Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszystkich związanych z tym forum.
Pisze tu po raz pierwszy i od razu zwracam się z pytaniem.
Coraz częściej znajduje się w sytuacjach gdzie nie moge lub nie chce taszczyć statywu ale potrzebuje pewnej stabilności przy robieniu zdjęć. Jednym z rozwiązań jest oczywiście monopod. Nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie. Czy ktos moze mi powiedziec jaki model , jakiej firmy się sprawdza i na co uważać przy kupnie tego sprzetu ?
Pozdr.
Proszę Szanownych Kolegów. Szwagier nie dodał tego po co mu ten monopod. Otóż pstryka głównie architekturę. Prawda, że czasem sa to krzaki i wertepy ale jednakowoż sa to głównie budynki albo gruzy. Spór o tego badyla toczy już jakieś dwa miechy i jak widzę nadal mu po łbie chodzi zakup kija. O tym na czym foci to niech sam sie wypowie bo być może czegoś nie wiem...? Przyłaczam sie do jego prośby o fachowa poradę. A że szwgier jest leciuteńko leniwy to może nie każcie Mu grzebać bo innych postach.
pozdr.
krecio
Widze szwagier ze nadal lubisz kumpli sie czepiac publicznie ale taki juz charakter . Zdjęcia robie eos-em 30 i chwale go sobie . Szwagier kupil sobie 300D bo musial udowodnic ze sony 717 jest do kitu . Ale co tam. Problem w tym ze poprzednimi cyfrowkami zdjecia knocilismy wiec ..... nie przewiduje naglej poprawy monopod uwazam ze to dobre rozwiazanie przy ganianiu po ruinach. Nie kiedy jednak trzeba poprawic stabilność a teren nie równy
Pozdr.
Panie jak głównie ciachacie architekture to porządny statyw a nie monokij... z monobadylem ciężko architekture będzie Ci focić
A w nierownym terenie bardzo ciezko jest rowno ustawic statyw chyba z dobrze zakombinowana poziomica, tak wiec monopod jako polsrodek moze byc wygodniejszy i szybszy o ile jego stabilizacja jest wystarczajaca.
Poniważ wiem gdzie dokładnie ten kijek miałby być używany to za nic sie nie zgodzę z opinia, że może być wygodniejszy. Chyba, że w trakcie argumentowania tubylcom, że jeśłi się jest z wawy to nie zawsze po to aby zakupić czyjs dom w celu wywalenia lokatorow i pozniejszej znacznie drozszej sprzedazy. Prawde powiedziawszy nie pamietam sytuacji w ktorej nie daloby sie ustawic statywu. Krzaki, drzewa i chwasty stanowia maly problem. Koles jeszcze nie zdazyl dopisac, iż zamyslal nawet pstrykanie panoramek z badyla. Problem tkwi w tym , że czasem ktoś sobie coś założy i później wszystko dopasowywuje do tego. A poza tym niektórzy lubia być inni i zamiast na stadionie wola mieć badyla w parku. Wolny kraj to i wola takoważ.
Pozdr.
krecio
PS. A jeśli już tak Vitez, bronisz pomysłu biegania z kijem po górach i parkach to możesz kiedyś sprobować tego. Chętnie Cię tam zawioze i popatrzę jak Ci to wychodzi.
Krecio dalej brniesz.
Ppomijam osobiste wycieczki ale znam cie dlugo i wiem ze dla przypodobania sie innym wlasnych kumpli wysmiejesz .
O pstrykaniu panoram z monopoda nigdyn nie mowilem bo jedno drugiemu przeczy. Wiec nie pisz glupot bo sie osmieszasz. A co do ganiania to statyw i monopod ma swoje wady i zalety. Ostatnio podczas wycieczki na okolo pewnego jeziora brakowało mi czegos taqkiego. Solidny statym troche wazy i raczej nie nadaje sie do ganiania na dluzsza mete. Monopod jest w takich sytuacjach idealny.
Pozdr.
Tak czy owak, kupuje w środę monopod Jeśli Cię to canon user interesuje to wybrałem model Manfrotto 681 (większy udźwig, mniej waży, 2 złączki) do tego głowice ze stójką 331.
Pozdrawiam
Rudi
Bardzo chetnie wyslucham twoich uwag jak w praktyce sprawdza sie ten sprzet.
Znam oferte manfrotto i sam sie zastanawialem nad modelem 681 lub 682 Modelu 682 ma dodatkowo podstawe ze skladanymi nogami. Oprócz canona uzywam cyfrowego sony 717. Jego cięzar nie jest duzy wiec w sytuacjach kiedy trzeba pokombinowac z elektronika moglby spokojnie zastapic statyw.
A co do robienia zdjec architektury to zgoda najlepiej robic to ze statywu Tylko ze nasza architektura (moja i krecia) to czesto ruiny w krzakach lub podziemia. Zwłaszcza wnetrza ruin nie sprzyjaja uzywaniu statywu bo porozwalany gruz i wchodzenie po zwalonych schodach na wyzsze kondygnacje wymagaja sporej uwagi zeby sie nie spier.... Dlatego zamiast poswiecania uwagi na to zeby nie poobijac o cos glowicy statywu wole miec wolne rece do lapania sie wszystkiego w razie czego
Pozdr.
Co do modelu 682: jest cięższy o jakieś 300g wyższy no i droższy o 150 zyli poza tym to jest (tak mi się wydaje) ten sam badyl co 681 tylko że z podstawką. Ja planuje 681, a podstawkę zawsze można w razie potrzeby dokupić. Acha do tego jeszcze wezmę jakąś porządną głowicę, żeby już mieć na przyszłość do statywu. Zresztą wszytsko okaże się na miejscu w foto7, myślę że kolega ze sklepu mi dobrze doradzi
pozdrawiam
Komentarz