PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom - dziwna kratka na zdjęciach

dave88
20-02-2023, 00:16
Czasami podczas obróbki pojawia się na zdjęciu taka dziwna kratka. Znika ona gdy zrobię przybliżenie. o co tu może chodzić ?

10672

adawro
22-02-2023, 11:30
Mi czasami przebijają od spodu okna z innej aplikacji, ale nie ma tego na printscreenie więc podejrzewam błąd akceleracji karty graficznej, lub błąd sterowania matrycą.

atsf
22-02-2023, 11:48
Czasami podczas obróbki pojawia się na zdjęciu taka dziwna kratka. Znika ona gdy zrobię przybliżenie. o co tu może chodzić ?

10672

To jest chyba dość typowe pasmowanie występujące w przejściach tonalnych. Zmieniając poziomy zmienia się płynność przejść tonalnych i robią się "schodki", bo program ma problem ze zróżnicowaniem sąsiadujących obszarów w skali RGB. W Photoshopie (mam 2 bardzo stare wersje) nie znalazłem funkcji na ustawianie ilości przejść tonalnych przy wypełnieniach gradientowych, więc robi to po swojemu, i często wychodzą pasma, a np. w Corelu jest taka funkcja, która nawet automatycznie zwiększa ilość przejść tonalnych, aby pasma się nie robiły.
Natomiast w Photoshopie przy obróbce tonalnej często mi dochodzi do tworzenia się pasmowań o wyglądzie pierścieni Newtona.

Częściowo może pomóc obróbka w formacie TIFF i na końcu konwersja do JPG, bo artefakty kompresji wpływają na płynność przejść uproszczając ich przebieg.

Jedyną, drukarską, metodą na usunięcie pasmowania jest dodanie ok. 2% szumu gaussowskiego.

Bangi
22-02-2023, 14:07
Uważam, że to nie jest kwestia przejść tonalnych, IMHO inaczej to wygląda, ale nie mam pojęcia w czym rzecz.

atsf
22-02-2023, 14:36
Uważam, że to nie jest kwestia przejść tonalnych, IMHO inaczej to wygląda, ale nie mam pojęcia w czym rzecz.

QRVA! 30 lat siedzę w DTP i naprawdę mi ręce opadają, kiedy ktoś chce polemizować w tym zakresie na podstawowe tematy. :evil:

https://www.lsp-actions.com/blogs/lsp-actions-blog/remove-banding-photoshop

mirror
22-02-2023, 14:51
mniej grzebać w obrazku - samo z siebie się raczej nie pojawi
dorzucic troche szumu ;) zniknie i będzie lepiej ale z szumem ;)

atsf
22-02-2023, 15:06
mniej grzebać w obrazku - samo z siebie się raczej nie pojawi
dorzucic troche szumu ;) zniknie i będzie lepiej ale z szumem ;)

Na gładkich i nieistotnych obszarach można dodać szum w rozmytej gaussowsko masce, a potem go rozmyć gaussowsko dwa razy większym promieniem, niż procent szumu. Dodany szum może się także okazać podatny na algorytmy odszumiania w zewnętrznym module, ale to najlepiej robić na TIF-ach. Problemem często okazuje się zmniejszanie zdjęcia, bo przejście tonalne na większym zakresie pikseli obrazu musi być oddane na mniejszym i traci płynność.

Bangi
22-02-2023, 15:22
Dalej uważam, że banding inaczej wygląda niż "kratka", o której napisał autor.

atsf
22-02-2023, 15:49
Dalej uważam, że banding inaczej wygląda niż "kratka", o której napisał autor.

Kratka jest typowa dla algorytmów kompresji. Jeżeli aplikacja zaszywa gdzieś (w pliku lub na dysku) skompresowany podgląd mniejszego formatu wyświetlania, to się ona pokazuje w tym mniejszym formacie, a znika przy wyświetlaniu większego formatu, gdy algorytmy skalowania działają normalnie. W sumie jest to pasmowanie dwukierunkowe i dotyczy głównie obrazów wyświetlanych na monitorach.

Ponadto jest możliwość innego algorytmu sczytywania obrazu w LR, niż w PS. Nie korzystam z LR, natomiast z problemami w przejściach tonalnych w PS mam do czynienia notorycznie, i prawie nigdy nie ma to postaci równoległych pasm. W ww. przykładzie gradient jest skośny po przekątnej, co właśnie może być przyczyną kratki.

Po dość delikatnym odszumianiu w Fast Stone wgląda t tak:

10700

pawel.guraj
22-02-2023, 16:19
Spróbuj wyłączyć w LR akcelerację grafiki na chwile.
Jeżeli to LR widać na oddaleniu i znika przy przybliżeniu, to może masz problem z nie renderowaniem odpowiedniej wersji do podglądu w oddaleniu.
To się często zdarza jak jest jakiś problem ze sterownikami grafiki na windzie.

Wygląda to jak banding spowodowany wysokim poziomem kompresji - czyli to co robi LR przy pierwszym przebiegu miniatur.

p,paw

dave88
22-02-2023, 19:35
tylko że bez akceleracji było to samo. od niedawna mam nową kartę i dzieje się to samo. Wiadomo, że po exporcie zdjęcia tego nie widać, pojawia się tylko podczas obróbki i znika jak przybliżę

--- Kolejny post ---

tylko na jpg po wywołaniu RAWa tego nie ma, zdjęcie jest ładne. to wygląda jakby LR kompresował podgląd bo to wygląda jak pixelowanie

robcio
22-02-2023, 20:53
To tym bardziej bym sprawdził ustawienia karty grafiki w LR i sterowniki do tej karty oraz sprawdził jaki tryb generowania podglądów plików masz ustawiony przy imporcie do LR (spróbuj ustawić 1:1 preview, nie smart)

adawro
24-02-2023, 00:12
Z innej beczki, jak czytałem tylko tytuł wątku to o takiej kratce od razu pomyślałem:
https://photo.stackexchange.com/questions/93613/why-is-my-camera-drawing-labyrinths-on-my-photos

takejt
25-09-2023, 10:24
Znam ten problem. Pojawia się u mnie ale nie zawsze i mam wrażenie takiej "kratki z zeszytu w kratkę". Nie znam przyczyny niestety...

cybulski
25-09-2023, 10:33
LR to jeden z najgorszych dla mnie programów, sposób działania jest masakryczny. Mam to w subskrybcji.
Na codzień LR w ogóle nie używam. Photoshop a LR to jak narzędzia z dwu różnych półek, LR poziom darmowej aplikacji do wołania rawów a nie wiem czy darmowe nie lepsze.
Aktulanie są lepsze alternatywy niż LR generujące lepszą jakość obrazu (zarówno do rawów Canona i Fuji) - choćby CaptureOne czy DXO

pawel.guraj
25-09-2023, 10:48
LR to jeden z najgorszych dla mnie programów, sposób działania jest masakryczny. Mam to w subskrybcji.
Na codzień LR w ogóle nie używam. Photoshop a LR to jak narzędzia z dwu różnych półek, LR poziom darmowej aplikacji do wołania rawów a nie wiem czy darmowe nie lepsze.
Aktulanie są lepsze alternatywy niż LR generujące lepszą jakość obrazu (zarówno do rawów Canona i Fuji) - choćby CaptureOne czy DXO

Patrz jak można mieć różne podejście. Dla mnie LR absolutnie nie ma żadnej konkurencji rozsądnej.
Wiele razy próbowałem DXO czy Capture One - obecnie zupełnie nie spełniają jakości "flow" jaką oferuje LR.
Trzeba też powiedzieć, że LR bardzo poprawił się przez ostatnie lata - jest bardzo potężnym i przede wszystkim wydajnym narzędziem.
Ich ostatnie odszumianie AI według testów goni na łeb to co oferuje DXO, Topaz itp.

p,paw

cybulski
25-09-2023, 10:58
Patrz jak można mieć różne podejście. Dla mnie LR absolutnie nie ma żadnej konkurencji rozsądnej.
Wiele razy próbowałem DXO czy Capture One - obecnie zupełnie nie spełniają jakości "flow" jaką oferuje LR.
Trzeba też powiedzieć, że LR bardzo poprawił się przez ostatnie lata - jest bardzo potężnym i przede wszystkim wydajnym narzędziem.
Ich ostatnie odszumianie AI według testów goni na łeb to co oferuje DXO, Topaz itp.

p,paw

Mnie zastanawia, jak to możliwe że PS mi śmiga a LR jest ociężały. Oba w wersji subskrybowanej a więc zawsze najnowszy soft.

pawel.guraj
25-09-2023, 10:59
Mnie zastanawia, jak to możliwe że PS mi śmiga a LR jest ociężały. Oba w wersji subskrybowanej a więc zawsze najnowszy soft.

Hm, ja nie widzę żadnej różnicy pomiędzy ACR a LR jeżeli chodzi o szybkość.
Przy czym ja pracuję na platformie Apple Silicon - tutaj też LR po przeniesieniu na natywny kod dostał gigantycznego kopa (bo ogólnie wydajność Inteli kontra M1/M2 to przepaść gigantyczna)

p,paw

cybulski
25-09-2023, 11:02
Hm, ja nie widzę żadnej różnicy pomiędzy ACR a LR jeżeli chodzi o szybkość.
Przy czym ja pracuję na platformie Apple Silicon - tutaj też LR po przeniesieniu na natywny kod dostał gigantycznego kopa (bo ogólnie wydajność Inteli kontra M1/M2 to przepaść gigantyczna)

p,paw

U mnie win11 i i7, konfiguracja może nie najmocniejsza ale krzywdy nie ma. LR to jedyny ociężały program. Z niczym nie mam problemu ani C1 ani Dxo czy PS, tylko ten LR jakby nie z tego świata.

Shadow
25-09-2023, 11:35
Robiłem testy odszumiania w Capture One i LR. Ten drugi zrobił to lepiej.

zdebik
25-09-2023, 13:49
Robiłem testy odszumiania w Capture One i LR. Ten drugi zrobił to lepiej.Używałeś normalnego odszumiania czy denoise?

cauchy
26-09-2023, 08:36
Topaz na czystym rozmytym tle przy odszumianiu potrafi generowac artefakty - pojawiają sie plamy, ktorych przy odszumianiu LR nie ma.

pawel.guraj
10-10-2023, 13:12
Tymczasem wczoraj wyszedł Lighrtoom Classic 13.
Z nowości:
- Wsparcie dla procesu obróbki HDR (czyli to co niedawno zagościło a ACR). Dla posiadaczy monitorów HDR pełno fajnych nowych przeżyć w obróbce :)
- Sztuczna głębią ostrości napędzana AI

p,paw