Mam pytanie do posiadaczy słynnej ksiązki S. Kelbyego 'Fotografia cyfrowa" edycja zdjęc" (dostałem od żony na Walentynki
). Jest tam wkładka z grubszego papieru podzielona na 4 a każda z tych części ma inny kolor tzn dwa odcienie szarości, biały i czarny. Czy to sie nada do:1) ustawienia WB, 2) Pomiaru światła na szarą kartę ? Wydaje mi się, że tak ale chciałbym usłyszeć opinie fachowców
Wkładka do WB Z Kelby'ego ?
Zwiń
X
-
Wkładka do WB Z Kelby'ego ?
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..Tagi: Brak -
-
-
Ha... no właśnie mi chodzi o praktyczną część. Na razie nie sprawdzę bo nie mam czym. Ciekawy jestem jak to sie ma do Whibala czy do szarej karty KodakaZamieszczone przez KuchateKTeoretycznie sie nadaje. Praktycznie... kto wie
Sprawdz
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..Komentarz
-
Ile Cie kosztuje sprawdzenie skoro masz cyfre (nawet pożyczaną)? 3 sekundy cennego czasu? Naswietlac mozesz i na gołe łydki Dorna jesli wiesz co otrzymasz.Canonet GIII 17 QKomentarz
-
Kolego jak bym miał obecnie cyfre (nawet pożyczaną) to bym sie nie pytał. W tej chwili jedyna cyfra jaką mam jest SonyEricsson ale z cholere nie moge znaleźć tam funkcji custom WB
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..Komentarz
-
Tak jak zima do lata.Zamieszczone przez kami74Ciekawy jestem jak to sie ma do Whibala czy do szarej karty Kodakathe silence is deafeningKomentarz
-
Czyli, że co ? Że jak ustawie WB na whibala a potem na tą kartke z KelbyegoZamieszczone przez gietrzyTak jak zima do lata.
to w tym drugim przypadku wyjdzie mi duzo chłodniejszy odcień
-
-
bo nie zupełnie do tego służy karta.. poczytaj.. mam tą książkę więc wiem.. że w środku jest to ładnie opisane
pozdrawiam
MetusKomentarz
-
a ja myslałem że do nauki pisania.....Zamieszczone przez Metusbo nie zupełnie do tego służy karta.. poczytaj.. mam tą książkę więc wiem.. że w środku jest to ładnie opisane
HeniekKomentarz
-
Wiem, że nie do tego ale sobie pomyślałem, że będę cwany i wykorzystam ją również do tego. Teraz już wiem, żem frajer nie cwaniak
-
Mozemy to zglosic tu? :Zamieszczone przez kami74Teraz już wiem, żem frajer nie cwaniak
http://canon-board.info/showthread.php?t=8182
Komentarz
-
Hmm... Ja wiem

To jeszcze jedno pytanie. W instrukcji do 350D stoi napisane, że najlepsze efekty uzyskuje sie ustawiając Custom WB na 18% szarość
Zawsze myślałem, że 18% procentowa szarość służy do pomiaru światła a do WB to jakiś wzornik bieli jest potrzebny. A tu taka niespodzianka
-
Bo biały to szczególny rodzaj szarego ;-) wszystkie wartosci ma 255 - polecam wątek. Ja ustawiam WB na szarą kartę i jest okZamieszczone przez kami74Hmm... Ja wiem

To jeszcze jedno pytanie. W instrukcji do 350D stoi napisane, że najlepsze efekty uzyskuje sie ustawiając Custom WB na 18% szarość
Zawsze myślałem, że 18% procentowa szarość służy do pomiaru światła a do WB to jakiś wzornik bieli jest potrzebny. A tu taka niespodzianka
Pozdrawiam
Artur Starz5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
Komentarz