Od czego zależy dobra widoczność?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jetchan
    Bywalec
    • 2005
    • 101

Od czego zależy dobra widoczność?

Tak się zastanawiam...czy to da się przewidzieć patrząc na mapy pogody.Dobra widoczność: niż? wyż? wiatry przewiewające zanieczyszczenia? Pare dni temu udało mi się trafić super widoczność-skoczyłem w góry i napstrykałem sporo fajnych zdjęć..teraz męczy mnie i chciałbym znowu tam jechać,ale widoczność nie jest już tak dobra.Zastanawiam się ile będę musiał znowu czekać i czy uda mi się przewidzieć taki stan.
    Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net
  • Driver
    Zablokowany
    • 2005
    • 786

Podejrzewam ze głównym sprawcą jest cisnienie.

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

Głównym sprawcą jest woda. Nie tylko w postaci deszczu czy mgły. Gdy powietrze jest suche, to widać daleko. A to, kiedy powietrze jest suche to już jakiś meteroolog by się musiał wypowiedzieć.

Od ciśnienia przejrzystość powietrza nie zależy.
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez piast9
        tez zalezy. i od temperatury powietrza, wiatru, a przede wszystkim od ilosci opadow poprzedzajacych dany moment. czy tez ilosci wody zatrzymanej w zieleni i glebie.
        www albo tez flickr

Komentarz

• kane
          Początki nałogu
          • 2004
          • 293

wlasciwie od wszystkiego zalezy
          nawet od jakiegos kolesia ktory np postanowi urzadzic wielk impreze i zasnuje pol nieba dymem z komina
          Galeria

Komentarz

• Driver
            Zablokowany
            • 2005
            • 786

Zamieszczone przez piast9
            Głównym sprawcą jest woda. Nie tylko w postaci deszczu czy mgły.

Jeśli ciśnienie jest wysokie to powietrze jest suche bo woda ( Czyli wilgotność powietrza ) wzradta wraz z wysokoscią. Dlatego inna przejrzystość jest na 300 m.n.p.m a inna na 3000 m.n.p.m ( przy tym samym cisnieniu )

Komentarz

• piast9
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3267

Zamieszczone przez Driver
              Jeśli ciśnienie jest wysokie to powietrze jest suche
              No dobrze. Czyli to nie od ciśnienia zależy, tylko od wody. Tak samo, jak słodkość herbaty zależy od cukru a nie od mieszania
              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• kami74
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1492

A z drugiej strony chyba bardziej przejrzyste jest zaraz po deszczu bo deszcz zabiera ze soba wszystkie syfy unoszace sie w powietrzu. trudno jednoznacznie stwierdzić
                5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• moriquendi
                  • 2005
                  • 14

z tego co wiem najwyzsza przejrzystość występuje podczas tzw inwersji temperatur. Tylko nie wiem czy prognozy pogody podają możliwość wystąpienia tego zjawiska.

Komentarz

• jetchan
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 101

Akustyk,co znaczy od ilości opadów poprzedzających dany moment? tzn ,że jeśli padało będzie lepsza widoczność? jeśli jest wilgoć w powietrzu to będzie dobra czy nie? A te inwersje temperatur na czym polegają? Bo zauważyłem ostatnio,że przez to ocieplenie wzrosła widoczność..Czy to znaczy,że jest taka przez to połączenie: zimny śnieg+ciepłe powietrze?
                    Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Komentarz

• KuchateK
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 4895

Jako ze przebywam w miejscu mocno betonowym z duzym zanieczyszczeniem powietrza gdzie odleglosci "na wprost" sa dosyc duze i dobrze widac moge powiedziec ze najlepiej jest wlasnie po deszczu. Co do wilgotnosci trudno powiedziec. Tu jest ogolnie bardzo wilgotno (wkoncu ocean ) wiec raczej nie przeklada sie ona bezposrednio. Moim zdaniem tu chodzi raczej o oczyszczenie atmosfery deszczem.
                      ...

Komentarz

• CYNIG
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 694

widocznosc jest zwiazana miedzy innymi z wykroplona para wodna w powietrzu (czyli mgla lub zachmurzeniem) kluczowym pojeciem do przewidywania tego zjawiska jest tzw "punkt rosy" zalezny od wilgotnosci, temperatury i cisnienia.
                        Jak poszukasz w sieci to znajdziesz prognozy pogody (zwlaszcza dla szybownikow) gdzie ten pkt rosy jest podawany
                        https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• jetchan
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 101

No mam prognozy ,ale co znaczy np 6 stopni?

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

Zamieszczone przez jetchan
                            Akustyk,co znaczy od ilości opadów poprzedzających dany moment? tzn ,że jeśli padało będzie lepsza widoczność? jeśli jest wilgoć w powietrzu to będzie dobra czy nie?
                            jesli padalo, to w powietrzu jest duzo wilgoci i w godzinach porannych skutkuje to czesto zamgleniami. po rozejsciu mgiel natomiast czesto widocznosc jest znakomita.

najgorzej jest przy suszy, kiedy w powietrzu unosi sie duzo pylu i widocznosc jest bardzo mocno zredukowana
                            www albo tez flickr

Komentarz

• piast9
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3267

Zamieszczone przez jetchan
                              No mam prognozy ,ale co znaczy np 6 stopni?
                              Że pary w powietrzu jest tyle, że przy 6°C wilgotność względna wyniesie 100% i woda zacznie się skraplać.

Komentarz

Pracuję...