Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Przeszukałem forum w celu uzyskania skonkretyzowanej opinii na temat Tamron AF 18-200 XR Di-II LD Aspherical (IF) i się nie doszukałem. Prawda jest, że jest kilka wątków na ten temat, ale żaden nie opisuje jak naprawdę sprawuje się to szkło. Przymierzam się do kupna takiego "KIT'a" - lub o podobnych ogniskowych. Czy ktoś z Was przetestował już to szkło, lub zna jakieś strony w miarę rzetelne opisujące ten obiektyw?
No i może doradzicie który Waszym zdaniem obiektyw od 18 do 125/200 jest godny kupna - zaznaczam zdaje sobie sprawe z jakości - to ma być taka spacerówka.
Z początku też poszedłem w tego typu szkło (Sigma 18-200), ale sprzedałem je i mam na codzienny użytek 28-80. W zapasie kit na szeroki kąt. Rozważ, czy czasem kupno za podobne pieniądze tamrona 28-75 2.8 nie jest lepszym pomysłem.
Pewnie, że to "200" brzmi fajnie, ale jest jedno ale. Taką ogniskową moja sigma (i pewnie tamron też) uzyskuje dla minimalnej odległości. Przy ostrzeniu na nieskończoność ogniskowa to jest na oko coś koło 140-150 (porównywane z pentaconem 135).
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
18 to konieczność dziejowa Potrzebny jest szeroki do krajobrazów. Jak powiedziałem, nie spodziewam się cudu po takim obiektywie - chciałbym mieć THE BEST of THE BEST z takiego typu - nie będzie to mój jedyny obiektyw, ale taki też jest mi potrzebny
odpowiadajac na pytanie: nie znam 18-200 ani Sigmy ani Tamrona, choc znam opinie, ze Sigma lepsza. sam mam 18-125 (chyba jeden z pierwszych egzemplarzy w PL) i jestem wzglednie zadowolony. dobry, uniwersalny obiektyw do fotografii plenerowej. jakosc zdjec znosna pod warunkiem przymkniecia do f/8 (bez problemu do zrobienia w srodku dnia, jeszcze z zalozonym polarem), AF glosny, a w szerokim kacie spore dystorsje. tyle wad. zalet chyba nie ma co wymieniac. maly rozmiar, solidna budowa mechaniczna, dolaczona oslona przeciwsloneczna, maly rozmiar filtra, wewnetrzne ostrzenie (nie kreci mordka jak kitowe denko)...
Tamron jakosciowo lepszy, ale do przyrody zdecydowanie za waski. jesli szukasz uniwersalnego szkla, to lepiej 18-125/200. jesli wolisz poczekac i zbudowac zestaw po kolei - bierz Tamrona
No to się zapytam przewrotnie - po co w takim razie 200 do krajobrazu?
No i 18 to jest w kicie, którego tomurbanowicz posiada.
Zadaję takie pytania gdyż sam skierowałem się w stronę superzooma, ale zamiast kita, jednak stwierdziłem że to nie jest dobre ani tanie rozwiązanie. Pamiętam że mowili mi to mądrzejsi ode mnie, ale nie posłuchałem ich wtedy.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
No to się zapytam przewrotnie - po co w takim razie 200 do krajobrazu?
po to, ze o tym decyduja markegingowcy, a cos z napisem 18-200 latwiej sprzedac niz 18-70. a gdyby te obiektywy mialy krotszy zakres to i jakosc bylaby duzo lepsza i cena nizsza. niestety, nie tymi kryteriami kierowali sie producenci
Zamieszczone przez piast9
No i 18 to jest w kicie, którego tomurbanowicz posiada.
prawda. i kita na Sigme 18-125 bym nie wymienial. choc lepsza. ale nie o ta roznice cenowa
Zamieszczone przez piast9
Zadaję takie pytania gdyż sam skierowałem się w stronę superzooma, ale zamiast kita, jednak stwierdziłem że to nie jest dobre ani tanie rozwiązanie. Pamiętam że mowili mi to mądrzejsi ode mnie, ale nie posłuchałem ich wtedy.
w tej samej sytuacji wybralem Sigme. nie zaluje. mam lepsze jakosciowo obiektywy, ale 18-125 zawsze jest pod reka i czesto robi zdjecia.
Ta sigma 18-125 jest całkiem znośna , jak pisał Akustyk przy f8 daje całkiem niezłą jakość przy tak uniwersalny zakresie , z tą najkrótszą ogniskową można sobie bardzo łatwo poradzić wykonując panoramy w pionie , jak masz pewną rękę to nawet nie jest potrzebny statyw , ja wszystkie robie bez . Miałem okazję także przetestować sigme 18-200 ale mimo swoich jeszcze bardziej kompaktowych rozmiarów { jest jeszcze mniejsza }daje trochę gorszą jakość a różnica 125 – 200 już nie jest tak wielka , no i na pewno jest droższa . Problem bywają głównie z AF_sem zwłaszcza przy dłuższych ogniskowych trochę wariuje , ale myślę że to też wina po części i body 350 , podobno 20stka i 5 o wiele lepiej i pewniej ustawiają ostrość AF . Dłuższy opis własnych prób i spostrzeżeń na temat tego obiektywu możesz poczytać tu
Komentarz