Naścienne mocowanie odbitek

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KMV10
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2320

Naścienne mocowanie odbitek

Czy zechcielibyście się podzielić swoimi pomysłami czy też stosowanymi rozwiązaniami dotyczącymi mocowania odbitek na ścianach ceglanych lub betonowych?
    Zaznaczam od razu, że nie chodzi mi o antyramy oraz ramy.
    Nie chodzi mi także o wiercenie niezliczonej liczby dziur w ścianie (SDS sobie świetnie z tym poradzi, ale to nie ta konkurencja ).

Wyobraźmy sobie, że mamy sporo odbitek np. A4 i ścianę (ok. 10x3m). Odbitki powinny znaleźć się na tej ścianie, lecz tylko same odbitki - żadnych ramek. Materiał ściany jest chropowaty, zatem dobry byłby np. klej o takich samych właściwościach jak w Post-Itach - można fotkę przykleić a w razie potrzeby odkleić. No właśnie, a może jeszcze jakieś inne metody?

Mile widziane metody wdrożone.

• shaqi
    Początki nałogu
    • 2005
    • 448

Ja naklejam na cienka sztywna tekture aby usztywnic. Nastepnie na sznurku (moze byc drut itd) w zdłuż sciany wieszam. Mozesz tez bezposrednio do sciany na klej, lub kauczuk, silikon
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• jadeit
      Początki nałogu
      • 2004
      • 466

ja wsadziłem pare fot w rozmiarze 60cm x 40cm do ramki czarnej chyba 100cm x 70 cm na czrnym paspartu? czy jak to tam sie pisze

widziałem także dość ciekawe ramki z grubej białej tektury, fota jakby wcisnięta w tą ramkę której krawędź wewnętrzna jest scieta pod kątem,
      w przypadku małych fotek wygląda to ciekawie

pozdrawiam
      un point c'est toi
      fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

skoro nie antyramy to to wydaje mi sie ze najlepiej bedzie do wykonania jednak jakas szyna po karniszu z cienkimi zylkami do zdjecia przyklejonego na jakas tekture... bedziesz mial ruchoma wystawke ;-)
        Instagram

Komentarz

• RadiB
          Bywalec
          • 2005
          • 176

1.) Rozciagnij wzdluz sciany linki do halogenow, powies halogeny i przypnij do tego malymi zabkami zdjecia. Masz mozliwosc dowolnego rozmieszczania zdjec + rownoczesnie oswietlenie tego

2.) Kup cienka zylka w sklepie z wedkami. Naciagnij mocno, zdjecia albo przewlekac, albo mocowac klamerkami.

3.) Tesa Powerstrips. Male paski o konsystencji gumy do zucia. trzymaja do 1.5kg.

4.) Klej z sklepu fotograficznego. Konsystencja miekiego silikonu, przezroczysty, podobny do tego ktorego uzywa sie do przyklejania probek w gazetach.

Komentarz

• KMV10
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2320

Zamieszczone przez RadiB
            1.) Rozciagnij wzdluz sciany linki do halogenow, powies halogeny i przypnij do tego malymi zabkami zdjecia. Masz mozliwosc dowolnego rozmieszczania zdjec + rownoczesnie oswietlenie tego
            Taki patent to mi wpadł w oko w IKEA'i...

Zamieszczone przez RadiB
            3.) Tesa Powerstrips. Male paski o konsystencji gumy do zucia. trzymaja do 1.5kg.

4.) Klej z sklepu fotograficznego. Konsystencja miekiego silikonu, przezroczysty, podobny do tego ktorego uzywa sie do przyklejania probek w gazetach.
            Jak taki klej może się nazywać nie wiesz przypadkiem?

Komentarz

• RadiB
              Bywalec
              • 2005
              • 176

Zamieszczone przez KMV10
              Jak taki klej może się nazywać nie wiesz przypadkiem?
              1.) "tesa powerstrips"

2.) Zerknij tez na "kropki kleju", nie wiem jakiej sa grubosci i czy beda trzymac. Tego typu patentow jest wiecej, przejzyj allegro lub wejdz do nastepnego sklepu fotograficznego.

3.) Klej o ktorym pisalem ma n.p. f-ma "hama" w sortymencie, o ile trafilem na dobry obrazek wyglada to tak:
              Poszukaj w MM. Klej jest przezroczysty, w opisie powinno byc ze mozna go usunac.

Komentarz

• TommyTheCat
                Bywalec
                • 2005
                • 222

dobrym rozwiazaniem jest masa mocujaca firmy Henkel o nazwie Pritt, przeznaczona jest wlasnie do mocowania plakatow, zdjec itp rzeczy bezposrednio na sciana
                ma konsystencje plasteliny z tym ze jest duzo bardziej "kleiste"
                uzywam i jestem zadowolony
                a tak to wyglada:

do dostania np w ikea i tesco
                Ostatnio edytowany przez TommyTheCat; 1156.
                Canon 30D

Komentarz

• RadiB
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 176

Zamieszczone przez TommyTheCat
                  dobrym rozwiazaniem jest masa mocujaca firmy Henkel o nazwie Pritt
                  Powerstrips sa tez paskami z masy podobnej do gumy do zucia, maja jednak ta przewage, ze ta masa po rozciagnieciu przestaje sie kleic. Mozna ja ladnie usunac, gdy juz nie jest potrzebna.

Komentarz

• McKane
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2015

Ja podobnie jak przedmowcy ... naklejam na ciemne tlo, sznurki na sciane (jak ceglana i trzeba gwozdzie wbic w cegle to pamietaj zebys kupil solidne stalowe a nie jakies badziwie) i kazde zdjecie dwoma drewnianymi klipsami.

Plusem jest mozliwosc przemieszczania dowolnie zdjec, przesuwania wzdluz sznurkow -po prostu blyskawiczna zmiana kompozycji. Jak cos przykleisz to umarl w butach
                    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Venio
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1084

mozesz dac jaką fote jak to wygląda?

Komentarz

• Propi
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 329

Polecam dwustronne naklejki - około 9 zł za 1000 sztuk, więc mega tanio. Przykleja się je łatwo, co prawda gorzej jest ze zdejmowaniem... ale rozwiązanie jest naprawdę praktyczne.
                        www.piotrwojtasiak.pl

Komentarz

• Triszer
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 191

Propi, przyklejsłeś coś na te cudeńka do ściany?

Komentarz

• Triszer
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 191

Aaaa, zapomniałem dodać, że zdejmuje się samo w najmniej oczekiwanym momencie - znaczy odpada

Komentarz

• Propi
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 329

Szczerze powiedziawszy mam kilkadziesiąt zdjęć przytwierdzonych do ściany w ten sposób... póki co może ze dwa odpadły. Ale wtedy wystarczyło podkleić je świeżymy naklejkami i wszystko znowu działało.
                              www.piotrwojtasiak.pl

Komentarz

Pracuję...