Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pewnie zanudzam i dowiem się, że powinienem pogooglować,ale może jednak znajdzie się ktoś kto wie czym różnią sie canonowskie badziewia 70-300 4,5-5,6 w wersjach I, II i III (USM to już wiem :wink: )
Pewnie zanudzam i dowiem się, że powinienem pogooglować,ale może jednak znajdzie się ktoś kto wie czym różnią sie canonowskie badziewia 70-300 4,5-5,6 w wersjach I, II i III (USM to już wiem :wink: )
czy jak odpowiem, że te badziewia różnią się chyba tylko rokiem produkcji to wystarczy?
Mała poprawka: 70-300 jest tylko jeden za 7000 PLN'ów, Ten o który pytasz to 75-300.
Pozdrawiam.
oczywiście chodzi mi o 75-300
Pytam bo gdzieś wyczytałem, że im starsza wersja tym lepsza , a chcę kupic coś bardzo taniego i w miarę szybkiego, a podobno Siigmy i inne Tamrony (w tym zakresie) sa wolniejsze
Jeżeli piszę głupoty, to proszę o wybaczenie. SLR- a mam dopiero 3 tygodnie i na razie błądzę w gąszczu informacji.
Cóż ja mogę napisać?
Dobra, ja mam wersję USM III.
Zalety:
- niewielka cena - nowy ~1000PLN
- metalowy bagnet.
Wady:
- Rysuje znośnie tylko w zakresie od 75-150 (dłużej straszne mydło) od przysłony f8/11
- Mimo że najszybszy w tym zakresie (w porównaniu z analogicznymi Tamrona i Sigmy) to jest WOLNY! (Moja 50 tka ze zwykłym silniczkiem jest szybsza od niego)
Szybszy jest dopiero 90-300 USM, ale ten z plastykowym bagnetem buuu.
- Mordka się kręci i strasznie wysuwa przy zoomowaniu.
- Trochę winietuje, ale f11 pomaga
- Średnie dystorsje.
Tamron ma podobno lepsza optykę.
Z canona to minimum EF 100-300 4,5-5,6 usm lub jak dorwiesz to używany EF 70-210
A czy nie lepiej (jeśli już jesteśmy przy badziewiach kupić Sigmę 70-300 f/4-5.6 APO Macro Super?
Jest zdecydowanie ostrzejsza (no moze poza tragicznymi brzegami kadru przy najkrótszej ogniskowej). No i mniej blikuje.
Tamron 75-300 mm f/4-5.6 LD jest lepszy od Sigmy przy najkrótrszej ogniskowej, (od Canona zresztą też ) i gorszy przy dłuższych. A, no i w tej Sigmie masz odwzorowanie 1:2, w Canonie 1:5, Tamron 1:3,9
Tyle przynajmniej stwierdzili panowie z foto.com.pl
Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi szkłami? Lub jakieś linki do zdjęć z tego? Bo sam zastanawiam się nad kupnem jakiegoś telezooma. Tylko błagam, nie piscie żebym sobie kupił L-kę
Mam mozliwośc kupienia teraz w stanach obiektywu 75-300 do eos 300d, ale nie wiem jaka jest różnica (prócz ceny) miedzy tym a tym . Nie bardzo wiem, co to jest USM, i czy warto dać 30 $ więcej.
z góry dziekuje za pomoc
Pawel
Canon eos 30d, 300d, EF 17-40 L, EF-S 18-55 mm, EF 50 mm f/1.8, Sigma 70-300 mm APO, CF 256, CF 1024, EX 550 + T1 www.tucki.pl
nie znam się na tym za bardzo, jeżeli już bym kupował jeden z których polecasz to 100-300 mm, ale kompletnie nie wiem w czym on jest lepszy od tego 75-300 za 150 dolców, 100-300 kosztuje 250 $, a kupić mogę tylko na www.bhphotovideo.com bo koleś się osobiście pofatyguje do tego sklepu (jest w NY). Proszę o jakieś fachowe rady, bo w zasadzie tylko na Was mogę się w tym momencie zdać.
pozdrawiam
Paweł
Canon eos 30d, 300d, EF 17-40 L, EF-S 18-55 mm, EF 50 mm f/1.8, Sigma 70-300 mm APO, CF 256, CF 1024, EX 550 + T1 www.tucki.pl
mam 100-300 USM i jestem stosunkowo zadowolony. bardzo ladnie foci przy 100. przy 300 juz jest mydlo ale da sie zyc. AF stosunkowo dobrze dziala. 75-300 podobno duzo gorszy optycznie.
a ten 75-300 jest wart tych pieniędzy? czy to totalna kicha? Mam ograniczony budżet, a chcę jeszcze kupić lampe Sigmy, więc muszę jeszcze wszystko przemyśleć.
jest jeden szczegół wart przypomnienia - to USM w 75-300 to jest micro USM a nie ring USM.
czyli głośniejszy, wolniejszy i bez opcji FTM. Ale generalnie 30$ za szybszy AF to w sumie mało.
Komentarz