na gładkich i nieistotnych obszarach można dodać szum w rozmytej gaussowsko masce, a potem go rozmyć gaussowsko dwa razy większym promieniem, niż procent szumu. Dodany szum może się także okazać podatny na algorytmy odszumiania w zewnętrznym module, ale to najlepiej robić na TIF-ach. Problemem często okazuje się zmniejszanie zdjęcia, bo przejście tonalne na większym zakresie pikseli obrazu musi być oddane na mniejszym i traci płynność.
Dalej uważam, że banding inaczej wygląda niż "kratka", o której napisał autor.
Dalej uważam, że banding inaczej wygląda niż "kratka", o której napisał autor.
Kratka jest typowa dla algorytmów kompresji. Jeżeli aplikacja zaszywa gdzieś (w pliku lub na dysku) skompresowany podgląd mniejszego formatu wyświetlania, to się ona pokazuje w tym mniejszym formacie, a znika przy wyświetlaniu większego formatu, gdy algorytmy skalowania działają normalnie. W sumie jest to pasmowanie dwukierunkowe i dotyczy głównie obrazów wyświetlanych na monitorach.
Ponadto jest możliwość innego algorytmu sczytywania obrazu w LR, niż w PS. Nie korzystam z LR, natomiast z problemami w przejściach tonalnych w PS mam do czynienia notorycznie, i prawie nigdy nie ma to postaci równoległych pasm. W ww. przykładzie gradient jest skośny po przekątnej, co właśnie może być przyczyną kratki.
Po dość delikatnym odszumianiu w Fast Stone wgląda t tak:
10700
pawel.guraj
22-02-2023, 16:19
Spróbuj wyłączyć w LR akcelerację grafiki na chwile.
Jeżeli to LR widać na oddaleniu i znika przy przybliżeniu, to może masz problem z nie renderowaniem odpowiedniej wersji do podglądu w oddaleniu.
To się często zdarza jak jest jakiś problem ze sterownikami grafiki na windzie.
Wygląda to jak banding spowodowany wysokim poziomem kompresji - czyli to co robi LR przy pierwszym przebiegu miniatur.
p,paw
tylko że bez akceleracji było to samo. od niedawna mam nową kartę i dzieje się to samo. Wiadomo, że po exporcie zdjęcia tego nie widać, pojawia się tylko podczas obróbki i znika jak przybliżę
--- Kolejny post ---
tylko na jpg po wywołaniu RAWa tego nie ma, zdjęcie jest ładne. to wygląda jakby LR kompresował podgląd bo to wygląda jak pixelowanie
To tym bardziej bym sprawdził ustawienia karty grafiki w LR i sterowniki do tej karty oraz sprawdził jaki tryb generowania podglądów plików masz ustawiony przy imporcie do LR (spróbuj ustawić 1:1 preview, nie smart)
Z innej beczki, jak czytałem tylko tytuł wątku to o takiej kratce od razu pomyślałem:
https://photo.stackexchange.com/questions/93613/why-is-my-camera-drawing-labyrinths-on-my-photos
Znam ten problem. Pojawia się u mnie ale nie zawsze i mam wrażenie takiej "kratki z zeszytu w kratkę". Nie znam przyczyny niestety...
cybulski
25-09-2023, 10:33
LR to jeden z najgorszych dla mnie programów, sposób działania jest masakryczny. Mam to w subskrybcji.
Na codzień LR w ogóle nie używam. Photoshop a LR to jak narzędzia z dwu różnych półek, LR poziom darmowej aplikacji do wołania rawów a nie wiem czy darmowe nie lepsze.
Aktulanie są lepsze alternatywy niż LR generujące lepszą jakość obrazu (zarówno do rawów Canona i Fuji) - choćby CaptureOne czy DXO
pawel.guraj
25-09-2023, 10:48
LR to jeden z najgorszych dla mnie programów, sposób działania jest masakryczny. Mam to w subskrybcji.
Na codzień LR w ogóle nie używam. Photoshop a LR to jak narzędzia z dwu różnych półek, LR poziom darmowej aplikacji do wołania rawów a nie wiem czy darmowe nie lepsze.
Aktulanie są lepsze alternatywy niż LR generujące lepszą jakość obrazu (zarówno do rawów Canona i Fuji) - choćby CaptureOne czy DXO
Patrz jak można mieć różne podejście. Dla mnie LR absolutnie nie ma żadnej konkurencji rozsądnej.
Wiele razy próbowałem DXO czy Capture One - obecnie zupełnie nie spełniają jakości "flow" jaką oferuje LR.
Trzeba też powiedzieć, że LR bardzo poprawił się przez ostatnie lata - jest bardzo potężnym i przede wszystkim wydajnym narzędziem.
Ich ostatnie odszumianie AI według testów goni na łeb to co oferuje DXO, Topaz itp.
p,paw
cybulski
25-09-2023, 10:58
Patrz jak można mieć różne podejście. Dla mnie LR absolutnie nie ma żadnej konkurencji rozsądnej.
Wiele razy próbowałem DXO czy Capture One - obecnie zupełnie nie spełniają jakości "flow" jaką oferuje LR.
Trzeba też powiedzieć, że LR bardzo poprawił się przez ostatnie lata - jest bardzo potężnym i przede wszystkim wydajnym narzędziem.
Ich ostatnie odszumianie AI według testów goni na łeb to co oferuje DXO, Topaz itp.
p,paw
Mnie zastanawia, jak to możliwe że PS mi śmiga a LR jest ociężały. Oba w wersji subskrybowanej a więc zawsze najnowszy soft.
pawel.guraj
25-09-2023, 10:59
Mnie zastanawia, jak to możliwe że PS mi śmiga a LR jest ociężały. Oba w wersji subskrybowanej a więc zawsze najnowszy soft.
Hm, ja nie widzę żadnej różnicy pomiędzy ACR a LR jeżeli chodzi o szybkość.
Przy czym ja pracuję na platformie Apple Silicon - tutaj też LR po przeniesieniu na natywny kod dostał gigantycznego kopa (bo ogólnie wydajność Inteli kontra M1/M2 to przepaść gigantyczna)
p,paw
cybulski
25-09-2023, 11:02
Hm, ja nie widzę żadnej różnicy pomiędzy ACR a LR jeżeli chodzi o szybkość.
Przy czym ja pracuję na platformie Apple Silicon - tutaj też LR po przeniesieniu na natywny kod dostał gigantycznego kopa (bo ogólnie wydajność Inteli kontra M1/M2 to przepaść gigantyczna)
p,paw
U mnie win11 i i7, konfiguracja może nie najmocniejsza ale krzywdy nie ma. LR to jedyny ociężały program. Z niczym nie mam problemu ani C1 ani Dxo czy PS, tylko ten LR jakby nie z tego świata.
Robiłem testy odszumiania w Capture One i LR. Ten drugi zrobił to lepiej.
Robiłem testy odszumiania w Capture One i LR. Ten drugi zrobił to lepiej.Używałeś normalnego odszumiania czy denoise?
Topaz na czystym rozmytym tle przy odszumianiu potrafi generowac artefakty - pojawiają sie plamy, ktorych przy odszumianiu LR nie ma.
pawel.guraj
10-10-2023, 13:12
Tymczasem wczoraj wyszedł Lighrtoom Classic 13.
Z nowości:
- Wsparcie dla procesu obróbki HDR (czyli to co niedawno zagościło a ACR). Dla posiadaczy monitorów HDR pełno fajnych nowych przeżyć w obróbce :)
- Sztuczna głębią ostrości napędzana AI
p,paw