Monopod

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • canon_user

Monopod

Witam wszystkich związanych z tym forum.
    Pisze tu po raz pierwszy i od razu zwracam się z pytaniem.
    Coraz częściej znajduje się w sytuacjach gdzie nie moge lub nie chce taszczyć statywu ale potrzebuje pewnej stabilności przy robieniu zdjęć. Jednym z rozwiązań jest oczywiście monopod. Nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie. Czy ktos moze mi powiedziec jaki model , jakiej firmy się sprawdza i na co uważać przy kupnie tego sprzetu ?
    Pozdr.
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

sorry.. ale.. czy "sprawy administracyjne" sa miejscem na tego typu pytanie?

przenosimy!
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Rudi
      Bywalec
      • 2004
      • 241

Już o tym było na forum:

Komentarz

• canon_user

Dzięki
        Pozdr.

Komentarz

• krecio
          Początki nałogu
          • 2004
          • 470

No, szwagier. Czytać sie nie chciało.
          pozdr.
          krecio
          pozdr.
          krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

• canon_user

Szwagier nie wtrącaj sie kiedy pytam fachowcow

Komentarz

• krecio
              Początki nałogu
              • 2004
              • 470

Proszę Szanownych Kolegów. Szwagier nie dodał tego po co mu ten monopod. Otóż pstryka głównie architekturę. Prawda, że czasem sa to krzaki i wertepy ale jednakowoż sa to głównie budynki albo gruzy. Spór o tego badyla toczy już jakieś dwa miechy i jak widzę nadal mu po łbie chodzi zakup kija. O tym na czym foci to niech sam sie wypowie bo być może czegoś nie wiem...? Przyłaczam sie do jego prośby o fachowa poradę. A że szwgier jest leciuteńko leniwy to może nie każcie Mu grzebać bo innych postach.
              pozdr.
              krecio
              pozdr.
              krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

• canon_user

Widze szwagier ze nadal lubisz kumpli sie czepiac publicznie ale taki juz charakter . Zdjęcia robie eos-em 30 i chwale go sobie . Szwagier kupil sobie 300D bo musial udowodnic ze sony 717 jest do kitu . Ale co tam. Problem w tym ze poprzednimi cyfrowkami zdjecia knocilismy wiec ..... nie przewiduje naglej poprawy monopod uwazam ze to dobre rozwiazanie przy ganianiu po ruinach. Nie kiedy jednak trzeba poprawic stabilność a teren nie równy
                Pozdr.

Komentarz

• Rudi
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 241

Panie jak głównie ciachacie architekture to porządny statyw a nie monokij... z monobadylem ciężko architekture będzie Ci focić

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Rudi
                    Panie jak głównie ciachacie architekture to porządny statyw a nie monokij... z monobadylem ciężko architekture będzie Ci focić
                    A w nierownym terenie bardzo ciezko jest rowno ustawic statyw chyba z dobrze zakombinowana poziomica, tak wiec monopod jako polsrodek moze byc wygodniejszy i szybszy o ile jego stabilizacja jest wystarczajaca.

Komentarz

• krecio
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 470

Poniważ wiem gdzie dokładnie ten kijek miałby być używany to za nic sie nie zgodzę z opinia, że może być wygodniejszy. Chyba, że w trakcie argumentowania tubylcom, że jeśłi się jest z wawy to nie zawsze po to aby zakupić czyjs dom w celu wywalenia lokatorow i pozniejszej znacznie drozszej sprzedazy. Prawde powiedziawszy nie pamietam sytuacji w ktorej nie daloby sie ustawic statywu. Krzaki, drzewa i chwasty stanowia maly problem. Koles jeszcze nie zdazyl dopisac, iż zamyslal nawet pstrykanie panoramek z badyla. Problem tkwi w tym , że czasem ktoś sobie coś założy i później wszystko dopasowywuje do tego. A poza tym niektórzy lubia być inni i zamiast na stadionie wola mieć badyla w parku. Wolny kraj to i wola takoważ.
                      Pozdr.
                      krecio
                      PS. A jeśli już tak Vitez, bronisz pomysłu biegania z kijem po górach i parkach to możesz kiedyś sprobować tego. Chętnie Cię tam zawioze i popatrzę jak Ci to wychodzi.
                      pozdr.
                      krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

• canon_user

Krecio dalej brniesz.
                        Ppomijam osobiste wycieczki ale znam cie dlugo i wiem ze dla przypodobania sie innym wlasnych kumpli wysmiejesz .
                        O pstrykaniu panoram z monopoda nigdyn nie mowilem bo jedno drugiemu przeczy. Wiec nie pisz glupot bo sie osmieszasz. A co do ganiania to statyw i monopod ma swoje wady i zalety. Ostatnio podczas wycieczki na okolo pewnego jeziora brakowało mi czegos taqkiego. Solidny statym troche wazy i raczej nie nadaje sie do ganiania na dluzsza mete. Monopod jest w takich sytuacjach idealny.
                        Pozdr.

Komentarz

• Rudi
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 241

Tak czy owak, kupuje w środę monopod Jeśli Cię to canon user interesuje to wybrałem model Manfrotto 681 (większy udźwig, mniej waży, 2 złączki) do tego głowice ze stójką 331.
                          Pozdrawiam
                          Rudi

Komentarz

• canon_user

Rudi

Bardzo chetnie wyslucham twoich uwag jak w praktyce sprawdza sie ten sprzet.
                            Znam oferte manfrotto i sam sie zastanawialem nad modelem 681 lub 682 Modelu 682 ma dodatkowo podstawe ze skladanymi nogami. Oprócz canona uzywam cyfrowego sony 717. Jego cięzar nie jest duzy wiec w sytuacjach kiedy trzeba pokombinowac z elektronika moglby spokojnie zastapic statyw.

A co do robienia zdjec architektury to zgoda najlepiej robic to ze statywu Tylko ze nasza architektura (moja i krecia) to czesto ruiny w krzakach lub podziemia. Zwłaszcza wnetrza ruin nie sprzyjaja uzywaniu statywu bo porozwalany gruz i wchodzenie po zwalonych schodach na wyzsze kondygnacje wymagaja sporej uwagi zeby sie nie spier.... Dlatego zamiast poswiecania uwagi na to zeby nie poobijac o cos glowicy statywu wole miec wolne rece do lapania sie wszystkiego w razie czego
                            Pozdr.

Komentarz

• Rudi
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 241

Co do modelu 682: jest cięższy o jakieś 300g wyższy no i droższy o 150 zyli poza tym to jest (tak mi się wydaje) ten sam badyl co 681 tylko że z podstawką. Ja planuje 681, a podstawkę zawsze można w razie potrzeby dokupić. Acha do tego jeszcze wezmę jakąś porządną głowicę, żeby już mieć na przyszłość do statywu. Zresztą wszytsko okaże się na miejscu w foto7, myślę że kolega ze sklepu mi dobrze doradzi
                              pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...