Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jesteśmy polskim dystrybutorem renomowanych marek oferujących sprzęt i akcesoria foto/wideo: Manfrotto, Avenger, Gitzo, Linhof i innych.
Czy bedzie to poręczne np. na ślubach?
Czasem zdarza mi się trafić czerwone oczy przy ogniskowej 100mm i lampie zewnętrznej na stopce aparatu.
Po za tym bardziej górno-boczne światło lampy powinno dać głębsze światło.
Jest to dość drogie ustrojstwo, ale ma regulację wysokosci i widać, że jest solidne. Podobne konstrukcje, które kosztuja około 50zł, odsuwają tylko lampę na bok od stopki aparatu o około 20cm. A to dodatkowo ją podnosi wyżej.
A czy wygodne? Trochę się zmieni środek ciężkości takiego zestawu. A co przy zdjęciach pionowych? Mam wrażenie że nie będzie to wygodne rozwiązanie. Jeśli się mylę niech mnie ktoś sprostuje.
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Raz to cudo prawie kupilem, koszt nie pamietam dokladnie okolo 160 zl. Jest to bardzo solidne i pewne. Problemy sa inej natury. tak zamonotana lampa kiepsko wspomaga AF w aparacie bo wyswietlany wzorek nie pokrywa sie z czujnikami Af, zwlaszcza z bliska. Jak dla mnie i tak trzeba by zmiekczyc swiatlo, wiec potrzebny jest jakis maly softboks i oczywiscie kabelek Off Camera Shoe Cord 2. Czyli praktycznie przydalyby sie dwie lampy, jedna na aparacie - oswietla AF, nie blyska i steruje druga umieszczona na opisywanym patencie. Ta druga powinna miec jakis softbox. Oczywiscie pojawiaja sie problemy z zaslanianiem czujnika, odbierajacego sygnaly z pierwszej lampy, przez softbox. Z powodu problemow wybralem rozwiazanie - druga lampa na monopodzie z parasolka i w zaleznosci od mozliwosci - monopod z nozkami, albo obsluga przez asystenta
I pomyslcie o sytuacji kiedy chcecie zmienic obiektyw, robic zdjecia w pionie, albo z powodu ograniczenia miejsca zdjac to cale "ustrojstwo"
Mi to nie przeszkadza, raczej mam wylaczone to wspomaganie za bardzo rzuca sie w oczy. Mam jasna optyke i nie mam problemow z AF w niskim EV.
Ze swiatlem jakos sobie radze. Mam kabel Off...2. Co mnie w nim wnerwia to ze jak mam lampe na kablu i potrzebuje wolnej reki to nie mozna tego zalozyc na aparat. Kostka zakladana na aparat nie jest przelotowa. Musialem zrobic patent ze smycza na szyje.
Zamieszczone przez Jarek Jaworski
Z powodu problemow wybralem rozwiazanie - druga lampa na monopodzie z parasolka i w zaleznosci od mozliwosci - monopod z nozkami...
Rozumiem ze nie ma tanich monopodow wolnostojacych ktore utrzymaja lampe z parasolka?
Ale przy bardzo slabym swietle, lub zupelnie jego braku, oswietlacz AF bardzo pomaga, wrecz jest jedynym sposobem.
Myslalem kiedys o doklejeniu dodatkowej kostki do Off Camera Shoe Cord 2, zeby "odkladac tam lampe, kiedy nie musze blyskac z boku. Uzywajac kabla, lub drugiej lampy jako slave, najwiekszy problem to blyskanie z prawej strony. Sprobujcie to zrobic
Monopody - sa dwa rozwiazania Manfrotto 679B (140 zl) + nogi 678 (150 zl), jest pewna niekompatybilnosc trzeba lekko powiekszyc otwor w mocowaniu nog, zeby ten monopod wszedl (nogi pasuja do 679, bez literki B, nie ma go juz w cenniku) Mam ten monopod ale zdecydowalem sie na razie na 682B z nogami chowanymi do srodka.
Moze do wspomnianych nog bedzie pasowal jakis tani chinski monopod. Trzeba tez oczywiscie dokupic uchwyt do parasolki ok 60 zl i parasolke
najwiekszy problem to blyskanie z prawej strony. Sprobujcie to zrobic
hehehe, lubie taki zagadki ... i wlasnie wymyslilem bardzo prosty patent, a mianowcie: aparat musi byc z gripem, bierzemy go do lewej reki 'do gory nogami', spust mamy pod wskazujacym palcem lewej reki, wszystko w wizjerze mamy dogory nogami, ale przeciez nie obraz :-), lampa wedruje naturalnie do prawej reki.... i pozamiatane
gorzej jak nie ma gripa, albo trzeba szybko pokrecic pokretlami ;-)
hehehe, lubie taki zagadki ... i wlasnie wymyslilem bardzo prosty patent, a mianowcie: aparat musi byc z gripem, bierzemy go do lewej reki 'do gory nogami', spust mamy pod wskazujacym palcem lewej reki, wszystko w wizjerze mamy dogory nogami, ale przeciez nie obraz :-), lampa wedruje naturalnie do prawej reki.... i pozamiatane
gorzej jak nie ma gripa, albo trzeba szybko pokrecic pokretlami ;-)
A pionowy kadr jak bys zrobil?
Poza tym w tym ustawieniu to spust masz bardziej pod kciukiem niz palcem wskazujacym.
Ja po prostu krzyzuje rece a ze mam dlugie lapy to wystarcza by w miare doblysnac z prawej strony. Asystent to tez nieglupia sprawa
to chyba ja mam gdzie indziej kciuk albo mas jakiegos mocno zdeformowanego gripa ;-)
E... bez aparatu pisalem i wyobraznia zaszwankowala. Teraz z domu przymierzylem i wycofuje sie rakiem .
chcialbym to zobaczyc
Wez aparat w prawa reke, lampe w lewa, skrzyzuj rece, idz przed lustro.
Podpowiem dokladniej - aparat w prawej rece spoczywa mniej wiecej w zaglebieniu wewnetrznym lokcia lewej reki, ktora przechodzac "pod" aparatem trzyma lampe z jego prawej strony.
Komentarz