PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie

Strony : 1 2 3 4 [5] 6

jinks
27-11-2017, 10:50
jak ktoś robi reporterkę to jest do wypstrykania w miesiąc nawet jak nie mniej...

Rojo ty chyba sporo pstrykasz. Zajechałeś, któryś ze swoich 6d "na śmierć" ? :)

Macios
27-11-2017, 13:17
Ja na miesięcznym wyjeździe robię 7-10K:)

rojo
28-11-2017, 21:22
w pierwszym migawka padła po 499k, wymiana migawki i czegoś tam jeszcze z af, za 1350 na żytniej (dostałem z powrotem aparat z niedoklejonymi gumami, nie działającym włącznikiem nagrywania filmów, popałkowałem się z nimi, ale mnie kompletnie olali, że to nie oni, serio, już nie korzystam z żytniej i nigdy nie będę - to tak na marginesie) generalnie zrobiłem już na tej drugiej migawce ponad 100k wszystko działa, w drugim body jak sprawdzałem z pół roku temu to miałem ponad 500k, dorobione trochę, bo teraz ten lata jako zapas, ale podejrzewam, że podchodzi już pod 600k na pierwszej migawce, mam lekkie wrażenie, że af trochę się rozregulował (po przesiadce na 5d4 to mam wrażenie że af w 6 nie działa w ogóle :D:D:D)ale nie na tyle żeby przestać nim robić...

aptur
28-11-2017, 21:26
w pierwszym migawka padła po 499k,

Solidny przebieg.

dostałem z powrotem aparat z niedoklejonymi gumami, nie działającym włącznikiem nagrywania filmów,
Jak oddawałeś to wszystkie gumy były OK? Włącznik nagrywania filmów też działał?

rojo
28-11-2017, 21:41
Solidny przebieg.
Solidny to mam w tej drugiej bo na pierwszej migawce podchodzi pod 600K

Jak oddawałeś to wszystkie gumy były OK? Włącznik nagrywania filmów też działał?
A jak myślisz?? :D
Guma odklejała się z tyłu z lewej na dole, przykleiłem ją na taśmę dwustronną i się trzymało przez 2 lata, po powrocie z serwisu po 2 tyg odpadła cała z lewej strony, po kolejnym miesiacy z prawej też. Trochę byłem przyzwyczajony do innych standardów w tym serwisie bo robiłem u nich z 4 migawki wcześniej w róznych body i mam wrażenie że gumy to wymieniali w cenie albo przyklejali tak że śladu nie było. Nagrywanie działało oczywiście, nawet śmiesznie, bo jak padła migawka to tak, że filmy mogłem dalej nagrywać, co sprawdziłem w dniu padu migawki, (mam film nagrany już po padzie migawki, z tego body), z żytniej wrócił już bez opcji filmów nagrywania, nie podłączyli po prostu kabelka na płycie najprawdopodobniej. W serwisie w sopocie zrobili mi to za free przy okazji doklejania porządnego gum...
Serio chcesz o serwisie na żytniej dyskutować? O tej bandzie dyletantów odcinających kupiony od udawania że się jedyni i niezastąpieni? :D Ja nie chcę, wyparłem już te g@#$% z głowy i nie chcę do tego wraca bo miałem 2 miesiące nerwów i przerzucania sie mailami, włącznie z wciągnięciem do tego canona, który oczywiście też miał to w dupie...

aptur
29-11-2017, 09:59
Solidny to mam w tej drugiej bo na pierwszej migawce podchodzi pod 600K

Ciekawe. to tylko dobrze świadczy o 6D.

Guma odklejała się z tyłu z lewej na dole, przykleiłem ją na taśmę dwustronną i się trzymało przez 2 lata, po powrocie z serwisu po 2 tyg odpadła cała z lewej strony, po kolejnym miesiacy z prawej też.
Widzisz, jednak coś już wcześniej z gumami robiłeś. Nie było tak, że były jak nowe i nagle po powrocie z serwisu się odkleiły :) Zgłaszałeś aby gumy podkleili? Bo jeśli nie to słusznie to olali.
Niedziałający przycisk nagrywania to oczywiście porażka serwisu.

Serio chcesz o serwisie na żytniej dyskutować?
Nie chcę :) Po co masz się denerwować :mrgreen:
Życzę dalszej bezawaryjnej eksploatacji.

rojo
29-11-2017, 16:38
Ciekawe. to tylko dobrze świadczy o 6D.

Widzisz, jednak coś już wcześniej z gumami robiłeś. Nie było tak, że były jak nowe i nagle po powrocie z serwisu się odkleiły :) Zgłaszałeś aby gumy podkleili? Bo jeśli nie to słusznie to olali.

Nie wiem czy oglądałeś kiedyś taki aparat, ale przy wymianie migawki muszą odekleić praktycznie wszystkie gumy żeby go rozebrać i przykleić od nowa, po moim doklejeniu gumy na taśmę m3 nic mi się nie odklejało przez prawie 2 lata, po serwisie gumy po prostu odpadły, wiec naprawdę nie znajduję w tym swojej winy w żadnym stopniu...
Skończmy już temat serwisu na żytniej bo to mi tylko podnosi cieśnienie. Kategorycznie generalnie wszystkim odradzam tak czy inaczej

kardwa
09-12-2017, 21:58
10 tysięcy to faktycznie mnie poniosło ale kilka tysięcy to spokojnie w 3 miesiące amator zrobi. Ja zawodowcem nie jestem ale jak jadę na imprezę gdzie robię zdjęcia dla zaprzyjaźnionego klubu sportowo to tysiąc klapnięć robi się minimum. 6D2 dostanę w poniedziałek i jeśli nie będzie wadliwy raczej go zatrzymam. Do moich zastosowań powinien być wystarczający.

Jestem już byłym posiadaczem tego Canona. Bardzo chciałem go mieć na stałe ale niestety nie spełnił moich oczekiwań. Musiałem albo trafić na wadliwy egzemplarz albo po prostu nie jest to produkt który spełniałby moje oczekiwania. Zasadniczy problem jaki miałem to problem z auto focusem. Na 4 różnych szkiełkach były problemy z ostrością. Ostrzenie poprzez live view dawało w większości przypadków satysfakcjonujące rezultaty ale przecież nie po to kupuje lustro by robić przez live view. Mikro regulacja niewiele wnosiła. Po prostu rozstrzał był tak duży, że dałem sobie spokój i się pozbyłem tego egzemplarza. Poza tym wyświetlacz miał wypalony pixel. Niby pierdoła bo nie ma wpływu na zdjęcia ale jednak wkurzało mnie to za każdym razem jak musiałem oglądać zdjęcia na ekraniku. Na czarnym tle nie było tego widać więc chodząc po menu aparatu nie można było tego zauważyć. Brakowało mi też joysticka z poprzednich 5tek którymi wcześniej miałem przyjemność pracować.
Odnośnie plusów to odchylany wyświetlacz jest czymś bardzo pożytecznym i szkoda, że nie ma go w innych puszkach FF Canona :(
Waga jak i rozmiar 6D mkII są jak dla mnie idealne. 5tki to jednak krowy jak się porówna z 6tkami.
Szybkość zapisu na karcie SD zaskakuje na plus. Dźwięk migawki bardzo przyjemny dla ucha. Jeśli ktoś nie robi RAWów to JPEGi wychodzą bardzo ładne i faktycznie szumy na wyższych czułościach wyglądają dobrze.
Przechodzę jednak na 5D mkIV bo ta najnowsza 6tka to jednak nie to co oczekiwałem. Testowałem niedawno 5D mkIV i praca AF jak i layout przycisków (joystick) bardziej mi odpowiadają.

aptur
10-12-2017, 09:34
problem jaki miałem to problem z auto focusem. Na 4 różnych szkiełkach były problemy z ostrością.

Możesz napisać jakie to szkła?

kardwa
10-12-2017, 10:30
Tamron 70-200mm f/2.8 SP Di VC USD
Canon 50mm f/1.4
Canon 24mm f/1.4 l
Canon 100mm f/2.0

Najgorzej było na 50 z tym, że ten obiektyw jest słaby jeśli chodzi o działanie auto focusa i na innych bywał niecelniy choć nie na taką skalę jak na 6D mk2.

luso
10-12-2017, 12:38
A to nie są przypadkiem uroki fazowego AF i małej głębi ostrości uzyskiwanej za pomocą szkieł f/1.4-2.0? Dodatkowo przypuszczam, że w przypadku tak jasnych obiektywów problemem może być jeszcze shutter lag (proszę mnie poprawić jeśli się mylę). Po tym jak aparat ustawi ostrość a zrobi zdjęcie może upłynąć wystarczająco dużo czasu, aby semi-stacjonarny obiekt poruszył się na tyle, że znajdzie się poza obszarem, który jest ostry?

kardwa
10-12-2017, 13:10
Tych stałek nie musiałem otwierać na maksa by zaobserwować problem z ostrzeniem. Ewidentnie była to wada tego body dlatego się go pozbyłem. Tamron 70-200 świetnie ostrzy nawet na 2.8 a z tym 6DmkII było mydełko.
Nie sprawdzałem na innych egzemplarzach 6DmkII bo sklep w którym byłem porównać do 5D mkIV czy 5DSR nie chciał mi dać 6DmkII do porównania. Nie mieli po protu demówki a kupować kolejnego by testować nie miałem ochoty.

Michal
18-12-2017, 11:32
Witam.
Podłączę się pod temat. Mój Canon 5d mkII ma już dość. Mam początkowe objawy zmęczenia matrycy. Muszę zakupić główna puszkę do ślubów. Zastanawiam się bardzo mocno nad 6D Mk II. Będzie on współpracował z C16-35f4, C50 f1.4, C70-200F4(plenery) oraz najwięcej z C24-70 F2.8 (wersja pierwsza). Mam pytanie do użytkowników tej puszki, czy aparat będzie śmigał z tymi wszystkimi szkiełkami? Najbardziej obawiam się o 24-70(szkiełko już parę lat ma)??? Czy LR5 pociągnie rawy z 6D mk II??? Czy stara Lampa Canon EX-580 z nim zadziała?

jinks
19-12-2017, 00:58
Nie jestem użytkownikiem 6dmkII, ale obiektywy i lampa Canona na pewno działają. Nawet te starsze. Przynajmniej nie spotkałem się z taką sytuacją żeby było inaczej.
Kiedyś miałem taki problem w starszej sigmie 50mm/f2.8 macro. Trzeba było wymienić chip.
Co do LR5 najlepiej pociągnij RAWy np. z dpreview.com i sprawdź sam, czy wszystko OK.

Michal
19-12-2017, 09:34
Dzięki za info. Zapomniałem o tej stronce.
A, może jest jakiś "ślubniak", który robił wcześniej 5D mkII i porówna mi zachowanie tych puszek w ciemnym kościele? Tak z praktycznego punktu użytkownika.

Yaru
19-12-2017, 09:47
Witam.
Podłączę się pod temat. Mój Canon 5d mkII ma już dość. Mam początkowe objawy zmęczenia matrycy. Muszę zakupić główna puszkę do ślubów. Zastanawiam się bardzo mocno nad 6D Mk II. Będzie on współpracował z C16-35f4, C50 f1.4, C70-200F4(plenery) oraz najwięcej z C24-70 F2.8 (wersja pierwsza). Mam pytanie do użytkowników tej puszki, czy aparat będzie śmigał z tymi wszystkimi szkiełkami? Najbardziej obawiam się o 24-70(szkiełko już parę lat ma)??? Czy LR5 pociągnie rawy z 6D mk II??? Czy stara Lampa Canon EX-580 z nim zadziała?

Szkła i lampy będą działać. Rawy z 6d mk II widzi dopiero LR 6.12, masz jeszcze opcje konwertowania rawów do dng za pomocą Adobe DNG Convertera, wówczas LR5 będzie je widział.

Dzięki za info. Zapomniałem o tej stronce.
A, może jest jakiś "ślubniak", który robił wcześniej 5D mkII i porówna mi zachowanie tych puszek w ciemnym kościele? Tak z praktycznego punktu użytkownika.

Mam kilka kotletów w roku, pracuje na dwa body, miałem wcześniej 5d mk II i 6D jednocześnie, bardzo szybko pozbyłem się 5d mk II na rzecz drugiej 6d ( jest szybsze, celniejsze i cichsze, nie wspomnę o wyświetlaczu ). Nowe 6d będzie tylko lepsze.

Sluka
28-12-2017, 05:33
Witam.
Nowy użytkownik forum, posiadacz wspaniałej puszki jaką jest właśnie 6D2 :), i to już od jakiegoś czasu.
Hejtu na ten korpus jest dużo, ale jak to mówi przysłowie, "psy szczekają a karawana jedzie dalej" :). Hejt potrafi być straszny, działać na szkodę potencjalnych nabywców, jak i producenta. To że Canon na tym może tracić, to mi wisi i powiewa.
W skrócie może o moim doświadczeniu foto - mój pierwszy Canon to 500n i było tego trochę po drodze, przy czym pierwszy Canon to nie pierwszy aparat. Moja "szklarnia" jest trochę "vintage" jak na dzisiejsze czasy i działa z 6D2 - to najważniejsze.
Dlaczego 6D2?
1. Jest FF
2. Ma ponad 6Mpix pikseli _niebieskich_
Te dwa są najstarsze, kolejne pojawiły się po premierze 750/760 - obracany ekranik i taki sam AF przy LV.

Dlaczego nie kupiłem wcześniej 6D? Ponieważ miał archaiczny układ AF. Układ który nie był rewelacją kiedy się pojawił (nie w 6D tylko wcześniej). Jeśli ktoś myśli o powodach do przesiadki z 6D na 6D2 to jeden z pierwszych powodów. To był jeden z moich pierwszych testów przy zabawie nowym korpusem. Aparat łapał ostrość na ścianie w środku nocy, gdzie jedynym światłem był monitor z jasnością ~60cd i 5W lampka LED. To tyle o tym AF, podobno takim fatalnym, że nadającym się tylko do fabryki mydła.

Słynny tragiczny DR - na papier ląduje ~6EV, można próbować więcej wpychać, ale to źle wygląda. 12EV to nie jest mało, to jest dużo. Zawsze więcej to lepiej, ale czy to więcej jest koniecznie potrzebne? Przecież nikt nie zabrania w trudnych warunkach świadomego użycia całego DR jaki daje matryca. Należy tylko wiedzieć gdzie są oba końce, a resztę potrzebnych narzędzi dostarcza korpus. 12EV to bardzo dużo, chociaż nie twierdzę że 15EV nie jest lepsze.
Wygląd wyciąganych cieni - pierwszą fotkę jaką sprawdzałem była ta udowadniająca jak źle i nie dobrze jest z 6D2 na dpreview. Ta fotka pod światło na tle morza. Mi nie udało się tak złego rezultatu osiągnąć, ale tak to jest jak się jest zapatrzonym w oprogramowanie Adobe. Mam od nich tylko konwerter na DNG zainstalowany, bo na samym początku było trudno o soft który RAWy z 6D2 ruszał. Na DPP był potrzebny numer seryjny puszki, więc firmowy odpadał. Pierwsze boje toczyłem w Darktable i RAWTherapee. Jeśli używacie LR, to nie używajcie do 6D2, bo sobie wyraźnie nie radzi z szumem na chrominacji, z czym jak widać radzi sobie bez problemu darmowe oprogramowanie. Nie dawno repozytoriach było uaktualnienie wersji 2.2.5 Darktable, i problem z otwieraniem rawów z 6D2 całkowicie znikł, a obecna wersja to 2.4.rc-0. (tak, windows używam kiedy muszę).
Kolejna moja obserwacja - współpraca z lampą. Mam 550EX, (o tak, vintage pełną gębą) i zdjęcia które z nią robiłem były naświetlone równo. Żadnych odjazdów w ekspozycji. To też trochę mówi o tym jak działa automatyka ekspozycji. Pracuje równo, bez szaleństw, wręcz nudno. Chciało by się suwakami pobawić, a tu nuda.

cauchy
28-12-2017, 10:31
Brawo Ty :) AF to nie tylko statyczne punkty w ciemnicy.. choć nie wątpię że w akcji też sie sprawdzi, ale 6D też się sprawdza.

Sluka
28-12-2017, 20:02
Brawo i TY :). Łapanie AF w ciemnicy jest najważniejsze. Istotne jest to czy łapie. Jeśli nie łapie, to szybkości działania AF nie da się osiągnąć. To jak z mnożeniem przez 0.

Może jeszcze parę słów w morzu okrzyków i wrzasków jakie to słabe body. Trochę techniczniej. Zacznijmy od procesora DIGIC7. Co w nim takiego nowego. W porównaniu do poprzednika praktycznie niewiele. Jedno tylko ulepszenie da się doszukać. Poprawiona jakość wysokich ISO. Czyli procesor może być wykonany w mniej prądożernych procesach, może być szybszy, tego nie wiemy, ale wiemy że poprawiono analogową cześć, czyli nie przetworniki ADC, tylko jakość wzmacniaczy sygnału. To co bierzemy za szum matrycy istotnie jest szumem z matrycy i szumem wzmacniaczy nałożonych na siebie. Nie ma i nie będzie wzmacniaczy w matrycy. To mogą być tylko marzenia napalonego (zielem) marketingowca. Tylko część cyfrowa w elektronice się "zagęszcza" wraz z kolejnymi procesami produkcji. Część analogowa się nie zmniejsza. Może być co najwyżej wykonywana z większą precyzją.
Tu też przyznam racje tym co hejcą matrycę 6D2. Jest gorsza od wcześniejszej, bardziej szumi, tak jak i wcześniejsza była gorsza od matryc o mniejszej gęstości pikseli. Tylko nie będzie matrycy z 6D połączonej z DIGIC7, tylko z DIGIC5+.

4k - brak jego dla mnie nie jest problemem, przyznam się, że nawet brak FHD by nie był. Nie ma go, bo DIGIC7 tego trybu nie obsługuje. I raczej nie jest tu problemem ogólna wydajność, tylko wydzielane ciepło przy wymaganej wydajności. Dodatkowo dochodzą opłaty licencyjne za kodek pracujący w tym trybie. One albo podnoszą cenę za puszkę, albo zmniejszają marżę producenta. Mając małą Legrię canona wiem jak taka kamerka potrafi się podczas pracy nagrzać. 4k w porównaniu do FHD zwiększa ilość wydzielanego ciepła czterokrotnie. Większa ilość ciepła wydzielana podczas pracy to mniejsza trwałość elektroniki w korpusie. Jest FHD z DPAF i IMO jest to bardziej użyteczna kombinacja niż 4K z detekcją kontrastu. Nie liczcie, że u konkurencji pojawi się DPAF, czy chociaż coś w rodzaju Hybrid CMOS AF, tak jak i u Canona matryce z technologiami jak w Sony. Nie do czasu wygaśnięcia patentów. Jak ktoś już wcześniej w tym wątku pisał, że "czekanie jest za darmo", to czekający niech się szykują na ~20lat. Jedna i druga firma konkuruje bezpośrednio na tym sam rynku, dla obu posiadane własne technologie dają przewagę nad konkurencją. Na wymianę patentów nie ma co liczyć. 4k sprzedają ci co praktycznie nie mają nic innego do zaoferowania.
Zarzutem jest również miękki FHD. Najwięcej można w tym przypadku zarzucać tym co mają zarzuty. To że w FHD ma się 1920 pikseli w poziomie nie oznacza że powinno się rejestrować (teoretycznie) 960 par linii. Maksymalna rejestrowana ilość par linii nie powinna przekraczać 678. Skąd to się bierze - z ograniczeń rozdzielczości po przekątnej. Przy większej ilości będzie wychodzić mora. Tu producenci balansują pomiędzy dużym prawdopodobieństwem złapania mory a mniejszym. Niestety z matryc o dużej rozdzielczości bez programowych filtrów dolnoprzepustowych prawdopodobieństwo łapanie mory jest bardzo duże. Aby to zobrazować posłużę się tablicą ISO 12233 link do wersji SVG z sieci - http://www.graphics.cornell.edu/~westin/misc/ISO_12233-reschart.svg lub też pdf z tego samego miejsca http://www.graphics.cornell.edu/~westin/misc/ISO_12233-reschart.pdf . To testów potrzebny jest środkowy fragment tablicy, z koncentrycznymi okręgami. Najlepiej otworzy jako bitmapę w programie graficznym w dużej rozdzielczości. Teraz skalując w dół proszę obserwować co się pojawia w tych okręgach. Łapią morę. Aby jej nie było, to należy przeliczyć skalę o ile się zmniejsza, czyli ile pikseli początkowych składa się na finalny piksel. Tą ilość przemnożyć x1.41 i zastosować Gaussian blur z właśnie wyliczonym promieniem. Po przeskalowaniu mory nie będzie. Stąd też przeskalowane filmy 4K na FHD wyglądają lepiej, ponieważ skalując na komputerze nie jest uwzględniana mniejsza rozdzielczość po przekątnej. Gorzej jak złapie morę i miłośnik skalowane do FHD 4K nie wie jak sobie z tym poradzić.
No i na koniec filtr AA na matrycy. Jest wiele mitów, że ogranicza itp. Test tego filtra jest systematycznie przeprowadzany na dpreview, chociaż nie zdają sobie sprawy że go robią.
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=canon_eos6dmkii&attr13_1=canon_eos6d&attr13_2=nikon_d750&attr13_3=canon_eos6d&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=100&attr16_1=100&attr16_2=100&attr16_3=100&normalization=full&widget=1&x=0.29113719418225836&y=-0.6770781965651727 (LINK)
Tak wracamy znowu do okręgów. Jak na to patrzeć - dolne biało czarne okręgi - brak mory. Wszystkie piksele pracują na luminancję BW.
Największa mora na niebieskich okręgach na czerwonym tle. Na jeden i drugi kolor pracuje co czwarty piksel na matrycy. Teoretyczna rozdzielczość matrycy jest 4x mniejsza i mora musi być widoczna. Kolejny do oceny to magenta na zielonym. Układ pikseli 2:2. Mora również powinna być widoczna ale o mniejszym nasileniu. Samo działanie filtra można ocenić po małym niebiesko czerwonym i wygaszaniu częstości nie rejestrowanych przez matrycę. Dodatkowo można sobie sprawdzić jak wygląda obraz rejestrowany przez XC-10, kamerę 4K. Tak samo by wyglądał natywny FHD. Przeskalować o 50% w dół i będzie widać na jak na dłoni to o czym pisałem wyżej.

Przebijałem się przez ten wątek, więc przeczytanie tych dwóch postów nie powinno być wyzwaniem ;).

jinks
28-12-2017, 21:21
Sluka wygląda na to, że przeczytałeś cały internet przed zakupem tej puszki ;) najważniejsze, że jesteś zadowolony.

Mam 2 pytania:
1) Fotografuję np. 50mm @f2 w LV, ustawiam sobie śledzenie twarzy - trafia w miarę skutecznie przy założeniu, że jest to niebiegające, ale ruchliwe dziecko?
2) Zrobił ktoś downgrade z 5dmkIII a foci śluby, koncerty itp.? :D

Sluka
28-12-2017, 23:48
Dziecko to szybkozmienny wulkan chaosu. Aby odpowiedzieć na to pytanie musiał bym test zrobić. Jednak nie sądzę aby DPAF w korpusie był ograniczeniem. Bardziej martwił bym się o szybkość obiektywu (jak szybko kręci i jak szybko się komunikuje). No i tu jest jeszcze jedna mała technikalia. DPAF jest ze względu na swój układ czuły na linie pionowe. Gdzieś tam w technice zawsze siedzi jakieś "ale" i lepiej być jego świadom zanim ugryzie w d. Jeśli świta ci pytanie w głowie czy tego też szukałem, to odpowiedź brzmi TAK. Sprawdzałem czym się różni Hybrid od DPAF. To pierwsze po prezentacji 750/760D spowodowało że zrezygnowałem z zakupu 6D i wybrałem "darmową opcję czekania". Maziano gibany ekranik okazał się w końcu swoją większą użyteczność. Doceni to ktoś kto poobcierał sobie ryło o skały, czy też korzystał z kąpieli błotnych w celu osiągnięcia niskiej perspektywy. Bez takich doświadczeń myślę że trudno docenić gibano maziany ekranik.

Co do czytania - to przed zakupem dość mało czytałem, bo internety są jak ten wątek. Sprawdziłem sample, które miały doprowadzać do skoków z mostu bez bungee i innych wyjątkowo podnoszących poziom adrenaliny czynności. Nie rozumiałem ich, ale po części doszedłem do przyczyn - uzależnienie od LR. Po prostu te wyciągane RAWy wyglądają po nim okropnie. Jak się wyciąga mroki, to algorytm AHD, o którego stosowanie posądzam LR jest najgorszy. Ale siła przyzwyczajeń i strach przed nowym to paliwo napędzające zyski korporacji takich jak Adobe i nie tylko. Po własnoręcznym grzebaniu w RAWach i zauważeniu, że rzeczywistość nie jest tak czarna jak starają się ją przedstawiać decyzja zapadła. Później trochę darmowego czekania, nie ze względu na cenę, ale na brak niezależnych aplikacji ruszających cr2 z 6d2. A że w między czasie i cena zeszła w dół, to same zyski.
I tu małe podziękowanie dla płaczek i hejterów. Dziękuję, dzięki wam kupiłem taniej. Ale możecie zrobić coś więcej dla tych co się zastanawiają nad zakupem. Skaczcie z dachów, skaczcie z mostów, ale cokolwiek zrobicie pamiętajcie o zostawianiu listu pożegnalnego, a w nim prawdziwej przyczyny swojej decyzji, bo 6D2 ma taki słaby DR, brak mu 4K i jest ogólnie zacofany ze swoimi technologiami z którymi to już w XIXw było by wstyd wyjść na ulice, bo konkurencja miała więcej i to w XVIIIw. Pamiętajcie o listach, to ważne, a wszystkim pozostałym zadowolenia z używania tak zacofanego sprzętu. :)

Yaru
29-12-2017, 10:40
......
I tu małe podziękowanie dla płaczek i hejterów. Dziękuję, dzięki wam kupiłem taniej. Ale możecie zrobić coś więcej dla tych co się zastanawiają nad zakupem. Skaczcie z dachów, skaczcie z mostów, ale cokolwiek zrobicie pamiętajcie o zostawianiu listu pożegnalnego, a w nim prawdziwej przyczyny swojej decyzji, bo 6D2 ma taki słaby DR, brak mu 4K i jest ogólnie zacofany ze swoimi technologiami z którymi to już w XIXw było by wstyd wyjść na ulice, bo konkurencja miała więcej i to w XVIIIw. Pamiętajcie o listach, to ważne, a wszystkim pozostałym zadowolenia z używania tak zacofanego sprzętu. :)
:mrgreen:

Miałem w łapach nowe 6d moim zdaniem jest świetne, matryca nie jest taka zła jak marudzą ( fefnastu ev z cienia nie wyciągam ), AF jest zdecydowanie lepszy ( chociaż jakoś nie narzekałem na ten ze starej 6 tki ), do tego fajny gibany ekranik, za tydzień/dwa zamienię jedną swoja szóstkę na mk II.

PELIKAN
01-01-2018, 22:31
Canon 6D Mark II: The Worst Camera of 2017

https://fstoppers.com/critiques/canon-6d-mark-ii-worst-camera-2017-209420

KNC
02-01-2018, 09:12
wow, 0.2 punktu gorsza dynamika w/g tego tekstu to na prawdę powod do takiego hucznego tytułu :D

akustyk
02-01-2018, 09:22
no mocno Sony pompuje w kreowanie nowej rzeczywistosci... kij z ogolna uzytecznoscia, ergonomia, dostepnoscia obiektywow itd. itp. wazny jest DR!

marfot
02-01-2018, 10:38
no mocno Sony pompuje w kreowanie nowej rzeczywistosci... kij z ogolna uzytecznoscia, ergonomia, dostepnoscia obiektywow itd. itp. wazny jest DR!

Jeśli przy opracowywaniu nowego sensora priorytetem jest zachowanie różnicy -2EV DR w stosunku do 5DIV bo coś tam, to widocznie dla marketingowców Canona ten nieszczęsny DR jest ważniejszy niż dla ich kolegów z Sony.

kmeg
02-01-2018, 11:20
Jeśli przy opracowywaniu nowego sensora priorytetem jest zachowanie różnicy -2EV DR w stosunku do 5DIV bo coś tam, to widocznie dla marketingowców Canona ten nieszczęsny DR jest ważniejszy niż dla ich kolegów z Sony.

Raczej Canon też wyczuł trend płaczu na słaby DR wiec opowiazdki, że nie obserwują co się na świecie dzieje oraz, że są zacofani to bajki ;) Ale spoko, patent o stacked-sensor złożony, płaczki jeszcze będą się śmiały i wychwalały Cwanona pod niebiosa :mrgreen:

marfot
02-01-2018, 11:37
Raczej Canon też wyczuł trend płaczu na słaby DR wiec opowiazdki, że nie obserwują co się na świecie dzieje oraz, że są zacofani to bajki ;) Ale spoko, patent o stacked-sensor złożony, płaczki jeszcze będą się śmiały i wychwalały Cwanona pod niebiosa :mrgreen:

Ten stacked sensor to chyba pod bezlustro FF szykują. To by było grubo :)

jinks
02-01-2018, 13:00
wow, 0.2 punktu gorsza dynamika w/g tego tekstu to na prawdę powod do takiego hucznego tytułu :D

Też to widziałem wczoraj. W komentarzach ludzie, którzy kupili ten aparat lub używali bardzo go bronią. Mają wręcz całkowicie przeciwne odczucia.

jotes25
02-01-2018, 16:04

Podoba mi się ta opinia :)

luso
02-01-2018, 21:38
Ten stacked sensor to chyba pod bezlustro FF szykują. To by było grubo :)

W jakiejś plotce czytałem, że matryca 7dmk3 ma dysponować jakąś nowością techniczną...

Kolekcjoner
02-01-2018, 23:22
płaczki jeszcze będą się śmiały i wychwalały Cwanona pod niebiosa :mrgreen:
Wątpię. To jest niemożliwe, zawsze się znajdzie powód do biadolenia....

Michal
03-01-2018, 10:54
Witam.
Ja się zdecydowałem i zakupiłem. Dlaczego? Proste, mam lampy, mam szkła i znajomych co mają do pożyczenia canony. Jeżeli chodzi o wymiary to mi odpowiada, oraz szczególnie waga. jest lżejszy od 7D i naprawdę dużo lżejszy od 5d mk II. Przynajmniej takie mam odczucie. Jeżeli chodzi o szum, to przy ISO 6400 i lekko niedoświetlonym zdjęciu jest już kiepsko. Przy takich samych parametrach i właściwie naświetlonym zdjęciu jest przyzwoicie. Muszę jeszcze rozpracować ustawienia, ale na razie aparat mi się podoba. Jest chyba ciutkę mniejszy szum niż w 5dII i chyba ma lepszy automatyczny BW. Kolorki z niego też mi się bardziej podobają.
W sumie aparat jak za te pieniądze nie powala, patrząc na konkurencję i jak bym nie miał szklarni to pewnie bym zmienił system. Z kolei jak bym nie musiał, to pewnie jeszcze bym nie zmieniał puszki. Może komuś pomoże ta opinie w podjęciu decyzji.

kardwa
03-01-2018, 16:56
Jak dla mnie to ten szum był zdecydowanie mniejszy niż w 5DmkII. Ja się przesiadłem właśnie z piątki i z tego co zaobserwowałem to szumy na wyższych czułościach były zdecydowanie mniejsze i lepiej kontrolowane. Inna sprawa to źle działający auto-focus, który był powodem rozstania się z tym body.

KNC
03-01-2018, 17:28
Iso zdecydowanie przyjemniejsze w 6d2, jak ktos mówi odwrotnie to albo nigdy nie mial tych dwóch aparatów, albo troluje bo ma taki zwyczaj albo mu za to płacą.

kardwa - dziwna sprawa z tym AF, u mnie śmiga najlepiej ze wszystkich puszek jakie miałem(40d, 7d, 5d2, 1d4)

kardwa
03-01-2018, 20:58
Dostałem wadliwe body. Nie chciałem naprawiać więc był zwrot.

kometa
05-01-2018, 11:17
Uf, przebrnąłem przez cały temat,a zdecydowanie nie było to proste. Posiadam 6dmk1 i mogę za nieduże pieniądze zrobić upgrade do 6dmk2.

Obecnie mam dwa problemy z body:
1. AF
2. AF podczas filmowania

Jestem absolutnym hobbysta, ostatnio głownie używam do fotografowania niemowlaka, a niedługo biegającego
Rozumiem, ze co do punktu 1 to przepaść miedzy wersjami jest duza i warto się przesiąść jeśli jest to bolączka w wersji pierwszej?
Co do punktu 2 to czy focus podczas filmowania będzie pozwalać z wykorzystaniem C24-105 komfortowo filmować biegające dziecko? Nie jest to moje główne urządzenie do filmu, ale obecnie z jedynka czasami chce cos nakręcić i jest to trudne przy manualnym ostrzeniu.

KNC
05-01-2018, 11:48
kometa - przepaść to wlasnie jest w 2 punkcie.
lustra canona bez DPAF praktycznie nie miały AF w LV a teraz działa to bardzo dobrze. Filmiki jak to działa masz w necie.

kardwa
05-01-2018, 16:02
AF w LV działa w tym body znakomicie dzięki DPAF. Do filmowania nie znajdziesz lepszej puszki w tych pieniążkach jeśli AF ma być priorytetem.

gnd
15-01-2018, 10:48
Myślicie, że Cena coś spadnie w najbliższym czasie? Dolar jest dość tani. Nie wiem jaki jest najlepszy moment na zakup. Dawno nie kupowałem korpusu.

KNC
15-01-2018, 11:45
w tej chwili cena jest na prawde atrakcyjna. Nie zastanawialem sie w dniu premiery, to tym bardziej teraz. Albo cos potrzebujesz i kupujesz, albo idz się napij za tą kasę...

robertskc7
15-01-2018, 11:52
Cena strasznie spadła od premiery. Myślę że 7,5k to rozsądna cena i się utrzyma na dłużej. Na wiosnę, gdzie rośnie popyt raczej obniżek bym się nie spodziewał.

gnd
15-01-2018, 12:15
Mam jedno 6d więc byłby drugim body. Do teraz miałem 5d MK2 jako drugie i za duża różnica w obrazku była i utrudniało to obróbkę. Mogę poczekać do czerwca raczej.

Michal
15-01-2018, 12:31
Musisz obserwować rynek i promocje. Ja w popularnej sieci zakupiłem go za 7k z ratami 0%.

--- Kolejny post ---

...Do teraz miałem 5d MK2 jako drugie i za duża różnica w obrazku była i utrudniało to obróbkę....

Mógł byś to rozwinąć? Jaka różnica była? Jedyną jaką zauważyłem pomiędzy 5DII i 6DII to inna praca na ABW (pomijając wyciąganie z Cieni, czy rozdzielczość matrycy).

gnd
15-01-2018, 12:46
Zupełnie inaczej się zachowują kolory i skopiowanie temperatury i innych ustawień z jednego nie ma zastosowania do drugiego. 5d2 jest silniejszy i zawsze gdzieś wyłazi magenta wraz z bandingiem.

Michal
15-01-2018, 13:21
A, te kolory to się zgadza. Wcześniej jak obrabiałem repo robione 2 puszkami na raz to z 7D i 5DII obrabiałem osobno. Ciekawe jak teraz będzie z 5dII i 6DII, ale już widzę, że pewnie będzie to samo. 5DII ma swoje kolorki i swój BW.

Yaru
15-01-2018, 14:46
Przestrzeliłem swoją 6d mk II, kupiłem nówkę za 6399 zł od Fotogandini ( trzeba poczytać jest tutaj wątek, są plusy i minusy trzeba się z tym liczyć ) - kupiłem kiedyś u niego szkło teraz aparat, wszystko w najlepszym porządku. Już widzę że nowa 6tka jest skrojona dla mnie, jednym słowem genialna puszka. 35L i 135L trafiają w cel na bocznych szybko i pewnie, wkrótce testy Sigm 20,50,85. Już po cichu myślę o drugim egzemplarzu.

Odnosząc się do postu na temat pracy 6d i 5Dmk II to taki duet miałem kilka lat temu, ten duet posiadałem przez około miesiąc, szybko sprzedałem piątkę i kupiłem drugą 6tkę, obróbka rawów była męcząca pomimo stosowania presetów, ale gorsza była sama praca, dla mnie 5tką była duża ciężka i za wolna, do tego ten wyświetlacz, na którym ciężko potwierdzić trafienie przy wyższych wartościach ISO, nie polubiłem się z nią, brakowało jedynie joy'a. Guzikologia 6tki przypadła mi do gustu, przyzwyczaiłem się.

5pirit
15-01-2018, 17:07
Myślicie, że Cena coś spadnie w najbliższym czasie? Dolar jest dość tani. Nie wiem jaki jest najlepszy moment na zakup. Dawno nie kupowałem korpusu.

Polska to taki kraj, w którym sprzedawcy w przypadku spadku wartości dolara raczej nie reagują, dopiero jak wzrośnie to od razu ceny podnoszą. Taka nasz kochana cebulandia :D

Oleks
15-01-2018, 17:39
Witam
Nie wiem czy w dobrym wątku jeżeli nie to prośba o przerzucenie. Odebrałem dzisiaj 6dII po podpięciu sigmy 85 wersja EX oto co uzyskałem na przysłonie 1,4. Czy ktoś mógłby wyjaśnić co jest powodem tych kregów, problem znika od przysłony 2,0. Mam jeszcze sigmy art 20mm i 50mm i tam na najniższych przysłonach kręgi nie pojawiają się, dodam że na starej szóstce problemu też nie ma431.

robertskc7
15-01-2018, 18:10
Wyłącz redukcję aberacji i winiety w funkcjach aparatu

maik30d
15-01-2018, 18:49
A ma ktoś nową 6 i starą ? Żeby porównać właśnie kolory z obydwóch puszek i jak się pracuje na nich

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Oleks
15-01-2018, 19:45
Wyłącz redukcję aberacji i winiety w funkcjach aparatu

Dzięki, wystarczyła sama winieta. Pozdrawiam

gnd
17-01-2018, 15:00
A ma ktoś nową 6 i starą ? Żeby porównać właśnie kolory z obydwóch puszek i jak się pracuje na nich

Też jestem ciekaw jak się zachowują obie puszki i jak się obrabia z nich materiał razem.

Na pewno ktoś używał. Będę wdziećzny za RAWA z obu przy tej samej scenie io tych samych nastawach.

mkamelg
18-01-2018, 19:35
Po lewej stronie 6D, po prawej stronie 6D Mark II:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageupload.co.uk/images/2018/01/15/capture-20180115-205625.jpg)

Obydwa zdjęcia użyte do porównania ściągnąłem spod poniższych linków:

Canon 6D Review - Thumbnails (http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-6d/canon-6dTHMB.HTM)

Canon 6D Mark II Review - Thumbnails (http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-6d-mark-ii/canon-6d-mark-iiTHMB.HTM)

tomfoot
18-01-2018, 21:53
a oni tych testów nie mogą robić jakimś normalnym obiektywem?

Macios
18-01-2018, 22:26
To może być sigma 70/2.8 makro (mi takie dziwy w opisie jak Canon 50mm +... pokazuje czasem we właściwościach jak wrzucam zdjęcie do serwisu typu 500px).

maik30d
18-01-2018, 23:01
Z nowego 6d wydają się być bardziej stonowane kolory. Ale to widok wnwywolywarce i chyba 6d przedprodukcyjna bo numeracja pliku dość obszerna :) ale dzięki za linki. Pobiore jutro na spokojnie

mkamelg
19-01-2018, 18:41
To może być sigma 70/2.8 makro (mi takie dziwy w opisie jak Canon 50mm +... pokazuje czasem we właściwościach jak wrzucam zdjęcie do serwisu typu 500px).

Obiektyw był najprawdopodobniej podpięty pod dedykowany do niego LIFE-SIZE CONVERTER (LSC) https://i.ebayimg.com/images/g/6-sAAOSwVDZZ~wA3/s-l1600.jpg a dopiero później jako całość do aparatu. LSC działa jak telekonwerter 1.4x stąd wzięło się to 70mm (50 x 1,4 = 70).

Sluka
20-01-2018, 15:56
Jeśli "wywoływarka" RAWów podpina identyczną krzywą bazową jak do 6D, to nie można być pewnym efektów. 6D2 ma ją bardziej stromą. W Darktable jest krzywa od 6D. Krzywą od 6D2 można łatwo wyznaczyć robiąc zdjęcie tablicy barwnej w trybie RAW+JPG. Ekspozycją ustawiona na szarą kartę, błąd ~0,15EV. Bo o tyle trzeba było podciągnąć jpega, aby białe pole miało wartości referencyjne. Po sprawdzeniu pozostałych pól z klina szarości wszystkie mieściły się z dE na poziomie "niezauważalnym". Podnosząc o identyczną wartość ekspozycję w CR2 można ustalić krzywą bazową na podstawie klina szarości. Wychodzi bardziej stroma niż krzywa 6D. Do +-2EV zmieniając ekspozycje i bazując na tak zrobionej krzywej okiem trudno wyłapać różnicę. Oczywiście jpgi się rozjeżdżają. Przy 3EV widać już odjazdy kolorystyczne. Jeśli komuś wypadnie doprowadzanie do ładu zdjęć z przy takim błędzie w ekspozycji to wypada mieć na takie przypadki przygotowane profile barwne korygujące to. Przy -3EV profilem da się zlikwidować wychodzące purpurowe zabarwienie cieni. -3,5EV to koniec. Przy -4EV znikają mocno nasycone niebieskie kolory. Pola szarości da się jeszcze rozróżnić, ale nie wartości na nić nie są już tak powiązane liniowo między sobą. W przepaleniach tyle nie walczyłem.

Yaru
22-01-2018, 11:56
Gdyby kogoś interesowała pojemność baterii, poniżej wynik, w tym sporo podglądów ( weryfikacja celności ) kilkanaście/dzieciąt zdjęć z LV.

442

gnd
22-01-2018, 13:11
Świetny wynik.

KNC
22-01-2018, 19:35
a ja ostatnio zrobiłem 30 fot na pełnym aku :P

Yaru
22-01-2018, 21:00

Ile dni naświetlałeś jedną klatkę? :mrgreen:

Michal
23-01-2018, 08:52
Mi się udało 503 foty na jednym aku, ale to testy, ustawienia mojego menu itp. Ciekawe ile wytrzyma w pracy...

KNC
23-01-2018, 20:33
ostatnio z ciekawości sprawdzałęm tryb timelaps. Co ciekawe poczas robienia fot do timelapsu aparat korzysta z elektronicznej migawki - tak mi sie przynajmniej wydaje skoro nie wydaje żadnych dzwiekow. Dlaczego nie mozna bylo tego zaimplementowac do trybu fotografowania?

Tom77
23-01-2018, 20:43

Tak to jest jak się aku za 20zl kupuje :)

KNC
23-01-2018, 20:54
Tak to jest jak się aku za 20zl kupuje :)

dwa oryginały, ja focę w taki sposób :P

Oleks
28-01-2018, 20:39
Czy miał może ktoś problem z 6dII z synchronizacją z lampą błyskową? Mam dwie lampy YN565EX i YN500EX, ta pierwsza na ustawieniu ETTL kompletnie głupieje, raz prześwietlone, raz niedoświetlone, na wyświetlaczu aparatu korekcja ekspozycji lampy cały czas miga zmieniając się z wartości ustawionej na lampie do wartości 0. Jak podpinam 500EX jest już dużo lepiej, tylko co któreś zdjęcie wychodzi niedoświetlone, przy czym dalej na ustawieniu ETTL mam głupienie na aparacie korekty ekspozycji, dopiero po przełączeniu lampy w manual to ustaje. Od razu dodam że na 6dI wszystko chodzi idealnie.

Yaru
29-01-2018, 09:37
Czy miał może ktoś problem z 6dII z synchronizacją z lampą błyskową? Mam dwie lampy YN565EX i YN500EX, ta pierwsza na ustawieniu ETTL kompletnie głupieje, raz prześwietlone, raz niedoświetlone, na wyświetlaczu aparatu korekcja ekspozycji lampy cały czas miga zmieniając się z wartości ustawionej na lampie do wartości 0. Jak podpinam 500EX jest już dużo lepiej, tylko co któreś zdjęcie wychodzi niedoświetlone, przy czym dalej na ustawieniu ETTL mam głupienie na aparacie korekty ekspozycji, dopiero po przełączeniu lampy w manual to ustaje. Od razu dodam że na 6dI wszystko chodzi idealnie.

Jaki masz soft? Jest dostępna aktualizacja softu do 6dII - poprawia działanie z lampami "inny" producentów. Mam kilka YN 685 działają jak trzeba, podbnie jak wyzwalacze YN622, jedyny problem jaki stwierdziłem to że wyzwalacze "ciężej" się wpina w sanki.
Swoją puszkę od razu zaktualizowałem.

Oleks
30-01-2018, 20:56
Jaki masz soft? Jest dostępna aktualizacja softu do 6dII - poprawia działanie z lampami "inny" producentów. Mam kilka YN 685 działają jak trzeba, podbnie jak wyzwalacze YN622, jedyny problem jaki stwierdziłem to że wyzwalacze "ciężej" się wpina w sanki.
Swoją puszkę od razu zaktualizowałem.

Niestety nie pomogło, lampa błyska, a zdjęcie jakby zupełnie była wyłączona, najczęściej występuje to kiedy przytrzymam dłużej spust migawki do połowy.

gnd
31-01-2018, 13:03
Mam dwie lampy yn, sprawdzę jam mi przyjdzie 6d2.

Przy okazji, znacie jakąś metodę na sprawdzenie przebiegu z poziomu windowsa lub androida?

Wcześneij używałem do tego celu magic lantern, ale canon się wypiął na ten dodatek przy nowszych procesorach.

krajes28
01-02-2018, 01:16
Przy okazji, znacie jakąś metodę na sprawdzenie przebiegu z poziomu windowsa lub androida?

Wcześneij używałem do tego celu magic lantern, ale canon się wypiął na ten dodatek przy nowszych procesorach.

Ostatnio pytałem o to na forum:
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-5d-mark-iv-odczytanie-przebiegu-migawki-107234/

Polecam "ShutterCount DIRE Studio" na iOS, ja nim sprawdziłem przebieg w 5d mk IV

gnd
06-02-2018, 20:33
Podpiąłem wyzwalacze yn 622c i lampę yn685. Przy włączeniu trybu szybkiej synchronizacji wyświetla się komunikat o wyłączonej albo nie wpsiranej lampie, ale ustawienie się się zmienia i działa.
Nie działa też wspomaganie af.
Puszka na Fv 1.03 a lampy nie mam jak zaktualizować bez yn622tx.

Daniel_Daniel
11-02-2018, 13:54
Od miesiąca jestem szczęśliwym(?) posiadaczem 6DMKII. Przesiadłem się z 80D (BTW na sprzedaż).
Wrażenia? Obrazki ładne, zarówno portret jak i krajobraz.

Natomiast celność, szybkość, jakość współpracy ze szklarnią pozostawia dużo do życzenia.
Mam tu na myśli przede wszystkim 100 2.8L Macro i 100-400 IIL. 80D z tymi szkłami szaleje w ułamku sekundy i wszystko jest ostre więc albo
1. muszę się nauczyć 6DII
2. coś pozmieniać w ustawieniach (any tips?)
3. wysłać do kalibracji
4. przyzwyczaić się, że jest jak jest. ;)

Czy ktoś dokonał takiej przesiadki? Jak wrażenia?
IMHO być może 6dII nie jest złe samo w sobie, ale przy nim 80D to demon szybkości.

Suchy
16-02-2018, 11:36
Daniel_Daniel - ja mam 80D ale tak sobie dumam o FF, w szczególności o 6DII. To co piszesz jest bardzo zastanawiające bo choćby z układu punktów AF wynikałoby że 80D i 6DII mają dokładnie te same bebechy (prócz matrycy rzecz jasna), więc na obu aparatach obiektywy powinny pracować dokładnie tak samo.
A jak oceniasz możliwości wyciągania z cieni 6DII w porównaniu z 80D. Bo z opisów i testów wynikałoby że matryca pełnoklatkowa ma mniejsze możliwości niż 80D...

Daniel_Daniel
18-02-2018, 15:10
Daniel_Daniel - ja mam 80D ale tak sobie dumam o FF, w szczególności o 6DII. To co piszesz jest bardzo zastanawiające bo choćby z układu punktów AF wynikałoby że 80D i 6DII mają dokładnie te same bebechy (prócz matrycy rzecz jasna), więc na obu aparatach obiektywy powinny pracować dokładnie tak samo.
A jak oceniasz możliwości wyciągania z cieni 6DII w porównaniu z 80D. Bo z opisów i testów wynikałoby że matryca pełnoklatkowa ma mniejsze możliwości niż 80D...

Ad. 1. Na optyczyne w teście jest opisana słaba współpraca z setką, ale niby w świetle żarowym i etc. Nie znam się. olałem ten tekst. ale coś mnie naprawdę irytuje w szybkości i gubieniu ostrości. Oddam do regulacji i może będzie lepiej.

Ad. 2. Badaczem cieni nie jestem. ;) Cienie to pewnie jedno, a szum i jego zależność od gęstości matrycy i ilości pikseli to drugie. Pamiętam, że 80D mnie zachwyciło w tym względzie. Robiłem testowe prawie czarne zdjęcia ;). IMHO 6DII jest spoko. Nie robiłem zdjęć testowych ale na bariery się nie natknąłem jeszcze (2 miesiące).
Link do pliku w oryginale i zobacz sam. (https://1drv.ms/f/s!Ao1oWVdtFO6RgZ4eFUQUzS5bLP9ugQ) Poniżej przykładowe print screeny, ale pewnie dużo o jakości nie powiedzą. Generalnie przy dobrym naświetleniu problemu nie ma ;)

Dane plików odnośnie obróbki: Ekspozycja +3, Światła -100, Cienie +100, Odszumianie 50 (lumiinance). Bez wyostrzania.
553
554
555

Suchy
18-02-2018, 16:28
Wielkie dzięki!

ospa
21-02-2018, 11:50
czym sprawdzać przebieg migawki w 6d mII ? ?

gnd
21-02-2018, 12:54
czym sprawdzać przebieg migawki w 6d mII ? ?http://www.eosmsg.com/ działa na windowsie, ale sprawdzenie kosztuje 5$

kmeg
21-02-2018, 15:23
Może warto założyć nowy wątek promocje w innym dziale, wrzucam tutaj bo może komuś się przyda

Canon 6D MK II + 24-105 IS STM (f/3.5-5.6) @ Amazon (ES)
~7.655zł, niestety ale trzeba mieć kogoś w ES bo do Polski nie ślą

https://www.amazon.es/dp/B073CZVKW8

gnd
21-02-2018, 20:01
Może warto założyć nowy wątek promocje w innym dziale, wrzucam tutaj bo może komuś się przyda

Canon 6D MK II + 24-105 IS STM (f/3.5-5.6) @ Amazon (ES)
~7.655zł, niestety ale trzeba mieć kogoś w ES bo do Polski nie ślą

https://www.amazon.es/dp/B073CZVKW8W opisie jest możliwość wysyłki do Polski. Świetna oferta!

krajes28
22-02-2018, 00:42
czym sprawdzać przebieg migawki w 6d mII ? ?

Polecam aplikację "ShutterCount DIRE Studio" na IOS. Aplikacja kosztuje 18,99 zł i ze swoim 5D IV musiałem połączyć się z iPadem jako EOS Utility

maik30d
23-02-2018, 21:30
Cena aktualnie to już 2410euro.

jinks
08-03-2018, 22:46
Aparat już trochę jest na rynku. Przeszedł ktoś może z 5d mkIII? :) Powoli zbliżam się do 200k kliknięć i trochę rozważam odświeżenie przez downgrade ;)

gnd
09-03-2018, 10:35
Aparat jest świetny, ale sprawdź czy przyzwyczaisz się do kółka. Joystick w 5d jest dużo wygodniejszy. Prawdziwy biografie to 5d MK4 ze względu na matrycę.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

gnd
07-04-2018, 12:18
Dziwne rzeczy zrobił słownik w telefonie:) Chodzi o upgrade a nie biografię.

Przy okazji połączenie 6d2 z naleśnikiem 40mm STM wyleczyło mnie na razie z bezlustra.

tomfoot
07-04-2018, 12:34
Przy okazji połączenie 6d2 z naleśnikiem 40mm STM wyleczyło mnie na razie z bezlustra.

W jakim sensie? Że rozmiar?

gnd
07-04-2018, 12:53
Rozmiar, waga i jakość zdjęć. Zestaw żeby mieć ze sobą, zgrabny i wygodny. Przywrócił mi radość z fotografowania. AF w LV śmiga, obiektywik praktycznie bez wad optycznych bo winieta jest dla mnie ładna. A do pracy mam kloce 1.4, które na bezlusterku wcale nie są wiele mniejsze.

tomfoot
07-04-2018, 12:57
Rozmiar, waga i jakość zdjęć. Zestaw żeby mieć ze sobą, zgrabny i wygodny. Przywrócił mi radość z fotografowania. AF w LV śmiga, obiektywik praktycznie bez wad optycznych bo winieta jest dla mnie ładna. A do pracy mam kloce 1.4, które na bezlusterku wcale nie są wiele mniejsze.

Ok. Dzięki. Czyli tak jak myślałem to dobra opcja zamiast zaślepki do ff :-) Kurcze, szkoda że nie jest troszku jaśniejszy, tak chociaż 1.8 :-)

gnd
07-04-2018, 13:24
50 STM nie jest wiele większy, ale jednak to nie to. Bardzo mi pasuje ogniskowa 40mmz nie za szeroko i nie za wąsko, idealnie:)

jinks
07-04-2018, 14:05
gnd tak z ciekawości...jak to 40stm sprawuje się w amatorskim, domowym video? chodzi mi głównie o to, czy bardzo słychać na filmiku łapanie ostrości.

gnd
07-04-2018, 15:09
Nie nagrywam, ale mogę nagrać jakąś próbkę. Raczej nie powinno być słychać w normalnych warunkach. W absolutnej ciszy pewnie coś będzie. Do filmu przydałaby się stabilizacja.

jinks
07-04-2018, 15:26
Nie nagrywam, ale mogę nagrać jakąś próbkę. Raczej nie powinno być słychać w normalnych warunkach. W absolutnej ciszy pewnie coś będzie. Do filmu przydałaby się stabilizacja.Faktycznie IS sporo zmienia. No, ale i tak szkło do codziennego focenia, szczególnie na wakacjach jest bardzo fajne.

jinks
18-04-2018, 10:53
Mam jeszcze pytanie odnośnie trybu cichej migawki. Sporo osób pisze, że nie jest tak do końca cicha. Jest podobnie jak w 6d mkI, czy odczuwalnie głośniej?

gnd
21-04-2018, 08:01
Gdzieś widziałem filmik jak ktoś to porównywał. Mam oba i różnica jest raczej pomijalna. Nie jest głośniej, ale szybciej w 6d2. Wyzwolenie migawki i kłapnięcie lustrem trwa krócej.

iczek
10-05-2018, 20:47
Dlaczego nie warto kupować Canon 6D Mark II
To nie jest recenzja.

Zacznę tak... posiadam aparaty marki Canon od ponad 13 lat. Różne modele. Po skalkulowaniu wielu czynników, w tym finansowych kilka lat temu przesiadłem się na Canon 6D. I to był (jest) aparat, który w 150% wyczerpywał moje zapotrzebowanie na rodzaj fotografii, który uprawiałem i uprawiam. Napisałem 150%, bo te 50% to są funkcje, których całkowicie w tym aparacie nie używałem. Aparat ma swoje wady, ale o tym za moment. Gdy na rynku pojawił się następca w osobie Mark II, pomyślałem, że nie ma to jak zmienić „dobre” na „lepsze”. I możecie już sobie sami dopowiedzieć ciąg dalszy.
Skusiło mnie przede wszystkim:
- ekran obracany i dotykowy (szał!)
- lepszy AF (którego i tak nie używam!)
- automatyczne wyłączanie GPS przy zamykaniu aparatu.
Ta ostatnia cecha, wbrew pozorom, w wypadku fotografii pejzażowej już nie raz kosztowała mnie życie baterii całej, bo używam jej w Canon 6D i praktycznie zawsze zapominam w zdefiniowanym menu wyłączyć GPS. Niestety żre baterie.
Sprzedałem wiec sprawdzony i przetestowany w bojach porannych wschodów 6D i kupiłem pachnący świeżością Mark II. Po wypakowaniu pokręciłem sobie ekranikiem, chciałem zamówić LCD na wyświetlacz, ale przyłapałem się, że przecież to dotyk i pewnie będą problemy więc zrezygnowałem i z pietyzmem młodego odkrywcy za każdym razem odkręcałem to świństwo i chowałem ekran do spodu. I to bydła pierwsza czerwona lampka! Oto bowiem, zamiast spokojnie używać LCD, ja zacząłem się o niego bać od momentu wyjęcia z pudełka. Drugi problem zrodził się w momencie gdy używałem paska. Generalnie nie używam pasków i rozwiązanie Peak Design z tymi zatrzaskami było jak objawienie. Idealne są. Pasek odczepiam i szlus. Ale czasami mieć go muszę i wówczas jest… katastrofa! Otóż przy odkręconym ekranie, który przypominam wywija się na bok, pasek blokuje mi opcje chowania ekranu; jego składania. Wiszący na szyi aparat, dokładnie ma paski na wysokości ekraniku i chowanie go to żonglerka. Co za głupota! Gdyby chociaż ten ekran był odchylany wertykalnie, ale nie jest.
Druga czerwona lampka to plastykowość tego aparatu. Już 6D był plastykowy, ale jego następca w moich rękach to jak jakaś zabaweczka jest. No i faktycznie jest on lżejszy od oryginału o 85 gram. To dużo, gdy cały aparat waży 685 g. I ta klapka ekranu jakże delikatna. Nie wiem skąd jest ten plastyk, ale dmuchanie go rysuje.
AF – jak wspomniałem, to był powód raczej „na papierze”, bo ja nigdy nie miałem problemów z AF w 6D, bo nie używałem go. Jeśli już musiałem i chciałem, to do scen statycznych i nie odczułem żadnej różnicy mając Mark II, bo… też AF nie używałem.
Wówczas przyszła kolejna kara na tego, co chce lepsze kosztem dobrego… pojawiły się wykresy, że w sumie to w warstwie przejść tonalnych itp.. bzdur to ten nowy (kosztujący majątek) 6dmkII jest gorszy od poprzednika. A na pewno nie lepszy!
Ot idiota! Pomyślałem o sobie. Miałeś chamie dobry aparat, sprawdzony i zachciało Ci się drugiego złotego rogu.
W warstwie używania, nowa wersja szóstki niczym mnie nie zachwyciła, niczego mi nie poprawiła. Poza faktem, że za każdym razem na plenerze musiałem odchylać ten cholerny ekranik! Szlag mnie trafiał. Szczególnie, że miałem świeżo w pamięci mój wyjazd na Skye z Fuji GFX, który ma tez uchylny ekran, ale wertykalnie. I to jest świetne rozwiązanie dla pejzażysty. W tym miejscu wielu z was powie, że ekran odchylany jak w szóstce służy często vlogerom i do nagrywania video. I że cała ta szóstka mkII to w sumie została zrobiona pod video. No sam nie wiem, ale dla mnie, jako fotografa, cechy, które miały mnie zachwycić, okazały się porażką.
Kupując Canon 6D MkII zastanówcie się czy te dwie cechy jakimi są AF (ponoć lepszy – nie jestem w stanie tego stwierdzić) oraz uchylny ekran rzeczywiście się Wam przydadzą. Może tak jak ja jesteście klasycznymi ekranowcami. Kolega zwrócił mi uwagę, ze nowa wersja pracuje na procesorze 7 generacji, podczas gdy pierwsza na wersji 5+. Jakie to ma znaczenie? Dla mnie żadnego. Śmiem twierdzić, że dla 98% użytkowników Canona 6D też, bo ten sprzęt nie jest kupowany przez fotografów sportowych więc jego zastosowanie do tegoż generalnie nie ma sensu. Szybkość obliczeniowa czy też szybkość klatek na sekundę w tym aparacie to sprawa 4-rzędowa.
Sprzedałem ten aparat. Trochę z bólem serca bo był praktycznie nowy, ale wynagrodziłem to sobie kupując odpowiedni dla mnie sprzęt. Ponownie Canona 6D.

jinks
10-05-2018, 21:56
iczek Nastawiam się na zakup tego aparatu i trochę mnie zasmuciłeś Twoją opinią. Przy okazji - dlaczego nie używasz AF? i jak ostrzysz w związku z tym? LV?
Przy okazji...piękne prace. Podziwiam od dawna :)

akustyk
11-05-2018, 08:12
mam taki gibany ekranik w 750D ponad roku, i latam z tym aparatem duzo. nie mam co do niego zadnych zastrzezen i obaw jesli chodzi o trwalosc. mowie to z perspektywy 1,5 roku faktycznego i dosc intensywnego uzywania tego aparatu :)

doceniam ogromne mozliwosci jakie daje ekranik. w zasadzie dla mnie jakosc LV AF i mozliwosci tego ekraniku sprawiaja, ze 750D w wielu tematach uzywam przede wszystkim z ekranikiem a dopiero w dalszej kolejnosci korzystam z celownika optycznego.

co do oceny czy lepszy taki "wichajstrowaty" jak Canona czy model "most zwodzony" jak w Nikonie D750 czy Fiudzi: IMHO do stricte landszaftowego focenia i tylko w kadrach poziomych model zwodzony wystarcza. ale polecam pokombinowac kadry pionowe z niskiej perspektywy - to sie ujawni dlaczego "wichajster" potrafi byc fenomenalnym rozwiazaniem...

Cichy
11-05-2018, 08:23
Nie nagrywam, ale mogę nagrać jakąś próbkę. Raczej nie powinno być słychać w normalnych warunkach. W absolutnej ciszy pewnie coś będzie. Do filmu przydałaby się stabilizacja.

Przecież wystarczy włączyć cyfrową stabilizację, po to jest. I fajnie działa, co prawda z lekkim cropem, ale jest.

Gdzieś widziałem filmik jak ktoś to porównywał. Mam oba i różnica jest raczej pomijalna. Nie jest głośniej, ale szybciej w 6d2. Wyzwolenie migawki i kłapnięcie lustrem trwa krócej.

Tryb cichej migawki w 6d był dużo lepszy. W 6d2 kłapie wolniej, ale ciszej praktycznie wcale nie jest.

Michal
11-05-2018, 09:29
Dlaczego nie warto kupować Canon 6D Mark II
...
Druga czerwona lampka to plastykowość tego aparatu. Już 6D był plastykowy, ale jego następca w moich rękach to jak jakaś zabaweczka jest. No i faktycznie jest on lżejszy od oryginału o 85 gram. To dużo, gdy cały aparat waży 685 g. I ta klapka ekranu jakże delikatna. Nie wiem skąd jest ten plastyk, ale dmuchanie go rysuje.
...

Przesiadłem się na 6D2 z 7D. To o czym piszesz - jego plastikowość - niestety jest prawdą. Aparat użytkuje amatorsko, mam go pół roku, a już ma mnóstwo rysek. Na ekranie górnym jedna widoczna rsyska. W 7D coś takiego nie było po 3 latach użytkowania(ok. 30 tyś nalatane).
Patrząc na przesiadkę z 7D(classic), to skok co do matrycy jest spory, ale jako, że często użytkuję 5d2, to co do matrycy w 6D2 przeżyłem rozczarowanie.

Drugi raz tego aparatu bym nie kupił. :( Nawet jak na pełno klatkowe amatorskie urządzenie jest za delikatny.

Cichy
11-05-2018, 09:42
Moje 2 egzemplarze po całym sezonie ślubnym jak nowe.

iczek
11-05-2018, 10:34
iczek Nastawiam się na zakup tego aparatu i trochę mnie zasmuciłeś Twoją opinią. Przy okazji - dlaczego nie używasz AF? i jak ostrzysz w związku z tym? LV?
Przy okazji...piękne prace. Podziwiam od dawna :)

Prosze abys nie kierowal sie przy decyzji zakupowej moją opinią w większym stopniu niż kolejny glos w dyskusji.
Po prostu ten aparat mnie zawiodl i nie wpadowal sie w moj fotograficzny workflow. Musialem sie o tym przekonac osobiscie.
Niczego nie zyskalem. Stracilem plynnosc fotografowania. Wtopilem kupę kasy, bo (o tym nie piszałem) jego cena jest abstakcyjnie wysoka. Zmiany dodane do wersji II nie uzasadniają ceny tego aparatu w Polsce.
Pytasz o AF. Po prostu nie uzywam. Jest mi niepotrzebny. Nie ma znacznie czy LV czy nie. Ostrze ręcznie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

iczek
11-05-2018, 10:39
co do oceny czy lepszy taki "wichajstrowaty" jak Canona czy model "most zwodzony" jak w Nikonie D750 czy Fiudzi: IMHO do stricte landszaftowego focenia i tylko w kadrach poziomych model zwodzony wystarcza. ale polecam pokombinowac kadry pionowe z niskiej perspektywy - to sie ujawni dlaczego "wichajster" potrafi byc fenomenalnym rozwiazaniem...

Kadry pionowe w pejzażu to temat rzeka. Ja, po latach kompleksów w tym temacie, przyczepilem sie do gdzieś zasłyszanej opinii „znanego” fotografa zagramanicznego. Od tego momentu nie mam problemów z kadrami pionowymi, bo och nie rovie w pejzażu. Calkowicie wyłączyłem opcje vertical photo w aparacie.

Opinia ta brzmiala:
Czlowirk stoi w pionie. Na dwóch nogach. Portret robi się wiec w pionie.
Zaś oczy zwierząt (w tym czlowieka) ułożone są w poziomie.
Przypadek :)?

A poza tym... ziemia jest płaska z perspektywy fotografa.
;);)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

jinks
11-05-2018, 12:52
Opinia ta brzmiala:
Czlowirk stoi w pionie. Na dwóch nogach. Portret robi się wiec w pionie.
Zaś oczy zwierząt (w tym czlowieka) ułożone są w poziomie.
Przypadek :)?

A poza tym... ziemia jest płaska z perspektywy fotografa.
;);)

Też kiedyś doszedłem do wniosku, że kadry poziome są bardziej właściwe. Skutkiem tego obecnie robię tylko z 2-3% pionowych. Po kilku latach widzę, że to jednak zbyt radykalne podejście. Staram się przełamywać do pionów.

Jeśli zaś chodzi o ekran obrotowy to canon ma idealne rozwiązanie. Obawiam się tylko trwałości.

akustyk
11-05-2018, 14:07
w zadnym momencie nie pisalem o landszaftach w koncepcji tych kadrow pionowych...

ale, de facto, landszaftow tez zdarza mi sie niemalo robic w poziomie. to ze to nie jest naturalny format nie oznacza, ze nalezy sie tylko do niego ograniczac

Leon007
11-05-2018, 14:37
Ciekawe o tych formatach i zastanawiające, że Koledzy narzucają sobie takie twarde reguły.
Pod wpływem oglądania starych zdjęć - głównie Adamsa, bo dostałem dwa albumy z jego twórczością 8-) - zacząłem próbować format 5:4, nie tylko w krajobrazie. I bardzo mi się spodobał, a pionowy 5:4 (czyli 4:5) podoba mi się bardziej niż klasyczne 2:3.

jinks
11-05-2018, 17:57
Ciekawe o tych formatach i zastanawiające, że Koledzy narzucają sobie takie twarde reguły.
Pod wpływem oglądania starych zdjęć - głównie Adamsa, bo dostałem dwa albumy z jego twórczością 8-) - zacząłem próbować format 5:4, nie tylko w krajobrazie. I bardzo mi się spodobał, a pionowy 5:4 (czyli 4:5) podoba mi się bardziej niż klasyczne 2:3.Widzimy poziomo, kino jest robione poziomo. Oglądasz to wszystko i...ulegasz. Nawet nie wiesz kiedy a twoje zdjęcia unikają pionowych kadrów :D A tak bardziej serio czasami warto sobie narzucić takie reguły. Ograniczenia wymuszają kreatywność. Nie można jednak przesadzić jak ja, bo w pewnym momencie efekt jest zupełnie odwrotny. Kwestia umiaru i proporcji.

Format 4:5 lub odwrotny jest świetny! Z tym, że zmierza do kwadratu i tu nie czuć tak bardzo różnicy między pionem i poziomem.

Ostatnio w 5dmkIV i z tego co wiem w 6d mk2 można w wyświetlaczu ustawić linie do kadrowania pokazujące kwadrat. Jakoś tak nikt na to nie zwraca uwagi a przecież to fajna sprawa. Przydałoby się również 4:3 i 4:5.

5pirit
11-05-2018, 23:18
Jedna ważna rzecz, opinia iczek, jest opinią subiektywną, opartą na tym do czego użytkownik ten aparat potrzebuje.

Jak dla mnie gibany ekranik i lepszy AF, do fotografii ślubnej idealnie się nadają.

Generalnie jak dla mnie te początkowe powody użytkownika iczek, dlaczego nie kupować tego aparatu są tak trochę wyszukane na siłę. Jednemu może pęknąć obudowa po tygodniu a drugi po 5 latach będzie wyglądał jak nowy. Sam mam póki co wersję pierwszą 6D i po 3 latach różnych imprez typu śluby itp ..... aparat wciąż wygląda jak by był nowy, wszystko zależy jak kto dba o sprzęt.

Jak dla mnie, jedyny minus tej puszki jak i pierwszej generacji, to maksymalny czas 1/4000, ale i to można obejść na kilka sposobów więc nie ma co biadolić

Ogólnie zauważyłem pewną tendencję, która zagościła do naszego kochanego kraju. Kupię sobie aparat i zamiast robić zdjęcia, zacznę wyszukiwać w nim minusy.

Ludzie, jak wy kupujecie: pralki, lodówki, zmywarki i telewizory, które czasami cenowo nie odbiegają od sprzętu foto. Też tak później biadolicie jaki to zły sprzęt kupiliście?

Aparat jest do robienia zdjęć, pralka do prania a lodówka do chłodzenia piwka, więc przestańcie się napinać i róbcie foty albo zmieńcie zainteresowania, sprzęt idealny jeszcze nie powstał i nigdy nie powstanie, bo na czym producenci by zarabiali.

Moim postem nie chcę i nie mam zamiaru nikomu ubliżać albo urazić, tylko wkurza mnie dobitnie nasz kraj, cebulandia pełna malkontentów.

Żeby nie było, że odbiegam od tematu, to ja z pełną świadomością jego wad i zalet, chcę kupić 6D MkII, czekam tylko aż się kasiorka uzbiera :D

jinks
12-05-2018, 15:21
tylko wkurza mnie dobitnie nasz kraj, cebulandia pełna malkontentów.
W pewnym sensie masz rację, ze dziś sporo wybrzydzamy, pojawia się coraz więcej roszczeń i jesteśmy coraz bardziej wymagający. Bywam jednak na zagranicznych forach, serwisach, czy fanpage-ach fotograficznych i sytuacja jest wszędzie identyczna. Również w bogatszych społeczeństwach, z podobno "dojarzałą" demokracją i wysokim rozwojem cywilizacyjnym typu UK, DE czy USA. Dlatego nie pisz proszę w ten sposób o Polsce. Też jesteś Polakiem - szanuj siebie i swoich bliskich.

Producenci sprzętu celowo zaniżają niektóre parametry lub przemilczą jakieś zaplanowane niedoskonałości swoich produktów - nie dziwię się, że czasami ktoś może chcieć coś zwrócić. W USA jest to normalne. Klient zwraca nie dlatego, że coś jest niezgodne z opisem tylko dlatego, że mu się nie podoba.

olek.tbg
12-05-2018, 22:22
Przesiadał się może ktoś z 5dmII na 6dmII ?

Zależy mi na:

1) AF - rzadko kiedy robię reporterkę, raczej chciałbym mieć więcej użytecznych punktów i nie musieć przekadrowywać robiąc portret na 1.8 :mrgreen:
Na pewnie będzie lepiej i dokładniej na 6DmII, trochę jednak martwi mnie mały obszar pokrycia.
2) DR - fajnie gdyby był mniejszy banding i większa rozpiętość - jak wyciągnięcie 2EV z cieni nie spowoduje kaszany w cieniach to będę szczęśliwy :)
3) ISO - tutaj na pewno będzie lepiej, zdarza mi się dość często używać 6400, w 5DmII z moimi niewielkimi umiejętnościami w Lighroomie nie za wiele potrafię z takich zdjęć wyciągnąć.

Pojawiły się pierwsze używane 6dmII, i się zaczyna człowiek zastanawiać :)

KNC
13-05-2018, 05:58
1. AF - 3tyś punktów AF rozsianych po koło 80% kadru, czego chcieć więcej?
2. jak widać w necie(nie wiem osobiscie bo nie wyobrazam sobie wyciągać z cieni 2ev) aparat kuleje w porównaniu z innymi, będzie "kaszana"
3. Iso jest świetne, 6400 spokojnie daje radę.

Yaru
13-05-2018, 11:12
Miałem dwie 6d mam jedną 6d i drugą 6d2, nowsza wersja ma lepszy pewniejszy AF, robię tylko zdjęcia nie filmuje. Dla mnie 6d2 to puszka niemal idealna jedynie brak mi 1/8000, jednak nie jest to sprawa mega istotna, czasami by się przydało. Gigbany ekran się przydaje i jest fajnym rozwiązaniem. Na aliexpress można kupić osłonę -jakość jej wykonania nie odbiega od osłony Larmor, którą posiadam w pierwszej wersji 6d. Pewnie za jakiś czas zamienię swoją starą 6d na nowszy model. Czy warto zmienić to już kwestia indywidualna. Chciałem mieć jedną szybszą puszkę i dostałem co chciałem jestem bardzo zadowolony.

jinks
13-05-2018, 15:50
Yaru w jakim sensie szybszą? Przy okazji sporo korzystasz z dpaf podczas ślubu?

Yaru
14-05-2018, 10:37
Yaru w jakim sensie szybszą? Przy okazji sporo korzystasz z dpaf podczas ślubu?
Pisząc że jest szybsza miałem na myśli że apart szybciej się zbiera, ma więcej klatek/sec., ponadto podczas zabawy na sali przy zapiętym 35L nieco przymkniętym, przy ustawieniu środkowego obszaru AF, puszka bardzo rzadko się myli, obiektyw nie "lata" po skali, tylko ostrzy. 6D tutaj wyraźnie ustępuje.
Dual pixel AF używam, podczas ślubu to kilka/kilkanaście ujęć zależy od warunków, częściej przydaje się na sali i plenerze. Trzymając apart na wysokości pasa uchylając ekran ku górze nie wyglądam jakbym robił zdjęcia, mam wtedy możliwość wychwytywać ujęcia, których nie zrobiłbym z aparatem przy oku. Niektórzy ludzie zerkają na fotografa, widząc że robi zdjęcia "usztywniają się", ta funkcja w połączeniu ze 135L daje możliwość fotografowania jakby z ukrycia. Zdaję sobie sprawę że dla innych mogą być to pierdoły ale ja sobie tą funkcje bardzo cenię. Przy okazji korzystania w tej funkcji warto wyłączyć podgląd zrobionego zdjęcia, mi to przeszkadzało bo patrząc na ekran LCD traciłem kontakt ze sceną na te kilka sec. podczas wyświetlania podglądu, zdjęcia robię funkcją dotyku palcem na ekran :)

jinks
14-05-2018, 11:39
Dzięki!

Yaru
14-05-2018, 13:08
Dzięki!

Nie ma sprawy ;)

tkosiada
14-05-2018, 17:53
1. AF - 3tyś punktów AF rozsianych po koło 80% kadru, czego chcieć więcej? ...
Precyzji samego AF. Ta ilość punktów nie gwarantuje trafienia. Myślę, ze nie ma co się łudzić co do jego pracy.
Jeśli chcę mieć pewniejszy AF to muszę zainwestować w 5D IV. Dla mnie za dużo osób pisało o jego średniości. Ja akurat się nie dziwię, nie chciałem już sam się o tym przekonywać

KNC
14-05-2018, 18:41
Dziwne że mój 6D2 nigdy mnie nie zawiódł jeśli chodzi o AF i to ten z LV...chyba wysłałi mi w przedsprzedaży jakiś stuningowany egzemplarz...

Cichy
14-05-2018, 18:49
1. AF - 3tyś punktów AF rozsianych po koło 80% kadru, czego chcieć więcej?

Gdzie Ty masz 3 tys. punktów AF ? :D :D

KNC
14-05-2018, 18:55
70 w poziomie i 40 w pionie.

jotes25
14-05-2018, 19:18

He, he, podoba mi się ten entuzjazm :) Co nie zmienia faktu, że jednocześnie może używać pewnie jakieś 49 czy 63 (nie pamiętam już).

I te 80% kadru, to też baaaardzo naciągane. Bo 80% w pionie i poziomie daje 64% powierzchni kadru, a to już bliżej do połowy niż całego :lol:

Ale spoko, w Canonie pracują nad tym :)

akustyk
14-05-2018, 19:37
He, he, podoba mi się ten entuzjazm :) Co nie zmienia faktu, że jednocześnie może używać pewnie jakieś 49 czy 63 (nie pamiętam już).

I te 80% kadru, to też baaaardzo naciągane. Bo 80% w pionie i poziomie daje 64% powierzchni kadru, a to już bliżej do połowy niż całego :lol:

Ale spoko, w Canonie pracują nad tym :)
Realnie?

Takie same 64% jest w 750D... I w realu (w odroznienu od specyfikacji): lapie sobie tym aparatem ostrosc tam gdzie mi sie zewnie podoba.

Uzytkowanie to co innego niz ficzery na papierze

jotes25
14-05-2018, 19:54
Realnie?

Takie same 64% jest w 750D... I w realu (w odroznienu od specyfikacji): lapie sobie tym aparatem ostrosc tam gdzie mi sie zewnie podoba.

Uzytkowanie to co innego niz ficzery na papierze

Ale nie napisałem nigdzie, że się nie nadaje. Wręcz przeciwnie.

Natomiast celowo wspomniałem o ograniczonym obszarze i jednoczesnym użyciu niewielkiej liczby punktów. Bo jedno i drugie jest sens zwiększać z punktu widzenia algorytmów śledzenia. A nie po to, żeby dobrze wyglądało w specyfikacji.

tkosiada
14-05-2018, 20:05
Dziwne że mój 6D2 nigdy mnie nie zawiódł jeśli chodzi o AF i to ten z LV...chyba wysłałi mi w przedsprzedaży jakiś stuningowany egzemplarz...

Ok, tylko mamy inne progi akceptacji. Dla mnie 5D III jest także średni pod tym względem

aptur
14-05-2018, 20:47
Nie wiem co wy macie z tym AF. Dla mnie już stara piątka była OK. Tyle tylko, że więcej niż jedn punkt AF znajduję zbędnym :mrgreen:

tkosiada
14-05-2018, 21:06
Nie wiem co wy macie z tym AF. Dla mnie już stara piątka była OK. Tyle tylko, że więcej niż jedn punkt AF znajduję zbędnym :mrgreen:

Otóż to. Zależy jak kto używa danego body. Dla mnie centralny punkt AF moze nie istnieć

Cichy
14-05-2018, 21:20

Hahaha :) Nieźle. Pól AF jest 9 x 7, reszta to ściema.

KNC
15-05-2018, 10:17
Cichy - to nie wiem co jest z Twoim 6d2 nie tak, ale w moim jest tak:
https://youtu.be/gFkGo3XDtIY

jinks
15-05-2018, 10:49
Cichy - to nie wiem co jest z Twoim 6d2 nie tak, ale w moim jest tak:
https://youtu.be/gFkGo3XDtIY
70 w poziomie i 40 w pionie.Nie rozumiem. Na tym filmiku nie widać tych punktów...

kmeg
15-05-2018, 10:59
Nie rozumiem. Na tym filmiku nie widać tych punktów...Bo tu lekkie pomieszanie z poplątaniem. DP to jeden wielki sensor z którego mozesz sobie tych virtualnych punktow af wyciąć do woli - ograniczeniem jest ilość pixeli na matrycy oraz jakiś tam martwy obszar przy jej granicy. Na filmiku jest pokazane przesuwanie tego wirtualnego punktu af

jinks
15-05-2018, 11:03
Dobra teraz już widzę o co chodziło knc z tym przesuwaniem.

tmielcarz
16-05-2018, 14:43
Nie było łatwo, ale przeczytałem cały wątek :). Wcześniej używałem 7D2 i dla mnie 6D2 ma mnóstwo zalet:
* możliwość używania wysokich ISO
* gibany ekranik (nie trzeba być akrobatą przy nietypowych ujęciach)
* dotykowy ekran (przydaje się przy Live View)
* GPS wyłączany razem z aparatem (w 7D2 musiałem ręcznie go wyłączać, a potem zapominałem włączać)
* moje obiektywy pełnoklatkowe wydają się ostrzejsze

Jedyna wada w porównaniu do 7D2 to mniejsza prędkość zdjęć seryjnych, ale na moje amatorskie potrzeby (zdjęcia drużyny piłkarskiej mojego syna) te 6,5 klatki na razie okazuje się wystarczające.
Cena jak to cena. Dla jednych akceptowalna, dla innych za wysoka - dla mnie to jest hobby, więc nie liczę ROI. Obecnie kosztuje 7,5 tys + cashback przy zakupie obiektywu + lampa błyskowa za 1zł.

jinks
19-05-2018, 15:35
Właśnie oficjalnie dołączyłem do użytkowników 6d mkII :) Na razie testuję i przestawiam się po intensywnych 3 latach z 5d mk3. Za jakiś czas dodam tu swoją opinię.

Tymczasem trzy szybkie pytania. Dwa pierwsze do osób, które kupiły w polskiej dystrybucji:
1) Kupiłem przez allegro, ale od sklepu stacjonarnego, bo potrzebowałem faktury. Przez telefon uzgodniłem, że aparat jest z polskiej dystrybucji, nowy, żaden odnawiany (non-refurbished). Kod kreskowy zaczyna się jednak od 4 - myślicie, że kupowany na rynku niemieckim? Czy nasza dystrybucja i tak to bierze z niemiec? Nie robi mi jakiejś większej różnicy, wszystko działa OK, ale chciałem to wyklarować.
2)nr seryjny na body jest na naklejce. Teraz canon tak to oznacza? Trochę mnie to zaintrygowało :)

3)W ustawieniach indywidualnych pod wybierakiem dałem wybór punktu AF. Niestety guzik SET nie ustawia wtedy powrotu na punkt środkowy - da się to zmienić?

btw. - wstępnie wygląda na to, że się polubimy :)

mkamelg
20-05-2018, 01:23
Ad 1.

Tak wygląda bok pudełka od 6D Mark II pochodzącego z oficjalnej polskiej dystrybucji zakupionego w jednym ze sklepów o statusie Canon Professional Imaging Partner:

https://canon-board.info/imgimported/2018/05/f25xdg-1.jpg
źródło (http://i65.tinypic.com/f25xdg.jpg)

Zdjęcie jest moje, zrobiłem je w zeszłym roku przed odesłaniem aparatu z powrotem do sklepu.

Ad 2.

Tutaj się nie wypowiem bo po prostu nie pamiętam jak to u mnie wyglądało.

Ad 3.

Zajrzyj na strony 137 oraz 313 w instrukcji obsługi.

jinks
21-05-2018, 08:57
Dzięki za fatygę. Wygląda na to, że SET ustawia punkt środkowy tylko przy domyślnym wywołaniu funkcji wyboru punktu AF - czyli guzikiem z symbolem punktów AF. Co jest opisane w tych fragmentach instrukcji, które podałeś.

p0lish
21-05-2018, 13:54
Dzięki za fatygę. Wygląda na to, że SET ustawia punkt środkowy tylko przy domyślnym wywołaniu funkcji wyboru punktu AF - czyli guzikiem z symbolem punktów AF. Co jest opisane w tych fragmentach instrukcji, które podałeś.

Skąd pomysł na przesiadkę z 5d3 na 6d2?
Jest zauważalna różnica?

jinks
21-05-2018, 14:24
Skąd pomysł na przesiadkę z 5d3 na 6d2?
Jest zauważalna różnica?

Powodów było kilka. m.in.
1) Moja 5-tka miała spory przebieg i potrzebowałem czegoś nowszego. W przyszłym roku i tak musiałbym coś kupić - do wyboru 5dmk3 z małym przebiegiem, nowy 6d mark II lub 5dmkIV
2) Gibany ekran
3) Pokładam pewne nadzieje w ostrzeniu przez LV, ale to jeszcze muszę potestować w bardziej "bojowych" warunkach
4) Mniejsza i lżejsza puszka - kiedyś przez pół roku miałem 6d i bardzo mi się podobało to, że był bardziej kompaktowy niż seria 5d. Niestety AF mi nie wystarczał.

i 2 powody, które dla prawdziwych photography i prawdziwych artystów będą trochę śmieszne ;)
5) wreszcie mam filmiki swoich dzieciaków, na których ich buzie są ostre, nawet jak się ruszają a przesłona to f2. Oczywiście, że lepiej trochę przymykać, ale chodzi mi o to, że jest taka możliwość.
6) mogę sobie zrobić ostre, skomponowane tak jak chce zdjęcie z rodziną, czy znajomymi i...ja też na nim jestem.

...pomyślałem, że dam szansę nowej 6d mk2. Jak się nie sprawdzi to wrócę do 5d mk3 albo szarpnę się na 5d mk4. Jakąś bardziej rozbudowaną opinię obiecuję wrzucić za jakiś czas.

Bangi
24-05-2018, 13:11
Witajcie, potrzebowałbym RAWów z 6 mark II, najlepiej niebieskiego nieba z ISO 100, 200, 400, 800, 1600. MOże być z jakims ptakiem, samolotem lub linią energetyczną lub samo niebo. Będę wdzięczny za udostępnienie.

Cichy
24-05-2018, 14:24
Zdjęcie jest moje, zrobiłem je w zeszłym roku przed odesłaniem aparatu z powrotem do sklepu.

Czemu odesłałeś z powrotem ?

jinks
24-05-2018, 21:26
Czemu odesłałeś z powrotem ?A Ty jesteś zadowolony? :) Przed zakupem trafiłem na twoje posty na optycznych, gdzie piszesz o zmianie 2x 5dmk3 na nowe szóstki. Mi się na razie podoba, ale muszę jeszcze trochę potestować w trudniejszych warunkach.

Cichy
25-05-2018, 09:28
Ja od prawie roku bez zastrzeżeń używam. Fajne puszki.

Bangi
11-06-2018, 14:40
Witajcie.
Dawno sprzętowo u mnie nic się nie działo, ale stało się – nabyłem 6d mk II. Stara 6-tka, zostaje jako drugie body i na pamiątkę, bo mam do niej duży sentyment (w końcu to była moja pierwsza pełna klatka), aktualnie ma nastukane ok. 70 tys. klatek ;) przez prawie 5 lat.
Używam sprzętu głównie do samolotów, miałem duży dylemat czy dokupić 6d mk II, czy jednak 7d mk II. Szybkość 7d mk II kusiła, ale doszedłem do wniosku, że nowa 6-tka i tak jest znacząco szybsza od starej, a poza tym to jednak pełna klatka.
Po ok. 2 tygodniach użytkowania mogę stwierdzić, że generalnie nie zawiodłem się. Co do samego wykonania to nie mam żadnych zastrzeżeń porównując do starej 6-tki.
Co do funkcjonalności to z mojego punktu widzenia, porównując do starej 6-tki, dużym plusem są przede wszystkim:
- AF i możliwość jego konfiguracji (chodzi mi o to, że mogę sobie wybrać np. te 9 pól lub inną konfigurację)
- szybkość serii
- auto ISO w trybie M (tego mi bardzo brakowało w starej)
- może to bajer, ale naprawdę fajnie działa dotykowy ekran i dotykowe ustawianie ostrości – zaprzyjaźniam się z tą funkcją coraz bardziej, oczywiście nie dotyczy to samolotów, ale na nich pewnie też spróbuję ;)

Niemniej, by nie było tak kolorowo mam jednak wrażenie, że używając tylko tego niby najdokładniejszego jednego punktu AF z moimi C 50/1.4 i C 24-105/4 L jest trochę back focus (co ciekawe sprawdzałem z trzema body i każdy tak miał z tymi szkłami), ale przełączając AF na 9 punktów (taki kwadracik 3x3) problem znika. Nie ma tego problemu natomiast z C 135/2 L czy C 100-400 i Sigmą 150-600 S – taka ciekawostka.

Więcej, pod kątem samolotowym, napiszę po pokazach w Krakowie, gdzie będzie chrzest bojowy. „Pod płotem” radzi sobie bardzo dobrze, zero uwag.

RTSiak
11-06-2018, 22:04
Widzę tu dużo utyskiwania na plastikowość i delikatność ale czy komuś faktycznie coś się uszkodziło? Łapie rysy? Wszystko łapie rysy. Ale czy poza nimi coś innego złego się dzieje?

Miałem u siebie 6d2 przez kilka tygodni ale to za mało żeby ocenić trwałość.

przem00
11-06-2018, 22:31
Witajcie.
Dawno sprzętowo u mnie nic się nie działo, ale stało się – nabyłem 6d mk II. Stara 6-tka, zostaje jako drugie body i na pamiątkę, bo mam do niej duży sentyment (w końcu to była moja pierwsza pełna klatka), aktualnie ma nastukane ok. 70 tys. klatek ;) przez prawie 5 lat.
Używam sprzętu głównie do samolotów, miałem duży dylemat czy dokupić 6d mk II, czy jednak 7d mk II. Szybkość 7d mk II kusiła, ale doszedłem do wniosku, że nowa 6-tka i tak jest znacząco szybsza od starej, a poza tym to jednak pełna klatka.
Po ok. 2 tygodniach użytkowania mogę stwierdzić, że generalnie nie zawiodłem się. Co do samego wykonania to nie mam żadnych zastrzeżeń porównując do starej 6-tki.
Co do funkcjonalności to z mojego punktu widzenia, porównując do starej 6-tki, dużym plusem są przede wszystkim:
- AF i możliwość jego konfiguracji (chodzi mi o to, że mogę sobie wybrać np. te 9 pól lub inną konfigurację)
- szybkość serii
- auto ISO w trybie M (tego mi bardzo brakowało w starej)
- może to bajer, ale naprawdę fajnie działa dotykowy ekran i dotykowe ustawianie ostrości – zaprzyjaźniam się z tą funkcją coraz bardziej, oczywiście nie dotyczy to samolotów, ale na nich pewnie też spróbuję ;)

Niemniej, by nie było tak kolorowo mam jednak wrażenie, że używając tylko tego niby najdokładniejszego jednego punktu AF z moimi C 50/1.4 i C 24-105/4 L jest trochę back focus (co ciekawe sprawdzałem z trzema body i każdy tak miał z tymi szkłami), ale przełączając AF na 9 punktów (taki kwadracik 3x3) problem znika. Nie ma tego problemu natomiast z C 135/2 L czy C 100-400 i Sigmą 150-600 S – taka ciekawostka.

Więcej, pod kątem samolotowym, napiszę po pokazach w Krakowie, gdzie będzie chrzest bojowy. „Pod płotem” radzi sobie bardzo dobrze, zero uwag.

jeśli dobrze pamiętam to w 6D jest autoiso w M....

Bangi
11-06-2018, 23:10
jeśli dobrze pamiętam to w 6D jest autoiso w M....

Sorry, racja, chodziło mi o korektę ekspozycji do auto ISO w M.

szwayko
12-06-2018, 08:52
Z 6DII jest jeden problem, jeśli chodzi o lampy i sterowanie.

Korzystam z systemu Pixel King Pro + lampy + lampy systemowe na przelotowym Pixel King Pro.
Mniej więcej jak na zdj.

https://canon-board.info/imgimported/2018/06/KXdT0QEaDlDLN7oaGDYkunNoqhnoVYohuBApNLW7-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/KXdT0QEaDlDLN7oaGDYkunNoqhnoVYohuBApNLW7KJUmbJp_n7 rLzpV76X4nO02KRMxkNpxqqB7Y8DQY6bbtYZ8eZr6lmVo8w5x-DGMNgZQQ22_FjAG7irnCkjAtdLvBpGRYB19I1PS2rRv_bF63-FmfIyRTZkzioD5DuqNgdTf8iBBs5mVCpaTRHFcA3MZqVqb5W_P ltQGQqKddsRcF5MzScoctNUTb6kA7ZlBHNfif2WNem_lY3z1Ob m6njpnUnH_fSFIPa56b31TF2N-HnTU4Jblilev1PYcHOXX_WDMAZuLC3ClalA6k7NsUze_uhfCly CsddMLk-IRhuJBHQVSU_PryMcRJqvykXxj_r7QvUYPOvFIPTyPdY8oSZUC Fde5bKPJ4fYSUO_n4iGwWXxD9ZwFY_qnxUrT5QumzFSeyAjKJU 1qq6LABTbOZzyAdV-NcBwm8WPOEnsWwCwdozfacjxHRj7rnjquuZ_l8GLVxaegH7YRR 1a-OMrO8f7i_4A8-yldnmpvjY5Iu7rudypR4m2AlIT-nnTatmvBZ8PJYCCrR2xzIAgaRUsPc0y7HIJVi1QvAONs543X3G UrwSWJZMf3aHgCVARy4kyU=w1200-h900-no)

Lampa Canona na przelotowym Pixel Pro działa, w sensie naświetlania, ale niestety nie działa w niej wspomaganie AF w postaci AF-assist beam. I obojętne jaką lampę nałożę na Pixel King -czy Canon czy Pixel - po prostu nie działa wspomaganie AF w lampie wtedy. W 5DI jest OK. Może jak pojawi się nowy software do Pixel będzie OK.

jinks
12-06-2018, 09:04
W długoterminowym użytkowaniu chyba lepiej przejść na system canona RT. Przy nowym sprzęcie zawsze coś zmieniają i produkty firm trzecich mają problemy. Ja muszę zaktualizować sigmę 35 a nie mam docka ...ech, ciągła walka z rzeczywistością :)

gnd
12-06-2018, 11:08
Mi younguo 622 wywala komunikat o błędzie, ale działa. Wspomagania af chyba tez nie ma.

Yaru
12-06-2018, 14:24
Mi younguo 622 wywala komunikat o błędzie, ale działa. Wspomagania af chyba tez nie ma.

U mnie również ten komunikat się pojawia przy YN 622 ale działa wszystko poprawnie ( sterowanie, wyzwalanie, zmiana ustawień ), używam z lampami YN 685, na wyzwalaczach mam YN 560II wszytko działa, wspomaganie AFu jest wyświetlane z wyzwalaczy - oczywiście nieco za wysoko ale ten typ wyzwalaczy tak ma.

Komunikat pojawia się tylko przy potwierdzeniu zmiany ustawień mocy błysku, zmiany się wprowadzają potem wywala ten błąd, jakaś niedoróbka w sofcie.

szwayko
12-06-2018, 21:39
Czyli nawet przez 622II nie jest przenoszony wspomagacz AF do lampy?

Pixel odpowiada mi guzikologia, bardzo latwo zdalnie wlacza sie poszczegolne lampy, zmienia ich mode czy zoom.
Jedyne wyjdzie to na 6DII zamiast Pixel trigera uzywac po prostu lampy Pixel - troche gorsza uzywalnosc.

5pirit
20-06-2018, 16:37
Przy obecnej promocji w RTV Euro, na zakupie 6D MkII można zaoszczędzić prawie 2tys.

Cena wyjściowa 7400zł - dwie raty gratis po 246zł każda - lampa za 1zł (warta ok.1100zł) - 350zł na karcie w prezencie = ~5550zł a to już chyba dobra cena jak za tą puszkę.

Co jak co, ale ja chyba się skuszę :D

jinks
20-06-2018, 17:18
Przy obecnej promocji w RTV Euro, na zakupie 6D MkII można zaoszczędzić prawie 2tys.

Cena wyjściowa 7400zł - dwie raty gratis po 246zł każda - lampa za 1zł (warta ok.1100zł) - 350zł na karcie w prezencie = ~5550zł a to już chyba dobra cena jak za tą puszkę.

Co jak co, ale ja chyba się skuszę :D

A to są raty 0%? Coś za dobra ta cena.

5pirit
20-06-2018, 17:41
Tak raty 0%:

https://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-6d-mark-ii-body.bhtml

Ja już zamówiłem z odbiorem na jutro :D

RTSiak
20-06-2018, 19:35
Całkiem spoko ta promka tylko, że w przypadku odsprzedaży tej lampy będzie kilka stówek mniej ale i tak dobra cena wychodzi

promo do 31 lipca więc jeszcze chwila jest na przemyślenie :D

jinks
20-06-2018, 19:52
Tak raty 0%:

https://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-6d-mark-ii-body.bhtml

Ja już zamówiłem z odbiorem na jutro :D

Kurde może by tak drugie dokupić? ;)

gnd
21-06-2018, 18:44
Myślałem, że to problem z sigmą 35A po aktualizacji, ale Canony 50 i 85 nie L też źle ostrzą przy automatycznym wyborze punktu af z odległości powyżej kilku metrów. Na punktowym albo strefowym i z bliska nie ma problemu. Na auto mam front focus:/
Na 40 stm, 100L i 200L chyba działa dobrze. Musze sie temu dokładniej przyjrzeć.

5pirit
21-06-2018, 19:31
Sprzęt odebrany.

W szoku jestem, bo zawsze coś próbują wkręcać na siłę do rat, coś w stylu obowiązkowe ubezpieczenie itp..... a tu się okazało, że poszło gładko i bez żadnych natręctw.

Raty rzeczywiście 0%, tak jak pokazuje na stronie 247zł rata, tak jest rzeczywiście, dwie pierwsze raty płaci RTV Euro, i w gratisie karta podarunkowa na 350zł którą dostałem od razu przy zakupie no i lampa za 1zł (a to już muszę u Canona zgłosić). Najdroższy w życiu zakup na raty jaki do tej pory zrobiłem, a najmniej z nim problemów było.

Jedyne o czym trzeba pamiętać, to to, żeby trzeciej raty nie płacić szybciej niż przewiduje to hormonogram (tzn nie zapłacić 3 raty przed dwiema pierwszymi które opłaca RTV Euro) bo inaczej to przepadnie.

jinks
21-06-2018, 21:05
Myślałem, że to problem z sigmą 35A po aktualizacji, ale Canony 50 i 85 nie L też źle ostrzą przy automatycznym wyborze punktu af z odległości powyżej kilku metrów. Na punktowym albo strefowym i z bliska nie ma problemu. Na auto mam front focus:/
Na 40 stm, 100L i 200L chyba działa dobrze. Musze sie temu dokładniej przyjrzeć.Co masz na myśli mówiąc o automatycznym wyborze punktu AF?

gnd
21-06-2018, 23:12
Wszystkie 45 punktów.

jinks
22-06-2018, 22:02
Wszystkie 45 punktów.Nawet jeśli nie byłoby wady typu bf/ff to i tak taki af jest dosyć loteryjny. Nigdy nie wiadomo co wybierze jako punkt ustawienia ostrości. Jedyne zastosowanie widzę przy śledzeniu obiektów poruszających się po całym kadrze. Choć i tak pewnie najpierw próbowałbym ze strefowym (grupa 9 punktów).

gnd
23-06-2018, 09:18
Sęk w tym, że punkty wybierane były tam gdzie chciałem, więc bie powinno być różnicy czy ustawię je ręcznie.

jinks
24-06-2018, 15:50
Sęk w tym, że punkty wybierane były tam gdzie chciałem, więc bie powinno być różnicy czy ustawię je ręcznie.

A to czasami nie jest tak, że po wyostrzeniu (mniej-więcej tam gdzie chciałeś)świeci się kilka tych punktów np. 3. W takim wypadku one niekoniecznie są w jednej płaszczyźnie ostrości. Może aparat wybiera jakąś średnią, albo punkt najbliższy? Nie chcę się tu "mądrzyć". Po prostu dla mnie ten tryb był zawsze zawodny przy jasnych stałkach,choć przy zoomach typu f4 już całkiem OK.

5pirit
24-06-2018, 22:35
Po 3-4 dniach od zakupu, jestem zabujany w tym aparacie. To o czym piszą wieczni malkontenci (którzy dosyć często nie mieli nawet tego aparatu w rękach) na temat tej puszki, miałem i mam to gdzieś (tak delikatnie mówiąc).

Jedyna chyba rzecz która mnie czasami irytuje, to to, że przy dotykowym ekranie czasami nosem wybieram jakąś opcję przez co kiedyś mogę coś niechcący zmienić.

Mam wersję MK I na stanie, i się zastanawiam czy nie sprzedać i nie przejść na obie sztuki MK II.

Kapitalna sprawa w MK II, to wyświetlanie w wizjerze informacji np. o formacie w jakim pstrykamy, albo poziomica. Fajnie są wygaszone, ale na tyle że są czytelne. Super sprawa. Ogólnie póki co jestem mega zadowolony z zakupu.

jotes25
24-06-2018, 22:46
Jedyna chyba rzecz która mnie czasami irytuje, to to, że przy dotykowym ekranie czasami nosem wybieram jakąś opcję przez co kiedyś mogę coś niechcący zmienić.

Podczas fotografowania przez wizjer zamykam po prostu ekran LCD. Druga możliwość to wyłączenie obsługi dotykowej.

jinks
25-06-2018, 12:57
Podczas fotografowania przez wizjer zamykam po prostu ekran LCD. Druga możliwość to wyłączenie obsługi dotykowej.

No, ale przecież żeby ekran był aktywny najpierw trzeba wcisnąć np. guzik "Q", "info", przeglądanie zdjęć itp. a tego nie robimy raczej przypadkowo - piszę o tym żeby osoby nie posiadające tego aparatu nie pomyślały, że przy korzystaniu z wizjera zawsze coś tam nosem przestawimy ;)

Yaru
26-06-2018, 07:51
No, ale przecież żeby ekran był aktywny najpierw trzeba wcisnąć np. guzik "Q", "info", przeglądanie zdjęć itp. a tego nie robimy raczej przypadkowo - piszę o tym żeby osoby nie posiadające tego aparatu nie pomyślały, że przy korzystaniu z wizjera zawsze coś tam nosem przestawimy ;)

Mi się nigdy jeszcze nie zdarzyło żeby coś przestawić w ten sposób, mam klepnięte pewnie około 30-40 tys klatek na tym aparacie.

UN1
27-06-2018, 08:09
Witam. Mam problem z moim 6d mk II. Otóż autofokus często się myli przy środkowym punkcie i zdjęcia są nieostre. Obiektyw miałem kalibrowany do aparatu. Nieruchome obiekty (martwe przedmioty) wychodzą ostro. Najgorzej jest przy fotografowaniu ludzi. Mimo, że stoją to i tak AF robi co chce. Nadmieniam, że stabilizacja jest włączona a czasy naświetlania krótkie. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić.

luso
27-06-2018, 08:48
Poprosimy o więcej informacji. Np. model obiektywu i przykładowe zdjęcia.

Bangi
27-06-2018, 09:39
Witam. Mam problem z moim 6d mk II. Otóż autofokus często się myli przy środkowym punkcie i zdjęcia są nieostre. Obiektyw miałem kalibrowany do aparatu. Nieruchome obiekty (martwe przedmioty) wychodzą ostro. Najgorzej jest przy fotografowaniu ludzi. Mimo, że stoją to i tak AF robi co chce. Nadmieniam, że stabilizacja jest włączona a czasy naświetlania krótkie. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić.

A spróbuj użyć strefowego (tych 9 kwadracików na środku).

Michal
27-06-2018, 09:49
Jak używasz krótkich czasów, to wyłącz stabilizację i wykonaj test.

Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka

UN1
27-06-2018, 10:35
Posiadam tamrona 24-70 2,8 G2 i inne graty. Poza tym najczęściej jest tak, że ustawiam środek i kadruję. Może to wina spustu migawki. W innych aparatach, które używałem przycisk był bardzo wyczuwalny i nie było takiego problemu. Nawet jak nie kadruję tylko fotografuję środkiem. Fakt stabilizację mam włączoną. Na statyw tylko wyłączam. Myślę osobiście, że źle zrobiłem kupując ten aparat. Testowałem Sony A7 III i af jest tam znakomity. Tylko ten balans bieli zawodzi przy sztucznym świetle. Zdjęcia podłącze następnym razem.

tmielcarz
27-06-2018, 13:22
Spróbuj LiveView i napisz czy jest lepiej.

UN1
27-06-2018, 13:44
Dzięki za każdą radę. Muszę dodać, że lustrach analogowych nie miałem takiego problemu z af. Był jedno punktowy i 98% fotek była ostra.

--- Kolejny post ---

Fakt ustawianie przez lcd jest lepsze i jest więcej trafień. Tylko po co wtedy lustrzanka.

gnd
27-06-2018, 14:33
Możesz spróbować dać przycisk af z tyłu a pomiar i blokadę ekspozycji na spuście. Wygodniej się tak przkadrowuje. Nie pomoże to na wadliwy układ af. Zrób test na statywie czy jest jakaś prawidłowość. Może to po prostu front albo back focus i skorygujesz w menu.

luso
27-06-2018, 18:25
Ale w tym przypadku najbardziej prawdopodobna przyczyna problemu to przekadrowanie. Czy jak ustawiasz ostrość bez przekadrowania to ten problem również występuje?

gnd
13-07-2018, 08:53
Nikt chyba nie pisał a pojawiła się aktualizacja fv 1.04. Poprawia jakiś błąd z dotykiem.

krzykik
21-07-2018, 22:53
tak sobie czytam i czytam,i w końcu nie wiem, warto się przesiąść z mkI na mkII czy nie??
proszę o pomoc

jinks
22-07-2018, 00:02
tak sobie czytam i czytam,i w końcu nie wiem, warto się przesiąść z mkI na mkII czy nie??
proszę o pomocOd razu byś wiedział, że nie możesz dalej focić bez tych nowych bajerów. Zostań na razie z mkI ;)

Kredek23
22-07-2018, 10:54
6D MkI wcale nie jest gorszy od MkII. Na razie na pewno nie warto.

luso
22-07-2018, 13:09
"Czy warto" to jest bardzo subiektywne pytanie więc udzielanie odpowiedzi na nie nie ma wielkiego sensu. Zawsze może paść zupełnie inna w pełni uzasadniona odpowiedź :-( więc czy warto trzeba zdecydować samemu.

gnd
22-07-2018, 16:38
Mam oba i na II pracuje mi się dużo lepiej. Jest szybszy i ekran robi robotę.

Diabeł
22-07-2018, 17:36
proszę o pomoc

Czy warto? Może moje subiektywne odczucia pomogą Ci w podjęciu decyzji. Ja uważam, że warto się przesiąść na nową szóstkę, aparat lepszy pod każdym względem od swojego poprzednika, a autofocus jest wręcz nieporównywalny oczywiście na korzyść 6DII. Na wiosnę stałem przed podobnym dylematem. Głównie fotografowałem portret i krajobraz (6D i 5D ) i tu rzeczywiście 6d daje radę, nie można mu nic zarzucić, z jednym punktem autofocusa nauczyłem się żyć fotografując wcześniej kilka lat 5d. W starej szóstce środkowy bardzo czuły ale niestety pozostałe już niekoniecznie, szczególnie jak się fotografuje w studio przy świetle ciągłym, na dużych otworach przysłony, tu nie zawsze da się wykorzystać środkowy punkt, jak praktycznie każde przekadrowanie zmienia punkt ostrości. Od pewnego czasu wciągnęła mnie tez fotografia przyrody, głównie ptaki i tu zaczęły się schody, większość zdjęć dynamicznych nietrafionych. Żyłem tak z tym kilkanaście miesięcy, uczyłem się na nowo używać autofocusa, kombinowałem z różnymi ustawieniami, udało się trochę poprawić odsetek nietrafionych zdjęć ale to dalej nie było to z czego bym był zadowolony. Rozważałem zakup dodatkowego korpusu 7d lub 80d ale z pełnej klatki niekoniecznie chce wracać do apsc. Czytałem w necie opinie o nowej szóstce, pytałem i tylko narzekania, że Canon nie dał tego czy owego. Zacząłem szukać jakieś używanej jedynki, zastanawiałem się czy nie poczekać na następcę, tylko ile można czekać. Sprzedawałem obiektyw i okazało się, że człowiek, który go kupował, używał równolegle 6d i 6dMKII i trochę zasugerowałem się jego opinią, że aparat naprawdę jest niezły, a niepochlebne recenzje piszą pewnie ludzie, którzy nie mieli go w rękach. Stwierdziłem, że w końcu raz się żyje :-), postanowiłem zakupić ten aparat i nie żałuję decyzji. Przez pewien czas używałem starej i nowej szóstki razem, robiłem testy, porównania, nie widziałem żeby nowy zakup był gorszy ( obrazek, szumy, autofocus) w końcu sprzedałem starą szóstkę ( używałem jej z powodzeniem 4 lata). Teraz z perspektywy kilku miesięcy uważam, że nawet gdyby mocno nie wciągnęła mnie fotografia ptaków to kupiłbym nową szóstkę. Obrazek na pewno nie jest gorszy, a cała reszta funkcjonalności zdecydowanie lepsza.

RTSiak
22-07-2018, 23:52
Czy warto? Ja uważam, że warto się przesiąść na nową szóstkę, aparat lepszy pod każdym względem od swojego poprzednika, a autofocus jest wręcz nieporównywalny oczywiście na korzyść 6DII.

Skróciłem cycat ale zgadzam sie w 100%! AF robi mega robote w nowej 6. Sam mam obecnie mk1 i mk2.

5pirit
24-07-2018, 19:06
Od ponad miesiąca używam 6D MKII razem z 6D MKI, w tym czasie trafił się jeden ślub i po nim stwierdziłem, że sprzedaję MKI i dokupuję drugą sztukę MKII.

Szybkość i jeszcze raz szybkość na korzyść MKII zdecydowanie i do tego gibany ekran z fajnymi funkcjami.

Na ślubie pod 6D MKII miałem podpiętą Simgę 35mm, czyli typowo pod repo i jest naprawdę dobrze, Sigma 85mm była podpięta pod 6D MKI i oczywiście dawała radę, ale po tym co zobaczyłem w nowszym modelu to przepaść.

jinks
24-07-2018, 19:54
Od ponad miesiąca używam 6D MKII razem z 6D MKI, w tym czasie trafił się jeden ślub i po nim stwierdziłem, że sprzedaję MKI i dokupuję drugą sztukę MKII.

Szybkość i jeszcze raz szybkość na korzyść MKII zdecydowanie i do tego gibany ekran z fajnymi funkcjami.

Na ślubie pod 6D MKII miałem podpiętą Simgę 35mm, czyli typowo pod repo i jest naprawdę dobrze, Sigma 85mm była podpięta pod 6D MKI i oczywiście dawała radę, ale po tym co zobaczyłem w nowszym modelu to przepaść.U mnie sigma 35 jeśli chodzi o af działa bardzo sprawnie bez względu na warunki oświetleniowe. Nawet używam bocznych punktów af :) zastanawiam się, czy nie dokupić docka. Podobno aktualizacja firmware jeszcze to poprawia. Niestety gorzej jest z moimi ulubionymi, małymi USM-kami 28, 50, 85. Parę dni temu wyznaczyłem im dokładniej korekty MA. Zobaczę na ile to pomoże. Przy tych nowych, ostrych obiektywach Af chyba ma łatwiej. Szkoda, że te nowe sigmy art są takie ciężkie. C50 1.4 - 290g vs. S50 1.4 - 815g :) od lat marzę o odnowieniu kompaktowych stałek f1.8-f2, ale raczej się nie doczekam.

gnd
25-07-2018, 08:18
Działa ci tak samo celnie przy automatycznym wyborze punktów i pojedynczym?

Aktualizacja 35a zrobi tyle, że będzie zdziałał DPAF no i korekta wad optycznych w jpg. Nowt firmware nie ma wpływu na zwykły AF (tylko w 50A ponoć ma).

Ja mam nadzieję bze nowy samy 85 da radę bo ma rozsądną wagę.

gnd
26-07-2018, 15:02
Dziwna rzecz mi się stała. miałem podpięte 100L macro z włączoną stabilizacją, zrobiłem zdjęcie i chciałem powiększyć, ale aparat zwisł. Musiałem wyjąć baterię, zmieniło się ustawienie punktów AF na prawą stefę, a miałem wczesnej wybrane wszystkie punkty i ten sam błąd. Za trzecim razem wyłączyłem stabilizację i już działał.

mkamelg
26-07-2018, 20:59
Masz zainstalowany firmware w wersji 1.0.4?

Oprogramowanie sprzętowe w wersji 1.0.4 zawiera następujące poprawki:

1. Usunięto problem, który w rzadkich przypadkach sprawia, że przyciski obsługi i niektóre funkcje panelu dotykowego nie reagują.

https://www.canon.pl/support/consumer_products/products/cameras/digital_slr/eos-6d-mark-ii.aspx?type=firmware&firmwaredetailid=tcm:125-1687629

Jeżeli tak i problem nadal występuje no to tylko serwis Ciebie ratuje:

https://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1493059&page=2

jinks
27-07-2018, 00:16
Działa ci tak samo celnie przy automatycznym wyborze punktów i pojedynczym?

Korzystam głównie z pojedynczego punktu i tu jest bdb. Czasami ze strefowego (9 kwadracików) i tu jest słabiej, ale nietrafienie bardziej wynika z błędnego doboru przez aparat obszaru, który ma być ostry. Myślę, że to się raczej sprawdza przy śledzeniu obiektów + przesłona od f2.8.

DPAF działa tylko zazwyczaj ekspozycja jest wtedy do bani (totalnie za ciemno). Tak na prawdę to głównie z tego względu muszę zaktualizować.

gnd
27-07-2018, 13:46
Właśnie mam najnowszy firmware. Często używałem 100L i nigdy mi się to nie przytrafiło. Moze to nowy bug w tej wersji?

Jak na razie nie udaje mi sie powtórzyć błędu.

kmeg
27-07-2018, 14:07
Właśnie mam najnowszy firmware. Często używałem 100L i nigdy mi się to nie przytrafiło. Moze to nowy bug w tej wersji?

Jak na razie nie udaje mi sie powtórzyć błędu.

Powiem tak, miałem taki przypadek na 5d2 ale jak podpiąłem Kenko DG Pro pomiędzy body a 100L. Aparat zawisł i został jeszcze z podniesionym lustrem. Stabilizacja też wydała dziwny zgrzyt - więcej tego nie próbowałem.

zdebik
01-08-2018, 17:22
Dziecko najgorszej premiery Canona jednak do czegoś się nadaje. Już kilku wielkich youtuberów zamieniło to co miało, na 6D2 (do vlogów).

jinks
01-08-2018, 17:44
Dziecko najgorszej premiery Canona jednak do czegoś się nadaje. Już kilku wielkich youtuberów zamieniło to co miało, na 6D2 (do vlogów).Oceniam go bdb. Dla amatorów i pasjonatów myślę, że nic więcej nie trzeba. W niektórych zastosowaniach komercyjnych można pomyśleć o wyższych seriach.

jotes25
01-08-2018, 18:34
Dziecko najgorszej premiery Canona jednak do czegoś się nadaje. Już kilku wielkich youtuberów zamieniło to co miało, na 6D2 (do vlogów).

Nie używają 4K? :lol:

A przy okazji https://www.youtube.com/watch?v=NAAx3rknFjk. Spójrzcie na przykład na 22:00 (siedzi na murku, może też być 1:00 dla niecierpliwych ;)). Co ciekawego widać (oprócz mory na koszulce) i skąd wiem, że to Sony? :lol:

capo-di_tutti-capi
01-08-2018, 20:10
A przy okazji https://www.youtube.com/watch?v=NAAx3rknFjk. Spójrzcie na przykład na 22:00 (siedzi na murku, może też być 1:00 dla niecierpliwych ;)). Co ciekawego widać (oprócz mory na koszulce) i skąd wiem, że to Sony? :lol:

-Gdzie w twoim linku widzisz Sony ???

jotes25
01-08-2018, 20:22
-Gdzie w twoim linku widzisz Sony ???

A jak pisałem o moire na koszulce to Cię nie zastanowiło? Sony zostało użyte do realizacji tego filmiku.
A w "zagadce" starałem się zwrócić uwagę na jeden z dość oczywistych powodów, dla którego vlogerzy wybierają Canona zamiast Sony. Jaki?

marfot
01-08-2018, 20:56
A w "zagadce" starałem się zwrócić uwagę na jeden z dość oczywistych powodów, dla którego vlogerzy wybierają Canona zamiast Sony. Jaki?
Ekranik wywaracany tył na przód z boku body.

jotes25
01-08-2018, 20:59
Ekranik wywaracany tył na przód z boku body.

Tyż. Ale próbuj dalej, bo ekranika nie widać na filmie. A co widać?

jinks
01-08-2018, 21:07
Najbardziej oczywisty powód to odchylany ekran (można go obrócić w swoją stronę a niewiele aparatów daje taka możliwość) i dpaf śledzący twarz w znośnej cenie ;)

jinks
01-08-2018, 21:14
Video w tym aparacie jest skrojone typowo pod amatorów. Vlogerzy nawet jeśli produkują profesjonalne treści to zadowalają się niezbyt zaawansowanym sprzętem.

wd40
01-08-2018, 22:05
i skąd wiem, że to Sony? :lol:
Chodzi o "oddychający" AF?

jotes25
01-08-2018, 22:12
Chodzi o "oddychający" AF?

Brawa dla tego Pana :)

jotes25
01-08-2018, 22:52
Ogólnie AF w video u Canona zdecydowanie fajniejszy jest :)

Nie wiem czy Dustin o tym wiedział (pewnie tak), a mimo to wybrał Sony. Dlaczego? Może ze względu na jakość obrazu przydatną podczas analizy obrazka z 70-200. To taka łyżka dziegciu, mógłby się Canon wreszcie przyłożyć do 4K. Bo obojętnie czy z M50 czy z 5dIV wygląda przeciętnie. Nawet z a6300 dużo lepiej...

zdebik
01-08-2018, 23:00
Obracany ekran, mała głębia z 1.4 oraz dpaf to są główne powody zmiany.

capo-di_tutti-capi
01-08-2018, 23:09
To prawda, że Sony A6300 kładzie jakością wideo Canona 5D IV.

A tak w ogóle, to te filmowanie 4K 5D IV na cropie to niby jakimi obiektywami?
Obiektywów EF-S [np. STM] Canona nie podłączysz, a taka Sigma 17-50/2.8 brzęczy i z Dual Pixel "pompuje".

jotes25
02-08-2018, 08:25
A tak w ogóle, to te filmowanie 4K 5D IV na cropie to niby jakimi obiektywami?
Obiektywów EF-S [np. STM] Canona nie podłączysz, a taka Sigma 17-50/2.8 brzęczy i z Dual Pixel "pompuje".

24-105 STM, 70-300 II nano USM są praktycznie bezgłośne. Stałki STM (40, 50) nieco gorzej.

miszak
02-08-2018, 08:30
Chciałem poczytać o 6d2 a tu też o Sony... :D

Panowie czy ktoś robił testy, fotografował 6d2 afc w lv coś co się porusza nieregularnie i raczej szybko? Dacie jakieś przykłady?

capo-di_tutti-capi
02-08-2018, 09:11
jotes25,
ciemne 24-105/3.5–5.6 to jedyny "standardowy" zoom do filmowania 5D IV?
Trochę wąsko od 24mm.

Widzisz teraz dlaczego Sony E 18-105/4 PZ (za chyba 2000) to taka rewelacja?

akustyk
02-08-2018, 10:11
ciemne 24-105/3.5–5.6 to jedyny "standardowy" zoom do filmowania 5D IV?
Trochę wąsko od 24mm.

Widzisz teraz dlaczego Sony E 18-105/4 PZ (za chyba 2000) to taka rewelacja?

tzn. co dokladnie jest wasko w 24mm na pelnej klatce, w porownaniu z 18mm w cropie (czyli 27mm po przeliczniku) ?

co do ciemnicy to, prawda, f/5.6 to nie f/4. z drugiej strony na mniejszej matrycy ani z tego f/4 nie wyniknie plytsza glebia ostrosci, ani roznica 1 dzialki ISO (o ktora trzeba otworzyc FF) przeciez nie bedzie zauwazalna na szumach (raczej nadal 5D mkIV bedzie wygladal lepiej, zreszta mowimy o video wiec standardy wzgledem szumow sa duzo nizsze).

wiec w sumie nie rozumiem czemu ten wlasnie 18-105 mialby byc taka rewelacja. ma dluzszy zakres w dlugim koncu, to niewatpliwa racja.

capo-di_tutti-capi
02-08-2018, 10:40
tzn. co dokladnie jest wasko w 24mm na pelnej klatce, w porownaniu z 18mm w cropie (czyli 27mm po przeliczniku) ?

Canon 5D IV w trybie 4K nie korzysta z całej matrycy, a jedynie z obszaru o rozdzielczości 4096×2160 pikseli. W związku z tym mamy do czynienia z cropem 1.64x -czyli zbliżonym do canonowskiego formatu APS-C.

--- Kolejny post ---

co do ciemnicy to, prawda, f/5.6 to nie f/4. z drugiej strony na mniejszej matrycy ani z tego f/4 nie wyniknie plytsza glebia ostrosci, ani roznica 1 dzialki ISO (o ktora trzeba otworzyc FF) przeciez nie bedzie zauwazalna na szumach (raczej nadal 5D mkIV bedzie wygladal lepiej

-oba 4K biorą z powierzchni około aps-c, ale A6300 nadpróbkowuje sczytując 6K i downsampluje do 4K.

zdebik
02-08-2018, 10:43
W 5D4 największą bolączką jest format 4K.

Ciekawe jak długo FHD będzie nadawało się do oglądania.

akustyk
02-08-2018, 11:10
Canon 5D IV w trybie 4K nie korzysta z całej matrycy, a jedynie z obszaru o rozdzielczości 4096×2160 pikseli. W związku z tym mamy do czynienia z cropem 1.64x -czyli zbliżonym do canonowskiego formatu APS-C.

oczywiscie, prawda.

w tej sytuacji nie bede wiecej bronil tej protezy :) wycofuje uwagi

Ciekawe jak długo FHD będzie nadawało się do oglądania.

osobiscie: wole dobrej jakosci FullHD od 4K.

ale to tylko ja. blogerzy, dziennikarze internetowi i ogolnie cale "internety" juz odkad Sony ma 4K dawno wiedza, ze FHD jest do d* i lepiej kupowac co najmniej 4K a najlepiej od razu 12K. jeden ciul, ze nic z tego nie wynika dla jakosci, natomiast cala masa problemow z pojemnoscia nosnikow, przegrzewaniem sie chipow, itd. itp. "internety" nie sa dobre w ogolnym spojrzeniu na zagadnienie i jakiejs funkcjonalnej ocenie... :mrgreen:

zdebik
02-08-2018, 11:19
akustyk - niby tak ale gdy za 10 lat rozdzielczość wzrośnie czy te nasze dzisiejsze wypociny nie będą wyglądały jak dziś 240p?

capo-di_tutti-capi
02-08-2018, 11:26
Materiał nagrany w 4K i resamplowany (choćby przez YT) do obejrzenia w FHD wygląda o niebo lepiej niż nagrany w FHD.

miszak
02-08-2018, 12:14
Materiał nagrany w 4K i resamplowany (choćby przez YT) do obejrzenia w FHD wygląda o niebo lepiej niż nagrany w FHD.

Jaki komp jest potrzebny do takiej roboty? Ja robię filmik 3-5 minut w fhd 60p to i tak renderuje się hmmm z 15 minut na stacjonarnym i5 i nie najgorsza karta graficzna ale i nie najlepsza... taka w cenie pod 1000zł. I ile wolniej to będzie przy materiale 4k? Jaki sprzęt trzeba mieć aby podglad był np. w VEGAS był płynny? Czy to zależy od procka, grafiki czy od ramu?

osobiscie: wole dobrej jakosci FullHD od 4K.

Ooo to ja nie jestem osamotniony? ;-)

Wieslaw18
02-08-2018, 12:32
miszak
zależy od procka, grafiki, ramu i przede wszystkim od oprogramowania edycyjnego, jak jest napisane i jak potrafi wykorzystywać zasoby sprzętowe. Wspominasz o Vegas, no właśnie, do wersji 14 włącznie jest to muł, zarówno przy podglądach jak i eksporcie. To jest rozległe zagadnienie i nadaje się pod tematy video na tym forum, nie chcę zaśmiecać tego wątku.
capo-di_tutti-capi
"Materiał nagrany w 4K i resamplowany (choćby przez YT) do obejrzenia w FHD wygląda o niebo lepiej niż nagrany w FHD."

Jak najbardziej tak. To samo było przy downscalingu z EOS 7D, czy innego z pierwszych filmujących C do mpeg2 DVD

akustyk
02-08-2018, 13:23
akustyk - niby tak ale gdy za 10 lat rozdzielczość wzrośnie czy te nasze dzisiejsze wypociny nie będą wyglądały jak dziś 240p?
to jest tak: ogladac film FullHD z Bluracza na 40 calowym TV przy ogladaniu wzorowo zrobionych filmow z odleglosci wiekszej niz 2m nie zobaczysz detali. a to jest i tak metr blizej niz granica komfortu dla oczu przy tej wielkosci ekranu. IMHO. wiec dla mnie osobiscie to takie dobrze zrobione FullHD jest co najmniej wystarczajace.

widze roznice na zdjeciach miedzy ekranem FullHD a 4K. ogromna. ale przy filmie...

zgoda, z tym ze ja sam nie krece wideo, bo mnie to zupelnie ziebi. jako ogladajacy nie widze potrzeby rozdzielczosci powyzej FullHD. zwlaszcza ze stopklatka wycieta 4K i tak nie lezy kolo dobrego zdjecia 1920pix :) a czym ktos tam cos nakreci co bede ogladal... to juz nie moj biznes :)

miszak
02-08-2018, 13:27
miszak
zależy od procka, grafiki, ramu i przede wszystkim od oprogramowania edycyjnego, jak jest napisane i jak potrafi wykorzystywać zasoby sprzętowe. Wspominasz o Vegas, no właśnie, do wersji 14 włącznie jest to muł, zarówno przy podglądach jak i eksporcie. To jest rozległe zagadnienie i nadaje się pod tematy video na tym forum, nie chcę zaśmiecać tego wątku.
capo-di_tutti-capi
"Materiał nagrany w 4K i resamplowany (choćby przez YT) do obejrzenia w FHD wygląda o niebo lepiej niż nagrany w FHD."

Jak najbardziej tak. To samo było przy downscalingu z EOS 7D, czy innego z pierwszych filmujących C do mpeg2 DVD

To tylko króciutkie pytanko - jaki soft ? :-)

Wieslaw18
02-08-2018, 13:41
Davinci Resolve, wersja darmowa wystarcza w zupełności do montażu, a o zaletach modułu Kolor już wszyscy wszystko napisali. Wadą mogą być wysokie wymagania sprzętowe, szczególnie karta grafiki. Wypróbuj wersję 14 (bo 15 jest wciąż w fazie beta).

miszak
02-08-2018, 15:19
Davinci Resolve, wersja darmowa wystarcza w zupełności do montażu, a o zaletach modułu Kolor już wszyscy wszystko napisali. Wadą mogą być wysokie wymagania sprzętowe, szczególnie karta grafiki. Wypróbuj wersję 14 (bo 15 jest wciąż w fazie beta).

Dzięki. Popatrzę. Grafikę mam rx470 g1 gaming 4gb ddr5.

jinks
03-08-2018, 10:59
Ja, jeśli chodzi o moje totalnie amatorskie zastosowania video, jestem bardzo zadowolony. Z tym, że u mnie ten AF też czasami delikatnie pływa i szuka. Sporo zależy od wartości przysłony i od szkła.
Ogólnie video w tym aparacie nie jest skrojone pod profesjonalistów. Brak 4K, w FHD rozdzielczość tez średnia, brak wyjścia słuchawkowego, filmowcy coś tam o słabym kodeku piszą ;) itd. U mnie podejście do video jest totalnie amatorskie, dla zabawy i rejestracji różnych rodzinnych momentów. Traktuję to jako miły bonus do aparatu fotograficznego :) Na moje potrzeby jakość tego obrazu, DPAF i obracany we wszystkie strony ekran sprawiają, że jestem zachwycony :)

Panowie czy ktoś robił testy, fotografował 6d2 afc w lv coś co się porusza nieregularnie i raczej szybko? Dacie jakieś przykłady? Jeśli piszesz o AF-Servo to raczej średnio to działa w LV. Sporo zależy na pewno od szkła. Coś w stylu 70-200L na pewno radzi sobie o niebo lepiej niż np. C50/f1.4 nawet na f4. W jasnym otoczeniu (np. na zewnątrz w dzień)na tym ekranie pracuje się też średnio. Wszystko się odbija, za ciemno. Choć nie sądzę, żeby Nikon albo Sony mieli tu coś więcej do zaproponowania. Nie fotografuję sportów więc nie jest to dla mnie istotne,ale zawodowcy w tej dziedzinie chyba powinni pomyśleć o puszce skrojonej pod te potrzeby - może 7d albo 1d-X mkII i chyba jednak korzystać z wizjera.

Ogólnie odnoszę wrażenie, że DPAF w różnych zastosowaniach wymaga jeszcze małego dopracowania, ale od strony softu i przetwarzania. Ten Af jest bardzo szybki, ale w statycznych scenach. Nawet nie zauważamy jak ustawia ostrość. Wystarczy jednak, że coś się delikatnie rusza i już sporo zdjęć nietrafionych. Czuć, że coś "zamula" przetwarzanie danych z czujników. Przykład - dziecko w kadrze, bardzo dobre światło, trochę się wierci i masz problem żeby trafić idealnie z ostrością. To samo dziecko nieruchomo, w totalnej ciemnicy - AF ustawia ostrość szybko i bezbłędnie.
Kolejna sprawa wykrywanie twarzy. Trochę za wolno to jeszcze działa, czasami nie może wykryć, gubi itd. Bardzo brakuje eye-AF. Z bliska ostrość często ląduje na nosie a nie na oczach.
Choć ogólnie już teraz idzie z tego korzystać :) jestem zadowolony. Na pewno jest to przyszłość i bardzo mnie ciekawi co canon pokaże w tym swoim obiecanym ML FF ;)

miszak
03-08-2018, 13:01

Hmmm nakręciłem filmik. A6300 + MC11+S150-600. Jakościowo masakra ale to wpisowe w filmowanie mam nadzieję ... ;-) Spieprzyłem to na maksa cały czas używając 120fps czego potem nie mógł przłknąc mój lapek w sofcie itp. itd. To nie ważne. Całość kręcona na przejściówce i 600mm. Miałem również wtedy 80d. I... nic nie dałem rady nakręcić. Zero materiału. Po prostu AF nie pozwalał na złapaniu i utrzymaniu takiego ptaka w locie. Jak złapał to na sekundę i każda zmiana pozycji to była utrata ostrości. A canon pracował z obiektywem z natywnym bagnetem. Tak więc z tym fajniejszym af to nie jest tak różowo. Sledzenie trudnych obietków w 80d w stosunku do a6300 prawie nie istnieje. To był moment, w którym się wstrzymałem z zakupem 80/6d2 a byłem już zdecydowany na 90%.

Pierwsze takie video i trochę napalony byłem to i za długie i za dużo slow motion itp. itd.

https://www.youtube.com/watch?v=LV3Jd4hofZQ&t=185s

jotes25
03-08-2018, 16:54
Hmmm nakręciłem filmik. A6300 + MC11+S150-600. Jakościowo masakra ale to wpisowe w filmowanie mam nadzieję ... ;-) Spieprzyłem to na maksa cały czas używając 120fps czego potem nie mógł przłknąc mój lapek w sofcie itp. itd. To nie ważne. Całość kręcona na przejściówce i 600mm. Miałem również wtedy 80d. I... nic nie dałem rady nakręcić. Zero materiału. Po prostu AF nie pozwalał na złapaniu i utrzymaniu takiego ptaka w locie. Jak złapał to na sekundę i każda zmiana pozycji to była utrata ostrości. A canon pracował z obiektywem z natywnym bagnetem. Tak więc z tym fajniejszym af to nie jest tak różowo. Sledzenie trudnych obietków w 80d w stosunku do a6300 prawie nie istnieje. To był moment, w którym się wstrzymałem z zakupem 80/6d2 a byłem już zdecydowany na 90%.

Pierwsze takie video i trochę napalony byłem to i za długie i za dużo slow motion itp. itd.

https://www.youtube.com/watch?v=LV3Jd4hofZQ&t=185s

Na pewno brawa za ambicję :) Nie próbowałem jeszcze czegoś takiego, więc w sumie niewiele mogę powiedzieć. Sony używam z długimi tele Canona, więc AF w trybie filmowania mi nie działa, a 80d nie filmuję takich rzeczy, bo nie mam ... 4K.

Jeśli zaś chodzi o fotografowanie takich kadrów (ruchomy cel NIE na tle nieba), to lepszy AF ma Sony (nawet przez MC-11) niż 80d (PDAF w tym wypadku mam na myśli, bo Dual Pixela nie używam do takich celów).

I jeszcze jedno: zestawienie Sigmy z Dual Pixelem to raczej nie jest najlepszy pomysł.

miszak
03-08-2018, 20:15
Na pewno brawa za ambicję :) Nie próbowałem jeszcze czegoś takiego, więc w sumie niewiele mogę powiedzieć. Sony używam z długimi tele Canona, więc AF w trybie filmowania mi nie działa, a 80d nie filmuję takich rzeczy, bo nie mam ... 4K.

Jeśli zaś chodzi o fotografowanie takich kadrów (ruchomy cel NIE na tle nieba), to lepszy AF ma Sony (nawet przez MC-11) niż 80d (PDAF w tym wypadku mam na myśli, bo Dual Pixela nie używam do takich celów).

I jeszcze jedno: zestawienie Sigmy z Dual Pixelem to raczej nie jest najlepszy pomysł.

Mówisz, że tuchomy cel nie na tle nieba to lepiej a6300? Hmmm nie miałem okazji do dibrych zdjęć w takiej sytuacji. Ale kiedyś fociłem w jednej czatowni z gościem, który nie mógł złapać modela 7d i przepiął się do a6000 i mu się udało. Zrzuciłem to na fart ale... Notabene mi się to udało 7d bo wtedy jeszcze byłem ortodoksyjnym wrogiem evf i moje a6000 leżało w plecaku ;-)

Na a6300 jeśli chodzi o foto sigma jest ok. W video silnik terkocze. A co dzieje się w dyal pixelu?

A propos filmiku to to tak wygląda bo to upalny wiosenny dzień, 600mm i chyba ze 200m do tego kulika i atmosfera zrobiła swoje. Swoją drogą i tak nie wiem jak ren af to łapał. 80d a jeszcze chyba kumpel miał 5d4 ale to było podobnie. Próbiwaliśmy 100-400 II ale hmmm nie było lepiej ale też prób mniej bo zasięg mniejszy.

Wrzucony jest jeszcze filmik z batalionami i z rycykami tym zestawem. A dwa najlepsze dopiero wrzucę... 7d robione haha chichot losu ;-)

Video dla mnie to przyszłość może. Filmuję hak mi foty nie idą ;-)

_igi
07-08-2018, 15:31
Serwus panowie, jak wygląda sprawa AF (one shot / servo) w porównaniu do 1DsIII i 1DIV?

jinks
07-08-2018, 23:09
Serwus panowie, jak wygląda sprawa AF (one shot / servo) w porównaniu do 1DsIII i 1DIV?

Prawdopodobnie nigdy nie uzyskasz odpowiedzi. Bardzo mało osób ma coś z serii 1D a takich co się przesiadły 2 półki niżej to już w ogóle ze 2 w Polsce ;)

W porównaniu do 5d mkIII one shot czasami jest słabszy czasami lepszy. Nie błyszczy, ale też nie wkurza. Napiszę coś więcej po tym sezonie. Servo raczej w zastosowaniach amatorskich - choć przyznam, że nie testowałem na obiektywach do tego stworzonych typu 70-200L.

5pirit
29-08-2018, 21:56
Mam prośbę do użytkowników 6D MKII.

Czy możecie sprawdzić i podać parametry ładowarki z zestawu od tej puszki, czy instrukcję (ale rozszerzoną) macie w formie książeczki?

jinks
29-08-2018, 23:30
Mam prośbę do użytkowników 6D MKII.

Czy możecie sprawdzić i podać parametry ładowarki z zestawu od tej puszki, czy instrukcję (ale rozszerzoną) macie w formie książeczki?

Ładowarka ta co dotychczas w seriach 5d i 6d (ale tez pewnie innych) LC-E6E. O to chodziło?
Instrukcja książeczkowa uproszczona. Pełną można ściągnąć w pdf.

5pirit
30-08-2018, 08:53
No właśnie ładowarka delikatnie się różni, mam obie od MkI i MkII i parametry ma delikatnie inne.

jinks
30-08-2018, 10:38
No właśnie ładowarka delikatnie się różni, mam obie od MkI i MkII i parametry ma delikatnie inne.

O jakie parametry chodzi, bo nie wiem na co zwrócić uwagę? Jeśli to ma znaczenie to mam ładowarki od 5dmk2, 5dmk3, 6dmk2 i używam ich zamiennie. Tak na prawdę teraz już sam nie wiem, która jest od czego. Wszystko działa bez problemów.

Bangi
30-08-2018, 10:39
A w sumie chyba można chyba używać zamiennie? I baterie też przecież pasują...

Wieslaw18
30-08-2018, 11:23
Chodzi o inne dane na tylnej tabliczce, na zdjęciu po lewej ładowarka z 7D2, po prawej z 6D2

1154

Kredek23
30-08-2018, 12:31
Ładowarka do Canon 6D posiada takie same dane ładowania co ładowarka z 7D2 powyżej. Wychodzi na to że ładowarka do 6D2 ma różni sie od pozostałych mniejszym prądem ładowania i tyle.Może być dłuższe ładowanie baterii.

Bangi
30-08-2018, 12:57
bateria ze starej 6tki też pasuje i działa z nową ;)

5pirit
30-08-2018, 20:01
No właśnie o to chodziło, ładowarka od MKII delikatnie różni się prądem ładowania i chciałem się tylko upewnić, bo mam obie i kiedyś przy odsprzedaży chciałbym oddać prawidłową ładowarkę z odpowiednią puszką bo mam oba 6D. Taka moje małe kuku w głowie ;P

mmteam
02-09-2018, 19:09
Czy ktoś używa 6d ii do fotografii lotniczej ?
I ma porównanie do innych puszek ?

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

jinks
02-09-2018, 20:43
Czy ktoś używa 6d ii do fotografii lotniczej ?
I ma porównanie do innych puszek ?

Bangi

mmteam
02-09-2018, 22:00
BangiDzieki

Bangi
03-09-2018, 08:27
Ja używam i porównanie mam do 550d, 60d, 6d mk I.
POLECAM !

Co do porównania do cropów to raczej nie ma co porównywać, natomiast porównując do 6d mk I jest szybciej, lepszy AF, większe możliwości konfiguracji ustawień, pod nr posta 1142 pisałem pierwsze wrażenia http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-eos-6d-mark-ii-oficjalnie-106143/index23.html#post1371483
teraz po ponad 2 miesiącach używania, zakupu nie żałuję :)

mmteam
03-09-2018, 20:29
Ja używam i porównanie mam do 550d, 60d, 6d mk I.
POLECAM !

Co do porównania do cropów to raczej nie ma co porównywać, natomiast porównując do 6d mk I jest szybciej, lepszy AF, większe możliwości konfiguracji ustawień, pod nr posta 1142 pisałem pierwsze wrażenia http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-eos-6d-mark-ii-oficjalnie-106143/index23.html#post1371483
teraz po ponad 2 miesiącach używania, zakupu nie żałuję :)Cześć
Internet dużo narzeka na dr. I problemy z wyciąganiem z cieni. Daje się to odczuć ?

Tez mam 6d1 ale to do samolotów w locie się nie nadaje wogóle. Crop jest ok w zakresie mm ale jakość obrazka .... no czegoś brakuje. Szczególnie ze dość często trzeba kręcić iso w górę

Do dynamiki AF w 6d2 daje radę ?

tmielcarz
03-09-2018, 21:44
Internet dużo narzeka na dr. I problemy z wyciąganiem z cieni. Daje się to odczuć ?

Skoro "kręcisz iso w górę" to od ISO 1600 6D2 ma podobny DR jak 5D4, więc nie ma co narzekać :)

Photographic Dynamic Range versus ISO Setting (http://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Canon%20EOS%205D%20Mark%20IV,Canon%20EOS%2 06D%20Mark%20II)

Do dynamiki AF w 6d2 daje radę ?

Ja robię amatorskie zdjęcia z meczów piłkarskich nastolatków i nie narzekam.

mmteam
03-09-2018, 22:16
Skoro "kręcisz iso w górę" to od ISO 1600 6D2 ma podobny DR jak 5D4, więc nie ma co narzekać :)

Photographic Dynamic Range versus ISO Setting (http://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Canon%20EOS%205D%20Mark%20IV,Canon%20EOS%2 06D%20Mark%20II)

Ja robię amatorskie zdjęcia z meczów piłkarskich nastolatków i nie narzekam.Świetne !
Daje do myślenia ....
Dzięki !

Bangi
04-09-2018, 09:46
mmteam - 6d mk I dawał radę ;) 6d mk II też daję radę. uważam, że znając ograniczenia sprzętu można nauczyć się je niwelować, chodzi mi tu głównie o prowadzenie obiektu w wizjerze i robienie zdjęć w odpowiednim momencie, ale uczciwie napisać muszę, że nie mam porównania do np. 7d mk II, czy też innych puszek z segmentu profi.

Co do wyciągania cieni, to nie wiem, bo ja w sumie jakoś szczególnie nie obrabiam zdjęć, dla mnie wyciąganie 1 EV to jest już za dużo.

Jedna rzecz na pewno się zmieniła względem 6d mk I, a mianowicie mk II ma więcej mpix i trzeba bardziej się starać by zrobić ostre zdjęcie ;)

Ale tak jak pisałem - jestem bardzo zadowolony.

mmteam
04-09-2018, 20:29
6d1 wg mnie do samolotów nadaje się tylko do statyki albo zdjęć w ruchu na plycie
I to wyśmienicie się nadaje
Ale AI Servo w dynamice szału nie robi. Mam w parze ze 100-400 ii i ogólnie jest slabo

6d2 ma układ AF z 80d. Ten w 80d jest niezły. Wiem ze w 6d2 punkty AF są wężej ale jeśli używam glownie 9 centralnych to liczę ze będzie rownie dobrze.

Tylko jakoś tak ogólnie internet wiesza psy
Np "najgorsza puszka" roku
Stąd pytanie do praktycznych uzutkiwnikow

Na razie 2:0 na "tak"
Obiecująco !

akustyk
04-09-2018, 20:41
Tylko jakoś tak ogólnie internet wiesza psy
Np "najgorsza puszka" roku

ja mam swoja krotko, bo raptem od soboty... ale moje podsumowanie jest takie: to jest aparat zaprojektowany dla fotografa a nie dla dziennikarza internetowego. on moze i na papierze nie robi wrazenia, ale w realnym uzytkowaniu widac trafnosc wielu decyzji projektowych Canona.

6D mkII ma wszystkie zalety mkI (maly rozmiar, wage, GPS, swietne kolory), naprawia jego wady (mizerny AF fazowy, skandalicznie wolny kontrastowy) i dodaje gibany ekranik o ogromnej funkcjonalnosci. moze i nie jest to najlepszy aparat w tej cenie, ale na pewno najlepszy za 1500 EUR, do ktorego pasuja 16-35/4, 24-70/4 czy 70-300L :)

mmteam
04-09-2018, 20:43
[emoji3]

Tez czuje ze sporo opinii jest pisana przez szumofobów

Bangi
04-09-2018, 22:15
mmteam - a nie możesz sobie gdzieś wypożyczyć na weekend?

merida
05-09-2018, 01:09
Wpadł mi w ręce ostatnio 6d2. Byłem użytkownikiem 6d oraz 5d3 i ogólnie nic nie spieprzyli, ale też szału na mnie nie zrobił. Fajna puszka, ale zdałem sobie sprawę, że do lustra już bym nie wrócił. Z wygody i frajdy robienia zdjęć mniejszą i lżejszą puszką. Porównałem jego af z obiektywem tamron 24-70 2.8 vs xt2 z 23 2.0, to ten pierwszy szybko poległ -tam gdzie brakowało światła już ciężko mu było złapać ostrość. Z plików Fuji sporo więcej informacji da się wyciągnąć z cieni, za to głębia ostrości i wysokie iso na korzyść 6d2. Jakbym miał wybrać wyłącznie pomiędzy 6d2 a 5d3 (zbliżona cena używki) to kupiłbym raczej to drugie body.

mmteam
05-09-2018, 20:17
mmteam - a nie możesz sobie gdzieś wypożyczyć na weekend?

tak się myślę stanie

Cichy
24-09-2018, 20:26
Jak się mapuje piksele w 6d2 ?