Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
jestem nowym użytkownikiem forum. Powodem, dla którego założyłem nowy wątek jest chęć zakupu eos'a 350d i główne pytanie dotyczące ewentualnego wyboru innego niz KITowy obiektywu.
Posiadam ze starego analogowego eos'a trzy szkła:
1. CANON ZOOM LENS EF 28-80mm 1:3.5-5.6 IV [Ultrasonic z macro 0.38/1.3 ft] - jako KIT;
2. COSINA 19-35 1:3.5:4.5 MC;
3. TAMRON AF70-300mm F/4-5,6 LD.
Ze względu na crop 1,6 jak i docelowe przeznaczenie (główne) aparatu: fotografowanie akwarium jak i macro fotografia akwarystyczna w świetle zastanym (z przyczyn ekonomicznych - brak zewnetrznej lampy) + standard "u cioci na imieninach" główne pytanie brzmi co polecacie jako zastępczy pierwszy obiektyw:
1. Canon EF 50 mm f/2.5 Compact Macro?
2. Canon EF 50 mm f/1.8?
3. czy jednak pozostanie przy KITowym obiektywie 18-55?
Będę wdzięczny za pomoc w odpowiedzi na pytanie i/lub inne rozsądne sugestie.
A ile chcesz wydać? Jak niewiele to kup z kitem.
50mm może być za wąska i to nie tylko u cioci na imieninach :-).
Jak więcej to nie będę orginalny jak polecę Tamrona 28-75/2.8 :-) , tylko nie kupuj w ciemno tego obiektywu...sprawdź przed kupnem
Też mi się wydaje, że 50-tka będzie dobra do akwarium. Gdy byłem na wystawie akwarystycznej to robiłem fotki rybkom 50/1.4 przy zastanym i było dobrze.
Wasze propozycje nawet mnie pasują ze względów kosztowych 350d z KITem to +/- jakieś 3050 pln w sklepie internetowym + EF 50/1.8 około 450 pln więc zamknąłbym się w 3500 pln i może zostało by na jakiś statyw (z jakiejś dolnej półki tylko przed akwarium).
Jeśli będziecie mieli jeszcze jakieś pomysły (np. TAMRON 90/2.8 Di) to w dalszym ciągu poproszę - co do kosztów to wiadomo. ;-)
Dodatkowoczy czy w ogóle i ewentualnie do czego nada mnie się ten szeroki kąt COSINA bo co do teleobiektywu tamrona to nie mam wątpliwości, że go wykorzystam?
Wasze propozycje nawet mnie pasują ze względów kosztowych 350d z KITem to +/- jakieś 3050 pln w sklepie internetowym + EF 50/1.8 około 450 pln więc zamknąłbym się w 3500 pln i może zostało by na jakiś statyw (z jakiejś dolnej półki tylko przed akwarium).
Nic dodać, nic ująć. Tak zrób.
Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
Jeśli będziecie mieli jeszcze jakieś pomysły (np. TAMRON 90/2.8 Di) to w dalszym ciągu poproszę - co do kosztów to wiadomo. ;-)
Jakbyś chciał tani obiektyw tego typu (100mm, macro), to też jest taki. Nazywa się różnie: Cosina, Vivitar, Soligor lub nawet Phoenix, ale to ten sam obiektyw. Tak jak wspomniałem ogniskowa 100mm, światło f/3,5 makro 1:2 + dedykowana soczewka dla makro 1:1.
Na początek też warto go nabyć używany w cenie do 400zł na alllegro (koniecznie z tą soczewką). Z posiadanych przeze mnie informacji nie ma problemów ze współpraca tego szkła z aparatami cyfrowymi.
Dodatkowoczy czy w ogóle i ewentualnie do czego nada mnie się ten szeroki kąt COSINA
A skąd mamy wiedzieć do czego się Tobie przyda? Do akwarium raczej nie. Jeśli już to do krajobrazów lub ciasnych pomieszczeń, ale skoro będzesz brać KITa, to ten ci zupełnie na nic.
bo co do teleobiektywu tamrona to nie mam wątpliwości, że go wykorzystam?
Może być nieszczególny optycznie.
W tym zakresie (70)100-300mm z tańszych (do 1000zł) lepszy wybór to;
Canon EF 100-300/4,5-5,6 USM lub Sigma 70-300 APO DG Macro 1:2.
Przewagą Canona jest szybki i cichy AF, wewnetrzne ostrzenie, FTM, zaś zaletą Sigmy jest makro o skali 1:2.
Jeśli zdecydujesz na ten 100/3,5 macro, to bierz tele Canona, a jak nie kupisz tej setki makro, to się zastanów co dla Ciebie ważniejsze: szybki cichy AF, czy makro 1:2 i wtedy wybierz między Canonem a Sigmą.
dziękuję za wszystkie odpowiedzi, wyciągam jeden wniosek - stare obiektywy są "do kosza" więc moje przywiązanie do canona zostało uszczuplone o poważny argument (nie muszę wyszukiwać uzupełnienie do szkieł, które posiadam)
przećwiczę jeszcze temat obiektywów do makro i/lub przy tym jasnych aby używać tylko światła zastanego i wówczas wrócę na forum po weryfikację
oczywiście w tzw. międzyczasie wasze rady będą skrzętnie odnotowywane
...wyciągam jeden wniosek - stare obiektywy są "do kosza"...
Nie uogólniaj. Powiedzmy, że masz pecha.
Gdybyś w podobnym zakresie ogniskowych miał zestaw:
Canon EF 20-35mm f/3.5-4.5 USM,
Canon EF 28-70 f/3.5-4.5,
i Canon EF 70-210 f/3.5-4.5 USM.
to nie miałbyś na co narzekać. A to wszystko również stare konstrukcje, z czego dwa ostatnie już nawet wycofane z produkcji.
Nie mówiąc o zestawie "staruszków":
Canon EF 20-35mm f/2.8L,
Canon EF 28-80 f/2.8-4L USM,
Canon EF 80-200 f/2.8L
z których żaden już nie jest produkowany, doczekały się po kilku następców, a zestaw dalej wymiata :-)
Jeśli myślisz o dobrym Makro to polecam Sigmę 105/2.8 DG.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Jeśli myślisz o dobrym Makro to polecam Sigmę 105/2.8 DG.
Peeeewnie, że dobra.
Tak samo jak Canon i Tokina 100/2,8 oraz Tamron 90/2,8
Tyle że ich ceny zaczynają się od 1600zł, a taką Cosinę 100/3,5 kupisz za 1/4 tej kwoty.
I zaręczam Ci, że musiałbyś dość sporo tego makro porobić i pooglądać, żeby to szkło odróżnić po zdjęciach od tych 4x droższych.
Peeeewnie, że dobra.
Tak samo jak Canon i Tokina 100/2,8 oraz Tamron 90/2,8
Tyle że ich ceny zaczynają się od 1600zł, a taką Cosinę 100/3,5 kupisz za 1/4 tej kwoty.
I zaręczam Ci, że musiałbyś dość sporo tego makro porobić i pooglądać, żeby to szkło odróżnić po zdjęciach od tych 4x droższych.
Brzmi interesująco ale nie jest za jasna - a ja będę focił przy świetle zastanym?!
Podoła - akwarium ma świetlówki 2*30W z +/- 10000K (czyli mocno białe)?
Miałem chrapkę na C 50/1.8 II i właśnie makro C 100/2.8 ale cena mnie przerasta - jako substytut C 100/2.8 myślałem również o Sigmie lub Tamronie ale tu sytuacja może jest nieco lepsza ale i tak poza zasięgiem. ... więc co z tą Cosiną 100/3,5 - może odeślesz mnie do jakichś "pełnych" fotek tym szkłem? Kolega wcześniej nie wyrażał się pochlebnie o Cosinie i tym podobnych ...
Dodatkowe pytanie: najtaniej znalazłem 350d za 2888 pln brutto. Czy macie coś niżej i gdzie polecacie kupić szkła bez wpadki? Oczywiście w dobrej cenie! :0
Brzmi interesująco ale nie jest za jasna - a ja będę focił przy świetle zastanym?!
Po pierwsze - różnica pomiędzy f/2,8 a f/3,5 wynosi raptem 0,5EV (czyli pół działki przysłony), więc nie sądze, aby miało to jakieś strategiczne znaczenie.
A po drugie, IMHO znacznie ważniejsze, widzę że nie za bardzo zdajesz sobie sprawę w co sie pakujesz ;-)
Jeśli w skali makro będziesz chciał uzyskać sensowną głębię ostrości, to i tak będziesz musiał znacznie przymknąć obiektyw, więc jego maksymalny otwor względny nie ma specjalnego znaczenia. Tak samo AF, bo na niewiele on się zda, gdyż najłatwej ostrzy się przesuwając cały sprzęt w przód i w tył.
Przede wszystkim zastanów się nad odpowiednią ilością światła, a jasność obiektywu i prędkośc AF zostaw na dalszym planie.
Miałem chrapkę na C 50/1.8 II
Z tym chyba nie ma problemu finansowego :-)
i właśnie makro C 100/2.8 ale cena mnie przerasta - jako substytut C 100/2.8 myślałem również o Sigmie lub Tamronie ale tu sytuacja może jest nieco lepsza ale i tak poza zasięgiem. ... więc co z tą Cosiną 100/3,5 - może odeślesz mnie do jakichś "pełnych" fotek tym szkłem?
Wiem na 100%, że tej Cosiny z powodzeniem używali przez długi czas:
- Arkadiusz Stopa http://www.stopa.cso.pl/index.html
- Atamanka http://www.atamanka.pl/
Pooglądaj galerie tych osób, u Stopy są nawet zdjęcia kolejnych etapów rozwoju sprzętowego. Jeśli dojdziesz w makro do takich efektów jak wymienione przeze mnie osoby, to kupisz Canona (jak A.Stopa) lub Tamrona (jak Atamanka).
Opinie o tym obiektywie (we wszystkich wcieleniach :-)):
Kolega wcześniej nie wyrażał się pochlebnie o Cosinie i tym podobnych ...
Który kolega i o której Cosinie?
Jeśli o 19-35 to pewnie się zgadza, natomiast jedyne co można zarzucić 100/3,5 to kiepska budowa i mechanika. Ale tym się nie przejmuj, będzie miał luzy, a optycznie dalej będzie jak najbardziej OK.
Dodatkowe pytanie: najtaniej znalazłem 350d za 2888 pln brutto. Czy macie coś niżej i gdzie polecacie kupić szkła bez wpadki? Oczywiście w dobrej cenie!
Zodiakalny Rak
Po pierwsze to gratuluje wyboru jedynej slusznej firmy.
W kwestii "piecdziesiatki" koledzy Ci napisali. Ja przymierzalem sie do 1,4 i zniechecila mnie minimalna odleglosc ostrzenia (chyba 45 cm), za daleko jak dla mnie. Mysle o sigmie 50.
A co do makro to mialem podobny dylemat i wybralem Canona. Przekonal mnie USM. Tym obiektywem bedziesz wykonywal zblizenia poruszajacych sie ryb gdzie szybki AF ma znaczenie.
Pierwsza rzecz o jakiej powinienes pomyslec to zewnetrzna lampa z rozpraszaczem.
Pozdrawiam
Przemek
Mysle o sigmie 50...
A co do makro to mialem podobny dylemat i wybralem Canona...
Z tego co rozumiem, masz Canona 100/2,8 USM i chcesz kupić Sigmę 50/2,8 EX. Mogę zapytać po co Ci dwa obiektywy macro?
Dla mnie trochę bez sensu. Albo sie kupuje 50 makro i służy ona jednocześnie jako standard (trochę ciemny); albo kupujesz o wiele jaśniejszy standard i coś 90/100/105 makro.
Zamieszczone przez Tasma
Przekonal mnie USM. Tym obiektywem bedziesz wykonywal zblizenia poruszajacych sie ryb gdzie szybki AF ma znaczenie.
Wszystko zależy jakie będą te zbliżenia.
Jeśli w skali 1:5-1:4, to faktycznie prędkość AF może mieć jeszcze jakieś znaczenie, natomiast jeśli wejdziemy w większe skale odwzorowania (1:2-1:1) to nie tylko predkośc, ale wręcz cały AF jest bez znaczenia.
Zamieszczone przez Tasma
Pierwsza rzecz o jakiej powinienes pomyslec to zewnetrzna lampa z rozpraszaczem.
Zgadza się, też juz podkreślałem (nawet dosłownie) znaczenie oświetlenia.
Choć rozpraszacz wydaje mi się nienajważniejszy, ponieważ IMHO woda jako ośrodek dostatecznie rozproszy światło. Bardziej przydałby się kabel pozwalający swobodnie operować lampą niekoniecznie założoną na stopkę aparatu.
Komentarz