Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Canon 1Ds Mk 2 wiesza się przysłona.

  1. #1
    Bywalec Awatar plaucjusz
    Dołączył
    Oct 2008
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    52
    Posty
    167

    Domyślnie Canon 1Ds Mk 2 wiesza się przysłona.

    Jak w temacie. Używam manualnych obiektywów m42 z przejściówkami z potwierdzeniem ostrości. Niestety jest to zawodne. Zmieniłem matówkę na precyzyjną i jest super. Chcę zrezygnować z chipów. Od jednej przejściówki odkleiłem dandelion ale w tym momencie aparat wiesza przysłonę. Dlaczego tak się dzieje? Czy kwestia ustawień w puszce? Aparat jest w pełni sprawny. Pozostałe obiektywy działają i te manualne i AF. Gdzie jest haczyk?
    Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P
    Artysto, twórz, nie gadaj!
    Johann Wolfgang Goethe

  2. #2
    Bywalec Awatar plaucjusz
    Dołączył
    Oct 2008
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    52
    Posty
    167

    Domyślnie Odp: Canon 1Ds Mk 2 wiesza się przysłona.

    Przepraszam napisałem bzdurę. Oczywiście chodzi mi o migawkę.
    Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P
    Artysto, twórz, nie gadaj!
    Johann Wolfgang Goethe

  3. #3
    gajowy Awatar akustyk
    Dołączył
    Dec 2004
    Miasto
    holandia
    Wiek
    40
    Posty
    10 496

    Domyślnie Re: Canon 1Ds Mk 2 wiesza się przysłona.

    a sprawdziles, czy te szkla sa zgodne z pelna klatka, tzn. czy ich tylny element nie zawadza o lustro???

    https://www.panoramaplanet.de/comp/

  4. #4
    Bywalec Awatar plaucjusz
    Dołączył
    Oct 2008
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    52
    Posty
    167

    Domyślnie Odp: Re: Canon 1Ds Mk 2 wiesza się przysłona.

    To nie jest kwestia obiektywu. Bo zakładając samą redukcję bez szkła jest to samo.
    Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P
    Artysto, twórz, nie gadaj!
    Johann Wolfgang Goethe

  5. #5
    gajowy Awatar akustyk
    Dołączył
    Dec 2004
    Miasto
    holandia
    Wiek
    40
    Posty
    10 496

    Domyślnie Re: Canon 1Ds Mk 2 wiesza się przysłona.

    a da rade zrobic zdjecie bez obiektywu, w ogole?

  6. #6
    Bywalec Awatar plaucjusz
    Dołączył
    Oct 2008
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    52
    Posty
    167

    Domyślnie Odp: Re: Canon 1Ds Mk 2 wiesza się przysłona.

    Tak, działa normalnie
    Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P
    Artysto, twórz, nie gadaj!
    Johann Wolfgang Goethe

  7. #7
    gajowy Awatar akustyk
    Dołączył
    Dec 2004
    Miasto
    holandia
    Wiek
    40
    Posty
    10 496

    Domyślnie Odp: Canon 1Ds Mk 2 wiesza się przysłona.

    Cytat Zamieszczone przez plaucjusz Zobacz posta
    Tak, działa normalnie
    No to jedyne co mi do glowy przychodzi to jakies zwarcie, takie ze body zauwaza jakies impulsy elektryczne, ale nijak mu z tego nie wychodzi komunikacja z obiektywem

  8. #8
    Bywalec Awatar plaucjusz
    Dołączył
    Oct 2008
    Miasto
    Kraków
    Wiek
    52
    Posty
    167

    Domyślnie Odp: Canon 1Ds Mk 2 wiesza się przysłona.

    Dla mnie to spora zagadka. Chyba , że coś w ustawieniach puszki? Dziękuję za pomysły.
    Ładne ciałko,gorące stopki i ostre oko:-P
    Artysto, twórz, nie gadaj!
    Johann Wolfgang Goethe

  9. #9

    Domyślnie Odp: Canon 1Ds Mk 2 wiesza się przysłona.

    Nie znam tego modelu ale mozliwosci sa dwie (jesli bez obeiktywu chodzi bez problemu): albo jak koledzy pisza styki sa zwierane albo co jest mozliwe ale nie jestem pewien czy ten model moze to miec - czujnik zalozenia czes na bagnet. Jakis maly "pipek" gdzies dookola bagnetu albo pod nim / w nim. Gdy nakrecasz cokolwiek na bagnet aparat spodzeiwa sie obiektywu (komunikacji z nim) a tego nie ma.
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

  10. #10
    Początki nałogu Awatar FlatEric
    Dołączył
    Jun 2007
    Posty
    405

    Domyślnie Odp: Canon 1Ds Mk 2 wiesza się przysłona.

    Jakis maly "pipek" gdzies dookola bagnetu albo pod nim / w nim.
    Onegdaj był taki pipek przełączany przez jeden rygli bagnetu - ale, o ile pamiętam, był on obecny w analogach i wczesnych cyfrówkach, a potem z niego, o ile wiem, zrezygnowano. Ja mam na przykład adapter na bagnet Nikona, który zawieszał mi EOSa 50E, a z kolei z adapterami na M42 aparat działał bez zarzutu - problem był właśnie w tym, że adapter Nikona przełączał on pipek, wobec czego aparat oczekiwał komunikacji z obiektywem i głupiał z jej braku. Tyle, że, o ile wiem, poza bardzo wczesnymi cyfrówkami przełącznika tego już nie było - i stąd mój adapter, już z epoki cyfrowej, ma feralny rygiel o większej niż starsze adaptery M42 długości - a one miały właśnie specjalnie krótszy, żeby nie sięgał przełącznika.
    Ostatnio edytowane przez FlatEric ; 08-11-2018 o 13:52
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •