PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy Canon EOS -1D X Mark II

mmlolek
01-02-2016, 08:06
Trochę zdjęć korpusu i specyfikacja
Announcing The Canon EOS-1D X Mark II (http://www.canonrumors.com/announcing-the-canon-eos-1d-x-mark-ii/)

oszczepnik
01-02-2016, 10:57
Cena pewnie koło 30 tys

zdebik
01-02-2016, 11:32
Dlaczego AF'u nie zmienili? Mogli dolozyc krzyzowych na brzegach.

jinks
01-02-2016, 12:58
Idealny :) W tych nowych puszkach w zasadzie nie ma już co udoskonalać. Ciekawość budzą w zasadzie tylko możliwości matrycy. Jeszcze parę lat temu każdy nowy sensor miał trochę więcej pixeli a od 5dmkII ciągle w okolicach 20mpix.

jotes25
01-02-2016, 13:03
Puszka robi wrażenie. Zwłaszcza pod względem specyfikacji video. Przy niej Nikon D5 wygląda jak niedorobiona zabawka. Ale wiadomo, Nikon nigdy nie był mocny w te kulki bo i skąd?
Co do MPx, to nie ma co narzekać. Po pierwsze, w praktyce to jest 40MPx matryca (Dual Pixel). Po drugie rośnie szybkostrzelność. Więc danych jest przynajmniej 2-3 razy tyle do przetworzenia co w poprzedniej wersji.

MC_
01-02-2016, 13:11
Ciekawe czy DR poprawili ;)

raado
01-02-2016, 13:36
Cena 5999 usd to przy dzisiejszych kursach...wole nie liczyć

oszczepnik
01-02-2016, 14:48
To masz 24 000 tyle prawie co mk I

Kolekcjoner
01-02-2016, 15:48
Cóż fajny sprzęt do teoretycznych rozważań :lol:.

Marv84
01-02-2016, 16:52
Czekać tylko na pierwsze RAWy. Od jesieni zbieram do skarbonki na tą puszki i mam nadzieje że ją kupię a nie rozczaruje się po jej teście.

RTSiak
01-02-2016, 17:00
tyle pieniedzy a on nawet nie ma wbudowanej lapmy blyskowej?

MC_
01-02-2016, 17:08
I stabilizacji.

zanussi
01-02-2016, 18:16
I odchylanego monitorka. Phi!

mmlolek
01-02-2016, 18:27
https://twitter.com/BHPhoto_Used
Jeśli mowa o pieniądzach Canon EF 1200mm poszedł za jedyne 180.000$ :)

Marv84
01-02-2016, 19:37
Dobrze że żaden z nas go nie kupił bo powstałby wątek "jaki aparat do 1200mm L " :D

Flotsam
01-02-2016, 22:56
tyle pieniedzy a on nawet nie ma wbudowanej lapmy blyskowej?

No cóż, dzięki pokrywie GPS (bo to chyba właśnie to) przynajmniej udaje, że ma:)

tomfoot
02-02-2016, 00:43
I kolejny model bez programów tematycznych na korpusie. I jak tu ogarnąć fotografię? Zamiast tych dual pixel mogli dać lepiej dual obiektyw do selfie.

LukasS
02-02-2016, 01:20
Dlaczego AF'u nie zmienili? Mogli dolozyc krzyzowych na brzegach.

Jest zmieniony, poszerzyli zakres pól, zmienili kilka podsystemów (np. tracking), obsługuje F8 na wszystkich pktach (a nie na centralnym jak to było do tej pory w kilku topowych body).

zdebik
02-02-2016, 09:50
Jest zmieniony, poszerzyli zakres pól, zmienili kilka podsystemów (np. tracking), obsługuje F8 na wszystkich pktach (a nie na centralnym jak to było do tej pory w kilku topowych body).
Chyba w dalszym ciagu jest f8 tylko na centralnym (-3ev).

Sam raczej go nie kupie ale 5d4 kto wie... Ciekawe jak DR ogarna.

diplo
02-02-2016, 10:46
@Zdebik ma na wszystkich przy f8.
Ja się zastanwiam tylko nad jednym w tym aparacie po jakiego grzyba wsadzili port ethernet zamiast wifi.

Camilo
02-02-2016, 11:08
Jest i filmik

https://www.youtube.com/watch?v=V3U4XBqfCPk

i tu http://www.canonwatch.com/canon-eos-1d-x-mark-ii-officially-announced-and-available-for-pre-order-and-presentation-videos/

jotes25
02-02-2016, 11:18
Ja się zastanwiam tylko nad jednym w tym aparacie po jakiego grzyba wsadzili port ethernet zamiast wifi.

1. Jak sięgnę pamięcią, to wszystkie 1D miały ethernet.
2. Wi-Fi mało do czego się nadaje ze względu na słabą przepustowość. Akurat 1dx2 będzie już standard ac, to pierwsza taka puszka Canona. Ale czy taką prędkość można użyć, zależy od drugiej strony (AP) i warunków terenowych.
3. Wi-Fi drenuje baterię.
4. W korpusie magnezowym nie za bardzo jest gdzie umieścić antenę Wi-Fi ;)
5. I najważniejsze: za Wi-Fi można skasować osobno :lol:

diplo
02-02-2016, 11:24
taaak myślę, że ad5 był tutaj najwazniejszy :)

jotes25
02-02-2016, 11:38
Sample:

?????EOS-1D X Mark II ?Sample Images & Movies (http://cweb.canon.jp/camera/eos/lineup/1dxmk2/samples/index.html)

eska
02-02-2016, 12:41
Bardzo dobrze, że na dzisiejszej prezentacji jest p. Atys i prezentuje swoje sample, to bardzo uwiarygadnia całość.

wain
02-02-2016, 12:42
Hmmm...
W kwestii foto wygląda jakby Nikon zaskoczył Canona
W kwestii wideo - odwrotnie.

Chyba że znowu razem pili sake jak Olympus z Panasem (oly - ja biore foto, panas ja video).

Marv84
02-02-2016, 13:02
Brak wifi jest tłumaczony dużym poborem energii i niewystarczającą skutecznością jeśli chodzi o zastosowania profesjonalne. Do tego musi byc coś z własnym zasilaniem i wystarczająco duze a to nie mieści się już w aparacie. Choć nie ukrywam że liczyłem na to że już będzie wbudowane.

jas_r
02-02-2016, 17:03
Bo ethernet jest bardzo przydatny w profesjonalnych zastosowaniach, a do takich właśnie ten aparat został stworzony. Po co wysuwać takie "dywagacje", skoro nie ma się pojęcia o tym, w jakich warunkach pracują te aparaty ;)

Merde
02-02-2016, 17:56
Hmmm...
W kwestii foto wygląda jakby Nikon zaskoczył Canona

W tej kwestii Canon od ładnych paru lat pozostaje "zaskoczony"... :-)

eska
02-02-2016, 18:10
Z mojego doświadczenia z wi-fi udostępnionego najczęściej przez organizatora korzystają najczęściej osoby które systematycznie relacjonują zdarzenie/uaktulniają wynik na swoim facebooku, i to tyle. Nie widziałem fotografa który czy to na stadionie, hali czy na manifestacji korzysta z wi-fi, bo gdzie te pliki miałby przesłać skoro raw waży ok. 20mb a jpg ok.6. Przy serii 5-6 klatek to nie ma nawet o czym mówić. Studio? Tu sytuacja ma się podobnie. Trzy cztery klatki po 20mb w ciągu kilku sekund, i trzeba to przesłać do komputera. Jak napisał jas_r po co te dywagacje. Mnie zastanawia inna kwestia, w 1dxmkII jest możliwość kadrowania zdjęcia. Czy to sprawdza się w praktyce na takim małym wyświetlaczu?

AndrzejXM
02-02-2016, 18:20
Nareszcie wszystkomajacy aparat! I dobry AF fazowy i dobry w LV do filmow. Pelna klatka, nie za duzo pixeli... 120 klatek przy HD i 60 przy UHD... Ciekawe czy przy filmowaniu w trybie polautomatycznym mozna zmieniac przyslone? Jak mozna nawet to robic - to chyba sie skusze :p Szkoda tylko, ze taki ciezki... :p

sv
02-02-2016, 20:19
Popieram przedmówcę! Canon dał znacznie więcej niż można się było spodziewać!

marfot
02-02-2016, 21:21
Nareszcie wszystkomajacy aparat! I dobry AF fazowy i dobry w LV do filmow. Pelna klatka, nie za duzo pixeli... 120 klatek przy HD i 60 przy UHD... Ciekawe czy przy filmowaniu w trybie polautomatycznym mozna zmieniac przyslone? Jak mozna nawet to robic - to chyba sie skusze :p Szkoda tylko, ze taki ciezki... :p

Dokładnie tak pomyślałem ale nie miałem odwagi żeby to napisać.
Może test polegający na ocenie szumu po rozjaśnieniu o +6EV nie wypadnie powalająco ale ci co dosiądą taka maszynę pewnie nie przeczytają takiego testu.

Sunders
02-02-2016, 21:38
Nareszcie wszystkomajacy aparat! /.../ Szkoda tylko, ze taki ciezki...

Mi to by ten ciężar wcale nie przeszkadzał, tylko ta cena :p

mmlolek
02-02-2016, 22:04
Porównanie Canon 1D X vs Nikon D5
How the Canon 1D X Mark II and Nikon D5 Stack Up (http://petapixel.com/2016/02/02/how-the-canon-1d-x-mark-ii-and-nikon-d5-stack-up/)

trothlik
02-02-2016, 22:13
Szkoda tylko, ze taki ciezki... :p

To akurat kwestia piętnastorzędna...;)

mmlolek
02-02-2016, 22:18
Sieczkarka :)
This is the Canon 1D X Mark II Shooting at 16FPS (http://petapixel.com/2016/02/02/this-is-the-canon-1d-x-mark-ii-shooting-at-16fps/)

pan.kolega
02-02-2016, 22:43
To akurat kwestia piętnastorzędna...;)

Jak dla kogo. Dla segmentu do którego ten sprzęt jest skierowany, owszem, ta kwestia powinna faktycznie być mało istotna, bo jak się zarabia na bieganiu z aparatem, to nie ma co żałować karku czy potu. A poza tym, nikt nie broni posiadania również czegoś mniejszego jak trzeba. Dla mnie jednak z powodu gabarytów ten sprzęt praktycznie nie istnieje. Inaczej, gdyby jeszcze była nowa supermatryca to byłby na radarze.

Ale dlaczego nikt jeszcze nie powiedział, że do filmowania jast kamera, że nie trzeba mu filmików w sierioznym profesjonalnym sprzęcie i że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. No i ten GPS którego już nawet niektórzy nabywcy turystycznego 6d nie potrzebowali i nie zapomnieli napomknąć na forach, że nigdy nie używali, bo i po co. I baterię zżera ("podobno, bo przecież nie używałem"). Na szczęście na razie nie ma odchylanego ekranu i ciągle jest czarny - tylko tyle z tej powagi zostało, ale będzie, będzie......:D

Merde
02-02-2016, 22:47
Dla mnie jednak z powodu gabarytów ten sprzęt praktycznie nie istnieje.

Też w ten sam sposób sobie tłumaczę - wyłącznie z powodu gabarytów :twisted:

cubbus
02-02-2016, 23:02
Też w ten sam sposób sobie tłumaczę - wyłącznie z powodu gabarytów :twisted:

Przecież nie powiesz, że Cię nie stać;P

Fajny sprzęt i zawsze jest na co odkładać;)

BartasPL
02-02-2016, 23:07
Nie widziałem fotografa który czy to na stadionie, hali czy na manifestacji korzysta z wi-fi, bo gdzie te pliki miałby przesłać skoro raw waży ok. 20mb a jpg ok.6. Przy serii 5-6 klatek to nie ma nawet o czym mówić. Studio? Tu sytuacja ma się podobnie. Trzy cztery klatki po 20mb w ciągu kilku sekund, i trzeba to przesłać do komputera.
Ja wysyłam :) Karta eye-fi w aparacie, router kieszonkowy w plecaku i mJPGi jadą prosto na WWW sponsorów/organizatorów z kilkunastosekundowym opóźnieniem. Selekcja kadrów na poziomie puszki "kluczykiem zabezpieczającym".

Dokładnie tak pomyślałem ale nie miałem odwagi żeby to napisać.
Może test polegający na ocenie szumu po rozjaśnieniu o +6EV nie wypadnie powalająco ale ci co dosiądą taka maszynę pewnie nie przeczytają takiego testu.

Też tak myślę, ale mam nadzieję, że wreszcie nie będzie lipy przy rozjaśnianiu szumów. 2EV które da się wyciągnąć z RAWów 5D3 to stanowczo za mało jak na tą klasę sprzętu. Często z tego korzytsam przy zdjęciach ślubnych i pucha mocno mnie w tym względzie ogranicza. Pracuję z chłopakami z Nikonami D810 i Canon naprawdę mocno daje tu ciała. Może wreszcie to się skończy.

pan.kolega
02-02-2016, 23:45

Gdybyśmy rozmawiali o jakimś super MF typu Hasselblad za cenę dobrego SUV...ale takich też nawet milionerzy pasjonaci fotografii nie kupują, bo za ciężkie. Ale to? Istotne jest, że mogę go nabyć choćby dziś, gdyby był dostępny i nie będę musiał się nikomu tłumaczyć ani zmienić diety z tego powodu 8-). A czy mnie stać, to już opinia - zależy kogo zapytać. Często kupuję rzeczy, na które mnie nie stać.
Co jest pewne, to to, że na pewno nigdy nie kupię nic znacznie większego niż 6d - cena to kwesta bardzo otwarta.

Fajnie by było, gdyby Canon zaoferował aparat wszystkomający i luksusowy w wersji mini.

BartasPL
03-02-2016, 00:06
Studio? Tu sytuacja ma się podobnie. Trzy cztery klatki po 20mb w ciągu kilku sekund, i trzeba to przesłać do komputera. Jak napisał jas_r po co te dywagacje.

Eska to nie to, że się uparłem, ale przeoczyłem wątek o studio, napisałem tylko o reportażu, a chciałbym się jeszcze do niego odnieść. A przy okazji ukrócić głupie gadanie na temat ograniczeń w przesyłaniu raw/jpg przez wifi. Bo niby po co wymyślono wiele lat temu transmitery wifi? Po pierwsze mało kto robi w studio czy na sesji kilka zdjęć na sekundę. Po drugie w sesjach studyjnych zwykle bierze udział kilka osób (wizażystka, fryzjerka, modelka, oświetleniowiec, fotograf itd.) chcących na BIEŻĄCO oglądać (na ekranie laptopa czy tableta) efekty swojej pracy. Przesyłanie zdjęć przez wifi (nawet w rawach) jest standardem na profesjonalnych sesjach.

jotes25
03-02-2016, 00:12
Też zgodzę się, że 1dx jest zbyt duży i ciężki. Pogląd taki reprezentuje też Maeda :lol: więc może kiedyś to się zmieni. Póki co musi taki być (zasilanie, rozpraszanie ciepła, tradycja i konkurencja). 6d wydaje się być optymalny.
Podobnie wygląda sprawa teleobiektywów. Sam fotografuję na codzień lufą ważącą prawie 4kg. I to jest zdecydowanie za dużo. Wagi pierwszej wersji 600/4 L IS nie byłem w stanie zaakceptować (ponad 5kg). Obecna waży znacznie mniej, a za chwilę będzie kolejna (BR DO) ok. 3kg. I w tym też się wyraża pewien postęp, który wcześniej czy później dotknie korpusy z najwyższej półki.

eska
03-02-2016, 00:54
BartasPL. Profesjonalne sesje to się robi np. H2 a takie mniej profesjonalne po prostu po kablu albo najzwyczajniej wyciąga się kartę z aparatu wkłada do czytnika itd. przerywa się sesję i już. Ciekaw jestem ilu tu na forum jest zawodowych studyjnych i sportowych fotografów (Ciebie nie liczę) korzystających z wi-fi. Jeśli łaska z przyjemnością zobaczę zdjęcie Twojego sprzętu o którym piszesz wcześniej. Postaram się sprawdzić twoje rewelacje. Pozdrawiam

Kolekcjoner
03-02-2016, 01:14
Sieczkarka :)
This is the Canon 1D X Mark II Shooting at 16FPS (http://petapixel.com/2016/02/02/this-is-the-canon-1d-x-mark-ii-shooting-at-16fps/)
Zupełnie jak stare kamery ósemki :).

Pytanie tylko po co? ;)

sv
03-02-2016, 01:26
Ale dlaczego nikt jeszcze nie powiedział, że do filmowania jast kamera, że nie trzeba mu filmików w sierioznym profesjonalnym sprzęcie i że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

Bo niektórzy wolą filmować aparatem. Zwłaszcza takim jak 1Dc cz 1Dx mkII. Bo jak masz z jednej roboty przynieść i zdjęcia i film, to bierzesz taki aparat, który radzi sobie z jednym i z drugim. A ten radzi sobie świetnie. Jeżeli Ty czegoś nie potrzebujesz, to nie znaczy, że inni nie potrzebują. Ja np potrzebuję i nie kupiłbym w tej chwili aparatu bez dobrego filmowania. 1Dx mk II jest pod tym względem idealny.

BartasPL
03-02-2016, 01:47
Eska. Dowiedziałem się dziś od Ciebie, że wifi jest za wolne na transfer zdjęć i że Canonami nie robi się profesjonalnych sesji. Ciekawe.
Odnośnie zdjęć sprzętu o który pytasz to nie ma tak naprawdę czego fotografować - odpowiednio skonfigurowana karta eye-fi plus zwykły kieszonkowy router LTE ("mydelniczka" z wbudowana baterią). Kompletne rozwiązanie (software i konfigurację) dostarcza polski startup BWITH.US | Your event LIVE worldwide (http://bwith.us/) Polecam!

Pzdr!

eska
03-02-2016, 02:05
BartasPL. Proszę Cię abyś pokazał co mam kupić i tylko tyle, przy okazji będę wiedział, że rozmawiam z praktykiem. Z moich obliczeń wynika, że na 45 minut meczu na robienie zdjęć pozostaje chyba z 10 minut bo resztę musiałbym poświęcić na przeglądanie zdjęć, zaznaczanie przesył (nie wierzę w ten kilkunastosekundowy przesył). Biorąc pod uwagę, że na boisku nie zawsze coś się dzieje to zostaje z 10 minut. Co do studia, mamy w kraju kilku dobrych zawodowych fotografów, który korzysta z wi-fi? Chętnie skontaktuje się z nim i podpytam o wrażenie związane z takim przesyłem.

Kolekcjoner
03-02-2016, 10:35
Bo niektórzy wolą filmować aparatem. Zwłaszcza takim jak 1Dc cz 1Dx mkII. Bo jak masz z jednej roboty przynieść i zdjęcia i film, to bierzesz taki aparat, który radzi sobie z jednym i z drugim. A ten radzi sobie świetnie. Jeżeli Ty czegoś nie potrzebujesz, to nie znaczy, że inni nie potrzebują. Ja np potrzebuję i nie kupiłbym w tej chwili aparatu bez dobrego filmowania. 1Dx mk II jest pod tym względem idealny.
To oczywiście kwestia potrzeb ale ja zamiast dx-a w tej cenie wziąłbym C300.
Ja rozumiem sens łączenia takich sprzętów w tanich aparatach ale na półce profi to bardziej pokaz .... tego co możemy (i nie jest to nasze ostatnie słowo ;)) niż spełnienie rzeczywistych potrzeb.

sv
03-02-2016, 12:40
To oczywiście kwestia potrzeb ale ja zamiast dx-a w tej cenie wziąłbym C300.

a ja nie, bo musiałbym nosić C300 + aparat

Ja rozumiem sens łączenia takich sprzętów w tanich aparatach ale na półce profi to bardziej pokaz .... tego co możemy (i nie jest to nasze ostatnie słowo ;)) niż spełnienie rzeczywistych potrzeb.

Na półce profi, to ma tym większy sens. Tego używają reporterzy, od których coraz częściej wymagają oprócz zdjęć również materiału video. Dla nich oznacza to dodatkowy zarobek, przy praktycznie zerowym dodatkowym nakładzie pracy.

Kolekcjoner
03-02-2016, 13:05
Znam tych repo całkiem sporo i ciekawsze jest co innego, że coraz mniej widzę ludzi ze sprzętem oblężniczym "typu jedynki". Być może to u nas taka tendencja ale coś jest na rzeczy. Ludziom się pewnie zwyczajnie nie chce dźwigać tych kilogramów, a jakość tutaj nie jest priorytetem. Zresztą teraz nawet z telefonu jakość jest bardzo dobra.

BTW: filmowanie jedynką z ręki to musi być niezłe wyzwanie ;).

sv
03-02-2016, 13:12
Nie przesadzaj, poważniejsze sprzęty są znacznie cięższe, a ludzie też czasem filmują z ręki.

aptur
03-02-2016, 13:22
Jak dla kogoś za ciężki i chce się zamienić na 6D to ja zapraszam.

trothlik
03-02-2016, 14:24
Jak dla kogoś za ciężki i chce się zamienić na 6D to ja zapraszam.

Przebijam.
400D jest jeszcze lżejszy

sv
03-02-2016, 14:56
trochę o możliwościach video:

https://www.youtube.com/watch?v=xITQ6dLRLVI

Kolekcjoner
03-02-2016, 14:59
Nie przesadzaj, poważniejsze sprzęty są znacznie cięższe, a ludzie też czasem filmują z ręki.

Nie przesadzam. Filmowanie tym z ręki na zombie byłoby mordęgą. Nie wiem co masz na myśli pisząc "poważniejsze sprzęty" ale to co ja znam/używam ergonomicznie jest przystosowane do filmowania z ręki w przeciwieństwie do aparatu ;).

jotes25
03-02-2016, 15:30
Nie wiem czy było, jeśli ktoś zainteresowany to można przeczytać:

Canon EOS-1D X Mark II, an interview with Canon’s Chuck Westfall (http://arihazeghiphotography.com/blog/canon-eos-1d-x-mark-ii-an-interview-with-canons-chuck-westfall/)

Marv84
03-02-2016, 17:09
Ja na ciężar w jedynce narzekam tylko gdy mam zapięty na min 85L i lampe :)

Rafaelito
03-02-2016, 19:58
Ja jakoś w ferworze walki zapominam o ciężarze. Później jak biorę do ręki zestaw 1DX + 70-200 f2.8 IS II żeby np. zgrać zdjęcia zawsze mówię sobie, że to był ostatni raz z tym klocem :-)

Marv84
03-02-2016, 23:09
Ciekawe kiedy będzie w sprzedaży... Ostatnio długo poprawiali jedynke zanim dopuścili do sprzedaży.

mkamelg
03-02-2016, 23:26
I cannot wait until late-April / early May when it arrives.

Źródło: B&H Photo: Hands-On With the EOS-1D X Mark II (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=28983.msg575254#msg575254)

chrislab
03-02-2016, 23:58
A ja wam powiem, że najważniejsza rzecz jaką poprawili w tym modelu to bufor. reszta praktycznie bez znaczenia - stary i nowy zrobi takie same foty (to moja subiektywna opinia jako wieloletniego użytkownika jedynek). Pozostałe różnice to detale.

Rafaelito
04-02-2016, 15:57
A mnie bardzo cieszy 4K 60 fps. i FHD 120 fps. i nie zgodzę się, że to jest detal czy wręcz jest to bez znaczenia a foty wiadomo, mają być najśliczniejsze :-)

sebcio80
05-02-2016, 14:44
jedno jest pewne

to najbrzydsza jedynka w historii cyfrowej Canona,
ten "przyklejony" bo reszty obudowy odbiornik GPS wygląda paskudnie,

BartasPL
05-02-2016, 17:30
jedno jest pewne

to najbrzydsza jedynka w historii cyfrowej Canona,
ten "przyklejony" bo reszty obudowy odbiornik GPS wygląda paskudnie,

co nie zmienia faktu, że jest ładniejsza od każdego Nikona ;)

Marv84
05-02-2016, 22:41
Co fakt to fakt że jedynie co możemy powiedzieć o nim dobrze to to że nikon wygląda gorzej. A tak na poważnie to chyba kupię ta puchu choć poprawili w niej więcej funkcji filmowania niż fotografowania a ja tylko robię zdjęcia.

sebcio80
05-02-2016, 22:49
myślę, że 14 fps to jednak ogromna zmiana,

a reszta okaże się po premierze

Kosmo
06-02-2016, 11:17
Biorąc pod uwagę że cena jest praktycznie identyczna jak wersja I to zmian jest sporo. Te 120klatek na fHD kusi mnie żeby zamiast fotografią dzikiej przyrody zając się jej kreatywnym filmowaniem.
Sama jakość zdjęć osiągnęła już chyba swoją granicę i ja nie widzę potrzeby,żeby już cokolwiek robić w tym temacie. No chyba, że przyjdą czasy gdzie iso8000 będzie tak śliczne jak iso100 :-)
Cena wydaje się kosmiczna dla sporej części zawodowców, którzy i tak pracują na drogim body wymiana nie jest aż tak dokuczliwa.

becekpl
06-02-2016, 12:30
kosmiczna? dla zawodowców?
żart chyba
kosmiczna to jest ona dla amatora pracującego w magazynie amazona w polsce czy w czechach
tylko ze u nas to wola kupic 6 letnie bmw i szpanowac zamiast inwestowac w sprzet

Sunders
06-02-2016, 16:06
cena jest praktycznie identyczna jak wersja I

To byłby ewenement, gdyby nowy, ulepszony model kosztował tyle samo co poprzednik. Używki mkI musiałyby stanieć :mrgreen:

Cena wydaje się kosmiczna dla sporej części zawodowców

Zakładając, że aparat przetrwa do wypuszczenia następnej wersji za następne 4-5lat, to amortyzacja wyniosłaby ok.400zł miesięcznie. Dla prawdziwego zawodowca IMO cena wydaje się całkiem przystępna. :?

jinks
06-02-2016, 17:38
kosmiczna? dla zawodowców?
żart chyba

Podejrzewam, że Kosmo napisał tak:

Cena wydaje się kosmiczna dla sporej części zawodowców, którzy i tak pracują na drogim body wymiana nie jest aż tak dokuczliwa.

...a na myśli miał to:

"Cena wydaje się kosmiczna. Dla sporej części zawodowców, którzy i tak pracują na drogim body, wymiana nie jest aż tak dokuczliwa."

A to przecież tylko jedna kropka :D

jotes25
09-02-2016, 17:17
Porównanie wyciągania z cieni z poprzednią wersją:

Vi har provat Canon 1D X Mark II - Fotosidan (http://www.fotosidan.se/cldoc/vi-har-provat-canon-1d-x.htm?page=-1)

Marv84
09-02-2016, 17:48
Cena jest tak wysoka że zastanawiam się nad zmianą auta albo kupnem tego nowego dxa

KrZyChUM
09-02-2016, 21:17
Ciekawe, czy technologia matrycy w 1DX mk2 wzięta z 7D mk2 także będzie negatywnie wpływać na szczegółowość obrazka.

aptur
09-02-2016, 21:21
Cena jest tak wysoka że zastanawiam się nad zmianą auta albo kupnem tego nowego dxa

Prawdziwy canonier kupiłby tego deixa nawet gdyby miał jeździć autobusem :)

jotes25
09-02-2016, 21:31
Ciekawe, czy technologia matrycy w 1DX mk2 wzięta z 7D mk2 także będzie negatywnie wpływać na szczegółowość obrazka.

Chwilę musiałem się zastanowić o co chodzi ;) Znaczy, że Dual Pixel pogarsza rozdzielczość? Nie słyszałem o tym, jakieś dowody? Druga sprawa, że używam już trzeci rok 70d i obrazek ma wg mnie taką szczegółowość jakiej oczekiwałbym od 20Mpx matrycy.

Marv84
09-02-2016, 23:01
Prawdziwy canonier kupiłby tego deixa nawet gdyby miał jeździć autobusem :)

Zgadza się ale rozwód nie jest w moich planach a na pewno stało by się to moim udziałem gdyby żona się dowiedziała że dałem ponad dwie dychy na aparat:)

KrZyChUM
09-02-2016, 23:57
Chwilę musiałem się zastanowić o co chodzi ;) Znaczy, że Dual Pixel pogarsza rozdzielczość? Nie słyszałem o tym, jakieś dowody? Druga sprawa, że używam już trzeci rok 70d i obrazek ma wg mnie taką szczegółowość jakiej oczekiwałbym od 20Mpx matrycy.

Tak, Dual Pixel. Porównuje obrazek 7d mk2 do 1DX z tym samym szkłem (i szkło nie jest ograniczeniem dla APSC). Po pomniejszeniu do internetowych miniaturek nie ma większej różnicy. Na cropie natomiast jest dla mnie zauważalna. Zobaczymy jak to wyjdzie jak już pokażą się wersje produkcyjne mk2 i będą dostępne. A i posiadam także trochę zdjęć z 70D i mam identyczne odczucie jak przy 7D mk2.

Wolałbym, żeby to było spowodowane zwyczajną różnicą upakowania obu matryc (6.95 FF vs 4.09 APSC).

jotes25
10-02-2016, 10:10
Tak, Dual Pixel. Porównuje obrazek 7d mk2 do 1DX z tym samym szkłem (i szkło nie jest ograniczeniem dla APSC). Po pomniejszeniu do internetowych miniaturek nie ma większej różnicy. Na cropie natomiast jest dla mnie zauważalna. Zobaczymy jak to wyjdzie jak już pokażą się wersje produkcyjne mk2 i będą dostępne. A i posiadam także trochę zdjęć z 70D i mam identyczne odczucie jak przy 7D mk2.

Wolałbym, żeby to było spowodowane zwyczajną różnicą upakowania obu matryc (6.95 FF vs 4.09 APSC).

Swojego czasu przeprowadziłem "testy" porównując 70d z 6d (obiektywy 300/2.8 L IS i 500/4 L IS). Moje wnioski:

1. przy tej samej odległości przedmiotowej 70d daje wyraźnie większą rozdzielczość.
2. przy tym samym kadrze 6d częściej daje wrażenie lepszej szczegółowości (mniejsze wymagania odnośnie rozdzielczości szkła i czasu ekspozycji).
3. aby wykorzystać rozdzielczość 70d z teleobiektywami należy stosować znacznie krótsze czasy.

Twoje ostatnie zdanie wydaje mi się najbardziej trafne i zgodne z moimi wynikami (zwłaszcza pkt. 2 i 3). Nie widzę natomiast żadnego związku z Dual Pixelem.

P.S. W porównaniu brał jeszcze udział "stary" 7d. Wyniki minimalnie gorsze niż 70d.
Właściwie uzyskałem dokładnie to co można sobie obejrzeć w podrozdziale "Studio test scene" w testach puszek. Spróbuj tam znaleźć lepszą szczegółowość 1dx względem 70d... Mimo, że jest to porównanie tego samego kadru (przez zastosowanie dłuższej ogniskowej dla 1dx).

Kolekcjoner
10-02-2016, 16:45
Ciekawe, czy technologia matrycy w 1DX mk2 wzięta z 7D mk2 ......
A skąd takie info?

Porównanie wyciągania z cieni z poprzednią wersją:

Vi har provat Canon 1D X Mark II - Fotosidan (http://www.fotosidan.se/cldoc/vi-har-provat-canon-1d-x.htm?page=-1)

I jakie wnioski, bo na tych obrazkach coś tam widać ale co to do końca nie wiadomo.

KrZyChUM
10-02-2016, 19:13
A skąd takie info?
To moje luźne przypuszczenia bez merytorycznego poparcia.

jotes25, w moim przypadku obrazek z 7d mk2 nigdy (bez względu na parametry) nie jest tam samo ostry jak z jedynki. Może nie potrafię tej puszki używać :-).

jotes25
13-02-2016, 12:14
Teraz widać "więcej"? :)

http://www.martinkozak.com/blog/wp-content/uploads/2016/02/porovnani.jpg

Kolekcjoner
13-02-2016, 13:22
Teraz widać "więcej"? :)

http://www.martinkozak.com/blog/wp-content/uploads/2016/02/porovnani.jpg

No, ktoś nie umie naświetlać :mrgreen:.

marfot
13-02-2016, 16:43

To prawda. Ale jest to obecnie jedyne kryterium oceny sprzętu. Rozjaśnienie o -5EV. Reszta to siuś.
Ja nie potrafię rozjaśnić niczego o więcej niż 4 EV. Nie mam takiego softu i jestem już stary.
Ale młodzi ...

Kosmo
13-02-2016, 17:17
Miało być " Cena wydaje się kosmiczna, ALE dla sporej ......" Wyszło jak żart :-) Mnie osobiście cena nie przeraża :-)

Marv84
13-02-2016, 19:19
Ja spodziewałem sie takiej ceny i chcę go kupić ale czekam na testy i rawy w necie. Pamiętam że canon przy 1Ds3 miał wieksza cene początkową...

jaś
14-02-2016, 00:04

nie wiem co jest pod linkiem bo nie działa więc nie wiem do końca o czym mowa, ale się wypowiem - ta obśmiewana cecha matryc nikona może być zupełnie przydatna szczególnie w fotografii w świetle zastanym - i nie ma to nic wspólnego z umiejętnością lub nieumiejętnościa naświetlania - ta obśmiewana cecha pozwala na ogromną ingerencję w obraz w postprocesie - w canonie trzeba użyć lampy czy blendy i umiejętnie naświetlić pod efekt jaki się chce osiągnąć - samo "umienie" bez doświetlenia niestety nie zadziała :mrgreen:.

BartasPL
14-02-2016, 00:24
Oczywiście, że tak! Absolutnie się z Tobą zgadzam i nie odzywam się zupełnie w dyskusjach na ten temat bo poraża mnie poziom ignorancji. Czy to może ze mną coś nie tak? Nie rozumiem dlaczego ten parametr jest tak wyśmiewany i sprowadzany do nieumiejętnego naświetlania? Fotografując w warunkach kiedy nie chcesz lub nie możesz użyć dodatkowego źródła światła wyciąganie z cieni, zwłaszcza przy wyższych wartościach ISO, ma duże znaczenie. Nie wiem jaki rodzaj fotografii uprawiają Ci, którzy sprowadzają wszystko do "poprawnego naświetlania", ale na pewno nie ten co ja. Ja w przypadku wielu zdjęć ustawiam ekspozycję, ściągam highlighty w dół mocno, czasem na -100 (LR), a lighty i shadowsy podbijam o jakies +30. Blacki zwykle delikatnie ściągam. Spróbujcie to zrobić przy małej ilości światła. + 2EV i matryca Canona pokazuje swój limit. A niby dlaczego ma tak być skoro Nikon udostępnia ponad 2x więcej tolerancji od kilku dobrych lat? Po jednym samplu trudno wyrokować o ile nowe matryce są lepsze, ale dla mnie ten parametr jest na tyle istotny, że uzależniam od niego pozostanie w systemie. Czekam na dokładne testy i na 5D4 (tak wiem przejdź do Nikona)

Kolekcjoner
14-02-2016, 01:36
No i wyszło na to że Ci co naświetlają prawidłowo to ignoranci - czego to się można dowiedzieć czytając fora interenetowe :lol:.

BartasPL
14-02-2016, 03:13
Hahahaha! :D

marfot
14-02-2016, 08:03
nie wiem co jest pod linkiem bo nie działa więc nie wiem do końca o czym mowa

Gościu pokazał crop 100% z obrazka z 1DX II niedoświetlony o 5EV a potem rozjaśniony o +5EV oraz to samo z 1DX.
Zabieg wykonał w RAW Therapee jak pisze.
No i wyszło, że szum z 1DX II jest znacznie mniejszy.
Tak było bo zdążyłem zobaczyć ten obrazek.
Różnica była na tyle duża, że wydaje mi się to jakąś mistyfikacją bo Canon takiej matrycy chyba nadal nie produkuje.

michael_key
14-02-2016, 08:45
Puszka fajna... jak ktoś potrzebuje to tylko brać :)

becekpl
14-02-2016, 10:36
lecę za miesiąc do japonii ,przywieźć komuś? w zamian zrobie nią tylko kilka zdjęć:idea:
ale eleczka 16-35 II a nie jakims kundlem:mrgreen:

Sunders
14-02-2016, 10:56
lecę za miesiąc do japonii ,przywieźć komuś?

Ile jenów trzeba przygotować? :mrgreen:

caipirinha
14-02-2016, 11:12
Właśnie Canon zaczął produkować takie matryce. Nawet w oficjalnych informacjach podali, że stosują teraz przetwornik A/C na matrycy, co ma poprawić osiągi w zakresie DR i ISO. Na dpreview mówią o kolumnowj strukturze, której do tej pory Canon nie stosował.
Wracając do sampli Martina, wyraźnie było widać poprawę przy wyciąganiu o +5EV: dużo mniej szumów i tylko nieznaczny banding. Dla Canonierów to będzie duża sprawa.
Sam Canon nie artykułuje tego mocno, gdyż to podkreślałoby implicite, że w tym obszarze odstawali przez lata od konkurencji. Poza tym, mogłoby to również zbyt bezpośrednio sugerować, że już istniejące puszki w starej technologii są poniekąd ułomne. Lepiej nie kłuć w oczy takimi faktami - mentalność japońska. Powoli obecne rozwiązanie będzie adaptowane w puszkach niższego poziomu i to jest powód do zadowolenia.

Gościu pokazał crop 100% z obrazka z 1DX II niedoświetlony o 5EV a potem rozjaśniony o +5EV oraz to samo z 1DX.
Zabieg wykonał w RAW Therapee jak pisze.
No i wyszło, że szum z 1DX II jest znacznie mniejszy.
Tak było bo zdążyłem zobaczyć ten obrazek.
Różnica była na tyle duża, że wydaje mi się to jakąś mistyfikacją bo Canon takiej matrycy chyba nadal nie produkuje.

becekpl
14-02-2016, 11:17
Ile jenów trzeba przygotować? :mrgreen:
nieduzo
ƒrƒbƒNƒJƒƒ‰Â*|Â*ƒLƒ„ƒmƒ“Â*EOS-1D X Mark IIyƒ{ƒfƒBiƒŒƒ“ƒY•Ę”„j^ƒfƒWƒ ^ƒ‹ˆęŠáƒŒƒtz (http://www.biccamera.com/bc/disp/CSfGoodsPage_001.jsp?GOODS_NO=3305694&ref=toppage)
:mrgreen:
w cenie 1dxII sa 3 5dmk3:!:

Marv84
14-02-2016, 11:23
Oby tak było bo z ta nowa matrycą. Bo canon w tym względzie troszkę nas zaniedbał. Fajnie by było żeby nowa matryca wykazywała szumy na 12800 jakie teraz ma jego poprzednik na 3200.

becekpl to tam już jest promocja na tą jedynke?:D

caipirinha
14-02-2016, 11:28
Zamieszczone przez Martina sample bardziej dowodziły poprawy w zakresie niskich ISO przez poszerzenie DR. Co do wysokich ISO Martin stwierdza wstępnie, że nie ma zasadniczej zmiany.
Potwierdzenie tego jednak wymaga bardziej metodycznego podejścia.

Oby tak było bo z ta nowa matrycą. Bo canon w tym względzie troszkę nas zaniedbał. Fajnie by było żeby nowa matryca wykazywała szumy na 12800 jakie teraz ma jego poprzednik na 3200.

becekpl to tam już jest promocja na tą jedynke?:D

becekpl
14-02-2016, 11:40
za dodatkowa 5 letnia gwarancje licza sobie 5% ceny.... u nas tez tak jest?
smieszne bo jen poszdl w gore i wychodzi mi ze w B&H jest taniej niz w japonii
1dx | B&H Photo Video (http://www.bhphotovideo.com/c/search?Ntt=1dx&N=0&InitialSearch=yes&sts=ma&Top+Nav-Search=)

jen we wrzesniu byl po 3 a teraz po 3,4

aaaaa zapomniałem , przecież od jesieni u nas #dobrazmiana#

jaś
14-02-2016, 11:44
No i wyszło na to że Ci co naświetlają prawidłowo to ignoranci - czego to się można dowiedzieć czytając fora interenetowe :lol:.

moderator ma zawsze rację - to mówiłem ja Jarząbek trener drugiej klasy

Sunders
14-02-2016, 11:48
nieduzo
ƒrƒbƒNƒJƒƒ‰Â*|Â*ƒLƒ„ƒmƒ“Â*EOS-1D X Mark IIyƒ{ƒfƒBiƒŒƒ“ƒY•Ę”„j^ƒfƒWƒ ^ƒ‹ˆęŠáƒŒƒtz
w cenie 1dxII sa 3 5dmk3

smieszne bo jen poszdl w gore i wychodzi mi ze w B&H jest taniej niz w japonii
1dx | B&H Photo Video

To ja się jednak wstrzymam z zakupem :mrgreen:

marfot
14-02-2016, 12:18
Zamieszczone przez Martina sample bardziej dowodziły poprawy w zakresie niskich ISO przez poszerzenie DR. Co do wysokich ISO Martin stwierdza wstępnie, że nie ma zasadniczej zmiany.
Potwierdzenie tego jednak wymaga bardziej metodycznego podejścia.

Ale właśnie na niskich ISO (50-100) matryce Canona odstają od Sony o jakieś 2EV w DR. Przy ISO 800-1600 następuje wyrównanie DR.
Przez to matryce Canona nie mają własności "isoless" - z gruba chodzi o to, że po rozjaśnieniu o 5EV obrazka niedoświetlonego o 5EV przy ISO 100, dostajemy większy szum niż przy prawidłowym naświetleniu jako ISO 3200.

jotes25
22-02-2016, 22:52
Canon 1DXmk2 versus Canon 1DX dynamic range & ISO (http://www.raymondphang.com/blog/2016/canon-1dx-mk2-versus-canon-1dx-dynamic-range-and-high-iso-comparison/)

:)

LukasS
22-02-2016, 23:27
Canon 1DXmk2 versus Canon 1DX dynamic range & ISO (http://www.raymondphang.com/blog/2016/canon-1dx-mk2-versus-canon-1dx-dynamic-range-and-high-iso-comparison/)

:)

Zapowiada się naprawdę rewelacyjnie :). To co pokazał na ostatnich 3 zdjęciach jak dla mnie (gdybym miał 1Dx lub potrzebę) wystarczające.

marfot
22-02-2016, 23:29
Te sample z ISO 100 rozjaśnione o +3EV to już coś.
1Dx II nie kupię ale może to rzeczywiście zapowiadać nową generację sensorów.

Marv84
22-02-2016, 23:51
po tym teście zaczynam więcej wrzucać do skarbonki :D moze dozbieram jak już zaczną sprzedawać.
Ja najczesciej używam iso 800-3200 ciekawe jak tam wypadną testy przy +3EV

marfot
23-02-2016, 00:33
Ja najczesciej używam iso 800-3200 ciekawe jak tam wypadną testy przy +3EV

Przy ISO 1200 DR starego 1Dx zrównuje się z DR Nikona D750. A przy wyższych ISO jest nawet trochę lepszy.
No a przy ISO 100 różnica wynosi 2,5 EV na korzyść Nikona.
Obawiam się że w podanym przez Ciebie zakresie wszystkie matryce wypadają podobnie. No chyba że tym razem Canon zaskoczy ;).

KrZyChUM
10-03-2016, 18:55
Dalej zastanawia mnie jak na szczegółowość obrazka przełoży się złożenie w tej (plus/minus) samej wielkości matrycy dodatkowej fotodiody do AF fazowego.
Obrazek 7D mk2 odstaje w szczegółach od 1Dx zauważalnie (tylko że porównanie 7-mki do 1-nki nie ma sensu a i nie wiadomo chyba jak mocny jest filtr AA w cropie). W nowej jedynce fotodioda odpowiedzialna za rejestrację obrazu musi być mniejsza. Nie znalazłem jakie są między nimi proporcje. Jeżeli jednak jest mniejsza, to ostatecznie coś na tym ucierpieć gdzieś musi.

jotes25
10-03-2016, 19:21
Dalej zastanawia mnie jak na szczegółowość obrazka przełoży się złożenie w tej (plus/minus) samej wielkości matrycy dodatkowej fotodiody do AF fazowego.
Obrazek 7D mk2 odstaje w szczegółach od 1Dx zauważalnie (tylko że porównanie 7-mki do 1-nki nie ma sensu a i nie wiadomo chyba jak mocny jest filtr AA w cropie). W nowej jedynce fotodioda odpowiedzialna za rejestrację obrazu musi być mniejsza. Nie znalazłem jakie są między nimi proporcje. Jeżeli jednak jest mniejsza, to ostatecznie coś na tym ucierpieć gdzieś musi.

Trochę próbujesz udowodnić, że Ziemia jest płaska... Mniejsza fotodioda zawsze daje większą rozdzielczość (abstrahując od ewentualnych ograniczeń w torze optycznym).
W zasadzie dla dalszej dyskusji na ten temat należałoby:
1. dobrze zdefiniować pojęcie rozdzieczości,
2. pokazać przykłady, że obrazek 7d2 odstaje w szczegółach od 1dx (ja nie znam takich).

Co do rozdzielczości 1dx2 jestem zupełnie spokojny. Na pewno nie będzie gorsza niż 1dx. Dual Pixel nie ma na to wpływu.

Jacek_Z
13-03-2016, 02:39
Ja wyciagam te same wnioski co KrZyChuM. Mam te same pytania (już je gdzie indziej zadałem), tylko odpowiedzi brak.
Nieistotne jaki to aparat, temat ruszony tu przy 1DX mk2 - OK. Pytanie jest takie - ile procent powierzchni matrycy zostaje poświęcone na AF fazowy?
Bo ta część matrycy nie bierze udziału w tworzeniu obrazu?
Można poczytać test Fuji X pro 2 - optyczni zaobserwowali obszar na którym są czujniki fazowe. Czyli ...

jotes25
13-03-2016, 09:47
Ja wyciagam te same wnioski co KrZyChuM. Mam te same pytania (już je gdzie indziej zadałem), tylko odpowiedzi brak.
Nieistotne jaki to aparat, temat ruszony tu przy 1DX mk2 - OK. Pytanie jest takie - ile procent powierzchni matrycy zostaje poświęcone na AF fazowy?
Bo ta część matrycy nie bierze udziału w tworzeniu obrazu?
Można poczytać test Fuji X pro 2 - optyczni zaobserwowali obszar na którym są czujniki fazowe. Czyli ...

Nie wpadłem na to, że ktoś mógł nie doczytać idei Dual Pixel. Polega ona na tym, że każda połówka piksela bierze udział w tworzeniu obrazu jak i działaniu fazowego AF. Czyli nic z powierzchni matrycy nie jest tracone na AF. Natomiast w rozwiązaniach konkurencji (Fuji, Olympus, Sony) połówki niektórych pikseli są rzeczywiście maskowane na stałe i nie biorą udziału w tworzeniu obrazu (tych pikseli jest max. kilka procent). Ta sama zasada obowiązuje w przypadku Hybrid CMOS AF stosowanego np. w Canonach 750/760 oraz M. Te piksele faktycznie można dojrzeć patrząc pod odpowiednim kątem na matryce lub w zarejestrowanym obrazie stosując odpowiednio forsowną obróbkę RAWa (efekt był też pokazany na forum).

Tyle teoria ;) W praktyce oczywiście matryca Dual Pixel jest bardziej skomplikowana niż "zwykła" matryca o tej samej liczbie pikseli. Każda z połówek piksela jest właściwie osobnym, niezależnym pikselem, a to oznacza więcej tranzystorów jak i obwodów odczytu. Te dodatkowe struktury oczywiście trzeba gdzieś upchnąć na powierzchni matrycy. Ale przyjmijmy, że projektanci dobrze sobie z tym radzą, a wkrótce (może już?) będą jeszcze lepiej (sensory stacked).

mkamelg
14-03-2016, 02:08
Instrukcja użytkownika:

EOS-1D X Mark II - Canon Europe (http://www.canon-europe.com/support/consumer_products/products/cameras/digital_slr/eos-1d_x_mark_ii.aspx?type=manuals&language=PL)

skarbus
20-03-2016, 20:49
Jakby kogoś interesowała cena w Polsce to są już pierwsze preordery - 25 999 zł. Tylko nigdzie nie mogę znaleźć żadnej dokładniejszej informacji na temat kiedy będzie dostępny w sprzedaży. A trochę zęby sobie ostrzę na tą jedyneczkę :)

KrZyChUM
20-03-2016, 22:42
Jakby kogoś interesowała cena w Polsce to są już pierwsze preordery - 25 999 zł. Tylko nigdzie nie mogę znaleźć żadnej dokładniejszej informacji na temat kiedy będzie dostępny w sprzedaży. A trochę zęby sobie ostrzę na tą jedyneczkę :)

W tej cenie podają że wysyłka od 31.05.2016.

--- Kolejny post ---

Polega ona na tym, że każda połówka piksela bierze udział w tworzeniu obrazu jak i działaniu fazowego AF. Czyli nic z powierzchni matrycy nie jest tracone na AF.

Tyle teoria ;) W praktyce oczywiście matryca Dual Pixel jest bardziej skomplikowana niż "zwykła" matryca o tej samej liczbie pikseli. Każda z połówek piksela jest właściwie osobnym, niezależnym pikselem, a to oznacza więcej tranzystorów jak i obwodów odczytu. Te dodatkowe struktury oczywiście trzeba gdzieś upchnąć na powierzchni matrycy. Ale przyjmijmy, że projektanci dobrze sobie z tym radzą, a wkrótce (może już?) będą jeszcze lepiej (sensory stacked).

Gdzie tą teorię można znaleźć? Nie chciałbym opierać się na nadinterpretacji materiałów marketingowych.
Jak coś robi w jednym czasie dwie lub więcej rzeczy, to wiesz jak to może być robione ... po łebkach np. :-).

jotes25
21-03-2016, 20:42
Gdzie tą teorię można znaleźć? Nie chciałbym opierać się na nadinterpretacji materiałów marketingowych.
Jak coś robi w jednym czasie dwie lub więcej rzeczy, to wiesz jak to może być robione ... po łebkach np. :-).

Skoro ma być bez marketingowych ubarwień:

"teoria" (https://dl.dropboxusercontent.com/s/6ux8gorj2o1sy8q/1-03-M.Kobayashi_Canon_IISW2015.pdf?dl=0)

Jeśli dobrze pamiętam, to dotyczy konkretnie C300 II, ale zasada jest ta sama.

ac3
28-03-2016, 19:06
Panowie, dzwoniac do Canona, lada chwila ma sie pojawic pucha w sprzedazy i...no wlasnie. Zapytalem ile bedzie kosztowac, bo canon chce za niego 6000 zielonych.Otrzymalem odpowiedz, ze bedzie dostepny w cenie 26000 pln, coz jestesmy bogatym narodem :) Moje pytanie do Was, gdzie np w Berlinie moge dokonac zakupu tej puchy? Wiem, ze za granica jest dostepny w cenie sugerowanej. Pytajac w Canon Polska, gwarancja jest 2 letnie i nie zaleznie gdzie go kupie

Kolekcjoner
28-03-2016, 19:12
Wychodzi 22700 nie jest to jakaś przerażajaca różnica. Myślę że raczej pazerność po premierze. Podejrzewam że jak chwilę poczekasz i będzie w większości sklepów to ceny się zrównają.

ac3
28-03-2016, 19:19
3.500 to nie jest pazernosc? Biorac pod uwage, ze Canon puszcza to do dystrybucji taniej, zeby dystrybutor tez zarobil. Majac na uwdze przeszlosc, nie licze na wyrownanie sie cen w Polsce.Dlatego pytam o sprawdzony sklep, blisko zachodniej granicy. Wole pojechac na weekendowy wypad i przyjechac z puszka w cenie sugerowanej i nie czekac na laskowcow z rodzimych hurtowni.

KrZyChUM
28-03-2016, 19:24
3.500 to nie jest pazernosc? Biorac pod uwage, ze Canon puszcza to do dystrybucji taniej, zeby dystrybutor tez zarobil. Majac na uwdze przeszlosc, nie licze na wyrownanie sie cen w Polsce.Dlatego pytam o sprawdzony sklep, blisko zachodniej granicy. Wole pojechac na weekendowy wypad i przyjechac z puszka w cenie sugerowanej i nie czekac na laskowcow z rodzimych hurtowni.

Myślę, że spokojnie zejdzie do poziomu min ~22.5k - 23k PLN. Tylko to nie stanie się w kilka miesięcy. Podatek za nowość musi być. 13.5% to nie jest nie wiadomo ile.
W USA za 6k$ dostajesz jeszcze kartę cfast i czytnik.

ac3
28-03-2016, 19:27
Myślę, że spokojnie zejdzie do poziomu min ~22.5k - 23k PLN. Tylko to nie stanie się w kilka miesięcy. Podatek za nowość musi być. 13.5% to nie jest nie wiadomo ile.
W USA za 6k$ dostajesz jeszcze kartę cfast i czytnik.

i wlasnie dlatego nie chce placic podatku od luksusu.Sciaganie z USA nie wchodzi w gre. Poza tym na taka zabawke nie da sie czekac :)

Tom77
28-03-2016, 19:27
Wychodzi 22700 nie jest to jakaś przerażajaca różnica. Myślę że raczej pazerność po premierze. Podejrzewam że jak chwilę poczekasz i będzie w większości sklepów to ceny się zrównają.

Dobrze nazwane: pazerność po premierze. Mi tez pierwsze ceny tylko i wyłącznie z pazernością się kojarzą, każdy chce zarobić i to jest okazja do dojenia.

marfot
28-03-2016, 19:34
Dlatego pytam o sprawdzony sklep, blisko zachodniej granicy.

Ja kupowałem w Foto-Wolf - porządny, duży sklep:
Canon EOS-1D X Mark II- Ihr Fotospezialist in Dresden und Umgebung (http://www.foto-wolf-dresden.de/Kameras-785/Spiegelreflexkameras/Canon-Digitale-EOS-Kameras/Canon-EOS-1D-X-Mark-II.html)

Nie wiem czy ta cena Cię satysfakcjonuje :roll:

ac3
28-03-2016, 19:40
Po dzisiejszym kursie euro to : 26,712 PLN wiec drozej niz w Polsce.

marfot
28-03-2016, 19:47
Po dzisiejszym kursie euro to : 26,712 PLN wiec drozej niz w Polsce.

Tyle samo ceni wysyłkowy Koch:
https://www.fotokoch.de/canon-eos-digitale-spiegelreflex-kamera-dslr-.html

Czy to aby nie jest cena zalecana na Europę?

ac3
28-03-2016, 19:50
gdzies znalazlem sklep b&h lub podobnie i mieli rownowartosc 6000 zielonych.Problem polegal na tym, ze dzialaja tylko wysylkowo. W tym wypadku, chcialbym swoje 6000 wydac z reki do reki :) Gdyby nie clo i podatki, juz bym go testowal :)

Marv84
28-03-2016, 22:08
Ale cena! Co prawda 1ds3 kosztował z tego co pamiętam grubo ponad 30tyś a pod koniec był za 26tyś ale 1dx zmienil cene na rozsadniejsza a canon jak to canon znowu chce nas oskubać. Ja też szykuję się na tą jedynkę obym dozbierał zanim pojawi się 5d4 do którego wsadza nowszy procesor i obrazek bedzie bardzo podobny...

ac3
28-03-2016, 22:13
Ale cena! Co prawda 1ds3 kosztował z tego co pamiętam grubo ponad 30tyś a pod koniec był za 26tyś ale 1dx zmienil cene na rozsadniejsza a canon jak to canon znowu chce nas oskubać. Ja też szykuję się na tą jedynkę obym dozbierał zanim pojawi się 5d4 do którego wsadza nowszy procesor i obrazek bedzie bardzo podobny...
nie wsadza :) wielu nowych rozwiazan nie wsadza. Niestety trzeba wydac ta kase, ale warto. Caly czas mam w uzyciu 1ds mark III i nie chce sie z nim rozstawac.Duzo robie koncertow i dlatego uzywam 5d Mark III i teraz ta 1 powinna mnie uszczesliwic :)

italy
28-03-2016, 22:17
6.459,Euro.Przynajmniej we Włoskiej dystrybucji.

ac3
28-03-2016, 22:21
6.459,Euro.Przynajmniej we Włoskiej dystrybucji.
sprawdzilem amazona i jest szansa:) w USA 5999 plus gratisy. Czekamy jeszcze 2 tygodnie i zobaczymy.

BartasPL
28-03-2016, 22:34
Przecie kupując osobiście w NY w BHphotovideo doliczą i tak 8% podatku stanowego więc cena wyniesie 6480$. Nie byłem tam parę lat czy coś się w temacie podatku stanowego zmieniło kupując na miejscu? Liczą po dzisiejszym kursie 3,8zł za 1$ wychodzi 24600zł, jak doliczysz do tego bilet i brak gwarancji to cena w PL jest całkiem sensowna. Z tego co pamiętam 1DX trzymał cenę ok.24 tys. zł w Polsce od premiery do premiery następcy więc do utargowania nie jest tak wiele. Kurs walutowy robi swoje.

ac3
28-03-2016, 22:37
Zobaczymy co sie z tego wykluje. Poczekamy na oficjalna premiere i moze ktorys z dystrybutorow, troche zejdzie z ceny

Marv84
28-03-2016, 23:06
Kurcze cena 24tyś to ta na którą się nastawiałem... 2tys więcej przy tej kwocie niby niedużo ale zbierałem na niego pół tamtego roku!:D

ac3
29-03-2016, 07:07
Kurcze cena 24tyś to ta na którą się nastawiałem... 2tys więcej przy tej kwocie niby niedużo ale zbierałem na niego pół tamtego roku!:D
Tez juz wszystko mialem przeliczone na 6000 zielonych. Ta roznica robi swoje i lekko irytuje

pan.kolega
29-03-2016, 09:50
Przecie kupując osobiście w NY w BHphotovideo doliczą i tak 8% podatku stanowego więc cena wyniesie 6480$. Nie byłem tam parę lat czy coś się w temacie podatku stanowego zmieniło kupując na miejscu?

Nic się nie zmieniło, ale podatek sale/use tax w NYC to 8.875% czyli dokładnie trzeba zapłacić w sklepie B&H $6,531.41
Kupując wysyłkowo można podatek ominąć.

ac3
29-03-2016, 10:01
niestety wysylka to dodatkowe clo i podatek

Kolekcjoner
29-03-2016, 12:47

Około 25% niestety. Przy cenie niemal takiej samej jak u nas jest to kompletnie bez sensu.

Merde
29-03-2016, 13:54
Czyli to już nie pazerność dystrybutorów? Jakże to?

ac3
29-03-2016, 14:15
pozostawie to bez komentarza :)

Przemek_PC
29-03-2016, 14:53
No ale kupujac w USA i placac uczciwie VAT i clo ma sie poczucie dobrze wydanych pieniedzy bo przeciez to wystarczy aby przez rok jakas rodzina dostawala 500zl na dziecko.

ac3
29-03-2016, 15:10
Mysle, ze zakoncze dyskusje w temacie, bo zaczyna sie syf robic. Co ciekawe, bywalcy tego forum od lat, robia najwiekszy syf. Chcialbym wierzyc, ze te Wasze, idiotyczne opinie, odzwierciedlaja, Wasze podejscie do tematu.

sv
29-03-2016, 17:29
Mysle, ze zakoncze dyskusje w temacie, bo zaczyna sie syf robic. Co ciekawe, bywalcy tego forum od lat, robia najwiekszy syf. Chcialbym wierzyc, ze te Wasze, idiotyczne opinie, odzwierciedlaja, Wasze podejscie do tematu.

Nie bardzo rozumiem to ujadanie na temat "pazerności dystrybutorów". Policzmy: 6000$ + VAT (już nawet cła i transportu nie liczę) = 7380 $ x 3,80 = 28.044. Gdzie ta pazerność? Cenę robi dolar, a cenę dolara robi "dobra zmiana".
Więcej, gdyby ktoś ze stanów kupił u nas za 26000 i odliczył VAT, to miałby 1dx mk II taniej niż u siebie. I jeszcze jedna uwaga: Nikon D5 kosztuje u nas 28.000,- zł.

A wracając do meritum: porównanie DR 1Dx mk II i D5:

http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1421475

Przy ISO 100 nowy D5 wypada gorzej niż Canon 80d :-)

http://www.dpreview.com/news/9402203921/nikon-d5-shows-drop-in-dynamic-range

pan.kolega
29-03-2016, 22:55
Cenę robi dolar, a cenę dolara robi "dobra zmiana".

Warto spojrzeć na fakty bez cietrzewiena się. Rok temu w marcu 2015 dolar byl tak samo drogi a nawet droższy niż dzisiaj.

Merde
30-03-2016, 07:47
Mysle, ze zakoncze dyskusje w temacie, bo zaczyna sie syf robic.

Chwila moment, to przecież ty, nikt inny, rzuciłeś oskarżenie o pazerność.
Sugerowanie że jest ono bezpodstawne nazywasz robieniem syfu?

Tym bardziej mnie to dziwi, że sam do swojego potencjalnego "importu" jakoś potrafisz doliczyć należne podatki...

robson999
30-03-2016, 09:03
To bez sensu. Zrozumiałbym, gdyby chodziło o 5D, ale jeśli ktoś decyduje się na taką zabawkę jak 1D, to dyskusja typu czy zdążę uzbierać, albo już uzbierałem, wydaje mi się śmieszne. Nie mówiąc już o podatku itp.;)

sv
02-04-2016, 13:14
Wracając do meritum. Testowałem 1Dx mk II i właściwie wszystko mi w nim pasuje :-) Nie mogę udostępnić zdjęć, ale klatkę z filmu 4k mogę :
https://we.tl/UBagHuxSLE

Jak widać DualPixelAF + 4k daje nieprawdopodobne możliwości również dla fotografów :-)

Info odnośnie zdjęcia: 1Dx mk II, 70-300L na długim końcu, ISO nie pamiętam (3200, 6400?) Na zdjęciu (klatce): China Moses

mkamelg
02-04-2016, 17:42
Few 1DXII samples (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=29426.msg586546#msg586546)

sv
02-04-2016, 22:26
Popełniliśmy z kolegą test 1Dx mk II (dotyczy przede wszystkim funkcji filmowych):
https://vimeo.com/159457272

RTSiak
07-04-2016, 12:22
Macałem go dzisiaj, kawał fajnego sprzętu. Seria jak z kałasznikowa robi wrażenie :D Wg jednego z naszych dystrybutorów cena ma nie przekroczyć 26 tys. zł. Cena wyjściowa to 24.999 zł, jeśli kurs będzie słaby to będzie sprzedawany za 25.999zł. Dodatkowo dla iluś tam pierwszych nabywców Canon dorzuca karte pamięci jakoś tam hiper szybką (nie pamiętam już modelu) 64gb, koszulke, kurtke i może gacie jak ktoś się potarguje :twisted:

Jacek_Z
25-04-2016, 12:12
Optyczni zamieścili swoje sample Canon EOS-1D X Mark II - zdjęcia przykładowe - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/9706-news-Canon_EOS-1D_X_Mark_II_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html)

Merde
25-04-2016, 13:12
Optyczni zamieścili swoje sample Canon EOS-1D X Mark II - zdjęcia przykładowe - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/9706-news-Canon_EOS-1D_X_Mark_II_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html)

Fiu, fiu... Nawet 51200 wygląda nieźle.

Fotopstryczek
05-05-2016, 01:57
Jest test na dpreview - Canon catching up? Canon EOS-1D X II tested in our studio: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/news/8090146652/canon-eos-1d-x-mark-ii-studio-tests)

Wysokie ISO porównywalne do 6D, DR cudów nie ma ale jest lepiej.

jaś
05-05-2016, 10:48
Jest test na dpreview - Canon catching up? Canon EOS-1D X II tested in our studio: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/news/8090146652/canon-eos-1d-x-mark-ii-studio-tests)

Wysokie ISO porównywalne do 6D, DR cudów nie ma ale jest lepiej.

oj chyba słabo ten test oglądałeś - jak na canona to cuda, widać ok 2EV więcej niż zwykle u canona (no może poniżej 2EV) DRa - jest dużo lepiej, to prawie cuda, prawie jak u konkurencji, w wysokim iso nigdy nie było problemów, a wysokie iso 6D tu już całkiem bezproblemowe jest więc jakiegoś ogromnego postępu w tej dziedzinie się nie spodziewam - to pisałem ja jarząbek znany krytyk DR canona.

Fotopstryczek
05-05-2016, 14:09
Po premierze 80D, można było się tego spodziewać. ;)
Do konkurencji to jeszcze 1EV brakuje.

Zanim Canon odświeży całą linię FF, Nikon też może to zrobić i będzie 2EV różnicy :p

jaś
05-05-2016, 15:04
Po premierze 80D, można było się tego spodziewać. ;)
Do konkurencji to jeszcze 1EV brakuje.

Zanim Canon odświeży całą linię FF, Nikon też może to zrobić i będzie 2EV różnicy :p

ten jeden ev już takiego znaczenia nie ma, w 6D pociągniesz cienie o 3ev, a to już sporo jest, mnie właściwie to wystarcza na tyle że nie odczuwam problemu w nikonie pociągniesz 6ev, a w 1d-x II 5ev to już że tak powiem różnice akademickie są na tyle akademickie że można zacytować klasyczne posty wiedzących lepiej o prawidłowym naświetlaniu i w tym przypadku to nawet mógłbym się z wiedzącymi lepiej zgodzić - jeśli komuś 5ev nie wystarczy to pewnie 6ev też nie wystarczy :mrgreen: co do tych ekstra 2 ev w nikonie to wątpię bo w nowych korpusach nikona dr na niskim iso spada prawdopodobnie kosztem lepszego wysokiego iso (które było słabsze niż w canonie) ale oczywiście kibicuję nikonowi - nie ma to jak dobra konkurencja :mrgreen: - konkurencja jest korzystna dla użytkowników canona.

the.watcher
17-05-2016, 18:37
Czy tylko ja nie widzę miniaturek i szczegółów exifa z 1dx II w oknie Eksploratora Windows 7?
Zainstalowany Microsoft Camera Codec Pack w wersji 6.3.9721.0
Może MS przestał wspierać Win7...
Mam ktoś może pomysł jak to obejść?

mkamelg
18-05-2016, 16:17
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/canon-7d-markii-w-praktyce-zdjecia-ustawienia-i-inne-rady-98642/index74.html#post1303118 czyli szykuj się teraz lub w przyszłości na niewielki wydatek FastPictureViewer Codec Pack: PSD, CR2, NEF, DNG RAW codecs (and more) for Windows 8.x Desktop, Windows 7, Windows Vista and XP (http://www.fastpictureviewer.com/codecs/)

Tylko jest taki problem że jak na razie nie ma EOS-1D X Mark II na liście wspieranych modeli (listę znajdziesz na samym dole ekranu), ten aparat przecież dopiero co pojawił się w sklepach. Ściągnij sobie wersję trial i sprawdź czy coś będzie widać. Jak nie to musisz czekać aż pojawi się wsparcie albo kontaktuj się od razu z developerem FastPictureViewer Professional / FastPictureViewer Codec Pack | Contact Page (http://www.fastpictureviewer.com/contact/)

PopArtMedia
31-05-2016, 21:31
Miałem go przez jeden dzień i muszę powiedzieć, że slowmotion jest naprawdę mega.

tkosiada
02-06-2016, 21:08
Miałem go przez jeden dzień i muszę powiedzieć, że slowmotion jest naprawdę mega.

To jak wypadł w porównaniu do D5 wg Ciebie ?

the.watcher
05-06-2016, 12:44
D5 w większości aspektów wypada lepiej. Kolega ma D5, porównywaliśmy różne kwestie i tak: bateria wytrzymuje ok. dwa razy dłużej w D5, znacznie lepsza praca autofokusa, szczególnie a trybie auto 3D tracking, znaczniej czyście na wysokim ISO, trafniej ostrzy ciemnych warunkach, lepszy wyświetlacz z touch-screenem z prawdziwego zdarzenia, który służy do wielu funkcji np. przeglądania zdjęć i filmów, a nie tylko wyboru punktu AF. Natomiast w D5 video, to ogólnie porażka, więc tu jakąś przewagę ma jedynka... Tylko ile osób, operujących sprzętem tego poziomu, będzie używać aparatów do filmowania (?)

milsa666
05-06-2016, 14:35
D5 w większości aspektów wypada lepiej. Kolega ma D5, porównywaliśmy różne kwestie i tak: bateria wytrzymuje ok. dwa razy dłużej w D5, znacznie lepsza praca autofokusa, szczególnie a trybie auto 3D tracking, znaczniej czyście na wysokim ISO, trafniej ostrzy ciemnych warunkach, lepszy wyświetlacz z touch-screenem z prawdziwego zdarzenia, który służy do wielu funkcji np. przeglądania zdjęć i filmów, a nie tylko wyboru punktu AF. Natomiast w D5 video, to ogólnie porażka, więc tu jakąś przewagę ma jedynka... Tylko ile osób, operujących sprzętem tego poziomu, będzie używać aparatów do filmowania (?)

Oczywiscie nie ma tej puszki wiec sie wypowiem. Na jednym z testow wudzialem porownanie na wysokich ISO. Nowa jedynka moze ciut mocniej szumiala ale za to D5 mial jakies zamazane te zdjecia - tak jakby wiecej bylo odszumiane. Ale jak mowie nie maialem, nie mam i nie bede miec zadnej z tych puszek to sie wypowiedzialem :)

the.watcher
05-06-2016, 17:44
Nie żebym jakoś specjalnie narzekał na tą puchę, da się na tym popracować ;)

Rozczarowuje nieco fakt, że technologia jest już gdzieś dalej - co często udowadnia Nikon, Sony czy nawet Canon w wyższych modelach (np. C-log w 1DC, sensowne kodeki i parametry video w C300II itd.), a otrzymujemy "prawie najlepsze" możliwości za całkiem realną kasę... Niestety chcę się mieć Canona, trzeba z tym żyć i robić swoje ;)

No i ta bateria, ostatnia impreza robiona na dwie puszki, obiektywy bez IS, AF servo, drive silent-low speed.
5DIII vs. 1DxII:

https://canon-board.info/imgimported/2016/06/TWwF6SV-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/TWwF6SV.jpg)Łącznie zrobiłem 1343 zdjęcia (przy stanie baterii 8%), więc mniej niż na piątce!! :?
Porównanie nie jest do końca fair, bo w 1Dx po każdej serii zdjęć musiałem sprawdzać ostrość (z uwagi na fatalne działanie autofocusa z Sigmami serii Art)

C80
06-06-2016, 21:14
Odświeżę kwestię wifi w aparacie.

Z mojego doświadczenia z wi-fi udostępnionego najczęściej przez organizatora korzystają najczęściej osoby które systematycznie relacjonują zdarzenie/uaktulniają wynik na swoim facebooku, i to tyle. Nie widziałem fotografa który czy to na stadionie, hali czy na manifestacji korzysta z wi-fi, bo gdzie te pliki miałby przesłać skoro raw waży ok. 20mb a jpg ok.6. Przy serii 5-6 klatek to nie ma nawet o czym mówić.

Wifi nie musi oznaczać przesyłania poza stadion, może oznaczać wysyłanie do ziutka siedzącego 30 metrów dalej. Czasem podczas wielkich imprez za granicą (np. finału Pucharu Niemiec) zdarza się, że razem pracują duety fotoreporterskie. Jeden odpowiada za wykonanie zdjęcia, drugi za ich opis IPTC i wysyłkę do bazy agencji. Na pewno jest to prostsze rozwiązanie niż bieganie z pustą i pełną kartą i wymiana ich co 15 minut. Poza tym gdy idzie o czas dopuszczalne jest wysyłanie w mniejszej rozdzielczości (np. dla netu) i późniejsze nadpisywanie fot pełnowymiarowymi.

Poza tym jest to też dobre wyjście dla gości robiących zdjęcia aparatami z obiektywami szerokokątnymi zza bramki. Otrzymanie wifi "w pakiecie" jest fajniejsze niż kupno transmitera wifi zaokoło 2.5-2.8 tysięcy zł.

Porównanie nie jest do końca fair, bo w 1Dx po każdej serii zdjęć musiałem sprawdzać ostrość (z uwagi na fatalne działanie autofocusa z Sigmami serii Art)

Ostatnio była jakaś plota (nie pamiętam gdzie o tym czytałem), że Sigmy Art źle współpracują z iksami. Ma się to ponoć poprawić po aktualizacji softu w obiektywie. Więc albo trzeba mieć stację dokującą dla obiektywu, albo posłać go do serwisu.

Swoją drogą ciekawe na ile słaba współpraca jest przypadkiem, a na ile Canon złośliwie postanowił utrudnić życie użytkownikom udanych Sigm Art i namieszał coś w komunikacji.

A na koniec małe spostrzeżenie. Kiedyś była podnieta, że po co ISO 800 skoro to sieczka i to raczej nie użyteczna. Teraz zaczynamy się pochylać nad ISO 50 tysięcy nabijając się z ISO 1 mln. Minie pięć lat, a ISO 1 mln zacznie wyglądać znośnie. Dla mnie, fotorepa z jakimś tam doświadczeniem, jest to jak najbardziej pożądany rozwój technologii. Nie ma nic bardziej denerwującego jak hala ze światłem na ISO6400-12k i pełną dziurę 2.8.

Szkoda, że optyka się tak nie rozwija i nie tanieje. Z tego co widzę słoiki klasy L lub część z nich kosztuje teraz praktycznie tyle samo co 5-10 lat temu.

mkamelg
28-06-2016, 21:09
Canon zażarcie broni swoich interesów bo "namieszał coś w komunikacji" tak dokładnie że mało co z nim dobrze współpracuje. Dopiero teraz powoli pojawiają się poprawki lub tymczasowe propozycje obejścia różnych problemów.

Sigma:

Sigma Firmware for 20mm f/1.4 Art & 24-35mm f/2 Art EOS C300 Mark II Compatibility Released (http://www.canonrumors.com/sigma-firmware-for-20mm-f1-4-art-24-35mm-f2-art-eos-c300-mark-ii-compatibility/)
Sigma Firmware Updates Resolve Metering Issue with 1D X Mark II (http://www.canonrumors.com/sigma-firmware-updates-resolve-metering-issue-with-1d-x-mark-ii/)

Tamron:

TAMRON | Information | A notice regarding compatibility issue with the EOS-1D X Mark II and availability of firmware update service (about AF functions on Live View mode) (http://www.tamron.co.jp/en/news/release_2016/0602_2.html)
TAMRON | Information | Firmware update service is now available for SP 35mm F/1.8 Di VC USD (F012) and SP 45mm F/1.8 Di VC USD (F013) (http://www.tamron.co.jp/en/news/release_2016/0602.html)

Otus od Zeiss też oberwał:

Sigma Firmware Updates Resolve Metering Issue with 1D X Mark II (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=30144.msg604599#msg604599)

Karty SanDisk CFast:

EOS-1D X Mark II Image Corruption with Sandisk CFast Cards (http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=30168.0)

r_m
28-06-2016, 22:20
I tak długo wytrzymali, poprzednia zmiana (po której "dostało się" starszym Sigmom) była chyba w okolicy modelu EOS 3/30 (tych na film) i 10d.

marfot
29-06-2016, 21:08
Sony względnie wysoko oceniło sensor 1DXII:
Canon EOS-1D X Mark II sensor review: New class leader - DxOMark (http://www.dxomark.com/Reviews/Canon-EOS-1D-X-Mark-II-sensor-review-New-class-leader)

zdebik
29-06-2016, 21:22
Sony względnie wysoko oceniło sensor 1DXII:
Canon EOS-1D X Mark II sensor review: New class leader - DxOMark (http://www.dxomark.com/Reviews/Canon-EOS-1D-X-Mark-II-sensor-review-New-class-leader)
Nic tylko odkladac na mk2. Niestety nie dla psa kielbasa ;)

luso
09-07-2016, 09:26
Faktycznie, DR prawie identyczny jak w A7II i lepsze "Low-Light ISO". To dobra prognoza na przyszłość :)

zdebik
09-07-2016, 10:46
Faktycznie, DR prawie identyczny jak w A7II i lepsze "Low-Light ISO". To dobra prognoza na przyszłość :)
Tymczasem w Nikonie... "to dxo, to jakas kpina!!!" :)

luso
09-07-2016, 12:16
Patrząc na porównanie:
Canon EOS-1D X Mark II vs Nikon D5 vs Sony A7 II (http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Canon--EOS-1D-X-Mark-II-versus-Nikon-D5-versus-Sony-A7-II___1071_1062_996)

i wyniki Nikona to mam wrażenie, że współpraca pomiędzy Sony a Nikonem nie układa się najlepiej...

kmeg
09-07-2016, 16:16
^^ A czemu ma się źle układać? Nikon matryce sobie programuje sam, tak samo jak Pentax. Jak sobie oprogramuje tak ma. Przecież to nie kwestia tylko samej fizycznej matrycy tylko też jak ją oprogramujesz.

luso
10-07-2016, 09:09
Nikon bardziej zatroszczył się o matrycę obecną w D5, oprócz samodzielnego oprogramowania matrycy zrobił coś jeszcze, zbudował samą matryce :P A na DXO Sony wyraziło swoją opinię o niej.

PiKa
10-07-2016, 12:20
Nie wiem czy było : http://www.dpreview.com/forums/thread/4023880
vs d5 a dxomark

the.watcher
11-07-2016, 10:50
Pokazał się nowy firmware do jedynki, (http://www.canon.co.uk/support/consumer_products/products/cameras/digital_slr/eos-1d_x_mark_ii.aspx?type=firmware) umożliwiający współpracę z CFastami od Sandiska (które rozdawali w promocji)...

Co do sensora w D5, to nie jest to konstrukcja Sony. Do topowych puszek Nikon sam projektował matryce, a produkował je Renesas.

Chociaż najlepsze matryce w Nikonie faktycznie pochodzą od Sony, ale były (są) wstawiane do D600, 750, 800, 810
https://nikonhacker.com/wiki/Camera_Matrix
http://radojuva.com/2015/11/sensor-nikon-matrix (http://radojuva.com/2015/11/sensor-nikon-matrix/)

marfot
29-07-2016, 17:55
Dla porządku:
https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-1d-x-mark-ii

Jak na tubę Sony to całkiem entuzjastyczna recenzja :shock:

krolewicz
30-07-2016, 10:32
trudno żeby najlepsza puszka na rynku miała słabą recenzje :D

marfot
30-07-2016, 10:48
trudno żeby najlepsza puszka na rynku miała słabą recenzje :D

Oj, nie trudno odkąd Sony zarządza "niezależnymi" portalami testującymi sprzęt.

the.watcher
30-07-2016, 11:56
A ja myślałem, że są "tubą" Canona... Bo jak im wysmarowałem (konstruktywną) recenzję 1DX II, to mi admin zablokował wątek na dpreview! ;-))

zdebik
31-07-2016, 14:08
A ja myślałem, że są "tubą" Canona... Bo jak im wysmarowałem (konstruktywną) recenzję 1DX II, to mi admin zablokował wątek na dpreview! ;-))
Co tam napisales?

wiejak
15-08-2016, 13:47
Witam,

pytanie do właścicieli 1dx oraz 1dx mark II.

1. czy ekran LCD w nowej puszce nie jest zbyt żółty (ciepły)? - vs stary model
2. czy porównaliście RAWy pod kątem WB oraz barw w jednakowych warunkach? - rozbieżność jest dość spora.

Pracowałem zazwyczaj na dwóch puszkach 1dx i nie miałem problemu z kolorami składając galerię z meczu.

Dzięki i pozdrawiam

ps. podobny topic z samplami

1D X Mark II Owners Unite! Discuss & Post Photos -- Canon EOS Digital Cameras in photography-on-the.net forums (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?p=18095832)

adawro
14-09-2016, 23:43
Jeśli ktoś szuka osłony na wyświetlacz 1DXmk2 to widziałem, że bezklejowe szybki LARMOR - GGS do 1DX są oznaczone przez producenta że pasują zarówno do 1DX i 1DXmk2.
Dodatkowo w komplecie dwie poliwęglanowe na wyświetlacze LCD.

fotofox
27-09-2016, 12:15
Sprawdzone.Pasują.Dzieki za info.

the.watcher
07-10-2016, 19:00
Ktoś próbował juz zamienników aku do 1DX2?
Te od starego 1DX'a nie działają, ani nie ładują się w nowej ładowarce (próbowałem trzy różne chińczyki)
:|

xxkomarxx
07-10-2016, 22:15
Dac 26k za aparat i szukac zamiennikow. Nigdy tego nie pojme.

the.watcher
09-10-2016, 00:11
Do C100 używam zamienników, 5D3 leci na zamiennikach, D800 zanim sprzedałem - były dwa zamienniki... Z 1Dx2 testowałem na razie trzy różne, ale niestety nie rabotają:(
Aha, obiektywów też używam zamienników, głównie Sigm i Zeissa, choć dwa Samyangi do C100 też podpinam.

A wracając do baterii, gdyby ktoś kogo nie bolą zamienniki, coś wiedział o dostępności to chętnie skorzystam!

P.S.
No bym zapomniał... Pasków też używam zamienników. Do wszystkich puszek :D

KrZyChUM
15-10-2016, 13:07
Pierwsze spotkanie mk2 z bielikami :-).

https://canon-board.info/imgimported/2016/10/1137_ez4x1392-2.jpg
źródło (http://www.crasheq.pl/gallery/kkm/kkm_1000_2000/1137_ez4x1392.jpg)
ISO6400, 1/1250s, f4

tkosiada
15-10-2016, 14:56
Nice :)

mkkaczy
15-10-2016, 15:27
Krzychu, jak z AF na ptakach które nagle się zrywaja do lotu? Czytałem że tu MKII kładzie na łopatki poprzednika.

KrZyChUM
15-10-2016, 15:56
Krzychu, jak z AF na ptakach które nagle się zrywaja do lotu? Czytałem że tu MKII kładzie na łopatki poprzednika.
Jest jeszcze zdecydowane za wcześnie dla mnie na osąd :-). Wrażenia są bardzo pozytywne.

Jak rozumiesz "zrywanie do lotu"? Nalot na Ciebie, podczas którego ptak bardzo szybko zbliża się do Ciebie? Czy ogólny chaotyczny zryw w każdym innym kierunku?
Z bielikami i mk1 nie miałem nigdy problemów w kontekście takich sytuacji. Może gdy będą to sporo mniejsze gatunki, to coś się bardziej uwidoczni.

Thomason2005
18-10-2016, 08:25
Jeśli ktoś szuka osłony na wyświetlacz 1DXmk2 to widziałem, że bezklejowe szybki LARMOR - GGS do 1DX są oznaczone przez producenta że pasują zarówno do 1DX i 1DXmk2.
Dodatkowo w komplecie dwie poliwęglanowe na wyświetlacze LCD.

polecam tą firmę również do innych aparatów.
Szło hartowane jest naprawdę dobrej jakości.

mkkaczy
18-10-2016, 09:22
Jest jeszcze zdecydowane za wcześnie dla mnie na osąd :-). Wrażenia są bardzo pozytywne.

Jak rozumiesz "zrywanie do lotu"? Nalot na Ciebie, podczas którego ptak bardzo szybko zbliża się do Ciebie? Czy ogólny chaotyczny zryw w każdym innym kierunku?
Z bielikami i mk1 nie miałem nigdy problemów w kontekście takich sytuacji. Może gdy będą to sporo mniejsze gatunki, to coś się bardziej uwidoczni.
Tak, chodzi mi o ptaki które powiedzmy siedzą na gałęzi w dość bliskiej odległości, około 5-8m i nagle zrywają się do lotu w Twoją stronę. Chodzi o sam moment przyspieszenia/wybicia się.
Ja w 5dIII na AF też nie narzekam, ale zimorodki w takiej sytuacji to tylko na MF robiłem i waliłem serią, licząc że coś wpadnie.

mkamelg
23-10-2016, 17:35
Ktoś się zdenerwował:

Canon EOS-1D X Mark II - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/2066-Canon_EOS-1D_X_Mark_II-specyfikacja_aparatu.html)

KrZyChUM
23-10-2016, 19:07
Ktoś się zdenerwował:

Canon EOS-1D X Mark II - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/2066-Canon_EOS-1D_X_Mark_II-specyfikacja_aparatu.html)
Tyle dziengów poszło w piach...

Mnie tam ISO6400 nie przeszkadza :-).

https://canon-board.info/imgimported/2016/10/1137_ez4x1392-2.jpg
źródło (http://www.crasheq.pl/gallery/kkm/kkm_1000_2000/1137_ez4x1392.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2016/10/20161023_ezxc9o4r-2.jpg
źródło (http://www.crasheq.pl/gallery/cb/20161023_ezxc9o4r.jpg)

marfot
23-10-2016, 19:53
Ktoś się zdenerwował:

Wyczytałem w tej opinii, że 5DII ma lepsze wysokie ISO, gęba mi się uśmiechnęła ale nieopatrznie ściągnąłem sobie jakiegoś RAW-a z 1DXII no i po radości.

KrZyChUM
23-10-2016, 20:54
Wyczytałem w tej opinii, że 5DII ma lepsze wysokie ISO, gęba mi się uśmiechnęła ale nieopatrznie ściągnąłem sobie jakiegoś RAW-a z 1DXII no i po radości.
Najprawdopodobniej masz zepsuty...;)

marfot
23-10-2016, 21:25
Najprawdopodobniej masz zepsuty...;)

Tak na poważnie, to szum z nowej jedynki dosyć mi się podoba. Łatwo usuwa się szum w zakresie chrominancji, praktycznie bez straty ostrości a szumu w zakresie luminacji można nawet sobie trochę zostawić. Dla pokolenia, które pamięta analog to nie jest żadna wada.

P.S.
fotki piękne :)

KrZyChUM
30-10-2016, 18:08
Inna ciekawostka, karta CFast 2.0 (używam Sandiska SDCFSP-064G-G46B) zauważalnie nagrzewa się podczas pracy (czy to w czytniku, czy w korpusie).

flipflap
01-11-2016, 17:06
Tyle dziengów poszło w piach...

Mnie tam ISO6400 nie przeszkadza :-).

http://www.crasheq.pl/gallery/kkm/kkm_1000_2000/1137_ez4x1392.jpg

http://www.crasheq.pl/gallery/cb/20161023_ezxc9o4r.jpg

Fajne fotki.
Ja tez kupilem 1DXII. Powinienem go dostac jutro. Ciekawi mnie jak miales ustawione AF points na tych zdjeciach. Za pare dni wybieram sie na orly i mam nadzieje wyprobowac nowy nabytek. Dzieki

KrZyChUM
01-11-2016, 19:59
Fajne fotki.
Ciekawi mnie jak miales ustawione AF points na tych zdjeciach. Za pare dni wybieram sie na orly i mam nadzieje wyprobowac nowy nabytek. Dzieki
Używam różnych wariantów w zależności od sytuacji. Przy tych zdjęciach w tym wątku był to Case 2 z modyfikacją na +2 parametru śledzenie przyspieszania/zwalniania oraz rozszerzony punkt AF (1 + 4 przyległe). Używam w większości przypadków wszystkie dostępne dla danego obiektywu punkty AF'a.

flipflap
01-11-2016, 21:23
Używam różnych wariantów w zależności od sytuacji. Przy tych zdjęciach w tym wątku był to Case 2 z modyfikacją na +2 parametru śledzenie przyspieszania/zwalniania oraz rozszerzony punkt AF (1 + 4 przyległe). Używam w większości przypadków wszystkie dostępne dla danego obiektywu punkty AF'a.

Dzieki serdeczne.

Nie moge sie doczekac.

KrZyChUM
01-11-2016, 21:40
Nie moge sie doczekac.
Przesiadasz się z mk1 czy miałeś coś innego?

flipflap
01-11-2016, 22:57
Przesiadasz się z mk1 czy miałeś coś innego?

Mam 6D, 5DIII i teraz wchodze na 1DXII

I jestem bardzo podekscytowany

https://www.youtube.com/watch?v=B5kTUhnIzVM

flipflap
03-11-2016, 15:33
Wczoraj otrzymałem 1DX2 i jestem pod niesamowitym wrażeniem. Od razu pojechałem na pobliskie lotnisko i zrobiłem zdjęcia lądujących samolotów. Co mnie zaskoczyło to niesamowicie dokładny AF. Robiłem zdjęcia z ręki, 400mm, f5.6 @ 320/sec. żeby otrzymać efekt śmigła i wszystko było ostre. Zdjęcia robiłem pod wieczór i szumu były minimalne. Później wrzuce kilka fotek.

piotrekhd
07-11-2016, 10:31
Witam to mój pierwszy post od bardzo dawna , moja pierwsza jedynka którą miałem od nowości to 1ds mkIII, z ktorego byłem pod wzgledem obrazowania bardzo zadowolony. Obecnie posiadam 5d mkIII i zdecydowałem się dokupić 1dx MKII , gdyż miałem w reku 1dx i stwierdziłem że to rakieta , dlaczego 1dx mkII? , ponieważ tym aparatem nie tylko chce fotografować ale też czasem użyć go do zrealizowania reportażu z wesela ,a teraz pytanie, do tej pory nie widziałem porównania 1dxII z 5dmkIII chodzi o jakość obrazu Full HD bo to bardzo ułatwiło by mi jakąś ocenę .
Ile miejsca zajmuje 1 godzina nagrania w najwyższej jakości Full HD i na jak długo filmowania starczy jedna bateria , pozdrawiam

marbudzyk
16-11-2016, 11:55
Witam,
nie było mnie dawno na forum.
Chcę napisać kilka zdań nt. konkurenta 1 DX MKII czyli Nikona D5 - mam nadzieję że w dobrym dziale.
Jak wiecie jestem Canonierem od zawsze natomiast po premierze D5 skusiłem się na zakup tej puszki.
W kilku słowach to jest kilka rozwiązań które bardzo mi się podobają:
świetne wysokie ISO - robiłem wydruki 150 x 100 cm z ISO 51200 i zdecydowanie lepiej wyglądały niż z Canona przy tej czułości
bardzo celny i szybki AF - ale tutaj bym postawił znak równości Canon-Nikon. Niby Nikon ma więcej punktów ale w normalnej pracy nie widziałem jakiejś powalającej różnicy między jednym a drugim
używalny ekran dotykowy - w Nikonie świetnie to działa , bardzo wygodna i szybka opcja
podświetlane guziki z tyłu - bardzo lubię tę opcję i moim zdaniem brakuje tego w 1 DX MKII
gniazdo kart tego samego typu - które można wymienić jeśli ktoś np. znienawidzi XQD :)
karty XQD - świetne, szybkie karty, w zestawie z D5 jest karta i czytnik.
To na tyle jeśli chodzi o moje osobiste odczucia nt. D5.
Mimo tych wszystkich zalet mój romans z Nikonem się kończy.
Ponieważ parę osób pyta mnie dlaczego dałem ogłoszenie w giełdzie o zamianę Nikon -> Canon to odpowiadam:
Z bardzo prozaicznego powodu - pracuje na stałkach (24, 35, 85) a te szkła w NIkonie to badziewie w porównaniu do Canona.
Pozdrawiam. Marek

saxjas
16-11-2016, 12:26
Wszystko fajnie tylko ceny Canona 1DX kosmicznie wysokie. Chyba jedynie dla profesjonalisty.

marbudzyk
16-11-2016, 12:30
Wszystko fajnie tylko ceny Canona 1DX kosmicznie wysokie. Chyba jedynie dla profesjonalisty.
Przyznam żę nigdy nie zrozumiem stwierdzenia " ceny kosmicznie wysokie" w przypadku profesjonalnego sprzętu.
Zawsze sprzęt z tej półki się cenił i zawsze będą ludzie którzy go kupią. A dla tych którzy nie chcą wydawać pieniędzy jest całkiem spory wybór dobrych korpusów w tańszej cenie.
I każdym z nich można zrobić ciekawe zdjęcia :)

Jacek_Z
16-11-2016, 15:42
pracuje na stałkach (24, 35, 85) Bo się kupuje Sigmy Art i ma się szkła lepsze niż w obu systemach.
Jeśli szkło sprawia problem (a większość nie sprawia) - USB dock rozwiązuje problem.

aptur
16-11-2016, 16:33
Bo się kupuje Sigmy Art i ma się szkła lepsze niż w obu systemach.

Taaa, jasne :D

Jeśli szkło sprawia problem (a większość nie sprawia) - USB dock rozwiązuje problem.

Internety są pełne wpisów takich, którzy próbowali rozwiązać "problem" USB dockiem. Choć niektórym się pewnie udało.

Jacek_Z
16-11-2016, 17:24
Raczej odwrotnie. Niektórym się nie udało. A większości AF działa bezproblemowo bez jakiejkolwiek ingerencji.
Przypomnę, że koledze chodziło o współprace z Nikonen, a tam niefirmówki mają jakoś mniejsze problemy niż z Canonami.
Zresztą i we współpracy z canonani wcale nie jest źle. Tylko wadliwa współpraca jest nagłaśniana, a o dobrej mało kto mówi. Ludzie tego używają zamiast o tym pisać.

robertskc7
16-11-2016, 17:47
Raczej odwrotnie. Niektórym się nie udało. A większości AF działa bezproblemowo bez jakiejkolwiek ingerencji.
Przypomnę, że koledze chodziło o współprace z Nikonen, a tam niefirmówki mają jakoś mniejsze problemy niż z Canonami.
Zresztą i we współpracy z canonani wcale nie jest źle. Tylko wadliwa współpraca jest nagłaśniana, a o dobrej mało kto mówi. Ludzie tego używają zamiast o tym pisać.
Dziwne, bo kolega Cichy, który handluje sigmami nagłaśnia, że 90% z nich wymaga kalibracji.

merida
16-11-2016, 19:16
Moja była ok ale po kalibracji lepiej ostrzy na bliskich odległościach. Najwięcej daje tak na prawdę zmiana puszki. Na 5d3 śmiga aż*miło, co dopiero musi być na 1dx :D 35art na 5d3 działa widocznie szybciej niż*na d750, przy podobnej pewności i powtarzalności.

marbudzyk
16-11-2016, 19:42
Jakoś nie mam przekonania do niefirmowych szkieł, zwłaszcza żę nie widzę w Sigmach przewagi w jakości obrazka nad tymi trzema stałkami Canona. No tak mam i żadne "testy" udowadniające jaka to SIgma jest super mnie do tego nie przekonają.
Zwłaszcza żę miałem okazję porównać na realnych zdjęciach.
I jakoś wolę te mydlane, badziewne L-ki Canona ;)
Pozdrawiam. Marek

KrZyChUM
16-11-2016, 20:23

W statycznych kadrach oczywiście tak. Wg moich doświadczeń w ujęciach dynamicznych z użyciem tele nie jest dobrze.
Sigma Sport 120-300 f/2.8 często nie nadąża za akcją. Wystarczy, że światło nie rozpieszcza i AF się także gubi, czego nie można powiedzieć o obiektywach systemowych.
Gdybym zarabiał na fotografii to rozstałbym się z tym obiektywem szybko. Obrazek daje jednak bardzo dobry pod każdym względem.
I wymagał regulacji.

Cichy
16-11-2016, 21:30
Dziwne, bo kolega Cichy, który handluje sigmami nagłaśnia, że 90% z nich wymaga kalibracji.

Zgadza się, lecz nie popadajmy w paranoję. One są fabrycznie dość poprawnie skalibrowane "w środku zakresu", ale w zasadzie w każdym trzeba lekko korygować czy to bliski dystans, czy to nieskończoność, żeby był miód i orzechy. Jedyny wyjątek to 24A do Nikona, gdzie albo ja nie mam szczęścia, albo cały zakres muszę dawać ostro na plus, bo jest front focus. Tak czy inaczej - każdy ma możliwość nabycia za niecałe 2 stówy USB dock i sobie dokładnie i precyzyjnie do własnej puszki zrobić korekcję w domu. Inną sprawą jest, że później na forach czytamy ochy i achy, lub wprost przeciwne głosy zniechęconych nieudanymi próbami użytkowników. Ja tam choć jestem bardziej "Tamronowcem" używam prywatnie dwóch Artów i się tego nie wstydzę :)

Kolekcjoner
17-11-2016, 02:20
Chyba pod względem ciężaru ;).

Jacek_Z
17-11-2016, 03:16
To tez. Najlepsze optycznie nie oznacza, że to najlepszy wybor dla użytkownika.
Dla mnie bez sensu jest kupowanie takich szkieł no do robienia slubów, gdyż takie zlecenia nie wymagają powiększeń na których byłaby widoczna aż taka ilość detalu. A te kilogramy trzeba ze sobą nosić.

sebcio80
17-11-2016, 18:45
W statycznych kadrach oczywiście tak. Wg moich doświadczeń w ujęciach dynamicznych z użyciem tele nie jest dobrze.
Sigma Sport 120-300 f/2.8 często nie nadąża za akcją. Wystarczy, że światło nie rozpieszcza i AF się także gubi, czego nie można powiedzieć o obiektywach systemowych.
Gdybym zarabiał na fotografii to rozstałbym się z tym obiektywem szybko. Obrazek daje jednak bardzo dobry pod każdym względem.
I wymagał regulacji.

ja mam Sigme 120-300 OS (nie sport) i jestem od roku mega zaskoczony i mega zadowolony z tego jak działa,

z ciekawości dodam, że to jedyne szkło które u mnie nie wymaga mikroregulacji... pozostale czyli 24L, 50L, 85 1.8 i 135L wymagają na obu puszkach takiej samej,

KrZyChUM
17-11-2016, 20:08
ja mam Sigme 120-300 OS (nie sport) i jestem od roku mega zaskoczony i mega zadowolony z tego jak działa,
Sumarycznie także jestem zadowolony. Z biegnącym do mnie lisem nie ma większego problemu, ale z lecącym do mnie myszołowem już tak (pomimo udogodnień USB-docka).

z ciekawości dodam, że to jedyne szkło które u mnie nie wymaga mikroregulacji... pozostale czyli 24L, 50L, 85 1.8 i 135L wymagają na obu puszkach takiej samej,
To masz szczęście, inaczej musiałbyś słać do serwisu. USB-dock z wersją nie sport chyba nie współpracuje.

flipflap
17-11-2016, 22:59
1DX MKII jest niesamowity. W ostatni weekend pojechalem porobic troche ptaszkow. AF jest o niebo lepszy niz 5d3

https://canon-board.info/imgimported/2016/11/2ijmg6t-1.jpg
źródło (http://i67.tinypic.com/2ijmg6t.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2016/11/691hyc-1.jpg
źródło (http://i63.tinypic.com/691hyc.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2016/11/debeqh-1.jpg
źródło (http://i66.tinypic.com/debeqh.jpg)

Zdjecia robilem z odleglosci uzywajac 100-400MKII i extender 1.4III - co daje 560mm f/8

Nagralem kilka krotkich video 4K @60fps - Jakosc jest doskonala

the.watcher
03-12-2016, 01:16
1DX MKII jest niesamowity. W ostatni weekend pojechalem porobic troche ptaszkow. AF jest o niebo lepszy niz 5d3

Super testy! Gdzie robiłeś foty? :o

Witam to mój pierwszy post od bardzo dawna , moja pierwsza jedynka którą miałem od nowości to 1ds mkIII, z ktorego byłem pod wzgledem obrazowania bardzo zadowolony. Obecnie posiadam 5d mkIII i zdecydowałem się dokupić 1dx MKII , gdyż miałem w reku 1dx i stwierdziłem że to rakieta , dlaczego 1dx mkII? , ponieważ tym aparatem nie tylko chce fotografować ale też czasem użyć go do zrealizowania reportażu z wesela ,a teraz pytanie, do tej pory nie widziałem porównania 1dxII z 5dmkIII chodzi o jakość obrazu Full HD bo to bardzo ułatwiło by mi jakąś ocenę .
Ile miejsca zajmuje 1 godzina nagrania w najwyższej jakości Full HD i na jak długo filmowania starczy jedna bateria , pozdrawiam

Full HD w jedynce jest bez porównania lepsze, dodatkowo Dualpixel i slow-mo czterokrotne, 4K do 30fps bez problemu zapisuje na CF. Profile w miarę podobne, więc można to zgrać kolorystycznie. Akumulator wytrzymuje krócej niż w 5D3.
Jednak filmowanie wesel takim sprzętem, to droga przez mękę, polecam 2 x C100M2 w podobnej cenie, albo C300 używkę.
Jak budżet bardziej ciśnie, to a7S (II) + a6300 na żyro (i plecak zapasowych baterii). Choć to kompletnie nieergonomiczne, to przynajmniej mobilne rozwiązanie i daje radę przy dwu-trzykrotnie wyższym ISO niż Canon.

Kolekcjoner
06-12-2016, 13:57
Jednak filmowanie wesel takim sprzętem, to droga przez mękę, polecam 2 x C100M2 w podobnej cenie, albo C300 używkę.

C300 do wesel to IMO zupełnie słaby pomysł, a i C100 ergonomicznie nie rozpieszcza. Do reporterki ślubnej to te kamery się moim zdaniem słabo nadają ale wiadomo, że każdy ma swoje preferencje.

mkamelg
25-12-2016, 14:14
Ktoś się zdenerwował:

Doszło kilka niezbyt pochlebnych opinii dotyczących użytkowania tego aparatu w bardzo specyficznych warunkach - ISO powyżej 1600, na zewnątrz przy sztucznym oświetleniu, koncert/sala weselna z dużą ilością mieszanego sztucznego oświetlenia, przy wyłączonym i włączonym odszumianiu na Standard.

7four
25-12-2016, 14:34
Doszło kilka niezbyt pochlebnych opinii dotyczących użytkowania tego aparatu w bardzo specyficznych warunkach - ISO powyżej 1600, na zewnątrz przy sztucznym oświetleniu, koncert/sala weselna z dużą ilością mieszanego sztucznego oświetlenia, przy wyłączonym i włączonym odszumianiu na Standard.

Serio ? Adam, Zevros ten sam początek IP 89.229 ...
Gdzie w tych opiniach jakieś przykłady ? Ciekawy przykład traktowania opinni w internecie jako wyroczni, powielania informacji.
Ktoś coś gdzieś przeczytał. I klepie dalej ... :)

Sam możesz wystawić dowolną opinię na dowlny aparat.

Śmiać mi się chce jak widze opinie na sprzęt (inny) który posiadam, wiele i tu podobnych przykładów czym to się nie da robić zdjęć.

"Jak fotograf **** ... " i tyle na temat.

kmeg
25-12-2016, 16:53
Gdzie w tych opiniach jakieś przykłady ? Ciekawy przykład traktowania opinni w internecie jako wyroczni, powielania informacji.
Ktoś coś gdzieś przeczytał. I klepie dalej ... :)

Sam możesz wystawić dowolną opinię na dowlny aparat.

Śmiać mi się chce jak widze opinie na sprzęt (inny) który posiadam, wiele i tu podobnych przykładów czym to się nie da robić zdjęć.

"Jak fotograf **** ... " i tyle na temat.
Może ktoś kupił, myślał, ze za 26 tys to aparat robi tylko klatki na World Press Photo conajmniej a tu zonk, ciężka, droga kobyła, a zdjecia robi takie same jak cos tańszego ;)

aptur
25-12-2016, 18:16

Niezły żart. Aparat za 26 tyś. i słabo działa tryb portret. Odszumianie w jpeg to porażka a jako dowód może podesłać RAWy...
No i ergonomia do bani. Ja bym przed zakupem jednak wziął to body w rękę.
Ogólnie to na miejscu krytykanta sprzedałbym to w cholerę i kupił kilka sztuk 5DII (bo lepsze);)

Scorpion
25-12-2016, 20:58
Napisał też 27.10.2016, że "W następnym tygodniu zrobię stronkę z rawami do pobrania i z dokładnym opisem błędów" i linka już nie podał. Zamiast tego pojawiła się kolejna fatalna opinia. Szkoda klawiaturę strzępić na takich troli.

mkkaczy
26-12-2016, 23:41
Czytając te recenzje, przypomniały mi się te dotyczące Canona 1200mm
Recenzje obiektywu za 350 000 złotych - Joe Monster (http://joemonster.org/art/9731)

flipflap
27-12-2016, 00:32
Recenzje są genialne. Wracając do 1DXII jest niesamowity. Szczególnie w sportach lub na ptaszki czy samoloty.

the.watcher
05-01-2017, 19:46
... a i C100 ergonomicznie nie rozpieszcza. Do reporterki ślubnej to te kamery się moim zdaniem słabo nadają ale wiadomo...
Nie wiem skąd to bierzesz, przez lata grałem na C100 i jestem zachwycony zarówno jakością obrazka jak i ergonomią. W szczególności gdy przeciwstawić to DSLR lub bezlusterkowcom Sony, które obecnie zawładnęły rynkiem filmowania ślubnego. Lepsza ergonomia od C100 tylko w kamerach ENG, które jakość obrazka mają daleko na końcu listy.

Nota bene, robiłem w zeszłym tygodniu zlecenie foto+video. Na 5D3 video raw (ML), a na 1DX2 4K@25p mJPEG z balansem bieli AWB-w i choć z tych rawów można wydłubać w Lightroomie dobry materiał video, to jednak prostota workflow'u z jedynki jest rewelacyjna. Korekcje w DaVinci minimalne. Po resamplu do FullHD obrazek wygląda lepiej niż z rawów na 5D3, gładki i pełen detalu. Profile: "detail" i "EOSHD C-log". A do tego całkiem skuteczne przeostrzanie... paluchem po wyświetlaczu :D

Kolekcjoner
11-01-2017, 18:59
Nie wiem skąd to bierzesz, ...
Stąd że mam trzy takie kamery ;). Mam też reporterskiego soniacza i nie ma co porównywać, ale wiadomo że to jest rzecz indywidualna i jak ktoś się lubi męczyć to droga wolna ;).
BTW: Ja słowem nie wspomniałem o jakości obrazka ..... 8-)....

the.watcher
01-02-2017, 22:53
Canon opublikował instrukcję autofokusa do jedynki (i 5D4):
AF Setting Guidebook (http://downloads.canon.com/nw/camera/products/eos/1d-x-mark-ii/docs/canon-eos-1d-x-mark-ii-af-guide.pdf)

Marv84
20-02-2017, 13:06
testowałem niedawno 1DX II i jestem załamany stanemmojego portfela... Obrazek na wysokim iso bardzo dobry(choc podszedłem bardzo ostrożnie do tego) a pole AF widocznie powiększone co tez znacznie na plus dla dwójki. testowałem go tylko 2h. Bede musiał jeszcze troche poczekać zanim go kupie a póki co bede szukał drugiej jedynki z pierwszej serii X.