PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka drukarka do druku zdjec A4/A3

poli_x
20-03-2016, 17:26
Trudno znaleźć w internecie dobry test poświęcony wydrukowi zdjec, domyślam sie ze sporo osób korzysta z laba, myśle nad wprowadzeniem możliwości oddania klientowi zdjec w formacie A4/A3 do powieszenia na ścianie. Nie bedzie to ilośc masowa, powiedzmy średnio około 15 zdjec tygodniowo w formacie A3/A4, czy to sie opłaci? Jaka drukarkę polecacie, jaki jest koszt użytkowania takiej drukarki zakładając ze bedą na niej drukowane tylko zdjecia.
Ważne jest rownież by drukarka drukowała dobrze w B&W.

Leon007
21-03-2016, 10:52
Do koloru Epson L1800.
Używam oryginalnych tuszy i papieru Epson Premium Glossy.
Może i do czarno-białych się nada, ale nie wiem, bo takich nie drukuję.

solti
21-03-2016, 11:10
Epson L1800 to wersja A3 drukarki L800. L800 mam i mogę z czystym sumieniem polecić te modele do wydruków w kolorze, tak jak zresztą uczynił już to Leon007. Również używam z oryginalnymi tuszami, ale na papierze Fomei Collection Velvet.
W necie znajdziesz sporo opinii od ludzi, którzy narzekają na wydruki B&W z tych modeli. Ja takich wydruków prawie nie robię, więc nie chcę się wymądrzać.

robson999
21-03-2016, 11:13
Właśnie testuję od kilku dni Epsona L850. Na początku byłem zachwycony, ale po przystąpieniu do druku moich zdjęć astrofotograficznych, czar prysł. Strasznie zabarwia na zielono. Przed chwilą wydrukowałem zdjęcie ze ślubu i jak widzę pana młodego wychodzącego z kościoła w zielonkawym garniturze, to chce mi się wyć ze złości. Na dzień dzisiejszy mam mieszane uczucia, choć niektóre zdjęcia wychodzą przepięknie.

poli_x
21-03-2016, 11:30
Powiem szczerze ze byłem nastawiony bardziej na Canona, moze cos z serii Pro czy jak one sie tam nazywają poniżej 3000zl, ale w temacie druku jestem kompletnie zielony i nie wiem co o tym myślec.
Bardzo dla mnie ważne jest by zdjecia czarno białe nie wchodziły w odcień zieleni bo jestem mocno na to wyczulony.

solti
21-03-2016, 11:54
Robson999 zwróć uwagę na "dojrzewanie" zdjęć z Epsona. Zdjęcia prosto z drukarki, choć pozornie suche, są po prostu brzydkie. Kolorystyka zmienia się w ciągu kilkunastu, kilkudziesięciu godzin od wyjścia wydruku z drukarki. Ja zabieram się za oglądanie wydruków najwcześniej następnego dnia:)

robson999
21-03-2016, 12:06
Robson999 zwróć uwagę na "dojrzewanie" zdjęć z Epsona. Zdjęcia prosto z drukarki, choć pozornie suche, są po prostu brzydkie. Kolorystyka zmienia się w ciągu kilkunastu, kilkudziesięciu godzin od wyjścia wydruku z drukarki. Ja zabieram się za oglądanie wydruków najwcześniej następnego dnia:)

Oj...
Oglądam wczorajsze zdjęcia i za nic zielony zafarb nie chce zniknąć;)
Niektóre zdjęcia prosto z drukarki wyglądają pięknie.

Leon007
21-03-2016, 12:12
W jakimś innym wątku kolega czornyj, prawdziwy fachowiec od druku, pisał, że Epsony mają bardzo dobry kolor, ale przez to słaby czarno-biały. Wydruki astro są bliskie cz-b i może w tym problem, a może potrzebna jest jakaś specjalna kalibracja? Są drukarki, które mają kilka odcieni czarnego tuszu...
Więcej nie będę się mądrzył, bo nie wiem, może jakiś fachowiec zjawi się w wątku i doradzi.

robson999
21-03-2016, 12:22
W jakimś innym wątku kolega czornyj, prawdziwy fachowiec od druku, pisał, że Epsony mają bardzo dobry kolor, ale przez to słaby czarno-biały. Wydruki astro są bliskie cz-b i może w tym problem, a może potrzebna jest jakaś specjalna kalibracja? Są drukarki, które mają kilka odcieni czarnego tuszu...
Więcej nie będę się mądrzył, bo nie wiem, może jakiś fachowiec zjawi się w wątku i doradzi.

Podobno te Epsony są bardzo trudne do skalibrowania. Czułem to przez skórę, bo naczytałem się w sieci o tych problemach, ale nie wiedziałem, że będzie aż tak źle. Bardzo chciałem mieć dobre i tanie wydruki, no i się na tym przejechałem...
Generalnie zdjęcia są troszkę cieplejsze i dużo zależy od oświetlenia w jakim oglądamy zdjęcia.

Leon007
21-03-2016, 12:24
jak widzę pana młodego wychodzącego z kościoła w zielonkawym garniturze, to chce mi się wyć

Ja u siebie tego nie stwierdziłem, co ma być czarne - jest czarne, na przykład główka sikorki bogatki albo pióra kosa. Ale tego czarnego na moich zdjęciach jest niewiele.

robson999
21-03-2016, 12:32
Tutaj jest wątek o problemach z zielenią:
MVA.PL • Zobacz wątek - Argyll CMS + drukarka bez doktoryzacji. (http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=22&t=1148&sid=7e8a0af10121f557982acb1557357005)

--- Kolejny post ---

Ja u siebie tego nie stwierdziłem, co ma być czarne - jest czarne, na przykład główka sikorki bogatki albo pióra kosa. Ale tego czarnego na moich zdjęciach jest niewiele.

Sam już nie wiem, może to kwestia obróbki. No ale z drugiej strony jakie to miałoby znaczenie. Ja chcę uzyskać kolor prawidłowy, czyli ten który mam na monitorze w LR.

solti
21-03-2016, 12:44
Robson999 a drukujesz na oprofilowanym papierze? Rodzaj użytego papieru ma bardzo duży wpływ na jakość wydruku. Żeby mieć pewność, że to drukarka przekłamuje, nie papier, to spróbuj coś wydrukować na nośniku albo Epsona, albo Fomei, gdyż do obydwóch są dostępne gotowe profile.

robson999
21-03-2016, 12:54
Robson999 a drukujesz na oprofilowanym papierze?

Solti, czuję się obrażony takim pytaniem, naprawdę:)
Zakupiłem drukarkę po to, aby zapewnić sobie prawidłowość pełnego toru optycznego, od wykonania zdjęcia, po wydruk, ale widzę, że z tym Epsonem będą przejścia.
Tak, drukuję na profilowym papierze, ale już gdzieś czytałem, że jakieś tańsze zamienniki radzą sobie lepiej. Nie chce mi się w to wierzyć.

solti
21-03-2016, 13:02
No sorry, nie chciałem Cię obrazić;)
Co do zielonego zafarbu, to ja u siebie nie stwierdziłem. Jedynie co, to zaraz po wydruku (drukuję na Fomei) moje zdjęcia wszystkie mają brzydką fioletowa dominantę, która już po kilku godzinach od wydruku zaczyna ustępować a na następny dzień wydruki uzyskują docelową kolorystykę, do której nie mogę się przyczepić.

robson999
21-03-2016, 13:05
No sorry, nie chciałem Cię obrazić;)
Co do zielonego zafarbu, to ja u siebie nie stwierdziłem. Jedynie co, to zaraz po wydruku (drukuję na Fomei) moje zdjęcia wszystkie mają brzydką fioletowa dominantę, która już po kilku godzinach od wydruku zaczyna ustępować a na następny dzień wydruki uzyskują docelową kolorystykę, do której nie mogę się przyczepić.

Nie, to był żart z tym obrażaniem:) A skąd masz profil do tego Fomei?

solti
21-03-2016, 13:10
A skąd masz profil do tego Fomei?
Stąd:
Profile ICC dla drukarki EPSON L800 i L1800 (http://www.druk.medikon.pl/pl/katalog/Profile-ICC-dla-drukarki-EPSON-L800)

robson999
21-03-2016, 13:15
Stąd:
Profile ICC dla drukarki EPSON L800 i L1800 (http://www.druk.medikon.pl/pl/katalog/Profile-ICC-dla-drukarki-EPSON-L800)

Rozumiem, że profil od L800 wpasuje się w L850?
Dzięki

solti
21-03-2016, 13:19
Teoretycznie powinien, ale jak jest w praktyce, to nie mam pojęcia. Najlepiej napisz do nich maila i się zapytaj. Ja mam L800 i nie musiałem nic kombinować.

robson999
21-03-2016, 13:27
Ok. Jest jeszcze jedna ważna sprawa. Chodzi o sterowniki. Wczoraj straciłem pół dnia na instalację najnowszych i poległem. Win 7 nie rozpoznaje nowszych sterowników, albo to ja coś źle robiłem. Najnowsze sterowniki u mnie w systemie to te z 2014 r.

Merde
21-03-2016, 13:58
Ja chcę uzyskać kolor prawidłowy, czyli ten który mam na monitorze w LR.
A masz pewność, że kolor na monitorze jest prawidłowy?

Ale fakt, L800 daje domyślnie zielony zafarb, który po jakimś czasie zanika (NIE znika).
Zastanawiałem się nad oprofilowaniem monitora i drukarki, ale ciągle czasu brak, poza tym nie wiem czy jest sens przy ośmioletnim S2231W...

poli_x
21-03-2016, 14:00
a jak z cena wydruku panowie?
Jaki jest na oko koszt wydruku na A4/A3 na Epsonke L800/L1800

solti
21-03-2016, 14:24
Nie mam pojęcia, nie chciało mi się liczyć. Patrząc na ilości drukowanych zdjęć, tempo zużywania atramentu i koszt oryginalnych tuszów, to są wydatki groszowe per zdjęcie. Zasadniczym kosztem jest dobry papier, nie tusz.

robson999
21-03-2016, 14:30
A masz pewność, że kolor na monitorze jest prawidłowy?

Ale fakt, L800 daje domyślnie zielony zafarb, który po jakimś czasie zanika (NIE znika).
Zastanawiałem się nad oprofilowaniem monitora i drukarki, ale ciągle czasu brak, poza tym nie wiem czy jest sens przy ośmioletnim S2231W...

Mam skalibrowany i oprofilowany Eizo cx241, dlatego myślałem że wydruki na firmowym oprofilowanym papierze będą idealne, ale się przeliczyłem. Choć nie mogę mieć do końca pewności, bo większość zdjęć wychodzi z tej drukarki bajecznie. Inna sprawa, że najwięcej problemów mam ze starszymi zdjęciami, które obrabiałem jeszcze w laptopie.
Masz nieskalibrowanego Eizo? Ciekawe, czy S2231W da się skalibrować sprzętowo? Jeśli tak, to nie ma o czym mówić. Poza tym fajnie jest mieć kontrolę nad obrazem w monitorze i drukarce;)

--- Kolejny post ---

a jak z cena wydruku panowie?
Jaki jest na oko koszt wydruku na A4/A3 na Epsonke L800/L1800

Dokładnie nie liczyłem, ale 10x50, to jakieś 0,30 gr, a A4 2-2.5 zł

solti
21-03-2016, 15:28
A4 2-2.5 zł
Chyba mówimy o innych drukarkach, albo liczysz łącznie z papierem. Drukuję głównie A4, tylko w najlepszej jakości wydruku, i tuszu schodzi jak na lekarstwo.
Przy drukowaniu zdjęć podstawowe 3 kolory zużywają się co prawda znacznie mocniej, niż dodatkowe LC i LM, niemniej nawet C, M i Y starczają na baaaaardzo długo.
Licząc, że na jednym komplecie C, M i Y wydrukuję w najlepszej jakości 300-350 zdjęć A4 (LC i LM starczą na co najmniej 2 x dłużej), koszt jednego tuszu to ok. 40zł, na te 300-350 zdjęć zużyjemy 3x40zł + 0,5x2x40zł = 160zł / 300 zdjęć = 0,54 zł / zdjęcie A4 (w najbardziej negatywnym scenariuszu, bo IMO tusze starczą na dłużej).
Czarnego nie policzyłem, bo po dotychczasowym zużyciu skłonny jestem twierdzić, że przy wydruku zdjęć w ogóle nie jest używany a drukarka używa go tylko przy wydrukach takich, jak np. tekst.

Merde
21-03-2016, 15:33
Masz nieskalibrowanego Eizo? Ciekawe, czy S2231W da się skalibrować sprzętowo? Jeśli tak, to nie ma o czym mówić. Poza tym fajnie jest mieć kontrolę nad obrazem w monitorze i drukarce;)
Nie, zawsze brakowało mi motywacji żeby się tym zająć. Zawsze była jakaś wymówka.
Albo nie miałem drukarki (posiadam L800 dopiero od paru miesięcy), albo czasu, a teraz wiek monitora mi przeszkadza :mrgreen:

Ten model nie może być kalibrowany sprzętowo, dlatego pisałem o oprofilowaniu.

czornyj
21-03-2016, 16:25
Zielonkawość z L800 na papierach Epsona (glossy, semiglossy) to normalny objaw, ten typ tak ma. Dość trudno to skorygować i ciężko uzyskać idealne efekty - ten tusz jest dość wredny, w dodatku niestabilny, mocno też zmienia się w świetle sztucznym - ogólnie się mieni.

robson999
21-03-2016, 16:52
Chyba mówimy o innych drukarkach, albo liczysz łącznie z papierem. Drukuję głównie A4, tylko w najlepszej jakości wydruku, i tuszu schodzi jak na lekarstwo.
Przy drukowaniu zdjęć podstawowe 3 kolory zużywają się co prawda znacznie mocniej, niż dodatkowe LC i LM, niemniej nawet C, M i Y starczają na baaaaardzo długo.
Licząc, że na jednym komplecie C, M i Y wydrukuję w najlepszej jakości 300-350 zdjęć A4 (LC i LM starczą na co najmniej 2 x dłużej), koszt jednego tuszu to ok. 40zł, na te 300-350 zdjęć zużyjemy 3x40zł + 0,5x2x40zł = 160zł / 300 zdjęć = 0,54 zł / zdjęcie A4 (w najbardziej negatywnym scenariuszu, bo IMO tusze starczą na dłużej).
Czarnego nie policzyłem, bo po dotychczasowym zużyciu skłonny jestem twierdzić, że przy wydruku zdjęć w ogóle nie jest używany a drukarka używa go tylko przy wydrukach takich, jak np. tekst.

Liczyłem z papierem. Mam tę drukarkę od kilku dni dlatego czytając to co piszesz, cieszę się z tego, że jest taka wydajna:p

Merde
21-03-2016, 16:53
Zielonkawość z L800 na papierach Epsona (glossy, semiglossy) to normalny objaw, ten typ tak ma.
To w takim razie jaki papier proponujesz do tej drukarki?
Tuszu raczej zmieniać nie chcę...

czornyj
21-03-2016, 16:58
To w takim razie jaki papier proponujesz do tej drukarki?
Tuszu raczej zmieniać nie chcę...

To nie jest kwestia papieru, to bardziej kwestia magicznego tuszu ;) Na całkowicie matowych wychodzi znośnie, na błyskach pojawia się oliwkowy zafarb.

robson999
21-03-2016, 17:07
To nie jest kwestia papieru, to bardziej kwestia magicznego tuszu ;) Na całkowicie matowych wychodzi znośnie, na błyskach pojawia się oliwkowy zafarb.

Nie ma możliwości zlecenia tego jakiejś firmie celem profesjonalnej kalibracji?

czornyj
21-03-2016, 17:26
Nie ma możliwości zlecenia tego jakiejś firmie celem profesjonalnej kalibracji?

Niewdzieczny temat, bo jeśli standardowo robi się wysyłkowo profil tak, by było dobrze wychodzą podobne cuda. Trzeba się poboksować na miejscu z konkretnym papierem i metodą prób i błędów (czasochłonną) dojść z tym do ładu, wizualnie oceniając czy jest lepiej czy gorzej.

robson999
21-03-2016, 17:37
Coraz ciekawiej:shock:

--- Kolejny post ---

Czornyj, a który kalibrator byś polecił??

czornyj
21-03-2016, 17:44
To bardziej kwestia oprogramowania, więc pozostaje tylko i1Photo Pro2 ew. ColorMunki Photo z ArgyllCMS i benedyktyńską cierpliwością - choć w związku z tym, że w całej checy jakąś rolę mają wybielacze optyczne CMP z pomiarem UV Cut może okazać się niewystarczający.

robson999
21-03-2016, 17:54
To bardziej kwestia oprogramowania, więc pozostaje tylko i1Photo Pro2 ew. ColorMunki Photo z ArgyllCMS i benedyktyńską cierpliwością - choć w związku z tym, że w całej checy jakąś rolę mają wybielacze optyczne CMP z pomiarem UV Cut może okazać się niewystarczający.
Ciężka sprawa. Są w ofertach sklepów do wypożyczenia, muszę się zastanowić. Kurczę, mogłem zdecydować się na Canona jakiegoś w wersji pro, pewnie tam wszystko jest ok.
Dzięki

robson999
21-03-2016, 23:26
A teraz głupie pytanie. Czy chcąc drukować w formacie 15x21, mam kupować papier A4 i ciąć?;) Nigdzie nie widzę w sklepach tego najpopularniejszego rozmiaru papieru.

chrisNI
21-03-2016, 23:51
Szukaj papieru 6"x8". Ja używam papieròw PermaJet I widze że majá takowy w swej ofercie.

robson999
22-03-2016, 09:38
Szukaj papieru 6"x8". Ja używam papieròw PermaJet I widze że majá takowy w swej ofercie.

Dzięki!

unesco
23-03-2016, 08:58
Trudno znaleźć w internecie dobry test poświęcony wydrukowi zdjec, domyślam sie ze sporo osób korzysta z laba, myśle nad wprowadzeniem możliwości oddania klientowi zdjec w formacie A4/A3 do powieszenia na ścianie. Nie bedzie to ilośc masowa, powiedzmy średnio około 15 zdjec tygodniowo w formacie A3/A4, czy to sie opłaci? Jaka drukarkę polecacie, jaki jest koszt użytkowania takiej drukarki zakładając ze bedą na niej drukowane tylko zdjecia.
Ważne jest rownież by drukarka drukowała dobrze w B&W.

Jeśli ma drukować dobrze też cz.b. to wszelkie wynalazki typu L800 odpadają. Tusz mało stabilny (szybko klientowi na ścianie wyblaknie), trudny do profilowania, w cieniach wydruki są zabite, cz-b będzie się mienić od zieleni do fioletów w zależności od oświetlenia.

Ja bym skłaniał się do drukarek pigmentowych (L800 to barwnik), które mają tusze szare w zestawie. W Canonie masz Pro-10 lub Pro-1 (droga), w Epsonie SCP-600. Ew jesli wiekszy format A2 to Pro-1000 Canona lub SCP-800 Espsona, ale tu juz koszty są wieksze (ale druku mniejsze bo mają duże pojemniki na tusz).
Ew. barwnikowy Pro-100 Canona, ktory ma też szary w zestawie. Epson ma świetne tusze Claria w drukarce np 1500 ale nie ma szarego.

Jakby ktoś się chciał pobawić zamiennikami, to polecam kupno uzywanego Epsona 1400 lub 1500 i zalanie np. InkThrifte'em CL. Chyba jedyny stabliny barwnik-zamiennik, gamut ma trochę węższy (na 1400) niz tusze od L800 ale jest enkapsulowany i nie blaknie.

--- Kolejny post ---

A teraz głupie pytanie. Czy chcąc drukować w formacie 15x21, mam kupować papier A4 i ciąć?;) Nigdzie nie widzę w sklepach tego najpopularniejszego rozmiaru papieru.

bo to nie jest najpopularniejszy papier dla drukarzy atramentowych. takowym jest A4, ew tańsze papiery mają wersje 10x15 i 13x18. możesz spróbować np Tetenala, mają podstawowych kilka typów całkiem dobrych i tanich papierów też w mniejszych formatach. i posiadają też profile do L800 itp.

robson999
23-03-2016, 11:15
bo to nie jest najpopularniejszy papier dla drukarzy atramentowych. takowym jest A4, ew tańsze papiery mają wersje 10x15 i 13x18. możesz spróbować np Tetenala, mają podstawowych kilka typów całkiem dobrych i tanich papierów też w mniejszych formatach. i posiadają też profile do L800 itp.

Nawet o tym nie wiedziałem, zaczynam dopiero zabawę z drukiem.
Dzięki

pjotrekm
15-05-2016, 16:56
Witam,

podłączę się trochę do tematu. Chciałbym kupić drukarkę A3. Głównie na domowe potrzeby, ale nie wykluczam też innych (zarobkowych). Budżet max 3000zł. I po wielu za, przeciw oraz zmian decyzji, na placu boju zostały - Canon IP8750 i Pixma Pro 100s. Jeszcze moje "ego" z racji prestiżu bierze również pod uwagę Pixma Pro 10s - w końcu jak szaleć... I mam pytanie dla znających temat - czy warto kupić Pro 100s zamiast IP 8750? Ceny tuszy chyba wyglądają podobnie. Pro 100s ma nawet o 1 ml więcej pojemności niż kartridźe XL do IP 8750. Ceny kartridży do Pro 10s też chyba podobnie wychodzą (chyba, że się mylę). I maja większą pojemność niż te do pro 100s. Reasumując - czy kupić IP8750 i reszte z budżetu zainwestować w tusze? Czy jednak Pro 100s bo różnica w druku jest widoczna od razu gołym okiem. A może jednak pigment i pro 10s???

z góry dzięki za wszelkie sugestie...

czornyj
18-05-2016, 11:55
PRO-100 oferuje najwyższą jakość i trwałość zdjęć wśród drukarek barwnikowych, nie ma też tendencji do marnowania tuszu na czyszczenie głowicy. Mogę z czystym sumieniem polecić, czarnobiele to zupełnie inna bajka niż w przypadku iP8750.

tomkk
28-06-2016, 00:28
a orientujecie sie o ile trwalsze sa zdjecia z pro-100 od epson l1800 i czy odbitki sa rzeczywiscie widocznie lepsze? Skoro L1800/L800 ma odbitki nie gorsze od laba, to rozumiem, ze na pro-100 bedzie juz widac lepsza jakosc, zgadza sie?
Na jakim poziomie ksztaltuje sie koszt wydruku na pro-100 vs l1800?

ATBFLASH
02-07-2016, 18:06
Tak dodam od sienie, mam L800 czyli wersja A4 , to samo co L1800 takie same tusze taka sama technologia. A papier używam EMTEC glossy ***** . Co do papieru to jednak jest poważna sprawa wbrew pozorom, każdy papier ma limit przyjęcia ilości tuszu.... Ten Emtec jest mocno zbliżony to oryginała Epsona, używam na nim ustawienia EPSON GLOSSY PREMIUM i wychodzi całkiem nieźle. ALe nie oszukujmy się na wydruki pro to lepiej do zakładu:)

Michał Dobrowolski
16-10-2016, 16:36
Ma ktoś doświadczenie z Epson L1800 jeśli chodzi o zielony zafarb? Mam dwie takie drukarki, na starej nic nie trzeba było robić z kolorem - odworowanie barw naprawdę igła - zakupiona gdzies w 2014 roku. Nowa kupiona niedawno, zafarb na zielono (różnica w firmware???), probowałem różych org profili - na Epson Ultra glossy chyba jest najlepiej, ale ja zieleń dalej widzę...

ATBFLASH
16-10-2016, 22:45
Moja L800 jutro wraca z konserwacji i wymiany pampersa bo już czas nadszedł, mogę sprawdzić jak to jest u mnie. L800 to ta sama technika co L1800 możemy porównać. Daj info na PW i mogę jakieś sample u siebie druknąć Twoje

Skicek
17-10-2016, 22:06
Moja L800 jutro wraca z konserwacji i wymiany pampersa bo już czas nadszedł, mogę sprawdzić jak to jest u mnie. L800 to ta sama technika co L1800 możemy porównać. Daj info na PW i mogę jakieś sample u siebie druknąć Twoje Jaki koszt usługi?

Leon007
18-10-2016, 11:24
Jest tu wątek o L1800 i jej czerni, parę miesięcy temu dyskutowany.

Niezła rada - to ten wątek. :D

ATBFLASH
22-10-2016, 21:24
Jaki koszt usługi?
"Tyle co jego pensja w pegieerze" Niestety jeszcze nie wrócił sprzęt bo wyszło coś z głowicą więc na razie pauza

a-w
12-01-2017, 20:03
Zakupiłem niedawno L1800
Używam papieru Epson Premium Glosy
Monitor Nec SV 21/90 skalibrowany i1Display 2
Efekty wydruku dość daleko odbiegają od tego co na monitorze przy wydruku z PS ( przy ustawieniu w preferencjach drukowania -bez dopasowania koloru)
Natomiast przy wydruku z opcją gdzie kolorem zarządza program drukarki , niezależnie od ustawienia (kontrola koloru, ICM)przy prawidłowo ustawionym typie papieru oraz wyłączeniu w PS sterowania kolorem , efekty są jeszcze gorsze , wręcz tragiczne.Wydruki są ciemnobrązowe
Mój monitor oraz kalorymetr to już stare, co najmniej ośmioletnie urządzenia.
Być może tu tkwi problem
Przymierzam się do zakupu nowego kalorymetru x Rite i1 Dysplay Pro
Mam pytanie do fachowców
Czy na dość starym monitorze ma to sens . Czy też konieczna będzie wymiana monitora
Monitor do tej pory spisywał się b. dobrze i chciałbym aby jeszcze trochę popracował. Czy istnieje jakiś program , czy też sposób aby sprawdzić zużycie monitora

Lafar
08-03-2017, 12:45
Witam. Ostatnio padła mi drukareczka Canon MG 6250. Co obecnie ciekawego możecie polecić do użytku domowego. Drukuje tylko dla siebie, do albumu i max A4. Preferuje Canona.
Dzięki i pozdrawiam.
Rafał

YouCan92
10-03-2017, 10:27
Witam, proszę o krótka poradę co drukarki. Mianowicie jest potrzebny sprzęt do drukowania plakacikow (80%) A4 i A3 i czasami jakiś zdjęć. Ma być bardzo dobrze i tanio - oczywiście w miarę możliwości bo jak wiadomo te dwa słowa obok siebie nie pasują.

Z tego co czytałem na wielu forach testach itp znalazłem dwa typy na barwniku:

1. Epson L1800
2. Canon Pixma pro-100

Raczej pigmenty mi nie pasują ze względu na (podobno) problem z czyszczeniem głowic jak zaschnie. I podejrzewam ze większe koszty druku.

a) czy Epson będzie lepszy od Canona bo ma punkt 1.5 a Canon 3 ?
b) czy druk z canona będzie droższy bo ma 8 kolorów?
c) jakie grubości maxymalne papieru ogarniają takie drukarki?

Używa/ł ktoś tego sprzętu?

Stawiam browara za pomoc :)

unesco
10-03-2017, 19:42
Witam, proszę o krótka poradę co drukarki. Mianowicie jest potrzebny sprzęt do drukowania plakacikow (80%) A4 i A3 i czasami jakiś zdjęć. Ma być bardzo dobrze i tanio - oczywiście w miarę możliwości bo jak wiadomo te dwa słowa obok siebie nie pasują.

Z tego co czytałem na wielu forach testach itp znalazłem dwa typy na barwniku:

1. Epson L1800
2. Canon Pixma pro-100

Raczej pigmenty mi nie pasują ze względu na (podobno) problem z czyszczeniem głowic jak zaschnie. I podejrzewam ze większe koszty druku.

a) czy Epson będzie lepszy od Canona bo ma punkt 1.5 a Canon 3 ?
b) czy druk z canona będzie droższy bo ma 8 kolorów?
c) jakie grubości maxymalne papieru ogarniają takie drukarki?

Używa/ł ktoś tego sprzętu?

Stawiam browara za pomoc :)

Co to za plakaciki? Na jakim papierze i po co i w jakiej ilości? Nie lepiej zlecić ofset?

a) nie, nie ma znaczenia
b) będzie droższy bo ma indywidualne małe kartridze i drogi tusz
c) zależy od rodzaju papieru, może być papier sztywny a o relatywnie małej gramaturze, tak niecałe 300 powinny dać radę w większosci przypadków

fotograficznie Pro-100 będzie dużo lepsza, kosztowo dużo droższa w użyciu
jak zaschnie to każdy epson ma problemy z czyszczeniem głowicy. ja na moich pigmentach mam mniej problemów z zasychaniem niż na barwnikowej 1400

YouCan92
10-03-2017, 23:58
Co to za plakaciki? Na jakim papierze i po co i w jakiej ilości? Nie lepiej zlecić ofset?

a) nie, nie ma znaczenia
b) będzie droższy bo ma indywidualne małe kartridze i drogi tusz
c) zależy od rodzaju papieru, może być papier sztywny a o relatywnie małej gramaturze, tak niecałe 300 powinny dać radę w większosci przypadków

fotograficznie Pro-100 będzie dużo lepsza, kosztowo dużo droższa w użyciu
jak zaschnie to każdy epson ma problemy z czyszczeniem głowicy. ja na moich pigmentach mam mniej problemów z zasychaniem niż na barwnikowej 1400

Plakaciki o rodzaju bardziej ozdobnym, nawet indywidualnym czyli jednostkowe sztuki 1-5, na papierze 200-250 pewnie standard kreda ale to jeszcze jest do dogrania. UNESCO - jesteś w stanie wyszacowac na ile wystarczy tuszu w jednym "załadowaniu" epsona w przypadku druku kolorowych zdjęć a4 a ile przy canonie? Co do zasychania pigmentu tak jak pisałem wcześniej są to "forumowe" wypowiedzi a jak dobrze wiadomo trzeba brać na nie poprawki dlatego potrzebuje opini doświadczonych ludzi ...

Hmm Epson za 70ml liczy sobie 35 zł a Canon za 13ml liczy sobie 60 zł. . . Chyba rachunek jest prosty ... czy się mylę?

unesco
11-03-2017, 09:59
Plakaciki o rodzaju bardziej ozdobnym, nawet indywidualnym czyli jednostkowe sztuki 1-5, na papierze 200-250 pewnie standard kreda ale to jeszcze jest do dogrania. UNESCO - jesteś w stanie wyszacowac na ile wystarczy tuszu w jednym "załadowaniu" epsona w przypadku druku kolorowych zdjęć a4 a ile przy canonie? Co do zasychania pigmentu tak jak pisałem wcześniej są to "forumowe" wypowiedzi a jak dobrze wiadomo trzeba brać na nie poprawki dlatego potrzebuje opini doświadczonych ludzi ...

Hmm Epson za 70ml liczy sobie 35 zł a Canon za 13ml liczy sobie 60 zł. . . Chyba rachunek jest prosty ... czy się mylę?

w druku atramentowym nie ma czegoś takiego jak kreda, papier musi mieć powleczenie, pewnie najbardzie odpowiedni bylby papier typu Archival Matt albo jeszcze prostszy matowy

drukarka atramentowa na wydruk zdjęcia w jakości foto na papierze foto o pełnym pokryciu strony zuzywa ok 1 ml na A4. tak, rachunek jest prosty. pro-100 to bardzo dobra drukarka foto, ale ma male pojemniki na atrament, ale atrament bardzo dobry (mówimy to o wydruku np. zdjęcia dla kienta albo na małą wystawę). L1800 jest trochę mniej wyrafinowane, ma mniej trwałe atramenty, mniej kolorów, ale moim zdaniem jest aż za nadto dobra do Twoich zastosowań i to też jest drukarka foto