Zobacz pełną wersję : Zamontowanie Chipa ( Dandeliona )
Matthew90
19-11-2015, 01:49
Witam. Ostatnio kupiłem sobię obiektyw Samyang 35mm f/1.4 z manualnym ostrzeniem i po 2 tygodniach pstrykania doszedłem do wniosku ,że ciężko jest mi robić zdjęcia z MF i dużo zdjęć wychodziło nieostrych więc z tego powodu bez namysłu przeczytałem w internecie o możliwości dokupienia Dandeliona (potwierdzenia ostrość). Kłopot w tym iż po zakupie myślałem ,że zaniosę ten chip do pierwszego lepszego serwisu i mi to dokleją ponieważ sam boję się zajmować takimi rzeczami. w 2 serwisach odmówiono mi takiej usługi. Więc moje pytanie brzmi czy poradziłbym sobie z takim czymś sam doklejając tak na oko choć bardzo dokładnie czy może poszukać kogoś kto by dał radę takie coś zamontować i czy jest możliwość uszkodzenia aparatu ? bo jeśli nie da się w tej sytuacji nic zrobić to raczej sprzedam ten obiektyw. Proszę o pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam
Poniżej znajduje się zdjęcie Dandeliona oraz po lewej stronie ułożenie go na obiektywie jakbym mniej więcej chciał go umieścić
FotoWrzut.pl - Darmowy hosting zdjęć (http://fotowrzut.pl/1CGZ3H1ZEC)
FotoWrzut.pl - Darmowy hosting zdjęć (http://fotowrzut.pl/T5RSF3NWRX)
GalaktycznyMuczaczo
19-11-2015, 03:38
Hej Matt , tak to bardzo prosty zabieg , tak prosty że dwa serwisy ktore mogły zarobić odmówiły zabiegu :D
łap ziomeczku
https://www.youtube.com/watch?v=kQHHW2tUle0
przyklejaj i wróć jak zalejesz klejem swojego samyanga.
Pytanie dlaczego kupiłeś manualne szkło skoro nie umiesz nim się posługiwać?
Matthew90
19-11-2015, 13:26
No dobra wiec mowisz ze moge sam spokojnie dokleic ten dandelion bez problemu a jak dokleje milimetr zle to nie spale body ? Czym dokleic ? Tasma dwustronną czy jakims klejem ? Bo wolalbym na poczatku dokleic tak żeby się upewnic że to działa aw razie w. Odkleic :) . Kupilem z manualem bo myslalem ze nie będzie to takie trudne i np zdjęcia z bliska w miarę wychodza ale jak mam wyostrzyc cos dalej i wydaje mi się ze tak to już jest idealnie ostre a robie fote a tu nie do końca to zaczęło mnie to denerwowac i dlatego chce mieć taki chip żebymprzynajmniej wiedział że trafiłem w punkt oczywiście przy zdjęciach bardziej statycznych no bo już przy zdjęciach biegajacych dzieci raczej mi się to nie przyda :)
GalaktycznyMuczaczo
19-11-2015, 14:11
No dobra wiec mowisz ze moge sam spokojnie dokleic ten dandelion bez problemu a jak dokleje milimetr zle to nie spale body ? Czym dokleic ? Tasma dwustronną czy jakims klejem ? Bo wolalbym na poczatku dokleic tak żeby się upewnic że to działa aw razie w. Odkleic :) . Kupilem z manualem bo myslalem ze nie będzie to takie trudne i np zdjęcia z bliska w miarę wychodza ale jak mam wyostrzyc cos dalej i wydaje mi się ze tak to już jest idealnie ostre a robie fote a tu nie do końca to zaczęło mnie to denerwowac i dlatego chce mieć taki chip żebymprzynajmniej wiedział że trafiłem w punkt oczywiście przy zdjęciach bardziej statycznych no bo już przy zdjęciach biegajacych dzieci raczej mi się to nie przyda :)
a widziales filmik na YT ? musisz przykleic tak zeby sie trzymało, jak przykleisz za słabo to pod wpływem tarcia dandelion przesunie się i styki nie beda trzymac. raczej chyba przyklejanie na "zobaczymy cyz działa" raczej odpada, klej panie mocny i klej tak zeby nie odkleilo sie. No coż nauczyć się musisz focic z manualem i tyle, kleic twardo do obiektywu, zeby nie odpadlo
Matthew90
19-11-2015, 17:04
no ok a kwestia możliwości uszkodzenia aparatu istnieje czy raczej mała szansa ?
Przykleiłam kilka lat temu dandeliony do pierścieni pośrednich i adapterów. Zaznaczałam pisakiem miejsce klejenia, przyklejałam na taśmie dwustronnej i sprawdzałam czy działa, jeśli było ok. dopiero traktowałam klejem (nie pamiętam jakim). Nic nie uszkodziłam, z kolejnymi puszkami tez działają do dzisiaj.
Matthew90
19-11-2015, 21:54
Ok dzięki wielkie za info jak tylko kupie tasme dwustronna tesa bo słyszałem że bardzo dobrze trzyma to zamontuje i zdam relacje
klej dwuskładnikowy epoksydowy
Matthew90
19-11-2015, 22:34
TESA POWERBOND TAŚMA MONTAŻOWA 1,5m 19mm Z REKLAMY (4983810287) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/tesa-powerbond-tasma-montazowa-1-5m-19mm-z-reklamy-i4983810287.html)
a może być taka taśma ?
tomekqrrr
19-11-2015, 23:26
ja swojego pierwszego chipa przykleiłem na cyjanopan po wcześniejszym odtłuszczeniu powierzchni
GalaktycznyMuczaczo
20-11-2015, 00:21
TESA POWERBOND TAŚMA MONTAŻOWA 1,5m 19mm Z REKLAMY (4983810287) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/tesa-powerbond-tasma-montazowa-1-5m-19mm-z-reklamy-i4983810287.html)
a może być taka taśma ?
klej panie bo co jak pozniej roznice w milimetrach bedziesz mial rpzy mocowaniu ?
Namieszasz w aparacie tylko jeśli chip będzie źle zaprogramowany przez niewiadomo kogo. Uszkodzić raczej nic nie uszkodzisz, ale może strzelać błędami na lewo i prawo. Ostrz na hiperfokalną i będzie git, może masz niedokładną matówkę - to też się zdarza i przy papierowej głębi ostrości nawet drobne rozjechanie może wprowadzać różnice. Poobserwuj siebie, upewnij się, że jak kręcisz pierścieniem to rzeczywiście zatrzymujesz się w konkretnym miejscu, a nie kręcisz nim ociupinkę dalej. Nie, nie mam Cię za idiotę, ale to sie zdarza, zwłaszcza przy ciężkich szkłach łatwo czasem ciut "przekręcić" pierścień, bo oko widzi, palec strzela a fotka jest niezupełnie ostra w związku z dokończeniem gestu. Przy małych głębiach nawet troszeczkę dalej niż trzeba robi różnicę. A jeśli naprawdę potrzebujesz migającego światełka (to nie daje zadnej gwarancji rozwiązania problemu), to cyjanopan, jak ktoś tu wyżej polecił jest okej do tych celów. Taśma może być raz, że za gruba, dwa - może się to wszystko ślizgać.
Simyoshi
22-11-2015, 21:54
Użyj wspomnianego cyjanopanu. Wcześniej oczyść powierzchnie. Do łączenia użyj minimalnej - skutecznej warstwy kleju.
Matthew90
24-11-2015, 00:27
Kur.. !! ale jestem zły ;/ Przed chwilą przykleiłem ten dandelion cyjanopanem do obiektywu tak jak na tym zdjęciu praktycznie co do milimetra i po podpięciu obiektywu do aparatu i wyostrzeniu ręcznie w ogóle mi nie potwierdza ostrości jak klikam do połowy migawke ! co się dzieje żle to zamontowłem czy co bo już teraz to mnie aż roztrzęsło z tego wszystkiego . Nie dość ,że straciłem kase za chip to w dodatku nie wiem teraz jak to odczepić i czy w ogóle to wina chipu czy ja coś żle zrobiłem ;/
Einbau-Tipps: Dandelion Autofokus-Confirm-Chip und das Walimex Pro 85 mm 1:1,4 IF-Objektiv | nachbelichtet - fotografie, video, audio, recording (http://nachbelichtet.com/2014/01/25/dandelion-autofokus-confirm-chip-und-das-walimex-pro-85-mm-114-objektiv/) NA TYM ZDJĘCIU PONIŻEJ SIĘ WZOROWAŁEM
FotoWrzut.pl - Darmowy hosting zdjęć (http://fotowrzut.pl/R59S3G45K8) A TAK TO JA PRZYKLEIŁEM.
ze zdjęć wydaje mi się że przykleiłeś nieco za bardzo w kierunku ruchu wskazówek zegara
cyjanopan i inne podobne kleje cyjanoakrylowe (superglue itp) to bardzo słaby pomysł...
raz że na takiej metalowej powierzchni średnio trzymają (może odskoczyć po jakimś czasie), dwa bardzo
łatwo zabrudzić "coś więcej", trzy potrafią spowodować paskudny osad w poblizu miejsca klejenia
cztery są niezwykle trujące...
ktoś wspomniał o epoksydach - polecam dwuskładnikowy Poxipol, sam używam takiego bezbarwnego teoretycznie
do połączeń elastycznych - twardy jak skała :) po godzinie ma już niezłą twardość a po dobie pełną
punkt klejenia możesz precyzyjnie wyznaczyć odmierzając umiejscowienie styków na szkle systemowym
Matthew90
24-11-2015, 01:23
Kurde faktycznie udalo mi sie to odkleic i to bez problemu. Mowisz ze zle zamontowalem ? Hmm mi sie wydaje ze wlasnie dobrze ale moze sie myle bo nie dzialalo mi to . A moglbys mi jakos doradzic jak to moge jeszcze raz sprobowac dokleic zeby bylo okej ?;) bede mega wdzięczny jak mi to zadziala.
GalaktycznyMuczaczo
24-11-2015, 02:13
Kurde faktycznie udalo mi sie to odkleic i to bez problemu. Mowisz ze zle zamontowalem ? Hmm mi sie wydaje ze wlasnie dobrze ale moze sie myle bo nie dzialalo mi to . A moglbys mi jakos doradzic jak to moge jeszcze raz sprobowac dokleic zeby bylo okej ?;) bede mega wdzięczny jak mi to zadziala.
https://www.youtube.com/watch?v=kQHHW2tUle0 , 2:20 panie taką miarkę sobie prowizorycznie zrob w oparciu o inne szkło ale widac ze nawet nie oberjzales filmiku jak za pierwszym razem zamiescilem tylko juz juz na hurra trzeba ładować i kleić :D brawo panie kolego brawo
Matthew90
24-11-2015, 02:30
Oglądałem filmik z 10x tylko myślałem ,że mi się uda to tak przykleić w miare idealnie co do milimetra no ale przykładając np ten chip do mojego obiektywu 24-105 to w oryginalnym canonowskim są mniejsze te blaszki złote i jak nakladam ten chip na górę tych oryginalnych blaszek to wydaje mi się ,że są różnice w odstępach. Sam nie wiem ale spróbowałem drugi raz przykleić i też nie wyszło ;/ A jak mam taką ramkę wykonać bo na prawdę nie mam pojęcia .
drugi raz dokleiłem tak i nie wyszło dalej FotoWrzut.pl - Darmowy hosting zdjęć (http://fotowrzut.pl/GEV2RCUS8V)
a tak w oryginale to zamontowane jest FotoWrzut.pl - Darmowy hosting zdjęć (http://fotowrzut.pl/YAMPKEUM1E)
GalaktycznyMuczaczo
24-11-2015, 02:44
Oglądałem filmik z 10x tylko myślałem ,że mi się uda to tak przykleić w miare idealnie
no to juz chyba wiesz czemu serwis nie podjął się tego zabiegu :D, a na oko to wiesz co można...
Matthew90
24-11-2015, 02:54
no to co mam zrobić kurde bo chyba musi być jakaś możliwość zamontowania tego poprawnie żeby działało .
GalaktycznyMuczaczo
24-11-2015, 03:02
no to co mam zrobić kurde bo chyba musi być jakaś możliwość zamontowania tego poprawnie żeby działało .
no jasne, znajdz taki dynks jak gosciu tam mial albo sam zrób :)
--- Kolejny post ---
aaaa a jeszcze zapytam czy ten dandelion jest programowalny czy nie ? bo może załączając go jest wszystko ok ale bez zaprogramowania ci nic nie potwierdza)
Matthew90
24-11-2015, 03:37
kupilem go na tej aukcji http://allegro.pl/chip-dandelion-canon-eos-ef-potwierdzenie-ostrosci-i5289370550.html
GalaktycznyMuczaczo
24-11-2015, 03:51
kupilem go na tej aukcji Chip Dandelion Canon EOS EF potwierdzenie ostrości (5289370550) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/chip-dandelion-canon-eos-ef-potwierdzenie-ostrosci-i5289370550.html)
ale to ja mam ci odpowiedzieć na jakiej podstawie :D ? pisz do sprzedawcy chłopie
pan.kolega
24-11-2015, 08:30
cyjanopan i inne podobne kleje cyjanoakrylowe (superglue itp) to bardzo słaby pomysł...
raz że na takiej metalowej powierzchni średnio trzymają (może odskoczyć po jakimś czasie), dwa bardzo
łatwo zabrudzić "coś więcej", trzy potrafią spowodować paskudny osad w poblizu miejsca klejenia
cztery są niezwykle trujące...
Nie są specjalnie trujące i trzebaby się bardzo uprzeć, żeby się struć superglue:lol: klejąc chipa...
Zwykle jednak takie rzeczy są klejone żywicami. Żywica może objąć taki chip ładnie ze wszystkich stron a nie tylko na powierzchni styku jak superglue.
chester_jds
25-11-2015, 09:47
Zależy kto na co jak reaguje. O ironio, ja mam alergię na klej cyjanoakrylowy.
opary są bardzo szkodliwe, możesz też mieć problem z oczami...
Matthew90
09-12-2015, 18:28
Witam . Udało mi się w końcu dokleić ten dandelion. Podkleiłem plastik o grubości 1mm pod chip bo styki nie sięgały i teraz mi potwierdza ostrość lecz tu mam kolejny problem i to już poważniejszy ! Gdy wyostrzam w dany punkt np. tekst na monitorze i potwierdza mi środkowym punktem AF to gdy robię zdjęcie to napis jest zupełnie nie ostry ;/ zrobiłem parę testów i wychodzi na to ,że w obiektywie występuje chyba wada back focus gdy wyostrzam na jakiś przedmiot i niby wszystko jest ok to jak strzelam fotkę to przedmiot znajdujący się nieco dalej jest ostry a to co powinno już nie ;( Kupiłem miesiąc temu obiektyw na allegro i nie wiem co robić bo chyba teraz jak bym odpisał gościowi ,że sprzedał mi obiektyw z wadą to raczej jest za póżno na jakiekolwiek reklamacje ;// Przykład zdjęcia zrobionego z planszą do testowania ff i bf , aparat ustawiłem ok 45stopni od dołu na monitor postawiony pionowo i wyostrzyłem środkowym punktem na środkową linie , efekt widoczny na zdjęciu ;// FotoWrzut.pl - Darmowy hosting zdjęć (http://fotowrzut.pl/H92G8R2IDE)
chester_jds
09-12-2015, 19:00
A czy po klejeniu tego dandeliona jeszcze z podkładką nie spowodowałeś oddalenia całości układu optycznego od matrycy? A czy na live view działa ok?
Czy mozesz normalnie ostrzyc na nieskonczonosc?
Matthew90
09-12-2015, 19:42
mam Canona 5d nie ma live view. Nie nie spowodowałem oddalenia układu bo na obiektywie 24-105 ostrzy idealnie w punkt
chester_jds
09-12-2015, 19:51
Miałem na myśli przesunięcie układu optycznego - obiektywu. Nie mówię o puszce, bo przecież modyfikacja obiektywu nie wpływa na aparat...
chester_jds
09-12-2015, 19:52
Sales - jeśli ma bf, to zapewne tę nieskończoność uzyskuje nawet szybciej.
Ale obiektyw przeciez normalnie sie zaczepia w body? Wiec chyba nie ma opcji zeby sie oddalil. Naklejenie podkladki pod czipa przybliza jedynie styki. Moze czip jest walniety i po prostu ma BF. Czasami przejsciowki m42 z potwierdzeniem sa gowniane i daja bf albo ff.
Fotopstryczek
11-12-2015, 01:22
Nawet gdyby obiektyw się oddalił (co nie możliwe w tym przypadku) to straciłby możliwość ostrzenia na nieskończoność, tak jak z pierścieniami pośrednimi.
Potwierdzenie nadal byłoby tam gdzie ma być.
Chip mówi do puszki "jestem 50mm F1.4" po na ciśnięciu spustu puszka potwierdza albo nie, co ma do tego obiektyw?
U mnie nigdy to nie działało, ostrząc od makro ostrość była z jednej strony, od nieskończoności z drugiej.
Do manualnych szkieł mam Live View ;)