Matryca APS-C zaweza obraz 1,6

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • VOYAGEUR
    Coś już napisał
    • 2005
    • 57

Matryca APS-C zaweza obraz 1,6

W praktyce to oznacza wydluzenie rzeczywistej ogniskowej obiektywu?
    Np. jesli mam obiektyw 500mm po podczepieniu do np.350 d bedzie on mial wartosc ok 800mm. Czy tak to dziala? To by tlumaczylo dlaczego kit ma 18-55 a gdy sie spojszy w wizjer 18mm wyglada jak 28mm na analogu. Czy dobrze rozumuje?
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Tak, tak to mniej wiecej dziala. Tyle ze wydluzenie jest pozorne.
    Bylo zreszta na forum wiele razy o tym jak chcesz poczytac wiecej.
    ...

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

Zamieszczone przez VOYAGEUR
      W praktyce to oznacza wydluzenie rzeczywistej ogniskowej obiektywu?
      nie, nie i jeszcze raz nie.

ogniskowa pozostaje niezmieniona. a co za tym idzie glebia ostrosci (ktora jest funkcja m.in. ogniskowej) i wszelkie wlasnosci makro obiektywu (m.in. skala odwzorowania)

zmienia sie szerokosc katowa obrazu.

Np. jesli mam obiektyw 500mm po podczepieniu do np.350 d bedzie on mial wartosc ok 800mm. Czy tak to dziala?

to jest 500mm z ktorego wykorzystujesz tylko pewien wycinek kola obrazu. wycinake o wymiarach 1,6x mniejszych niz kadr pelnej klatki.

To by tlumaczylo dlaczego kit ma 18-55 a gdy sie spojszy w wizjer 18mm wyglada jak 28mm na analogu. Czy dobrze rozumuje?

absolutnie nie wyglada to jak 28mm w analogu. przeciez celownik jest mniejszy. postaw obok siebie analoga ze szklem 28mm i cyfranke z 18mm. w obu celownikach widoczny bedzie podobny zakres sceny, ale w tym drugim bedzie fizycznie mniejszy widok.
      wepnij do obu korpusos obiektyw 28mm i porownaj. obraz bedzie prawie identyczny pod wzgledem powiekszenia elementow, tyle ze w cyfrze bedzie go mniej. dokladnie tak dziala crop.

18mm pozostaje 18mm ze wszystkimi tego faktu konsekwencjami dla ukladu optycznego. zmienia sie tylko kat obrazu.

najlepiej zalozyc obiektyw 18-55 do korpusu analogowego i zerknac przez celownik (tylko wylaczyc aparat, zeby przypadkiem lustrem nie klapnal!!!). co? zmienil sie jakos obiektyw?
      www albo tez flickr

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Akustyk, zlituj sie... Bylo juz o tym...
        Wy wiece swoje, my swoje... Nie wyciagajmy juz tego wiecej.

Niezaleznie jak sie klucic i za czym obstawac fakt jest taki ze na zdjeciach jest praktycznie to samo. Koniec kropka.
        ...

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Kurcze, chyba trzeba w koncu tego FAQ-a napisac...
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• pazurek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1294

"jeden obraz mówi więcej niż tysiąc słów"
            http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• chomsky
              Początki nałogu
              • 2005
              • 485

Czy macie nadzieje, ze Kuchatek to pojmie, kolego Akustyku ?!?
              Czesc.Ch.
              Analog ma "dusze".

Komentarz

• MARANTZ
                Uzależniony
                • 2005
                • 928

Gnębi mnie to pytanie już dość dawno. Te prędkości kątowe itd. Jeżeli mam obiektyw 400mm, to zgodnie ze starymi regułami powinienem używać czasu przy robieniu z ręki minimum 1/400s. Na 20D wychodzi po cropie 640. Czy taki czas jest wtedy odpowiedni (1/640s) czy też nadal 1/400. Według mnie ten ostatni, czyli wszystko zostaje po staremu, ale spotkałem się z różnymi opiniami i wolę dopytać.
                FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Tomasz1972
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3042

według informacji które ja posiadam to 1/640s

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

Zamieszczone przez muflon
                    Kurcze, chyba trzeba w koncu tego FAQ-a napisac...
                    bez dwoch zdan panie moderatorze ;-)
                    Instagram

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

Zamieszczone przez MARANTZ
                      Gnębi mnie to pytanie już dość dawno. Te prędkości kątowe itd. Jeżeli mam obiektyw 400mm, to zgodnie ze starymi regułami powinienem używać czasu przy robieniu z ręki minimum 1/400s. Na 20D wychodzi po cropie 640. Czy taki czas jest wtedy odpowiedni (1/640s) czy też nadal 1/400. Według mnie ten ostatni, czyli wszystko zostaje po staremu, ale spotkałem się z różnymi opiniami i wolę dopytać.
                      oczywiscie, poruszenie do ktorego odnosi sie regula kciuka odbywa sie wskutek poruszenia katowego obiektywu, wiec trzeba brac pod uwage czasy podzielone przez cropa. dla ogniskowej 50mm bezpieczniejsza jest 1/80s niz 1/50s.

zreszta, regula kciuka jest tak naprawde orientacyjna. ile jestes wstanie utrzymac z reki to zalezy od Ciebie i nic nie zastapi wlasnych testow.

dla 100% ostrosci ja osobiscie wole zasade 1/3f (wzgledem tego co napisane na obiektywie), czyli do 1/60s dla 18mm. a ponizej 1/2f raczej zdecydowanie przechodze na statyw.

dopoki oczywiscie mam wybor i moge sobie pozwolic. jak trzeba to i z reki trzymam czasy mocno powyzej tego, co mowi regula kciuka. moze nie jest to najlepszy przyklad, ale:

1,5 sekundy z lapy. bo nie bylo wyboru. pewnie ze jest ruszone, ale specjalnie sie tym nie przejmuje

generalnie, to polecam samemu sobie wypracowac test jakie czasy przy jakich ogniskowych uzywac. a przede wszystkim: nie stresowac sie regulami. lepsze jest w ogole jakiekolwiek zdjecie, niz "mialem szanse ale nie zrobilem"
                      www albo tez flickr

Komentarz

• sfw
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 184

Zamieszczone przez pazurek

"jeden obraz mówi więcej niż tysiąc słów"
                        Pięknie powiedziane ale może tak lekko zmodyfikować ten obrazek? Przecież użytkownik 350D patrzy przez swój wizjer w którym ma własny, pełny kadr.

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

Zamieszczone przez sfw
                          Pięknie powiedziane ale może tak lekko zmodyfikować ten obrazek? Przecież użytkownik 350D patrzy przez swój wizjer w którym ma własny, pełny kadr.
                          Dokładnie - ale z pewną poprawką, bo zaraz odezwą się krzyki "no bo wizjer w 350D jest 2x mniejszy!". Otóż to co widzi przez wizjer to raz, ale przede wszystkim, to co widzi na odbitce tej samej wielkości wywołanej ze zdjęć z obu aparatów

Ja to FAQ napiszę, jak tylko znajdę chwilę ;-) Ale główne motto będzie na pewno takie: wszyscy macie rację, a kłócicie się o definicje
                          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• sfw
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 184

Zamieszczone przez muflon
                            Dokładnie - ale z pewną poprawką, bo zaraz odezwą się krzyki "no bo wizjer w 350D jest 2x mniejszy!". Otóż to co widzi przez wizjer to raz, ale przede wszystkim, to co widzi na odbitce tej samej wielkości wywołanej ze zdjęć z obu aparatów
                            Rozmiar wizjera nie ma tutaj chyba nic do rzeczy, liczy się to co będzie fizycznie w kadrze. A będzie w przybliżeniu jak na tych fotkach - circa coma.

pzdr

Komentarz

• RadiB
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 176

Zamieszczone przez sfw
                              Rozmiar wizjera nie ma tutaj chyba nic do rzeczy, liczy się to co będzie fizycznie w kadrze.
                              To co bedzie fizycznie w kadrze dla FF i Cropa mozna ladnie "obmacac" tu:

Komentarz

Pracuję...