Zobacz pełną wersję : Darmowa muzyka do prezentacji / podkłady muzyczne ???
Witajcie,
czy moglibyście podpowiedzieć skąd wziąć darmową legalną muzykę do podkładów muzycznych np. do prezentacji zdjęć lub filmiku na YT ???
Wiem, że YT coś takiego oferuje , ale mi chodzi o jakieś inne źródła.
Swego czasu jak wrzuciłem filmik na YT (to było nagranie ekranu) z muzyką, która leciała w tle z radia internetowego to YT mnie powiadomił, że jest naruszenie praw autorskich i że filmik nie może być opublikowany, więc coś tam kliknąłem i YT wyciął tą część muzyki, która prawa autorskie naruszała, ale czasem słychać na filmikach wakacyjnych innych ludzi, że lecą w tle znane hity...
Coś, ktoś ?
Spróbuj tu: Free Music Archive (http://freemusicarchive.org) lub https://www.audioblocks.com/ (tutaj jest 7 dni trial free)
Nie ma chyba hitów ale może coś wybierzesz. Na pewno będzie to bardziej ekskluzywne ;)
Freeplay Music | Welcome | The best music library on the planet! (http://www.freeplaymusic.com/)
A właściwie to jak YT klasyfikuje muzykę? Jest dużo filmików, które zawierają muzę i YT ich nie usuwa. Jest tutaj jakaś reguła? Czy wystarczy zmiksować dźwięk np. z odgłosami samochodu i to "przejdzie"?
YT wyłapuje nawet kilkusekundowe wstawki utworów. Miksowanie z odgłosami zwykle nie przechodzi.
Jeżeli skorzystasz z "chronionych" utworów, do których nie masz praw, to są 2 opcje:
1. "Na tym filmie zarabia właściciel praw autorskich." - i film wisi dalej na YT, normalnie można oglądać, nic się nie dzieje. Tylko na reklamach nie zarobisz
2. "Film zablokowany w niektórych krajach"
1. "Na tym filmie zarabia właściciel praw autorskich." - i film wisi dalej na YT, normalnie można oglądać, nic się nie dzieje. Tylko na reklamach nie zarobisz
A to zależy od konkretnego utworu? Bo raz coś próbowałem wrzucić i od razu YT stwierdził, że bla bla prawa autorskie i film zrobił się "niemy". Ja zarabiać nie chcę na reklamach, może być notka o wytwórni, autorze itp. tylko, żeby do cholery pozwolili ją dodać!
Są filmy amatorów, w których nie zauważyłem żadnych info na temat wykonawcy itp. a mimo to nikt się nie czepiał. Nie wierzę, żeby zapłacili wytwórniom za publikację domowej roboty "dzieł".
michalab
15-05-2016, 07:31
Czasami dochodzi do paranoi. Ostatnio związek łyżwiarstwa figurowego wrzucił kilku godzinny film z zawodów juniorskich - było tam kilkadziesiąt a może nawet ponad 100 występów młodych łyżwiarzy - każdy oczywiście z podkładem muzycznym - muzyka była puszczana z głośników a potem nagrywana kamerą, do tego to wycięte fragmenty po maks 3 min, a często krótsze o pogram składa się z kilku kawałków różnych utworów - wiec wartość do słuchania żadna, za to promocja jakaś jest, zawsze może komuś wpaść w ucho kawałek. Po jakiś 2 dniach, film stał się niemy: "właściciel praw autorskich zgłosił roszczenie" - myślałem, że to jakiś geniusz znalazł minutowy lub dwu kawałek w całym filmie i postanowił wyciszyć całość, ale może to youtube samo wykryło i wyciszyło. Chyba nie trzeba dodawać, że jazda figurowa bez muzyki słabo się ogląda. Kilkudziesięcioro + rodzice, dziadkowie, wujki, ciocie - udało się wkurzyć trochę osób.
A to zależy od konkretnego utworu? Bo raz coś próbowałem wrzucić i od razu YT stwierdził, że bla bla prawa autorskie i film zrobił się "niemy". Ja zarabiać nie chcę na reklamach, może być notka o wytwórni, autorze itp. tylko, żeby do cholery pozwolili ją dodać!
Są filmy amatorów, w których nie zauważyłem żadnych info na temat wykonawcy itp. a mimo to nikt się nie czepiał. Nie wierzę, żeby zapłacili wytwórniom za publikację domowej roboty "dzieł".
Tak zależy od konkretnego utworu albo raczej od konkretnej wytwórni muzycznej. Wszystko idzie z automatu. Nie trzeba dodawać żadnego info o autorach żeby działało. Ta informacja jest widoczna tylko dla autora kanału w "menadżerze filmów".
Jeżeli to amatorskie wideo, to przemontuj z inną muzyką. Jak robisz komercyjnie wideo i chcesz mieć legalnie to zostają banki darmowej muzyki.
audionautix.com (http://audionautix.com/)
poszukiwacz2006
15-05-2016, 21:08
W ogóle Google ( bo YT jest przecież ich ) ma dziwną tą swoją politykę związaną z prawami autorskimi. Zgłosiłem im, że moja konkurencyjna firma "ukradła mi" stronę internetową ( skopiowali na zasadzie ctrl c - ctrl v ) i zaczęli się reklamować w linkach google adwords. Myślicie, że ich to wzruszyło? Olali temat. Podejrzewam, że zlewają pojedyncze osoby, ale boją się dużych kancelarii prawniczych, które pilnują prawa autorskich wykonawców.
Niby jest masa stron z darmowa muzyka, ale mozna zglupiec probujac zrozumiec gdy szuka sie czegos do uzytku komercyjnego... Czy ktos zna moze jakies utworki np. orgiestry z muzyczkami swiatecznymi? Tylko musza byc darmowe do uzyttku komercyjnego... :/
Cos w tym stylu
https://www.youtube.com/watch?v=irl1yFavIFU
Klasyczna ale swiateczna moze byc :)
skoro tak, to Vivaldi, Corelli, "Aria na strunie G" Bacha, Haendel, wolne części symfonii Mozarta - powinno styknąć
Czasami dochodzi do paranoi. Ostatnio związek łyżwiarstwa figurowego wrzucił kilku godzinny film z zawodów juniorskich - było tam kilkadziesiąt a może nawet ponad 100 występów młodych łyżwiarzy - każdy oczywiście z podkładem muzycznym - muzyka była puszczana z głośników a potem nagrywana kamerą, do tego to wycięte fragmenty po maks 3 min, a często krótsze o pogram składa się z kilku kawałków różnych utworów - wiec wartość do słuchania żadna, za to promocja jakaś jest, zawsze może komuś wpaść w ucho kawałek. Po jakiś 2 dniach, film stał się niemy: "właściciel praw autorskich zgłosił roszczenie" - myślałem, że to jakiś geniusz znalazł minutowy lub dwu kawałek w całym filmie i postanowił wyciszyć całość, ale może to youtube samo wykryło i wyciszyło. Chyba nie trzeba dodawać, że jazda figurowa bez muzyki słabo się ogląda. Kilkudziesięcioro + rodzice, dziadkowie, wujki, ciocie - udało się wkurzyć trochę osób.
Wzruszające. To niech ZŁF wrzuci filmik na swój serwer i po temacie. Aaaaa, o kurcze to kosztuje ... to niech "Kilkudziesięcioro + rodzice, dziadkowie, wujki, ciocie" się zrzucą na tę przyjemność. I nie zapomną opłacić ZAIKS również. Cennik sobie wygooglają.
michalab
05-12-2017, 11:58
Wzruszające. To niech ZŁF wrzuci filmik na swój serwer i po temacie. Aaaaa, o kurcze to kosztuje ... to niech "Kilkudziesięcioro + rodzice, dziadkowie, wujki, ciocie" się zrzucą na tę przyjemność. I nie zapomną opłacić ZAIKS również. Cennik sobie wygooglają.
Nie ma to jak zaistnieć jak się nie ma pojęcia o czym się pisze, do tego wykop sprzed 1,5 roku.
Wszyscy się tam na to zrzucają, udział w zawodach nie jest darmowy, ZAIKS jest opłacony (jak by mogło być inaczej?). Filmiki są dystrybuowane również przez prywatne serwery.
a muzyka klasyczna?
To, ze jest klasyczna, to nie znaczy, że nie podlega ochronie ;)
Probowalem nieco dowiedziec sie w necie na ten temat, ale chyba nikt do konca nie ma 100% pewnosci co do zasad uzycia muzyki, bo wszystko zawiłe.... Chyba.
Wiec tak - na YT jest biblioteka darmowych muzyczek, mozna uzyc je nawet komercyjnie w filmiku na YT. Ale... Jak teraz uzyje ten film z YT z ta wlasnie muzyka, ale nie jako link ale bezposrednio uploadowany na Facebook, to czy bedzie takze OK? Slyszalem, ze jak uzyje sie muzyki z darmowej listy YT, ale nie na YT tylko na zewnetrznym serwisie, to trzeba "COS" dopisac w opisie filmu...
Dzięki, właśnie tego szukałem! :)
Potrzebuje info na temat uzycia muzyki z filmu REJS do uzytku komercyjnego. A dokladnie bedzie to film reporterski nagrany latem do logalnej telewizji internetowej. Potrzebuje muzyczek z REJSU. Gdzie mozna je kupic? Szukam i prawde mowiac nigdzie nie widze :/