Manfrotto 233B - czy praktyczne?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szwayko
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2085

Manfrotto 233B - czy praktyczne?

Może ktoś spotkał się z tego typu uchwytem do lampy.
    Jesteśmy polskim dystrybutorem renomowanych marek oferujących sprzęt i akcesoria foto/wideo: Manfrotto, Avenger, Gitzo, Linhof i innych.

Czy bedzie to poręczne np. na ślubach?
    Czasem zdarza mi się trafić czerwone oczy przy ogniskowej 100mm i lampie zewnętrznej na stopce aparatu.
    Po za tym bardziej górno-boczne światło lampy powinno dać głębsze światło.
    Jest to dość drogie ustrojstwo, ale ma regulację wysokosci i widać, że jest solidne. Podobne konstrukcje, które kosztuja około 50zł, odsuwają tylko lampę na bok od stopki aparatu o około 20cm. A to dodatkowo ją podnosi wyżej.
    frickr FB
    www.szwajkowski.pl
  • chomsky
    Początki nałogu
    • 2005
    • 485

Czy moglbys napisac ile to ustrojstwo kosztuje? Troszke smieszne ale na pewno bardzo skuteczne.
    czesc.ch
    Analog ma "dusze".

Komentarz

• RaV22
      Bywalec
      • 2004
      • 124

A czy wygodne? Trochę się zmieni środek ciężkości takiego zestawu. A co przy zdjęciach pionowych? Mam wrażenie że nie będzie to wygodne rozwiązanie. Jeśli się mylę niech mnie ktoś sprostuje.

Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.

Komentarz

• Jurek Plieth
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2087

Zamieszczone przez RaV22
        A czy wygodne? Trochę się zmieni środek ciężkości takiego zestawu.
        Nie wiem na ile wygodne, bo osobiście nie używałem, ale wiem z dobrych źródeł, że niesamowicie skuteczne!
        http://plieth.com

Komentarz

• KMV10
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2320

Troche to przypomina taką konfigurację aparatów reporterskich z lat 40-50...

Komentarz

• Jarek Jaworski
            Początki nałogu
            • 2005
            • 335

Raz to cudo prawie kupilem, koszt nie pamietam dokladnie okolo 160 zl. Jest to bardzo solidne i pewne. Problemy sa inej natury. tak zamonotana lampa kiepsko wspomaga AF w aparacie bo wyswietlany wzorek nie pokrywa sie z czujnikami Af, zwlaszcza z bliska. Jak dla mnie i tak trzeba by zmiekczyc swiatlo, wiec potrzebny jest jakis maly softboks i oczywiscie kabelek Off Camera Shoe Cord 2. Czyli praktycznie przydalyby sie dwie lampy, jedna na aparacie - oswietla AF, nie blyska i steruje druga umieszczona na opisywanym patencie. Ta druga powinna miec jakis softbox. Oczywiscie pojawiaja sie problemy z zaslanianiem czujnika, odbierajacego sygnaly z pierwszej lampy, przez softbox. Z powodu problemow wybralem rozwiazanie - druga lampa na monopodzie z parasolka i w zaleznosci od mozliwosci - monopod z nozkami, albo obsluga przez asystenta
            I pomyslcie o sytuacji kiedy chcecie zmienic obiektyw, robic zdjecia w pionie, albo z powodu ograniczenia miejsca zdjac to cale "ustrojstwo"
            Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• szwayko
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2085

Zamieszczone przez Jarek Jaworski
              tak zamonotana lampa kiepsko wspomaga AF...
              Mi to nie przeszkadza, raczej mam wylaczone to wspomaganie za bardzo rzuca sie w oczy. Mam jasna optyke i nie mam problemow z AF w niskim EV.

Ze swiatlem jakos sobie radze. Mam kabel Off...2. Co mnie w nim wnerwia to ze jak mam lampe na kablu i potrzebuje wolnej reki to nie mozna tego zalozyc na aparat. Kostka zakladana na aparat nie jest przelotowa. Musialem zrobic patent ze smycza na szyje.

Z powodu problemow wybralem rozwiazanie - druga lampa na monopodzie z parasolka i w zaleznosci od mozliwosci - monopod z nozkami...
              Rozumiem ze nie ma tanich monopodow wolnostojacych ktore utrzymaja lampe z parasolka?
              frickr FB
              www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Jarek Jaworski
                Początki nałogu
                • 2005
                • 335

Ale przy bardzo slabym swietle, lub zupelnie jego braku, oswietlacz AF bardzo pomaga, wrecz jest jedynym sposobem.
                Myslalem kiedys o doklejeniu dodatkowej kostki do Off Camera Shoe Cord 2, zeby "odkladac tam lampe, kiedy nie musze blyskac z boku. Uzywajac kabla, lub drugiej lampy jako slave, najwiekszy problem to blyskanie z prawej strony. Sprobujcie to zrobic
                Monopody - sa dwa rozwiazania Manfrotto 679B (140 zl) + nogi 678 (150 zl), jest pewna niekompatybilnosc trzeba lekko powiekszyc otwor w mocowaniu nog, zeby ten monopod wszedl (nogi pasuja do 679, bez literki B, nie ma go juz w cenniku) Mam ten monopod ale zdecydowalem sie na razie na 682B z nogami chowanymi do srodka.
                Moze do wspomnianych nog bedzie pasowal jakis tani chinski monopod. Trzeba tez oczywiscie dokupic uchwyt do parasolki ok 60 zl i parasolke
                Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• Jac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4813

najwiekszy problem to blyskanie z prawej strony. Sprobujcie to zrobic
                  hehehe, lubie taki zagadki ... i wlasnie wymyslilem bardzo prosty patent, a mianowcie: aparat musi byc z gripem, bierzemy go do lewej reki 'do gory nogami', spust mamy pod wskazujacym palcem lewej reki, wszystko w wizjerze mamy dogory nogami, ale przeciez nie obraz :-), lampa wedruje naturalnie do prawej reki.... i pozamiatane

gorzej jak nie ma gripa, albo trzeba szybko pokrecic pokretlami ;-)
                  Instagram

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Jac
                    hehehe, lubie taki zagadki ... i wlasnie wymyslilem bardzo prosty patent, a mianowcie: aparat musi byc z gripem, bierzemy go do lewej reki 'do gory nogami', spust mamy pod wskazujacym palcem lewej reki, wszystko w wizjerze mamy dogory nogami, ale przeciez nie obraz :-), lampa wedruje naturalnie do prawej reki.... i pozamiatane

gorzej jak nie ma gripa, albo trzeba szybko pokrecic pokretlami ;-)
                    A pionowy kadr jak bys zrobil?
                    Poza tym w tym ustawieniu to spust masz bardziej pod kciukiem niz palcem wskazujacym.

Ja po prostu krzyzuje rece a ze mam dlugie lapy to wystarcza by w miare doblysnac z prawej strony. Asystent to tez nieglupia sprawa

Komentarz

• Jac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4813

Zamieszczone przez Vitez
                      tak samo, aparat do lewej reki odwrocony o 90

Zamieszczone przez Vitez
                      Poza tym w tym ustawieniu to spust masz bardziej pod kciukiem niz palcem wskazujacym.
                      to chyba ja mam gdzie indziej kciuk albo mas jakiegos mocno zdeformowanego gripa ;-)

Zamieszczone przez Vitez
                      Ja po prostu krzyzuje rece a ze mam dlugie lapy to wystarcza by w miare doblysnac z prawej strony.
                      chcialbym to zobaczyc ;-)
                      Instagram

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Jac
                        to chyba ja mam gdzie indziej kciuk albo mas jakiegos mocno zdeformowanego gripa ;-)

E... bez aparatu pisalem i wyobraznia zaszwankowala. Teraz z domu przymierzylem i wycofuje sie rakiem .

chcialbym to zobaczyc
                        Wez aparat w prawa reke, lampe w lewa, skrzyzuj rece, idz przed lustro.

Podpowiem dokladniej - aparat w prawej rece spoczywa mniej wiecej w zaglebieniu wewnetrznym lokcia lewej reki, ktora przechodzac "pod" aparatem trzyma lampe z jego prawej strony.

Komentarz

• szwayko
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2085

Zamieszczone przez Vitez
                          Problem ten rozwiazuje Wimberley Wedding/Portrait Flash Bracket (Module M-7):

- nie wiem czy u nas dostępne.
                          Zaletą są niewątpliwie małe wymiary po złozeniu.
                          frickr FB
                          www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez szwayko
                            Zaletą są niewątpliwie małe wymiary po złozeniu.

Zapomniales wymienic wade... cena.

Komentarz

Pracuję...