Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Jak przesunąć czas w EXIF CR2 ?

  1. #1

    Domyślnie Jak przesunąć czas w EXIF CR2 ?

    Witam, mam problem ze zdjęciami, które robiłem dwoma aparatami, bo jest między nimi 11 minut różnicy. Przed zleceniem wydawało mi się, że zsynchronizowałem zegary w obu aparatach, ale jak się okazało, zabrakło akceptacji ustawień w starej piątce i synchronizacja się nie udała. Teraz mam około 1000 zdjęć z dwóch aparatów i przesunięcie w czasie, które muszę zniwelować. Wszystkie zdjęcia to RAWy, połowa z 5D Mk1, połowa z 5D Mk2. Czy jest jakiś program na Maka, który pozwoli mi skorygować czas jednej grupy zdjęć, tak by dopasować do tej drugiej? Czy ktoś już radził sobie z takim problemem?
    Pozdrawiam, Piotr

  2. #2
    Początki nałogu
    Dołączył
    Oct 2007
    Miasto
    Lębork
    Posty
    378

    Domyślnie Odp: Jak przesunąć czas w EXIF CR2 ?

    Adobe Lightroom pozwala to w szybki i łatwy sposób zrobić.
    Moduł Library, prawy panel, Sekcja Capture Time -> Edit Capture Time, tam zaznaczonym wcześniej zdjęciom przestawiasz czas (Opcja "Adjust to a specified date and time) dodając do pierwszego zdjęcia 11 minut w Twoim przypadku. Jeżeli nie obrabiasz zdjeć w LR to mozesz je eksportować do DNG, żeby zachować ustawienia czasu.
    Marki trzy.

  3. #3
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    May 2009
    Miasto
    Warszawa
    Posty
    49

    Domyślnie Odp: Jak przesunąć czas w EXIF CR2 ?

    Hej,
    Miałem podobny problem kiedys i próbowałem robić to m.in. W LR, ale z tego co pamiętam nie dało rady zapisać zmiany bezpośrednio w pliku cr2 (być może nie potrafiłem) tylko w xmp.
    Trafiłem na program geosetter który temat mi załatwił. Niestety jest tylko wersja na Pc :-(
    Mariusz

    7D, 5D, 100 24-105; 70-200

  4. #4
    Początki nałogu Awatar quail
    Dołączył
    Dec 2008
    Miasto
    Warszawa
    Posty
    398

    Domyślnie Odp: Jak przesunąć czas w EXIF CR2 ?

    LR przestawia jedynie czas w swojej bazie danych, nie dotyka zawartości plików. Za to darmowy ExifTool pozwala na masową edycję nagłówków EXIF, również w plikach CR2. Przykładowo, aby przesunąć czas o 6 godzin do tyłu dla wszystkich plików CR2 w bieżącym katalogu:

    exiftool -AllDates-=6 *.cr2

    i pozamiatane. Trochę to może potrwać, bo będą generowane kopie plików, a oryginały zostaną na dysku ze zmienionym rozszerzeniem.

  5. #5
    Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Dołączył
    Mar 2006
    Miasto
    Kielce
    Wiek
    34
    Posty
    1 366

    Domyślnie Odp: Jak przesunąć czas w EXIF CR2 ?

    Cytat Zamieszczone przez mariokil Zobacz posta
    Trafiłem na program geosetter który temat mi załatwił.
    dzięki, przydał się Programik oparty na wspomnianym tu i w innych podobnych wątkach na exiftool, ale bardzo łatwy w obsłudze.
    Miłego dnia
    moja www

  6. #6
    Dopiero zaczyna Awatar stempel74
    Dołączył
    Jun 2013
    Miasto
    Częstochowa
    Wiek
    44
    Posty
    33

    Domyślnie Odp: Jak przesunąć czas w EXIF CR2 ?

    Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Adobe Lightroom pozwala to w szybki i łatwy sposób zrobić.
    Moduł Library, prawy panel, Sekcja Capture Time -> Edit Capture Time, tam zaznaczonym wcześniej zdjęciom przestawiasz czas (Opcja "Adjust to a specified date and time) dodając do pierwszego zdjęcia 11 minut w Twoim przypadku. Jeżeli nie obrabiasz zdjeć w LR to mozesz je eksportować do DNG, żeby zachować ustawienia czasu.
    Dzięki bardzo! miałem niezsynchronizowane body czasowo, dało rade przestawić w Raw-ach czas w moim przypadku o 1:35"
    ktoś tam pisze że się nie dało jak coś to wytłumaczę dokładniej.

  7. #7
    Bywalec
    Dołączył
    Oct 2014
    Miasto
    Biłgoraj
    Wiek
    36
    Posty
    145

    Domyślnie Odp: Jak przesunąć czas w EXIF CR2 ?

    Cytat Zamieszczone przez stempel74 Zobacz posta
    Dzięki bardzo! miałem niezsynchronizowane body czasowo, dało rade przestawić w Raw-ach czas w moim przypadku o 1:35"
    ktoś tam pisze że się nie dało jak coś to wytłumaczę dokładniej.
    Podrzuć jak to zrobiłeś. U mnie na jednym zdjęciu działa, ale jak zaznaczę 1500 fotek, to zmienia mi tylko na tej jednej, na której obecnie jestem. Zdjęcia z 3 dni, nie wiem, czy to ma znaczenie.
    Sprzedam: Canon 6D mark II - ok 15 tyś klapnięć, C 35 f2 IS USM, C 85 f1,8 USM, C 70-200 L f4, C Speedlite 430EX III-RT, YN 600 EX-RT II
    W sprawie sprzedaży pisać na PRIV.

  8. #8
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Nov 2006
    Miasto
    Warszawa
    Posty
    1 239

    Domyślnie Odp: Jak przesunąć czas w EXIF CR2 ?

    Do przesuwania czasu używam XnView lub exiftool. Oba bez problemu zrobią to batchowo dla 1500 fotek. exiftool na pewno ogarnie rawy, czy XnView też - nie pamiętam.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •