PDA

Zobacz pełną wersję : Metz 48 af-1 sam błyska problem

a.lukasik87
23-02-2017, 10:24
Witam. Zakupiłem ostatnio używanego Metza jak z tytułu do mojego 6D. Wlaczylem aparat i lampę. Chce robić zdjęcie a lampa sama zaczęła błyskać pełną mocą i nawet nie myślała żeby przestać a w momencie robienia zdjęcia nie wywoływała błysku. Co może być tego przyczyną?

Wysłane z mojego LG-H818 przy użyciu Tapatalka

r_m
23-02-2017, 12:57
Uszkodzenie czegoś, wciśnięcie czegoś, zwarcie czegoś.
Jak chcesz bardziej szczegółowych informacji, musisz sam także uzupełnić, np. lampa "w ręce", czy zachowuje się tak samo?

a.lukasik87
23-02-2017, 16:42
Lampa na such nie podpięta do body jest w stanie czuwania. Zaczyna błyskać jak wcisnę migawkę do polowy i już nie przestaje. Dopiero jak ją wyłącze.

a.lukasik87
23-02-2017, 17:58
Lampa na such nie podpięta do body jest w stanie czuwania. Zaczyna błyskać jak wcisnę migawkę do polowy i już nie przestaje. Dopiero jak ją wyłącze.

Jest opcja że ta lampa nie jest kompatybilna z 6D?

r_m
23-02-2017, 22:16
Co to znaczy "stan czuwania"?
Bo "stan "oszczędzania energii" ("sleep", "stan czuwania") to nie to samo, co stan "pracy", w którym lampa wyświetla ustawienia, reaguje na zmianę parametrów, i wyzwala błysk po naciśnięciu przycisku "test".

Nie dam głowy, że to może być problemem, ale na https://www.metz-mecatech.de/en/lighting/firmware-download-flash-units/mecablitz-48-af-1-digital/canon.html jest do pobrania firmware, które w opisie ma "6d", więc jeśli w twojej lampie jest starsza wersja, to można ściągnąć, zaktualizować i sprawdzić, czy pomogło.
Instrukcja aktualizacji: https://www.metz-mecatech.de/en/lighting/firmware-download-flash-units.html

a.lukasik87
24-02-2017, 08:04
Dokładnie w tym był problem. Na jakimś hiszpańskim forum znalazłem podobny przypadek i aktualizacja oprogramowania wystarczyła do rozwiązania go. Lampa błyska aż miło. Temat do zamknięcia.