Filtr Polar i KIT 18-55 ???

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • WujekJW

Filtr Polar i KIT 18-55 ???

Witam!
    Czy jest sens kupować Polara do kitowego obiektywu?
    Chodzi mi tu głównie o upierdliwość potrzeby ciągłej korekcji nastawu filtru, ze względu na kręcenie pierwszego szkła w standardowym obiektywie.
    Czy ktoś bawił sie polarem i takim szkłem (lub innym, ale również się kręcącym) ?

Pozdrawiam wszystkich
    JW
  • konradl
    Uzależniony
    • 2004
    • 980

uzywam i specjalnie nie narzekam... Procedura focenia z takim filtrem nie jest specjalnie niewygodna, jezeli ma sie troche czasu i nie robi sie zdjec akcji:

1.ostrzysz na wybrany obiekt
    2.krecisz filterm
    3.ostrzysz jeszcze raz zeby wyeliminowac przesuniecie (kit ma spore luzy)

Tak wiec wielkiej roznicy nie ma, dochodzi tylko punkt 3-ci.

Komentarz

• Routlaw
      Uzależniony
      • 2005
      • 983

dokładnie, zeszłe wakacje w Turcji odbębniłem na kicie z polarem..
      Miałem inną technike niż konradl. Mianowicie ustawiałem polaryzacje filtrem, trzymając filtr naciskałem migawkę do połowy, aparat ustawiał ostrość nieporuszając filrtrem. Dociskałem migawke do końca i fotka jest.
      Nie widze problemu w używaniu polara z obiektywem który kręci nosem przy ostrzeniu.
      14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

• kami74
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1492

Nie rozumiem twojej techniki Routlaw Przecież jak trzymasz za wkręconego polara to soczewka się nie obróci , no chyba że w gwincie ? Mozesz to mi wyjasnić
        5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
        MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez Routlaw
          Miałem inną technike niż konradl. Mianowicie ustawiałem polaryzacje filtrem, trzymając filtr naciskałem migawkę do połowy, aparat ustawiał ostrość nieporuszając filrtrem.
          Jesli trzymales za "luzna" czesc filtra to aparat nadal nim poruszal - ta nieruchoma czescia i zmienial ci polaryzacje.

Komentarz

• Routlaw
            Uzależniony
            • 2005
            • 983

Mój beznadziejny polarek firmy Hama po nakręceniu ma taki ruchomy pierścień, którym się reguluje "polaryzacje" (jej kąt czy co to tam jest). Powiedzmy że sobie ustawiłem tak że ten polarkowy uchwyt jest na godzinei 9, naciskam migawkę Af kręci KITowym noskiem, polar trzymam lewą ręką na 9godzinie, ostrość się ustawila a polar nadal jest na 9h..

BLOG

Komentarz

• Routlaw
              Uzależniony
              • 2005
              • 983

Zamieszczone przez Vitez
              Jesli trzymales za "luzna" czesc filtra to aparat nadal nim poruszal - ta nieruchoma czescia i zmienial ci polaryzacje.
              Mówisz.. hmm dawno nie miałem polara nakręconego.. Nie pamietam.. Czyżbym się mylił...?

BLOG

Komentarz

• Flanel
                Początki nałogu
                • 2005
                • 300

Zamieszczone przez konradl
                1.ostrzysz na wybrany obiekt
                2.krecisz filterm
                3.ostrzysz jeszcze raz zeby wyeliminowac przesuniecie (kit ma spore luzy)
                zeszłe wakacje to non top polar MRC B+W i KIT, i robię tak samo j.w.

Nie widzę problemu

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Routlaw
                  Mój beznadziejny polarek firmy Hama po nakręceniu ma taki ruchomy pierścień, którym się reguluje "polaryzacje" (jej kąt czy co to tam jest). Powiedzmy że sobie ustawiłem tak że ten polarkowy uchwyt jest na godzinei 9, naciskam migawkę Af kręci KITowym noskiem, polar trzymam lewą ręką na 9godzinie, ostrość się ustawila a polar nadal jest na 9h..

Kazdy polar tak ma. Sklada sie z dwu warstw szkiel - jedna "nieruchoma" - ta dokrecana do obiektywu i druga "ruchoma" - ta ruchoma warstwa ustawiasz polaryzacje.
                  Gdy ustawisz ta ruchoma na godzine 9 i przytrzymasz przy ostrzeniu, to szklo zakreci ci ta "nieruchoma" i zmienia ci polaryzacje - znaczy ustawienie tych dwu warstw wzgledem siebie. Wiec wg mnie miales bardzo nieskuteczne rozwiazanie.

Komentarz

• Routlaw
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 983

Zamieszczone przez Vitez
                    Wiec wg mnie miales bardzo nieskuteczne rozwiazanie.
                    Pewnie poprostu już nie pamietałem jak używałem polara, bo zdjęcia dobrze wychodziły.. moja wina.. konradl ma racje

BLOG

Komentarz

• WujekJW

A jak jest z oporem filtrów przy kręceniu?
                      Czy trafiliście na jakiś który ciężko się kręci?
                      Bo ze względu na luzy KITa przydał by się chyba stosunkowo lekko kręcący?

Komentarz

• pantomas
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 117

Zamieszczone przez Vitez
                        Kazdy polar tak ma. Sklada sie z dwu warstw szkiel - jedna "nieruchoma" - ta dokrecana do obiektywu i druga "ruchoma" - ta ruchoma warstwa ustawiasz polaryzacje.
                        To nie był błąd , to był wielbłąd ( Jan Tomaszewski -bramkarz futbolowy )
                        Drogi Vitezie , jak zatem wytłumaczysz zdolność do polaryzacji Cokina P164 będącego jedną niepodzielną i nieruchomą całością obracaną w holderze ? Również Hama o której wspominał Routlaw ma jedno szkło - sprawdziłem . Dwie warstwy szkła są owszem potrzebne do umieszczenia między nimi materiału polaryzującego światło . Ale dlaczego jedna z nich miałaby się kręcić - dalibóg nie wiem .
                        Zamieszczone przez Vitez
                        Gdy ustawisz ta ruchoma na godzine 9 i przytrzymasz przy ostrzeniu, to szklo zakreci ci ta "nieruchoma" i zmienia ci polaryzacje - znaczy ustawienie tych dwu warstw wzgledem siebie. Wiec wg mnie miales bardzo nieskuteczne rozwiazanie.
                        Nic z tego nie rozumiem ...
                        Ale Routlaw był skuteczny , co widać po Jego zdjęciach .
                        Pozdrawiam .

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Zamieszczone przez Vitez
                          Teoretyzujesz czy sprawdziłeś? Ja sprawdziłem i się mylisz Polar kołowy składa się z dwóch warstw szkła, które obracają się razem! Jest to ćwierćfalówka i polar liniowy. Ich obrót względem siebie nie miałby sensu, gdyż ćwierćfalówka tylko pod pewnym kątem zamienia światło spolaryzowane liniowo na kołowo.
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• snow
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1145

http://pl.wikipedia.org/wiki/Polaryzacja :P

Komentarz

• Routlaw
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 983

To co jednak miałem racje? i mimo to przyznałem sie do jej braku.. żałosne.. aż wygrzebałem polarka Hamowego no i faktycznie jedno szkiełko jest... "A jednak sie kręci!"

BLOG

Komentarz

Pracuję...