Pytanie jak to zrobione?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bialy_92
    Bywalec
    • 2008
    • 125

Pytanie jak to zrobione?

Witam was. Mam do was pytanie jak taki film powstał?
    Follow on: https://facebook.com/TSOphotography for more photos, videos and updates. This was filmed between 4th and 11th April 2011. I had the pleasure of visiting El Teide. Spain´s highest mountain @(3718m) is one of the best places in the world to photograph the stars and is also the location of Teide Observatories, considered to be one of the world´s best observatories. The goal was to capture the beautiful Milky Way galaxy along with one of the most amazing mountains I know El Teide. I have to say this was one of the most exhausting trips I have done. There was a lot of hiking at high altitudes and probably less than 10 hours of sleep in total for the whole week. Having been here 10-11 times before I had a long list of must-see locations I wanted to capture for this movie, but I am still not 100% used to carrying around so much gear required for time-lapse movies. A large sandstorm hit the Sahara Desert on the 9th April (http://bit.ly/g3tsDW) and at approx 3am in the night the sandstorm hit me, making it nearly impossible to see the sky with my own eyes. Interestingly enough my camera was set for a 5 hour sequence of the milky way during this time and I was sure my whole scene was ruined. To my surprise, my camera had managed to capture the sandstorm which was backlit by Grand Canary Island making it look like golden clouds. The Milky Way was shining through the clouds, making the stars sparkle in an interesting way. So if you ever wondered how the Milky Way would look through a Sahara sandstorm, look at 00:32. Available in Digital Cinema 4k. Follow Facebook: http://www.facebook.com/TSOPhotography Follow Twitter: http://twitter.com/TSOPhotography Follow Google+: https://plus.google.com/107543460658107759808 Press/licensing/projects contact: [email protected]

Najbardziej ciekawi mnie jak uzyskano takie niebo a dokładnie gwiazdy, drogę mleczną? Bo to chyba jest time laps pomieszany z krótkimi filmami? Co o tym myślicie? Z góry przepraszam jeśli umieściłem to w tym dziale. I też bardzo prosiłbym o odpowiedź
  • b300
    Coś już napisał
    • 2009
    • 68

rozmawiałem o tym ze znajomym ostatnio, tak szybko się spotkaliśmy i na pewno wszystkiego mi nie powiedział. Jednak wiem że są specjalne filtry szeroko lub wąskopasmowe widmo helu (czyli w to widmo co gwiazdy świecą - wtedy efekt jest potęgowany) one się jakoś deep sky nazywają i nie są tanie, bodajże takie 58mm kosztuje od 400 zł w górę w zależności w jakiej jakości ten filtr. dużo na forach o astrofotografi można o tym poczytać
    C40D + samyang 8mm + S10-20 + S24-70 2.8 + C85 1.8 + 580EXII + system M42

Komentarz

• Bialy_92
      Bywalec
      • 2008
      • 125

A to ciekawe no ale efekt jest powalający naprawdę.

Komentarz

• rysz
        Początki nałogu
        • 2010
        • 271

Zamieszczone przez b300
        rozmawiałem o tym ze znajomym ostatnio, tak szybko się spotkaliśmy i na pewno wszystkiego mi nie powiedział. Jednak wiem że są specjalne filtry szeroko lub wąskopasmowe widmo helu (czyli w to widmo co gwiazdy świecą - wtedy efekt jest potęgowany) one się jakoś deep sky nazywają i nie są tanie, bodajże takie 58mm kosztuje od 400 zł w górę w zależności w jakiej jakości ten filtr. dużo na forach o astrofotografi można o tym poczytać
        Nie bardzo: Widmo gwiazd to właściwie widmo promieniowania ciała doskonale czarnego (z prążkami absorbcjyjnymi), więc filtr wąskopasmowy 'wycina' gwiazdy wzmacniając obraz mgławic emisyjnych świecących w tym paśmie.

Film to oczywiście time lapse z 'normalnymi' wstawkami. W nocy stosujemy jak najdłuższe czasy naświetlania i stąd wyraźne obrazy gwiazd i Drogi Mlecznej. Właśnie dzięki długim czasom naświetlania astrofotografia pozwala pokazać na niebie znacznie więcej niż ludzkie oko (głównie kolory).

Komentarz

• trampek
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1546

zdjęcia poklatkowe. troszkę hdr. cierpliwość , obróbka. i jest
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          zapomnialem dodac ze majstersztyk i jeden z lepszych tego typu filmow jaki widzialem. 3x ogladnalem obydwa
          Ostatnio edytowany przez trampek; 6355. Powód: Automerged Doublepost
          R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• meehaw
            Coś już napisał
            • 2010
            • 52

Nie wiem jak, bo się nie znam na filmach (oprócz Die Hard!), ale efekt jest niesamowity
            Pentaxian

Komentarz

• kedar6890
              Bywalec
              • 2004
              • 107

Moim zdaniem to timelaps
              Jeden z lepszych lapsów (hdr) jaki oglądałem zrobił Patryk
              TheChapel is a short film paying tribute to an exceptional protestant temple in Zeliszów, Poland, designed by Karl Langhans and built in 1796-1797. Please enjoy also the "Making of The Chapel": http://vimeo.com/19107357 Credits Production company Kizny Visuals Director/DP/Post Patryk Kizny Additional Cinematography Agnieszka Gonczarek (VID) Robert Paluch (TL) Patryk Kizny (VID & TL) Music composed by Tomas Leonhardt www.tomasleonhardt.com Motion-controlled shots achieved using DitoGear Sliders. www.ditogear.com Video copyright © Kizny Visuals Music copyright © Tomas Leonhardt Filmed in September and October 2010.

Komentarz

• manfred1
                Uzależniony
                • 2007
                • 842

Jak robią ten efekt "latającej kamery" bo sam nie wiem jak to nazwać?
                Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• sbogdan1
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 359

Zamieszczone przez kedar6890
                  Moim zdaniem to timelaps
                  Jeden z lepszych lapsów (hdr) jaki oglądałem zrobił Patryk
                  http://vimeo.com/16414140?ab
                  Dokładnie... ten film wymiata, a tak na marginesie Patryk to jeden z lepszych twórców.Nie wspomnę o tym że aby taki efekt osiągnąć to pomimo wszystko trochę kasy trzeba wydać na sam sprzęt, typu sterowanie ,zasilanie, listwy, podgrzewacze itp. Niemniej jednak proste Lapsy wykonać można zwykłą cyfrową lustrzanką czy kompaktem.A złożyć wszystko w darmowym PhotoLapse3, czy płatny QuickTime Pro.
                  EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• kedar6890
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 107

Jak chcesz się w to pobawić to musisz zaopatrzyć sie min. w wężyk- http://www.nokaut.pl/piloty-i-wezyki...-spustowy.html

następnie kupić lub samemu skonstruować "szynę" -więcej w temacie---http://videodslr.pl/slide-camera-mini-dolly-t27.html

Nastepnie szynę trzeba uzbroić w napęd.Ja zakupiłem silnik krokowy i sterownik.Koszt około 300 zł z robocizną.
                    trochę ćwiczeń , teorii i do dzieła.
                    Ostatnio edytowany przez arturs; 4076. Powód: poprawiłem linki A.

Komentarz

• Bialy_92
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 125

Jak takie pojęcie o timelapsach mam. Tylko tak jak mówię, najbardziej zaciekawiło mnie to niebo i gwiazdy ale dziękuję wszystkim za odpowiedzi. A co do fotografowania gwiazd to na pewno też przydałbym się jakiś jasny obiektyw.

Komentarz

• Daniell
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 152

Udało mi się znaleźć informacje o wykorzystanym sprzęcie:
                        Canon 5D Mark II
                        Canon 17mm TSE
                        Canon 16-35mm II
                        Canon 24/1.4II
                        Sigma 12-24mm

Mnie najbardziej interesuje sposób obróbki zdjęć, dzięki któremu udało się uzyskać takie kolory. I w jaki sposób w tak wyraźny sposób uchwycić droge mleczną? Może stosowana była wielokrotna ekspozycja każdej klatki?
                        Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Komentarz

• Bialy_92
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 125

Wyobrażasz sobie edycję każdej klatki? Jak tam będzie ileś set klatek. Chodź nigdy nić nei wiadomo.

Komentarz

• rysz
                            Początki nałogu
                            • 2010
                            • 271

Zamieszczone przez Daniell
                            Mnie najbardziej interesuje sposób obróbki zdjęć, dzięki któremu udało się uzyskać takie kolory. I w jaki sposób w tak wyraźny sposób uchwycić droge mleczną? Może stosowana była wielokrotna ekspozycja każdej klatki?
                            Raczej nie naświetlano każdej klatki po kilka razy, tylko zwiększono czas naświetlania. Z pojedynczej klatki można sporo wycisnąć. Przykład:
                            Piękne zdjęcia ale mi podobają się najbardziej takie, które można zrobić wcale nie kilku metrowym teleskopem. Dzisiaj zajrzałem na stronę Corda Scholz'a, który

Post Janusza_P. Jak widać sporo daje cię wyciągnąć z 350D z kitem, więc nie powinien dziwić efekt (nawet powalający) osiągnięty na pomocą 5D II z 24/1.4 II przy rozdzielczości zmniejszonej do nędznego HD, co wybacza spore szumy.

Komentarz

• polm
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 271

Aby wyciągnąć tak gwiazdy należy je wielokrotnie naświetlić z czasem na tyle krótkim, aby nie zdążyły się ruszyć w trakcie jednego naświetlania. Następnie za pomocą programu do "stakowania" np. darmowy Deep Sky Stacker, wzmocnić sygnału i usunąć szum. Programy robią to automatycznie. Wystarczy wskazać im serię RAW. Program wylicza na podstawie pikseli obrazu przesunięcie gwiazd na niebie jakie nastąpiło między kolejnymi klatkami. Na podstawie przesunięcia kwalifikuje pixele jako gwiazdy lub jako szum.
                              Np. naświetlenie 10x10s daje prawię taką ilość światła padającego na matrycę jak naświetlenie 1x100s, ale gwiazdy nie są poruszone, bo były naświetlane przez 10s.
                              Obiektyw niekoniecznie musi być super jasny, natomiast nie powinien winietować i mieć jak najmniejszą komę. Czas naświetlania poszczególnych klatek należy dobrać eksperymentalnie w zależności od pola widzenia obiektywu (duży kąt widzenia -> długi czas, mały kąt -> krótki czas), oraz tego który obszar nieba jest naświetlany.

Patryk Kizny jest producentem osprzętu do poruszania aparatem w trakcie TL. Pod każdym jego filmem, jest link do firmy.
                              Post- proces jest opisany tutaj. Wydaje mi się, że można zrobić to prościej, ale może się mylę.
                              Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Komentarz

Pracuję...